فهرست مطالب

نشریه قرآن و علوم اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد قاسمی شوب*، سید مجید نبوی صفحات 9-27

    در بررسی نظام مسایل جامعه ایران اسلامی یکی از مهم ترین و بنیادین ترین مسایل روز که با آن مواجه هستیم، چگونگی «سبک زندگی» است. بررسی این مسیله از دو جهت اهمیت دارد؛ نخست اینکه سبک زندگی، روند حیات انسان را از پوچی و بی هدفی خارج می کند و به آن معنا می بخشد. دیگر آنکه انتخاب سبک زندگی صحیح، می تواند آینده یک ملت را از حیث سعادت تضمین کند؛ زیرا در دنیای امروز، به دلیل گستردگی فضای مجازی و تنوع رسانه ها، همواره سبک های مختلفی از زندگی، به جامعه عرضه می شود؛ لذا داشتن چارچوب و اصول اساسی، برای انتخاب سبک زندگی مناسب، به منظور نیل به حیات طیبه، از اهمیت فروانی برخوردار است. همچنین باید عنایت داشت که یکی از مهم ترین دغدغه های فکری مقام معظم رهبری، به عنوان حاکم اسلامی و ولی فقیه، بحث سبک زندگی است که در بیانات مختلف ایشان، بر اهمیت این موضوع تاکید بسیاری نموده اند. در این نوشتار، نگارنده درصدد است، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بررسی اندیشه های حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، دیدگاه ایشان را درزمینه سبک زندگی در سه محور «رویکرد» و «مبنا» و «عملکرد» بررسی کند. درنهایت اینکه، رویکرد رهبر فرزانه انقلاب درباره مقوله سبک زندگی، بر دو پایه رویکرد «نگرشی» و «رفتاری» استوار است. مقام معظم رهبری معتقدند که باید مبنا و اساس سبک زندگی، برگرفته از آموزه های قرآنی باشد و برای اینکه سبک زندگی از مرحله نظری به مرحله عملی برسد، لازم است دو مسیله را مد نظر قرار دهیم؛ یکی «تبیین درست سبک زندگی» و دیگری «پرهیز از تقلید و الگوسازی ناصحیح» است.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، سبک زندگی، رویکرد، مبنا، نحوه اجرا
  • سید محمد اسماعیلی*، حسین حیدری گاودانه گداری صفحات 28-45
    ازآنجاکه فتنه گران هر روز با شیوه های مختلف در جامعه فتنه به پا می کنند و در صدد گمراه کردن مردم اند، بررسی و شناخت عوامل و زمینه های وقوع فتنه ها، از جوانب مختلف، بسیار حایز اهمیت است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ریشه های فتنه در حکومت اسلامی بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که فتنه در کاربرد قرآنی خود به کفر، شرک، نفاق نیز تعریف شده است؛ ریشه های فتنه در برخی درونی است که ناشی پیروی از هوای نفس است. بررسی ها نشان می دهد که هرجا فتنه هست، پای هوای نفس در میان است و هرجا خواهش‏های نفسانی حاکم است فتنه ها بروز می کند. برخی از ریشه های فتنه بیرونی اند، مانند، شیطان، طاغوت و عوامل نفوذی دشمن. در میان عوامل بیرونی، عوامل نفوذی دشمن نقش بسیار مخربی در فتنه انگیزی در جامعه اسلامی دارد، گاهی این نفوذی ها به حساس ترین جاها و پست های کلیدی نیز دست پیدا می کنند و خسارت های جبران ناپذیری به بار می آید.
    کلیدواژگان: ریشه فتنه، فتنه انگیزی، حکومت اسلامی
  • محمداسماعیل صالحی زاده*، روح الله محمدی صفحات 46-64

    اعتدال به معنای میانه روی، رفتار و حالتی است که از هرگونه افراط وتفریط به دور باشد. اعتدال نقش تعیین کننده ای در رفتار های تربیتی و سلامت روان والدین و فرزندان دارد. رفتار معتدل والدین با فرزندان، عاملی است که خانواده را به کمال، سعادت و خوشبختی سوق می دهد. این پژوهش به روش توصیفی_تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال است که از نگاه قرآن کریم و روایات، اعتدال والدین در سلامت روان فرزندان چه تاثیری دارد؟ نتایج این پژوهش حاکی از آن است که اعتدال از ابعاد مختلف عاطفی، عبادی، اقتصادی و... در این مسیله موثر است. رعایت اعتدال در عواطف و احساسات، از ایجاد عقده و حسد بین فرزندان و آثار زیان بار محبت های نامتعادل پیشگیری می کند و باعث سلامت روانی فرزندان می شود. عبادت در همه ابعادش برای انسان امری ضروری است، و رعایت اعتدال در امور عبادی باعث پیشگیری از نفرت و دل زدگی از عبادت و تشویق فرزندان به عبادت پروردگار شده و این امر در سلامت معنوی فرزندان نقش بسزایی دارد. اعتدال اقتصادی، دوری از افراط وتفریط در مصرف، هزینه، انفاق، دوری از بخل، تنگ نظری، اسراف، زیاده روی و پاسخ گویی مناسب و شایسته به نیاز های طبیعی فرزندان، باعث رونق و پایداری امور مالی خانواده، اعتمادبه نفس، استقلال و آرامش روانی فرزندان خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعتدال، والدین، فرزندان، اعتدال عاطفی، اعتدال عبادی، اعتدال اقتصادی
  • اکرم السادات سیدی*، سید محمد علوی زاده صفحات 65-84
    در این پژوهش هدف آن است که با تبیین پیامدهای تجمل گرایی مسیولان، مردم و مسیولان از عواقب این پدیده آگاه شوند و از رواج سبک زندگی غربی در جامعه اسلامی جلوگیری شود، چراکه بر اساس آموزه های دینی و شواهد مسلم تاریخی یکی از عوامل اصلی انحطاط جوامع و حکومت های قدرتمندی مثل آندلس و صفویه «تجمل گرایی» سردمداران و مسیولان بوده است. به همین دلیل، مقام معظم رهبری تجمل گرایی و اشرافی گری را بلایی بزرگ یاد کرده و در بیانیه گام دوم انقلاب، سبک زندگی اسلامی را توصیه نموده اند. ازاین رو، در این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش تحلیلی توصیفی، پیامدهای تجمل گرایی مسیولان با تاکید بر آیه 16 سوره اسراء تبیین و بررسی می شود.یافته های پژوهش حاکی از آن است که تجمل گرایی و اشرافیت مسیولان موجب سرمستی و بی مسوولیتی آنان در قبال جامعه و دور شدنشان از مردم می شود. همچنین راه مصرف گرایی را در جامعه هموار می کند و انگیزه تولید را می گیرد و موجب وابستگی جامعه و زمینه ساز فساد و ظلم و فراموش کردن خداوند عزوجل می شود که هریک از این عوامل به تنهایی برای عقب افتادگی و سقوط یک جامعه به خصوص جامعه اسلامی کفایت می کند.
    کلیدواژگان: تجمل گرایی، اشرافی گری، انحطاط، سبک زندگی در گام دوم انقلاب، اشرافیت، تجمل
  • جواد زروندی*، نفیسه رحمانی زروندی صفحات 85-104
    امروزه سبک زندگی اهمیت شایان توجهی را به خود اختصاص داده و توجه پژوهشگران و نخبگان جامعه را بیشتر از پیش، به خود جلب کرده است؛ زیرا در دنیای پیچیده امروزی، روش و سبک زندگی افراد، قسمت مهمی از فرهنگ جوامع مختلف را در برگرفته است. با توجه به اهمیت این موضوع، نویسندگان این مقاله تلاش کرده اند شاخص های سبک زندگی در بیانات رهبر معظم انقلاب را که در مراسم های مختلف از سال 1369 تا 1398 ایراد نموده اند، احصا و بررسی نمایند. روش تحقیق حاضر، شامل تحلیل محتوای کمی و کیفی است. در بخش اول یعنی تحلیل محتوای کمی، واژگان مهم و کلیدی و نیز مقدار فراوانی آن ها با توجه به متون موردنظر، احصا شده و مورد تحلیل قرار گرفته اند. بخش دوم یعنی تحلیل محتوای کیفی، بر رهیافت نظام مند استراوس و کوربین (1998) برای نظریه مبنایی تاکید دارد. در این پژوهش، کلیه رهنمودها و سخنرانی های منتشرشده از سوی حضرت آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) درباره موضوع موردبررسی، از طریق سایت رسمی ایشان و نرم افزار حدیث ولایت، موردبررسی واقع شده است. به منظور تحلیل محتوای کیفی، ابتدا مجموعه سخنرانی ها، بیانات و پیام های رهبری معظم، سطربه سطر بررسی گردید و درنهایت، مفهوم پردازی و سپس مقوله بندی شد. همچنین نویسندگان با توجه به خصوصیات مشترک و ارتباط مفهومی و نیز میزان مشابهت میان کدهای باز، توانستند مفاهیم و مقولات را تعیین نمایند.
    کلیدواژگان: رهبری، سبک زندگی، فرهنگ
  • فاطمه افراسیابی*، مهدی اکبرنژاد، علی مولوی صفحات 105-131

    تربیت،هرگونه فعالیتی از طرف خداوند، انبیا و اولیا،به منظور اثرگذاری بر شناخت، نگرش، اخلاق، و رفتار فرد، بر اساس اهداف ازپیش تعیین شده است. خداوند متعال، پیامبران را برای هدایت و تربیت انسان ها فرستاد تا، با جدیت، بشریت را در مسیر تربیت و کمال پیش ببرند.سوره یونس (ع) نیز سرشار از آموزه هایی تربیتی برای نسل نواندیش اسلامی در جامعه کنونی است. پژوهش حاضر با روش توصیفی_تحلیلی و منابع کتابخانه ای-نرم افزاری و استناد به آیات قرآن و روایات و کلام بزرگان دین، برخی از این آموزه ها رابراساس نیاز انسان معاصردر جهت حرکت به سوی کمال و رهایی از دغدغه های دنیای مادی واکاوی کرده و به این نتایج دست یافته است:عجله نداشتن خداوند در مجازات ظالمان به دلیل فرصت بازگشت یا اتمام حجت، سازگار نبودن نظام هستی با ظلم، دل بسته نبودن  به دنیای فانی و استفاده صحیح از فرصت ها، لزوم به کارگیری نعمت های الهی در جهت کمال، انعکاس رفتارهای انسان در دنیا، قرآن عاملی برای هدایت و رحمت و شفای بیماری ها، نیکو بودن فرح و شادمانی به واسطهبرخورداری از نعمت وحی و آموزه ها و معارف الهی، برخورداری اولیای الهی از کمال و سعادت بشری و توبهبه موقع که نجات دهنده از عذاب الهی است.

    کلیدواژگان: سوره یونس(ع)، تربیت، تفریح، عجله، آموزه های تربیتی، آیت الله جوادی آملی
|
  • Mohammad Ghasemi Shub *, Seyed Majid Nabavi Pages 9-27

    In examining the system of Islamic Iranian society, one of the most important and fundamental issues that we are facing today is the way of "lifestyle". Examining this issue is important from two sides; First of all, lifestyle takes the process of human life out of emptiness and aimlessness and gives it meaning. Another is that choosing the right lifestyle can guarantee the future of a nation in terms of prosperity; because in today's world, due to the vastness of the virtual space and the variety of media, different styles of life are always offered to the society. Therefore, it is very important to have a framework and basic principles to choose the right lifestyle in order to achieve a good life. It should also be noted that one of the most important concerns of the Supreme Leader, as an Islamic ruler and religious jurist, is the discussion of lifestyle, which he has emphasized the importance of in his various statements. In this article, the author intends to use the analytical descriptive method and examine the thoughts of Ayatollah Ali Khamenei, to examine his views on lifestyle in three axes: "approach", "basis" and "implementation". Finally, the approach of the wise leader of the revolution regarding the category of lifestyle is based on the two foundations of "attitude" and "behavior". The Supreme Leader believes that the basis of the lifestyle should be derived from the teachings of the Quran, and in order for the lifestyle to move from the theoretical stage to the practical stage, it is necessary to consider two issues; One is "explaining the correct lifestyle" and the other is "avoiding incorrect imitation and modeling".

    Keywords: supreme leader, Lifestyle, Approach, basis, Method of Implementation
  • Sayed Mohammad Esmaeili *, Hosain Haidari Qav Daneh Qodari Pages 28-45
    Since the people of dissension incite fitnah in different ways in society every day and try to mislead the people, it is very important to study and identify the causes and contexts of fitnah from different angles. In this study, using descriptive-analytical method, the roots of fitnah in Islamic government have been investigated. The results of the research show that fitnah is also defined in its Qur'anic application to infidelity, polytheism, and hypocrisy.The roots of fitnah are in some cases internal, which is due to following the desires of the soul. Studies show that wherever there is fitnah, the desires of the soul are involved, and wherever the desires prevail, fitnah occurs. Some of the roots of fitnah are external, such as the devil, Taghout, and the infiltrators of the enemy. Among the external factors, the infiltrators of the enemy have a very destructive role in inciting fitnah in the Islamic society, sometimes these infiltrators reach the most sensitive places and key positions and cause irreparable damage.
    Keywords: Roots of Dissension (Fitnah), Inciting Fitnah, Islamic Government
  • Mohamadesmail Salehizadeh *, Ruhollah Mohammadi Pages 46-64

    Moderation (I’tidal) means a behavior and a state that is far from any extremes. Moderation plays a decisive role in the educational behavior and spiritual health of parents and children. The moderate and balanced behavior of parents with children is the factor that leads the family to perfection, prosperity and happiness.This descriptive-analytical research, using library sources, seeks to answer the question, what is the effect of parental moderation on children's spiritual health from the perspective of the Holy Quran and hadiths?.The results of this research indicate that moderation is effective in this regard from different dimensions such as the emotional, worshipping, economic, and so on. Observance of moderation in emotions and feelings prevents the creation of complexes and jealousy among children and the harmful effects of unbalanced affections and promotes the mental health of children. Worship in all its dimensions is essential for humans, and observing moderation in worship prevents hatred and discouragement from worship itself and encourages children to worship God Almighty, and this plays a significant role in children's spiritual health. Economic moderation, avoiding excesses in consumption, spending, donating, avoiding stinginess, narrow-mindedness, extravagance, indulgence, and responding appropriately and properly to the natural needs of children will lead to the prosperity and stability of family finances, self-confidence, independence, and mental peace of children.

    Keywords: moderation, Parents, children, emotional moderation, Moderation In Worship, economic moderation
  • Akram Sadat Seyyedi *, Seyed Mohammad Alavizadeh Pages 65-84
    This research, by explaining the results of the luxurism (luxurious lifestyle) of the authorities, aims to make the people and officials aware of the consequences of this phenomenon and to prevent the spread of the Western lifestyle in the Islamic society; because according to religious teachings and historical evidence, one of the main factors of the decline of powerful  communities and governments like Andalusia and Safavid have been the "luxurism" of leaders and authorities. For this reason, the Supreme Leader called luxurism and aristocracy as a great threat and recommended the Islamic lifestyle in the statement of the Second Step of the Revolution.Therefore, in this research, using library sources and descriptive analytical method, the consequences of authorities' luxurism are explained and investigated with emphasis on the 16th verse of Surah Al-Isra. The findings of the research indicate that the luxurism and aristocracy of the authorities cause them to become reckless and irresponsible towards the society and to distance themselves from the people. It also paves the way for consumerism in the society and takes away the motivation of production and causes the dependence of the society and the foundation of corruption and oppression and forgetting God Almighty, each of these factors alone is enough for the backwardness and fall of a society, especially the Islamic society.
    Keywords: Luxurism, Aristocracy, Decline, lifestyle in the second step of the revolution, Luxurious Lifestyle, Upper Class Lifestyle
  • Javad Zarvandi *, Nafise Zarvandi Pages 85-104
    Today, lifestyle has taken on a remarkable importance and has attracted the attention of researchers and elites of the society more than before; because in the recent complicated world, people's lifestyle is an important part of the culture of different societies. Considering the importance of this issue, the authors of the present article have tried to evaluate and analyze the indicators of lifestyle in the statements of the Supreme Leader of the Revolution, which has made in various ceremonies from 1369 to 1398 SH.The current research method includes quantitative and qualitative content analysis. In the first part, i.e. quantitative content analysis, important and keywords and their frequency according to the target texts were counted and analyzed. The second part, qualitative content analysis, emphasizes the systematic approach of Strauss and Corbin (1998) for grounded theory. In this research, all the guidelines and speeches published by Ayatollah Khamenei (Mudda zhilluhu’l aali) about the subject under investigation, through his official website and Hadith Velayat software, have been examined. In order to analyze the qualitative content, first, the collection of speeches, statements and messages of the Supreme Leader was examined line by line, and finally, it was conceptualized and then categorized. Also, the authors were able to determine the concepts and categories according to the common characteristics and conceptual connection as well as the degree of similarity between the open codes.
    Keywords: supreme leader, Lifestyle, culture
  • Fatima Afrasiabi *, Mahdi Akbarnezhad, Ali Molavi Pages 105-131

    Spiritual Upbringing (Tarbiyat) is any activity quided by God, prophets and the Awliya'  (friends of Allah), in order to influence the cognition, attitude, morals, and behavior of a person, based on predetermined goals. Almighty God sent the prophets to guide and educate people so that, with seriousness, they can advance humanity on the path of tarbiyat and perfection. Surah Yunus is also full of educational teachings for the modern-thinking generation of Muslims in today's society.The current research has analyzed some of these teachings based on the needs of contemporary man in the direction of moving towards perfection and salvation from the concerns of the material world, through the descriptive-analytical method and library-software resources and referring to the verses of the Quran and traditions and the sayings of religious elders, and has achieved these results God is not in a hurry to punish the oppressors, so to give them last warning or an opportunity to return, the system of existence is not compatible with oppression, not being attached to the mortal world and using opportunities correctly, the need to use divine blessings in the way of perfection, the reflection of human behavior in the world, the Qur'an is a factor for guidance and mercy and healing of diseases, the goodness of joy and happiness by enjoying the blessings of divine knowledge, revelation and teachings, the enjoyment of the Awliya'  (friends of Allah) with human perfection and happiness, and timely repentance that saves from divine punishment.

    Keywords: Surah Yunus (AS), Education, Entertainment, haste, educational teachings, Ayatollah Javadi Amoli