فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدرضا حسن زاده، احمد منصوری* صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    اختلال پرخوری یکی از شایع ترین اختلال های خوردن است. عوامل متعددی ازجمله پرخاشگری، نشخوار فکری، خشم و نشخوار خشم با اختلال پرخوری مرتبط هستند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر نشخوار خشم و پرخاشگری مردان مبتلا به اختلال پرخوری بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری آن را کلیه مردان مبتلا به اختلال پرخوری عضو انجمن پرخوران گمنام شهر مشهد در سال 99- 1398 تشکیل داد. بیست وچهار نفر از مردان مبتلا به اختلال پرخوری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای هر دو گروه پیش آزمون با استفاده از مقیاس نشخوار خشم و پرسشنامه پرخاشگری اجرا شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به صورت هفته ای 1 جلسه 120 دقیقه ای تحت طرح واره درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. برای هر دو گروه مجددا پس آزمون انجام و نتایج از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج بیانگر این بود که طرح واره درمانی باعث کاهش نشخوار خشم و پرخاشگری در افراد مبتلا به اختلال پرخوری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود (01/0>p).

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می کند که درمانگران می توانند از این روش درمانی برای کاهش نشخوار خشم و پرخاشگری افراد مبتلا به اختلال پرخوری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال پرخوری، پرخاشگری، طرح واره درمانی، نشخوار خشم
  • مینا سلطانی، مریم فاتحی زاده* صفحات 9-22
    زمینه و هدف

    روابط عاشقانه یک تجربه جهانی مشترک در میان انسان ها است، بااین وجود بسیاری از افراد قطع رابطه عاشقانه را تجربه می کنند و ممکن است پس از پایان رابطه عاشقانه، دچار رنج گردند، هدف پژوهش حاضر، اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر نشانگان ضربه عشق بود.

    مواد و روش ها:

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع مطالعات موردی بود، بدین منظور سه شرکت کننده دختر باتجربه قطع رابطه عاشقانه به شیوه نمونه گیری هدفمند در شهر اصفهان انتخاب و تحت درمان فردی متمرکز بر شفقت در طی هشت جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. شرکت کننده ها در مراحل درمان (خط پایه، مداخله و پیگیری)، به پرسش نامه نشانگان ضربه عشق دهقانی (1389) همچنین در مرحله پیش از درمان، به پرسش نامه ضربه عشق راس (1999) و پرسش نامه MMPI-2RF پاسخ دادند و مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند. داده ها به روش ترسیم دیداری و شاخص تغییر پایه و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد، میزان بهبودی نشانگان ضربه عشق در مرحله پس از مداخله و پیگیری به ترتیب در شرکت کننده اول، 95% و 50%، شرکت کننده دوم 50% و 31% و شرکت کننده سوم، 16% و 41% بود. درصد بهبودی کلی برای هر سه شرکت کننده 55% و 41% بود. این مقدار موفقیت خوب درمان در کوتاه مدت و موفقیت متوسط در بلندمدت به حساب می آید.

    نتیجه گیری:

    می توان گفت درمان متمرکز بر شفقت با پرورش موضعی شفقت ورزانه این فرصت را فراهم می آورد که مراجعان با حضور کامل نسبت به تجربه های دردناک خویشتن، فرایند بهبودی را سپری کنند. نتایج پژوهش می تواند مورداستفاده روان شناسان و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، نشانگان ضربه عشق، سندرم ضربه عشق، قطع رابطه عاشقانه
  • فاطمه خزایی، رحیم حمیدی پور*، داود تقوایی، ذبیح پیرانی صفحات 23-31
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از دستاوردهای تحولات نهاد خانواده و از عوامل تهدید کننده بنیان و کانون خانواده تعارضاتی است که در روابط بین زوجین بروز پیدا می کند. بنابراین؛ هدف از این مطالعه بررسی تعیین اثربخشی زوج درمانی بومی سازی شده مبتنی بر دلزدگی زناشویی زوجین متعارض شهر کرمانشاه بود.

    مواد و روش ها:

    روش تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره پیوند شهر کرمانشاه بود. نمونه آماری شامل20 زوج متعارض پیوند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وگواه جایگزین شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه  21 سوالی دلزدگی زناشویی (CBM) پاینز بود. از  تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 25 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استتفاد گردید.

    یافته ها:

    نتایج داد ه ها نشان داد که که بین مراحل پیش آزمون-پس آزمون و پیش آزمون- پیگیری  تفاوت معناداری وجود دارد که بیانگر اثربخشی آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی بر دلزدگی زناشویی زوجین متعارض است (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که زوج درمانی بومی سازی شده مبتنی بر واقعیت درمانی  بر دلزدگی زناشویی اثرگذار می باشد. توصیه می گردد جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق تحقیقات مشابهی با تعداد نمونه بیشتر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، واقعیت درمانی، دلزدگی
  • طلوع کیب الهی، ناهید هواسی سومار*، آدیس کراسکیان موجمباری، محسن منصوبی فر، آرزو تاری مرادی صفحات 32-47
    زمینه و هدف

    درسال های اخیر در ایران پژوهش های متعددی اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک و طرحواره درمانی را در حیطه حل تعارض و پربار ساختن رابطه زوجین بررسی کرده اند. پژوهش حاضر با هدف یکپارچه سازی نتایج حاصل از این پژوهش ها و مقایسه میزان اثر گذاری این مداخلات بر مولفه های کیفیت زناشویی صورت گرفته است.

    مواد و روش

    به این منظور از فراتحلیل به عنوان یک فن آماری جهت تعیین، جمع  آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با اثر بخشی های رفتار درمانی دیالکتیکی و طرح واره درمانی بر مولفه های کیفیت زناشویی زوجین استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل پژوهش های انجام شده در ایران در حوزه درمان های یاد شده است و نمونه آماری شامل پژوهش های انجام شده در این حوزه در داخل ایران است. به این منظور 19 پژوهش انتخاب و پس از بررسی 17 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب ومورد تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود و برای تحلیل داده ها از نرم افزار CMA استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان اندازه اثر ترکیبی درمان ها برابر با 629/0=r که معادل 739/0=zr و 557/1=g (01/0>P) است و بر اساس جدول تفسیر کوهن به معنای اندازه اثر بزرگ یا بالا است. همچنین نتایج تفاوت معناداری میان اندازه اثر رفتار درمانی دیالکتیکی و طرح واره درمانی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت بر اساس نتایج این فراتحلیل رفتار درمانی دیالکتیک و طرحواره درمانی بر بهبود مولفه  های کیفیت زناشویی زوجین اثربخش است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، رفتار درمانی دیالکتیکی، طرحواره درمانی، مولفه های کیفیت زناشویی
  • حسینعلی مهرابی*، نسرین افشاری صفحات 48-59
    زمینه و هدف

    همه گیری ویروس کرونا، پدیده ای که با ظهورش جهان را در شوک و بهت فرو برد، در دسامبر سال 2019 میلادی از ووهان چین آغاز شد. از آن زمان، این ویروس در سراسر جهان شیوع یافته است و تا به امروز، میلیون ها نفر تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرپیش بینی  پریشانی روانشناختی بر اساس سبک های مقابله با استرس، نگرش نسبت به شدت خطر کرونا و رفتارهای پیشگیرانه بر پریشانی روانشناختی مردم شهر اصفهان در همه گیری کرونا در مردم شهر اصفهان انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری  کلیه افراد بالای 18 سال ساکن شهر اصفهان در سال 1400 بود، که از میان آن ها 351 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های پریشانی روانشناختی کسلر، سبک های مقابله با موقعیت های فشارزای ایندلر و پارکر-فرم کوتاه (CISS-SF)، نگرش نسبت به شدت خطر کرونا و اقدامات پیشگیرانه ی هنرور  و همکاران پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS28انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر این بود که نشان داد نگرش به شدت خطر کرونا، سبک مقابله اجتنابی، سبک مقابله هیجان مدار و رفتارهای پیشگیرانه می توانند 18 درصد از تغییرات پریشانی روانشناختی را به صورت معنادار پیش بینی کنند. اما سبک مقابله مسیله مدار قادر به پیش بینی پریشانی روانشناختی نبود.

    نتیجه گیری:

     از نتایج پژوهش حاظر می توان جهت تبیین پریشانی روانشناختی و تدوین مداخلات فرد نگر و جامعه محور در جهت ارتقای سلامت افراد در رویارویی با بیماری همه گیر کرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، سبک های مقابله با استرس، نگرش نسبت به شدت خطر کرونا، عملکرد یا رفتارهای پیشگیرانه
  • هستی آرتنگ، فاطمه ایزدی* صفحات 60-73
    زمینه و هدف

    نشانه های بدنی  سهم قابل توجهی از مراجعه کنندگان  به مراکز درمانی را  به خود اختصاص می دهد . از آنجا که مشاهدات بالینی این نشانه ها را با هیجان ها و تحریف های شناختی در روابط در ارتباط دانسته اند، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر پردازش اطلاعات هیجانی و تحریف های شناختی بین فردی در زنان با نشانه های بدنی شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل  و روش نمونه گیری داوطلبانه و قضاوتی بود.  بدین منظور از بین جامعه آماری و بر اساس معیارهای ورود و خروج،30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.ابزارهای این پژوهش، پرسشنامه نشانه جسمانی (PHQ-15)، پرسشنامه نشانه های بدنی ملاک B (SSD-12)، پرسشنامه پردازش اطلاعات هیجانی (EIPT) (1) و تحریف های شناختی بین فردی (ICDS) بود (2). یس از اجرای پیش آزمون، افراد گروه آزمایش طی8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش های درمان هیجان مدار (EFT) قرار گرفتند. درنهایت پس از اجرای پس آزمون، داده ها با روش تحلیل کوواریانس از طریق SPSS 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار موجب کاهش سطح پردازش منفی اطلاعات هیجانی و مولفه های آن، تحریف های شناختی بین فردی  و مولفه های آن و علایم نشانه های بدنی در زنان با نشانه های بدنی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شده و این تغییرات ازنظر آماری معنادار هستند (0/01>P)

    نتیجه گیری: 

    لذا میتوان از این روش به عنوان یک روش مداخله ای و درمانی برای کاهش سطح پردازش اطلاعات هیجانی، تحریف های شناختی بین فردی و علایم نشانه های بدنی در زنان با نشانه های بدنی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، پردازش اطلاعات هیجانی، تحریف های شناختی بین فردی، نشانه های بدنی
  • سحر قاسمی*، سجاد اسماعیلی صفحات 74-82
    زمینه و هدف

    دوره نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی است که نوجوانان در آن تغییرات زیادی را تجربه می کنند و واکنش آنها نسبت به این تغییرات متفاوت است یکی از رفتارهای ناسازگارانه در این خصوص پرخاشگری است که از دیرباز توجه مداخلات زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رواندرمانی حمایتی بر کاهش پرخاشگری بدنی نوجوانان پسر می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش از روش پژوهش مورد منفرد با طرح A-B  استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان پسر 12- 18 سال می باشدکه در طول 6 ماه آغازین سال 99 با علایم پرخاشگری مزمن به مرکز اورژانس اجتماعی مراجعه کرده بودند که از میان آن ها سه نوجوان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از سه جلسه خط پایه، جلسات مداخله آغاز و به مدت 8 جلسه  45 دقیقه ای هر هفته یک جلسه بسته درمانی رواندرمانی حمایتی اجرا شد. دوجلسه پیگیری با فاصله دو هفته و یک ماه از اجرای اقدامات درمانی نیز برگزار و نتیجه ارزیابی شد.. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، زیر مقیاس پرخاشگری بدنی استفاده شد(1).

    یافته ها: 

    برای بررسی فرضیه پژوهش از شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی استفاده شد که بر اساس درصد بهبودی کلی سه نمونه پس از درمان (77/42) و پیگیری (02/48) می توان گفت رواندرمانی حمایتی بر کاهش پرخاشگری بدنی نوجوانان موثر می باشد.

    نتیجه گیری: 

    رواندرمانی حمایتی بر کاهش پرخاشگری نوجوانان پسر موثر می باشد. این درمان با افزایش اعتماد به نفس و آگاهی نسبت به نقاط قوت و ضعف در کنترل رفتارهای پرخاشگرانه موثر می باشد.

    کلیدواژگان: رواندرمانی حمایتی، پرخاشگری بدنی، نوجوانان پسر
  • سیده عاطف حسینی یزدی، علی مشهدی*، سید علی کیمیایی، سید امیر امین یزدی صفحات 83-97
    زمینه و هدف

    مشکلات رفتاری در دوران کودکی می تواند اثرات جبران ناپذیری را تا بزرگسالی به همراه داشته باشد. از این رو انجام پژوهش در زمینه مشکلات رفتاری کودکان حایز اهمیت است. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی برنامه آموزشی فرزندپروری ذهن آگاهانه همراه با آموزش مدیریت والدین (آموزش ترکیبی) در مقایسه با آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه و آموزش مدیریت والدین به تنهایی بر کاهش مشکلات رفتاری برونی سازی شده و درونی سازی شده کودکان بود.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی شهر کاشمر در سال 1399-1400 بود که از این جامعه تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در چهار گروه به صورت تصادفی گمارده شدند. همه افراد در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه سیاهه رفتاری کودکان آخنباخ و رسکورلا (2001) را تکمیل کردند. در نهایت داده ها به روش های تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با کمک نرم افزار SPSSV19 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در هر دو متغیر مشکلات رفتاری برونی سازی شده و درونی سازی شده بین گروه ها وجود داشت (01/0>P). به این معنی که آموزش ترکیبی (برنامه فرزندپروری ذهن آگاهانه همراه با آموزش مدیریت والدین) در مقایسه با آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه و آموزش مدیریت والدین به تنهایی بر کاهش مشکلات رفتاری برونی سازی شده و درونی سازی شده کودکان پیش دبستانی موثرتر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش بیانگر این است که آموزش ترکیبی فرزندپروری ذهن آگاهانه و آموزش مدیریت والدین می تواند باعث کاهش مشکلات رفتاری برونی سازی شده و درونی سازی شده کودکان پیش دبستانی شود و از این رو آگاهی والدین، معلمان، مشاوران، روانشناسان و سایر متخصصان از این آموزش ها می تواند در کاهش مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه، آموزش مدیریت والدین، مشکلات رفتاری، کودکان
  • بهزاد سلمانی*، جعفر حسنی، زهرا زنجانی صفحات 98-112
    زمینه و هدف

    به دلیل شباهت برخی از علایم اختلال پانیک (PD) و بیماری کرونا، مبتلایان به این اختلال نیز همانند مبتلایان به اختلال وسواس فکری عملی (OCD) نسبت به پیامدهای منفی همه گیری آسیب پذیر هستند. با وجود این، مطالعات قبلی چندان به اثرات کرونا روی این اختلال نپرداخته اند. با توجه به اهمیت مکانیسم های شناختی در هر دو اختلال، به خصوص بررسی اثرات شناختی کرونا کلیدی است. هدف از مطالعه ی حاضر، مقایسه ی مبتلایان به اختلال وسواس فکری عملی (OCD) و اختلال پانیک (PD) برحسب باورهای وسواسی و استرس کرونا دو سال پس از آغاز همه گیری است.

    مواد و روش ها:

    در یک طرح علی مقایسه ای، 127 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و بعد از مصاحبه ی بالینی، به گروه های اختلال وسواس فکری عملی (OCD؛ 42 نفر)، اختلال پانیک (PD؛40 نفر) و گروه غیربالینی (45 نفر) تقسیم شدند و به پرسش نامه ی باورهای وسواسی (OBQ-44) مقیاس استرس کرونا و پرسش نامه ی سلامت بیمار (PHQ-9) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)، تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و آزمون تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     بین نمرات دو گروه بالینی در هیچ یک از باورهای وسواسی تفاوت معناداری وجود نداشت. در مولفه ی پیامدهای اجتماعی/ اقتصادی و استرس تروماتیک از مولفه های استرس کرونا، بین گروه های بالینی و غیربالینی تفاوتی وجود نداشت. با وجود این، مبتلایان به اختلال وسواس فکری عملی (OCD) در بیگانه هراسی و مبتلایان به اختلال پانیک (PD) در چک کردن های وسواسی و اطمینان خواهی، نمرات به طور معنادار بیش تری نسبت به دو گروه دیگر دریافت کردند. حتی دو سال پس از آغاز همه گیری، گروه های بالینی بیش تر از جمعیت غیربالینی، نگران خطر و آلودگی مرتبط با کرونا بودند.

    نتیجه گیری: 

    باورهای وسواسی در مبتلایان به اختلال پانیک (PD) طی دوره ی همه گیری قابل مقایسه با مبتلایان به اختلال وسواس فکری عملی (OCD) است. همچنین، مبتلایان به اختلال پانیک (PD) بیش تر از مبتلایان به اختلال وسواس فکری عملی (OCD) و گروه غیربالینی درگیر چک کردن های وسواسی و اطمینان خواهی می شوند که می تواند هزینه های زیادی را بر نظام درمانی طی دوره ی همه گیری تحمیل کند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری عملی، اختلال پانیک، باورهای وسواسی، استرس کرونا، همه گیری
  • هاجر براتیان، مجید برکتین*، جعفر مهوری حبیب آبادی، امرالله ابراهیمی، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    صرع لوب فرونتال با اختلال عملکرد شناختی همراه است که ممکن است بر کیفیت زندگی  قبل و بعد از جراحی برای صرع تاثیر منفی بگذارد. این مطالعه با هدف یافتن عوامل شناختی پیش بینی کننده کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به صرع لوب فرونتال که تشنج آنها با جراحی برای صرع کنترل شده بود، انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    بیست و چهار بیمار مبتلا به صرع لوب فرونتال که از خرداد 1393 تا خرداد 1398 تحت عمل جراحی صرع قرار گرفتند، انتخاب شدند. پیامد تشنج با طبقه بندی انگل اصلاح شده ارزیابی شد. همه بیماران با مقیاس هوش بزرگسالان وکسلر اصلاح شده، مقیاس حافظه وکسلر، آزمون ردیابی رنگ، تست برج لندن، تست زبانپریشی نامگذاری فارسی و تست تشخیصی زبانپریشی فارسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. کیفیت زندگی با پرسشنامه کیفیت زندگی در صرع با 89 آیتم ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از تحلیل واریانس با اندازه گیر ی های مکرر و مدلهای خطی تعمیم یافته استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین نمرات حافظه کاری (0/01=p)، هوش کلی (0/001>p)، و هوش عملکردی (0/001>p) قبل و بعد از عمل تفاوت معنی داری وجود داشت. مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته نشان داد که خطاهای رنگ در قسمت 2 آزمون ردیابی رنگ با آماره  18/43- و نمرات نمایه شده بالاتر حافظه کلامی با آماره 1/28-، هر دو قبل از جراحی، کاهش امتیاز کیفیت زندگی کل را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری:

     حافظه کاری و عملکرد اجرایی عوامل عصبی روانشناختی هستند که ممکن است کیفیت زندگی را در پس از جراحی برای صرع لوب فرونتال پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی های عصب روان شناختی، کیفیت زندگی، جراحی، صرع لوب فرونتال
  • متینه مهدیزاده، کیومرث فرحبخش*، ابراهیم نعیمی صفحات 123-136
    زمینه و هدف

    با شیوع بیماری کرونا در اواخر سال 2019 در کشور چین و همه گیر شدن سریع آن در جهان، این مسیله به یک معضل جهانی با مخاطرات جسمی و روانی تبدیل شده است. از آن جایی که کارکنان کادر درمان در خط اول مبارزه با این بیماری قرار دارند، به مراتب بیش از سایر اقشار جامعه در معرض آسیب های جسمی و روانی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی استرس ادراک شده زنان کادر درمان در دوران شیوع بیماری کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد پدیدار شناسی انجام شد. جامعه مورد پژوهش کلیه زنان کادر درمان شاغل در بخش های مخصوص بیماران کرونا در شهر تهران در سال 1399 بودند. 10 شرکت کننده با استفاده از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده و مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. بعد از رسیدن به اشباع داده ها با 2 شرکت کننده دیگر نیز مصاحبه انجام شد و پس از بدست نیامدن داده های جدید، نمونه گیری متوقف شد.. سپس تجزیه و تحلیل داده ها با روش توصیفی کلایزی انجام شد.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از تحلیل مصاحبه ها در دو کد نظری " احساسات و افکار ناخوشایند" و " رفتار های محدود کننده و اجتنابی" معرفی شد.

    نتیجه گیری: 

    پر تکرار ترین عوامل استرس زا در صحبت های مصاحبه شوندگان، احساسات و افکار ناخوشایند پیرامون سلامتی جسمی و رفتار های محدود کننده و اجتنابی در محیط خانوادگی بودند. نتایج این پژوهش می تواند جهت شناسایی و کاهش عوامل استرس زا در موقعیت های مشابه با هدف کاهش استرس ادراک شده افراد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، کادر درمان، کوئید-19، کرونا
  • رویا ارجمند کرمانی، نسرین باقری*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 137-149
    زمینه و هدف

    توجه کافی به شیوه زندگی دانشجویان و ارتقای آن در ساخت آینده کشور یک ضرورت است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین و روایی یابی بسته آموزشی ارتقاء سبک زندگی دانشجویان مبتنی بر روان شناسی مثبت و اثربخشی آن بر توانمندی های منش انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر ترکیبی و  بر مبنای طرح اکتشافی متوالی - مدل تدوین طبقه بندی بود. برای تدوین بسته آموزشی، از واحد کلمه/نماد و مضمون در تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی، اعضای هیات علمی دانشگاه بودند که به طور هدفمند و  بر اساس شاخص های خبرگی دوازده نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور بررسی تاثیر بسته آموزشی بر توانمندی های منش، 34 دانشجو به روش نمونه گیری داوطلبانه در سال تحصیلی1400-1399، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آموزش گروه آزمایش در نه جلسه ی 60 دقیقه ای صورت گرفت. داده های به دست آمده از آزمون توانمندی های منش پترسون و سلیگمن (2004) با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیری مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، 54 عامل در سه مقوله قابلیت های ذهنی، فردی و اجتماعی شناسایی و طبقه بندی شدند و از طریق یک چارچوب شبکه ای به عنوان بسته آموزشی ارایه گردید. همچنین، آموزش بسته توانسته است در بهبود توانمندی های منش دانشجویان (خرد و دانش، تعالی، انسانیت، عدالت، خویشتن داری، شجاعت) به طور معناداری موثر واقع شود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش در مجموع اثربخشی بسته آموزشی ارتقاء سبک زندگی بر توانمندی های منش دانشجویان را تایید کرد.

    کلیدواژگان: بسته ی آموزشی، سبک زندگی، روان شناسی مثبت، توانمندی منش، دانشجویان
  • عاطفه سعیدی قهه، بهرام شاهدی*، غلامرضا خیرآبادی، محمدجواد طراحی صفحات 150-159
    زمینه و هدف

    محیط اجتماعی همراه با محیط ساخته شده می تواند سلامت روان را تحت تاثیر قرار دهد. از سویی دیگر افسردگی علل اصلی بسیاری از بیماری هاست که بار زیادی را به افراد تحمیل کرده و می تواند موجب اختلال در عملکرد افراد شود. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش محیط اجتماعی در رابطه بین محیط مسکونی و نمره افسردگی ساکنین آن بود.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه ساکنین مناطق پانزده گانه شهر اصفهان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 749 نفر برای انجام تحقیق انتخاب شدند. داده ها در مرحله پیشینه تحقیق به وسیله مطالعات کتابخانه ای و سپس با ابزار پرسشنامه گردآوری شدند که در آن از پرسشنامه افسردگی لاویبوند (1995)، پرسشنامه سنجش ویژگی های محیط مسکونی و پرسشنامه سنجش محیط اجتماعی استفاده گردید. شایان ذکر است که از هر واحد مسکونی حداقل دو پرسشنامه تکمیل شده دریافت شد. در ادامه نیز از روش همبستگی و تحلیل آنوا جهت تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر این بود که محیط مسکونی و اجتماعی با افسردگی ساکنین مرتبط است و محیط اجتماعی، اثر میانجی گری جزیی در رابطه بین محیط مسکونی و افسردگی دارد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر محیط اجتماعی، اثر میانجی گری جزیی در رابطه بین محیط مسکونی و افسردگی داشت. بدین مفهوم که بخشی از اثر متغیر پیش بین (محیط مسکونی) بر متغیر ملاک (افسردگی) از طریق متغیر محیط اجتماعی انتقال پیدا می کرد. بنابراین توجه به آن می تواند به عنوان عاملی محیطی در کاهش افسردگی ساکنین مورد استفاده قرار گیرد و پیشنهاد می شود که در تحقیقاتی که به مطالعه رابطه محیط مسکونی و افسردگی می پردازند، محیط اجتماعی نیز در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: محیط اجتماعی، محیط مسکونی، افسردگی
  • سروش ذوالقدری*، زهره رافضی، نارین حسنی گودرزی، فاطمه اسکندریان صفحات 160-171
    زمینه و هدف

    بیماری کروناویروس 2019، بیماری ای عفونی است که بر اثر کروناویروس سندرم حادتنفسی 2(SARS-CoV-2) ایجاد می گردد. شیوع این ویروس، اثرات گوناگونی را بر افراد مختلف جامعه برجای گذاشته است. در این میان برخی افراد میزان بیشتری از رفتارهای خودمراقبتی را نشان می دهند که می تواند به دلایل گوناگونی اشاره داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش کانون کنترل سلامت و اضطراب مرگ در پیش بینی رفتارهای خودمراقبتی مرتبط با کرونا در دانشجویان شهر تهران بود.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر توصیفی همبستگی به شیوه ی پیش بینی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ی دانشجویان شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بودند که از میان آن ها 478 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، برای نمونه ی پژوهشی انتخاب شدند و با مقیاس کانون کنترل سلامت (1978) و اضطراب مرگ (1970) به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس داده های حاصل با استفاده از روش همبستگی پیرسون و  رگرسیون گام به گام ، از طریق نسخه 26 بسته ی آماری برای علوم اجتماعی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین کانون کنترل درونی، کانون کنترل مربوط به افراد موثر و اضطراب مرگ با رفتارهای خودمراقبتی رابطه ی مثبت و معنادار (01/0 <p) و بین کانون کنترل مربوط به شانس و رفتارهای خودمراقبتی رابطه ی منفی و معنادار (05/0 <p) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای پژوهش تنها قادر به تبیین و پیش بینی 14 درصد از واریانس رفتارهای خودمراقبتی دانشجویان شهر تهران هستند.

    نتیجه گیری:

    به طورکلی یافته های این پژوهش موید نقش برجسته تر کانون کنترل مربوط به افراد موثر در پیش بینی رفتارهای خودمراقبتی مرتبط با کرونا در دانشجویان بود.

    کلیدواژگان: کانون کنترل سلامت، اضطراب مرگ، رفتارهای خودمراقبتی، کووید-19، دانشجویان
  • افضل اکبری بلوط بنگان، فردین فرمانی*، فاطمه عبدپور، شبنم غلامی سه چک صفحات 172-183
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش کنترل قلدری بر رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت نوجوانان قلدر با نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل نوجوانان 14 تا 17 ساله منطقه 17 مدارس دولتی شهر تهران بود. تعداد 40 نفر از نوجوانانی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند و نمره بالایی در پرسشنامه قلدری هارتر کسب کردند به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی زیمت و همکاران (1988) و رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت والکر و همکاران (1987) بود که در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه توسط هر دو گروه تکمیل شد. برنامه آموزش کنترل قلدری در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. برای تحلیل داده ها از مدلیابی ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در قالب الگوی چند نشانگر چند پاسخ به کمک نرم افزارهای SPSSV22 و SmartPLSV3.3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش کنترل قلدری اثر مستقیم و معنی داری بر حمایت اجتماعی و رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری داشت. همچنین نتایج نشان داد آموزش کنترل قلدری به واسطه حمایت اجتماعی اثر غیر مستقیم و معنی داری بر رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت دارد. در مجموع مدل پژوهش در مرحله پس آزمون 51 درصد و در مرحله پیگیری 54 درصد از واریانس رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت را تبیین نموده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت مدل اثربخشی آموزش کنترل قلدری بر رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت با نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده از برازش مطلوبی برخوردار است و لذا آگاهی معلمان، والدین، روان شناسان، مشاوران و سایر متخصصان تعلیم و تربیت از این متغیرها می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت، کنترل قلدری، نوجوانان
  • خاتون پورمودت، زبیده دهقان منشادی* صفحات 184-194
    زمینه و هدف

    اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر یکی از اختلالات خلقی است که به‌تازگی در دوره کودکی و نوجوانی مطرح‌شده و شیوع نسبتا بالایی در میان اختلالات دوران کودکی دارد. پژوهش حاضر، به‌منظور بررسی نقش سبک‌های فرزند پروری و رابطه والد ‌ کودک در پیش‌بینی اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر انجام‌شده است.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان پسر 9 تا 12ساله مبتلا به اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر شهر بوشهر در سال 1398-1397 بود. نمونه پژوهش شامل 55 کودک مبتلا به اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر که به روش نمونه‌گیری هدفمند و 130 کودک عادی همراه با والدین آن‌ها که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند، بود. شرکت‌کنندگان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته خشم و تحریک‌پذیری، پرسشنامه فرزند پروری آلاباما شلتون، فریک و ووتون (1996) و پرسشنامه رابطه والد کودک پیانتا (1992) موردبررسی قرار گرفتند. داده‌های پژوهش با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون لجستیک و نرم‌افزار SPSS-24 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

    نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد از میان سبک‌های فرزند پروری، ابعاد فرزند پروری مثبت و تنبیه جسمانی در تبیین اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر نقش پیش‌بینی دارند (01/0>p). همچنین از زیر مقیاس های رابطه والد کودک، مولفه نزدیکی، تعارض و رابطه مثبت کلی اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر را به‌طور معنی‌داری پیش‌بینی نمود (01/0>p).

    نتیجه‌گیری:

    ازاین‌رو با توجه به یافته‌های فوق در یک نتیجه‌گیری کلی می توان نتیجه گرفت که فرزند پروری مثبت، تنبیه جسمانی، نزدیکی، تعارض و رابطه مثبت کلی می‌تواند اختلال بی‌نظمی خلق اخلالگر را پیش‌بینی کند و یکی از راه‌های کاهش نشانه‌های اختلال بی‌نظمی می‌تواند مداخلات مبتنی بر آموزش والدین باشد.

    کلیدواژگان: اختلال بی نظمی خلق اخلالگر، سبک های فرزندپروری، رابطه والد- کودک
|
  • MohammadReza Hassanzadeh, Ahmad Mansouri* Pages 1-8
    Aim and Background

    Binge eating disorder (BED) is one of the most common eating disorders. Numerous factors such as aggression, rumination, anger, and anger rumination are associated with BED. The main purpose of this study was to investigate the effectiveness of schema therapy on anger rumination and aggression in men with binge eating disorder.

    Methods and Materials

     This quasi-experimental study was a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population consisted of all men with BED who are members of the Mashhad Overeaters Anonymous (OA) association in 2020. Twenty four of them were selected by convenience sampling method and randomly placed in two groups (experiment and control groups). Pre-test was performed for both groups, including anger rumination scale (ARS) and aggression questionnaire (AQ). The control group did not receive any intervention. Post-test was completed for both groups and the results were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that schema therapy reduces anger rumination and aggression in people with BED in the experimental group compared to the control group. (p <.01).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be said that therapists can use this treatment to reduce anger rumination and aggression in people with BED.

    Keywords: Effectiveness of Schema Therapy on Anger Rumination, Aggression
  • Mina Soltani, Maryam Fateehizade* Pages 9-22
    Aim and Background

    Romantic relationships are a common global experience among human beings; however, many people experience the breakup of a romantic relationship and may suffer after the end of the romantic relationship. The present study aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy (CFT) on love trauma syndrome.

    Methods and Materials:

     The method of this study was quasi-experimental and case studies. For this purpose, three female participants with the experience in romantic relationships were selected by purposive sampling in Isfahan and treated by an individual who focused on compassion during eight 90-minute sessions. Participants in the treatment phase (baseline, intervention, and follow-up) answered the Peasant Love Trauma Syndrome Questionnaire (2010). In the pre-treatment phase, the Ross Love Trauma Questionnaire (1999) and the MMPI-2RF Questionnaire were interviewed clinically. Data were analyzed by visual mapping, baseline change index, and recovery percentage formula.

    Findings

    The improvement rates in the love trauma symptoms variable in the post-intervention and follow-up stages were 95% and 50% in the first participant, 50% and 31% in the second participant, and 16% and 41% in the third participant, respectively. Thus, the overall recovery rates for all the three participants were 55% and 41%, respectively, indicating good and moderate treatment success in the short and long terms, respectively.

    Conclusions

    CFT with compassionate topical cultivation provides the opportunity for clients to go through the healing process with full awareness of their own painful experiences. Research results can be used by psychologists and counselors.

    Keywords: compassion-focused therapy, love Trauma Syndrome, Romantic Relationship, breakup
  • Fatemeh Khazaei, Rahim Hamidi Poor*, Davod Taghvaei, Zabih Pirani Pages 23-31
    Aim and Background

    Today, one of the achievements of the family institution and one of the factors threatening the foundation and center of the family is the conflicts that occur in the relationship between couples. Therefore; the aim of this study was to determine the effectiveness of localized couple therapy based on marital burnout of conflicting couples in Kermanshah.

    Methods and Materials:

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and follow-up with the control group. The statistical population included all couples who referred to Kermanshah Transplant Counseling Center. Statistical sample consisted of 20 conflicting graft pairs that were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The research instrument was the 21-item Marital burnout Inventory (CBM) questionnaire. Analysis of variance with repeated measures with SPSS software version 25 was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that there is a significant difference between the pre-test-post-test and pre-test-follow-up stages, which indicates the effectiveness of reality-based education on marital burnout of conflicting couples.

    Conclusions

    It seems that localized couple therapy based on reality therapy has an effect on marital burnout. It is recommended to do similar research with more samples to increase the external credibility of the research.

    Keywords: Couple Therapy, Reality Therapy, burnout
  • Toloue Keybollahi, Nahid Havassi Somar*, Adis Kraskian Mujembari, Mohsen Mansoobifar, Arezoo Tarimoradi Pages 32-47
    Aim and Background

    In recent years in Iran, several studies have examined the effectiveness of Dialectical Behavior therapy and Schema therapy  in the field of conflict resolving  and enriching the couple's .relationship.The purpose of this study is to integrate the results of previous research and compare the effectiveness of these interventions on marital quality components.

    Materials and Methods

    For this purpose, meta-analysis was used as a statistical technique to determine, collect, combine and summarize research findings related to the effectiveness of Dialectical Behavior therapy and Schema therapy on the components of marital quality of couples.The statistical population of the study includes researches conducted in Iran in the field of mentioned psychotherapies . The statistical sample includes research conducted in this field inside Iran. For this purpose, 19 studies were selected.After reviewing 17 researches that were methodologically acceptable, they were analyzed.The research tool was a meta-analysis checklist and CMA software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed the magnitude of the combined effect of the treatments(P <0.01) was equal to r = 0.629, which is equivalent to zr = 0.739 and g = 1.557, and according to Cohen's interpretation table means the size of the effect is large or high. Also, the results did not show a significant difference between the effect size of Dialectical Behavior therapy and Schema therapy.                                                                   

    Conclusion

    Based on the results of this meta-analysis, dialectical behavior therapy and schema therapy are effective in improving the marital quality components of couples.

    Keywords: meta-analysis, Dialectical Behavior therapy, Schema therapy, marital quality components
  • Hoeein Ali Mehrabi*, Nasrin Afshari Pages 48-59
    Aim and Background

    The coronavirus epidemic, a phenomenon that shocked the world with its emergence, began in December 2019 in Wuhan, China. Since then, the virus has spread around the world and to date, millions of people have been affected by the disease. This study aimed to predict psychological distress based on coping styles with stress, attitudes toward risk severity, and preventive behaviors of people in Isfahan in terms of corona disease.

    Methods and Materials:

     The research design was a descriptive correlational study. The statistical population of this study was all people over 18 years old living in Isfahan in 1400 that 351 of them were selected using the available sampling method, responded to questionnaires of Kessler psychological distress, Indler and Parker coping styles stressful situations (short form) and Corona Attitude and preventive measures made by Honarvar & et. Al The data were analyzed using statistical methods Pearson correlation and stepwise regression via SPSS 28The research design was descriptive correlational study. The statistical population of this study was all people over 18 years old living in Isfahan in 1400 that 351 of them were selected using available sampling method, responded questionnairs of Kessler psychological distress, Indler and Parker coping styles stressful situations (short form) and Corona Attitude and preventive measures made by Honarvar & et. Al The data were analyzed using statistical methods Pearson correlation and stepwise regression via SPSS 28  .

    Findings :

    The results of the analysis showed that attitude toward the severity of covid19, avoidant coping style, emotion-focused coping style, and preventive behaviors can Predict 18% of changes in psychological distress significantly. But Problem-focused coping styles could not predict psychological distress.

    Conclusions

    The results of the present study can be used to formulate individualistic and community interventions to promote the health of people with epidemic diseases.

    Keywords: psychological distress, stress coping styles, attitude towards the severity of corona disease, preventive behaviors
  • Hasti Artang, Fatemeh Izadi* Pages 60-73

    Aim and Background

    Somatic symptoms make a significant part of admittances to health centers. Since clinical observations have linked these symptoms with emotions and cognitive distortions in relationships, the purpose of this study was to investigate The effectiveness of emotional focused therapy on emotional information processing and interpersonal cognitive distortions among women with somatic symptoms of Isfahan.

    Methods and Materials:

    The method of this research was a semi-experimental design with pre-test-posttest with control group. In this research, judgmental and voluntary sampling method was used. For this purpose, from the statistical population and based on inclusion and exclusion criteria of the study, 30 individuals were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The instruments used in this study were somatic symptom questionnaires (PHQ_15) for finding kinds of symptoms and (SSD_12) for diagnosis A, B criteria of somatic symptoms, and emotional information processing questionnaires (1) and interpersonal cognitive distortions questionnaires (2). After the pre-test, participants in the experimental group received 8 sessions of 90 minutes emotional focused therapy (EFT) training. Finally, after performing the posttest, the data were analyzed using covariance analysis by SPSS software version 23.

    Findings

    The results of the data analysis showed that emotional focused therapy reduced the level of negative emotional information processing and it's subscale, interpersonal cognitive distortions and it's subscale and symptoms of somatic symptoms in women with somatic symptoms. The experimental group in the post-test stage and these changes were statistically significant (P < 0.01).

    Conclusions

    According to the results, this method can be used as an interventional and therapeutic method to reduce the level of negative emotional information processing, interpersonal cognitive distortions and symptoms of somatic symptoms in women with somatic symptoms.

    Keywords: Emotional Focused Therapy, Emotional Information Processing, Interpersonal Cognitive Distortions, Somatic Symptoms
  • Sahar Ghasemi*, Sajjad Esmaili Pages 74-82
    Aim and Background

    Adolescence is the period of transition from childhood to adulthood in which adolescents experience many changes, and their reactions to these changes are different. One of the maladaptive behaviors in this regard is aggression, which has long been the focus of many interventions. The present study aimed to investigate the effect of supportive psychotherapy on reducing physical aggression in male adolescents

    Methods and Materials: 

    In this study, a single case method with an A-B design was used. The statistical population included male adolescents aged 12-18 who were referred to the social emergency center with symptoms of chronic aggression during the first six months of 2020, of whom three were selected by purposive sampling. After three baseline sessions, the intervention sessions began, and a supportive psychotherapy package was administered for eight sessions of 45 minutes per week. Two follow-up sessions were held two weeks and one month after the intervention, and the results were evaluated. The data were collected by the Physical Aggression subscale of the Aggression Questionnaire(1).

    Findings

     A stable change index and recovery percentage were used to test the research hypothesis. Based on the overall recovery percentage of the three samples after treatment (42.77) and follow-up (48.02), it was concluded that supportive psychotherapy was effective in reducing physical aggression in adolescents.

    Conclusions

    Supportive psychotherapy was effective in reducing aggression in male adolescents. This treatment controls aggressive behaviors by increasing self-confidence and awareness of the strengths and weaknesses.

    Keywords: Supportive psychotherapy, Physical aggression, Male adolescents
  • Saydeh Atefeh Hossini Yazdi, Ali Mashhadi*, Sayed Ali Kimiaei, Sayed Amir Amin Yazdi Pages 83-97
    Aim and Background

    Behavioral problems in childhood can have irreversible effects until adulthood. Therefore, conducting research on children's behavioral problems is important. Therefore, the aim of the present study was to compare the effectiveness of mindful parenting training program plus parental management training (combined education) with mindful parenting training and parental management training alone on reducing externalized and internalized behavioral problems of children.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental design with pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group. The statistical population included all preschool children in Kashmar in 2021-2022, from which 120 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to four groups. All completed the pre-test, post-test, and follow-up questionnaires of the Achenbach and Rescorla (2001) Child Behavior Inventory. Finally, the data were analyzed by repeated measures analysis of variance using SPSSV19 software.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference in both variables of externalized and internalized behavioral problems between groups (P<0.01). This means that combined education (mindful parenting program with parental management training) was more effective in reducing externalized and internalized behavioral problems of preschool children compared to mindful parenting education and parental management training alone (P<0.05).

    Conclusions

    The findings of this study indicate that the combined education of mindful parenting and parental management training can reduce the externalized and internalized behavioral problems of preschool children and therefore the awareness of parents, teachers, counselors, psychologists and other professionals about these trainings can be reduced. Behavioral problems of preschool children are helpful.

    Keywords: Combined Education, Mindful Parenting Traning, Parental Management Traning, Behavioral Problems, Children
  • Behzad Salmani*, Jafar Hasani, Zahra Zanjani Pages 98-112
    Aim and Background

    Because of the similarity between some signs of panic disorder (PD) and COVID-19, individuals with PD like individuals with obsessive-compulsive disorder (OCD) are vulnerable to negative outcomes of the pandemic. However, previous studies did not adequately address the impacts of COVID-19 on this disorder. Regarding the importance of cognitive mechanisms for both disorders, examining the cognitive impacts of COVID-19 is especially critical. The study aims to compare individuals with obsessive-compulsive disorder (OCD), panic disorder (PD), and nonclinical samples in terms of obsessive beliefs and COVID-19 stress, two years after the beginning of the pandemic.

    Methods and Materials:

     In a survey, 127 individuals were recruited through purposive sampling. After being taken for the clinical interview, they were divided into OCD (n=42), PD (n=40), and nonclinical (n=45) groups. Participants responded to the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ-44), COVID-19 Stress Scale, and Patient Health Questionnaire (PHQ-9). Data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA), multivariate analysis of variance (MANOVA), and Scheffe posthoc tests.

    Findings

    There were no significant differences between clinical groups based on any obsessive beliefs. In terms of socioeconomic outcomes and traumatic stress components of COVID-19 stress, there were no significant differences between clinical and nonclinical groups. However, individuals with OCD and PD obtained meaningfully higher scores in xenophobia and obsessive checking/ reassurance-seeking components, respectively, than other groups. Even two years after the beginning of the pandemic, clinical groups were significantly more concerned about the danger and contamination of COVID-19 than the nonclinical group.

    Conclusions

    Obsessive beliefs in individuals with PD are comparable to individuals with OCD during the pandemic. Also, individuals with PD engaged more in obsessive checking/ reassurance-seeking than individuals with OCD and the nonclinical group; it could burden extensive costs for the therapeutic system during the pandemic.

    Keywords: obsessive-compulsive disorder, panic disorder, obsessive beliefs, COVID-19 stress, COVID-19 pandemic
  • Hajar Baratian, Majid Barekatain*, Jafar Mehvari Habibabadi, Amrollah Ebrahimi, Mojtaba Ansari Shahidi Pages 113-122
    Aim and Background

    Frontal lobe epilepsy (FLE) is associated with cognitive dysfunction that may adversely affect the quality of life (QoL) before and after surgery for epilepsy. This study aimed to find cognitive factors that may predict QoL in patients with FLE whose seizures had been controlled by surgery for epilepsy.

    Methods and Materials: 

    Twenty-four patients with FLE who underwent epilepsy surgery from June 2014 to June 2019 were recruited. The seizure outcome was assessed with modified Engel classification. All of the patients were assessed by Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised, Wechsler Memory Scale, Color Trails Test, Tower of London Test, Persian Aphasia Naming Test, and Persian Diagnostic Aphasia Battery. The QoL was evaluated with the QoL in Epilepsy Inventory with 89 items. Repeated measures analysis of variance and Generalized Linear Models (GLM) was used for statistical analysis.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the scores of working memory (p = 0.01), general intelligence (p <0.001), and functional intelligence (p <0.001) before and after surgery. GLM regression model showed that color errors in part 2 of CTT by -18.43 and higher indexed scores of verbal memory by -1.28, both before surgery, predicted decreased total QOLIE score.

    Conclusions

    Working memory and executive functioning were neuropsychological factors that may predict QoL in after surgery for FLE.

    Keywords: Frontal lobe epilepsy, neuropsychological assessments, quality of life, surgery
  • Matineh Mahdizadeh, Kiiumars Farahbakhsh*, Ebrahim Naeimi Pages 123-136
    Aim and Background

    With the outbreak of the corona virus in late 2019 in China and its rapid epidemic in the world, this issue has become a global problem with physical and psychological risks.  Since healthcare workers are on the frontline of fighting against this disease, they are more exposed to physical and mental injuries than other people. This study was conducted to investigate the perceived stress of women healthcare workers during the outbreak of corona virus.

    Methods and Materials: 

    This research was conducted by qualitative method and with phenomenological approach. The study population consisted of all women healthcare workers working in Covid-19 special wards in Tehran in 1399. 10 participants were selected by using purposeful and snowball sampling and were subjected to semi-structured interviews.  After reaching data saturation, interviews were conducted with 2 other participants and sampling was stopped after no new data. Then, data analysis was performed by Collaizi's descriptive method.

    Findings

    Findings of interview analysis were presented in two parts: "Unpleasant feelings and thoughts" and "Restrictive and avoidant behaviors. The results of this study can be used to identify and reduce stressors in similar situations to reduce perceived stress.

    Conclusions

    The most frequent stressors in the interviewees' conversations (words) were unpleasant feelings and thoughts about physical health and restrictive and avoidant behaviors in the family environment.

    Keywords: Perceived stress, Healthcare worker(HCW), Corona virus, Covid-19
  • Roya Arjmand Kermani, Nasrin Bagheri*, Khadijeh Abolmaalialhoseyni Pages 137-149
    Aim and Background

    Adequate attention to the lifestyle of students and its promotion in building the future of the country is a necessity; therefore, the present study was conducted with the aim of developing and validating an educational package to improve students' lifestyles based on positive psychology and its effectiveness on character capabilities.

    Methods and Materials:

     The present study was a combination and based on a sequential exploratory design - the classification compilation model. To compile the educational package, the word / symbol and theme unit was used in content analysis. The statistical population in the qualitative section included university faculty members, twelve of whom were purposefully selected as a sample size based on the expertise indicators. In order to evaluate the educational package on character capabilities, 34 students were selected by voluntary sampling method in the academic year 2020-2021 and were divided into two experimental and control groups. The experimental group was trained in nine sessions of 60 minutes. Data obtained from Patterson and Seligman (2004) character competency test were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    Based on the findings, 54 factors were identified and classified into three categories of mental, individual and social abilities and were presented as an educational package through a network framework. Also, the educational, package has been able to significantly improve the character capabilities of students (including wisdom, knowledge, excellence, humanity, justice, self-control, and courage).

    Conclusions

    In general, the findings of this study confirmed the effectiveness of the educational package of lifestyle promotion on students' character capabilities.

    Keywords: Educational package, Validation, Lifestyle, Positive psychology, Character capabilities, Students
  • Atefeh Saeidi Ghahe, Bahram Shahedi*, Gholamreza Kheirabadi, MohammadJavad Tarrahi Pages 150-159
    Aim and Background

    social environment along with constructed environment can affect mental health. On the other hand depression is the major cause of many illnesses which imposed lots of burden on people and can disturb people’s function. Therefore major aim of this research was to investigate the role of social environment in the relationship between residential environment and depression score of the residents.

    Methods and Materials:

    descriptive-correlation research method was used for this research. Statistical society was all residents of 15 regions of Isfahan city. 749 persons were selected using random cluster sampling for this research. In the previous research procedure, data was collected using library studies and then through questionnaires, Lovibond Depression Questionnaire (1995), residential environment qualifications evaluation questionnaire and social environment evaluation questionnaire were used. It should be mentioned that at least 2 questionnaires received from each residential unit. Anova correlation and analysis method was used to analysis data.

    Findings

    results showed that there is a relationship between residential and social environment and social environment has a trivial mediator role in the relationship between residential environment and depression.

    Conclusions

    based on the findings of current research, social environment had a small mediator effect on the relationship between residential environment and depression so it turned out that a part of predictor variable effect (residential environment) on criterion variable (depression) transferred through social environment variable, therefore paying attention to the variable can be used as an environmental factor in reducing residents depression and it is suggested that social environment should be considered in researches about studying the relationship between residential environment and depression.

    Keywords: social environment, residential environment, depression
  • Soroush Zolghadri*, Zohreh Rafezi, Narin Hassani Goudarzi, Fatemeh Eskandarian Pages 160-171
    Aim and Background

    Coronavirus disease 2019 is a contagious disease caused by a virus, the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). the prevalence of this Virus has had a variety of effects on different people in the community, with some people exhibiting a higher rate of self-care behaviors that can point to a variety of reasons. The aim of this study was to investigate the role of Health Locus of Control and Death Anxiety in predicting self-care behaviors related to the COVID-19 in the student population of Tehran.

    Methods and Materials:

    The present study was descriptive-correlation with predictive method. The statistical population of the present study was all students in Tehran in the academic year 1401-1400. Among them, 478 people were selected for the research sample by available sampling method and evaluated online with the Multiple Health Locus of Control scale (1978) and Death Anxiety scale (1970) through the social networks. Then, the obtained data were analyzed by Pearson correlation and stepwise regression via statistical package for social sciences version 26.

    Findings

    The results showed that there are positive and significant relationship between internal locus of control, locus of control related to powerful others and death anxiety with self-care behaviors (p<0.01) and there is a negative and significant relationship (p<0.05) between locus of control related to chance and self-care behaviors. Also, the results of stepwise regression analysis showed that research variables can only explain and predict 14% of the variance of the self-care behaviors of students in Tehran.

    Conclusions

    In general, the findings of this study confirmed the more prominent role of the locus of control related to powerful others in predicting self-care behaviors related to the COVID-19 in students.

    Keywords: Health Locus of Control, Death Anxiety, Self-care Behaviors, COVID-19, Students
  • Afzal Akbari Baloutbangan, Fardin Farmani*, Fatemeh Abdpoor, Shabnam Gholami Sehchek Pages 172-183
    Aim and Background

    This study aimed to evaluate The effectiveness of bullying control training on the health-promoting behaviors of adolescent bullies: the mediating role of perceived social support.

    Methods and Materials: 

    The study design was quasi-experimental with pre- and post-test and one-month follow-up with experimental and control groups. The statistical population consisted of adolescents aged 14 to 17 years old from public schools of District 17 in Tehran. 40 adolescents who were compatible with inclusion criteria and obtained a high score in the Harter bullying scale were randomly selected and assigned to two experimental and control groups. The research tools consisted of the Perceived social support scale by zimet et al. (1988) and the Health Promoting Behavior of Walker et al. (1987), which was completed in three phases (pre-test, post-test, and one-month follow-up) by both groups. The Bullying Control Education program was implemented at eight sessions of 90 minutes for the experimental group. Structural modeling with minor least squares approach was used in several multi-response patterns using SPSSV22 and SmartPLSV3.3 software for data analysis.

    Findings

    The results showed that Bullying Control Education had a positive and significant effect on Social Support and Health Promoting Behaviors in the post-test and follow-up phases. The results also showed that Bullying Control Education has an indirect and significant effect on Health Promoting Behaviors due to social support. The research model in the post-test phase was 51%, and in the follow-up phase, 54% of the variance of Health Promoting Behaviors.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that the effectiveness of Bullying Control Education on Health Promoting Behaviors with the mediating role of Perceived Social Support is desirable. Therefore, teachers' knowledge, parents, psychologists, consultants, and other educational professionals from these variables can be helpful.

    Keywords: Perceived Social Support, Health Promoting Behaviors, Bullying Control, Adolescents
  • Khatoon Pourmaveddat, Zobeydeh Dehghan manshadi * Pages 184-194
    Aim and Background

    The disorder of mood disorders is one of the mood disorders recently introduced in childhood and adolescence and has a relatively high prevalence of childhood disorders. The present study investigated the role of parenting styles and parent-child relationships in predicting disruptive mood dysregulation disorder.

    Methods and Materials

    This research is of descriptive-correlation type. The statistical population included all boy students aged 9 to 12 years with disruptive mood dysregulation disorder in Bushehr city (Iran) in 2017-2018. The sample consisted of 55 children with disruptive mood dysregulation disorder,selected by purposive sampling method, and 130 normal children with their parents, selected by a random cluster sampling method. Participants were assessed using a researcher-made anger and irritability questionnaire, the Alabama parenting questionnaire (APQ; Shelton, Frick, & Wootton, 1996), and The Pianta Child-Parent Relationship Scale (CPRS; Pianta, 1992). Research data were analyzed using correlation and logistic regression and SPSS-24 software.

    Findings

    The logistic regression analysis showed that among different parenting styles, positive parenting dimensions and corporal punishment are stronger predictors of disruptive mood dysregulation disorder (p<0.01). Among the sub-scales of the parent-child relationship, conflict and general relationships are significant predictors of disruptive mood dysregulation disorder (p<0.01).

    Conclusions

    According to the results, it can be concluded that positive parenting, corporal punishment, intimacy, conflict, and a generally positive relationship can predict disordered mood disorder, and one of the ways to reduce the disorder’s symptoms can be interventions. Be based on parental education.

    Keywords: Parenting Styles, Parent-Child Relationship, Disruptive Mood Dysregulation Disorder