فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 42 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 42 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود حسین پور*، محمد عبدالحسین زاده، حسین اصلی پور، وجه الله قربانی زاده صفحات 2-28

    لازمه تحلیل صحیح از فرآیند خط مشی گذاری، داشتن شناخت و فهم جامع از ابزارهای خط مشی است. سوال اصلی و مهم پژوهش حاضر این است که ابعاد و مختصات ابزارهای خط مشی به عنوان یک حوزه مطالعاتی جدید چیست؟ برای پاسخ به سوال مذکور تلاش می شود با بهره گیری از روش مرور نظام مند ادبیات تصویر کلان از ابعاد و مختصات مطالعات ابزارشناسی در علم خط مشی عمومی ارایه شود. با بهره گیری از روش مرور نظام مند ابتدا 526 اثر علمی خارجی شناسایی شدند و با انجام غربالگری آثار علمی طی چند مرحله 38 اثر علمی برای تحلیل انتخاب شدند. در مرحله تحلیل یافته ها با بهره گیری از روش ترکیب مضمونی، 108 مفهوم شناسایی شدند و ذیل 27 مقوله دسته بندی شدند و در نهایت ذیل شش محور کلان مفهوم شناسی ابزارهای خط مشی، جایگاه ابزارهای در مطالعات خط مشی عمومی، گونه شناسی ابزارهای خط مشی، ویژگی های ابزارهای خط مشی، عوامل موثر بر ابزارهای خط مشی و حوزه های نوین و آینده مطالعات ابزارهای خط مشی قرار گرفتند. جهت آینده مطالعات حوزه ابزارها خط مشی برای تاثیرگذاری بیشتر ابزارها باتوجه به درک ماهیت پیچیده رفتار انسان از طریق علوم رفتاری و بازاریابی اجتماعی و تمرکز بر مطالعات آزمایشگاهی و تجربی و هوشمندسازی و دیجیتالی شدن ابزارها برای بهینه سازی ابزارهای خط مشی است. اصلاح نگاه تک ابزاری در نهادهای تصمیم گیر، طراحی پیوست ابزاری برای سیاست ها، قوانین و برنامه ها، ابزارسازی برای ارتقای مشارکت های مردمی و بخش سوم و هوشمندسازی ابزارها باتوجه به اقتضایات نظام سیاستگذاری ملی از جمله توصیه های سیاستی بر اساس مطالعات ابزار خط مشی برای ارتقای نظام حکمرانی و خط مشی گذاری کشور است

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، طراحی خط مشی، ابزار خط مشی، ابزار حکمرانی، گونه شناسی ابزار خط مشی
  • سید مجید میری، محمدرضا اکبری، امیرحسین سوهانکار*، محمد فندرسکی، محمد عظیم زاده صفحات 30-56
    طبق پیش بینی های صورت گرفته، اوج تقاضای برق در ایران طی ده سال آینده دست کم به بیش از 100 هزار مگاوات خواهد رسید، این درحالیست که طبق آخرین آمار، در حال حاضر به دلیل عدم توسعه کافی ظرفیت نیروگاهی، حداکثر تقاضای قابل تامین بار الکتریکی کمتر از 60 هزار مگاوات است. ضعف در شیوه های تامین مالی پروژه های توسعه نیروگاهی اصلی ترین عامل این مسیله عنوان می شود. در مطالعه حاضر، ضمن بررسی شیوه کنونی تامین مالی توسعه ظرفیت نیروگاهی و واکاوی معایب و چالش های آن، ابزارها و روش های رایج تامین مالی پروژه های حوزه تولید برق در جهان مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به شرایط اقتصادی کشور، نهاد/نهادهای تامین کننده منابع مالی و نیازمندی ها و اهداف صنعت برق کشور، استفاده از روش تامین مالی جمعی، در قالب صندوق توسعه تولید و بهره وری انرژی جهت اجرای پروژه های مرتبط با این دو حوزه در ایران پیشنهاد شده است. نتایج نشان داد که مدل ارایه شده در این مقاله ضمن حفظ درآمد حاصل از دارایی های سرمایه ای در صنعت برق و حذف خروج پول از آن، منجر به کاهش اثرپذیری پروژه های توسعه نیروگاهی از جهش های ارزی و در نتیجه کاهش هزینه های تامین برق برای مشترکین نهایی خواهد شد. مبتنی بر نتایج حاصل شده، تغییر رویکرد از مدل تامین مالی فعلی به سمت مدل تامین مالی جمعی با رویکرد تفکیک هزینه های سرمایه ای از هزینه های عملیاتی و حفظ منابع مالی حاصل از درآمدهای سرمایه ای پروژه های نیروگاهی در این صنعت به عنوان یکی از سیاست های اصلی صنعت برق پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، سیاست گذاری انرژی، سرمایه گذاری مردمی، عرضه و تقاضای انرژی، تامین مالی بخش انرژی
  • فریبرز ظریفی*، علی اشرف خزائی، بهرام یوسفی، زهره حسنی صفحات 58-77

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل ورزش از منظر قانون گذاری در دوره ششم تا دهم مجلس شورای اسلامی بین سال های 1380 الی 1399 می باشد که در سطح توصیفی - تحلیلی به روش کیفی انجام گرفته است. داده های به شکل ثانویه و به روش کتابخانه ای- اسنادی گردآوری شده است. نتایج نشان داد از 17 مورد لوایح و طرح های ارایه شده، 7 فقره به شکل قانون اعمال شده است (41درصد) و از این تعداد 4 مورد مرتبط به لوایح هایی بوده است که از طرف قوه مجریه پیشنهاد شده است. بیشتر قوانین ورزشی و پیشنهادهای مصوب نشده، مرتبط به اصلاح قوانین و تغییر ساختار در ورزش بوده است و بر اساس سیاست گذاری آلموند و همکاران (2008) تمرکز لوایح و طرح های ورزشی مرتبط به حیطه های توزیعی و تنظیمی با اهداف، حمایت از سازمان ورزشی، کارایی و اثربخشی، روابط خارجی، توجه به ورزش قهرمانی و توسعه اماکن ورزشی است و این در حالی است که حیطه نمادین و استخراجی مواردی را در این ادوار به خود اختصاص نداده است و در قسمت پایانی پژوهش از منظر تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف دو مورد از مهم ترین مذاکرات ورزشی یعنی: طرح اختصاص درصدی از درآمد حاصل از پخش مسابقات ورزشی توسط صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به فدراسیون های ورزشی و طرح تبدیل سازمان تربیت بدنی و جوانان به وزارت ورزش و جوانان در سطوح توصیف، تفسیر و تبیین بررسی و از این رهگذر، پیوند میان متن و جامعه بازنمایی شده است.

    کلیدواژگان: ورزش، مجلس شورای اسلامی، لایحه، طرح، تحلیل گفتمان
  • منیژه موسویان، عبدالله خوشنودی*، مسعود نیکوقدم صفحات 78-98

    در میان منابع انسانی، توجه به مسایل جمعیتی به ویژه ساختار سنی جمعیت از اهمیت ویژه ای در مسیر رشد و توسعه اقتصادی جوامع برخوردار است. اگر برنامه‎ ریزی لازم برای مواجهه با تغییرات ساختار سنی جمعیت در هر کشوری صورت گرفته باشد، می تواند موجبات رفاه آن کشور را فراهم سازد، اما اگر این تغییرات به یک باره و بدون برنامه ریزی اتفاق بیافتد، می تواند آسیب جدی بر اقتصاد کشورها وارد سازد. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی تاثیر پیری جمعیت بر تورم در دو گروه منتخب از کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته طی دوره زمانی 2018-2000 با استفاده از روش داده های تابلویی است. نتایج تجربی تحقیق نشان می دهد که پیری جمعیت در هر دو گروه از کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته، تاثیر منفی و معناداری بر نرخ تورم داشته است. همچنین رشد نقدینگی و رشد تولید، به ترتیب دارای تاثیر مثبت و منفی بر تورم در هر دو گروه از کشورها بوده، که این موضوع با انتظارات تیوریکی مطابقت دارد. از سوی دیگر، نتایج حاکی از آن است که افزایش امید به زندگی در هر دو گروه از کشورها، تاثیر منفی و معناداری بر تورم در دوره مورد مطالعه داشته است.

    کلیدواژگان: پیری جمعیت، نرخ تورم، امید به زندگی، داده های تابلویی
  • سهیلا جشاری*، مرضیه اسفندیاری صفحات 100-116
    هدف مقاله استخراج پیشرا ن های مهم توسعه صادرات، تدوین سناریوها و ارایه راهبردهای مهم برای توسعه صادرات بخش کشاورزی است. اطلاعات مورد نیاز در قالب پرسشنامه دلفی و از نظر متخصصین و کارشناسان استخراج و پیشران های موثر بر توسعه صادرات شناسایی شد. این راهبردها می تواند در برنامه ریزی و سیاست گذاری راهنمای مدیران کشور باشد. برای این منظور از روش تحلیل ماتریس اثرات متقاطع استفاده شد. از بین پیشران های مهم پنج پیشران مهمترین بودند: تقویت ساختاری و محتوایی در حوزه بازاریابی، بسته بندی بر اساس سلایق بازار، تولید محصولات با کیفیت صادرات محور، برقراری روابط تجاری قوی با کشورها، تشکیل اتحادیه صنفی صادرکنندگان. با استفاده از پیشران های شناسایی شده فضای سناریو تدوین شد و سه سناریو که احتمال وقوع بیشتری داشتند شناسایی و تدوین شد و از بین آنها سناریوی دوم با 44 درصد به عنوان محتمل ترین سناریو انتخاب شد و سپس در قالب هر سناریو راهبردهایی مانند روش های بسته بندی مطابق با سلیقه مصرف کننده، متنوع کردن محصولات، تولید محصولات مناسب از لحاظ کیفی مطابق خواست بازار هدف، افزایش تجارت خارجی به عنوان موارد مهم توسعه اقتصادی و منبع ارزآوری در هر کشور در نظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: صادرات، آینده پژوهی، راهبرد، سناریونگاری
  • حسن احمدی*، زهیر صباغ پور اذریان صفحات 118-137

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل راهبردها و بسترهای مدیریت استعداد در آموزش عالی ایران به روش آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را اعضای هیات علمی دانشگاه های سراسری شهر تهران تشکیل دادند که در مرحله کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر و در مرحله کمی تعداد 122 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند . برای تحلیل داده های کیفی از تکنیک تحلیل موضوعی (تم) و به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS استفاده شد. یافته ها نشان داد مقوله های جو سازمانی (منزلت اجتماعی و حرفه ای، مدیریت مشارکتی)، تسهیلات سازمانی (فیزیکی، انسانی) و ساختار پویا (استقرار شایسته سالاری، روابط سازمانی مناسب) از بسترهای مورد نیاز و مقوله های توسعه آموزش (فرصت های مطالعاتی کافی، آموزش اعضای هییت علمی)، تمرکززدایی (آزادسازی نقد علمی، تفویض اختیار، حمایت مادی و معنوی)، طرح مدیریت استعداد (پرورش مدیران دانشگاه، آینده نگری) از راهبردهای مورد نیاز برای اجرای مدیریت استعداد می-باشند. نتایج یافته های دیگر پژوهش نشان داد که عوامل ساختار پویا، تسهیلات سازمانی، جو سازمانی تاثیر معنی داری بر راهبردهای مدیریت استعداد دارد. بنابراین عملکرد دانشگاه ها را می توان با شکوفایی استعدادهای اعضای هیات علمی در زمینه آموزش، پژوهش و فناوری و فراهم کردن فرصت هایی برای توسعه و رشد آنها بهبود بخشید. بر این اساس تهیه یک طرح جامع مدیریت استعداد اعضای هیات علمی در نظام آموزش عالی ، تسهیل زیرساخت های مطالعاتی و پژوهشی کشور، ساماندهی فرصت های مطالعاتی و بورس تحصیلی خارج از کشور از جمله پیشنهادات سیاستی این پژوهش است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت استعداد، شایستگی، هیات علمی
  • طاهره محمدی*، عادل زاهد بابلان صفحات 138-161
    هدف از انجام این پژوهش، دستیابی به الگوی تحقق فرهنگ کیفیت در آموزش عالی بود. ماهیت زمینه ای فرهنگ کیفیت ایجاب می کند که برای تحقق و توسعه ی آن، ابتدا فرایندها و سازوکارهای خاص آن، شناخته شوند. بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال بوده است که: «فرهنگ کیفیت در آموزش عالی چگونه محقق می شود؟». برای این منظور از روش تحقیق کیفی، به شیوه نظریه برخاسته از داده ها استفاده شده است. مصاحبه های عمقی با متخصصین آموزش عالی که در زمینه ی فرایند مورد مطالعه، صاحب اثر و تجربه بودند، انجام شد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استراس و کوربین و با کاربرد نرم افزار MAXQDA استفاده شد. تحلیل مصاحبه ها و همچنین اسناد و مطالعات مرتبط، منجر به شکل گیری نظریه شد. الگوی به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد، عوامل علی که منجر به تحقق فرهنگ کیفیت می شود، سنجش آغازین، نیازسنجی، شفافیت، حاکمیت ارزش و برنامه درسی است و جامعه، جو سازمانی و اهداف سازمانی، به عنوان عامل های محیطی بر مطلوبیت ایجاد فرهنگ کیفیت موثر است که چنانچه امور فوق مسیر تحقق را امکان پذیر نماید، راهبردهای بهبود مستمر، توانمندسازی، ارتباطات، فضیلت محسوب شدن فرهنگ کیفیت، رفتار شهروند سازمانی، ارتقا پداگوژی و اعتماد را پیش می گیرد که در نتیجه ی آنها، فرهنگ کیفیت شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، فرهنگ کیفیت، نظریه ی داده بنیاد
|
  • Davoud Hosseinpour *, Mohammad Abdolhosseinzadeh, Hosein Aslipour, Vajholah Ghrbanizadeh Pages 2-28

    Correct analysis of the policy-making process requires a comprehensive knowledge and understanding of policy-making instruments. The main question of the present study is what are the scope and dimensions of policy instrument as a new field of study?. In the present study, due to the importance of this issue, using the method of systematic literature review, we presenting big picture of the instrumental studies scope in public policy studies. Using the systematic literature review method, 526 foreign scientific documents were first identified and 38 scientific texts were selected for analysis by screening scientific documents in several stages. In the analysis phase, using the Thematic Synthesis method, 108 concepts were identified and classified into 27 categories. Finally, under the six major axes of conceptualization of policy instruments, position of instruments in public policy studies, taxonomy of policy instruments, characteristics of policy instruments, factors affecting Policy instruments and new areas and future of policy instruments study. The future direction of studies in this field is to pay attention to understanding the complex nature of human behavior through behavioral sciences and social marketing and focus on laboratory and experimental studies and smartening and digitizing tools to optimize policy instrument. Improving the one-tool approach in decision-making institutions, designing an instrumental appendix for policies, laws and programs, building tools to promote public participation and the third part and smartening tools according to the requirements of the national policy system, including policy recommendations based on policy tool studies to improve national governance and policy-making

    Keywords: Public Policy, policy design, policy instrument, governance tools, policy instrument taxonomy
  • Seyyed Majid Miri, Mohammadreza Akbari, Amirhossein Souhankar *, Mohammad Fendereski, Mohammad Azimzadeh Pages 30-56
    According to forecasts, the peak of Iran's electricity demand will reach at least 100,000 MW in the next 10 years, while due to insufficient development of power plant capacity, the maximum electricity demand of 60,000 MW could be met in Iran annually. Lack of proper financing methods for power plant development projects was the main reason in this regard. In the present study, by evaluating the current method of financing power plant capacity development and examining common tools and methods of financing power generation projects in the world and according to Iran's economic conditions, the institution(s) providing financial resources as well as the needs and goals of the country's electricity industry, using crowd-funding method in the form of Energy Production and Efficiency Fund for the financing of projects related to these two areas in Iran has been proposed. The results showed that the model presented in this paper, while maintaining the income from capital assets of the electricity industry and preventing the capital flight from the industry, would reduce the susceptibility of power plant development projects to national currency devaluation and thus reduce electricity supply costs for final subscribers. Based on the results, transition from the current financing model to the crowd-funding model aiming to separating capital costs from operating costs and maintaining financial resources from capital revenues of power plant projects is proposed as one of the main policies of the electricity industry.
    Keywords: Economic Development, Energy Policy, Crowd funding, Energy Balance, Energy financing
  • Fariborz Zarifi *, Ali Ashraf Khazaei, Bahram Yousefi, Zohreh Hassani Pages 58-77

    The purpose of this study is to study and analyze sports from the perspective of legislation in the sixth to tenth term of the Islamic Consultative Assembly between 2001 and 2020, which has been done at a descriptive-analytical level in a qualitative manner. Data are collected in a secondary form and using the library-documentary method. The results showed that out of 17 bills and plans submitted, 7 items have been implemented in accordance with the law (41%). Of these, 4 were related to bills proposed by the executive branch. Most of the sports laws and unapproved proposals have been related to the reform of laws and restructuring in sports. Also, the focus of sports bills and plans is related to the distributive and regulatory areas of policy-making. Almond et al(2008). Is that the symbolic and extractive realm has not been assigned to in these eras. n the final part of the research, from the perspective of Fairclough(2008) critical discourse analysis, two of the most important sports negotiations are: the plan to allocate a percentage of the income from broadcasting sports competitions by the Islamic Republic of Iran Radio to sports federations (sixth parliament) and the plan The transformation of physical education and youth organizations into the Ministry of Sports and Youth (eighth parliament) has been studied at the levels of description, interpretation and explanation, and through this, the link between the text and society has been represented.

    Keywords: Sports, Islamic Consultative Assembly, Bill, Plan, Discourse Analysis
  • Manizheh Moosavian, Abdollah Khoshnoodi *, MASOUD NIKOOGHADAM Pages 78-98

    Among human resources, attention to demographic issues, especially the age structure of the population, is of particular importance in the economic growth and development of communities. If the necessary planning is done to face the changes in the age structure of the population in each country, it can provide the welfare of that country, but if these changes happen suddenly and without planning, it can cause serious damage to the economies of countries. The main purpose of the present study is to investigate the effect of population aging on inflation in two selected groups of developing and developed countries over the period 2001-2018 using panel data method. Empirical results show that in both groups of developing and developed countries, population aging has a negative and significant effect on inflation rate. Also, the growth of liquidity and the growth of production had a positive and negative effect on inflation in both groups of countries, respectively, which is in line with theoretical expectations. On the other hand, the results indicate that the increase in life expectancy in both groups of countries had a negative and significant effect on inflation in the study period.

    Keywords: Population aging, inflation rate, life expectancy, Panel Data Method
  • Soheila Jeshari *, Marziyeh Esfandiari Pages 100-116
    The purpose of this article is to extract the important drivers of export development, to formulate scenarios and to present important strategies for the development of exports in the agricultural sector. The required information was identified in the form of a Delphi questionnaire from the point of view of extraction specialists and drivers affecting export development. These strategies can guide country managers in planning and policy making. For this purpose, the cross-matrix analysis method was used. Among the important drivers, the five most important were: including structural and content strengthening in the field of marketing, packaging based on market tastes, production of export-oriented quality products, establishing strong trade relations with countries, and forming an exporters' union. Using the identified propellants, the scenario space was compiled and three scenarios that were more likely to occur were identified and compiled. Among them, the second scenario was selected with 44% of the most probable scenarios. Diversification of products, production of suitable products in terms of quality according to the demands of the target market, increasing foreign trade is one of the important issues of economic development in any country and is a source of currency for the country.
    Keywords: Export, Future research, Strategy, scenariography
  • Hasan Ahmadi *, Zoheir Sabbaghpour Azarian Pages 118-137

    The purpose of this study was to identify and analyze the strategies and contexts of talent management in Iranian higher education in a heuristic mixed method. The statistical population of the present study consisted of faculty members of universities across Tehran who in the qualitative stage using purposive sampling 15 people and in the quantitative stage 122 people were selected by multi-stage cluster random sampling. Thematic analysis technique (theme) was used to analyze the qualitative data and the structural equation model with PLS software was used to analyze the quantitative data. Findings showed the categories of organizational climate (social and professional status, participatory management), organizational facilities (physical, human) and dynamic structure (establishment of meritocracy, appropriate organizational relationships) of the required contexts and categories of education development (Adequate study opportunities, faculty training), decentralization (liberalization of scientific criticism, delegation, material and spiritual support), talent management plan (training of university administrators, foresight) are some of the strategies needed to implement talent management. The results of other research findings showed that the factors of dynamic structure, organizational facilities, organizational climate have a significant effect on talent management strategies. Thus, the performance of universities can be improved by nurturing the talents of faculty members in the fields of education, research and technology and providing opportunities for their development and growth. Based on this, preparing a comprehensive plan for managing the talent of faculty members in the higher education system, organizing study opportunities and scholarships abroad, including suggestions This is the policy of this research.

    Keywords: higher education, Talent management, competence, Faculty
  • Tahereh Mohammadi *, Adel Zahedbabolan Pages 138-161
    The purpose of this study was to achieve a pattern of quality culture in higher education. The Ground nature of the culture of quality requires that in order to achieve and develop it, first its specific processes and mechanisms be known. Therefore, this study sought to answer the question: "How is the quality culture achieved in higher education?". For this purpose, qualitative research method, the method of Grounded Theory was used. In-depth interviews were conducted with higher education professionals who had experience and Author in the field of the study process and were selected by theoretical sampling method. Strauss and Corbin' content analysis method was used to analyze the data with using MAXQDA software. Analysis of the interviews, as well as related documents and studies, led to the formation of the theory. The model obtained from this study shows that the causal factors that lead to the realization of quality culture are initial assessment, needs assessment, transparency, value governance and curriculum, and society, organizational climate and organizational goals as environmental factors on the desirability of creating culture. Quality is effective that if the above things make the path to realization possible, strategies for continuous improvement, empowerment, communication, virtue of quality culture, organizational citizenship behavior, pedagogical promotion and trust, as a result of which, a culture of quality is formed.
    Keywords: Quality culture, Higher Education, grounded theory