فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 77 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه رجبی*، محمدحسین رضایی مقدم، احمد تک زارع صفحات 1-14

    زمین لغزش و ناپایداری دامنه ای، مخاطرات مهمی برای فعالیت انسانی هستند، که باعث خساراتی می شوند، این ناپایداری و مخاطرات به عنوان پدیده ای بالقوه و زیانبار مطرح است، کشور ما ایران با توپوگرافی عمدتا کوهستانی، فعالیت های زمین ساختی و لرزه خیزی زیاد، شرایط متنوع زمین شناسی و اقلیمی، عمده شرایط طبیعی را برای ایجاد طیف وسیعی از زمین لغزش ایجاد کرده است. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر در ایجاد زمین لغزش و تعیین نقاط دارای پتانسیل زمین لغزش در حوضه الموت رود در استان قزوین با استفاده از متد رگرسیون لجستیک می باشد. در این پژوهش نقشه پراکنش زمین لغزش های حوضه از طریق مطالعه عکس های هوایی و بازدید میدانی با استفاده از GPS و تصاویر ماهواره ای تهیه شد. 8 عامل موثر شامل شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا ، فاصله ازرودخانه، کاربری اراضی، لیتولوژی، فاصله از گسل و تراکم شبکه زهکشی مورد استفاده قرار گرفت، و پس از شناسایی اقدام به پردازش آن ها با استفاده از نرم افزارهای Matlab، ARC GIS ،IDRISI وEXEL گردید. بر اساس نتایج حاصله 26/58 درصد از مساحت حوضه در محدوده خطر بسیار کم وکم  و44/17 درصد درمحدوده خطر زیاد و بسیار زیاد واقع شده است. همچنین عوامل ارتفاع و فاصله ازرودخانه بیشترین امتیازرا در ایجادزمین لغزش دارند.همچنین شاخص های اعتبار سنجی مدل شامل pseudo ROC و R_square ChiSquare به ترتیب 957/-2511/283 و3518/  محاسبه گردیدند که ازاعتبار قابل قبولی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: الموت رود، زمین لغزش، تصاویر ماهواره ای، پهنه بندی، رگرسیون کجستیک
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، مهدی فعال نذیری صفحات 15-34

    دما یکی از اصلی ترین عوامل اثرگذار در برنامه ریزی شهری و تعیین کننده ساختار، شکل و بافت شهری نیز می باشد. از سوی دیگر، افزایش مقدار پوشش گیاهی یکی از کاراترین استراتژی های کاهش اثرات اقلیم شهری است. در پژوهش حاضر جهت دستیابی به دمای سطح زمین از الگوریتم توازن انرژی سطح و برای تخمین سبزینگی گیاه از شاخص پوشش گیاهی تعدیل خاک شهرستان نظرآباد استفاده شد. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای لندست (TM-OLI)، سال های (2000-2019) استفاده شد. ابتدا تصاویر مربوطه اخذ و پیش پردازش های لازم اعمال شد. سپس طبقه بندی با استفاده از روش، شیءگرا صورت گرفت. همچنین برای برآورد رابطه همبستگی دمای سطح زمین و پوشش گیاهی از تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج دمای سطح زمین نشان داد نواحی دارای پوشش گیاهی همچون کشاورزی و مراتع برای سال 2000 و 2019 به طور میانگین دارای دمای 32 و 34 درجه سانتی گراد می باشد. این در حالی است که در این سال ها نواحی بدون پوشش گیاهی همچون مناطق شهری و زمین بایر که عاری از پوشش گیاهی بوده، دمای بالاتری به طور میانگین 36 و 39 درجه سانتی گراد را به خود اختصاص داده اند که نشان ازتاثیر پوشش گیاهی بر دمای سطحی است. همچنین در برآورد همبستگی بین پوشش گیاهی با دمای سطح زمین، می توان گفت همبستگی قوی بین داده ها وجود دارد. نتایج آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که ضریب تبیین در سال های ذکرشده به ترتیب 78/0 و 89/0 درصد از تغییرات، متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل تبیین شده است که مقدار بالایی را نشان می دهد و مدل با اطمینان 95/0 درصد معنی دار بوده است.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی تعدیل خاک، توازن انرژی سطح، رگرسیون خطی، طبقه بندی شی گرا، تصاویر لندست
  • امیر گندمکار*، صدیقه گنجی، پرویز رضایی، علیرضا عباسی صفحات 35-56

    برای شناسایی و طبقه بندی الگوهای همدید بارش برف در استان گیلان از پایگاه داده های باز تحلیل نوا (reanalysis 1 NCEP/NCAR) استفاده شد. بدین منظور 253 روز برفی از سال 1998 تا 2018 (بمدت 20 سال) تعیین و سپس از داده های ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال برای طبقه بندی الگوها به روش تحلیل مولفه های مبنا (PCA) استفاده شد. در این پژوهش از رویکرد محیطی به گردشی استفاده شده است. نتایج بدست آمده از طبقه بندی داده ها نشان داد چهار الگوی پرفشار اروپایی، بلوکینگ دو قطبی، پرفشار دینامیکی - حرارتی سیبری و شمال خزر و سیکلونهای مدیترانه ای روزهای برفی این ناحیه را کنترل می کنند که در سه الگوی اول آرایش موجهای بادهای غربی و تقویت پرفشار از طریق همگرایی جریان هوا در تراز میانی جو امری بدیهی محسوب شده و فرونشست هوا در این تراز باعث افزایش گستره قایم پرفشار به ترازهای بالاتر می گردد. بنابراین دینامیکی بودن پرفشارهای فوق و همچنین سیکلونهای مدیترانه ای از جمله ویژگیهای بارز الگوهای همدیدی روزهای برف در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: رخداد برف، رویکرد محیطی به گردشی، تحلیل مولفه های مبنا (PCA)، پرفشار اروپایی، استان گیلان
  • حمید شایان*، حمدالله سجاسی قیداری، امین فعال جلالی صفحات 57-79

    مشکلات اقتصادی یکی از بحث های و مسایل اساسی در توسعه و برنامه ریزی روستایی کشور می باشد. بطوریکه در اغلب موارد مشاهده می شود، سرمایه داران روستایی خود تمایل چندانی برای سرمایه گذاری در محیط های روستایی را ندارند. هدف پژوهش حاضر بررسی دلایل عدم تمایل بازگشت سرمایه داران با ریشه های روستایی به زادگاه روستایی و سرمایه گذاری در روستا می باشد. برای این منظور فعالین صنف قالیبافیان با ریشه روستایی ساکن در شهر مشهد به عنوان نمونه انتخاب گردید. تحقیق حاضر به روش کیفی و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد. در ادامه روستاهای فعال در زمینه قالی بافی در شهرستان انتخاب و پس از مراجعه به روستاهایی که بیشترین سابقه را در تولید قالی داشته اند (پیوه ژن، بلغور و کاظم آباد) سرمایه داران در این صنعت که هم اکنون در مشهد سرمایه گذاری کرده اند شناسایی و با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 25 نفر از فعالین با پیوندهای روستای، به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین از روش تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی برای تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین های به دست آمده بالاتر از سطح متوسط است که حکایت از گستردگی مشکلات بر سر راه این صنعت در نواحی روستایی می باشد. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان داد عواملی مانند فقدان بازاریابی و دسترسی به بازار فروش، نبود زیرساخت های لازم و نبود فناوری پیشرفته در روستاها به عنوان عوامل موثر بر عدم سرمایه گذاری در روستای زادگاه می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، سرمایه گذاری اقتصادی، موانع سرمایه گذاری، نواحی روستایی، صنعت قالیبافی
  • شمس الله عسگری*، حمیدرضا پیروان، صمد شادفر، نادر شوهانی صفحات 81-97

    مارن ها بخش سست سازندهای زمین شناسی را تشکیل می دهند که بشدت فرسایش پذیر می باشند. اقدام پایدار در تثبیت خاک، عملیات بیولوژیکی است. پوشش متراکم گونه های مرتعی در برخی مناطق مارنی سبب پایداری خاک در این مناطق شده است. به نظر می رسد که برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مارن ها در ایجاد چنین پوششی در مناطق تحت پوشش سازندهای مارنی نقش دارند. این تحقیق با هدف بررسی دقیق و سیستماتیک گونه های گیاهی و تعیین نیاز رویشگاهی و نیز نقش حفاظتی آن ها درسه منطقه شرقی، جنوبی و غربی در شهرستان ایلام به مرحله اجرا درآمد. بدین منظور 30 نمونه نهشته مارنی از سه محدوده برداشت شد و بر روی آنها آزمایشات فیزیکی و شیمیایی انجام شد. بررسی های گیاه شناسی نیز با استفاده از بازدیدهای مکرر صحرایی و پلات اندازی در 180 نقطه انجام و نمونه های گیاهی پس از انتقال به موزه گیاهی، شناسایی شدند. نتایج نشان داد، با توجه به چینه شناسی سازندهای مارنی گورپی، پابده، گچساران و آغاجاری، رسوبات این سه منطقه از نظر میزان شوری (EC)، جرم مخصوص ظاهری (BD)، سدیم (Na+) و درصد اشباع خاک (SP) و برخی پارامترهای فیزیکی از جمله ذرات شن، ماسه و سیلت دارای اختلافات معنی داری می باشند که R2 تاثیر معنی دار خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بر نوع پوشش گیاهی را نشان داده است. این تفاوتها می تواند به عنوان یکی از عوامل موثر در تنوع و اختلاف پوشش گیاهی رویش یافته در سه عرصه باشد. در این تحقیق نیاز رویشگاهی گونه های گیاهی سازگار با نوع مارن و نقش حفاظت خاک هر یک از آنها در مناطق شرقی، غربی و جنوبی محدوده شهرستان ایلام معرفی شده است.

    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی و فیزیکی، شهرستان ایلام، حفاظت خاک، گونه گیاهی، مارن
  • عقیل مددی، احسان قلعه*، الهامه عبادی، بهروز نظافت تکله صفحات 99-119

    حرارت سطح زمین شاخص مهمی در مطالعه مدل های تعادل انرژی در سطح زمین در مقیاس منطقه ای و جهانی است. با توجه به محدودیت ایستگاه های هواشناسی، سنجش از دور می تواند جایگزین مناسبی برای برآورد حرارت سطح زمین باشد. در پژوهش حاضر به ارتباط کاربری های مختلف با دمای سطح زمین شهرستان کوثر و خودهمبستگی فضایی با استفاده از شاخص موران پرداخته شده است. به این منظور از تصاویر ماهواره ای لندست 8  (OLI) و لندست 5 (TM) استفاده گردید. تحقیق حاضر در چهار مرحله اصلی انجام گرفت: الف) تهیه تصاویر سال 1987 و 2015، ب) انجام پیش پردازش های لازم، ج) تهیه نقشه طبقه بندی با استفاده از روش شی گرا و د) استخراج دمای سطح زمین با الگوریتم پنجره مجزا. نتایج به دست آمده نشان داد که کاربری کشاورزی دیم و مرتع در سال 1987 و 2015 دارای دمای بالاتری نسبت به بقیه کاربری ها می باشند که دلیل این امر خشک بودن محصولات کشاورزی در بازه زمانی انتخاب شده است (ماه ژوین) که باعث بالا رفتن دمای این محصولات شده است. در مقابل کاربری مناطق آبی به خاطر ظرفیت گرمایی بالای خود در این سال ها حداقل میانگین دما را به خود اختصاص داده اند. همچنین با استفاده از شاخص تحلیل لکه های داغ (Hotspot) خوشه های سرد و گرم جزایر حرارتی کوثر استخراج گردید. در نهایت تحلیل خودهمبستگی فضایی با شاخص های موران جهانی نشان داد که دمای سطح زمین شهرستان کوثر دارای ساختار فضایی بوده و به شکل خوشه ای توزیع شده است.

    کلیدواژگان: تصاویر لندست، طبقه بندی شیءگرا، کاربری اراضی، دمای سطح زمین، خودهمبستگی فضایی
  • الحسین برکات، مصطفی کریمی*، علی اکبر شمسی پور، فرامرز خوش اخلاق صفحات 121-137

    پژوهش حاضر با هدف بررسی شرایط الگوهای گردش جو در ماه های خیلی مرطوب کشور سوریه انجام گرفته است. با محاسبه شاخص بارش استاندارد (Z)) و استفاده از داده های بارش 16 ایستگاه همدید سوریه در دوره آماری (1977- 2016)، ماه های خیلی مرطوب مشخص شد. سپس نقشه های ترکیبی از فراسنج های فشار تراز دریا، ارتفاع ژیوپتانسیل و مولفه های باد در ترازهای 850، 700، 500 و 250 هکتوپاسکال و همچنین رطوبت ویژه تراز 850 و امگای تراز 700 هکتوپاسکال از داده های شبکه بندی شده NCEP-NCAR تولید و برای بررسی همدید الگوهای گردش جوی ماه های خیلی مرطوب مورد استفاده قرار گرفت. یافته های تحقیق بیانگر آن است که مهمترین الگوی موثر در ایجاد ماه های خیلی مرطوب سوریه شکل گیری ناوه عمیقی است که محور آن تقریبا بین شرق ترکیه و غرب مصر بوده و سوریه در جلوی این ناوه قرار می گیرد. این ناوه به ویژه در ترازهای میانی و بالایی باعث ریزش هوای سرد بر روی شرق مدیترانه می شود. الگوی تاوه قطبی در ترازهای 700 و 500 هکتوپاسکال با حرکت به سمت عرضهای پایین سبب فرارفت های یادشده گردیده است. شکل گیری مقادیر منفی امگا و جریان های صعودی هوا به همراه جریان های جنوب غربی باد در تراز دریا و سایر ترازها برروی سوریه باعث ریزش های بالاتر از میانگین شده است.

    کلیدواژگان: واکاوی همدید، بارش، ترسالی، ناوه شرق مدیترانه، تاوه قطبی
  • برومند صلاحی* صفحات 139-159
    مقدمه

      پدیده های کلان‌مقیاس جوی-اقیانوسی، دگرگونی‌های اقلیمی زیادی را در جهان سبب شده اند. الگوهای کلان‌مقیاس جوی – اقیانوسی متغیری مناسب برای پیش بینی عناصر اقلیمی بخصوص روزهای برفی هستند. بارش‌های برفی سبک و نیمه سنگین تا سنگین استان اردبیل، علاوه بر تاثیرپذیری از عوامل محلی، با پدیده های کلان‌مقیاس گردش های جوی – اقیانوسی نیز در ارتباط هستند. با تعیین میزان ارتباط بارش‌های برفی استان اردبیل با پدیده های کلان‌مقیاس گردش های جوی – اقیانوسی می توان پیش بینی های لازم در خصوص وقوع روزهای برفی در این استان را به عمل آورد.

    مواد و روش پژوهش

    در این پژوهش، با استفاده از داده های مربوط به فراوانی روزهای برفی ایستگاه‌های سینوپتیک استان اردبیل به‌عنوان نمونه ای از اقلیم شمال غرب ایران، خصوصیات آماری روزهای برفی این استان مورد مطالعه قرار گرفت. دوره ی آماری مورد استفاده در ایستگاه های سینوپتیک اردبیل، خلخال، مشکین شهر و پارس آباد به ترتیب از سال 1355، 1366، 1375 و 1364 تا 1396 به ترتیب 42، 31، 22 و 33 ساله بوده است. برای مقایسه میانگین دوره‌های روزهای برفی ایستگاه‌های مورد بررسی، از آزمون T دو نمونه‌ای مستقل استفاده شد. در این مطالعه، علاوه بر تحلیل های توصیفی، از روش همبستگی اسپیرمن، تحلیل روند خطی و پلی نومیال درجه ی شش و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش پس رونده برای توجیه درصد تغییرات تبیین شده ی روزهای برفی استان اردبیل توسط 27 الگوی کلان‌مقیاس گردش های جوی – اقیانوسی اقیانوس های آرام و اطلس استفاده شد. داده های مربوط به شاخص‌های پدیده های کلان‌مقیاس گردش های جوی – اقیانوسی که در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفته است، از وب‌سایت https://www.psl.noaa.gov/data/climateindices  اخذ شده است که عبارتند از: SOI، SENSO، EOF،MEI،NINA1، NINA3، NINA4، NINA3.4، ONI، PWP، TNI، EPO، NOI، NP، PDO، PNA، WP، AO، AMM، AMON، ATLTRI، CAR، NTA، TNA، TSA، WHWP و NAO.

    یافته های پژوهش

    نتایج نشان داد که در مقیاس سالانه در ایستگاه اردبیل، به طور متوسط حدود 35 روز برفی وجود دارد. تعداد روزهای برفی در ماه‌های ژانویه، فوریه، مارس، دسامبر و نیز در مقیاس سالانه، از توزیع تقریبا نرمالی برخوردار است. نرمال بودن نسبی توزیع تعداد روزهای برفی در مقیاس سالانه و شباهت آن به ماه‌های دسامبر تا مارس ایستگاه اردبیل، به دلیل سهم بسیار زیاد تعداد روزهای برفی این ‌ماه‌ها در تشکیل تعداد روزهای برفی سالانه‌ی ایستگاه اردبیل است. ضریب تغییرات اغلب ایستگاه‌ها نیز در ماه‌های می و اکتبر بیش از سایر ماه‌هاست. نتایج روند خطی تغییرات روزهای برفی ایستگاه اردبیل، حاکی از افزایش آرام تعداد روزهای برفی ایستگاه مورد مطالعه در طول دوره‌ی آماری است. روزهای برفی اغلب ایستگاه‌های مورد مطالعه، دارای همبستگی معنی‌دار در سطح خطای 1 و 5 درصد با یکدیگر بودند و این مساله، بیان کننده ی فراگیری بارش‌های برفی در سطح ایستگاه‌های استان اردبیل است. در ایستگاه های خلخال، مشکین‌شهر و پارس‌آباد، کاهش نسبی در تعداد روزهای برفی در مقیاس سالانه دیده می‌شود. مدل پلی نومیال مرتبه‌ی 6، روزهای برفی ایستگاه اردبیل را بهتر پیش بینی کرد. نتایج آزمون T دو نمونه مستقل برای روزهای برفی ایستگاه‌های مورد مطالعه نشان داد که مقدار sig در آزمون لون بیشتر از 05/0 است لذا فرض برابری واریانس ها رد نمی شود. مقدار sig آزمون T برای برابری میانگین‌ها حاکی از این است که در ایستگاه‌های اردبیل و خلخال، فرض برابری میانگین‌ها مورد تایید است ولی در ایستگاه‌های خلخال و پارس‌آباد فرض مذکور رد می‌شود. در ایستگاه پارس‌آباد، تعداد روزهای برفی با الگوهای جوی اقیانوسی اقیانوس اطلس همبستگی معکوس ناقص معنی‌دار داشت. بررسی ها نشان دادند که روزهای برفی ایستگاه‌های استان اردبیل، با الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس آرام همبستگی بیشتر و معنی‌دارتری دارند تا الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس اطلس. در ایستگاه اردبیل، خلخال، مشکین‌شهر و پارس‌آباد، به ترتیب 48، 90، 99 و 49 درصد از تغییرات روزهای برفی، توسط الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس اطلس تبیین می گردند. نتایج نشان دادند که در ایستگاه اردبیل، الگوهای NINO3.4، ONI، TNI و NINO1+2، در ایستگاه مشکین‌شهر، الگوی NP و در ایستگاه پارس‌آباد الگوهای NEI، PNA، NP، NINO3.4 و NINO1+2، بیشترین درصد از تغییرات تعداد روزهای برفی این ایستگاه ها را با الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس آرام راتبیین کردند. نتایج همچنین نشان دادند که در ایستگاه اردبیل، الگوهای WHWP، NTA و AMM، در ایستگاه خلخال، الگوهای WHWP، TSA و AMM، AMO، CAR و TNA ، در ایستگاه مشکین‌شهر، الگوهای WHWP، ATLTRI، AMM و TNA و در ایستگاه پارس‌آباد، الگوی AMO بیشترین درصد از تغییرات تعداد روزهای برفی این ایستگاه ها را با الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس اطلس راتبیین کردند.

    نتیجه گیری و بحث

    نتایج نشان داد که در بین ایستگاه‌های مورد مطالعه، ایستگاه خلخال همبستگی بیشتر و معنی‌دارتری با الگوهای جوی- اقیانوسی اقیانوس آرام دارد. در استان اردبیل، الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس اطلس، تغییرات روزهای برفی ایستگاه‌های سینوپتیک خلخال و مشکین‌شهر را بیشتر از ایستگاه‌های اردبیل و پارس‌آباد توجیه می‌کنند. نتایج آزمون T دو نمونه مستقل نشان داد که اختلاف میانگین روزهای برفی در تمامی ایستگاه‌های مورد بررسی در دو دوره مطالعاتی اختلاف چندانی با یکدیگر ندارند و نمی‌توان ادعا کرد که تعداد روزهای برفی در ایستگاه‌های مورد بررسی دستخوش تغییر اقلیم شده است. پراکنش مقادیر همبستگی روزهای برفی ایستگاه‌های مورد مطالعه با الگوهای جوی – اقیانوسی اقیانوس اطلس و آرام نشان داد که در اغلب الگوهای مورد بررسی، میزان همبستگی روزهای برفی با الگوهای منتخب مورد مطالعه از جنوب به شمال استان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: استان اردبیل، روزهای برفی، الگوهای جوی اقیانوسی، همبستگی چندگانه
  • دل آرام شیخ، حسین ذبیحی*، فرح حبیب صفحات 161-186

    یکی از اصلی ترین مفاهیم موردمطالعه علوم جغرافیایی، فضای جغرافیایی است. هریک از ابعاد مختلف فضا، شکل دهنده موضوعی در حوزه این علم است. سال هاست که انسان ها به واسطه ایجاد محیط های ساخته شده، تغییراتی انسان ساخت در محیط جغرافیایی اطراف خود شکل می دهند. یکی از ابعاد مهم فضا، بعد کالبدی فضاست. دانشگاه به عنوان یک فضای جغرافیایی ساخته شده، نقش بسیار مهمی در رشد شخصیت فردی و اجتماعی دانشجویان دارد. مقدار قابل توجهی از تعاملات دانشجویان در محوطه دانشگاه انجام می شود. بر اساس دیدگاه عدالت فضایی، زنان هم باید از حق برابر برای حضور و استفاده از فضاهای عمومی برخوردار باشند. یکی از عوامل کاهش دهنده حضور آن ها، طراحی نامناسب فضا و عدم پاسخ دهی محیط به نیازهای آن هاست. هدف از این مطالعه، ارایه چارچوبی در جهت بهبود وضعیت فعلی فضاهای باز دانشگاهی در ایران و افزایش عدالت فضایی از طریق ایجاد فرصت برابر حضور برای همه دانشجویان و پاسخ به این دو سوال است که تفاوت نیازهای زنان و مردان در رابطه با محیط چیست؟ و مولفه های محیط پاسخ ده برای پاسخ به نیاز های متفاوت دو جنس، کدام اند؟ برای این منظور، با رویکردی کیفی و با روش تحلیل محتوای کیفی، چهار حوزه «مولفه های کیفیت فضاهای عمومی»، «عدالت فضایی»، «حقوق فضایی کاربران» و «نیازهای مبتنی بر جنس و جنسیت» از ادبیات استخراج گردید و پس از همسان سازی متون و یافت معانی مشترک درونی، تحلیل و تفکیک، تلفیق و تجمیع آن ها، و حصول مولفه های اولیه، برای بررسی میزان ضروری بودن و مرتبط بودن هریک از مولفه ها و معیارهای به دست آمده توسط متخصصین، پرسشنامه هایی در قالب جداول CVR و CVI به ده نفر متخصص ارسال شد و بنا بر نظر متخصصین و بعد از انجام محاسبات مربوط، اصلاحات لازم صورت گرفت و چارچوب مفهومی جدیدی در سه بعد کلی کالبدی، کارکردی و ادراکی و در پنج مولفه «امنیت»، «دسترس پذیری»، «آسایش»، «تنوع» و «زیبایی شناسی»، به همراه معیارها و زیر معیارهایی؛ به عنوان «نتایج» تحقیق؛ تدوین گردید. این تحقیق به معماران، طراحان، برنامه ریزان و سیاست گذاران، در طراحی محیط پاسخ ده به نیازهای همه دانشجویان کمک می کند. همچنین این چارچوب به عنوان یک دستور کار پژوهشی[1]، می تواند نقطه شروع تحقیقات تجربی بیشتر برای پژوهش گران آینده باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، محیط های پاسخده، نیازهای مبتنی بر جنسیت، دانشجویان، فضای باز پردیس های دانشگاهی
|
  • Massoumeh Rajabi*, MohammedHussain Rezaei Moghadam, Ahmad Takzare Pages 1-14

    Landslides and slope instability are major hazards to human activity, which cause damage, this instability and hazard are potential and damaging phenomena, our country is mainly mountainous topography, tectonic and seismic activities. The high humidity, diverse geological and climatic conditions have created most of the natural conditions to create a wide range of landslides. The purpose of this study was to identify the effective factors in landslide generation and identify potential landslides in Alamutroud basin in Qazvin province using logistic regression method. In this study, landslide distribution map of the basin was prepared by studying aerial photos and field surveys using GPS and satellite imagery. Eight effective factors including slope, slope direction, sea level rise, distance from riverbed, land use, lithology, distance from fault and drainage network density were used and then processed using Matlab software. , ARC GIS, IDRISI and EXEL. According to the results, 58.26% of the catchment area is in the low and very low risk zone and 17.44% in the high and very high risk area. Also the factors of height and distance from the ranch have the highest scores in landslide creation. Also the model validation indices including pseudo ROC and R_square ChiSquare were calculated /957 -2511/283 and/ 3518  respectively which have acceptable validity.

    Keywords: alamut river, land sliding, satellite image. Zoning. logistic regression
  • Sayyad Asghari Sarasekanrood*, Mehdi Faal Naziri Pages 15-34

    Temperature is one of the main factors influencing urban planning because it guides the type of facilities available in cities and even determines the urban structure, shape and texture. On the other hand, increasing vegetation cover is one of the most effective strategies to reduce urban climate impacts. In the present study, the land energy balance algorithm was used to achieve land surface temperature and the soil vegetation index of Nazarabad city was used to estimate plant poisoning. For this purpose, Landsat satellite images (TM-OLI), years (2000-2019) were used. First, the relevant images were obtained and the necessary preparations were made. Then, the object-oriented classification was performed. Linear regression analysis was used to estimate the correlation between surface temperature and vegetation. Surface temperature results showed that vegetation areas such as agriculture and rangelands averaged 32 and 34 ° C for 2000 and 2019, respectively. However, during these years, vegetation-free areas such as urban and wilderness areas that were devoid of vegetation have averaged 36 and 39 degrees Celsius, indicating the effect of vegetation on surface temperatures. Also in estimating the correlation between vegetation and land surface temperature, it can be said that there is a strong correlation between the data. Independent variables have been explained which show high value and the model is significant with 0.95% confidence and is able to express changes based on available data so it can be concluded that this model has high accuracy for this study.

    Keywords: Soil Adjusted Vegetation Index, surface energy balance, Linear regression, Object-oriented classification, Landsat images
  • Amer Gandomkar*, Sedighrh Ganji, Parviz Rezaei, AilReza Abbasi Pages 35-56

    In order to identify and classification of synoptic patterns of snowfall in Guilan province was used NCEP/NCAR reanalysis 1 database. For this purpose, 253 snowfall days from 1998 to 2018 (20 years) were determined and then 500 hPa geopotential level were used to classify patterns by PCA method. In this study, an environmental to circulation approach was used. The results of the data classification showed that four European high pressure patterns, bipolar blocking, Siberian and North Caspian Sea dynamic-thermal high pressure and Mediterranean cyclones control the area's snowfall days. In the first three patterns, the arrangement of the western wind waves and the amplification of the high pressure through the convergence of the air flow in the mid-atmosphere are considered to be obvious and the air subsidence in this level increases the vertical upward extend of high pressure to higher levels. Thus the above three high pressures and Mediterranean cyclones are also dynamic and this is one of the prominent features of synoptic patterns of snowfall days.

    Keywords: : Snowfall event, environmental to circulation approach, principle component analysis, European High Pressure, Guilan province
  • Hamid Shayan*, Hamdollah Sojasi Qeidari, Amin Faal Jalali Pages 57-79

    Economic problems are one of the main issues and problems in rural development and planning of the country. As can be seen in most cases, rural capitalists are reluctant to invest in rural areas. Accordingly, the goal of this research the reasons for this are the unwillingness of returning capitalists with rural roots to their rural homelands and investing in the countryside. For this purpose, Carpet weavers with rural roots residing in Mashhad were selected as sample. The research method was qualitative and the data were collected through questionnaires and interviews. In the following Carpet weaving villages were selected in the towanty and after visiting the villages that have had the most experience in carpet production (Pyweh Gan, Bulgur and Kazemabad (. The capitalists in this industry were identified and using the snowball sampling method of 25 rural activists were selected as sample. Also exploratory factor analysis and t-test were used to analyze the findings. The results showed that the averages were higher than the average this is indicative of the widespread problems facing the industry in rural areas. Also the results of factor analysis showed Factors such as lack of marketing and access to the sales market, lack of necessary infrastructure, and lack of advanced technology in the villages are factors affecting the lack of investment in the village.

    Keywords: Rural economy, Economic investment, Investment barriers, rural areas, Carpet weaving industry
  • Shamsallah Asgari*, Hamidreza Peyrowan, Samad Shadfar, Nader Shoohani Pages 81-97

    Marls form the weakest part of geological formations that are highly erosive. Sustainable action in soil stabilization is biological operations. The dense cover of Pasture rangeland species in some areas of Marl has caused soil stability in these areas. It seems that some of the physical and chemical properties of marls play role in creating such a cover in areas covered by marl formations. This research was conducted with the aim of carefully and systematically study of plant species and determining their site needs and protective role in three eastern, southern and western regions in Ilam city. For this, 30 marl deposit samples were collected from three ranges and physical and chemical tests were performed on its. Botanical studies were also performed using repeated field visits and plot establishing at 180 locations, and plant samples were identified after transfer to herbarium. Results showed that, giving the stratigraphy of Marl Gorpi, Pabdeh, Gachsaran and Aghajari formations, sediments of these three regions in terms of salinity (EC), specific gravity (BD), sodium (Na +) and Soil saturation percentage (SP) and some physical parameters such as gravel, sand and silt particles have significant differences which R2 has shown significant statistical effect of soil physical and chemical properties on plant cover type. This difference could be as one of the effective factors in the diversity and difference of vegetation grown in three areas. In this research, the site need of plant species compatible with marl type and soil protection role of each of them in eastern, western and southern regions of Ilam city has been introduced.

    Keywords: Chemical, physical properties, Ilam city, soil protection, plant species, Marl
  • Aghil Madadi, Ehsan Ghale*, Elhame Ebadi, Behrouz Nezafat Pages 99-119

    Land surface temperature is an important indicator in the study of ground energy balance models on a regional and global scale. Due to the limitations of meteorological stations, remote sensing can be a good alternative to estimating surface temperature. In the present study, the relationship between different land uses and ground surface temperature in Kosar city and spatial autocorrelation has been investigated using Moran index. Landsat 8 (OLI) and Landsat 5 (TM) satellite images were used for this purpose. The present study was carried out in four main stages: a) preparing images for 1987 and 2015, b) making the necessary predictions, c) preparing a classification map using the object-oriented method, and d) extracting the earth's surface temperature with Separate window algorithm. The results showed that dryland and rangeland agricultural uses in 1987 and 2015 have higher temperatures than other uses, due to the dryness of selected agricultural products in the selected period (June), which caused the temperature to rise. Is. In contrast, the use of water areas due to their high heat capacity in these years have the minimum average temperature. In addition, hot and cold clusters of Kosar thermal islands were extracted using the hot spot analysis index (Hotspot). Finally, the analysis of spatial autocorrelation with global Moran indices showed that the surface temperature of Kosar city has a spatial structure and is distributed in the form of clusters.

    Keywords: Landsat images, Object-oriented classification, Land use, Land surface temperature, spatial autocorrelation
  • Alhussain Barakat, Mostafa Karimi*, Aliakbar Shamsipour, Faramarz Khoshakhlagh Pages 121-137

    The aim of the study was to investigate the conditions of atmospheric circulation patterns in the very wet months of Syria. By calculating the standard precipitation index (SPI) and using the precipitation data of 16 Syrian synoptic stations in the statistical period of 2016-2017, very wet months were identified. Then, combined maps of sea level pressure parameters, geopotential height and wind components at 850, 700, 500 and 250 hpa levels, as well as specific humidity at 850 level and 700 hpa level omega from NCEP-NCAR gridded reanalysis data were produced and were used to study the synoptic atmospheric patterns of very wet months. The findings show that formation of a deep trough is the most important model for creating very humid Syrian months, which is centred almost between eastern Turkey and western Egypt, and Syria is located in front of this trough. This trough, especially in the middle and upper atmospheric levels, causes to falling cold air on the eastern Mediterranean. The moving polar trough pattern at 700 and 500 hpa levels towards lower latitudes had caused the aforementioned advections. Formation of negative values of omega and rising air currents, along with southwest winds at sea level and other levels over Syria, have caused above-average rainfalls.

    Keywords: Synoptic analysis, Precipitation, wet year, Eastern Mediterranean Trough, Polar vortex
  • Bromand Salahi* Pages 139-159
    Introduction

    Atmospheric-oceanic macro scale phenomena have caused much of the worldchr('39')s climate change. Atmospheric-oceanic macro scale patterns are a suitable variable for predicting climatic elements, especially snowy days. In Ardebil province, light, semi-heavy and heavy snowfalls, in addition to local factors, are also related with Large-scale Atmospheric-oceanic circulation patterns. Forecasts for snow days in Ardabil province can provide by determinatiom of relationship between snowfalls and macro-scale phenomena of atmospheric-oceanic circulations in this province.

     Materials & Methods

    In this research, by snow days data of synoptic stations of Ardabil province as sample of climate of North West of Iran, statistical characteristics of snow days of this province was studied. The statistical period used in Ardebil, Khalkhal, Meshkinshahr and Pars Abad synoptic stations were 42, 31, 22 and 33 years from 1976, 1987, 1996 and 1985 to 2017, respectively. Independent two-sample T-test was used to compare the mean snow days of the stations under study. In this research, In addition to descriptive analysis, spearman correlation, order 6 polynomial and linear trend, multiple regression analysis based on backward method for determine of variability of snow days in Ardabil province by using 27 Large-scale Atmospheric-oceanic circulation pattern of Atlantic and Pacific oceans. Indicators of macro-scale atmospheric-ocean circulation phenomena used in this study were obtained from https://www.psl.noaa.gov/data/climateindices  which include: SOI, SENSO, EOF , MEI, NINA1, NINA3, NINA4, NINA3.4, ONI, PWP, TNI, EPO, NOI, NP, PDO, PNA, WP, AO, AMM, AMON, ATLTRI, CAR, NTA, TNA, TSA, WHWP and NAO.

     Discussion of Results

    The results showed that there is an average of about 35 days of snow at Ardabil station on an annual scale. The number of snow days in January, February, March, December, as well as annual scale, has an almost normal distribution. In Ardebil station, the relative normality of the distribution of the number of snow days on an annual scale and its similarity to December to March is due to the high share of snow days in these months in the composition of the number of annual snow days in this station. The coefficient of variation of most stations is also higher in May and October than in other months. Result of linear trend of snow days variability in Ardabil synoptic station shows a slow increase of snow days of this station. Snow days in most of the stations under study had significant correlations at 1% and 5% error levels by each there, which reflects the prevalence of snowfall at Ardabil province stations. In Khalkhal, Meshkinshahr and Parsabad stations, annual decrease in number of snow days is observed in annual scale. The 6th-order polynomial model predicted snow days in Ardabil station rather than other models. T-test results of two independent samples for snow days of the studied stations showed that significant value in Levenechr('39')s test was greater than 0.05, so the assumption of equality of variances cannot be rejected. The significant value of T test for equality of means indicates that in Ardebil and Khalkhal stations, the assumption of equality is confirmed, but in Khalkhal and Parsabad stations the assumption is rejected. At Parsabad station, the number of snowy days was significantly inversely correlated with the Atlantic oceanenic-atmospheric patterns. Results showed that the snowy days in synoptic stations of Ardabil province have a higher and more significant correlation with atmospheric-oceanic patterns of the Pacific Ocean than atmospheric-oceanic patterns of the Atlantic Ocean. At Ardabil, Khalkhal, Meshkinshahr and Parsabad stations, 48%, 90%, 99% and 49% of the changes in snowy days were explained by the atmospheric-oceanic patterns of the Atlantic Ocean, respectively. The results showed that in Ardabil station, NINO3.4, ONI, TNI and NINO1+2 patterns, in Meshkinshahr station, NP pattern and in Parsabad station, NEI, PNA, NP, NINO3.4 and NINO1+2 patterns, explained the highest percentage of changes by the number of snowy days of these stations with atmospheric-oceanic patterns of the Pacific Ocean. The results also showed that in Ardabil station, WHWP, NTA and AMM patterns, in Khalkhal station, WHWP, TSA and AMM patterns, AMO, CAR and TNA, in Meshkinshahr station, WHWP, ATLTRI, AMM and TNA patterns and in Parsabad station, The AMO pattern explained the highest percentage of changes by the number of snowy days of these stations with atmospheric-oceanic patterns of the Atlantic Ocean

    Conclusions

    Among synoptic station of Ardabil provinec, Khalkhal station has more significant correlation with Atmospheric-ocemic patterns of Pacific ocean. In Ardabil provinec, Atmosphoric-oceanic patterns of Atlantic ocean, determine variability of snowdays of Khalkhal and Meshkinshahr synoptic stotions more than Ardabil and Parsabad synoptic stations. The results of T-test of two independent samples showed that the difference of mean of snow days in all the studied stations in the two study periods were not significantly different from each other and it can not be claimed that the number of snow days in the studied stations has been affected by climate change. Distribution of correlation values of snow days in the studied stations with Atlantic and Pacific atmospheric patterns showed that in most of the studied models, correlation of snow days with selected patterns increased from south to north of Ardabil province.

    Keywords: Ardabil province, Atmospheric oceanic patterns, Multiple regression, Snow days
  • Hossein Zabihi, Delaram Sheikh*, Farah Habib Pages 161-186

    One of the main concepts studied in geographical sciences is geographical space. Each of the different dimensions of space forms a subject in this science field. Humans have been creating artificial changes in the geographical environment for many years by creating built environments. One of the crucial dimensions of space is the physical dimension. As a built geographical space, the university has a conspicuous role in developing students’ individual and social personalities. Many of students’ interaction emerges on the campus. According to spatial justice, women should have an equal right to presence in public spaces. One factor diminishing their presence is the improper design and non-responsivity of the environment to their needs. This study aims to provide a framework to improve the status quo of university campus open space in Iran and increase spatial justice by creating equal presence opportunities and answering these two questions: What is the difference between the needs of men and women concerning the environment? And what are the Factors of a responsive environment to meet the different needs of the two sexes? For this purpose, four areas of “The factors of public space quality,” spatial justice,” “spatial rights of users,” “sex and gender-based needs” were extracted from the existing literature and examined by qualitative content analysis. After matching the texts and finding common internal meanings, analyzing and separating, integrating them, and obtaining the fundamental factors, CVR and CVI questionnaires were sent to ten experts to check the necessity and relevance of each obtained factor and criterion. After performing the calculations according to the experts, the necessary corrections were made and a new conceptual framework in three general physical, functional, and perceptional dimensions and in the five components of “security,” “accessibility,” “comfort,” “diversity,” and “aesthetics,” along with criteria and sub-criteria; as the “results” of research; Explained. This research helps architects, designers, planners, and policymakers design an environment that responds to the needs of all students. As a research agenda, this framework could also be the starting point for further empirical research for future researchers.

    Keywords: Spatial justice, responsive environment, gender-based needs, students, university campus open space