فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال دهم شماره 38 (تابستان 1401)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال دهم شماره 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا انواری* صفحات 9-37

    رویکرد مامون در مواجهه با امام رضا(ع)در میان خلفای اموی و عباسی قبل و بعد با امامان معصوم:، منحصر به فرد است؛ چرا که او شیوه ی متظاهرانه ای را در پیش گرفت تا جایی که پذیرش حکومت را به ایشان پیشنهاد داد و اصرار زیادی برای قبول امام داشت. هدف از این مقاله تحلیل مواجهه امام رضا(ع) با مامون به مثابه انسان متظاهر است. ازاین رو سوال اصلی مقاله دستیابی به الگوی مواجهه ی امام رضا(ع) در مواجهه با کنش های متظاهرانه مامون است. روش تحقیق هرمنوتیک متن با رویکرد «استنطاقی و مولف محور» است. یافته های تحقیق نشان می دهد، کنش های امام در مواجهه با تظاهر مامون را می توان در قالب کنش های «غیریت ساز»، «افشاگرانه»، «بصیرت افزا» و «مصلحت گرا» تحلیل کرد که آخرین نوع کنش امام حاکم بر سه کنش قبلی است. همه ی کنش های امام در دایره ی «مشیت الهی» انجام می شود. روح حاکم بر کنش های امام، «هدایت گری» است که هم ناظر به فرد متظاهر است و هم ناظر به عموم جامعه اسلامی و این تفاوت اساسی رویکرد اسلامی با رویکردهای دیگر است. امام نه تنها هدایت مامون به مثابه انسان متظاهر را مدنظر دارد بلکه در این راستا از ارایه مشورت و راهنمایی در جهت مصالح جامعه اسلامی و حتی اصلاح حکومت او دریغ نمی کند.

    کلیدواژگان: امام رضا، تظاهر، کنش های متظاهرانه، مامون
  • امیر جوان آراسته*، اصغر نوروزی، حبیب الله کیخا صفحات 39-58

    خدمت و خدمت گزاری یکی از موضوعات ارزشمندی است که در منابع عرفانی با عنوان خدمت به مشایخ و بهره مندی از وجود مرشد و مراد تا کاملترین آنها یعنی ولی خدا و انسان کامل به آن پرداخته شده است. در این تحقیق سعی شده با روش توصیفی-تحلیلی حقیقت خدمت و درجات آن با رویکردی عرفانی تبیین شده و کارکردهای سلوکی آن در آستان مبارک معصوم (علیه السلام) روشن و مشخص شود. خادم، متخادم و مستخدم درجات خدمت در عرفان است که در میان آنها "خادم"، محبوب مخدوم و مقرون به قرب حضرت حق جل جلاله است. بر اساس این تحقیق، خدمتگزاری "خادم" در سیر سلوکی عرفانی با مدد معصوم (علیه السلام) در جایگاه انسان کامل و در آستان مبارک ایشان می تواند به فناء او در مخدوم تا بقاء بعد از فناء و دستگیری و ارشاد خلق منجر شود. تبیین این مطالب را باید در مولفه هایی نظیر انسان کامل، معرفت به مقام او، اطاعت پذیری، عشق ورزی، ارادت و حضور قلب در محضر معصوم (علیه السلام) به منظور سنخیت و تشابه رفتاری-اخلاقی و عملی خادم به مخدوم جستجو و پی گرفت.

    کلیدواژگان: خدمت، خادم، معصوم (ع)، عرفان، سلوک
  • مرتضی میرزایی*، صفدر رجب زاده، محمدعلی وطن دوست، حمزه علی بهرامی صفحات 59-78

    دشمنی وهابیت با اهل بیت عصمت و طهارت، مطلبی است که بر کسی پوشیده نیست. ابن تیمیه به عنوان پرچمدار اصلی این فرقه، همواره کوشیده است فضایل اهل بیت (ع) را انکار نماید و آنان را انسان های عادی جلوه دهد. وی با همین رویکرد تنقیص و انکار فضایل اهل بیت (ع)، شبهاتی را پیرامون جایگاه علمی امام رضا (ع) علیه اسلام مطرح می نماید و بر این باور است که شیعیان در مورد جایگاه ایشان غلو نمود ه اند. ادعاهایی مانند «عدم اعلمیت امام رضا (ع)»، «عدم نقل روایت از سوی امام رضا (ع)»، «عدم نقل روایت علما از ایشان» و «نیامدن روایات امام رضا (ع) در صحاح سته» از سوی ابن تیمیه برای انکار جایگاه والای امام رضا (ع) نقل شده است. در پژوهش حاضر به شیوه توصیفی - تحلیلی و با رویکرد انتقادی تلاش شده است، ضمن بررسی سخنان بزرگان اهل سنت و استناد به روایات موجود در کتاب های حدیثی و تفسیری اهل سنت، به ادعاهای ابن تیمیه پاسخ داده شود. در پایان این نتیجه به دست آمده است که ادعاهای ابن تیمیه درباره جایگاه امام رضا (ع)، مغالطه ای بیش نیست و با دیدگاه دیگر اندیشمندان اهل سنت ناسازگار است.

    کلیدواژگان: : امام رضا (ع)، ابن تیمیه، نقد، جایگاه علمی، اعلمیت، عالمان اهل سنت
  • سعید توفیق*، وجیهه میری صفحات 79-104

    تجهیز امام معصوم(ع) متوفی بدست امام معصوم در قید حیات یکی از مباحثی است که در اندیشه کلامی و فقهی شیعه مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشتار با شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی تطبیقی باور اعتقادی دو مکتب قم و بغداد در این خصوص پرداخته می شود. با بررسی رویکرد و دیدگاه دو مکتب قم و بغداد روشن می شود که مکتب قم با تعبد و التزام به روایات، تجهیز معصوم متوفی بدست معصوم بعدی را به عنوان قاعده ای قطعی، تغییرناپذیر و فرا زمانی و فرا مکانی می شناسد؛ حال آنکه فقهای متکلم مکتب بغداد بر خلاف فقهای محدث مکتب قم، نه تنها روایات وارده در خصوص تجهیز معصوم را در حوزه اخبار آحاد قرار می دهند؛ بلکه قطعیت و تغییرناپذیری این مسیله را به عنوان یک قاعده ی مسلم کلامی و فقهی نمی پذیرند.مکتب بغداد ضمن آنکه اولویت تجهیز معصوم را بدست معصوم بعدی پذیرفته است، اما آن را به درجه ای از قطعیت ارتقا نداده است تا در صورتی که برای امام زنده در تجهیز امام متوفی موانع و محدودیت هایی به وجود آمد، همچنان خود را ملتزم و متعبد به این قاعده بداند. مکتب متکلمان و محققان، قایل به تجهیز امام حسین، امام کاظم و امام رضا(ع) بدست معصوم بعدی نیست. از گزارش های تاریخی نیز چنین درک می شود که متولی تجهیز امام رضا(ع) عموی ایشان محمد بن جعفر الصادق(ع) بوده است.

    کلیدواژگان: مکتب قم، مکتب بغداد، تجهیز معصوم (ع)، امام رضا(ع)، ابن بابویه (شیخ صدوق)، شریف مرتضی
  • سمیه حمیدی*، احسان مزدخواه صفحات 105-137
    تربیت سیاسی از جمله مفاهیمی می باشد که در شکل دهی به چارچوب های حکومت اسلامی و مشخص سازی نوع کنش گری جامعه نقش اساسی را دارا است. تربیت سیاسی به نوعی فرآیندی می باشد که از امور غیر سیاسی آغاز می شود و بعد از آن به حوزه های بسیط تری سوق پیدا می کند. در اندیشه اسلامی و الگوی های رفتاری ایمه اطهار(علیه السلام) تربیت اجتماعی انسان و جامعه همواره از اهمیت والایی برخوردار بوده است. امامان معصوم از طریق تربیت اجتماعی و تربیت مدنی(تربیت سیاسی) همواره به تبیین معارف دینی در حوزه های فردی و حکومتی پرداخته اند و به تربیت انسان های طراز فرهنگ و هویت اسلامی اقدام نموده اند. در اندیشه سیاسی امام رضا(علیه السلام) اساسا مفهوم تربیت مدنی یا تربیت سیاسی در ارتباط با توانمند سازی جامعه مسلمین به منظور آگاه سازی و ارتقای سطح بینش آنان برای فهم روند های موجود می باشد. در این خصوص سوال اصلی پژوهش حاضر این است که در اندیشه امام رضا(علیه السلام) مفهوم تربیت سیاسی چیست و چه مولفه هایی را دارا می باشد؟ بر اساس یافته های پژوهش در الگوی رفتاری امام رضا(ع) تربیت سیاسی اساسا به معنای ملت سازی نوین اسلامی و تمدن سازی معنا می یابد و دارای مولفه ها و ویژگی های خاص خود می باشد، به طوری که حق مداری، عدالت، آزادی بیان، تکریم و احترام، مخاطب شناسی و آگاهی به زمانه از مهم ترین ویژگی های تربیت سیاسی در اندیشه و الگوی رفتاری ایشان است. بر این مبنا پژوهش فوق با رویکردی توصیفی - تحلیلی درصدد پاسخ به سوال اصلی گام برخواهد داشت.
    کلیدواژگان: امام رضا(علیه السلام)، تربیت، سیاست، تربیت سیاسی، اندیشه سیاسی
  • مهدی بیات مختاری* صفحات 139-163
    بی تردید هر مکتبی، شیوه زیستن ویژه ای را که مبتنی بر جهان بینی آن است، ارایه می دهد و شکل گیری جامعه مطلوب خود را در التزام به آن هنجارها ،قلمداد می کند. آیا می توان هنجارها، خصلتهای ایده آل و اصول رفتارهای اجتماعی مورد انتظار از یک مسلمان را،از گفتار و رفتار امام رضا(ع)،استخراج و به گونه نظام مند، تبیین کرد ؟نوشتار حاضر برای پاسخ به پرسش بالا، ابتدا گفتارها و رفتارهای امام رضا(ع) را به روش کتابخانه ای گردآورده و سپس به شیوه توصیفی و تحلیلی آن را سامان داده است.یافته های این پژوهش نشان از آن دارد که هشت نکته بنیادین ذیل، بیشتر مورد توجه و تاکید ایشان بوده است:1.فراگیری و فرادهی 2. تکریم شاعران متعهد3. پاسداشت اخوت ایمانی4. التزام به سخن پاک 5. مهرورزی به دیگران6. سخاوت و انفاق 7.کتمان صدقه وگریز از تحقیر 8 . چشم پوشی و گذشت خردمندانه.وچون امام رضا (ع) به سجایا و رفتارهای اجتماعی مذکور به گونه کامل آراسته بود، دوستی عام و خاص را به خود جلب کرد و«مرضی» دیگران قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، امام رضا(ع)، سیره، اخلاق اجتماعی
  • عبدالعلی پاکزاد* صفحات 165-189
    زیارت امام رضا (ع) در برخی روایات، سبب آمرزش گناهان زایر ذکر شده است.در نگاه نخست، مفهوم روایات زیارت امام رضا و آمرزش تمامی گناهان، با محتوای برخی از آیات قرآن « نساء/31»، که بخشش مومنان را منوط به اجتناب از گناهان بزرگ دانسته، و همچنین بسیاری از روایات و خصوص مدلول روایت صحیحه خیثمه که برداشته شدن عذاب و آمرزش گناهکار را به شناخت و در پیش گرفتن راه اهل بیت علیهم السلام معرفی کرده در تعارض می باشد. این نوشتار با رویکرد انتقادی و به روش توصیفی تحلیلی، در صدد ارایه مفهوم درست و حل تعارض روایات آمرزش گناهان زایر با برخی آیات و روایات خصوص روایت صحیحه خیثمه است.نگارنده در این پژوهش نشان داد:1. آمرزش صغایر با اجتناب از کبایر، به دارنده ولایت، و عارفین حق و حرمت اهل بیت (ع) اختصاص دارد؛2. با تراکم گناه کبیره، پس از تحمل سختی ها (بر حسب مقدار گناه) در دنیا، هنگامه مرگ، برزخ و محشر بخشیده و در صورت پاک نشدن اثرات گناه، در طبقه نخست جهنم قرار می گیرد و با شفاعت اهل بیت آمرزیده می شود و تعارضی بین مفهوم روایات زیارت امام رضا (ع) که از جمله کارکردهای آن را آمرزش زایر می داند؛ با محتوای متون دینی که آمرزش و رستگاری انسان ها را به داشتن ایمان، عمل صالح و تمسک و تبعیت از اهل بیت گره زده است؛ ندارد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، زیارت، آمرزش گناهان، روایت خیثمه، تعارض روایت
|
  • Mohammad Reza Anvari * Pages 9-37

    Ma'mun's approach in confronting Imam Reza is unique among the Umayyad and Abbasid caliphs before and after the infallible Imams; Because he took a demonstrative approach to the point that he offered to accept the government and insisted on accepting the Imam. The purpose of this article is to analyze the encounter of Imam Reza with Ma'mun as a pretender human being. Therefore, the main question of the article is to achieve the pattern of exposure of Imam Reza in the face of Ma'mun's demonstrative actions. The method of research is the hermeneutics of the text with an "inferential and component-oriented" approach. The research findings show that the Imam's actions in the face of Ma'mun's pretense can be analyzed in the form of "non-constructive", "revealing", "insightful" and "expedient" actions, which is the last type of Imam's action governing the previous three actions. All the actions of the Imam are performed in the circle of "divine providence". The ruling spirit of the Imam's actions is "guidance", which is both for the individual and for the general Islamic society, and this is the fundamental difference between the Islamic approach and other approaches. The Imam not only considers the guidance of Ma'mun as a hypocrite, but in this regard he does not hesitate to provide advice and guidance in the interests of the Islamic society and even to reform his government.

    Keywords: Imam Reza, demonstration, Demonstrative actions, Ma'mun
  • Amir Javan Arasteh *, Asghar Norouzi, Habibullah Keikha Pages 39-58

    Service and serving is one of the valuable topics that have been addressed in mystical sources as serving the elders and benefiting from the existence of the guide and the intended to the most perfect of them, namely the guardian of God and the perfect man.In this research, an attempt has been made to explain the truth of service and its degrees with a mystical approach by a descriptive-analytical method, and its behavioral functions in Infallible holy shrine (PBUH) have been clarified.Servant, Employee and how Pretending to be a servant are the degrees of service in mysticism, among which "servant" is the beloved of the servant and is close to Hazrat Haq Jalal.According to this research, serving the "servant" in the course of mystical behavior with the help of the infallible (PBUH) in the position of a perfect human being and at his holy shrine can lead to his annihilation in Guest or infallible to survive after annihilation and arrest and guidance of the people. The explanation of these matters must be in components such as the perfect man, knowledge of his position, obedience…

    Keywords: Service, servant, Infallible(PBUH), mysticism, Demeanor
  • Morteza Mirzaei *, Safdar Rajabzadeh, Mohammad Ali Watan Doost, Hamzeh Ali Bahrami Pages 59-78

    The enmity of Wahhabism with the Ahl al-Bayt of infallibility and purity is something that is not hidden from anyone. Ibn Taymiyyah, as the main flag bearer of this sect, has always tried to deny the virtues of the Ahl al-Bayt (AS) and make them look like ordinary human beings. With the same approach of denigrating and denying the virtues of the Ahl al-Bayt (AS), he raises doubts about the scientific position of Imam Reza (AS) against Islam and believes that the Shiites have exaggerated his position. Claims such as "Imam Reza (AS) is not known", "Imam Reza (AS) did not narrate the narration", "Imam Reza (AS) did not narrate from him" and "Imam Reza (AS) did not narrate in Sahah Setah" by Ibn Taymiyyah It has been narrated to deny the high position of Imam Reza (as). In the present study, in a descriptive-analytical manner and with a critical approach, while examining the sayings of Sunni elders and citing narrations in Sunni hadith and commentary books, Ibn Taymiyyah's claims are answered. In the end, it is concluded that Ibn Taymiyyah's claims about the position of Imam Reza (as) are nothing more than a fallacy and are inconsistent with the views of other Sunni thinkers.

  • Saeed Tofigh *, Vajiheh Miri Pages 79-104

    The burial of the late Imam by the Infallible Imam is one of the topics that has been considered in Shiite jurisprudential theological thought. In this article, a descriptive-analytical method compares the beliefs of the two schools of Qom and Baghdad in this regard. Examining the approach and perspective of the two schools of Qom and Baghdad, it becomes clear that the school of Qom, by worshiping and adhering to the narrations, recognizes the equipping of the deceased by the next infallible as a definite, unchangeable, trans-temporal and trans-spatial rule. However, the theologians of the Baghdad school, unlike the hadith jurists of the Qom school, not only show the narrations regarding the equipping of the infallibles in the field of individual news; Rather, they do not accept the The Baghdad school, while accepting the priority of equipping the infallible with the next infallible, has not elevated it to a degree of certainty until there are obstacles and restrictions for the living Imam in equipping the deceased Imam certainty and immutability of this issue as an indisputable theological rule of jurisprudence. Remain committed to this rule. The school of theologians and scholars does not believe in equipping Imam Hussein, Imam Kazem and Imam Reza (as) with the next infallible. It is also understood from historical reports that Imam Reza 's uncle Muhammad ibn Ja'far al-Sadiq was in charge of equipping him.

    Keywords: Qom school, Baghdad school, Imam Reza, Sheikh Sadough, Sharif Morteza
  • Somaye Hamidi *, Ehsan Mozdkhah Pages 105-137
    Political education is one of the concepts that plays a key role in shaping the frameworks of Islamic government and characterizing the type of action of society. Political education is a process that begins with non-political affairs and then moves on to simpler areas. In Islamic thought and the behavioral patterns of the Imams (as), the social education of man and society has always been of great importance. Infallible Imams, through social education and civic education (political education), have always explained religious teachings in the individual and governmental spheres and have trained human beings of Islamic culture and identity. In Imam Reza's (pbuh) political thought, the concept of civic education or political education is basically related to empowering the Muslim community in order to raise awareness and raise their level of insight to understand the existing trends. In this regard, the main question of the present study is what the meaning of political education in the thought of Imam Reza is (Pbuh) and what are its components? According to the research findings in the behavioral model of Imam Reza (Pbuh), political education basically means modern Islamic nation-building and civilization-building and has its own components and characteristics, such as right orientation, justice, freedom of expression, honor and respect. Audience and awareness of the time is one of the most important features of political education in their thought and behavior pattern. Based on this, the above research will take a descriptive-analytical approach to answer the main question.
    Keywords: Imam Reza (PBUH), Education, Politics, Political education, Political Thought
  • Mehdi Bayat Mokhtari * Pages 139-163
    Undoubtedly, each school offers a special way of life based on its worldview and considers the formation of its desired society in adherence to those norms. Can the norms, ideal characteristics and principles of social behaviors expected of a Muslim be extracted and explained systematically from the speech and behavior of Imam Reza (AS)? To answer the above question, the present article first begins with the speeches and Has collected the behaviors of Imam Reza (AS) in a library method and then organized it in a descriptive and analytical manner. The findings of this study show that the following eight basic points have been mostly considered and emphasized by him: 1. Learning and teaching 2. Honoring committed poets 3. Protecting the brotherhood of faith 4. Speak clearly 5. Loving others 6. Generosity and charity 7. Concealment of charity and avoidance of humiliation 8. Wise forgiveness of the crimes of others. And because Imam Reza (AS) was fully adorned with the mentioned social behaviors, he attracted general and special friendship and became "aaccepted" of others.
    Keywords: Lifestyle, Imam Reza (AS), Society, social ethics
  • Abdolali Pakzad * Pages 165-189
    The pilgrimage of Imam Reza (AS) was mentioned in some narrations as the reason for the forgiveness of the pilgrim's sins.At first glance, the concept of the above narrations, with the content of many authentic verses and narrations that bind the salvation of human beings to having faith, righteous deeds, adherence and obedience to the Ahl al-Bayt; Is in conflict.This article, with a critical approach and descriptive-analytical method, seeks to provide a correct concept and resolve the conflict between the narrations of the forgiveness of pilgrim sins and some verses and narrations.The author showed in this research that: With the concentration of great sin, after enduring hardships (according to the amount of sin) in the world, at the time of death, purgatory and doom are forgiven, and if the effects of sin are not erased, he is placed in the first floor of hell and is forgiven through the intercession of Ahl al-Bayt; And a conflict between the concept of the narrations of the pilgrimage of Imam Reza (AS) who considers the pilgrim's forgiveness as one of his functions With the content of religious texts that have tied the forgiveness and salvation of human beings to having faith, righteous deeds and adherence to the Ahl al-Bayt; does not have.
    Keywords: Imam Reza (AS), Pilgrimage, forgiveness of sins