فهرست مطالب

مجله به زراعی کشاورزی
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • حامد نریمانی*، رئوف سید شریفی، فاطمه اقایی صفحات 269-281
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی و مصرف خاکی روی بر وزن دانه و برخی صفات بیوشیمیایی گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط شوری خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 98-1397 اجرا شد. فاکتورهای موردبررسی شامل سطوح شوری خاک (سطح شاهد و اعمال شوری های 30، 60 و 90 میلی مولار در خاک) و چهار روش کاربرد روی (شاهد یا عدم کاربرد روی، مصرف خاکی سولفات روی، محلول پاشی نانواکسیدروی و مصرف خاکی و محلول پاشی روی) بود. نتایج نشان داد که کاربرد هم زمان مصرف خاکی سولفات روی و محلول پاشی نانواکسیدروی در شوری 90 میلی مولار خاک، به طور معنی داری فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز، محتوای آنتوسیانین، پرولین و قندهای محلول را به ترتیب 24/20، 68/17، 16/13، 88/32 و 08/14 درصد نسبت به عدم کاربرد روی در شرایط شوری 90 میلی مولار خاک افزایش داد. هم چنین، کاربرد هم زمان مصرف خاکی سولفات روی و محلول پاشی نانواکسیدروی در شرایط عدم اعمال شوری، محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید در مقایسه با عدم کاربرد روی در بالاترین سطح از شوری خاک کاهش داد. کاربرد هم زمان مصرف خاکی سولفات روی و محلول پاشی نانواکسیدروی تحت شرایط عدم اعمال شوری دارای بیش ترین وزن دانه (016/1 گرم در بوته) نسبت به کاربرد این ترکیب تیماری در سایر سطوح شوری بود. به نظر می رسد که کاربرد هم زمان مصرف خاکی سولفات روی و محلول پاشی نانواکسیدروی می تواند وزن دانه ی گندم در شرایط شوری را، به دلیل بهبود صفات بیوشیمیایی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پرولین، قندهای محلول، کاتالاز، مالون دی آلدهید، نانواکسید روی
  • نیکروز شیرین زاده، محمدحسن بیگلویی*، کرامت اخوان، عادل محمدی صفحات 283-296

    به منظور بررسی اثر کم آبیاری بر ویژگی های کمی و کیفی گندم (Triticum aestivum L.) رقم مروارید، آزمایشی به صورت طرح کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با سه تیمار اصلی شامل روش آبیاری قطره ای نواری سطحی (TS)، آبیاری قطره ای نواری زیرسطحی (TSS) و آبیاری فارو (F) و سه تیمار فرعی شامل سطوح مختلف آبیاری به صورت کم آبیاری با 50 (I1)، کم آبیاری با 75 (I2) و آبیاری کامل با 100 (I3) درصد نیاز آبی گیاه در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اردبیل در منطقه مغان انجام گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بیش ترین وزن هزاردانه، شاخص برداشت و تعداد پنجه در واحد سطح به ترتیب با 05/0 کیلوگرم، 42 درصد و 56/448 در I3 و میزان پروتیین با 56/9 درصد در I1 به دست آمد. هم چنین بیش ترین عملکرد دانه و بهره وری آب به ترتیب با 33/7122 کیلوگرم در هکتار و 81/1 کیلوگرم بر مترمکعب مربوط به روش آبیاری TS با سطح آبیاری I3 (در بهره وری آب، تیمارI3  با I1 اختلاف معنی داری نداشت) بود و کم ترین آن ها با 67/2866 کیلوگرم در هکتار و 05/1 کیلوگرم بر مترمکعب در روش آبیاری F به ترتیب در سطوح آبیاری I1 و I3 به دست آمد. بنابر این روش آبیاری قطره ای نواری سطحی (TS) با تیمارهای سطح کم آبیاری 75 درصد نیاز آبی گیاه (I2) و آبیاری کامل 100 درصد نیاز آبی گیاه (I3)  به ترتیب در شرایط محدودیت آب و عدم محدودیت آب می توانند گزینه مناسبی برای تولید محصول گندم در منطقه مغان باشند.

    کلیدواژگان: آبیاری فارو، آبیاری قطره ای، شاخص برداشت، پروتئین، عملکرد دانه
  • مهدی جودی*، شهرام مهری صفحات 297-307
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه تسهیم ماده خشک به اندام های هوایی در زمان گرده افشانی، دو هفته بعد از گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک در ارقام مختلف گندم و ارتباط احتمالی آن با عملکرد دانه بود. تعداد 18 رقم گندم آبی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان طی سال زراعی 94-1393 موردبررسی قرار گرفتند. در زمان گرده افشانی، مقدار تجمع ماده خشک در کل گیاه از 95/1 گرم در رقم سومای3 تا 33/3 گرم در رقم الوند متغیر بود. در این زمان ارقام مختلف نسبت های مختلفی از ماده خشک را به ساقه (از 31 تا 41 درصد)، برگ (از 37 تا 50 درصد) و سنبله (از 16 تا 27 درصد) اختصاص دادند. در فاصله گرده افشانی تا دو هفته بعد از آن، وزن خشک ساقه و سنبله در همه ارقام افزایش اما وزن برگ عموما ثابت ماند. بیش ترین افزایش در وزن ساقه و سنبله مربوط به شیرودی (52/1 گرم) و کم ترین آن مربوط به سرداری (52/0 گرم) بود. در فاصله دو هفته بعد از گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک، سنبله مخزن غالب بود، اما اما تفاوت ارقام از نظر صدور مواد فتوسنتزی به سنبله و استفاده از ذخایر ساقه (انتقال دوباره) باعث تغییر دوباره الگوی تسهیم مواد فتوسنتزی در بین ارقام گندم شد. ارتباط مشخصی بین ارتفاع ارقام و وزن سنبله در زمان گرده افشانی مشاهده نشد، اما اما ارقام با ارتفاع کوتاه عموما در رسیدگی فیزیولوژیک دارای وزن و درصد سنبله بالا بودند. این نتایج نشان می دهد الگوی تسهیم مواد فتوسنتزی بسته به مرحله نموی گیاه و رقم مورداستفاده تغییر می یابد. بنابراین الگوی تسهیم مواد فتوسنتزی یک رقم در طی یک مرحله نموی ضرورتا نمی تواند در مرحله نموی دیگر نیز دیده شود. در پایان فصل رشد، ارقام کراس البرز و پیشتاز، از نظر تسهیم ماده خشک و عملکرد دانه برتر بودند. تجزیه همبستگی نشان داد وزن برگ ها در زمان گرده افشانی، وزن ساقه در دو هفته بعد از گرده افشانی و مقدار تسهیم مواد فتوسنتزی به دانه ها، ارتباط مثبت و معنی داری با عملکرد دانه داشتند. بنابراین، صفات ذکر شده می توانند در برنامه های مرتبط با افزایش عملکرد گندم، موردتوجه پژوهش گران قرار گیرند.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، تسهیم، عملکرد دانه، گندم، مراحل نموی
  • سارا نجفی، عیسی خمری*، احمد قنبری، مهدی دهمرده صفحات 311-323
    با هدف دستیابی به بالاترین سطح عملکرد و سودمندی در کشت مخلوط افزایشی آفتابگردان و ریحان تحت مدیریت آبیاری با آب شور و شیرین، آزمایشی به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال زراعی (1396 و 1397) در پژوهشکده دانشگاه زابل اجرا شد. آب شیرین (ECe= 3.9 dS.m-1) از رودخانه هیرمند و آب شور (ECe= 1.1 dS.m-1) از چاه تامین شدند. رژیم آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح آب شیرین، آب شور و متناوب (شور و شیرین یک در میان) و سطوح مختلف کشت به عنوان عامل فرعی شامل 100 درصد آفتابگردان (چهار بوته در مترمربع)، 100 درصد ریحان (80 بوته در مترمربع)، 100 درصد آفتابگردان+ 50 درصد ریحان، 50 درصد آفتابگردان+ 100 درصد ریحان، 100 درصد آفتابگردان و 100 درصد ریحان انجام شد. نتایج نشان داد اثر متقابل تیمارهای الگوی کشت مخلوط و رژیم آبیاری بر وزن هزاردانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، عملکرد روغن دانه آفتابگردان، و هم چنین صفات عملکرد وزن خشک و اسانس گیاه ریحان اثر معنی دار داشت. هم چنین در رژیم های آبیاری مختلف، بیش ترین نسبت برابری زمین کل (45/1- 37/1) و شاخص سودآوری (48/0-29/0) در الگوی کشت 50 درصد آفتابگردان+ 100 درصد ریحان دیده شد. نتایج نشان داد کشت مخلوط می تواند بر تعدیل تاثیر منفی شوری آب بر عملکرد گیاهان مورد آزمایش موثر باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری متناوب، اسانس، الگوی کشاورزی، تنش، شاخص برداشت
  • مسعود لکزائی، علی نخزری مقدم*، مهدی ملاشاهی، عباس بیابانی صفحات 325-335
    به منظور بررسی تاثیر آرایش کاشت، کود نیتروژن و مگافول بر عملکرد، اجزای عملکرد و پروتیین دانه نخود تحت شرایط دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه گنبدکاووس در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. عامل آرایش کاشت در سه سطح شامل 30×11، 45×4/7 و 60×5/5 سانتی‎متر (تراکم 30 بوته در مترمربع) و عامل مصرف کود در پنج سطح شامل عدم مصرف و مصرف 50 و 100 کیلوگرم نیتروژن خالص و مصرف یک و دو لیتر مگافول در هکتار بودند. بیش‎ترین تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه مربوط به آرایش های کاشت 30×11 و 45×4/7 و کم‎ترین آن مربوط به آرایش کاشت 60×5/5 سانتی‎متر بود. عملکرد دانه با کاربرد 100 و 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیش از تیمارهای دیگر بود. بیش‎ترین و کم‎ترین درصد پروتیین دانه به‎ترتیب مربوط به آرایش کاشت 60×5/5 و 30×11 سانتی‎متر بود. وزن 1000 دانه با کاربرد 100 و 50 کیلوگرم نیتروژن و دو لیتر مگافول در هکتار بیش از سایر تیمارها بود. شاخص برداشت با کاربرد کود حداکثر و در تیمار عدم مصرف کود حداقل بود. در مجموع، با توجه به تاثیر بیش تر نیتروژن بر عملکرد دانه نسبت به مگافول و عدم وجود تفاوت معنی دار بین مصرف 100 و 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، به نظر می رسد مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن و آرایش کاشت 30×11 مناسب ترین توصیه جهت کاشت نخود دیم در منطقه گنبدکاووس باشد.
    کلیدواژگان: تراکم، دانه در بوته، شاخص برداشت، کود، وزن هزار دانه
  • بابک درویشی*، مهرداد عشقی، سرحد بهرامی، حمید نصیری، رحمت آزاد، عاطفه خندان، رحمان باختر، عباس نوروزی صفحات 337-352
    آزمایش بررسی ارزش زراعی براساس مواد 24-17 بخش دوم آیین نامه اجرایی قانون ثبت ارقام گیاهی توسط موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و یا نماینده قانونی وی انجام می شود. در همین راستا و به منظور بررسی ارزش زراعی دو رقم وارداتی نخود (گوکسو و آراز)، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در چهار منطقه مختلف (اشنویه، مغان، سارال و کامیاران) به مدت دو سال زراعی (98-1397 و 99-1398) انجام گرفت. نتایج بررسی صفات نشان داد که مقدار عملکرد دانه نخود در منطقه معتدل سرد اشنویه (5/3365 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری بیش تر از سایر مکان های موردمطالعه بود. با توجه به معنی دارشدن اثر متقابل رقم× مکان بر صفت عملکرد دانه، در مکان های مختلف ارقام متفاوتی دارای بیش ترین عملکرد دانه بودند. بیش ترین وزن صددانه مربوط به ارقام آراز (11/39 گرم)، گوکسو (04/37 گرم) و سعید (22/36 گرم) بود. در بین ارقام موردمطالعه رقم گوکسو بیش ترین ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین (59/21 سانتی متر) را داشت و پس از آن ارقام هاشم (13/20 سانتی متر)، آراز (43/19 سانتی متر)، سعید (02/19 سانتی متر) و منصور (08/18 سانتی متر) قرار داشتند. ارقام گوکسو، منصور و سعید دارای طولانی ترین دوره رسیدگی فیزیولوژیک بودند و در عین حال دوره رسیدگی فیزیولوژیک در ارقام آراز و آرمان به طور معنی داری کم تر از سایر ارقام بود. ارقام آراز و گوکسو به دلیل عملکرد مناسب، وزن صددانه بیش تر و ارتفاع بالاتر اولین غلاف از سطح زمین به عنوان دو ژرم پلاسم مناسب نخود برای کشت در ایران مطرح هستند.
    کلیدواژگان: رقم آراز، ارتفاع اولین غلاف، عملکرد، گوکسو، وزن صد دانه
  • محسن رشدی*، محمدکاظم علیلو، سولماز کاظم علیلو صفحات 353-364

    فاصله های ردیف و تراکم کاشت از عوامل مهم در عملکرد لوبیا قرمز محسوب می شوند. در همین راستا اثر تراکم بوته و روش های کنترل علف های هرز بر عملکرد پروتیین دانه لوبیا قرمز، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی در سال 1397 بررسی شد. تراکم بوته در سه سطح (20، 25 و 30 بوته در متر مربع)و روش های کنترل علف های هرز در چهار سطح عدم کنترل، علف کش اختصاصی (بنتازون)، علف کش عمومی (پاراکوات) و وجین دستی بودند. اثر متقابل تراکم بوته و روش های کنترل علف های هرز بر تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف در بوته، وزن صددانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد پروتیین دانه معنی دار بود اما بر تعداد دانه در غلاف اثر معنی داری نداشت. بیش ترین تعداد غلاف در بوته (26 عدد) در تراکم 20 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علف های هرز حاصل شد. بیش ترین عملکرد دانه و عملکرد پروتیین دانه نیز به ترتیب 3391 و 841 کیلوگرم در هکتار در تراکم 30 بوته در مترمربع و اعمال وجین دستی علف های هرز به دست آمد. تداخل علف های هرز، می تواند کیفیت محصول را نیز به واسطه تغییر در ترکیبات موجود در دانه نظیر پروتیین، تحت تاثیر قرار دهد. با افزایش توانایی رقابت محصول از طریق انتخاب تراکم بهینه (30 بوته در مترمربع) در ترکیب با وجین دستی علف های هرز، به عملکرد مطلوب در لوبیا قرمز دست یافت.

    کلیدواژگان: بنتازون، پروتئین دانه، شاخص برداشت، لوبیا قرمز، وزن صد دانه
  • سید بصیر موسوی، سعید سیف زاده، حمید جباری*، علیرضا ولدآبادی، اسماعیل حدیدی ماسوله صفحات 365-378
    این پژوهش به منظور بررسی واکنش دو رقم گلرنگ آبی به شرایط تنش خشکی و محلول پاشی هورمون اکسین، به صورت آزمایش اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. در این آزمایش آبیاری در دو سطح بدون تنش خشکی (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله آغاز پرشدن دانه در کرت های اصلی و ارقام پدیده و گلدشت و محلول پاشی هورمون اکسین در دو سطح محلول پاشی با آب مقطر (شاهد) و کاربرد هورمون اکسین در یک مرحله (اواسط گل دهی) به غلظت 3000 میلی گرم در لیتر (30 پی پی ام) در کرت های فرعی به صورت فاکتوریل ارزیابی شدند. در شرایط محلول پاشی هورمون اکسین و محلول پاشی با آب مقطر (شاهد) در هر دو تیمار آبیاری معمول و تنش خشکی، بیش ترین تعداد کل طبق در بوته در رقم گلدشت به ترتیب به میزان 3/26، 3/24 و بیش ترین تعداد کل دانه در بوته در رقم گلدشت به ترتیب به میزان 708 و 592 مشاهده شد. محلول پاشی اکسین و آبیاری تاثیر معنی داری بر درصد روغن دانه نداشت. رقم گلدشت به دلیل دمای طبق کم تر، غلظت کربوهیدرات محلول برگ بیش تر، تعداد طبق و وزن هزاردانه بیش تر عملکرد دانه بالاتری در مقایسه با رقم پدیده داشت. نتایج کلی نشان داد که اثر تیمارهای موردبررسی تحت تاثیر سال قرار گرفت و با وجود تاثیر مثبت محلول پاشی هورمون اکسین بر برخی از اجزای عملکرد دانه گلرنگ در هر دو سطح آبیاری، محلول پاشی هورمون اکسین در مرحله اواسط گل دهی دانه تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت.
    کلیدواژگان: دمای طبق، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، قطع آبیاری، وزن هزار دانه
  • هادی اسدپور، سعید حضرتی*، امیررضا صادقی، بهمن پاسبان اسلام صفحات 379-392

    قارچ های مایکوریزایی از طریق ایجاد تغییرات روی برخی از خصوصیات ریشه، جذب عناصر غذایی و آب در گیاهان میزبان اثرات تنش خشکی را کاهش می دهد. به منظور بررسی تاثیر قارچ مایکوریزا آربسکولار بر برخی از خصوصیات گلرنگ بهاره رقم صفه تحت شرایط کم آبی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی استان آذربایجان شرقی به اجرا در آمد. نتایج نشان داد بیش ترین و کم ترین میزان عملکرد گلبرگ در شرایط عدم تنش کم آبی و تنش کم آبی از مرحله گلدهی به ترتیب به میزان 6/281 و 3/197 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در تیمار عدم تنش کم آبی بیش ترین درصد روغن دانه به میزان 65/30 درصد مربوط به تیمار بذر با قارچ بود. بیش ترین عملکرد روغن از تیمار عدم تنش کم آبی 9/1098 کیلوگرم در هکتار، هم چنین در تلقیح بذر با قارچ مایکوریزا آربسکولار 8/1107 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیش ترین میزان عملکرد دانه (4/4884 کیلوگرم در هکتار) در تیمار بدون تنش کم آبی در تلقیح بذر و خاک با قارچ به دست آمد. با توجه به نتایج تنش کم آبی منجر به کاهش عملکرد شده و تلقیح با قارچ مایکوریزا آربسکولار به ویژه تلقیح بذر و خاک، عملکرد گیاهان تحت تنش کم آبی را به واسطه اثر مثبت در فرایند جذب مواد غذایی و آب، رشدونمو را بهبود بخشید و گیاهان تلقیح شده با قارچ مایکوریزا آربسکولار در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده از رشد، عملکرد و محتوای روغن بهتری در شرایط تنش کم آبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: درصد روغن، عملکرد، قارچ مایکوریزا آرباسکولار، کم&lrm، آبی، گلرنگ
  • سمانه رهبان، بنیامین ترابی*، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی صفحات 393-406
    مطالعه حاضر با هدف برآورد خلا عملکرد کلزای آبی در ایران، به عنوان اولین قدم برای برنامه ریزی به منظور افزایش پایدار تولید این گیاه زراعی مهم در سال 98-1396 در آزمایشگاه مدل‏سازی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان برای دوره زمانی 1378 تا 1393 انجام شد. برای برآورد خلا عملکرد از روش ارایه شده در پروژه اطلس جهانی خلا عملکرد در جهت شناسایی پهنه‏های اقلیمی و هم چنین شناسایی ایستگاه‏های هواشناسی مهم در مناطق تولید کلزا در کشور استفاده شد. عملکرد واقعی برای کلزای آبی در مناطق اصلی کشت آن در کشور بین 1184 تا 2358 کیلوگرم در هکتار می باشد. دامنه عملکرد پتانسیل کلزای آبی 3823 تا 6520 کیلوگرم در هکتار برآورد شد. بالاترین عملکرد پتانسیل در استان های همدان و لرستان محاسبه و کم ترین آن مربوط به جلگه خوزستان بود. دامنه خلا عملکرد در اقلیم های اصلی کشت آن در کشور 2480 تا 4365 کیلوگرم در هکتار یعنی بین 53 تا 77 درصد خلا و به طور متوسط 3276 کیلوگرم در هکتار معادل 65 درصد خلا عملکرد برآورد شد. با در نظرگرفتن عملکرد قابل حصول به عنوان عملکرد هدف، بین 1544 تا 3208 و به طور متوسط 2261 کیلوگرم در هکتار عملکرد قابل حصول وجود دارد. بزرگ بودن خلا عملکرد، بیان‏گر این است که از ظرفیت تولید گیاهان زراعی در کشور به خوبی استفاده نمی‏شود. بررسی دلایل و روش‏های رفع خلا عملکرد موجود و استفاده از راه کارهای مدیریتی کارآمد به منظور دستیابی به عملکردهای بالاتر از لحاظ اقتصادی و امنیت غذایی در کشور بسیار دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: پروتکل گیگا، عملکرد واقعی، عملکرد پتانسیل، مناطق اقلیمی، مدل شبیه &rlm، سازی
  • قربان خدابین*، مژده سادات خیاط مقدم، شهریار کاظمی، مهسا رفعتی آلاشتی صفحات 407-422
    به منظور بررسی تاثیر سیستم‎های مختلف خاک ورزی در شرایط کم‎آبیاری به همراه کاربرد کود اوره و ورمی‎کمپوست بر عملکرد کمی و کیفی کلزا و برآورد مقدار آبشویی نیترات از خاک شنی، آزمایشی به‎صورت کرت‎های دوبار خردشده در قالب بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو سال زراعی 1398-1396 در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع واقع در استان البرز انجام گرفت. از لحاظ عملکرد دانه و روغن بین سیستم شخم حداقل و شخم معمول تفاوت معنی‎داری وجود نداشت، از طرف دیگر در سیستم بدون شخم عملکرد روغن به میزان  22 درصد نسبت به شخم حداقل و 5/21 درصد نسبت به شخم معمول کاهش یافت. کاربرد تلفیقی کود ورمی‎کمپوست و اوره در شرایط آبیاری مطلوب، منجر به افزایش عملکرد روغن (24 درصد نسبت به شاهد) گیاه کلزا شد. در هر سه نظام شخمی بیش ترین میزان آبشویی نیتروژن در شرایط کاربرد کود اوره به دست آمد، به طوری‎که در مقایسه با کاربرد ورمی‎کمپوست و تیمار تلفیقی کود به ترتیب 67 و 50 درصد در سیستم بدون شخم، 50 و 36 درصد در شخم حداقل و 49 و 34 درصد در سیستم بدون شخم بیش تر بود. تنش کم‎آبی باعث کاهش 6/7 درصدی لینولییک اسید شد. بیش ترین میزان اولییک اسید (9/63 درصد) و لینولییک اسید (7/20 درصد) به‎ترتیب در تیمار خاک ورزی حداقل× کود تلفیقی و خاک ورزی حداکثر× کود اوره مشاهده شد. از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت شخم حداقل و جایگزینی کود اوره با ورمی‎کمپوست با کاهش هدررفت نیتروژن و هم چنین تعدیل شرایط تنش ناشی از خشکی منجر به افزایش در عملکرد دانه و روغن کلزا می شود.
    کلیدواژگان: اسید چرب، اوره، خاک ورزی، عمکلرد دانه، ورمی&lrm، کمپوست
  • محسن فیض الهی، علی منصفی*، افراسیاب راهنما قهفرخی، معصومه فرزانه صفحات 423-435

    به منظور مقایسه کنترل شیمیایی و مدیریت تلفیقی علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای و جمعیت علف های هرز، پژوهشی مزرعه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در اراضی زیر کشت ذرت مرکز تحقیقات در منطقه شاوور شهرستان شوش اجرا شد. تیمارهای این آزمایش شامل  بدون مهارعلف هرز (شاهد)، وجین دستی، 5/1 لیتر آترازین، یک لیتر آترازین+مالچ کلشی، 175 گرم اولتیما، 150 گرم نیکوسولفورون+ ریم سولفورون (اولتیما)+ مالچ کلشی، 5/1 لیتر 2,4-D+MCPA، یک لیتر 2,4-D+MCPA+ مالچ کلشی، 5/1 لیتر نیکوسولفورون (کروز) و یک لیتر نیکوسولفورون (کروز)+مالچ کلشی بود. نتایج نشان داد که تیمارهای کنترل وجین دستی و یک لیتر کروز+ مالچ کلشی به ترتیب با مقادیر 4/14 و 2/13 تن در هکتار بیش ترین میزان عملکرد دانه، تیمار وجین دستی با میانگین 5/31 تن در هکتار بیش ترین عملکرد بیولوژیک؛ تیمارهای 5/1 لیتر کروز، 5/1 لیتر 2,4-D+MCPA و 5/1 لیتر آترازین به ترتیب با مقادیر 7/55، 6/53 و 7/47 درصد بیش ترین شاخص برداشت ذرت را داشتند. از نظر پویایی جمعیت علف های هرز نیز، تیمارهای وجین دستی و یک لیتر کروز+ مالچ کلشی بیش ترین کاهش را در جمعیت و وزن خشک علف های هرز ایجاد نمودند که باعث کاهش رقابت و افزایش عملکرد در تیمارهای ذکرشده شد. به طورکلی، اتخاد رویکردهای تلفیقی (شیمیایی+ زراعی+ مکانیکی) می تواند سهم به سزایی در افزایش عملکرد محصول ذرت و کاهش آلودگی های زیست محیطی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ذرت، شاخص برداشت، مالچ کلشی، مدیریت تلفیقی، مهار شیمیایی
  • محمدتقی فیض بخش*، ابوالفضل فرجی صفحات 437-447

    افزایش عملکرد در برنج مستلزم شناخت روش های مدیریتی مناسب از جمله تاریخ کاشت و معرفی ارقام جدید است. این آزمایش در سال زراعی 1399 بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان (عراقی محله) انجام شد. این پژوهش به صورت دو آزمایش مجزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تاریخ کاشت به موقع (30 اردیبهشت ماه) و دیرهنگام (اول تیرماه) با هفت رقم برنج (طارم هاشمی، فجر، ندا، شیرودی، تیسا، آنام، بی نام) اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر رقم در هر دو تاریخ کاشت بر روی همه صفات موردبررسی (روز تا گلدهی، روز تا برداشت، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، تعداد دانه پر در خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، شاخص برداشت و بهره وری مصرف آب) معنی دار بود. در تاریخ کاشت به موقع، بیش ترین عملکرد دانه از ارقام ندا و شیرودی به ترتیب به میزان 3/9023 و 5/8675 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. هم چنین در تاریخ کاشت به موقع بیش ترین بهره وری مصرف آب به ارقام ندا و شیرودی به ترتیب به میزان یک و 98/0 کیلوگرم بر مترمکعب تعلق داشت. در تاریخ کاشت دیرهنگام بیش ترین بهره وری مصرف آب از ارقام تیسا و بی نام به ترتیب به میزان 74/0 و 63/0 کیلوگرم بر مترمکعب مشاهده شد. باتوجه به عملکرد دانه و بهره وری مصرف آب در تاریخ کاشت به موقع ارقام ندا و شیرودی و در کشت های دیرهنگام ارقام تیسا و بی نام می توانند جهت معرفی به کشاورزان و افزایش تنوع در ارقام مورد بهره برداری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت به موقع، تاریخ کاشت دیرهنگام، عملکرد بیولوژیک، روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی
  • مهرنوش گرشاسبی*، محمد رفیعی الحسینی، سینا فلاح، علی اشرف جعفری، شمسعلی رضازاده صفحات 449-464
    برخی گیاهان دارویی نقش مهمی در تولید علوفه با کیفیت دارند و ضمن کاهش هزینه های تولید به حفاظت محیط زیست و منابع آب و خاک نیز کمک می کنند. از طرفی کشت مخلوط و کاربرد کودهای آلی و زیستی یا تلفیق مناسب این دو با کودهای شیمیایی می تواند به عنوان یک راه کار در افزایش عملکرد گیاهان در کشاورزی پایدار موردتوجه قرار گیرد. به همین منظور جهت بررسی اثر منابع مختلف کود و نسبت های مختلف کشت مخلوط جایگزینی کاسنی و یونجه یک ساله اسکوتالاتا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در مزرعه آزمایشی واقع در شهرستان بهبهان به اجرا در آمد. فاکتور اول نوع نهاده تغذیه ای (شیمیایی، آلی و تلفیقی) شامل سه سطح کود شیمیایی (اوره+ سوپرفسفات تریپل)، کود ورمی کمپوست و کود تلفیقی (کود زیستی نیتروکسین+ فسفات بارور2+ 50 درصد کود شیمیایی) بود و فاکتور دوم  نسبت های مختلف کشت در پنج سطح شامل کشت خالص کاسنی (SC)، کشت خالص یونجه (SM)، یک ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه (C1M1)، یک ردیف کاسنی: دو ردیف یونجه (C1M2) و دو ردیف کاسنی: یک ردیف یونجه (C2M1) بودند. صفات موردمطالعه شامل عملکرد علوفه کاسنی و یونجه و ویژگی های کیفی علوفه شامل درصد و عملکرد پروتیین خام، درصد خاکستر، فیبر خام،  قابلیت هضم ماده خشک و محتوای عناصر کلسیم و فسفر علوفه بود. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد علوفه خشک  کاسنی و یونجه (به ترتیب 04/4 و 63/4 تن در هکتار) در تیمار تک کشتی و منبع کود شیمیایی حاصل شد. نسبت های کشت مخلوط  و کاربرد کودهای تلفیقی و ورمی کمپوست موجب بهبود پروتیین خام و خاکستر یونجه و بهبود فیبر خام علوفه کاسنی بدون کاهش در سایر صفات کیفی شدند. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان دهنده برتری تمام نسبت های کشت مخلوط نسبت به تک کشتی این گیاهان بود. درنهایت تیمارهای کشت مخلوط C1M1 و C2M1  با نسبت برابری زمین 3/1 و مجموع عملکرد 44/5 و 95/4 تن در هکتار و  کاربرد کود تلفیقی به عنوان تیمارهای برتر شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پروتئین، علوفه، کشت خالص، کود، نسبت برابری زمین
  • محمد عبیات*، سعید امانپور، محمود عبیات، ماجده عبیات صفحات 465-479

    تصاویر ماهواره ای، از قابلیت بالایی جهت برآورد سطح زیرکشت محصولات کشاورزی برخوردارند. هدف این مطالعه، شناسایی سطح زیرکشت محصولات غالب در شهرستان شوشتر با استفاده از تصاویر لندست 8 طی دوره رشد در سال 1398 می باشد. با روش های طبقه بندی حداکثر احتمال و ماشین بردار پشتیبان در رویکرد اول و استفاده از شاخص گیاهی NDVI در رویکرد دوم، محصولات زراعی در مراحل مختلف رشد و با توجه به تقویم زراعی آن ها، نقشه الگوی کشت محصولات این منطقه نگاشته شد. جهت بررسی صحت نتایج، نقشه های تولیدشده با داده های مرجع موردبررسی قرار گرفت. از آمار جهاد کشاورزی استان خوزستان در سال 1398 نیز برای ارزیابی نتایج استفاده شد. نتایج نشان داد که ضریب کاپا و صحت کلی در روش حداکثر احتمال به ترتیب 90 و 80 درصد، در روش ماشین بردار پشتیبان به ترتیب 92 و 90 درصد و در روش استفاده از شاخص NDVI، به ترتیب 95 و 93 درصد محاسبه شد. براساس نتایج، سطح زیرکشت گندم، جو، برنج و ذرت، در روش حداکثر احتمال، در مقایسه با آمار جهاد کشاورزی به ترتیب خطایی برابر 6/12، 4/16، 7/8 و 6/6 درصد و در روش ماشین بردار پشتیبان به ترتیب خطایی برابر 1/10، 3/8، 1/5، 2/7 درصد داشته است. اما استفاده از شاخص NDVI به عنوان بهترین روش برآورد سطح زیرکشت در منطقه، در مقایسه با آمار جهاد کشاورزی به ترتیب دارای خطایی برابر 4/2، 5/1، 3/4 و 6/4 درصد بوده که نشان دهنده قابلیت بالای شاخص های گیاهی در برآورد سطح زیرکشت محصولات با توجه به مرحله فنولوژی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: الکوی کشت، تصاویر ماهواره ای، طبقه بندی، NDVI، شوشتر
  • مصطفی ابراهیمی کیا، متین جامی معینی*، حمید مروی، یوسف هاشمی نژاد، محمد قاسم زاده گنجه ای صفحات 481-496
    به منظور بررسی اثر فاصله ردیف و مقدار مصرف نیتروژن بر رشد و عملکرد کینوا، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در سبزوار انجام شد. عوامل موردمطالعه شامل فاصله ردیف کاشت در سه سطح 25، 50 و 75 سانتی متر و مقدار مصرف نیتروژن در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین محتوای رنگدانه های فتوسنتزی، طول پانیکول، تعداد دانه در بوته و عملکرد بیولوژیک در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بالاترین تعداد پانیکول در بوته (24/19 عدد) و وزن هزاردانه (51/3 گرم) را دارا بود. افزایش فاصله ردیف باعث افزایش محتوای کلروفیل، ارتفاع بوته، تعداد پانیکول، طول پانیکول و تعداد دانه در بوته شد، اما وزن هزاردانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را کاهش داد. کاهش عملکرد دانه با افزایش فاصله ردیف به 50 و 75 سانتی متر، به ترتیب برابر با 62/18 و 14/50 درصد بود. بالاترین عملکرد دانه (5/6644 کیلوگرم در هکتار) در شرایط مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و در فاصله ردیف 25 سانتی متر مشاهده شد. با افزایش فاصله ردیف، نیاز نیتروژنی برای تولید حداکثر عملکرد دانه کاهش یافت، به طوری که بالاترین عملکرد دانه در فاصله ردیف های 75، 50 و 25 سانتی متر به ترتیب با مصرف 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تولید شد. با توجه به نتایج، مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و فاصله ردیف 25 سانتی متر برای کاشت ژنوتیپ ساجاما، قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، شاخص کلروفیل، طول پانیکول، کاروتنوئید، کینوا
  • مرجان السادات حسینی فرد، مجید قربانی جاوید*، الیاس سلطانی، ایرج الله دادی، دانیال کهریزی صفحات 497-509

    به منظور ارزیابی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و محتوای روغن لاین های گیاه روغنی کاملینا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 40 لاین هاپلویید مضاعف و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. ازآنجایی که خصوصیات عملکردی و محتوای روغن لاین های گیاه کاملینا در شرایط آب وهوایی ایران ناشناخته است، در این پژوهش اجزای عملکرد دانه و هم چنین عملکرد و محتوای روغن 40 لاین هاپلویید مضاعف کاملینا بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان دهنده تفاوت بسیار معنی دار لاین های کاملینا از نظر اجزای عملکرد بود که این تفاوت ها در نهایت منجر به ایجاد اختلاف های معنی دار در عملکرد دانه شد و از این طریق بر عملکرد روغن دانه تاثیر گذاشت. با وجود این که هیچ کدام از لاین ها در تمامی اجزای عملکرد دانه برتری مطلق نداشتند، اما از نظر عملکرد نهایی دانه لاین های 134 و 110  به ترتیب با 3178 و3120 کیلوگرم در هکتار به عنوان لاین های برتر شناسایی شدند. بنابراین با توجه به هدف این پژوهش به منظور انتخاب بهترین لاین کاملینا با حداکثر عملکرد دانه و روغن لاین های 134 و 110 به عنوان لاین های برتر و امیدبخش که با شرایط آب وهوایی منطقه پاکدشت سازگاری دارند، معرفی و توصیه شدند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تفاوت های ژنوتیپی، دانه های روغنی، درصد روغن، سازگاری
  • ساحره هاشمیان، علیرضا ابدالی مشهدی، امین لطفی جلال آبادی*، احمد کوچک زاده صفحات 511-526
    گیاه کاسنی به دلیل خاصیت خوشخوراکی و قابلیت هضم بالای خود، نقش موثری در افزایش تولیدات دام های اهلی دارد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و سطوح کود نیتروژن بر برخی صفات کاسنی (Cichorium intybus L.) آزمایشی به صورت کرت های یک بار خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. فاکتورهای موردبررسی شامل چهار تاریخ کاشت (اول آبان، 15 آبان، اول آذر و 15 آذر) به عنوان کرت اصلی و چهار سطح نیتروژن (صفر (عدم کاربرد)، 75، 150، 225 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت تنها شاخص سبزینگی، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی قابل هضم را تحت تاثیر قرار داد، اما نیتروژن بر تمام صفات موردبررسی اثر معنی داری داشت. افزایش کاربرد نیتروژن تا 225 کیلوگرم در هکتار باعث شد که گیاه از نظر ارتفاع بوته، شاخص سبزینگی، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی وزن تر و خشک شرایط بهتری را ایجاد نماید. به طوری که تیمار 225 کیلوگرم در هکتار نیتروژن نسبت به عدم کاربرد، وزن تر اندام هوایی و درصد پروتیین علوفه را به ترتیب 35/66 و 44/6 درصد افزایش داد. اما در این دو صفت در تاریخ های کاشت مختلف بین سطوح کاربرد نیتروژن اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در این پژوهش تاریخ کاشت های دیرهنگام منجر به بهبود اکثر صفات فیزیولوژیکی، مرفولوژیکی، عملکردی وکیفی گیاه شد. بر همین اساس می توان تاریخ کاشت اوایل تا اواسط آذرماه با میزان کود شیمیایی 150 کیلوگرم در هکتار را بهترین تیمار جهت کشت کاسنی در منطقه اهواز معرفی نمود.
    کلیدواژگان: انرژی قابل هضم، شاخص سطح برگ، کلروفیل، قابلیت هضم ماده خشک، وزن خشک اندام هوایی
  • علی یزدان پناه گوهری، مرضیه قنبری جهرمی*، وحید زرین نیا صفحات 527-544
    میکوریزا یکی از رایج ترین میکروارگانیزم های همزیست با گیاهان محسوب می شود. به منظور ارزیابی سازگاری توده‏های مختلف بذری گیاه کاسنی و تلقیح با قارچ میکوریزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی شامل دو توده بذری (اردبیل و فارس) و تیمار همزیستی با گونه های قارچ میکوریزا (Glomus mosseae، Glomus intraradices و عدم کاربرد) در سه تکرار در گلخانه در سال 1398 اجرا شد. میزان ترکیبات فیتوشیمیایی (فنول، فلاونویید و فعالیت آنتی‏اکسیدانی، کلروفیل a، b و کل)، وزن تر و خشک ریشه و طول آن، جذب عناصر معدنی در گیاه کاسنی اندازه‏گیری شد. نتایج نشان داد که توده بذری و کاربرد قارچ‏های میکوریزا تاثیر معنی داری بر صفات رویشی، مقدار تولید کلروفیل، فنول و فلاونویید کل و فعالیت آنتی‏آکسیدانی گیاه داشت. بالاترین مقدار تولید فنل کل (77/3 میلی‏گرم بر گرم وزن تر)، فلاونویید کل (21/1 میلی‏گرم بر گرم وزن تر)، فعالیت آنتی‏آکسیدانی (23/5 میلی‏گرم بر گرم وزن تر) و پارامترهای رشد رویشی در تیمار توده اردبیل و تحت کاربرد قارچ G. intraradices و کم ترین مقدار آن‏ها در توده فارس در شرایط عدم کاربرد قارچ مشاهده شد. نوع توده بذری باعت تغییر در میزان رشد و ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه می شود. با کاربرد قارچ های میکوریزا پارامترهای رشدی بهبود یافتند. تاثیر کاربرد قارچ G. intraradices، کارآمدتر از همزیستی ناشی از قارچ G. mosseae تشخیص داده شد. براساس نتایج پژوهش حاضر و با توجه به سازگاری میکوریزا با محیط زیست، استفاده از قارچ‏های مذکور به منظور افزایش عملکرد انواع گیاهان و به ویژه گیاهان دارویی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی&rlm، اکسیدانی، فنول کل، کاسنی، کود زیستی، فسفر
  • محمد سیاری*، منیره مرادی فرسا، علی عزیزی صفحات 545-561
    مرحله ای از رشد گیاه که تنش غیرزیستی بروز می کند در تعیین میزان متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی موثر می باشد. در این پژوهش اثر تنش خشکی در مراحل مختلف فنولوژی بر رشد و برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه مفراح (Nepeta crispa L.) در قالب آزمایشی به صورت کرت های خردشده در دانشگاه بوعلی سینا طی سال 1398 بررسی شد. تیمار تنش خشکی در سه سطح تنش ملایم، تنش متوسط و تنش شدید به ترتیب با 80، 60 و 40 درصد ظرفیت مزرعه ای در دو مرحله فنولوژیک گیاه مفراح (مرحله استقرار نشای شش برگی و مرحله قبل از گلدهی) در سه تکرار اعمال شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد تنش خشکی اثر معنی داری بر کلیه صفات رشدی گیاه و نیز پارامترهای فیتوشیمیایی گیاه شامل میزان پرولین، محتوای نسبی آب، فنل کل، فلاونویید کل، تانن کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و اسیدهای فنولیک داشته است. اعمال تنش خشکی در هر دو مرحله فنولوژیکی سبب کاهش میزان رشد و عملکرد گیاه و نیز کاهش کلروفیل و محتوای نسبی آب شد. با این حال، افزایش تولید ترکیبات فنلی و اسیدهای فنولیک (از قبیل اسیدهای رزمارینیک، کلروژنیک و کافییک) و تجمع پرولین با اعمال تنش خشکی سبب کاهش آثار سوء تنش و افزایش خواص دارویی گیاه مفراح شد. هم چنین اثر اعمال تنش خشکی در مرحله قبل از گلدهی بیش تر از اعمال آن در مرحله استقرار نشای شش برگی بود. براساس نتایج حاصل، اعمال تنش خشکی متوسط در مرحله قبل از گلدهی جهت افزایش بیوسنتز برخی ترکیبات فیتوشیمایی گیاه مفراح پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسیدهای فنولیک، پرولین، تانن ها، ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • فرشته دارابی، نصرت الله عباسی*، محمدجواد زارع صفحات 563-582

    هدف آزمایش بررسی و ارزیابی تاثیر پوتریسین و 24- اپی براسینولید در تغییر فعالیت آنزیم های ضداکسنده جهت تحمل به تنش خشکی در گیاه ریحان بود. طرح به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 97- 1396 و 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تیمار آبی در سه سطح (40، 80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی، محلول پاشی پوتریسین در سه سطح (صفر (شاهد)، 5/0 و 2 میلی مولار) و 24- اپی براسینولید در سه سطح (صفر (شاهد)، 5/0 و 2 میکرو مولار) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی اجرا شد. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان پرولین در تیمارآبی 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر در سال اول آزمایش حاصل شد و کاربرد پوتریسین (دو میلی مولار) و 24-اپی براسینولید (5/0 میکرومولار) نیز سبب افزایش بیش تر میزان پرولین گیاه ریحان شد. در تیمار120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و کاربرد دو میلی مولار پوتریسین بیش ترین میزان آنزیم کاتالاز مشاهده شد. برهم کنش اثرات تنش خشکی، پوتریسین و 24-اپی براسینولید نیز نشان داد که بیش ترین میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در تیمار 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و بالاترین غلظت پوتریسین (دو میلی مولار) و 24- اپی براسینولید (دو میکرومولار) مشاهده شد. در شرایط آبیاری مطلوب (40 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، کاربرد هم زمان غلظت های کم تر پوتریسین (5/0 میلی مولار) و اپی براسینولید (5/0 میکرومولار) و در شرایط تنش خشکی (80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، غلظت بیش تر این دو ماده (دو میلی مولار پوتریسین و دو میکرومولار اپی براسینولید) باعث افزایش آنزیم گایاکول پراکسیداز شد. برهم کنش چندگانه سال، تنش خشکی، پوترسین و 24- اپی براسینولید تاثیر معنی داری بر فلاونویید کل و درصد اسانس ریحان گذاشت به نحوی که در هر دو سال آزمایش، کاربرد غلظت 2 میلی مولار پوترسین و 2 میکرومولار 24-اپی براسینولید در همه سطوح آبی به ویژه 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر، سبب افزایش بیش تر این دو صفت شد و در سال اول آزمایش این افزایش بیش تر از سال دوم بود. کاربرد هم زمان دو میلی مولار پوترسین و دو میکرومولار اپی براسینولید به دلیل افزایش سنتز پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدانی بهترین تیمار در جهت کاهش  اثرات تنش خشکی  در گیاه ریحان بود، که نشان دهنده وجود رابطه هم افزایی بین این دو ماده در بهبود رشد گیاه ریحان و افزایش درصد اسانس این گیاه است.

    کلیدواژگان: پوتریسین، کاتالاز، درصد اسانس، پرولین، اپی براسینولید.ریحان
  • محمد طیب بایزیدی اقدم، جلال جلیلیان*، حمید محمدی صفحات 583-599
    یکی از مهم ترین اهداف کشت گیاهان دارویی، بهبود محتوای اسانس آن ها می باشد که تحت تاثیر عواملی محیطی از جمله شرایط تنش کم آبیاری و تغذیه ای قرار خواهد گرفت. بدین منظور، مطالعه ای سه ساله به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ارومیه در سال های زراعی 96-1393 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح آبیاری در سه سطح (آبیاری نرمال، آبیاری تکمیلی و شرایط دیم) و فاکتور فرعی در شش سطح در برگیرنده تیمارهای کودی شامل کود زیستی (ازتوبارور یک+ فسفات بارور دو) همراه و بدون ورمی کمپوست، کود شیمیایی کامل و کود نانو کامل همراه و بدون ورمی کمپوست بود. نمونه برداری و آنالیز صفات در سال زراعی 96-1395 (سال سوم کاشت) انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای آبیاری تکمیلی و دیم به ترتیب ضمن کاهش غلظت عناصر نیتروژن (94/14 و 72/7 درصد)، فسفر (20/31 و 71/37 درصد)، پتاسیم (58/11 و 14/9 درصد)، مس (27/14 و 96/28 درصد)، و وزن خشک کل آویشن (22/33 و 14/56 درصد) سبب افزایش غلظت عناصر آهن (08/8 و 05/66 درصد)، روی (82/16 و 16/7 درصد) و عملکرد اسانس (32/25 و 11/37 درصد) نسبت به شرایط آبیاری نرمال شد. کاربرد تلفیقی کود نانو با ورمی کمپوست در شرایط آبیاری نرمال و کاربرد کود نانو در شرایط آبیاری تکمیلی و دیم منجر به بهبود عملکرد اسانس (به ترتیب 70/2، 39/3 و 78/3 درصد) شد. به طور کلی بهبود عملکرد اسانس در شرایط نامساعد محیطی به هنگام کاربرد کود نانو، نشان دهنده کارایی این کود در تامین عناصر غذایی و دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار است.
    کلیدواژگان: عملکرد اسانس، کود زیستی، کود شیمیایی، کود نانو، ورمی کمپوست
  • عبدالشکور رئیسی*، فاطمه نصرتی، حسین پیری صفحات 601-614

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کودهای آلی، زیستی و شیمیایی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه توده محلی ایرانشهر در سال زراعی 98-1397 در شهرستان ایرانشهر، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای کودی شامل کود زیستی فسفات بارور2، کود زیستی فسفات بارور3، کود دامی گاوی، سوپرفسفات تریپل و ورمی کمپوست بودند که با شاهد (عدم مصرف کود) نیز مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اثر کودها بر اکثر ویژگی های موردبررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. تاثیر تیمارها بر ویژگی های شاخص تورم، شاخص سبزینگی و ارتفاع بوته در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. بیش ترین درصد نیتروژن دانه (24/6) و پتاسیم دانه (42/0) تعداد پنجه در بوته، تعداد سنبله، طول سنبله، وزن تر بوته، شاخص تورم، کربوهیدرات بذر و شاخص سبزینگی تحت تاثیر کود دامی حاصل شد. حداکثر مقدار طول ریشه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن خشک بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بوته، عملکرد در هکتار، موسیلاژ، پروتیین، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل تحت تاثیر کود ورمی کمپوست به دست آمد. تیمار ورمی کمپوست عملکرد دانه و کلروفیل کل را به ترتیب به میزان 56/46 و 76/32 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. هم چنین شاهد و کود زیستی بارور2 به ترتیب بیش ترین میزان تورم و بیش ترین درصد فسفر دانه را به خود اختصاص دادند. به طوربه طورکلی این نتیجه حاصل می شود که کود آلی ورمی کمپوست بر اکثر ویژگی های کمی و کیفی گیاه اسفرزه به نسبت تاثیر بیش تری دارد و استفاده از آن مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: اسفرزه، کود آلی، زیستی، شیمیایی، صفات کمی و کیفی
  • مهدی طاهری اصغری* صفحات 615-629
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسیدهای آمینه و کاربرد قارچ مایکوریزا بر ویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، طی سال های زراعی 99-1398 و 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (شاهد، Glomus mosseae، G.etunicatum و G. intraradices) و سطوح کود اسیدآمینه سورن (این ترکیب تجاری حاوی انواع اسیدهای آمینه ضروری برای گیاه است) شامل بدون محلول پاشی و محلول پاشی در دو مرحله ساقه دهی و گل دهی بود. نتایج نشان داد تلقیح با مایکوریزا بر همه صفات موردبررسی معنی دار بود. هم چنین اثر کود اسیدآمینه بر همه صفات به جز درصد اسانس و عملکرد عصاره اثر معنی داری داشت. در بین مایکوریزاهای مورداستفاده، Glomus mosseae توانست در بیش تر صفات نسبت بقیه قارچ ها برتری داشته باشد. بیش ترین عملکرد بذر از تیمار کود اسیدآمینه و Glomus mosseae با مقدار 2343 کیلوگرم در هکتار و بیش ترین عملکرد اسانس نیز از تیمار Glomus mosseae با مقدار 74/7 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. با نتایج به دست آمده می توان گفت استفاده از کودهای دارای اسیدآمینه به همراه تلقیح با مایکوریزا اثر مثبتی بر صفات گیاه دارویی همیشه بهار دارد.
    کلیدواژگان: اسانس، اسید آمینه، عصاره، کود بیولوژیک، مایکوریزا
  • محمدرضا کیمیایی، علیرضا سیروس مهر*، براتعلی فاخری صفحات 631-643

    به منظور بررسی تاثیر رژیم های آبیاری و محلول پاشی سیلیکون بر ویژگی های کمی و فیزیولوژیک گاوزبان، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل (زهک) اجرا شد. تیمارها شامل رژیم های آبیاری در سه سطح (90، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی مزرعه) به عنوان عامل اصلی و چهار سطح محلول پاشی سیلیکون به فرم سیلیکات سدیم (Na2SiO3) (صفر، 2، 4 و 6 میلی مولار) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد بیش ترین میزان پرولین از اثر متقابل رژیم آبیاری 50 درصد ظرفیت زراعی بدون کاربرد سیلیکون به میزان 7847/0 میلی گرم بر وزن تر به دست آمد. براساس نتایج مقایسه میانگین، بیش ترین میزان کلروفیل a (919/15 میلی گرم در گرم برگ)، کلروفیل b (14/7 میلی گرم در گرم برگ)، از اثر متقابل رژیم آبیاری 70 درصد ظرفیت زراعی و کاربرد 2 میلی مولار سیلیکون، هم چنین تعداد گل در بوته، عملکرد خشک کل بوته (520 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (1187 کیلوگرم در هکتار)، به ترتیب از اثر متقابل رژیم آبیاری 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی و کاربرد 6 میلی مولار سیلیکون به دست آمد. به طورکلی، سیلیکون اثرات رژیم های آبیاری را کاهش و سبب افزایش مقاومت گاوزبان در برابر کم آبی می شود. بنابراین استفاده از تیمار 4 میلی مولار سیلیکون جهت دستیابی به حداکثر عملکرد گل تحت شرایط کم آبی مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پرولین، عملکرد بیولوژیک، عملکرد گل، کاروتنوئید، کلروفیل
  • سیده رقیه حسینی ولیکی، رحمت عباسی*، همت الله پیردشتی، وحید اکبرپور صفحات 645-658

    آلودگی به علف های هرز در اراضی زراعی بسیار فراتر از یک گونه می باشد، بنابراین توجه به تداخل چند گونه ای علف های هرز از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه به منظور بررسی ارزیابی عملکرد و اسانس گیاه رازیانه تحت رقابت هم زمان تراکم های علف های هرز تاج خروس ریشه قرمز و سوروف در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح تراکم علف هرز سوروف (صفر، چهار و هشت بوته در مترمربع) و سه سطح تراکم علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (صفر، چهار و هشت بوته در مترمربع) بودند. بیش ترین عملکرد دانه (2230 کیلوگرم در هکتار) و بیش ترین درصد اسانس (دو درصد) از تیمار عاری از علف هرز به دست آمد. در شرایط تداخل هشت بوته در مترمربع علف هرز تاج خروس و تراکم‎های صفر، چهار و هشت بوته در مترمربع سوروف، به ترتیب باعث 1/30، 9/62 و 7/75 درصد کاهش عملکرد دانه و 5/24، 2/26 و 5/29 درصد کاهش درصد اسانس نسبت به شرایط عدم آلودگی علف هرز شدند. ضریب قدرت رقابتی تاج خروس نسبت به سوروف بالاتر بود و تداخل 5/14 بوته در مترمربع سوروف و یا 7/7 بوته در مترمربع تاج خروس باعث 50 درصد افت عملکرد رازیانه شد.

    کلیدواژگان: اسانس، تداخل، تراکم، عاری از علف هرز، قدرت رقابتی علف هرز
  • سید پویا حسینی، سودابه گلستانی کرمانی*، کوروش قادری، نسرین سیاری صفحات 659-672

    با توجه به کمبود منابع آبی و اثرات منفی آن بر عملکرد محصولات کشاورزی و لزوم تامین امنیت غذایی، ارایه راه کارهای موثر جهت بهبود مدیریت و بهره وری مصرف آب در این بخش ضروری است. بدین منظور در بهار 1398 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه باهنر کرمان انجام شد. فاکتورهای پژوهش شامل سه سطح آبیاری FC100، FC75 و FC50 (100 و 75 و 50 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اول و دو سطح سوپرجاذب شامل S0 و S5 (صفر و 5 گرم در هر کیلوگرم خاک) به عنوان فاکتور دوم بود که با پنج تکرار انجام شد. بیش ترین مقدار عملکرد (23/40 تن در هکتار) و بهره وری مصرف آب (36/10کیلوگرم بر مترمکعب) در تیمار FC100S5  مشاهده شد که نسبت به مقادیر ثبت شده در شرایط رطوبتی مشابه و بدون کاربرد سوپرجاذب به ترتیب 71/5 و 6/47 درصد افزایش داشت. بیش ترین مقدار کلروفیل کل (12/25 میلی گرم بر میلی لیتر) در تیمار FC100S5 مشاهده شد که نسبت به مقدار شاهد 44/19 درصد افزایش داشت. بیش ترین مقدار ویتامین ث (10/29 میلی گرم در صد گرم نمونه) نیز در تیمار FC50S0 مشاهده شد که نسبت به حداقل مقدار ثبت شده 72/18 درصد افزایش داشت. در مجموع بررسی نتایج به دست آمده نشان داد که بهره وری مصرف آب گوجه فرنگی گیلاسی با وجود کاهش 25 درصدی رطوبت ظرفیت زراعی در تیمارFC75S5، اختلاف معنی داری با تیمار FC100S0 نداشت. براساس نتایج این پژوهش، تابع درجه دوم به عنوان تابع بهینه برآورد صفات مذکور در شرایط کاربرد و عدم کاربرد سوپرجاذب قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: استاکوزورب، تابع بهینه، تنش رطوبتی، کلروفیل، ویتامین ث
  • محسن سیلسپور* صفحات 673-684
    به منظور ارزیابی اثر روش های مختلف مصرف (برگ پاشی و مصرف خاکی) هیومیک اسید و آمینو کلات بر رشد و عملکرد خیار گلخانه ای (Cucumis sativus L.) رقم سوپر سلطان، آزمایش گلخانه ای دو ساله (98-1397) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح آماری بلوک های کامل تصادفی، با دو عامل هیومیک اسید (بدون کاربرد هیومیک اسید، کاربرد خاکی هیومیک اسید و کاربرد هیومیک اسید به صورت برگ پاشی) و آمینوکلات (بدون کاربرد آمینوکلات، کاربرد خاکی آمینوکلات و کاربرد آمینوکلات به صورت برگ پاشی) در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اجرا شد. اثر کاربرد هیومیک اسید و آمینو کلات و اثر متقابل آن ها بر عملکرد میوه در واحد سطح، تعداد میوه در بوته، درصد ماده خشک میوه و شاخص کلروفیل برگ معنی دار بود، به گونه ای که بیش ترین عملکرد میوه در واحد سطح، تعداد میوه در بوته، درصد ماده خشک میوه و شاخص کلروفیل برگ از کاربرد خاکی هیومیک اسید و آمینوکلات به دست آمد که به ترتیب 4/57، 6/58، 4/56 و 8/43 درصد بیش تر از تیمار شاهد بود. اثر کاربرد هیومیک اسید و آمینو کلات و اثر متقابل آن ها بر غلظت عناصر غذایی پرمصرف برگ معنی دار بود. بیش ترین غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم برگ از کاربرد خاکی هیومیک اسید و آمینوکلات به دست آمد، به گونه ای که غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ در اثر کاربرد هیومیک اسید و آمینوکلات به صورت مصرف در خاک به ترتیب به میزان 44، 51 و 58 درصد افزایش نشان داد. براساس نتایج به دست آمده، برای رسیدن به حداکثر عملکرد خیار گلخانه ای در واحد سطح، کاربرد هم زمان هیومیک اسید و آمینوکلات به صورت مصرف در خاک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پتاسیم، ماده خشک، کلروفیل، فسفر، نیتروژن
  • عالیه شفیعی، مهدی حدادی نژاد*، سعید عشقی، کامران قاسمی صفحات 685-699
    به منظور بررسی اثر سیلیکات پتاسیم و قارچ مایکوریزا بر شاخص های فتوسنتزی توت فرنگی پژوهشی در سال 1398 در گلخانه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. این پژوهش به صورتبه صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور شامل قارچ مایکوریزا در دو سطح (وجود و عدم قارچ مایکوریزا)، سیلیکات پتاسیم دز سه سطح (صفر، 50  و 100 میلی گرم در لیتر) به شکل محلول پاشی و دما در دو سطح  (25 و 41 درجه سانتی گراد) با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از سیلیکات پتاسیم منجر به کاهش خسارت تابش دریافتی در برگ های توت فرنگی شد. به طوری که در شرایط تنش گرمایی و با وجود دریافت 1133 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه تابش فعال فتوسنتزی، مقدار تابش جذب شده تا سه برابر نسبت به شاهد کاهش یافت. برخلاف روند افزایشی تعرق در تیمار شاهد، تیمار بوته با سیلیکات پتاسیم در حضور مایکوریزا، مانع از افزایش تعرق و هدایت روزنه ای و هدررفت آب، برای خنک کردن برگ در طول تنش گرمایی شد. به طوری که تلقیح ریشه با قارچ مایکوریزا منجر به شبکه هیفی گسترده ریشه شد و کارایی مصرف آب را تا 72 درصد بهبود داد. در نتیجه شرایط برای افزایش فتوسنتز خالص مهیا شد. هرچند تنش موجب افزایش فلورسانس پایه و کاهش بیشینه عملکرد کوانتومی سیستم نوریII شد. اما استفاده هم زمان از مایکوریزا و سیلیکات پتاسیم توانست این شاخص را تا رسیدن به سطح خوب (76/0) بهبود دهد. درنهایت، مشخص شد که تنش دمای بالا بسیاری از فاکتورهای فتوسنتزی بوته توت فرنگی را تحت تاثیر قرار می دهد و کاربرد سیلیکات پتاسیم هم زمان با قارچ مایکوریزا برخلاف کاربرد جداگانه آن ها، تا حد زیادی از آسیب گرما به بخش های مختلف بوته جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: بیوفیزیک فلورسانس، پرولین، توت فرنگی، عملکرد کوانتومی، هدایت روزنه ای
  • راضیه اسدی، مصطفی درویش نیا*، مهدی نصراصفهانی، عیدی بازگیر، سمیرا پاکباز صفحات 701-714

    یکی از عوامل بیماری زای گیاهان از جمله انار، نماتد‎های مولد گره ریشه (Meloidogyne spp.) هستند که خسارت های قابل توجهی به این محصول مهم صادراتی وارد می سازند. با توجه به اهمیت موضوع در سال زراعی 98-1397 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان پژوهشی با تیمارهایی شامل کودهای آلی کمپوست (40، 60 و 80 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (40 تن در هکتار) و ماده تجاری ماری گلد (200، 300 و400 گرم در مترمربع) روی گونه غالب Meloidogyne javanica، در شرایط گلخانه، به صورت طرح کاملا تصادفی روی نهال های انار انجام شد. شاخص های اندازه گیری، شامل تعداد گال روی ریشه، تعداد کیسه تخم و جمعیت نهایی تعداد تخم و لارو سن دوم موجود در گرم خاک و ریشه و فاکتورهای رشدی نهال های انار بودند. فاکتور تولیدمثل و درصد کاهش و یا افزایش جمعیت نماتد مولد گره ریشه، در هر تیمار نسبت به جمعیت اولیه همان تیمار محاسبه شد. نتایج نشان داد تیمار ورمی کمپوست (40 تن در هکتار) با کاهش جمعیت 35/94 درصد تعداد تخم و لارو بیش ترین اثر را در کاهش جمعیت نماتد مولد گره ریشه نسبت به سایر تیمارها داشته است. تیمارهای ماری گلد 400، 300 و 200 گرم در مترمربع به ترتیب با 47/93، 21/91 و 65/92 درصد کاهش جمعیت نماتد و تیمارهای کمپوست 80، 60 و 40 تن در هکتار به ترتیب با 67/89، 55/86 و 81/86 درصد کاهش در مراتب بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: کمپوست، ماری گلد، مبارزه بیولوژیک، ورمی کمپوست، Meloidogyne javanica
|
  • Hamed Narimani *, Raouf Seyed Sharif, Fatemeh Aghaei Pages 269-281
    In order to study the effect of foliar and soil application of Zinc on grain weight and some biochemical traits of wheat (Triticum aestivum L.) under soil salinity, an experiment has been conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications in research greenhouse of University of Mohaghegh Ardabili in 2018-2019. Experimental factors include soil salinity levels [control and salinity of 30, 60, and 90 mM] and four methods of zinc application [no zinc as control, soil application zinc as ZnSO4, foliar application nano zinc oxide, and combination of soil and foliar application of zinc]. Results show that both application of ZnSo4 and foliar application nano Zn oxide under 90 mM soil salinity condition increase the catalase and peroxidase enzymes activity, anthocyanin, proline, and soluble sugars content by 20.24%, 17.68%, 13.16%, 32.88%, and 14.08%, respectively, in comparison with no application of zinc under 90 mM soil salinity condition. Also, both soil application of ZnSo4 and foliar application of nano Zn oxide under non-salinity condition decrease hydrogen peroxide and malondialdehyde content in comparison with no application of Zinc under 90 mM soil salinity. Both soil application ZnSo4 and foliar application nano Zn oxide under non-salinity condition has had the highest grain weight (1.016 g per plant), compared to the application of this treatment combination at other salinity levels. It seems that both application of ZnSo4 and nano Zn oxide can increase weight yield of wheat under salinity condition due to their ability in improving biochemical traits.
    Keywords: Catalase, Malondialdehyde, Nano Zn oxide, Proline, soluble sugars
  • Nikrooz Shirinzadeh, MohammadHassan Biglouei *, Karamat Akhavan, Adel Mohammadi Pages 283-296

    In order to investigate the effect of deficit irrigation on quantitative and qualitative characteristics of wheat (Triticum asetivum L.) Morvareed cultivar, an experiment has been carried out with three main treatments including surface drip irrigation (TS), subsurface drip irrigation (TSS), and Furrow irrigation (F), as well as three submain treatments containing irrigation levels 50% (I1), 75% (I2), and 100% (I3) of the plant water requirement. It has taken place in the research farm of Ardebil Agricultural Research and Training Center in Moghan region during 2016-2017. The experiment is conducted as split plot based on randomized complete blocks design with three replications. Results show that the highest 1000-grain weight, harvest index and number of tillers per unit area are obtained with 0.05 kg, 42% and 448.56 in I3 and protein content with 9.56% in I1, respectively. Also, the highest grain yield (7122.33 kg ha-1) is obtained from the TS with irrigation level of I3 (no significant difference between I3 and I1). Meanwhile, the highest water productivity based on grain yield with 1.81 kg m-3 is obtained from the treatment of F with I1. The lowest grain yield with 2866.67 kg ha-1 and water productivity based on grain yield with 1.05 kg m-3 belongs to F with irrigation levels of I1 and I3, respectively. Therefore, the surface drip (TS) with 75% (I2) and 100% (I3) of crop water requirement in conditions of water deficiency and no-water-deficiency, respectively, can be considered as optimum methods for wheat production in the Moghan region.

    Keywords: Drip Irrigation, Furrow Irrigation, Grain yield, harvest index, Protein
  • Mehdi Joudi *, Shahram Mehri Pages 297-307
    The aim of this research is to study the pattern of dry matter partitioning to different above-ground plant parts during anthesis, two weeks after anthesis, and physiologic maturity among wheat cultivars and to investigate its possible relationship with grain yield. Eighteen well-watered wheat cultivars have been grown at research farm of Moghan College of Agriculture and Natural Resources based on randomized complete block design with three replications during 2014-2015 growing season. At anthesis, total dry matter accumulated in the plant, range from 1.95 (Sumay3) to 3.33 g (Alvand). At this time, depending on the cultivar, dry matter partitioned to the stem which differ from 31% to 41%, vary from 37% to 50% in the leaves, and from 16% to 27% in the spike. From anthesis to two weeks post-anthesis, dry weight of stem and spike increase, while those of leaves, generally, remain constant. The highest (1.52 g) and the lowest (0.52 g) increases in the weight of stem and spike have been observed in the case of Shirodi and Sardari, respectively. During two post-anthesis weeks to physiologic maturity, the spike has been dominant; however, the cultivar differences in the amount of allocated photoassimilates to the spike as well as stem reserves remobilization change the pattern of dry matter partitioning among wheat population again. At anthesis, there has been no clear association between cultivar height and spike weight. At physiologic maturity, however, dwarf cultivar generally has had higher weight and proportion of the spike. These results show that the pattern of dry matter partitioning is varied depending on the plant developmental stages and cultivars. Therefore, partitioning pattern of a cultivar observed at one growth stage is not necessarily similar in other growth stages. At physiologic maturity, Crossed Alborz and Pishtaz are superior with respect to dry matter partitioning and yield performance. Analysis of correlation reveals that leaves dry weight at anthesis, stem dry weight at two weeks after anthesis, and partitioned photoassimiltes to the grain are correlated positively with square grain yield. Therefore, these traits deserve further attentions in wheat programs dealing with increased grain yield.
    Keywords: Developmental Stages, Grain yield, Partitioning, remobilization, Wheat
  • Sara Najafi, Issa Khammari *, Ahmmad Ghanbari, Mahdi Dahmard Pages 311-323
    Additive intercropping series of sunflower and basil have been laid out under salty and fresh water irrigation management with the aim of achieving the highest yield and intercropping advantage as a result of intercropping the two plants. An experiment has been performed at Zabol University during two cropping years (2018 and 2019). Fresh water (ECe = 3.9 dS.m-1) and saline water (ECe = 1.1 dS.m-1) have been taken from the Hirmand River and a local well, respectively. The irrigation water regimes are fresh water, salt water, and an alternating usage of salty and fresh irrigation water. In addition, five types of intercropping patterns are considered the sub-factors (100% sunflower (4 plants/m2), 100% basil (80 plants/m2), 100% sunflower+ 50% basil, 50% sunflower + 100% basil and 100% sunflower + 100% basil. The results show that the interaction between intercropping patterns and different irrigation regimes has had a significant effect on 1000 seed weight, seed yield, harvest index, oil yield of sunflower, dry weight, and essential oil yield of basil plants. In response to all irrigation regimes, the highest value of total land equivalent ratio (1.37-1.45) and intercropping advantage (0.29 - 0.48) has occurred as a result of cultivating 50% sunflower + 100% basil, thereby appearing as a good model of intercropping. The results show that intercropping patterns can be effective in modulating the negative effects of saline irrigation water on plant yield.
    Keywords: Agricultural pattern, Alternating irrigation, Essential oil, harvest index, Stress
  • Masoud Lakzaei, Ali Nakhzari Moghaddam *, Mehdi Mollashahi, Abbas Biabani Pages 325-335
    In order to investigate the effect of planting pattern and nitrogen and megafol on grain yield, yield components, and seed protein of chickpea (Cicer arietinum L.) under rainfed conditions, a factorial experiment has been conducted in a randomized complete block design with three replications in Gonbad Kavous University farm during growth season of 2017-2018. The planting pattern is in three levels of 30×11, 45×7.4, and 60×5.5 cm (30 plants. m-2) and the factor of use of fertilizers in five levels of non-consumption and consumption of 50 and 100 kg nitrogen and one and two liters of megafol per hectare. The results show that the highest seed yield is related to 30×11 and 45×7.4 and the lowest is related to 60×5.5 cm. Seed per plant and seed yield in application of 100 and 50 kg N ha-1 has been higher than others. The highest and the lowest protein percentage of seeds is related to 60×5.5 and 30×11 cm. 1000-seed weight in application of 100 and 50 kg N ha-1 and 2 liters of megafol has been more than other treatments. The harvest index in application of fertilizer is the maximum and in treatment of non-application of fertilizer is the minimum. In addition, because of more effect of nitrogen on seed yield compared to megafol and non-significant differences between consumption of 100 and 50 kg N ha-1, it seems that consumption of 50 kg N ha-1 and planting pattern of 30×11 is the most appropriate advice for planting of rainfed chickpea in Gonbad Kavous condition.
    Keywords: 1000-Seed weight, Density, Fertilizer, harvest index, seed per plant
  • Babak Darvishi *, Mehrdad Eshghi, Sarhad Bahrami, Hamid Nasiri, Rahmat Azad, Atefe Khandan, Rahman Bakhtar, Abbas Norouzi Pages 337-352
    Value for Cultivation and Use (VCU) test is performed by Seed and Plant Certification and Registration Institute (SPCRI) or its legal representative according to articles 17-24 of second part of the executive regulations of the law on Registration of Plant Varieties. In this regard, in order to value for cultivation and use test of two imported chickpea cultivars (Araz and Goksu), an experiment is conducted based on complete randomized block design in three replications and four locations (Oshnavieh, Moghan, Saral and Kamyaran) during 2018-2019 and 2019-2020. Results show that the amount of chickpea seed yield in Oshnavieh location (temperate cold rejoin) is significantly higher than other studied locations (3365.5 kg.ha-1). Due to the significant interaction of cultivar × location on seed yield, different cultivars have had the highest yield in different locations. The highest 100 seed weight has belonged to Araz (39.11 gr), Goksu (37.04 gr), and Saeed (36.22 gr) cultivars. Goksu has had the highest height of first pod (21.59 cm), followed by Hashem (20.13 cm), Araz (19.43 cm), Saeed (19.02 cm) and Mansour (18.08 cm). Goksu, Mansour and Saeed cultivars has had longest physiological maturity period. The physiological maturity period in Araz and Areman cultivars is significantly shorter than other studied cultivars. Araz and Goksu cultivars are considered two suitable chickpea germplasm for cultivation in Iran due to their appropriate yield, higher 100 seed weight and higher first pod height.
    Keywords: Araz cultivar, First pod height, Goksu, 100 seed weight, yield
  • Mohsen Roshdi *, MohammadKazem alilou, Solmaz Kazemalilou Pages 353-364

    The row spacing and planting density are important factors in yield of red bean. In this regard the effects of plant density and weed control methods on grain protein yield of red bean have been studied via a field study as a factorial based on complete randomized blocks design with three replications at the Agricultural Research Station of Khoy during 2018. Plant density is at three levels (20, 25, and 30 plants per m2) and weed control methods are at four levels (lack of control, selective herbicide (Bentazon), general herbicide (paraquat), and manual control). Results show that the interaction effect of plant density and weed control methods has been significant on the number of lateral branches, number of pods per plant, 100-grain weight, grain yield, harvest index, and grain protein yield, though without any significant effect on the number of grain per pod. The highest number of pods per plant (26) is obtained at the density of 20 plants per m2 and manual weeding. The highest seed yield and seed protein yield, 3391 and 841 kg ha-1 belong to the density of 30 plants per m2 and manual weeding, respectively. The interference of weeds can also affect crop production quality by altering the grains composition such as protein. It can be achieved to optimum yield in red bean by increasing the competitive ability of the crop through the selection of optimal density (30 plants per m2) in combination with manual weeding.

    Keywords: Bentazon, Grain protein, harvest index, red bean, weight of 100- grain
  • Seyed Basir Mousavi, Saeed Sayfzade, Hamid Jabbari *, Alireza Valadabadi, Esmaeil Hadidi Masouleh Pages 365-378
    The current study tries to evaluate the effect of auxin foliar application in two safflower cultivars under drought stress condition, using a factorial split plot experiment with randomized complete block design in two years (2017-2018 and 2018-2019). It has been conducted at research field of Seed and Plant Improvement Research Institute in Karaj and evaluates irrigation at two levels including normal irrigation (control) and interruption of irrigation from the beginning of grain filling stage (drought) in the main plots and cultivars of Padideh and Goldasht and auxin foliar application in two levels of non-foliar application of distilled water (control) and foliar application of auxin (indole acetic acid) in one step (mid-flowering) at a concentration of 3000 mg.l-1 (30 ppm) in sub-plots as a factorial. In the auxin foliar application and non-foliar application (control) in both normal irrigation and drought stress treatments, the highest total number of heads per plant in Goldasht cultivar have been 26.3 and 24.3 respectively, and the highest grain number per plant observed in Goldasht cultivar have been at 708 and 592, respectively. Auxin foliar application and irrigation has had no significant effect on the grain oil percentage. Goldasht cultivar demonstrates a higher grain yield compared to Padideh cultivar due to lower head temperature, higher soluble carbohydrate concentration, number of heads, and 1000-grain weight. Generally, results show that the effect of the studied treatments is affected by the year and despite the positive effect of auxin foliar application on some yield components at both irrigation levels, foliar application of auxin at middle of flowering stage has no significant effect on grain yield.
    Keywords: Grain yield, Head temperature, Interruption of irrigation, leaf area index, 1000-Seed weight
  • Hadi Asadpour, Saeid Hazrati *, AmirReza Sadeghi-Bakhtvari, Bahman Pasban Eslam Pages 379-392

    Arbuscular mycorrhiza fungi (AMF) reduce the effects of drought stress by altering some root properties and absorbing nutrients and water in plants. In order to evaluate the effect of AMF on some characteristics of spring safflower (Carthamus tinctorius L.-cv. Sofeh) under water-deficit condition, this experiment has been carried out at research farm of the Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz in 2018. The experiment is done as a split plot in a completely randomized blocks design with three replications. The results show that the highest petal yield under non-water stress is 281.6 kg/ha and the lowest stress from flowering stage to 197.3 kg/ha. In the control, the highest content of seed oil is 30.65% related to the seed inoculated with AMF. The highest oil yield is obtained from the condition without stress with 1098.9 kg/ha, also in seed inoculated with fungus of 1107.8 kg/ha. The highest seed yield (4884.4 kg/ha) is obtained in the condition without water stress and inoculation of seeds and soil with AMF. In general, water stress leads to reduced yield and inoculation with AMF, especially inoculation of seeds and soil, yield of plants under water stress due to the positive effect on growth improve nutrition and water uptake. Plants inoculated with AMF display improved growth, yield and oil content under water stress conditions than non-inoculated plants.

    Keywords: Mycorrhiza fungus, oil content, Safflower, water-deficiency, yield
  • Samaneh Rahban, Benjamin Torabi *, Afshin Soltani, Ebrahim Zeinali Pages 393-406
    The present study tries to estimate the yield gap of irrigated canola in Iran as the first step for planning sustainable improvement of production. It has been performed in the modeling laboratory of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2017-2019. The protocol provided by the GYGA project is used for detection of climatic zones as well as major weather stations in canola production regions to estimate the yield gap. The actual yield of the irrigated canola in its major production regions is between 1184 to 2358 kg ha-1. The range of potential yield is estimated between and 3823 and 6520 kg ha-1. The highest potential yields belongs to Hamedan and Lorestan provinces and the lowest value to Khuzestan Plain. The range of the yield gap in its major production regions in the country is 2480 to 4365 kg ha-1, i.e. 53% to 77% of gap and with an average, 3276 kg ha-1 equal to 65% of the gap. With respect to the exploitable yield as the target yield, the exploitable yield is between 1544 and 3208 kg ha-1, with an average of 2261 kg ha-1. The magnitude of this gap indicates that the potentials of canola production in Iran are not exploited properly. Analyzing the reasons and methods of amendment the present yield gap and adoption of efficient management methods to achieve higher yields is crucial with regard to food security and economic.
    Keywords: Actual yield, climatic zones, GYGA protocol, potential yield, simulation model
  • Ghorban Khodabin *, Mojdeh Sadat Khayat Moghadam, Shahryar Kazemi, Mahsa Rafati Alashti Pages 407-422
    This study investigates the effects of different tillage systems (no-tillage, minimum and conventional), fertilizers (no fertilizer, vermicompost (V), urea (U) and combined urea and vermicompost (VU) and irrigation regimes on various quantitative and qualitative traits of rapeseed, as well as soil nitrate leaching (NL). Field trials have been conducted between 2017 and 2019 in the Research Institute of Forests and Rangelands with no significant difference observed for seed and oil yield between the minimum and conventional till systems. However, the no-till system vs. minimum and conventional till decrease these traits by 22% and 21.5%. The combined application of vermicompost and urea under optimal irrigation conditions boosts oil yield by 24%, compared to the control) of rapeseed. Furthermore, across all tillage types, the highest NL is observed where urea was applied. When compared with urea, V and UV treatments decrease the NL by 67% and 50% in no-till plots, 50% and 36% in minimum till plots, and 49% and 34% in conventional till plots, respectively. Deficit irrigation also reduces linoleic acid by 7.6%. In addition, the highest levels of oleic acid (63.9%) and linoleic acid (20.7%) are observed under residual tillage system with combined fertilizer application and the residual tillage system with vermicompost application, respectively The findings indicate that minimum till in combination with VU treatments supports reduced NL over conventional till and urea fertilization practices, while improving rapeseed quantitative and qualitative traits.
    Keywords: Fatty acid, Seed yield, tillage, Urea, vermicompost
  • Mohsen Feyzolahi, Ali Monsefi *, Afrasyab Rahnama, Masomeh Farzaneh Pages 423-435

    In order to investigate the effects of chemical and integrated weed management on yield and yield components of grain maize and weed population, the study has been conducted as a randomized complete block design with three replications in 2018-19 in Shavar Research Center in Shavar region of Shousha city. Treatments include unweeded (control), hand weeding, 1.5 liters of atrazine, 1 liter of atrazine + straw mulch, 175 g of ultima, 150 g of ultima + straw mulch, 1.5 liter 2,4-D + MCPA, 1 liter 2,4-D + MCPA + straw mulch, 1.5 liters cruise, and 1 liter of cruise + straw mulch. Results show that the highest grain yield has been obtained in hand weeding treatment as well as 1 liter of cruise + straw mulch by 14.4 and 13.2 t ha-1, respectively. The highest biological yield is recorded in hand weeding treatment (31.5 t ha-1). In case of harvest index, 1.5 liters of cruise show the highest value (55.7%), followed by 1.5 liters of 2,4-D + MCPA and 1.5 liters of atrazine by 53.6% and 47.7%, respectively. In terms of weed population dynamics, hand weeding, and 1 liter of cruise + straw mulch cause the greatest decrease in weed population and dry weight which reduce crop competition and increase productivity. In general, based on the results, the adoption of integrated approaches (chemical + cultural + mechanical) can make a significant contribution to increasing corn yield and reducing environmental pollution.

    Keywords: Chemical control, integrated management, maize, harvest index, straw mulch
  • MohamadTaghi Feyzbakhsh *, Abolfazl Feraji Pages 437-447

    Increasing yield in Rice requires the knowledge of appropriate management methods such as planting date and introduction of new cultivars. This experiment has been carried out at Gorgan Research Station in 2020. It has been done as two separate experiments in a randomized complete block design (normal seeding date and late seeding date), each experiment including seven cultivars (Tarom hashemi, Fajr, Neda, Shiroudi, Tisa, Anam, and Binam) with three replications. Results show that the effects of seeding date have been significant on all studied traits (days to anthesis, days to maturity, high plant, number of tillers, Filled grain number, unfilled grain number, grain yield, biomass, water productivity, and harvest index). On the spring planting date, the highest grain yield has been observed in Neda and Shiroodi cultivars with 9023.3 and 8675.5 kg ha-1, respectively. Also, on the spring planting date, the highest water use productivity has belonged to Neda and Shiroodi cultivars with one and 0.98 kg.m-3, respectively. On the date of late planting, the highest water use productivity has occurred in Tisa and Binam cultivars at 0.74 and 0.63 kg.m-3, respectively. Due to grain yield and water use efficiency on spring planting date, Neda and Shiroodi cultivars and in late cultivation of Tisa and Binam cultivars can be introduced to farmers.

    Keywords: Normal seeding date, Late seeding date, Biological yield, Days to flowering, Days to maturity
  • Mehrnoosh Garshasbi *, Mohammad Rafieiolhossaini, Sina Fallah, Ali Ashraf Jafari, Shamsali Rezazadeh Pages 449-464
    Some medicinal plants have an important role in production of fodder with high quality. While reducing the production costs, they protect the environment, water, and soil resources. On the other hand, mixed cultivation and application of organic and biological fertilizers or proper combination of these two with chemical fertilizers can be considered a solution to increase crop yield in sustainable agriculture. For this purpose, in order to investigate the effects of different treatments of fertilizer and ratios of mixed cultivation of Chicory and annual Medic, a factorial experiment has been conducted in a randomized complete block design with three replications at the experimental field located in Behbahan city in 2019-2020 growing season. The first factor has been different fertilizer sources (Chemical, Organic, and Integrated) in three levels: chemical fertilizer, vermicompost fertilizer and combined fertilizer (nitroxin biofertilizer + fertile phosphate 2 + 50% chemical fertilizer) and the second factor has been five intercropping patterns including: sole chicory (SC), sole annual medic (SM), one row of chicory: one row of annual medic (C1M1), one row of chicory: two rows of annual medic (C1M2) and two rows of chicory: one row of annual medic (C2M1). The studied traits are forage yield of chicory and annual medic and quality characteristics of forage including percentage and yield of crude protein, percentage of ash, crude fiber, dry matter digestibility, calcium, and phosphorus content of forage. The results show that the highest dry forage yields of chicory and medic (4.04 and 4.63 t/ ha, respectively) are obtained in monoculture and chemical fertilizer treatment. Mixed cultivation ratios and application of combined fertilizers and vermicompost improve crude protein and ash of medic and crude fiber of chicory forage without reducing any other quality traits. Evaluation of land equivalent ratio show the superiority of all mixed ratios over monoculture of these plants. Finally, mixed cultivation treatments C1M1 and C2M1 with a land equivalent ratio of 1.3 and a total yield of 5.44 and 4.95 tons per hectare and the application of combined fertilizer are recognized as superior treatments.
    Keywords: Fertilizer, Land equivalent ratio, Forage, Protein, Sole cultivation
  • Mohammad Abiyat *, Saeid Amanpour, Mahmud Abiyat, Majedeh Abiyat Pages 465-479

    Satellite images have a high capability for estimating the area under agricultural crops. The aim of this study was to identify the area under dominant crops such as in Shushtar Province using Landsat 8 satellite images during the growing season during 2019. With Maximum Probability technique and Support Vector Machine in the first approach and using NDVI index in the second approach, crops in different growing seasons and according to their calendar, a cropping pattern map was drawn. In order to evaluate the accuracy of the results, the generated maps with reference data were examined. Agricultural Jihad statistics of Khuzestan were also used. The results showed that Kappa coefficient and overall accuracy were calculated as 90% and 80% in the Maximum Probability technique, 92% and 90% in the Support Vector Machine and 95% and 93% in the NDVI, respectively. Based on the results, the cultivation area of wheat, barley, rice, and corn, in the Maximum Probability technique, in comparison with the statistics of Agricultural Jihad, had an error of 12.6, 16.4, 8.7 and 6.6%, respectively and in the Support Vector Machine had an error of 10.1, 8.3, 5.1 and 7.2%, respectively. However, using the NDVI index as the best approach for estimating the cultivation area in this region, in comparison with the statistics of Agricultural Jihad, has an error of 2.4, 1.5, 4.3 and 4.6%, respectively, which indicates the high capability of vegetation indices to estimate the Cultivation Area, According to their phenological stage.

    Keywords: Classification, Cultivation pattern, NDVI, satellite imagery, Shushtar
  • Mostafa Ebrahimikia, Matin Jami Moeini *, Hamid Marvi, Yousef Hasheminejhad, Mohammad Ghasemzadeh Ganjehie Pages 481-496
    To investigate the effects of row spacing and nitrogen application rate on growth and yield of quinoa, a split plot experiment has been conducted in a randomized complete block design with three replications in Sabzevar during 2018. The studied factors include row spacing at three levels (25, 50, and 75 cm) and nitrogen application rate at four levels (0, 50, 100, and 150 kg N ha-1). Results show that the highest content of photosynthetic pigments, panicle length, number of seeds per plant, and biological yield belong to 150 kg N ha-1 treatment. However, the 100 kg N ha-1 treatment has had the highest number of panicles per plant (19.24) and 1000-seed weight (3.51 g). More row spacing has resulted in more chlorophyll contents, plant height, number of panicles, panicle length, and number of seeds per plant, but less 1000-seed weight, seed yield, and biological yield. The decrease in seed yield by increasing the row spacing to 50 and 75 cm has been 18.62 and 50.14%, respectively. The highest seed yield (6644.5 kg ha-1) has been produced via application of 150 kg N ha-1 at a row spacing of 25 cm. With increasing row spacing, nitrogen requirement to produce maximum seed yield declines. Thus, the highest seed yield in 75, 50, and 25 cm rows spacing are produced with the application of 50, 100, and 150 kg N ha-1, respectively. According to the results, the application of 150 kg N ha-1 and row spacing of 25 cm is recommended for planting quinoa, Sajama genotype.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll index, panicle length, Plant density, Quinoa
  • Marjanossadat Hosseinifard, Majid Ghorbani Javid *, Elias Soltani, Iraj Allah Dadi, Danial Kahrizi Pages 497-509

    In order to evaluate the yield components, seed yield, and oil content of Camelina doubled haploid lines, an experiment has been conducted based on a randomized complete block design with 40 doubled haploid lines (as treatments) and three replications in the research farm of College of Aburaihan- the University of Tehran, Pakdasht during 2020. Since the yield characteristics and oil content of Camelina lines are unknown in the Iranian climate, the study investigates seed yield components, as well as oil yield and oil content of 40 Camelina lines. The results show a very significant difference between Camelina lines in terms of yield components, which ultimately leads to significant differences in grain yield, thus affecting the grain oil yield. Although none of the lines has had absolute superiority in all components of grain yield, in terms of final grain yield, line of 134 with 3178 and line of 110 with 3120 kg/ha are identified as superior lines. Therefore, according to the purpose of this study, in order to select the best Camelina line with maximum grain and oil yield, 134 and 110 lines are introduced and recommended as superior and promising lines that are compatible with the climatic conditions of the Pakdasht region.

    Keywords: Compatibility, Genotypic differences, Oil percentages, oil seeds, Yield components
  • Sahereh Hashemian, Alireza Abdali Mashhadi, Amin Lotfi Jalal-Abadi *, Ahmad Kochekzadeh Pages 511-526
    Thanks to its palatability and high digestibility, chicory plays an effective role in increasing domestic animals’ products. In order to study the effect of sowing data and nitrogen fertilizer levels on some characteristics of chichory (Cichorium intybus L.), an experiment has been conducted in a split plot design, using randomized complete blocks design with three replications at the Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan in 2016-2017. The factors include four sowing data (22 October, 5 November, 21 November, and 5 December) as the main plots and four levels of nitrogen (zero (non-application), 75, 150, and 225 kg / ha) as subplots. Results show that the sowing dates have only affected chlorophyll meter index, dry matter digestibility, and digestible energy, whereas nitrogen has had a significant effect on all studied traits. Increasing the application of nitrogen to 225 kg / ha increases plant height, chlorophyll meter index, leaf area, and branch number, not to mention both fresh and dry weights of the plant. The treatment of 225 kg / ha nitrogen raises the fresh weight of shoots and the percentage of forage protein by 66.35% and 6.44%, respectively, compared to non-application. But in these two traits, no significant difference has been observed among nitrogen application levels in different planting dates.  In this study, late planting date led to better conditions for most physiological, morphological yield, and quality characteristics. Accordingly, it is turned out that October 22 till November 5 sowing date with 150 kg ha-1 fertilizer has been the best treatment for chicory cultivation in Ahvaz.
    Keywords: Chlorophyll, Digestible energy, dry matter digestibility, leaf area index, shoot dry weight
  • Ali Yazdan Panah Gohari, Marzieh Ghanbari Jahromi *, Vahid Zarrin Nia Pages 527-544
    Mycorrhiza is a common group of microorganisms that can establish symbiotic relations with plants. To evaluate symbiosis and compatibility between a collection of chicory seeds and mycorrhizal fungi, through inoculation, a factorial experiment is set up in a randomized complete block design. Two batches of chicory seed (Ardabil and Fars) are inoculated by two species of mycorrhizal fungi (Glomus mosseae and Glomus intraradices) with the control group of the seeds not being inoculated at all. Three replicates have been arranged in a greenhouse. The research aims at examining how the two species of mycorrhizal fungi affect several plant traits and the amounts of phytochemical compounds (i.e. phenol, flavonoids, antioxidant activity, chlorophyll a and b, total chlorophyll), fresh and dry weights of roots and root length. It also deals with chicory roots’ ability to absorb several elements. Results show that seed batch and mycorrhizal fungi have significant impacts on vegetative traits, chlorophyll content, phenol, total flavonoids, and antioxidant activity in plants. The highest amounts of total phenol production (3.77 mg/g fresh weight), total flavonoids (1.21 mg/g fresh weight), antioxidant activity (5.23 mg/g fresh weight), root growth and chlorophyll content are observed in the Ardabil batch when treated with G. intraradices. The lowest amounts of these values are recorded in the Fars batch where no mycorrhizal inoculation has been applied. The two batches of seeds grow into plants with different growth rates and phytochemical compositions. The growth parameters of plants improve in the case of mycorrhizal inoculation. The effects of G. intraradices are more efficient than those of G. mosseae in symbiosis with chicory plants. Based on the results of the present study and considering the compatibility of mycorrhiza with the environment, the use of these fungi can substantially increase the yield of various plants, especially medicinal plants.
    Keywords: Antioxidant activity, Biofertilizers, Chycorium intibus, Phosphorus, total phenol
  • Mohammad Sayyari *, Monirea Moradi Farsa, Ali Azizi Pages 545-561
    The phonological stage in which the abotic stress occurs is effective in determining the content of secondary metabolites in medicinal plants. This research deals with the effects of imposing drought stress at different phenological stages on growth and some physiological and phytochemical responses of Nepeta crispa L as a split plot design in Bu-Ali Sina University during 2019. Drought stress at three levels, including mild, moderate, and severe stress (with 80%, 60%, and 40% of field capacity, respectively) has been applied at two phenological stages (seedling establishment stage with 6 true leaves and pre-flowering stages). Results from statistical analysis show that drought stress has had a significant effect on all evaluated growth traits and phytochemical parameters of the plant including proline content, relative water content (RWC) of leaves, total phenols, flavonoids, tannins, antioxidant activities, and phenolic acids. Imposing drought stress at both phenological stages reduce plant growth, decreasing chlorophyll content and RWC. However, production of phenolic compounds and phenolic acids (including rosmarinic, chlorogenic and caffeic acids) at high level and accumulation of proline through imposing drought stress reduce the adverse effects of stress and increase the medicinal properties of the Nepeta crispa. Also, the effect of drought stress imposing at pre-flowering stage has been greater than its application in the seedling establishment stage. According to the results, it is recommended to impose moderate drought stress at pre-flowering stage to increase biosynthesis of some phytochemical compounds in Nepeta crispa medicinal plants.
    Keywords: Antioxidant activity, Phenolic Acids, phenolic compounds, proline, Tannins
  • Fereshteh Darabi, Nosratollah Abbasi *, MohammadJavad Zarea Pages 563-582

    This paper aims at evaluating the effects of putrescine and 24-epibrasinolide on altering the activity of antioxidant enzymes to tolerate drought stress in basil. The plan has been implemented as factorial split plot layout based on a randomized complete block design with three replications in the cropping years 2017-2018 and 2018-2019 at the research farm of the Faculty of Agriculture, Ilam University. Experimental treatments include drought stress at three levels (40, 80, and 120 mm evaporation from Class A evaporation pan) as the main plots, putrescine foliar application at three levels (0, 0.5, and 2 (mM) and 24- Epibrassinolid foliar application at three levels (0, 0.5, and 2 μM) as subplots. Results show that the highest amount of proline in 120 mm occurs during the first year of the experiment and the use of putricin (2 mM) and 24-epibrasinolide (0.5 μM) also cause a further increase in proline. The highest amount of catalase has been observed in the 120 mm evaporation treatment and the application of 2 mM putrescine. The interaction of drought stress, putrescine, and 24-epiprasinolide also show that the highest levels of ascorbate peroxidase and superoxide dismutase belong to the treatment of 120 mM where the highest concentrations of putrescine (2 mM) and 24-epibrasinolide (2 μM) is observed. Under optimal irrigation conditions (40 mm), the combined application of lower concentrations of putrescine (0.5 mM) and epibrasinolide (0.5 μM) and under drought stress conditions (80 and 120 mm), higher concentrations of these two substances (2 mM putrescine and 2 μM epibrasinolide) increase the enzyme guaiacol peroxidase. Multiple interactions of year, drought stress, putrescine, and 24-epibrasinolide have had a significant effect on total flavonoids and essential oil percentage of basil. In both experimental years, application of 2 mM putrescine and 2 μM 24-epibrasinolide at all levels of drought stress 120 mm cause a further increase in these two traits which has been greater in the first year than the second one. Concomitant use of 2 mM putrescine and 2 μM epibracinolide due to increased proline synthesis and antioxidant enzymes is the best treatment to reduce the effects of drought stress in basil, indicating a synergistic relation between the two. The substance boosts the growth of basil, increasing the percentage of its essence.

    Keywords: Catalase, Essential oil, proline, Putrescine, Basil
  • Mohammad-Tayyeb Bayazidi-Aghdam, Jalal Jalilian *, Hamid Mohammadi Pages 583-599
    One of the most important goals of cultivating medicinal plants is to improve their essential oil content, which will be affected by environmental factors such as water deficit stress and nutritional stress conditions. In this regard, a three-year split plot study has been done as a randomized complete block design with three replications in Urmia University at the 2014-2017 cropping years. The main factors include irrigation regimes in three levels (normal irrigation, supplementary irrigation, and rainfed conditions), and the sub-factor at six levels include fertilizer resources {biofertilizer (Azotobaror 1 + Phosphate-Barvar 2), complete chemical fertilizer and complete Nano fertilizer with and without vermicompost. Sampling and analysis of traits are performed in the cropping year 2016-2017 (third year of planting). Compared to normal irrigation, the results show that supplementary irrigation and rainfed treatments while reducing the concentration of nitrogen (14.94% and 7.72%), phosphorus (31.20% and 37.71%), potassium (11.58% and 9.14%), copper (14.27% and 28.96%), and total dry weight (33.22% and 56.14%), increase the concentration of iron (8.08% and 66.05%), zinc (16.82% and 7.16%), and essential oil yield (25.32% and 37.11%) of thyme, respectively. Combined application of nano fertilizer with vermicompost under normal irrigation conditions, and application of nano fertilizer in supplementary and rainfed irrigation conditions has improved essential oil yield by 2.7%, 3.39%, and 3.78%, respectively. In general, the improvement of essential oil yield in water deficit stress, during the application of nano fertilizer, indicates the efficiency of this fertilizer in providing nutrients and achieving sustainable agricultural goals.
    Keywords: Biofertilizer, Chemical Fertilizer, Essential oil yield, nano fertilizer, vermicompost
  • Abdolshakoor Raissi *, Fatemeh Nosrati, Hossein Piri Pages 601-614

    This study aims at investigating the effect of organic, biological, and chemical fertilizers on some quantitative and qualitative traits of local mass of Iranshahr Isabgol, as a medicinal plant during 2018-2019 crop year in a randomized complete block design with 6 treatments and 4 replications in Iranshahr. Fertilizer treatments are no fertilizer application (control), Phosphate Barvar 2 biofertilizer, Phosphate Barvar 3 biofertilizer, Cow manure, Superphosphate triple, and Vermicompost. The results show that fertilizers’ effect on most traits have been significant at the 1% probabilify level. The effect of fertilizer treatments on plant Height and Carbohydrates has not been significant but it has been considerable on Inflation index and Greenness index at 5% probability level. Maximum number of tillers per plant, number of spikes, spike length, fresh weight of plant, swelling index, Carbohydrate, Seed Nitrogen, Seed Potassium, and Greenness index aree obtained under the influence of manure, and traits including root length, plant height, number of seeds per spike, dry weight Plant, 1000-seed weight, plant yield, yield per hectare, Mucilage, Protein, Chlorophyll a, Chlorophyll b, and Total chlorophyll are obtained under the influence of vermicompost. Vermicompost treatment increases grain yield and total chlorophyll by 46.56% and 32.76%, respectively, compared to the control. Also, control and Phosphate Barvar 2 biofertilizer have had the highest swelling and the highest percentage of Seed Phosphorus, respectively. In general, it is concluded that vermicompost has a greater effect on most quantitative and qualitative traits of Isabgol, and its use is recommended.

    Keywords: Isabgol, organic manure, biological, chemical, Quantitative, Qualitative propertises
  • Mehdi Taheri Asghari * Pages 615-629
    In order to investigate the effects of foliar application of amino acids fertilization and mycorrhizal fungi symbiosis on quantitative and qualitative characteristics of Calendula officinalis L., a factorial layout has been conducted, based on a randomized complete block design with three replications at the field of the research farm of Islamic Azad University, Takestan Branch during 2017-2018 and 2018-2019 years. Experimental factors include three species of mycorrhiza fungi (control, Glomus mosseae, G.etunicatum and G.intradices) and Soren amino acid fertilizer levels (this commercial compound contains a variety of essential amino acids for the plant) include no foliar application and foliar application in two stages of stem and flowering. The results show that inoculation with mycorrhiza species has been significant for all studied traits in this test. Also, the effect of amino acid fertilizer has had a significant effect on all traits, except essential oil percentage and extract yield. Among the mycorrhizae used in this experiment, Glomus mosseae is able to be superior over other fungi in most traits. The highest seed yield is obtained from amino acid fertilizer and Glomus mosseae with 2343 kg / ha and the highest essential oil yield is in Glomus mosseae with 7.74 kg / ha. Based on the results, it can be concluded that the use of amino acid fertilizers with inoculation with mycorrhiza has a positive effect on the traits of marigold.
    Keywords: Amino acid, . Biological fertilizer, Essential oil, Extract, . Mycorrhiza
  • MohamadReza Kimiaei, Alireza Sirousmehr *, Barat ALI Fakheri Pages 631-643

    In order to investigate the effects of irrigation regimes and foliar silicon spraying on quantitative and physiological characteristics of borage (Borago officinalis), an experiment is conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications during 2014 at the University of Zabol research farm in Zahak. Treatments include irrigation regimes at three levels; (90%, 70%, and 50% FC) comprising the main-treatments and four levels of silicon sprying including spraying in the form of sodium silicate (Na2SiO3) (0, 2, 4, and 6 mM) as sub-treatments. The results indicate that the highest amount of proline is obtained from the interaction of irrigation regime with 50% of field capacity, without the use of silicon at the rate of 0.7847 mg.g-1. Based on the results of average comparison, the highest amount of chlorophyll a (15.919 mg/g fresh weight), chlorophyll b (7.14 mg/g fresh weight), from the interaction of irrigation regime 70% of field capacity and application of 2 mM silicon, as well as number of flowers per plant, total dry yield of plant (520 kg.ha-1) and biological yield (1187 520 kg.ha-1) Per hectare), 70% and 50% of field capacity and application of 6 mM silicon are obtained from the interaction effect of irrigation regime, respectively. Overall, the results suggest that silicon application mitigate drought stress impact and led to increasing drought tolerance of borage. Since flower and flowering branches of plant has economic value and application of 4 mM silicon acid is recommended to obtain the greatest flower yield under drought stress conditions.

    Keywords: Biological yield, Carotenoid, Chlorophyll, proline, yield
  • Seyedeh Roghaye Hosseini Valiki, Rahmat Abbasi *, Hemmatollah Pirdashti, Vahid Akbarpour Pages 645-658

    Weed infestation in arable lands is much more than one species. Thus, it is important to pay attention to the interaction of multy species of weeds. To study the effect of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) and barnyardgrass (Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv) interference on yield and essential oil of fennel (Foeniculum vulgare Mill.), an experiment has been done in Research field of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2017. It has been arranged in a factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications with the experimental factors being three densities of redroot pigweed (0, 4, and 8 plants m-2) and three densities of barnyardgrass (0, 4, and 8 plants m-2). The highest grain yield (2230 kg ha-1) and essential oil content (2 %) are obtained at weed free plots. The density of 8 redroot pigweed plants m-2 at simultaneous interference with 0, 4, and 8 barnyard grass m-2 reduce grain yield by 30.1%, 62.9%, and 75.7%, and essential oil content by 24.5%, 26.2%, and 29.5%, respectively, compared with weed free plots. The coefficient of redroot pigweed competitivity is predicted to be higher than barnyardgrass, and the interference of 14.5 barnyardgrass plants m-2 or 7.7 redroot pigweed plants m-2 decreases fennel grain yield by 50%.

    Keywords: Density, Essential oil, interference, Weed Competitivity, Weed free
  • Sayyed-Pooya Hosseini, Soudabeh Golestani Kermani *, Kourosh Qaderi, Nasrin Sayari Pages 659-672

    Due to scarcity of water resources, its negative effects on agricultural yield, and the need to ensure food security, it is necessary to provide effective strategies to improve management and water productivity in this sector. Accordingly, the present experiment has been carried out as a factorial based on completely randomized design during spring of 2019 in the research greenhouse of Shahid Bahonar University of Kerman. The research factors include 3 irrigation levels Fc100, Fc75, and Fc50 (100%, 75%, and 50% field capacity) as the first factor and two superabsorbent levels S0 and S5 (0 and 5 gr/kg soil) as the second factor, performed with five replications. The results show that the maximum yield (40. 23 ton/ ha) and water productivity (10.36 kg/) belong to FC100S5 treatment, increasing by 5.71% and 47.6%, respectively, compared to the values recorded in similar level of irrigation and non-superabsorbent polymer. The maximum value of total chlorophyll (25.12 mg/ml) are observed in FC100S5 treatment, which in turn increase by 19.44%, compared to the control. The maximum value of vitamin c occurs in FC100S0 treatment, being 18.27% higher than minimum recorded value. Finally, the results show that the difference between irrigation water production of cherry tomato in FC100S0 and FC75S5 has not been not significant, despite 25% reduction in field capacity moisture at FC75S5. According to the results of this research, the quadratic production function is recommended as the optimal function to estimate the mentioned traits in terms of application and non- application of super absorbent.

    Keywords: Chlorophyll, optimal function, stockosorb, vitamin c, Water deficit
  • Mohsen Seilsepour * Pages 673-684
    To evaluate the effects of different application methods of humic acid and aminochelate (Foliar application and soil application) on growth and yield of cucumber (Cucumis sativus. L), an experiment has been conducted under greenhouse conditions with factorial design based on randomized complete block with three replications during two years (2018-2019) in Tehran agricultural a natural resources research and education center. The humic acid factors are as three levels (untreated, soil application, and foliar spray) and aminochelate factor are as three levels (untreated, soil application, and foliar spraying). The effects of humic acid, the effects of aminochelate, and their intraction on yield, number of fruits per plant, fruit dry matter, and leaf chlorophyll index have been significant. The highest fruit yield, number of fruits per plant, fruit dry matter, and leaf chlorophyll index are obtained from soil application of humic acid and aminocholate, being 57.4%, 58.6%, 56.4%, and 43.8%, more than the control, respectively. Also, the effects of humic acid, the effects of amino chelate, and their intraction have been significant on concentration of macronutrients in leaf. The highest concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium of the leaves are obtained from the application of humic acid and aminoclate in soil. Thus, the concentration of nitrogen, phosphorus, and potassium due to soil application of humic acid and aminolate increase by 44%, 51%, and 5%8, respectively. Based on the results, in order to achieve the maximum yield of greenhouse cucumber, the combined use of humic acid and aminocholate as soil application is recommended.
    Keywords: Chlorophyll, dry matter, nitrogen, Phosphorus, potassium
  • Aliyeh Shafiei, Mehdi Hadadinejad *, Saeed Eshghi, Kamran Ghasemi Pages 685-699
    The present research tries to investigate the effect of potassium silicate and mycorrhizal fungus on heat stress tolerance of strawberries and evaluate the possibility of increasing plant tolerance to heat at research greenhouse in Sari Agriculture and Natural Resources University at 2019. It is in a completely randomized factorial design with three factors including two levels of mycorrhizal fungi (presence and absence of mycorrhizal fungi), three levels of potassium silicate (0, 50 and 100 mg.l-1) spray in heat stress (25 and 41 °C) with three replications. The results show that application of potassium silicate reduces the Photosynthtic active radiation (PAR) damage in strawberry leaves, which PAR of leaves bottom reduce three folds in comparison to the control, when the PARtop is 1133 umol.m2.s-1. In contrast, treatment of the plant with potassium silicate in the presence of mycorrhiza prevented increases transpiration and stomatal conductivity for water cooling the leaves during heat stress. Inoculation of the roots with mycorrhiza fungi leads to a wide network of hyphae in root uptake, improving water use efficiency by up to 72%, which in turn results in increaseed net photosynthesis. However, heat stress increases minimum fluorescence and reduces maximal quantum efficiency of photosystem II. But the simultaneous application of mycorrhiza and potassium silicate is able to improve this index to a good level (0.76). Finally, it has been found that high temperature stress affects many photosynthetic factors of strawberry plant that the use of potassium silicate in combination with mycorrhizal fungus, despite their separate use, to a large extent prevents heat damage to different parts of the plant.
    Keywords: Biophysic fluorescence, proline, Quantomic yield, stomatal conductivity, strawberry
  • Razieh Assadi, Mostafa Darvishnia *, Mehdi Nasr Esfahani, Eidy Bazgir, Samira Pakbaz Pages 701-714

    One of the most important pathogens in plants such as pomegranate, are root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) which cause considerable damage to this important export product. Due to the importance of this subject, an study has been conducted between 2018 and 2019 in the Faculty of Agriculture of Lorestan University. The treatments include organic fertilizer (40, 60, and 80 t/ha.), vermicompost (40 t/ha.) and Marygld product (200, 300 and 400 g/m2) with the study, itself, being in a completely random design on the dominant root-knot nematodes species, M. javanica under greenhouse conditions on pomegranate seedlings. The measurement indicators include gall index, the number of egg sacs, and the final population of egg and J2 larvae in the soil and the roots, as well as growth factors of pomegranate seedlings. Reproduction factor and the percentage of increase/decrease of root knot nematode population, have been calculated in each treatment compared to the initial population of the same treatment. Results show vermicompost (40 t/ha.) with 94.35% reduction in population of egg and larvae has had the highest effect on reducing the nematode population compared to other treatments. Marygld 400, 300, and 200 g/m2 treatments are ranked next, with a reduction of 93.47%, 91.21%, and 92.65% in nematode population, respectively followed by by nematode reduction of the composts of 80, 60, and 40 t/ha by 89.67%, 86.55%, and 86.81% respectively.

    Keywords: Biological control, ., compost, Marigold, Meloidogyne javanica, vermicompost