فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین موسوی کیا، فرزانه محمدی، هستی هاشمی نژاد* صفحات 83-94
    مقدمه

    استروژن ها از ریزآلاینده های فاضلاب به شمار می روند که اثرات مخربی بر موجودات زنده آب می گذارند. گزارش های زیادی اثرات نامطلوب مانند زنانه شدن ماهی ها، هورمون های استروژن در محیط را مستند می کند. یکی از منابع عمده این ترکیبات، پساب های فاضلاب شهری است. فرایندهای بیولوژیکی در تصفیه خانه های فاضلاب شهری نمی تواند این ترکیبات را به طور کامل حذف کند. بنابراین، روشی برای تصفیه هورمون ها مورد نیاز است. روش اولتراسونیک فرایند موثری برای حذف ریزآلاینده ها می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مدل سازی و بهینه سازی حذف دو هورمون [استرون (E1) و 17 بتااسترادیول (E2)] از فاضلاب به روش اولتراسوند با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (Artificial neural network یا ANN) با رویکرد الگوریتم ژنتیک (Genetic algorithms یا GA) بود.

    روش ها

    بررسی متون از سال 2000 تا 2021 انجام شد و نتایج مطالعات مرتبط، برای مدل سازی مورد استفاده قرار گرفت. یک مدل شبکه ای دو لایه Feed-Forward Back-Propagation Neural Network (FFBPNN) طراحی شد. الگوریتم های آموزشی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و الگوریتم Levenberg Marquardt (LM) به عنوان بهترین الگوریتم انتخاب گردید.

    یافته ها

    وجود 12 نورون در لایه پنهان، منجر به بالاترین R (ضریب همبستگی) و کمترین خطای میانگین مربعات (Mean squared error یا MSE) و خطای مطلق میانگین (Mean absolute error یا MAE) شد. نتایج GA شرایط بهینه عملکرد را تعیین کرد. بدین ترتیب، افزایش pH و Power density، راندمان حذف هورمون ها از فاضلاب را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

     در نهایت، تجزیه و تحلیل حساسیت با استفاده از ANN-GA و همبستگی Spearman انجام شد و نتایج کاملا سازگار بود

    کلیدواژگان: استروژن ها، امواج اولتراسونیک، فاضلاب، هوش مصنوعی، شبیه سازی کامپیوتری
  • محمود کیوان آرا، الناز کلانتری، نسرین شعربافچی زاده* صفحات 95-103
    مقدمه

     زنان هر جامعه ای نقش محوری در خانواده دارند و در عین حال، به شدت در معرض فشارهای ناشی از روابط غیر کارکردی نهادهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خارج از خانواده هستند و چنانچه در همین بستر به طور پیوسته در شرایط آسیب زا و بحرانی قرار گیرند، ممکن است در یک درماندگی ناخواسته، آسیب های جبران ناپذیری به خود وارد کنند و با رفتارهایی همچون خودکشی های دشوار از جمله خودسوزی، بقای خود و خانواده را به مخاطره اندازند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی بسترهای اجتماعی اقدام به خودسوزی در بین زنان بستری شده در بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی بر روی 43 نفر از زنانی که به دلیل خودسوزی در بیمارستان سوانح و سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان بستری شده بودند، انجام شد. مشارکت کنندگان به طور هدفمند انتخاب و به طور انفرادی تحت مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی یا تحلیل بر مبنای مضامین طبقه بندی و تحلیل گردید.

    یافته ها

    در مجموع، 157 کد اولیه به دست آمد که پس از تقلیل، به 16 کد ثانویه تبدیل شد و پنج مفهوم اصلی شامل «تعارض در خانواده، اعتیاد، ازدواج، فقر و مشکلات اقتصادی و مشکلات فردی و روانی» حاصل گردید.

    نتیجه گیری

    مشکلات بیشتر زنانی که اقدام به خودسوزی می کنند، با آزار و نارضایتی از حداقل یکی از نزدیکان یا شرایط زندگی دشوار و پرفشار مرتبط می باشد. نتایج به دست آمده می تواند برای برنامه ریزی های کشوری جهت رعایت حقوق و امنیت زنان در خانواده و جامعه توسط دستگاه های مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زنان، خودسوزی، بسترهای اجتماعی، مرکز سوختگی
  • فائزه ادیب نیا* صفحات 104-109
    مقدمه

     در سال های اخیر، روان شناسان به دنبال ارزیابی و کارایی مداخلات روان شناختی در زمینه پرفشاری خون بوده اند. در این خصوص، فراتحلیل می تواند با یکپارچه کردن نتایج حاصل از تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر روش های گوناگون را مشخص نماید. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی مداخلات روان شناختی مختلف بر کاهش فشار خون با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل بود.

    روش ها

    در این مطالعه، از فراتحلیل به عنوان فن آماری جهت جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با مداخلات موثر بر کاهش فشار خون استفاده گردید. جامعه آماری، مقالات صورت گرفته در ایران در زمینه اثربخشی مداخلات روان شناختی بر کاهش فشار خون بود و 10 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب شد و فراتحلیل روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود.

    یافته ها

    میزان اندازه اثر ترکیبی مداخلات روان شناختی بر فشار خون سیستولیک، 43/1 (001/0 > P، 12/11 = Z) و بر میزان فشار خون دیاستولیک، 40/1 (001/0 > P، 45/9 = Z) به دست آمد که این اثرات معنی دار و اندازه اثر بزرگ بود.

    نتیجه گیری

    درمان های فراشناختی، تاثیر زیادی بر کاهش میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک دارد. در مجموع، می توان گفت شواهد برای درمان روان شناختی پرفشاری خون امیدوارکننده می باشد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، پرفشاری خون، مداخلات روان شناختی
  • هانیه قاسم زاده، سپیده دولتی، عالمه حریری فر، زهرا ملارسولی، علی برزگر* صفحات 110-119
    مقدمه

     ناامنی غذایی طی دو دهه گذشته به عنوان مشکل عمده سلامت عمومی، توجه مردم، متخصصان و سیاست گذاران را به خود جلب کرده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضعیت امنیت غذایی در کودکان 6 تا 59 ماهه و ارتباط آن با برخی عوامل اقتصادی- اجتماعی خانوار در محله مهدی آباد شهر شیراز در سال 1397 بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 353 خانوار ساکن محله مهدی آباد شیراز انجام گرفت. داده های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی خانوارها از طریق پرسش نامه اطلاعات عمومی جمع آوری و وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسش نامه 18 گویه ای امنیت غذایی خانوار United States Department of Agriculture (USDA) سنجیده شد. از آزمون One-way ANOVA به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    شیوع ناامنی غذایی در خانوارهای مورد بررسی، 5/74 درصد بود؛ به طوری که ناامنی غذایی بدون گرسنگی و با گرسنگی به ترتیب 8/25 و 7/48 درصد گزارش شد. ناامنی غذایی ارتباط معنی داری با لاغری، اضافه وزن، کم وزنی و چاقی داشت (001/0 > P). ناامنی غذایی با کوتاه قدی رابطه معنی داری را نشان داد (040/0 = P). بر اساس یافته ها، ارتباط معنی داری بین ناامنی غذایی و سطح تحصیلات، طبقه شغلی سرپرست و وضعیت تملک مسکن مشاهده گردید (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    جمعیت مورد بررسی دچار ناامنی غذایی بود و ارتباط مثبت معنی داری را با برخی عوامل مانند شغل سرپرست و مالکیت خانه نشان داد. تعداد کودکان لاغر، دارای اضافه وزن و چاق در گروه ناامنی غذایی بیشتر بود. بنابراین، با در نظر گرفتن تسهیلاتی برای خانوارهای ساکن این منطقه، می توان شیوع ناامنی غذایی را تقلیل داد.

    کلیدواژگان: بررسی های تغذیه، امنیت غذایی، کودک، عوامل اجتماعی- اقتصادی
  • فریده انصافداران*، محمود نجابت، عبدالرضا محمودی، مریم شمسایی صفحات 120-126
    مقدمه

     پژوهش حاضر با هدف بررسی بهزیستی روان شناختی پرستاران بر اساس متغیرهای سلامت معنوی، تاب آوری و جو عاطفی خانواده در دوران پاندمی کرونا و تاثیر آن بر تحمل آشفتگی هیجانی پرستاران انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع همبستگی و جامعه مورد بررسی شامل همه پرستاران بیمارستان های دولتی شهر شیراز بود. با توجه به شرایط پاندمی کرونا، 200 نفر به صورت تصادفی در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های استاندارد بهزیستی روان شناختی، سلامت معنوی، تاب آوری، جو عاطفی خانواده و تحمل آشفتگی جمع آوری گردید و به روش الگویابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار بود. بر اساس نتایج معادلات ساختاری، سلامت معنوی (170/0 = P، 012/0 = P)، تاب آوری (180/0 = P، 008/0 = P) و جو عاطفی خانواده (360/0 = P، 001/0 > P) به طور مستقیم بر بهزیستی روان شناختی پرستاران تاثیر داشت. همچنین، تاثیر غیر مستقیم سلامت معنوی (083/0 = P، 012/0 = P)، تاب آوری (088/0 = P، 005/0 = P) و جو عاطفی خانواده (17/0 = P، 001/0 > P) بر تحمل آشفتگی هیجانی پرستاران از طریق بهزیستی روان شناختی تایید گردید. تنها تاثیر مستقیم تاب آوری بر تحمل آشفتگی (030/0 = P، 570/0 = P) در مدل مذکور تایید نشد.

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی، تاب آوری و جو عاطفی خانواده، منجر به بهبود بهزیستی روان شناختی و همچنین، افزایش تحمل آشفتگی در پرستاران می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سلامت معنوی، تاب آوری، جو عاطفی خانواده، تحمل آشفتگی
  • محمود جباری*، سارا کشکر، غلامعلی کارگر، فرزاد غفوری صفحات 127-135
    مقدمه

     پاندمی کووید 19 منجر به تغییرات عمیقی در سطوح مختلف جامعه شده و ورزش نیز از این مساله در مصونیت نمانده است. بررسی و شناسایی پیامدهای کووید 19 در بخش های مختلف ورزش کشور از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی پیامدهای پاندمی کووید 19 بر ورزش دانش آموزی ایران با تاکید بر ذی نفعان بود.

    روش ها

    این مطالعه به روش کیفی انجام شد و از نوع تحقیقات اکتشافی بود و از لحاظ هدف نیز جزء پژوهش های کاربردی طبقه بندی گردید. مشارکت کنندگان را معلمان ورزش، استادان دانشگاه فرهنگیان، مدیران اداره کل تربیت بدنی آموزش و پرورش و کارشناس تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش تشکیل داد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته ای با شرکت کنندگان انجام گرفت و با 17 مصاحبه اشباع نظری حاصل گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    پیامدهای پاندمی کووید 19 بر آموزش تربیت بدنی و ورزش از چهار مقوله اصلی تشکیل شده است که شامل «ایجاد سبک زندگی غیر فعال، آسیب های رفتاری و اجتماعی، توسعه فن آورانه- دیجیتالی و ورزش خانوادگی» می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و تاثیرات پاندمی کووید 19، نیاز است برای استفاده از فرصت ها و مدیریت چالش های دوران پساکرونا، برنامه های مناسبی در زمینه آموزش تربیت بدنی و ورزش دانش آموزی تدوین گردد.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، کووید 19، دانش آموزان، سلامتی، ورزش جوانان
  • پروین قاسمی، فریبا فهامی*، فاطمه ترابی صفحات 136-143
    مقدمه

     سلامت مادران و نوزادان، از جمله شاخص های مهم ارتقای سلامت و تعیین کننده وضعیت بهداشت و سلامت جامعه و نسل های بعدی می باشد. یکی از راهکارهای مداخله ای پیشنهادی برای جلوگیری از خطرات بالقوه حاملگی، تقویت برنامه مراقبت پیش از بارداری جهت آموزش جامعه در راستای اهداف برنامه سلامت مادران است. یکی از روش های یادگیری فعال، آموزش توسط گروه همتایان است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر برنامه آموزشی با رویکرد همتا برآگاهی، نگرش و جمعیت تحت پوشش مراقبت پیش از بارداری در مراکز جامع سلامت روستایی شهرستان مبارکه بود.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 140 زن همسردار تحت پوشش دو خانه بهداشت مراکز جامع سلامت روستایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دارای معیارهای ورود به تحقیق، انتخاب و خانه های بهداشت به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. 14 زن از روستای آزمون که معیارهای ورود به گروه همتا را داشتند، اما جزء گروه آزمون نبودند، انتخاب و آموزش داده شدند. ابتدا پرسش نامه های مرحله اول توسط گروه آزمون تکمیل گردید. سپس هر یک از زنان گروه همتا به 5 نفر از گروه آزمون آموزش دادند. دو ماه بعد، پرسش نامه های مرحله دوم تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t، Paired t، Mann-Whitney و Wilcoxon در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    قبل از مداخله، بین میانگین نمرات آگاهی، نگرش و تحت پوشش مراقبت پیش از بارداری دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 < P). پس از مداخله، میانگین نمرات در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0 > P)، اما در گروه شاهد، میانگین نمرات بین قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0 < P). تحت پوشش قرار گرفتن مراقبت پیش از بارداری، قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0 < P). تحت پوشش قرار گرفتن مراقبت قبل از بارداری در گروه آزمون پس از مداخله به طور معنی داری بیشتر از قبل مداخله بود (05/0 > P). در گروه شاهد، تفاوت معنی داری بین تحت پوشش قرار گرفتن مراقبت قبل از بارداری قبل و بعد از مداخله مشاهده نشد (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    آموزش همتا، تاثیر مثبتی بر روی آگاهی، نگرش و مراجعات گروه هدف داشت.

    کلیدواژگان: مراقبت پیش از بارداری، آموزش، همتا، نگرش، آگاهی
  • نسرین الوند، محمد علیمرادی، مجید بغدادی*، اعظم مرجانی، طاهره مومنی اصفهانی صفحات 144-153
    مقدمه

    در پژوهش حاضر، یک روش ریزاستخراج نیکل سازگار با محیط زیست بر پایه فاز جامد به کمک فلز آهن مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل عدم استفاده از حلال های آلی، این روش می تواند به عنوان یک روش سبز به منظور استخراج و کاهش حد تشخیص نیکل در نمونه های آب مورد استفاده قرار گیرد.

    روش ها

    با افزودن 06/0 گرم سدیم بروهیدرید به 100 میلی لیتر محلول حاوی یون های آهن (II) به غلظت 12 میلی گرم بر لیتر و نیکل، این یون ها به ذرات با ظرفیت صفر تبدیل شد و ذرات نیکل احیا شده در میکروذرات آهن حبس و به همراه آن ته نشین شوند. سپس فاز جامد تشکیل شده در 200 میکرولیتر اسید هیدروکلریک 6 نرمال حل و غلظت نیکل در آن از طریق جذب اتمی اندازه گیری گردید. برای بهینه سازی فرایند، اثر pH (1 تا 8)، مقدار پتاسیم هیدروژن فتالات (3/0-02/0 گرم)، غلظت آهن (II) (5-20/2 میلی گرم بر لیتر)، سدیم بروهیدرید (2/0 تا 01/0گرم)، زمان (15-5/0 دقیقه) و دما (80-20 درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، اثر یون های مزاحم در تحقیق بررسی شد. در نهایت، ارقام شایستگی روش به دست آمد و عملکرد روش روی نمونه های آب واقعی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    با بهینه سازی صورت گرفته، سدیم بروهیدرید 06/0 گرم، 5/4 = pH، غلظت آهن (II) 5/2 میلی گرم بر لیتر، مقدار پتاسیم هیدروژن فتالات 08/0 گرم، زمان 4 دقیقه، دمای 50 درجه سانتی گراد و حجم نمونه 100 میلی لیتر به عنوان شرایط بهینه برای فرایند انتخاب گردید. فاکتور تغلیظ 410، حد تشخیص 3/0 نانوگرم بر میلی لیتر و میزان انحراف استاندارد نسبی (Relative standard deviation یا RSD)، 7/2 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به حد تشخیص پایین و حذف حلال های آلی در ریزاستخراج فلز نیکل، این روش به عنوان یک روش مورد اعتماد برای اندازه گیری مقادیر بسیار پایین نیکل با راندمان بسیار قابل قبول می باشد. این حد تشخیص پایین به دلیل فاکتور تغلیظ خیلی بالا است که در بین روش های ریزاستخراج دیگر میزان قابل توجهی می باشد.

    کلیدواژگان: آب، ریزاستخراج فاز فلزی، نیکل، تغلیظ، فلز سنگین
  • مینا آذرنیک، امین رفیعی پور*، محمد حاتمی، مهسا سادات موسوی صفحات 154-160
    مقدمه

     ارتباط، از جمله مهارت های ویژه جهت کسب ارزش های والای انسانی است. فقدان این مهارت، بحرانی جدی را در بنیان خانواده ایجاب و ضرورت مداخلات ویژه رفتاری- روان شناختی را دو چندان می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر رضایت زناشویی دانشجویان زن دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.

    روش ها

    این مطالعه به روش نیمه آزمایشی همراه با مراحل پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری با گروه شاهد انجام گردید. جامعه آماری را کلیه دانشجویان زن دانشکده علوم پزشکی تشکیل دادند که از بین آن ها، 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت ده جلسه و هفته ای دو بار تحت آموزش مبتنی بر مهارت های ارتباطی قرار گرفت و گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های مورد نظر با استفاده از پرسش نامه رضایت زناشویی ENRICH (ENRICH Marital Satisfaction یا EMS) جمع آوری گردید و در نهایت، با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین رضایت زناشویی گروه آزمایش از 76/8 ± 20/126 قبل از مداخله به (47/9 ± 60/155 بعد از مداخله و به (26/9 ± 60/162 در مرحله پیگیری افزایش یافت. همچنین، در گروه شاهد، میانگین رضایت زناشویی زنان از 64/10 ± 26/126 قبل از مداخله به 89/10 ± 46/124 بعد از مداخله و به 74/8 ± 40/121 در دوره پیگیری کاهش یافت (01/0 < P). تفاوت گروه آزمایش در هر سه مرحله از نظر آماری معنی دار بود، به جزء مرحله پس آزمون و پیگیری که این تفاوت معنی دار نبود (01/0 < P).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های ارتباطی با توجه به ارزش های نسبی در مواجهه با برداشت های مطلق زوجین، میزان رفتارهای تکانشی را کاهش می دهد و بر مهارت های حل مساله عقلانی زوجین می افزاید و با این فرایند، میزان رضایت زناشویی زوجین افزایش پیدا می کند و با گذشت زمان این تاثیرگذاری پا برجا خواهد ماند. در نتیجه، این راهبرد آموزشی برای کلیه متخصصان و مشاوران خانواده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های ارتباطی، رضایت زناشویی
  • عبدالناصر ادیب حسامی، ابوالفضل قهرمانی*، ایرج محبی صفحات 161-169
    مقدمه

     با وجود پیشرفت روزافزون روش های کنترلی و اتوماسیون در فرایندهای صنعتی، احتمال خطای انسانی و وقوع حوادث در فرایندهای مذکور وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور شناسایی خطای انسانی و ارایه راهکارهای کنترلی جهت کاهش آن ها با استفاده از رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (Systematic Human Error Reduction and Prediction Approach یا SHERPA) در اتاق کنترل یک شرکت تولید سیمان انجام گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی انجام شد، داده های لازم از طریق مشاهده وظایف، بررسی اسناد و مدارک فنی و مصاحبه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی وظایف (Hierarchical task analysis یا HTA) برای وظایف شناسایی شده انجام و خطاهای انسانی هر یک از وظایف بحرانی با SHERPA بررسی شد. در پایان، راهکارهای کنترلی به منظور کاهش خطر خطاهای شناسایی شده ارایه گردید.

    یافته ها

    در تحقیق حاضر، 9 وظیفه اصلی و 103 زیروظیفه برای اپراتورهای اتاق کنترل شناسایی شد. نتایج SHERPA نشان داد که از 204 خطای انسانی شناسایی شده، 1/45 درصد عملکردی، 3/35 درصد بازیابی، 3/11 درصد ارتباطی، 0/44 درصد بازدید و 9/3 درصد انتخابی بود. بیشتر سطح خطرات برآورده شده به ترتیب از نوع 2C (55 مورد)، C3 (32 مورد)، 2D (30 مورد) و کمترین آن ها به ترتیب از نوع 1E (1 مورد)، 1B (2 مورد) و 4C (3 مورد) گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    بیشترین خطای شناسایی شده مربوط به خطاهای عملکردی و بازیابی بود. آموزش اثربخش اپراتورها، وجود سیستم های نظارتی، استفاده از سیستم های هوشمند کنترلی، دستورالعمل های موثر و اقدامات کنترلی مناسب، می تواند بروز خطاهای انسانی منجر به حوادث ناگوار را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش دهد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی، خطر نامطلوب، اتاق کنترل، صنعت سیمان
|
  • Nasrin Mousavikia, Farzaneh Mohammadi, Hasti Hasheminejad* Pages 83-94
    Background

    Estrogens are one of the micropollutants in the wastewater which have detrimental effects on water living organisms. There are many reports documenting the adverse effects of estrogen hormones, such as feminization of fish, in the environment. One of the major sources of these compounds is municipal wastewater effluents. The biological processes at municipal wastewater treatment plants cannot completely remove these compounds. Therefore, a method for the treatment of hormones is needed. The ultrasonic method is an effective process for elimination of micropollutants. This study aimed to model and optimize the removal of two hormones [estrone (E1) and 17 beta-estradiol (E2)] from the wastewater by ultrasound method using artificial neural network (ANN) with genetic algorithm (GA) approach.

    Methods

    A literature review was performed from years 2000 to 2021 and the results of related studies were applied for modeling. A two-layer Feed-Forward Back-Propagation Neural Network (FFBPNN) model was designed. Various training algorithms were evaluated and the Levenberg Marquardt (LM) algorithm was selected as the best one.

    Findings

    Existence of 12 neurons in the hidden layer led to the highest correlation coefficient (r) and the lowest mean squared error (MSE (and mean absolute error (MAE). The results of the GA determined the optimum performance conditions. Therefore, increasing in pH and power density increased the efficiency of removing hormones from the wastewater.

    Conclusion

    Finally, a sensitivity analysis was performed using ANN-GA and Spearman correlation, and the results were completely compatible.

    Keywords: Estrogens, Ultrasonic waves, Waste water, Artificial intelligence, Computer simulation
  • Mahmoud Keyvanara, Elnaz Kalantari, Nasrin Shaarbafchizadeh* Pages 95-103
    Background

    Women in every society play a central role in the family and at the same time, are highly exposed to the pressures of dysfunctional relationships of economic, social, and cultural institutions outside the family, and if they are constantly exposed to traumatic and critical conditions, they may inflict irreparable damage on themselves in an unwanted helplessness, and by unacceptable behaviors such as violent suicides including self-immolation, endanger their survival as well as that of their family. Accordingly, this study was conducted to identify the social contexts of self-immolation among women admitted to Isfahan Burns Hospital, Isfahan, Iran.

    Methods

    This study was a qualitative content analysis which was conducted on 43 women hospitalized in Imam Musa Kazim Hospital in Isfahan due to self-immolation. Participants were purposefully selected and individually interviewed in a semi-structured interview. Data were categorized and analyzed by qualitative content analysis or thematic analysis.

    Findings

    Totally, the study identified 157 primary codes which were reduced to 16 secondary codes and 5 main concepts including conflict in family, addiction, marriage, poverty and economic difficulties as well as individual and psychological problems were obtained.

    Conclusion

    The problems of women who attempt self-immolation are related to harassment and dissatisfaction with at least one of their close relatives or difficult and stressful living conditions. The results of this study can be used for national planning by the relevant agencies to respect the rights and security of women in the family and society.

    Keywords: Women, Self-immolation, Social contexts, Burn Center
  • Faezeh Adibnia* Pages 104-109
    Background

    In recent years, psychologists have sought to evaluate the efficiency of the psychological interventions in the field of hypertension (HTN). In this regard, meta-analysis can determine the effect size of different methods by integrating the results of different studies. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of different psychological interventions on lowering blood pressure using a meta-analysis research model.

    Methods

    In this study, meta-analysis as a statistical technique was used to collect, combine, and summarize research findings related to interventions effective in lowering blood pressure. The statistical population of the present study was the articles conducted in Iran on the effectiveness of psychological interventions in lowering blood pressure. 10 studies that were methodologically acceptable were selected and analyzed. The research tool was a meta-analysis checklist.

    Findings

    The combined effect size of psychological interventions on systolic blood pressure (SBP) was 1.43 (Z = 11.12, P < 0.001) and on diastolic blood pressure (DBP) was 1.40 (Z = 9.45, P < 0.001), which was significant and the effect size was large.

    Conclusion

    The metacognitive therapies have a high effect on reducing SBP and DBP. Overall, the evidence for the psychological treatment of HTN is promising.

    Keywords: Meta-analysis, Blood pressure, Psychological intervention
  • Hanieh Ghasemzadeh, Sepideh Dolati, Alemeh Hariri-Far, Zahra Mollarasouli, Ali Barzegar* Pages 110-119
    Background

    Food insecurity has attracted the attention of people, experts, and policymakers as a major public health problem over the past two decades. The aim of this study was to determine the prevalence of food insecurity among children aged 6 to 59 months and its relationship with some socioeconomic factors of households living in Mehdiabad neighborhood of Shiraz, Iran, in 2018.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 353 households living in Mehdiabad neighborhood of Shiraz. Demographic, social, and economic data of households were collected through a general information questionnaire and food security status was assessed by the 18-item United States Department of Agriculture (USDA) Household Food Security Questionnaire. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the data.

    Findings

    The prevalence of food insecurity in the studied households was 74.5%, so that food insecurity without hunger and with hunger was reported 25.8% and 48.7%, respectively. Food insecurity was significantly associated with thinness, overweight, underweight, and obesity (P < 0.001) and showed a significant relationship with short stature (P = 0.040). Based on the results, a significant relationship was observed between food insecurity and head of household’s level of education, occupational class, and housing status (P < 0.001).

    Conclusion

    The study population had food insecurity and showed a significant positive relationship with some factors such as head of household’s job and house ownership. The number of thin, overweight, and obese children was higher in the food insecure group. Therefore, the prevalence of food insecurity can be reduced by considering facilities for households living in this area.

    Keywords: Nutrition surveys, Food security, Child, Socioeconomic factors
  • Farideh Ensafdaran*, Mahmoud Nejabat, Abdolreza Mahmoudi, Maryam Shamsaei Pages 120-126
    Background

    The aim of this study was to investigate the psychological well-being of nurses based on the variables of spiritual health, resilience, and emotional atmosphere of the family during the corona pandemic and its effect on nurses' emotional distress tolerance.

    Methods

    The present study was a correlational study. The statistical population of the study includes all nurses of public hospitals in Shiraz, Iran. Due to the corona pandemic conditions, 200 members of the community were randomly selected as the research sample. Data were collected using standard questionnaires of psychological well-being, spiritual health, resilience, family emotional atmosphere, and emotional distress tolerance and were analyzed by structural equation modeling (SEM) using SPSS and Amos software.

    Findings

    The proposed model had a good fit. Based on the results of structural equations, spiritual health (P = 0.170 and P = 0.012), resilience (P = 0.180 and P = 0.008), and family emotional atmosphere (P = 0.360 and P < 0.001) directly affected the nurses' psychological well-being. Moreover, the indirect effects of spiritual health (P = 0.083 and P = 0.012), resilience (P = 0.088 and P = 0.005), and family emotional atmosphere (P = 0.170 and P < 0.001) on the nurses' emotional distress tolerance through psychological well-being was confirmed. Only the direct effect of resilience on emotional distress tolerance (P = 0.030 and P = 0.570) was not confirmed in the model.

    Conclusion

    The spiritual health, resilience, and emotional atmosphere of the family lead to improvement of psychological well-being and also increase the nurses' emotional distress tolerance.

    Keywords: Psychological well-being, Spiritual health, Resilience, Emotional atmosphere, Emotional distress tolerance
  • Mahmoud Jabbari*, Sara Keshkar, Golamali Kargar, Farzad Ghafouri Pages 127-135
    Background

    The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has led to profound changes at various levels of society, and sports is not immune to this. It is very important to study and identify the consequences of COVID-19 in different parts of the sports in Iran. The aim of the present study was to identify the consequences of the COVID-19 pandemic on Iranian student sports with emphasis on beneficiaries.

    Methods

    This qualitative study was an exploratory research and in terms of purpose was considered as applied research. The statistical population of the study included sports teachers, professors of Farhangian University, managers of the General Office of Physical Education and sports experts of the Ministry of Education which were selected through purposive sampling method. In-depth and semi-structured interviews were conducted with participants to collect information and theoretical saturation was obtained with 17 interviews. To analyze the data, the thematic analysis method was used.

    Findings

    The consequences of COVID-19 pandemic on physical education and sports education consist of four main concepts which include “creating a passive lifestyle, behavioral and social harms, technological-digital development, and family sports”.

    Conclusion

    Considering the results and effects of the COVID-19 pandemic, it is necessary to develop appropriate programs to use the opportunities and manage the challenges of the post-COVID-19 era in the field of physical education and sports education for students in Iran.

    Keywords: Physical education, COVID-19, Students, Health, Youth sports
  • Parvin Ghasemi, Fariba Fahami*, Fatemeh Torabi Pages 136-143
    Background

    Health of mothers and neonates is one of the important indicators of health promotion which determines the health status of the community and future generations. One of the interventional strategies to prevent pregnancy complications is improving the preconception care program and educate the community regarding the goals of the maternal health program. Peer group education is one of the active learning methods. The purpose of this study was to investigate the effect of a training program with a peer-to-peer approach on awareness, attitude, and the population covered by preconception care in Rural Comprehensive Health Centers in Mobarakeh City, Iran.

    Methods

    In this experimental study, 140 married women with inclusion criteria under the coverage of two health houses of Rural Comprehensive Health Centers of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, were randomly divided into experimental and control groups. Fourteen women from the test village who met the inclusion criteria in the peer group but did not belong to the test group were selected and trained. First, the experimental group completed the first stage questionnaires. Then, each woman in the peer group trained 5 members of the experimental group. Two months later, the second stage questionnaires were completed. Data analysis was performed with SPSS software using independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney test, and Wilcoxon test.

    Findings

    The mean scores of awareness, attitude, and coverage were not significantly different between the two groups before the intervention (P > 0.05), but in the experimental group, they were significantly higher after the intervention (P < 0.05). In the control group, there was no significant difference between the mean scores of pre- and post-intervention (P > 0.05). There was no significant difference between preconception care coverage before the intervention between two groups (P > 0.05). The coverage of preconception care in the experimental group was significantly higher after the intervention (P < 0.05). There was no significant difference between preconception care coverage before and after intervention in the control group (P > 0.05).

    Conclusion

    Peer education has a positive effect on awareness, attitude, and referrals of the target group.

    Keywords: Preconception care, Education, Peer, Attitude, Awareness
  • Nasrin Alvand, Mohammad Alimoradi, Majid Baghdadi*, Azam Marjani, Tahereh Momeni-Isfahani Pages 144-153
    Background

    In the present study, an environmentally friendly microextraction of nickel based on solid-phase method coupled to flame atomic absorption spectrophotometry was investigated. Due to elimination of organic solvents in this method, it can be used as a green technique to extract and reduce the detection limit of nickel in water samples.

    Methods

    By adding 0.06 g sodium borohydride (NaBH4) to 100 ml of the solution containing Fe (II) ions with concentration of 12 mg/l and nickel, these ions were converted to zero-valent particles. The nickel revived particles were trapped in the iron microparticles and deposited with them. After that, the solid phase produced was dissolved in 200 µl  of hydrochloric acid (HCl) 6N and the nickel concentration was measured using atomic absorption method. To optimize the process, effect (1 to 8), the amount of potassium hydrogen phthalate (KHP) (0.02-0.30), Fe (II) concentration (2.20-5.00 mg/l), NaBH4 (0.20-0.01 g), time (0.5-15.00 minutes), and temperature (20° -80°  C) were investigated. In addition, the effect of interfering ions was evaluated. Finally, the figures of merit were calculated, and the function of the method was investigated in the real water samples.

    Findings

    According to the performed optimization, pH = 4.5, NaBH4 = 0.06 g, Fe (II) = 2.5 mg/l, KHP = 0.08 g, time= 4 minutes, temperature = 50° C , and sample size = 100 ml were the optimum conditions. Besides, the concentration factor of 410, the detection limit of 0.3 ng/ml, and relative standard deviation (RSD) of 2.7% were obtained.

    Conclusion

    Due to the low detection limit and the elimination of organic solvents in nickel microextraction, this method can be a suitable method for determining trace amount of nickel with high efficiency. The low detection limit is due to the high concentration factor, which is significantly higher than the other microextraction methods.

    Keywords: Water, Metal-phase microextraction, Nickel, Concentration, Heavy metal
  • Mina Azarnik, Amin Rafiepoor*, Mohammad Hatami, Mahsa Sadat Mousavi Pages 154-160
    Background

    Communication is a special skill to acquire high human values. Lack of this skill creates a serious crisis in the family foundation and doubles the necessity of special behavioral-psychological interventions. The aim of this study was to determine the effectiveness of communication skills training on marital satisfaction of female students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up period with a control group. The statistical population included all female students of School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, from which 30 people were selected by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group underwent communication skills training for ten sessions twice a week and the control group did not receive any intervention. The data were obtained using the Enrich Marital Satisfaction Scale (EMS) (1989). Finally, repeated measures analysis of variance (ANOVA) and SPSS software were used to analyze the data.

    Findings

    In the experimental group, the mean and standard deviation (SD) of marital satisfaction increased from 126.20 ± 8.76 before the intervention to 155.60 ± 9.47 after the intervention and to 162.60 ± 9.26 in the follow-up stage. Moreover, in the control group, the mean and SD of female marital satisfaction decreased from 126.26 ± 10.64 before the intervention to 124.46 ± 10.89 after the intervention and to 121.40 ± 8.74 during the follow-up period (P < 0.01). The difference in the experimental group in all three stages was statistically significant, except for the post-test and follow-up stages, which was not statistically significant (P > 0.01)

    Conclusion

    Communication skills training with respect to relative values in the face of couples' absolute perceptions reduces the amount of impulsive behaviors and increases the couple's intellectual problem-solving skills, and with this process, the couple's marital satisfaction increases and this effect will remain over time. As a result, this training strategy is recommended for all family specialists and counselors.

    Keywords: Training, Communication skills, Marital satisfaction
  • Abdolnaser Adibhesami, Abolfazl Ghahramani*, Iraj Mohebbi Pages 161-169
    Background

    Despite the advancement of control mechanisms and automation in industrial processes, there is still the chance of human error and accidents. As a result, this study was conducted in the control room of a cement company to identify human errors and propose control methods to reduce them using the Systematic Human Error Reduction and Prediction Approach (SHERPA).

    Methods

    The data for this cross-sectional descriptive study were gathered through task observation, reviewing technical documentation, and interviews. For the selected tasks, a hierarchical task analysis (HTA) was done, and the human errors of each critical task were assessed using SHERPA. Finally, control methods for reducing the risk of identified errors were proposed.

    Findings

    In this study, 9 main tasks and 103 sub-tasks were assigned for the control room operators. The results of the SHERPA showed that out of 204 identified human errors, 45.1% were functional, 35.3% retrieval, 11.3% communication, 44% checking, and 9.3% were selection errors. C2 (55 cases), C3 (32 cases), and 2D (30 cases) had the highest risk levels, whereas 1E (1 case), 1B (2 cases), and 4C (3 cases) had the lowest.

    Conclusion

    The most common errors were those relating to performance and retrieval. Operator training, monitoring systems, smart control system utilization, effective instructions, and suitable control measures can help to significantly reduce the number of human errors that result in accidents.

    Keywords: Human error, Systematic human error reduction, prediction approach, Undesirable risk, Control room, Cement industry