فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1401)

پژوهشنامه تربیتی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی ابراهیمی نیا*، فیروزه زنگنه مطلق، حمید جعفریان یسار، مژگان محمدی نائینی صفحات 1-26

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تربیت زیبایی شناختی بر تفکر انتقادی و تدریس خلاق دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی1400- 1399 انجام شد. روش پژوهش آن شبه آزمایشی در یک طرح پیش آزمون و پس آزمون بود و به شکل مطالعه موردی روی 60 نفر از دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان قم که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شده بودند، اجرا گردید و بسته آموزشی تربیت زیبایی شناختی محقق ساخته نیز، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای بر اساس رویکرد سازنده گرایی (E5) آموزش داده شد. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسش نامه استاندارد تفکر انتقادی کالیفرنیا (1994) و تدریس خلاق چایوهانگ (2005) بود. پایایی پرسش نامه تفکر انتقادی کالیفرنیا در این مطالعه 91/0 و پایایی پرسش نامه تدریس خلاق چایوهانگ، 89/0 برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد. نتایچ پژوهش نشان داد که بسته آموزشی تربیت زیبایی شناسی به طور معنی دار (با اطمینان 99 درصد) در بهبود تفکر انتقادی و تدریس خلاق دانشجو معلمان موثر بوده است. بنابراین بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان تربیت زیبایی شناسی را به عنوان راهبردی مناسب و کارآمد برای بهبود تفکر انتقادی و تدریس خلاق دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت زیبایی شناختی، تفکر انتقادی، تدریس خلاق، دانشجومعلمان
  • فاطمه اخلاقی راسته کناری، بهارک شیرزاد کبریا*، عباس خورشیدی، لطف الله عباسی سروک صفحات 27-56

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی شادکامی برای دانش آموزان مدارس ابتدایی آموزش و پرورش شهر تهران است. پژوهشحاضر از نظر هدف بنیادی، از نظر داده کیفی و از نظر ماهیت ونوع مطالعه نیز داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش حاضر را در بعدکیفی کلیه متخصصان حوزه شادکامی مانند روانشناسان و جامعه شناسان، علوم تربیتی را تشکیل می دهدبراین اساس در بعدکیفی به روش نمونه گیری آگاهانه از نوع هدفمند ، مشارکت کنندگان پژوهش 16نفر خبره این حوزه و ملاک انتخاب خبرگان رسیدن به اشباع نظری می باشد .جمع آوری داده های پژوهش حاضر را در بعد کیفی یک فرم مصاحبه نیمه ساختار یافته که به روش کدگذاری باز و کدگذاری محوری تدوین شده است. تشکیل فرم مذکور به کمک مصاحبه و فن دلفی از خبرگان از طریق کدگذاری انتخابی نهایی گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها کیفی است و نخستین یافته پژوهش حاضر بیانگر آن ست که الگوی شادکامی برای مدارس ابتدایی آموزش وپرورش شهر تهران کدام است. دومین یافته پژوهش حاضر بیانگر آنست که الگوی مذکور مرکب از چه ابعادی است.این الگومرکب از 3بعد است که به ترتیب اولویت شامل بعد خانواده،بعد مدرسه، بعد محیط است درسومین یافته پژوهش حاضر مولفه های سازنده الگوی مذکور 11مورداست که شامل ویژگی های روابط والدین ، تحصیلات ، اقتصاد ، معلم ، مدیر ، همکلاسان ، کارکنان ، فرهنگ حاکم بر جامعه ، امنیت ، قوانین و مقررات و رسانه است چهارمین یافته پژوهش حاضر بیانگر آنست که هر یک از مولفه های الگوی مذکور مرکب از چه شاخص هایی است.

    کلیدواژگان: الگو، بعدخانواده، بعدمدرسه، بعدمحیط
  • داود راضی رودی*، خدیجه ارجمند، الناز فروغی، علی اکبر ثمری صفحات 57-74

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحد پردازه بر تحمل بلاتکلیفی، احساس تنهایی و رفتار پرخطر در دانش آموزان شاهد بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر شاهد مقطع اول متوسطه دبیرستان شاهد خراسان رضوی در تربت حیدریه در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند. از میان جامعه آماری براساس روش نمونه گیری در دسترس و براساس نمره سه پرسشنامه تحمل بلاتکلیفی (فریستن و همکاران، 1994)، پرسشنامه احساس تنهایی (راسل و فرگوسن، 1995) و پرسشنامه رفتار پرخطر (شفیعی، 1391) در پیش آزمون، 30 نفر که دارای ملاک های ورود و خروج بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. این 30 نفر به طور تصادفی در 2 گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش، 10 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای را دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار دارند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک و چند متغیره و برای تسریع در نتایج حاصله از نرم افزار SPSS22 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری واحد پردازه بطور معناداری باعث افزایش تحمل بلاتکلیفی و کاهش احساس تنهایی در دانش آموزان شاهد می شود ولی در کاهش رفتار پرخطر در دانش آموزان تاثیر معناداری نداشت.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری واحد پردازه، تحمل بلاتکلیفی، احساس تنهایی، رفتار پرخطر، دانش آموزان شاهد
  • سیده معصومه عزیزیان، لیلا شریفیان*، سعید مرادی، عباس خورشیدی، علی دلاور صفحات 75-101

    هدف اصلی تحقیق، اولویت بندی و ارزیابی ابعاد و مولفه های آموزش خلاقیت مدیران میانی دانشگاه آزاد اسلامی در قالب الگوی مفهومی است. این تحقیق با رویکرد کمی انجام شده که از لحاظ اهداف کاربردی و از نظر داده ها کمی و از نظر نوع مطالعه پیمایشی مقطعی است.جامعه آماری پژوهش شامل مدیران میانی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 270 نفر بوده و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 159 نفر (74 زن و 85 مرد) به روش تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شد که در سال 1400 مشغول فعالیت بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار های -v26 Spss و Smart PLS 3 مورد پردازش قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری مناسب با سطح سنجش متغیرها و مفاهیم اصلی تحقیق استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بالاترین اولویت را بعد الزامات آموزشی (936/0) و کمترین اولویت را بعد فردی (467/0) در آموزش خلاقیت مدیران میانی دانشگاه آزاد اسلامی دارد.بنابراین نتایج این پژوهش قابل تامل برای دست اندرکاران امر آموزش است.

    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت، مدیران میانی دانشگاه آزاد اسلامی، خلاقیت
  • پرستو گودرزی، ناصر جواهری زاده*، حسین مهرداد صفحات 101-124

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و الویت بندی مولفه های برون سپاری در آموزش و پرورش استان لرستان بود. روش پژوهش، با رویکرد آمیخته متوالی (کیفی- کمی) بود، که در بخش کیفی از روش تحلیل مضامین و در بخش کمی از روش توصیفی و پیمایشی استفاده شد. روش نمونه گیری، در بخش کیفی طبقه ای هدفمند و در بخش کمی به منظور ایجاد شرایط یکسان جامعه آماری جهت قرار گرفتن در نمونه، تصادفی ساده بود. جامعه آماری 152 نفر (اساتید دانشگاهی دارای تالیف در حوزه برون سپاری، کارشناسان ستادی، مدیران هنرستان هایی که مهارت دانش آموزان را برون سپاری نموده اند و مدیران مدارس غیردولتی) بود، در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند تا اشباع نظری داده ها، با 14 نفر از خبرگان (اساتید دانشگاه) ادامه یافت. در بخش کمی نیز گرد آوری داده ها به کمک پرسشنامه برون سپاری (ضریب پایایی 78/0) بصورت تمام شمار و به دلیل اپیدمی بیماری کرونا بصورت مجازی انجام شد. پس از چندین بار بازبینی و تحلیل داده های گرد آوری شده از طریق مصاحبه، مضمون فراگیر، 38 مضمون پایه و 5 مضمون سازمان دهنده شامل: امور مالی، آموزش، اماکن و تجهیزات، منابع انسانی و فرایند های داخلی، بر اساس آزمون فریدمن اولویت بندی شد. نتیجه این که برون سپاری، ضمن تامین اماکن و تجهیزات مورد نیاز آموزشی و تامین نیازهای پشتیبانی و فناورانه، درجذب نیروهای متخصص و ایجاد زمینه های کارآفرینی موثربوده و می تواند سبب کاهش هزینه ها در آموزش و پرورش استان لرستان گردد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، برون سپاری، منابع انسانی
  • سید پیمان امامی*، غلامرضا منشئی، امیر قمرانی صفحات 125-148

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی مداخله فرانظری ویژه دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی با آموزش راهبردهای فراشناختی بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه شهر اصفهان بود. در پژوهش حاضر روش تحقیق نیمه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر دارای فرسودگی تحصیلی در مقطع دوم متوسطه در یکی از مدارس شهرستان اصفهان در سال 1398 بودند نمونه پژوهش 45 شامل نفر از دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی بودند که بر اساس معیار های ورود و به شیوه دردسترس انتخاب و به روش تصادفی به سه گروه 15 نفره شامل گروه مداخله فرانظری، گروه مداخله فراشناختی و گروه کنترل بصورت تصادفی گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه فرسودگی تحصیلی (برسو وهمکاران 1997) بود. بر روی دو گروه اول مداخله فرانظری ویژه دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی و آموزش راهبردهای فراشناختی اجرا گردید و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس از هر دو گروه پس آزمون و پیگیری به عمل آمد برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین اثربخشی مداخله فرانظری ویژه دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی با آموزش راهبردهای فراشناختی بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان تفاوت معنادار (p<0.05) وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرانظری، فراشناختی، فرسودگی تحصیلی
  • کریم سواری*، فاطمه فرزادی صفحات 149-166

    در تحقیق حاضر، اثر حمایت از خودمختاری بر استرس تحصیلی از طریق یادگیری خودتنظیمی و هدف گرایی تبحری مورد آزمون قرار گرفت. کلیه دانشجویان دختر و پسر رشته های روان شناسی، علوم تربیتی و مشاوره دانشگاه پیام نور استان خوزستان جامعه آماری را تشکیل داده بودند که از بین آنان 454 نفر (386 دختر و 68 پسر) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. طرح تحقیق همبستگی است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های حمایت استادان از خودمختاری بلمونت، اسکینر، ولبورن و کونل (1988)؛ استرس تحصیلی بدوی و جبریل (2015)؛ یادگیری خود تنظیمی ایواموتو، هارگیس، بوردنر و چندلر (2017) و هدف گرایی تبحری میدگلی و اردون (2001) استفاده گردید. داده ها با کمک نرم افزار ایموس تجزیه و تحلیل شدند. پس از اصلاح مدل پیشنهادی و حذف مسیر اثر هدف گرایی تبحری بر استرس تحصیلی، نتایج مربوط به فرضیه های مستقیم نشان می دهد حمایت استادان از خودمختاری بر استرس تحصیلی اثر منفی، و بر یادگیری خودتنظیمی و هدف گرایی تبحری اثر مثبت و یادگیری خودتنظیمی بر استرس تحصیلی اثر منفی دارد. نتایج مربوط به فرضیه های غیرمستقیم نشان داد حمایت استادان از خودمختاری بر استرس تحصیلی از طریق یادگیری خودتنظیمی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: حمایت از خودمختاری، استرس تحصیلی، یادگیری خودتنظیمی، هدف گرایی تبحری
  • سیده خدیجه هاشمی، عصمت مسعودی ندوشن*، زینب گلزاری صفحات 167-184

    هدف ازاین پژوهش ، ارایه الگوی کیفیت بخشی جهت تبدیل هنرستانهای فنی حرفه ای به مراکزکارافرینی بود . پژوهش از نظر هدف ، کاربردی توسعه ای است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد . در بخش کیفی تحقیق ، از روش تحلیل نظریه داده بنیاد استفاده گردید . مشارکت کنندگان شامل اساتید دانشگاه ، معلمان و هنرآموزان ، مدیران مدارس ،کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران بودند که با استفاده ازنمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیاراشباع نظری ، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 14 نفر انجام شد و دربخش کمی ازپرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران ، هنرآموزان و دبیران هنرستانهای شهر ساری در سال تحصیلی 1399-1400بودند . حجم نمونه براساس جدول مورگان ، 296 نفر تعیین و داده ها به روش تصادفی طبقه ای جمع آوری شد . بعد از تعیین روایی صوری ، روایی محتوایی به تایید متخصصان رسید . پایایی با الفای کرونباخ بالای 7/ 0تایید گردید . تحلیل آماری و برازش الگوی مفهومی داده ها به کمک نرم افزارهای SPSSوAMOS انجام گردید که حاصل این فرایند شناسایی 10مقوله اصلی به همراه 101 کد بود که بر اساس پارادایم اشتراوس وکوربین ، الگوی مفهومی تحقیق را شکل دادند . بر اساس نتایج ، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است . از این رو ، کیفیت بخشی هنرستانهای فنی حرفه ای با هماهنگی وتوجه همه جانبه ابعاد مختلف ، اعم ازشرایط علی، زمینه ای ، مداخله گر میسر خواهد شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، الگوی کیفیت بخشی، هنرستانها
  • نرگس یحیائی، حمیدرضا معتمد*، علیرضا قاسمی زاد صفحات 185-211

    به منظور بهره مندی از تعلیم و تربیت با کیفیت، برخورداری از یک الگوی تربیت معلم اثربخش امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی تربیت معلم کارآمد تراز جمهوری اسلامی است. روش پژوهش کیفی و از نوع داده بنیاد (گرندد تیوری) است. جامعه آماری پژوهش از میان اساتید صاحبنظر دانشگاه فرهنگیان که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تدریس بودند انتخاب گردید . ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تعداد نمونه ها در پژوهش، بر اساس اصل اشباع نظری 21 نفر بود. مدت زمان مصاحبه 30 تا 45 دقیقه در نظر گرفته شد. سوالات مصاحبه بر اساس اسناد بالادستی تهیه و سپس با استفاده از روش دلفی به رویت و ملاحظه صاحب نظران رسید و روایی محتوایی به مدد خبرگان مورد تایید قرارگرفت، هم چنین برای سنجش پایایی آن از ضریب کاپا (میزان توافق بین داوران) استفاده شد. پایایی از طریق باورپذیری، انتقال پذیری، وابستگی و اعتماد پذیری انجام شد. ضریب بدست آمده 87/0 بود که از نظر روان سنجی ضریب قابل قبولی است. مفاهیم استخراج شده از این مصاحبه ها شامل 105 کداولیه، 15 طبقه اولیه و سه طبقه (تخصص، تعهد، تحول) که طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی در قالب یک الگوی نظری، با محوریت مقوله های اصلی، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها منعکس شده است و منجر به طراحی الگوی تربیت معلم تراز جمهوری اسلامی شد.

    کلیدواژگان: الگوی تربیت معلم، تربیت معلم کارآمد، اسناد بالادستی، تراز جمهوری اسلامی
  • جلیل عباسی*، اسدالله مهرارا، محمدرضا باقرزاده، مهرداد متانی صفحات 217-250

    هدف اصلی این پژوهش ارایه الگوی کاهش نارسایی های برنامه ریزی آموزشی کارکنان سازمان تامین اجتماعی بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و براساس رویکرد تحقیق در شیوه گرده آوری داده ها، تحقیق آمیخته به شمار می رود. در بخش کیفی پژوهش، مشارکت کنندگان شامل 24 نفر از خبرگان بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و داده ها از طریق نرم افزار MAXQDA کدگذاری و با استفاده از روش تحلیل محتوا تجزیه وتحلیل شد. روایی و پایایی داده ها از طریق آزمون قابلیت بررسی شد. در بخش کمی، ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود و طی دو مرحله نظرسنجی دلفی فازی تجزیه و تحلیل داده صورت گرفت. با استفاده از روش آزمون مجدد، آلفا کرونباخ 783% برآورد گردید و به منظور برازش الگوی استخراج شده، از روش دیمتل استفاده گردید. جامعه آماری در این مرحله کارکنان حوزه منابع سازمان تامین اجتماعی بودند که با استفاده از جدول مورگان 364 نفر تعیین و نمونه به شیوه تصادفی ساده انتخاب شد. یافته ها حاکی از آن بود که الگوی برنامه ریزی آموزشی کارکنان سازمان با 7 مشکل اصلی مواجه است که نارسایی و ناکارآمدی نطام برنامه ریزی آموزشی، فقدان نظام ارزشیابی، نگاه کوتاه مدت به برنامه های آموزشی کارکنان سازمان جزو مهمترین مشکلات و نارسایی های سازمان بودند. نتایج نحقیق نشان می دهد که مولفه های استخراجی مدل تحقیق، مورد تایید جامعه قرار دارند. سازمان می تواند از طریق شناسایی نارسایی ها، عوامل موثر بر آن و راهکارهای ارایه شده در این پژوهش، برنامه ریزی لازم را جهت کاهش نارسایی های الگوی برنامه ریزی آموزشی کارکنان انجام دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، برنامه ریزی نیروی انسانی، روش دلفی فازی، سازمان تامین اجتماعی
|
  • Ali Ebrahiminia *, Firoozeh Zangene Motlagh, Hamid Jafarian Yasar, Mozhgan Mohammadi Naeen Pages 1-26

    This study aimed to investigate the effectiveness of aesthetic-cognitive training on critical thinking and creative teaching of Farhangian University students and teachers in the academic year 2020-2021. The research method was quasi-experimental in a pre-test and post-test design and was performed as a case study on 60 students of educational sciences of Qom Farhangian University who were randomly selected in clusters. A 90-minute session was taught based on the constructivist approach (E5). Measurement tools included two standard questionnaires, California Critical Thinking (1994) and Chaoyang Creative Teaching (2005). The reliability of the California Critical Thinking Questionnaire in this study was 0.91 and the reliability of the Chaoyang Creative Teaching Questionnaire was 0.89. Multivariate analysis of covariance and SPSS software version 25 was used for data analysis. The results showed that the educational package of aesthetic education has been significantly (with 99% confidence) effective in improving the critical thinking and creative teaching of students and teachers. Therefore, based on the results of the present study, aesthetic education can be considered as an appropriate and effective strategy to improve critical thinking and creative teaching of students and teachers of Farhangian University.

    Keywords: Aesthetic Education, critical thinking, Creative teaching, Student Teacher
  • Fatemeh Akhlaghy Rasteh Kenari, Baharak Shirzadkebria *, Abbas Khorshidi, Lotfollah Abbasi Sarok Pages 27-56

    The purpose of this study is to provide a model of happiness for primary school students in Tehran. ResearchThe present is fundamental data in terms of fundamental purpose, qualitative data and nature and type of study. The statistical population of the present study in the qualitative dimension of all professionals in the field of happiness such as psychologists and sociologists, is the educational sciences. It is theoretical. Collecting the data of the present study in the qualitative dimension of a semi-structured interview form that has been developed by open coding and axial coding. The mentioned form was finalized with the help of interviews and Delphi technique of experts through selected coding. The method of data analysis is qualitative and the first finding of the present study indicates what is the model of happiness for primary schools in Tehran. The second finding of the present study indicates the dimensions of the model. This model is composed of 3 dimensions, which include the family dimension, school dimension, and environment dimension in order of priority. Parental relationships, education, economics, teacher, principal, classmates, employees, community culture, security, laws and regulations, and the media. The fourth finding of the present study indicates what each of the components of the model is composed of.

    Keywords: pattern, Family dimension, school dimension, environment dimension
  • Davood Razi Roodi *, Khadijeh Arjmand, Elnaz Foroughi, AliAkbar Samari Pages 57-74

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of modular cognitive behavior therapy (MCBT) on tolerance of uncertainty, loneliness and risky behavior in martyr students. The statistical population of the study consisted of all female high school students who attended high school in Shahid Khorasan Razavi in Torbat Heydarieh during the academic year of 1397-98. The statistical population was selected based on available sampling method and based on the score of three questionnaires of uncertainty tolerance (Fristen et al., 1994), the questionnaire Loneliness (Russell & Ferguson, 1995) and High Risk Behavior Questionnaire (Shafie, 1391). In the pre-test, 30 people who had entry and exit criteria were selected as samples. The 30 subjects were randomly assigned to two experimental and control groups of 15. The experimental group received 10 sessions of 90 minutes of modular cognitive behavior therapy and the control group was on the waiting list. Also, for analysis of data, one and multi-variance analysis of covariance analysis was used and to accelerate the results of SPSS-22 software. The results of this study showed that modular cognitive behavior therapy (MCBT) of the process unit significantly increased uncertainty tolerance and decreased loneliness in martyr students, but did not significantly affect the high risk behaviors in students.

    Keywords: modular cognitive behavior therapy (MCBT), tolerance of uncertainty, loneliness, Risky Behavior, martyr students
  • Seyed ehmasomeh Azizian, Leila Sharifian *, Saied Moradi, Abbas Khirshidi, Ali Delavar Pages 75-101

    The main purpose of research is to prioritize and evaluate the dimensions and components of creativity training of middle managers of Islamic Azad University in the form of a conceptual model. This research has been done with a quantitative approach, which is cross-sectional in terms of practical objectives and quantitative in terms of data and in terms of the type of survey study. A total of 159 people (74 females and 85 males) were selected by stratified random sampling method who were active in 1400. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data were processed using SPSS-v26 and Smart PLS 3 software. To analyze the data, statistical methods appropriate to the level of measurement of variables and the main concepts of the research were used. The results showed that the highest priority is given to the educational requirements (0.936) and the lowest priority is given to the individual dimension (0.467) in teaching the creativity of middle managers of Islamic Azad University. Therefore, the results of this study are worth considering for those involved in education.

    Keywords: Creativity training, middle managers of Islamic Azad University, Creativity
  • Parastoo Godarzi, Naser Javaherizadeh *, Hossein Mehrdad Pages 101-124

    The purpose of this study was to identify and prioritize the components of outsourcing in education in Lorestan province. The research method was a consecutive (qualitative-quantitative) mixed approach. The research approach was one of combined type under which in qualitative part theme analysis method and in quantitative part descriptive survey method was applied. The sampling method was simple random in the qualitative stratified part and in the quantitative part in order to create the same conditions for the statistical population to be included in the sample. Statistical society had the number of 152 persons (University professors have authored in the field of outsourcing, staff experts, principals of vocational schools that have outsourced students' skills, and principals of non-governmental schools) and in qualitative part semi- structured interview to theoretically saturation of the dates was continued with 14 Experts (University Professors). Also in quantitative part data collection was done in whole numbers with the help of outsourcing questionnaire and due to the coronavirus epidemic was done virtually (final coefficient of 78%). 38 basic components and 5 structuring components were prioritized after several reviews and analysis of the collected data through interview, inclusive theme, respectively: financial department, education, equipment’s, human resources and internal processes identification based on Friedman test. The result is that outsourcing, while providing the required educational facilities and equipment and providing support and technological needs, has been effective in attracting specialized personnel and creating entrepreneurial fields and can reduce costs in education in Lorestan province.

    Keywords: education, outsourcing, Human Resources
  • Seyed peyman Emami *, Gholamreza Manshai, Amir Ghamarani Pages 125-148

    The aim of this study was to Comparison of the effectiveness of transtheoretical intervention for students with academic burnout with metacognition training on academic burnout in high school student in Isfahan city. In the present study, the research method was quasi-experimental and its design was pre-test-post-test with control group and follow-up period. The statistical population included male students with academic burnout in one of the schools of Isfahan in 1398. The sample of study 45 included students with academic burnout who were selected based on inclusion criteria and available and randomly. Three groups of 15 people, including the transtheoretical intervention group, the metacognition training group and the control group, were randomly assigned. The research tool was the academic burnout questionnaire (Bresso et al. 1997). The first two groups underwent transtheoretical intervention for students with academic burnout and teaching metacognition training and the control group did not receive any intervention. Then, post-test and follow-up groups were performed. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference (p <0.05) between the effectiveness of transtheoretical intervention for students with academic burnout and teaching metacognition training on students with academic burnout.

    Keywords: trans-theoretical, metacognition, academic burnout
  • Karim Sevari *, Fatemeh Farzadi Pages 149-166

    In the present study, the effect of supporting autonomy on academic stress through self-regulated learning and mastery goal orientation was tested. All male and female students in the fields of psychology, educational sciences and counseling at Payame Noor University of Khuzestan Province formed a statistical population from which 454 people (386 girls and 68 boys) were selected voluntarily. The research design is correlational. To collect data from the Belmont, Skinner, Welborn, and Connell (1988) teachers' support questionnaire; primitive academic stress and Gabriel (2015); self-regulatory learning was used by Iwamoto, Hargis, Bordner, and Chandler (2017) and the masterful goal-orientation of Midgley and Jordan (2001). Data were analyzed using Amos software. After modifying the proposed model and eliminating the effect of masterful goal orientation on academic stress, the results of direct hypotheses show that professors' support for autonomy has a negative effect on academic stress, and a positive effect on self-regulation and masterful goal-orientation and self-regulatory learning on stress. Education has a negative effect. The results of indirect hypotheses showed that teachers' support for autonomy affects academic stress through self-regulated learning.

    Keywords: Supporting autonomy, Academic stress, Self-regulatory learning, mastery goal orientation
  • Seyedeh Khadijeh Hashemi, Esmat Masoudi Nadoushan *, Zeinab Golzari Pages 167-184

    The purpose of this study was to provide a quality model for transforming professional technical vocational schools into entrepreneurship centers. In terms of purpose, the research is a developmental application that was conducted with a mixed approach (qualitative and quantitative) with an exploratory design. In the qualitative part of the research, the method of data theory analysis of the foundation was used. Participants included university professors, teachers and students, school principals, staff of the General Department of Education of Mazandaran Province was used. The statistical population of the study included principals, students and teachers of vocational schools in Sari in the academic year 1399-1400. The sample size was 296 based on Morgan table and data were collected by stratified random sampling method. After determining the face validity, content validity was approved by experts. Reliability was confirmed by Cronbach's alpha above 0.7. Statistical analysis and fitting of the conceptual model of the data was performed using SPSS and AMOS software. The result of this process was the identification of 10 main categories with 101 codes that formed the conceptual model of the research based on Strauss and Corbin's paradigm. Based on the results, the proposed model has a good fit. Therefore, the quality of professional technical vocational schools will be possible with coordination and comprehensive attention of various dimensions, including causal, contextual, intervening conditions.

    Keywords: entrepreneurship, Quality Pattern, vocational school
  • Narges Yahyaei, HamidReza Motamed *, Alireza Ghasemi Zad Pages 185-211

    In order to benefit from quality education, it is essential to have an effective teacher training model. The purpose of this study is to provide a model for efficient teacher training in the Islamic Republic. The research method is qualitative and data-based (grounded theory). The statistical population of the study was selected from the prominent professors of Farhangian University who were teaching in the academic year 2019-2020. The research instrument was a semi-structured interview and the number of samples in the study was 21 based on the principle of theoretical saturation. The duration of the interview was 30 to 45 minutes. Interview questions were prepared based on upstream documents and then used by Delphi method to be seen and considered by experts and content validity was confirmed with the help of experts. Kappa coefficient (the amount of agreement between the judges) was also used to measure its reliability. Reliability was achieved through reliability, transferability, dependency and reliability. The obtained coefficient was 0.87, which is psychologically acceptable coefficient. Concepts extracted from these interviews include 105 categories, 15 basic categories and three categories (expertise, commitment, transformation) that in three stages of open, central and selective coding in the form of a theoretical model, focusing on the main categories, causal conditions, contextual conditions, The conditions of the interventionist, strategies and consequences are reflected and led to the design of a model for teacher training in the Islamic Republic

    Keywords: teacher training model, efficient teacher training, Islamic Republic
  • Jalil Abbasi *, Asadolah Mehrara, Mohammadreza Bagherzadeh, Mehrdad Matani Pages 217-250

    The main purpose of this study was to provide a model for reducing the educational planning deficiencies of Social Security employees. This research is a mixed research in terms of applied purpose and based on the research approach. In the qualitative part of the study, participants included 24 experts who were selected by purposive sampling. Semi-structured interviews were used to collect qualitative data and the data were coded through MAXQDA software and analyzed using content analysis method. The validity and reliability of the data were assessed through aptitude test. In the quantitative part, the data collection tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed in two stages of fuzzy Delphi survey. Using retest method, Cronbach's alpha was estimated 783% and in order to fit the extracted pattern, Demetel method was used. The statistical population at this stage was the staff of the organization's resources, which was determined using Morgan's table of 364 people and the sample was selected by simple random sampling. Findings indicated that the training planning model of employees's organization faces 7 main problems that inadequacy and inefficiency of training planning system and short-term view of staff training programs were among the most important failures of the organization. The results show that the extractive components of the research model are community-approved. The organization can do the necessary planning to reduce the shortcomings of the staff educational planning model by identifying the shortcomings, the factors affecting it and the solutions presented in this research.

    Keywords: Educational planning, Manpower planning, Fuzzy Delphi Method, Social Security Organization