فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 1
  • صدیقه نجفی پور*، اباذر روستازاه، رحیم رئوفی، طاهره رحیمی، فاطمه نجفی پور، اسماعیل رعیت دوست، مرضیه حق بین، علی دهقانی، مجید کوثری، علی خیراندیش، عاطفه کرم زاده جهرمی صفحات 2-14
    مقدمه

    ارزیابی توانایی هایی دانشجویان در زمینه حرفه ای بودن، کار گروهی و مهارت های ارتباطی در محیط بالینی با استفاده از طیفی از ارزیابان مانند آموزش دهندگان، همتایان و خود فراگیران ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف مقایسه روش خودارزیابی و ارزیابی همتایان به عنوان منابع ارزیابی جهت ارزیابی توانمندی بالینی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی روی 110 دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال تحصیلی 1400-1399 به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت ارزیابی توانمندی بالینی از پرسشنامه روا و پایا شده در چهار حوزه مهارتهای ارتباطی، همکاری با تیم درمان، مدیریت بیمار و مهارت های عملی استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تحت نرم افزار SPSS21 صورت پذیرفت.

    نتایج

    نتایج خود ارزیابی نشان داد که دانشجویان در حوزه مهارت عملی (16/3±44/12) خود را توانمندتر اما درحوزه مهارت های ارتباطی (01/2±96/7) به توانمندی خود امتیاز کمتری اختصاص دادند. نتایج ارزیابی همتایان نشانگر اختصاص بیشترین نمره به حوزه مهارت عملی (44/2±69/12) و کمترین نمره به حوزه همکاری با تیم درمان (96/1±70/7) بود. مقایسه میانگین نمرات خود ارزیابی با میانگین نمرات ارزیابی همتایان نشانگر تفاوت معنی دار آماری بود (001/0> P).

    نتیجه گیری

     خودارزیابی و ارزیابی همتایان به عنوان یک روش مکمل، قابل اجرا و در دسترس جهت ارزیابی میزان دستیابی دانشجویان به توانمندی های مورد انتظار می توان در نظام ارزشیابی از آموزش بالینی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: خود ارزیابی، ارزیابی همتا، دانشجوی پزشکی، توانمندی بالینی
  • فهیم تلتمور، حسین جاودانی، عباس علامی* صفحات 15-30
    مقدمه

    افزایش رفتار های غیرحرفه ای در همه گیری کوید-19 می تواند به یک چالش بزرگ تبدیل شود. این مطالعه با هدف تبیین تجارب دستیاران و اعضای هییت علمی در مورد مشکلات پایبندی به تعهدات حرفه ای در دوره همه گیری کوید-19 و تاثیرات آن بر آموزش بالینی صورت گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، چهارده نفر از اعضای هیات علمی بالینی و دستیاران تخصصی عفونی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1399، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته، تجربیات خود را در زمینه مشکلات مرتبط با تعهدات حرفه ای در مراکز آموزشی-درمانی به اشتراک گذاشتند. متن مصاحبه های ضبط شده پس از مکتوب سازی بر اساس رویکرد Colaizzi تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    تعداد 90 کد اولیه استخراج شده با توجه به دو حوزه اصلی مورد مطالعه، طبقه بندی شدند: مشکلات موجود در زمینه رعایت تعهدات حرفه ای و تاثیرات همه گیری کووید-19 بر فعالیت های آموزشی- پژوهشی موثر بر تعهدات حرفه ای. در مورد اول، سه مضمون اصلی مشتمل بر کاهش ارتباط موثر با بیماران، عدم اضرار به بیمار و مخدوش شدن اصل عدالت و در مورد دوم، دو مضمون افزایش رفتارهای غیر حرفه ای فراگیران در برخورد با بیماران (کاهش کمیت و کیفیت آموزش ها، نظارت و تعامل بالینی با بیماران) و افزایش رفتارهای غیرحرفه ای در حوزه پژوهش آشکار گردید.

    نتیجه گیری

    مهمترین مشکل مرتبط با تعهدات حرفه ای در همه گیری کووید-19، اضافه بار نقش و اختلال در ارتباط پزشک و بیمار است. با توجه به تاثیر زیاد الگوبرداری بر رفتار حرفه ای دانشجویان، گنجاندن آموزش های مرتبط جهت تقویت نقش الگویی، می تواند از بروز این آسیب ها در محیط های بالینی بکاهد.

    کلیدواژگان: ​​​​​همه گیری کووید-19، پزشکان، تعهد حرفه ای، مطالعه کیفی، آموزش پزشکی
  • ناهید رجایی، مریم نظام زاده، احسان آبادی، ایمان جعفری عراقی، زهره وفادار* صفحات 31-45
    مقدمه

    اعتباربخشی از مهمترین ابزارهای ارتقا کیفیت آموزش در پرستاری است. این مطالعه به مقایسه تطبیقی الگوی اعتباربخشی برنامه آموزشی کارشناسی پرستاری ایران،کانادا، آمریکا پرداخته است.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی تطبیقی در سال 1400 انجام شد. جستجوی متون با کلید واژه های فارسی و انگلیسی "اعتباربخشی "(Accereditation)، "کارشناسی پرستاری (Undergraduate nursing)،" برنامه (آموزشیeducational program or curriculum)"، "کانادا Canada"، "ایرانIran" و "آمریکاAmerica  " در سایت های مرتبط در کشورهای تحت مطالعه انجام شد. برای انجام مقایسه تطبیقی از الگوی بردی Bereday در 4 مرحله توصیف، تفسیر، همجواری، و مقایسه استفاده شد.

    نتایج

    اعتباربخشی در الگوی ایرانی، بیشتر بر استانداردهای مدیریتی، ساختاری و اداری متمرکز است. در الگوی آمریکایی، بر تحولات جهانی درحوزه سلامت، ارایه برنامه های آموزشی با دیدگاه بین فرهنگی و فراملی، همکاری های بین حرفه ای، آموزش از راه دور، ارزیابی پیامدهای یادگیری و استفاده از نتایج آن در توسعه آموزش متمرکز بوده و درالگوی کانادایی متمرکز بر مدیریت مشارکتی، رهبری الهام بخش، توسعه صلاحیت های حرفه ای پرستاری متناسب با نیاز سلامت جوامع، مراقبت تیمی در عرصه های مختلف پیشگیری، درمان و توانبخشی، آموزش بین حرفه ای، استقلال و آزادی عمل در بودجه برای اعضای هیات علمی است.

    نتیجه گیری

    الگوی کانادایی با یک رویکرد سیستمیک و کل نگر، استانداردها را مبتنی بر سه ضلع مثلت در آموزش پرستاری شامل نیازهای سلامتی جامعه، صلاحیت های حرفه ای فراگیران و ظرفیت و توان موسسات آموزشی ارایه کرده است که می توان از آن برای ارتقاء اعتباربخشی در ایران نیز بهره گرفت.

    کلیدواژگان: الگوی اعتباربخشی، کارشناسی پرستاری، ایران، کانادا، آمریکا
  • سوده شهسواری، سارا جام برسنگ* صفحات 46-56
    مقدمه

    تعطیلی مدارس و دانشگاه های کشور به دلیل شیوع بیماری کووید 19، سبب شد تا آموزش مجازی از سوی آموزش و پرورش و همچنین آموزش عالی مطرح شود. با توجه به اهمیت آموزش مجازی در پاندمی کرونا، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقا کیفیت آموزش مجازی از دیدگاه اساتید و دانشجویان رشته های توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی- تحلیلی حاضر با حضور 17 نفر از اساتید و 210 نفر از دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته های فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنوایی شناسی اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با بررسی اساتید متخصص و با تجربه در زمینه ی آموزش مجازی تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.97 تعیین گردید.  

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که از دیدگاه اساتید تمام ابعاد پرسشنامه جزو عوامل اثربخش بر رشد و ارتقا کیفیت آموزش مجازی محسوب می شدند ولی دانشجویان، بعد شفاف سازی انتظارات از یادگیرنده را موثرترین عامل و بعد کاهش احساس انزوا و ایجاد حس و انگیزه ی حضور در جامعه ی یادگیری را کم اثرترین عامل برشمردند.

    نتیجه گیری

     باتوجه به شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر اثربخشی آموزش ، به نظر می رسد سیاست گذاران حوزه ی آموزش باید با در نظرگرفتن این عوامل، برنامه ربزی های لازم را انجام دهند و در فراهم کردن شرایط و امکانات لازم جهت ارتقا کیفیت آموزش مجازی فراگیران اهتمام ویژه بورزند.

    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، نگرش دانشجویان
  • فاطمه کشمیری، شکیبا السادات طباطبایی* صفحات 57-65
    مقدمه

    در مطالعه حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار سنجش نگرش نسبت به دانش پژوهی آموزشی از دیدگاه اعضای هیات علمی در برنامه های توانمندسازی با محوریت منتورینگ انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. جهت بررسی روایی محتوایی و صوری نسخه فارسی پرسش نامه Jackson و همکاران (2005) از تکنیک Delphi استفاده شد. تحلیل عاملی اکتشافی پرسشنامه برای اولین بار انجام شده است. انسجام درونی با استفاده از آلفای کرونباخ و تکرارپذیری با استفاده از (Intraclass correlation coefficient) ICC محاسبه گردید.

    نتایج

    روایی صوری و محتوایی ابزارهای مورد استفاده تایید شد. نتایج حاصل از محاسبه ی نسبت روایی محتوا نشان داد که همه گویه های پرسش نامه بر اساس جدول لاوشه (Lawshe)، در این شاخص، مقادیر بالاتر از 49/0 کسب کردند. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی، سازه های پرسشنامه «خودکارآمدی» و «انگیزه مندی» گزارش شد. در این مطالعه، اعتبار پرسشنامه در محیط بررسی با انسجام درونی آلفای کرونباخ برابر با 93/0 و ثبات 89/0= ICC تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تایید اعتبار پرسشنامه در محیط مورد بررسی، می توان در مطالعات مرتبط با ارزیابی برنامه های آموزشی- حمایتی توانمندسازی اعضای هیات علمی از این پرسشنامه استفاده کرد. در مطالعه ی حاضر، دو عامل خودکارآمدی و انگیزه مندی تعیین شد که به اهمیت انگیزه ی اعضای هیات علمی به عنوان عامل محرک آن ها برای شروع و ادامه طرح های دانش پژوهی آموزشی اشاره دارد. همچنین عامل خودکارآمدی به افزایش باور افراد برای توانایی انجام پروژه های دانش پژوهی آموزشی می پردازد.

    کلیدواژگان: دانش پژوهی آموزشی، منتورینگ، روانسنجی، توانمندسازی اعضای هیئت علمی
  • یگانه فرنامیان، عاتکه رسمی* صفحات 66-76
    مقدمه

    ارتباط متقابل علم پزشکی و ادبیات، امری انکارناپذیر است. بدیهی است که ادبیات با نظریات کسانی که در فضای پزشکی قرار دارند، غنا یافته و نویسندگان پزشک در حوزه ادبیات شاهکارهایی آفریده اند؛ و متقابلا حرفه پزشکی نیز مدیون کسانی است که با مهارت های ادبی به انتقال دیدگاه های خاص به عموم مردم توفیق یافته اند و اخلاق و فضیلت های انسانی را در این حرفه تعلیم داده اند.

    روش بررسی

    این پژوهش با تکیه بر شاهکارهای ادبی به صورت توصیفی و تحلیلی، تاثیر و تاثر ادبیات و پزشکی را بر همدیگر مورد بررسی قرار می دهد.

    نتایج

    اگر ادبیات وامدار علم پزشکی است، علم پزشکی نیز از ادبیات متاثر است. از آن جا که هدف یک اثر ادبی، برانگیختن همدردی در خواننده یا تماشاچی است طرح رنج یک بیمار در یک اثر ادبی، باعث ایجاد یک همدردی پرشور در پزشک شده و پزشک را مجبور کرده یا به او الهام می بخشد تا در مورد رنج بیمار اقدامی کرده باشد که اگر این همدردی به همدلی بینجامد موثرتر عمل خواهدکرد. علاوه بر آن ادبیات، باعث تحریک حس مسیولیت و تعهد در برابر همنوع بوده و در تنظیم شرح حال بیمار و تشخیص و درمان بیماری توسط پزشک نیز نقش مهمی دارد.

    نتیجه گیری

     دانشجویان پزشکی با خواندن ادبیات، علاوه بر یافتن مهارت در شرح حال نویسی و تشخیص و درمان، تعهد و همدلی را می آموزند، تعهد و همدلیی که در کاهش درد و رنج بشری موثر خواهد افتاد.

    کلیدواژگان: پزشکی، ادبیات، اخلاق، تعهد، همدردی
  • معصومه حسینی بیدختی، گلنوش عبائیان*، سارا عابدینی باغبادرانی، سید محمود لطیفی صفحات 77-86
    مقدمه

    تعطیلی مدارس و دانشگاه های کشور به دلیل شیوع بیماری کووید 19، سبب شد تا آموزش مجازی از سوی آموزش و پرورش و همچنین آموزش عالی مطرح شود. با توجه به اهمیت آموزش مجازی در پاندمی کرونا، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقا کیفیت آموزش مجازی از دیدگاه اساتید و دانشجویان رشته های توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر با حضور 17 نفر از اساتید و 210 نفر از دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته های فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنوایی شناسی اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با بررسی اساتید متخصص و با تجربه در زمینه آموزش مجازی تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.97 تعیین گردید.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که از دیدگاه اساتید تمام ابعاد پرسشنامه جزء عوامل اثربخش بر رشد و ارتقا کیفیت آموزش مجازی محسوب می شدند ولی دانشجویان، بعد شفاف سازی انتظارات از یادگیرنده را موثرترین عامل و بعد کاهش احساس انزوا و ایجاد حس و انگیزه حضور در جامعه یادگیری را کم اثرترین عامل برشمردند.

    نتیجه گیری

     باتوجه به شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر اثربخشی آموزش، به نظر می رسد سیاست گذاران حوزه آموزش باید با در نظرگرفتن این عوامل، برنامه ریزی های لازم را انجام دهند و در فراهم کردن شرایط و امکانات لازم جهت ارتقا کیفیت آموزش مجازی فراگیران اهتمام ویژه بورزند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی، کیفیت یادگیری الکترونیکی، اثربخشی آموزش مجازی
  • الهه کشاورز*، صغری ابراهیمی قوام صفحات 87-89

    بسیاری از رشته ها در مجموعه ی علوم پزشکی و علوم پایه بر بستر علم شیمی و بیوشیمی پایه گذاری شده است. اندیشه های جدیدی که فراگیران در مواجهه با مفاهیم انتزاعی شیمی با آن ها برخورد می کنند اغلب خارج از قلمرو مفهومی آنان قرار دارد و معمولا به ایجاد مفاهیم بدیل و بدفهمی منجر می شود. بعلاوه فراگیران برای درک مفاهیم انتزاعی، در فضای یادگیری مجازی برخط و نابرخط با چالش های مضاعفی روبرو هستند. به منظور غلبه بر مشکل درک مفاهیم یادگیرندگان در فضای مجازی و بهبود یادگیری در وضعیت کرونایی، استادان می توانند متناسب با موضوع درسی، از آن دسته از قیاس های مناسب در کلاس های شیمی و بیوشیمی استفاده کنند که طرح واره ی حرکتی را در ذهن فراگیران ایجاد می کند. آشنایی آموزشگر با قیاسگری و تهیه محتوای مبتنی بر تکنیک انیمیشن و تصویرهای گرافیکی پویا که ایجاد بازنمایی حرکتی را در قیاس های به کار رفته در ذهن یادگیرنده تسهیل می کند، به جای سخنرانی یک سویه در کلاس های مجازی برخط و یا محتوای نابرخط توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مفاهیم انتزاعی، آموزش علوم پزشکی، قیاسگری، طرح واره جنبشی
|
  • Page 1

    Spring 2022

  • Sedigheh Najafipour*, Abazar Roustazadeh, Rahim Raoofi, Tahere Rahimi, Fateme Najafipour, Esmaeel Rayeatdost, Marziye Haghbin, Ali Dehghani, Majid Kowsari, Ali Kheirandish, Atefe Karamzade Jahromi Pages 2-14
    Introduction

    Assessing students' professional skills, teamwork and communication proficiency in the clinical environment by multiple evaluators such as educators, peers and students themselves is essential. The aim of this study was to compare the self-assessment method and peer assessment as means of evaluation on the clinical competence of medical students of Jahrom University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 110 medical students of University of Medical Sciences in 2020-2021.Convenience sampling method was used. To assess clinical competence, a valid and reliable questionnaire was used in four areas of communicative proficiency, cooperation with the medical team, patient management and practical skills. Data analysis was performed using independent t-test and one-way analysis of variance.

    Result

    The results of self-assessment showed that students in the field of practical skills (12.44 ± 3.16) were more capable but in the field of communication skills (7.96 ± 2.01) scored low on their ability. Peer assessment, the highest score was seen in the field of practical skills (12.69 ± 2.44) and the least was allocated to the field of cooperation with the treatment team (7.70 ± 1.96.). Comparing the mean scores of self-assessments with the mean scores of peers demonstrated a statistically significant difference (P < 0.001).

    Conclusion

    Self-assessment and peer assessment as a complementary, applicable and accessible method for assessing students' achievement of expected competencies can be considered in the evaluation system of clinical education.

    Keywords: Self-assessment, Peer assessment, Medical student, Clinical competency
  • Fahim Taltamoor, Hossein Javdani, Abbas Allami* Pages 15-30
    Introduction

    During the COVID-19 pandemic era, adhering to professional commitments can be a major challenge. This study aims to document the experiences of medical residents and faculty members on the challenges of adhering to professional commitments during the COVID-19 pandemia and its impacts on clinical education.

    Methods

    This qualitative study (using a descriptive phenomenology and purposive sampling method) was conducted in 2020, comprising 14 participants (faculty members and infectious diseases residents of Qazvin University of Medical Sciences) to share their experiences on the challenges of strict adherence to professional behavior. Data were collected through in-depth semi-structured interviews. The transcribed interviews were analyzed based on the Colaizzi approach.

    Result

    Ninety extracted primary codes are classified to two main areas: problems in adherence to professional commitments and the impact of COVID-19 pandemia on educational and research activities mandatory for professionalism. In the first area, the three main themes includes reducing effective patient-physician communication, non-maleficence and violating justice, and the second, two main themes includes a rise in non-professional behavior when dealing with patients (cutting down the quantity and quality of training, reducing supervision and decreased clinical engagement with patients) and a rise in non-professional behaviors in the research area.

    Conclusion

    The most important problem negatively affecting professional commitments during corona epidemy is role overload and the deterioration of physician-patient relationship. Due to the influence of role modeling on student professional behavior, it is helpful to include the training of related skills that can reduce the incidence of these problems in the clinical settings.

    Keywords: Covid-19 Pandemic, Physicians, Professionalism, Qualitative research, Medical education
  • Nahid Rajai, Maryam Nezamzadeh, Iman Jafari Iraqi, Zohreh Vafadar* Pages 31-45
    Introduction

    Accreditation is one of the most important tools to improve the quality of education in nursing. This study has made a comparative comparison of the accreditation model of the Bachelor of Nursing training program in Iran, Canada and the United States.

    Methods

    A descriptive and comparative study was conducted in 2021. keywords like "accreditation", "undergraduate nursing", "educational program or curriculum", "Canada", "Iran", and "America" were searched in Persian and English via relevant sites and the Bereday model in 4 stages of description, interpretation, proximity, and comparison was used for comparative comparison.

    Results

    Accreditation in the Iranian model is more focused on managerial, structural and administrative standards. In the American model, it focuses on global developments in the field of health, providing educational programs with intercultural and transnational perspectives, interprofessional cooperation, distance education, evaluating learning outcomes and using its results in the development of education. The Canadian model focuses on participatory management, inspirational leadership, development of nursing professional competencies tailored to community health needs, team care in various areas of prevention, treatment and rehabilitation, interprofessional training, independence and freedom of action in budgeting for faculty members.

    Conclusion

    Between the three study models, the Canadian and American models totaly specializes in nursing, and of course the Canadian model is more comprehensive, and since there are no specific accreditation standards for nursing in Iran, these two programs can be used as a suitable model to be taken.

    Keywords: Accreditation model, Bachelor of nursing, Iran, Canada, USA
  • Soodeh Shahsavari, Sara Jambarsang* Pages 46-56
    Introduction

    Unlike the face-to-face courses offered on campus, online courses are predominantly asynchronous, where students basically decide when they can attend online courses. There is also an intermediate method referred to as blended learning (BL) that combines the merits of both methods. This study investigates the effect of blended learning on attitude and learning applied Biostatistics.

    Methods

    The students' comprehension levels and attitudes were measured for both groups. The face-to-face group is so designed as to include 16 weeks of two-hour sessions, one session weekly, in one semester. The blended-learning group is designed to receive in one semester 16 weeks of two-hour sessions, one session weekly, such that initially, the group receives four sessions of electronic educational content and then eight sessions of blended learning. The scores attitudes of students from either group was obtained after the final exam and via the university's course evaluation system. The final exam score of both groups based on the results of the student's Bachelor's degree was compared using ANCOVA in terms of either teaching methods.

    Results

    The numbers (proportions) of the participants attending Environmental Health, Waste Management, and Elderly Health courses were 14 (35%), 13 (32.5%), and 13 (32.5%), respectively. The mean (SD) of the scores for the blended-learning group with 18 participants was 16.69 (2.45), which was significantly higher than the score of 14.49 (2.67) for the face-to-face learning group with 22 participants (P = 0.013). Comparisons were made after adjusting the average on the bachelor's degree of both groups.

    Conclusion

    In addition to the improved score for the BL group, the attitudes differed. Therefore, this method is recommended for teaching Applied Biostatistics.

    Keywords: Blended-learning, Postgraduate students, Student’s attitude
  • Fatemeh Keshmiri, Shakiba Sadat Tabatabee* Pages 57-65
    Introduction

    The aim of the present study was to assess the psychometric properties of the tool for evaluating attitudes toward educational scholarship from the perspective of faculty members in empowerment programs.

    Method

    The present study is a cross-sectional (descriptive-analytical) study, conducted at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The Delphi technique was used to evaluate the content and face validity of the Persian version of the questionnaire of Jackson et al 2005. Exploratory factor analysis of the questionnaire was performed for the first time. Internal Consistency test and reproducibility was calculated using Cronbach's alpha, ICC test, respectively.

    Results

    The results of content validity showed that all items of the questionnaire based on the Lawshe table had values greater than 49.0. Quantitative and qualitative validity of the questionnaire was confirmed. The results of confirmatory factor analysis showed that the items were categorized into two categories: self-efficacy and motivation. The reliability of the questionnaire was confirmed by the internal consistency with Cronbach's alpha = 0.93 and ICC = 0.89 of the questionnaire.

    Conclusion

    The results confirmed the validity of tool. Therefore this tool could be useful for the evaluation of supportive-educational programs to empower faculty members. In the present study, two factors of self-efficacy and motivation were identified that point to the importance of motivating faculty members that encourages them to start and continue educational research projects. The self-efficacy factor also increases people's belief in the ability to carry out educational research projects.

    Keywords: Educational scholarship, mentoring, psychometrics, faculty member development
  • Yeganeh Farnamian, Atekeh Rasmi* Pages 66-76
    Introduction

    The interrelationship between medical science and literature is undeniable; obviously, the Literature has been enriched with the views of those in the medical field, also masterpieces in the field of literature have been created by medical writers. Conversely, the medical profession owes much to those who, through literary skills, have succeeded in conveying certain ideas to the general public and carved in human ethics and virtues in this profession.

    Methods

    This study is based on literary masterpieces using a descriptive and analytical approach, investigating the influence of literature and medicine on each other.

    Result

    If literature is indebted to medical science, medical science is also influenced by literature, that is since the purpose of a literary work is to arouse sympathy in the reader or spectator, the design of a patient's suffering in a literary work evokes a passionate sympathy in the physician and especially compels or inspires the physician to take action on the patient's suffering that will be more effective if this empathy leads to compassion. In addition, the literature stimulates a sense of responsibility and commitment to fellow human beings and also plays an important role in regulating the patient's history and diagnosis and treatment of the disease by the physician.

    Conclusion

    Medical students, by reading the literature, in addition to finding skills in biography and diagnosis and treatment, learn commitment and empathy that will be impactful in reducing human suffering.

    Keywords: Medicine, Literature, Ethics, Biography, Commitment, Empathy
  • Masoume Hosseini Beidokhti, Golnoosh Abaeian*, Sara Abedini Baghbadorani, Seyed Mahmoud Latifi Pages 77-86
    Introduction

    The closing down of schools and universities due to the COVID-19 outbreak led to introducing virtual education. Considering the importance of virtual education during coronavirus pandemic, this study aimed to investigate the factors affecting the quality of virtual education from the viewpoint of professors and students of rehabilitation fields of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was carried out in the presence of 17 professors and 210 undergraduate and postgraduate students in the fields of rehabilitation. Data was collected using a questionnaire and its validity was confirmed by experienced professors in virtual education and its reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient (97.0).

    Result

    The results showed that from the viewpoint of professors, all domains of the questionnaire were considered effective factors for the quality improvement of virtual education but students considered the domain of clarification of the learner's expectations as the most effective factor and the domain of minimizing the sense of isolation and creating the sense and motivation of being part of the learning community as the least effective factor.

    Conclusion

    Taking in to account these important factors affecting the efficacy of virtual education, it is necessary for policymakers in the field of education to organize the necessary programs and pay attention to providing the conditions essential in improving the quality of virtual education for learners.

    Keywords: E-learning, Virtual education, Quality of E-learning, Effectiveness of virtual education
  • Elahe Keshavarz*, Soqra Ebrahimi Qavam Pages 87-89

    Many disciplines in the collection of medical sciences and engineering are based on the basis of chemistry. In order to continue teaching learners in the coronavirus disease situation and to continue the curriculum, various solutions have been proposed and presented, among which it is expected that using technology, the method of educators changes from the traditional approach. New ideas that learners encounter in the face of abstract concepts of chemistry are often outside their conceptual understanding and often lead to alternative and misunderstood concepts. Learners also face additional difficulties in understanding abstract concepts in the online and offline virtual learning space. In order to overcome the problems of understanding concepts in learners and improve learning in virtual space, educators can use appropriate analogies in chemistry classes that create a kinetic scheme in the minds of learners. Therefore, in order to create more understanding in the virtual training of courses related to chemistry and biochemistry in the coronavirus disease situation, it is necessary for the virtual teacher to try to compensate the lack of face-to-face communication by providing learning activities appropriate to the abstract nature of scientific concepts. The instructor's familiarity with this subject and the preparation of content based on animation techniques and dynamic graphic images that facilitate movement representation in the analogies used in the learner's mind are recommended instead of one-sided lectures in online virtual classes or offline content.

    Keywords: Abstract Concepts, Medical Sciences, education, Analogy, Kinetic schemas