فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 50 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیما فرزادمنش *، حسن بشیر صفحات 9-40

    تفاوت های شیوه سازگاری بین فرهنگی مهاجران افغانستانی در ایران، از منظر منابع هویت قومی مهاجران مسیله اصلی این پژوهش بوده که با استفاده از روش کیفی و تکنیک مصاحبه نیم ساخت یافته با 15 مهاجر افغانستانی داده ها گردآوری شده و با روش تحلیل مضمون یافته های نهایی سنخ شناسی شده است. این پژوهش با استفاده از چهارچوب نظری انواع راهبردهای فرهنگ پذیری و هویت قومی در میان مهاجران انجام گرفته و نتایج نشان می دهد که ویژگی های هویت قومی افراد مهاجر به شدت بر نوع ادغامشان در جامعه مقصد تاثیر گذار است. در بخش یافته ها، مروری بر افتراقات سه قوم اصلی افغانستان (پشتون، تاجیک، هزاره) به لحاظ دین، زبان و چهره انجام شده و یافته ها حاکی از آن است که هویت ظاهری از منظر شباهت به ایرانیان موجب ادغام بیشتر افغانستانی ها می شود و زمانی که این شباهت ظاهری در تقاطع با زبان فارسی و مذهب شیعه قرار می گیرد، دو راهبرد یکپارچگی و همانندسازی به اوج خود می رسد. اما در میان ویژگی های قومی تقاطع های پارادوکسیکال بسیاری وجود دارد که باعث می شود بخش هایی از هویت هر کدام از اقوام هزاره، تاجیک و پشتون که قابل انطباق با فرهنگ ایرانیان است، پذیرفته شود و بخشی هایی از همان هویت طرد شود. به همین دلیل داشتن چهره ای متفاوت، اهل تسنن بودن و زبان پشتو همگی ویژگی هایی هستند که موجب می شوند مهاجران خود را «دیگری» و بیگانه در نظر گرفته و راهبردهای جدایی یا حاشیه نشینی را برگزینند.

    کلیدواژگان: هویت، قومیت، افغانستانی، مهاجرت، سازگاری بین فرهنگی
  • فرشته بهرامی، اسماعیل سعدی پور*، اکبر نصراللهی صفحات 41-72

    تاکید بر آموزش سواد رسانه‌ای در دوران نوجوانی به دلیل حساس بودن این دوران در شکل یافتن شخصیت آینده نوجوانان مهم هست از همین رو در حال حاضر توفیق نوجوانان در استفاده موثر از اینترنت و کیفیت زندگی نوجوانان مستقیما متکی به به‌کارگیری علوم رفتاری کاربردی است. در پژوهش حاضر تدوین برنامه آموزشی، بخش کیفی و بررسی اثربخشی برنامه آموزشی بخش کمی را تشکیل داده بود. در بخش کیفی از نوع تحلیل مضمون با طرح اکتشافی متوالی و در بخش کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان نوجوان 15 تا 18 سال کرج در سال 1397 بود که نمونه 400 نفر از نوجوانانی بودند که با استفاده از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت، تعداد 90 نفر دارای اعتیاد به اینترنت تشخیص داده شد که از بین این تعداد 40 نفر به‌صورت تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای نوجوانان گروه آزمایش، برنامه آموزشی سواد رسانه‌ای طی 10 جلسه و هر جلسه به مدت یک ساعت اجرا شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش سواد رسانه‌ای به‌طور معناداری موجب کاهش اعتیاد به اینترنت در شرکت‌کنندگان گروه آزمایش شد. همچنین آموزش بر کیفیت زندگی و مولفه‌های آن تاثیر معناداری داشت؛ اما در مولفه‌های عملکرد اجتماعی، مشکلات هیجانی و درد جسمانی به‌طور معناداری موثر نبود. براساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که برنامه آموزش سواد رسانه می‌تواند به‌عنوان یک مداخله موثر جهت کاهش اعتیاد به اینترنت و افزایش کیفیت زندگی نوجوانان مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش سواد رسانه، اعتیاد به اینترنت، کیفیت زندگی، نوجوانان، اینترنت
  • مختار ذاکری، محمود صباحی زاده* صفحات 73-98

    باتوجه به گستردگی فضای مجازی و چالش‌های مواجه با این فضا، بایست، ضمن توسعه‌ی سواد رسانه‌ای، نحوه‌ی مواجه با رسانه‌های موجود به‌طور دقیق و با همه‌ی ظرفیت‌، موردشناسایی و آسیب‌شناسی واقع شود. هدف این مطالعه، آسیب‌شناسی مصرف سواد رسانه‌ای در بین اقشار مختلف جامعه بود. روش پژوهش کیفی و جامعه‌ی پژوهش شامل اقشار مختلف مردم در استان هرمزگان است. نتایج نشان داد، به‌طور کلی آسیب‌های سواد رسانه‌ای شامل پنج مقوله‌ی آسیب‌های ذهنی-عقیدتی، آسیب‌های مالی، آسیب‌های روانی، آسیب‌های اجتماعی و آسیب‌های اخلاقی است. در این بین، مقوله‌ی آسیب‌های ذهنی-عقیدتی، آسیب‌های اجتماعی و آسیب‌های اخلاقی دارای بیشترین بسامد است و آسیب‌های مالی و آسیب‌های روانی در درجات بعدی قرار می‌گیرند. شش مقوله‌ی ضعف در زیرساخت‌های ارتباطی، تبلیغات رسانه‌ای معاند خارجی، ضعف در روابط انسانی در جامعه، ضعف دانشی، ضعف در حوزه‌ی برنامه‌ریزی و نظارت ارگان‌های ارتباطی و اعتیاد رسانه‌ای، دلایل بروز آسیب‌های سواد رسانه‌ای هستند. در این میان، مولفه‌های تبلیغات رسانه‌ای معاند خارجی و ضعف دانشی دارای بیشترین بسامد هستند و سایر مولفه‌ها در درجات بعدی قرار می‌گیرند. چهار مقوله‌ی ارتقای دانش رسانه‌ای، ارتقای روابط انسانی رودررو در سطح جامعه، مدیریت فضای مجازی و تقویت انگیزه‌ی حمایت و بهره‌گیری از فضای مجازی داخلی، راه‌کارهای پیشگیری از آسیب‌های سواد رسانه‌ای هستند. مولفه های ارتقای دانش رسانه‌ای و مدیریت فضای مجازی بیشترین برجسگی را در این بین دارا هستند و مقوله های ارتقای روابط انسانی رودررو در سطح جامعه و تقویت انگیزه حمایت و بهره‌گیری از فضای مجازی در درجات بعدی اهمیت قرار می‌گیرند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی رسانه ای، سواد رسانه ای، جامعه ی استان هرمزگان
  • حامد اکبرپور، علی علیزاده *، شهلا شریفی صفحات 99-118

    هدف از انجام این پژوهش بررسی و مقایسه شناختی فاصله فرهنگی دو جامعه زبانی نامتجاور روسیه و یونان در میزان نگاه ابزاری به زن از دیدگاه زبان‌شناسی فرهنگی است. برای این منظور 330 ابزارواژه رایج در فهرست جامع آلمانی در این دو زبان معادل‌یابی شده و سپس بسامد جنس دستوری مونث در آن‌ها به‌ مثابه یک شاخص در چهارچوب نظری تحقیق استحصال گردید. نتایج آزمون کای‌دو با سطح معنی‌داری 0/416 نشان می‌دهد که اختلاف بین دو بسامد معنی‌دار نیست اما کماکان وجود دارد و جنس دستوری مونث در ابزارواژگان یونانی بیشتر از روسی است. معنادار نبودن این اختلاف را می‌توان در تقارب فرهنگی مبتنی بر بنیادهای مذهبی مشترک، سرایت مفهوم‌سازی‌های فرهنگی یونانی به روسیه، اشتراکات ابعاد فرهنگی هوف‌استیده و نزدیکی ارزش‌های بنیادین انسانی یافت و بازنمایی وجود این اختلاف را در قوانین مربوط به تن‌فروشی زنان و شاخص فرهنگی بی‌بندباری مشاهده کرد که بر این اساس نگاه ابزاری به زن میان روسی‌زبانان روسیه کمتر از یونانی‌زبانان یونان به‌دست داده شد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی فرهنگی، زبان شناسی شناختی، زبان روسی، زبان یونانی، ابزارانگاری زن، جنس دستوری
  • ولی الله نصیری * صفحات 119-144

    هدف از این پژوهش، بازتاب منزلت اجتماعی زنان بختیاری از طریق پوشاک قبل از ازدواج، حین ازدواج و بعد از ازدواج می باشد. در این جستار بر اساس دیدگاه ون جنپ مردم شناس و تحلیل این دیدگاه به پوشاک زنان بختیاری می پردازیم. در مناسک گذار، آداب گذر از یک موقعیت اجتماعی به موقعیت دیگر است که به تناسب اقوام و فرهنگ های مختلف ممکن است متفاوت باشد. در ایران، اقوام مختلفی وجود دارد که مناسک گذار در هر یک از آنها، آداب متفاوتی دارد. این مقاله با تمرکز بر آداب و رسوم مردمان بختیاری (یکی از اقوام ایران)، کوشیده است تا نوع پوشش دختران بختیاری را در سه مرحله ی قبل از ازدواج، حین ازدواج و بعد از ازدواج بررسی و تحلیل کند. جستار حاضر به روش تلفیقی میدانی و کتابخانه ای، اسنادی و تحلیل محتوایی است. نتایج جستار نشان می دهد زنان در فرهنگ بختیاری پوشاک خود را  بر اساس جایگاه و منزلت خود انتخاب کرده و به رنگ، تزیین پوشاک و متناسب با فصل های سال اهمیت می دهند و زنان و دختران بختیاری با تغییر دادن نوع پوشش خود در هر مرحله از زندگی، موقعیت تازه ای در روند اجتماع پذیری شان می یابند. رنگ لباس و نوع پوشش دختران و زنان بختیاری در هر مرحله از زندگی، بیانگر مسیولیت ها و انتظاراتی است که آنها در هر دوره از زندگی، مطابق با شرایط زیستی و طبیعی با آن مواجه می شوند. نوع پوشش دختران بختیاری و معنای متفاوت رنگ این لباس ها،  فرهنگ آنها را متفاوت با دیگر اقوام ایرانی جلوه داده است.

    کلیدواژگان: مناسک گذار، قوم بختیاری، پوشاک، دختران، زنان
  • فرحناز یوسفی * صفحات 145-172

    با توجه به اینکه نظام خانواده در بلوچستان از نوع سنتی مذهبی میباشد و همچنین روند مدرنیته بر جوامع مختلف تاثیرگذار بوده است که جامعه بلوچ هم از این مساله مستسنی نیست.  هدف مقاله حاضرآن است که به تاثیر و بازتاب مدرنیته بر سبک زندگی خانواده های سنتی بلوچ بپردازد. روش اصلی در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. لازم به ذکر است که روش کتابخانه ای جهت بررسی متون و محتوای مطالب بکار رفته شده بیشتر متکی بر مقالات علمی می باشد. در این تحقیق همچنین از روش میدانی نظیر مشاهدات و تجربیات نگارنده، گفتگو با تعدادی از بانوان دانشگاهی و بزرگان مذهبی، و پرسشنامه استفاده شده است. این مقاله از نظریه مدرنیزاسیونبرای که برای توضیح فرآیند مدرنیزاسیون در جوامع استفاده می شود، الهام گرفته شده است. پس از تعریف مدرنیته و بحث در نتایج حاکی از آن است که نسل امروزی به آموزه‏های سنتی خانواده زیاد پایبند نیست و این مسیله بمرور زمان آموزه های سنتی را با چالشهای بیشتر مواجه میکند. به عبارت دیگر، در تقابل بین سنت و مدرنیته ارزشهای مدرن بتدریج ارزش های سنتی را به حاشیه میکشانند. برای مقابله با این پدیده صرفا روش های سنتی نمیتوانند کاربرد چندانی داشته باشند بلکه میبایست با رویکرد مدرن به مقابله با مدرنیته برخاست.

    کلیدواژگان: مدرنیته، سنت، سبک زندگی، خانواده بلوچ، ایران
|
  • Shima Farzadmanesh *, hasan bashir Pages 9-40

    Differences in the method of intercultural adaptability of Afghan immigrants in Iran from the perspective of sources of ethnic identity of immigrants is the main goal of this study. Data were collected using qualitative method and semi-structured interview technique with 15 Afghan immigrants and the final findings are typologized by thematic analysis. This research has been done using the theoretical framework of various strategies of acculturation and ethnic identity among immigrants and the results show that the characteristics of ethnic identity of immigrants strongly affect the type of their integration into the destination community. In the finding section, a review of the differences between the three main ethnic groups in Afghanistan (Pashtuns, Tajiks, Hazaras) in terms of religion, language and face is conducted and the findings indicate that the apparent identity in terms of resemblance to Iranians leads to greater integration of Afghans, and when this apparent similarity intersects with the Persian language and the Shiite religion, the two strategies of integration and assimilation reach their peak. But among the ethnic features, there are many paradoxical intersections that cause parts of the identity of each of the Hazara, Tajik, and Pashtun ethnics that are compatible with Iranian culture to be accepted and parts of the same identity to be rejected. For this reason, having a different face, being Sunni, and the Pashto language are all characteristics that make immigrants consider themselves "other" and alien, and choose strategies of separation or marginalization

    Keywords: Identity, ethnicity, Afghan, Immigration, Intercultural adaptability
  • Fereshteh Bahrami, Esmaeil saadipour *, Akbar Nasrollahi Pages 41-72

    The purpose of this study was to develop and validate a media literacy training program and determine its effectiveness in reducing Internet addiction and improving the quality of life of teenagers in Karaj. In the present study, the development of the educational program, the qualitative part and the evaluation of the effectiveness of the educational program had a quantitative part. In the qualitative part, it was a type of thematic analysis with a sequential exploratory design and in a quantitative part, it was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included teenager students aged 15 to18 years in Karaj in 1397, which was a sample of 400 teenagers who were diagnosed with Internet addiction using the Internet Addiction Questionnaire, of which 40 were randomly selected and randomly assigned to the experimental and control groups. For the teenagers in the experimental group, a media literacy training program was conducted in 10 sessions, each session lasting one hour. Data analysis was performed using multivariate and univariate analysis of covariance. The results showed that media literacy training significantly reduced Internet addiction in the experimental group participants. Education also had a significant effect on quality of life and its components; But in the components of social functioning, emotional problems and physical pain were not significantly effective. Based on the findings of the present study, it can be concluded that the media literacy training program can be used as an effective intervention to reduce Internet addiction and increase the quality of life of teenagers

    Keywords: Media Literacy Training Program, internet addiction, quality of life, Teenagers, Internet
  • mokhtar zakeri, mahmoud sabahi zade* Pages 73-98

    The purpose of this study is the pathology of media literacy consumption among different strata of society in Hormozgan. Qualitative research method and research community includes different strata of Minab city. The results show that media literacy injuries include five categories of mental-ideological injuries, financial injuries, psychological injuries, social injuries and moral injuries. Among these, the categories of mental-ideological injuries, social injuries and moral injuries have the highest frequency and prominence, and financial injuries and psychological injuries are in the next degrees. Six categories of weakness in communication infrastructure, foreign media propaganda, weakness in human relations in society, lack of knowledge, weakness in the field of planning and monitoring of communication organs and media addiction are the causes of media literacy harms. Among these, the components of foreign dissident media advertising and lack of knowledge have the highest frequency and other components are in the next ranks. The four categories of promoting media knowledge, promoting face-to-face human relations at the community level, managing cyberspace and strengthening the motivation to support and use internal cyberspace are ways to prevent the harms of media literacy. The components of promoting media knowledge and cyberspace management are the most prominent among them, and the categories of promoting face-to-face human relations at the community level and strengthening the motivation to support and use cyberspace are of paramount importance.

    Keywords: Media Pathology, media literacy, minab, city Community of Hormozgan Province
  • Hamed Akbarpour, Ali Alizadeh *, Shahla Sharifi Pages 99-118

    The purpose of this study is to study and cognitively compare the cultural distance between the two non-adjacent language communities of Russia and Greece in terms of instrumental view towards women from the perspective of cultural linguistics. For this purpose, 330 common tool-words in the comprehensive German list were equated into these two languages and then the frequency of feminine grammatical gender in them was extracted as an indicator in the theoretical framework of the research. The results of the Chi-square test with a significance level of 0.416 show that the difference between the two frequencies is not significant but still exists and the feminine grammatical gender in Greek tool-words is more than Russian. The insignificance of this difference can be found in the cultural convergence based on common religious foundations, the spread of Greek cultural conceptualizations to Russia, the commonalities of Hofstede’s cultural dimensions and the proximity of basic human values. On the basis of this study, the instrumental view towards women among Russians is less than the Greek.

    Keywords: cultural linguistics, cognitive linguistics, Russian, Greek, Female Instrumentalism, grammatical gender
  • Valiyollah Nasiri* Pages 119-144

    The purpose of this study is to reflect the social status of Bakhtiari women through clothing before marriage, during marriage and after marriage. In this article, based on the view of anthropologist Van Janp and analysis of this view, we will deal with Bakhtiari women's clothing. In rites of passage, the etiquette is the transition from one social situation to another, which may vary according to different ethnicities and cultures. In Iran, there are different ethnic groups, each of which has different rites of passage. This article focuses on the customs of the Bakhtiari people (one of the tribes of Iran), has tried to study and analyze the type of clothing of Bakhtiari girls in three stages before marriage, during marriage and after marriage. The present paper is a combination of field and library methods, documentation and content analysis. The results of the study show that women in Bakhtiari culture choose their clothes based on their position and status and pay attention to color, clothing decoration and appropriate to the seasons of the year, and Bakhtiari women and girls by changing the type of clothing in each stage of life finds a new position in the process of socializing. The color of clothes and the type of clothing of Bakhtiari girls and women at every stage of life, reflects the responsibilities and expectations that they face in each period of life, according to biological and natural conditions. The type of clothing worn by Bakhtiari girls and the different meaning of the color of these clothes have made their culture different from other Iranian ethnic groups.

    Keywords: Rites of Passage, Bakhtiari people, Clothing, girls, Women
  • Farahnaz Yousefi* Pages 145-172

    Since the family system in Balochistan is a traditional religious type and also the trend of modernity has affected various societies, so the Baloch community is no exception. The purpose of this article is to address the impact and reflection of modernity on the lifestyle of traditional Baloch families and the method in this research is descriptive-analytical. It should be noted that the library method for reviewing the texts and content of the materials used, relies more on scientific articles. In this research, field methods such as the author's observations and experiences, conversations with a number of university women and religious leaders, and a questionnaire have also been used. This article is inspired by the theory of modernization, which is used to explain the process of modernization in societies. After defining modernity and discussing the results, it indicates that today's generation does not adhere to the traditional teachings of the family and this issue will face more challenges over time. In other words, in contrast to tradition and modernity, modern values gradually marginalize traditional values. To deal with this phenomenon, traditional methods alone cannot be of much use, but a modern approach must be taken to confront modernity.

    Keywords: modernity, tradition, lifestyle, Baloch Family, Iran