فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید داود حاجی میررحیمی* صفحات 1-14
    مقدمه و هدف

    بی تردید رمز ماندگاری مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ایران در عرصه پژوهش، آموزش و توسعه منابع انسانی، حرکت بر مدار بازارمحوری و تامین تقاضای بازار بخش کشاورزی به دستاوردهای فناورانه و نیروی انسانی توانمند می باشد. هدف تحقیق دستیابی به راهبردها و روش های تسهیل و تسریع روند توسعه فعالیت های تجاری سازی دستاوردهای فناورانه در مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با توجه به نوع هدف، به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی آموزشی و پژوهشی و مدرسین مراکز یاد شده بود که پس از تعیین حجم نمونه تحقیق به تعداد 190 نفر و بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی تحقیق اجرا شد. برای تایید اعتبار ظاهری ابزار سنجش از دیدگاه 10 نفر از متخصصین حوزه تجاری سازی یافته های تحقیقاتی و برای تایید پایایی نیز از آزمون کرونباخ آلفا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که اختلاف معنی داری بین «میانگین اهمیت راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاری سازی» با «میانگین اجرای کنونی» آنها وجود دارد و غالب این راهکارها در سطح مناسبی اجرا نمی شوند. نتایج تحلیل عاملی نیز نشان داد که سه عامل اصلی « قابلیت های تجاری سازی مدرسین، محققین، دانشجویان و دانش آموختگان مراکز و زیرساخت های فناوری» (با مقدار ویژه 8/75 و درصد واریانس27/36 درصد)، «گروه گرایی و تعاملات مراکز با موسسات آموزشی-پژوهشی داخلی و خارجی» (با مقدار ویژه 6/11 و درصد واریانس19/1 درصد) و «مشارکت در نمایشگاه ها و ارایه مشاوره کارآفرینی و تجاری سازی» (با مقدار ویژه 6/1 و درصد واریانس 19/07 درصد)، بیش از 65/5 درصد واریانس کل راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاری سازی دستاوردهای فناورانه را تبیین کرده اند.

    نتیجه گیری

    توسعه قابلیت های تجاری سازی محققین از طریق برنامه ریزی پودمان های آموزشی تجاری سازی و برنامه ریزی برای عضویت مراکز در انجمن ها و اتحادیه های علمی و فناوری داخلی و خارجی و برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ایده (استارتاپ) و شبکه سازی تولید تا تجاری سازی از مهمترین راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاری سازی دستاوردهای فناورانه کشاورزی ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: دستاوردهای فناورانه، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی، نظام تجاری سازی​​​​​​​
  • پروانه اقبالی کلهر، مریم امیدی نجف آبادی*، مهدی میردامادی صفحات 15-25
    مقدمه و هدف

    هدف از انجام تحقیق مطالعه بررسی صلاحیت های کارآفرینی کشاورزی بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی بخش ماهیدشت در استان کرمانشاه بوده است.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق از نوع تحقیقات پژوهشی وکاربردی بوده و نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات غیرآزمایشی و مقطعی است. جامعه آماری تحقیق حاضر 890 نفر از خانوار (سرپرست) های روستایی بخش ماهیدشت بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 268 نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای متشکل از 9 عامل، 42 گویه و متغیر وابسته شامل 5 عامل و 24 گویه بوده که پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ متغیرهای وابسته و مستقل مورد تایید قرار گرفته است. جهت بررسی رابطه علی بین متغیرهای تاثیرگذار بر امنیت غذایی (متغیر وابسته) از روش رگرسیون چندگانه به روش رگرسیون گام به گام استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج رگرسیون بیانگر آن بود که متغیر ریسک پذیری، شناسایی فرصت  بیشترین تاثیر را در زمینه امنیت غذایی داراست.

    نتیجه گیری

    در این زمینه پیشنهاد طراحی یک سیستم منظم و هدفمند، نظارت و ارزشیابی در راستای اجرای برنامه های اصلاح الگوی مصرف و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با دردست داشتن ابزار لازم برای برقراری امنیت غذایی کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ریسک پذیری، صلاحیت کارآفرین
  • سحر اکرادی، مهدی حسین پور*، حسین کریمی، میلاد بخشم صفحات 26-34
    مقدمه و هدف

    عملکرد سازمانی یکی از مهم ترین سازه ها در تحقق اهداف سازمانی و همچنین یکی از مهم ترین سازه های مورد بحث در پژوهش های مدیریتی است و بدون شک مهم ترین معیار سنجش موفقیت شرکت های تجاری به حساب می آید. محیط رقابتی موجود در مقایسه با گذشته میزان رقابت بالاتری را تجربه می نماید. در چنین شرایطی، سازمان های کشاورزی ناگزیرند در جستجوی روش های جدیدی برای بهبود عملکرد باشند. در این راستا یکی از مناسب ترین راهبردها، تمرکز بر روی انتخاب درست استراتژی سازمانی و دانش سازمانی و مدیریت صحیح آن است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی استراتژی تمایز در شرکت های کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری کرمانشاه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر اساس هدف یک پژوهش کاربردی، بر مبنای گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای و از نظر رویکرد یا روش شناسی، یک پژوهش کمی بود. جامعه آماری پژوهش کارکنان شرکت های کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری کرمانشاه که بالغ بر تعداد 95 نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 77 نفر تعیین شد. جهت گردآوری داده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید و بر اساس مقیاس لیکرت امتیازدهی شد. برای پردازش داده ها از فنون آمار توصیفی در نرم افزار SPSS و تجزیه و تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که، مدیریت دانش هم به‎طور مستقیم بر عملکرد سازمانی تاثیر دارد و هم به‎طور غیرمستقیم و از طریق متغیر میانجی استراتژی تمایز بر عملکرد سازمانی تاثیر می گذارد. مدیریت دانش یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد سازمانی بود که نقش میانجی استراتژی تمایز در این رابطه نیز مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    سازمان های کشاورزی اگر بخواهند جایگاه خود را حفظ کرده و به نحوی عمل کنند که باعث بقا، توسعه و موفقیت شود، ضروری است که در عملکرد خود تجدیدنظر کرده و استراتژی سازمانی و دانش سازمانی مناسب را انتخاب نموده و به صورت صحیح مدیریت نماید. سازمانی که نتواند استراتژی رقابتی درست را انتخاب کند و مهارت، دانش و دانایی خود را توسعه دهد و از آن در افزایش بهره وری استفاده کند، قادر نیست هیچ یک از منابع خود را به نحو مطلوب توسعه دهد.

    کلیدواژگان: استراتژی تمایز، پارک علم و فناوری، دانایی، دانشگاه، عملکرد سازمانی، مدیریت دانش
  • مریم رحیمی، مرتضی ملکی مین باش رزگاه* صفحات 35-45
    مقدمه و هدف

    محصول پسته به دلیل ارزآوری، ایجاد ارزش افزوده و سایر جنبه های اقتصادی از مهم ترین محصولات صادراتی غیرنفتی ایران است. ایران به گونه سنتی، در تولید و تجارت این محصول سهم زیادی در بازار جهانی داشته که در دو دهه اخیر به دلیل وجود عوامل متعددی، از قدرت صادراتی ایران کاسته شده است. با توجه به اهمیت پسته در اقتصاد کشاورزی ایران، شناسایی عوامل تاثیر گذار در صادرات پسته به بازارهای جهانی در شرایط کنونی و ماندگاری در بازارهای بین المللی و جهانی و بررسی آن به عنوان یک اکوسیستم واحد و ارایه ی مدل برای عملکرد این اکوسیستم امری ضروری است. با توجه به اینکه صنعت تولید و فرآوری پسته در ایران از پتانسیل و ظرفیت زیادی برخوردار است، ضرورت توجه زیاد به این صنعت و ورود و استقرار آن در بازارهای خارجی که در حیطه صادرات کالاهای غیرنفتی است، در کانون توجه محققان قرار گرفته است.

    مواد و ورش ها:

     پژوهش حاضر با هدف طراحی و توسعه ی مدل اکوسیستم بازاریابی بین المللی برای صنعت تولید و فرآوری پسته در ایران با استفاده از رویکرد کیفی با ماهیت اکتشافی به اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه ذیل می باشد: گروه اول: متخصصان ذی صلاح (خبرگان)؛ گروه دوم: کشاورزان و مدیران عالی و میانی شرکت های تولید و فرآوری پسته که در حوزه بازاریابی بین المللی سابقه فعالیت دارند و گروه سوم: اعضای هیات علمی مطلع در زمینه تحقیق حاضر، که با روش نمونه گیری قضاوتی- هدفمند انتخاب شدند. نمونه آماری این پژوهش شامل 7 نفر از متخصصان و باغداران تولید کننده پسته، تجار و صادرکنندگان و مدیران ارشد کارخانه های فرآوری و بسته بندی پسته که سابقه فعالیت در حوزه بین المللی دارند، است. برای شناخت اکوسیستم بازاریابی بین المللی در باغداران تولید کننده ی پسته و مدیران کارخانجات بسته بندی و فرآوری پسته و صادرکنندگان آن در ایران با استفاده از نظریه زمینه ای سیستماتیک اشتراوس و کوربین (که شامل سه نوع کدگذاری باز، کدگذاری محوری وکدگذاری انتخابی می باشد) و انجام مصاحبه بر اساس نمونه گیری نظری، ابعاد گوناگون این اکوسیستم شناسایی شدند. مصاحبه ها بصورت حضوری و عموما در دفاتر یا بصورت برخط و تلفنی انجام شد و داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار MAX QDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر در نهایت 5 عنصر به عنوان بازیگران اکوسیستم بازاریابی بین المللی صنعت تولید و فرآوری پسته شناسایی و انتخاب شدند که شامل کشاورزی، فرآوری و صادرات، کیفیت محصول، دولت و تحریم ها است.

    نتیجه گیری

    عملکرد یک سیستم به عملکرد اجزای آن بستگی دارد، اما یک جنبه مهم نحوه تعامل آنها با یکدیگر برای تاثیرگذاری بر عملکرد سیستم کلی است. با در نظر گرفتن چنین تعامل چندجانبه، عناصر 5 گانه ای شناخته شده در تعامل با یکدیگر بر موفقیت در ورود به بازارهای بین المللی نقش دارند.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، اکوسیستم بازاریابی بین المللی، بازاریابی بین المللی، پسته
  • سید حبیب موسوی راشدی، وحید مکی زاده*، اسماعیل حسن پور قروقچی صفحات 46-58
    مقدمه و هدف

    سازمان های برتر، بهترین استراتژی ها را برای رسیدن به اهداف خود انتخاب می کنند. آنها از منابع محدود برای غلبه بر موانع موجود استفاده می کنند. برای هر سازمانی دستیابی به مزایای آینده بدون داشتن استراتژی غیر ممکن است. پژوهش حاضر پس از شناسایی عوامل داخلی و خارجی موثر بر فروش اشتراکی محصولات روستاییان، بهترین استراتژی را ارایه می دهد. هدف از انجام تحقیق ارایه راهبردهایی برای توسعه کارآفرینی در کسب وکارهای اشتراکی مناطق روستایی است.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی است. جامعه مورد مطالعه شامل 100 نفر از اعضای تعاونی روستایی فعال در صنایع دستی و کارشناسان خبره و اساتید دانشگاه  است. از ماتریس SWOT برای تجزیه و تحلیل و از ماتریس QSPM برای انتخاب استراتژی استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه بدون ساختار و مصاحبه میدانی استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های تحقیق بدست آمده نشان داد در محیط درونی 11 نقطه قوت و 9 نقطه ضعف و در محیط بیرونی 11 فرصت و 10 تهدید شناسایی شد. مهم ترین فرصت ها شامل استقبال مصرف کنندگان از محیط مجازی بازار و افزایش روند رو به رشد صادرات است و از مهمترین تهدیدات موجود مربوط به افزایش دستمزد کارگران است. عوامل درونی و نقاط قوت شامل توان فنی منابع انسانی، فرهنگ سازمانی و روابط بین افراد است و نقاط ضعف مربوط به کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش است. همچنین، نتایج اولویت بندی راهبردهای ماتریس SWOT نشان داد راهبرد تهاجمی با داشتن بالاترین امتیاز، مناسبترین راهبرد جهت توسعه کارآفرینی درکسب وکارهای اشتراکی شهرستان دشت آزادگان است. استراتژی های حاصل از راهبرد تهاجمی بر اساس بیشترین جذابیت، عبارتند از خلاقیت و نوآوری در طراحی، بسته بندی و تولید محصولات با 6/86، استراتژی گسترش بازار از طریق تنوع محصولات با 6/23، استراتژی بازاریابی رابطه مند با 5/87 و ارتقاء دانش و مهارت با 5/41 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، بکارگیری خلاقیت و نوآوری در طراحی، تولید و بسته بندی محصولات، تنوع محصولات، بازاریابی رابطه مند، ارتقاء دانش و مهارت آموزی به عنوان مشوق های مهم برای توسعه کارآفرینی و ورود به بازارهای خارجی و صادرات محصولات پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری محصول، راهبرد، ماتریس های فروش
  • علی سوختانلو، عبدالغنی رستگار*، هادی ثنائی پور، محمدباقر گرجی صفحات 59-72
    مقدمه و هدف

    استان گلستان به لحاظ جغرافیای کارآفرینی، از مزیت ها و ظرفیت های قابل ملاحظه ای برای تولید محصولات کشاورزی برخوردار است که فرصت های متعددی برای کارآفرینی در صنایع تبدیلی کشاورزی ایجاد کرده است. توسعه صنایع تبدیلی، نیازمند توجه به اکوسیستم کارآفرینی فناورانه است و هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی استان گلستان است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق با استفاده از روش آمیخته اکتشافی طی دو گام کیفی و کمی انجام شد. در گام کیفی تحقیق از مطالعات کتابخانه ای، جستجوهای اینترنتی و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان حوزه کارآفرینی فناورانه و افرادی که تجربه کارآفرینی در این حوزه را داشتند، شاخص های مدل اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی مشتمل بر 66 شاخص شناسایی شد. این بخش با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. سپس با استفاده از از روش دلفی فازی در سه راند، شاخص ها توسط خبرگان حوزه کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی استان گلستان مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت، 48 شاخص برای مدل تعیین شد. طراحی مدل با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری در نرم افزار میک مک انجام شده است.

    یافته ها: 

    محاسبات مدل سازی ساختاری-تفسیری نشان می دهد متغیر عملکرد کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی در سطح اول، بازار و تقاضای فناوری سطح دوم، فرصت های کارآفرینانه در صنایع تبدیلی در سطح سوم، شبکه سازی فناوری و توسعه سرمایه های انسانی در سطح چهارم، تحقیق و توسعه و شایستگی های کارآفرینانه در سطح پنجم، فرهنگ کارآفرینی در سطح ششم، حمایت های مالی و قانونی و زیرساخت های کارآفرینی در سطح هفتم و در نهایت نظام سیاست گذاری در سطح هشتم قرار دارد که زیربنایی ترین عنصر مدل است و بیشترین تاثیر را در ظرفیت سازی اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی دارد. همچنین با تحلیل نمودار قدرت نفوذ-وابستگی؛ متغیرهای مستقل (نظام سیاست گذاری، زیرساخت های کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی و حمایت های مالی و قانونی)، وابسته (عملکرد کارآفرینی فناورانه، بازار و تقاضای فناوری و فرصت های کارآفرینانه) و میانجی (شبکه سازی فناوری، توسعه سرمایه های انسانی، تحقیق وتوسعه و شایستگی های کارآفرینانه) شناسایی شدند.

    نتیجه گیری: 

    از آنجا که هر اکوسیستم کارآفرینی از ابعاد، ویژگی ها و مختصات منحصر به فردی برخوردار است، لذا برای برنامه ریزی جهت بهبود وضعیت صنایع تبدیلی استان گلستان، نیاز به دانستن شاخص های اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در این صنعت است که در این تحقیق به آنها دست یازیده شده است. همچنین در انتهای تحقیق؛ پیشنهادهای کاربردی جهت ارتقاء وضعیت اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی استان گلستان ارایه شده که از جمله مهمترین آنها می توان به ارایه حمایت های مالی و قانونی از کارآفرینان فناور در صنایع تبدیلی، بهبود وضعیت زیرساخت های مورد نیاز، ارتقاء فرهنگ کارآفرینانه با استفاده از الگوسازی از کارآفرینان موفق، تقویت هنجارهای اجتماعی حامی کارآفرینی و استفاده از رسانه ها برای توسعه و ترویج این حوزه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: استان گلستان، اکوسیستم کارآفرینی، کارآفرینی فناورانه، صنایع تبدیلی
  • محمد قربانی، محمود صبوحی، پژمان عوض پور* صفحات 73-81
    مقدمه و هدف

    نوآوری به عنوان محور رشد تولید، عامل اصلی بهره وری نیروی کار، پویایی صنعت و تعیین کننده موفقیت اقتصادی است. پارک های علم و فناوری نقش مهمی در توسعه فناوری دارند و قادر به رشد چشمگیر اقتصادی کشورها هستند. در حقیقت توسعه اقتصادی بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه مرهون پارک علم و فناوری در آن ها است. در واقع شرکت های دانش بنیان یکی از مهم ترین مولفه های جهش تولید و اقتصاد مقاومتی به شمار می آیند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش شرکت های دانش بنیان و کشاورزی واقع در مرکز رشد فناوری کشاورزی، منابع طبیعی و صنایع غذایی و مرکز رشد فناوری گناباد، نیشابور و تربت حیدریه موردبررسی قرارگرفته است. داده ها در این مطالعه به روش سرشماری و با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شده است. جمع آوری داده های مورد نیاز 5 شرکت از طریق ایمیل، 3 شرکت با استفاده از نرم افزار تلگرام و 39 پرسش نامه نیز به شیوه رو در رو جمع آوری شدند. روش تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی بود. نرم افزارهای مورد استفاده در این پژوهش با استفاده از Stata و Excel بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان‎ می‎دهد، حمایت مالی و مشاوره بازرگانی ازجمله مهم‎ترین خدمات و پشتیبانی های موردنیاز شرکت های دانش بنیان و فناور بود. کمبود منابع مالی در بخش مالی، عدم توانایی در معرفی محصول و بازاریابی بین المللی در بخش بازاریابی و نیز عدم اجرای صحیح و به‎موقع اسناد بالادستی از نقاط ضعف در بخش نهادی به شمار می روند. در مقابل، سرمایه شخصی و نوآوربودن محصول ازجمله نقاط قوت شرکت های دانش بنیان و فناور کشاورزی بود. بارزترین تهدیدها فراروی این شرکت ها عبارتند از: وضعیت نوسانات قیمتی، نبود سیاست های ارزی، عدم آگاهی نسبت به مسایل حقوقی و طولانی بودن پروسه اخذ مجوز است. همچنین، انحصاری بودن محصول تولیدی مهم ترین فرصت شرکت ها اعلام شد. اولویت این شرکت ها در ارتباط با راهبردهای آتی، صادرات و تمرکز بر بازار خارجی و جذب سرمایه‎گذار بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود با توجه به کارایی پایین شرکت های دانش بنیان در زمینه اشتغال زایی، ورود موثر دانشگاه ها به حوزه کارآفرینی و نوآوری، تدوین سند نظام نوآوری و هدایت پژوهشی در دستور کار قرار گیرد. همچنین، برای افزایش اشتغال دانش آموختگان کشاورزی پیشنهاد م ی شود تمهیداتی اندیشیده شود تا اشتغال این افراد در شرکت های دانش بنیان منجر به ایجاد تسهیلاتی از جمله ارایه پوشش بیمه ای رایگان برای اعضا این شرکت ها شود. شرکت‎های دانش‎بنیان و فناور کشاورزی به یک بسته مدیریتی - مشاوره‎ای در زمینه بازاریابی و بازرگانی محصولات تولیدی، حقوقی و مالی نیازمند هستند تا بتوانند در فضای موجود در بازارهای داخلی و حضور در بازار بین‎الملل حضور قوی‎تر و مبتنی بر آگاهی داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل توصیفی، چالش های موجود شرکت های دانش بنیان و فناوری، فرصت ها و تهدیدها، نقاط ضعف و قدرت
  • مجتبی سوختانلو*، زهرا هادی، بهرام ایمانی صفحات 82-93
    مقدمه و هدف

    بی توجهی به پیشران های اصلی تاثیرگذار بر توانمندسازی زنان روستایی، خصوصا در بخش اشتغال و کارآفرینی، همیشه بر پتانسیل‏ های اشتغال‏ زایی، ظرفیت های روانشناختی کارآفرینانه و جایگاه واقعی زنان در توسعه فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی یک جامعه روستایی سایه افکنده است. لذا بهبود توانمندسازی زنان روستایی، به عنوان یک عامل کلیدی در کاهش شکاف‏ های جنسیتی و یکی از ارکان مهم توسعه یک جامعه روستایی است. در این راستا، هدف تحقیق در قالب 10 فرضیه اصلی، تحلیل عوامل موثر بر توانمندسازی کارآفرینی زنان سرپرست خانوار در روستاهای شهرستان سراب بود.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی بود که به شیوه میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان سرپرست خانوار (6101= N) در روستاهای شهرستان سراب بودند که به روش نمونه گیری چندمرحله‏ای تصادفی با انتساب متناسب، تعداد 363 نفر از 18 روستا و 5 دهستان (دهستان‏های رازلیق، 77 نفر، حومه، 100 نفر؛ ابرغان، 96 نفر؛ اردلان، 46 نفر و آلان برآغوش، 43 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخب شدند. تحلیل فرضیه ‏های تحقیق، با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری به روش PLS و با کمک نرم‏ افزارهایSmartPLS  نسخه 3 و SPSS 22 انجام گردید. ابزار تحقیق، پرسشنامه ساختارمند بوده که برای بررسی روایی ابزار تحقیق، از روایی همگرا (با کمک AVE) و روایی تشخیصی و برای پایایی ابزار تحقیق از مقادیر بار عاملی، پایایی ترکیبی (CR) و مقدار آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که در زمینه اثرگذاری مستقیم بر توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی، به ترتیب اولویت، عوامل پتانسیل‏ های اشتغال‏ زایی، مالی-اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی تاثیر مثبت و معنی‏ داری داشتند؛ اما تاثیرگذاری عامل روان‏شناختی بر توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی معنادار به دست نیامد. همچنین، مهم‏ترین عوامل اثرگذار بر توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی به واسطه نقش میانجی پتانسیل‏ های اشتغال‏ زایی (اثرگذاری غیرمستقیم)، به ترتیب اولویت، شامل عامل‏ های روانشناختی، مالی-اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی بوده است.

    نتیجه گیری: 

    مدل مفهومی تحقیق توانسته است در سطح مطلوبی عوامل اثرگذار بر توانمندسازی زنان روستایی را تبیین کند. با آنکه عامل روانشناختی اثرگذاری مستقیم و معنی ‏داری را بر توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی نشان نداد؛ اما به واسطه متغیر میانجی پتانسیل‏ های اشتغال‏زایی، بیشترین تاثیر (131/0) را در مقایسه با متغیرهای مالی-اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی بر توانمندسازی داشته است. ارتقاء توانمندسازی روانی و تشویق زنان روستایی از طریق برنامه‏های آموزشی در زمینه بهبود ظرفیت‏ های روانشناختی زنان در اشتغال و کارآفرینی، سامان‏دهی شرایط مشارکت‏ های بیشتر اجتماعی و اقتصادی زنان روستایی در برنامه‏ های توسعه روستایی و کارآفرینی، تقویت صندوق ‏های اعتباری، ایجاد بازارهای محلی با مشارکت حداکثری زنان روستایی و حمایت از کسب و کارهای کارآفرینانه آنان می‏تواند بر بهبود توانمندسازی‏شان اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، کارآفرینی، پتانسیل های اشتغال زایی، زنان روستایی، شهرستان سراب
  • نعمت الله شیری* صفحات 94-103
    مقدمه و هدف

     کارآفرینی رهیافتی حیاتی برای تسریع نوآوری، توسعه رشد اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری، حفظ ثبات اجتماعی و در واقع، ارزش‌آفرینی است؛ به‌گونه‌ای که فعالیت کارآفرینی یا رفتار کارآفرینانه توجه زیادی در نظام‌های آموزشی و سیاسی را به خود جلب کرده است. در طی دهه‌ گذشته بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایران به کارآفرینی به‌عنوان یک راه ‏حل اساسی بالقوه برای مشکلات گوناگون پیش روی کشور از جمله؛ نبود کارآیی در اقتصاد، افزایش نرخ بیکاری، تعداد بیش از حد دانش‏ آموختگان و ناتوانی بخش خصوصی و دولتی در ایجاد شغل برای آن‏ها، توجه جدی داشته ‏اند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی تاثیر عوامل محیطی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه ایلام انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

     این پژوهش به لحاظ پارادایم، کمی، با توجه به هدف کاربردی و در گردآوری و تحلیل داده‌ها توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از تکنیک مدل‌سازی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته‌های کشاورزی دانشگاه ایلام بودند (N=160) که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 100 نفر از آن‏ها به روش نمونه ‏گیری طبقه ‏ای تصادفی با انتساب متناسب (براساس رشته تحصیلی) برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای‏ بوده که روایی آن توسط گروهی از مختصصان و روایی همگرا و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSSWin21 و LISREL8.80 انجام شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت قصد کارآفرینانه در بین دانشجویان کشاورزی دانشگاه ایلام در حد متوسط به بالا بوده است. به‌طوری‌که متغیرهای مطلوبیت درک شده کارآفرینی، حمایت اجتماعی، هنجارهای اجتماعی و الگوی نقش کارآفرینی رابطه مثبت و معناداری با قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی داشتند. علاوه بر این، نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیر مطلوبیت درک‏شده بیش‏ترین تاثیر (β=0.82) را به‌صورت مستقیم و متغیر هنجارهای اجتماعی کم‏ترین تاثیر (β=0.06) را به‌صورت غیر مستقیم بر قصد کارآفرینانه دانشجویان داشتند.

    نتیجه‌گیری: 

    براساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت که عوامل محیطی نظیر حمایت اجتماعی، هنجارهای اجتماعی و الگوهای کارآفرینی به واسطه متغیر مطلوبیت درک شده کارآفرینی نقش مهمی در توسعه قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دارند. بنابراین، می‌توان با توجه به این عوامل در جهت توسعه قصد و رفتار کارآفرینانه دانشجویان در نظام آموزش عالی کشاورزی کشور اقدام کرد.

    کلیدواژگان: الگوی نقش کارآفرینی، حمایت محیطی، دانشگاه ایلام، دانشجویان کشاورزی، مطلوبیت درک شده کارآفرینی، هنجارهای ذهنی
  • کمال عطایی سلوط* صفحات 104-115
    مقدمه و هدف

    تحقق کشاورزی دانش بنیان در دوران کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن صورت می گیرد. در این مرحله، از یک سو توسعه اقتصاد کشاورزی مستلزم دانش علمی است و از سوی دیگر، زمینه علم و تکنولوژی هنوز نسبتا ضعیف است. از این رو، فرآیند ایجاد اقتصاد کشاورزی دانش بنیان را باید یک فرآیند بلندمدت دانست. اهداف توسعه کشاورزی سبز و توسعه کشاورزی پایدار، دقیقا مترادف با اقتصاد دانش بنیان است چرا که این دانش می تواند سیستم های پشتیبان تصمیم گیری در زمینه های مختلف اقتصادی برای ایجاد ارزش افزوده ایجاد کند. به دلیل گسترش و نفوذ اینترنت در بین آحاد جامعه، شرکت های استارتاپی در دهه های گذشته، رشد چشمگیری داشته اند. با توجه به اینکه پارک های علم و فناوری قدمت بسیار زیادی ندارند، مطالعات پیرامون ارزیابی عملکرد آنها یا واحد فناور مستقر در آنها معدود است.

    مواد و روش ها

    بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی عملکرد رقابتی 46 واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد شهرستان ساری با اقتباس از شاخص ارایه شده در محاسبه شاخص توسعه انسانی (HDI) سازمان ملل متحد، پرداخته است. متغیرهای بکار رفته در این شاخص تعدیل شده، شامل: دستاوردهای فناوری (علمی و فنی)، شاخص فعالیت های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها (اقتصادی)، شاخص برنامه ریزی و مدیریت منابع انسانی (گروه کاری) و شاخص تعامل با مرکز رشد و واحدهای فناور مستقر (تعامل و هم افزایی) است.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که هیچ کدام از واحدهای فناور در گرید A که امتیاز بالای 0/75 را شامل می شود کسب نکرده اند، به عبارتی دیگر، میانگین هندسی امتیازات کسب شده ی واحدهای فناور در هر یک از محورها در مقام مقایسه با سایر واحدهای فناور عالی نبوده است. همچنین، رتبه های دوم و سوم عملکرد، مربوط به استارتاپ های بخش کشاورزی بوده و اکثریت واحدهای فناور (58 درصد)، امتیازی بین 0/25 تا 0/5 کسب کردند که خیلی مناسب نیست و حتی 36 درصد از واحدهای فناور امتیازی کمتر از این بازه کسب کردند. از دیگر نتایج پژوهش حاضر، مشخص شد که 85 درصد از واحدهای فناور در محور برنامه ریزی و مدیریت منابع انسانی و نیز محور فعالیت های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها در گرید C و D جای دارند یعنی امتیازی بین صفر تا 0/5 را کسب کردند. با توجه به نتایج پژوهش، اختلاف چندانی در بین میانگین امتیازات واحدهای فناور بخش های مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری:

     پیشنهاد م ی شود که یک برنامه توانمندسازی متناسب با اجزا هر یک از محورهای 4 گانه تعریف شود تا سهم بیشتری از واحدهای فناور در گرید A و B جای گیرند. همچنین با برگزاری دوره های آموزشی مناسب و نیز استفاده از خدمات منتورینگ کارآمد، بتوان توانمندی های واحدهای فناور در محور برنامه ریزی و مدیریت منابع انسانی و نیز محور فعالیت های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها را ارتقا بخشید.

    کلیدواژگان: استارتاپ، پارک علم و فناوری، شاخص توسعه انسانی (HDI)، شاخص عملکرد، واحد فناور
  • فواد عشقی*، سید مجتبی مجاوریان، محمدمهدی مردانشاهی صفحات 116-124
    مقدمه و هدف

    کشاورزی فعالیتی توام با مخاطرات گوناگون از جمله مخاطرات تولیدی، تجاری و مالی است. ناپایداری قیمت محصولات کشاورزی به عنوان یک معضل اساسی، همواره موجب نگرانی تولیدکنندگان در ایجاد، پایداری و توسعه کسب و کارهای کشاورزی و از سوی دیگر، عدم اطمینان مصرف کنندگان نسبت به بازار بوده است. بیمه ی قیمت با پوشش ریسک قیمت که مهم ترین علامت بازار و مهم ترین عامل در تصمیمات تولید و فروش است، راهکاری مناسب برای کاهش نوسانات قیمت محصول در بازار است. هدف این مطالعه، امکان سنجی بیمه ی قیمتی برای پوشش ریسک قیمتی کشاورزان شهرستان ساری است که باعث کاهش ریسک قیمت محصولات کشاورزی و پایداری کسب و کارها می گردد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با بکارگیری داد ه های میدانی و مصاحبه با کشاورزان، ویژگی های موثر بر پذیرش بیمه قیمتی از قبیل انعطاف پذیری بیمه ی قیمتی برای محصولات مختلف و ارقام آن، قابلیت به روز حق بیمه بر اساس قیمت روز بازار و محاسبه حق بیمه منصفانه بر اساس شاخص مورد اجماع بیمه گر و بیمه گزار بررسی گردید. بدین منظور از ضریب همبستگی اسپیرمن و معادلات ساختاری برای کشاورزان شهرستان ساری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده، نشان داد میان بیمه ی قیمتی و متغیرهای انعطاف پذیری بیمه قیمتی برای محصولات و محصولات مختلف، قابلیت به روز حق بیمه بر اساس قیمت روز بازار و محاسبه حق بیمه منصفانه بر اساس شاخص مورد اجماع بیمه گر و بیمه گزار همبستگی مثبت وجود دارد. همچنین، همبستگی میان بیمه ی قیمتی و قابلیت به روز حق بیمه بر اساس قیمت روز بازار از سایر عوامل موثر بیشتر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، انعطاف پذیری بیمه ی قیمتی بر پذیرش بیمه ی قیمتی برای محصولات مختلف و ارقام آن از سوی کشاورزان، قابلیت به روز بیمه ی قیمتی بر پذیرش بیمه ی قیمتی از سوی کشاورزان و بیمه ی قیمتی بر حق بیمه ی منصفانه بر اساس شاخص مورد اجماع بیمه گر و بیمه گزار بیمه ی قیمتی بر پذیرش بیمه ی قیمتی از سوی کشاورزان تاثیر دارد. بنابراین فرضیه های پژوهش تایید می شود.

    کلیدواژگان: بیمه ی قیمتی، حق بیمه ی منصفانه، شهرستان ساری، محصولات کشاورزی
  • علی احمدی فیروزجائی*، لیلی احمدی، حمیده خلج، علی اکبر آقاجانی افروزی صفحات 125-136
    مقدمه و هدف

    کسب وکارهای کشاورزی متعارف به علت استفاده بیش از حد از نهاده های خارجی تهدید کننده خدمات اکوسیستم، سلامت محیط زیست و حیات بشر هستند. پافشاری بر ادامه این نوع کسب وکارها از یک سو معاش پایدار مردم روستایی را به خطر انداخته و از سوی دیگر حیات و سلامت جامعه شهری را نیز تهدید خواهد کرد؛ لذا برای مقابله با این تهدیدات پیشرو ایجاد و توسعه کسب وکارهای کشاورزی مبتنی بر رویکرد ارگانیک ضرورتی اجتناب ناپذیر به حساب می آید. پژوهش حاضر به دنبال این بوده تا ابتدا چالش های ایجاد و توسعه کسب وکار تولید گندم ارگانیک را شناسایی و اولویت بندی کند و سپس راهکارهای مناسب برای برطرف کردن این موانع و چالش ها را معرفی کند.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر برای شناسایی و اولویت بندی موانع و راهکارها از تکنیک دلفی بهره گرفته است. با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 21 نفر از متخصصان جهاد کشاورزی استان مرکزی به عنوان خبرگان مشارکت کننده در دو مرحله اجرای تکنیک دلفی انتخاب شدند. داده های حاصل از مصاحبه نیمه-ساختارمند مربوط به مرحله اول با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا کدگذاری و طبقه بندی شدند و سپس در قالب پرسشنامه طیف لیکرت تدوین و برای تعیین میزان اهمیت، مجددا برای پاسخگویان ارسال شدند. برای پایان دادن به مراحل تکنیک دلفی از شاخص ضریب تغییرات و برای اولویت بندی متغیرها از شاخص وزن نرمال شده بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فقدان سرمایه اولیه، فقدان حمایت دولت از تولید گندم ارگانیک به دلیل غلبه سیاست خودکفایی، بازاریابی نامناسب، دانش و مهارت ناکافی و انگیزه پایین کشاورزان در کنار دوره طولانی گذار به کشت ارگانیک و نبود پوشش بیمه ای مناسب به ترتیب به عنوان مهمترین چالش ها معرفی شدند و مواردی چون تشکیل تعاونی تولید گندمکاران، پرداخت تسهیلات کم بهره، آموزش و ترویج، بیمه محصول و خرید تضمینی در کنار عرضه نهاده های مورد نیاز به ترتیب به عنوان مهمترین راهکارها معرفی شدند. 

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر مشکلات اقتصادی و سیاستی یعنی سرمایه اولیه ناکافی و فقدان حمایت دولت از تولید گندم ارگانیک به دلیل غلبه سیاست خودکفایی به ترتیب به عنوان مهمترین چالش های ایجاد و توسعه کسب وکار تولید گندم ارگانیک معرفی شده اند. چالش های دیگر، از جمله مشکلات بازاریابی، شناختی و روانشناختی تحت الشعاع این دو مسیله شکل گرفته و در جایگاه های بعدی قرار گرفتند. نکته جالب توجه این است که با توجه به چالش های مطرح شده، یک راهکار اجتماعی یعنی سازماندهی گندمکاران در قالب یک تعاونی تولید به عنوان اولین و مهمترین راهکار برای مقابله با چالش ها معرفی شده است؛ به طوری که سایر اقدامات دیگر مانند پرداخت تسهیلات، برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی، بیمه محصول، خرید تضمینی محصول و تامین و تهیه نهاده ها در بطن آن و از طریق آن تسهیل، تسریع و اجرایی می شوند.

    کلیدواژگان: استان مرکزی، تکنیک دلفی، چالش ها، راهکارها، کسب وکار تولید گندم ارگانیک، گندمکاران
|
  • Seyed Davood Hajimirrahim* Pages 1-14
    Introduction and Objective

     Undoubtedly, the secret of the permanence of Iranian agricultural research and education centers in the field of research, training and development of human resources, moving around the market-oriented and meeting the market demand of the agricultural sector is the technological achievements and capable manpower. The purpose of this study was to achieve strategies and methods to facilitate and accelerate the development of commercialization activities and technological achievements in agricultural research and training centers.

    Material and Methods

     According to the type of purpose, the research was conducted by survey method and using Questionnaire tool was performed. The statistical population consisted of faculty members of education and research and teachers of the mentioned centers, which was conducted after determining the sample size of 190 people and using relative stratified random sampling method. To confirm the apparent validity of the measurement tool from the perspective of 10 experts in the field of commercialization of research findings and to confirm reliability, Cronbach's alpha test was used.

    Results

     The results of Mann-Whitney test showed that there is a significant difference between "average importance of solutions for establishing and institutionalizing the commercialization system" whit "current average implementation" and most of these strategies are not implemented at the appropriate level. Factor analysis also showed that the three main factors "commercialization capabilities of teachers, researchers, students and graduates of technology centers and infrastructures" (with a eigenvalue of 8.75 and a variance of 27.36%)," sociality and interactions of centers with domestic and foreign educational-research institutions" (with a eigenvalue of 6.11 and a percentage of variance of 19.1%) and "Participation in exhibitions and providing entrepreneurship and commercialization consulting" (with a eigenvalue 6.1 and percentage of variance 19.07%), More than 65.5% of the total variance of the strategies for establishing and institutionalizing the commercialization system has explained technological achievements.

    Conclusion

     the most important strategies for establishing and institutionalizing the commercialization system and technological achievements of agriculture, Developing the commercialization capabilities of researchers through planning of commercialization, planning educational modules for membership in centers in domestic and foreign scientific and technological associations and unions and planning and implementation projects of development idea (startup) and networking of production to commercialization was evaluated.

    Keywords: Agricultural Research, Education Center, Commercialization System, Technological Achievements
  • Parvaneh Eghbali Kalhor, Maryam Omidi Najaf Abadi*, Mehdi Mirdamadi Pages 15-25
    Introduction and Objective

    The main purpose of this study was to investigate agricultural entrepreneurship competencies on food security of rural households in Mahidasht district, Kermanshah province.

    Matrial and Methods

    The research is of applied research type and the data collection method is non-experimental and cross-sectional research. The statistical population of the present study is 890 rural households (heads) in Mahidasht district and the sample size has been calculated using the Cochran's formula equal to 268 people. Data collection tool was a questionnaire consisting of 9 factors and 42 items and the dependent variable consisted of 5 factors of 24 items, the reliability of which was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient of dependent and independent variables. To investigate the causal relationship between variables affecting food security (dependent variable), multiple regression method was used stepwise.

    Result

    Regression results showed that the risk-taking variable (beta coefficient 0.445); Opportunity identification (beta coefficient 0.347) and variable (beta coefficient 0.144) had the greatest impact on food security.

    Conclusion

    In this regard, it was suggested that the design of a systematic and purposeful system, monitoring and evaluation in order to implement consumption reform programs and investment in the agricultural sector with the necessary tools to establish food security is absolutely necessary.

    Keywords: Entrepreneur competence, Risk-taking, Food security
  • Ssahar Ekradi, Mahdi Hosseinpour*, Hossein Karimi, Milad Bakhsham Pages 26-34
    Introduction and Objective

    Organizational performance is one of the most important structures in achieving organizational goals and also one of the most important structures discussed in managerial research and without a doubt, it is the most important criterion for measuring the success of commercial companies. the existing competitive environment is more competitive than in the past. in such situations, agricultural organizations have to look for new ways to improve performance. in this regard, one of the most appropriate strategies is to focus on choosing the right organizational strategy and organizational knowledge and its proper management. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of knowledge management on organizational performance with regard to the mediating role of differentiation strategy in agricultural companies located in Kermanshah Science and Technology Park.

    Material and Methods

    This research is based on the purpose of an applied research, based on data collection, descriptive comparative causal research and in terms of approach or methodology, it is quantitative research. The statistical population of the study was the employees of agricultural companies located in Kermanshah Science and Technology Park, which amounted to 95 people and the sample size was determined using Cochran's formula of 77 people. A researcher-made questionnaire was used to collect data and was scored based on the Likert scale. Descriptive statistics techniques in SPSS software and structural equation analysis in Amos software were used to process the data.

    Result

    The results showed that knowledge management affects organizational performance both directly and indirectly through the mediating variable of differentiation strategy. Knowledge management is one of the important factors affecting organizational performance that the mediating role of differentiation strategy in this regard was also confirmed.

    Conclusion

    Agricultural organizations if they want to maintain their position and act in a way that leads to survival, development and success, it is necessary to review its performance and select the appropriate organizational strategy and organizational knowledge and manage it properly. an organization that cannot choose the right competitive strategy and develop its skills, knowledge and knowledge and use it to increase productivity, will not be able to develop any of its resources optimally.

    Keywords: Differentiation strategy, organizational performance, knowledge management, science, technology park, Wisdom, University
  • Maryam Rahimi, Morteza Maleki Minbashrazgah* Pages 35-45
    Introduction and Objective

     Due to its foreign exchange earnings, creating added values, and other economic aspects, pistachios is one of the most important non-oil product exports of Iran. Traditionally, Iran had had a big share of the global market, yet because of several factors, Iran’s export power has been declined in the last two decades. In the meantime, pistachios have a critical position in Iran’s agricultural economics, hence identification of the factors affecting its export to the global market in the current situation and sustaining global market position as well as studying it as a unique ecosystem and hence presenting a model for such ecosystem becomes momentum. Since the production and processing of pistachios industry in Iran enjoys a huge potential, close attention to it and trying to enter into the global market – bearing in mind that it is a non-oil product-has been the focus of several scholars.

    Materials and Method

    The present study aims to design and develop an international marketing ecosystem for the production and processing of Iran pistachios industry using a qualitative research approach with exploratory nature. The statistical population of this research was three types: (1) competent specialists (experts), (2) farmers and senior as well as middle managers of production and processing of pistachios having some international marketing experience, and (3) university faculties informed in this area of research, having been selected via judgmental - purposeful sampling. The statistical sample of this study includes 7 experts and gardeners producing pistachios, merchants and exporters, and senior managers of pistachios processing and packaging factories, all having some international experience. To recognize the international marketing ecosystem among gardeners, and senior managers of pistachios processing and packaging factories in Iran, systematic grounded theory of Straus and Corbin (including three types of open, axial, and selective coding), with the use of theoretical sampling, several aspects of this ecosystem have been identified. Semi-structured interviews have been conducted in person normally in their workplace, and online as well as via telephone, and the data collected has been analyzed using MAXQDA software.

    Results

     In this research, five factors have been identified as international marketing ecosystem players in the production and process of the pistachios, including agriculture, processing, export, product quality, government, and sanctions.

    Conclusion

    A system's performance depends on its components, yet an important aspect is an interaction among its components. Hence, five factors identified in this research have collective impacts, all together on the successful performance in entering into international markets.

    Keywords: Ecosystem, International Marketing, International marketing ecosystem, Pistachio
  • Seyed Habib Moosavi Rashedi, Vahid Makizadeh*, Esmaeil Hasanpour Qorughchi Pages 46-58
    Introduction and Objective

    Top organizations choose the best strategies to achieve their goals. They use limited resources to overcome obstacles. It is impossible for any organization to achieve future benefits without having a strategy. The present study presents the best strategy after identifying internal and external factors affecting the sale of shared products of villagers. The purpose of this research is to provide strategies for entrepreneurship development in shared business in rural areas.

    Material and Methods

    The present study is an applied research. The study population includes 100 members of rural cooperatives active in handicrafts and experts and university professors. The SWOT matrix was used for analysis and the QSPM matrix was used for strategy selection. Unstructured questionnaire and field interview were used to collect data.

    Results

    Based on the research findings, it showed that 11 strengths and 9 weaknesses were identified in the indoor environment and 11 opportunities and 10 threats were identified in the outdoor environment. The most important opportunities include welcoming consumers to the virtual market environment and increasing the growing trend of exports. And one of the most important threats is related to the increase of workers' wages. Internal factors and strengths include the technical capacity of human resources, organizational culture and interpersonal relationships, and weaknesses are related to lack of liquidity and working capital. Also, the results of prioritizing Swot matrix strategies showed that an aggressive strategy with the highest score is the most appropriate strategy for developing entrepreneurship in business and joint ventures in Dasht-e Azadegan. Strategies resulting from the offensive strategy based on the most attractive are creativity and innovation in design, packaging and production of products with 6.86, market expansion strategy through product diversity with 6.23, marketing strategy related to 5.87 and knowledge promotion and skill with 41/5

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the use of creativity and innovation in product design, production and packaging, product diversity, relationship marketing, knowledge promotion and skills training as important incentives for entrepreneurship development and entering foreign markets and exporting products. It has been suggested.

    Keywords: Product sharing, Sales matrices, Strategy
  • Ali Soukhtanlou, Abdolghani Rastegar*, Hadi Sanaeepour, Mohammadbagher Gorji Pages 59-72
    Introduction and Objective

    Golestan province, in terms of entrepreneurial geography, has significant advantages and capacities for the production of agricultural products, which has created numerous opportunities for entrepreneurship in the agricultural conversion industry. The development of conversion industries requires attention to technological entrepreneurship ecosystem and the purpose of this study is to design a model of technological entrepreneurship ecosystem in conversion industries of Golestan province.

    Material and Methods

    This research was carried out using a heuristic mixed method in two qualitative and quantitative steps. In a qualitative step of research from library studies, internet searches and interviews with 15 experts in the field of technological entrepreneurship and people who had entrepreneurial experience in this field, the indicators of the technological entrepreneurship ecosystem model in conversion industries including 66 indicators were identified. This section was performed using content analysis method. Then, using fuzzy Delphi method in three rounds, the indicators were evaluated by research experts and finally, 48 indicators were determined for the model. Then, structural-interpretive modeling method in Micmac software was used to design the model.

    Results

    Structural-interpretive modeling calculations show the variable of technological entrepreneurship performance in conversion industries in the first level, market and technology demand in the second level, entrepreneurial opportunities in conversion industries in the third level, technology networking and human capital development At the fourth level, research and development and entrepreneurial competencies are at the fifth level, entrepreneurial culture at the sixth level, financial and legal support and entrepreneurial infrastructure at the seventh level, and finally the policy-making system at the eighth level, which is the most fundamental element of the model to capacity building of technological entrepreneurship ecosystem in transformation industries. Also by analyzing the influence-dependence power diagram; Independent variables (policy system, entrepreneurial infrastructure, entrepreneurial culture and financial and legal support), dependent (technological entrepreneurial performance, technology market and demand and entrepreneurial opportunities) and mediating (technology networking, human capital development, research and development and entrepreneurial competencies were identified.

    Conclusion

    Since every entrepreneurial ecosystem has unique dimensions, features and coordinates, so to plan to improve the situation of conversion industries in Golestan province, we need to know the characteristics of technological entrepreneurial ecosystem in this industry. We obtained them in this research. Also, at the end of the research, practical suggestions were presented to improve the status of technological entrepreneurship ecosystem in the conversion industries of Golestan province.

    Keywords: Conversion industries, Entrepreneurship ecosystem, Golestan province, Technological entrepreneurship
  • Mohammad Ghorbani, Mahmoud Sabouhi, Pejman Avazpoor* Pages 73-81
    Introduction and bjective

    Innovation is one of the factors that drive economic growth and production by improving labor productivity, dynamics in industries, and determining economic success. Science and Technological Parks play an important role in the technological development of a country by significantly increasing economic growth. So, knowledge-based companies are known as one of the main factors for accelerating production and achieving economic resilience goals.

    Material and Methods

    In this study, knowledge-based and agricultural companies located in the Center for Agricultural Technology Development, Natural Resources and Food Industries and Technology Development Center of Gonabad, Neishabour, and Torbat-e Heydarieh have been studied. The method of data collection in this research was by census method and through a questionnaire. The required data of 5 companies were collected via email, 3 companies were collected via telegram, and 39 questionnaires were completed through face-to-face distribution. The collected data were analyzed using descriptive statistical analysis. The software used in this study was Excel and Stata.

    Results

    Based on the obtained results, factors such as financial support and business advice were the most important requirements for knowledge-based companies. Also, the most important weaknesses in institutional sectors were lack of financial resources in the financial sector, inability to introduce the product and international marketing in the marketing sector, and lack of proper and timely execution of upstream documents were among the weaknesses in the institutional sector. In contrast, personal capital and product innovation were among the strengths of knowledge-based companies and agricultural technology. Furthermore, the most important threats for these companies were price fluctuations, uncertainty due to foreign currency policies, low level or nonawareness of legal regulations, and long-term process to obtain official permissions. Also, the exclusivity of the product was declared the most important opportunity for companies. The priority of these companies was related to future strategies, export, and focus on foreign markets and attracting investors.

    Conclusion

    Finally, it is suggested that due to the low efficiency of knowledge-based companies in terms of job creation, the following should be on the agenda: effective entry of universities in the field of entrepreneurship and innovation, drafting an innovation system document, and directing research activities towards knowledge foundations in universities. Also, to increase the employment of agricultural graduates, it is suggested that arrangements be made so that the employment of these people in knowledge-based companies will lead to the establishment of facilities such as providing free insurance coverage for these companies. Knowledge-based companies and agricultural technology need a management-consulting package in the field of marketing and marketing of products, legal and financial products in order to have a stronger presence in the existing space in domestic markets and in the international market.

    Keywords: Efficiency Analysis, Descriptive Analysis, Knowledge-Based, Technology Companies existing Challenges, Opportunities, Threats, Weaknesses, Strengths
  • Mojtaba Sookhtanlou*, Zahra Hadi, Bahram Imani Pages 82-93
    Introduction and Objective

    Ignoring the main drivers affecting the empowerment of rural women, especially in the field of employment and entrepreneurship, always overshadows the employment potentials, entrepreneurial psychological capacities and the real position of women in the socio-cultural and economic development of a rural society. Therefore, improving the empowerment of rural women is a key factor in reducing gender gaps and one of the important pillars of the development of a rural community. In this regard, the purpose of the study in the form of 10 main hypotheses was to analyze the factors affecting the entrepreneurial empowerment of female-headed households in the villages of Sarab County.

    Material and Methods

    This study is a descriptive-analytical research that was conducted by survey method. The statistical population included all female-headed households (N= 6101) in the villages of Sarab County. By multi-stage random sampling method with proportional assignment, 363 people from 18 villages and 5 districts (districts of Razliq, 77 people; Hoomeh, 100 people; Aberghan, 96 people; Ardalan, 46 people and Alan Baraghosh, 43 people) were selected as a statistical sample. To analyze the research hypotheses, structural equation modeling was used by PLS method with the help of SmartPLS 3.0 and SPSS 22.0 software. The research instrument was a structured questionnaire that used convergent validity (with the help of AVE) and diagnostic validity to evaluate the validity of the research instrument and factor load values, combined reliability (CR) and Cronbach's alpha value were used for the reliability of the research instrument.

    Results

    The results of structural equation modeling showed that in terms of direct impact on entrepreneurial empowerment of rural women, the factors of employment potential, financial-economic and socio-cultural potentials had a positive and significant effect, respectively; But the effect of psychological factor on entrepreneurial empowerment of rural women was not significant. Also, the most important factors affecting the entrepreneurial empowerment of rural women due to the mediating role of job creation potentials (indirect impact), in order of priority, included psychological, financial-economic and cultural-social factors.

    Conclusion

    The conceptual model of the research has been able to explain the factors affecting the empowerment of rural women at the desired level. Although the psychological factor did not have a direct and significant effect on the entrepreneurial empowerment of rural women; But due to the mediating variable of job creation potentials, it has the greatest effect (0.131) in comparison with financial-economic and cultural-social variables on empowerment. Promoting psychological empowerment and encouraging rural women through educational programs to improve the psychological capacity of women in employment and entrepreneurship, organizing the conditions for more social and economic participation of rural women in rural development and entrepreneurship programs, strengthening the fund credit schemes, creating local markets with maximum participation of rural women and supporting their entrepreneurial businesses can be effective in improving their empowerment.

    Keywords: Empowerment, Employment Potentials, Entrepreneurship, Rural Women, Sarab County
  • Nematollah Shiri* Pages 94-103
    Introduction and Objective

     Entrepreneurship is a vital approach to accelerating innovation, developing economic growth, reducing unemployment, maintaining social stability and, indeed, value creation; in such a way that entrepreneurial activity or entrepreneurial behavior has attracted a lot of attention in educational and political systems. Over the past decades, many developing countries, including Iran, have turned to entrepreneurship as a potential underlying solution to various problems facing the country, including; Lack of efficiency in the economy, rising unemployment rate, over-graduation and the inability of the private and public sectors to create jobs for them have received serious attention. In this regard, the present study was conducted with the main purpose of investigating the impact of environmental factors on the entrepreneurial intention among agricultural students at Ilam University.

    Material and Methods

     In terms of paradigm, this research was quantitative, according to the applied purpose and in data collection and analysis was descriptive-correlation, which was done using structural equation modeling technique. The statistical population of this study included all fourth year undergraduate students of Ilam University (N=160), which using Cochran's formula, 100 of them by stratified random sampling with appropriate assignment (Based on field of study) were selected for the study. The main research tool was questionnaire که, the validity of which was confirmed by a panel of experts and convergent validity and its reliability by calculating Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. Data analysis was performed in two sections of descriptive and inferential statistics using SPSS21 and LISREL 8.80 software.

    Results

     The results showed that the status of entrepreneurial intention among agricultural students of Ilam University was moderate to high. The results showed that the variables of perceived desirability of entrepreneurship, social support, social norms and the entrepreneurship role model had a positive and significant relationship with the entrepreneurial intention of agricultural students. In addition, the results of structural equation modeling showed that the perceived desirability variable had the greatest effect (β= 0.82) directly and the social norms variable had the least effect (β = 0.06) indirectly. He had the entrepreneurial intention of the students.

    Conclusion

     Based on the research findings, it can be said that environmental factors such as social support, social norms and entrepreneurial patterns have an important role in developing the entrepreneurial intention of agricultural students due to the perceived variability of entrepreneurial desirability; Therefore, according to these factors, it is possible to develop the intention and entrepreneurial behavior of students in the agricultural higher education system of the country.

    Keywords: AgriculturalStudents, Environmental Support, Ilam University, Social Norms, Perceived Desirability, Role Model
  • Kamal Ataie Solout* Pages 104-115
    Introduction and Objective

    Knowledge-based agriculture is realized in the era of traditional agriculture to modern agriculture. At this stage, on the one hand, the development of agricultural economics requires scientific knowledge and on the other hand, the field of science and technology is still relatively weak, therefore, the process of creating a knowledge-based agricultural economy should be considered a long-term process. The goals of green agriculture development and sustainable agricultural development are exactly synonymous with knowledge-based economics because this knowledge can create decision support systems in various economic fields to create added value. Due to the spread and influence of the internet on the entire population, Startup companies have grown significantly in the last decades. Given that science and technology parks are not very old, studies are few about assessing their performance or units based in them.

    Material and Methods

    Based on this, the present study has examined the competitive performance of 46 technology units located in the incubator of Sari’s township using the presented index in the calculation of the human development index (HDI) by the United Nations. The variables used in the modified index include: technological achievements (scientific and technical), index of economic activity and commercialization of achievements (economically), the index of human resource management (Team work), and the interaction index with the incubator and Technical unites (interaction and synergy).

    Results

    The results of the study showed that none of the TUs achieved grade A (a high score of 0.75), in other words, the geometric mean of the advantages gained by TUs on each of the axes was not excellent compared to other TUs. Also, the second and third ranks of performance were related to startups in the agricultural sector and, the majority of TUs (58 %) achieved a score between 0.25 to 0.5, which is not very good and even 36 % of TUs achieved less than that range, Based on the results of this study, it revealed that 85 % of TUs on the planning and management of human resources, as well as the economic activities and achievements of achievements in Grade C and D, are achieved, i.e., a score between zero and 0.5. According to the research results, there is not much difference between the average scores of technology units in different sectors of industry, agriculture and services.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that an empowerment program be defined according to the components of each of the four axes in order to place a larger share of technology units in grades A and B. Also, by holding appropriate training courses and using efficient Mentoring services, the capabilities of TUs can be enhanced through the planning and management of human resources as well as the economic activities and achievements of achievements.

    Keywords: Human Development Index, Performance Index, Science, Technology Park, Startup, Technological Unit
  • Foad Eshghi*, Seyed Mojtaba Mojaverian, MohammadMehdi Mardanshahi Pages 116-124
    Introduction and Objective

    Agriculture is an activity with various risks, including production, trade and financial risks. The instability of the prices of agricultural products as a major problem has always caused concern and distrust of producers and consumers towards the market. Price insurance with price risk coverage, which is the most important market sign and the most important factor in production and sales decisions, is a good way to reduce product price fluctuations in the market. The purpose of this study is to assess the feasibility of price insurance to cover the price risk of farmers in Sari, which reduces the risk of agricultural prices and business stability.

    Material and Methods

    In this study, using field data and interviews with farmers, Features affecting the acceptance of price insurance such as price insurance flexibility for different products and its varieties, the ability to update premiums based on market day price ,and calculate fair premiums based on the index agreed by the insurer and insurance were investigated. For this purpose, Spearman correlation coefficient and structural equations were used for farmers in Sari.

    Results

    The results showed that between price insurance and price insurance flexibility variables for different varieties and different products, the ability to update the premium based on the market day price and calculate a fair premium based on the index agreed by the insurer and the insurer there is a positive correlation. Also, the correlation between price insurance and the ability to update premiums based on the market price is greater than other effective factors.

    Conclusion

    According to the results, the flexibility of price insurance on the acceptance of price insurance for different products and its varieties by farmers, the ability to update price insurance on the acceptance of price insurance by farmers and price insurance on a fair premium based The index agreed by the insurer and the insurer of price insurance has an effect on the acceptance of price insurance by farmers. Therefore, the research hypotheses are confirmed.

    Keywords: Agricultural Products, Fair premium, Price insurance, Sari City
  • Ali Ahmadi Firouzjaie*, Leili Ahmadi, Hamideh Khalaj, Aliakbar Aghajani Afrouzi Pages 125-136
    Introduction and Objective

    Agribusinesses that follow conventional approach, due to overuse of off-farm inputs threaten ecosystem services, environmental health and human life. Insisting on the continuation of these type of businesses will threaten the sustainable livelihoods of the rural population, as well as the lives and health of consumers. Therefore, to deal with these threats, the creation and development of organic production businesses is an inevitable necessity.The present study sought to first identify and prioritize the challenges of creating and developing organic wheat production business and then introduce appropriate solutions to remove these obstacles and challenges.

    Material and Methods

    The present study used the Delphi technique to identify and prioritize the barriers and solutions of the creation and development of organic wheat production business. Using snowball sampling, 21 Agriculture-Jahad specialists of Markazi province were selected to participate in two rounds of Delphi technique. The data from the semi-structured interview of the first round were coded using the content analysis and then were compiled as a Likert scale and again provided to the experts for scoring. The coefficient of variation was used to end the Delphi technique and the normalized weight index was used to prioritize the variables.

    Results

    The results revealed that lack of initial capital, lack of government support for organic wheat production due to the dominance of self-sufficiency policy, improper marketing, insufficient knowledge and skills and low motivation along with long period of transition and lack of insurance coverageas were the most important challenges respectively and the formation of a wheat growers’ cooperative, the payment of low-interest facilities, training and extension, crop insurance and guaranteed purchase along with supplying inputs were the most important solutions respectively.

    Conclusion

    In short, in this study an economic challenge i.e. insufficient initial capital has been introduced as the first and most important obstacle for creating and developing the organic wheat production business and a policy issue i.e., lack of government support for organic wheat production due to the dominance of self-sufficiency policy has been introduced as the second important obstacle. Other challenges, namely marketing, cognitive and psychological problems, are overshadowed by these two challenges and are in the next ranks. The interesting thing is that given the challenges, a social action, i.e., organizing wheat farmers in the form of a production cooperative, has been introduced as the first and most important solution to address the challenges and reduce their adverse effects. So that other measures such as payment of facilities, holding training and extension courses, insurance, guaranteed purchase of the products and supply of inputs within it and through it will be facilitated, accelerated and implemented.

    Keywords: Challenges, Solutions, Delphi Technique, Markazi Province, Organic Wheat Production Business, Wheat Farmers