فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 61 (بهار 1401)

  • ویژه همایش شهید سلیمانی و مکتب انتظار و مقاومت
  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا عیسی نیا صفحات 7-28

    گفته شده «و البلد الطیب یخرج نباته بإذن ربه و الذی خبث لا یخرج إلا نکدا» تمثیلی است از دو نوع سرزمین یا دو نوع انسان لذا این که مقاومت از کدام اقلیم اعتقادی، متولد شود و آیا از سرزمین و طبیعتی بد طینت یا سرزمینی پاک، رویش پیدا کند تاثیری روی کارکرد، عملکرد و محصولاتش خواهد داشت یا نه می تواند مسیله ما دراین مقاله باشد. ما انسان ها از مقاومت مقتدرعزیز و مقاومت نیرومند موفق معمولا تصاویری در اذهان داریم و براساس آن تصاویر ذهنی؛ به تایید و تقویت یا طرد و تضعیف آن دو می پردازیم. هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اساسی می باشد که؛مقاومت مقتدرعزیز درخوانش اسلامی(در فرهنگ انتظار) با مقاومت نیرومند موفق درخوانش مادی؛ چه تمایزات و مشترکاتی دارند؟برای دست یابی به پاسخ؛ از چارچوب نظری معادگرایی و روش مطالعات تطبیقی استفاده شد. پژوهش براین فرضیه استوار است؛ این دو در عین حالی که برپایه دایره ماذونات از همدیگر متمایز می شوند و تمایزات ماهوی با هم پیدا می کنند ولی از مشترکات ظاهری نیز بهره مند می باشند. یافته های پژوهش حاکی ازاین است که اگرچه هر دو نوع مقاومت؛ حظی از، اصول، اخلاق، دلیر مردی، مروت و... داشته اند ولی مقاومت مقتدر عزیز ماناتر، پایدارتر و بانشاط تر است زیرا بسترساز آن فرهنگ انتظار بوده است که علاوه بر پشتوانه عقلانی معطوف به هدف از پشوانه معطوف به ارزش الهی نیز بهره مند است.

    کلیدواژگان: مقاومت مقتدر عزیز، فرهنگ انتظار، مکتب مادی، مقاومت نیرومند موفق
  • محمود ملکی راد صفحات 29-48

    مفهوم انتظار یکی از کانونی ترین مفاهیم فرهنگی شیعه است و در روایات از آن به برترین اعمال، با فضیلت ترین و بهترین عبادات و برترین جهاد امت یاد شده است. شهید سلیمانی;، یکی از برجسته ترین تربیت یافتگان فرهنگ انتظار است و با درک عمیقش از انتظار، راهبرد مقاومت را در منطقه، عمق ویژه ای بخشید. وی با بهره گیری از فرهنگ انتظار توانست الگوی مناسبی از انسان منتظر را به عنوان یک مدرسه و مکتب درس آموز به نمایش گذارد. بررسی نقش فرهنگ انتظار در تعمیق و گسترش راهبرد مقاومت که مکتب شهید سلیمانی; از آن الگو گرفته است؛ می تواند در شناسایی توانایی ها و ویژگی های پایداری موجود در فرهنگ انتظار؛ همچنین در شناخت فرصت ها و چالش ها به منظور رسیدن به هدف های بلندمدت و ترسیم آینده مطلوب، کمک نماید. از این رو پژوهش پیش رو تلاش دارد با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوا، منابع موجود کتابخانه ای و دیجیتالی، را مورد بررسی قرار دهد؛ و ضمن تبیین مفاهیم «فرهنگ، انتظار، راهبرد، مقاومت و مکتب» به این سوال پاسخ دهد که: فرهنگ انتظار برای تعمیق و گسترش راهبرد مقاومت در مکتب شهید سلیمانی; چه نقشی داشته و این مکتب چگونه از آن الگو گرفته است؟ از مهم ترین یافته ها و نوآوری های این مقاله تبیین نقش فرهنگ انتظار برای تقویت و تعمیق راهبرد مقاومت در مکتب شهید سلیمانی; در حیطه رفتارها و کنش ها است که مورد بررسی قرار داده شده و به آثاری چون: شجاعت، عدالت ورزی، ظلم ستیزی، تعهد و مسیولیت پذیری و... که فرهنگ انتظار در تحکیم آنها نقش دارد؛ و می تواند موجب تقویت و تعمیق راهبرد مقاومت شود؛ اشاره شده است. برای تایید مطالب یاد شده، از بیانات مکتوب و منقول شهید سلیمانی; که در تبیین اندیشه مقاومت مبتنی بر فرهنگ انتظار نوشته و یا ایراد شده؛ استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: رفتار، کنش، انتظار، تعمیق، مقاومت
  • امید درویشی صفحات 49-68

    مبارزه با ظلم و ستم یکی از آموزه های بنیادین فرهنگ انتظار است که تلاش برای زوال نظام سلطه در عصر حاضر از مصادیق بارز آن می باشد. در پژوهه پیش رو تلاش شده تا ضمن تبیین معنایی مکتب شهید سلیمانی و همسویی آن با فرهنگ انتظار، زوال نظام سلطه ترسیم شود. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی تهیه شده و به لحاظ داده های جمع آوری شده، تحقیقی کیفی است. این مقاله که به بررسی زوال نظام سلطه در فرهنگ انتظار و مکتب شهید سلیمانی پرداخته، در سه محور چیستی، چرایی و چگونگی زوال نظام سلطه براساس فرهنگ انتظار و مکتب شهید سلیمانی سامان یافته است. محور سوم این پژوهش در دربردارنده راه کارهایی است که با نگاه به فرهنگ مهدویت و مکتب شهید سلیمانی، برای زوال نظام سلطه ارایه شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که برای زوال نظام سلطه باید اقداماتی از قبیل تقویت مولفه های فرهنگی، سرمایه گذاری رسانه ای، ترویج وحدت، تشدید روابط دیپلماتیک علیه نظام سلطه، اقتدار در عرصه های نظامی، علمی و اقتصادی به خوبی پی گیری شود.

    کلیدواژگان: مکتب شهید سلیمانی، حاج قاسم سلیمانی، فرهنگ مهدویت، نظام سلطه، آمریکا، مقاومت
  • محمدرضا دهشیری، مجتبی حسینی فهرجی* صفحات 69-86

    انتظار پویا، منتج از رویکرد نظام مند به مسیله انتظار و مهدویت است؛ انتظاری که شاخصه عنصر رفتاری آن، آماده سازی خود و جامعه برای تحقق حکمرانی مهدوی است، امری که از مهم ترین اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی نیز محسوب می گردد. تلاش ها و مجاهدت های صلح ساز و ثبات آفرین شهید سلیمانی در قالب سپاه قدس و جبهه مقاومت اسلامی در منطقه غرب آسیا با کارکرد مقابله با تجاوز، ظلم و بی عدالتی قدرت های استکباری در منطقه غرب آسیا به ویژه در منازعه مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی و مقابله با نیروهای افراط گرا، خشونت طلب و تروریست داعش و تکفیری در این منطقه نیز در همین راستا قابل ارزیابی است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال آن است که با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی _ تحلیلی ضمن تبیین مفاهیم «انتظار پویا» و «مکتب شهید سلیمانی» به این سوال پاسخ دهد که انتظار پویا چگونه موجب ایجاد و بالندگی جبهه مقاومت اسلامی در غرب آسیا براساس مکتب شهید سلیمانی بوده است. یافته های پژوهش نیز حاکی از آن است که در مکتب شهید سلیمانی، انتظار پویا از رهگذر اهتمام به شیوه حکمرانی مبتنی بر آماده سازی، عدالت خواهی و نفی نظام سلطه و همچنین احیای تمدن نوین اسلامی با رویکرد جلوگیری از تبدیل انتظار سازنده به مخرب و حمایت از مواریث فرهنگی ادیان الهی موجبات تقویت جبهه مقاومت را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جبهه مقاومت، غرب آسیا، انتظار پویا، مکتب شهید سلیمانی، حکمرانی، آماده سازی
  • خدامراد سلیمیان صفحات 87-106

    دین اسلام یک سامانه به هم پیوسته و فراگیر از آموزه های اعتقادی، عبادی، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و اجتماعی است. برنامه ای جامع که خوشبختی دنیایی و آخرتی انسان ها را تضمین نموده، برای همه نیازهای زندگی انسان ها برنامه ارایه کرده است که از آنها تعاملات انسان ها با دیگران است. خداوند متعال برای آموزش این تعاملات انسانی، پیامبرانی را فرستاد و آخرین آنها را الگویی پسندیده برای همگان قرار داد و خلق او را نیکوترین و پسندیده ترین اخلاق برشمرد و در میان خلقیات او و پیروانش، از برجسته ترین ها را، سخت گیری بر کفار و دشمنان و رحمت و مهربانی بر مومنان و دوستان، توصیف کرد. این دو ویژگی البته در عصر غیبت و انتظار به سبب برخی ویژگی های این دوران که برجسته ترین آنها نبود ظاهری پیشوای معصوم7 است، بیش از هر زمان دیگر مورد تاکید قرار گرفته به گونه ای که یکی از شاخصه های منتظران راستین است. این پژوهش در پاسخ به این پرسش سامان یافته که: فرهنگ انتظار چه نقشی در تبلور دو ویژگی سخت گیری بر دشمنان و مهربانی بر مردم، در مرام و مکتب شهید سلیمانی داشته است؟ بررسی زندگی سردار شهید سلیمانی گویای آن است که وی در دوران زندگی خود با تاسی به پیامبر رحمت6 و پیشوایان معصوم7، بر دشمنان سخت گیر و بر دوستان مهربان بود. نمونه های پرشماری از فرازهای زندگی او، به ویژه در سه دوره مبارزاتی وی: هشت سال دفاع مقدس؛ حضور در جبهه مقامت لبنان و حضور در برابر داعش در عراق و سوریه، گواهی راستین بر این پیروی بود. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی با بررسی بخش هایی از رفتارها و گفتارهای حاج قاسم سلیمانی به کارکرد فرهنگ انتظار در دو صفت سخت گیری در برخورد با دشمنان و مهرورزی در برخورد با مردم _ به عنوان دو مولفه مهم شخصیتی آن شهید _ به این نتیجه رسیده که می توان در عصر غیبت و انتظار با ایجاد و تقویت این دو صفت بر پایه دستورات دینی، به بهترین گونه ممکن فرمان الهی را تحقق بخشید.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، مهرورزی، انتظار، دشمنان، سخت گیری، مردم
  • جلال ریزانه صفحات 107-128

    یکی از نیازهای اساسی در جوامع انسانی و سازمان ها موضوع رهبری است. انسان ها به طور فطری، هم رهبرند و هم پیرو. با دگرگونی هایی که در محیط بین الملل رخ داده است، سبک های سنتی رهبری برآمده از تجربه و دانش بشری، پاسخگوی همه نیازها نیست و اکنون به الگوهای موثرتر رهبری بیش از هر زمان دیگری احساس نیاز می شود. سبک رهبری شهید قاسم سلیمانی نمونه ای از الگوی جدید و منحصر به فرد رهبری است که شناسایی و تحلیل دقیق تر آن می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات امروز در عرصه بین الملل باشد. این پژوهش با هدف استخراج سبک رهبری فراملی در مکتب شهید سلیمانی بر پایه روش فرا ترکیب انجام شده است. این مطالعه از جهت نوع کاربردی و شیوه بررسی آن براساس طرح تحقیق، توصیفی _ تحلیلی(اسنادی)، می باشد که ضمن تحلیل و تشریح الگوی رهبری به موضوع رهبری فراملی با حضور شخصیتی چون سردار شهید سلیمانی به ابعادی همچون اندیشه راهبردی، موقعیت سنجی، تعامل فرهنگی، آگاهی محیطی، مهارت های ارتباطی، مربی گری و نهادسازی بین المللی را یافته و مورد تحلیل قرار داده است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری فراملی، الگوی رهبری، اندیشه راهبردی، امت سازی، نهادسازی بین المللی
  • سید حامد شاهرخی*، عبدالمطلب عبدالله، علی کربلایی پازوکی صفحات 129-150

    یکی از موضوعات مهم در اندیشه منجی گرایی ادیان و دین اسلامی، به ویژه شیعیان، مسیله ظهور منجی و مهدی موعود4 و تاثیر و عدم تاثیر بشر در تعجیل یا تاخیر زمان وقوع این اتفاق مهم است، این مسیله به دلیل اهمیت تاریخی و جایگاه آن در چشم‏انداز آینده امت های اسلامی خصوصا در نگرش جامعه شیعه به آینده، از دیرباز مورد توجه اندیشمندان مسلمان بوده است. با توجه به نگرش های مختلف و گاه متضاد درباره نظریه های ظهور، و عنایت به اهمیت مسیله و نگرش و عملکرد خاص و ژرف اندیشانه امامین انقلاب و شاگردان راستین این مکتب، نسبت به این موضوع این پژوهش درصدد است مسیله ظهور و اختیاری بودن آن و امکان پذیری تاثیر بر وقوع ظهور و تعجیل در آن را با توجه به مبانی و آراء امامین انقلاب و با استفاده از دلایل عقلی و نقلی روشن کند، منظومه فکری و عملکردی آن دو عالم، در قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در راستای تحقق بخشی به حکومت اسلامی در راستای نزدیک شدن به ظهور و حکومت موعود منجی تعریف شده و بر شاگردان راستین این مکتب اثرگذاری فراوانی داشته است. لذا برای دستیابی به نوع بینش و دیدگاه امامین انقلاب در مسیله ظهور در گام نخست، مفاهیم و معانی مرتبط بازخوانی شده و در گام دوم به سامانه نظری منطبق با دیدگاه آنان پرداخته و در نهایت، در راستای ایجاد اتحاد میان مبانی نظری اندیشه و مقام عمل با عنایت به سیر و عملکرد شهید سلیمانی;، نتیجه گیری می شود. مقام معظم رهبری به عنوان شاگرد و ادامه دهنده راه و مکتب امام خمینی; با نگاهی به فرایند انقلاب و نظام اسلامی در راستای نزدیک شدن به جامعه ایده آل و مطلوب اسلام، پنج مرحله به مثابه پنج نظریه را ترسیم و مطرح می کند و انقلاب اسلامی ایران به عنوان نمونه ای از جامعه ای منتظر، را در حال گذر از مرحله سوم و چهارم از آن مراحل می داند که خود به نحوی نگاه به انتظار به عنوان بزرگ ترین محرک اجتماعی با رویکرد مثبت تناسب دارد و انسان را برای تحقق حاکمیت ارزش ها و محو ضد ارزش ها تشویق می کند. بر این اساس نظریه اختیاری بودن ظهور، با اندیشه و سیره عملی امامین انقلاب و تلاش های شاگرد بارز این مکتب، شهید سلیمانی; در طول چهار دهه از انقلاب در عرصه دفاع مقدس و مقاومت اسلامی، در تحقق تمدن نوین اسلامی و الگوسازی آن سازگاری دارد که براساس آن اراده، اختیار و تلاش جمعی بشر در نزدیک کردن ظهور موثر است و تحقق این امر به صورت تدریجی و فرایندی خواهد بود. مقاله حاضر با روش تحلیلی _ توصیفی به بررسی این موضوع با استفاده از آثار و مکتوبات و نرم افزارها و سخنرانی ها از منظر آن دو امام با تاکید بر سیره و عملکرد شهید سلیمانی; پرداخته است.

    کلیدواژگان: مکتب، امامین انقلاب، راهبرد، زمینه سازی ظهور، شهید سلیمانی
  • مرتضی عبدی چاری*، سمانه بازیانی صفحات 151-178

    امید به آمدن منجی انسان ها از انواع گرفتاری های بشری، مورد آرزوی دیرینه انسان، در تمام زمان ها و مکان ها و با هر فرهنگ و کیشی بوده است. تا آن جا که حضرات معصومین:، بر انتظار برای تشکیل جامعه مهدوی تاکید داشته اند. انتظار در مفهوم کلی آماده سازی فردی و اجتماعی برای زمینه ساز انقلاب جهانی منجی عالم است. و به فرموده مقام معظم رهبری انتظار سکون نیست؛ انتظار رها کردن و نشستن برای این که کار به خودی خود صورت بگیرد، نیست. انتظار حرکت است. انتظار آمادگی است. انتظار فرج یعنی کمر بسته بودن، آماده بودن، خود را از همه جهت برای آن هدفی که امام زمان7 برای آن هدف قیام خواهد کرد[1] از این رو انقلابی که دوره انتظار و آماده سازی نداشته باشد و براساس جو محیط و جریان حاکم حرکت کند، در همان گام های اول در زیر بار فشار ها و ابهام ها گرفتار می شود. تاریخ معاصر ما هم از این منتظران وفادار کم ندارد. از میان این سربازان پا در رکاب عصر ما، نام شهید سلیمانی درخشش ویژه ای دارد که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب، سردار شهید عزیز ما را با چشم یک مکتب، یک راه، یک مدرسه ی درس آموز، نگاه کنیم.[2] الگوبرداری از اصول و ارزش های بنیادی این مکتب برای همگان، سراسر فایده است. تاسی به روش و منش و روحیه مقاومت ایشان و نقش ایشان در زمینه سازی انتظار، فرد را به انتظار سازنده و حرکت آفرین تبدیل می کند. نتیجه حاصله نشان می دهد؛ نقش شهید در اعتماد داشتن به ولی الهی و جایگاه او، حمایت کردن از نایب ایشان، تهذیب نفس، آمادگی برای خدمت همه جانبه به مظلومین عالم در همه لحظات، نیاز بدون توجه به مکان جغرافیایی، شجاعت، قهرمان در نگاه دشمن، حضور در میدان دشمن و نگاه فرامیهنی و... از اصول این مکتب بوده که باید با مهندسی دقیق به عنوان قوانین زندگی یک منتظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انتظار، شهید سلیمانی، مکتب، مقاومت، منتظر، مهدویت
  • سید مجتبی معنوی صفحات 179-200

    با توجه به شناخت هوشمندانه و مقابله آگاهانه با دشمنان اسلام و نیاز روز افزون به ایده عملیاتی موفقیت آمیز شهید سلیمانی این مقاله در صدد دشمن شناسی و دشمن ستیزی سردار در پرتو فرهنگ مقاومت و انتظار است. برای انجام تحقیق از روش کیفی تحلیل مضمون استفاده شده است. تکنیک مقاله بهره گیری از خاطرات و سخنرانی های سردار در آثار منتشره است. داده های تحقیق در قالب کتاب، مقاله، سخنرانی، و مصاحبه مورد تحلیل قرارگرفته اند. مهم ترین شاخصه دشمن شناسی ایشان بازنمایی تاثیر بحران هویت مستمر جریان های تکفیری در جهان اسلام است که تحمل نظام اسلامی را ندارند. مهم ترین راهبرد دشمن ستیزی در دیدگاه فراگیر او توجه به منافع ملی منطقه ای در پرتو عامل وحدت آفرین مذهب است. رهیافت مکتب سلیمانی بر رابطه معنی دار بین انتظار و مقاومت تاکید می کند. رزمنده جبهه مقاومت مجاهد متشرع است و حرم اهل بیت: را حریم خود می داند.

    کلیدواژگان: دشمن شناسی، دشمن ستیزی، سردار سلیمانی، انتظار، مقاومت
  • اکبر اشرفی صفحات 201-236

    امامت، اندیشه سیاسی مطلوب اسلامی از منظر تشیع است. محتوای اندیشه امامت، «ولایت» است. مفهوم ولایت هم در عصر حضور و هم در عصر غیبت امام معصوم، رابطه بین امام و ماموم، و یا حاکم و مردم را مشخص می کند. در صورت عملی شدن این رابطه، «نظام ولایت» شکل می گیرد. مکتب حاج قاسم، مکتب ولایت و مکتب قرآن است و او در تلاش بود تا مبانی فکری و عملی خود را با قرآن، سنت معصومین7 و اندیشه های امام خمینی; پیوند بزند. حاج قاسم در درجه اول عبد مخلص خداوند متعال بود و ولایت مداری او از سرچشمه عبودیت مخلصانه وی نشات می گیرد. او در انسان شناسی، خود را عبد و سرباز شناخته است. به همین دلیل حاج قاسم تمام همت خود را صرف دفاع از مسیر ولایت می کند و با این که به لحاظ سلیقه شخصی، نظامی بودن را با روحیات خود متناسب نمی داند؛ ولی به دلیل عمل به وظیفه سربازی و عبد بودن خود، جهاد در راه مولای خود را شغل اصلی خود انتخاب می کند. این مقاله در راستای مطالعه جایگاه ولایت در مکتب حاج قاسم سلیمانی، با استفاده از روش تحلیل محتوا، متن وصیت نامه شهید سلیمانی را به مثابه کامل ترین، معتبرترین و آخرین سند برجای مانده از آن شهید، مورد تحلیل کمی و کیفی قرار داده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که ولایت مداری پربسامدترین مفهوم موجود در مکتب شهید سلیمانی است. اگر مکتب حاج قاسم را به مثابه یک مثلث ترسیم کنیم، یکی از اضلاع آن ولایت مداری و دوضلع دیگرش خدامحوری و جهاد در راه خدا برای نجات مخلوق خدا است. به این ترتیب گرچه ولایت مداری یکی از اضلاع مکتب سه ضلعی حاج قاسم است، با این حال دو ضلع دیگر نیز به کمک همین ضلع و تحت رهبری آن امکان تحقق می یابند. بنابراین دال مرکزی مکتب حاج قاسم همان ولایت مداری است که این امر از دوران مبارزات او با رژیم طاغوت تا روز شهادتش در 13 دی ماه 1398بر تمام اندیشه و رفتار او حاکم بوده است.

    کلیدواژگان: ولایت، عبودیت، جهاد، مکتب حاج قاسم سلیمانی
  • محمود قاسمی قلعه بهمن صفحات 237-276

    ضرورت شناخت مکتب شهید سلیمانی از آن رو است که شهادت ایشان از جمله ایام الله دانسته شده است که تذکر آن، انسان ساز، آموزنده و بیدارکننده بشریت است. لذا به عنوان نقطه عطف تاریخی و مولفه ای تاریخ ساز و دلیل راهی برای ساخت آینده محسوب شود. در اندیشه انقلاب اسلامی چنین انسان های تربیت یافته در مکتب اسلام ناب محمدی، می توانند انسان های مکتب ساز و نقش آفرین در برابر سلطه استکباری باشند. در این نوشتار تلاش شده است ضمن تبیین جوهره و ابعاد مکتب امام خمینی ;، در دستگاه معرفتی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(مدظله العالی)، به توسعه و بازسازی مفهومی مکتب شهید سلیمانی با الگوی نامتوازن تطبیقی پرداخته شود و امتداد ذهنی و عینی مکتب تربیتی امام را در شخصیت و سیره شهید سلیمانی نشان داده شود. در دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی میان خط شهدا با خط امام راحل1، رابطه و نسبت این همانی وجود دارد و این همان نسبتی است که معظم له آن را در مورد سید شهدای مقاومت حاج قاسم سلیمانی مطرح کرده است و نشان داده می شود شهید سلیمانی به عنوان پیرو مکتب امام خمینی;، اسلام ناب تجلی یافته در رفتار و گفتار امام را پیگیری کرده و آن را تجلی بخشیده است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، آیت الله العظمی خامنه ای، شهید سلیمانی، مکتب امام، خط امام، ایام الله
  • مرتضی غرسبان روزبهانی*، مختار شیخ حسینی صفحات 277-322
    عملکرد سردار سرافراز، شهید حاج قاسم سلیمانی، نشات گرفته از ایدیولوژی و مکتب انسان سازی است که از آن به مکتب شهید سلیمانی یاد شده و مقوله «انتظار راهبری» یکی از مهم ترین مولفه های این مکتب شمرده می شود. انتظار راهبردی در مکتب شهید سلیمانی از ابعاد مختلفی قابل بررسی است که پرداختن به بعد سیاسی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق به دنبال تبیین مبانی و شاخصه های سیاسی انتظار راهبردی در مکتب شهید سلیمانی است. با نگاهی به سیره، رفتار و گفتار سردار شهید سلیمانی می توان مواردی نظیر توحید و حاکمیت الهی، امامت و ولایت، تحقق عدالت، عقلانیت، اقدام و عمل گرایی، تکلیف محوری و وظیفه گرایی و اعتقاد، ایمان و توکل را از مبانی انتظار راهبردی در مکتب شهید سلیمانی دانست که بر پایه آن، شاخصه های سیاسی انتظار راهبردی نیز در مواردی مانند ولایت مداری، جهانی اندیشیدن، تمدن سازی اسلامی، امیدآفرینی، بصیرت، عزت، استقلال، وحدت و همبستگی، جهاد همه جانبه و همیشگی، ظلم ستیزی، حق طلبی، ایثار و شهادت طلبی، مقاومت و استقامت، و در نهایت، تقویت درونی و آمادگی، قابل تصور است. نوع گردآوری اطلاعات در این تحقیق، کتابخانه ای بوده و با روش توصیفی _ تحلیلی به پاسخگویی به سوال تحقیق، پرداخته است.
    کلیدواژگان: مبانی، شاخصه های سیاسی، انتظار، انتظار راهبردی، مکتب شهید سلیمانی
|
  • Reza Isa Nia Pages 7-28

    It has been said; Whether it grows from a clean land or not will have an impact on its function, performance and products or not can be our issue in this article. We humans usually have images in our minds of powerful resistance and strong resistance, and based on those mental images; We confirm and strengthen or reject and weaken the two. The purpose of the present study is to answer the basic question that: "Dear powerful resistance in Islamic reading (in the culture of waiting) with strong successful resistance in material reading; What are their differences and commonalities? To get the answer; The theoretical framework of "resurrectionism" and the method of "comparative studies" were used. The research is based on this hypothesis; While the two are distinguished from each other on the basis of the circle of authorizations and find substantive differences with each other, they also benefit from the apparent commonalities. The findings of the research indicate that although both Type of resistance; They have had some principles, morals, bravery, virtue, etc., but the powerful resistance is more stable, stable and cheerful because the bedrock of that culture has been waiting, which in addition to rational support aimed at the goal of rational support aimed at Divine value also benefits.

    Keywords: Dear Powerful Resistance, Culture of Expectation, Material School, Successful Strong Resistance
  • Mahmoud Maleki Rad Pages 29-48

    The concept of waiting is one of the most central Shiite cultural concepts and in the narrations it is mentioned as the highest deeds, with the most virtuous and best worships and the highest jihad of the ummah. Shahid Soleimani is one of the most prominent educators of the culture of waiting, and with his deep understanding of waiting, he gave a special depth to the strategy of resistance in the region. Using the culture of waiting, he was able to show a suitable model of the waiting man as a school and school. Investigating the role of the culture of waiting in deepening and expanding the strategy of resistance, which is modeled on the school of Shahid Soleimani; Can identify the capabilities and characteristics of sustainability in the culture of waiting; Also help identify opportunities and challenges in order to achieve long-term goals and chart a desirable future. Therefore, the leading research tries to examine the available library and digital resources with a qualitative approach and content analysis method; While explaining the concepts of "culture, expectation, strategy, resistance and school" answer the question: what role has the culture of waiting to deepen and expand the strategy of resistance in the school of Shahid Soleimani and how has this school modeled on it? One of the most important findings and innovations of this article is to explain the role of the culture of waiting to strengthen and deepen the strategy of resistance in the school of Shahid Soleimani in the field of behaviors and actions that have been studied and works such as: courage, justice, oppression, commitment and responsibility, and .. That the culture of waiting plays a role in consolidating them; And can strengthen and deepen the strategy of resistance; Is mentioned. To confirm the above, from the written and movable statements of Shahid Soleimani that have been written or made in explaining the idea of resistance based on the culture of waiting; Has been used.

    Keywords: culture, Waiting, strategy, Resistance, Shahid Soleimani School
  • Omid Darvishi Pages 49-68

    Efforts to overthrow imperialism is one of the fundamental teachings, in the culture of awaiting and the school of Shahid Sulaymani, which aims at fighting against oppression. This battle, which is in line with the real concept of expectation, has several areas. This research tries to delineate the decline of imperialism while explaining the meaning of the school of Shahid Sulaymani and its alignment with the culture of awaiting. The present paper is prepared by descriptive-analytical method and is qualitative research in terms of collected data.This article, which examines the decline of imperialism in the culture of awaiting and the school of Shahid Sulaymani, is organized in three axes: what, why and how the decline of imperialism is based on the culture of awaiting and the school of Shahid Sulaymani. The third axis of this research includes the strategies that have been proposed for the decline of imperialism by observing the culture of Mahdaviat and the school of Shahid Sulaymani. The results of this study show that for the decline of imperialism, measures such as strengthening cultural components, media investment, promoting unity, intensifying diplomatic relations against imperialism, authority in the military, scientific and economic fields should be well followed.

    Keywords: Shahid Sulaymani School, Haj Qasim Sulaymani, Mahdaviat Culture, Imperialism, America, Resistance
  • Mohammad Reza Dehshiri, Mojtaba Hosseini Fahraji * Pages 69-86

    Dynamic expectation comes from a systematic approach to the issue of expectation and Mahdaviat; An expectation whose behavioral element is characterized by the preparation of individuals and society for the realization of Mahdavi rule, which also constitutes one of the most important goals and ideals of the Islamic Revolution. The peace-Making and stabilizing efforts of Shahid Soleimani in the form of the Quds Force and the implementation of Resistance Axis in the West Asian region with the function of countering the aggression, oppression and injustice of the arrogant powers in the West Asian region, especially in the Palestinian resistance towards the Zionist regime and the confrontation with the extremist, violent and terrorist forces of ISIL and Takfiris in this region can also be evaluated in that regard. Therefore, the present study seeks to use the library resources and descriptive-analytical method while explaining the concepts of "Dynamic Expectation" and "Shahid Soleimani School of thought" to answer the following question: Based on the school of thought of Shahid Soleimani, how dynamic expectation has led to the creation and growth of the Resistance Axis in West Asia? The findings of the study indicate that in the school of Shahid Soleimani, dynamic expectation through diligence in governance based on preparation, justice seeking and rejection of hegemonic system and also through the revival of the Modern Islamic civilization with the approach of preventing the derivation of constructive expectation to destructive one and through Protecting Cultural Heritage of the divine religions has strengthened the Resistance Axis.

    Keywords: resistance axis, West Asia, Dynamic Expectation, Shahid Soleimani School of thought, Governance
  • Khodamorad Salimian Pages 87-106

    The religion of Islam is a coherent and comprehensive system of doctrinal, devotional, moral, political, economic, military and social teachings; a comprehensive program that guarantees prosperity of human beings both in this world and the hereafter and has provided a plan for all the needs of human life. One of them is human interactions with others. God Almighty sent prophets to teach these human interactions, and made the last of them a good example for all, and considered his behavior to be the best and most desirable morality, and among his behaviors and behaviors of his followers, He described mercy and kindness to believers and friends and strictness on infidels and enemies as one of the most prominent behaviors. These two characteristics, of course, in the age of occultation and awaiting, due to some characteristics of this period, the most prominent of which is the apparent absence of the Infallible Leader (AS), have been emphasized more than ever as one of the characteristics of true awaiters. This research has been organized in response to the question: What role has the culture of awaiting played in the crystallization of the two characteristics of strictness towards enemies and kindness towards people in the ideology and school of Martyr Soleimani? An examination of the life of Sardar Shahid Soleimani shows that during his lifetime, by following the example of the Prophet of Mercy (PBUH) and the infallible leaders (AS), he was harsh on his enemies and kind to his friends. Numerous examples of phrases from his life, especially in his three periods of his fights: 8 years of holy defense; his presence on the Lebanese front and his presence against ISIS in Iraq and Syria was a true testament to this. This study using a descriptive-analytical method and by examining parts of Haj Ghasem Soleimani's behaviors and speeches on the function of awaiting culture in two attributes of strictness in dealing with enemies and compassion in dealing with people - as two important components of the martyr's personality has come to this conclusion that in the age of occultation and awaiting, the divine command can be fulfilled in the best possible way by establishing and strengthening these two attributes based on religious instructions

    Keywords: Martyr Soleimani, compassion, awaiting, enemies, strictness, People
  • Jalal Rizaneh Pages 107-128

    One of the basic needs in human societies and organizations is the issue of leadership. Humans are innately both leaders and followers. With the changes that have taken place in the international environment, traditional leadership styles based on human experience and knowledge do not meet all needs, and now more effective leadership models are needed than ever before. The leadership style of Martyr Qassem Soleimani is an example of a new and unique leadership model, the identification and more accurate analysis of which can solve many of today's problems in the international arena. This research has been carried out with the aim of extracting the transnational leadership style in Shahid Soleimani school based on the meta-combination method. The aim of this study was to extract the transnational leadership style in Shahid Soleimani school based on the meta-combination method.
     Article (document), 134 codes, 45 components and 4 categories were extracted and identified as research findings.Therefore, while analyzing and explaining the leadership model on the subject of transnational leadership with the presence of a personality such as Sardar Shahid Soleimani, dimensions such as strategic thinking, positioning, cultural interaction, environmental awareness, communication skills, coaching and international institution building were found and analyzed. have given.

    Keywords: Transnational leadership style, leadership model, Strategic Thinking, Nation building, international institution building
  • Seyyed Hamed Shahrokhi *, Abdulmotalib Abdullah, Ali Karbalaee Pazouki Pages 129-150

    One of the important issues in the thought of saviorism of Islamic religion and denominations, especially Shiites, is the issue of the appearance of the Savior and the Promised Mehdi (pbuh) and the impact and ineffectiveness of human beings in hastening or delaying the time of this event. This issue, due to its historical importance and its position in the future perspective of the Islamic nations, especially in the attitude of the Shiite community towards the future, has long been paid attention by Muslim thinkers.
    Considering the different and sometimes contradictory views about theories of appearance, and considering the importance of the issue and the special and in-depth attitudes and actions of the two Imams of the Revolution and the true students of this school, this research seeks to address and clarify the issue of appearance and its optionality and the its possibility of influencing the appearance and hastening it according to the principles and opinions of the two Imams of the Revolution and using rational and narrative reasons; the intellectual and functional system of those two scholars, before and after the victory of the Islamic Revolution along with the realization of the Islamic government in order to approach the appearance and the promised government of the Savior has been defined and has had a great impact on the true disciples of this school. Therefore, in order to achieve the type of vision and point of view of the two Imams of the Revolution in the issue of appearance, in the first step, related concepts and meanings have been read and in the second step, the theoretical system in accordance with their point of view has been studied. And finally, conclusions are drawn in accordance with the course and performance of Martyr Soleimani (RA). The Supreme Leader, as a student and follower of the path and school of Imam Khomeini, by looking at the process of revolution and the Islamic system in order to approach the ideal and desirable society of Islam, draws and proposes five stages as five theories. He considers the Islamic Revolution of Iran as an example of a waiting society, passing through the third and fourth stages of those stages, which in itself somehow is in concordance with the view of awaiting as the greatest social stimulus with a positive approach and encourages man to realize the rule of values and the eradication of anti-values. Accordingly, the theory of the voluntary appearance, with the thought and practical life of the two Imams of the Revolution and the efforts of the prominent student of this school, Martyr Soleimani (RA) during the four decades of the revolution in the field of sacred defense and Islamic resistance, is in concordance with the realization of modern Islamic civilization and its modeling, based on which the collective will, choice and effort of human beings are effective in bringing about the appearance, and the realization of this will be gradual and procedural. The present article has studied this issue through analytical-descriptive method using works, writings, software and speeches from the perspective of those two Imams with emphasis on the life and performance of Martyr Soleimani.

    Keywords: School, Imams of the revolution, strategy, paving the way for appearance, Martyr Soleimani
  • Morteza Abdi Chari *, Samaneh Baziani Pages 151-178

    The hope for the emergence of the savior of humanity from all kinds of human calamities has been a long-standing human desire, at any time and place and with any culture and religion. To the extent that the Infallibles (peace be upon them) have emphasized the expectation of the formation of a Mahdavi society. Waiting in the general sense of individual and social readiness to establish a world revolution is the savior of the world. And, according to the Supreme Leader, there is no expectation of silence; There is no waiting to be let go and sit down for work to happen on its own. Waiting to move. Waiting for readiness. Waiting for Faraj means being ready, being ready in any direction for the goal that the Imam of the Age is raising, hence a revolution that does not have a period of waiting and preparation and moves according to the environment and flow. , In the very first steps under the burden of pressures and ambiguities. Our contemporary history is no less faithful than these waiters. Among these rider soldiers of our time, the name of Martyr Soleimani has a special shine that, according to the wise leader of the revolution, our dear martyr Sardar, we look at it through the eyes of a school, a way, a school. . It is useful for everyone to emulate the basic principles and values of this school. Creating the method, character and spirit of resistance and their role in creating the expectation field, makes the person a constructive and motivating expectation. The result shows; The role of the martyr in trusting the divine guardian and his position, supporting the deputy, self-purification, readiness to serve the oppressed of the world in all moments, need regardless of geographical location, courage, hero in the eyes of the enemy, presence in the enemy field and transnational view And ... it is one of the principles of this school that should be carefully engineered as the rules of a life expectancy.

    Keywords: Martyr Soleimani, School, Resistance, Waiting, Mahdaviat
  • Seyed Mojtaba Manavi Pages 179-200

    In consideration to intelligently knowing and consciously confronting the enemies of Islam and the growing need for the successful operational idea of Martyr Soleimani, this article seeks Sardar's ability in recognizing hostility, and fighting the enemies in the light of the culture of resistance and waiting. Qualitative method of content analysis has been used to conduct research. The technique of the article is to use the memories and speeches of Sardar in the published works. Research data were analyzed in the form of books, articles, lectures, and interviews. The most important feature of his ability of recognizing hostility is the re-presentation of the impact of the ongoing identity crisis of takfiri movements in the Islamic world that do not tolerate the Islamic system. The most important strategy of recognizing hostility in his comprehensive view is to pay attention to national and regional interests in the light of the unifying factor of religion. The approach of Soleimani school emphasizes a meaningful relationship between waiting and resistance. The fighter of the Mujahideen Resistance Front is the follower of the religion and considers the sanctuary of the Ahl al-Bayt (AS) as his sanctuary.

    Keywords: recognizing the enemy, fighting hostility, Sardar Soleimani, Waiting, Resistance
  • Akbar Ashrafi Pages 201-236

    Imamate is a desirable Islamic political thought from the perspective of Shiism. The content of the Imamate idea is "Vilayah". The concept of Vilayah, both in the time of the presence and in the time of the absence of the Infallible Imam, defines the relationship between the Imam and the People. If this relationship is implemented, the "Vilayah system" will be formed. The school of Hajj Qasim is the school of the Vilayah and the school of the Qur'an, and most of the sentences and speeches of this martyr of Islam are in fact a translation of the verses of the Qur'an and the basic principles proposed in the thought of Imam Khomeini. Hajj Qasim was first and foremost a sincere servant of God and for this reason he was able to achieve true mysticism. He considered himself mortal in this position and did not consider himself an independent being and a self-founded will, but he was a sincere servant who sought to discover the command of his master and to implement the will of his master, and in this way he did not give up. This feature was the main essence of Hajj Qasim's character and all other aspects of his personality were ruled by this dimension and for this reason he considered himself a soldier of God. Haj Qasim's vilayah stems from this pure source that in anthropology he has considered himself a slave and a soldier. For this reason, Hajj Qasim devotes all his efforts to defending the path of the Vilayah, and although he does not consider military service to be in line with his morale in terms of personal taste; But in order to carry out his duties of servitude and military service, he chooses jihad in the way of his master, as his main job. In order to study the position of the Vilayah in Haj Qasem Soleimani's school, this article has analyzed the text of Martyr Soleimani's will as the most complete, most valid and the last surviving document of that martyr, using content analysis method. The results of this study show that Vilayah is the most frequent concept in the school of Martyr Soleimani. If we draw the school of Hajj Qasim as a triangle, one of its sides is Vilayah and the other two sides are God-centered and jihad in the way of God to save God's creatures. Thus, although Vilayah is one of the sides of the Hajj Qasim triangular school, the other two sides can be realized with the help of this side and under its leadership. Therefore, the central signifier of Haj Qasim's school is the Vilayah, which has ruled over all his thoughts and behavior from the time of his struggles with the dictatorial regime until the day of his martyrdom on January 3, 2020.

    Keywords: Vilayah, worship, Jihad, Haj Qasim Soleimani school, Imam Khomeini, Imam Khamenei, Islamic Revolution, Martyrdom
  • Mahmoud Ghasemi Qaleh Bahman Pages 237-276

    The necessity of knowing the school of Martyr Soleimani is because he was trained in the era of Imam Khomeini and was the embodiment and crystallization of Imam Khomeini's political school of thought and his martyrdom is considered as one of the " Ayyam Allah ", that remind of them are Human breeder, educator and awakening humanity. Therefore, it is considered as a historic turning point and Component of making history and the reason for the way to build the future. In the thought of the Islamic Revolution, such educated human beings in the pure Muhammadi Islamic school can be school-building and role-playing human beings against arrogance. In this article, it has been tried to explain the essence and dimensions of Imam Khomeini's school, in the epistemological Structure of Grand Ayatollah Khamenei, to develop and rebuild the concept of Martyr Soleimani's school with an unbalanced comparative model and show the mental and objective extensions of imam's educational school in the character of Martyr Soleimani. In the view of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, there is a relationship between the line of martyrs and the line of Imam , and this is the ratio that the Supreme Leader has raised about the martyrs of the Resistance of Qasem Soleimani and it is shown that Martyr Soleimani, as a follower of Imam Khomeini's school, has pursued and manifested pure Islam in the behavior and speech of the Imam.

    Keywords: Imam Khomeini, Grand Ayatollah Khamenei, Martyr Soleimani, Imam School, Imam's Line, Ayyam Allah
  • Morteza Gharsban Roozbehani *, Mokhtar Sheikh Hoseeini Pages 277-322
    The performance of Sardar Sarafraz, Martyr Haj Qasem Soleimani, originates from the ideology and school of humanization, which is called the school of Martyr Soleimani and the category of "strategic expectation" is considered one of the most important components of this school. Strategic expectation in the school of Shahid Soleimani can be examined from different dimensions, and addressing its political dimension is of special importance. This research seeks to explain the principles and political characteristics of strategic expectation in the school of Shahid Soleimani. By looking at the manners, behavior and speech of Sardar Shahid Soleimani, we can see issues such as monotheism and divine sovereignty, Imamate and guardianship, realization of justice, rationality, action and pragmatism, central task and conscientiousness and belief, faith and trust from the principles of strategic expectation. In the school of Shahid Soleimani, he knew that according to it, the political characteristics of strategic expectation in cases such as orbital province, global thinking, Islamic civilization, creating hope, insight, dignity, independence, unity and solidarity, comprehensive and permanent jihad, oppression , The pursuit of rights, self-sacrifice and martyrdom, resistance and perseverance, and finally, inner strengthening and readiness, are conceivable. The type of data collection in this research is library and has answered the research question with a descriptive-analytical method.
    Keywords: Principles, Political Characteristics, Expectation, Strategic Expectation, Shahid Soleimani School