فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 28 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا توکلی* صفحات 7-53
    افزودن انواع پسوند «ی» به کلماتی که با مصوت کشیده «ی» پایان می گیرند، حالت نامتعارفی در تلفظ ایجاد می کند. با آنکه گونه ای پرهیز از این رخداد آوایی وجود داشته، فارسی دری از دیرباز تا امروز شواهدی از این پدیده را نشان می دهد. در شعر مولانا این شواهد نه تنها چشمگیرند، بلکه بیشتر در شکل آشنایی زدایی هایی نمایان می شوند که از تمایز وتاکید نشان دارند. بدین شیوه او یک ناهنجاری آوایی را در قلمرو هنجارهای زیبایی شناختی خاص خود جای می دهد. از سویی، از این تشخص سبکی، نشانه ای می آفریند که از ویژه بودن تجربه ها و لحظه هایی حکایت می کند که از آن ها سخن می آورد. بدین سان، از پدیده ای صوری و صوتی تا دلالت های باریک عرفانی راه می گشاید. باید یادآوری کرد این نوشتار، گزارش پژوهش بسیار گسترده تری است که طی چند سال و برپایه شواهد پرشمار مولانا و شعر و نثر فارسی فراهم آمده که در آینده منتشر خواهد شد.
    کلیدواژگان: پسوند ی، التقای واکه ها، تشخص آوایی شناختی، مولانا
  • سرور خانه بیگی، سید محمود سید صادقی*، شمس الحاجیه اردلانی صفحات 55-82

    یکی از جملاتی که در معانی ثانوی به کار می رود، جمله امری است. در این مقاله در نظر داریم برخی از گونه های جمله را از لحاظ امر و اغراض ثانوی آن که مولوی با شناخت و احاطه بر کلام و اشراف بر ظرفیت های وجودی معانی، در مثنوی به کار برده، بیان کنیم. به این نتیجه رسیدیم که کاربرد این گونه ها در کلام مولانا قطعا وجه ساختگی نداشته و کاملا خودجوش و برگرفته از سرچشمه معانی بوده که از ذهن خلاقش تراوش نموده است. ذکر این اغراض ثانوی در مثنوی، درحقیقت رشته ارتباطی محکم بین ذهن خواننده و شاعر است تا حدی که بیان شیوه مولانا در کاربرد این گونه جملات امری، بر جذابیت و دلنشینی معانی افزوده و به مقتضای حال مخاطب، اغراض ثانوی را بیان کرده است. هدف از این پژوهش، بررسی سبک و ساختار جملات امری در دفتر سوم مثنوی شریف است. نویسندگان درصدد پاسخگویی به این پرسش اند که مولانا به چه منظور و مقصودی از جملات امری استفاده کرده است و بسامد کدام یک از اغراض بیشتر است؟ نوع پژوهش، بنیادی و با روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته و یافته ها براساس تحلیل محتوا بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش، دفتر سوم مثنوی است. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که مولانا همه اغراض ثانویه را به کار برده است و اغراض ثانویه امر فقط مختص به همان مواردی نیست که در کتاب های معانی ذکر شده است. پرکاربردترین این اغراض عبارت اند از: ارشاد، استرحام، تمنی و آرزو، ترغیب و تشویق، دردمندی و التماس و اظهار و بیان معانی متعدد به طور هم زمان در یک جمله امری توسط گوینده صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سبک شخصی، اغراض ثانویه، جملات امری، مثنوی مولانا، معانی
  • عیسی داراب پور، علی گراوند*، حسن سلطانی کوهبنانی صفحات 83-107

    یکی از شیوه های تحلیل ساختاری داستان، روش ریخت شناسی ولادیمیر پراپ است که برپایه کنش شخصیت ها بنا شده است. در این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی نوشته شده، مطابق نظریه ریخت شناسی پراپ، به تحلیل و مقایسه ساختار روایی منظومه های عاشقانه حسن و دل اثر مولانا محمد بن یحیی سیبک نیشابوری و جمال و جلال اثر محمد نزل آبادی که هر دو زیر ساختی رمزی و عرفانی دارند، پرداخته شده است تا میزان کارایی و مطابقت ساختاری آن ها با الگوی پراپ مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که منظومه های مورد مطالعه از لحاظ ساختار، کارکرد، شخصیت و صفات اشخاص، مشابه و نزدیک به هم هستند و با نظریه پراپ تا حد زیادی مطابقت دارند؛ با این تفاوت که در حرکت های دو داستان، با عدم توالی و حذف و اضافه برخی از خویشکاری ها روبه رو هستیم. از میان شخصیت های هفت گانه پراپ، برخی از شخصیت های دو منظومه به دلیل شباهت کارکرد و به اقتضای داستان، حذف یا با هم ادغام شده اند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، تحلیل ساختاری، داستان رمزی عاشقانه، منظومه حسن و دل، منظومه جمال و جلال
  • سمانه رفاهی* صفحات 109-131

    تذکرهالاولیاء تنها اثر منثور به جای مانده از عطار است. این کتاب از یک بخش اصلی و یک بخش الحاقی تشکیل شده است. در مورد نویسنده بخش الحاقی نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی نویسنده آن را عطار می دانند و به اعتقاد برخی دیگر شخص دیگری آن را نوشته و به تذکرهالاولیاء افزوده است. این پژوهش انسجام متن اصلی تذکرهالاولیاء را با بخش الحاقی در دو تذکره نمونه، تذکره حلاج از بخش اصلی و تذکره خواص از بخش الحاقی، بر اساس نظریه نظام مند-نقشگرای هلیدی و حسن بررسی و مقایسه کرده است. بر مبنای دستور نظام مند-نقش گرای هلیدی و حسن هر متن از منظر سه فرانقش بررسی می شود: فرانقش اندیشگانی، فرانقش بینافردی و فرانقش متنی. در بررسی فرانقش متنی به شیوه گفتمان در بافتار متن پرداخته می شود. مقوله انسجام از عواملی است که در بررسی فرانقش متنی در کنار عوامل دیگر واکاوی می شود. در بررسی این دو تذکره مشخص شد با وجود این که تذکره خواص به لحاظ حجمی کوتاه تر از تذکره حلاج است، اما تعداد عناصر انسجامی در آن، جز در یک مورد، بالاتر از تذکره حلاج است و از انسجام ساختاری بیشتری برخوردار است. اما باید توجه داشت که این تفاوت ها خیلی چشم گیر نیست و هنگامی که این عناصر در کنار یکدیگر سنجیده می شوند، نتایج قابل تامل است. این نزدیک بودن تعداد عناصر انسجام، شباهت سبکی دو تذکره را بر خواننده عیان می کند. اگر فرض را بر این قرار دهیم که نویسنده هر دوی این تذکره ها عطار است، این تفاوت اندک می تواند ناشی از گذر زمان و استفاده از منابع جدید باشد که منجر به منسجم تر شدن تذکره الحاقی شده است.

    کلیدواژگان: عطار، تذکره الاولیاء، هلیدی، حسن، دستور نقش گرا، انسجام
  • سید کمال شریفی، نرگس اسکویی*، عزیز حجاجی کهجوق صفحات 133-158
    رساله مجدیه، نوشته میرزا محمدخان مجدالملک، جزو نخستین آثار انتقادی منثور فارسی دوره ناصری است. این اثر همگام با جریان بیدارسازی ادبیات مشروطه، جهت تنویر افکار و اصلاح امور، نابسامانی های عصر را در قالب نثری استوار با زبانی انتقادی و طنزآمیز به تصویر کشیده است. منتقدان بسیاری در کنار ارزش های تاریخی- اجتماعی این اثر، از اهمیت ادبی آن سخن گفته اند. مصحح کتاب، سعید نفیسی، آن را بزر گ ترین شاهکار نثر فارسی قرن سیزدهم نامیده است. مسیله اصلی این تحقیق، جست وجوی مختصات ادبی ممتاز این اثر و تحلیل برجستگی های زبانی و بلاغی آن با رویکرد سبک شناسی ساخت گرا بوده است. در این مقاله، به روش توصیفی- تحلیلی، ویژگی های سبکی رساله مجدیه در سه سطح زبانی، بلاغی و فکری مورد بررسی قرار گرفت و این نتایج به دست آمد: در سطح زبانی، غلبه با کاربرد واژگان، ترکیبات، اعلام و مقیاس های صرفی عربی است که متن را از سادگی زبان دور کرده و انواع قابلیت های ادبی و هنری را بر آن افزوده است. مهم ترین ویژگی نحوی اثر، کاربرد افعال وصفی و وجهیت اخباری با قطعیت بالا است. در سطح ادبی، استفاده فراوان از صنایع بدیع لفظی مانند جناس، سجع، ازدواج، تضمین المزدوج، ترصیع و موازنه، موجد موسیقی کلام درونی قوی در این متن و همچنین آراستگی زبانی این اثر بوده است. کاربرد فراوان صنایع بدیع معنوی نظیر تضاد، تلمیح، تناسب، تضمین و تمثیل، علاوه بر اینکه فرصت استدلال و قیاس و استشهاد را برای مولف فراهم آورده، بر ادبیت متن افزوده و در برخی مواقع آن را متمایل به نثر فنی ساخته است. در سطح بلاغی، کاربرد کنایه و تعریض به دلیل نقش موثر آن در طنزسازی، در مقایسه با ابزارهای بلاغی دیگر، جلوه هنری تری دارد. در سطح فکری، انتقاد از عدم اجرای عدالت، بی کفایتی کارگزاران حکومتی، انتقاد از اوضاع اقتصادی و فسادهای حاکمیتی و ارایه پیشنهادهای اصلاحی/آرمانی در ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی، گفتمان اصلی اثر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: رساله مجدیه، ادبیات انتقادی، ادبیات قاجاریه، سبک شناسی نثر، مختصات سبکی
  • مهران صادقی گوغری، پوران یوسفی پور کرمانی*، هوشمند اسفندیارپور صفحات 159-186
    گاهی شاعر برای پاک کردن غبار عادت از واژگان، دست به تغییر در ترکیب و ساخت کلمات و ترکیبات و نحو جملات می زند. به این تغییر و تحول و عادی زدایی، آشنایی زدایی می گویند. آشنایی زدایی در پی آن است که در خواننده و شنونده تاثیر بگذارد و او را به اوج التذاذ برساند. پس برای این منظور، دنیای آشنا و معمولی زبان را درهم می ریزد؛ بدین صورت که کلمات در معنای مالوف و عادی خود استفاده نمی شوند؛ بلکه در زبانی ماورای زبان معیار و گفتار به کار می روند که همان زبان شعر است. آشنایی زدایی یکی از پرکاربردترین شگردهای ادبی حسین پناهی در زبان شعر است که از طریق ایجاد فاصله از نرم های رایج زبانی و ادبی، درک حسی انسان را از زندگی توسعه می دهد و موجب تولید جهانی نوین می گردد. نتیجه این درک و دریافت متفاوت، موجبات لذت ادبی را که همانا یکی از غایت های ادبیات است، فراهم می کند. با بررسی اشعار حسین پناهی، افزون بر یافتن مصادیقی برای آنچه به عنوان شیوه های برجسته سازی برشمرده اند، به نمونه هایی دست می یابیم که زبان را آشنایی زدایی می کند. بیشترین جلوه های آشنایی زدایی در سطح آوایی، به صورت کاربرد نام آوا و زبان گفتاری و نیز سطح استعاری و بیان صحنه های تجسمی در زبان است. او همچنین از پتانسیل نحوی و لغوی برای عبور از مرزهای هنجاری زبان جاری استفاده کرده است. این پژوهش که به روش تحلیل محتوا با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده، سروده های شاعر معاصر، حسین پناهی را از نظر آشنایی زدایی زبانی و بلاغی مورد بررسی قرار می دهد. از مجموع بررسی های به عمل آمده مشاهده شد که در شعر پناهی انواع هنجارگریزی ها وجود دارد که هنجارگریزی نحوی، تکرار، آشنایی زدایی معنایی با زیرمجموعه هایشان بررسی و نمونه هایی از آن ذکر شد. استفاده از آشنایی زدایی در اشعار پناهی هم از لحاظ زبانی به قوت شعر وی مدد رسانده و هم به زیبایی و غنای بیشتر شعر او در کنار رسانندگی و ایصال منجر شده است.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، هنجارگریزی، زبان، بلاغت، حسین پناهی
  • شیرزاد طایفی*، ابراهیم کریم زاده صفحات 187-227
    معنی شناسی ساخت گرا بر پایه زبان شناسی ساخت گرا تحت تاثیر آرای فردینان دو سوسور به وجود آمد و پایه بسیاری از مطالعات معنی شناسی قرار گرفت؛ این رویکرد، مطالعه روشمند معنی در ساختار متن را در چگونگی معنی دار شدن واحدهای زبانی تبیین می کند. در این روش، ارزش هر واحد زبانی در ارتباط با سایر واحدهای زبانی تعیین می شود و برای بررسی معنای هر واحدی باید به همه روابط، نظیر تقابل معنایی، در تحلیل شبکه معنایی توجه کرد. بسامد واحد زبانی «نظر» در غزل های سعدی به منزله متنی ادبی و نقش آن در بررسی سبک شناسانه این غزل ها، می تواند در ارتباط با چگونگی معنی دار شدن واحد زبانی یاد شده، اهمیت مطالعه روشمند آن را در گزیده ای از غزل های سعدی نشان دهد و روشی در اختیار ما قرار دهد که در پژوهشی جامع، به تحلیل دقیق تری نیز برسیم که درآمدی بر سبک شناسی معنایی غزلیات سعدی باشد. در پژوهش پیش رو با روش تحلیل کیفی، مطالعه متن ادبی را در ارتباط با دانش زبان شناسی و سبک شناسی تبیین نموده و سعی کرده ایم به دلالت های معنایی واحد «نظر» در دو حوزه معنایی عشق و عرفان بپردازیم و آن را در شبکه معنایی منسجمی تحلیل کنیم.
    کلیدواژگان: غزلیات سعدی، نظر، حوزه های معنایی، سبک شناسی، معنی شناسی ساخت گرا
  • رضا طباطبایی عمید، قدرت الله خیاطیان*، عظیم حمزئیان صفحات 229-255

    تفسیری منسوب به امام جعفر صادق (ع) گزارش شده است که پل نویا آن را با عنوان تفسیر جعفرالصادق منتشر کرد. پل ریکور، فیلسوف و ادیب فرانسوی، از برجسته ترین نظریه پردازان هرمنوتیک ادبی و فلسفی است. در این پژوهش ضمن اشاره به هرمنوتیک ریکور و بیان شاخصه های آن، جستاری در تفسیر جعفرالصادق انجام شده است. هرمنوتیک عرفانی تفسیر جعفرالصادق با مبانی هرمنوتیک ریکور تقریبا مطابقت دارد. تاویل و چندمعنایی در تفاسیر عرفانی با این تفسیر آغاز می شود. هرکس به قدر خویش و براساس افق وجودی خود، قرآن را می فهمد. استعاره و نماد به وفور و اسطوره شاید تنها درباره ملایکه و هبوط آدم براساس نظر ریکور در این تفسیر یافت شود. روایت ها و داستان ها از قواعدی که ریکور برای هرمنوتیک روایت بیان کرده تبعیت می کنند. ریکور معتقد است همه تاویل ها محق هستند؛ اما در عرفان اسلامی ضمن پذیرش برداشت های مختلف از کلمات الهی، تفسیر به رای و هر نوع تاویلی قابل قبول نیست. روش بررسی مقاله، توصیفی - مقایسه ای است.

    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، تفسیر جعفرالصادق، ریکور، تاویل، هرمنوتیک
  • رضا قنبری عبدالملکی*، آیلین فیروزیان پور اصفهانی صفحات 257-286

    جستار حاضر به منظور بررسی روابط ایدیولوژی و قدرت، گفتمان طبقاتی (کاست) در داستان انوشیروان و کفشگر را بر مبنای آرای میشل فوکو در چارچوب نظریه تاریخ گرایی نوین مورد مطالعه قرار داده است. این مقاله با هدف بررسی نظام طبقاتی در داستان مذکور، می کوشد به لایه های پنهان متن دست یابد و نقش ایدیولوژی مزدیسنا را در عادی سازی این نظام در عصر انوشیروان مورد واکاوی قرار دهد. برای دستیابی به این هدف، تحقیق پیش رو حول محور دو پرسش اصلی سازمان یافته است: 1. آیا گفتمان کاست در عصر انوشیروان، تابعی از اوضاع سیاسی- اجتماعی پیرامون آن بوده است؟ 2. دیدگاه های ایدیولوژیکی انوشیروان درباره قدرت چگونه در متن داستان آشکار شده است؟ این مطالعه به روش کتابخانه ای، با رویکرد توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر پژوهش کیفی انجام شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که گفتمان کاست با پشتوانه مذهب، به مثابه یک نهاد ایدیولوژیک، کنشگرانی چون انوشیروان را بر جامعه مسلط ساخته و فرودستان را به وسیله ایجاد آگاهی کاذب در آنها، به پذیرش وضع موجود متقاعد کرده است. بدین ترتیب طی یک فرایند ایدیولوژیک، گفتمان کاست با تولید و بازتولید ایدیولوژی غالب، به ابزار صاحبان قدرت برای سرکوب «سوژه» هایی چون کفشگر مبدل می شود.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، فردوسی، گفتمان، میشل فوکو، نظام طبقاتی
  • غلامحسین مددی، ابراهیم استاجی*، اعظم استاجی، علی تسنیمی صفحات 287-315

    زبان در فرایند ادبی شدن، از شکل متداول خود فاصله می گیرد و عناصر زبانی در کاربردی هنری، فراتر از نوع قراردادی در متن حضور می یابند. در آثار برجسته ادبی میان محتوا و نحوه کاربرد واحدهای زبانی در لایه های مختلف، پیوند خاصی وجود دارد. هفت پیکر نیز از آثار کم‎نظیری است که نظامی در سرودن آن، در سطوح مختلف از ظرفیت‎های زبانی متنوعی برای تقویت محتوا بهره می برد و نوعی تشخص سبکی را در این اثر ایجاد می کند. اثر ادبی متشکل از لایه های درهم تنیده است؛ از این رو تحلیل متن هفت‎پیکر با رویکرد سبک‎شناسی لایه‎ای شیوه ای مناسب برای کشف ظرفیت های زبانی و کارکرد هنری واحدهای زبانی است. در تحلیل لایه ای، نقش هر لایه در تولید و انتقال پیام مشخص می شود. در میان لایه های زبانی، لایه آوایی به عنوان مقدمه ای برای تحلیل زبان به شمار می رود؛ زیرا آوا نخستین نشانه محسوس زبان است. در کلام نظامی، مولفه های قابل بررسی در موسیقی بیرونی، درونی، معنوی و کناری علاوه بر نقشی که در افزایش موسیقی دارند، در پیوند با معنا کارکردی هنری یافته اند؛ به گونه ای که کوچک‎ترین واحدهای زبانی نیز نقش قابل تاملی در تولید و انتقال پیام اثر دارند. در موسیقی بیرونی، ظرفیت های وزنی سبب همخوانی موسیقی حاکم بر فضاهای مختلف متن با محتوا و القای معنا می شود. در موسیقی کناری، گزینش هدفمند قافیه و ردیف و آهنگ حاصل از آن ها سبب ایجاد دلالتمندی، تولید و انتقال مفهوم از سطح آوا به محتوا می گردد. شگردهای ادبی در موسیقی درونی مانند یک رمزگان ادراکی کاربرد می یابند که تعمق بیشتر مخاطب را در پی دارد و از سویی، نوعی دلالتمندی فرامتنی ایجاد می کند. پیوند موسیقی معنوی با محتوا و ایجاد معانی حاشیه‎ای، از شیوه های نوبنیانی است که نوعی تشخص سبکی به کلام نظامی بخشیده است.

    کلیدواژگان: لایه آوایی، معنا، هفت پیکر
  • محمدعلی مهدوی راد، سید محمد موسوی مقدم*، مطهره سادات طیب حسینی صفحات 317-343

    فهم مفردات قرآن کریم، تابع اصول و قواعدی است که شناخت و تبیین آن ها راه را برای فهم دقیق تر معنای واژگان و درنهایت، رسیدن به مراد الهی از آیات هموارتر می سازد. یکی از آثار نیکو در زمینه شرح مفردات قرآن، کتاب قاموس قرآن، تالیف سید علی اکبر قرشی است. در مقاله پیش رو با روش توصیفی - تحلیلی اصول و قواعد مفردات قرآن از منظر قاموس قرآن واکاوی و از لابه لای مباحث کتاب استخراج گردیده و نمونه ها به شیوه تصادفی انتخاب شده است. با مطالعه کتاب و کشف و بررسی اصول و قواعد مولف آن، مشخص گردید که ایشان به صورت روشمند با استفاده از منابع اصیل و متنوع و بر پایه اصول و قواعد معین به شرح واژگان قرآن پرداخته است. کتاب از جامعیت خوبی در بیان و شرح مطالب برخوردار است. روش مولف در واکاوی مفردات، از روح تحقیق و نقد بهره مند است که یکی از مهم ترین عواملی است که سبب شده مولف به نوآوری های قابل توجهی در این زمینه دست یابد.

    کلیدواژگان: مفردات قرآن، قاموس قرآن، سید علی اکبر قرشی، اصول مفردات قرآن، قواعد مفردات قرآن
  • محمدامین زمان وزیری*، محمد غلامرضایی، قدرت الله طاهری صفحات 345-369

    نظام بلاغی متون منثور پسامغولی غالبا تفاوت آشکاری با متون منثور پیش از حمله مغول دارد؛ به این ترتیب که معمولا معانی نحو، چارچوب بلاغی متون پیشامغولی را تشکیل می دهد و در مقابل، بیان و بدیع، ساختار بلاغی متون پسامغولی را. این تفاوت بیش از هر چیز به رسالت متون در نظر نویسنده و انتخاب یک دستگاه زیبایی شناختی متناسب با آن رسالت برمی گردد. شگردهای بیانی و بدیعی برخلاف هنرسازه های معانی نحو، تناسبی با رسالت اصلی متون نثر که انتقال معنا به مخاطب است ندارد و انتخاب چنین رویکرد بلاغی ای از سوی نویسنده، بیانگر این است که متون نثر فارسی پس از حمله مغول، با بحران معناسازی عمیقی روبه رو هستند، تا آنجا که لفاظی و صنعت محوری بر متن حاکم شده است. این پژوهش در پی آن است که با تبیین رویکرد بیان و بدیع محور در رساله اخلاق السلطنه، چرخش بلاغی متون منثور فارسی را از معانی نحو به سوی بیان و بدیع بر مبنای تحلیل نمونه های مشخص نشان دهد.

    کلیدواژگان: معانی نحو، اخلاق السلطنه، بیان، بدیع، وصاف شیرازی
|
  • Hamidreza Tvakkoli * Pages 7-53
    Adding "-i" suffixes to words ending in the [i] vowel creates an odd pronunciation. Although there has been a tendency to avoid this phonetic occurrence, Dari Persian has shown evidences of this phenomenon for a long time. In Rumi's poetry, these pieces of evidence are abundant and appear more as forms of defamiliarization that show distinction and emphasis. In this way, he places a phonetic anomaly in the realm of his aesthetic norms. On the other hand, this stylistic distinctive creates a sign indicating the uniqueness of his experiences and the moments he talks about. In this way, it paves the way from formal and phonetic phenomena to narrow mystical significations. It should be noted that this article is a report on a much broader research that has been prepared over the years based on the numerous shreds of evidence in Rumi’s works and Persian poetry and prose that will be published in the future.
    Keywords: -i suffixes, hiatus, phonetic distinctiveness, Rumi
  • Soror Kan Beigi, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Shamsa lhajeyah Ardalani Pages 55-82

    One form of sentence used to convey secondary meanings is the imperative mood. This article focuses on types of sentences involving imperative mood and conveying secondary signification in Rumi’s Masnavi, which he used in his work with his mastery of language and knowledge of conceptual capacities.  The study   The purpose of this study is to investigate the style and structure of imperative sentences in the third book of Masnavi Sharif.   The authors aim to investigate Rumi’s intention in employing imperative sentences and the ensuing secondary meaning with highest frequency. The type of research is basic and descriptive-analytical, and the findings are examined based on content analysis. The statistical population of the research is the third book of Masnavi. The result of the research indicates that Rumi has used all the secondary meaning, and imperative sentences with secondary meaning are not clearly limited to the same cases mentioned in the books of meanings. Also, the most widely used of secondary meaning are guidance, rest, desire, persuasion and encouragement, pain and supplication, and the expression of multiple meanings has been done simultaneously in one sentence by the speaker.

    Keywords: personal style, secondarymeaning, imperative sentences, Rumi's Masnavi, meanings
  • Isa Darabpour, Ali Garavand *, Hassan Soltani Kohbanani Pages 83-107

    One of the approaches to structural analysis of narration is Vladimir Propp's morphology which focuses on characters actions. This descriptive and analytical research draws on Propp's morphology to analyze and compare  the narrative structure of verse romances Hosn and Del, by Molana Mohammad Ibn Yahya Sibak Neishabouri, with Jamal and Jalal byMohammad Nazl Abadi.’. Both these works, which have a mysterious and mystical substructure, are dealt with in this study to examine and evaluate their rate of efficiency and structural compatibility to Propp's model. The results of this comparative study indicate that these verse romances are similar in terms of structure, functions, and characters, and to a great extent compatible with Propp’s theory. The difference is that actions are   non-consecutive and there are omissions and additions of some functions in both narrations. Also, among Propp’s seven character types, some of characters are merged or removed due to similarities in their functions, depending on the storyline.

    Keywords: Morphology, Structural Analysis, mysterious verse romance, Narration, Hosn, Del
  • Samane Refahi * Pages 109-131

    Tadhkirat al-Auliya is the only prose of Attar. This book consists of a main and a supplementary part. There are different opinions about the author of the supplement. Some say its author is Attar, and others believe that someone else wrote and added it to Tadhkirat al-Auliya. This study has analyzed and compared the cohesion of the main section of Tadhkirat al-Auliya with the supplementary section in two sample Tadhkiras; Hallaj Tadhkira from the main section and Khavvas Tadhkira from the supplementary section. The study is carried out based on systemic-functional Grammar of Halliday and Hasan, according to which each text is examined from the perspective of three metafunctions: ideational metafunction, interpersonal metafunction and textual metafunction. In the study of textual metafunction, the method of discourse in the context of the work is discussed. Cohesion is one of the factors that is explored in the analysis of textual metafunction along with other factors. In the study of these two Tadhkiras, it was found that, although the Khavvas Tadhkira is shorter than the Hallaj Tadhkira, the number of cohesive elements in it, except in one case, is higher than the Hallaj Tadhkira and it shows more structural cohesion. It should be noted that these differences are not very remarkable, and when these elements are put together, the results are thought-provoking. The closeness of the number of elements of cohesion reveals the stylistic similarity of Tadhkiras to the reader. Assuming that the author of both Tadhkiras is Attar, this slight difference can be due to the passage of time and the use of new sources, which has led to more cohesion in supplementary Tadhkira.

    Keywords: Attar, Tadhkirat al-Auliya, Halliday, Hasan Functional Grammar, Cohesion
  • Seyyed Kamak Sharifi, Narges Oskouie *, Aziz Hojjaji Pages 133-158
    Majdieh Treatise, written by Mirza Mohammad Khan Majdalmalek, is one of the first critical works of Persian prose in the Nasseri period. In line with the awakening movement of constitutional literature to enlighten the thoughts and reform the affairs, this work depicts the disorders of the era in the form of a stable prose, with a critical and humorous language. Many critics have spoken about the literary significance of this work, alongside its socio-historical values. The book's editor, Saeed Nafisi, has called it the greatest masterpiece of Persian prose of the thirteenth century. The main objective of this research has been to search for the excellent literary coordinates of this work and analyze its prominent linguistic and rhetorical features with a constructivist stylistic approach. In this article, the stylistic features of Majdieh's Treatise were examined by descriptive-analytical method, at three levels; linguistic, rhetorical and intellectual and the following results were obtained. At linguistic level, the use of Arabic words, combinations, pronouns, and morphological scales are dominant, which distances the text away from the simplicity of language and adds a variety of literary and artistic capabilities to it. The most important syntactic features of the work are the use of descriptive verbs and its predictive aspect with high level of certainty. At literary level, there is an extensive use of novel figures of speech such as pun, saj’, internal rhyme, leonine verse and parallelism, which create a strong inner verbal music as well as rhetorical effect in this work. Extensive use of novel figures of thought such as contradiction, allusion, congeries, and allegory, in addition to providing the author with the opportunity for reasoning, analogy and affidavit, makes the text more poetic and, in some cases, brings closer to technical prose. At rhetorical level, the use of metonymy and irony- is more artistic compared to other rhetorical tools, due to their effective role in humor. At intellectual level, the main discourse of the work is comprised of criticism for lack of justice, incompetency of government officials, criticism of the economic situation and governmental corruptions and the presentation of reform /ideal proposals in various political and social dimensions.
    Keywords: Majdieh treatise, critical literature, Qajarieh literature, prose stylistics, stylistic coordinates
  • Mehran Sadeghi Gogari, Pouran Yousefipour Kermani *, Hooshmand Esfandiyarpoor Pages 159-186
    To remove the sense of habituation from words, the poet sometimes make changes in word combinations as well as structure and syntax. This de-habituation is called defamiliarization, which aims to impress the reader by giving him/her a sense of pleasure. To that end, the poet distort the familiar world of language by using the words other than their normal and habitual way, which is indeed the language of poetry. Defamiliarization is one of the most widely used literary techniques in Hossein Panahi’s poetry. The technique develops the human sensory understanding of life and creates a new world by creating a distance from common linguistic and literary norms. The result of this different understanding and perception provides the pleasure that is one of the literature ends. The conclusion is that, by examining the poems of Hossein Panahi, in addition to finding examples of what have been enumerated as foregrounding, we find examples that de-familiarize the language. Most of the manifestations of defamiliarization are in the form of phonetic names and spoken language at the phonetic level, and expression of visual scenes in language at the metaphorical level. He also used the syntactic and lexical potential to cross the normative boundaries of the current language. This research, conducted by content analysis method with a descriptive-analytical approach, examines the poems of the contemporary poet Hossein Panahi from the perspective of linguistic and rhetorical de-familiarization. The analyses revealed that Panahi’s poetry depicts various forms of deviation, among which syntactic deviation, repetition, conceptual defamiliarization were discussed and examples were provided. In Panahi’s poetry, defamiliarization has both helped to enrich the language and generate beauty and fluency in conveying the message.
    Keywords: Defamiliarization, Deviation, language, rhetorics, Hossein Panahi
  • Shirzad Tayefi *, Ebrahim Karimzadeh Pages 187-227
    Structural semantics, based on Structural Linguistics, was affected by Ferdinand de Saussure's ideas which ensued many semantic studies. This approach explains the methodological study of meaning in the structure of text in terms of how linguistic units become meaningful. In this approach, the value of each linguistic unit is determined in relation to other linguistic units, and to examine the meaning of each unit, all relationships such as semantic contrast must be considered in semantic network analysis. The frequency of linguistic unit "Nazar" and its role in stylistic examination of Saadi's sonnets can show the significance of methodological study of these sonnets in relation to how the mentioned linguistic unit becomes meaningful. Excerpts from Saadi's sonnets provide us with a way to conduct a more detailed analysis of the semantic stylistics of Saadi's sonnets. This qualitative research explores the study of a literary text via a linguistic and stylistic method and aims to deal with the semantic implications of the "Nazar" unit in two semantic domains of love and mysticism and analyze it in a coherent semantic network.
    Keywords: Saadi's sonnets, Nazar, semantic domains, stylistics, structuralist semantics
  • Reza Tabatabaee Amid, Ghodratollah Khayatian *, Azim Hamzeian Pages 229-255

    An exegesis of the Qur'an published by Paul Nwyia is attributed to Ja'far al-Sadiq. Paul Ricoeur, French philosopher and literary man, is one of the most remarkable theoretician of literary and philosophical hermeneutic. In this research, referring to the hermeneutics of the Ricoeur and its characteristics, Ja'far al-Sadiq's exegesis is investigated. The mystical hermeneutics of Ja'far al-Sadiq's interpretation are almost in accordance with the hermeneutics of Ricoeur. Interpretation and polysemy in mystical exegeses start with this interpretation. Everyone understands the words and verses of the Qur'an according to his degree of understanding and aspect of being. Based on Ricoeur, metaphor and symbolism are abundant in this exegesis, while myths can only be found about the angels and the Fall of Adam. Stories follow the rules that Ricoeur has expressed for narrative hermeneutics. Ricoeur believes that all interpretations are rightful, but in Islamic mysticism, absurd interpretation of verses is not acceptable.

    Keywords: Imam Sadiq (AS), Ja'far al-Sadiq's exegesis, Ricoeur, Interpretation, Hermeneutics
  • Reza Ghanbari Abdolmaleki *, Ailin Firoozian Pouresfahani Pages 257-286

    In order to investigate the relationship between ideology and power, the present paper has studied the social discourse of caste in the story of "Anushirvan and the Shoemaker," drawing upon Michel Foucault’s views within the theoretical framework of new historicism. By analyzing the concept of the caste system in this story, the study aims to explore the hidden layers of the text, namely the relationship between ideology and power in Anushirvan’s time. It is also aimed to examine the role of Zoroastrian ideology in promoting and institutionalizing the caste system. To achieve this goal, the present study is organized around two main questions: 1. Is the content of discourse on caste in Anoushirvan’s era a function of the socio-political situation around it? 2. How is Anoushirvan's ideological views on power revealed in the text of Ferdowsi's story? This is an archival study, conducted with a descriptive-analytical approach. The findings of this study shows that the discourse on caste, with the aid of religion as an ideological institution, helps superiors like Anushirvan rule the society and persuades inferiors to accept the status quo. In this way, caste becomes a tool for those in power to generate ideology and suppress their "subjects."

    Keywords: Ideology, Ferdowsi, Discourse, Michel Foucault, Caste system
  • Gholamhosehn Madadi, Ebrahim Estaji *, Azam Estaji, Ali Tasnimi Pages 287-315

    In the process of achieving literariness, language moves away from its usual form, and linguistic elements in the text go beyond conventional types for an artistic usage. In outstanding literary works, there is a special link between the content and the way linguistic units are used in different layers. Haft Peykar is also one of the unique works, in which Nezami used various linguistic capacities at various levels to strengthen the content and create a kind of stylistic distinction in this masterpiece. A literary work consists of intertwined layers. Therefore, analyzing the text of Haft Peykar with a layered stylistic approach is a proper way to discover the linguistic capacities and artistic function of language units. Accordingly, the role of each layer in the production and transmission of the message is specified in the analysis of that layer. Among the linguistic layers, the phonetic layer is considered as an introduction to language analysis since sound is the first tangible sign of language. In addition to their role in increasing musicality, the components that can be studied for their external, internal, spiritual, and lateral music have found an artistic function concerning the meaning in the Nezami’ words so that even the smallest linguistic units play a significant role in producing and transmitting the message of the work. The rhythmic capacities in the external music cause the music that governs the different spaces of the text to be consistent with the content and the induction of meaning. In lateral music, the purposeful selection of rhyme scheme Rhyme scheme and the resulting melody facilitate signification, production and transfer of meaning from the sound level to the content. Literary techniques are used in the inner music similar to perceptual coding, which leads to readers’ further contemplation and also creates a kind of hypertext signification. The connection of spiritual music with content and the creation of marginal meanings is a novel method that has bestowed a kind of stylistic distinction to Nezami’s words.

    Keywords: phonetic layer, semantics, Haft Peykar
  • MohammadAli Mahdavirad, Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam *, Motahhare Sadat Tayyeb Hosseini Pages 317-343

    Understanding the single words of the Holy Quran depends on principles and rules, knowing and explanation of which paves the way for better understanding of the meaning of the words and ultimately facilitates reaching the divine purpose of the verses. One of the good works in the area of exegesis of the single words of the Quran is The Qamus of the Quran by Seyyed 'Ali Akbar Qorashi. Using a descriptive-analytical method, the present article explores the principles and rules of lexicology of the Quran from the viewpoint of The Qamus of the Quran. The extracted samples have been selected randomly. Studying the book and discovering and examining the principles and rules used by the author, it is understood that the author has systematically explained the words of the Quran with the use of various authentic works and based on clear principles and rules. The book is comprehensiveness in explanation and description of the matters. The author’s method of analyzing the single words maintains a thriving spirit in research and criticism, which is one of the most important reasons for reaching remarkable innovations in this regard.

    Keywords: Single Words of the Quran, Lexicon of the Quran, Seyyed 'Ali Akbar Qorashi, Principles of Lexicology of the Quran, Rules of Lexicology of the Quran
  • Mohamadamin Zamanvaziri *, Mohamad Gholamrezaei, Ghodratollah Taheri Pages 345-369

    The rhetorical system of prose texts written after the Mongol invasion often differs completely from the texts written before that; the rhetoric of syntactic often makes the rhetorical frame of the pre-Mongolian texts and, in contrast, figurative language and oratory make the rhetorical structure of post-Mongolian texts. This difference is most of all related to the purpose of the text according to the author’s view and the choice of an appropriate aesthetic system. Unlike the artistic structures of rhetoric of syntactic, the techniques of figurative language and oratory are not compatible with the main purpose of prose texts which is to convey meaning to the reader. Choosing such a rhetorical approach by the author shows that post-Mongolian Persian prose texts have faced a serious crisis in making sense to the extent that verbiage has dominated the texts. This research aims to investigate the rhetorical shift in prose texts from the rhetoric of syntactic towards figurative language and oratory based on the analysis of specific examples.

    Keywords: Rhetoric of Synthetic Akhlagh-al-Saltane, figurative language, Oratory. Vassaf Shirazi