فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 79، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زینب عارفی فرد، مریم زارع جهرمی*، روشنک غفاری، ساناز میرستاری صفحات 113-120
    مقدمه

    دندان مولر سوم نهفته، سطح استخوان را در سطح دیستال دندان مولر دوم مجاور، کاهش داده که می‌تواند منجر به تحلیل خارجی ریشه‌ی دندان مولر دوم مجاور نیز گردد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان و چگونگی شیوع این نوع از تحلیل با استفاده از روش (Cone-beam computed tomography) CBCT بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی، از 60 کلیشه‌ی‌ CBCT (شامل 107 دندان مولر سوم نهفته‌ی ماگزیلا و مندیبل) بیماران مراجعه‌کننده به بخش رادیولوژی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان در سال 96-1395، استفاده شد. تصاویر در مقاطع آگزیال، کرونال و ساژیتال، جهت تشخیص تحلیل خارجی ریشه در تصاویر CBCT، (هر کلیشه دوبار و به فاصله‌‌ی یک هفته) بررسی و اطلاعات هر دندان ثبت گردید. داده‌ها با آمارهای توصیفی، شامل جداول توافقی و فراوانی نسبی بررسی گردید.

    یافته ها

    میزان شیوع تحلیل خارجی ریشه‌ی دندان مولر دوم، مجاور مولر سوم نهفته، 43/25 درصد بود. بیشترین نوع نهفتگی دندان مولر سوم، به صورت مزیوانگولار (41/1 درصد) و بعد به ترتیب عمودی (28/1 درصد)، دیستوانگولار (18/7 درصد) و مولرهای سوم افقی (12/1 درصد) بودند. شایع‌ترین محل تحلیل در دندان‌های مولر دوم مندیبل در 1/3 سرویکالی (62/5 درصد) و بعد به ترتیب 1/3 اپیکالی (20/8 درصد) و 1/3 میانی (12/5 درصد) بود. شایع‌ترین محل تحلیل در دندان‌های مولر دوم در ماگزیلا در 1/3 اپیکالی (68/45 درصد) و بعد به ترتیب 1/3 میانی (17/35 درصد) و 1/3 سرویکالی (8/7 درصد) بود، همچنین در 1 دندان (5/55 درصد)، تحلیل در محل 1/3 میانی و اپیکالی قرار گرفته بود. از لحاظ شدت تحلیل، 78/96 درصد تحلیل‌ها، خفیف، 12/03 درصد، شدید و 9/03 درصد، متوسط بودند.

    نتیجه گیری

    شیوع تحلیل در سطح ریشه‌ی مولر دوم، تقریبا بالا بود و بیشترین پوزیشن دندان سوم نهفته که باعث این تحلیل می‌شود، پوزیشن مزیوانگولار و افقی می‌باشد. در ماگزیلا، 1/3 اپیکالی و در مندیبل، 1/3 سرویکالی ریشه بیشتر دچار تحلیل شدند که غالبا به شکل تحلیل خفیف بود.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، تحلیل ریشه، دندان نهفته، مولر سوم
  • امیر دهقان زاده، آتوسا امین زاده *، محمدجواد خدارحمی، محمدحسین شفازند صفحات 121-126
    مقدمه

    استخوان فکین می‌تواند در معرض انواع بیماری‌های ژنتیکی، متابولیک، التهابی تومورال و کیستیک قرار گیرد. آگاهی از فراوانی، خصوصیات بالینی، دموگرافیک این ضایعات می‌تواند در تشخیص صحیح این ضایعات و درمان مناسب آن‌ها مفید باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین خصوصیات بالینی و دموگرافیک ضایعات فکین در یک دوره‌ی هفت ساله در اصفهان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی گذشته‌نگر بر روی 370 پرونده‌ی موجود در آرشیو بخش پاتولوژی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان طی سال‌های 97-1390 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و تشخیص هیستوپاتولوژی ضایعات از پرونده استخراج و در چک‌لیست ثبت گردید. سپس داده‌ها به صورت توصیفی بیان و با آزمون آماری ANOVA و  Chi- Squareتجزیه و تحلیل شد (0/05 = α).

     یافته‌ها

    فراوانی نسبی ضایعات داخل استخوانی 28/6 درصد  (106 مورد) 41/5 درصد در زنان و 58/4 درصد در مردان به دست آمد (0/05 > p value). میانگین سنی 35/96 در آقایان و 33/70 در خانم‌ها بود (0/05 < p value). تورم به عنوان تنها نشانه‌ی بالینی گزارش شده (در 15 درصد موارد) بود. ضایعات بیشتر در فک پایین (0/05 > p value) و در سمت راست دیده شد. از 106 پرونده مورد بررسی به طور کلی 73 مورد کیست ادونتوژنیک، 19 مورد، ضایعات التهابی و فیبرواسیوس، 9 مورد، تومور ادونتوژنیک، 2 مورد تومور خوش‌خیم غیر ادونتوژنیک و 3 مورد کیست غیرادونتوژنیک بود. کیست پری‌اپیکال و کیست دانتی‌ژور، شایع‌ترین بودند.

     بحث و نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد، ضایعات داخل استخوانی، بیشتر در آقایان و در سمت راست فک پایین دیده شد .تفاوت توزیع این ضایعات با مطالعات مشابه بیانگر تفاوت جغرافیایی در بروز ضایعات بود که نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: فک، تومور ادونتوژنیک، کیست ادنتوژنیک
  • فهیمه پاکروان، زهره غلامی، فاطمه عباسی * صفحات 127-135
    مقدمه

     یکی از مشکلات وچالش‌های مطرح در زمینه‌ی دندان‌پزشکی، مساله‌ی شکایات بیمار است که سبب نارضایتی، اتلاف وقت، هزینه و انرژی برای طرفین می‌شود. انجام این مطالعه می‌تواند برای دانشجویان ودندان‌پزشکان مفید باشد؛ زیرا آن‌ها را قادر خواهد کرد تا مواردی را که منجر به شکایت می‌شود، شناخته و در درمان و برخورد با بیماران اصول اخلاق حرفه‌ای را رعایت نمایند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه‌ی میان پایبندی به اخلاق حرفه‌ای با شکایات دندان‌پزشکی در شهرستان اصفهان در بین سال‌های 1388 تا 1398 بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی مقطعی، تعداد 706 پرونده‌ی شکایت از دندان‌پزشکان در سازمان نظام پزشکی و معاونت درمان شهرستان اصفهان در بین سال‌های 1388 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات مورد نیاز استخراج گردید. جهت آنالیز داده‌ها از آزمون‌های آماری توصیفی- تحلیلی استفاده شد.

    یافته‌ها

    یک روند کلی افزایش در شکایات از دندان‌پزشکان مشاهده شد. بیشترین علت شکایت‌ها مربوط به برخورداری از دانش، مهارت، تجربه‌ی کافی (صلاحیت داشتن)، مشاوره و ارجاع به دندان‌پزشک ذی‌صلاح دیگر، دریافت هزینه‌های اضافی، رفتارهای مخرب و خلاف شیون در محیط کار بود. فراوانی دندان‌پزشکان مذکر و عمومی در پرونده‌ها بیشتر بود.

    نتیجه‌گیری

    شکایات دندان‌پزشکی، روند صعودی داشتند و بیشترین علت شکایت از دندان‌پزشکان، برخورداری از دانش، مهارت، تجربه‌ی کافی (صلاحیت داشتن)، مشاوره و ارجاع به دندان‌پزشک ذی‌صلاح دیگر بود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دندان پزشک، شکایت
  • میترا جوهری، محمد قصاب زاده نائینی *، محمدامین کاووسی، مریم هدایتیان صفحات 136-144
    مقدمه

    دقت در جراحی هدایت شده‌ی ایمپلنت به معنای تطابق موقعیت از پیش تعیین شده‌ی ایمپلنت توسط نرم‌افزار با موقعیت ایمپلنت در دهان بیمار است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر انجام پیش‌بینی اولیه توسط NAVIGATION در سیستم DIOnavi در دقت جایگذاری ایمپلنت بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه‌ی مداخله‌ای، دو نمونه به حجم 25 و 17 نفر (در مجموع 42 بیمار) از بیماران متقاضی روش Navigation برای جایگذاری ایمپلنت، انتخاب شدند. ابتدا از هر بیمار یک (cone beam Computed tomography)CBCT گرفته شد و سپس مدل مجازی آن با استفاده از سیستم DIO NAVI (شرکت DIO کره جنوبی) تهیه گردید. بعد از جایگذاری ایمپلنت توسط جراح دو تا سه ماه بعد، دوباره از بیمار از همان مقطع CBCT گرفته و ضخامت استخوان باکالی روی ایمپلنت، ضخامت استخوان لینگوالی روی ایمپلنت، فاصله‌ی آپکس ایمپلنت تا نواحی آناتومیک اپیکالی (حفره‌ی بینی، سینوس ماگزیلاری و منتال فورامن)، میزان عمق ایمپلنت از لبه‌ی کرست، فاصله‌ی ایمپلنت از دندان‌های مجاور در صورت وجود در دو تصویر به‌ دست ‌آمده باهم مقایسه شد. داده‌ها با آزمون آماری Paired t-test و Pearson تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ها

    میانگین‌های کل اندازه‌گیری‌ها در هر دو گروه در پیش‌بینی اولیه با بعد از جراحی به‌ طور معنی‌داری در ارتباط بود (0/99 = r، 0/001 > p value) و در گروه ‌ تایی، 98 درصد و در گروه 25 تایی، 97/4 درصد واریانس‌های میانگین‌های کل اندازه‌گیری‌ها توسط پیش‌بینی اولیه تبیین می‌شد.

    نتیجه‌گیری

    صحت قرار‌گیری ایمپلنت با کمک سیستم DIOnavi بیش از 97 درصد برآورد گردید.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندان، سیستم Navigation، جراحی
  • راضیه حسینی فر، لیدا لشکری زاده * صفحات 145-152
    مقدمه

     پلیمریزاسیون کافی کامپوزیت‌ها یکی از فاکتورهای کلیدی جهت حصول خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و عملکرد کلینیکی مطلوب می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر نوع و Mode دستگاه لایت‌کیور بر میزان درجه‌ی تبدیل کامپوزیت‌های بالک‌فیل (Xtra-fill, Tetric N-Ceram Bulk Fill) در مقایسه با کامپوزیت معمول Tetric N-Ceram می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی تجربی- آزمایشگاهی که در دانشکد‌ه‌ی‌ دندان‌پزشکی کرمان و تهران در سال 1398 انجام شد، 15 نمونه‌ی کامپوزیتی کیور نشده و تعداد 45 دیسک کامپوزیتی به قطر 10 میلی‌متر و ضخامت 4 میلی‌متر تهیه شد و سپس توسط دستگاه‌های لایت‌کیور QTH، LED وLED ramp  به مدت 20 ثانیه کیور شدند. کامپوزیت‌های بالک‌فیل (Xtra-fill, Tetric N-Ceram Bulk Fill) به صورت توده‌ای با ضخامت 4 میلی‌متر قرار داده شدند و کامپوزیت معمولی (Tetric N-Ceram) به صورت لایه لایه با ضخامت 2 میلی‌متر قرار داده شد. میزان درجه‌ی پلیمریزاسیون سطح فوقانی و تحتانی نمونه‌ها با دستگاه (Fourier transform infrared spectroscopy) FTIR اندازه‌گیری گردید. داده‌ها با آزمون‌های Two-way ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل شدند. 05/0 > p value به عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    در تمام نمونه‌ها، درجه‌ی تبدیل در سطح، به صورت معنی‌داری بیشتر از عمق 4 میلی‌متر بود (0/05 > p value). به صورت کلی، درجه‌ی تبدیل کامپوزیت‌ها باهم تفاوت معنی‌داری نداشتند (0/05 < p value)، اما تفاوت بین LED ramp با QTH و LED معنی‌دار بود (0/05 > p value). نوع و Mode دستگاه لایت‌کیور بر میزان درجه‌ی تبدیل کامپوزیت‌های بالک‌فیل تاثیر معنی‌داری نداشت (0/05 < p value)؛ اما درجه‌ی تبدیل کامپوزیت معمولی با QTH و LED ramp به صورت معنی‌داری بیشتر از LED بود (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد که درجه‌ی تبدیل کامپوزیت‌های بالک‌فیل مورد مطالعه تحت تاثیر نوع دستگاه لایت نبود و کامپوزیت‌های بالک‌فیل مورد مطالعه، میزان درجه‌ی تبدیل قابل قبول از نظر کلینیکی را هم در سطح و هم در عمق 4 میلی‌متر ایجاد کردند.

    کلیدواژگان: رزین کامپوزیت، پلیمریزاسیون طیف سنجی تبدیل مادون قرمز
  • ثمینه مساح، احسان رفیعی*، پریسا رنجبریان صفحات 153-162
    مقدمه

    التهاب و عفونت، از پالپ دندان به بافت پریودنشیوم و از پریودنشیوم به پالپ منتقل می‌شود. با توجه به چالش‌بر‌انگیز بودن تشخیص ضایعات اندودنتیک- پریودنتال و اهمیت درمان مناسب به جهت بهبود پروگنوز دندان، این مطالعه با هدف ارزیابی میزان آگاهی دانشجویان دندان‌پزشکی پیرامون تشخیص ضایعات پالپ و پریودنتال انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی مشاهده‌ای تحلیلی، پرسش‌نامه‌ای جهت بررسی آگاهی پیرامون ضایعات پالپ و پری‌اپیکال در سه حیطه‌ی آگاهی نظری، آگاهی در زمینه‌ی تشخیص و آگاهی در زمینه‌ی درمان در نیم‌سال دوم سال تحصیلی 1400-1399 طراحی و توسط 400 نفر از دانشجویان دندان‌پزشکی به عنوان نماینده از 15 شهر ایران تکمیل شد. آنالیز داده‌ها با آزمون‌های Friedman، Wilcoxon، Mann-Whitney انجام شد (0/05 = α).

    یافته‌ها

    درصد پاسخگویی صحیح دانشجویان دندان‌پزشکی به سوالات مربوط به آگاهی نظری 18/39 ± 65/70، درصد پاسخگویی صحیح به سوالات آگاهی تشخیص دانشجویان 33/28 ± 50/75، درصد پاسخگویی صحیح به سوالات آگاهی درمان 23/93 ± 52/13 و درصد پاسخگویی صحیح به سوالات آگاهی در کل 16/35 ± 56/68 بوده است، که از لحاظ آماری این تفاوت در میزان آگاهی در سه حیطه مورد بررسی معنی‌دار است (0/001 <p value ).

     نتیجه‌گیری

    در مطالعه‌ی حاضر نشان داده شد، بیشترین میزان آگاهی مناسب در دانشجویان در حیطه‌ی آگاهی نظری ضایعات اندودنتیک- پریودنتال و کم‌ترین آگاهی مناسب در زمینه‌ی تشخیص این بیماری‌ها می‌باشد. آگاهی کلی دانشجویان در این مطالعه نسبت به ضایعات اندودنتیک- پریودنتال متوسط نشان داده شد.

    کلیدواژگان: آگاهی، پالپ دندان، بافت پریودنتال
  • محمدمهدی یاقوتی خراسانی، پویا عابدی، خاطره طاهرنژاد، مصطفی صادقی، فواد ایرانمنش صفحات 163-172
    مقدمه

     احساس اطمینان دانشجویان دندان‌پزشکی، یکی از عوامل اثرگذار بر موفقیت آموزش اندودنتیکس می‌باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین میزان احساس اطمینان دانشجویان دندان‌پزشکی در درمان ریشه در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1400 طراحی شد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه‌ی مقطعی، پرسش‌نامه‌ای شامل اطلاعات دموگرافیک، تجربه‌ی اندودنتیکس، نگرش در رابطه با احساس اطمینان در مراحل مختلف درمان ریشه و همچنین پیشنهادها جهت بهبود کیفیت آموزشی اندودنتیکس همراه با پرسش‌نامه‌ی اعتماد به نفس عمومی بین 54 دانشجوی سال پنجم و ششم توزیع شد. داده‌های جمع‌آوری شده توسط آزمون‌های t-test ، Pearson و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (0/05 = α).

    یافته‌ها: 

    از تعداد 49 دانشجو، 24/5 درصد اولین درمان ریشه را سخت عنوان کردند. کم‌ترین نمره‌ی میانگین اطمینان برای پیدا کردن تمام کانال‌های موجود در دندان‌هایی با چند کانال، تهیه‌ی حفره‌ی دسترسی و نحوه‌ی صحیح مدیریت مشکلات ناشی از درمان ریشه گزارش شد. میانگین نمره‌ی کل اطمینان بین دانشجویان سال‌های پنجم و ششم، تفاوت معنی‌داری نداشت (0/648 = p value). همچنین ارتباطی میان اعتماد به نفس عمومی و سطح اطمینان دانشجویان نیز دیده نشد (0/372 = p value). همچنین سطح اطمینان دانشجویان با سن، درجه‌ی سختی درمان کانال ریشه و تعداد درمان کانال ریشه، ارتباط معنی‌داری نشان نداد (0/05 < p value).

    نتیجه‌گیری:

     دانشجویان در برخی مراحل درمان ریشه مانند پیدا کردن تمام کانال‌های موجود در دندان‌هایی با چند کانال، نحوه‌ی صحیح مدیریت مشکلات ناشی از درمان ریشه و تهیه‌ی حفره‌ی دسترسی اعتماد به نفس پایین‌تری داشتند. بنابراین آموزش اندودنتیکس می‌تواند با افزایش جلسات بالینی و استفاده از پیشرفت‌های اخیر اندودنتیکس بهبود یابد.

    کلیدواژگان: احساس اطمینان، دانشجویان دندان پزشکی، درمان ریشه، آموزش
  • طاهره احمدپور، نسیم اثنا عشری*، هادی فرهادی، نفیسه شیرانی صفحات 173-179
    مقدمه

    همکاری بیمار در درمان ارتودنسی، یکی از مهم‌ترین پیش‌بینی کننده‌های نتیجه‌ی‌ درمان می‌باشد. ارزیابی میزان رضایت بیمار، معیاری مناسب برای بررسی شیوه‌‌ی درمان، کیفیت آن و همچنین رابطه‌ی‌ پزشک و بیمار بشمار می‌رود. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط میان برخی ویژگی‌های شخصیتی بیماران با میزان همکاری آنان در درمان ارتودنسی بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی توصیفی، 135 نفر از افرادی که برای درمان ثابت ارتودنسی، به بخش ارتودنسی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. بعد از انتخاب افراد، پرسش‌نامه‌های NEO-FFI و رضایت‌مندی در اختیار آن‌ها قرار گرفت. همبستگی میان 5 فاکتور روانشناسی نظریه‌ی پنج عاملی شخصیت Costa و McCrae، با میزان همکاری و رضایت بیماران در طی درمان ارتودنسی بررسی شد. داده‌ها با استفاده از ضرایب همبستگی Pearson، Spearman و Regression آنالیز شدند.

    یافته‌ها:

     میانگین نمره‌ی همکاری بین 2 و 6 ماه بعد از شروع درمان، اختلاف معنی‌دار نداشت (0/66 = p value). نمره‌ی رضایت‌مندی از درمان با نمره‌ی عامل شخصیتی مسوولیت‌پذیری رابطه‌ی مستقیم داشت (0/01 = p value) اما با نمرات سایر عوامل شخصیتی رابطه‌ی معنی‌دار نداشت (0/05 < p value). نمره‌ی همکاری 2 و 6 ماه بعد از شروع درمان با نمرات عوامل شخصیتی، رابطه‌ی معنی‌دار نداشت (0/05 < p value). بین نمره‌ی همکاری 2 ماه (0/57 = p value) و 6 ماه بعد از شروع درمان (0/99 = p value) با نمره‌ی رضایت‌مندی از درمان رابطه‌ی معنی‌دار وجود نداشت. 

    نتیجه‌گیری:

    بین همکاری بیماران ارتودنسی و تیپ شخصیتی آن‌ها، ارتباطی وجود نداشت. بین رضایتمندی بیماران ارتودنسی و نمره‌ی عامل شخصیتی مسوولیت‌پذیری رابطه‌ی مستقیم وجود داشت.

    کلیدواژگان: ارتودنسی، روانشناسی، همکاری بیماران
  • احسان نقدی پور، فتانه قربانی جوادپور * صفحات 180-188
    مقدمه

     امروزه تشخیص و طرح درمان‌های ارتودنسی و جراحی بهتر است بر اساس میزان نورم استاندارد اختصاصی هرگونه نژادی باشد. هدف از این مطالعه، تعیین مقادیر نورم سفالومتریک بالغین ایرانی ساکن در شهر اهواز بر اساس شاخص‌های آنالیز McNamara و تعیین تفاوت‌های جنسیتی و مقایسه‌ی آن‌ها با مقادیر استاندارد و سایر مطالعات مشابه بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، تعداد 79 رادیوگرافی سفالومتری (39 زن و 40 مرد با دامنه‌ی سنی 29-19 سال) از آرشیو بخش ارتودنسی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز و یک بخش خصوصی در شهر اهواز طی سال‌های 1398-1397 انتخاب شد. 8 پارامتر خطی و 4 پارامتر زاویه‌ای بر اساس آنالیز McNamara با روش دستی توسط خط‌کش ارتودنسی بررسی گردید. سپس داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری Mann-Whitney، Shapiro-Wilk، Independent t-test تحلیل شدند، سطح معنی‌دار، 0/05 > p value در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها:

     بر اساس نتایج این مطالعه، شاخص‌های زیر تفاوت معنی‌دار داشتند (0/05 > p value): طول موثر ماگزیلا، طول موثر مندیبل، فاصله‌ی میلی‌متری نقطه‌ی A در ماگزیلا و چانه تا خط عمود از نقطه‌ی N، اختلاف طول ماگزیلا نسبت به مندیبل، ارتفاع 1/3 تحتانی صورت در این شاخص‌ها تفاوت معنی‌دار نبود (0/05 < p value).

    نتیجه‌گیری:

     با وجود تفاوت‌هایی میان تعدادی از پارامترهای سفالومتریک با مقادیر نرمال نژاد سفید اروپایی بر اساس آنالیز McNamara، از این آنالیز در جهت تشخیص و طرح درمان بیماران ارتودنسی- جراحی در جمعیت ایرانی می‌توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بالغ، گروه نژادی، ارتدونتیک، سفالومتری، ایرانی
  • الهام فقیهیان، زهرا سید معلمی، نفیسه زارع * صفحات 189-195
    مقدمه

    وقوع فوریت‌های پزشکی حین درمان دندان‌پزشکی امری محتمل است. توانمندی دندان‌پزشک در مواجهه با اورژانس‌های پزشکی نیازمند داشتن آگاهی و اطلاعات علمی کافی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی سطح آگاهی دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پیرامون فوریت‌های پزشکی در درمان دندان‌پزشکی بود.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی در سال 1398 میان 60 نفر از دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. نحوه‌ی جمع‌آوری اطلاعات به صورت پرسش‌نامه‌ای بود که روایی و پایایی آن مورد تایید واقع شد. داده‌ها با روش‌های توصیفی آمار، محاسبه‌ی Correlation Coefficients و Independent t-test با سطح معنی‌داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    در این مطالعه مجموع نمرات آگاهی شرکت‌کنندگان 2/58 ± 7/53 از 12 به دست آمد. تفاوت معنی‌داری میان سطح آگاهی خانم‌ها و آقایان یافت نشد (0/72 = p value). همچنین مشخص گردید ارتباط نسبی میان نمره‌ی درس فوریت‌های پزشکی دانشجویان با میزان آگاهی آن‌ها در زمینه‌ی فوریت‌های پزشکی در دندان‌پزشکی وجود دارد (0/48 = r، 0/001 > p value).

    نتیجه‌گیری:

     میزان آگاهی دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی پیرامون فوریت‌های پزشکی در دندان‌پزشکی در سطح مطلوبی نمی‌باشد. پیشنهاد می‌شود محتوای آموزشی ارایه شده به آن‌ها مورد بازبینی قرار گیرد، مضاف بر آن با برگزاری کلاس‌های علمی و کارگاه‌های عملی، دانش و مهارت دانشجویان در این زمینه ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجویان دندان پزشکی، اورژانس ها
  • محمدعلی اسماعیلی، احسان رفیعی، پریسا رنجبریان، نسیم مقامی پور صفحات 196-204
    مقدمه

     انتخاب بین دو روش درمانی، درمان ریشه و ایمپلنت تک دندان به لحاظ طراحی، تعریف موفقیت، روش‌های ارزیابی، فرد درمانگر و اندازه‌ی نمونه بسیار متفاوت هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه‌ی نتایج کلینیکی و رادیوگرافیک ایمپلنت تک دندان در مقابل درمان ریشه با ترمیم پست و کور در بیماران مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) بود.

    موادو روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی تحلیلی- مقطعی در سال تحصیلی 1400- 1399، تعداد 90 (46 زن و 44 مرد) بیمار پس ازثبت اطلاعات دموگرافیک و وضعیت پزشکی، در سه بازه‌ی زمانی سپری شده از اتمام درمان (زیر 3 سال، 3 تا 5 سال و بالای 5 سال) از نظر بالینی و رادیوگرافی (پری‌اپیکال) مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه‌ی درمان بر اساس یافته‌های بالینی و رادیوگرافیک در سه دسته موفق، بقا یافته و ناموفق طبقه‌بندی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون Chi-squared تحلیل شد (0/05 = α).

    یافته‌ها: 

    در این مطالعه 60 درصد از زنان و 40 درصد از مردان درمان ریشه و 42/2 درصد از زنان و 8/57 درصد از مردان ایمپلنت تک دندان داشتند. اختلاف معنی‌داری بین نتیجه‌ی درمان در گروه‌های مورد بررسی دیده نشد (0/521 p value >). بین جنسیت و نوع درمان همچنین جنسیت و میزان رضایت درمان نیز ارتباط آماری معنی‌دار مشاهده نشد (0/05 p value >).

    نتیجه‌گیری:

     با در نظر گرفتن حفظ دندان طبیعی در صورت امکان درمان ریشه به عنوان درمان انتخابی اصلی و در غیر این‌صورت ایمپلنت تک دندان به عنوان درمان با موفقیت بالا می‌تواند جایگزین مناسبی برای دندان از دست رفته باشد.

    کلیدواژگان: نتیجه ی درمان، ایمپلنت تک دندان، درمان کانال ریشه، ایمپلنت دندان
  • سید محمد رضوی، فاطمه وکیلی * صفحات 205-214
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان رضایتمندی بیماران دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در جریان پاندمی COVID-19 (سال تحصیلی 1400-1399) بوده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی، میزان رضایتمندی 251 بیمار از بیماران دانشکده در جریان پاندمی کووید-19 در سال تحصیلی 1400-1399 با استفاده از یک پرسش‌نامه‌ی خود ساخته متشکل از 34 سوال (که روایی و پایایی آن تایید شد) شامل اطلاعات مورد نیاز در 5 بخش دموگرافیک، عوامل بین فردی، کیفیت خدمات، تسهیلات و دسترسی و کنترل عفونت، به دست آمد. در انتها داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار، جداول توزیع فراوانی، و روش‌های آمارتحلیلی شامل آزمون t مستقل، ضریب همبستگی Pearson و آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه و تحلیل گردید. (0/005 > p value).

    یافته ها

    بیشترین بیماران شرکت‌کننده در پژوهش از بخش اندو عمومی (20 نفر- 8 درصد) بود. بیشترین رضایتمندی کلی بیماران از بخش جراحی تخصصی با میانگین 24/92 ± 144/25، کم‌ترین آن از بخش پروتز تخصصی با میانگین 8/30 ± 128/41 و به طور کلی میزان رضایتمندی کلی بیماران با نمره‌ی میانگین کلی 60/32 ± 136/19 از 170 (80/35 درصد) گزارش شد.

    نتیجه‌گیری:

     به طور کلی میزان رضایتمندی بیماران مراجعه‌کنندگان به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان در جریان پاندمی کرونا، نسبتا مطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی دندانی، رضایتمندی بیمار، کووید-19
  • نصرت نوربخش، منا اسماعیلی صفحات 215-219
    مقدمه

     آنمی فانکونی، یک بیماری نادر اتوزومال مغلوب است که مرتبط با شکست کروموزوم و اختلال در ترمیم DNA می‌باشد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، گزارش یک مورد مبتلا به آنمی فانکونی و مدیریت درمان پالپ دندان‌های شیری و پیگیری‌های کلینیکی دوره‌ای وی می‌باشد.

    شرح مورد:

     بیمار مورد نظر پسر شش ساله با تشخیص قطعی آنمی فانکونی است که به دلیل پوسیدگی دندان‌های شیری و درد هنگام غذا خوردن به بخش تخصصی دندان‌پزشکی کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه کرده است. برخی علایم از جمله قامت کوتاه، پرمویی، صورت پیگمانته، ابروان بهم پیوسته، موی خشن، پیشانی برآمده، پل بینی صاف و گوش‌های بزرگ در وی به چشم می‌خورد.

    نتیجه‌گیری: 

    با وجود پایین بودن سطح پلاکت‌ها موفق به انجام درمان همزمان دو دندان در یک جلسه شده و تا زمان گزارش ارایه مورد مشکل خاصی مشاهده نشده است. توصیه بر این است که در نظر گرفتن سلامت عمومی بیمار در ارایه طرح درمان بسیار مهم می‌باشد.

    کلیدواژگان: آنمی فانکونی، درمان پالپ، مولر شیری
|
  • Zeynab Arefifard, Maryam Zareh Jahromi *, Roshnak Ghaffari, Sanaz Mirsattari Pages 113-120
    Introduction

     Impacted third molar reduces the bone level in the distal aspect of second molar, and sometimes it can lead to external root resorption of the adjacent second molar. The aim of this study was to evaluate the prevalence and quality of this resorption using cone-beam computed tomography scanning.

    Materials and Methods

     In this descriptive study, CBCT images selected from 60 patients (including 107 maxillary & mandibular impacted third molars) were obtained from patients referring to maxillofacial radiology department of dental faculty of Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan) in 2016. Under observation of oral radiologist, the images were examined (two times with one-week interval) in axial, coronal, and sagittal sections and recorded to diagnose external root resorption in CBCT. The data were analyzed via descriptive statistics including contingency tables and relative abundance.

    Results

     The prevalence of external root resorption of second molar, adjacent to the third molar were 43.25%. The most common type of third molar impaction were mesioangular third molars (41.1%) and in the next level were the vertical (28.1%), and distoangular (18.7) and then horizontal (12.1). The most common location of resorption in mandibular second molar teeth was in 1.3 of cervical (62.5%), and then 1.3 of apical (20.8%) and 1.3 of the middle (12.5%). Also one of teeth resorptions (4.2%) was between the 1.3 of apical and 1.3 of the middle. The most common site of resorption in maxillary second molar teeth was at 1.3 of the apical (68.45%), and then at the 1.3 of the middle (17.35%) and 1.3 of cervical (8.7%). With regards to the severity of resorption; 78.96% of resorptions were mild, 12.03% severe, and 9.03 were moderate.

    Conclusions

     The prevalence of this type of resorption is almost high and the most common position of impacted third molars that resulted in this type of resorption are mesioangular and horizontal. Most common site of resorption in the maxilla was 1.3 of the apical and in the mandible was 1.3 of the cervical, which were often mild in resorption.

    Keywords: Cone-Beam Computed Tomography, Root resorption, Impacted tooth, Third molar
  • Amir Dehghanzadeh, Atousa Aminzadeh*, Mohammad Javad Khodarahmi, Mohammad Hossein Shafazand Pages 121-126
    Introduction

    Jawbones can be affected by many lesions such as genetic, metabolic, inflammatory, cysts, and tumors. For proper diagnosis and treatment, t is necessary for dentists to be aware of the most prevalent lesions, demographic and clinical features, and their distribution patterns in every population. The present study aimed to evaluate the distribution pattern of jaw bone lesions in 7 years in Isfahan, Iran.

    Materials and Methods

    This retrospective analytic descriptive study was performed on 370 reports available from the department of oral pathology at Isfahan Azad university. demographic data, clinical features, and histopathology diagnosis were gathered and analyzed statistically by ANOVA and Chi-square (α = 0.05).

    Results

    Intraosseous lesions consisted 28.6% of all lesions.41.5% in females and 58.4% in males (p < 0.05. (Mean age of male patients was 35.96 and 33.70 for females (p value > 0.05). Lesions were mostly in the right lower jaw (p value < 0.05). The swelling was the only clinical feature reported in only 15% of 106 intraosseous lesions, 73 cases were odontogenic cysts,19 inflammatory,9 odontogenic tumors,2 benign non-odontogenic tumors, and 3 non-odontogenic cysts. The periapical and dentigerous cyst was the most prevalent lesions reported.

    Conclusion

    Results of the present study showed jaw bone lesions mostly occurred in the right lower jaw in male patients. it is understood that the distribution of intraosseous lesions of the oral cavity is related to genetic, environmental, and geographic factors. Further studies are required.

    Keywords: Jaw, Odontogenic Tumor, Odontogenic Cyst
  • Fahimeh Pakravan, Zohreh Gholami, Fatemeh Abbasi * Pages 127-135
    Introduction

     One of the problems and challenges posed in the dentistry field is to file a lawsuit against dentist that causes discontent ، wasting time and cost and energy for both of them.   This study can be useful for students and dentists because it will enable them to identify cases that lead to the lawsuits and treatment and contact with patients adhere to the principles of professional ethics. purpose of this study was to investigate the relationship between adhere to the principles of professional ethics with lawsuits in Isfahan city between 2010 to 2020.

    Materials and Methods

     In this Cross-Sectional study, 706 files of lawsuits in Isfahan medical records archives and deputy of treatment during 2010-2020 were evaluated and the required information was extracted. The data were analyzed by descriptive statistics test.

    Results

    A rising trend was observed in the rate of lawsuits. The most cause of lawsuits was related to not having the knowledge, skill and experience, consultation and referral, overbilling, disruptive behavior in the workplace. Frequency of male dentists and general dentists were higher.

    Conclusion

     Dental complaints had a rising trend, and the most commonly reported cases related to not having the knowledge, skill and experience, consultation and referral.

    Keywords: Professional ethics, Dentist, lawsuits
  • Mitra Johari, Mohammad Ghasabzadeh Naeini *, Mohammad Aminkavoosi, Maryam Hedayatian Pages 136-144
    Introduction

    Accuracy in implant-guided surgery means that pre-determined position of the implant by the software matches the position of the implant in the patient's mouth. The aim of this study was to evaluating the effect of initial prediction by navigation in the DIOnavi system on the accuracy of implant placement

    Materials and Methods

    In this interventional study, two samples of 17 and 25 patients) in total 42 patient) requesting navigation method for implant placement were selected. First, a cone beam computed tomography (CBCT) was taken from each patient and then its virtual model was prepared using the DIO NAVI system (South Korean DIO company). After implant placement by the surgeon, two to three months later, the CBCT was taken again from the same section and the thickness of the buccal bone on the implant, the thickness of the lingual bone on the implant, the distance of the implant apex to the apical anatomic regions (Nasal cavity, Maxillary sinus and Mental foramen), Implant depth from crest edge, implant distance from adjacent teeth if present in the two obtained images were compared. Data were analyzed by Paired t-test and Pearson Correlation Coefficient (α = 0.05)

    Results

    The mean of all measurements in both groups in the initial prediction was significantly related to after surgery (r = 0.99, p value < 0.001) and in the group of 17, 98% and in the group of 25 97.4% of the variances of the means of the total measurements were explained by the initial prediction.

    Conclusion

    The accuracy of implant placement with the help of dionavi system is estimated to be more than 97%.

    Keywords: Dental implants, Surgical Navigation Systems, Oral surgery
  • Razieh Hoseinifar, Lida Lashkarizadeh * Pages 145-152
    Introduction

     Adequate polymerization is a critical factor in obtaining optimal physical and mechanical properties and a satisfying clinical performance of composite restorations. The aim of this study was to evaluate the effect of type and mode of light curing unites on degree of conversion (DC) of Bulk Fill composites (Xtra-fill andTetric N-Ceram Bulk Fill) compared with a conventional composite (Tetric N-Ceram).

    Materials and Methods

     This in-vitro experimental study was conducted in Kerman and Tehran School of Dentistry in 2019. Number of 15 uncured composites and 45 composite discs were fabricated using the Teflon molds with a 4 mm thick and 10 mm diameter and light cured from the top using LED ramp, LED and QTH curing units for 20 seconds. Bulk Fill composites (Xtra-fill andTetric N-Ceram Bulk Fill) were placed with a 4mm_thick increment and conventional composite (Tetric N-Ceram) was placed incrementally (with 2 mm thickness in each layer). The degree of conversion of top and bottom surfaces of composites were measured using the Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The results were analyzed with Two-way ANOVA and Tukey̛ s test. p value < 0.05 was set at the level of significant.

    Results

     In all samples, the DC value of top surfaces was significantly higher than the 4mm depth (p value < 0.05). Overally, there were no significant differences between the DC value of tested composites(p value > 0.05), But LED light in ramp mode showed significantly better results compared to LED and QTH light sources(p value < 0.05). The type and mode of light cure units had no influence on DC of bulk fill composites (p value > 0.05), but the DC of conventional composite with QTH and LED ramp was significantly higher than LED (p value < 0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the DC value of bulk fill composites were not significantly affected by the type and mode of light cure units, and all investigated bulk fill composites obtained clinically acceptable degree of conversion at 4 mm depth.

    Keywords: Resin composite, Polymerization, Spectroscopy, Fourier Transform Infrared (FTIR)
  • Samineh Massah, Ehsan Rafiei*, Parisa Ranjbarian Pages 153-162
    Introduction

     Inflammation and infection can be transmitted from the dental pulp to the periodontal tissue and from the periodontium to the pulp. Due to the challenging diagnosis of endodontic-periodontal lesions and the importance of appropriate treatment to improve dental prognosis, this study was performed to evaluate the knowledge of dental students about the diagnosis of pulp and periodontal lesions.

    Materials and Methods

     In this analytical observational study, a questionnaire was designed to assess knowledge about pulp and periapical lesions in three areas of theoretical knowledge, knowledge in diagnosis and knowledge in treatment in the second semester of the academic year 2021 and designed by 400 dental students were completed as representatives from 15 cities in Iran. Data analysis was performed by Friedman, Wilcoxon and Mann-Whitney tests (α = 0.05).

    Results

    Percentage of correct answer of dental students to the questions related to theoretical knowledge 65.70 ± 18.39, percentage of correct answer to the questions of students' diagnostic knowledge 50.75 ± 33.28, percentage of correct answer to the questions of treatment knowledge 52.13 ± 23.93 and the percentage of correct answers to the questions of knowledge in total was 56.68 ± 16.35, which is statistically significant in the amount of knowledge in the three areas studied (p value < 0.001).

    Conclusion

    In the present study, it was shown that the highest level of appropriate knowledge in students is in the field of theoretical knowledge of endodontic-periodontal lesions and the lowest level of appropriate knowledge in the field of diagnosis of these diseases. The general knowledge of students in this study about moderate endodontic-periodontal lesions was shown.

    Keywords: Awareness, Dental pulp, Periodontium
  • MohammadMahdi Yaghooti Khorasani, Pouya Abedi, Khatereh Tahernejad, Mostafa Sadeghi, Foad Iranmanesh Pages 163-172
    Introduction

    The students’ self-confidence level is a key factor affecting the success of endodontics learning. This study aimed to determine the confidence level of dental students who performing root canal treatment at Rafsanjan University of Medical Sciences in 2021.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study a questionnaire including demographic information, endodontic experience, attitude toward confidence in performing different stages of root canal treatment, and suggestions for improving the quality of endodontic education was distributed to dentistry students of 54 5th and 6th-year in the last month of the academic semester. Data were analyzed using t-test, Pearson, and ANOVA tests (α = 0.05).

    Results

    According to the results, from 49 dental students, 24.5% reported the first cases of root canal treatment to be severe. The lowest confidence was reported for finding all root canals in teeth with multiple root canals, preparing access cavity and understanding and managing root canal treatment risks. According to the results of chi-square analysis test, the total confidence score between 5th and 6th year students was not significantly different (p value = 0.648). Also, the relationship between general self-confidence and students' self-confidence level was not seen (p value = 0.372). There was no significant relationship between the Confidence level and age, academic year, the difficulty level of the first endodontic treatment, and number of endodontic treatments (p value > 0.05).

    Conclusion

    Students had lower self-confidence finding all the canals in multi-canal teeth, how to properly manage the treatment risks, and preparing the access cavity. Endodontics training should also be improved by increasing clinical sessions and using recent advances in endodontics.

    Keywords: Self-confidence, Dental student, Endodontics, Education
  • Tahereh Ahmadpour, Nasim Esnaashari *, Hadi Farhadi, Nafiseh Shirani Pages 173-179

    Introduction:

     cooperation in orthodontics is one of the most important predictors of treatment outcome. Evaluation of patient satisfaction is a suitable criterion for the evaluation of treatment and quality of the patients and the relationship between physician and patient. In this study, the relationship between some personality traits of patients with their cooperation in orthodontic treatment.

    Materials Methods: 

    In this descriptive study, 135 patients who had referred to the orthodontic department of the School of Dentistry of Isfahan Azad University for fixed orthodontic treatment were selected. The correlation between 5 psychological factors of Costa and McCrae personality theory with the level of cooperation and satisfaction of patients during orthodontic treatment was assessed by NEO-FFI questionnaire, OPCS questionnaire to measure patient cooperation 2 months and 6 months after treatment and satisfaction questionnaire. Data were analyzed using Pearson, Spearman and Regression correlation coefficients.

    Results:

     The mean cooperation score was not significantly different between 2 months and 6 months after starting treatment (p value = 0.66). The satisfaction score of treatment was directly related to the score of the responsible factor of responsibility (p value < 0.01) but was not significantly related to the scores of other personality factors (p value > 0.05). Cooperation score 2 months and 6 months after starting treatment was not significantly related to personality factor scores (p value > 0.05). There was no significant relationship between cooperation score 2 months (p value = 0.57) and 6 months after starting treatment (p value = 0.99) with treatment satisfaction score.

    Conclusion: 

    There is no relationship between orthodontic patients' cooperation and their personality type. There is a direct relationship between orthodontic patients' satisfaction and the score of the personality factor of responsibility.

    Keywords: Orthodontics, Psychology, Patient compliance
  • Ehsan Naghdipour, Fataneh Ghorbanyjavadpour * Pages 180-188
    Introduction

    Today diagnosis and treatment planning in patients for orthodontic or surgical treatment must be consistent on the same ethnic cephalometric norms. This study aimed to determine the cephalometric norms of the Iranian sample living in Ahvaz by McNamara's analysis and to verify the existence of gender dimorphism and compare it with the standard norms and similar studies.

    Materials and Methods

    Cephalograms of 79 patients (39 males, 40 female in19-29 years old) were selected from the Orthodontic department of Ahvaz Dental School archive during 2018-2019. The subjects had a Class 1 molar relationship with a balanced profile, no history of orthodontic or surgical treatment or trauma, and no congenital anomalies. According to the McNamara analysis 8 linear and 4 angular measurements were traced manually and analyzed statistically by Shapiro-Wilk, independent t-test, and Mann-Whitney tests with a meaningful level of p value < 0.05.

    Results

    According to our findings significant differences were in the effective length of the maxilla and mandible, Maxillo-mandibular differences, Distance point A and pogonion from N perpendicular line, 1.3 lower face height (p value < 0.05) but in the upper and lower incisor position and facial axis and mandibular plane angle were not (p value > 0.05).

    Conclusion

    Iranian sample had more retruded Mid-face, mandible, and chin and shorter lower face height (p value < 0.05). But incisor positions, mandibular plane angle, and facial axis were in the line of McNamara norms. Despite the differences between Iranian adults and Caucasian norms, in surgical and orthodontic treatment plane McNamara's analysis was applicable for Iranians.

    Keywords: Adult, Ethnic group, Orthodontics, Cephalometric, Iranian
  • Elham Faghihian, Zahra Saied Moallemi, Nafiseh Zare Pages 189-195
    Introduction

    Medical emergencies during dental treatment are likely to occur. The ability of a dentist to manage medical emergencies requires sufficient knowledge and information. The purpose of this study was to survey the level of knowledge of the undergraduate dental students of Isfahan University of Medical Sciences about medical emergencies.

    Materials and Methods

    In the cross-sectional study in 2019, 60 senior dental students at the University of Medical Sciences of Isfahan were evaluated. A questionnaire was used for data collection which the validity and reliability of it was confirmed. Data were analyzed with correlation coefficients and independent t-test with the 0.05 level of significance.

    Results

    Participants' total knowledge scores were 7.53 ± 2.58 out of 12. There wasn’t a significant difference between the knowledge of male and female students (p value = 0.72). Also this study revealed the relative relationship between students' medical emergencies score and their knowledge of urgency (p value < 0.001, r = 0.48).

    Conclusion

    The knowledge level of senior dental students about medical emergencies was not desirable. It is recommended that the educational content including more theoretical classes and practical workshops should be considered for dental students.

    Keywords: Knowledge, Dental Students, Emergencies
  • MohammadAli Esmaeeli, Ehsan Rafiei, Parisa Ranjbarian, Nasim Maghamipour Pages 196-204
    Introduction

    The choice between two methods of treatment, endodontic treatment and single tooth implants are very different in terms of design, success definition, evaluation methods, therapist and sample size. The aim of this study was to compare the clinical and radiographic results of single tooth implants versus endodontic treatment with post and crown restoration in patients referred to the School of Dentistry of Islamic Azad University of Isfahan.

    Materials and methods

    In this cross-sectional analytical study in the academic year 2021, 90 (46 females and 44 males) patients after recording demographic information and medical status, in three time periods after the end of treatment (under 3 years, 3 to 5 years and Over 5 years) were examined clinically and radiographically (periapical). Outcome of treatment was classified based on clinical and radiographic findings into three categories: successful, surviving and unsuccessful. Data were analyzed using Chi-squared test (α = 0.05).

    Results

    In this study, 60% of women and 40% of men had endodontic treatment and 42.2% of women and 57.8% of men had single tooth implants. There was no significant difference between the treatment outcomes in the studied groups (p value > 0.521). There was no statistically significant relationship between gender and type of treatment as well as gender and treatment satisfaction (p value > 0.05).

    Conclusion

    Considering the preservation of natural teeth, if possible, root canal treatment is the main treatment of choice, otherwise a single-tooth implant as a highly successful treatment can be a good alternative to missing or extracted teeth.

    Keywords: Treatment Outcome, Single tooth implant, Root canal therapy, Dental implant
  • Seyed Mohammad Razavi, Fatemeh Vakili Pages 205-214
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the satisfaction of patients in the School of Dentistry of Isfahan University of Medical Sciences during the COVID-19 pandemic (Academic Year 2020-2021) Materials

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive-analytical study using a self-made questionnaire consisting of 34 questions whose validity and reliability were confirmed. The basis of patients'satisfaction of the Faculty of college during the COVID-19 pandemic in the academic year 2020-2021 was obtained from 251 patients. Finally, the data were analyzed using descriptive statistical methods including mean and standard deviation, frequency distribution tables, and statistical methods including independent t-test, Pearson correlation coefficient and one-way analysis of variance. (p value > 0.005)

    Results

    In the present evaluation, it was observed most of the patients in the study were from the general endo ward (20 patients - 8%). The highest overall satisfaction of patients with specialized surgery ward with mean 144.25 ± 24.92, the lowest with specialized prosthesis ward with mean 128.41 ± 8.30 and in general the overall satisfaction of patients with mean score 136.60 ± 19.32 out of 170 (80.35%) was reported.

    Conclusion

    In general, the level of satisfaction of patients referred to Isfahan Dental School during the corona pandemic was relatively good.

    Keywords: Dental health service, Patient satisfaction, COVID-19
  • Nosrat Nourbakhsh, Mona Esmaeli Pages 215-219
    Introduction

    Fanconi anemia is a rare autosomal recessive disease that is associated with chromosome failure and impaired DNA repair. The aim of this study was to report a case of Fanconi anemia and to manage the treatment of deciduous tooth pulp and its periodic clinical follow-up.

    Case Report: 

    The patient is a six-year-old boy with a definitive diagnosis of Fanconi anemia who has referred to the Pediatric Dentistry Department of Isfahan University of Medical Sciences due to decayed deciduous teeth and pain. Some obvious signs such as short stature, hair, pigmented face, contiguous eyebrows, coarse hair, protruding forehead, flat nose bridge and large ears.

    Conclusion

    With despite the low platelet level, two teeth can be treated simultaneously in one session and no particular problem has been observed until the case is reported. It is recommended that taking into account the general health of the patient is very important in providing a treatment plan.

    Keywords: Fanconi anemia, Pediatric dentistry, Dental Pulp