فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1401)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا کوشکی جهرمی* صفحات 1-30

    هدف این پژوهش، شناسایی مولفه های موثر بر حوزه رفتار سازمانی، تحلیل تاثیر بحران کرونا بر وضعیت های محتمل مولفه های آن و تدوین سناریوهای پیش رو می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی، با روش آمیخته است و ماهیت آینده پژوهی دارد. داده ها به سه روش گردآوری شد: روش کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه. باتوجه به استفاده از نرم افزارهای میک مک و سناریوویزارد برای تجزیه وتحلیل داده ها، نوع پرسشنامه به صورت ماتریس آثار متقابل و با پیمایش نظرات از هییت کارشناسان است. نتایج میک مک شناسایی 14 مولفه کلیدی از 29 مولفه اولیه است. تعداد 34 وضعیت احتمالی مختلف برای مولفه های کلیدی درقالب ماتریس وارد سناریوویزارد شد. سناریوهای خروجی 2 سناریو با سازگاری بالا و 54 سناریو با سازگاری ضعیف می باشند. نتایج نشان می دهد باتوجه به تاثیرات پاندمی کرونا، وضعیت های محتمل آینده در حوزه رفتار سازمانی به سمت افزایش احساسات و هیجانات منفی، افزایش نگرش های منفی، کاهش رضایت شغلی، کاهش انگیزش، کاهش امنیت شغلی، افزایش استرس، تشکیل تیم های مجازی و افزایش گروه های رسمی، رهبری دستوری، ارتباطات مجازی، کاهش تعارضات مخرب، مذاکره غیرحضوری، کاهش رسمیت و تمرکز، فرهنگ انفعالی- تدافعی و تهاجمی- تدافعی، و تصمیم گیری آمرانه تغییر جهت یافته است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، رفتارسازمانی، آینده پژوهی، سناریونگاری
  • عباسعلی رستگار، حسن عابدی جعفری، اقبال جباری* صفحات 31-54

    رسالت شغلی، دعوتی ماورایی برای انجام ماموریتی ویژه در زندگی است و معنی داربودن کار را نشان می دهد. رسالت، ریشه دینی دارد؛ بااین حال، ازآنجاکه به دنیای کار نیز گسترش یافته است، محققان سازمانی آن را به بسیاری از رفتارها و نگرش های مهم حرفه ای مرتبط می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه دینداری و سرمایه روان شناختی بر رسالت شغلی با میانجی گری معنی داری کار است. این مطالعه با هدف کاربردی و با روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان اداره ورزش و جوانان استان تهران است که با روش نمونه گیری تصادفی؛ 120 از آنان انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای رسالت شغلی از پرسشنامه دوبرو و توستی_ خاراس (2011)، سرمایه روان شناختی از پرسشنامه لوتانز (2007) معنای کار از پرسشنامه لیتمن- اوادیا و استیگر (2010) و دینداری پرسشنامه گورساچ و مک فرسون (1989) استفاده شد و در نرم افزار SMART_PLS به کمک الگویابی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، دینداری و سرمایه روان شناختی رابطه معنی داری با رسالت شغلی کارکنان دارند و همچنین این دو متغیر ازطریق معنای کار نیز با رسالت شغلی، رابطه معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: دینداری، سرمایه روانشناختی، معناداری کار، رسالت شغلی
  • مسعود ثنائی، حسن جعفریانی*، مصیب سامانیان صفحات 55-82
    رفتارهای سیاسی در وظایف رسمی کارکنان در سازمان نمی گنجد، اما به دلیل محیط ابهام آمیز و تاثیرش بر کسب منافع، به خصوص در فضای اداری ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازآنجاکه از این مفهوم، شناخت چندانی وجود ندارد، روش کیفی پدیدارشناسی، امکان بازشناسی این پدیده را در فضای بومی فراهم می کند. این تحقیق با هدف شناسایی مولفه ها و ارایه الگوی رفتار سیاسی مدیران دولتی با رویکرد پدیدارشناسی با محوریت مصاحبه های عمیق انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران کل دولتی استان خراسان رضوی می باشد. داده ها ازطریق مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری شد. با تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کلایزی، داده های به دست آمده در دوازده مفهوم کلی و محوری قرارگرفتند. این مفاهیم شامل: کنترل دسترسی به اطلاعات، سرزنش و حمله به دیگران، تقویت یک تاثیر مطلوب، خشنودسازی دیگران، ایجاد شبکه ارتباطی، مطرح کردن خویش ازطریق سایر افراد قدرتمند، گروه سازی، حمایت و همدلی، مقاومت در برابر تغییر، بازی با زمان، برخورد معکوس و نمایش آرامش است. بررسی دقیق رفتارها نشان می دهد میان مدیران دولتی ایران درباب مقوله قدرت، عامل حفظ قدرت، حایز اهمیت است که آن نیز رفتار سیاسی واکنشی به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، مدیران دولتی، پدیدارشناسی، حکومت
  • بهزاد بایایی، ناصر میرسپاسی*، ناصر آزاد، سمیه قجری صفحات 83-114

    هدف اصلی پژوهش، طراحی الگوی فرهنگ سازمانی متناسب با اقتضایات سازمانی و بوم سازگان وزارت کشور می باشد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و جهت گردآوری داده ها از روش تحقیق ترکیبی با رویکرد متوالی اکتشافی استفاده شده است. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدف مند قضاوتی بهره گرفته شد و با تعداد 23 نفر از خبرگان جامعه آماری، مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. ازطریق پایایی بازآزمون و پایایی دو کدگذار؛ روایی و پایایی داده های کیفی محاسبه شد. یافته های پژوهش، تعداد 5 بعد، 17 مقوله و70 زیرمقوله را به عنوان عناصر مدل فرهنگ سازمانی در جامعه موردمطالعه نشان می دهد. بعد اول (فرهنگ انسان محوری) با 3 مقوله و 15 زیرمقوله، بعد دوم (فرهنگ تعاملی- محیط محوری) با 5 مقوله و 19زیرمقوله، بعد سوم (فرهنگ جهت محوری) با 3 مقوله و11 زیرمقوله، بعد چهارم (فرهنگ سرآمدی و تعالی محوری) با2 مقوله و13زیرمقوله و درنهایت بعد پنجم (فرهنگ قانون محوری) با 4 مقوله و12زیرمقوله شناسایی شده اند. براساس ابعاد، مقوله های اصلی و زیرمقوله ها؛ می توان فرهنگ سازمانی جامعه موردمطالعه را مورد سنجش، اندازه گیری و مدیریت نمود.

    کلیدواژگان: سازمان های حاکمیتی- میانداری، فرهنگ سازمانی، قلمرو و الگوهای فرهنگ سازمانی
  • آوات یزدان خواە، روح الله سهرابی*، علی اصغری صارم صفحات 115-144

    کارکنان بدقلق، کارکنانی هستند که کارکردن با آنها سخت است و تجربه کارکردن با آنان گاهی به یکی از آزاردهنده ترین تجربه های کاری در سازمان تبدیل می شود. هدف این پژوهش، شناسایی ویژگی های کارکنان بدقلق و عوامل موثر بر آن در سازمان هاست. رویکرد این پژوهش، کیفی است. مشارکت کنندگان پژوهش با شیوه نمونه گیری قضاوتی هدف مند و به روش گلوله برفی و براساس این ملاک اصلی که تجربه زیسته کارکردن با کارکنان بدقلق را داشته باشند، انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. شیوه تحلیل داده های مصاحبه در این پژوهش، تحلیل مضمون بود. پژوهش حاکی از آن است که رفتارهای بدقلقی در سه دسته شناختی، نگرشی و رفتاری قابل دسته بندی بوده و عوامل محیطی و ساختاری ویژه ای می توانند به عنوان تقویت کننده های این رفتارها در سازمان، به آن دامن بزنند. فهم مصادیق رفتاری کارکنان بدقلق به افراد کمک می کند تا با اتخاذ راهبرد تعاملی و اراتباطات مناسب، تجربه آزاردهنده کارکردن با چنین افرادی را به تجربه ای اثربخش تبدیل کنند. همچنین آگاهی از تقویت کننده ها یا عوامل موثر بر بدقلقی کارکنان، به رهبران و مدیران سازمان این امکان را می دهند تا با مدیریت این زمینه ها، نسبت به مدیریت کارکنان بدقلق سازمانی اقدام کنند.

    کلیدواژگان: رفتارهای منفی سازمانی، کارکنان بدقلق، ویژگیهای کارکنان
  • روح الله نوری، اکبر حسن پور، یوسف وکیلی، عبدالرضا غنی زاده* صفحات 145-174

    در مدل های موجود درزمینه مدیریت عملکرد سازمان های بخش دولتی، مولفه رهبری به طور شایسته دیده نشده است. به عبارت دیگر، مولفه رهبری در مدل های مذکور با مفهوم و گستره آن در مبانی نظری مدیریت رفتار سازمانی سازگاری ندارد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، طراحی مدلی برای مدیریت عملکرد سازمان های بخش دولتی کشور با تمرکز بر نقش پیشران رهبری است. روش شناسی این پژوهش علم طراحی می باشد. در اجرای مراحل علم طراحی، 240 منبع درزمینه ادبیات موضوع مدیریت عملکرد (در سطح سازمان) و رهبری مطالعه شد و منابع منتخب مرور، طبقه بندی و تحلیل مضمون شدند. پس ازآن براساس نتایج اولیه، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان مدیریت عملکرد در سازمان های بخش دولتی انجام پذیرفت. خبرگان با روش نمونه گیری گلوله برفی با درنظرگرفتن شرایط علمی، تجربی و ادراکی برگزیده شدند. سپس تحلیل مضمون نهایی انجام پذیرفت و مدل هدف استخراج شد. در مدل پیشنهادی مولفه ها در سه سطح طبقه بندی شده اند: در سطح فوقانی، مدل مدیریت عملکرد سازمان های بخش دولتی کشور شامل 10 عنصر است. در سطوح دوم و سوم، رهبری به ترتیب مشتمل بر 3 بعد و 14 زیرمولفه است: ویژگی ها و صفات رهبری (5 زیرمولفه)، ابعاد رفتاری رهبری (5 زیرمولفه)، زمینه درقالب خنثی کنندگان و جانشینان رهبری (4 زیرمولفه). نتایج پژوهش موید ضرورت گنجانیدن عوامل مذکور در مدل فعلی کشور است.

    کلیدواژگان: عملکرد، مدیریت عملکرد، سازمان بخش دولتی، رهبری، علم طراحی
  • سید محمد مقیمی*، فرهاد رهبر، حمیدرضا یزدانی، سعیدرضا مقدم فر صفحات 175-206

    پژوهش حاضر با هدف معرفی مفهوم تاب آوری سازمانی در برابر فساد، انجام شده است. در این پژوهش با روش کیفی تحلیل مفهوم با رویکرد هدف محور، سعی شد تا با استفاده از مفاهیم موجود و استدلال استفهامی، مفهوم تاب آوری سازمانی در برابر فساد شکل داده شود. برای این منظور، در منابع علمی Google Scholar, Science Direct, Web of Science و پایگاه های علوم انسانی و جهاد دانشگاهی، مقالات منتشرشده بعد از سال 2000 که در متن آنها واژه های تاب آوری سازمانی، فساد، Organizational Resiliencce و Corruprion بود، انتخاب شد. سپس از ترکیب کلیدواژه Corruptoin با کلیدواژه های Anti, Fight, Combat, Curb, Reduce, Prevent, Control, Resistence مقالات، محدود شد. درادامه با مطالعه چکیده مقالات، تعداد 39 مقاله مرتبط شناسایی و به طورکامل مطالعه شد. بررسی ها نشان داد تاب آوری سازمانی در برابر فساد با مفاهیم کاهش فساد، ضدفساد، مقابله با فساد، پیشگیری از فساد، کنترل فساد و مقاومت در برابر فساد؛ مرتبط ولی با آنها تفاوت دارد. اجزای تاب آوری سازمانی در برابر فساد عبارتند از: پیش دستی، پایش، پاسخ، بازسازی وجهه سازمانی و مدیریت مشروعیت، انسجام دوباره و یادگیری. تاب آوری سازمانی در برابر فساد، یک فراقابلیت یعنی مجموعه ای از توانایی ها و اقدامات برای قبل، حین و بعد از فساد است. سازمان تاب آور، به رویدادهای فساد، فرایندهای فسادزا و فرهنگ سازمانی زمینه ساز فساد توجه دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، فساد، تاب آوری سازمانی در برابر فساد، تحلیل مفهوم
|
  • Alireza Kooshki Jahromi * Pages 1-30

    The purpose of this study is to identify the components affecting the field of organizational behavior, analyze the impact of the corona crisis on the possible situations of its components and develop advanced scenarios. The present research is of an applied type, with a mixed method and the nature of future research. Information was collected in three ways: library method, interview and questionnaire. Considering the use of Micmac software and ScenarioWizard for data analysis, the type of questionnaire is in the form of a matrix of interactions and by passing comments from the panel of experts. Mikomak results identify 14 key components out of 29 primary components. 34 different possible states for key components in the matrix form were entered into the scenario. Output scenarios are 2 strong consistency scenarios and 54 weak consistensy scenarios. The results show that according to the effects of Corona, possible future situations in the field of organizational behavior to increase negative feelings and emotions, increase negative attitudes, decrease job satisfaction, decrease motivation, decrease job security, increase stress, form virtual teams and increase formal groups. Command leadership, virtual communications, reducing destructive conflicts, face-to- negotiation style, reducing formality and concentration, passive-defensive and offensive-defensive culture, and authoritarian decision-making have changed direction.

    Keywords: Coronavirus, Organizational Behavior, future study, Scenario-planning
  • Abbasli Rastgar, Hasan Abedi Jafari, Eghbal Jabari * Pages 31-54

    Calling is a call to a transcendent summons for special mission in the life and shows the meaning of work. Calling has Religious Roots However, as it extends to the world of work, organizational researchers find it highly relevant to important professional behaviors and concerns. The purpose of this study is to investigate the relationship between religiosity and psychological capital on calling with work meaning mediation. This study was conducted with an applied purpose and descriptive-correlation method. The statistical population of the study is the staff of the Department of Sports and Youth of Tehran Province, which can be done by random sampling; 120 of them were selected. To measure job mission variables, Debreu and Tosti-Kharas (2011) questionnaire, psychological capital, Lutans questionnaire (2007), work meaning, Litman-Ovadia and Stiger questionnaire (2010) and Gorsuch and McPherson (1989) religiosity questionnaire were used. SMART_PLS software was reviewed to help model mining. Findings showed that religious and psychological capital have a significant relationship with the calling of employees and also these two variables have a significant relationship with the calling through the work meaning.

    Keywords: religiosity, Psychological capital, Work Meaning, Calling
  • Masoud Sanaei, Hasan Jafariani *, Mosayeb Samanian Pages 55-82
    Although Political behaviors are not official organizational duties of managers, but they are real and important particularly in Iran because of ambiguous and uncertainty in environment and their impact on the acquisition of benefits. since there is less knowledge about this concept, it is needed to explore political behavior. The qualitative method of phenomenology makes it possible to recognize this phenomenon in reality. The aim of this study was to identify and present the components and pattern of political behavior of public managers with a phenomenological approach focusing on in-depth interviews.population of this study is included general managers of government and public organization in Khorasan Razavi province.Required data were collected through semi-structured individual interviews. Findings of the research were divided into twelve general and pivotal concepts using the Claysian analysis method. These concepts include controlling access to information, blaming and attacking to others, reinforcing a impression management, pleasing others, building a communication network, presenting oneself through other powerful people, grouping, support and empathy, resisting change, playing with time and the reverse collision and …... A closer look at the behaviors shows that among the Iranian government officials on the issue of power, the factor of maintaining power is important, which will also lead to a reactive political behavior.
    Keywords: Political Behavior, public managers, Phenomenology, Government
  • Behzad Babaei, Naser Mirsepassi *, Naser Azad, Somayeh Ghajari Pages 83-114

    The main purpose of this research is to design a model of organizational culture appropriate to the Canvas compatible structures in the Ministry of Interior. The research method is based on the practical purpose, and in terms of collecting qualitative information and has been done using the Grounded theory method. In this study, using snowball sampling methods and through semi-structured interviews with 23 experts from the statistical community (experts of the Ministry of Interior). To calculate the validity and reliability of qualitative data, retest reliability and reliability of two coders were used. The research findings show 5 dimensions, 17 categories and 70 subcategories as elements of organizational culture model in the study population. The first dimension (human-centered culture) with 3 categories and 15 subcategories, the second dimension (interactive culture and environment-centered) with 5 categories and 19 subcategories, the third dimension (culture-oriented culture) with 3 categories and 11 subcategories, the fourth dimension (culture Excellence and excellence (with 2 categories and 13 subcategories) and finally the fifth dimension (culture of central law) with 4 categories and 12 subcategories have been identified. Based on dimensions, main categories and subcategories; The organizational culture of the study community can be measured, measured and managed.

    Keywords: Government - Hub Coordinator Organizations, Organizational Culture, Realm, Models of Organizational Culture
  • Avat Yazdankhah, Rouhollah Sohrabi *, Ali Asghari Sarem Pages 115-144

    It seems that working with difficult employees is a common experience of all those who have experienced different careers and organizations. Sometimes this experience is so annoying that it leads to leaving the job and leaving the organization. The solution to such Annoying experiences is not to remove these people from the organization, but to identify the behavioral characteristic of this group of employees and apply appropriate interactive and communication strategies with them. This is due to the fact that organizational human beings are affected by environmental and structural characteristics and when entering the organization, they cannot work like a person devoid of personal and personality feelings and characteristics and without being affected by environmental and structural conditions. This research examines organizational misbehavior by identifying the characteristics of difficult employees in organizations. And the characteristics of difficult employees or difficult behaviors are identified through interviews with participants who have lived the experience of working with these employees. Thematic analysis was the method of analyzing the interview data in this research. The findings suggest that difficult behaviors can be categorized into three categories: cognitive, emotional, and behavioral. And special environmental and structural factors can act as reinforcers of these behaviors in the organization.

    Keywords: Difficult employee, Negative Organizational Behaviors, Employees Characteristics
  • Roohallah Noori, Akbar Hassanpoor, Yousef Vakili, Abdorreza Ghanizadeh * Pages 145-174

    Models for public sector organizations performance management have ignored the role of leadership. In other words, there is no consistency between leadership in performance management models and its concept in the theoretical foundations of organizational behavior management. Thus, this research aims to design a model for Iranian public sector organizations performance management with an emphasis on leadership as a driver. The methodology of this research is design science. First, 240 literature sources on performance management (at the organizational level) and leadership were reviewed, classified and thematically analyzed. The same process was followed for semi-structured interviews with experts. Experts were selected by snowball sampling technique according to scientific, experimental and perceptual conditions. Then, using thematic analysis, a new performance management model based on leadership as a driver was designed. The proposed model categorized the components into three levels: ten elements for the first level (performance management main components) and at the second and third levels, leadership consists of 3 dimensions and 14 sub-components, respectively: leadership traits (5 sub-components), leadership behaviors (5 sub-components), context in the form of leadership neutralizers and substitutes (4 sub-components). It is necessary to pay attention to these components in the Iranian public sector organizations PM model.

    Keywords: Performance, Performance Management, Public sector organization, Leadership, Design science
  • Seyyed Mohammad Moghimi *, Farhad Rahbar, HamidReza Yazdani, Saeed Reza Moghadamfar Pages 175-206

    This article has aimed to propose the concept of "organizational resilience against corruption" as a new concept.Nuopponen and Nasi’s target oriented method of concept analysis was used to form concept of organizational resilience against corruption through abductive and synthetic methods by using existing concepts and insights. For this purpose, data base of Google scholar, Science direct, Web of science, SID.ir and Ensani.ir have been searched to retrieve the related literature. Literature search was limited from 2000, with the keywords of corruption and organizational resilience. Then results were filtered by the keywords of anti, fight, combat, curb, reduce, prevent, control, resistance and corruption. Finally, after reading the abstract of articles, 39 of them deemed relevant to our study and were reviewed.In this study, reducing corruption, anti-corruption, fighting/combating/curbing corruption, corruption prevention, corruption control and corruption resistance were identified as coordinate concepts of the organizational resilience against corruption. Anticipate, response, monitoring, legitimacy management, reintegration and learning were recognized as subordinate concepts of organizational resilience against corruption. Organizational resilience against corruption is a meta-capability of organizations and includes what the organizations should have and what should do before, during and after the corruption.A resilient organization is also aware of corrupted events, corrupting processes, and organizational culture supporting corruption.

    Keywords: Organizational Resilience, Corruption, organizational resilience against corruption, concept analysis