فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 112، خرداد 1401)

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 112، خرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا موسوی*، مهدی رستگاری، پیمان غفاری آشتیانی صفحات 1132-1139
    زمینه و هدف

     هدف از این پژوهش تعیین میزان همبستگی بین متغیرهای تلنگر سازمانی و اوباشگری سازمانی با تنش شغلی کارکنان است.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-همبستگی با ماهیت کاربردی در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری شامل 228 تن از کارکنان اداری، مالی و پشتیبانی بیمارستان های نظامی شیراز است. نمونه آماری به استناد فرمول کوکران به تعداد 143 نفر انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده در دسترس انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه استانداردشده است که در آن از مقیاس طیف 5 گزینه ای لیکرت از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی، تلنگر سازمانی، اوباشگری سازمانی و تنش شغلی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها به روش محتوا، همگرا و واگرا و پایایی آن ها نیز به روش همسانی درونی و پایایی مرکب بررسی و تایید شد. از مدل معادلات ساختاری برای تحلیل میزان همبستگی و از نرم افزارهای Amos نسخه 26 و SPSS نسخه 22 برای تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    خروجی معادلات ساختاری نشان داد که ضریب مسیر آماره تی بین متغیرهای تلنگر سازمانی با تنش شغلی از نوع همبستگی منفی و معنادار (0/586-=β، 9/25=t) و بین متغیرهای اوباشگری سازمانی با تنش شغلی از نوع همبستگی مثبت و معنادار (0/594=β، 6/55=t) است.

    نتیجه گیری

    افزایش رفتارهای خصمانه کارکنان در محیط کار منجربه افزایش تنش شغلی و کاهش بهره وری سازمانی می گردد. با تلنگرهای به موقع و کنترل این رفتارهای خصمانه می توان کارایی و سلامت محیط سازمانی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تلنگر سازمانی، اوباشگری سازمانی، تنش شغلی
  • فرشید سلیمانی، مهدی خوبدل، محمدحسین نیکبخت، علیرضا نجیمی، امیر ادیب زاده* صفحات 1140-1149
    زمینه و هدف

     انواع مختلفی از بندپایان و جوندگان به وفور در نقاط مختلف کشور وجود دارند که از نظر پزشکی و بهداشت دارای اهمیت هستند. برای کنترل موثر این ناقلین و مخازن بیماری ها نیاز است کارکنان بهداشت واحدهای نظامی اطلاعات دقیق و کاملی از روش های مختلف کنترل داشته باشند تا براساس آن به برنامه ریزی و ارایه راهکارهای مناسب بپردازند. لذا، هدف از این مطالعه بررسی وضعیت کاربرد سموم حشره کش شیمیایی به عنوان یکی از روش های پرکاربرد جهت کنترل ناقلین در یگان های نظامی منتخب می باشد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال 1400-1399 در بین مسیولین و کارکنان بهداشت رده های منتخب برخی یگان های نظامی انجام شد. براساس هماهنگی های صورت گرفته برای 30 یگان مجوز تکمیل پرسشنامه صادر گردید. از روش های آماری توصیفی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از بین روش های مبارزه با حشرات و جوندگان، روش شیمیایی بیشترین استفاده را داشته است. بیشترین حشره کش های مورد استفاده از گروه کلره شامل ددت و کلردان بود. در این مطالعه، 42/10% از مدیران بهداشتی یگان های نظامی از اصول کنترل ناقلین و کابرد سموم حشره کش آگاهی لازم را داشتند. به طور کلی 36/22% از آن ها از مهارت های کافی برای کنترل عملیاتی ناقلین برخوردار بودند و 47/52% نیز به اصول ایمنی در کنترل ناقلین آشنا بوده و موارد ایمنی را در کنترل ناقلین رعایت می کردند. همچنین پروتکل جامع در خصوص نحوه تهیه، توزیع و کاربرد سموم حشره کش و رعایت اصول ایمنی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در مجموع میزان آگاهی، مهارت و رعایت نکات ایمنی در بین مسیولین و کارکنان بهداشت رده های منتخب یگان های نظامی مورد مطالعه در سطح مطلوب یا قابل قبول نبوده است. تدوین پروتکل جامع در خصوص تهیه، نگهداری و کاربرد سموم حشره کش و برگزاری دوره های آموزشی بلند مدت و کوتاه مدت در بین کارکنان بهداشتی یگان های نظامی در راستای افزایش دانش و مهارت های آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حشره کش، کنترل شیمیایی ناقلین، بهداشت نیروهای نظامی
  • معصومه عباس آبادی عرب*، حمیدرضا خانکه، علی محمد مصدق راد صفحات 1150-1165
    زمینه و هدف

     استانداردهای اعتباربخشی مدیریت خطرحوادث و بلایا از سال 1395 در بیمارستان های ایران توسعه یافته است. با وجود این، بیمارستان های کشور از آمادگی مطلوبی در این زمینه برخوردار نیستند. این مطالعه با هدف شناسایی چالش های برنامه مدیریت خطر حوادث و بلایا در بیمارستان های کشور و ارایه راهکارهایی برای بهبود آن انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه به صورت پژوهش کیفی در سال 1398 انجام شد. مصاحبه نیمه ساختاریافته هدفمند با 35 نفر از مدیران مراکز مدیریت حوادث وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی کشور و بیمارستان ها انجام و تا مرحله اشباع ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهیم و لاندمن و جهت مدیریت داده ها از نرم افزار MAXQDA نسخه 12 استفاده گردید. برای اطمینان از صحت و پایایی داده ها، از معیارهای لینکلن و گوبا بهره گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد 31 چالش بر سر راه برنامه مدیریت خطر حوادث و بلایای بیمارستان های کشور وجود دارد که به 6 دسته شکاف در سیاست گذاری وزارت بهداشت، محدودیت منابع، ضعف در برنامه ریزی، نقص در هماهنگی و مدیریت اطلاعات، نگرش منفی در سطح مدیران، چالش های دانش، مهارت و نگرش نیروی انسانی گروه بندی شدند. ساختارهای نامناسب و ضعف در برنامه ریزی در سطوح مختلف، شفاف نبودن قوانین، فرسودگی بیمارستان ها، ضعف در فرایند مدیریت اطلاعات، ضعف در دانش، مهارت و نگرش مدیران و کارمندان از مهمترین چالش های برنامه مدیریت خطر حوادث و بلایای بیمارستان های کشور هستند. 27 راهکار شناسایی شدند که اصلاح ساختارهای مدیریتی، ایمن سازی بیمارستان ها، مدیریت موثر و کارآمد منابع، اصلاح سیاست ها، ایجاد بانک های اطلاعاتی و استفاده از روش های نوین در آموزش ها و تمرین آمادگی بیمارستانی از مهمترین راهکارهای ارایه شده بودند.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه های مدیریت خطر حوادث و بلایا در بیمارستان های کشور در سطوح سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرا با چالش ها و مشکلاتی همراه است. توجه به ساختار و تشکیلات مدیریت بحران در سطوح وزارت بهداشت، دانشگاه ها و بیمارستان ها، اصلاح ساختار، قوانین و دستورالعمل های کشوری و فرایندها در برنامه های وزارت بهداشت می تواند منجربه ارتقای آمادگی بیمارستان ها در حوادث و بلایا گردد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، مدیریت خطر، حوادث و بلایا، پژوهش کیفی
  • محمد غفوری*، حسن دانشمندی، علی یار فلاح صفحات 1166-1175
    زمینه و هدف

     یکی از مهمترین گروه هایی که در معرض سندرم متقاطع فوقانی قرار می گیریند نظامیان هستند. نظامیان به واسطه فعالیت های بدنی که دارند اغلب دچار سندرم متقاطع فوقانی می شوند. در همین راستا هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای عملکرد عضلات شانه، گردن و تنه با اختلالات مفصل گلنوهومرال در نظامیان با و بدون سندرم متقاطع فوقانی است.

    روش ها

    این تحقیق از نظر زمان مقطعی، از لحاظ موضوعی یک تحقیق کاربردی و از لحاظ روش یا استراتژی یک تحقیق علی-مقایسه ای میباشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل 120 افسر مرد 45-30 ساله استان کرمانشاه با حداقل 7 سال سابقه کار بود. با در نظر گرفتن شرایط ورود و خروج آزمودنی ها تعداد 70 نفر به صورت هدفمند و دردسترس در دو گروه 35 نفره افسران با و بدون سندرم متقاطع فوقانی انتخاب شدند و پس از هماهنگی و آشنایی با چگونگی و ماهیت پژوهش و تکمیل فرم رضایت نامه، اطلاعات لازم گردآوری گردید. از ابزارهای دوربین عکاسی، خط کش منعطف و داینامومتر به ترتیب برای اندازه گیری سر به جلو، شانه گرد، کایفوزیس و عملکرد ایزومتریک برخی از عضلات شانه، گردن و تنه استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده های خام به دست آمده از اندازه گیری ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 است که در دو بخش توصیفی و استنباطی ارایه شده است.

    یافته ها

    افراد با سندرم متقاطع فوقانی با میانگین (سن = 3/57±34/85 سال، قد = 0/04±178 سانتی متر، وزن = 11/82±76/77 کیلوگرم) و افراد بدون سندرم با میانگین (سن = 2/93±34/02 سال، قد = 0/05±179 سانتی متر، وزن = 11/01±91/79 کیلوگرم) بودند که تحلیل آماری نشان داد که در سطح معناداری 0/05 درصد تفاوت معناداری بین ویژگی های دموگرافیک وجود ندارد. نتایج نشان می دهد که بین عملکرد عضلات شانه، گردن و تنه با اختلالات مفصل گلنوهومرال در نظامیان با و بدون سندرم متقاطع فوقانی اختلاف معناداری وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان مشاهده کرد که الگوهای وضعیت ثابت و تکراری در گروه با سندرم به دلیل نوع و میزان فعالیتشان با رایانه و ایجاد پاسچر ثابت بر نمره قدرت عضلانی و دامنه های حرکتی شانه اثرگذار بوده، که این مسیله در گروه بدون سندرم به دلیل نوع فعالیت شغلی آن ها کمتر دیده شده که می تواند نشان دهنده تاثیر الگوی صحیح وضعیتی در حین فعالیت بر بروز اختلال حرکتی بازو باشد.

    کلیدواژگان: عدم تعادل عضلانی، اختلالات مفصلی، سندرم متقاطع فوقانی، افسران ارتش
  • سجاد پیوسته، فخرالدین فیضی، مسعود سیرتی نیر*، عباس عبادی صفحات 1176-1189
    زمینه و هدف

     پرستاری از زیرمجموعه های مهم سیستم بهداشت و درمان برای اقدام در شرایط بحرانی است. پرستاران نظامی و غیرنظامی جزو اولین کسانی هستند که در صورت بروز حادثه و بلایا در صحنه حاضر می شوند و به ارایه خدمات می پردازند و پرستاران نظامی به دلیل بعد امنیتی خاص خود، نقش مضاعف در مواقع بحران ایفا می کنند. بررسی میزان توانمندی و آمادگی پرستاران نظامی، نیازمند ابزاری دقیق و پایا است. پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی و بومی سازی فرم کوتاه شاخص توانایی و آمادگی انجام ماموریت در پرستاران نظامی در ایران انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و روش شناختی است. در این مطالعه ابتدا برای استفاده از ابزار از مولف اصلی آن اجازه گرفته شد. سپس ابزار فرم کوتاه READI مطابق پروتکل بین المللی کیفیت زندگی (IQOLA) International Quality Of Life Assessment به زبان فارسی ترجمه شد. روایی صوری ابزار فرم کوتاه READI با استفاده از نظرات کارشناسان ادبیات فارسی و 15 پرستار نظامی انجام شد. سپس به کمک 10 نفر از متخصصان صاحب نظر در حوزه ابزارسازی، اعتبار محتوایی ابزار با روش کمی و بر اساس نظرات اعلام شده، شاخص روایی محتوایی (CVI) محاسبه گردید. پایایی با دو شیوه همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و آزمون-آزمون مجدد، با محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه ای (ICC) بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی با حجم نمونه 200 پرستار نظامی به روش نمونه گیری در دسترس با SPSS-22و Lisrel 8.8 انجام شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر شاخص روایی محتوایی (CVI)، در تمامی گویه ها، از مقدار استاندارد (0/79) بالاتر بود و همه گویه ها امتیاز مطلوب را کسب نمودند. پایایی نسخه نهایی ابزار فرم کوتاه READI 40 گویه ای با روش همسانی درونی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 0/949 و پایایی ثبات با شاخص همبستگی درون خوشه ای برای کل ابزار 0/92 از پایایی مطلوبی برخوردار بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که نسخه فارسی ابزار ساختار 6 عاملی (آمادگی پرستاری بالینی، آمادگی پرستاری عملیاتی، مهارت های حفظ حیات، آمادگی فردی روانی اجتماعی، فرماندهی و پشتیبانی اداری، شناسایی و همبستگی گروهی) دارد. این عوامل به وسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. (0/067=RAMSEA، 0/97=CFI و 0/97=IFI). تخمین بارهای عاملی استاندارد در تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این ابزار در فرهنگ ایرانی برازش قابل قبولی دارد و از روایی سازه مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به سطح قابل قبول شاخص های روایی و پایایی، نسخه فارسی فرم کوتاه READI، می تواند به عنوان یک ابزار بومی جامع و قابل اعتماد جهت اندازه گیری سطح آمادگی پرستاران نظامی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، شاخص توانایی، آمادگی انجام ماموریت، پرستار نظامی
  • عباس شکیبی راد*، حامد بابا گل تبار سماکوش، حسین محمودی، علی مرادی صفحات 1190-1200
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه اختلالات اسکلتی عضلانی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) با سابقه آموزش نظامی مختلف انجام شد.

    روش ها

    جهت انجام این مطالعه 90 دانشجو دانشگاه افسری در سه گروه سال اول (تعداد: 30 نفر، سن: 1/31±20/06 سال، قد: 0/05±1/80 متر، وزن: 8/98±72/40 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 2/43±22/21 کیلوگرم بر مترمربع)، سال دوم (تعداد: 30 نفر، سن: 1/59±12/00 سال، قد: 0/04±1/78 متر، وزن: 6/68±73/66 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 1/82±23/24 کیلوگرم بر مترمربع) و سال سوم (تعداد: 30 نفر، سن: 1/45±21/53 سال، قد: 0/06±1/78 متر، وزن: 9/66±72/23 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 2/55±22/73 کیلوگرم بر مترمربع) انتخاب شدند. در این مطالعه مقطعی میزان زاویه سر و شانه با روش عکس برداری انجام شد. زاویه کایفوز پشتی و لوردوز کمری نیز با استفاده از خط کش منعطف تعیین شد. همچنین قوس کف پا با روش افت ناوی، میزان پرانتزی یا ضربدری بودن زانو با کمک کولیس و میزان هایپراکستنشن زانو با کمک گونیامتر ارزیابی گردید. از آزمون شاپیروویلک جهت تعیین نوع توزیع داده ها استفاده شد. برای بررسی تفاوت بین گروهی از آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و از آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه دوبه دو گروه ها استفاده شد. تمامی تجزیه وتحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین سه گروه سال اول، سال دوم و سال سوم در متغیرهای سربه جلو، شانه به جلو، کایفوز، لوردوز، اندازه زانوی عقب رفته و قوس کف پا تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001=P). نتایج آزمون بونفرونی نشان داد که در متغیرهای سربه جلو و شانه به جلو بین گروه های سال اول-سال سوم (0/01≥P) و نیز سال دوم-سال سوم (0/001=P) تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین در متغیر کایفوز بین گروه های سال اول-سال سوم (0/04=P) و نیز سال دوم-سال سوم (0/001=P) تفاوت معنی داری وجود دارد که در متغیر لوردوز این تفاوت بین گروه های سال اول-سال سوم (0/001=P) معنی دار بود. علاوه بر این در متغیر های زانوی عقب رفته و وضعیت کف پا نیز بین گروه های سال اول-سال دوم، سال اول-سال سوم و سال دوم-سال سوم تفاوت معنی داری وجود داشت (0/001=P)، اما این تفاوت در سایر متغیرها بین گروه های مختلف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد شرکت دانشجویان دانشگاه افسری در آموزش های نظامی و تحصیلی ممکن است با افزایش زاویه سربه جلو، شانه به جلو، کایفوز پشتی، لوردوز کمری، هایپراکستنشن زانو و کف پای صاف همراه باشد. بر این اساس انجام تمرینات اصلاحی در جهت پیشگیری از این اختلالات اسکلتی عضلانی به این دانشجویان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ستون فقرات، زانو، کف پا، دانشگاه افسری، دانشجو
  • منوچهر زهیری، امیدعلی مسعودی، مینو اسدزندی*، ابولفضل خوشی صفحات 1201-1209
    زمینه و هدف

     اگرچه تاثیر آرامش روانی بر بهبود عملکرد سیستم عصبی-هورمونی-ایمنی به تایید رسیده، اما بررسی تاثیر سلامت معنوی بر درمان بیماران مبتلا به کووید-19، نیازمند مداقه علمی است. این مطالعه با هدف بررسی نقش سلامت معنوی در درمان بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    این تحقیق طی فروردین 1399 تا مرداد سال 1400 در بیمارستان نظامی بقیه الله (عج) تهران، با روش داده بنیاد سیستماتیک اشتراوس و کوربین انجام شد. داده ها، حاصل مصاحبه عمیق با 22 بیمار و کادر درمانی بیمارستان، مشاهدات میدانی محقق و یک گزارش جامع بودند. تحلیل داده ها با روش اشتراوس وکوربین، درسه مرحله کدگذاری باز، محوری، انتخابی به وسیله نرم افزار مکس کیودا انجام شد.

    یافته ها

    سلامت معنوی تیم درمان و بیماران باعث تغییر نگرش به بحران حاصل از بیماری می شد تا حوادث زندگی و رنج ها را تجربیات معنوی در نظر بگیرند که با ربوییت خداوند قابل مدیریت است. ایشان خدا را محور در درمان، شفادهنده و اراده خدا را حاکم بر حوادث زندگی می دانستند. این نگرش معنوی از سلامت معنوی آن ها نشات می گرفت. ایمان و معنویت دینی با ارتقای هوش معنوی در سازگاری با بحران موثر بود. انگیزه معنوی سبب تاب آوری و تلاش برای رضای خدا می شد. کارکنان بیمارستان همزمان چند مسیولیت را باهم انجام می دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر سلامت معنوی بر درمان بیماران مبتلابه کووید-19، ضروری است که خدمات سلامت معنوی در درمان و مراقبت کل نگر در بیمارستان های ایران تلفیق شود. پرسنل هم برای ارایه خدمات سلامت معنوی آموزش ببینند.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های سلامت، پرسنل نظامی، داده بیناد، کووید-19، معنویت
|
  • Seyed Alireza Mousavi*, Mehdi Rastegari, Peyman Ghaffari Ashtiani Pages 1132-1139
    Background and Aim

    The purpose of this study was to determine the correlation between organizational nudge and organizational mobbing variables with employee job stress.

    Methods

    The present study was conducted in the descriptive-correlation method with applied nature in 1400. The statistical population includes 228 administrative, financial, and support staff of Shiraz military hospitals. A statistical sample of 143 people was selected based on Cochran's formula. The sampling method was simple random available and the standard questionnaire measurement selection was used in which the 5-point Likert scale from strongly agree to disagree strongly was used. Demographic, organizational nudge, organizational mobbing, and job stress questionnaires were used to collect data. The validity of the questionnaires was assessed by content, convergent and divergent methods, and their reliability was evaluated by internal consistency and composite reliability. The structural equation model was used to analyze the correlation and Amos software version 26 and SPSS version 22 were used for data analysis.

    Results

    The output of structural equations showed that the coefficient of statistical path of t-statistic was negatively and significantly correlated between organizational nudge variables with job stress (t=9/25, β=-0/586) and positively correlated between organizational mobbing variables and job stress. Is significant (t=6/55, β=0/594).

    Conclusion

    Increasing the hostile behaviors of employees in the workplace leads to increasing job stress and reducing organizational productivity. With timely nudge and control of these hostile behaviors, the efficiency and health of the organizational environment can be increased.

    Keywords: Organizational nudge, Organizational mobbing, Job stress
  • Farshid Soleimani, Mehdi Khoobdel, MohammadHossein Nikbakht, Alireza Najimi, Amir Adibzadeh* Pages 1140-1149
    Background and Aim

    There are different species of arthropods and rodents in different parts of Iran that are important in terms of medicine and health. To make a proper decision for the control of vectors, it is necessary to have accurate and complete information about the current status of insects control methods for plan and provide appropriate solutions based on it. Therefore, this study aimed to survey the use of chemical insecticides to control vectors in selected categories of military units.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2021 on health officials and staff of selected categories of military units. After the necessary coordination, permission to complete the questionnaire was issued for 30 units. Descriptive statistical methods were used to analyze the obtained data.

    Results

    Among the different controlling methods for insects and rodents, the chemical method has been the most used. DDT and chlordane insecticides were most used in the chlorine group. In this study, only 44.10% of the health managers of military units were aware of the principles of control of vectors and the application of insecticides. In total, 36.22% of them had the necessary skills for operational control of vectors, and 47.52% of them had acquaintance with principles of safety and observed safety issues for control of vectors. As well as, there was no comprehensive protocol for the preparation, distribution, and application of insecticides and safety principles.

    Conclusion

    In general, knowledge, skills, and observance of safety points among environmental health officials of selected military units have not been at the desired or acceptable level. Codification of the comprehensive protocol on the preparation, distribution, and application of insecticides, as well as, holding long and short-term training courses is recommended for military personnel to increase their knowledge and skills

    Keywords: Insecticide, Chemical control of vectors, Military health
  • Masoumeh Abbasabadi-Arab*, HamidReza Khankeh, Ali Mohammad Mosadeghrad Pages 1150-1165
    Background and Aim

    Hospital disaster risk management accreditation standards have been developed since 2016. However, the country's hospitals are still not well prepared in this regard. This study aimed to identify the implementation challenges of the disaster Risk Management Program in the country's hospitals and provide solutions to improve it.

    Methods

    This study was conducted as qualitative research in 2019. Purposeful semi-structured interviews were conducted with 35 managers of disaster management centers of the Ministry of Health, medical universities, and hospitals in the country and continued until the saturation stage. Graneheim and Landman's contractual content analysis method was used for data analysis and MAXQDA 12 software was used for data management. Lincoln and Guba's criteria were used to ensure the accuracy and reliability of the data.

    Results

    By analyzing the interviews, 6 main challenges (gap in the policy of the Ministry of Health, limited resources, weakness in planning, lack of coordination and information management, negative attitude at the managerial level, challenges of knowledge, skills, and attitude of human resources) and 31 sub-challenges in disaster risk management were identified in hospitals. Inadequate structures and weaknesses in planning at various levels, lack of transparency of laws, burnout of hospitals, weaknesses in the information management process, weaknesses in knowledge, skills and attitudes of managers and employees were the main side challenges. twenty-seven solutions were detected that reforming management structures, securing hospitals, effective and efficient management of resources, reforming policies, creating databases, and using new methods in training and practicing hospital preparedness were among the most important solutions presented.

    Conclusion

    The implementation of disaster risk management programs in the country's hospitals at the levels of policy-making, planning, and implementation is associated with challenges and problems. Paying attention to the structure and organization of disaster management at the Ministry of Health, universities, and hospitals, reforming the structure, laws and national instructions and processes in the programs of the Ministry of Health can lead to improving disaster preparedness in hospitals.

    Keywords: Hospital, Risk management, Disasters, Qualitative research
  • Mohammad Ghafouri*, Hassan Daneshmandi, Ali Yar Fallah Pages 1166-1175
    Background and Aim

    One of the leading groups that are susceptible to Upper Cross syndrome are army personnel. Due to having more physical activities, the army officers are more likely to be exposed to Upper Cross syndrome. In this line, the present study aims to comparatively investigate the relationship between the performance of the shoulder, neck, and body muscles among the army personnel having this syndrome with those not being exposed to it.

    Methods

    This research is cross-sectional regarding the time, applied research in terms of theme, and causal-comparative in terms of methodology or strategy. Research population of current research included one hundred and twenty male army officers whose hometown was Kermanshah and ranged in age from thirty to forty-five years old with at least seven years of experience. Having taken arrival and exiting requirements into consideration, a number of seventy people were selected and assigned to two equal groups, named officers having Upper Cross syndrome and those not having this syndrome, by using purposeful and convenient sampling designs. After getting acquainted with the quality of the research and organizing the research procedure, the intended data was collected. Different types of instruments including cameras, adaptable ruler, and dynamometer were used to measure perturbed head, rounded shoulder, kyphosis, and isometric contraction of the muscles in the shoulder, neck, and trunk respectively. Statistical analysis of the raw data was performed by SPSS version 23 and was presented in two descriptive and inferential sections.

    Results

    People with the upper cross syndrome with a mean (age = 34.85±3.57 years, height = 178±0.04 cm, weight = 76.77±11.82 kg) and people without syndrome with a mean (age = 34.02±2.93 years, height = 179±0.05 cm, weight = 79.91±11.01 kg) that statistical analysis showed that at a significance level of 0.05% there is no significant difference between demographic characteristics. The results show that there is a significant difference between shoulder, neck, and trunk muscle function with glenohumeral joint disorders in soldiers with and without upper cross syndrome (P<0.05).

    Conclusion

    Given the findings of the present study, it can be observed that the fixed and repetitive positioning pattern in the syndrome group, due to the type and extent of working with computer and creation of fixed posture, was effective on muscular power and shoulder movement range. This issue can be less observed in the group without the syndrome because of the type of occupational activity, which can be indicative of the positive effect of correct positioning pattern during the activity on the happening of shoulder movement disorder.

    Keywords: Muscle imbalance, Joint disorganization, UCS syndrome, Army officers
  • Sajjad Peyvaste, Fakhreddin Faizi, Masoud Sirati Nir*, Abbas Ebadi Pages 1176-1189
    Background and Aim

    Nursing is an important subset of the health care system to act in critical situations. Military and civilian nurses are among the first to appear on the scene and provide services in the event of an accident or disaster, and military nurses play a double role in times of crisis due to their special security dimension. Assessing the capability and readiness of military nurses requires a local, accurate and reliable tool. The aim of this study was to validate and localize the short form tool of the Ability and Readiness Index in military nurses in Iran.

    Methods

    This research is a descriptive methodological study. In this study, permission was first obtained from the original author to use the tool. Then the Readiness Estimate and Deploy Ability Index (READI) short-form tool was translated into Persian according to the International Quality of Life Assessment (IQOLA) protocol. Face validity of this tool was performed using the opinions of Persian literature experts and 15 military nurses. Then, with the help of 10 experts in the field of instrumentation, the content validity of the tool was calculated quantitatively, and based on the announced opinions, the content validity index (CVI) and was determined. Reliability was assessed by two methods of internal consistency (Cronbach's alpha) and test-retest, by calculating the interclass correlation coefficient (ICC). Data analysis was performed using confirmatory factor analysis with a sample size of 200 military nurses by convenience sampling method available with SPSS-22 and Lisrel 8.8.

    Results

    In the present study, the CVI in all items, were higher than the standard value (0.62) and (0.79), respectively and all the items got the desired score. Also, the final version of the 40-item READI short-form tool with Cronbach's alpha coefficient of 0.949 and the intra-cluster correlation index for the whole tool had 0.92 reliability. The results of factor analysis of data showed that the Persian version of the tool has a 6-factor structure (clinical nursing readiness, operational nursing readiness, life skills, psychosocial readiness, command and administrative support, group identification, and solidarity). Based on the mentioned factors, the sum of items was explained. These factors were confirmed by confirmatory factor analysis. (RAMSEA=0.067, CFI=0.97 and IFI=0.97). Estimation of standard factor loads in confirmatory factor analysis showed that this tool has an acceptable fit in Iranian culture and has good structural validity.

    Conclusion

    According to the acceptable level of validity and reliability indicators, the Persian version of the READI short form can be used as a comprehensive and reliable native tool to measure the level of readiness of military nurses.

    Keywords: Validity, Reliability, Ability index, Mission readiness, Military nurse
  • Abbas Shakibi Rad*, Hamed Babagoltabar Samakoush, Hosein Mahmoudi, Ali Moradi Pages 1190-1200
    Background and Aim

    The aim of this study was to compare the musculoskeletal disorders of students of Imam Ali Military (AS) University with different military training history.

    Methods

    To conduct this study, 90 students of the officer university in three new entrance groups of first year (number: 30 people, age: 20.06±1.31 years, height: 1.80±0.05 m, weight: 72.40±8.98 Kg, BMI: 22.21±2.43 kg/m2); second year (number: 30 people, age: 21.00±1.59 years, height: 1.78±0.04 m, weight: 73.66±6.68 kg, BMI: 23.24±1.82 kg/m2) and third year (number: 30 people, age: 21.53±1.45 years, height: 1.78±0.06 m, weight: 72.23±9.66 kg, BMI: 22.73±2.55 kg/m2) were selected. In this cross-sectional study, the photography method was used to measure the angle of the forward head and forward shoulders. The angle of kyphosis and lumbar lordosis were also determined by using a flexible ruler. Also, the arch of the foot was determined by the navicular drop method, the amount of genu varum or genu valgum assessed by a caliper, and the amount of hyperextension of knee evaluated by a goniometer. Shapiro-Wilk test was used to determine the type of data distribution. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to examine between-group differences and the Bonferroni post hoc test was used to compare the two groups. All analyzes were performed by using SPSS software version 26.

    Results

    The results of the present study showed that there were significant differences between the three groups of the first year, second year, and third year in the variables of forward head, forward shoulder, kyphosis, lordosis, amount of genu recurvatum, and foot arch (P=0.001). The results of the Bonferroni test showed that there was a significant difference in the variables of forward head and forward shoulder between the groups of the first year-third year (P≤0.01) and also between the second year-third year (P=0.001). Also, there was a significant difference in the kyphosis variable between the groups of the first year-third year (P=0.04) and also the second year-third year (P=0.001), which in the lordosis variable the difference was significant between the first year and third year groups (P=0.001). In addition, there was a significant difference in the variables of genu recurvatum and foot arch between the groups of the first year- second year, first year-third year, and second year-third year (P=0.001), but this difference in other variables was not significant between different groups.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the participation of military university students in military and educational training may be associated with increased forward head, forward shoulder, kyphosis, lordosis, genu recurvatum, and flat foot. Accordingly, corrective exercises are recommended for these students to prevent these musculoskeletal disorders.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Spine, Knee, Foot, Officer University, Student
  • Manochehr Zoheiri, Omid Ali Masuodi, Minoo Asadzandi*, Abolfazl Khoshi Pages 1201-1209
    Background and Aim

    Although the effect of peace of mind on improving the function of the nervous-hormonal-immune system has been confirmed, the study about the effect of spiritual health on the treatment of patients with COVID-19 requires scientific study. The aim of this study was to investigate the role of spiritual health on the treatment of COVID-19 patients.

    Methods

    This research was conducted from April 2020 to July 2021 at Baqiyatallah Military Hospital in Tehran, by using the method of "Strauss and Corbin's grounded systematic theory". The data were the result of in-depth interviews with 22 patients and hospital staff, field observations of the researcher, and a comprehensive report. Data analysis was performed in three stages of open, axial, and selective coding by using the MAXQDA software.

    Results

    Spiritual health of the treatment team and patients changed their attitude towards the disease crisis. So they consider life events and sufferings as spiritual experiences that the power of God can manage. They considered God a "healing agent," the healer, whose will governs life events. This spiritual attitude stemmed from their spiritual health. Religious faith and spirituality were effective in adapting to crisis by promoting spiritual intelligence. Spiritual motivation led to "resilience" and striving for the pleasure of God. The hospital staff performed several responsibilities at the same time.

    Conclusion

    Considering the effect of spiritual health on the treatment of patients, it is necessary to combine spiritual health services in holistic treatment and care in Iranian hospitals. Staff should also be trained to provide spiritual health services.

    Keywords: COVID-19, Delivery of health care, Grounded theory, Military personnel, Spirituality