فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 108، تابستان 1401)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 108، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید درج صفحه 1

    داعش هنوز هم یکی از خطرناک ترین نمودهای تروریسم تکفیری در غرب آسیا به شمار می آید. این گروه تروریستی پس از خروج نیروهای آمریکایی از عراق، به سرعت گسترش یافت و توانست در عراق و سوریه دولت اسلامی تشکیل دهد. در این میان، جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی بود که به طور مستقیم با داعش در تقابل قرار گرفت. از آنجایی که با ظهور این گروه تروریستی، ایران به عنوان بازیگر استراتژیک محور مقاومت، با چالش هایی در عرصه های مختلف گفتمانی، امنیتی و سیاسی روبه رو گشت، لذا تهران با اتخاذ تدابیر استراتژیک سیاسی و نظامی، به نابودی داعش در منطقه مبادرت ورزید و از این طریق زمینه فروپاشی محور مقاومت در غرب آسیا را سلب کرد. مقاله حاضر با در نظر گرفتن این موضوع و با بهره گیری از چارچوب نظری ریالیسم تدافعی، در پی پاسخ به این سوال اصلی است که جمهوری اسلامی ایران برای نابودی داعش از صحنه عراق و سوریه دست به چه سیاستی زده است؟ فرضیه مقاله بیانگر این است که از آنجایی که داعش تهدیدی مستقیم و جدی علیه امنیت ملی و تمامیت ارضی ایران قلمداد گشت؛ لذا، جمهوری اسلامی ایران برای بر طرف ساختن چالش ها و تهدیدات پیش رو با همکاری استراتژیک با بازیگران محور مقاومت و نیز با کمک موثر روسیه دست به سیاست ضربه زدن و نابودی داعش در سوریه و عراق زد و سیاست ها و اهداف این گروه تروریستی را در منطقه با شکست مواجه کرد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: رئالیسم تدافعی، داعش، ایران، عراق، سوریه
  • محمد محمودی کیا صفحه 2

    باتوجه به روند کند و بی حاصل مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا و خارج شدن این موضوع از اولویت سیاست خارجی ترکیه و تلاش دولت اسلام گرای ترکیه به افزایش قدرت منطقه ای و کنشگری این کشور در حوزه خاورمیانه، موجب شده است تا کنش های دولت ترکیه در قبال مسایل داخلی به طور خاص در قبال مسایل گروه های معارض کرد و نیز جریان های تجدیدنظرطلبی داخلی همچون جنبش فتح الله گولن، منجر به شکل گیری دعاوی مختلف حقوق بشری نسبت به این کشور در مجامع حقوق بشری شورای اروپایی شود.این پژوهش با استفاده از روش تحلیل لایه ای علت های سهیل عنایت الله و با هدف بررسی نقش هنجارهای حقوق بشری در مناسبات میان ترکیه و شورای اروپایی، سعی در ارایه پاسخ به این سوال دارد که ریشه بروز چالش های حقوق بشری ترکیه و شورای اروپایی در چیست؟ ازاین رو، محقق از روش تفکری انتقادی عنایت الله برای مطالعه چالش های حقوق بشری میان شورای اروپا و جمهوری ترکیه در دوره حاکمیت اسلام گرایان بهره برده که یافته های این پژوهش حاکی از آن است که تعارضات حقوق بشری فی ما بین ریشه در سطوح مختلفی از علل دارد؛ بدین صورت که هر چه به سطوح درونی تر از چالش حرکت می کنیم، بدیل ها ممکن برای رفع تعارضات کمتر شده و سطح چالش بنیادی تر می شود.درمجموع، نوع مواجهه اروپایی با وضعیت حقوق بشری ترکیه، به علت ریشه دار بودن تعارضات در وجوه هنجاری، گفتمانی و نیز مولفه های استعاره ای، نمی توان انتظار داشت شاهد رفع کامل این تعارضات باشیم و رویکرد حزب حاکم در ترکیه نیز تمایلی برای اجرای درخواست های حقوق بشری اروپایی ندارد.

    کلیدواژگان: شورای اروپا، سیاست خارجی هنجاری، حقوق بشر، دموکراسی، ترکیه
  • ابراهیم معراجی، حسین دهشیار صفحه 3

    ایالات متحده در طی سال های اخیر، سیاست خارجی اعمالی خود را در مقابل ایران، بر مبنای موضوعات متنوعی تعریف نموده است. برنامه هسته ای ایران، برنامه دفاعی ایران در توسعه فعالیت های موشکی و رویکرد منطقه ای از جمله موضوعات مورد علاقه ایالات متحده در قبال ایران بوده که جهت مقابله با آنها سیاست های گوناگونی را درپیش گرفته است. اعمال تحریم های یک و چندجانبه، فشار حداکثری و اختلال در تعاملات و مناسبات منطقه ای و بین المللی ایران را می توان در راستای اعمال فشار جهت تغییر رویکرد ایران دانست. در بین موضوعات مطرح شده برنامه هسته ایران مورد مذاکره قرار گرفت و به توافق برجام انجامید که با خروج ایالات متحده و در پی آن کاهش اجرای تعهدات از جانب ایران تا آستانه فروپاشی پیش رفت. دولت بایدن با شعار بازگشت به توافق هسته ای در شرایطی به قدرت رسید که مهار رویکرد منطقه ای و برنامه موشکی ایران همچنان مسیله دارای اهمیت برای ایالات متحده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریه کارکردگرایی و روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که ایالات متحده جهت مقابله با سیاست های منطقه ای و توسعه برنامه موشکی ایران، چه رویکردی را در پیش خواهد داشت؟ در پاسخ آورده ایم که ایالات متحده با پیوستن مجدد به توافق هسته ای در پی تسری آن به سایر سیاست های ایران از جمله فعالیت موشکی و منطقه ای و تغییر مواضع ایران خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایالات متحده، ایران، کارکردگرایی، برنامه هسته ای ایران، برنامه موشکی ایران، فعالیت های منطقه ای ایران
  • سید علی منوری*، مهدی سبز صفحه 4

    این مقاله تلاشی است در جهت تحلیل و ارزیابی بازنمایی "دیگری" در سینمای هالیوود پس از وقایع تروریستی یازده سپتامبر 2001. با وقوع حملات تروریستی یازده سپتامبر، سینمای هالیوود نیز به عرصه تقابل با تروریسم تبدیل شد. این مواجهه، خود، بخشی از مواجهه هالیوود با "دیگری" یا "دشمن" در تاریخ سینمای هالیوود و بر مبنای تقابل ایالات متحده آمریکا با دشمنان خود در سه دوره تاریخی پیش از جنگ سرد، جنگ سرد، و پس از جنگ سرد است. با مطرح شدن گفتمان "مبارزه با تروریسم" یا "جنگ علیه ترور" توسط ایالات متحده در فضای پس از یازده سپتامبر، هالیوود نیز به بازنمایی "دیگری" در قالب گفتمان مذکور پرداخت. نویسندگان در این مقاله به تحلیل بازنمایی "دیگری" در سینمای هالیوود در دوره زمانی مورد نظر پرداخته اند. آن ها برای انجام این کار از تعریف دیگری توسط لویناس و روش شناسی تحلیل گفتمان بهره برده اند. این مقاله نشان می دهد که سینمای هالیوود در دوره تاریخی پس از یازده سپتامبر و در قالب گفتمان مبارزه با تروریسم، بنیادگرایی اسلامی را به عنوان "دیگری" یا "دشمن" ایالات متحده/ تمدن غرب بازنمایانده و تحت تاثیر این بازنمایی "خود" چه تغییری نموده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، دیگری، هالیوود، یازده سپتامبر
  • احسان فرامرزمنش صفحه 5

    خاورمیانه بعد از فروپاشی امپراتوری عثمانی و طی دهه های اخیر با تغییرات عمده ای در زمینه های سیاسی و اجتماعی مواجه شده است. به زعم هشام شرابی نوسینده مطرح عرب نتیجه ورود مدرنیته غرب به خاورمیانه بعد از فروپاشی خلافت عثمانی در تقابل با جامعه پدرسالار و سنتی خاورمیانه ظهور و شکل گیری یک جامعه نوپدرسالار بوده است. نوپدرسالاری در واقع به یک نوسازی آنتروپیک و نامنظم منجر شده است که نه مدرن است و نه پدرسالار . این جامعه نوپدرسالار با مسیله و مفهوم دموکراسی در کشاکش و تقابل قرار گرفته است. پرسشی که در این راستا مطرح می شود این است که : « نو پدر سالاری چه تاثیری بر مفهوم دموکراسی در منطقه خاورمیانه داشته است؟». در پاسخ به این سوال فرضیه زیر مطرح شده است :« نوپدرسالاری در یک تقابل دیالکتیک با مقوله دموکراسی منجر به تغییر معنا و شکل دموکراسی در خاورمیانه بر خلاف معنای رایج آن (به عنوان یک مفهوم غربی) شده است». در واقع نوپدرسالاری باعث تغییر ماهیت دموکراسی شده و شکل جدیدی از آن را به وجود آورده است که با عنوان «دموکراسی تحریف شده» دراین پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نوپدرسالاری، دموکراسی، دموکراسی تحریف شده، خاورمیانه، امپراتوری عثمانی
  • سید حامد حسینی صفحه 6

    اهمیت روزافزون حضور چین در نظم جهانی و افزایش قدرت ابراز وجود با اهداف جهانی خود ، سوالاتی را در مورد چگونگی منطبق بودن خاورمیانه در استراتژی کلان چین ایجاد می کند؛ به ویژه در مورد اینکه آیا چین به دنبال جایگزینی ایالات متحده به عنوان ضامن اصلی امنیت برخی از بازیگران خاورمیانه است، فرضیه های متعددی مطرح شده است. این روند به نظر می رسد که به این امر بستگی دارد که آیا ایالات متحده تعهد خود را به منطقه پس خواهد گرفت و یا اینکه آیا کشورهای خاورمیانه به دنبال یک ضامن جایگزین خواهند بود. از سوی دیگر این مسیله همچنین به طور جدی به این بستگی دارد که آیا چین علاقه ای به بازی در چنین نقشی دارد و یا توانایی بازی در آن را دارد یا خیر. درک پویایی استراتژی کلان چین و چگونگی ارتباط خاورمیانه با پارامترهایی که این استراتژی در پیرامون آن ها تصور می شود، باید نقطه شروع چنین ارزیابی باشد. هدف این مقاله ارایه ارزیابی واقعی از این استراتژی کلان و سپس نتیجه گیری نسبت به نقش فعلی و آینده چین در منطقه خاورمیانه است. تجزیه وتحلیل داده ها به این نتیجه رهنمون می گردد که رابطه با کشورهای خاورمیانه در واقع برای چین قابل توجه است، اما بااین وجود نسبت به منافع مهم برای دولت چین دارای اهمیتی ثانویه است.

    کلیدواژگان: چین، خاورمیانه، راهبرد کلان، مشارکت
  • محمدسجاد شیرودی* صفحه 7

    دنیای رسانه، بویژه رسانه های همه گیر و شبکه های مجازی، با اطلاع رسانی و جهت دهی هدفمند به ابزاری نافذ و ممتاز برای جریان سازی، توجیه، اقناع و بسترسازی جهت حرکت های خشونت بار و برانداز بدل شده اند. از این رو، به شدت مورد توجه گروه های تروریستی قرار گرفته اند. یکی از مهم ترین ابزارهای رسانه ای-مجازی مورد استفاده آنها، فضای مجازی بویژه شبکه های اجتماعی است، جیش العدل نیز با تاسیس گروه های مختلف و ایجاد کانال های متعدد در شبکه های متنوع اجتماعی بر اساس اقتضایات زمان و مکان، از طریق انتشار اطلاعیه ها، تیزرهای مذهبی، سخنرانی های مهیج، کلیپ های مستند و نظایر آن، در اقناع سازی و جذب مردم و بسط فعالیت خویش کوشیده است. صرف نظر از میزان موفقیت آن در این سه عرصه، مجموعه تبلیغات سیاسی آن، اقدامات تروریستی را افزایش داده است و به همان نسبت، امنیت مرزبانی جمهوری اسلامی در شرق کشور را با خطر مواجه کرده است. این گروهک تعداد قابل توجهی از مردم، نیروهای نظامی و انتظامی را به شهادت رسانده است و متاسفانه کار پژوهشی مناسبی در کشور در این حوزه صورت نگرفته است و این مهم ما را بر آن داشت تا قدمی در این فضا برداریم. جیش العدل به دلیل تشابه زیادی که به داعش دارد، الگوی رسانه ای-مجازی خود را از آن برگزیده و لذا زبان رسانه ای مجازی آنان در ادبیات خطابه، استدلال تراشی شرعی و نظایر آن، روزبه روز فصیح تر می شود. مقاله حاضر، با روش تحلیل محتوا، مضامین اصلی و کلیدی، پروپاگاندای جیش العدل را در چند یافته دوگانه سنی/ شیعه، اقلیت/ اکثریت، حق/ باطل، کفر/ ایمان و جهاد/ صلح شناسایی کرده و با تعمیم آن، زمینه دسترسی به یافته های جدید را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جیش العدل، ترور، شبکه های اجتماعی نوپدید، امنیت ملی، واقعیت مجازی
  • آنا یوسفیان، علیرضا سلطانی، حمیدرضا شیرزاد صفحه 8

    تجربه پر فراز و نشیب ایران طی دهه های اخیر در پیمودن مسیر توسعه اقتصادی که شاید اوج آن در روند برجام و تلاش های مستمر جهت لغو تحریم ها بیشتر نمایان شد، ایران را ملزم به بازنگری در انتخاب همراهان خود در عرصه بین الملل جهت نیل به توسعه اقتصادی کرده است. در این میان تحولات جهان و تغییر پارادایم قدرت بر مبنای اقتصاد یا به عبارت دیگر نظم نوین بین المللی بر مبنای متغیرهای اقتصادی چشم انداز دیگری را پیش رو قرار می دهد. در نظم کنونی رقابت های اقتصادی با محوریت فناوری، ارتباطات و اطلاعات مبنای شکل دهی به ساختار قدرت در نظام بین الملل هستند. بازیگران اصلی نظام بین الملل که زمینه ساز این رقابت ها و شکل دهنده تعاملات و معادلات بین المللی هستند قدرت های نوظهور اقتصادی اند. مقاله حاضر با توجه به این امر پرسش اصلی خود را اینگونه مطرح می کند که کشورهای نوظهور اقتصادی به لحاظ مقایسه ای از چه جایگاه و نقشی در فرآیند توسعه اقتصادی ایران برخوردارند و در پاسخ به آن، فرضیه را اینگونه طرح می کند که با توجه به شرایط و ساختار توسعه ای ایران، کشورهای نوظهور اقتصادی به لحاظ انعطاف پذیری در مناسبات، ارزان، کم هزینه، کم ریسک، غیرسیاسی و پربازده بودن از جایگاه مناسبی در مناسبات توسعه ای با ایران برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: اقتصادهای نوظهور، منطقه ای شدن، اتصال جغرافیایی، فرا وابستگی، اقتصاد بین الملل
  • مهدی اسمعیلی، افشین متقی، حسین ولی وند زمانی، محمد عباسی صفحه 9

    رخداد انقلاب اسلامی در ایران و بازتعریف کدهای ژیوپلیتیکی، سبب تولید گفتمان های تازه ای شد که دال شناور آن، تقابل ایران با میدان ژیوپلیتیکی غرب بود. ایران، برای تولید گفتمان متقابل علیه آمریکا، در پی نوعی سازوکار جبرانی برای مدیریت آثار تحریمی بر اقتصاد خود است که یکی از آن ها برنامه راهبردی 25 ساله است. پژوهش حاضر از منظر ژیوپلیتیک انتقادی و روش تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف به بازکاوی متن برنامه 25 ساله ایران و چین پرداخته تا گزاره ها و روندهای ژیوپلیتیکی آن را شناسایی و تحلیل کند. براین اساس، متن در سه مقیاس کارگزاران، کنش ها و بافت بررسی شد. در مقیاس کارگزاران، کشور چین به عنوان مرجع تضمین کننده امنیت، شناسایی شده است. یافته های حاصل از تحلیل انتقادی متن برنامه 25 ساله نشان داد، دال شناور در متن، تضمین امنیت ژیواکونومیک ایران در برابر پادگفتمان تحریمی آمریکا است. مدلول مرجع شناسایی شده دوم، یا مرجع تهدیدکننده ژیوپلیتیکی، آمریکا و اروپای غربی (میدان ژیوپلیتیکی غرب) است که با اتخاذ رویکردهای چندگانه، از تاثیر و تضمین فشار علیه ایران، اطمینان حاصل می کنند. ایران با یکسان انگاری مصادیق تهدید علیه خود و چین، سعی در ایجاد یک گفتمان جامعه ژیوپلیتیکی بر اساس متن برنامه 25 ساله را دارد. در مقیاس کنش ها، کشور چین با دو اقدام طرح مسیله ایران در دستورکار غیرامنیتی و فاصله گذاری و تحمیل نگرش، به دنبال شراکت راهبردی با ایران است. در مقیاس سوم نیز نخست تاثیر کنشگر تولید کننده تهدید بر بافت (برنامه 25 ساله) بررسی شد که طی آن، آمریکا با انضمامی کردن برنامه 25 ساله به پرونده هسته ای، می کوشد تا دستاوردهای ایران از بافت را به حداقل برساند. در مقابل، رهیافت های کنشگر تضمین کننده امنیت ناظر بر فعالیت های کشور چین برای اثربخشی بافت است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک انتقادی، تحلیل گفتمان، شرق گرایی، برنامه همکاری 25 ساله، ایران، چین
  • هیبت الله نژندی منش*، ابوالقاسم مرادی صفحه 10

    این مقاله به بررسی مفهوم عدالت انتقالی و اجرای آن در خصوص جنگجویان خارجی در مخاصمه مسلحانه سوریه در پرتو اصل صلاحیت تکمیلی مثبت دیوان بین المللی کیفری پرداخته است. از آنجایی که محاکمه ناقضان حقوق بین المللی بشر دوستانه در سوریه جزو اهداف عدالت انتقالی می باشد، اصل صلاحیت تکمیلی مثبت با قادرسازی دولت برای تحقیق و تعقیب جنایات بین المللی از قبیل جنایت نسل زدایی، جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی این امکان را به نظام قضایی ملی سوریه می دهد تا مجرمین و ناقضان حقوق بشر و بشردوستانه را محاکمه نماید. صلاحیت تکمیلی مثبت مبتنی بر گفتگو و تقسیم کار بین دیوان و محاکم ملی و همچنین بر همکاری و مشارکت متقابل دیوان و مراجع ملی تاکید می کند، این عمل نوعی تعامل با مناسبات میان نظام های ملی و نظام بین المللی به وجود می آورد که در مقابله با پدیده بی کیفرمانی موثر است. تکمیلی بودن صلاحیت دیوان، برای وضع قوانین لازم در راستای جرم انگاری جنایات مشمول صلاحیت دیوان است. بر اساس یافته های این پژوهش، این امکان وجود دارد تا دولت سوریه خلاء های موجود در نظام عدالت کیفری ملی خود برای تحقیق و تعقیب در مورد جنایات ارتکابی توسط جنگجویان خارجی را با اتکای به اصل تکمیلی مثبت دیوان بین المللی کیفری برطرف نماید. در این خصوص جرم انگاری جنایات بین المللی و همچنین آموزش سیستم قضایی، تعقیب مجرمین، اصلاح وباسازی نیروی پلیس و قضات برای مستندسازی جرایم، انجام تحقیقات درخصوص جرایم انجام شده، از جمله ظرفیت هایی است که با اتکای به اصل صلاحیت تکمیلی مثبت فراهم می شود، لذا چنین امکانی برای کشورهای غیرطرف اساسنامه مثل سوریه وجود دارد.

    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، جنگجویان خارجی، جرائم بین المللی، حقوق بشردوستانه، صلاحیت تکمیلی مثبت
|
  • Hamid Dorj Page 1

    Today, ISIS is one of the most dangerous manifestations of Takfiri terrorism in West Asia. This terrorist group expanded rapidly after the withdrawal of the US forces from Iraq and was able to form an Islamic State in Iraq and Syria. Meanwhile, the Islamic Republic of Iran was one of the states, which was directly opposed to ISIS. With the emergence of this terrorist group, Iran, as a strategic actor of resistance, faced challenges in various discursive, security, and political spheres. Considering this issue and using the theoretical framework of defensive realism, this article seeks to answer the following main question: What policy has the Islamic Republic of Iran adopted to eliminate ISIS from Iraq and Syria? The article hypothesizes that since ISIS was considered as a direct and serious threat to Iran's national security and territorial integrity, in order to eliminate the challenges and threats ahead, the Islamic Republic of Iran pursued a policy of striking and destroying ISIS in Syria and Iraq in strategic cooperation with the actors of the resistance, as well as with the effective help of Russia. It managed to defeat the terrorist group in the area. To analyze the data, qualitative analysis method has been used.

    Keywords: ISIS, Iran, Iraq, Syria, Defensive realism
  • Mohammad Mahmoodikia Page 2

    Due to the slow and fruitless process of Turkey's accession negotiations with the European Union and the withdrawal of this issue from the priority of Turkish foreign policy and the efforts of the Turkish Islamist government to increase its regional power and activity in the Middle East, has led to government actions. Turkey's domestic issues, particularly those of opposition groups, as well as domestic reform movements such as the Fethullah Gulen movement, have led to the formation of various human rights claims against the country in the European Council's human rights forums.The aim of this study is to examine the role of human rights norms in the relations between Turkey and the Council of Europe. Therefore, the researcher has used the thinking method of Soheil Enayatullah to study the human rights challenges between the Council of Europe and the Republic of Turkey during the rule of Islamists. The findings of this study indicate that human rights conflicts between us are rooted at different levels. It has causes, and the more we move to the inner level of the challenge, the fewer possible alternatives to resolve conflicts, and the more fundamental the level of challenge becomes.

    Keywords: Council of Europe, Normative Foreign Policy, Human rights, Democracy, Turkey
  • Ebrahim Meraji, Hoseen Daheshiar Page 3

    In recent years, the United States has defined its foreign policy toward Iran on a variety of issues. Iran's nuclear program, Iran's defense program in the development of missile activities and the regional approach are among the topics of interest to the United States towards Iran, which has pursued various policies to counter them. Imposition of unilateral and multilateral sanctions, maximum pressure and disruption of Iran's regional and international interactions and relations can be considered as pressure to change Iran's approach. Among the issues raised was Iran's nuclear program, which led to the JCPOA, which was on the verge of collapse with the withdrawal of the United States and the subsequent reduction of Iran's commitments. The Biden administration came to power with the slogan of returning to the nuclear deal at a time when curbing Iran's regional approach and missile program remains an important issue for the United States. Using functionalist theory and descriptive-analytical method, the present study seeks to answer the question that what approach will the United States take to confront regional policies and develop Iran's missile program? In response, the United States will re-accede to the nuclear deal in order to extend it to other Iranian policies, including missile and regional activities, and to change Iran's position

    Keywords: United States, Iran, Functionalism, Iranian Nuclear Program, Iranian Missile Program, Iran’s Regional Activities
  • Ali Monavari *, Mehdi Sabz Page 4

    This article is an attempt to analyze the representation of the "other" in Hollywood cinema after the terrorist attacks of 9/11. With the terrorist attacks of 9/11, Hollywood cinema also became a theater for countering terrorism/ war on trror. The conflict is itself part of Hollywood's confrontation with the "other" or "enemy" in the history of Hollywood cinema, based on the United States' confrontation with its enemies in three historical periods: Cold War, Cold War, and Post-Cold War. With the rise of the US "counter-terrorism" or "war on terror" discourse in the aftermath of 9/11, Hollywood also represented the "other" in that discourse. In this article, the authors analyze the representation of the "other" in Hollywood cinema during this period. To do this, they used another definition by Levinas and a methodology of discourse analysis. This article shows that Hollywood cinema has portrayed Islamic fundamentalism as the "other" or "enemy" of the United States / Western civilization in the post-9/11 historical discourse.

    Keywords: Representation, the other, Hollywood, September 11th Attacks
  • Ehsan Faramarzmanesh Page 5

    The Middle East has undergone major political and social changes since the collapse of the Ottoman Empire in recent decades. According to Hisham Sharabi, a prominent Arab writer, the result of Western modernity entering the Middle East after the collapse of the Ottoman Caliphate was the emergence of a neo-patriarchal society in opposition to the patriarchal and traditional society of the Middle East. Neo-patriarchy has in fact led to an anthropic and irregular modernization that is neither modern nor patriarchal. This neo-patriarchal society is in conflict with the issue and concept of democracy. The question that arises in this regard is: "What effect has neo-patriarchy had on the concept of democracy in the Middle East?" In answer to this question, the following hypothesis has been put forward: "Neo-patriarchy in a dialectical confrontation with the category of democracy has led to a change in the meaning and form of democracy in the Middle East contrary to its common meaning (as a Western concept)." In fact, neo-patriarchy has changed the nature of democracy and created a new form of it, which is examined in this study as "distorted democracy".

    Keywords: New patriarchy, Democracy, distorted democracy, Middle East, Ottoman Empire
  • Seyed Hamed Hosseini Page 6

    The growing importance of China's presence in the world order and its increasing power projection with its global goals raises questions about how the Middle East fits into China's grand strategy. Particularly several hypotheses have been proposed regarding whether China seeks to replace the United States as the main guarantor of the security of some actors in the Middle East. This trend seems to depend on whether the United States will withdraw its commitment to the region or whether Middle Eastern countries will look for an alternative guarantor. On the other hand, this issue also depends mainly on whether China is interested in playing such a role or whether it has the ability to do so. Understanding the dynamics of China's macro strategy and how the Middle East is related to the parameters around which the strategy is conceived should be the depature point for such an assessment. The purpose of this article is to provide a real assessment of this grand strategy and then draw conclusions regarding China's current and future role in the Middle East. The analysis of the data leads to the conclusion that the relationship with Middle Eastern countries is indeed significant for China. Nevertheless, it is of secondary importance to the Chinese government in comparison to their viatal interests.

    Keywords: Middle East, China, Grand Strategy, partnership
  • MohammadSajad Shiroody * Page 7

    The media world, particularly far-reaching media and virtual networks, have become influential instruments for mainstreaming, justification and persuasion for violent and subversive movements. Hence, they have significantly attracted the attention of terrorist groups. One of the most important media-virtual instruments used by these groups includes virtual space particularly social networks. Jaish ul-Adl has also sought to persuade and attract people and expand its activities, by establishing a variety of groups and channels in various social networks according to time and place necessities through releasing notices, religious trailers, motivational speeches, documentaries and so on. Apart from its degree of success in these three arenas, its political propaganda has reinforced its acts of terror and accordingly has threatened the border security of the Islamic Republic in eastern areas. Considering its vast similarity to ISIS, it has imitated their media-virtual pattern, thus increasingly elaborating its media-virtual language in its oratory literature, religious justification and alike. Drawing upon content analysis methodology, this article has identified Jaish ul-Adl’s propaganda in the Sunni-Shia, minority-majority, right-wrong, faith-paganism, and Jihad-peace binaries. The article has provided the ground for new findings by generalizing the binaries.

    Keywords: Jaish ul-Adl, terrorism, content analysis, new social networks, Mainstreaming, National Security, Virtual Reality
  • Ana Yousefian, Alireza Soltani, Hamidreza Shirzad Page 8

    Iran’s uneven experience in its economic development process during the last decades, which seemingly culminated in the JCPOA process and continuous efforts made at the removal of sanctions, has made Iran revise its choice of partners in the international scene in order to attain economic development. In the meantime, world developments and the shift in power paradigm based on economy or in other words, the new international order relying on economic variables provide observes with a new outlook. In the existing order, economic rivalries based on technology, communications and information provide the basis for the formation of power structure in the international system. The major players of the international system, which give rise to such rivalries and form international interactions and transactions, include rising economic powers. To investigate this issue, this article proposed the following question: What are the place and role of the rising economies comparatively in the process of Iran’s economic development? To answer it, a hypothesis is put forward which suggests that considering Iran’s development conditions and structure, rising economies possess a salient place in development relations with Iran because of their flexibility in relations, and cheap, low cost, low risk, non-political and efficient characteristics.

    Keywords: Rising economies, regionalization, Geographical Connection, Hyper-Dependence, international economy
  • Mahdi Esmaili, Afshin Motaghi, HosseinValiwand Zamani, Mohammad Abbasi Page 9

    The advent of the Islamic Revolution in Iran and the redefinition of geopolitical codes led to the production of new discourses whose floating sign consisted of Iran's confrontation with the West’s geopolitical field. In order to produce a counter-discourse against the United States, Iran seeks a compensatory mechanism to manage the effects of sanctions on its economy, resulting in a 25-year Iran-China strategic plan. From the perspective of critical geopolitics and Fairclough’s critical discourse analysis, this study has reviewed the text of the 25-Year Iran-China Cooperation Plan in order to identify and analyze its geopolitical propositions and trends. Accordingly, the text was examined in three scales: agents, actions, and context. At the agents’ scale, China has been identified as the guarantor of security. Findings from this critical analysis showed that the floating sign in the text was to ensure Iran's geo-economic security against US sanctions. The meaning of the second identified reference, or geopolitical threatening reference, is the United States and Western Europe (Western geopolitical field). Iran seeks to create a geopolitical society discourse based on the text of a 25-year plan by identifying examples of threats against itself and China. In terms of actions, China seeks a strategic partnership with Iran by taking two steps to raise the issue of Iran on the non-security agenda and to distance itself and impose its position. In the third scale, the impact of the threat-generating actor on the context (25-year plan) was first examined, during which the United States seeks to minimize Iran's achievements by attaching the 25-year plan into Iran's nuclear program.

    Keywords: Critical geopolitics, critical discourse analysis, Orientalism, 25-Year Cooperation Plan, Iran, China
  • Haibatollah Nazhandimandesh *, Abolghasem Moradi Page 10

    This article reviews the concept of transitional justice and its administration regarding the foreign fighters in the Syrian armed conflict in light of positive complementarity jurisdiction held by the International Criminal Court. Since the trial of violators of international humanitarian law in Syria is among the goals of transitional justice, by enabling the state to investigate and prosecute international crimes including genocide, crimes against humanity, and war crimes, the principle of complementarity jurisdiction allows the Syrian judicial system to try the criminals and violators of human rights and humanitarian law. This research drawn upon the descriptive-analytical research method. Based on the findings of the research, the Syrian government is able to fill the gaps found in its national criminal justice system for investigating and prosecuting foreign fighters for their crimes, relying upon the positive complementarity of the International Criminal Court. Among the capacities provided by the positive complementarity principle are penalizing international crimes, training the judicial system, prosecution of criminals, reforming and restructuring the police force and judges for documenting the crimes, and investigating the committed crimes. Hence, such a possibility exists for such states as Syria, which are not parties to the Court Statute.

    Keywords: Transitional Justice, Foreign Fighters, International Crimes, humanitarian law, Positive Complementarity Jurisdiction