فهرست مطالب

نشریه پژوهش انحرافات و مسائل اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی شفیعی نژاد، اکبر زارع شاه آبادی، زهرا محمدی، الناز آزادواری صفحات 1-29

    پدیده اقدام به خودکشی از جمله مهم ترین آسیب‌های اجتماعی- روان‌شناختی رو به رشد در سراسر جهان است که 4/1 از کل مرگ‌ومیرها در سراسر جهان را شامل می شود. هدف این پژوهش، کشف زمینه‌ها و عوامل خانوادگی در اقدام به خودکشی زنان است که با روش‌شناسی کیفی و استفاده از روش نظریه زمینه‌ای به انجام رسیده است. به این منظور با 23 مشارکت‌کننده از زنان آبدانانی که با روش نمونه گیری نظری انتخاب‌ شده بودند، در طول بیش از یک سال مصاحبه‌های عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. نه مقوله اصلی و یک مقوله هسته از خلال نظام کدگذاری داده ها استخراج شد: خانواده متشنج، ناکارآمدی روابط خانوادگی، خانواده بزهکار، انحراف اخلاقی همسر، خانواده ازهم‌گسیخته، همسر گزینی تحمیلی، دوری از فضای نامطلوب خانواده با ازدواج، اختلافات زناشویی، تجربه طرد و دوری گزینی عامدانه. همچنین «چالش‌های خانوادگی- خودکشی‌ های معنادار» به ‌عنوان مقوله هسته‌ای انتخاب شد و در نهایت مدل پارادایمی مستخرج از داده ها تنظیم شد. یافته ها نشان می دهد که روابط ناکارآمد خانوادگی، محدودیت و تحمیل چالش های جدی در زندگی زنان ایجاد کرده که خودکشی، تنها یکی از این چالش های جدی محسوب می‌گردد.

    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، اقدام به خودکشی، عوامل خانوادگی، زنان و آبدانان
  • عصمت سلحشور، کرم حبیب پور گتابی صفحات 31-75

    ازدواج دختران در دوران کودکی، چالشی در مناطق کمتر توسعه یافته و مسیله‌ای اجتماعی است که در بخش های مختلف جهان، زندگی زنان و کودک‌دختران را تحت تاثیر قرار داده است. هدف این پژوهش، تفسیر دلایل زنان شهر چابهار از تجربه کودک همسری است که با روش شناسی کیفی و با استفاده از روش نظریه زمینه ای انجام شده است. پژوهش حاضر با ابتنای بر روش نظریه زمینه ای، به درک معنای ذهنی 28 نفر از زنان شهر چابهار نسبت به تجربه کودک همسری و شرایط علی، مداخله ای و بافتی در بازنمایی تجربه زیسته کودک همسری مبتنی بر فقر پرداخته است. به این منظور با 28 نفر از زنان شهرستان چابهار که به روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته انجام شد. فقر اقتصادی، فقر فرهنگی-آموزشی، شرایط نابسامان خانوادگی و تبعیض جنسیتی، شرایط علی ازدواج دختران در سنین کودکی را فراهم ساخته است. شرایطه مداخله‌گر (فقر زنان سرپرست خانوار و چهره زنانه فقر) و شرایط بافتی (فقر شهری، زیست مکان ناامن و مردسالاری هنجاری) نیز ازدواج کودکان را زمینه‌سازی و تسهیل کرده است. همچنین تحلیل داده‌ها با نظام کدگذاری سه‌سطحی باز، محوری و گزینشی نشان داد که مقوله مرکزی منتزع از ازدواج کودکان در بین افراد مورد مطالعه، «فقر مضاعف و کودک همسری چندوجهی» است. یافته ها بر این دلالت داشتند که ازدواج در کودکی، دختران را در معرض انوع آسیب های آشکار و غیر مستقیم از جمله کودک مادری، کودک بیوه گی، خشونت خانگی، بازماندگی تحصیلی، بازتولید چرخه فقر، افسردگی مفرط و انزوای اجتماعی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، کودک همسری، چهره زنانه فقر، فقر مضاعف و انزوای اجتماعی
  • میرطاهر موسوی، معصومه معارف وند، مریم رهنم، ا لاله معارف وند صفحات 77-108

    زنان ‌سالمند تنها، با توجه به شرایط جامعه، یکی از گروه های در معرض خطر محسوب می شوند و لازم است برنامه مشخصی برای حمایت از آنها پیش‌بینی شود. در ایران برنامه خاصی برای حمایت از زنان سالمند تنها طراحی و اجرا نشده و ضرروت دارد برای این منظور، نیازهای این گروه ارزیابی و اولویت‌بندی شود. در این پژوهش، برای بررسی این موضوع، ابتدا با کارشناسان، سیاستگذاران و مدیران و همچنین زنان‌ سالمند تنها به صورت نیمه‎ساختاریافته مصاحبه ‌شد و سپس مصاحبه‌ها مورد تحلیل محتوا قرار گرفت. نمونه‌گیری به روش هدفمند و گلوله‌برفی در استان‌های تهران و البرز انجام گرفت و تا زمان دستیابی به اشباع ادامه یافت. داده‌ها با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‎ساختاریافته جمع‌آوری شد. متن مصاحبه‌ها پس از پیاده‌سازی در سه مرحله کدگذاری شد و مقوله‌ها و زیرمقوله‌ها به دست ‌آمد. یافته‎های پژوهش حاکی از آن است که مهمترین دلیل تنها‌زیستی زنان سالمند، فوت همسر و ازدواج فرزندان است. آنها برای حفظ استقلال خود، سعی می‌کنند با صرفه‌جویی منابع مالی خود را مدیریت کنند، مراقب سلامتی خود هستند و برای بیماری‌هایشان تحت درمان‎اند. بسیاری از آنها در دوره سالمندی تمایلی به ازدواج مجدد ندارند. تغییر محل‌ زندگی به دلیل فروش منزل در دوره سالمندی موجب می‌شود شبکه ارتباطی آنها در بسیاری موارد به فرزندان و خانواده آنها محدود شود و مشارکت اجتماعی در میان آنها محدود باشد. ارتباط با اعضای ‌خانواده، مراقبت، استقلال، حمایت ‌مالی، تعامل‌ اجتماعی و مشارکت ‌اجتماعی، امنیت و احساس امنیت، دسترسی جغرافیایی و خدمات بهداشتی-درمانی و توان‎بخشی، آموزش و ارتقای ‌آگاهی و سرگرمی و داشتن اوقات‌ فراغت متناسب با دوره ‌سالمندی، از جمله موضوعاتی است که ضرورت‌ دارد در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مربوط به زنان‌ سالمند تنها مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: زنان، سالمند، تنهازیستی، ایران، توصیه های سیاستی
  • فروزنده جعفرزاده پور صفحات 109-139

    ساختار قدرت در خانواده موضوع مهمی است که پایداری خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در دهه‌های اخیر تغییرات مختلفی در سطوح مختلف ملی و نیز در درون خانواده ایرانی به وقوع پیوسته و تاثیراتی در پایداری خانواده برجای گذاشته است. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی ساختار قدرت و رابطه آن با ناپایداری در خانواده در ایران است. این مطالعه با استفاده از روش تحلیل ثانویه 3819 نفر از افراد متاهل داده‌های پیمایش ملی خانواده به بررسی رابطه بین دو متغیر پرداخته است. ساختار قدرت در سه شاخص ساخت قدرت، آزادی عمل و اعمال قدرت، شیوه اعمال قدرت با زیرشاخص‌های مربوط و ناپایداری خانواده در سه شاخص در سطوح کنش (تعارض زناشویی و خشونت) و نگرش (نگرش به طلاق) در زیر شاخص‌هایی مطالعه گردید. یافته‌ها نشان می‌دهد در حالی که ساختار کلی قدرت در خانواده ایرانی تا حد قابل توجهی متقارن بوده، برخی از شاخص‌های قدرت مانند میزان آزادی عمل و اعمال قدرت و شیوه‌های اعمال قدرت بر تعارضات زناشویی، خشونت و نگرش به طلاق تاثیرات قابل توجهی داشته و ناپایداری خانواده را افزایش می‌دهند. لازم است به منظور کاهش طلاق و افزایش پایداری خانواده، برنامه‎ریزی‎ها و خدمات مختلف اعم از مشاوره‎ای و غیره به خانواده‌های دارای تعارضات بیشتر زناشویی و خانواده‌هایی که خشونت بیشتری در آنها گزارش می‌شود، اختصاص داد. همچنین نگرش زنان و مردان نسبت به وضعیت ساختار قدرت و نگرش به پیامدهای طلاق متفاوت بوده و زنان با تسامح بیشتری به پیامدهای طلاق می‌اندیشند.

    کلیدواژگان: ساختار قدرت، ناپایداری خانواده، نگرش به طلاق، تعارض زناشویی، آزادی عمل
  • زهرا موحدی ساوجی، منصوره اعظم آزاده، سید مهدی اعتمادی فرد صفحات 141-171

    موقعیت گذار ایران از سنت به مدرنیته شرایط جدیدی را به لحاظ چالش‌های میان دو نسل رقم زد. یکی از این چالشها در زمینه ازدواج است. فرهنگ ازدواج در ایران همواره همراه با حضور و نقش پررنگ خانواده‌ها بوده است و اساسا ازدواج به پیوندی خانوادگی تعبیر می‌شود. در دوران‌هایی انتخاب فرد مناسب برای زندگی مشترک از ابتدا توسط خانواده انجام می‌شد؛ پیوند‌های زناشویی کمتر به پشتوانه عشق رمانتیک، بلکه بر مدار منافع و مضار و صلاح‌دید خانواده‌ها بود. این الگو به مرور زمان تعدیل شده و بدیل‌های متعددی نیز یافته است. در این تحقیق به دنبال بررسی توصیفی- تحلیلی تعارضات برآمده از الگو‌های ازدواج میان والدین طلبه و فرزندان‌ هستیم. بررسی استراتژی‌ها و راهکار‌های آنها در مواجهه با این تعارضات بخش دیگری از هدف این تحقیق است. برای ارایه توصیفی دقیق و عمیق از مسایل نسلی خانواده‌های طلاب، رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه‌ای مناسب به‌نظر رسید. «زی طلبگی»، خرده‎فرهنگی است که برای شناخت آن به طور عام و شناخت مسایل درون خانواده‌، بهترین گزینه، اتکا به روایت‌های بازیگران میدان و نزدیکی هرچه بیشتر به آن برای دستیابی به فهم عمیق‌تر به‌نظر می‌رسد. بررسی داده‌ها نشان می‌دهد سه الگوی تقابل در میان فرزندان و والدین طلبه وجود دارد که عبارتند از: درون‎همسر‌گزینی در مقابل برون‎همسرگزینی، تعجیل در ازدواج در مقابل تاخیر در ازدواج، و ازدواج مبتنی بر کهنسال‎سالاری در مقابل ازدواج مبتنی بر آزادی. در بررسی مواجهه فرزندان با تعارضات در الگو‌های ازدواج نیز سه استراتژی شناسایی شد که شامل استراتژی ستیز، استراتژی تسلیم، و استراتژی پنهان‌کاری است. بررسی داده‌های تحقیق نشان می‌دهد تجربه طلاق در فرزندان و روابط عاطفی حاکم بر خانواده اهمیت بالایی در نوع مواجهه فرزندان با تعارضات دارد. نتیجه دیگری که از مطالعه داده‌ها به دست آمده، نقش متغیر زمینه‌ای «جنسیت» در تشدید تعارضات است؛ چرا که به‌نظر می‌رسد نگرش والدین نسبت به فرزندان دختر و پسر تفاوت فاحشی دارد. در بخش نتایج همچنین به نقش تسهیل‌گرانه «وضعیت تحصیلی» اشاره شده است که «میانجی‌ تسهیل ارتباط در مقام تعارض» خوانده می‌شود.

    کلیدواژگان: تعارضات نسلی، الگو های ازدواج، فرزندان طلبه
  • هادی برغمدی، عادل عبدالهی، الهه شمس کوشکی صفحات 173-202

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی شهروندان تهرانی و الگوی مصرف آنها بوده است. چهارچوب نظری بر مبنای آرای نظریه‌پردازانی چون وبلن، گیدنز و بوردیو تدوین شده است و تلاش شده تا با بهره گیری از نظریه های این افراد و استفاده از مفاهیم و متغیرهای طرح شده در نظریه های آنها، مدل نظری پژوهش تدوین گردد و با طرح فرضیه‌های مستخرج از مدل در طول پژوهش به آزمون آنها اقدام گردد. رویکرد پژوهش حاضر، کمی و روش پژوهش از نظر مسیر، توصیفی- تبیینی و از نظر هدف، کاربردی است. اطلاعات با استفاده از روش پیمایش و بهره گیری از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان بالای پانزده سال شهر تهران بوده که با استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه، با 600 نفر از آنها گفت وگو شد. در بعد عینی موضوع مورد مطالعه، نتایج نشان داد که مصرف فرهنگی از جمله متغیرهای تاثیرگذار در الگوی مصرف شهروندان است و علاوه بر آن، رابطه معناداری نیز میان مصرف فرهنگی و میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی مجازی وجود دارد. از سوی دیگر، بین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و الگوی مصرف پوشاک شهروندان تهرانی نیز رابطه وجود دارد. همچنین میزان استفاده شهروندان تهرانی از شبکه های اجتماعی مجازی بر پوشش آنها و نحوه خرید آنها تاثیرگذار بوده است. نتایج به دست آمده در بعد ذهنی موضوع مورد مطالعه نیز بیانگر این است که میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بر ارزش‌ها و نگرش‌های اجتماعی شهروندان تهرانی مبنی بر گرایش به مصرف‌گرایی، اثرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، شبکه های اجتماعی مجازی، مصرف گرایی، سبک زندگی و شهروندان تهرانی
|
  • Mojtaba Shafieinejad, Akbar Zare Shahabadi, Zahra Mohammadi, Elnaz Azadvari Pages 1-29

    The phenomenon of suicide attempts is one of the most important socio-psychological harms growing worldwide, accounting for 1.4% of all deaths worldwide. The aim of this study is to discover family factors in suicide attempt which has been done by qualitative methodology and using the method of Grounded Theory. For this purpose, in-depth and semi-structured interviews were conducted with 23 women from Abdanan city whom suicide attempt and were selected by theoretical sampling method for more than one year. Nine main categories and one core category were extracted through the data coding system: strained family, family relationship inefficiency, Delinquent family, moral deviance of spouse, Divorced family, forced marriage, avoidance of unfavorable family atmosphere with marriage, marital disputes, experience of rejection and deliberate avoidance. Also, "Family Challenges - Significant Suicides" was selected as the core category, and finally a paradigm model derived from the data was set up. The findings indicated that family factors and family living conditions played an important role in the prevalence of suicide among women attempting suicide.

    Keywords: Social issue, suicide attempt, family factors, women, Abdanan
  • Esmat Salahshoor, Karam Habibpour Getabi Pages 31-75

    Marriage of young girls during childhood is a social issue which has affected the lives of women and young girls in different parts of the world. The aim of this research is to discover the interpretations and rationales of the women in the city of Chabahar regarding their experience of child marriage through a qualitative methodology and Grounded Theory approach. To this end, using a theoretical sampling method, 28 young girls in Chabahar County were chosen and deep and semi-structured interviews were carried out with them. The categories that provided the causal conditions for the marriage of young girls during childhood years were financial poverty, cultural/educational poverty, unfavorable family circumstances, and gender discrimination. In addition, interventional conditions (poverty of female heads of household, and the femininity of poverty) and contextual conditions (urban poverty, unfriendly living environments, and normalized patriarchy) have become a background for and facilitated the marriage of young girls. Moreover, data analysis using open, axial, and selective coding showed that the central category abstracted from the marriage of young girls in the sample is “extreme poverty, and multifaceted child marriage”. The findings implied that child marriages expose young girls to different kinds of obvious and indirect distressful situations, including child motherhood, child widowhood, domestic violence, dropping out of school, reinforcement of the cycle of poverty, severe depression, and social isolation.

    Keywords: social issue, child marriage, femininity of poverty, extreme poverty, urban poverty, social isolation
  • mirtaher mousavi, Masoomeh Maarefvand, maryam rahnama komamardakhi, laleh maarefvand Pages 77-108

    Older Women Living Alone (OWLA) are one of the most vulnerable groups due to the circumstances of the society and it is necessary to plan a specific program to support them. No specific program to support OWLA has been designed and implemented in Iran and for this purpose it is necessary to assess and prioritize the needs of this group. In this study semi-structured interviews with experts, policy-makers, and managers and OWLA were conducted and their contents were analyzed. Targeted-sampling and snowball-sampling was performed in Tehran and Alborz provinces and continued until saturation was achieved. Data were collected using semi-structured interviews. The interviews were transcribed verbatim and coded in three steps and the categories and subcategories were obtained. The most important reason for living-alone among elderly-women is the death of their spouse and marriage of their children. In order to be independent, they try to manage their finances by saving, while at the same time take care of their health, are treated for their illnesses. Many of them don't want to remarry in old-age. Relocation due to home sales in old age means that in many cases their communication network is limited to their children and families and social participation is limited among them. The communication with family-members, care, independency, financial support, social-interaction and social-participation, security and a sense of security, geographical access to health-care and rehabilitation-services, training and awareness raising, entertainment and leisure appropriate to old-age are issues that need to be addressed in policies and planning related to OWLA.

    Keywords: Older Women, Living Alone, Iran, Policy Recommendations
  • forozandeh jafarzadehpour Pages 109-139

    The structure of power in the family is an important issue that affects the stability of the family. In recent decades, various changes have taken place at different national levels and also within the Iranian family, which has left an impact on family stability. The main purpose of this article is to investigate the relationship between power structure and its relationship with family instability in Iran. This study has investigated the relationship between two variables using the secondary analysis method of 3819 married people in the National Family Survey data. The structure of power in three indicators of power construction, freedom of action and exercise of power, the method of exercising power with relevant sub-indicators and family instability in three indicators at the levels of action (marital conflict, and violence) and attitude (attitude to divorce) were studied under sub-indicators. Findings show that while the overall power structure in the Iranian family is significantly symmetrical, some indicators of power such as freedom of action and the exercise of power and methods of exercising power have significant effects on marital conflict, violence and divorce attitudes and increase family instability. In order to reduce divorce and increase family stability, it is necessary to allocate various programs and services, including counseling, etc., to families with more marital conflicts and families where more violence is reported. Men and women also have different attitudes toward the power structure and attitudes toward the consequences of divorce, and women are more tolerant of the consequences of divorce.

    Keywords: Power structure, family instability, attitude to divorce, marital conflict, degree of freedom of action
  • zahra movahedi saveji, mansoure azam azade, mahdi etemadi fard Pages 141-171

    Transitional position of Iran from tradition to modernity, set new conditions in terms of challenges between two generations. One of these challenges is in relation to marriage. Family plays an important role in marriage culture, and actively participate in it. Basically, marriage is interpreted as a family bond. In some eras, initially choosing a spouse did by family; and love marriage was limited. Such pattern has been modified over time. In this study, we seek a descriptive-analytical study of conflicts arising from marriage patterns between clergy parents and their children. Another objective of this study is to examine strategies and approaches employed in conflict resolution. This research utilized a qualitative and grounded theory approach to provide an accurate and detailed explanation of the generational problems within the clergy family. The data from this study suggest that confrontation between clergy parents and their children has three patterns: 1. Endogamy versus Exogamy 2. Haste in marriage versus delay in marriage 3. Marriage based on gerontocracy versus Marriage based on freedom. The following three strategies were identified in their children 's exposure to conflicts in marriage patterns: 1. confrontation strategy 2. Surrender strategy 3. secrecy strategy. According to this study, there is a multiplicity of educational resources as well as a difference between the discourse and epistemological system governing the thought of parents and children. Also based on the research data, children's experience of divorce and their family emotional relationships are highly influential in how they approach conflicts. Furthermore, we have found that parents' attitudes toward girls and boys differ dramatically, which could explain the exacerbation of conflict due to "gender" contexts. Results also note the role of “educational status” as a facilitator of communication, referred to as "facilitating communication".

    Keywords: Generational conflicts, Marriage patterns, Clergy student families
  • Hadi Barghamadi, adel abdollahi, Elaheh Shams Koushki Pages 173-202

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the use of virtual social networks of Tehran citizens and their consumption pattern. The theoretical framework is based on the views of theorists such as Veblen, Giddens and Bourdieu. The approach of the present research is quantitative and the research method is descriptive in terms of descriptive path and applied in terms of purpose. Data were collected by a survey method and using a questionnaire tool. The statistical population of the study included citizens over 15 years of age in Tehran who were interviewed using the sample size estimation formula, 600 of them were interviewed using multi-stage stratified sampling. The results, regarding objective dimension, showed that cultural consumption is one of the influential variables in the consumption pattern of Tehran citizens and in addition there is a significant relationship between cultural consumption and the use of virtual social networks. On the other hand, there is a relationship between the use of virtual social networks and the clothing consumption pattern of Tehran citizens. In fact, the use of virtual social networks by Tehran citizens has affected their coverage and how they buy. The results obtained in the mental dimension of the subject under study also indicate that the use of social networks has affected the values and social attitudes of Tehran citizens based on consumerism.

    Keywords: Consumption pattern, Virtual Social Networks, Consumerism, Lifestyle, Tehran citizens