فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 119، خرداد و تیر 1401)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 119، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سجاد عباسی، سهراب اذین، معصومه فانی، ملیحه سلطانی، حسین ابطحی ایوری، مریم مقیمیان* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تجویز مرزنجوش بر آسیب بیضه ناشی از تورشن/ دتورشن است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 64 موش صحرایی بالغ به 8 گروه مساوی تقسیم شدند. 1. شم: حفره شکم باز و سپس بسته شد. 2. تورشن/دتورشن: پیچش طناب اسپرماتیک به مدت 4 ساعت و پس از آن بازکردن پیچش، 30 دقیقه قبل از بازکردن پیچش، تزریق نرمال سالین انجام شد. 3. تورشن/دتورشن+ مرزنجوش: مشابه گروه 2 با این تفاوت که در 3 گروه مجزا مرزنجوش با دوزهای متفاوت (mg/kg 400، 250، 100) تزریق شد.4. دریافت کننده مرزنجوش: بدون هیچ گونه عمل جراحی در 3 گروه مجزا تزریق مرزنجوش با دوزهای متفاوت (mg/kg 400، 250، 100) انجام شد. 24 ساعت پس از جراحی، جهت بررسی فاکتورهای استرس اکسیداتیو خون گیری انجام شد، همچنین بافت بیضه جهت بررسی تغییرات بافت شناسی و نیز اپیدیدم برای بررسی پارامترهای اسپرم برداشته شد. داده ها توسط نرم افزارspss مورد ارزیابی قرار گرفت.

     یافته ها

    داده های حاصل از بررسی بافت شناسی (نمره جانسون، ارتفاع اپیتلیوم و قطر لول های منی ساز)، آنالیز اسپرم (تعداد و مورفولوژی) و فاکتورهای استرس اکسیداتیو (مالون دی آلدهید، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتلاز) در گروه تورشن/دتورشن نسبت به گروه شم به طور معنی داری کاهش داشت (0001/0P=) در حالی که در گروه های تورشن/دتورشن دریافت کننده مرزنجوش نسبت به گروه تورشن/دتورشن این موارد بهبودیافته بود؛ ولی در بیشتر موارد نتایج معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مرزنجوش تا حدودی می تواند آسیب های ناشی از تورشن/دتورشن بیضه را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تورشن، دتورشن، بیضه، اسپرم، استرس اکسیداتیو، مرزنجوش
  • راضیه هاشمی، فرهاد گلشن ایرانپور، غلامرضا دشتی*، شهلا اسحاقی، افسانه جابری اصل جابری اصل، ابوالفضل دشتی صفحات 15-27
    زمینه و هدف

    انجماد اسپرم، یک تکنیک مهم کمک باروری است؛ اما به دلیل افزایش تولید گونه های فعال اکسیژن(ROS) و ایجاد استرس اکسیداتیو، توانایی اختلال در عملکرد اسپرم و کاهش کیفیت باروری را دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر اسیدنیکوتینیک و اسیدفولیک در طی فرایند انجماد بر پارامترهای اسپرمی و تراکم کروماتین به منظور حفظ عملکرد اسپرم بود.

    روش ها

    30 نمونه نورموزواسپرمی جمع آوری شد و از نظر کیفیت کروماتین، حیات، تمامیت غشاء، مورفولوژی و حرکت اسپرم بررسی و در 4 گروه: کنترل، اسیدفولیک(nM50)، اسید نیکوتینیک(mM10) و ترکیبی از هر دو منجمد شدند. بعد از انجماد، پارامترها اسپرم مجدد بررسی و هر گروه با قبل از انجماد و سایر گروه ها مقایسه شد. کیفیت کروماتین با رنگ آمیزی TB ، حیات با رنگ آمیزی ایوزین-نیگروزین، تمامیت غشاء با hypo Osmotic swelling Test ، مورفولوژی و حرکت با نرم افزارCASA بررسی شدند. 

    یافته ها

    کیفیت کروماتین، تمامیت غشاء، مورفولوژی نرمال، حرکت اسپرم در همه گروه ها کمتر و اسپرم های بی حرکت در همه گروه ها بیشتر از قبل از انجماد بود (0/001< p). کیفیت کروماتین، در دو گروه اسید فولیک و اسید نیکوتینیک+ اسید فولیک بیشترین و گروه کنترل کمترین بود (0/05 <p). درصد حیات اسپرم و موفولوژی نرمال، در گروه اسید فولیک و سایر گروه ها بیشترین و در گروه کنترل کمترین بود (0/05 <p). بیشترین درصد تمامیت غشاء در گروه اسیدفولیک و به ترتیب اسید نیکوتینیک+ اسید فولیک، اسید نیکوتینیک وکنترل بودند (0/05 <p). اسید فولیک نقش مهمی در حفظ پارامترهای اسپرم داشت. 

    نتیجه گیری

    اسیدنیکوتینیک و اسیدفولیک طی انجماد اسپرم، با بالا بردن، بر حفظ عملکرد آن اثر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: اسید نیکوتینیک، اسید فولیک، اسپرم، کروماتین، انجماد
  • آلینا عبدالهی، اسماعیل ایزدپناه، ذکریا وهاب زاده، محمد رامان مولودی* صفحات 28-37
    زمینه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی که با تجمع غیرطبیعی چربی در کبد مشخص می شود، با چاقی و مقاومت به انسولین همراه است. واسپین، آدیپوکاینی است که توسط بافت چربی ترشح می شود و با کاهش حساسیت به انسولین بیان ژن آن افزایش می یابد. در این مطالعه، اثر واسپین بر متابولیسم اسیدهای چرب در کشت سه بعدی و دو بعدی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    مدل استیاتوز به وسیله اولییک و پالمتیک اسید در رده سلولی Hep G2 در کشت دو و سه بعدی (کلاژن ژل)، القا شد. سپس سلول ها به مدت 24 ساعت با واسپین ng/ml100 تیمار شدند. بیان ژن های FABP4، ApoB100، FAS و MCAD توسط روش Real time PCR سنجیده شد.

    یافته ها

    در کشت دو و سه بعدی بیان ژن های FABP4 و FAS کاهش معنی داری را نشان داد. در مقایسه بین بیان این ژن ها در کشت دو و سه بعدی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بیان ژن های MCAD و ApoB 100 در کشت دو و سه بعدی، افزایش معنادار داشت. بیان ژن MCAD و ApoB100 در کشت دو و سه بعدی، اختلاف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    تیمار واسپین می تواند موجب تغییر بیان ژن های درگیر در مسیر جذب، لیپوژنز، بتا اکسیداسیون و ترشح اسیدهای چرب نسبت به گروه کنترل در شرایط کشت دو و سه بعدی شود. در حالی که اختلاف بیان این ژن ها در کشت دو بعدی نسبت به سه بعدی معنا دار نبود.

    کلیدواژگان: کلاژن، سلول Hep G2، بیماری کبد چرب غیر الکلی، لیپوژنز
  • وحید یوسفی نژاد، نازیلا درویشی، ذکریا وهاب زاده، اسرین باباحاجیان، سید حسین داوودی* صفحات 38-45
    زمینه و هدف

    پروپولیس به عنوان یک محصول طبیعی، دارای فواید بیولوژیکی متعددی از جمله خواص آنتی اکسیدانی ، ضد التهابی ، ضد میکروبی و همچنین ضد سرطانی می باشد. کاربرد آن به میزان زیادی به ترکیبات  و مقادیر اجزای اصلی آن بستگی دارد.  هدف از این مطالعه ارزیابی مقادیر کریسین ، کویرستین و کافییک اسید به عنوان سه جز اصلی  فعال در پروپولیس ایرانی با استفاده از روش UV-HPLC است.

    مواد و روش ها

    سه نمونه مختلف از پروپولیس در بهار سال 1396 در مناطق سارال و آوالان استان کردستان جمع آوری شدند. برای جداسازی و اندازه گیری سه ترکیب اصلی پروپولیس، نمونه ها با محلول اتانول 80% عصاره گیری شده و سپس در حالت ایزوکراتیک با سرعت جریان یک میلی متر در دقیقه برای 20 دقیقه و آشکارساز UV در طول موج  nm 310 به سیستم UV-HPLC تزریق شدند. محدوده خطی و تشخیصی برای ارزیابی و سنجش کنترل کیفیت محاسبه شدند.

    یافته ها

    کریسین در نمونه های پروپولیس ما شناسایی نشدند.  مقادیر متوسط کویرستین و کافییک اسید به ترتیب(µg/g) 65/425 و (µg/g) 27/498 گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه، برای اولین بار، مقادیر کمی سه ترکیب اصلی فعال پروپولیس ایرانی را که بسیاری از اثرات مفید پروپولیس به آنها نسبت داده شده ، با دقت بالایی گزارش نمود.

    کلیدواژگان: پروپولیس، کریسین، کوئرستین، کافئیک اسید، متد کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC)، ایران
  • بهزاد نعمتی هنر، خسرو ایازی، علیرضا میرخشتی، منصور ناطقی*، محمد فریادرس صفحات 46-54
    زمینه  و هدف

    در ارتباط  با اینکه کدام روش برای ترمیم هرنی اینگویینال ارحج می باشد اختلاف نظر وجود دارد و نتایج مطالعات انجام شده بحث بر انگیز است. بر همین اساس مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر با هدف مقایسه میزان عوارض زودرس و عود در جراحی هرنی اینگویینال به روش های لاپاراسکوپیک (TAPP) و  باز (Lichtenstein) انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی  84 بیمار کاندید جراحی هرنی اینگویینال در بیمارستان امام حسین (ع) تهران، به طور تصادفی در دو گروه جراحی لاپاراسکوپیک (TAPP) و جراحی باز(Lichtenstein) با بیهوشی به روش  بی حسی نخاعی قرار گرفتند. بیماران ازنظر عوارض کوتاه مدت، درد پس از جراحی(VAS) ، عفونت، سروما و  تعداد روزهای بستری و عود در سال اول پیگیری شدند. داده ها به کمک نرم افزار  SPSS نگارش 16 تجزیه و تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    در گروه TAPP ،  23بیمار (54/8%)  به دلیل عدم همکاری بیمار، سفتی بیش از حد جدار شکم و عدم موفقیت در بی حسی نخاعی ،  بیهوشی عمومی را  دریافت کردند. زمان بستری (P<0.001) ، درد پس از جراحی در 24 ساعت اول (P<0.001) در گروه جراحی لاپاراسکوپی کمتر و در مقابل  زمان عمل جراحی  بیشتر از گروه جراحی باز  بود(P<0.001). هر دو گروه ازنظر  عفونت و عود در سال اول اختلاف معنی داری نداشتند. سروما  تنها در 16/7% بیماران جراحی باز مشاهده شد(P<0.012).  شدت درد در 24 ساعت اول در هر سه زمان اندازه گیری شده (1 ، 8 و 24 ساعت)  در گروه لاپاراسکوپیک با بیهوشی به روش حسی نخاعی کمتر از گروه  لاپاراسکوپی با بیهوشی عمومی و  بیماران جراحی باز  بود P<0.001)).

    نتیجه‏ گیری

      حاضر نشان داد که روش  جراحی لاپاراسکوپیک (TAPP) با بی حسی نخاعی در بیماران هرنی اینگوینال با کاهش درد پس از عمل جراحی در 24 ساعت اول و روش لاپارسکوپیک (بدون در نظر گرفتن نوع روش بی دردی) با احتمال تشکیل سرومای کمتری در مقایسه با روش باز همراه می باشد.

    کلیدواژگان: فتق اینگوینال، هرنی اینگوینال، لاپاراسکوپی، جراحی باز
  • محسن سوایی*، زینب فرهادی، فرهاد سلطانی، فرشته امیری، رضا باغبانیان صفحات 55-63
    زمینه و هدف

    ترمبوز وریدهای عمقی، به خصوص در اندام تحتانی، یکی از عوارض بی حرکتی است. جراحی های بزرگ به ویژه جراحی های ارتوپدی و بستری بیمار در بخش مراقبت های ویژه، زمینه ساز چنین عوارضی هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه شیوع ترومبوآمبولی وریدی در بیماران تحت درمان با انوکساپارین و هپارین در بخش مراقبت های ویژه بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی-تحلیلی و به صورت گذشته نگر انجام گردید. نمونه مورد بررسی شامل همه بیمارانی بود که از ابتدای مهرماه 1396 تا پایان آذرماه 1396در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی شهر اهواز بستری شده بودند، پژوهشگر با مراجعه به بایگانی مدارک پزشکی بیمارستان پرونده 600 بیمار بزرگسال بالای 18 سال را که در این بازه زمانی بستری شده بودند به روش سرشماری بررسی نمود. اطلاعات بر اساس مستندات پرونده درمانی بیمار بوسیله چک لیست استخراج و در فرم های مربوطه درج گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS20  و آمار توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از میان 600 بیمار بررسی شده، 64 بیمار دچار ترومبوآمبولی ریه شده بودند (10/66 %) که 35 بیمار (54/7 %) در گروه دریافت کننده هپارین و 29 بیمار (45/3 %) در گروه دریافت کننده انوکساپارین قرار داشتند  (0/05 <P). همچنین ، در 18 بیمار ترومبوز وریدهای عمقی یافت شد (3 %) که 13 بیمار (72/22 %) در گروه دریافت کننده هپارین و 5 بیمار (78/27%) در گروه دریافت کننده انوکساپارین قرار داشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، تجویز انوکساپارین اثربخشی بیشتری نسبت به هپارین در پیشگیری از ایجاد ترومبوز ورید عمقی داشته است ا ما اثر بخشی یکسانی در پیشگیری از ایجاد ترومبوآمبولی ریه داشته است . نتیجه گیری قطعی نیاز به مطالعات بیشتر همراه با کنترل عوامل زمینه ای و مخدوش کننده دارد.

    کلیدواژگان: ترومبوآمبولی وریدی، انوکساپارین، هپارین، مراقبت های ویژه
  • ناهیده طهماسب پور شهسوار، ابراهیم عباسی*، فریبا پیش بین، منیره تقی زاده، رقیه شهابی، سمیه سادات حیدری صفحات 64-73
    زمینه و هدف

    تولد پیش از موعد (نوزاد نارس) یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در جهان بوده و از مشکلات بهداشتی عمده محسوب می گردد. در این مطالعه به بررسی ارتباط سطح سرمی امنتین-1 با مقاومت به انسولین و فاکتورهای التهابی در نوزادان نارس پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از نوع مورد-شاهدی بر روی 32 نوزاد نارس و 21 نوزاد کامل متولد شده انجام شد. غلطت سرمی انسولین و امنتین-1 با روش الایزا مورد سنجش قرار گرفت. میزان قند خون ناشتا و CRP با دستگاه اتو آنالیزور اندازه گیری شد. پارامترهای هماتولوژیک توسط دستگاه Sysmex XS800i اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سطح سرمی امنتین-1 (001/0< p) در نوزادان نارس کمتر بود ، در حالی که میزان انسولین (0/002= p) و مقاومت به انسولین(0/011=p) به صورت معنی داری بالاتر از نوزادان کامل بود. پارامترهای هماتولوژیک تفاوت معنی داری بین دو گروه مورد مطالعه نداشتند. سطح سرمی CRP در نوزادان نارس به صورت معنی داری بالاتر از نوزادان کامل بود (0/001< p). سطح سرمی امنتین-1 در نوزادان نارس ارتباط منفی و معنی داری با شمارش پلاکت و گلبول های سفید داشت (به ترتیب 0/308-r= و 0/316-=r). سطح سرمی امنتین-1 ارتباط مثبت و معنی داری با طول هفته جنینی در نوزادان نارس داشت (0/344= r و0/012 =p). سطح سرمی امنتین همبستگی منفی و معنی داری با سطح سرمی انسولین و مقاومت به انسولین داشت (0/362=r و 0/291=r).

    نتیجه گیری

    سطح سرمی امنتین-1 در نوزادان نارس پایین تر بود و دارای همبستگی منفی با فاکتورهای التهابی و شاخص های مقاومت به انسولین و همبستگی مثبتی با طول هفته جنینی داشت.

    کلیدواژگان: امنتین-1، انسولین، نوزاد نارس، CRP
  • فرید زندی، امین طالبی بزمین آبادی*، اشرف محبتی مبارز، محمد عبدی صفحات 74-86
    زمینه و هدف

    هلیکوباکتر پیلوری، باکتری مسبب مشکلات گوارشی و سوء هاضمه می باشد که در نهایت می تواند منجر به سرطان معده شود. ژنهای مربوط به فاکتورهای بیماریزای هلیکوباکتر پیلوری عبارتند از : vacA، cagA، oipA و .iceA این مطالعه در  غرب ایران و در بیماران مبتلا به سوء هاضمه، با در نظر گرفتن فراوانی فاکتورهای بیماری زای هلیکوباکترپیلوری، به ارتباط این فاکتورها با یافته های پاتولوژیک مربوطه تمرکز کرده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از 120 بیماران مبتلا به سوء هاضمه (60 بیمار دارای التهاب معده و 60 بیمار دارای پپتیک اولسر) نمونه های بیوپسی معده به عمل آمد. ژنوتایپ فاکتورهای بیماری زای هلیکوباکترپیلوری با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز  انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16.0  انجام شد. مقادیر  0/05≤ p از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

     یافته ها

    فراوانی ژنوتایپ های بررسی شده در این مطالعه به ترتیب عبارتند از: vacA (%51/7s1  ، %21/7s2 ، 15/8%s1s2 ، 32/51%m1 ، %45m2 ،7/5% m1m2 ، %29/2s1m1 ، % 27/5s1m2 ،7/5%s2m1 ،7/5 %  s2m2)، 64/2 % cagA، 57/5%oipA ، 55 % iceA2 و 15 % iceA1/iceA2. همچنین بین حضور فاکتورهای بیماری زایcagA  (0/013 =p)، vacA (p=0/041) و  iceA (p=0/035) و نوع بیماری (گاستریت و پپتیک اولسر) از سوی دیگر ارتباط معنی داری مشاهده گردید. ارتباط معنی دار بین فاکتورهای بیماری زا و یافته های پاتولوژیک عبارتند از: فاکتور iceA با التهاب حاد (039/0 p=) و همچنین فاکتورهای oipA(p=0/00) و vacA (p=0/011) با میزان تراکم باکتریایی هلیکوباکترپیلوری به ترتیب (p=0/00)  و(p=0/011)را دارند.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، گاستریت، VacA، CagA، IceA
  • فرخ راد، آرزو وهابی، احمد وهابی*، بشری وهابی، هاجر کاشفی، احمد محمدیان صفحات 87-98
    زمینه و هدف

    آلودگی به شپش سر یکی از معضلات بهداشتی است که شیوع آن در مدارس سراسر دنیا زیاد است. این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی به شپش سر در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر مریوان و عوامل مرتبطی مانند سن، پایه تحصیلی، جنسیت، حمام کردن و اندازه موی سر در سال 98-1397 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی بود که در نیمسال تحصیلی 98-1397 در شهر مریوان انجام گرفت. حجم نمونه مورد بررسی 457 نفر از دانش آموزان مناطق مختلف شهر مریوان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای تصادفی انتخاب شدند. جهت آنالیز از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    از 457 دانش آموز معاینه شده، 109 نفر (23/9%) به شپش سر آلوده بودند. میزان آلودگی در دختران بیشتر از پسران بود به نحوی که 68/8% موارد آلوده دانش آموز دختر بودند. بیشترین و کمترین درصد آلودگی با 29/4% و 2/8% به ترتیب در دانش آموزان پایه های چهارم و اول ابتدایی مشاهده شد. بین میزان آلودگی به شپش سر و جنسیت، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (0/0001=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه بیان کننده میزان آلودگی بالای دانش آموزان به شپش سر است. این میزان آلودگی بالا می تواند سبب آلودگی بیشتر در بین دانش آموزان شود و به تبع آن می تواند سبب افت تحصیلی دانش آموزان گردد. توجه جدی به کاهش این آلودگی با برگزاری کلاس های آموزشی برای مدیران و معلمان مدارس و همچنین والدین دانش آموزان، لازم و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شپش سر، آلودگی به شپش سر، دانش آموزان، پدیکولوزیس، ایران
  • عزیز عزیزبیگی، ابراهیم محمدی، رسول نصیری کالمرزی، بیژن نوری، افشین ملکی* صفحات 99-112
    زمینه و هدف

    کادمیوم یکی از فلزات سنگین است که مواجهه طولانی مدت انسان با آن می تواند منجر به خطرات سلامتی زیادی شود لذا هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات سمی کادمیوم بر عملکرد کلیه در افراد سیگاری و غیرسیگاری و ارتباط آن با سیستم های تهویه در زندان شهرستان مراغه می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 90 نفر زندانی انجام شد. کادمیوم نمونه ادرار با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی اندازه گیری شد.  فاکتورهای کلیوی  شامل وزن مخصوص ادرار، کراتینین، پروتیین، آلبومین، گلوکز و اوره نمونه ادرار با استفاده از دستگاه اتوآنالایزر هیتاچی اندازه گیری شد.،

    یافته ها

    بالاترین مقدار دفع شده کادمیوم بر کراتینین، پروتیین بر کراتینین، آلبومین بر کراتینین و گلوکز در گروه سیگاری فاقد سیستم تهویه مشاهده گردیده است و در این گروه ارتباط بین نسبت کادمیوم بر کراتینین با پروتیین بر کراتینین، آلبومین بر کراتینین، اوره و گلوکز رابطه معنی داری داشت  (P <0/05)در حالی که در گروه شاهد فاقد سیستم تهویه این ارتباط فقط با دفع گلوکز در ادرار معنی دار بود (P < 0/05)  و با بقیه متغییرها معنی دار نبود(P ≥0/05) .

    نتیجه گیری

    مواجهه با فلز کادمیوم از طریق دود سیگار به صورت مستقیم و غیرمستقیم می تواند عملکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به افزایش دفع پروتیین، آلبومین، اوره و گلوکز شود. همچنین این تاثیر، متاثر از سیستم های تهویه در فضای بسته می باشد بطوری که می توان گفت وجود سیستم های تهویه مناسب، مواجهه با دود سیگار و به تبع آن مواجهه با کادمیوم را کاهش داده و اثرات زیان بار کادمیوم بر روی کلیه افراد مواجهه یافته کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سیگار، کادمیوم، کلیه، زندان، سیستم های تهویه
  • فریناز طبیب زاده، اسماعیل سلیمانی*، شهره قربان شیرودی صفحات 113-127

    اگرچه سرطان با فشار روانی و هیجانات منفی همراه است، با این وجود شناسایی و کاربرد درمان های روان شناختی می تواند در پیشگیری و بهبود  فشار روانی و مشکلات  روان شناختی در افراد مبتلا به سرطان اثرگذار باشد. بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر خستگی ناشی از سرطان و رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلابه سرطان پستان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل  بود  و جامعه آماری آن تمام زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز غیردولتی سرطان شناسی شهرستان ارومیه در سال 1399 را شامل شد. 30 زن مبتلابه سرطان پستان (15 نفر گروه آزمایش- 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود مطالعه (جنسیت مونث، ابتلابه سرطان پستان، حداقل سواد دیپلم، حداقل سن 40 و حداکثر60، قرار داشتن در فاز 1 و 2 بیماری، در حال انجام شیمی درمانی، حداقل 6 ماه از زمان بیماری گذشته باشد) به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پرسشنامه های خستگی ناشی از سرطان اوکویاما(2000) و رفتارهای خودمراقبتی محقق ساخته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای طرحواره درمانی هیجانی لیهی(2002) را دریافت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان(36/56) با انحراف معیار(09/8) بود. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد میانگین نمرات خستگی ناشی از سرطان و رفتارهای خودمراقبتی بعد از اجرای طرحواره درمانی هیجانی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنادار داشت. بدین معنی که طرحواره درمانی هیجانی خستگی ناشی از سرطان  را کاهش و رفتارهای خودمراقبتی افزایش داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت طرحواره درمانی هیجانی در کاهش خستگی ناشی از سرطان و افزایش رفتارهای خودمراقبتی زنان مبتلابه سرطان پستان اثرگذار است.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، سرطان پستان، خستگی، خود مراقبتی
  • نغمه ضیایی*، پرویز امری صفحات 128-137
    زمینه و هدف

    گرچه در بیماری کووید 19 درگیری ریوی به طور شایع دیده می شود؛ ولی گاهی هم زمان درگیری قلبی به صورت اختلال عملکرد دیاستولی دیده می شود. در این مقاله بیماری که تحت درمان هم زمان نارسایی حاد تنفسی شدید و اختلال عملکرد دیاستولی قلبی ناشی از کووید 19 قرار گرفت، معرفی می شود.

    معرفی بیمار

    خانمی 40 ساله به دلیل دیسترس تنفسی شدید به ICU داخلی بیمارستان آیت الله روحانی بابل منتقل شد. بیمار مضطرب، بی قرار و سیانوتیک بود. دیسترس تنفسی، هیپوکسی (میزان اشباع اکسیژن 72 درصد) و درگیری قلبی به صورت اختلال عملکرد دیاستولی وجود داشت. ضربان قلب 134 در دقیقه، فشار خون122/78 میلی متر جیوه و تعداد نفس 38 در دقیقه بود. بیمار تحت تهویه غیر تهاجمی و داروهای بتا اینترفرون، دوز کم فوروسماید، بیزوپرولول و اسپیرینولاکتون و اقدامات محافظتی قرار گرفت. بیمار در سیر درمان علی رغم تجویز دوز پروفیلاکسی هپارین زیرجلدی، دچار ترومبوز وریدهای عمقی اندام تحتانی چپ شد و تحت درمان با هپارین وریدی قرار گرفت. بعد از دو هفته بیمار با حال نسبتا خوب همراه با تهویه غیر تهاجمی، اسپیرینولاکتون و ریوارکسابان خوراکی مرخص شد و بعد از سه ماه سی تی اسکن ریه ها و اکوکاردیوگرافی نرمال شد.

     نتیجه گیری

    تشخیص و درمان هم زمان اختلال عملکرد دیاستولی قلب، علاوه بر درگیری شدید ریوی در بیماران کووید 19 توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، دیاستولیک دیسفانکشن، تهویه غیر تهاجمی، نارسایی حاد تنفسی
|
  • Sajjad Abbasi, Sohrab Azin, Masoumeh Fani, Malihe Soltani, Hosein Abtahi-Eivary, Maryam Moghimian* Pages 1-14
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of Origanum vulgare administration on testicular injury induced by torsion/detorsion  .

    Materials and Methods

    In this experimental study, 64 adult rats were divided into 8 equal groups, as following:1-Sham: the abdominal cavity was opened and then closed. 2.Torsion/detorsion: the rats underwent spermatic cord twisting for 4 hours and then untwisting (30 minutes before untwisting normal saline was injected). 3.Torsion/detorsion+ Origanum vulgare: Similar to group 2, the only difference was injections of Origanum vulgare with different doses (400 mg/kg, 250, 100) which were given to 3 separate groups. 4. Origanum vulgare recipient: without any surgery, injections of Origanum vulgare were given to 3 separate groups with different doses (400 mg/kg, 250, 100). Twenty-four hours after surgery, blood samples were taken to measure oxidative stress factors. Testicular tissue was removed for assessment of histological changes, and the epididymis tissue was used to measure sperm parameters. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    We found significant decreases in Johnson's score, epithelium height, and seminiferous tubule diameter (data obtained from histological examination), number and morphology of sperm parameters and oxidative stress factors (Malondialdehyde, Superoxide dismutase, Glutathione Peroxidase and, Catalase) in the torsion/detorsion group compared to those in the sham group (P= 0.0001), while they improved in the torsion/detorsion groups receiving Origanum vulgare group compared to those in the torsion/detorsion group, but in most cases, the results were not significant.

    Conclusion

    It seems that Origanum vulgare can partially reduce the damage caused by testicular torsion/detorsion.

    Keywords: Torsion, Detorsion, Testis, Spermatozoa, Oxidative Stress, Origanum
  • Raziah Hashemi, Farhad Golshan Iranpour, Gholam Reza Dashti*, Shahla Ishaqi, Afsane Jaberi Asl, Abol Fazl Dashti Pages 15-27
    Background and Aim

    Sperm cryopreservation is an important assisted reproductive technique. However, due to increased production of reactive oxygen species and oxidative stress, it can impair sperm function and reduce quality of fertility. The aim of this study was to investigate the effects of nicotinic acid and folic acid on maintenance of sperm function during cryopreservation by evaluation of sperm parameters and chromatin concentration.

    Material and Methods

    Thirty samples were collected from normozoospermic men and examined for chromatin quality, viability, membrane integrity, morphology and motility. The samples were frozen and placed in 4 groups: control, folic acid (50 nM), nicotinic acid (10 mM) and a combination of both. After cryopreservation, the four groups were compared with one another in regard to the sperm parameters. Also the sperm parameters were compared before and after freezing in every group. We assessed chromatin quality by TB staining, viability by eosin-nigrosin staining, membrane integrity by hypo osmotic swelling test, and morphology and movement by CASA software.

    Results

    Before cryopreservation chromatin quality, membrane integrity, normal morphology, sperm motility were lower and immotile sperms were higher in all groups compared to those after cryopreservation (p <0.001). The highest chromatin quality was detected in the folic acid, folic acid + nicotinic acid groups and the lowest chromatin quality was observed in the control group (p</05). The rates of sperm viability and normal morphology were lowest in the control group and highest in the folic acid and other groups (p <0.05). percentage of membrane integrity was highest in the folic acid group followed by nicotinic acid + folic acid, nicotinic acid and control groups, respectively (p <0.05). Folic acid played an important role in maintaining sperm parameters.

    Conclusion

    Nicotinic acid and folic acid have a positive effect on maintaining sperm function during cryopreservation

    Keywords: Nicotinic acid, Folic acid, Sperm, Chromatin, Cryopreservation
  • Alina Abdollahi, Esmael Izadpanah, Zakaria Vahabzadeh, MOHAMMAD RAMAN MOLOUDI* Pages 28-37
    Background and Aim

    Non-alcoholic fatty liver disease, characterized by abnormal fat accumulation in the liver, is associated with obesity and insulin resistance. Vaspin is an adipokine secreted by adipose tissue, and its gene expression increases when insulin sensitivity is reduced. In this study, we made a comparison between 3D and 2D cultures in regard to the effects of vaspin on fatty acid metabolism.

    Materials and Methods

    The steatosis model was induced by oleic and palmitic acid in HepG2 cell line in two- and three-dimensional cultures (collagen gel). Then, the cells were treated with 100 ng/ml vaspin for 24 hours. We used Real time PCR for measurement of the expressions of FABP4, MCAD, FAS and ApoB100 genes.

    Results

    In two- and three-dimensional cultures, we found significant decrease in the expression of FABP4 and FAS genes. There was no significant difference between the expression of these genes in the two- and three-dimensional cultures. We detected significant increase in the expression of MCAD and ApoB100 genes in 2D and 3D cultures. We did not find any significant difference in the expressions of MCAD and ApoB100 genes between two- and three-dimensional cultures.

    Conclusion

    Alteration of the expressions of the genes involved in uptake, lipogenesis, oxidation and secretion of fatty acids occurred in the group treated with vaspin compared to the control group in the 2-D and 3-D cultures. But, we did not find any significant difference in the expressions of these genes between the 2-D and 3-D cultures.

    Keywords: Collagen, Hep G2 cells, Non-alcoholic fatty liver disease, Lipogenesis
  • Vahid Yousefinejad, Nazila Darvishi, Zakaria Vahabzadeh, Asrin Babahajian, Sayed Hossein Davoodi* Pages 38-45
    Background and Aim

    Propolis, as a natural product have several biological benefits including antioxidant, anti-inflammatory, and antimicrobial as well as anticancer properties. Its application extensively depends on its composition and the concentrations of the major active components. The aim of, this study was to evaluate the concentrations of chrysin, quercetin and, caffeic acid as three active components, in the Iranian propolis using UV-HPLC method.

    Materials and Methods

    Three different samples of propolis were collected from Saral and Avalan regions (Kurdistan Province, Iran) in spring 2017. To separate and measure the concentrations of the three components, the samples were extracted by using an ethanolic solution (80%) and subsequently analyzed by the UV-HPLC system with an isocratic mode at a flow rate of 1ml/min for 20 min and ultraviolet detection at λmax 260 or 310 nm. For evaluation of the quality control of the assay, the linearity and detection limits of the method were calculated.

    Results

    Chrysin was not detected in our samples. The average concentrations of quercetin and caffeic acid were 65.425 and 27.498 µg/g, respectively.

    Conclusion

    For the first time, we reported accurately the concentrations of three active components of Iranian propolis which many of propolis's beneficial effects have been attributed to them.

    Keywords: Propolis, Chrysin, Quercetin, Caffeic acid, HPLC, Iran
  • Behzad Nemati Honar, Khosro Ayazi, Alireza Mirkheshti, Mansour Nateghi*, Mohammad Faryadras Pages 46-54
    Background and Aim

    Controversy exists over the preferred surgical method for inguinal hernia repair between the open and laparoscopic methods. This clinical trial was performed to compare the rate of early complications and recurrence rates of inguinal hernia between laparoscopic (TAPP) and open methods (Lichtenstein).

    Material and Methods

    In this clinical trial, 84 patients who were candidates for elective inguinal hernia repair at Imam Hossain Hospital were randomly divided into two groups: TAPP and Lichtenstein groups. Spinal anesthesia was used for both groups. Patients were followed for short-term complications (e.g. infection, seroma, hematoma, postoperative pain), hospitalization stays, and recurrence within the first year. Data were analyzed using SPSS software (version 16).

    Results

    There were no significant differences between the two groups in terms of age and gender. Unfortunately, in the TAPP group, 23 patients (54.8%) received general anesthesia due to lack of co-operation, excessive abdominal wall stiffness, and failure of spinal anesthesia. We found shorter hospitalization stay (P <0.001), less postoperative pain in the first 24 hours (P <0.001), and longer operative time (P <0.001) in the TAPP group compared with those in the Lichtenstein group. There were no significant differences between the two groups in terms of infection and recurrence rates in the first year. Seroma was seen only in 16.7% of the patients in the Lichtenstein group (P <0.012). Pain intensity measured in the first 24 hours at three-time points (1, 8, and 24 hours) was lower in the TAPP group with spinal anesthesia than in the TAPP with GA and Lichtenstein groups (P <0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that TAPP with spinal anesthesia is associated with reduced postoperative pain in the first 24h, and irrespective of the  type of anesthesia TAPP is associated with lower risk of seroma formation

    Keywords: Inguinal Hernia, Lichtenstein’s repair, Laparoscopic hernioplasty
  • Mohsen Savaie*, Zeinab Farhadi, Farhad Soltani, Fereshteh Amiri, Reza Baghbanian Pages 55-63
    Background and Aim

    Deep vein thrombosis, especially in the lower extremities, is one of the complications of immobility. Major surgeries, especially orthopedic surgeries and inpatient care in the intensive care unit, predispose the patients to such complications. The aim of this study was to compare the prevalence rats of venous thromboembolism between the patients treated with enoxaparin and subcutaneous heparin in the intensive care unit.

    Materials and Methods

    This was a retrospective cross-sectional study. Sampling method was census. All the patients who had been admitted to the intensive care units of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz from the beginning of September 2017 to the end of December 2017, were entered into this study. Data were extracted from the patients' medical records and recorded in a checklist for every patient. Using SPSS20 software, data were analyzed by descriptive and analytical statistics.

    Results

    Out of 600 patients, 64 (10.66%) patients had venous thromboembolism, of which 35 patients (54.7%) were in the heparin group and 29 patients (45.3%) in the enoxaparin group (P >0.05). 18 patients had deep venous thrombosis (3%), among them 13 (72.22%) patients were in the heparin group and 5 (27.78%) patients in the enoxaparin group (P <0.05).

    Conclusion

    In this study, enoxaparin administration was more effective than heparin in the prevention of deep vein thrombosis but the effects of these two drugs were the same in the prevention of pulmonary thromboembolism. More concrete conclusions require further studies with control of underlying and confounding factors.

    Keywords: Venous thromboembolism, Enoxaparin, Heparin, Intensive care
  • Nahideh Tahmasebpour Shahsavar, Ebrahim Assistant Professor, *, Fariba Pishbin, Monireh Taghizadeh, Roghayeh Shahabi, Somayeh Sadat Heidari Pages 64-73
    Background and Aim

    Premature birth is one of the most important causes of mortality in the world and is regarded one of the major health problems. In this study, we investigated the relationship of the serum levels of omentin-1with insulin resistance and inflammatory markers in preterm infants.

    Material and Methods

    This study included 32 preterm and 21 full-term newborns. Serum levels of insulin and omentin-1 were measured by ELISA. Fasting blood glucose and C-reactive protein (CRP) were measured with an autoanalyzer. Hematological parameters were measured by Sysmex XS800i analyser.

    Results

    We found lower levels of serum omentin-1(p<0.001), significantly higher insulin levels and (p = 0.002) and significantly higher insulin resistance (p=0.011) in the preterm infants compared to the full-term infants. Hematologic parameters were not significantly different between the two groups. Serum C-reactive protein (CRP) levels were significantly higher in the preterm infants than in the full-term infants (p<0.001). Omentin-1 levels in the preterm infants showed a significant negative correlation with platelet and white blood cell counts (r =-0.308 and r =-0.306, respectively). Serum omentin-1 level was positively and significantly correlated with gestational age in the preterm infants (r=0.344 and p=0.012). Serum omentin-1 level had a significant negative correlation with serum insulin levels and insulin resistance (r= 0.362 and r=0.229).

    Conclusion

    Serum omentin-1 was lower in the preterm infants and negatively correlated with inflammatory factors and insulin resistance, and positively related to gestational age.

    Keywords: Omentin-1, Insulin, CRP, Preterm infants
  • Amin Talebi Abadi Pages 74-86
    Background and Aim

    H. pylori can cause digestive problems and eventually can lead to gastric cancer. This study deals with the relationship between H. pylori virulence factors and pathological findings in the patients with gastroduodenal disorders in a particular geographical area in the west of Iran.

    Materials and Methods

    In this study, gastric biopsies were taken from 120 patients with indigestion (60 patients with gastritis and 60 patients with peptic ulcer). H. pylori virulence factors, vacA, cagA, oipA and iceA were determined by polymerase chain reaction (PCR). SPSS 16.0 software was used for data analysis. p≤0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The frequencies of the genotypes were as following: vacA (s1 51.7 %, s2 21.7%, s1s2 15.8 %, m1 32.51 %, m2 45 %, m1m2 7.5 %, s1m1 29.2 %, s1m2 27.5%, s2m1 7.5 %, s2m2 7.5 %), cagA 64.2%, oipA 57.5 %, iceA2 55% and iceA1/iceA2 15% respectively. Also, a significant relationship was observed between virulence factors such as cagA (p=0.013), vacA (p=0.041) and iceA (p=0.035) on one hand, and type of disorder (gastritis and peptic ulcer) on the other hand. Considering the relationships between the virulence factors and pathological findings, a significant relationship was found between iceA and acute inflammation (p=0.039). Also oipA and vacA showed significant relationships with bacterial density of H. pylori (p=0,000) and (p=0.011) respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed role of vacA and cagA in the type of disease and the impact of oipA and iceA in microscopic findings.

     

    Keywords: H. pylori, Gastritis, VacA, CagA, IceA
  • Farrokh Rad, Arezoo Vahabi, Ahmad Vahabi*, Boshra Vahabi, Hajar Kashefi, Ahmad Mohammadian Pages 87-98
    Background and Aim

    Head lice infestation is one of the health problems that are more prevalent in schools, worldwide. This study was conducted to determine the prevalence of head lice infestation in governmental primary school students in Marivan City and its related factors such as age, grade, gender, bathing and hair length in 2018-19.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional study conducted in Marivan City in the first semester of 2018-19. Using random sampling method, we selected 457 students from different regions of Marivan. SPSS 20 software was used for data analysis.

    Results

    Among 457 students, 109 (23.9%) were infested with head lice. The rate of infestation was higher in the girls (68.8%). The highest and lowest percentages of infestation were detected in 29.4% and 2.8% of the fourth and first grade primary school students, respectively. There was a significant statistical relationship between head lice infestation and gender (p = 0.0001).

    Conclusion

    The results of the study indicated a high rate of pediculosis capitis in the students. This high rate of infestation can lead to more spread of infestation among the students and, consequently, - can cause students failure at schools. It seems necessary to take measures to reduce this infestation by planning and designing training classes for school principals, teachers and parents of the students

    Keywords: Head lice, Head lice infestation, Students, Pediculosis, Iran
  • Aziz Azizbagi, Ebrahim Mohammadi, Rasoul Nassiri Kalmarzi, Bijan Nouri, Afshin Maleki* Pages 99-112
    Background and Aim

    Cadmium is one of the heavy metals and long time exposure to it can cause a lot of health problems in human beings. In this study, we investigated the toxic effects of Cadmium on kidney performance in the smokers and non-smokers and also its relationship with ventilation systems at Maragheh City prison.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study included 90 prisoners. Cadmium of urine samples was measured by using a graphite furnace atomic absorption spectrometer. Parameters of renal function including urine specific gravity, creatinine, protein, albumin, glucose and urea were measured using a Hitachi autoanalyzer.

    Results

    The highest values of excretion of cadmium, protein, albumin, per gram creatinine and glucose were observed in the smokers without ventilation systems in their living quarters. In this group, ratio of cadmium per creatinine showed significant relationships with protein per creatinine, albumin per creatinine, urea, and glucose (P < 0.05), while in the control group without ventilation, this ratio had significant relationship only with urinary glucose excretion (P < 0.05) and we found no significant relationships between cadmium per creatinine ratio and other variables in this group (P ≥ 0.05).

    Conclusion

    Exposure to cadmium metal through cigarette smoke can directly and indirectly affect kidney function and lead to increased excretion of protein, albumin, urea and glucose. This effect is also affected by indoor ventilation systems, so that the presence of proper ventilation systems reduces exposure to cigarette smoke and hence cadmium, which results in reduced harmful effects of cadmium on the renal function of the exposed individuals.

    Keywords: Cigarette, Cadmium, Kidney, Prison, Ventilation system
  • Farinaz Tabibzadeh, Esmaiel Soleimani*, Shohreh Ghorban Shiroodi Pages 113-127
    Background and Aim

    Cancer is associated with psychological pressure and negative emotions. Therefore, identification and application of psychological therapies can be effective in the prevention and improvement of psychological pressure and problems in the patients with cancer. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotional schema therapy on cancer-related fatigue and self-care behaviors in patients with breast cancer. 

    Materials and Methods

    This was a pre-test-post-test quasi-experimental study with a control group, and its statistical population included all women with breast cancer referring to nongovernmental oncology center of Urmia in 2020. 30 women with breast cancer (15 in the experimental group - 15 in the control group) were selected by convenient sampling method. Our inclusion criteria included female patients with breast cancer, , minimum age 40 and maximum age 60 years, in the phase 1 and 2 of the disease, undergoing chemotherapy, and disease duration of at least 6 months and having diploma as minimum certificate in education. The patients randomly assigned to experimental and control groups. Okoyama Cancer Fatigue Questionnaire (2000) and researcher-made self-care behaviors questionnaire were used to collect data. The experimental group received 12 sessions of Leahy's emotional schema therapy (2002). Every session lasted 90 minutes. Data analysis was performed using multivariate covariance test.

    Results

    The mean age of the participants was (56.36) with standard deviation (8.09). The results of multivariate covariance analysis showed that the mean scores of cancer-related fatigue and self-care behaviors after implementation of emotional schema therapy were significantly different in the experimental group compared to those in the control group. This means that emotional schema therapy reduced cancer-related fatigue and improved self-care behaviors.

    Conclusion

      According to the results of this study, emotional schema therapy is effective in reducing cancer-related fatigue and improvement of self-care behaviors in the women with breast cancer.

    Keywords: Schema therapy, Breast cancer, Fatigue, Self-care
  • Naghmeh Ziaie*, Parviz Amri Pages 128-137
    Background and Aim

    Although pulmonary involvement is common in Covid 19 disease, sometimes concomitant cardiac involvement is seen as diastolic dysfunction. This case report describes a patient who received simultaneous treatment for severe acute respiratory failure and cardiac diastolic dysfunction due to Covid 19.

    Case report

    A 40-year-old woman was transferred to the internal ICU of Ayatollah Rouhani Hospital in Babol because of severe respiratory distress. The patient was anxious, restless, and cyanotic. There was respiratory distress, hypoxia (72% oxygen saturation), and cardiac involvement as diastolic dysfunction. Heart rate was 134/min, blood pressure 122/78 mm Hg, and respiratory rate 38/min. The patient underwent non-invasive ventilation, and received beta-interferon, low-dose furosemide, bisoprolol, and spironolactone. During the course of treatment, despite receiving a prophylactic dose of subcutaneous heparin, the patient developed deep vein thrombosis of the left lower extremity and was treated with intravenous heparin. After two weeks, the patient was discharged in relatively good condition with non-invasive ventilation, spironolactone, and oral rivaroxaban. After three months, CT scan of the lungs and echocardiography became normal.

    Conclusion

    Examination of the patients for cardiac diastolic dysfunction as a concomitant disease is recommended. In case of occurrence of this disorder in Covid 19 patients, treatment of cardiac diastolic dysfunction in addition to severe pulmonary involvement should be taken into concideation.

    Keywords: : COVID-19, Diastolic dysfunction, Non-invasive ventilation, Acute respiratory failure