فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 122 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب نوروزی زاد، علیرضا بخشایش*، مریم صالح زاده صفحات 84-101
    زمینه

    اعمال محدودیت و قرنطینه خانگی با هدف کاهش سرایت پذیری طی بیماری های همه گیر می تواند به کاهش تعاملات اجتماعی و مشکلات بهداشت روان ازجمله افسردگی و اضطراب منجر شود. 

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و سبک زندگی در پیش بینی اضطراب و افسردگی طی پاندمی کووید-19 در میان ساکنان نجف آباد است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع مقطعی است. در فروردین سال 1400 در موج چهارم شیوع کووید-19 انجام شد. جامعه آماری را افراد بالای 18 سال ساکن نجف آباد تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری دردسترس نمونه ای متشکل از 225 نفر به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند و داده های 217 پرسش نامه تحلیل شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس های، ویراست دوم افسردگی بک، اضطراب بیماری کرونا، فرم کوتاه ویژگی های شخصیتی پنج عامل بزرگ شخصیت مک کری و کاستا و سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه و با نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد ویژگی های شخصیتی روان آزرده گرایی (r=0/176, r=0/343) و برون گرایی (r=0/375, r=0/503) با افسردگی  و اضطراب کووید-19 به ترتیب همبستگی مثبت و منفی دارند و پیش بینی کننده افسردگی و اضطراب هستند (05/P>0). ویژگی موافق بودن (0/233-=r) نیز با اضطراب کووید-19 همبستگی منفی دارد و پیش بین معنادار آن است (05/P>0). بین خرده مقیاس های سبک زندگی، خودشکوفایی (0/489-=r) و ورزش (0/348-=r) با افسردگی و مسیولیت پذیری در سلامت (285/0-=r) با اضطراب کووید-19 همبستگی منفی دارد و پیش بینی کننده های افسردگی و اضطراب کووید-19 معنادار هستند (05/P>0).

    نتیجه گیری

     با توجه به تاثیر متغیرهای شخصیتی و سبک زندگی بر افسردگی و اضطراب کووید-19 در دوران شیوع بیماری، آزمایشات متمرکز بر این مولفه ها می تواند جهت ارتقای سطح سلامت روان جامعه موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سبک زندگی، اضطراب، افسردگی، کووید-19
  • علیرضا نصرتی، ساره جلالی* صفحات 102-111
    زمینه

     نظام اطلاعاتی سلامت، بستر یکپارچگی و پیوند اطلاعاتی بین کنشگران حوزه سلامت فارغ از محدودیت های سنتی مکانی و زمانی را فراهم می آورد.

    هدف

     این مطالعه با هدف بررسی ارتباط عناصر اصلی موثر در توسعه نظام اطلاعاتی سلامت الکترونیک و تجزیه و تحلیل تصاویر آینده این نظام انجام شده است.

    روش ها

      در این مطالعه توصیفی کاربردی، مولفه های اصلی نظام اطلاعاتی سلامت الکترونیک با استفاده از پرسش نامه و با مشارکت 35 نفر از مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات بیمارستان ها و دانشگاه های علوم پزشکی استان های گیلان و قزوین ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و اکسپرت چویس نسخه 11 استفاده شد.

    یافته ها

     3 بعد و 6 معیار به منظور تبیین نظام اطلاعاتی سلامت الکترونیک تعیین شد. ابعاد شامل: 1. محتوای اطلاعات، 2. معماری اطلاعات و 3. امنیت اطلاعات و معیارهای آن شامل 1. نیروی انسانی، 2. زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری، 3. سرعت دسترسی به خدمات سلامت، 4. هزینه بهره برداری، 5. عدم وابستگی به اینترنت و 6. فراگیری بودند.

    نتیجه گیری

      بر اساس یافته ها، شناسایی سه بعد کلیدی محتوا، معماری و امنیت اطلاعات به عنوان پیشران های تحول در نظام اطلاعاتی سلامت الکترونیک و تعیین هشت سناریوی سطح بندی شده به عنوان سناریوهای متصور آینده این نظام ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سلامت، محتوای اطلاعات سلامت، نظام اطلاعات سلامت الکترونیک، معماری اطلاعات سلامت، امنیت اطلاعات سلامت
  • سید جواد ضیاء الحق، نرگس حاج ابوطالبی، ملیحه اردکانی زاده*، مجید غلامی صفحات 112-123
    زمینه

     اجرای تمرینات استقامتی و مصرف مکمل ال کارنیتین بر ارتقای عملکرد ورزشکاران موثر است، اما تاثیر آن بر ترمیم آسیب ریوی ناشی از تخریب تزریق استرویید بولدنون مشخص نیست.

    هدف

     مطالعه حاضر به بررسی تاثیر مصرف ال کارنیتین هم زمان با اجرای تمرین استقامتی بر آسیب های ساختاری بافت ریه موش های صحرایی نر مسموم شده با بولدنون می پردازد.

    روش ها

     در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش نر صحرایی (وزن: 7/94± 228/53گرم) به صورت تصادفی به 5 گروه: کنترل، بولدنون، بولدنون+آزمایش، بولدنون+ال کارنیتین و بولدنون+آزمایش+ال کارنیتین تقسیم شدند. تزریق استرویید بولدنون (5 میلی گرم/ کیلوگرم) به عضله دو سر ران انجام شد و مکمل ال کارنیتین (600 میلی گرم/کیلوگرم) به مدت 3 روز در هفته به معده حیوانات گاواژ شد. برنامه تمرین استقامتی شامل 6 هفته دویدن بر روی تردمیل و 3 روز در هفته بود که با زمان 30 دقیقه و در هفته پایانی به سرعت 12 متر/دقیقه آغاز به 60 دقیقه و سرعت 30 متر/دقیقه رسید. تغییرات برونشیول و آلویول ها در بافت ریه با استفاده از میکروسکوپ نوری بررسی شد. 

    یافته ها

     مقادیر وزن در هر دو گروه مصرف کننده ال کارنیتین با یا بدون اجرای تمرین استقامتی در مقایسه با گروه بولدنون، افزایش معناداری داشت (0/005=P). در گروه آزمایش+ال کارنیتین در مقایسه با گروه بولدنون، بهبود معناداری در برونشیول و آلویول های ریه به دست آمد (0/001=P).

    نتیجه گیری

    اجرای تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل ال کارنیتین بر کاهش اثرات مخرب ناشی از بولدنون در بافت ریه تاثیر زیادی دارد

    کلیدواژگان: استروئید بولدنون، ال کارنیتین، تمرین استقامتی، آسیب ریه
  • فاطمه شهنازدوست، نیلوفر میکائیلی*، سیف الله آقاجانی صفحات 124-135
    زمینه

     مطالعه رفتار آسیب به خود در نوجوانی به عنوان یکی از رفتارهای پرخطر که تبعات ناگواری برای فرد و جامعه درپی دارد، اهمیت دارد.

    هدف

     پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش میانجی راهبردهای تنظیم هیجان در رابطه بین آزاردیدگی هیجانی با رفتارهای آسیب به خود در نوجوانان انجام شد.

    روش ها

     این پژوهش، مقطعی تحلیلی بود و نمونه ها 200 دانش آموز دختر دوره متوسطه دوم رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش مشارکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های آسیب به خود، ضربه کودکی و تنظیم هیجان بودند. داده ها به روش تحلیل مسیر با نرم افزار SPSS  نسخه 23 و Amos  نسخه26  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین آزاردیدگی هیجانی با رفتارهای آسیب به خود رابطه معنادار وجود دارد (P<0/001). بین ارزیابی مجدد با آزاردیدگی هیجانی و رفتارهای آسیب به خود رابطه منفی و بین فرونشانی با آزاردیدگی هیجانی و رفتارهای آسیب به خود رابطه مثبت وجود دارد. همچنین راهبردهای تنظیم هیجان در رابطه بین آزاردیدگی هیجانی با رفتارهای آسیب به خود نقش میانجی جزیی ایفا می کند (001/P<0).

    نتیجه گیری

     با توجه به تایید نقش میانجی راهبردهای تنظیم هیجان در پژوهش حاضر، توجه بیشتر به این راهبردها به عنوان یک عامل مهم در بروز رفتارهای خود آسیبی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آزاردیدگی هیجانی، رفتارهای آسیب به خود، راهبردهای تنظیم هیجان، نوجوانان
  • سید محمدصادق موسوی، رضوان میرصفائی ریزی* صفحات 136-149
    سابقه و هدف

    امروزه پژوهش پیرامون اثربخشی روش های نوین درمان کمردرد به دلیل شیوع زیاد آن از اهمیت زیادی برخوردار است . با توجه به روش های متعددی  که در درمان آن مطرح است. وتوافقی در موثرترین روش درمان  وجود ندارد. دراین تحقیق ، اثر8 هفته تمرینات DNS و تمرینات منتخب ثبات مرکزی بر درد، انعطاف پذیری، تعادل و کیفیت زندگی مردان مبتلا به کمردرد مزمن مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 20 مرد مبتلا به کمردرد مزمن   بودند که تحت نظر متخصص مغز و اعصاب ،به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه 10 نفره، گروه DNS (دامنه سنی 82/9 ± 8/47 سال، وزن 02/9 ± 9/76کیلوگرم) و گروه تمرینات ثبات مرکزی (دامنه سنی 8/11 ± 4/42 سال، وزن 1/13 ± 5/88 کیلوگرم) قرارگرفتند. آزمودنی ها به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه 60 دقیقه ای تمرینات را انجام دادند.جهت تحلیل از آزمون کلموگرو-اسمیرنوو t زوجی و کوواریانس با سطح معنی داری P<0/05  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در تمرینات DNS در تعادل ایستا (P=0/036)، کیفیت زندگی (P=0/028) میزان درد (0/002)، درازنشست (P=0/012) ودرگروه تمرینات ثبات مرکزی در تعادل ایستا (P=0/001)،بشین و برس (P<0/001)، درازنشست (P=0/003) و میزان درد (P=0/016) بهبود معنی داری نشان داد.راستای  قدامی تعادل پویا در گروه DNS با (P=0/032) بهبود یافت ولی مقایسه بین دو روش درموارد مطرح شده تفاوت معنی‏داری نداشت.(p=0/684)

    استنتاج

    یافته ها نشان داد که تعادل ایستا ، درازنشست و میزان درد در هر دو گروه افزایش یافت.  بشین و برس در گروه ثبات مرکزی ولی‏‏‏‏‏ در گروه DNS  کیفیت زندگی ارتقا بیشتری را نشان داد.

    کلیدواژگان: تمرینات DNS، تمرینات ثبات مرکزی، کیفیت زندگی، تعادل ایستا، تعادل پویا، کمر درد مزمن
  • رضا سلطانی مقدم، ابراهیم آذری پور*، میترا اکبری، حسن بهبودی، محمدامین همافر صفحات 150-165
    زمینه

    کراتوکونوس معمولا به صورت یک آسیب دوطرفه، پیش رونده و غیر التهابی در قرنیه توصیف می شود که به نازک شدگی و اکتازی آن منجر می شود.

    هدف

    هدف از این مطالعه، تعیین کارایی استفاده از شاخص های پیشرفت پاکیمتریک در درجه بندی شدت بیماری کراتوکونوس است. 

    روش ها

    در این مطالعه، 76 بیمار مبتلا به درجات مختلف کراتوکونوس وارد مطالعه شدند و شدت کراتوکونوس آن ها بر اساس کراتومتری ماکزیمم، ضخامت قرنیه و بیماران درجه بندی شد. شاخص های پیشرفت پاکیمتریک حاصل از پنتاکم همراه با ویژگی های جمعیت شناختی ثبت و ارتباط آن ها با شدت کراتوکونوس سنجیده شد.

    یافته ها

    از نظر شدت کراتوکونوس، نمونه ها به ترتیب 18 درصد شدت 1،  31درصد شدت 2،  42درصد شدت 3 و 7 درصد شدت 4 داشتند. قدرت پیش بینی کنندگی بالاترین شاخص پیشرفت پاکیمتریک، پایین ترین شاخص پیشرفت پاکیمتریک و متوسط شاخص پیشرفت پاکیمتریک در تشخیص کراتوکونوس درجه 4، درجه 3 و بیشتر و درجه 2 و بیشتر بر اساس سطح زیر منحنی در دامنه 0/772 تا 0/993 بود.

    نتیجه گیری

     مطالعه به خوبی نشان داد شاخص های پیشرفت پاکیمتریک توانایی ارزیابی شدت کراتوکونوس را دارند و این توانایی در هر سه مورد (بالاترین شاخص پیشرفت پاکیمتریک، پایین ترین شاخص پیشرفت پاکیمتریک و متوسط شاخص پیشرفت پاکیمتریک) برای تعیین شدت کراتوکونوس با حساسیت و ویژگی مطلوبی بالا خواهد بود.

    کلیدواژگان: کراتوکونوس(قوز قرنیه)، پنتاکم، پاکیمتری
  • سجاد سعادت، عالیا صابری* صفحات 166-179
    زمینه

    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یکی از بیماری های مزمن خودایمنی و پیشرونده دستگاه اعصاب مرکزی با علت ناشناخته است. 

    هدف

     پژوهش حاضر با هدف مرور عوامل خطر محیطی بیماری ام اس انجام شد. 

    روش ها

     در این مطالعه مروری برای مرور عوامل خطر محیطی در ام اس، مقاله های فارسی و انگلیسی پایگاه های اطلاعاتی مانند پاب مد، اسکوپوس، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر و مگیران از سال 2000 تا 2021 با استفاده از کلیدواژه های مولتیپل اسکلروزیس، ام اس، عوامل خطر محیطی و اپیدمیولوژی بررسی شد.

    یافته ها

     ارزیابی مقالات نشان داد ام اس یک بیماری خودایمنی با زمینه های ژنتیکی ناشناخته است. براین اساس، سنین بین 20 تا 40 سال، جنس زن، فاصله از خط استوا، مهاجرت، عفونت ویروس اپشتین بار، مصرف سیگار و تنباکو، آلودگی هوا، کمبود ویتامین D، مصرف الکل و قهوه، اختلال در ساعت زیستی، عوامل روان شناختی از عوامل خطر محیطی تاثیرگذار در این بیماری است. 

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت عوامل محیطی در بیماری ام اس، کنترل آن ها برای جلوگیری از بیماری و پیشرفت سریع و تشدید علایم آن به طور بالقوه مفید است. ارایه دهندگان خدمات سلامت در حوزه پیشگیری باید به اهمیت این عوامل در بیماری ام اس توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، عوامل خطر محیطی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Zeinab Norouzi Zad, Alireza Bakhshayesh*, Maryam Salehzadeh Abarghoui Pages 84-101
    Background

     Social gathering restrictions and quarantine for reducing the spread of coronavirus can reduce social interactions and cause mental health problems such as depression and anxiety.

    Objective

    This study aims to investigate the role of personality traits and health-promoting lifestyles in predicting anxiety and depression during the COVID-19 pandemic in Najafabad, Iran

    Methods

     This is a cross-sectional study conducted in April 2021 during the fourth wave of the COVID-19 outbreak. The study population consisted of people aged >18 years old living in Najafabad. Using a convenience sampling method, 225 people were selected and completed questionaries online. Of these, the data of 217 questionnaires were analyzed. Beck Depression Inventory, Corona Disease Anxiety Scale, short form of Big-Five-Factor Inventory, and Walker’s Health Promoting Lifestyle Profile were used to collect data. Data analysis was performed using Multiple Linear Regression and SPSS v. 24 statistical software.

    Results

    The personality traits of neuroticism (r=0.343, r=0.176) and extraversion (r=-0.503, r=-0.375) were positively and negatively correlated with depression and anxiety, respectively, and were the predictive of depression and anxiety (P<0.05). The agreeableness trait (r=0.233) was also negatively correlated with anxiety, and was its significant predictor (P<0.05). Among the health-promoting lifestyle domains, self-fulfillment (r=-0.489) and physical activity (r=-0.348) had a negative correlation with depression, while health responsibility (r=-0.285) had a negative correlation with anxiety; they were the significant predictors of depression and anxiety (P<0.05) during the COVID-19 pandemic.

    Conclusion

    Given the effect of personality traits and health-promoting lifestyles on depression and anxiety during the COVID-19 outbreak, the interventions focused on these components can be effective in improving the mental health of people.

    Keywords: Personality traits, Lifestyle, Anxiety, Depression, COVID-19
  • Alireza Nosrati, Sareh Jalali* Pages 102-111
    Background

     The health information system provides an integrated platform and an information connection between the actors of the health system regardless of temporal and spatial limitations.

    Objective

     This study aims to investigate the factors affecting the development of electronic health record (EHR) system and predict the future of this system in Iran.

    Methods

     In this descriptive study, identification of the main factors for the development of HER and designing the future scenarios of this system was done using a questionnaire completed by 33 managers and experts of information technology in hospitals and medical universities in Guilan and Qazvin provinces of Iran. Data were analyzed in SPSS v. 22 and Expert Choice v. 11 applications.

    Results

     Three dimensions and six criteria were determined to explain the HER development. Dimensions included: information content, information architecture, and information security. The criteria were: Manpower, hardware and software infrastructure, speed of access to health services, operating costs, not dependent on the internet, and comprehensiveness. Moreover, eight scaled scenarios were determined for the future of the EHR system.

    Conclusion

     It is necessary to pay attention to information content, architecture, and security in development of the HER system in Iran.

    Keywords: Health information technology, Health information content, Health information system electronic, Health information architecture, Health information security
  • Sayed Javad Ziaolhagh, Narges Hajabutalebi, Maliheh Ardakanizadeh*, Majid Gholami Pages 112-123
    Background

     Performing endurance training and taking L-carnitine supplements is effective in improving the performance of athletes, but its effect on repairing lung damage caused by boldenone injection is still unknown.

    Objective

     The present study aims to assess the effect of L-carnitine consumption alone with endurance training on lung tissue structure damage in male rats poisoned with boldenone.

    Methods

     In this experimental study, 30 male Wistar rats (weight= 228.53±7.94 g) were randomly divided into five groups: Control, boldenone, boldenone+training, boldenone+supplementation, and boldenone+training+supplementation. Boldenone (5 mg/kg) was injected in the biceps femoris once a week, and L-carnitine supplementation (600 mg/kg) was administrated in gavage into the stomachs of animals, three days per week. The endurance training program was included running on a treadmill for 8-week, three days per week, each for 30 minutes at a speed of 12 m/min, which reached 60 minutes and 30 m/min in the final week. Histopathological changes in bronchioles and alveoli were examined using a light microscope. 

    Results

     The weight ​​of two groups of boldenone+supplementation, and boldenone+training+supplementation increased significantly compared to the boldenone group (P=0.005). In the boldenone+training+supplementation group, a significant improvement in bronchioles and alveoli was observed compared to the boldenone group (P=0.001).

    Conclusion

     It seems that performing endurance training along with L-carnitine supplementation has a great effect on reducing the destructive effects of boldenone on lung tissue.

    Keywords: Boldenone, L-carnitine, Endurance training, Lung damage
  • Fatemeh Shahnazdoust, Niloofar Mikaeili*, Seifollah Aghajani Pages 124-135
    Background

     It is important to pay attention to the self-injury behaviors in adolescence as one of the high-risk behaviors with adverse consequences for the individual and society.

    Objective

     This study aims to investigate the mediating role of emotion regulation strategies in the relationship between emotional abuse in childhood and self-injury behaviors in female adolescents.

    Methods

     This is an analytical cross-sectional study. Participants were 200 female high school students in Rasht, Iran in the academic year 2020-2021 who were selected using a convenience sampling method. Data collection tools included the self-harm inventory (SHI), childhood trauma questionnaire (CTQ), and emotion regulation questionnaire (ERQ). The collected data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and path analysis in SPSS Software v. 23 and Amos v. 26.

    Results

     There was a significant relationship between emotional abuse and self-injury behaviors (P<0.001). The reappraisal domain had a significant negative relationship with emotional abuse and self-injury behaviors, and the suppression domain had a significant positive relationship with emotional abuse and self-injury behaviors. Emotion regulation strategies had partial mediating role in the relationship between emotional abuse and self-injury behaviors (P<0.001).

    Conclusion

     Considering the mediating role of emotion regulation strategies, more attention to the use of these strategies should be paid to reduce the occurrence of self-injury behaviors in female adolescents.

    Keywords: Emotional abuse, Self-harm behaviors, Emotion regulation, Adolescents
  • Seyyed MohammadSadegh Mousavi, Rezvan Mirsafaei Rizi* Pages 136-149
    Background

     Study on the effectiveness of new methods of low back pain treatment is very important due to its high prevalence. There is no consensus on the most effective treatment for low back pain, despite the existence of different treatments options.

    Objective

     This study aims to assess the effect of 8 weeks of dynamic neuromuscular stabilization (DNS) and core stability (CS) exercises on pain, hamstring flexibility, balance, abdominal muscle strength, and quality of life (QoL) in men with chronic low back pain.

    Methods

     Participants were 20 men with non-specific low back pain, randomly divided into two groups of DNS (Age=47.8±9.82 years, BMI=25.8±2.9 kg/m2) and CS (Age=42.4±11.8 years, BMI=28.1±13.1 kg/m2). Subjects performed exercises for 8 weeks. Before and after exercises, their pain, hamstring flexibility, static and dynamic balances, abdominal muscle strength, and QoL were assessed. For data analysis, the paired t-test and analysis of covariance were used, considering a significance level of P<0.05.

    Results

     Both training methods improved pain, abdominal muscle strength and static balance. The CS exercise significantly improved hamstring muscle flexibility, and DNS exercise significantly improved QoL. The comparison between the two methods showed no significant difference in any study variables.

    Conclusion

     Both CS and DNS exercises can be used in designing the interventions for patients with chronic low back pain.

    Keywords: Core stability exercise, Dynamic neuromuscular stabilization exercise, Balance, Quality of life (QoL), Chronic low back pain
  • Reza Soltani Moghadam, Ebrahim Azaripour*, Mitra Akbari, Hassan Behboudi, Homafar Mohammad Amin Pages 150-165
    Background

     Keratoconus (KCN) is a bilateral, progressive, and non-inflammatory disorder in the cornea, which results in thinning and protrusion of the cornea.

    Objective

     This study aims to determine the effectiveness of using pachymetric progression indices (PPIs) in grading the severity of KCN disease. 

    Methods

    In this study, 76 patients with different stages of KCN were enrolled. The severity of KCN was graded according to maximum keratometry, cornea thickness, and spherical equivalent. The PPIs measured by Pentacam and the demographic characteristics were recorded and their correlation with the severity of KCN was assessed.

    Results

     In terms of KCN severity, 18% of patients were at grade 1, 31% at grade 2, 42% at grade 3, and 7% at grade 4. The power of PPIs in predicting KCN grade 4, grade 3 and grade 2 based on the area under the curve ranged from 0.722 to 0.993. 

    Conclusion

     The PPIs (Minimum, Maximum, Average) can predict the severity of KCN disease with good sensitivity and specificity.

    Keywords: Keratoconus, Pentacam, Pachymetry
  • Sajjad Saadat, Alia Saberi* Pages 166-179
    Background

     Multiple sclerosis (MS) is one of the chronic autoimmune diseases and a progressive disease of the central nervous system that have unknown causes.

    Objective

    This study aims to review the environmental risk factors of MS.

    Methods

     In this review study, a search was conducted in databases such as PubMed, Scopus, ScienceDirect, Google Scholar and MagIran on related studies published in Persian and English from 2000 to 2021 using the keywords: Multiple Sclerosis, MS, Environmental risk factors, and Epidemiology.

    Results

     The studies showed that MS is an autoimmune disease with unknown genetic backgrounds. The age of 20-40 years, female gender, distance from the equator, migration, Epstein-Barr virus infection, smoking, air pollution, vitamin D deficiency, alcohol and coffee consumption, circadian disruption, and psychological factors are the environmental risk factors of MS.

    Conclusion

     Given the environmental risk factors of MS, their control is potentially helpful in preventing the disease and its rapid progression. It is necessary for health care providers to pay attention to these risk factors.

    Keywords: Epidemiology, Environmental risk factors, Multiple Sclerosis