فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 52 (بهار 1401)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 52 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهناز مشایخ*، مهناز محمودخانی، فاطمه گرامی راد صفحات 1-15
    در آموزش عالی ایران، کتاب از مهم ترین مولفه های لازم در امر آموزش است. وضعیت نشر و چاپ کتب درسی نشان دهنده وضعیت تعالی رشته ها است، از همین رو هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت نشر کتاب های حسابداری بها و مدیریت است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه کتاب های حوزه حسابداری بها و مدیریت در آخرین کتابشناسی توصیفی کتابخانه ملی تا پایان اسفندماه 1397 است. نتایج نشان داد از مجموع 803 کتاب، حدود 37 جلد قبل از سال 79 و مابقی بعدازآن منتشرشده است. فعال ترین نویسنده این حوزه فریدون رهنمای رود پشتی، غلامرضا کرمی و جمشید اسکندری است. پرفروش ترین کتاب با عنوان «حسابداری صنعتی «اثر اولف ماتز» و از بین ناشران موثر، انتشارات سنجش برترین است. به طورکلی 1568 نفر در نوشتن کتاب ها مشارکت داشته اند که از این تعداد از 85 درصد مرد و 15 درصد زن است. ازنظر شیوه تدوین کتب 80 درصد آثار حاصل تالیف، 13 درصد حاصل ترجمه و 7 درصد نیز حاصل گردآوری است. همچنین 51 درصد آثار حاصل مشارکت گروهی و 49 درصد سهم آثار انفرادی است.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، کتاب، تحلیل محتوا، آموزش
  • فریدون رهنمای رودپشتی*، آناهیتا زندی صفحات 17-38
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چرخه عمر شرکت، منابع مالی سازمانی و مسیولیت اجتماعی شرکت است. این پژوهش با استفاده از داده‏های سالانه شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1390-1396انجام پذیرفت.جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های تابلویی بهره گرفته شده است. نتایج تجربی نشان می دهندکه مرحله بلوغ از چرخه عمر شرکت رابطه معنادار و مثبتی با مشارکت درفعالیت‏های مسیولیت اجتماعی شرکت دارد.هم چنین اندازه بزرگ‏تر، سودآوری بیشتر، و منابع بلا استفاده بیشتر رابطه مثبت بین چرخه عمر شرکت و فعالیت‏های مسیولیت اجتماعی شرکت را تعدیل می‏کند.
    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت، مسئولیت اجتماعی شرکت، منابع مالی
  • حسین اسلامی مفیدآبادی، یونس وکیل الرعایا* صفحات 39-58
    هدف از این مطالعه، طراحی و تبیین الگوی عوامل موثر برتصمیمات زنجیره تامین مالی نظام تعاونی های تولیدی در ایران می باشد. روش پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نوع ترکیبی و اکتشافی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل زنجیره تامین مالی نظام تعاونی های تولیدی در ایران بوده و کلیه داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش در دو بخش کمی و کیفی تهیه شده است. در بخش کیفی با رویکرد نظریه برخواسته ازداده ها و نشانه گذاری عددی عوامل موثر بر تصمیمات زنجیره تامین مالی نظام تعاونی های تولیدی در ایران شناسایی شده اند. در بخش کمی نیز با مرور مبانی نظری و بررسی میدانی و توزیع 384 پرسشنامه تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از رویکرد الگو یابی معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج بیانگر آنست که، اثر مقوله های محوری درونی و بیرونی، عوامل مداخله گر، زمینه ای، علی و راهبردی بر پیامدهای کلیدی یعنی انتخاب رویکردهای تامین مالی در زنجیره تامین مالی نظام تعاونی های تولیدی ایران معنادار بوده است. به طوری که اثرمعناداری هرکدام از عوامل تعیین شده و برآوردی در الگوی پژوهش به ترتیب برابر بود با ؛ 69/0، 51/0، 53/0، 57/0 ، 68/0، 68/0 و 66/0 درصد. از این رو، نتایج این پژوهش به همراه ابعاد و مولفه های تعیین شده در الگوی پژوهش به نوبه خود امکان برنامه ریزی و اجرای صحیح طرح ها و اقدامات سیاست گذاران در بخش نظام تعاونی های تولیدی در ایران را فراهم می نماید. به طوری که برآیند این جریان به سهم خود هم امکان حل مسایل و مشکلات تامین مالی تعاونی های تولیدی و هم امکان افزایش مشارکت بیشتر سرمایه گذاران در بخش تعاونی های به منظور توسعه ی اقتصادی بخش تعاونی در اقتصاد ایران را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: تصمیمات مالی، تعاونی های تولیدی، زنجیره تامین مالی
  • حامد رجب زاده، جمادوردی گرگانلی دوجی*، آرش نادریان، مجید اشرفی صفحات 59-78
    وجوه نقد، دارایی های مالی سیال شرکت ها می باشد. این ویژگی موجودی نقد، اهمیت فوق العاده ای را به آن بخشیده، توانایی اخذ تصمیمات مالی بهینه و به موقع، به مقدار زیادی تحت تاثیر این ویژگی قرار دارد. شرکت هایی که دارای جریان وجوه نقد داخلی خوبی هستند کمتر به تامین مالی خارجی متکی می باشند و وام دهندگان نیز به این شرکت ها به دلیل نقدینگی خوبی که دارند به راحتی اعتبار می دهند. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. همچنین در این پژوهش، از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. روش گردآوری داده ها، روش اسناد کاوی و مراجعه به بانک های اطلاعاتی؛ و روش تحلیل داده ها از نوع استنباطی است. در پژوهش حاضر داده های موردنیاز از نرم افزار ره آورد نوین، صورت های مالی شرکت ها و سندکاوی و همچنین سایت کدال استخراج شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 تا 1397 است و ازاطلاعات مالی138 شرکت مورد بررسی بهره گرفته شده است. هدف این پژوهش پیش بینی وجه نقد عملیاتی با رویکرد هوش مصنوعیPLSVM  و CART در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش نسبت وجه نقد عملیاتی شرکت به عنوان متغیر وابسته(نقدینگی) و معیارهای مالی به عنوان متغیر مستقل اولیه در نظر گرفته شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که رویکرد هوش مصنوعی قانون گرا وغیرخطی پارامتریک توانایی بالایی در پیش بینی نقدینگی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران دارد.
    کلیدواژگان: وجه نقد عملیاتی، معیارهای مالی، رویکرد یادگیری ماشین
  • سارا شفیعی، حمیدرضا کردلوئی*، شادی شاهوردیانی، مازیار قاسمی صفحات 79-91

    هدف این پژوهش بررسی مدیریت سود واقعی در آستانه مقادیر حساس سود در شرکت‏های مظنون به مدیریت سود و با لحاظ اهرم مالی بالا بوده که در بین 148 شرکت بورسی و لحاظ اطلاعات مالی آنها بین سال‏های 1392 الی 1399 انجام شده است. در این پژوهش هزینه‏های تولید غیر عادی و هزینه‏های اختیاری غیر عادی برای شرکت‏های مظنون به مدیریت سودی که اهرم مالی آنها بیش از میانه بوده در سه آستانه سود صفر، سود دوره گذشته و سود پیش بینی شده بررسی شدند. نتایج نشان می‏دهد که در هر سه آستانه سود زمانی که اهرم مالی بیش از میانه باشد آنگاه این اهرم تاثیر منفی و معنی‏داری بر هزینه‏های تولید غیر عادی و هزینه‏های اختیاری غیر عادی داشته و صرفا در هزینه‏های تولید غیر عادی در آستانه سود دوره گذشته است که تاثیر معنی‏داری شناسایی نگردیده است.

    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، آستانه سود، اهرم مالی، هزینه اختیاری غیرعادی، هزینه‏ های تولید غیرعادی
  • الهام تاجیک نیا، احمد یعقوب نژاد*، آزیتا جهانشاد، امیررضا کیقبادی صفحات 93-110

    زمانی که مدیران ارشد شرکت‏های پیرو در مقابل گزارشگری مالی متقلبانه شرکت‏های پیشرو با انگیزه انتخاب مدیریت سود رو به رو هستند لیکن این گزینه را انتخاب نمی‏کنند متحمل چه هزینه هایی می‏شوند، در این تحقیق دوره‏ای انتخاب شده که شرکت‏های پیشرو در صنایع سود خود را با گزارشگری مالی متقلبانه متورم نموده‏اند و مدیران شرکت‏های پیرو در صنایع مشابه با فشار برای انجام اقدامات مدیریت سود رو به رو می‏شوند. با استفاده از شاخص F-Score مدل دچو دو گروه از شرکت‏های مشابه در صنایع شناسایی گردید گروه شرکت‏هایی که شواهدی را برای انجام مدیریت سود در پاسخ به گزارشگری مالی متقلبانه رهبر صنعت ندارند و گروه دیگر شرکت‏هایی که شواهدی را در رابطه داشتن مدیریت سود در پاسخ به تقلب داشته‏اند. هزینه مزایای مدیران ارشد، هزینه سرمایه، رتبه‏بندی اعتباری دو گروه از شرکت‏ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون نشان دهنده وجود ارتباط بین عدم انجام مدیریت سود و کاهش در مزایای مدیریت ارشد می‏باشد بدین معنی که شرکت‏ها در دوره‏ای که با انگیزه این اقدام مواجه هستند و از انجام مدیریت سود خودداری می‏نمایند کاهش در مزایای مدیران ارشد خود را تجربه می‏کنند و همچنین هزینه سرمایه در شرکت‏های بدون مدیریت سود با کاهش رو به رو است لیکن برمبنای نتایج نمی‏توان این کاهش را به عدم انتخاب گزینه مدیریت سود تعمیم داد و هیچ ارتباط معنی داری بین کاهش رتبه اعتباری و عدم انتخاب گزینه مدیریت سود مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: تقلب در گزارشگری مالی، مدیریت سود، شرکت‏های پیشرو در صنعت، شرکت‏های پیرو در صنعت
  • رضا شیرانی، صابر ملاعلیزاده زواردهی*، الله کرم صالحی صفحات 97-116
    هدف

    توسعه دانش و پیشرفت در فناوری، تحول گسترده ای را در جوامع ایجاد نموده است و سبب تغییرات عملکردی شرکت ها باهدف پاسخگویی به تلاطم های محیطی و انتظارات اجتماعی شده است. بسیاری از شرکت ها از فرصت پیشرفت فناوری، نهایت بهره را برای افزایش توانمندی های رقابتی خود برده اند و از این طریق تلاش نمودند تا مزیت رقابتی قابل توجهی را نسبت به سایر رقبا کسب نمایند. هدف این پژوهش تاثیر ظرفیت های رقابتی فناورانه ی شرکت ها بر گزارشگری مالی متقلبانه: آزمون تیوری دیدگاه اتکاء به منابع می باشد.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده از نوع تحقیقات نیمه تجربی و پس رویدادی در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری است که با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها ابتدا اقدام به سنجش ظرفیت های رقابتی فناورانه ی شرکت ها شد و سپس براساس رگرسیون لوجستیک باتوجه به اینکه گزارشگری مالی متقلبانه به صورت 0 و 1 سنجش شده است، اقدام به آزمون فرضیه پژوهش گردید. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 الی 1398 تشکیل دادند و تعداد 76 شرکت براساس غربالگری سیستماتیک انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتیجه آزمون فرضیه پژوهش مشخص ساخت، ظرفیت های رقابتی فناورانه بر گزارشگری مالی متقلبانه تاثیر منفی و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    این نتیجه براساس آزمون تیوری دیدگاه اتکاء به منابع، گویایی این واقعیت است که، شرکت ها با تمرکز بر ظرفیت فناوری قادر هستند تا منابع اطلاعاتی ناشی از تحقیق و توسعه را به مزیت رقابتی در تولید محصولات نوآورانه بدل نمایند و در تحت این شرایط به دلیل ویژگی های برتری جویانه ای که از نظر عملکردهای کسب بازده بالاتر خواهند داشت، احتمال گزارشگری متقلبانه کاهش خواهد یافت

    کلیدواژگان: ظرفیت های رقابتی فناورانه، گزارشگری مالی متقلبانه، نظریه دیدگاه اتکاء به منابع
|
  • Shanaz Mashayekh *, Mahnaz Mahmoodkhani, Fatemeh Geramirad Pages 1-15
    The book is one of the most important necessary components of education in higher education of Iran. The state of publishing and printing of textbooks indicates the situation of excellence of the disciplines, Therefore the main purpose of this study is to investigate the publishing status of cost accounting and management accounting books. In this research, a quantitative content analysis method has been used. The statistical population includes all books in the field of cost accounting and management accounting in the latest descriptive bibliography of the National Library until the end of March 2019. The results indicated that out of a total of 803 books, about 37 volumes were published before 2000, and the rest after that. The most active writer in this field is Jamshid Eskandari. The best-selling book, cost Accounting, by Adolph Matz, is one of the most influential publishers of Sanjesh Publications. A total of 1,568 people contributed to the writing of the books, of which 85% were men and 15% women. 80% of the works are compiled by book authorship, 13% by translation, and 7% by compilation. Also, 51% of the works are the result of group participation and 49% are the individual works.
    Keywords: management accounting, Books, Content analysis, Education
  • Fereydun Rahnamaye Rudposhti *, Anahita Zandi Pages 17-38
    This study examines the association between the corporate life cycle and corporate social responsibility (CSR). This research has been carried out using annual data of companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2017. For testing of research hypotheses, multivariate linear regression has been used based on panel data. Empirical results show that the maturity stage of the company's life cycle has a significant and positive relationship with participation in corporate social responsibility activities.. Our results show that size, profitability and slack resources moderate the association between the corporate life cycle and CSR
    Keywords: Corporate life cycle, Corporate social responsibility, Financial Resources
  • Hossein Eslami Mofid Abadi, Younes Vakilolroaya * Pages 39-58
    The purpose of this study was to design and explain the model of factors effecting the financing chain decisions of the production cooperatives system in Iran. The research method was applied from the perspective of purpose and is of combined and exploratory type. The statistical population of the research also includes the financing chain of the production cooperatives system in Iran and all the data and information required for the research have been prepared in two parts: quantitative and qualitative. In the qualitative section, with the approach of data theory and numerical notation, the factors affecting the financing chain decisions of the production cooperatives system in Iran have been identified. In the quantitative section, with a review of theoretical foundations and field research, a questionnaire was prepared and distributed to 384 people. Then the research hypotheses were tested using the structural equation modeling approach. The results indicate that the effect of internal and external pivotal categories, intervening, contextual, causal and strategic factors on key outcomes, ie the choice of financing approaches in the financing chain of the Iranian production cooperatives system was significant. In other words, that significantly effect of each of the determined and estimated factors in the research model was equal to; 0.69, 0.51, 0.53, 0.57, 0.68, 0.68 and 0.66%. Therefore, it can be said that the dimensions and components specified in the research model provide the possibility of planning and proper implementation of plans and actions of policy makers in the system of production cooperatives in Iran. As a result, this process, for its part, provides both the possibility of solving the problems of financing production cooperatives and the possibility of increasing the participation of more investors in the cooperative sector in the economic development of the cooperative sector in the Iranian economy.
    Keywords: Financial decisions, Production cooperatives, Financing chain
  • HAMED RAJABZADEH, Jamadverdi&Lrm, Gorganli&Lrm, Davaji *, Arash Naderian, Majid Ashrafi Pages 59-78
    Cash is the fluid financial assets of companies. This feature of cash flow has given it tremendous importance, and the ability to make optimal and timely financial decisions is greatly influenced by this feature. Companies with good domestic cash flows are less likely to rely on external financing, and lenders can easily lend to these companies because of their good liquidity. The present study is an applied research in terms of purpose. Also, in this study, the combined data method has been used. Data collection method, document mining method and referring to databases; And the method of data analysis is inferential. In the present study, the required data have been extracted from the new Rahvard software, corporate financial statements and syndication, as well as the Codal site. The statistical population of the present study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period2011 to 2018and the financial information of 138 companies has been used over 8 years. The purpose of this study is to predict operational cash with PLSVM and CART artificial intelligence approach in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, the company's operating cash ratio was considered as a dependent variable (liquidity) and financial metrics were considered as the initial independent variable. The results of testing the research hypotheses show that the parametric nonlinear law-based artificial intelligence approach has a high ability to predict the liquidity of companies on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Operational Cash, Financial Criteria, Machine Learning Approach
  • SARA Shafiee, Hamidreza Kordlouie *, Shadi Shahverdiani, Maziyar Ghasemi Pages 79-91

    The purpose of this study is to investigate real earings management on the threshold of sensitive amounts of earnings in companies suspected of earnings management and in terms of high financial leverage, which was conducted among 148 listed companies and their financial information between 1392 and 1399. In this study, abnormal production costs and abnormal discretionary expenses for companies suspected of earings managing whose financial leverage was above average were examined in the three thresholds of zero- earnings, previous earnings and forecasted earnings. The results show that in all three profit thresholds, when the financial leverage is more than average, then this leverage has a negative and significant effect on abnormal production costs and abnormal discretionary expenses. Only in abnormal production costs of the previous earning threshold that no significant impact has been identified.

    Keywords: Abnormal Discretionary Expenses, Abnormal Optional Cost, Earnings Threshold, financial leverage, Real Profit Management
  • Elham Tajiknia, Ahmad Yaghoobnejad *, Azita Jahanshad, Amirreza Keyghobadi Pages 93-110

    In this study, a period is chosen when leading companies in their profit industries are faced with the motivation to choose earnings management in the face of fraudulent financial reporting of leading companies, but do not choose this option. Have been inflated by fraudulent financial reporting, and executives of companies in similar industries are under pressure to take earnings management measures. Using the Dechow Model F-SCORE index, two groups of similar companies in the industry were identified: a group of companies that have no evidence of earnings management in response to fraudulent financial reporting of the industry leader they have responded to fraud. COST OF Compensation CEO, capital cost, credit rating of two groups of companies were examined. The test results show that there is a relationship between non-earnings management and reduction in Compensation CEO, which means that companies in the period when they are motivated to do so and refuse to do earnings management experience a reduction in the Compensation of their CEO. Also, the cost of capital in companies without profit management is decreasing, but based on the results, this reduction can not be generalized to not choosing the option of profit management, and no significant relationship was observed between reducing the credit rating and not choosing the option of profit management.

    Keywords: financial reporting fraud, earnings management, Industry Leading Companies, Industry Following Companies
  • Reza Shirani, Saber Molaalizadeh Zavardehi *, Allah Karam Salehi Pages 97-116
    Purpose

    The development of knowledge and advancement in technology has brought about a wide-ranging transformation in societies and has led to changes in the performance of companies in order to respond to environmental turmoil and social expectations. Many companies have taken full advantage of the opportunity to advance their technology to increase their competitiveness, thereby trying to gain a significant competitive advantage over other competitors. The Purpose of this research is Effect of Companies' Technological Competitive Capabilities on Fraudulent Financial Reporting.

    Methedology

    This research in terms of purpose, It is applied in terms of data collection method of quasi-experimental and post-event research in the field of positive accounting research using data envelopment analysis method, the technology-centric capability variable was first measured. The statistical population studied in this study consisted of knowledge-based companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2015 to 2019 and 76 companies were selected and surveyed based on systematic screening.

    Finding

    The result of testing the research hypothesis is that technological competitiveness has a negative and significant effect on fraudulent financial reporting.

    Conclusion

    This result, based on the theory-based theory of resource theory test, reflects the fact that, by focusing on technology capacity, companies are able to turn research and development information resources into a competitive advantage in the production of innovative products. Hypocrites with higher returns on performance will be less likely to report fraudulently.

    Keywords: Technological Competitive Capabilities, Fraudulent Financial Reporting, Resource-Based View