فهرست مطالب

پژوهش های ادیانی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

نشریه پژوهش های ادیانی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید سلیمان موسوی*، محمدابراهیم روشن ضمیر صفحات 6-27

    مسیله رد الشمس، به ویژه آنگاه که همچون فضیلت و کرامتی برای حضرت علی (ع) مطرح شد، بحث های درازدامنی را در میان مفسران، حدیث پژوهان و متکلمان در پی داشت. آنچه در مطالعات مربوط به این موضوع کمبودش احساس می شود توجه نکردن به وجود این مسیله در عهدین و مطالعات عهدین است. در این نوشتار به دنبال آنیم تا با مقایسه رویکردهای شیعی و عهدینی به این مسیله، به روندهای فکری موجود در میان دو گروه دست یابیم و آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم. وجود دو جریان نص گرا و عقل گرا در مطالعات شیعی و عهدین از اشتراکات این دو گروه است. جریان نص گرا می خواهد این واقعه را همان طور بپذیرد که نقل شده است، هرچند توجیهی عقلی برایش نیابد؛ اما جریان عقل گرا در صدد بیان توجیهی باورپذیر و مطابق وقایع خارجی و کشفیات علمی برای این اتفاق است، توجیهاتی همچون وقوع تکانه های زمین که هرچند به سختی، اما تا حدودی می تواند امکان وقوع این حادثه را تبیین کند.

    کلیدواژگان: رد الشمس، حضرت علی (ع)، یوشع، شریف مرتضی، عهدین
  • محسن قاسم پور، سید عباس ذهبی* صفحات 30-49
    در تاریخ تفکر بشری هیچ مسیله بنیادینی به اندازه شناخت خدا، که جز به واسطه صفاتش مقدور نیست، بشر را به اندیشه وادار نکرده، و پاسخ به آن مطالبه ای جدی از متفکران هر عصر، خصوصا فلاسفه، بوده است. در فکر فلسفی اسلامی نیز، اندیشه ابن سینا که به عنوان تاثیرگذارترین و پایدارترین اندیشه ها در حوزه فلسفه، تحولات فکری عمیقی را پس از خود سبب شده، از امتیازات ویژه ای در این زمینه برخوردار است. در این نوشتار می کوشیم با الگو قراردادن این فکر فلسفی در جغرافیای فکر شیعه، چگونگی رابطه هندسه آرای ابن سینا در محورهای اساسی بحث اسماء و صفات الاهی، یعنی «عینیت ذات و صفات»، را با نظریه اختصاصی وی، یعنی «اتحاد مفهومی صفات» تبیین کنیم. یافته نهایی پژوهش این است که در نظرگاه ابن سینا، «عینیت صفات با ذات» در حقیقت پایه و سنگ بنای نظریه «اتحاد مفهومی صفات» بوده و ملازمه بین هر دو عنوان ضروری است؛ لذا ابن سینا بر اساس فهم دقیق از «عینیت ذات و صفات» و به دنبال آن، این نظریه اختصاصی خود را در «اتحاد مفهومی صفات» مطرح کرده و برخلاف تصور مخالفان و منتقدان، آن را به کمک دلایل و بیان های متعددی، تشریح و مستدل کرده است.
    کلیدواژگان: صفات الاهی، اتحاد مفهومی، ابن سینا، فلسفه اسلامی
  • زهره قادری، مهراب صادق نیا*، الله کرم کرمی پور صفحات 52-71
    انسان در زندگی همواره با مسایلی مواجه است که ممکن است او را به رنج گرفتار، و در نتیجه ناامید کنند. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که می تواند به او کمک کرده، ادامه مسیر را بر او هموار کند «تاب آوری» است. روان شناسان برای این مفهوم شاخصه هایی را تعریف کرده اند که در این مقاله به توضیح برخی از آنها می پردازیم. مدعای این مقاله نشان دادن ظرفیت و امکان تحقق زیست مطلوب و تاب آوری روانی با توسل به تعالیم قرآنی است. صبر، توکل و امیدواری سه عنصر اصلی تاب آوری روانی هستند که فرد دیندار با توجه به آموزه های قرآن می کوشد آنها را در امور خود به کار گیرد و به این ترتیب در مواجهه با ناملایمات نه ناامید می شود و نه بی تابی می کند. با تحلیل این مفاهیم و بیان نمونه آیاتی از قرآن کریم در تعریف و تشریح این گزاره ها، به تعریفی از انسان رضایتمند می رسیم که در سلامت روانی به سر می برد و دارای زیست مطلوب روانی است. روش به کار گرفته شده در این مقاله تحلیل محتوای کیفی جهت دار است، به این معنا که آیات قرآن کریم بر اساس مفاهیم استفاده شده در علم روان شناسی فهم و تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رضایتمندی، قرآن، صبر، توکل، امیدواری، رحمت الاهی
  • مجتبی زروانی*، قربان علمی، لیلا عبداللهی صفحات 74-99
    نجات مسیله ای اساسی در مسیحیت است. انسان به دلیل گناه ازلی رابطه خود با خدا را از دست داده و هبوط یافته است. ترمیم این رابطه، نجات انسان از وضعیت هبوط است. راه نجات در مسیحیت به اشکال مختلفی تببین شده است. در نوشته های پولس فیض رایگان از طریق مسیح سبب نجات انسان می شود. در الاهیات آباء از جمله آگوستین نیز فیض جانشین اراده انسانی می شود که با هبوط توان سوگیری درست را از دست داده است، و او را به نجات فرا می خواند. مارتین لوتر، به عنوان متالهی آگوستینی، انسان را اساسا موجودی فاسد و گناه آلود می داند که از طریق فیض و «صرفا با ایمان» نجات می یابد، نه انجام دادن اعمال نیک؛ صرفا با اعتماد به وعده های الاهی از عدالت مسیح در ایمان بهره مند می شود. در سوی دیگر، آکوییناس اما انسان را موجودی عقلانی و دارای حسن ماهیت می داند که با گرایش ذاتی به فضیلت، به سوی ایمان می رود. ایمان اعتمادی عقلانی است که طی آن انسان با باور به گزاره ها و مشارکت با فیض، حضوری فعال دارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی دیدگاه لوتر و آکوییناس درباره نجات و نقش انسان در آن را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که درک متفاوت از وضعیت هستی شناختی انسان ارتباط مستقیم با رویکرد آنها به مسیله نجات و ایمان دارد. لوتر انسان را در اوضاع و احوال منفعلی تصور می کند که راه نجاتش مشارکت با مسیح است؛ در حالی که آکوییناس برای انسان نقش فعالی متصور است که اعمال نیک می تواند در کنار فیض در فرآیند نجات انسان موثر باشد.
    کلیدواژگان: لوتر، آکوئیناس، انسان، ایمان، عقل، فیض
  • ناهید غیاثی، بخشعلی قنبری*، محمدرضا عدلی صفحات 102-122

    اخلاق شفقت یکی از اصناف اخلاق است که برخی عالمان اخلاق و اخلاق پژوهان به آن توجه داشته اند. این اخلاق از اصناف اخلاق حداکثری، و جامع برخی از اصناف اخلاق به شمار می آید، از قبیل عدالت که در جامعه مدنی محقق می شود، احسان که عالی ترین درجه اش آگاپه، محبت خدا به انسان، است، و عشق که از نظر آگوستین مخصوص خدا است. آگوستین از معدود عالمان اخلاق در سنت دینی مسیحیت است که هم از این نوع از اخلاق بحث کرده، و هم به اهمیتش واقف است. این جستار نشان داد که به رغم آنکه واژه «شفقت» در آثار وی صراحتا نیامده، او معنا و مفهوم «شفقت» را با بسامد چشمگیری به کار برده است. آگوستین عشق و ایمان را مولفه های اساسی اخلاق شفقت می داند و معتقد است فقط از طریق آنها می توان به آفریده های خدا شفقت ورزید؛ عشق به خدا در دوستی خلق آشکار می شود و ایمان هم می تواند میل به خیر را بارور کند. با اینکه تحقق حقیقی عشق در خدا ممکن است، در نسبت با خلق در قالب اخلاق شفقت تجلی می یابد. ضمن اینکه می توان اخلاق شفقت را در آثار آگوستین در روابط چهارگانه انسان با خدا، خود، دیگران و عوالم ردیابی کرد.

    کلیدواژگان: آگوستین، اخلاق، شفقت، روابط چهارگانه
  • محمد شکری فومشی* صفحات 124-149
    در مقاله پیش رو می کوشم عمدتا بر اساس مدارک اصیل مانوی مانند مکتوبات فارسی میانه، پارتی، سغدی، و قبطی، و یک منبع غیرمانوی، الفهرست ابن ندیم، پاداش کردار نیک انسان پارسا پس از مرگ و فرشتگانی را بازشناسی کنم که با هدیه ها و دهش هایی چند به دیدار او می روند تا به همراه دوشیزه زیباپیکر و خوش بویی که پیش از داوری روان بر مومن ظاهر می شود و تصویر و شکل زیبای اندیشه و گفتار و کردار نیک او است، وی را به بهشت روشنی مشایعت کنند. این بررسی متن شناسانه نشان می دهد از میان پاداش های متعددی که در منابع مختلف مانوی و غیرمانوی یاد شده، سه پاداش جامه (خلعت)، بساک (گل تاج) و دیهیم جزء سامانه معادشناسانه اصیل مانوی هستند و پاداش های دیگر یا مرادف های این سه دهش اند یا از افزوده های بعدی. همچنان که جستار حاضر استدلال می کند، در کیش مانوی نه تنها انگاره دوشیزه کردار نیک بر اساس انگاره «دینا»ی زرتشتی طراحی شده، بلکه فرشتگان پاداش بخش مانوی نیز در سنت های هندوایرانی ریشه دارند.
    کلیدواژگان: پاداش روان پارسایان، فرشتگان پاداش، دئنا، کیش مانوی
  • نعیمه پورمحمدی* صفحات 152-177
    در «مطالعات جدید بیماری» رشته های مختلف علمی با روش های خاص خود با هم ترکیب می شوند تا راجع به بیماری چارچوب درک و عمل واحدی را مشخص کنند. مطالعات بیماری ارتباطی دوسویه با علوم گوناگون دارد. از یک سو، دیدگاه هر یک از علوم درباره بیماری را بیان و نقد می کند و از سوی دیگر، با کوشش برای دیدن از چشم انداز شخص بیمار، نسخه های جدیدی از علوم مختلف پیش می نهد. در پی ایجاد و گسترش مطالعات جدید بیماری، بازخوانی الاهیات از منظر مطالعات بیماری و بازتولید الاهیات بیماری نگر ضروری می نماید. الاهی دانان ضروری است در مرحله نخست درک الاهیاتی خود را از بیماری در همه محورهای الاهیاتی شامل خداشناسی، انسان شناسی و آخرت شناسی بازخوانی و نقد کنند (آنچه در مقاله آن را «الاهیات بیماری» می خوانم) و در مرحله دوم ضروری است خداشناسی بیماری نگر، انسان شناسی بیماری نگر و آخرت شناسی بیماری نگر مطرح کنند (آنچه در مقاله آن را «الاهیات بیماری نگر» می خوانم). مطالعات جدید بیماری، با همه گیری کرونا، باید بیش از پیش به بازتولید الاهیات بیماری و الاهیات بیماری نگر اهمیت دهد. این پژوهش با الگو قراردادن الاهیات بیماری و الاهیات بیماری نگر در مسیحیت، برای رفع این کاستی مهم در الاهیات اسلامی انجام شده است.
    کلیدواژگان: بیماری، الاهیات بیماری، مطالعات بیماری، الاهیات مسیحی، الاهیات اسلامی، کرونا
  • اسماعیل اسلامی* صفحات 180-210
    رابطه دین و سیاست از جمله موضوعات بحث برانگیز در حوزه اندیشه سیاسی و دینی است. با توجه به اینکه مذهب حنفی بخش چشمگیری از جمعیت استان گلستان و شهر گرگان را تشکیل می دهد، هدف از این پژوهش بررسی رفتارهای دینی و سیاسی شهروندان مذهب حنفی در شهر گرگان است. روش تحقیق اسنادی و نیز توصیفی از نوع پیمایشی است. روش جمع آوری اطلاعات میدانی، و ابزار سنجش پرسش نامه است. حجم نمونه آماری در این تحقیق با استفاده از فرمول کوکران[i] 200 نفر تعیین شد که این پاسخ دهندگان اهل تسنن بوده اند. برای انتخاب نمونه ها از شیوه نمونه گیری چندمرحله ای توام با نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین متغیر رفتارهای دینی و متغیر رفتارهای سیاسی پیروان فقه اهل سنت حنفی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یعنی هر چه دینداری افراد بیشتر باشد مشارکت و رفتارهای سیاسی شان بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: دینداری، رفتار سیاسی، مذهب حنفی، گرگان
  • رضا دارینی، احمد کریمی* صفحات 212-234
    پژوهش حاضر با مقایسه بین کتاب مقدس (با محوریت سفر پیدایش و انجیل یوحنا) و روایات مندرج در کتب شیعه امامیه، فرآیند آفرینش را از آغاز خلقت تا استقرار انسان ها در کره زمین بررسی کرده و با روی آوردی نظری منطقی شباهت ها و تفاوت های فرآیند آفرینش در کتاب مقدس و روایات امامیه را توصیف و تحلیل کرده است. در این بین مباحثی همچون شروع آفرینش، آفرینش از عدم، تقسیم عالم به عالم محسوس و معقول، ماده اولیه عالم محسوس، اولین موجود در عالم معقول، توجه به معنای شب و روز، دوره زمانی آفرینش و فرآیندی که آفرینش از خلقت آسمان و زمین و خورشید و ماه تا خلقت انسان طی کرده اند، بررسی شده است. این مباحث در سه بخش گنجانده شده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که کتاب مقدس و روایات مندرج در کتب امامیه در مباحثی مانند دومرحله ای بودن فرآیند آفرینش، یعنی عالم معقول و محسوس، خلقت شش روزه جهان مادی و ایجاد خلقت برای امری مقدس مشترک اند؛ اما تفاوت هایی نیز وجود دارد؛ اولا در نگاه روایات امامیه، مقام ربوبی الاهی از نقصان پیراسته شده است؛ ثانیا اگرچه سفر پیدایش و انجیل یوحنا در صددند جزییات آفرینش را نیز مطرح کنند اما در مقابل، کتب روایی امامیه، بیشتر از کتاب مقدس و با جزییات بیشتری به بحث پرداخته اند.
    کلیدواژگان: آفرینش، فرآیند آفرینش، سفر پیدایش، انجیل یوحنا، روایات امامیه
  • ابوالقاسم جعفری*، محمدمهدی علی مردی، مهدی لک زایی صفحات 236-259

    نظریه «هستی وابسته» (dependent origination) که با نام های دیگری مانند «همزایی مشروط» و «زنجیر علی» نیز معروف است، یکی از اصول هستی شناختی اساسی در متون مقدس آیین بودای اولیه است که ماهیت تناسخ یا سنساره را در این آیین تبیین می کند. تطبیق بخشی از حلقه های تشکیل دهنده «هستی وابسته» با پنج بخش تشکیل دهنده وجود انسان، در تعالیم بودایی باعث شد محققان، فرآیند سنساره در این آیین را با استفاده از تطبیق این دو نظریه تبیین کنند. گاهی معنای «هستی وابسته» قانون کلی علت و معلولی در جهان در نظر گرفته می شود و گاهی معنایش را فقط به عوامل و عناصر تشکیل دهنده چرخه سنساره محدود می کنند. در این نوشتار، پس از معرفی این آموزه، شکل دوازده حلقه این آموزه را با پنج بخش دلبستگی وجود انسان از نظر این آیین تطبیق می دهیم، و در نهایت در عمومیت این اصل تشکیک می کنیم و معنایش را در کلام بودا به توصیه عملی و اخلاقی ساده ای محدود می کنیم که ناظر به عالم واقع نیست. همچنین، خواهیم گفت که عنصر «آگاهی/دانستگی» مهم ترین و رمزی ترین بخش زنجیر سنساره است که از طریق دانش مستقیم (فراشناخت) و تربیت معنوی کمال می یابد و سرانجام، چرخه سنساره را می شکند و باعث نجات شخص می شود.

    کلیدواژگان: هستی وابسته، همزایی مشروط، تناسخ، پنج توده دلبستگی
  • محمد غفاری*، ابوالفضل حاتمی ورزنه، محبوبه اسدی کاتب صفحات 262-291
    شناسایی و سنجش انگیزه گردشگران در حوزه مقاصد گردشگری، این امکان را می دهد که دلیل انتخاب ارجحیت ها و نیازهایشان درک شود و آنچه سبب تحریکشان در انتخاب مقصد و تمایل به تجربه می شود، اطلاعات مهمی در اختیار برنامه ریزان و بازاریابان قرار می دهد تا بتوانند در راستای رضایتشان تلاشی مضاعف داشته باشند. پژوهش حاضر با شناسایی و بررسی عوامل کشش و رانش موثر در توسعه گردشگری مذهبی از لحاظ هدف و روش، کاربردی توصیفی است و جامعه آماری، مقالات داخلی و خارجی معتبر در دسترس است. گردآوری داده به شیوه کتاب خانه ای انجام شده و برای رسیدن به درک عمیق تاثیرات این عوامل از رویکرد تفسیرگرایانه و روش فراترکیب استفاده شده است. یافته های پژوهش، که حاصل تحلیل مطالعات پیشین است، شامل 53 مقاله (21 مقاله لاتین و 32 مقاله فارسی) در بازه 2005 تا 2020 با استفاده از معیار CASP بررسی، و منجر به شناسایی 37 کد در دو تم اصلی شد: عوامل کشش (پنج مولفه: عوامل معنوی مذهبی، محیط فرهنگی و اجتماعی رفتاری، زیرساخت های خدماتی و رفاهی، زیرساخت های حمل و نقل، ایمنی و امنیت) و عوامل رانش (یک مولفه: انگیزه های روان شناختی معنوی مذهبی) که در توسعه گردشگری مذهبی نقش بسزایی دارند و در قالب مدل مفهومی مطالعه دسته بندی شدند. روایی پژوهش نیز با شاخص کاپای کوهن در نرم افزار SPSS و بر اساس دیدگاه خبرگان خارج از پژوهشگران تحقیق تایید شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری مذهبی، عوامل کشش و رانش، فراترکیب
  • غلامعلی سیفی، مقصود امین خندقی*، بختیار شعبانی ورکی، خسرو باقری نوع پرست صفحات 294-323
    هدف این پژوهش ترسیم طبقه بندی جامعی از معنویت است. لذا پس از بررسی طبقه بندی های موجود در دو گام توصیف و تحلیل کوشیدیم طبقه بندی جامعی از معنویت معرفی کنیم. گرایش نویسندگان این مقاله به معنویت و دین، نگاهی خداباورانه است، اما با توجه به اینکه هدف این مطالعه دست یابی به طبقه بندی جامعی بود، فارغ از جهت گیری خود کوشیدیم طبقات موجود در این جغرافیا را نشان دهیم. لذا دیدگاه مفروض خویش را بیان نکردیم و طبقه بندی های موجود را، فارغ از اینکه می پذیریم یا نه، و نظر به اینکه آیا به انواع و ابعاد مختلف معنویت توجه داشته اند یا خیر، بررسی کرده ایم. نتایج این پژوهش نشان داد طبقه بندی های موجود به طور پراکنده و از زوایای مختلفی به موضوع معنویت پرداخته بودند که کوشیدیم در صورت بندی جدید به ابعاد گوناگون دینی، غیردینی، ضد دین، درونی نگر، بیرونی نگر، شکاک، تصدیق آمیز، در ارتباط با فرد، دیگران، طبیعت و کیهان توجه کنیم، به طوری که این ابعاد ذیل دو محور اصلی باورنداشتن به معنا و باور به معنا قرار گرفت. طبقه بندی جامع می تواند راهنمایی مناسب و جامع برای فهم طبقات و مصادیق گوناگون معنویت باشد. همچنین، می تواند در عرصه نظریه پردازی، تحقیقات حوزه معنویت و معنویت های مضاف استفاده شود.
    کلیدواژگان: معنویت، معنوی، دین، غیردینی، ضددینی، سکولار، طبقه بندی جامع
|
  • Seyyed Soleyman Mousavi *, MohammadIbrahim Roshan Zamir Pages 6-27

    The issue of returning the sun, especially when it was raised as a virtue for Imam Ali (AS), led to long-standing debates among Quran commentators, hadith scholars, and theologians. What has remained unnoticed concerning this matter is its background in the Bible and related studies. In this article, we seek to compare the Shiite and biblical approaches to this issue, in order to identify the currents of thought in these two groups and compare them with each other. The existence of two currents, textualist and rationalist, in Shiite and biblical studies is one of the similarities between two groups. The textualist current wants to accept this incident as it has been narrated, although they do not find any rational justification for it. But the rationalist current seeks to give a plausible justification for this event, in accordance with external events and scientific discoveries, justifications such as the occurrence of earthquakes, which, although difficult, can somewhat explain the possibility of this event.

    Keywords: Returning of the Sun, Ali (As), Joshua, Sharif Morteza, Old, New Testaments
  • Mohsen Ghasempour, Seyyed Abbas Zahabi * Pages 30-49
    In the history of human thought, no fundamental issue has compelled man to ponder as much as the cognition of God, which is impossible except through His attributes, and the answer to which has been a serious demand of thinkers of every age, especially philosophers. In Islamic philosophy, Ibn Sina's thought, which as the most influential and stable ideas in the field of philosophy has caused profound intellectual changes, has special advantages in this regard. In the present article, by modeling his philosophical opinions in the space of Shiite thought, we explain how Ibn Sina's views on the basic issues of divine names and attributes i.e. "identity of attributes with essence", are related to his specific theory i.e. "conceptual unity of attributes". The research finding is that according to Ibn Sina's view, the "identity of attributes with essence" is in fact the basis of the theory of "conceptual unity of attributes" and the connection between the two subjects is essential. Therefore, Ibn Sina, based on a precise understanding of the "identity of attributes with essence", proposed his own theory on the "conceptual unity of attributes" and, contrary to the opinion of opponents and critics, explained and proved it with various arguments and statements.
    Keywords: divine attributes, Conceptual Unity, Ibn Sina, Islamic Philosophy
  • Zohreh Ghaderi, Mehrab Sadeghnia *, Allahkarm Karamipur Pages 52-71
    In life, man is always faced with issues that may cause him suffering, and as a result, frustration. Resilience is one of the most important traits that can help and pave the way for him to continue living. Psychologists have identified characteristics for this concept, some of which are explained in this article. The aim of the present study is to show the capacity and possibility to achieve optimal living and psychological resilience by resorting to Quranic teachings. Patience, trust in God, and hope are the three main elements of psychological resilience that a religious person tries to apply in his affairs according to the teachings of the Quran, and thus does not despair or become impatient in the face of adversity. By analyzing the mentioned concepts and expressing verses from the Holy Quran to define and explain the propositions, we come to a definition of a satisfied person who enjoys mental health and has a desirable mental life. The method used in this article is directional qualitative content analysis, which means that the verses of the Holy Quran are understood and analyzed based on the concepts used in psychology.
    Keywords: Resilience, Satisfaction, Quran, Patience, trust in God, hope, divine mercy
  • Mojtaba Zarwani *, Ghorban Elmi, Leyla Abdollahi Pages 74-99
    Salvation is a fundamental issue in Christianity. Due to original sin, man has lost his relationship with God and has descended from Heaven. Restoring this relationship leads to saving man from a state of descent. The way of salvation in Christianity is explained in different ways. In Paul's writings, free grace by Christ saves man. In the theology of the fathers, including Augustine, grace replaces the human will, which by his descent has lost the power of right bias, and calls him to salvation. Martin Luther, as the Augustinian theologian, sees man as essentially a corrupt and sinful being who is saved only by grace and faith, not by doing good deeds. Therefore, he can enjoy the righteousness of Christ in faith only by trusting in divine promises. Aquinas, on the other hand, sees man as a rational and good-natured being who progresses towards faith with an innate tendency to virtue. Faith is a rational trust in which man has an active presence by believing in propositions and participating in grace. This article examines Luther and Aquinas' views on salvation and the role of man in it through a descriptive-analytical method and concludes that different understandings of human ontological status are directly related to their approach to the issue of salvation and faith. Luther considers man to be in a passive state whose salvation is communion with Christ. Aquinas, in contrast, gives man an active role that his good deeds along with grace can be effective in the process of salvation.
    Keywords: Luther, Aquinas, man, faith, reason, Grace
  • Nahid Ghiyathi, Bakhshali Qanbari *, MohammadReza Adli Pages 102-122

    The ethics of compassion is one of the branches of ethics that are discussed by some ethicists. It is one of the types of maximum morality and includes some categories, such as justice achieved in civil society, benevolence, whose highest degree known as agape is God's love for man, and love that according to Augustine is dedicated to God. Augustine is one of the few ethicists in the Christian religious tradition, who has discussed this type of morality and is aware of its importance. This study showed that although the word "compassion" does not appear explicitly in his works, he uses its concept with considerable frequency. Augustine considers love and faith to be the basic components of compassion and believes that only through them can compassion be given to God's creatures. Love for God is manifested in loving the people, and faith can create the desire for good. Although the true existence of love in God is possible, as for creatures, it is manifested in the form of the ethics of compassion. In addition, the ethics of compassion can be seen in Augustine's works in man's quadruple relationship with God, himself, others, and the world.

    Keywords: Augustine, ethics, compassion, Quadruple Relations
  • Mohammad Shokri-Foumeshi * Pages 124-149
    In the present article, based on the original Manichaean documents such as Middle Persian, Parthian, Sogdian, and Coptic writings, as well as a non-Manichaean source i.e. Ibn al-Nadim’s al-Fehrest, I will try to identify the reward for the good deeds of a pious human being after death and the angels who come to visit him with a few gifts in order to accompany him to the Light Paradise, along with a beautiful and fragrant virgin who appears to the believer before being judged and is, in fact, the beautiful image and shape of his good thoughts, words, and deeds. This textological study shows that, among the various rewards mentioned in various Manichaean and non-Manichaean sources, three rewards of garment, garland, and diadem are part of the original Manichaean eschatological system and other rewards are either equivalent to these three gifts or subsequent additions. As the present article argues, in Manichaeism not only the concept of the Virgin of Good Deeds is based on the Zoroastrian concept of "Daena", but also the concept of the Manichaean reward-giver angels is rooted in the Indo-Iranian traditions.
    Keywords: Gifts for the Spirit of the Pious, Reward-giver angels, Daena, Manichaeism
  • Naimeh Purmohammadi * Pages 152-177
    In "New Disease Studies", different disciplines are combined with their own methods to provide a single framework for understanding and acting on disease. Disease studies are bilaterally related to various sciences. On the one hand, they express and critique the views of each science about the disease, and on the other hand, by trying to see from the perspective of the sick person, they propose new versions of different sciences. Following the creation and expansion of new disease studies, the re-reading of theology from the perspective of disease studies and the reproduction of disease-based theology becomes necessary. It is essential for theologians to first review and critique their theological understanding of disease in all theological fields, including Godology, anthropology, and eschatology (what I generally call "disease theology" in the article), and secondly, they need to introduce disease-based Godology, disease-based anthropology, and disease-based eschatology (what I generally call "disease-based theology" in the article). With the Corona epidemic, new disease studies need to pay more attention to the reproduction of disease theology and disease-based theology. Following the disease theology and disease-based theology in Christianity, this research has been done to eliminate this important shortcoming in Islamic theology.
    Keywords: Disease, Disease Theology, Disease Studies, Christian theology, Islamic theology, corona
  • Ismail Islami * Pages 180-210
    The relationship between religion and politics is one of the most controversial issues in the field of political and religious thought. Considering that the Hanafi School constitutes a significant part of the population of Golestan province and Gorgan city, the purpose of this study is to investigate the religious and political behaviors of Hanafi citizens in Gorgan city. The research has been done using documentary as well as descriptive survey methods. Data was collected by field method through the questionnaire. The statistical sample size in this study was determined using Cochran's formula of 200 people who were Sunni respondents. To select the sample, a multi-stage sampling method with stratified random sampling was used. Data analysis was performed using SPSS software. The results of the study show that there is a positive and significant relationship between the religious behaviors and the political behaviors of followers of Hanafi jurisprudence, that is, the greater the religiosity of individuals, the greater their political participation and behavior.
    Keywords: Religiosity, Political Behavior, Hanafi School, Gorgan
  • Reza Darini, Ahmad Karimi * Pages 212-234
    The present study, by comparing the Bible (focusing on the book of Genesis and the Gospel of John) and the narrations in the Imamate books, examined the process of creation from the beginning to the establishment of human beings on the earth and described and analyzed the similarities and differences between the Bible and the Imamate narrations about the process of creation with a logical theoretical approach. In the article, topics such as the following have been studied: the beginning of creation, creation from non-existence, division of the world into the physical world and the rational world, the raw material of the physical world, the first being in the rational world, attention to the meaning of night and day, the time period of creation, the process of creation from the creation of heaven and earth, the sun and the moon to the creation of man. These issues are included in three sections and the article finally concludes that the Bible and the narrations contained in the Imamate books are common in topics such as the two stages of the process of creation, namely the rational world and the physical world, the six-day creation of the material world and the creation for a sacred purpose. However, there are some differences; first, in the view of the Imamate narrations, the position of the Divine Lordship is free from imperfections, secondly, although the book of Genesis and the Gospel of John seek to discuss the details of creation, on the contrary, the books of the Imamate narrations have dealt with this issue in more detail than the Bible.
    Keywords: creation, Process of Creation, Genesis, Gospel of John, Imamate Narrations
  • Abolghasem Jafari *, MohammadMahdi Alimardi, Mahdi Lakzayi Pages 236-259

    The theory of "dependent origination", also known as "conditional arising" or "causal chain", is one of the basic ontological principles in the sacred texts of early Buddhism, which explains the nature of reincarnation or samsara in this religion. The conformity of some of the constituent circles of the theory of dependent origination with the five constituent parts of human existence in Buddhist teachings led researchers to explain the process of samsara in this religion by the reconciliation between these two theories. Sometimes the meaning of dependent origination is considered the general law of cause and effect in the world, and sometimes its meaning is only limited to the factors and elements that make up the cycle of samsara. In this article, after introducing this doctrine, we adapt the shape of the twelve circles of this doctrine to the five parts of the attachment of human existence from the perspective of Buddhism. Finally, we dispute the generality of this principle and limit its meaning in Buddhism to simple practical and moral advice that does not apply to the real world. Moreover, we will state that the element of "awareness" is the most important and mysterious part of the chain of samsara, which is perfected through direct knowledge (metacognition) and spiritual training, and finally, breaks the cycle of samsara and saves a person.

    Keywords: Dependent Existence, Conditional Coexistence, reincarnation, Five Attachment Masses
  • Mohammad Ghaffari *, Abolfazl Hatami Warzaneh, Mahbubeh Asadi Kateb Pages 262-291
    Identifying and measuring the motivation of tourists in the field of tourism destinations, makes it possible to understand the reason for their preferences and needs and also what motivates them to choose a destination and desire to experience provides important information to planners and marketers so that they can make a double effort to satisfy tourists. Using an applied-descriptive method and having a statistical population and valid domestic and foreign articles, the present study identifies and examines the effective push and pull factors in the development of religious tourism. Data collection was done from library sources and to achieve a deep understanding of the effects of the mentioned factors, the interpretive approach and meta-combined method were used. The research findings, which are the result of the analysis of previous studies, included 53 articles (21 Latin articles and 32 Persian articles) in the period 2005 to 2020 using the CASP criterion and led to the identification of 37 codes in two main themes: pull factors (five components: spiritual-religious factors, cultural and social-behavioral environment, service and welfare infrastructure, transportation infrastructure, safety, and security) and push factors (one component: spiritual-religious psychological motivations) that play an important role in the development of religious tourism and were categorized in the form of a conceptual model of the study. The validity of the study was confirmed by Cohen's Kappa index in SPSS software based on the views of experts other than the researchers of this study.
    Keywords: Tourism, religious tourism, Push, Pull Factors, Meta-Synthesis
  • Gholamali Seifi, Maghsud Amin Khandaghi *, Bakhtiar Shabani Varaki, Khosro Bagheri Noparast Pages 294-323
    The purpose of this study has been to draw a comprehensive classification of spirituality. Therefore, after examining the existing classifications in two steps of description and analysis, we tried to introduce a comprehensive classification of spirituality. The authors of the article had a theistic view about spirituality and religion, but since the aim of this study was to achieve a comprehensive classification, regardless of our own orientation, we tried to show the existing classes in this field. Thus, we did not express our preconceived notions, but instead examined the existing classifications, regardless of whether we accepted them or not, and whether or not they concerned different types and dimensions of spirituality. The results of this study showed that the previous classifications dealt with the subject of spirituality sporadically and from different angles. Hence, in the new formulation, we tried to discuss the various dimensions including religious, secular, anti-religious, introspective, extroverted, skeptical, affirmative, as well as the dimensions related to the individual, others, nature, and the universe, so that they were placed under two main categories: disbelief and belief in the meaning. Comprehensive classification can be an appropriate and complete guide to understanding the various classes and instances of spirituality. It can also be used in the field of theorizing and conducting research related to spirituality and mixed spirituality.
    Keywords: Spirituality, Spiritual, religion, Non-religious, Anti-religious, secular, Comprehensive Classification