فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 121، خرداد و تیر 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 121، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا قوطاسلو، طاهره پیرزاده، آیلین اسمعیل خانی، عابد زاهدی بیالوایی، حامد ابراهیم زاده لیل آبادلو* صفحات 179-194

    هلیکوباکتر پیلوری اولین باکتری سرطان زایی است که به رسمیت شناخته شده و این باکتری یکی از پاتوژن های مهم انسانی است. اگر درمان ضروری صورت نگیرد، کلونیزاسیون معمولا مادام العمر ادامه می یابد. هلیکوباکتر پیلوری عامل اصلی بیماری های مختلف دستگاه گوارش شامل گاستریت مزمن فعال، بدون علایم بالینی تا زخم گوارشی، آدنوکارسینوم معده و لنفوم بافت لنفاوی مرتبط با مخاط معده است. در این بررسی مروری به برخی از پیشرفت های اخیر در روش های تشخیصی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در شرایط بالینی مختلف پرداخته شده است. در تشخیص بالینی هلیکوباکتر پیلوری باید از آزمایش هایی استفاده شود که از دقت بالایی برخوردار هستند، بطوریکه حساسیت و ویژگی بیش از 90٪ داشته باشد. در انتخاب آزمایش مربوطه باید همه موارد از جمله شرایط بالینی، نسبت احتمال آزمایش های مثبت و منفی، مقرون به صرفه بودن، استراتژی های مربوطه و در دسترس بودن آن ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، تشخیص، آندوسکوپی، بافت شناسی، کشت
  • آرزو داوری نیا مطلق قوچان، فاطمه برزویی، زهره محمدزاده تبریزی، رویا اکبرزاده، حمیده یزدی مقدم* صفحات 195-205
    مقدمه و هدف

    استفاده از روش های نوین ارزشیابی بالینی یکی از سیاست های مهم موسسات آموزشی است. لاگ بوک بعنوان یکی از موثرترین شیوه های نوین در ارزشیابی فعالیت های بالینی محسوب می گردد. مطالعه حاضر با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی لاگ بوک الکترونیکی در جهت بهبود کیفیت ارزشیابی دانشجویان اتاق عمل و هوشبری در کارآموزی های در عرصه انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه ترکیبی است. در مرحله کیفی تدوین لاگ بوک های کارآموزی در عرصه با تکنیک دلفی و با روش مبتنی بر هدف انجام و سپس نسخه الکترونیک به صورت نسخه تحت وب و اپلیکیشن اندروید طراحی شد .در مرحله کمی ارزشیابی بالینی بر روی 30 دانشجوی کارشناسی اتاق عمل و هوشبری دانشکده پیراپزشکی سبزوار اجرا شد. در انتهای ترم، فرم رضایتمندی توسط دانشجویان تکمیل و با آزمون های آماری توصیفی، تحلیل شد.

    نتایج

    مشارکت کنندگان مطالعه حاضر شامل دانشجویان ترم 7 اتاق عمل (18 نفر) و ترم 8 هوشبری (12 نفر) بودند. میانگین سنی نمونه های پژوهش بین 21 تا 22 سال بود. نتایج نشان داد که رضایت دانشجویان اتاق عمل و هوشبری از ارزشیابی کارآموزی بالینی از طریق لاگ بوک الکترونیک در کلیه آیتم ها بسیار خوب و خوب می باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از لاگ بوک الکترونیک باعث ارتقاء ارزیابی عملکرد دانشجویان توسط اساتید بالینی شده و همچنین باعث ایجاد انگیزه در دانشجویان جهت افزایش صلاحیت بالینی در انجام پروسیجر و نقش های خود در اتاق عمل در محیط های کارآموزی می گردد.

    کلیدواژگان: لاگ بوک، محتوای الکترونیکی، مهارت های بالینی، آموزش، ارزشیابی
  • زینب اکبری*، فاطمه اسماعیلی دهج، محبوبه صابری مهر، یلدا امیرساسان صفحات 206-217

    لکنت زبان دارای ابعاد گوناگون، زیستی، مغزی و روانشناختی می باشد. که تحقیقات در این زمینه ها برای درک بهتر این اختلال لازم هستند. هدف از این پژوهش بررسی افسردگی در میان افراد دارای لکنت زبان و بدون لکنت زبان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با روش مرور سیستماتیک بود که جهت دستیابی به مطالعات مرتبط کلید واژه های افسردگی، اختلالات روانی، اختلالات خلقی با اختلالات گفتاری و لکنت زبان در پایگاه های بین المللی WEB OF SCIENCE، SCIENCEDIRECT، SCOPUS، SPRINGER، GOOGLE.SCHOLAR و پایگاه های داخلی SID،NOORMAGS ،MAGIRAN و ISC تا تاریخ 15 اردیبهشت 1400جست و جو شد. تعداد 10 مطالعه از 321مطالعه پس برآورده کردن اهداف پژوهش انتخاب شدند

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افسردگی در کودکان و نوجوانان دارای لکنت زبان بیش از کودکان و نوجوانان بدون لکنت است و میزان افسردگی با افزایش سن افزایش پیدا می کند که این افزایش در دختران دارای لکنت زبان شدت بیشتری دارد. نتایج در مورد افسردگی در بزرگسالان دارای لکنت تا حدی متناقض است هرچند که بیشتر مطالعه انجام شده حاکی از افزایش میزان لکنت در بزرگسالان دارای لکنت نسبت به بزرگسالان بدون لکنت بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که افسردگی در افراد دارای لکنت زبان نسبت به بدون لکنت زبان بیشتر است. بنابراین پیشنهاد می شود که درمان این افراد علاوه حل مشکلات گفتاری به اختلالات روانی من جمله افسردگی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، لکنت زبان، اختلال روانی
  • زهرا باغانی، سمیرا بصیرشبستری*، ایمان شیرین بک، مهدی دولتی صفحات 218-230
    زمینه و هدف

    سلامت دهانی تاثیر بسزایی بر روی ایجاد عوارض دوران بارداری دارد و ارتقا آگاهی تامین کنندگان سلامت،میتواند منجر به تقویت درمان های پیشگیرانه و کاهش بار مالی برای جامعه گردد. لذا هدف از انجام این مطالعه ارزیابی آگاهی و نگرش دانشجویان پزشکی، مامایی و پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایران در زمینه سلامت دهان دوران بارداری می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1399 در 172 نفر از دانشجویان پزشکی، پرستاری و مامایی ورودی 92 تا 98 دانشگاه علوم پزشکی ایران بوسیله تکمیل پرسشنامه معتبر خودایفا که حاوی 30 سوال مشتمل بر اطلاعات زمینه ای (7سوال)، آگاهی (17سوال) و نگرش (6سوال) درخصوص سلامت دهان دوران بارداری بود انجام گرفت. اطلاعات توسط نرم افزارSPSS24 وآزمونهای اسپیرمن و کروسکال والیس و من ویتنی آنالیز شدند.

    یافته ها

     میانگین نمره اگاهی 172 نفر (52% مرد و 48% زن) از دانشجویان (62 نفر پرستاری، 24 نفر مامایی و 86 نفر پزشکی) با حداقل صفر و حداکثر15 بطور متوسط 2.85±6.96 برآورد شد. بین نمره آگاهی با جنسیت، رشته تحصیلی ، تاهل ، تحصیلات والدین ، وضعیت اقتصادی ارتباط معنی داری یافت نشد. (P> 0.05).

    نتیجه گیری

     سطح آگاهی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی در زمینه سلامت دهان دوران بارداری پایین بود. باتوجه به اینکه آنها خط مقدم مواجهه با بیماران جامعه هستند لذا بازنگری کوریکولوم آموزشی این رشته ها و افزودن محتواهایی در خصوص بیماریهای دهان توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: پزشکی، مامایی، پرستاری، سلامت دهان، بارداری
  • پریسا قاسمی، فرزاد ناظم*، مسعود اعتمادی فر، حسین ساکی صفحات 231-242
    زمینه

    افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس احتمالا با اختلال در راه رفتن و تعادل فیزیکی مواجه هستند. نقش فعالیت ورزشی به عنوان یک روش غیردارویی برای توانبخشی این بیماران موثرگزارش شده است. بنابراین، هدف از این مطالعه، بررسی مداخله تمرینات ورزشی تعلیقی (Total-Body Resistant Exercise, TRX) و پیلاتس بر پارامترهای تعادل و ظرفیت های عملکردی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    روش کار

    در این مطالعه،30 زن بیمار مبتلا به MS درشهر اصفهان با میانگین سنی (57/7 ±41/37) سال و سابقه بیماری (77/3 ± 31/11) سال و درجه ناتوانی (EDSS) 84/0± 81/1 در سه گروه تصادفی 10 نفره قرار گرفتند. گروه کنترل، گروه های تمرین کرده TRX و پیلاتس ظرف هشت هفته و هفته ای سه جلسه فعالیت داشتند. متغیرهای تعادل و ظرفیت های عملکردی با تست های استاندارد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح 5 درصد با آزمون تحلیل کواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو برنامه ورزشی موجب تفاوت معناداری در میانگین پارامترهای تعادل برگ (005/0=P) ، سرعت راه رفتن (000/0=P) و اجرای آزمون TUG یا تعادل پویا (000/0=P) و مسافت آزمون شش دقیقه پیاده روی در دو گروه تمرینی و بصورت بارزتر در گروه TRX نسبت به گروه کنترل گردید (004/0=P) اما در آزمون 2 دقیقه پیاده روی تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده نشد (147/0=P).

    نتیجه گیری

    مداخلات هر دو برنامه ورزش TRXو پیلاتس به مدت 8 هفته، به بهبود شاخص های منتخب ظرفیت عملی وتعادل بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجامیده است. به نظر می رسد الگوی ورزشی TRX برتغییرات میانگین متغیر های وابسته قابل توجه بود.

    کلیدواژگان: پیلاتس، تمرینات TRX، تعادل، مولتیپل اسکلروزیس، ظرفیت های عملکردی
  • زهرا نعمتی، شاهرخ مقصودی*، سید رضا مظلوم، مریم کلاته ملائی صفحات 243-254
    مقدمه

    قاطعیت ابزار ضروری در ارتباط میان پرستاران با سایرین محسوب میشود. بر اساس مطالعات، پرستاران قاطع تراعتمادبه نفس بالاتری داشته و در صورت انجام خطا، شهامت بیشتری در گزارش خطا و در نتیجه انجام اقدام به موقع و پیشگیری از تکرار خطاهای مشابه شود.

    هدف

    مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی اثر یک برنامه ی آموزشی قاطعیت بر میزان قاطعیت و عزت نفس پرستاران انجام شد.روش انجام کار: این مطالعه از نوع تجربی دو گروهه با طرح پیش و پس آزمون بود. مطالعه بر روی دو گروه 35 نفره از پرستاران بخشهای مختلف بیمارستان امام رضا (ع) مشهد صورت پذیرفت. برنامه آموزش قاطعیت در گروه مداخله شامل یک کارگاه آموزشی و یک جلسه درونبخشی انجام شد. تمامی افراد در دو گروه پیش از مداخله، پس از مداخله و یکماه پس از مداخله اقدام به تکمیل پرسشنامه های قاطعیت راتوس و اعتماد به نفس روزنبرگ نمودند. یافته ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    نتایج

    میان گروه مداخله و کنترل از لحاظ متغیرهای زمینه ای اختلاف معنی داری وجود نداشت. برنامه آموزش میزان قاطعیت و اعتماد به نفس پرستاران را در گروه مداخله در تمامی اندازه گیری های پس از مداخله نسبت به پیش از آن افزایش داد (01/0>p)، هرچند که افزایش قاطعیت و اعتماد به نفس پرستاران در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در هیچ یک از زمانهای پس از مداخله معنی دار نشد (p>0/05).

    نتیجه گیری

    اجرای یک برنامه ی آموزش قاطعیت منجر به بهبود میزان قاطعیت و اعتماد به نفس پرستاران میگردد

    کلیدواژگان: قاطعیت، اعتماد به نفس، پرستار، عزت نفس، ارتباط قاطعانه
  • آرزو نیک نژاد جلالی، سمیه ستوده*، مبینا رحیمی، مالک سلیمانی محمدی صفحات 255-267
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی پارهای از عوامل جمعیت شناسی و رفتاری مرتبط با رعایت اصول بهداشتی مرتبط با کرونا و بررسی دانش، نگرش و عملکرد ساکنین شهر سبزوار از اصول مراقبتی کووید 19 می باشد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بود. نمونه مورد مطالعه 1007 نفر از مردم شهر سبزوار بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش از یک پرسشنامه استاندارد که شامل عوامل دموگرافیک، بررسی نگرش، ارزیابی دانش و رعایت رفتار پیشگیرانه بود استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20، با آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی من -ویتنی، کروسکال والیس و اسپیرمن انجام شد.

    یافته ها

     با توحه به میانگین نمرات به دست آمده بین وضعیت تاهل و نگرش و عملکرد رابطه معنی داری وجود دارد (05/0<p). رابطه ای بین جنسیت و دانش و نگرش رابطه معنی داری وجود ندارد اما بین جنسیت و عملکرد رابطه معنی داری وجود دارد (05/0<p) که زنان نسبت به مردان عملکرد بهتری داشتند. بین گروه های سنی و دانش و نگرش رابطه معنی داری وجود دارد (05/0<p). بین درآمد و نگرش و عملکرد رابطه معنی داری وجود دارد (05/0<p). افراد خانه دار هم دانش بیشتر و هم عملکرد بهتری نسبت به سایر گروه های شغلی داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه، اغلب مردم در خصوص اصول مراقبت های بهداشتی و روش های انتقال بیماری داری دانش و نگرش کافی می باشند. به نظرمی رسد با توجه و همه گیری بیماری کرونا تنها راه حل کنترل آن واکسیناسیون و رعایت اصول بهداشتی می باشد.

    کلیدواژگان: پروتکل های بهداشتی، کووید 19، نگرش، دانش، عملکرد
  • رویا کاوه، محمدامین عدالت منش* صفحات 268-280
    زمینه و هدف

    سمیت تحریکی ناشی از مونوسدیم گلوتامات (MSG) منجر به استرس اکسیداتیو در نواحی مختلف مغز می گردد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر محافظت عصبی کوانزیم Q10 بر بهبود حافظه کوتاه مدت و بلند مدت و پارامترهای استرس اکسیداتیو در موشهای صحرایی تحت تیمار با MSG می باشد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی در 4 گروه شامل کنترل، MSG، MSG+Q10-10 و MSG+Q10-20 قرار گرفتند. گاواژ MSG (gr/kg 3) و تزریق کوآنزیم Q10 در دو دوز 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم (درون صفاقی) به مدت 4 هفته صورت گرفت. سپس، ارزیابی حافظه کوتاه مدت کاری با استفاده از ماز Y و حافظه بلند مدت اجتنابی با شاتل باکس انجام شد. سطح هیپوکامپی کاتالاز (CAT) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) به روش الایزا و سطح مالون دی آلدهید (MDA) به روش تیوباربیتوریک اسید انجام شد.

    یافته ها

     در گروه MSG کاهش معنی دار رفتار تناوبی، افزایش تاخیر در ورود به محفظه تاریک شاتل باکس، کاهش بیان CAT، TAC و افزایش MDA نسبت به گروه کنترل دیده شد (05/0>p). در حالی که در گروه های دریافت کننده Q10 افزایش حافظه کاری و اجتنابی، افزایش بیان CAT و TAC و کاهش میزان MDA در هیپوکامپ نسبت به گروه MSG دیده شد (05/0˂p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کوانزیم Q10 از طریق مهار استرس اکسایشی در هیپوکامپ سبب بهبود علایم شناختی و سمیت عصبی MSG در موش های صحرایی گردید.

    کلیدواژگان: هیپوکامپ، مونوسدیم گلوتامات، استرس اکسایشی، موش صحرایی، یوبی کوئینون
  • آیت اله یوسفی، محبوبه طاهر*، حکیمه آقایی، حسن باقری نیا صفحات 281-290
    زمینه و هدف

    تصویر بدنی مفهوم پیچیده ای است که در بردارنده عوامل بیولوژیکی، روان شناختی، درونی و عوامل اجتماعی خارجی است. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی بین فردی و درمان شناختی- رفتاری بر تصویر بدنی زنان مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان 40-33 ساله ناراضی از تصویر بدنی مراجعه کننده به مراکز زیبایی شهر مشهد در سال 1398 تشکیل دادند که تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت گمارش تصادفی در سه گروه آزمایش روان-درمانی بین فردی، آزمایش شناختی- رفتاری و گروه کنترل جای گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه چندبعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی کش (1997) بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS24 و از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (کوواریانس) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که روان درمانی بین فردی بر افزایش رضایت از تصویر بدنی موثر است (05/0> P). روش درمانی شناختی- رفتاری بر افزایش رضایت از تصویر بدنی موثر است (05/0> P) و بین اثربخشی روش درمان شناختی- رفتاری و روش روان درمانی بین فردی بر تصویر بدنی زنان مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0< P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیر معنادار روش روان درمانی بین فردی و درمان شناختی- رفتاری بر تصویر بدنی زنان، پیشنهاد می شود از این دو روش در جهت افزایش رضایت تصویر بدنی زنان بهره برده شود.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، روان درمانی بین-فردی، درمان شناختی- رفتاری، مراکز جراحی زیبایی
  • منیره رضایی، نسرین حیدرزاده *، لیلا حیدرزاده صفحات 291-302
    مقدمه

    این مطالعه باهدف تعیین تاثیرآموزش همتا برتبعیت از رژیم غذایی ودارویی بیماران دیالیزی مراجعه کننده

    مقدمه

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش همتا بر میزان تبعیت از رژیم غذایی ودارویی بیماران دیالیزی

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است که در سال 1398 با مشارکت 60 نفر از بیماران دیالیزی به روش نمونه گیری در دسترس و با تخصیص تصادفی نمونه ها در دو گروه آزمون و کنترل (در هر گروه30 نفر) انجام شده است. قبل از انجام مداخله اطلاعات مربوط به نمونه ها از طریق پرسشنامه های جمعیت شناسی و تبعیت از رژیم غذایی ودارویی بیماران دیالیزی جمعآوری شد.سپس مداخله آموزش همتا بر اساس نیازهای آموزشی بیماران در حیطه های مختلف جهت گروه مداخله طراحی و به صورت چهره به چهره و انفرادی در طول دو جلسه از دیالیز اجرا شد. یک ماه بعد از پایان جلسه دوم مجددا پرسشنامه تبعیت از رژیم غذایی ودارویی بیماران دیالیزی در اختیار هر دو گروه قرار گرفت و داده ها با استفاده از نرم افزارspss نسخه 19 تحلیل شدند.

    نتایج

    در مرحله پیش آزمون، آزمون آماری تی مستقل، تفاوت معنیداری را در نمره تبعیت از رژیم غذایی ودارویی بین دو گروه کنترل و مداخله نشان نداد(0.05 >p). در حالی که در مرحله پسآزمون، تفاوت معنیداری در نمره تبعیت از رژیم غذایی ودارویی دو گروه آزمون و کنترل وجود داشت(0.05 <p). همچنین آزمون تی زوجی، تفاوت معنیداری را بین مرحله قبل و بعد از مداخله، در گروه آزمون نشان داد(0.05< p).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش توسط همتا باعث ارتقاء تبعیت از رژیم غذایی ودارویی بیماران دیالیزی میشود، لذا استفاده از این روش آموزشی برای بیماران دیالیزی در کنار سایر روش های آموزشی پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: آموزش همتا، رژیم غذایی و دارویی، دیالیز
  • فهیمه احمدیان، ابوالفضل رحمانی ثانی *، سپهر سلطانی، محمدحسن کوثری صفحات 303-317
    زمینه و هدف

    توسعه تاسیسات تصفیه فاضلاب، نگرانی در مورد مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه‌ای آن‌ها را افزایش داده است. مصرف انرژی منبع اصلی انتشار کربن در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب است. تاثیرات زیست محیطی مصرف انرژی در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب را از طریق استراتژی‌های مختلف از قبیل استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر می‌توان کاهش داد.

    مواد و روش ها

    پایلوت تصفیه فاضلاب صافی چکنده که انرژی مورد نیاز آن توسط سیستم فتوولتاییک تامین می‌گردید، در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار طراحی، راه اندازی و مورد مطالعه قرار گرفت. فاضلاب سیستم از پساب خروجی از استخر ماهی تامین گردید. پایلوت با استفاده از نرم افزار RET Screen مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    میانگین حذف BOD5، COD، TC و TSS به‌ترتیب 90، 69، 92 و 53 درصد بود. با افزایش میزان بارگذاری آلی، هیدرولیکی و درجه‌ ابری بودن هوا راندمان حذف BOD5، COD و TSS کاهش یافت. فعالیت پایلوت موجب کاهش 1/0 تن انتشار سالانه CO2 می‌شود؛ ولی به دلیل کوچک بودن ابعاد آن، از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه نبود.

    نتیجه گیری

    سیستم صافی چکنده خورشیدی با مشکلاتی مانند درجه ابری بودن هوا، گرد و غبار جمع شده روی صفحات، قطع ناگهانی موتور الکتریکی در اثر تخلیه باتری همراه هست ولی دارای راندمان مطلوب بود و انتظار می‌رود در کشور ایران با تعداد روزهای آفتابی بالا، در مقیاس صنعتی گسترش یابد.

    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، صافی چکنده، فاضلاب، گازهای گلخانه ای
|
  • Reza Ghotaslou, Tahereh Pirzadeh, Aylin Esmailkhani, Abed Zahedi Bialvaie, Hamed Ebrahimzadeh Leylabadlo * Pages 179-194

    Helicobacter pylori is the first formally recognized bacterial carcinogen and is one of the most effective human pathogens, as over half of the world's population is colonized with this Gram-negative bacterium. Unless treated, colonization usually persists lifelong. H. pylori infection represents a key factor in the etiology of the various gastrointestinal diseases, ranging from chronic active gastritis without clinical symptoms to peptic ulceration, gastric adenocarcinoma, and gastric mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma (MALT). This review concerns some of the most recent developments in diagnostic methods of H. pylori infection and it has been studied in different clinical conditions. Only highly accurate tests should be used in clinical practice, and the sensitivity and specificity of an adequate test should exceed 90%. The choice of tests should take all items among into account clinical circumstances, the likelihood ratio of positive and negative tests, the cost-effectiveness of the testing strategy, and the availability of the tests.

    Keywords: HELICOBACTER PYLORI, diagnosis, Endoscopy, Histology, culture
  • Arezoo Davarinia, Fatemeh Borzoee, Zohreh Mohammadzadeh Tabrizi, Roya Akbarzadeh, Hamideh Yazdimoghaddam * Pages 195-205
    Background & Objective

    Using novel methods of clinical evaluation is an important policy of educational institutions. Logbooks are among the most effective, novel techniques of clinical activity evaluation. The present study aimed to design, implement, and evaluate an electronic logbook to enhance the quality of evaluating operating room and anesthesiology field apprentices.

    Materials and Methods

    This was a combined research. In the qualitative stage, field apprenticeship logbooks were developed using the Delphi method in a purpose-based manner. Following that, the web-based electronic version was designed for Android. In the quantitative stage, clinical evaluation was performed on 30 BSc students of operating room and anesthesiology at Sabzevar School of Paramedical Sciences, Iran. At the end of the semester, a satisfaction scale was completed by the students and analyzed using descriptive statistics.

    Results

    In total, operating room students of the seventh semester (n=18) and anesthesiology students of the eighth semester (n=12) were enrolled in the study. The mean age of the participants was 21-22 years. The operating room and anesthesiology students had favorable and excellent satisfaction with all the items of the clinical apprenticeship evaluation using the electronic logbook.

    Conclusion

    According to the results, using an electronic logbook by clinical professors could enhance the performance of students and motivate students to increase their clinical competence in conducting various procedures in the operating room during the apprenticeship period.

    Keywords: Logbook, Electronic content, Clinical skills, Education, Evaluation, Satisfaction
  • Zeinab Akbari *, Fatemeh Esmaili Dehaj, Mahbobeh Saberi Mehr, Yalda Amirsasan Pages 206-217
    Introduction and objectives

    stuttering has multiple biological, cerebral, and psychological dimensions, all of which are necessary for better understanding of the disorder. The aim of this study was to investigate depression among people with and without stuttering.

    Method

    the present study was a systematic review. In order to obtain related studies, studies conducted until before 15th of Ordibehesht in 1400 (May 6, 2021) were skimmed using such key terms as: depression, mental disorder, mood disorders, speech disorder, and stuttering through international databases such as WEB OF SCIENCE, SCIENCEDIRECT, SCOPUS, SPRINGER, GOOGLESCHOLAR, and internal databases such as SID, NOORMAGS, MAGIRAN, and ISC. Finally, 321 study were skimmed and 10 study were selected to meet the objectives of this study.

    Results

    the results showed that depression in children and adolescents with stuttering is more than children and adolescents without stuttering. Likewise, the rate of depression increases with age, which is more severe in girls with stuttering. The results for depression in adults with stuttering are somewhat contradictory, though most studies have shown an increase in stuttering in adults with stuttering compared to adults without stuttering.

    Conclusion

    it seems that depression is more common in people with stuttering than without stuttering. Therefore, in addition to solving speech problems of these people, paying more attention to mental disorder such as depression is suggested.

    Keywords: Depression: Stuttering: Mental disorder
  • Zahra Baqani, Samira Basir Shabestari *, Iman Shirinbak, Mehdi Dolaty Pages 218-230
    Introduction

    Oral health has a significant impact on the complications of pregnancy and raising the awareness of health Providers, can lead to the strengthening of preventive treatments and reduce the financial burden on society. Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge and attitude of medical, midwifery and nursing students of Iran University of Medical Sciences about oral health during pregnancy.

    Materials and Methods

    During this descriptive-analytical study, which is done by a standard questionnaire, the knowledge and concern of these students in the field of oral health in pregnant women have evaluated. The questionnaire consists of two parts: demographic characteristics of the samples and their personal opinion about oral health.

    Results

    In this study, a total of 172 students (62 nursing, 24 midwiferies and 86 medical students) participated. The knowledge score among 17 questions was minimum zero, maximum 15 and average 6.85±6.96 No significant relationship was found between knowledge score, gender and field of study.

    Conclusion

    The level of knowledge of medical and paramedical students in the field of oral health during pregnancy is low and it is necessary to improve this awareness.

    Keywords: Medicine, Midwifery, nursing, Oral Health, pregnancy
  • Parisa Ghasemi, Farzad Nazem *, Masoud Etemadifar, Hossein Saki Pages 231-242
    Background

    Scientific evidences indicated that occurance of the imbalance during walking and gait disfunction profile could be related to a multiple sclerosis conditions . Otherwise , exercise activities as a non- pharmacological agent could be effectiveness for MS persons . Aim of this study, is Pilates and TRX programs intermediate on the dynamic balance , functional capacities in females with a multiple sclerosis conditions

    Methods

    in this study 30 females with a MS conditions ( mean age : 57/7 ±41/37years ,disease history : 77/3 ± 31/11 ys and disability grade : EDSS 84/0± 81/1 ) were randomly divided into three groups of 10 people. control group, TRX and Pilates groups activated for a 8 weeks periods with a 3 days interval weekly . Dynamic balance, functional capacities variables were measured by a standard styles. Statistical analysis of data performed with a ANCOVA – ONE Way . A p value of 0.05 was set.

    Results

    TRX and Pilates programs were induces a significantly differentces in Berg balance ,walking timing period ,TUG test , and 6 min speed walking (6MWDT ) in the two training groups and more prominently in the TRX group comparison with a control group ( p<0.05). But 2MWDT parameter in 3 groups weren,t outstanding statistically

    Conclusion

    Findindg indicated that TRX and Pilates programs intermediates were caused an improvement in functional capacities and balance indexes in females with a MS conditions. However, it seems that TRX pattern role on the selected independents variables was obviousely than a Pilates pattern

    Keywords: Pilates, TRX programs, balance, Multiple Sclerosis, Functional indexes
  • Zahra Nemati, Shahrokh Maghsoudi *, Seyyed Reza Mazlom, Maryam Kalatemolaei Pages 243-254
    Introduction

    Assertiveness is an essential tool in communication between nurses and other members of the hospital staff as well as patients. According to studies, more assertive nurses have higher self-esteem and if they make a mistake, they have more courage in reporting the error and as a result, take timely action and prevent the repetition of similar mistakes.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effect of an assertiveness training program on nurses' assertiveness and self-esteem.

    Methods

    This investigation was an experimental study, conducted on two equal groups with pre-test and post-test design. The study was performed on 70 nurses from different wards of Imam Reza Hospital in Mashhad, Iran. The assertiveness training program in the intervention group consisted of a workshop and a Intragroup session. All subjects in the two groups before, after, completed the Rathus assertiveness scale and Rosenberg self-esteem questionnaires. Data were statistically analyzed.

    Results

    The intervention and control groups were similar in terms of demographic characteristics (p>0.05). Implementation of the assertiveness training program increased the level of assertiveness and self-esteem of nurses in the intervention group in all post-intervention measurements compared to before (p <0.01). However, the increase in assertiveness and self-esteem of nurses in the intervention group was not significant in any of the post-intervention episodes compared to the control group (p> 0.05).

    Conclusion

    Based on our findings, the implementation of an assertiveness training program leads to improving the assertiveness and self-esteem.Keywords: assertiveness, self-concept, nurse, Communicating assertively, self-confidence

    Keywords: assertiveness: self, concept: nurse: Communicating assertively: self, confidence
  • Arezo Niknejad Jalali, SOMAYE SETOUDEH *, Mobina Rahimi, Malek Solimaney Mohammadi Pages 255-267
    INTRODUCTION

    The aim of this study is to investigate some of the demographic and behavioral factors related to the observance of health principles related to Covid 19 and to study the knowledge, attitude and practice of Sabzevar residents of the principles of care of Covid 19.

    METHODOLOGY

    This study was descriptive-analytical and cross-sectional study. The study sample was 1007 people of Sabzevar who were selected by random sampling method. In this study, a standard questionnaire was used which included demographic factors, attitude survey, knowledge assessment and observance of preventive behavior. The data analysis was performed using SPSS.20, the data with Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman descriptive and analytical statistics tests.

    Results

    Considering the mean scores obtained, there is a significant relationship between marital status and attitude and performance (p <0.05). There is no significant relationship between gender and knowledge and attitude, but there is a significant relationship between gender and performance (p <0.05) that women performed better than men. There is a significant relationship between age groups and knowledge and attitude (p <0.05). There is a significant relationship between income and attitude and performance (p<0.05). Housewives have both more knowledge and better performance than other occupations.

    Conclusion

    According to the results of the study, most people have sufficient knowledge and attitude about the principles of health care and methods of disease transmission. It seems that due to the prevalence and prevalence of coronary heart disease, the only solution to control it is vaccination and observing hygienic principles.

    Keywords: Health Protocols, Covid 19, Attitude, knowledge, Practice
  • Roya Kaveh, MohammadAmin Edalatmanesh * Pages 268-280
    Introduction

    Monosodium glutamate (MSG) induced excitotoxicity leads to oxidative stress in different areas of the brain. The aim of this study was to evaluate the neuroprotective effect of coenzyme Q10 (Co-Q10) on amelioration of short-term and long-term memory and oxidative stress parameters in MSG-treated rats.

    Material and Methods

    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats were randomly divided into 4 groups including control, MSG, MSG + Q10-10 and MSG + Q10-20. MSG gavage (4 mg / kg) and coenzyme Q10 injection at doses of 10 and 20 mg / kg (intraperitoneally; i.p.) were performed for 4 weeks. Then, short-term working memory was assessed using the Y maze and long-term avoidance memory was performed with the shuttle box. Hippocampal level of catalase (CAT) and total antioxidant capacity (TAC) were determined by ELISA method and malondialdehyde (MDA) content was determined by thiobarbituric acid method.

    Results

    In MSG group, there was a significant decrease in alteration behavior, increased latency time to the dark room of the shuttle box, decreased CAT, TAC expression and increased MDA compared to the control group (p <0.05). While in the Q10 treated groups, there was an increase in working and avoidance memory, an increase in CAT and TAC expression and a decrease in MDA in the hippocampus compared to the MSG group (p˂0.05).

    Conclusion

    It seems that Co-Q10 ameliorates MSG induced neurotoxicity and cognitive symptoms through preventing oxidative stress in the hippocampus.

    Keywords: Hippocampus, Monosodium glutamate, Oxidative stress, Rat, Ubiquinone
  • Ayatollah Usefi, Mahboobe Taher *, Hakimeh Aghae, Hasan Bagherinia Pages 281-290
    Background and aim

    Body image is complex concernincluding biological, psychological, internaland external social factors. The purpose of this study was to copparison of the effectiveness of interpersonal psychotherapy and congnitiye - behvioral therapy on body image in women referred to cosmetic surgery centers.

    Materials and methods

    This experimental study was a post-test pre-test by control group. The statistical population of all women in Mashhad who had referred to women's cosmetic surgery centers 1398. 45 were randomly placed in three groups (interpersonal psychotherapy, cognitive-behavioral therapy and control). The data gathering tool was multidimensional body-self relations questionnaire (Cash, 1997). content validity was used and their reliability was estimated through Cronbach’s alpha. SPSS20 software and descriptive and analytical statistics (covariance) were used to analyze the data.

    Results

    The analysis of covariance showed that interpersonal psychotherapy had a positive and significant effect on body image satisfaction (P <0.05). congnitiye - behvioral therapy had a positive and significant effect on body image satisfaction (P <0.05). results of post hoc test indicated that both training methods interpersonal psychotherapy and congnitiye - behvioral therapy, there is no significant difference in post-test scores (P > 0.05).

    Conclusion

    Considering the significant effect of methods interpersonal psychotherapy and congnitiye - behvioral therapy on the body image satisfaction , it is suggested to use this two method to increase women’s body image satisfaction.

    Keywords: body image, interpersonal psychotherapy, Cognitive-Behavioral Therapy, cosmetic surgery center
  • Monire Rezaie, Nasrin Hydarzade*, leila hydarzade Pages 291-302
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effect of peer educationadherence of dialysis patients l.

    Methods

    The present study is a clinical trial that was conducted in 1398 with the participation of 60 dialysis patients by available sampling method and random allocation of samples in two experimental and control groups (30 people in each group). . Before the intervention, information about the samples was collected through demographic questionnaires and adherence to diet and medication of dialysis patients. Then, the peer education intervention was designed based on the educational needs of patients in different areas for the intervention group. Face-to-face and solo procedures were performed during two sessions of dialysis. One month after the end of the second session, the diet and medication adherence questionnaire of dialysis patients was given to both groups again and the data were analyzed using SPSS software version 19.

    Results

    In the pre-test, independent t-test did not show a significant difference in the scores of diet and medication adherence between the control and intervention groups (p> 0.05). While in the post-test stage, there was a significant difference in the scores of diet and medication adherence between the experimental and control groups (p <0.05). Paired t-test also showed a significant difference between before and after the intervention in the experimental group (p <0.05). Discussion and

    Conclusion

    Peer education promotes adherence to diet and medication of dialysis patients, so the use of this educational method for dialysis patients along with other educational methods is recommended.

    Keywords: peer education, diet, Medical, dialysis
  • fahime ahmadian, Abolfazl Rahmani Sani *, Sepehr Soltani, Mohammad Hasan Kowsari Pages 303-317
    Background and Objective

    The development of wastewater treatment facilities has increased concern over their energy consumption and greenhouse gas emissions. Energy consumption is the main source of carbon emissions in wastewater treatment plants. The environmental impact of energy consumption in wastewater treatment plants can be reduced through different strategies, such as use of renewable energy sources.

    Materials and Methods

    Solar trickling filter pilot was designed and studied at Sabzevar University of Medical Sciences. wastewater was provided from the fish pool effluent. Results of project were analyzed with Retscreen Software.

    Results

    The mean removal of BOD5, COD, TC and TSS were 90%, 69%, 92% and 53%, respectively. The removal efficiency of BOD5, COD and TSS decreased with increasing organic and hydraulic loading rate and cloudiness. Pilot activity reduces about 0.1 tons of CO2 emissions per year. pilot was not economically feasible due to its small size.

    Conclusion

    solar trickling filter system is associated with problems such as cloudiness, dust accumulation on the plates, sudden electric motor interruption due to battery drain and so on, however, its efficiency was optimal and expected to expand in industrial scale in Iran with high sunny days.

    Keywords: body image, interpersonal psychotherapy, COGNITIVE, behavioral therapy, cosmetic surgery center