فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 93 (بهار 1401)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 93 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم یزدان پناه*، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحات 3-26
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مهارت های غیر فنی مورد نیاز رشته های مهندسی دانشگاه ارومیه صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارفرمایان صنعت و فارغ التحصیلان رشته های مهندسی دانشگاه ارومیه بود که به روش نمونه گیری طبقه ای، بر اساس جدول مورگان، نمونه لازم انتخاب گردید. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی- پیمایشی است. ابزار اندازه گیری و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن در تحقیق حاضر مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 23 استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، گویای این مطلب است که میانگین تمامی مهارت های غیر فنی فارغ التحصیلان دانشگاه ارومیه از نظر کارفرمایان، بالاتر از میانگین نظری است که در سطح مطلوبی قرار دارد. در رتبه بندی مهارت ها، با نظر سنجی، از نظر فارغ التحصیلان، آنان در مهارت انتقادی از بالاترین و در مهارت هوش هیجانی از پایین ترین میانگین و از نظر کارفرمایان، فارغ التحصیلان در مهارت مسیولیت پذیری از بالاترین و در مهارت خلاقیت از پایین ترین میانگین برخوردار بودند. توصیه می شود برنامه درسی مصوبی که دانشگاه برای رشته های مهندسی، جهت ارتقای مهارت های غیر فنی در نظر می گیرد، باید به صورتی باشد که محتوای درسی مطابق با نیازهای فعلی و آینده سازمان های مهندسی طراحی شود. برگزاری پروژه های کلاسی، تحصیل و آموزش مهارت های ضروری به گونه ای مورد توجه قرار گیرد که بتواند مهارت های هوش هیجانی و خلاقیت را در دانشجویان پرورش دهد.
    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی چهارم، مهارت های غیر فنی، کارفرمایان، فارغ التحصیلان
  • فاطمه محمدی، کوروش مومنی*، عبدالرحمن دیناروند صفحات 27-50
    اصول و الگوهای موجود در پدیده های طبیعی از روش های آفرینش و خلق ایده در طراحی معماری محسوب می شود. پژوهش حاضر شامل دو بخش می باشد. بخش اول به معرفی و شناخت روش قیاس در طبیعت و انواع آن پرداخته و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی دیدگاه ها، گروه بندی و تحلیل این دیدگاه ها پرداخته می شود. در بخش دوم عملکرد دو گروه از دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه جندی شاپور دزفول در نحوه برخورد با طبیعت و روش قیاس، با استفاده از مطالعه ای تجربی و به صورت اسکیس ارزیابی شده است. اسکیس ها از لحاظ نوع الگوبرداری و روش قیاس، در سه دسته قیاس فرمی (سطحی)، ساختاری (عملکردی) و مفهومی و بر اساس الگوهای طبیعت که دارای مشخصات ظاهری، ساختاری و مفهومی بوده، دسته بندی شده اند. نتایج نشان می دهند اهداف دانشجویان مقطع کارشناسی از انتخاب الگوها، شامل فرم، عملکرد، نمادگرایی، زیبایی، احساسات، فرایند طراحی، طبیعت، اقلیم و سازه بوده و اهداف دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، شامل عملکرد، فرم، نمادگرایی، احساسات، اقلیم و سازه بوده است. فرم طبیعت در بین دانشجویان کارشناسی و عملکرد طبیعت در بین دانشجویان کارشناسی ارشد بیشترین کاربرد را داشته است.
    کلیدواژگان: طبیعت، الگوبرداری از طبیعت، روش قیاس، قیاس فرمی، قیاس ساختاری، قیاس مفهومی
  • محمدرضا شهرکی*، فاطمه حقانی صفحات 51-66

    با توجه به نقش دانشگاه ها در آموزش مهندسی، بررسی وضعیت نظام آموزشی و نقاط قوت و ضعف آن به منظور بهبود فرآیند آموزش مهندسی ضرورت دارد. در این تحقیق عوامل موثر بر افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان رشته های مهندسی و وضعیت دانشجویانی که در سنوات مجاز، تحصیل خودرا به اتمام نمی رسانند، بررسی شده است. در ابتدا شاخص های تاثیرگذار بر افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان مهندسی شناسایی و با استفاده از فن AHP اولویت بندی شد. نتایج رتبه بندی نشان داد معدل دروس پایه، معدل دروس اصلی، معدل دروس عمومی، تعداد نیمسال های مشروطی، معدل دروس اختیاری و تعداد واحد افتاده از نظر خبرگان بیشترین تاثیر را بر افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان مهندسی دارند. سپس به ارایه الگویی برای پیش بینی افزایش سنوات تحصیلی با توجه به وضعیت تحصیلی دانشجویان رشته های مهندسی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی پرداخته شد. براساس نتایج شبکه عصبی عوامل تعداد واحد های افتاده، معدل دروس اصلی، معدل دروس پایه، تعداد نیمسال های مشروطی، مدت تاهل و میانگین معدل دروس ریاضی و فیزیک دبیرستان بیشترین اثرگذاری را بر افزایش سنوات تحصیلی دارند. در نهایت با مقایسه نتایج حاصل از روش AHP و شبکه عصبی، عامل های معدل دروس پایه و اصلی، تعداد نیمسال های مشروطی و تعداد واحدهای افتاده در هر دو روش عوامل با تاثیرگذاری بیشتر شناخته شدند که در حین تحصیل دانشجویان رشته های مهندسی باید توجه بیشتری به آنها شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، پیش بینی، سنوات تحصیلی، AHP، شبکه عصبی مصنوعی، دانشگاه
  • محمدرضا زارع بنادکوکی* صفحات 67-86

     امروزه پیشرفت و توسعه کشورها در گرو بخش های صنعتی و تولیدی است و پیشتازی این بخش ها مرهون منابع انسانی توانمند است. از طرفی توجه به مقوله کیفیت، عامل مهم و راهبردی پیشرفت در صنعت به شمار می رود و مسیول نظارت و کنترل کیفیت در واحدهای تولید، بر عهده مدیران کنترل کیفیت است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی انتظارات مهارتی مدیران کنترل کیفیت، با توجه به نقش و وظایف آنها در تعالی واحدهای صنعتی و تحلیل برنامه آموزشی رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی در رفع این نیازها با رویکرد آسیب شناسی است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده های اکتشافی، به صورت کیفی و کمی است. جهت شناسایی انتظارات مهارتی مدیران کنترل کیفیت، بر اساس شرح وظایف مدیران کنترل کیفیت و مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، نیازهای مهارتی به کمک نظرخواهی از خبرگان تبیین و جهت تلفیق نیازهای مهارتی با دروس تخصصی کارشناسی مهندسی صنایع و تعیین اهمیت و میزان پوشش آنها و درک خلاها از تکنیک گسترش مشخصه های کیفی استفاده شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که درس های مدیریت کیفیت و بهره وری، کنترل کیفیت آماری، سامانه های اطلاعات مدیریت، روش های تولید و برنامه ریزی تولید بیشترین تاثیر و دروس طراحی ایجاد صنایع، اقتصاد مهندسی، برنامه ریزی حمل ونقل و تحقیق در عملیات نقش کمتری در تقویت مهارت های مدیران کنترل کیفیت دارند. همچنین خلاهای آموزشی در زمینه های آشنایی با قوانین و مقررات دولتی بخش تولید، مباحث استانداردسازی، پایش مستمر کیفیت محصولات در برنامه آموزشی مهندسی صنایع در دانشگاه ها وجود دارد که نیاز به توجه سیاست گذاران این حوزه دارد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، مهندسی صنایع، مدیران کنترل کیفیت، گسترش مشخصه های کیفی
  • سید طاهر سید نظرلو، داود طهماسب زاده شیخلار*، سیامند قادری، سهراب محمدی پویا صفحات 87-104
    برخورداری از توانمندی پژوهشی یکی از اساسی ترین موضوعات موردنیاز دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی است. می توان عنوان کرد که خودکارآمدی، ارتباطی ناگسستنی با توانمندی پژوهشی دارد. در بسیاری از دانشجویان عدم باور به کارآمدی، خود موجبات ناتوانی پژوهشی را به وجود آورده است. پس از آن جایی که خودکارآمدی پژوهشی می تواند در عملکرد پژوهشی دانشجویان تاثیرگذار باشد، بررسی عوامل مرتبط با آن امری ضروری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تعاملات آموزشی و رضایت تحصیلی با خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان صورت گرفته است. جامعه پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی کلیه دانشکده های رشته های علوم پایه و فنی مهندسی دانشگاه تبریز است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به شیوه متناسب با حجم جامعه 335 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش شامل پرسش نامه های معیار تعاملات آموزشی، رضایت از تحصیل و خودکارآمدی پژوهشی است. پایایی پرسش نامه های پژوهش بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 89/0، 86/0 و 93/0 به دست آمد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که بین تعامل دانشجو - دانشجو، تعامل دانشجو - استاد و تعامل دانشجو - محتوی، همچنین امکانات آموزشی، برنامه درسی، تدریس و یادگیری، فضا و جو دانشگاه، امکانات اداری و سیاست ها و رویه ها با خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان ارتباط مثبت معنی دار وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تعاملات بین فردی دانشجویان و اساتید با آنان و سیاست های آموزشی اتخاذشده در محیط های دانشجویی به مثابه عامل مهمی در خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان نقش آفرینی می کنند. از این رو پیشنهاد می شود مسیولان و اساتید بخشی از فعالیت های آموزشی دانشگاه ها را به افزایش تعاملات مثبت آموزشی و تهیه و تنظیم سیاست های مطلوب اختصاص دهند تا در این مسیر بتوان در جهت ارتقای خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان گام مهمی برداشته شود.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، رضایت تحصیلی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، خودکارآمدی
  • زهرا رشیدی، شادی روحانی* صفحات 105-132

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه قلدری دانشگاهی در گروه های آموزشی دانشگاه های دولتی شهر تهران انجام شد. رویکرد پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و روش تحلیل رگرسیون چندگانه است. جامعه آماری اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 532 نفر انتخاب شدند. یافته ها بیانگر آن است که قلدری در میان اعضای هییت علمی در هر دو گروه نسبتا متوسط و زنان با مرتبه علمی مربی در وضعیت استخدامی رسمی - آزمایشی قلدری اجتماعی را بیشتر تجربه کرده اند. بین قلدری و وضعیت تاهل از منظر آماری در هر دو گروه اختلاف معنادار وجود ندارد. نتایج نشان داد که عوامل سازمانی و فردی با قلدری رابطه معنادار دارد و تغییرات واریانس قلدری در میان اعضای هییت علمی را در سطح بالایی تبیین می کند. بر پایه نتایج آزمون رگرسیون عوامل سازمانی نسبت به عوامل فردی با قدرت بیشتری در گروه علوم انسانی قلدری را پیش بینی می کند و از میان مولفه های تشکیل دهنده عوامل سازمانی، عوامل قوانین و مقررات و رهبری دانشگاهی، ضمن داشتن رابطه معنادار و غیرمستقیم با قلدری، نسبت به دیگر مولفه ها قدرت بیشتری در تبیین قلدری دارند. در گروه فنی و مهندسی عوامل فردی نسبت به عوامل سازمانی با قدرت بیشتری قلدری را پیش بینی می کنند و از میان عوامل سازمانی در این گروه دو مولفه فرهنگ سازمانی و رهبری دانشگاهی، ضمن داشتن رابطه معنادار و غیرمستقیم با قلدری، نسبت به دیگر مولفه ها قدرت بیشتری در تبیین قلدری دارند.

    کلیدواژگان: قلدری، اعضای هیئت علمی، دانشگاه های دولتی تهران، گروه علوم انسانی، گروه فنی و مهندسی
  • دنیا درویشی قزانچی*، ایرج نیک پی، احسان گرایی صفحات 133-152

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش های ارزشیابی برخط هم زمان و ناهم زمان بر فرایند یاددهی-یادگیری اجرا گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی متوالی و شیوه گردآوری پیمایشی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل تمام اساتید دانشگاه لرستان بود و با استفاده از نمونه گیری هدفمند 20 مصاحبه با 20 نفر از خبرگان تا زمان اشباع اطلاعاتی انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کمی دانشجویان (9304 نفر) و اساتید (322 نفر) دانشگاه لرستان بودند که 369 نفر از دانشجویان و 175 نفر از اساتید به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته بود. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، از تحلیل مضمون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که روش های ارزشیابی برخط هم زمان و برخط ناهم زمان بر فرایندهای یاددهی و یادگیری دانشجویان دانشگاه لرستان تاثیر مثبت و معنی داری دارند، با این حال روش ارزشیابی برخط هم زمان تاثیر بیشتری بر فرایند یادگیری و روش ارزشیابی برخط ناهم زمان تاثیر بیشتری بر فرایند یاددهی دارند. با توجه به تاثیر مثبت هر دو روش ارزشیابی بر فرایند یاددهی-یادگیری، اعضای هییت علمی دانشگاه لرستان می توانند از هر دو روش برای ارزشیابی دانشجویان استفاده نمایند

    کلیدواژگان: روش های ارزشیابی، ارزشیابی برخط هم زمان، ارزشیابی برخط ناهم زمان، آموزش مجازی، یادگیری، یاددهی
|
  • Maryam Yazdanpanah *, Mohammad Hassani, Hassan Galavandi Pages 3-26
    The aim of this study was to identify and prioritize non-technical skills required by engineering disciplines of Urmia University. The statistical population of this study included industrial employers and engineering graduates of Urmia University, which was selected by stratified sampling method based on Morgan table. The research method used is descriptive-survey. The measurement tool and data collection tool in this study was a questionnaire whose validity and reliability were examined and confirmed in the present study. SPSS 23 software was used for data analysis. The results of data analysis show that the average of all non-technical skills of Urmia University graduates in terms of employers is higher than the theoretical average, which is at a desirable level.In the ranking of skills, by surveying graduates, in critical skills from the highest and in emotional intelligence skills from the lowest average, and from the point of view of employers, graduates had the highest in responsibility skills and lowest average in creativity skills. It is recommended that the approved curriculum that the university considers for engineering disciplines to improve non-technical skills should be such that the curriculum is designed in according with the current and future needs of engineering organizations. Holding class projects, education and training essential skills that can develop students’ emotional intelligence and creativity skills should be considered.
    Keywords: Fourth Industrial Revolution, non-technical skills, Employers, Graduates
  • Fatemeh Mohammadi, Kourosh Momeni *, Abdol Rahman Dinarvand Pages 27-50
    One of the methods to create the idea in the architectural design is the principles and patterns in the natural phenomena. The current study consists of two sections. The first section introduces and recognizes the analogy of nature and its different types. Then, this section studies, classifies, and analyzes the opinions using the analytical-descriptive methods. In the second section, performances of two groups of undergraduate and graduate students of architecture, in architecture and Urbanism Faculty of the Jundi-Shapour University of Technology, Dezfoul, on how to deal with nature and analogy method was evaluated as freehand sketching using experimental study. The sketches were classified based on the modeling and analogy method into three classes of formal, structural, and conceptual analogies, which have conceptual, structural, and formal specifications based on the patterns of nature. The results show that undergraduate students selected the patterns based on their form, function, symbolism, aesthetics, feelings, design process, nature, climate, and structure. Also, graduate students selected the patterns based on the function, form, symbolism, feelings, climate, and structure. The form of nature was applied more among the undergraduate students, while the function of nature was utilized more among the graduate students.
    Keywords: nature, modeling of nature, method of analogy, fermi analogy, structural analogy, conceptual analogy
  • MohammadReza Shahraki *, Fatemeh Haghani Pages 51-66

    Considering the role of universities in engineering education, it is necessary to study the status of the educational system and its strengths and weaknesses in order to improve the process of engineering education. In this research, the factors affecting the increase of academic years of engineering students and the status of students who do not complete their studies in the authorized years have been investigated. At first, the effective indicators on increasing the academic years of engineering students were identified and prioritized using the AHP technique. The ranking results show the average of basic courses, the average of main courses, the average of general courses, the number of conditional semesters, the average of optional courses and the number of units dropped have the most impact on increasing the academic years of engineering students. Then, a model was provided to predict the increase in academic years according to the educational status of engineering students using an artificial neural network. According to the results of the neural network, the factors of the number of units dropped, the average of the main courses, the average of the basic courses, the number of conditional terms, the duration of marriage and the average of the high school math and physics courses have the greatest impact on increasing academic years. Finally, by comparing the results of AHP method and neural network, the average factors of basic and main courses, the number of conditional terms and the number of units dropped in both methods were identified as the most effective factors that should be paid more attention while studying engineering students.

    Keywords: engineering education, Predicting, Academic years, AHP, Artificial Neural Network, university
  • MohammadReza Zare Banadkouki * Pages 67-86

    Today, the progress and development of countries in the group of industrial and manufacturing sectors, the leadership of these sectors owes to human resources is capablities. In production units, quality control managers are responsible. The main purpose of this study is to identify the skill expectations of quality control managers according to their role and duties in the excellence of industrial sectors and to analyze the curriculum of industrial engineering in the undergraduate level in order to meet these needs with a pathological approach. The research method is applied in terms of purpose and exploratory in terms of qualitative and quantitative in terms of data collection method. In order to identify the skill expectations of quality control managers, based on the job descriptions of quality control managers and the study of documents and libraries, skill needs are explained with the help of expert opinion polls and to combine skill needs with specialized courses in industrial engineering and determine their importance and coverage. The technique of quality function deployment (QFD) has been used. The results of the analysis show that the lessons; quality and productivity management, statistical quality control, management information systems, production methods and production planning maximum impact and design courses in industrial creation, engineering economics, transportation planning and operations research less role in strengthen the skills of quality control managers. There are also educational gaps in the areas of familiarity with government laws and regulations in the production sector, standardization issues, continuous monitoring of product quality in the industrial engineering training program in universities, which needs the attention of policy makers in this field.

    Keywords: Curriculum, Industrial engineering, Quality control managers, QFD
  • Seyed Taher Seyed Nazarloo, Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar *, Siamand Ghaderi, Sohrab Mohammadi Poya Pages 87-104
    The aim of this study was to investigate the relationship between educational interactions and academic satisfaction with students’ research self-efficacy. The research population is graduate students of all faculties of basic and engineering sciences of University of Tabriz. Using stratified sampling method in a manner commensurate with the size of the population, 335 people were selected as the sample. Research data collection tools include standard questionnaires of educational interactions (2015), satisfaction with education (2012) and research self-efficacy (2011). The reliability of the research questionnaires based on Cronbach’s alpha coefficient was 0.89, 0.86 and 0.93, respectively. The research method is applied in terms of purpose and based on how the data are collected is a descriptive correlation. Findings show that there is a significant positive relationship between student-student interaction, student-teacher interaction and student-content interaction, as well as educational facilities, curriculum, teaching and learning, university atmosphere, office facilities and policies and procedures with students’ research self-efficacy. Findings indicate that the components of educational interactions as well as the components of policies and procedures, curriculum, questions, educational facilities, teaching and learning from the variable of academic satisfaction can explain students’ research self-efficacy. it can be concluded that interpersonal interactions between students and professors with them, educational policies adopted in the student environment as an important factor in student research self-efficacy. Therefore, it is suggested that officials and professors dedicate part of the educational activities of universities to increasing positive educational interactions and preparing and setting desirable policies so that an important step can be taken in this direction to improve students’ research self-efficacy.
    Keywords: Scientific productions, Students, faculty of basic sciences, engineering
  • Zahra Rashidi, Shadi Rouhani * Pages 105-132

    The aim of the study was to identify the workplace bullying in academia among faculties of humanities and engineering departments. A descriptive-analytical research design was employed in this study and correlation studies along with multiple regression analysis methods were used. The population under the study included faculty members of humanities and engineering departments in public universities of Tehran form which 532 members were selected through random sampling. It could be understood that assistant instructor women with tenure position in the university have experienced social bullying more than other types. Meanwhile, there was no significant difference between bullying and marital status of faculties in both groups. The results indicated that there is a significant relation between bullying and organizational and individual factors which highly predict the changes in bullying. Regarding the bullying in humanities and according to the results of regression test, organizational factors in comparison with individual factors predicts the bullying more significantly. Moreover, among the five components of organizational factors, two factors of rules and regulations and academic leadership, while having a significant and indirect relationship with bullying, more strongly describe bullying in workplace. Regarding the engineering department, individual factors predict the workplace bullying more highly than organizational factors. So that, among the organizational factors in this group, two components of organizational culture and academic leadership, while having a significant and indirect relationship with bullying, have more power in describing bullying.

    Keywords: Bullying, public universities of Tehran, humanities department, engineering department
  • Donia Darvishighazanghi *, Iraj Nikpay, Ehsan Geraei Pages 133-152

    The purpose of this study was to investigate the effect of simultaneous and asynchronous online assessment methods on the teaching-learning process. The present study was applied in terms of purpose, research method of consecutive exploratory type and survey collection method. The statistical population in the qualitative section included professors of Lorestan University and using targeted sampling, 20 interviews with 20 experts were conducted until information saturation. The statistical population in the quantitative section included students (9304 people) and professors (322 people) of Lorestan University, of which 369 students and 175 professors were selected as a statistical sample. The data collection tool in the present study was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. Thematic analysis and structural equation modeling were used to analyze the research data. Findings showed that simultaneous and asynchronous online assessment methods have a positive and significant effect on teaching and learning processes of Lorestan University students. However, simultaneous online assessment method has a greater impact on the learning process and asynchronous online assessment method has a greater impact on the teaching process. Due to the positive effect of both evaluation methods on the teaching-learning process, faculty members of Lorestan University can use both methods to evaluate students

    Keywords: Evaluation methods, simultaneous online evaluation, asynchronous online evaluation, Virtual Education, Learning, Teaching