فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 57 (بهار 1401)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 57 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سجاد ذوقی*، علی عبدالهی صفحات 1-20
    در سال های گذشته ارزهای رمزنگاری شده بارشد قیمت توجه زیادی را به خود جلب کرده اند که این موضوع منجر به این شد که مقالات متعددی درباره ابعاد فنی و یا اقتصادی ان ها نوشته شود اما با این وجود مقالات کمی به این موضوع پرداخته اند که چه عواملی باعث میشوند که مردم و بقیه ذینفعان (مانند خرده فروشان) به جای استفاده از سیستم بانکی از رمزارز استفاده بکنند. باتوجه به نوین بودن این حوزه در ایران در این مقاله با مروری برمقالات انجام شده در حوزه ارزهای رمزنگاری شده و داده های موجود از سالهای 2008 تا 2019 به این موضوع پرداختیم که چه عواملی باعث میشود تا مردم - خرده فروشان - توسعه دهندگان به جای سیستم بانکداری متمرکز از ارزهای رمزنگاری شده استفاده کنند و همچنین نوع واکنش دولت ها به این موضوع چگونه بوده است . باتوجه به نتایج تقاضای مصرف کنندگان و مزایای معاملاتی برای خرده فروشان سودمندی ادراک شده و اعتماد از جانب مردم و ریسک شکست کسب و کار - ریسک وجود خطا در کد نرم افزاری و ریسک قانونی ازجانب توسعه دهندگان جزو دلایل مهم موثر بر پذیرش ارزهای رمزنگاری شده است همچنین در انتها با تحلیل نتایج شکاف ها و فرصت های مطالعاتی این موضوع در ایران ارایه شده است
    کلیدواژگان: فین تک، بلاک چین، بیت کوین، گسترش تکنولوژی، بانکداری
  • رضا اقامحمدی، رضا تهرانی*، مریم خادمی صفحات 21-56

    مسیله انتخاب و بهینه سازی سبد سهام از مباحث مهم در حوزه سرمایه گذاری محسوب شده که موجب ارایه مدل های مختلفی جهت حل آن ها گردیده است. این قبیل مسایل غیر خطی و NP-Hard بوده و حل آن ها به روش دقیق بسیار مشکل و زمان بر است. با عنایت به اینکه روش های فرا ابتکاری قابلیت بالایی در حل مسیله بهینه سازی سبد سهام داشته، ازاین رو در این پژوهش با ارایه مدل میانگین - واریانس و نوعی از مدل میانگین - ارزش در معرض ریسک که در آن موضوع ارزش در معرض ریسک از منظری دیگر بررسی می گردد، و لحاظ محدودیت های دنیای واقعی، به حل مسیله بهینه سازی سبد سهام در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از الگوریتم های ژنتیک رتبه بندی نامغلوب II،کلونی مورچگان چندهدفه و کلونی زنبور مصنوعی چندهدفه پرداخته و در همین راستا عملکرد الگوریتم ها و مدل های موردمطالعه، مقایسه و بررسی شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، در تکرار پایین در اجرای الگوریتم های موردبررسی، عملکرد الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب II بهتر از الگوریتم های کلونی زنبور مصنوعی چندهدفه و کلونی مورچگان چندهدفه است. با افزایش تکرار، عملکرد الگوریتم ها بهبودیافته، لیکن نرخ بهبود عملکرد آن ها یکسان نیست ، به نوعی که عملکرد الگوریتم کلونی زنبور مصنوعی چندهدفه از دو الگوریتم دیگر موردمطالعه بهتر بوده است. برای مقایسه عملکرد مدل های موردمطالعه، هر دو مدل در الگوی استاندارد میانگین- واریانس مورد مقایسه قرار گرفت که نتایج آن حاکی از کارآمدی بالاتر معیار ارزش در معرض ریسک به نسبت معیار واریانس در بهینه سازی سبد سهام است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، ارزش در معرض ریسک، الگوریتم کلونی زنبور مصنوعی چند هدفه، الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب II، الگوریتم کلونی مورچگان چند هدفه
  • میلاد امیری*، امین بدیع صنایع، سید میلاد حسینی صفحات 57-80
    بازار سرمایه به عنوان محل تجمیع سرمایه های خرد با ناهنجاری هایی از قبیل تخلفات و جرایم مواجه است و همین امر مسیولان را به چاره اندیشی واداشته است. از جمله راهکارهای پیشگیری از این ناهنجاری ها و مقابله با آن ها، اعلام عمومی سوابق متخلفین و مجرمان این حوزه می باشد که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. راهکار مزبور با طبع دو وجهی خود از یک سو می تواند با معرفی عمومی مجرم و متخلف، منجر به پیشگیری از وقوع تخلفات و جرایم گردد و از سوی دیگر، پس از وقوع این ناهنجاری ها، با رسوا نمودن شخص ناقض قانون، پاسخی قاطع و بازدارنده در مقابله با آن ها باشد. البته راهکار مزبور به دور از انتقاد نمانده است؛ یکی از انتقادات وارد بر انتشار سوابق و معرفی عمومی متخلف و مجرم، تعارض آن با لزوم رعایت کرامت انسانی یا به تعبیر دیگر عدم تناسب بین جرم و مجازات است. اجمالا می توان چنین گفت که ایراد مزبور تاب مقاومت در مقابل مصلحت موجود در اعلام عمومی سوابق را ندارد، مضاف بر اینکه می توان از به کار گیری مجازات مزبور در رابطه با تخلفات و جرایم کم اهمیت چشم پوشی نمود تا از این طریق تناسب بین جرم و مجازات نیز برقرار گردد. در پژوهش حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اعلام عمومی سوابق تخلفاتی و کیفری مورد مطالعه تحلیلی و تطبیقی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انتشار رسانه ای، تخلف و جرم، پیشگیری، بازدراندگی، کارایی
  • مرتضی شهیدی، نویدرضا کیوانی* صفحات 81-110

    تامین مالی جمعی درخواستی علنی از طریق اینترنت است که به منظور تحصیل منابع مورد نیاز پروژه ها در قبال تولید آتی، خدمات و یا پاداش انجام می شود. این مدل تامین مالی خود دارای انواع و شاخه های متعددی است که به طور کلی می توان آنها را به رویکرد مالی و رویکرد غیرمالی (غیرانتفاعی) تفکیک کرد. به همین خاطر، نمی توان ماهیت این قرارداد را بدون تفکیک انواع آن بازشناخت و لاجرم باید هر یک از انواع آن رابه طور مجزا تحلیل نمود.ماهیت حقوقی تامین مالی اهدا و تامین مالی پاداش که از انواع تامین مالی جمعی غیرمالی به حساب می آیند را باید عقد هبه دانست. علاوه بر آن، تامین مالی جمعی پیش خرید را که یکی دیگر از انواع رویکرد غیرمالی است، هم بر مبنای عقد استصناع و هم بیع سلف قابل تفسیر است.در رویکرد مالی تامین مالی جمعی نیز دو روش قرض محور و اوراق مشارکت وجود دارد. روش قرض محور را می توان با قالب عقد قرض و یا عقد مرابحه در حقوق ایران منطبق دانست. از سو دیگر، در روش اوراق مشارکت، در خصوص ماهیت اوراق بهادار اختلاف نظر وجود دارد. از میان نظرات مطرح شده در این زمینه، مبنای مالکیت سهامداران بر خود بنگاه اقتصادی که یک امر اعتباری و ذهنی است، اخذ شده و نقل و انتقال سهام در قالب گواهی شراکت را می توان بر اساس بیع سهام تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی، کسب وکارهای کوچک، دستورالعمل تامین مالی جمعی، گواهی شراکت، اوراق مشارکت
  • هادی معماری، سید مظفر میربرگ کار*، محمدرضا وطن پرست صفحات 111-138

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل شرکتی و کلان اقتصادی موثر بر نگهداشت وجه نقد شرکتها است. از طرف دیگر یک گام موثر برای هر تحقیقی تصمیم گیری در مورد عوامل مناسب آن است و در صورت حذف عوامل موثر و در نظر گرفتن عوامل غیر مرتبط با تحقیق باعث گمراهی از اهداف تحقیق می شود. بدین منظور از تکنیک دلفی فازی برای دستیابی به اتفاق نظر میان اعضای پنل برای تعیین عوامل شرکتی و کلان اقتصادی موثر بر نگهداشت وجه نقد استفاده شده است. این روش ابهام و تنوع و اختلاف دیدگاه بین آنها را کاهش داده و با اعتبار دهی به داده های جمع آوری شده؛ کیفیت عوامل انتخاب شده را نیز افزایش می دهد. برای این منظور با استفاده از پیشینه تحقیقات؛ پرسشنامه ای تهیه و برای اعضای پنل دلفی که شامل مدیران و مدیران مالی شرکتها و اساتید رشته های مالی و حسابداری و اقتصاد بودند، ارسال گردید.روش دلفی در این پژوهش در سه دور به انجام رسید اعضای پنل دلفی عوامل اقتصادی شامل؛ تورم ، تولید ناخالص داخلی ، نرخ ارز، نرخ نقدینگی اقتصادی ،رکود و نرخ بهره و عوامل شرکتی شامل؛ سررسید بدهی های کوتاه مدت و بلند مدت ، اندازه شرکت ، EPS ، DPS و اهرم مالی ، را به عنوان عوامل موثر در نگهداشت وجه نقد تشخیص دادند.

    کلیدواژگان: نگهداشت وجه نقد، عوامل کلان اقتصادی، عوامل شرکتی، بورس اوراق بهادار تهران، دلفی فازی
  • سعیده سرکمریان، علی جعفری*، عباسعلی پور آقاجان صفحات 139-166
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تورش توده واری و مکانیسم قیمت گذاری متاثر از آن، با استفاده از شبیه سازی عامل بنیان و الگوریتم تکاملی-تطبیقی STGP است. بدین منظور، درمجموع تعداد 2000 عامل مجازی، در دو گروه، شامل یک زیرمجموعه کوچک از کل جمعیت به نام «بهترین عوامل» و یک گروه اصلی به نام سایر «عوامل مجازی» (باقی مانده جمعیت پس از کسر بهترین عوامل)، اطلاعات واقعی مربوط به قیمت بازگشایی و بسته شدن، کمترین و بیشترین قیمت، حجم و ارزش معاملات هر سهم را دریافت و در یک بازار مجازی، به معامله می پردازند. معاملات عوامل مجازی، سری قیمتی را به صورت درون زاد ایجاد می کند که ازآن جهت آزمون فرضیات استفاده می گردد. آموزش نرم افزار، به مدت 2500 روز معاملاتی است که از آبان 82 شروع می گردد. دوره آزمون نیز از ابتدای سال 92 تا آذر 97 می باشد. نتایج بیانگر این است که به دلیل تنوع ژنتیکی بالا، وجود استراتژی های معاملاتی متنوع و انسجام بیشتر ناشی از مکانیسم های قیمت گذاری رقابتی و تکاملی یک بازار کامل، رفتار توده ای در بازارهای مجازی مبتنی بر معاملات گروه اصلی، نسبت به بازارهای مبتنی بر معاملات بهترین عوامل، کمتر مشاهده می گردد. بعلاوه، در بلندمدت به دلیل جریان مداوم اطلاعات، رفتار توده ای منجر به تشکیل حباب یا سقوط قیمتی نمی گردد و قیمت ها به ارزش ذاتی خود بازمی گردند.
    کلیدواژگان: بازار سهام مجازی، برنامه ریزی ژنتیک، توده واری، حباب قیمتی. مدل سازی عامل بنیان
  • سمانه نورانی آزاد*، عرفانه راسخ جهرمی صفحات 167-196

    هدف محوری این پژوهش بررسی رابطه بین درجه رقابت، شدت تحقیق و توسعه و بازدهی سهام در شرکت های فعال بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این مطالعه دو رابطه متمایز و چگونگی اثرگذاری درجه رقابت بر شدت تحقیق و توسعه و تاثیر شدت تحقیق و توسعه بر بازدهی سهام مدنظر است. بدین منظور با استفاده از داده های 153 شرکت فعال در بورس طی سال های 1397-1386 و الگوی رگرسیون انتقال ملایم پنلی (PSTR) نسبت به آزمون فرضیه رابطه و چگونگی اثرگذاری متغیرهای مذکور اقدام گردید. نتایج پژوهش در دو معادله شدت تحقیق و توسعه و بازدهی سهام نشان می دهد که به وضوح رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه وجود دارد و در معادله شدت تحقیق و توسعه با افزایش درجه رقابت به عنوان متغیر انتقال تا سطح 0/325 شدت مخارج تحقیق و توسعه و نوآوری افزایش می یابد اما با گذر از این مقدار کاهش می یابد. علاوه بر این در معادله بازدهی سهام نیز با افزایش شدت تحقیق و توسعه و رشد نوآوری به عنوان متغیر انتقال تا سطح 0/123 بازدهی سهام افزایش یافته و با گذر از این مقدار کاهش می یابد. در مجموع، نتایج مربوط به دو معادله شدت تحقیق و توسعه و بازدهی سهام موید آن است که در شرکت های فعال بورس اوراق بهادار تهران رابطه U معکوس بین متغیرهای تحقیق تایید می شود؛ به گونه ای که قبل از سطح آستانه تاثیر متغیر مستقل بر وابسته افزایشی و پس از آن کاهشی بوده است.

    کلیدواژگان: شدت هزینه تحقیق و توسعه، درجه رقابت، بازدهی سهام، بورس اوراق بهادار، رگرسیون انتقال ملایم پنلی (PSTR)
  • هادی مشهدی، بهمن بنی مهد*، کامبیز فرقاندوست حقیقی، مهدی مرادزاده فرد صفحات 197-224

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی پدیده خرید اظهارنظر حسابرس در میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و ارتباط آن با تغییر شریک حسابرسی است. خرید اظهار نظر به معنی تغییر حسابرس از سوی صاحبکار به منظور دریافت اظهارنظر بهبود یافته حسابرسی از حسابرس جدید می باشد. طبق نظریه همسویی منافع میان مدیریت و حسابرس ، در مواقعی که میان حسابرس و مدیریت شرکت مورد رسیدگی حسابرس، توافقی در زمینه اظهار حسابرسی وجود نداشته باشد، در آن صورت مدیریت ، حسابرس خود را تغییر می دهد تا با این تغییر، اظهار نظر حسابرس نیز بهبود یابد. دوره زمانی تحقیق یک دوره زمانی ده ساله یعنی از سال 1388 الی 1397 می باشد. نمونه آماری نیز شامل 158 شرکت از شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران است. مبانی نظری و داده های تحقیق بر اساس روش کتابخانه ای جمع آوری گردیده است. برای ازمون فرضیه تحقیق نیز بر اساس روش تحقیق همبستگی و با استفاده از رگرسیون لاجستیک باینری انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تمایل مدیریت صاحبکار به خرید اظهار نظر مقبول حسابرسی با تغییر شریک حسابرسی رابطه ای معنی دار و مثبت دارد. به بیان دیگر، با افزایش تمایل به خرید اظهار نظر حسابرس ، تغییر شریک حسابرسی نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خرید اظهار نظر، تغییر شریک حسابرسی، نظریه همسویی منافع، بازار حسابرسی
  • جواد شکرخواه، میثم امیری، وحید ویسی زاده* صفحات 225-254

    "ریزش مورد انتظار" (ES) میانگین بازده دارایی وقتی که بازده زیر مقدار خاصی از چندک توزیع بازدهی یا همان ارزش در معرض ریسک (VaR) قرار گرفته است، می باشد. پیمان بال III قرار است از ابتدای سال 2023 در نظام بانکداری دنیا اجرایی شود و در آن توجه ویژه ای به سنجه ES به عنوان جایگزین VaR شده است اما تحقیقات زیادی در مورد مدل سازی ES در مقایسه با VaR صورت نگرفته است. تحقیق حاضر در صدد انتخاب دقیق ترین مدل تخمین ریزش مورد انتظار از بین مدل های ساده و پیشرفته شامل شبیه سازی تاریخی، خانواده ARMA-GARCH، شبیه سازی تاریخی فیلتر شده، فراتر از آستانه شرطی و مدل پیشنهادی ترکیبی شبیه سازی تاریخی فیلتر شده مبتنی بر تبدیل موجک در بورس اوراق بهادار تهران است. بر اساس یافته های تحقیق با استفاده از بازدهی روزانه 11 ساله شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از تاریخ 1389/4/13الی 1399/4/11 (بیش از 2400 روز داده بازدهی شاخص کل) و اعمال انواع پس آزمون، مدل پیشنهادی ترکیبی شبیه سازی تاریخی فیلتر شده مبتنی بر تبدیل موجک در تمامی افق های زمانی و سطوح اطمینان از مدل های رقیب بهتر عمل نموده است.

    کلیدواژگان: ریزش مورد انتظار، تبدیل موجک، مدل فراتر از آستانه شرطی، شبیه سازی تاریخی فیلتر شده مبتنی بر تبدیل موجک و پس آزمون
  • امیر مظفرنژاد، سینا خردیار*، منصور صوفی، مهدی فدایی اشکیکی صفحات 255-274
    عدم اطمینان محیطی، شرکت را با محیط غیرقابل پیش بینی روبرو می کند و نوسان های زیادی را در عملکرد شرکت ها به وجود می آورد. هدف این پژوهش تاثیر عدم اطمینان در محیط اطلاعات بیرونی ناشی از نوسان بازده سهام بر رابطه بین اصل تطابق و همزمانی قیمت سهام می باشد. نمونه پژوهش شامل 158 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که یک دوره زمانی5 ساله از ابتدای سال 1393 تا انتهای سال 1397 را در دو گروه شرکت ها با درجه تطبیق بالا و پایین شامل می شود. نتایج نشان می دهد که عدم اطمینان در محیط اطلاعاتی بیرونی ناشی از نوسان بازده سهام در گروه شرکت ها با درجه تطبیق بالا موجب کاهش همزمانی قیمت سهام و عدم اطمینان در محیط اطلاعات بیرونی ناشی از نوسان بازده سهام در گروه شرکت ها با درجه تطبیق پایین، موجب افزایش همزمانی قیمت سهام می شود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با رعایت هر چه بیشتر اصل تطابق میزان عدم اطمینان اطلاعاتی کاهش می یابد. با بهبود محیط اطلاعاتی توانایی قیمت سهام برای انعکاس هر چه بیشتر اطلاعات خاص شرکت افزایش می یابد و در صورتی که سرمایه گذاران به صورت آسان و ارزان به اطلاعات خاص شرکت دسترسی داشته باشند به اطلاعات خاص شرکت بیشتر از اطلاعات صنعت/بازار اکتفا می کنند و موجبات کاهش همزمانی قیمت سهام فراهم می شود.
    کلیدواژگان: همزمانی قیمت سهام، رعایت اصل تطابق، عدم اطمینان در محیط اطلاعاتی، نوسان بازده سهام
  • سید علی حسینی*، فاطمه بابائی صفحات 275-310

    نادیده گرفته شدن بسیاری از مولفه های اخلاقی و قوانین شرعی در مدل های مرسوم حاکمیت شرکتی نشان دهنده این است که در صنعت مالی اسلامی اجرای رویه های حاکمیت شرعی که نظارت شرعی در کانون آن متمرکزشده است، اجتناب ناپذیر است. حاکمیت شرعی نوعی حاکمیت شرکتی اسلامی است که ارزش های بیشتری را به سیستم حاکمیت شرکتی موجود اضافه می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی ادراکات دانشگاهیان و شاغلان بازارهای مالی درباره موانع اجرای رویه های حاکمیت شرعی در بازارهای مالی است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است که داده های آن از طریق ارسال پرسش نامه ها جمع آوری و سپس با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. یافته های حاصل از 171 پرسش نامه دریافت شده در سال 1399 نشان می دهد که اکثریت پاسخ گویان موانع اجرای سیستم حاکمیت شرعی را در بازارهای مالی کشور بااهمیت قلمداد کرده اند. همچنین نتایج حاکی از این است که میزان تحصیلات بر دیدگاه های پاسخ گویان در خصوص موانع اجرای رویه های حاکمیت شرعی در بازارهای مالی تاثیر دارد بااین وجود سابقه کاری پاسخ گویان، وضعیت اشتغال آن ها و مرتبه علمی دانشگاهیان بر دیدگاه های آن ها تاثیرگذار نیست. یافته های این پژوهش می تواند منبع اطلاعاتی ارزشمندی را جهت تدوین چارچوب حاکمیت شرعی در صنعت مالی اسلامی کشور در آینده فراهم نماید.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، حاکمیت شرکتی اسلامی، حاکمیت شرعی، کمیته فقهی، بازارهای مالی
  • فروزان محمدی یاریجانی، عطاالله محمدی ملقرنی*، ایرج نوروش، بابک جمشیدی نوید صفحات 311-348

    در نظریه مالی- رفتاری، تجزیه و تحلیل تاثیر مولفه های روانشناسی سرمایه گذاران از جمله نگرش و رفتار آن ها بر تصمیم گیری های سرمایه گذاری می تواند منجر به توزیع عادلانه خدمت به فعالان بازار سرمایه شود. ایجاد چنین عدالتی مستلزم درک رفتارهای تصمیم گیری سرمایه گذاران است. لذا در پژوهش حاضر سعی بر آن شده تا چگونگی شکل گیری روند حجم معاملات در بازار سرمایه ایران که تحت تاثیر باورهای سرمایه گذاران شکل می گیرد را آشکار نماید و با تعریف مفهومی و عملیاتی مولفه های موثر بر این روند، مدل جامع شکل گیری روند حجم معاملات مبتنی بر مولفه های روانشناسی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از رویکرد شبکه عصبی فازی تدوین گردد. دوره پژوهش از سال 1392 تا 1397 و نمونه آماری متشکل از 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مولفه های روانشناسی پژوهش شامل، منطقی بودن، خوش بینی و بدبینی سرمایه گذاران، زیان گریزی و مونتوم می باشند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به ترتیب بین متغیرهای بدبینی و خوش بینی سرمایه گذاران با روند حجم معاملات رابطه منفی و مثبت معناداری وجود دارد؛ اما بین متغیرهای منطقی بودن سرمایه گذاران، زیان گریزی و مومنتوم با روند حجم معاملات رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: : روانشناسی سرمایه گذاران، روند حجم معاملات، شبکه عصبی فازی
  • فاطمه میرزاده*، علی سعیدی، علیرضا حیدر زاده هنزائی، محمد خدایی وله زاقرد صفحات 349-374

    پژوهش حاضر به مطالعه تاثیر زمان تا سررسید قرارداد آتی بر روی اختلاف قیمت نقد و آتی سکه بهار آزادی و زعفران، همچنین به بررسی تاثیر حجم معاملات بر ناهمگرایی قیمت قراردادهای آتی، با استفاده از مدل ضریب رگرسیون، پرداخته است. داده های مورد استفاده در این پژوهش، حجم معاملات و قیمت های روزانه نقد و آتی سکه بهار آزادی با 71 قرارداد در بازده زمانی از 05/09/1387 تا 31/06/1397 و قیمت نقد و آتی زعفران با 29 قرارداد از 01/03/1397 تا تاریخ 29/12/1398، در جامعه آماری بورس کالای ایران می باشد. نتایج تخمین بررسی ضریب رگرسیونی نشان داد، که در طول زمان و با نزدیک شدن به سررسید قرارداد آتی سکه بهار آزادی، از اختلاف قیمت نقدی و قیمت آتی کاسته شده و قیمت ها به سمت همگرا شدن در حرکت هستند؛ ولی در مورد قراردادهای زعفران قیمت ها به سمت همگرایی پیش نمی روند. همچنین نتایج نشان داد، که در طول زمان تا سررسید قرارداد آتی سکه بهار آزادی و زعفران، با تغییرات حجم معاملات، اختلاف قیمت نقدی و قیمت آتی دارایی مورد نظر تغییر یافته است که نتایج بدست آمده حاکی از تاثیر مستقیم حجم معاملات نقدی و آتی، بر ناهمگرایی قیمت هر دو دارایی پایه است.

    کلیدواژگان: قراردادهای آتی، همگرایی قیمت، حجم معاملات نقد و آتی، سررسید قراردادهای آتی
  • محمد خلیل زاده، فرزانه حیدرپور*، افسانه توانگر حمزه کلایی، آزیتا جهانشاد صفحات 375-402
    مقدمه

    اثرات مخرب دستکاری سود شرکت ها و شواهد تجربی متناقض پیرامون تاثیر ویژگی های روان شناختی مدیر عامل بر احتمال دستکاری سود، ضرورت توضیح دلایل رابطه مذکور را دو چندان کرده است. با توجه به اینکه تصمیم دستکاری سود با مدیریت شرکت می باشد، لذا ویژگی های روان-شناختی او می تواند در انجام یا عدم انجام دستکاری سود موثر باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های خودشیفتگی و بیش اعتمادی مدیر عامل بر احتمال دستکاری سود با استفاده از مدل بنیش و واکاوی واکنش حسابرس به احتمال دستکاری سود می باشد.

    روش پژوهش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و روش تحقیق از نوع علی پس-رویدادی می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق تعداد 156 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391-1397 انتخاب شده اند.

    یافته ها

     نتایج تحقیق با بهره گیری از رگرسیون لاجستیک باینری، دلالت بر تاثیر خودشیفتگی مدیر-عامل بر احتمال دستکاری سود با استفاده از مدل بنیش تعدیل شده دارد. همچنین سایر فرضیه های تحقیق در مورد ارتباط بین بیش اعتمادی مدیر عامل و احتمال دستکاری سود و همچنین واکنش حسابرس به احتمال دستکاری سود مورد تایید قرار نگرفتند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، بیش اعتمادی، احتمال دستکاری سود، مدل بنیش، واکنش حسابرس
  • احسان صلحی، محمد سلطانی* صفحات 403-426
    ممنوعیت کمک مالی شرکت برای خرید سهام همان شرکت، از جمله نتایج ممنوعیت خرید سهام شرکت توسط همان شرکت است که خود نشات گرفته از ممنوعیت بازگشت سرمایه به سهامداران تحت قواعد صیانت از سرمایه شرکت است. گرچه در دیرباز، اعطای کمک مالی بطور مطلق ممنوع بود لیکن به تدریج با تغییر کارکرد معاملات تجاری و تاثیر کمک مالی در توسعه کسب و کار شرکت ها، اطلاق این ممنوعیت کنار گذاشته شد. اما نظام های حقوقی بطور گوناگونی ممنوعیت کمک مالی را قاعده مند کرده اند به شکلی که در برخی کشورها همچون انگلستان و اتحادیه اروپا اصل بر ممنوعیت کمک مالی جهت خرید سهام شرکت است و تنها مواردی خاص از آن مستثنی می شوند، و برخی کشورها همچون ایالات متحده امریکا نیز بسیار سهل گیرانه با این موضوع برخورد نموده اند به شکلی که تا شرکت به ورطه ورشکستگی نیفتد اعطای کمک مالی با مانعی مواجه نخواهد شد. در حقوق ایران، قانون گذار مقرره صریحی در رابطه با کمک مالی وضع نکرده است و هیچ یک از مقررات فعلی نیز حکمی در این خصوص بیان نداشته اند. به همین دلیل در این نوشتار ضمن بررسی نظام های حقوقی پیشرو، به ارایه راه حل متناسب با حقوق ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کمک مالی، خرید سهام، معامله متقلبانه، صیانت از سرمایه
  • محدثه کوچکی تاجانی، رضا فلاح*، مهدی مران جوری، رضیه علی خانی صفحات 427-460

    تسهیلات غیرجاری (NPL) به شدت بر سلامت بخش بانکی و همچنین اقتصاد کشورها تاثیر می گذارند. اعطای تسهیلات بانک ها باید ایمن و سالم باشد تا بانک بتواند در مواقع بحران مقابل ریسک های اعتباری و ورشکستگی استحکام مالی داشته باشد. شکست در مدیریت ریسک اعتباری منجر به افزایش ریسک ورشکستگی بانک ها می گردد. نظر به اهمیت این موضوع پژوهش حاضر اقدام به طراحی مدل ریاضی چند هدفه جهت کاهش ریسک ها و افزایش بازده بانک می نماید. لذا به منظور بهینه سازی تسهیلات اعطایی بانک ها در شرایط عدم قطعیت در ریسک سیستماتیک، نرخ ارز و تورم، مدل استوار برنامه ریزی خطی ریاضی بر اساس رویکرد مالوی ارایه شده است. مدل مذکور بر اساس داده های مالی سال های 1392 تا 1396 بانک مورد مطالعه با استفاده از الگوریتم های فراابتکاری خفاش و نهنگ در نرم افزار متلب مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده کارایی مدل و بهبود میزان بازده (تسهیلات جاری) و کاهش در ریسک اعتباری و ورشکستگی بوده است.

    کلیدواژگان: تسهیلات غیرجاری، بهینه سازی تسهیلات، الگوریتم های نهنگ و خفاش، ریسک اعتباری، تصمیم گیری در عدم قطعیت
  • مجتبی مقصودی، سعید اسلامی بیدگلی، امیررضا خطیر* صفحات 461-494
    تقویت و تعمیق بازارسرمایه می تواند به رشد و توسعه اقتصادی منجر شود؛ اما این موضوعی است که سال ها دولت ها در ایران از آن غافل بوده اند و تصمیمات و اقدامات آنها علاوه بر افزایش ریسک سرمایه گذاری، مانع توسعه بازارسرمایه بوده و در چنین شرایطی به نظر می رسد نقد رابطه دولت و بازارسرمایه در ایران امری ضروری باشد. از اینرو در پژوهش حاضر با روش کیفی و میدانی و از طریق طراحی پرسشنامه ای مبتنی بر شاخص های حکمرانی خوب برای چهار گروه کارشناسان، مدیران، فعالین و خبرنگاران بازارسرمایه و ارزیابی داده ها با استفاده از تحلیل تم، عملکرد دولت و نقش آن در فرایند توسعه بازارسرمایه در یک بازه زمانی 12 ساله واکاوی شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که دولت در ایران به واسطه ضعف آگاهی نسبت به سازو کار بازارسرمایه و ضعف در مکانیزم های شفافیت، قانون، پاسخگویی وکنترل فساد طی سال های 1384 تا 1396ه.ش مانع توسعه بازارسرمایه بوده و به نظر می رسد راه برون رفت از شرایط فعلی، حداقل دخالت دولت در سازوکار بازارسرمایه باشد.
    کلیدواژگان: بازارسرمایه، دولت، توسعه، حکمرانی ٬خوب، اقتصاد سیاسی
  • سعید ابراهیمی، امید فرجی، میثم عرب زاده*، مصطفی ایزدپور، فخرالدین محمدرضایی صفحات 495-530
    هدف

    در این پژوهش، به بررسی نقش مالکیت دولتی در مقایسه با خصوصی بر رفتار نامتقارن هزینه ها پرداخته شده است.

    روش

    به منظور اجرای این پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 325 شرکت (1990 مشاهده) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران (1990 سال- شرکت)، طی بازه زمانی سال های 1388 الی 1398 انتخاب شدند. هزینه های فروش، اداری و عمومی و در سطح کلی تر هزینه های عملیاتی به عنوان متغیر های وابسته مدل مورد ارزیابی قرار گرفته اند. فرضیه ها با استفاده از داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چندگانه با روش حداقل مربعات معمولی و رویکرد خطای استاندارد مقاوم آزمون شد.

    یافته ها

     مالکیت دولتی نسبت به مالکیت خصوصی منجر به چسبندگی بیشتر در هزینه های فروش، اداری و عمومی و کل هزینه های عملیاتی می شود.

    نتیجه گیری

     در شرکت های با مالکیت دولتی با توجه به حمایت دولت از آن ها، اولویت قرار دادن اهداف سیاسی - اجتماعی و دخالت در فرآیند تصمیم گیری ، در هنگام کاهش فروش، با تعدیل رو به پایین کمتر در هزینه ها همچون تعدیلات کارکنان و تغییرات در منابع بکارگرفته شده، چسبندگی هزینه ها افزایش می یابد. انتظارات مدیریتی همگام با حمایت های دولتی مانند خوش بینی نسبت به تقاضای آتی و انگیزه آن ها مانند فرصت طلبی و ساخت امپراطوری نیز از دیگر دلایل چسبندگی هزینه بیشتر در شرکت های دولتی نسبت به شرکت های خصوصی می باشد.

    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، رفتار نامتقارن هزینه ها، چسبندگی هزینه ها
|
  • Sajad Zoghi *, Ali Abdollahi Pages 1-20
    In recent years, cryptocurrencies have attracted much attention with rising prices leading to numerous articles on their technical and economic dimensions . Although Few Articles have Investigated acceptance of this Technology by People and other Stakeholders , In other words, the question is what causes people and other stakeholders (such as retailers) to use cryptocurrencies instead of the banking system . In this Study, we review articles on cryptocurrencies from 2008 to 2019 to determine what factors affect the acceptance of cryptocurrencies by people - retailers - developers and governments. According to the results. Consumer demand and trading benefits for retailers. Perceived usefulness and trust from the public and the risk of business failure - The risk of software code error and legal risk from developers is one of the important reasons for affecting the acceptance of cryptocurrencies . Finally, by analyzing the results Gaps and opportunities for studying this topic in Iran are presented
    Keywords: Fintech, Blockchain, Bitcoin, Technology Diffusion, Banking
  • REZA AGHAMOHAMMADI, REZA TEHRANI *, MARYAM KHADEMI Pages 21-56

    the portfolio optimization problem is one of the important issues in the field of investment, which has led to the presentation of various models to solve them. These problems are nonlinear and NP-Hard and they are very difficult and time-consuming to solve accurately. Since meta-heuristic methods have a high ability to solve the portfolio optimization problem, this study examines the value criterion at risk from another perspective and presents a new type of mean-value at Risk model. To solve the portfolio optimization problem in Tehran Stock Exchange, we use NSGA II, MOACO, and MOABC algorithms by mean- the percentage of Value at Risk model and the mean-variance model and then compare MOABC algorithms whit both other algorithms AND also compare two models to each other. We show that, at low iterations, the performance of the NSGA II algorithm is better than the MOABC and MOACO algorithms in solving the portfolio optimization problem. As the iteration increases, the performance of the algorithms improves, but the rate of improvement is not the same, in a way, the performance of the MOABC algorithm is better than that of the NSGA II and MOACO algorithms. Then, to compare the mean-percentage of the Value at Risk model and the mean-variance model, we examine both models in the standard mean-variance model and show the mean- the percentage of Value at Risk model compared to the mean-variance model, Has better performance in portfolio optimization.

    Keywords: Portfolio Optimization, Value at Risk, NSGA II Algorithm, MOACO Algorithm, MOABC Algorithm
  • Milad Amiri *, Amin Badi Sanaye, Seyed Milad Hossaini Pages 57-80
    The capital market, as a place of accumulation of micro funds, faces anomalies such as Infractions and offenses, and this has led officials to look for solutions. One of the ways to prevent and counteract these anomalies is to publicly disclose the offenders' name which has taken into consideration in recent years This two-pronged approach, on the one hand, by introducing offenders , can lead to the prevention of infractions and offenses, and on the other hand, after the occurrence of these anomalies, by defaming the offender, be a decisive and deterrent response to them. The solution, of course, is not without criticism; For example, critics find the public disclosure of offenders and criminals in conflict with the need for respect for human dignity (Proportionality of punishments). In short, it can be said that this objection cannot persuade officials to ignore the potentials and benefits of public disclosure of offenders. In addition, it can be neglected to apply the punishment in respect of minor offenses so as to ensures proportionality of punishments. In this study, using a descriptive-analytical method and using library resources, public disclosure of criminals and offenders has been studied analytically and comparatively.
    Keywords: Press Release, Violation, Crime, Prevention, Deterrence, Efficiency
  • Morteza Shahidi, Navidreza Keyvani * Pages 81-110

    In the last decades, there were innovations such as venture capitals, accelerators and etc. in order to make an alternative for traditional funding entities like banks. Daily development of internet provides essential basis for expansion of the phenomenon so-called crowdsourcing. Therefore, the crowdfunding come to exist in world economy’s literature as one of modern methods of funding. Crowdfunding is an open call via internet in order to collecting required sources of projects in return of future production, services or reward. This model of funding has different types that we could separate them into two major branches; financial crowdfunding and non-financial crowdfunding.The legal nature of donation-based crowdfunding and Reward-based crowdfunding as the famous methods of non-financial one can be analyze in the context of donation contract. Furthermore, pre-ordering crowdfunding is Interpretable as both craftsmanship contract and contract for delivery with prepayment. In financial crowdfunding there are two methods; debt-based crowdfunding and equity crowdfunding. Debt-based crowdfunding can be identified as loan contract and capital-plus-profit sale in Iran legal system. Otherwise, there are some disagreements about nature of stocks. Among the opinions in this field, the idea of shareholders’ ownership on business entity as a subjective phenomenon are accepted. According to this, we can analyze transaction of stocks in the firm of partnership certificate based on stocks sale contract.

    Keywords: Crowdfunding, SMEs, crowdfunding instruction, partnership certificate, securities
  • Hadi Memari, Seyyed Mozaffar Mirbargkar *, Mohammadreza Vatanparast Pages 111-138

    The main purpose of this study is to identify corporate and macroeconomic factors affecting cash holding of companies. On the other hand, an effective step for any research is to decide on the appropriate factors, and if the effective factors are removed and the factors unrelated to the research are considered, it will mislead the research objectives. For this purpose, fuzzy Delphi technique has been used to achieve consensus among panel members to determine the company's and macroeconomic factors affecting cash holding. This method reduces ambiguity, diversity, and difference of opinion between them and credits the collected data; it also increases the quality of the selected factors. For this purpose, using the research background; a questionnaire was prepared and sent to Delphi panel members, which included managers and financial managers of companies and professors of finance, accounting and economics. Delphi's research method was conducted in three rounds. Delphi panel members include economic factors; Inflation, GDP, exchange rate, economic liquidity rate, recession and interest rates and corporate factors include; Short-term and long-term debt maturities identified firm size, EPS, DPS, and financial leverage as factors influencing cash holdings.

    Keywords: Cash Holding, Macroeconomic Factors, Corporate Factors, Tehran Stock Exchange, Fuzzy Delphi
  • Saeideh Sarkamaryan, Ali Jafari *, Abbasali Pouraghajan Pages 139-166
    The aim of this study is to investigate herding behavior bias and its impact on pricing mechanism using STGP algorithm and agent based simulation. For this purpose, 2000 virtual agents that categorized in two groups include a small subset of the total population called "Best agents" and a main group called other "Virtual agents" (the rest of the population after deducting the best agents), receive 2500 real historical quotes (the opening and closing price, the lowest and highest prices, volume and value of transactions) of the financial instruments and would trade virtual market. Virtual agent transactions create a price range in the form of endogenous ones that are used to test hypotheses. Software training is for 2500 days of transactions starting from October 2003. The exam period is June 2013 to December 2018. The results indicate less herding behavior in the groups of Virtual agents, due to the high genetic diversity, the existence of diverse trading strategies and greater coherence due to mechanisms Competitive and evolutionary pricing of an entire market, but herding behavior does not cause for mispricing of assets, bubble and crash in the long run and prices return to their intrinsic value.
    Keywords: Virtual Stock Market, Genetic Programming, Herding Behavior, Bubbles, Agent- Based Modeling
  • Samaneh Noraniazad *, Erfaneh Rasekhjahromi Pages 167-196

    the main purpose of this article was testing the relation between competition degree, research and development expenditure intensity and stock return in Tehran security market. This article sought to investigate two distinct relationships: the first one was relation between competition degree and research and development intensity and the second was relationship among research and development and return stock. To meet this ends the data of 153 institution in Tehran security market over the period of 1997-2018 and a panel smooth transition approach were used. The results indicated that, clearly there were the nonlinear relationship among variables in research and development expenditure intensity and stock returns equations. Also, in the research and development intensity equation when competition degree is transition variable, by increasing competition degree until threshold value 0.325 the research and development intensity increased but after this threshold value, its effect decreased. Moreover, in the stock returns equation that the research and development has chosen as transition variable, research and development intensity increased till the threshold value of 0.123 and after this threshold this impact has been decreased. Overall, the results of research and development expenditure intensity and stock returns equations showed that in the companies of Tehran Stock Exchange, the U-inverse relationship between the variables is confirmed; In such a way that before the threshold level, the effect of the independent variable on the dependent has been increasing and then decreasing.

    Keywords: Research, Development Expenditure intensity, Competition Degree, Stock Returns, Security Market, Panel Smooth Transition Regression Model (PSTR)
  • Hadi Mashhadi, Bahman Banimahd *, Kambiz Forqandoost, Mehdi Moradzadehfard Pages 197-224

    The main purpose of this study is to investigate the opinion shopping phenomenon in listed firms of the Tehran Stock Exchange and its relationship with changing the auditing partner. opinion shopping means changing the auditor by the client in order to receive an improved audit opinion from the new auditor. According to the auditor- client alignment theory, in cases where there is no agreement between the auditor and the management on audit opinion, then , the management changes its auditor to improve the auditor's opinion. The research period is a ten-year period, from 2009 to 2018. The statistical sample also includes 158 listed firms in the Tehran Stock Exchange. Theoretical foundations and research data have been collected based on the library method. In order to test the research hypothesis, we use correlation research method and binary logistic regression.The results of this study show that the tendency of the client management to the opinion shopping has a significant and positive relationship with changing the audit partner.In other words, with the growth of opinion shopping , auditor switching also increase.

    Keywords: Opinion Shopping, Audit Partner Switching, Auditor- Client Alignment Theory, Audit Market
  • Javad Shekarkhah, Meysam Amiri, Vahid Vaisizadeh * Pages 225-254

    Expected Shortfall (ES) is the average return on a risky asset conditional on the return being below some quantile of its distribution, namely its Value-at-Risk (VaR). The Basel III Accord, which will be implemented in the years leading up to 2023, places new attention on ES, but unlike VaR, there is little existing work on modeling ES. This research seeks to introduce the most accurate and reliable models to estimate Expected shortfall among both conventional and advanced models including Historical simulation model, ARMA-GARCH model, Filtered historical simulation model, Conditional extreme value theory model and a new hybrid semiparametric model called "Wavelet based Filtered historical simulation" in the Tehran Stock Exchange. Based on the results of research, using the 11-year daily main index of Tehran Stock Exchange return from 2010/4/7 to 2020/4/1 (more than 2400 daily of index return data) and applying various backtesting method, the proposed new wavelet based Filtered historical simulation hybrid model has outperforms other competing models in all time horizons and confidence levels.

    Keywords: expected shortfall, wavelet theory, conditional extreme value theory model, wavelet based Filtered historical simulation, backtest
  • Amir Mozafarnezhad, Sina Kheradyar *, Mansoor Soufi, Mehdi Fadaei Eshkiki Pages 255-274
    Environmental uncertainty exposes the company to an unpredictable environment and causes many fluctuations in the performance of companies. The purpose of this study is to investigate the effect of uncertainty in the external information environment due to fluctuations in stock returns on the relationship between the principle of conformity and stock price synchronicity. The research sample includes 158 companies listed on the Tehran Stock Exchange, which includes a period of 5 years from the beginning of 2014 to the end of 2018 in two groups of companies with high and low degree of compliance. The results show that in the group of companies with a high degree of compliance, uncertainty in the external information environment due to fluctuations in stock returns reduces the synchronization of stock prices. Also in the group of companies with a low degree of compliance, uncertainty in the external information environment due to fluctuations in stock returns increases the synchronization of stock prices. In general, it can be concluded that by observing the principle of compliance as much as possible, the amount of information uncertainty decreases. With the improvement of the information environment, the ability of stock prices to reflect more company-specific information increases, and if investors have easy and cheap access to company-specific information, they will be content with company-specific information more than industry / market information. Provides a reduction in stock price concurrency.
    Keywords: Stock Price Synchronicity, the compliance principle, uncertainty in the information environment, fluctuations in stock returns
  • Fatemeh Babaei, seyed Ali Hosseini * Pages 275-310

    The neglect of many components of morals and sharia rules in conventional models of corporate governance indicates that in Islamic finance industry, the implementation of sharia governance practices in which sharia supervision is centralized, is inevitable. Sharia governance is a kind of Islamic corporate governance which adds additional values to the existing corporate governance system. The purpose of this study is to examine the perceptions of the academicians and financial markets practitioners about the obstacles to the implementation of sharia governance practices in the financial markets. This study is a survey in which data is collected by sending questionnaires and then analyzed using descriptive and inferential statistics. The findings of 171 collected questionnaires in 2020 indicate that the large majority of the respondents have considered the obstacles to the implementation of sharia governance practices in the financial markets to be important. The results also show that the level of education is effective on the views of respondents regarding the obstacles to the implementation of sharia governance practices in the financial markets. However, respondents' work experience, their employment status and academicians rank do not affect their views. The research findings can provide a useful source of information in a Shariah governance framework in the Iranian Islamic finance industry in future.

    Keywords: Corporate governance, Islamic corporate governance, Shariah governance, Shariah board, Financial markets
  • Forouzan Mohammadi Yarijani, AtaAllah Mohammadi Molgharni *, Iraj Noravesh, Babak Jamshidnavid Pages 311-348

    Analyzing the impact of investor psychological components, including their attitudes and behaviors on investment decisions in financial-behavioral theory, can lead to a fair distribution of services to capital market participants. Creating such justice requires understanding the decision-making behaviors of investors. By conceptually and operationally defining the components affecting this process, a comprehensive model for the formation of the trading volume process based on the components of investor psychology in the Tehran Stock Exchange was developed using the fuzzy neural network approach. The research period is from 2013 to 2018 and the statistical sample consists of 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange. The psychological components of research include rationality, investor optimism, and pessimism, loss aversion, and momentum. Findings indicate that there is a significant negative and positive relationship between the variables of investors' pessimism and optimism and the process of trading volume, respectively; but there is no significant relationship between the variables of investors' rationality, loss-aversion, and momentum with the process of the trading volume.

    Keywords: Fuzzy Neural Network, Investors Psychology, Trading Volume
  • Fatemeh Mirzadeh *, Ali Saeidi, Alireza Heidarzadeh Hanzaei, Mohammad Khodaei Valezaghard Pages 349-374

    The present study examined the effect of time to maturity of future contract on the price of cash and the future of coin and saffron , It also examines the effect of transaction volume on the price of future contracts using regression coefficient model . The data used in this study is The volume of deals and daily cash prices and the future contract of coin with 71 contracts in return from november 2008 to September 2018 and the future contract of saffron with 29 contracts return from May 2018 to the end of march 2020 in the statistical community of iran stock exchange. The results of the estimation of the regression coefficient were shown that over time and approaching maturity of the future contract of the coin , the price difference and the future price are reduced and prices to converge .But in the case of saffron contracts , prices don 't go to convergence .The results also showed that of time to maturity of future contract the coin and saffron ,with changes in volume of transactions. the price differential have been changed , which indicates the direct effect of the volume of cash transactions and the future , on the cost of both basic

    Keywords: Futures Contracts, Price Convergence, volume of cash, future transactions, Maturitydate
  • Mohammad KHALILZADEH, Farzaneh Heidarpoor *, Afsaneh Tavangar Hamzeh Kolaie, Azita Jahanshad Pages 375-402
    Introduction

    The destructive effects of corporate earnings manipulation and the contradictory empirical evidence surrounding the effect of CEO's psychological characteristics on the likelihood of earnings manipulation have doubled need to explain the reasons for this relationship.Given that the decision to manipulate profits is with the management of the company, so his psychological characteristics can be effective in whether or not to manipulate profits. The purpose of this study is to investigate the effect of narcissistic and overconfidence characteristics of the CEO on the possibility of profit manipulation using the Benish model and to analyze the auditor's reaction to the possibility of profit manipulation.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose and the research method is post-event causal. To test the research hypotheses, 156 companies have been selected from the companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2012-2018.

    Results

    The results of the research using binary logistic regression indicate the effect of CEO narcissism on the possibility of profit manipulation using the modified Banish model. Also, other research hypotheses about the relationship between CEO overconfidence and the possibility of profit manipulation as well as the auditor's reaction to the possibility of profit manipulation were not confirmed.

    Keywords: Narcissism, OverConfidence, Earnings Manipulating Posibilitiy, Beneish M-Score Model, Auditor's reaction
  • Ehsan Solhi, Mohammad Soltani * Pages 403-426
    The ban on financial assistance for purchase of own shares, is rooted in the prohibition on a company acquiring its own share that the latter stems from the ban on distribution of capital to shareholders under capital maintenance rules. Although long ago the giving of financial assistance was absolutely forbidden, gradually along with the modification of commercial transactions and the influence of financial assistance on the development of business the absoluteness of this ban was set aside. However, legal systems have variously regulated financial assistance in such a manner that in some countries like England and European Union, financial assistance is principally proscribed with some limited exceptions, and some countries like United States have leniently addressed this issue so that up until the company is not insolvent, giving of financial assistance cannot be impeded. In Iranian Law, the legislator has not enacted an explicit rule for financial assistance and none of the current regulations provide any solution for this issue. Therefore, this essay studies the leading legal systems and suggests a solution consistent with Iranian law.
    Keywords: Financial Assistance, Share Purchase, Fraudulent Transfer, Maintenance of Capital
  • Mohadeseh Kouchaki Tajani, Reza Fallah *, Mehdi Maranjory, Razieh Alikhani Pages 427-460

    Non-performing loans (NPL) strongly affect the health of the banking sector as well as the economies of countries. The provision of loans by banks must be safe and sound so that the bank can be financially strong in times of crisis against credit risks and bankruptcy.Failure to manage credit risk increases the risk of bank bankruptcy. Due to the importance of this issue, the present study designs a multi-objective mathematical model to reduce risks and increase bank returns.Therefore, in order to optimize the loans granted by banks in the face of uncertainty in systematic risk, exchange rate and inflation, the robust model of mathematical linear programming based on Malloy approach presented the model based on financial data from 2013 to 2017 bank using the meta-heuristic algorithms of bat and Whale in MATLAB software have been evaluated.The results show the efficiency of the model and the improvement of the rate of return (current loans) and the reduction in credit risk and bankruptcy.

    Keywords: Non-performing loans, loans optimization, Whale, Bat algorithms, Credit risk, Decisions on uncertainty
  • Mojtaba Maghsoodi, Saeed Eslamibidgoli, Amirreza Khatir * Pages 461-494
    Capital market strengthening and deepening can lead to economic growth and development, which Iranian governments have overlooked for years. We continue to face the conundrum that government decisions and actions obstruct capital market development while also increasing investment risk. Under these circumstances, it appears necessary to examine the relationship between Iran's government and the capital market. Accordingly, this study analyzed the performance and role of government in the development of the capital market (stock and security markets) over a 12-year period using qualitative and field methods, including designing a questionnaire for four groups, i.e., experts, managers, activists, and capital market expert reporters, as well as evaluating data using thematic analysis. The findings demonstrate that Iranian governments hampered capital market development from 2005 to 2017 due to a lack of understanding of capital market mechanisms, interference in market processes, and disruption of transparency, accountability, and corruption control mechanisms (good governance indicators). The only way out of the current situation appears to be the government's movement toward minimal capital market intervention.
    Keywords: Capital Market, Development, Political Economy, Good Governance, Government
  • Saeid Ebrahimi, Omid Faraji, Meysam Arabzadeh *, Mostafa Ezadpur, Fakhroddin Mohammad Rezaii Pages 495-530
    Objective

    In this study, the role of state ownership in comparison to private ownership on the asymmetric behavior of costs has been investigated.

    Method

    In order to conduct this research, sample of 325 companies listed in the Tehran Stock Exchange and Iran Fara Bourse (1990 firm-year) were selected during the period 2010-2020. Selling, general & administrative costs and, at a higher level, operating costs have been evaluated as dependent variables of the model. Hypotheses were tested using panel data and multiple regression model with ordinary least squares method and robust standard error approach.

    Results

    State ownership compared to private ownership leads to greater stickiness in selling, general & administrative costs and total operating costs.

    Conclusion

    In the state-owned enterprises due to government support, prioritizing socio-political objectives and intervention in the decision-making process, the degree of cost stickness is higher, because downward adjustments in costs such as employee adjustments and changes in resources level is lower than other firms. Management expectations in conjuction with government support (such as optimism about future demand) and their incentives (such as opportunism and empire building) are other reasons for higher degree of cos stickness of state-owned enterprises in comparison with private-owned enterprises.

    Keywords: State Ownership, Asymmetric Cost Behavior, Cost Stickiness