فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 72، خرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید ایمان قطب، بتول سعادت، محمدحسن آسایش* صفحات 1-10

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش دلبستگی به خدا و هوش هیجانی در پیش بینی شفقت به خود زنان معلم شاغل در دبستان های شهر مشهد بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش، معلمان خانم دبستان های منطقه یک آموزش و پرورش شهر مشهد در سال 1400-1399بود، که از میان آن ها 100 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های شفقت به خود (SCS) (نف و همکاران، 2003)، هوش هیجانی (EQ-i) (بارآن، 1997) و دلبستگی به خدا در اسلام (M-SAS) (غباری بناب و حدادی کوهسار، 1390) استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 24 با روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که متغیرهای هوش هیجانی و دلبستگی به خدا با شفقت به خود رابطه مثبت معناداری دارند (01/0>p). بدین معنا که با افزایش نمرات در متغیرهای هوش هیجانی و دلبستگی به خدا، نمرات در شفقت به خود نیز افزایش می یابد. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای هوش هیجانی و دلبستگی به خدا در مجموع 36 درصد از واریانس متغیر شفقت به خود در بین معلمان خانم دبستان های منطقه یک آموزش و پرورش شهر مشهد را تبیین کنند؛ بنابراین می توان اینگونه بیان کرد که هوش هیجانی و دلبستگی به خدا نقش مهمی در ارتقاء شفقت به خود در معلمان دارند.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، هوش هیجانی، دلبستگی به خدا، معلمان
  • لیلا امیریان، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 11-24

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری مهارت های ارتباطی و مهارت های تحصیلی در رابطه هیجان خواهی و باورهای فراشناختی با ریسک پذیری دانش آموزان نوجوان دارای رفتارهای پرخطر بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره ی متوسطه ی دوم شهر کرج و در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 300 نفر از میان آن ها انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های رفتارهای پرخطر (RBH) زاده محمدی و همکاران (1390)، رفتارهای ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی (SAEBRS) کیلگوس و همکاران (2016)، هیجان خواهی (SS) زاکرمن و همکاران (1981)، باورهای فراشناختی (MB) ولز و کارترایت- هاتون (2004)، مهارت های ارتباطی بین فردی (AICS) فترو (2000) و مهارت های تحصیلی (AS) شعبانی و همکاران (1397) استفاد شد. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون  بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار بوده است. هیجان خواهی با سح معنی داری (1/0) و باورهای فراشناختی با سطح معنی داری (1/0) به صورت مستقیم با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی رابطه دارند. هیجان خو.اهی به صورت غیرمستقیم و با واسطه متغیر مهارت های ارتباطی بین فردی با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی ارتباط دارند (03/0). رابطه غیرمستقیم باورهای فراشناختی با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی از طریق مهارت های ارتباطی بین فردی تایید نشد (35/0). همچنین نتایج نشان داد هیجان خواهی به صورت غیرمستقیم و با واسطه متغیر مهارت های تحصیلی با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی ارتباط دارند (04/0). باورهای فراشناختی به صورت غیرمستقیم و با واسطه متغیر مهارت های تحصیلی با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی رابطه دارد (01/0).

    کلیدواژگان: ریسک پذیری، فرزندپروری، سبک های مقابله، باورهای فراشناختی، مهارت های ارتباطی، مهارت های تحصیلی
  • سیده سمیه اسدی، عباس بخشی پور رودسری*، سالومه ابطحی، شهناز عقیق، هانیه پاکروان صفحات 25-34

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی توانایی ذهنی سازی در رابطه بین ظرفیت تاملی والدین با بد تنظیمی هیجانی نوجوانان انجام گردید. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر و پسر بودند که در طیف سنی 11 تا 17 سال قرار داشتند و در سال تحصیلی 1400- 1399 مشغول به تحصیل در مناطق یک و دو شهرستان زنجان بودند. 200 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس برای این پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ذهنی سازی (RFQ) (ها و همکاران، 2013) و دشواری تنظیم هیجان- (DERS) (گرتز و رویمر، 2004) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. شاخص های برازش نشان دهنده ی برازش عالی داده ها با مدل اصلاح شده بود. ظرفیت تاملی والدین (هم مادر و هم پدر) به صورت غیرمستقیم و از طریق توانایی ذهنی سازی توانستند بد تنظیمی هیجانی در نوجوانان را پیش بینی کنند (001/0‹p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که ظرفیت تاملی والدین و توانایی ذهنی سازی در کنار هم می توانند نقش زیادی در پیش بینی بد تنظیمی هیجانی در نوجوانان داشته باشند و لزوم توجه به این عوامل در برنامه های ارتقا تنظیم هیجانی ضروری است.

    کلیدواژگان: بد تنظیمی هیجانی، ظرفیت تاملی والدین، ذهنی سازی
  • زینب خانجانی، هانیه پاکروان*، نگار قدیمی، سمیه اسدی صفحات 35-46

    ‏پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی نگرانی از تصویر بدنی در رابطه نگرش به جراحی زیبایی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی در نوجوانان انجام شد. طرح پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از میان کلیه نوجوانان 14 تا 18 ساله مدارس شهر تبریز در سال 1400، نمونه ای به حجم 357 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی SMD (ایجندن و همکاران، 2016)، نگرش به جراحی زیباییACSS (هاندرسون و هاندرسون، 2005) و نگرانی از تصویر بدنیBICI (لیتلتون و همکاران، 2005) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل مسیر استفاده شد که نتایج بیانگر برازش نسبتا مطلوب مدل فرضی پژوهش بود. یافته ها نشان داد اثر مستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی (13‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/0=β) و نگرانی از تصویر بدنی (41‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/0=β) بر نگرش به جراحی زیبایی و همچنین اثر غیرمستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر نگرش به جراحی زیبایی از طریق متغیر میانجی نگرانی از تصویر بدنی (26‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/0=β) مثبت و معنی دار است (05/0<p). با توجه به اینکه اثر غیرمستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر نگرش به جراحی زیبایی از طریق متغیر میانجی نگرانی از تصویر بدنی بیشتر از اثر مستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر نگرش به جراحی زیبایی است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که نگرانی از تصویر بدنی می تواند رابطه بین نگرش به جراحی زیبایی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی را میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، نگرش به جراحی زیبایی، نگرانی از تصویر بدنی
  • مریم مختارزاده، عبدالله شفیع آبادی*، حسن حیدری، حسن داوودی صفحات 47-58

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی طرحوراه درمانی بر مهارت های فراشناختی و احساس تنهایی و تحمل ناکامی دانشجویان دانشگاه اسلامشهر انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را دانشجویان خوابگاهی دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامشهر در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ی حالت فراشناختی (MQ) انیل و عابدی (1996)،  پرسشنامه احساس تنهایی (LQ) راسل (1996) و پرسشنامه تحمل ناکامی (FDQ) هارینگتون (2005) بود. گروه آزمایش 10 جلسه هفتگی به مدت 90 دقیقه تحت طرحوار درمانی قرار گرفت ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد اثر بخشی طرحواره درمانی موجب افزایش مهارت های فراشناختی (001/0=p) و بهبود تحمل ناکامی (001/0=p) و کاهش حس تنهایی (001/0=p) در دانشجویان می شود. با توجه به نتایج تحقیق می توان نتیجه گرفت که طرحواره درمانی به عنوان یک مداخله در بهبود مهارت های شناختی، تحمل ناکامی و حس تنهایی در دانشجویان از اثر بخشی لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، مهارت های فراشناختی، احساس تنهایی، تحمل ناکامی
  • معصومه صفری*، سیمین دخت رضاخانی، فریده دوکانه ای فرد صفحات 59-68

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای بخشودگی بین فردی در رابطه بین تمایزیافتگی و شایستگی اجتماعی دانشجویان بود. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش، شامل دانشجویان دختر دانشگاه تهران در همه مقاطع در سال 1399 بودند. به منظور جمع آوری داده ها 378 نفر از آن ها به روش در دسترس انتخاب شده و به صورت آنلاین مورد سنجش قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه شایستگی اجتماعی (SCQ) (پرندین، 1385)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DSI) (اسکورن و اسمیت، 2003) و مقیاس بخشودگی بین فردی (IFS) (احتشام زاده و همکاران، 1389) انجام شد. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS-24 و AMOS-24 تحلیل شدند. ضرایب مسیر تمایزیافتگی بر بخشودگی بین فردی (001/0=P، 635/0=β) و بخشودگی بین فردی بر شایستگی اجتماعی (001/0=p، 649/0=β) معنادار بود (05/0>P)؛ اما مسیر مستقیم تمایزیافتگی بر شایستگی اجتماعی معنادار نبود (122/0=p، 149/0=β). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که مسیر غیرمستقیم تمایزیافتگی بر شایستگی اجتماعی با نقش میانجی بخشودگی بین فردی (001/0=P، 412/0=β) معنادار بود (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که بخشودگی بین فردی بین تمایزیافتگی و شایستگی اجتماعی دانشجویان دختر نقش میانجی کامل دارد.

    کلیدواژگان: بخشودگی، تمایزیافتگی، شایستگی
  • مائده علی اکبری*، مریم اصل ذاکر صفحات 69-80

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودکارآمدی مادران و علایم اضطرابی کودکان پیش دبستانی دارای علایم اضطرابی شهر تهران  بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان پنج تا شش ساله دارای علایم اضطرابی مهدکودک های شهر تهران، در سال تحصیلی 98-1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری جایگذاری شدند. در این پژوهش گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند. همچنین شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسش نامه های اضطراب کودکان پیش دبستانی (PAS، اسپنس و همکاران، 1996) و خودکارآمدی والدین (PSAM، دومکا و همکاران، 1996) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش خودکارآمدی (05/0p< ،610/27= F) و کاهش علایم اضطرابی (05/0p< ،329/32= F) کودکان اثر داشته و این تاثیر در دوره پیگیری پایدار مانده است. باتوجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که باید به نقش دوره های فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی در پیشگیری و کاهش مشکلات روان شناختی کودکان پیش دبستان توجه کرد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، ذهن آگاهی، خودکارآمدی، علائم اضطرابی
  • معصومه گوهری داناپور، وحیده نیری* صفحات 81-90

    پرستاران به عنوان یکی از ارکان اساسی و تاثیرگذار بحث حوزه بهداشت، نیازمند روحیه مسیولیت پذیری هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی پیش بینی مسیولیت پذیری اجتماعی پرستاران بر اساس سبک های دلبستگی، سبک های هویت و اضطراب کرونا بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه پرستاران بیمارستان آموزشی درمانی شهید بهشتی شهر قم در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 180 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان کارول و همکاران (SCR) (1991)، پرسشنامه سبک هویت برزونسکی (ISI) (1989)، پرسشنامه دلبستگی کولینز و همکاران (RAAS) (1990) و اضطراب کرونا ویروس (1398) بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل رگرسیون به روش همزمان بود. یافته ها نشان داد که سبک های هویت، سبک های دلبستگی و اضطراب کرونا توانایی پیش بینی مسیولیت پذیری اجتماعی در پرستاران را دارد و درمجموع 5/27 واریانس متغیر مسیولیت پذیری اجتماعی را تبیین می کند (05/0>p). نتیجه گیری می شود که سبک های هویت، سبک های دلبستگی و اضطراب کرونا در پیش بینی مسیولیت پذیری اجتماعی نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، سبک های هویت، سبک های دلبستگی، اضطراب کرونا
  • عباس مهرابی، مهدی زارع بهرام آبادی*، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 91-100

    در حوزه مشاوره و روانشناسی خانواده، رویکردهای گوناگون با هدف کاهش تعارض ها و آشفتگی های ارتباطی میان زوجین به وجود آمده است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو رویکرد مشاوره خانواده مک مستر و نیکلز بر انطباق پذیری زوجین بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل است. جامعه پژوهش را کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان بروجرد در سال 1400-1399 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 36 زوج دارای ناسازگاری زناشویی به عنوان نمونه انتخاب شدند.  ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه انطباق پذیری اولسون و همکاران (FACES-III) (1985) بود. مداخله ی خانواده درمانی مک مستر طی 10 جلسه 5/1 ساعته هفته ای یکبار و خانواده درمانی نیکلز طی 12 جلسه 5/1 هفته ای یکبار ساعته انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (با اندازه گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد خانواده درمانی مک مستر و خانواده درمانی نیکلز بر انطباق پذیری در زوجین موثر هستند (05/0>P). همچنین یافته ها نشان داد بین اثربخشی دو مداخله خانواده درمانی مک مستر و خانواده درمانی نیکلز در انطباق پذیری تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p). از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که استفاده از الگوی مک مستر و نیکلز برای بررسی بیشتر عملکرد و ساختار خانواده و به تبع آن برنامه ریزی درمانی و بررسی نتایج مداخلات خانواده درمانی برای خانواده ها به صورت موردی کاربردی است.

    کلیدواژگان: رویکرد مشاوره خانواده مک مستر، نیکلز، انطباق پذیری
  • احمد عسگری زاده، سعید قنبری* صفحات 101-114

    شرم هیجانی خودآگاه و ناتوان کننده است که هم در جوار دیگران و هم در تنهایی تجربه می شود. پژوهش های بسیاری از رابطه میان استعداد شرم، یعنی گرایش به تجربه شرم در غیاب محرک های متناسب، و آسیب شناسی روانی حکایت دارند. استعداد شرم ریشه هایی تحولی داشته و در این باره میان نظریه پردازان نامدار اتفاق نظر وجود دارد. فرض بر این است که ناایمنی در دلبستگی و نقص در ظرفیت ذهنی سازی، که دست دردست هم و در بستر تجارب اولیه کودکی شکل می گیرند، موجب کاشته شدن بذر استعداد شرم در فرد می شوند. مقاله حاضر تلاشی است در راستای یکپارچه سازی پیشینه نظری و پژوهشی درباره رابطه استعداد شرم با سبک های دلبستگی و ظرفیت ذهنی سازی، و طرح پیشنهاد هایی برای پژوهش های آینده در این حیطه.

    کلیدواژگان: شرم، استعداد شرم، نظریه دلبستگی، ظرفیت ذهنی سازی
  • مهتاب برخورداری*، محسن حجت خواه، محمدسجاد صیدی صفحات 115-124

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش واسطه ای خود شفقت ورزی و مثبت اندیشی در رابطه بین سبک های دلبستگی و شادکامی نوجوانان بود. پژوهش حاضر از نظر هدف جز پژوهش های بنیادی و از نظر روش از نوع مطالعات همبستگی (مدل یابی معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان هلیلان در سال1401-1400 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های این پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان (AAI) سیمپسون (1990)، پرسشنامه خودشفقت ورزی  (SCS) نف (2003)، پرسشنامه افکار خودآیند مثبت (ATQ-P) اینگرام و ویسنیکی (1988) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI)  آرگیل و همکاران (1989) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد شادکامی با سبک دلبستگی ایمن رابطه مثبت و معنا دار (15/0β=) و با سبک دلبستگی ناایمن رابطه منفی و معنادار (35/0-=β) داشت. از سوی دیگر رابطه شادکامی با سبک دلبستگی ایمن از طریق خودشفقت ورزی و مثبت اندیشی مثبت و معنادار (27/0=β) و با سبک دلبستگی ناایمن منفی و معنادار (22/0-=β) بود. مدل از برازش مطلوب برخوردار بود. می توان نتیجه گرفت که شادکامی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق دو متغیر خودشفقت ورزی و مثبت اندیشی  با سبک های دلبستگی رابطه دارد. بنابراین خود شفقت ورزی و مثبت اندیشی می توانند در رابطه بین سبک های دلبستگی و شادکامی نقش واسطه ای ایفا کنند.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، سبک های دلبستگی، شادکامی، مثبت اندیشی
  • هیوا محمودی*، مونا عامری، قاسم فرهادی صفحات 125-134

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین تغییر رفتار جنسی، عملکرد خانواده و صمیمیت زناشویی در بزرگسالان متاهل 20 تا 50 ساله حین همه گیری کووید-19 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه کارمندان متاهل ادارات دولتی و خصوصی شهر کوهدشت در سال 1400-1399 تشکیل دادند (1935=N) که از بین آنها به صورت دردسترس 338 نفر به عنوان نمونه توسط جدول مورگان انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تغییر رفتار جنسی (SBCQ) (2020)، سنجش عملکرد خانواده (FAD) (1983) و مقیاس صمیمیت زناشویی (MIS) (1983) بود. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین مقاربت جنسی، میل جنسی، رضایت جنسی و عملکرد خانواده با صمیمت زناشویی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد و مولفه رضایت جنسی با صمیمت زناشویی بالاترین همبستگی را دارد (01/0 >P). همچنین تحلیل رگرسیون ورود نشان داد که رضایت جنسی، عملکرد خانواده ، میل جنسی و فراوانی مقاربت جنسی در مجموع 54/0 واریانس صمیمت زناشویی را تبیین می کنند (01/0 >P). بنابراین عوامل رفتار جنسی و عملکرد خانواده عوامل مستقل مهم تعیین کننده صمیمیت زناشویی در بین افراد 20 تا 50 ساله بودند. این می تواند اطلاعات حمایتی را برای مراقبت های بهداشتی فراهم کند تا برنامه ها و خدمات مداخله ای را برای ترویج توسعه هماهنگ روابط صمیمانه ایجاد کند.

    کلیدواژگان: تغییر رفتار جنسی، عملکرد خانواده، صمیمت زناشویی، کووید-19
  • معصومه قریب بلوک، نیلوفر میکائیلی*، سجاد بشرپور صفحات 135-148

    خواب یکی از مهم ترین فرایندهای چرخه های شبانه روزی است که نقش زیادی در سلامت ذهنی و جسمی فرد بویژه در دوران نوجوانی دارد. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت خواب دانش آموزان بر اساس حساسیت اضطرابی، اعتیاد به اینترنت و بهشیاری بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های توصیفی و از لحاظ روش از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره منوسطه دوم دبیرستان شهرستان دامغان در سال 1400-1399 تشکیل دادند که از بین آنها 329 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی حساسیت اضطرابی ASI (ریس و همکاران، 1986)، اعتیاد به اینترنت   IAT (یانگ، 1998)، بهشیاری MMAS (رایان و براون، 2003) و کیفیت خوابPSQI (بویس، 1989) بود.  داده های  پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین حساسیت اضطرابی، اعتیاد به اینترنت و بهشیاری با کیفیت خواب دانش آموزان رابطه معناداری وجود داشت (05/0<p). همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متفیرهای پیش بین حساسیت اضطرابی، اعتیاد به اینترنت و بهشیاری می توانند 17/0واریانس کیفیت خواب را در دانش آموزان تبیین کنند (001/0<p). نتایج نشان می دهدکه حساسیت اضطرابی، اعتیاد به اینترنت و بهشیاری در کیفیت خواب دانش آموزان نقش دارد. توجه روانشناسان و متخصصان بهداشت به نقش این متغیرها می تواند در بهبود کیفیت خواب دانش آموزان نقش موثر و پیشگیرانه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بهشیاری، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب
  • فائزه فکور، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 149-158

    پژوهش حاضر باهدف تدوین بسته آموزشی فرزند پروری مبتنی بر روان درمانی انگیزشی و امکان سنجی آن بر بهبود فرزند پروری مادران و کاهش اضطراب کودکان مبتلا به نافرمانی مقابله ای انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای پسران ابتدایی مبتلا به نافرمانی مقابله ای در منطقه 3 شهر مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 بود که به روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر از مادرانی که پسران مبتلا به نافرمانی مقابله ای داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر)  و گواه (20 نفره) جایگزین شدند ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای (CSI-4) گادو و همکاران (1994)، پرسشنامه اضطراب بک (PAI) (1990) و پرسشنامه شیوه فرزند پروری (PSDQ) رابینسون و همکاران (2001) بود. گروه آزمایش 15 جلسه یک ساعته و دو روز در هفته در جلسات آموزشی شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری و با نرم افزار Spss 26 تحلیل شد. نتایج آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش فرزند پروری مبتنی بر روان درمانی انگیزشی منجر به بهبود سبک فرزند پروری مادر و کاهش اضطراب کودکان شده است (001/0P <). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که آموزش فرزند پروری مبتنی بر روان درمانی انگیزشی موجب بهبود سبک فرزند پروری مادر و کاهش اضطراب کودکان می گردد و می توان از این آموزش در جهت کاهش اضطراب کودکان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روان درمانی انگیزشی، اختلال نافرمانی مقابله ای، اضطراب، سبک فرزند پروری
  • سعید پور نقاش تهرانی*، شقایق خاکی صدیق صفحات 159-170

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده، در پیش بینی اعتیاد به پلتفرمهای اجتماعی، بر اساس سبک های دلبستگی در کاربران بزرگسال اینستاگرام شهر تهران بوده است. روش پژوهش از نوع توصیفی،  غیر آزمایشی و کمی از نوع همبستگی و  مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه کاربران بزرگسال اینستاگرام شهر تهران بودند که از میان جامعه تعداد 525 نمونه، به روش در دسترس و با به اشتراک گذاری پرسش نامه های پژوهش، شامل پرسش نامه ی سبک دلبستگی بزرگسال (بشارت 1384)،یرسش نامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی (خواجه احمدی1395) و پرسش نامه حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت1990) انتخاب شدند. یافته های حاصل ازهمبستگی میان متغیرهای پژوهش نشان می دهند که بین سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با اعتیاد به شبکه ی اجتماعی ارتباط معنادار وجود دارد. ولی بین سبک دلبستگی ایمن و اعتیاد به پلتفرمهای اجتماعی ارتباط معنی داری یافت نشد. همچنین، میان حمایت اجتماعی ادراک شده و اعتیاد به پلتفرمهای اجتماعی رابطه ی معنی دار با جهت منفی وجود داشت. رابطه ی سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با حمایت اجتماعی ادراک شده معنادار و منفی است و بالعکس رابطه مثبت معنی دار بین سبک دلبستگی ایمن و حمایت اجتماعی ادراک شده وجود دارد. همچنین،  مدل پژوهش نشان می دهد که نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده تنها در رابطه ی سبک دلبستگی ایمن با اعتیاد به پلتفرم های اجتماعی معنادار بوده است، با این حال نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه ی سبک های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی با اعتیاد به پلتفرمهای اجتماعی، تایید نشد.از یافته های پژوهش می توان  در درک بهتر عوامل و  نظریات مرتبط با اعتیاد به پلتفرم های اجتماعی بهره برد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، سبک های دلبستگی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • افسانه مرادی*، سمیره کریمی، الهام حسامی صفحات 171-182

    در زمان همه گیری کووید-19، سلامت روانی پرستاران و کارکنان بخش های مرتبط با بیماران بسیار حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری و تجربه علایم استرس پس از سانحه در کادر درمان بیماران مبتلا به کووید-19 است. پژوهش حاضر جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه کادر درمان بیماران مبتلا به کووید-19 شاغل در بیمارستان های شهر تهران در ماه های خرداد و تیر سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 677 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی  MCCP: کین و همکاران، 1988 ، پرسشنامه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری (PVDQ: دانکن و همکاران، 2009) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ: گارنفسکی و همکاران، 2002) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزارهای Amos نسخه 24 و SPSS نسخه 22 انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدل از برازش مطلوبی برخوردار می باشد، آسیب پذیری ادراک شده بر تجربه علایم PTSD اثر معناداری ندارد، ولی تنظیم شناختی هیجان مثبت بر PTSD اثر معنادار منفی و تنظیم شناختی هیجان منفی بر PTSD اثر معنادار مثبت دارد (001/0>ρ). علاوه بر این، نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه آسیب پذیری ادراک شده و PTSD معنادار بود (001/0>ρ). می توان نتیجه گرفت که آسیب پذیری ادراک شده به واسطه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می تواند زمینه تجربه علایم اختلال استرس پس از سانحه باشد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، آسیب پذیری ادراک شده، تنظیم شناختی هیجان
  • هلیا بهروزنیا*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 183-194

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی چالش های پیش روی مادران شاغل در حیطه ی نگهداری از فرزندان خردسال بود. پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی صورت گرفت. جامعه ی پژوهش، مادران شاغل دارای فرزند خردسال در کادر درمان بیمارستان علی اکبر مشهد در سال 1400 بودند. مصاحبه شوندگان با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و با مصاحبه با 9 شرکت کننده تکمیل شد. داده ها با مصاحبه های بدون ساختار و عمیق به دست آمد و با روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها در 5 مضمون اصلی «مشکلات مربوط به شیوه های مختلف نگهداری، مشکلات مربوط به بیماری فرزندان، احساس گناه، ضرورت وجود فرد حامی و مشکلات شغلی» طبقه بندی شدند. با توجه به یافته های پژوهش، زنان شاغل، پس از فرزندآوری در حیطه ی نگهداری از فرزندانشان با مشکلات و چالش های متعددی رو به رو بودند. از آنجایی که بخش مهمی از جامعه ی ما را زنان و مادران تشکیل می دهند، برطرف نکردن مشکلات و دغدغه های آن ها، می تواند جامعه را در به کارگیری این سرمایه های انسانی ارزشمند به ویژه در مشاغل مهم و حساسی مانند کادر درمانی محروم نماید؛ بنابراین جهت ارتقای کیفیت شغلی و مادری آن ها، نیاز به توجه بیشتر و فراهم آوردن اقداماتی جهت کاهش این دغدغه ها می باشد.

    کلیدواژگان: مادران شاغل، نگهداری از فرزند، پدیدارشناسی
  • سجاد اسلامیان، ربابه نوری قاسم آبادی*، جعفر حسنی صفحات 195-206

    اضطراب امتحان از مشکلات رایج دانش آموزان است که کارآیی شان را می کاهد و عملکرد فرد را هنگام امتحان مختل کند. هدف از این پژوهش روابط ساختاری اضطراب امتحان بر پایه کمال گرایی با تاکید بر نقش میانجی راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند که تعداد 456 نفر به روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. ابزارها شامل سیاهه اضطراب امتحان (TAI) ابوالقاسمی و همکاران (1375)، مقیاس کمال گرایی چندبعدی (MPS) هویت و فلت (1991)، فرم کوتاه پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی (CERQ) گارنفسکی و کرایج (2006) بود. داده های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و AMOS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کمال گرایی و راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان، رابطه مستقیم و غیرمستقیم معنادار به طور مثبت اضطراب امتحان را در دانش آموزان پیش بینی کردند (05/0>p). همچنین، علاوه بر آن تنظیم شناختی هیجان سازش نایافته نقش میانجیگری در این پیش بینی داشت (05/0<p). با توجه به یافته های پژوهش، کمال گرایی و تنظیم شناختی هیجان سازش نایافته در دانش‏آموزان می توانند بر اضطراب امتحان آنان اثرگذار باشد. لذا پیشنهاد می شود مداخلات درمانی مبتنی بر غلبه بر کمال گرایی و مداخلات مبتنی بر تنظیم شناختی هیجان در درمان اضطراب امتحان دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، کمال گرایی، تنظیم شناختی هیجان سازش نایافته
  • ریحانه هاشمی سراج، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل صفحات 207-218

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور و طرح واره درمانی بر تحمل آشفتگی و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در زنان مبتلا به پراشتهایی روانی بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اختلال پراشتهایی عصبی در شهر کرج در سال 1401- 1400 بود. نمونه آماری شامل 45 نفر از این زنان بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه انتظار درمان و 30 نفر در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) جایگزین گردیدند. گروه اول روان درمانی کوتاه مدت راه حل مبتنی بر الگوی دشازر؛ گروه دوم طرح واره درمانی مبتنی بر الگوی یانگ و همکاران را به ترتیب طی 8 و 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس تحمل ناپذیری بلاتکلیفی فریستون (IUS) (1994) و مقیاس خودسنجی سیمونز و گاهر (2005) (DTS) جمع آوری شد. ا داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (با اندازه گیری مکرر) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور و طرح واره درمانی بر تحمل آشفتگی و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی زنان مبتلابه پراشتهایی روانی اثربخش بوده هستند (05/0<p)، اما ابا توجه به نتیجه به دست آمده از آزمون بونفرونی هیچ تفاوتی در اثربخشی این دو در افزایش تحمل آشفتگی و کاهش تحمل ناپذیری بلاتکلیفی مشاهده نشد (05/0<p) نتیجه گیری می شود این دو مداخله تاحد زیادی توانستند تحمل آشفتگی و تحمل پذیری بلاتکلیفی را افزایش دهند و از این رو می توانند در درمان مبتلایان به پراشتهایی روانی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: پراشتهایی روانی، تحمل آشفتگی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، روان درمانی راه حل محور، طرح واره درمانی
  • معصومه حصاری، علی محمد رضایی*، سیاوش طالع پسند صفحات 219-232

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس پریشانی روانشناختی و اضطراب کرونا انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه اول و دوم شهرستان بجنورد در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از بین آن ها تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی (APS، سواری،2011)، پرسشنامه پریشانی روانشناختی (k-10، کسلر،2002) و مقیاس اضطراب کرونا (CDAS، علی پور و همکاران، 2020) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد همبستگی بین پریشانی روانشناختی و اضطراب کرونا با اهمال کاری تحصیلی مثبت و معنی داری   (01/0 ≤p) می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد 43 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی بر اساس متغیر پریشانی روانشناختی تبیین می شود و متغیر اضطراب کرونا در حضور متغیر پریشانی روانشناختی سهم معنی داری در تبیین اهمال کاری تحصیلی ندارد. در نهایت بر اساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود به منظور کاهش اهمال کاری تحصیلی تدابیر لازم به منظور کاهش پریشانی روانشناختی دانش آموزان اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، اهمال کاری تحصیلی، پریشانی روانشناختی
|
  • Seyed Iman Ghotb, Batul Saadat, MohammadHassan Asayesh* Pages 1-10

    The purpose of this study was to investigate the role of attachment to God and emotional intelligence in predicting self-compassion for women teachers working in primary schools in Mashhad. The design of the present study was a descriptive correlation. The statistical population in this study was female primary school teachers in district one of education in Mashhad from 1399-1400, from which 100 people were selected as a sample by the available sampling method. To collect data from the Self-Compassion Questionnaire (SCS) (Nef et al., 2003), Emotional Intelligence (EQ-i) (Baran, 1997), and Attachment to God in Islam (M-SAS) (Ghobari-Bonab). And Haddadi Koohsar, 2011) were used. The results were analyzed using Spss software version 24 using Pearson correlation and simultaneous multiple regression. The results showed that the variables of emotional intelligence and attachment to God have a significant positive relationship with self-compassion (p <0.01). This means that by increasing the scores on the variables of emotional intelligence and attachment to God, the scores on compassion also increase. Multiple regression analysis also showed that the variables of emotional intelligence and attachment to God in total explain 36% of the variance of the variable of self-compassion among female primary school teachers in district one of education and upbringing in Mashhad; Therefore, it can be said that emotional intelligence and attachment to God play an important role in promoting self-compassion in teachers.

    Keywords: Self-compassion, Emotional Intelligence, Attachment to God, Teachers
  • Leila Amirian, Ezatolah Ghadam Pour*, Mohamad Abbasi Pages 11-24

    The aim of this study was to investigate the mediating role of communication skills and academic skills in relation to emotion-seeking and metacognitive beliefs in the risk-taking of adolescent students with high-risk behaviors. The method of the present study is descriptive correlation and is a structural equation model. The statistical population of the present study was all male and female high school students in the city of Karaj in the academic year 1399-1400, from which 300 people were selected by multi-stage cluster random sampling method. To collect data from the Risk Behavior Questionnaire (RBH) of Zadeh Mohammadi et al. (2011), Social, Academic and Emotional Risk Behavior Questionnaire (SAEBRS), Kilgus et al. (2016), Zuckerman et al. Et al., Metacognitive Beliefs (MB) of Wells and Cartwright-Hutton (2004), Interpersonal Communication Skills (AICS), Fatro (2000) and Academic Skills (AS), Shabani et al. (1397) were used. Structural equation modeling and bootstrap test were used to analyze the data. The results showed that the proposed model had a good fit. Excitement with a level of significance (0.1) and metacognitive beliefs with a level of significance (0.1) are directly related to social, academic, and emotional risk-taking. Emotion-temperament indirectly and through the variable of interpersonal communication skills are related to social, academic, and emotional risk-taking (0.03). The indirect relationship between metacognitive beliefs and social, academic, and emotional risk-taking through interpersonal communication skills was not confirmed (0.35). The results also showed that emotion seeking is indirectly related to social, academic, and emotional risk-taking through the variable of academic skills (0.04). Metacognitive beliefs are indirectly related to social, academic, and emotional risk-taking through the variable of academic skills  (0.01).

    Keywords: Risk-taking, parenting, coping styles, metacognitive beliefs, communication skills, academic skills
  • Somayeh Asadi, Abbas Bakhshipour Roudsari*, Salome Abtahi, Shahnaz Aghigh, Hanie Pakravan Pages 25-34

    The aim of this study was to investigate the mediating role of mentalization ability in the relationship between parental reflective functioning and adolescent emotional dysregulation. The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was male and female students who were in the age range of 11 to 17 years, who in 2020-2021 were studying in regions one and two of Zanjan City. 200 people were selected using available sampling for this study. The research instruments included the Reflective Function Questionnaire (RFQ) (Ha & et al., 2013) and Difficulties in Emotion Regulation Scale- (DERS) (Gratz & Roemer, 2004). Data were analyzed using the Pearson correlation test and path analysis. Fit indicators showed an excellent fit of the data with the modified model. Parental reflective functioning (both mother and father) was indirectly able to predict emotional dysregulation in adolescents through the ability to mentalize (p<0.001). From the results, it can be concluded that Parental reflective functioning and the ability to mentalize together can play a major role in predicting emotional dysregulation in adolescents and it is necessary to pay attention to these factors in emotional regulation promotion programs.

    Keywords: emotional dysregulation, Parental reflective functioning, mentalization
  • Zaynab Khanjani, Hanie Pakravan*, Negar Ghadimi, Somayeh Asadi Pages 35-46

    This study aimed to investigate the mediating role of body image anxiety in the relationship between attitudes toward cosmetic surgery and social media addiction in adolescents. The design of the study was descriptive-correlational by path analysis. To achieve the objectives of the research, among all adolescents aged 14 to 18 years old in Tabriz schools in 1400, a sample of 357 people was selected by the available sampling method. Data were collected using SMD Social Network Addiction Questionnaire (Ejenden et al., 2016), ACSS Attitude Towards Cosmetic Surgery (Henderson and Henderson, 2005), and BICI Body Image Concern (Littleton et al., 2005). To analyze the data, the path analysis method was used, which showed a relatively good fit for the hypothetical research model. Findings showed the direct effect of social media addiction (β = 0.13) and body image anxiety (41 / Β = 0) on the attitude towards cosmetic surgery and also the indirect effect of social media addiction on the attitude towards cosmetic surgery through the mediating variable of body image concern (β = 0.26) It is positive and significant (p <0.05). Considering that the indirect effect of social media addiction on attitudes toward cosmetic surgery through the mediating variable of body image concern is greater than the direct effect of social media addiction on attitudes toward cosmetic surgery; Therefore, it can be concluded that body image concerns can mediate the relationship between attitudes toward cosmetic surgery and social media addiction.

    Keywords: Addiction to social media -Attitudes toward cosmetic surgery - Concerns about body image
  • Maryam Mokhtarzadeh, Abdollah Shafi Abadi*, Hassan Heidari, Hassan Davoodi Pages 47-58

    The purpose of this study aimed to effectiveness of schema therapy on metacognitive skills and loneliness and failure tolerance of students at Islamshahr University. The research method was semi-experimental with an unequal control group design. The statistical population consisted of male and female dormitory students of Islamshahr Azad University in the academic year 2018-2109. The research sample consisted of 30  who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control. Data collection tools included Anil and Abedi's meta-cognitive state questionnaire (MQ), Russell's Loneliness Questionnaire (LQ), and Harrington's Failure Tolerance Questionnaire (FDQ). Then the experimental group received schema therapy for 10 weekly sessions for 90 minutes. but the control group received no intervention. Finally, after explaining the sessions, two groups completed the research questionnaires as post-test. Multivariate analysis of covariance was used to test the hypotheses. The results showed that schema therapy increased metacognitive skills (p= 0.001) and improved failure tolerance (p= 0.001) and decreased loneliness (p= 0.001) in students. According to the research results, it can be said that schema therapy as a technique for improving cognitive skills, failure tolerance, and loneliness in students has the necessary effectiveness.

    Keywords: Schema Therapy, Metacognitive Skills, Loneliness, Failure Tolerance
  • Masoomeh Safari*, Simin dokht Rezakhani, Farideh Dokaneifard Pages 59-68

    This study aimed to investigate the mediating role of interpersonal forgiveness in the relationship between differentiation and students' social competence. The present study is descriptive correlation and is a kind of structural equation modeling. The statistical population of this study included female students of the University of Tehran with all degrees in 2020. In order to collect data, 378 of them participated in the convenience sampling method and answered the questionnaires in an online survey. Data were collected using the Social Competence Questionnaire; SCQ (Parandin, 2006); Differentiation of Self Inventory; DSI (Skowron & Schmitt, 2003) and Interpersonal Forgiveness Scale; IFS (Ehteshamzadeh et al., 2011). Data were analyzed by structural equation modeling using SPSS-24 and AMOS-24 software. The pathway coefficients of differentiation on interpersonal forgiveness (β=0.635, P=0.001) and interpersonal forgiveness on social competence (β=0.649, P=0.001) were significant (P<0.05); But the direct path of differentiation on social competence was not significant (β=0.149; P=0.122). The results of the Bootstrap test showed that the indirect path of differentiation on social competence was significant with the mediating role of interpersonal forgiveness (β=0.412, P=0.001) (P <0.05). Overall, it can be concluded that interpersonal forgiveness plays a fully mediating role between the differentiation and social competence of female students.

    Keywords: Competence, differentiation, Forgiveness
  • Maede Aliakbari*, Maryam Aslezaker Pages 69-80

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindful parenting on the self-efficacy of mothers and anxiety symptoms in preschool children with anxiety symptoms in Tehran. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all mothers of children aged five to six years with anxiety symptoms in kindergartens in Tehran, in the academic year 1397-98, using the multi-stage cluster sampling method, 40 people were selected and randomly placed in two groups of 20 people. In this study, the experimental group received 8 sessions of 90 minutes of a mindfulness-based parenting education program. Participants also completed preschool anxiety questionnaires (PAS, Spence et al., 1996) and parental self-efficacy (PSAM, Domka et al., 1996) in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. The results of a mixed analysis of variance with repeated measures showed that mindfulness parenting training had an effect on increasing self-efficacy (p <0.05, F = 27.610) and reducing anxiety symptoms (p <0.05, F = 32.329) in children. The impact has remained stable during the follow-up period. According to the findings of the present study, it seems that the role of mindful parenting courses in preventing and reducing psychological problems in preschool children should be considered.

    Keywords: Parenting, mindfulness, self-efficacy, anxiety symptoms
  • Masoumeh Goharee Danapour, Vahideh Nayeri* Pages 81-90

    Nurses, as one of the basic and influential pillars of the health debate, need a spirit of responsibility. The aim of this study was to investigate the prediction of nurses' social responsibility based on attachment styles, identity styles, and coronary anxiety. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The study population consisted of all nurses of Shahid Beheshti Hospital in Qom in 1400, from which 180 people were selected as a sample. The instruments of this study included the Carroll et al.'s Social Responsibility Questionnaire (SCR) (1991), Brzonsky's Identity Style Questionnaire (ISI) (1989), and the Collins et al. Attachment Questionnaire (RAAS) (1990), and the Coronavirus Anxiety Questionnaire (1398). The method of analysis of this study was simultaneous regression analysis. Findings showed that identity styles, attachment styles, and corona anxiety have the ability to predict social responsibility in nurses and explain 27.5 variances of variable social responsibility in total (p <0.05). It is concluded that identity styles, attachment styles, and corona anxiety play a key role in predicting social responsibility.

    Keywords: Identity Styles, Social Responsibility, Attachment Styles, Corona Anxiety
  • Abbas Mehrabi, Mehdi Zare Bahramabadi*, AliAsghar Asgharnejad Farid Pages 91-100

    In the field of counseling and family psychology, various approaches have been developed with the aim of reducing conflicts and communication disorders between couples. The aim of this study was to compare the effectiveness of McMaster and Nichols family counseling approaches on couples' adaptability. The present study is a part of applied research in terms of purpose and a quasi-experimental study in terms of the method with pre-test-post-test and follow-up design. The study population consisted of all couples referring to counseling centers in Boroujerd in 2020- 2021, from which 36 couples with marital incompatibility were selected as a sample. The instruments of the present study included the Olson et al Adaptability Questionnaire (FACES-III) (1985). McMaster's family therapy intervention was performed in 10 sessions of 1.5 hours once a week and Nichols's family therapy was performed in 12 sessions of 1.5 hours once a week, But the control group did not receive any intervention. Research data were analyzed by mixed analysis of variance (repeated measures). Findings showed that McMaster's family therapy and Nichols's family therapy are effective in adaptability in couples (P <0.05). The results also showed that there was no significant difference between the effectiveness of McMaster's family therapy interventions and Nichols's family therapy in adaptation (p <0.05). It can be concluded that the use of the McMaster and Nickels model to further study the performance and structure of the family and consequently treatment planning and review the results of family therapy interventions for families is applied on a case-by-case basis.

    Keywords: McMaster, Nichols Family Counseling Approach, Adaptability
  • Ahmad Asgarizadeh, Saeed Ghanbari* Pages 101-114

    Shame is a debilitating self-conscious emotion that could be experienced whether in company or alone. A vast body of research links shame-proneness, that is, the propensity to experience shame in the absence of proportionate stimuli, to a whole range of psychopathologies. There is consensus among renowned theorists that shame-proneness has developmental roots. attachment insecurities and mentalizing incapacity, which develop hand in hand in the context of early childhood experiences, are postulated to contribute to shame-proneness. Despite the richness in conceptualizations, we believe there is a lack of evidence in support of the hypothesized associations. In this paper, we aimed to integrate the theoretical and empirical literature associating shame-proneness, attachment styles, and mentalizing capacity, and to provide directions for future studies.

    Keywords: Shame, Shame-proneness, Attachment theory, Mentalizing capacity, Analytical
  • Mahtab Barkhordari*, Mohsen Hojat Khah, MohammadSajad Seydi Pages 115-124

    The aim of this research was to investigate the mediating role of self-compassion and positive thinking in the relationship between attachment styles and adolescents' happiness. In regard to the purpose, this research was fundamental, and in regard to procedure, it was a correlation study (structural equation modeling). The statistical population of the study included all first and second-grade high school students of Holeilan City in the academic year 1401-1400, among them 370 students selected as samples by cluster random sampling. Research questionnaires included: the Adult Attachment Styles Questionnaire (AAI) by Simpson (1990), the Self-Compassion Questionnaire (SCS) by Neff (2003), the Positive Thought Questionnaire (ATQ-P) by Ingram and Wisnicki (1988), and the Oxford Happiness Questionnaire (OHI) was Argyle et al. (1989). Structural equation analysis was used to analyze the data. Findings showed that happiness had a positive and significant relationship with secure attachment style (β = 0.15) and a negative and significant relationship with insecure attachment style (β = -0.35). On the other hand, the relationship between happiness and secure attachment style through self-compassion and positive thinking was positive and significant (β = 0.27) and with negative and significant insecure attachment style (β = -0.22). The model had a good fit. It can be concluded that happiness is, directly and indirectly, related to attachment styles through the two variables of self-compassion and positive thinking. Thus, compassion and positive thinking themselves can play a mediating role in the relationship between attachment styles and happiness.

    Keywords: happiness, attachment styles, self-compassion, positive thinking
  • Hiva Mahmoudi*, Mona Ameri, Ghasem Farhadi Pages 125-134

    The aim of this study was to investigate the relationship between changes in sexual behavior, family functioning, and marital intimacy in married adults aged 20 to 50 years during the Covid-19 epidemic. The present research is fundamental research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The study population consisted of all married employees of public and private offices in the city of Kudasht in 2021 (N = 1935), from which 338 people were randomly selected as a sample by the Morgan table. The instruments of this study included the sexual behavior change questionnaire (SBCQ) (2020), the family performance scale (FAD) (1983), and the marital intimacy scale (MIS) (1983). Data were analyzed using correlation coefficient and multiple regression stepwise. The results showed that there is a positive and direct relationship between sexual intercourse, sexual desire, sexual satisfaction, and family functioning with marital intimacy and has the highest correlation between the components of sexual satisfaction and marital intimacy (P <0.01). Also, regression analysis showed that sexual satisfaction, family performance, sexual desire, and frequency of sexual intercourse explain a total of 0.54 variance in marital intimacy (P <0.01). Therefore, factors of sexual behavior and family functioning were important independent factors that determined marital intimacy among people aged 20 to 50 years. It can provide support information for health care to create intervention programs and services to promote the harmonious development of intimate relationships.

    Keywords: Sexual Behavior Change, family functioning, marital intimacy, Covid-19 epidemic
  • Masoumeh Gharib Bolouk, Niloofar Mikaeili*, Sajjad Basharpoor Pages 135-148

    Sleep is one of the most important processes of circadian cycles that play a major role in mental and physical health, especially during adolescence. The purpose of the present study was to predict the quality of sleep in students based on anxiety sensitivity, Internet addiction, and mindfulness. The present study is descriptive research in terms of purpose and correlational in terms of method. The study population included all high school girls and boys students of Damghan City in 2020-2021, among them 329 students selected as a sample by multi-stage random cluster sampling. Research questionnaires included: an anxiety sensitivity questionnaire (Reese & et al, 1986), an Internet addiction questionnaire (Young, 1998), a mindfulness questionnaire (Ryan, Brown, 2003), and a quality of sleep questionnaire (Boyce, 1989). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression. Findings showed that there was a significant relationship between anxiety sensitivity, Internet addiction, and mindfulness with students' sleep quality (p<0.05). Also, the results of multiple regression showed that anxiety sensitivity, internet addiction, and mindfulness can explain the 0.17 variance in quality of sleep in students (p<0.001). It can conclude that anxiety sensitivity, Internet addiction, and mindfulness effected on students' sleep quality. psychologists and health professionals are advised to pay more attention to the role of these variables in improving students' sleep quality.

    Keywords: Internet Addiction, Mindfulness Anxiety Sensitivity, Sleep Quality
  • Faezeh Fakoor, Hossein Sahebdel*, Majid Ebrahimpour Pages 149-158

    The aim of this study was to develop a parenting education package based on motivational psychotherapy and its feasibility study on improving maternal parenting and reducing anxiety in children with the oppositional defiant disorder. The research method was a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all mothers with primary sons with confrontational disobedience in District 3 of Mashhad in the academic year 1300-1400. By purposeful sampling method, 40 mothers with sons with confrontational disobedience were selected and randomly selected in The experimental groups (n = 20) and the control group (n = 20) was replaced. PSDQ (Robinson et al. (2001)). The experimental group participated in 15 one-hour sessions two days a week. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and Spss 26 software. The results of multivariate analysis of covariance showed that parenting education based on motivational psychotherapy has led to improving maternal parenting style and reducing children's anxiety (P <0.001). From the above findings, it can be concluded that parenting education based on motivational psychotherapy improves maternal parenting style and reduces children's anxiety and this education can be used to reduce children's anxiety.

    Keywords: Motivational Psychotherapy, Oppositional defiant disorder, Anxiety, Parenting Style
  • Saeed Pournaghash Tehrani*, Shaghayegh Khaki Sedigh Pages 159-170

    The research aimed to study the mediating role of perceived social support in the relation between adult attachment styles and social media addiction of Instagram users The statistical population of the study consisted of adult Instagram users in Tehran. The sample comprised 50 adults aged 18-60 who completed the measures adult attachment styles scale. perceived social support inquiry and social media addiction scale. The result from structural equation modeling (via Smart PLS) demonstrated that only the association between secure attachment style and social media addiction was mediated by perceived social support  .on the other hand ambivalent and avoidant attachment styles were not found to be associated indirectly with social media addition by the mediation of perceived social support. but the direct association between avoidant and ambivalent styles has been found. The Finding of this study suggests that ambivalent and avoidant attachment can be risk factors for social media addiction. on the other hand secure attachment style may not be necessarily a protective factor and mediating role of perceived social support was only found between secure attachment and social media addiction. The present study represents a step toward a better understanding of the psychological mechanisms and theoretical foundation for future studies on social media addiction.

    Keywords: Social media Addiction, Adult Attachment Styles, Instagram, Perceived Social Support
  • Afsaneh Moradi*, Samireh Karimi, Elham Hessami Pages 171-182

    During the Covid-19 epidemic, the mental health of nurses and staff in patient-related wards is critical. The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between perceived vulnerability to disease and the experience of post-traumatic stress symptoms in the caregiving staff of patients with Covid-19. The present study is basic research and descriptive-correlational in terms of method. The study population consisted of all care staff of patients with Covid-19 working in hospitals in Tehran in June and July 2021, from which 677 people were selected as a sample. Research instruments include Mississippi Scale for Posttraumatic Stress Disorder (MCCP: Keane et al., 1988), the Perceived Vulnerability to Disease Questionnaire (PVDQ: Duncan et al., 2009), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ: Garnefski et al., 2002). Data were analyzed using structural equation analysis using Amos version 24 and SPSS version 22.  Findings of the study indicated that the model has a good fit and perceived vulnerability has no significant effect on the experience of PTSD symptoms. Still, positive cognitive emotion regulation has a significant negative effect on PTSD  and negative cognitive emotion regulation had a significant positive impact on PTSD (ρ<0.001). In addition, the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between perceived vulnerability and PTSD was also significant (ρ<0.001).  It can be concluded that perceived vulnerability through cognitive emotion regulation strategies can be the basis for experiencing the symptoms of PTSD.

    Keywords: post-traumatic stress disorder, perceived vulnerability, cognitive emotion regulation, Covid-19
  • Helia Behrouznia*, Abdollah Shafiabadi Pages 183-194

    The aim of this study was to investigate the challenges faced by working mothers regarding maintaining young children. The study was qualitative and with a phenomenological approach. The study population was working mothers with young children in the medical staff of Ali Akbar Hospital in Mashhad in 2021. Interviewees were selected by purposive sampling method and sampling was continued until data saturation and was completed by interviewing 9 participants. The data were obtained through unstructured and deep interviews and analyzed by the Colaizzi method. Findings were categorized into 5 main themes “Problems relating to different maintenance methods, problems relating to children's disease, guilt feeling, the necessity for having a supporting person, and occupational problems”. According to the research findings, working women, after being a mother, faced many problems and challenges regarding maintaining young children. Since women and mothers are an important part of our society, not solving their problems and concerns can deprive society of using these valuable human resources, especially in important and sensitive jobs such as medical staff. Therefore, in order to improve the quality of their job and motherhood, it is necessary to pay more attention and provide measures to reduce these concerns.

    Keywords: working mothers, child maintenance, phenomenology
  • Sajad Eslamiyan, Robabeh Nouri Ghasemabadi*, Jafar Hasani Pages 195-206

    Test anxiety is one of the common problems in children and adolescents that reduce their efficiency. Too much anxiety may firstly disrupt studying and memorizing, and finally, disturb the performance of an individual during the test. The purpose of this study was to structural equation modeling of test anxiety based on perfectionism with emphasis on mediating role of cognitive emotion regulation. The method of this study was descriptive -correlational. The whole secondary school students in Tehran city in the academic year 1401-1400 constituted the statistical population of this study. 456 people from this statistical population were selected randomly by convenience sampling and participated in this study. The instruments were the test anxiety inventory (TAI) of Aboighasand et al (1375), the Tehran multidimensional perfectionism scale (TMPS) of Besharat (2,008), and the cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) of Garnefski and Kraaij (2006). Data were evaluated and analyzed with the use of Pearson’s correlation and Structural Equation Model (SEM) by SPSS-24 and AMOS. Results showed that perfectionism and maladaptive cognitive emotion regulation negatively predicted test anxiety in students (p <0.05). maladaptive cognitive emotion regulation had a mediating role in this prediction (p <0.05). As a result, focusing on perfectionism and maladaptive cognitive regulation of emotion can play an important role in student test anxiety. More interventions based on overcoming perfectionism and cognitive emotion regulation-based interventions in treatment for pathological test anxiety are suggested.

    Keywords: test anxiety, perfectionism, emphasis, cognitive emotion regulation
  • Reyhaneh Hashemi Saraj, Hassan Toozandehjani*, Ahmad Zendehdel Pages 207-218

    The aim of this study was to compare the effectiveness of short-term solution-oriented psychotherapy and schema therapy on tolerance of confusion and indecisive intolerance in women with neurological disorders. This study was a quasi-experimental study (pre-test design, post-test, follow-up with a control group). The statistical population included all patients with dementia in Karaj in the period 2021-2022. The statistical sample consisted of 45 women who were purposefully selected. Then, 15 patients were randomly assigned to the treatment waiting group and 30 patients to the two experimental groups (15 patients in each group). The first group of short-term psychotherapy is a solution based on the difficult model; The second group received a treatment regimen based on Yang et al.'s model in 8 and 10 90-minute sessions, respectively. Data were collected using the Freestone Intolerance Uncertainty Scale (IUS) (1994) and the Simmons and Gahr (2005) Self-Assessment Scale (DTS). Analyzed. The results showed that short-term solution-oriented psychotherapy and schema therapy was effective on turbulence tolerance and uncertainty intolerance in women with mental disorders (P <0.05), but according to the results obtained from the Bonferroni test, there was no difference in the effectiveness of the two in increasing turbulence tolerance. There was no reduction in uncertainty intolerance (p <0.05).

    Keywords: Perturbation tolerance, Psychiatric disorders, Schema therapy scheme Solution-oriented psychotherapy, Uncertainty intolerance
  • Masoumeh Hesari, Ali Mohammad Rezaei*, Siavash Talepasand Pages 219-232

    The aim of this study was to predict Academic procrastination based on psychological Distress and corona anxiety. The statistical population in this study was all first and second secondary school students in Bojnourd in the academic year 1399-1400, from which 400 people were selected by multistage cluster Sampling and Academic procrastination questionnaire (APS, savari ,2011), psychological Distress questionnaire (K-10, Kessler,2002) and Corona Anxiety Scale (CDAS, Alipour et al,2020) responded. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression. The results of the Pearson correlation showed that the correlation between psychological distress and corona anxiety with academic procrastination is positive and significant (P≤0.01). The results of multiple regression analysis showed that 43% of the variance of academic procrastination is explained based on the psychological distress variable and the corona anxiety variable in the presence of psychological distress variable has no significant role in explaining academic procrastination. Finally, based on the results of the present study, it is suggested that necessary measures be taken to reduce students' psychological distress in order to reduce academic procrastination.

    Keywords: Academic procrastination, Corona anxiety Psychological distress