فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 50، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا سالاری، قاسم آهی*، احمد منصوری، فاطمه شهابی زاده صفحات 1-13
    مقدمه

    شیوع نسبتا بالای دیابت، هزینه های کلان درمان، ناتوانی و مرگ نشان دهنده ضرورت انجام پژوهش های بیشتر برای شناخت بهتر و تلاش جهت رفع یا کاهش مشکلات روان شناختی در افراد مبتلا به دیابت است. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی خو دلسوزی دیابت و ذهن آگاهی در رابطه بین رویدادهای استرس زای زندگی و پیامدهای سلامت بیماران دیابتی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر ازنظر هدف بنیادی و ازنظر شیوه اجرا توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان زابل از اوایل فروردین تا آخر تیرماه 1400 (550 N=) بود. نمونه پژوهش شامل 387 نفر از بیمارانی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه رویدادهای استرس زای زندگی، مقیاس خود دلسوزی دیابت و پرسشنامه پنج بعدی ذهن آگاهی پاسخ دادند. برای اندازه گیری پیامدهای سلامت از شاخص های HBA1C، FBS و BS استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 24 و LISREL8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم رویدادهای استرس زا به خود دلسوزی دیابت و ذهن آگاهی معنی دار (01/0>p) و به پیامدهای سلامت غیر معنی دار (01/0<p) بود. مسیر مستقیم خو دلسوزی دیابت و ذهن آگاهی به پیامدهای سلامت معنی دار بود (01/0>p). رابطه غیرمستقیم بین رویدادهای استرس زا و پیامدهای سلامت از طریق خو دلسوزی دیابت و ذهن آگاهی معنادار بود (01/0>p).

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش از نقش میانجی خو دلسوزی دیابت و ذهن آگاهی در رابطه بین رویدادهای استرس زا و پیامدهای سلامت حمایت کرد. با توجه به نتایج این پژوهش برنامه های آموزشی و مداخله ای مبتنی بر خود دلسوزی و ذهن آگاهی در کنار مداخله های طبی و دارویی می تواند برای پیامدهای سلامت بیماران دیابتی مفید باشد.

    کلیدواژگان: پیامدهای سلامت، خو دلسوزی دیابت، رویدادهای استرس زا، ذهن آگاهی
  • شیوا رحیم زادگان، سجاد بشرپور*، نیلوفر میکائیلی، محمد نریمانی صفحات 14-24
    مقدمه

    رویارویی با تجربه تنیدگی زای بیماری سرطان، یک اولویت پژوهشی انکارناپذیر است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رشد پس آسیبی بر اساس سواد سلامت و دلسوزی به خود با میانجی گیری کانون کنترل سلامت در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران 18 تا 65 سال مبتلا به سرطان سینه، خون، معده و روده مراجعه کننده به بخش آنکولوژی بیمارستان های امید و امام خمینی شهرستان ارومیه در نیمه اول سال 1400 بود که به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 250 نفر (121 زن و 129 مرد) انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه رشد پس از آسیب، پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایران، مقیاس دلسوزی به خود و فرم C مقیاس چند وجهی کانون کنترل سلامت بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای spss نسخه 23 و LISREL نسخه 8.8 استفاه شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که سواد سلامت و دلسوزی به خود با رشد پس آسیبی رابطه مثبت معنی دار داشته و کانون کنترل سلامت در رابطه بین سواد سلامت، دلسوزی به خود و رشد پس آسیبی دارای نقش میانجی بود (05/0 >P). طبق شاخص های برازش، مدل مفهومی از برازش مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش به متخصصان حوزه سلامت کمک می کند تا تداخل سودمندی جهت افزایش بقاء، ارتقاء سواد سلامت و آموزش نگرش مسیولانه در کنترل روند بیماری افراد مبتلا به سرطان، طراحی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: رشد پس آسیبی، سواد سلامت، دلسوزی به خود، کانون کنترل سلامت
  • مینا بشکوفه، مریم غلامزاده جفره*، منصور سودانی صفحات 25-36
    مقدمه

    بهبود رابطه والد-فرزندی از طریق مداخات مناسب نقش موثری در کاهش مشکلات هیجانی و رفتاری نوجوانان دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی"آموزش مدیریت رفتار" و " درمان شناختی-رفتاری" به مادران بر نافرمانی مقابله ای و سازگاری اجتماعی در نوجوانان بود.

    روش کار

    نوع پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران و فرزندان نوجوان دختر و پسر 13 الی 17 سال با رفتار نافرمانی مقابله ای و ناسازگاری اجتماعی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانش آموزی اداره آموزش و پرورش شهر گچساران در سال تحصیلی 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند  تعداد 45  تن از نوجوانان انتخاب و مادران آن ها به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل (هر گروه 15تن) تحت آموزش قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از "پرسشنامه جمعیت شناختی "، "سیاهه رفتار نافرمانی مقابله ای " (Oppositional Defiant Behavior Inventory) و "پرسشنامه سازگاری اجتماعی " (Social Adjustment Questionnaire) استفاده شد. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزارها محاسبه شد. گروه های مداخله تحت"آموزش مدیریت رفتار" (9 جلسه 60 دقیقه ای) و "درمان شناختی-رفتاری" (12 جلسه 45 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند.  تحلیل داده ها با نرم افزار آماری اس پی اس نسخه24 انجام شد.

    یافته ها

     "آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری " به مادران  بر کاهش نافرمانی مقابله ای و بهبود سازگاری اجتماعی فرزندان نوجوان آن ها اثربخش بود (01/0 >P).

    نتیجه گیری

    "آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری " به مادران  باعث کاهش نافرمانی مقابله ای و بهبود سازگاری اجتماعی در  نوجوانان شد. بنابراین، استفاده از"آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری "  می تواند در تربیت مهار ت های هیجانی-اجتماعی  و سازگاری اجتماعی نوجوانان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت رفتار، درمان شناختی-رفتاری، نافرمانی مقابله ای، سازگاری اجتماعی
  • افروز حمیدی، فریبا حسنی*، فرناز کشاورزی ارشدی، فایق یوسفی صفحات 37-47
    مقدمه

    دیابت، یک بیماری مزمن و متضمن خطر بالای ناتوانی و مرگ است که علاوه بر عوارض جسمی، برخی مشکلات روانشناختی به ویژه افسردگی و کاهش سرمایه روان شناختی نیز در افراد مبتلا به دیابت شایع است. هدف پژوهش حاضر اثربخشی مهارت آموزی مبتنی بر واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی و افسردگی در نوجوانان دختر مبتلا به دیابت نوع یک بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی همراه با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی نوجوانان 14-16 ساله مبتلا به دیابت نوع یک شهر سنندج   در سال 1398 بودند. نمونه آماری 30 نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک بود که به روش هدفمند انتخاب و به روش تصادفی (قرعه کشی) در گروه واقعیت درمانی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس سرمایه روان شناختی لوتانز و مقیاس افسردگی بک- 2 استفاده شد. گروه آزمایش در طی هشت جلسه ی 90 دقیقه ای مهارت آموزی مبتنی بر واقعیت درمانی را دریافت کرد، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج اثرات درون گروهی نشان داد که مهارت آموزی مبتنی بر واقعیت درمانی موجب افزایش سرمایه روان شناختی (18/268= F)؛ و کاهش افسردگی (23/149= F)؛ نوجوانان دختر مبتلا به دیابت نوع شده است (05/0 > P). نتاج اثرات بین گروهی نشان داد که در گروه مداخله میزان سرمایه روان شناختی در شرکت کننده های گروه آزمایش نسبت به شرکت کننده های گروه کنترل افزایش و افسردگی در شرکت کننده های گروه آزمایش نسبت به شرکت کننده های گروه کنترل کاهش یافته است (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر مهارت آموزی مبتنی بر واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی و افسردگی موثر بوده، لذا توصیه از این روش به روان شناسان بالینی جهت افزایش سلامت روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی مبتنی بر واقعیت درمانی، سرمایه روان شناختی، افسردگی، دیابت نوع یک
  • مهشید سرابندی، محمدعلی محمدی فر*، نعمت ستوده اصل صفحات 48-60
    مقدمه

    روابط زوجین همواره می تواند به دلایل مختلف در شرایط آسیب زا قرار گرفته و از هم گسیخته شود. بنابراین توجه به تاثیرپذیری خانواده از آسیب های عمده، در هر رویکرد درمانی ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و زوج درمانی هیجان مدار بر تمایزیافتگی خود زوج های جوان انجام گرفت.

    روش کار

    روش مطالعه آزمایشی گسترش یافته از نوع پیش آزمون- پس آزمون چند گروهی بود. جامعه آماری را تمامی زوجین جوان دچار مشکل سازگاری تشکیل دادند که در شش ماهه دوم سال 1398 به مراکز خدمات روانشناختی و مشاوره در شهر تهران مراجعه کردند (2025=N). از بین آنان 30 زوج (60 نفر) بر اساس ملاک های ورود و به طور تصادفی انتخاب شدند و سپس در سه گروه طرحواره درمانی، زوج درمانی هیجان مدار و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تمایزیافتگی خود (DSI) بود. گروه آزمایشی اول، طرح واره درمانی  با رویکرد یانگ (2001) در 12 جلسه 45 دقیقه ای را دریافت کردند، گروه آزمایشی دوم، تحت آموزش زوج درمانی هیجان مدار با رویکرد جانسون (2004) در 9 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در نوبت انتظار بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) و آزمون تعقیبیLSD  و با نرم افزار SPSS25 تجزیه و تحلیل شدند.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و هر دو مداخله طرحواره درمانی و زوج درمانی هیجان مدار بر تمایزیافتگی خود زوج های جوان تاثیر مثبت معنادار داشته است (05/0<p). همچنین، نتایج آزمون تعقیبیLSD  حاکی از آن بود که میزان اثربخشی مداخله طرحواره درمانی بر تمایزیافتگی خود بیشتر از زوج درمانی هیجان مدار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر مداخلات طرحواره درمانی و زوج درمانی هیجان مدار می تواند برای بهبود تمایزیافتگی خود زوج های جوان کارآمد باشد؛ و توصیه می گردد که درمانگران و مشاوران خانواده در راستای بهبود تمایزیافتگی خود زوجین در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، زوج درمانی هیجان مدار، تمایزیافتگی خود، زوجین
  • معصومه قریب بلوک، نیلوفر میکائیلی*، سجاد بشرپور صفحات 61-72
    مقدمه

    خواب باکیفیت به عنوان کلید سلامتی، طول عمر و پیشگیری از انواع بیماریهای روانی و جسمانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب در نوجوانان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی _ همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. . جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر دوره متوسطه دوم دبیرستان شهرستان دامغان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 329 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سوالات مقیاس باورها و نگرشهای ناکارآمد درباره خواب مورین (1993)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی ریس و پترسون (1985)، پرسشنامه ذهن آگاهی رایان و براون (2003) و شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ بویس (1989) پاسخ دادند. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 و AMOS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین حساسیت اضطرابی و باورهای ناکارامد با متغیر میانجی ذهن آگاهی و کیفیت خواب رابطه منفی معنی دار و بین ذهن آگاهی با کیفیت خواب رابطه مثبت معنی دار وجود دارد (0/01>P). همچنین  ذهن آگاهی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب دارای نقش میانجی بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش حاضر، ذهن آگاهی نقش میانجی در رابطه بین نگرش ناکارآمد و حساسیت اضطرابی با کیفیت خواب ایفا می کند. بنابراین افراد با حساسیت اضطرابی بالا و دارای نگرش های ناکارامد می توانند با ارتقاء ذهن آگاهی بر مشکلاتی از قبیل مشکلات خواب غلبه نمایند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نگرش ناکارآمد، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب
  • فائزه فکور، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 73-84
    مقدمه

    اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از مشکلات رفتاری در کودکان است که پیامدهای زیادی برای کودک و خانواده دارد و می تواند بر کیفیت تعامل والد و کودک نقش داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی برروان درمانی انگیزشی برپرخاشگری کودکان مبتلابه نافرمانی مقابله ای بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای پسران ابتدایی مبتلا به نافرمانی مقابله ای در منطقه 3 شهر مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 بود که به روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر از مادرانیکه پسران مبتلا به نافرمانی مقابله ایداشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر)  و گواه (20 نفره) جایگزین شدند. ابزار پژوهش سیاهه پرخاشگری اهواز زاهدی فر و همکاران (1379) بود. گروه آزمایش 15 جلسه یک ساعته در جلسات آموزشی فرزندپروری مبتنی بر روان درمانی انگیزشی شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری و با نرم افزار Spss 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین خشم و عصبیت از 65/36 به 05/22، میانگین تهاجم و توهین از 50/17 به 70/11 و میانگین لجاجت و کینه توزی از 65/17 به 35/11 بعد از مداخله کاهش یافت. نتایج آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (001/0<p) نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر روان درمانی انگیزشی منجر به بهبود خشم و عصبیت، تهاجم و کینه، و لجاجت و کینه توزی شد.

    نتیجه گیری

    میتوان گفت آموزش فرزندپروری مبتنی بررواندرمانی انگیزشی موجب کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای می گردد و می توان از این آموزش در جهت کاهش پرخاشگری کودکان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، پرخاشگری، فرزندپروری، روان درمانی انگیزشی
  • الهه طهماسبی آشتیانی*، فرزانه وطن خواه امجد، نسیم کریم قلی پور، هاجر سلیمانی صفحات 85-97
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد مبتلا به افسردگی اساسی و مراجعه کننده به کلینیک آگاهش شهر کرج در سال 1400 بودند. ابتدا به روش نمونه‏گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل). گروه آزمایش تحت 20 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر ذهنی سازی اقتباس از بتمن و فوناگی (2016) قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور (1987)، مقیاس ترس از صمیمیت دسکاتنر و ثلن (1991) و مقیاس افکار خودکشی بک و همکاران (1979) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه‏ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این بود که درمان مبتنی بر ذهنی سازی توانسته است دلبستگی ناایمن اضطرابی (004/0=Sig و 032/10=F)، دلبستگی ناایمن اجتنابی (001/0=Sig و 186/17=F)، ترس از صمیمیت (001/0=Sig و 649/42=F) و افکار خودکشی (001/0=Sig و 057/26=F) را به طور معناداری بهبود بخشد (05/0>P).

    نتیجه گیری

     می توان نتیجه گیری کرد که درمان مبتنی بر ذهنی سازی می تواند به عنوان مداخله‏ای موثر برای بهبود دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهنی سازی، دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت، افکار خودکشی، اختلال افسردگی اساسی
  • لیلا برهانی، خدامراد مومنی*، جهانگیر کرمی، علی مشهدی صفحات 98-113
    مقدمه

    افسردگی و مشکلات شبه جسمانی از زمره مشکلات روان‌شناختی در محیط‌های شغلی آسیب‌زا محسوب می‌شوند که ارزیابی و درمان این مشکلات روانی  جهت بهبود سلامت روانی، افزایش بهره‌وری و کیفیت خدمات در سازمان‌ها امری ضروری است. پژوهش حاضر با هدف آزمودن الگویی از رابطه بین حوادث آسیب‌زا، تاب‌آوری و تیپ شخصیتی با نشانه‌های افسردگی و مشکلات شبه جسمانی و میانجیگری استرس شغلی ادراک ‌شده و نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه در رابطه حوادث آسیب‌زا و متغیرهای ملاک در کارکنان آتش‌نشانی شهر مشهد صورت گرفت. 

    روش کار

    روش پژوهش نوع توصیفی- همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری کلیه کارکنان عملیاتی آتش‌نشانی شهر مشهد در سال 1398 شامل 1100 نفر بودند. تعداد 423 نفر به‌عنوان نمونه با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده‌ها از طریق پرسشنامه‌های استاندارد جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری تجزیه‌ و تحلیل شد (0/05 >α). 

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد حوادث آسیب‌زا (18/0 =β،29/0 =β)، تاب‌آوری (14/0- =β، 37/0- =β)، تیپ شخصیتی (22/0 =β)، استرس شغلی ادراک‌ شده (19/0 =β، 11/0 =β) و نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه (15/0 =β، 20/0 =β) نشانه‌های افسردگی و مشکلات شبه جسمانی را پیش‌بینی می‌کنند. بعلاوه نقش میانجی استرس شغلی ادراک ‌شده و نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه در رابطه حوادث آسیب‌زا با نشانه‌های افسردگی و مشکلات شبه جسمانی مورد تایید قرار گرفت. 

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌ها، حوادث آسیب‌زا، تاب‌آوری، تیپ شخصیتی، استرس شغلی ادراک ‌شده و نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه در کاهش نشانه‌های افسردگی و مشکلات شبه جسمانی کارکنان آتش‌نشانی نقش دارند. توصیه می‌شود مبتنی بر این متغیرها، ارزیابی‌های دوره‌ای تعریف شود و در استخدام و آموزش‌های روان‌شناختی کارکنان آتش‌نشانی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نشانه های افسردگی، مشکلات شبه جسمانی، حوادث آسیب زا، تاب آوری، تیپ شخصیتی
  • سرور منصوری امین، زهرا افتخار صعادی* صفحات 114-123
    مقدمه

     سازش‌یافتگی زناشویی نقش مهمی در سلامت و کیفیت زندگی زوجین دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی سازش‌یافتگی زناشویی بر اساس دلبستگی به خدا و سلامت خانواده اصلی انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان دارای مشکلات زناشویی مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر اهواز در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش 124 نفر بودند که پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای مطالعه حاضر مقیاس سازش‌یافتگی زناشویی (اسپاینر، 1986)، سیاهه دلبستگی به خدا (بک و مک‌دونالد، 2004) و مقیاس خانواده اصلی (هاوستات و همکاران، 1985) بودند و داده‌ها با روش‌های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم‌افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان داد که بین میانگین نمره‌های دلبستگی به خدا (و دو خرده‌مقیاس آن شامل اجتناب از صمیمیت و اضطراب از طردشدن) با میانگین نمره‌های سازش‌یافتگی زناشویی در زنان دارای مشکلات زناشویی رابطه منفی و معنی‌دار و بین میانگین نمره‌های سلامت خانواده اصلی (و دو خرده‌مقیاس آن شامل خودمختاری و صمیمیت) با میانگین نمره‌های سازش‌یافتگی زناشویی در آنان رابطه مثبت و معنی‌دار وجود داشت (05/0>P). همچنین، دو متغیر دلبستگی به خدا و سلامت خانواده اصلی به‌طورمعنی‌داری توانستند 9/51 درصد و چهار خرده‌مقیاس اجتناب از صمیمیت، اضطراب از طردشدن، خودمختاری و صمیمیت به‌طورمعنی‌داری توانستند 4/61 درصد از تغییرات سازش‌یافتگی زناشویی در زنان دارای مشکلات زناشویی را پیش‌بینی نمایند (001/0>P).

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این پژوهش حاکی از نقش موثر دلبستگی به خدا و سلامت خانواده اصلی در پیش‌بینی سازش‌یافتگی زناشویی در زنان دارای مشکلات زناشویی بود. بنابراین، برای افزایش سازش‌یافتگی زناشویی در آنان می‌توان میزان دلبستگی به خدا و سلامت خانواده اصلی آنها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سازش یافتگی زناشویی، دلبستگی به خدا، سلامت خانواده اصلی، زنان
|
  • Leila Salari, Qasem Ahi*, Ahmad Mansouri, Fatemeh Shahabizadeh Pages 1-13
    Introduction

    Relatively high prevalence of diabetes, high costs of its treatment, disability and death indicate the need for further research to better understand and efforts to reduce psychological problems in people with diabetes. This study was aimed to investigate the mediating role of diabetes self-compassion and mindfulness in the relationship between stressful life events and health outcomes of diabetic patients.

    Methods

    This study is fundamental in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical society of this study consisted of all patients with diabetes referred to Zabol Diabetes Clinic in the period from March to July 2021 (N = 550). The study sample consisted of 387 patients who were selected by convenience sampling method and answered the stressful life events questionnaire, diabetes self-compassion scale and five facet mindfulness questionnaire. The HBA1C, FBS and BS indices were used to measure health outcomes. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, structural equation modeling and SPSS software version 24 and LISREL 8.8.

    Results

    The results showed that the direct path of stressful events to diabetes self- compassion and mindfulness was significant (p <0.01) but not significant to health outcomes (p <0.01). The direct path of diabetes self-compassion and mindfulness to health outcomes was significant (p <0.01). The indirect relationship between stressful events and health outcomes through diabetes self-compassion and mindfulness was significant (p <0.01).

    Conclusion

    According to the results of this study, educational and intervention programs based on self-compassion and mindfulness along with medical and pharmacological interventions can be useful for the health outcomes of diabetic patients.

    Keywords: Health Outcomes, Mindfulness, Self-Compassion, Stressful Life Events
  • Shiva Rahimzadegan, Sajjad Basharpour*, Mohammad Narimani Pages 14-24
    Introduction

    Exposure to stressful experience of cancer is an undeniable research priority. The aim of this study was to predicting post-traumatic growth based on health literacy and self-compassion: mediating role of health locus of control in cancer patients.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and correlational researches category. The statistical population of the present study was all patients aged 18 to 65 years with breast, blood, stomach and intestinal cancer going to the oncology ward of Omid and Imam Khomeini hospitals in Urmia in the first half of 1400. By purposeful sampling method, 250 people (121 females and 129 males) were selected. Data collection tools included post-traumatic growth questionnaire, Iranian adult health literacy questionnaire, self-compassion scale and Form C multifaceted scale of Health locus of Control. For data analysis, path analysis method and SPSS software version 23 and LISREL version 8.8 were used.

    Results

    The results showed that the health literacy and self- compassion had a significant positive relationship with post-traumatic growth and health locus of control had a mediating role in the relationship between health literacy, self-compassion and post-traumatic growth (P<0.05). According to the fit indices, the conceptual model had a good fit.

    Conclusions

    The results of this study help health professionals to design and implement beneficial interventions to increase survival, promote health literacy and teach a responsible attitude to control the disease process in people with cancer.

    Keywords: Post-Traumatic Growth, Health Literacy, Self-Compassion, Health Locus of Control
  • Maryam Gholamzadeh Jofreh*, Mina Beshkoufeh, Mansour Sodani Pages 25-36
    Introduction

    Improving the parent-child relationship through appropriate interventions has an effective role in reducing emotional and behavioral problems in adolescents.Therefore; the aim of this study was to determine the effectiveness of "Behavior Management Training" and “Cognitive-Behavioral Therapy” on oppositional defiant and social adjustment in adolescents.  

    Methods

    The type of research was quasi-experimental with pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population included all mothers and their teenage children girls and boys 13 to 17 years old in Gachsaran city in the academic year 1398 that were selected using purposive sampling method and 45 of them were randomly selected using a table of random numbers. They were trained into two intervention groups and one the control group (15 people in each group). In order to collect data from the demographic questionnaire, the “Oppositional Defiant Behavior Inventory” and the“Social Adjustment Questionnaire” were used. Content validity by quality method and the reliability internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient was measured. The experimental group underwent“Behavior Management Training” (60-minute 9 sessions) and “Cognitive-Bbehavioral Therapy” (45-minute 12 sessions);
    But the control group did not receive any intervention. Data analysis was performed using SPSS. 24.

    Results

    “Behavior Management Training” and “Cognitive-Behavioral Therapy” was effective in reducing oppositional defiant and improving social adjustment in adolescents (P < 0.01).

    Conclusions

    “Behavior Management Training” and “Cognitive-Behavioral Therapy” for mothers reduced confrontational disobedience and improved social adjustment in adolescents. Therefore, the use of “Behavior Management Training” and "Cognitive-Behavioral Therapy" can be effective in training adolescents' emotional-social skills and social adjustment.

    Keywords: Behavior Management Training, Cognitive-Behavioral Therapy, Oppositional Defiant, Social Adjustment
  • Afrooz Hamidi, Fariba Hassani*, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Fayegh Yousefi Pages 37-47
    Introduction

     Diabetes is a chronic disease with a high risk of disability and death. In addition to physical complications, some psychological problems, especially depression and loss of psychological capital, are also common in people with diabetes. This study aims to the effectiveness of Reality Therapy Based on Skill-training on psychological capital and depression in female adolescents with type 1 diabetes.

    Methods

     The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and follow-up. The statistical population of this study was all adolescents aged 16-14 years with type 1 diabetes in Sanandaj. The statistical sample consisted of 30 adolescents with type 1 diabetes who were purposefully selected and randomly divided into reality therapy (n = 15) and control (n = 15) groups. The Lutens Psychological Capital Scale and the Beck Depression-2 Scale were used to collect data. The experimental group received 90 minutes of 90-minute Reality Therapy Based on Skill-training, but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using a mixed analysis of variance in SPSS software version 25.

    Results

     The results of intragroup effects showed that Reality Therapy Based on Skill-training increased psychological capital (F=268.18) and reduced depression (F=149.23), in adolescent girls with type 2 diabetes (P<0.05). The results of intergroup effects showed that in the intervention group, the amount of psychological capital in the experimental group participants increased compared to the control group participants, and depression in the experimental group participants decreased compared to the control group participants.

    Conclusion

     Results show that Reality Therapy Based on Skill-training is practical for psychological capital and depression, so the recommendation of this method to clinical psychologists to increase the psychological health of patients with type 1 diabetes is recommended.

    Keywords: Reality Therapy Based on Skill-training, Psychological Capital, Depression, Type 1 Diabetes
  • Mahshid Sarabandi, MohammadAli Mohammadifar*, Nemat Sotodeh Asl Pages 48-60
    Introduction

    Couples' relationships could always be face traumatic situations for various reasons and could be divorced. Therefore, it seems necessary in any treatment approach attention to the influential of the family fom major injuries. The aim of this study was to comparision of the effectiveness of schema therapy and emotional-based couple therapy on couples' young self-differentiation.

    Methods

    The research method was experimental extended to pretest-posttest multigroup. The statistical population consisted of all young couples with adjustment problems who referred to psychological and counseling service centers in Tehran in the second half of year 2019 (N = 2025). Among them, 30 couples (60 people) were randomly selected based on inclusion criteria and then replaced in three groups: schema therapy, emotional-based couple therapy and control group. Research instruments included the Differentiation of Self Inventory (DSI). The first experimental group received the Young's (2001) therapy scheme in 12 sessions of 45 minutes, the second experimental group received the emotional-based couple therapy training with Johnson's approach (2004) in 9 sessions of 60 minutes. The control group was waiting for their turn. Data were analyzed using analysis of covariance (MANCOVA) and LSD post hoc test and SPSS25 software.    

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental groups and control group; And both therapy-intervention schema therapy and emotional-based couple therapy had a significant positive effect on self-differentiation of young couples (P <0.05). Also, the results of LSD post hoc test showed that the effectiveness of schema therapy intervention on self-differentiation was higher than emotional-based couple therapy (P <0.05).

    Conclusions

    According to the results of the present study, schema therapy and emotional-based couple therapy interventions can be effective in improving self-differentiation of young couples; It is recommended that therapists and family counselors use these therapies along with other therapeutic interventions to improve self-differentiation of couples.

    Keywords: Schema Therapy, Emotional-based Couple therapy, Self-Differentiation, Couples
  • Masoumeh Gharib Bolouk, Niloofar Mikaeili*, Sajjad Basharpoor Pages 61-72
    Introduction

    Quality sleep is the key to health, longevity and prevention of various mental and physical diseases. The aim of this study was to investigate the mediating role of mindfulness in the relationship between dysfunctional attitude and anxiety sensitivity with sleep quality in adolescents.

    Methods

    The method of this research was descriptive with a structural correlation research design. The statistical population of the study included all adolescent girls and boys in the secondary school of Damghan in the academic year 2020-2021, that 329 people were selected as a sample by multi-stage cluster random sampling. Participants answered questions about the Morin Dysfunctional Beliefs and Attitudes about Sleep Scale (1993), Reiss & Peterson Anxiety Sensitivity Index (1985), Ryan and Brown Mindfulness questionnaire (2003), and Buysse Pittsburgh sleep quality index (1989). Research data were analyzed by Pearson correlation and structural equation methods using SPSS22 and AMOS software.

    Results

    The results of the present study showed that there is a significant negative relationship between anxiety sensitivity and dysfunctional beliefs with the mediating variable of mindfulness and sleep quality and a significant positive relationship between mindfulness and sleep quality (P <0.01). Mindfulness also had a mediating role in the relationship between dysfunctional attitude and anxiety sensitivity with sleep quality (P <0.01).

    Conclusions

    According to the results of the present study, mindfulness plays a mediating role in the relationship between dysfunctional attitude and anxiety sensitivity with sleep quality. Therefore, people with high anxiety sensitivity and dysfunctional attitudes can overcome problems such as sleep problems by promoting mindfulness.

    Keywords: mindfulness, Dysfunctional beliefs, anxiety sensitivity, sleep quality
  • Faezeh Fakur, Hossein Sahebdel*, Majid Ebrahimpur Pages 73-84
    Background

    Oppositional defiant disorder is one of the behavioral problems in children that has many consequences for the child and family and can play a role in the quality of parent-child interaction. The aim of this study was to investigate the effectiveness of motivational psychotherapy-based parenting education on aggression in children with confrontational disobedience.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all mothers with primary sons with confrontational disobedience in District 3 of Mashhad in the academic year 1300-1400. By purposeful sampling method, 40 mothers with sons with confrontational disobedience were selected and randomly selected in Experimental (n = 20) and control (n = 20) groups were replaced. The research tool was Ahvaz Aggression Inventory Zahedifar et al. (2000). The experimental group participated in 15 one-hour training sessions. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and Spss 26 software.

    Results

    The mean of anger and nervousness decreased from 36.65 to 22.05, the mean of aggression and insult decreased from 17.50 to 11.70 and the mean of stubbornness and resentment decreased from 17.65 to 11.35 after the intervention. The results of multivariate analysis of covariance (P <0.001) showed that parenting education based on motivational psychotherapy improved anger and nervousness, aggression and resentment, and stubbornness and resentment

    Conclusion

    It can be said that parenting education based on motivational psychotherapy reduces aggression in children with confrontational disobedience disorder and this education can be used to reduce child aggression.

    Keywords: Oppositional defiant disorder, Aggression, Parenting Education, Motivational Psychotherapy
  • Elaheh Tahmasebiashtiani*, Farzaneh Vatankhah Amjad, Nasim Karimgholipour, Hajar Soleimani Pages 85-97
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mentalization-based therapy on insecure attachment, fear of intimacy and suicidal ideation in people with major depressive disorder.

    Method

    The study was an experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population was all people with major depression who referred to the Agahesh clinic in Karaj in 2021. First, 30 people were selected by available sampling method and then were randomly divided into experimental and control groups (15 experimental and 15 control). The experimental group underwent 20 sessions of 90 minutes of treatment based on the mentalization adapted from Batman and Funagi (2016). During this time, the control group remained on the waiting list. Hazan and shaver (1987) Attachment Styles Questionnaire, Deskatner and Thelan (1991) Intimacy Fear Scale, and Beck et al. (1979) Suicide Thought Scale were used to collect data. The analysis of the information obtained from the questionnaires was performed through SPSS software version 24 in two parts: descriptive (mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of covariance).

    Results

    The results showed that psychotherapy-based therapy was able to achieve anxious insecure attachment (Sig = 0.004 and F = 10.0332), avoidant insecure attachment (Sig = 0.001 and F = 17.186), fear of intimacy (001). Significantly improve Sig = 0.02 (F = 42.649) and suicidal ideation (Sig = 0.001 and F = 26.057) (P <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that psychotherapy-based therapy can be used as an effective intervention to improve insecure attachment, fear of intimacy and suicidal ideation in people with major depressive disorder.

    Keywords: Psychiatric therapy, insecure attachment, fear of intimacy, suicidal ideation, major depressive disorder
  • Leila Borhani, Khodamorad Momeni *, Jahangir Karami, Ali Mashhadi Pages 98-113
    Introduction

    Depression and Somatoform problems are among the psychological problems in traumatic work environments that the evaluation and treatment of these mental problems is essential to improve mental health, increase productivity and quality of services in organizations. The aim of this study was to test a model of the relationship between traumatic events, resilience and personality type with depressive symptoms and Somatoform problems; the mediating role of perceived job stress and the symptoms of post-traumatic stress disorder in relation to traumatic events and Criterion variables among the firefighters in Mashhad.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of all operational firefighters in Mashhad in 2019 included 1100 people. 423 people were selected as a sample by simple random sampling method. Data were collected through standard questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation test and structural equation modeling (α <0.05). 

    Results

    The results showed traumatic events (β = 0.18, β = 0.29), resilience (β = -0.14, β = -0.37), personality type (β = 0.22), perceived job stress (β = 0.19, β = 0.11) and symptoms of post-traumatic stress disorder (β = 0.15, β = 0.20) predict symptoms of depression and Somatoform problems. In addition, the mediating role of perceived job stress and symptoms of post-traumatic stress disorder in the relationship between traumatic events with depressive symptoms and Somatoform problems was confirmed. 

    Conclusions

    Based on the findings, traumatic events, resilience, personality type, perceived job stress and post-traumatic stress symptoms play a role in reducing depressive symptoms and Somatoform problems in firefighters. It is recommended that based on these variables to define periodic evaluations and be considered in the recruitment and psychological training of firefighters.

    Keywords: Symptoms of Depression, Somatoform Problems, Traumatic Events, Resilience, Personality Type
  • Soroor Mansoori Amin, Zahra Eftekhar Saadi * Pages 114-123
    Introduction

    Marital adjustment plays an important role in the health and quality of life of couples. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting marital adjustment based on attachment to God and origin family health.

    Methods

    This study was a cross-sectional from type of correlation. The research population was women with marital problems referred to counseling centers and psychological services of Ahvaz city in 2020 year. The research sample was 124 people who after examining the inclusion criteria were selected by purposive sampling method. The instruments of the present study were the marital adjustment scale (Spanier, 1986), attachment to God inventory (Beck and MacDonald, 2004) and origin family scale (Hovestadt et al, 1985) and data were analyzed by methods of Pearson correlation coefficient and multiple regression with enter model in SPSS-24 software.

    Results

    The findings showed that there was a negative and significant relationship between the mean scores of attachment to God (and its two subscales including avoidance of intimacy and anxiety about abandonment) with the mean scores of marital adjustment in women with marital problems and there was a positive and significant relationship between the mean scores of origin family health (and its two subscales including autonomy and intimacy) with the mean scores of their marital adjustment (P<0.05). Also, the two variables of attachment to God and origin family health significantly were able predict 51.9% and the four subscales of avoidance of intimacy, anxiety about abandonment, autonomy and intimacy significantly were able predict 61.4% of the changes of marital adjustment in women with marital problems (P<0.001).

    Conclusions

    The results of this research indicated the effective role of attachment to God and origin family health in predicting marital adjustment in women with marital problems. Therefore, in order to increase marital adjustment in them can be improved the rate of their attachment to God and origin family health.

    Keywords: Marital adjustment, Attachment to God, Origin family health, Women