فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 65 (بهار 1401)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 65 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید شیرکوند*، حمیدرضا فدائی صفحات 1-17
    هدف

    سرمایه گذاران و نهادهای مالی، تمایل دارند که در انتخاب سرمایه گذاری، از آینده و همچنین، نحوه عملکرد خود اطمینان نسبی داشته باشند؛ به نحوی که در موقعیت های عدم قطعیت (رونق و رکود بازارها) عملکردهای مناسبی انجام دهند. این پژوهش به دنبال یافتن سبد سهام بهینه استواری است که در شرایط مختلف بازار، بهترین عملکرد را داشته باشد و پشیمانی سرمایه گذار از انتخاب سبد سهام را به حداقل رساند.

    روش

    به منظور به دست آوردن سبد سهام بهینه، از سناریوبندی وضعیت های مختلف بازار، بر اساس بازده روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران و به کارگیری الگوریتم بهینه سازی توده ذرات و ملاک حداقل حداکثر پشیمانی استفاده شده است. همچنین در این پژوهش، توابع هدف چندمتغیره و امگا ارزش در معرض ریسک شرطی، به عنوان توابع برازش در بهینه سازی توده ذرات به کار گرفته شده است. از داده های 50 شرکت بورسی، طی سال های 1388 تا 1395، برای محاسبه سبد های سهام بهینه و داده های سال 1396 به عنوان خارج از نمونه، برای آزمون سبد های سهام به دست آمده استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بازه ماهانه، سبد های سهام بهینه استوار در مقایسه با سبد سهام معیار، نسبت اطلاعاتی بیشتر و خطای ردیابی کمتری دارند.

    نتیجه گیری

    سناریوبندی بازار و به کارگیری ملاک حداقل حداکثر پشیمانی، عملکرد سبد های سهام بهینه استوار را بهبود می دهد. همچنین، نتیجه مقایسه مدل معیار میانگین نیم واریانس با تابع چندمتغیره و ضریب امگا ارزش در معرض ریسک شرطی برای بهینه سازی سبد سهام، نشان داد که تابع چندمتغیره و ضریب امگا ارزش در معرض ریسک شرطی به بهبود بیشتری در عملکرد سبد های سهام استوار منجر می شود.

    کلیدواژگان: سبد سهام استوار، حداقل حداکثر پشیمانی، بهینه سازی چندمتغیره، نسبت امگا، ارزش در معرض ریسک شرطی
  • فاطمه یزدانی*، مهدی خاشعی، سید رضا حجازی صفحات 18-36
    هدف

    اتخاذ استراتژی معاملاتی سودده، یکی از دغدغه های سرمایه گذاران بازار مالی است. این استراتژی، بر پایه نقاط معاملاتی یا نقاط عطف سودده شکل می گیرد و لازمه دستیابی به آن، پیش بینی نقاط عطف است. گام نخست در راستای پیش بینی نقاط عطف، شناسایی نقاط عطف موجود در گذشته سری زمانی است. میزان سوددهی نقاط عطف پیش بینی شده، به میزان سوددهی نقاط عطف شناسایی شده بستگی دارد. به همین دلیل، ادبیات موضوع همواره در راستای ارتقای عملکرد روش های شناسایی نقاط عطف یا افزایش میزان سوددهی نقاط عطف شناسایی شده، تلاش کرده است. با این حال تا جایی ‏که می دانیم، هیچ یک از روش های موجود، قابلیت شناسایی سودده ترین نقاط عطف یا نقاط عطف بهینه را ندارد. مقاله حاضر، با هدف برطرف سازی این شکاف تحقیقاتی تدوین شده است.

    روش

    مدل پیشنهادی در این مقاله، با پیاده سازی مسیله شناسایی نقاط عطف در بستر گراف و حل آن با جست وجوی طولانی ترین مسیر، نقاط عطف بهینه را شناسایی می کند.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی، بر خلاف روش های شناسایی موجود در ادبیات، قابلیت شناسایی نقاط عطف بهینه موجود در گذشته سری زمانی مالی را دارد.

    نتیجه گیری

    به منظور نشان دادن عملکرد مدل پیشنهادی، ابتدا مدل روی بازارهای بورس نزدک و نیویورک پیاده سازی و نتایج آن با بهترین مدل های شناسایی موجود در ادبیات موضوع مقایسه شد. نتایج به دست آمده، برتری عملکرد مدل پیشنهادی را نسبت به سایر مدل ها نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استراتژی معاملاتی، بهینه، سری زمانی مالی، شناسایی نقاط عطف، گراف
  • علی ابراهیم نژاد، سید مهدی برکچیان*، حامد مرادیان صفحات 37-60
    هدف

    صندوق های سرمایه گذاری ایران، طی سال های 1390 تا 1396، سالانه به طور متوسط 330 درصد گردش معاملاتی داشته اند. انجام معاملات آن هم در ابعاد بزرگ، هزینه های معاملاتی شایان توجهی را به سرمایه گذاران تحمیل می کند؛ اما همیشه به سود منجر نمی شود. هدف این پژوهش، تخمین هزینه های معاملاتی صندوق های سرمایه گذاری ایران و کشف رابطه این هزینه ها با عملکرد صندوق هاست.

    روش

    علاوه بر مالیات و کارمزد که شناخته شده تر هستند، هزینه های ناشی از شکاف مظنه خرید و فروش و هزینه های ناشی از معاملات بزرگ (اثر قیمتی) نیز وجود دارد که محاسبات آنها پیچیده تر است. در این پژوهش، به کمک داده های با تواتر بالای معاملات سهام و دفتر سفارش ها و همچنین، اطلاعات صورت های مالی فصلی 15 صندوق سرمایه گذاری سهامی در ایران که به صورت دستی جمع آوری و استفاده شده اند، دو هزینه یادشده برآورد شد؛ سپس به بررسی اثر هزینه های معاملاتی روی بازدهی تعدیل شده با ریسک صندوق ها (آلفای چهار عاملی) پرداخته شد.

    یافته ها

    صندوق های تحت مطالعه ، سالانه به طور متوسط معادل 11 درصد ارزش صندوق را صرف مجموع هزینه های معاملاتی ناشی از معاملات سهام بورسی می کنند. این مقدار، در مقایسه با بازدهی سالانه صندوق ها در بازه زمانی تحقیق که معادل 6/15 درصد است، چشمگیر تلقی می شود. همچنین در کل بازه زمانی مورد مطالعه، رابطه معناداری بین هزینه های معاملاتی و عملکرد صندوق ها وجود ندارد، هرچند که در زیربازه سال های 1392 تا 1393، این اثر منفی و معنادار به دست آمده است.

    نتیجه گیری

     معاملات زیاد مدیران صندوق های سرمایه گذاری در ایران، قادر نیست عملکرد آنها را بهبود دهد و در بهترین حالت، هزینه های معاملاتی را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری، هزینه های معاملاتی، اثر قیمتی، شکاف مظنه خرید و فروش، عملکرد صندوق ها
  • محمدابراهیم آقابابائی*، الهام علییان صفحات 61-80
    هدف

    مطالعات صورت گرفته در زمینه مالی رفتاری و ریزساختارهای بازار، نشان می دهد که میان احساسات سرمایه گذار و نقدشوندگی بازار ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. هدف این مقاله، بررسی تاثیر شاخص جامع احساسات سرمایه گذار بر نقدشوندگی سهام و نوسان های آن و همچنین، بررسی تقارن یا عدم تقارن اخبار (شوک های) مثبت و منفی در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    ادبیات نقدشوندگی مجموعه وسیعی از شاخص های نقدشوندگی را پیشنهاد می کند که برای اندازه گیری ویژگی ها و ابعاد مختلف نقدینگی ارایه می شود. بنابراین، در این پژوهش از چهار معیار نقدشوندگی برای دریافت ابعاد مختلف نقدشوندگی استفاده شده است که عبارت اند از: هزینه های معاملاتی، اندازه گیری بر مبنای حجم (فعالیت های معاملاتی) و ویژگی های تاثیر قیمت. در این راستا، دو معیار گردش معاملات و حجم معاملات، به بعد هزینه های معاملاتی؛ معیار عدم نقدشوندگی آمیهود، به بعد اندازه گیری بر مبنای حجم (فعالیت های معاملاتی) و معیار شکاف قیمتی، به ویژگی تاثیر قیمت مرتبط هستند. احساسات سرمایه گذاران با استفاده از 9 معیار غیرمستقیم سنجش احساسات سرمایه گذاری اندازه گیری شده و به کمک روش تحلیل مولفه اساسی، شاخص جامع احساسات تشکیل شده است. برای بررسی تقارن این تاثیر، از مدل GARCH و برای بررسی عدم تقارن از مدل های E-GARCH و T-GARCH استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که دو معیار گردش معاملات و حجم معاملات با احساسات سرمایه گذاران ارتباط ضعیفی دارد و عدم نقدشوندگی آمیهود از احساسات سرمایه گذاران بیشترین تاثیر را می پذیرد. همچنین، نتایج از نامتقارن بودن تاثیر شوک ها حکایت می کند؛ به گونه ای که شوک های مثبت نسبت به شوک ‏های منفی تاثیر بیشتری دارد. از آنجا که شوک های مثبت در بازار باعث کاهش تلاطم های بازار می شود، می توان با ایجاد احساسات خوش بینانه (مثبت)، نقدشوندگی در بازار را افزایش و تلاطم های نقدشوندگی بازار را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه معیار عدم نقدشوندگی آمیهود، از احساسات سرمایه گذاران بیشترین تاثیر را می پذیرد، سیاست گذاران با کنترل احساسات سرمایه گذاران می توانند نقدشوندگی بازار را افزایش و نوسان قیمتی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذار، نوسان پذیری، نقدشوندگی، مالی رفتاری، معامله گران اخلالگر
  • غلامحسین اسدی، محمداسمعیل فدائی نژاد، حمید فاروقی* صفحات 81-103
    هدف

    این مقاله به دنبال تبیین مدل برای شناسایی رژیم های حاکم بر بازده شاخص بورس اوراق بهادار تهران و تشخیص عامل تغییر رژیم یا به بیان دیگر، تغییر رفتار بازدهی شاخص است.

    روش

    رویکرد استفاده شده در این مقاله، رگرسیون غیرخطی انتقال ملایم (STR) از مدل های تعویض رژیم بوده است. بدین منظور، از اطلاعات آماری به دست آمده از داده های فصلی برای بازده شاخص بورس اوراق بهادار تهران، متغیرهای اقتصادی و مالی در بازه زمانی 1385 تا 1398 استفاده شده است.

    یافته ها

    مدل برآورد شده در این پژوهش نشان می دهد که بازدهی شاخص به طور مکرر از رژیم کم نوسان به رژیم پرنوسان یا برعکس تغییر وضعیت می دهد. رابطه غیرخطی متغیرهای توضیح با بازده سهام و وجود رژیم های چندگانه تببین کننده بازدهی شاخص بورس اوراق بهادار تهران تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده حاکی از این است که رابطه بازدهی شاخص با عوامل تبیین کننده آن، به شکل غیرخطی و نامتقارن است و از میان متغیرهای توضیح کلان اقتصادی و مالی، نرخ ارز متغیر انتقال یا عامل تعویض رژیم حاکم بر بازده است. در مدل برآوردی، رابطه میان بازدهی شاخص و متغیرهای توضیح در دوران استقرار رژیم های اول و دوم که به ترتیب نوسان کم نرخ ارز و نوسان بالای نرخ ارز را نشان می دهد، متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: بازده شاخص بورس اوراق بهادار، تعویض رژیم، مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR)
  • مریم دولو*، اردوان یزدی صفحات 104-133
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد استراتژی معاملات زوجی مبتنی بر رویکرد کاپیولای واین با کاپیولای تی استیودنت و رویکرد فاصله ای است که برای نخستین بار در بورس اوراق بهادار تهران انجام می شود. مزیت اصلی کاپیولا نسبت به سایر رویکردهای رایج معاملات زوجی نظیر فاصله ای، آن است که لزومی ندارد تابع توزیع بازده سهام، از توزیع گوسی پیروی کند.

    روش

    در رویکرد فاصله ای، برای هر سهم نمونه، سهام با رفتار قیمتی مشابه انتخاب شده و سهم ارزان تر، خریداری و سهام دیگر، فروخته شده است. در رویکرد کاپیولا، ابتدا سهام مشابه به کمک دو رویکرد متعارف و هندسی انتخاب و پس از آن، میان سهام مشابه تابع کاپیولا برازش می شود. در کاپیولای واین، خانواده های مختلف کاپیولا برازش شده و بر اساس معیار اطلاعات آکاییک، بهترین کاپیولا تعیین می شود. در ادامه، مجموعه سهامی که بیشترین ویژگی بازگشت به میانگین را دارد، انتخاب و به دوره معاملاتی منتقل می شود تا موقعیت های معاملاتی مناسب اخذ شود. در نهایت، سه استراتژی کاپیولای واین، کاپیولای تی استیودنت و رویکرد فاصله ای از منظر بازده، نسبت شارپ، ارزش در معرض خطر، بیشترین کاهش بازده مقایسه می شود. همچنین، عملکرد استراتژی معاملات زوجی با توجه به شرایط نزولی/ غیرنزولی بازار آزمون شده است.

    یافته ها

     رویکرد کاپیولا در هر دو استراتژی کاپیولای واین و تی استیودنت، بازده و نسبت شارپ بالاتری نسبت به رویکرد فاصله ای و شاخص بورس اوراق بهادار تهران ایجاد می کند؛ در حالی که رویکرد فاصله ای، عملکرد پایین تری نسبت به شاخص بورس دارد. بازده سالیانه استراتژی کاپیولای واین، کاپیولای تی استیودنت و رویکرد فاصله ای، به ترتیب برابر 194، 171 و 20 درصد و نسبت شارپ این سه استراتژی برابر با 79/0، 70/0 و 04/0- است. همچنین عملکرد استراتژی معاملات زوجی در شرایط غیرنزولی بازار بهتر از شرایط نزولی است.

    نتیجه گیری

    همان طور که انتظار می رفت، با توجه به مزایای متعدد رویکرد کاپیولا، هر دو استراتژی مبتنی بر رویکرد کاپیولا، در مقایسه با رویکرد فاصله ای، بازده و نسبت شارپ بالاتری ایجاد کرده اند. همچنین با توجه به انعطاف بیشتر کاپیولای واین در مدل سازی ساختار وابستگی دنباله ای، این کاپیولا توانست بازده و نسبت شارپ بالاتری نسبت به کاپیولای تی استیودنت ایجاد کند.

    کلیدواژگان: رویکرد فاصله ای، معاملات زوجی، کاپیولای تی استیودنت، کاپیولای واین
  • بابک مرادی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلویی، علی آشتاب صفحات 134-156
    هدف

    پژوهش حاضر با شناسایی عوامل موثر بر نقدشوندگی، مدلی برای پیش بینی وضعیت نقدشوندگی سهام، در بازار اوراق بهادار تهران ارایه کرده است.

    روش

    23 عامل مشخص شده در مطالعات کتابخانه ای، بر اساس داده های 154 شرکت فعال در فاصله زمانی 1388 تا 1398 استخراج و در قالب دو خوشه افراز شد. با استفاده از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی، اعتبار متغیرهای شناسایی شده با معیار حاصل از خوشه بندی ارزیابی شد.

    یافته ها

    ارزیابی ارتباط متغیرها در مدل های یادگیری ماشینی نشان داد که جریان نقدی غیرعادی، هزینه اختیاری غیرعادی، خطای تخمین اقلام تعهدی، تفاوت بین سرمایه در گردش تحقق یافته و موردانتظار، سهام شناور آزاد، دوره تصدی حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، سهم بازار حسابرس، محافظه کاری و تغییر حسابرس، در خوشه بندی بیشترین تاثیر را دارند. سرانجام بهترین مدل یادگیری ماشینی، بر اساس آموزش و آزمون انتخاب شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که متغیرهای مستقل، بیش از 72 درصد از تغییرات نقدشوندگی را توضیح می دهند. همچنین مدل شبکه های عصبی در مقایسه با سایر مدل های یادگیری ماشینی، توان پیش بینی بیشتری دارد و با 32/99 درصد صحت برازش، مناسب ترین مدل پیش بینی نقدشوندگی است.

    کلیدواژگان: بازار اوراق بهادار تهران، نقدشوندگی، یادگیری ماشینی
|
  • Saeed Shirkavand *, Hamidreza Fadaei Pages 1-17
    Objective

    To produce a proper reaction when confronted with market uncertainties (booms and busts), before making any investment decisions, investors and financial institutions tend to obtain some level of assurance about the market’s future and also the market’s probable feedback on their performance in the future. This study seeks to identify optimized robust portfolios with the best performance in the face of market uncertainties than can minimize the investors’ regret about their portfolio selection.

    Methods

    To create optimal portfolios, in the study, scenarios pertaining to various market situations based on daily returns of the Tehran Stock Exchange Price Index (TEDPIX) were designed, and the particle swarm optimization algorithm and minimax regret criterion were applied. This study also explored the application of multivariate objective functions and the Omega Conditional Value at Risk ratio as the fitting functions in particle mass optimization. To calculate optimal portfolios, the data from 50 companies on Tehran Stock Exchange (TSE) from 2009 to 2016 were analyzed. Also, the data from the year 2017 were evaluated as out of sample data.

    Results

    Research findings indicated optimized robust portfolios in monthly periods had higher information ratios and lower tracking errors than the benchmark portfolios.

    Conclusion

    Making market scenarios and applying the minimax regret criterion improves the performance of optimized robust portfolios. Additionally, compared with the semi-variance benchmark model, applying the multi-objective function and Omega-Conditional Value at Risk ratio in portfolio optimization leads to improve performance of the robust portfolios.

    Keywords: Robust Portfolio, Minimax Regret, Multi-objective optimization, Omega Ratio, Conditional Value at Risk
  • Fateme Yazdani *, Mehdi Khashei, Seyed Reza Hejazi Pages 18-36
    Objective

    One of the concerns of financial market investors is adopting a profitable trading strategy, which is based on profitable turning points (TPs). To achieve this target, it is necessary to predict TPs. The first step for predicting TPs is to detect TPs from the history of the corresponding time series. The profitability of the predicted TPs depends on the profitability of the detected TPs. Hence, the academic literature has always tried to enhance the performance of TPs detection methods or improve the profitability of the detected TPs. Yet, to the best of our knowledge, none of the existing methods can detect the most profitable and optimal TPs. The current paper aims to fill this research gap.

    Methods

    Our proposed method seeks the optimal TPs from the history of time series, by implementing the detection problem in the context of the graph and solving it by searching the longest path.

    Results

    The proposed graph-based TPs detection method, in contrast to the existing detection methods, is able to detect the optimal TPs from the history of the corresponding financial time series. The optimality of this method is based on its graph-based specific structure. In this method, the only potentially valuable trading points (breakpoints, i.e., BPs) are considered as the corresponding graph's vertices and connections between the entire pair of BPs form the corresponding graph's edge set. Considering the vertex and edge set, the proposed graph-based TPs detection method optimizes the detection process, by finding the longest path existing in the corresponding graph and extracting the vertices existing in the longest path (as the optimal TPs). It is worth noticing that due to the structure of the corresponding graph, the longest path is equal to the most profitable set of BPs and the most profitable trading strategy available in the history of time series. Hence, the vertices existing in the longest path are the most profitable and the optimal TPs.

    Conclusion

    To evaluate the performance of the proposed graph-based TPs detection method, it was applied to real-world data set, and thereafter its detection results were benchmarked against other detection models. Constraints considered for modeling the proposed graph-based TPs detection method were applied to the comparative detection models, as well. These constraints included the possibility of short-selling the financial asset, the impossibility of detecting consecutive buying or selling TPs, and considering no time value for the investment money. Results from applying the proposed method to NASDAQ and New York Stock Exchange indicated the efficiency of the proposed method in the problem of detecting the optimal TPs. Besides, comparison results revealed the superiority of the proposed graph-based TPs detection method, in comparison with other detection models available in the existing literature.

    Keywords: Financial Time Series, Graph, Optimal, Trading strategy, Turning points (TPs) detection
  • Ali Ebrahim Nejad, Seyyed Mehdi Barakchian *, Hamed Moradian Pages 37-60
    Objective

    Iranian mutual funds’ average turnover rate stood at 330% in the years from 2001 to 2007. Such a high rate could lead to excessive trading costs for investors without necessarily bringing in high returns. The goal of this paper is to estimate transaction costs and examine their effect on the performance of the funds.

    Methods

    In addition to the explicit costs of trading such as transaction taxes and commissions, there are other, implicit, components such as bid-ask spread and price impact which are harder to compute and less recognized by investors. This paper used high frequency (tick-by-tick) trade and limit order book data, as well as the hand-collected quarterly holding and trading data for a sample of Iranian equity mutual funds to estimate the aforementioned trading costs. Then, the effect of trading costs on the risk-adjusted fund returns was examined using the four-factor alpha as our proxy.

    Results

    Funds understudy spend on average 11% of their AUM annually on trading costs which is a considerable amount in comparison to their return (15.6%), during the sample period. The present study found no significant effect of trading costs on the funds’ performance in the sample. However, during the subperiod of 2013-2014, a negative and significant relationship was discovered between them.

    Conclusion

    As the obtained results of the present study proved, more trading activities of the Iranian fund managers’ do not lead to higher returns; accordingly a high trading volume generates only enough excess return to offset the associated transactions costs.

    Keywords: Mutual Funds, Trading Costs, Price impact, Bid-ask Spread, Fund Performance
  • MohammadEbrahim Aghababaei *, Elham Aliyan Pages 61-80
    Objective

    Behavioral finance and market microstructure studies showed that investor sentiment has a positive and meaningful effect on liquidity. The purpose of this study is to investigate the effect of the Aggregate Sentiment Index (ASI) on liquidity and its volatilities and to examine the symmetry of news (shocks) on the Tehran Stock Exchange (TSE).

    Methods

    The available academic literature on liquidity proposes a wide set of indices and proxies to measure the different characteristics and dimensions of liquidity. In this study, four indices were employed to measure the various dimensions of liquidity including Transaction Cost, Volume-Based Measure (Trading Volume), and price-impact characteristics. Accordingly, the indices of turnover and trading volume were related to the transaction costs dimension, the Amihud illiquidity ratio was related to Volume-Based Measure (Trading Volume), and the High-Low Spread index was related to the price impact characteristic. Irrational Aggregate Sentiment Index (ASI) was formed using nine indirect (institutional) indices for measuring investor sentiment using Principal Component Analysis (PCA) and the GARCH model was used to investigate asymmetry. The E-GARCH and T-GARCH models were also employed to investigate the asymmetry of news (shocks).

    Results

    The achieved results proved no significant relation between Turnover and Trading Volume indices but the strong impact of Amihud illiquidity ratio on investor sentiment. The findings also indicated the effects of shocks as asymmetric, i.e., optimistic (positive) shocks have greater effects than pessimistic (negative) shocks. Positive shocks cause a decrease in volatilities and an increase in liquidity.

    Conclusion

    Since Amihud’s illiquidity ratio is mostly affected by investor sentiment, policymakers can increase liquidity and decrease price volatility by controlling investor sentiment.

    Keywords: Behavioral finance, Investor sentiment, liquidity, Noise Trader, Volatility
  • Gholamhossein Assadi, Mohammadesmaeil Fadaeinejad, Hamid Faroughi * Pages 81-103
    Objective

    Stock markets are extremely volatile and contain only a small predictable component that may still be economically justifiable and could be translated into substantial utility gains for a risk-averse investor. Moreover, the degree of return predictability varies over time and the predictive power of some instruments appears to be diminishing in recent decades. Presumably, the structural relationship between economic predictor variables and future stock returns is time-varying or regime-dependent. Identifying the prevailing macroeconomic state and risk regime is thus highly beneficial for meaningful portfolio management. Therefore, the purpose of this paper is to develop a model for switching regimes in the Tehran Stock Exchange (TSE) index return and to determine the transit variables among economic and financial variables.

    Methods

    The approach used in this paper is based on the smooth transition regression model. Therefore, the statistical data of the 2006-2019 period were used, based on the frequency of seasonal data for TEDPIX returns and economic and financial variables including inflation rate, interest rate, GDP, exchange rate, oil price, money supply, price-to-earnings (P/E) ratio, and price-to-book (P/B) ratio.

    Results

    The fitted model showed that the rate of return on the Tehran Stock Exchange index continuously switches from a lower inefficient regime to an upper inefficient one. This study confirmed the relationship between explanatory variables and stock returns is nonlinear and the existence of multiple regimes governing the, return of the TSE index as well as the importance of accounting for nonlinearity and the cyclical behavior of stock returns.

    Conclusion

    According to the obtained results index returns and explanatory variables have a nonlinear and asymmetric relationship and among the explanatory variables of economic and financial, the exchange rate is a transition variable. The regression coefficients during the establishment of the low fluctuations regime and higher fluctuations regime are different. Same as previous studies, the current analysis featured a range of important financial and macroeconomic factors for determining the behavior of stock returns. The results provided evidence that the real significance of the influence of factors such as exchange rate is only revealed once regimes are explicitly modeled.

    Keywords: Index return, switching regimes, smooth Transfer Regression (STR) Model
  • Maryam Davallou *, Ardavan Yazdi Pages 104-133
    Objective

    The main purpose of the present research was to compare the performance of pairs trading based on the Vine Copula, Student's t Copula, and Distance approaches. This was done for the first time on the Tehran Stock Exchange (TSE). The main advantage of the Copula approach over other common approaches in pairs trading, such as the Distance approach, is that in this approach it is not necessary for the stock return distribution to follow the Gaussian distribution.

    Methods

    In the Distance approach, for each sample stock, a stock with the same price behavior was selected, the undervalued stock was bought and the rest was sold. In the Copula approach, first, similar stocks were selected using the traditional and geometric approach. Then Copula functions were fitted among stocks. In Vine Copula, different families of Copula were fitted and the best Copula was determined based on the Akaike Information Criterion (AIC). Then, the pairs with the most mean-reverting characteristic was selected and transferred to the trading period, in order to execute appropriate trading positions. Finally, the return, Sharp ratio, Value at Risk (VaR), maximum drawdown of the Distance approach strategies, the Student's t Copula and the Vine Copula, were compared. The performance of the pairs trading strategy was tested according to the downtrend and non-downtrend conditions of the stock market.

    Results

    Both Copula approach strategies produced higher returns and Sharp ratios than the Distance approach and the Tehran Stock Exchange Index (TEDPIX). However, the Distance approach had a lower performance than the TEDPIX. The annual returns of the Vine Copula strategy, Student's t Copula strategy, and Distance approach stood at 194, 171, and 20 percent, respectively. The Sharp ratios of these three strategies were 0.79, 0.70 and -0.04, respectively. Also, the performance of pairs trading strategy in non-downtrend market conditions was better than downtrend market conditions.

    Conclusion

    As expected, due to the many advantages of the Copula approach over the Distance approach, both strategies based on the Copula approach produced higher returns and sharper ratio than the Distance approach. Also, due to the greater flexibility of the Vine Copula in modeling the dependence structure, this Copula could produce a higher return and Sharp ratio than the Student's t Copula.

    Keywords: Distance approach, Pairs Trading, Student’s t copula, vine Copula
  • Babak Moradi, Jamal Bahri Sales *, Saeed Jabbarzadeh Kangarlooi, Ali Ashtab Pages 134-156
    Objective

    In this study, a market liquidity prediction model is proposed for the Tehran Stock Exchange (TSE) by identifying the factors affecting liquidity.

    Methods

    Based on the data of 154 Tehran Stock Exchange (TSE)-listed companies for the 2009–2020 period, the values of 23 factors were extracted and divided into two clusters. The partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) technique was employed to validate the variables extracted through the evaluation criterion and to determine their power to explain changes.

    Results

    The relationships among the variables were evaluated by machine learning models. The results indicated the 10 variables of abnormal cash flow, abnormal discretionary expenses, accrual estimation error, the difference between fulfilled and expected working capitals, free float, auditor’s tenure, audit fees, auditor’s market share, conservatism, and change of auditor to have the greatest effect on clustering. Finally, the best machine learning model was selected through training and testing. Applying the logistic regression model showed that for the calculated value of a dependent variable greater than or equal to 3.391, the illiquidity of the company’s shares is definite, and for the calculated value of the dependent variable less than 3/391, the liquidity of shares of the company is definite. Finally, the best machine learning model was selected through training and testing.

    Conclusion

    Based on library studies, 89 different liquidity criteria have been used around the world in the studies on the subject of liquidity and various classifications, including measures with more or less frequency and one-dimensional or multi-dimensional measures. There is less agreement on the best measure and the correlation among most of these measures indicating that the use of an inappropriate measure may lead to incorrect conclusions. Using Minitab software, the dependent variable was compared with 5 commonly used criteria (measures) known in library studies (Liu measure, Amihud illiquidity measure, zero measure, number of trading day measure, and trading volume measure). The results confirm the statistically significant difference between the widely used and newly obtained measures. It should be noted that the dependent variable was extracted using non-supervisory patterns in machine learning software and a statistically significant difference between the widely used criteria and the obtained variable was proved. Thus, the resulting variable is a criterion for liquidity. According to the results, the independent variables explain more than 72 percent of the changes in liquidity. Moreover, the neural network model was more capable of prediction than the other machine learning models. In fact, it was proved as the best liquidity prediction model with 99.32 percent of the fitness accuracy.

    Keywords: Tehran Stock Exchange, liquidity, Machine learning