فهرست مطالب

پژوهشهای تولیدات دامی - پیاپی 35 (بهار 1401)

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 35 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زانکو روحی، شهریار مقصودلو*، زهرا تراز، فرزاد قنبری صفحات 1-11
    مقدمه و هدف

    براساس توصیه برخی مراجع تغذیه طیور همچون انجمن ملی تحقیقات (1994NRC)، دوره پرورش بلدرچین ژاپنی در حال رشد شش هفته در نظر گرفته شده و تنها یک تراکم پروتیینی در کل دوره پرورش توصیه شده است. این در حالی است که احتیاجات اسید آمینه ای بلدرچین های درحال رشد مشابه آنچه که در مورد جوجه های گوشتی وجود دارد با افزایش سن به صورت درصد جیره کاهش می یابد و اعمال یک سطح پروتیین در کل دوره پرورش باعث کمبود یا زیاد بود سطح اسید های آمینه نسبت به احتیاجات روزانه می گردد. با توجه به هزینه بالای پروتیین در جیره غدایی بلدرچین و با در نظر گرفتن این نکته که در حال حاضر تحقیقات اندکی در زمینه تاثیر سطوح پروتیین خوراک در فاز های مختلف رشد بر عملکرد بلدرچین صورت گرفته است، این تحقیق با هدف بررسی اثر رژیم های مختلف پروتیینی بر عملکرد های تولیدی و اقتصادی و همچنین خصوصیات لاشه بلدرچین های ژاپنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش با تعداد 360 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×3 (3 سطح پروتیین: پایین L))=20، متوسط M))=22 و بالا (H)=24 درصد در دوره میانی (8- 21 روزگی) × همین سطوح پروتیین جیره در دوره پایانی (22-42 روزگی)) با 9 تیمار، 5 تکرار و 8 قطعه بلدرچین در هر تکرار انجام شد. همه جوجه ها از زمان تفریخ تا سن 7 روزگی، از جیره دوره آغازین دارای 24 درصد پروتیین و 2900 کیلوکالری در کیلو گرم انرژی قابل متابولیسم مصرف نمودند و بعد از آن برنامه های پروتیینی L×L، M×L، H×L، ، L×M، M×M ، H×M، L×H، M×H و H×H را دریافت نمودند. صفات تولیدی مثل مصرف خوراک، افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید و همچنین برخی صفات اقتصادی مثل هزینه خوراک به اضافه وزن و بازده ناخالص اقتصادی به ازای هر بلدرچین و برخی صفات مربوط به خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت مثل درصد لاشه قابل مصرف، ظرفیت نگهداری آب گوشت و شاخص فساد اکسیداتیو گوشت اندازه گیری و یا محاسبه شدند.   

    یافته ها

    در 8 تا 42 روزگی سطوح مختلف پروتیینی در دوره میانی تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی نداشت. درحالیکه سطوح بالاتر پروتیین (22 و 24 درصد)  دوره پایانی به طور معنی دار باعث بهبود افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و شاخص تولید شد (0/05>p). سطوح پروتیین در دوره میانی و دوره پایانی اثر معنی دار بر بازده ناخالص اقتصادی نداشت اما افزایش سطح پروتیین در دوره پایانی باعث افزایش معنی دار (0/05>p) هزینه خوراک به افزایش وزن در 8-42 روزگی شد. سطوح مختلف پروتیین تاثیر معنی داری بر راندمان لاشه، ظرفیت نگهداری آب گوشت و شاخص فساد اکسیداتیو گوشت نداشتند.

     نتیجه گیری

    برای عملکرد مطلوب و اقتصادی بلدرچین، می توان رژیم پروتیینی با حداقل 20 درصد در دوره میانی و 22 درصد پروتیین در دوره پایانی راتوصیه نمود.

    کلیدواژگان: بازدهی اقتصادی، بلدرچین ژاپنی، رژیم پروتئین، عملکرد، لاشه، مرحله میانی، مرحله پایانی
  • عذرا حسنوند، حشمت الله خسروی نیا*، بهمن پریزادیان کاوان صفحات 12-18
    مقدمه و هدف

    کاهش چربی خون تاثیر مثبتی بر سلامت قلب و عروق و به دنبال آن بهبود عملکرد تولیدی پرندگان دارد. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن دو داروی کاهش دهنده چربی خون آتوروستاتین و جم فیبروزیل در یک جیره غذایی پلت شده بر عملکرد تولیدی و فراسنجه های مرتبط با پاسخ ایمنی در جوجه های گوشتی اجرا شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 54 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308  در سن 10 روزگی برای بررسی اثرات سه تیمار آزمایشی شامل  جیره شاهد (بدون افزودنی)، جیره شاهد به همراه 20 mg/kg آتوروستاتین و جیره شاهد همراه 1800 mg/kg  جم  فیبروزیل مورد استفاده قرار گرفت. تاثیر هر  تیمار در نه تکرار و دو پرنده در هر تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی شد.

    یافته ها

    افزودن جم فیبروزیل به جیره باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک جوجه ها در سن 14 تا 42 روزگی شد (0/05>p). تاثیر داروهای کاهنده چربی بر وزن اندام های ایمنی و شمارش تفریقی گلبول های سفید معنی دار نبود. جیره های آزمایشی تاثیر معنی داری بر تیتر آنتی بادی علیه ویروس بیماری نیوکاسل در سن 21 روزگی داشتند (0/05>p). در این سن کمترین تیتر آنتی بادی علیه ویروس بیماری نیوکاسل در پرندگان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی جم فیبروزیل مشاهده شد. برای میانگین تیتر آنتی بادی علیه ویروس بیماری های گامبورو و آنفلوانزا در سن 21 روزگی و ویروس های بیماری های گامبورو، نیوکاسل و آنفلوانزا در 35 روزگی تفاوت معنی داری بین  گروه های آزمایشی مشاهده نشد. تفاوت معنی داری میان جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره غذایی پایه و جیره حاوی داروهای کاهنده چربی از نظر میزان التهاب ناشی از آنتی ژن فیتوهماگلوتینین در پرده بین انگشتان پا مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    افزودن داروهای کاهنده چربی آتوروستاتین و جم فیبروزیل در جیره غذایی مرغ گوشتی تاثیر قابل توجهی در بهبود پاسخ ایمنی پرنده نداشت.

    کلیدواژگان: آتورواستاتین، ایمنی سلولی، ایمنی هومورال، جم فیبروزیل، مرغ گوشتی
  • مریم میردریکوندی، محمد محمودی*، پرویز فرهومند، عباس مسعودی، محسن امیدی صفحات 19-27
    مقدمه و هدف

    این آزمایش به منظور بررسی اثر مصرف سطوح مختلف جیره ای دانه شاهدانه  (Cannabis sativa L.) بر پارامتر های رشد جوجه های گوشتی برآورد شده توسط مدل ریاضی گمپرتز و شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از 192 قطعه جوجه خروس یک روزه (Ross 308) با چهار تیمار جیره ای شاهد (فاقد شاهدانه)، 2/5 درصد، 5 درصد و 7/5 درصد شاهدانه در چهار تکرار (هرتکرار شامل 12 قطعه جوجه) در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. در طول دوره پرورش جوجه ها به آب و خوراک دسترسی آزاد داشتند. برای ارزیابی پارامترهای رشد، وزن تجمعی بدن پرندگان با مدل گمپرتز برازش شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطوح مختلف دانه شاهدانه  اثر معنی داری بر پارامترهای رشد در جوجه های گوشتی نداشت. نرخ رشد در هفته های اول تا پنجم دوره پرورش جوجه های گوشتی به طور معنی داری تحت تاثیر افزودن جیره ای دانه شاهدانه  قرار گرفت. نتایج مقایسه شاخص های نکویی مدل ها نشان داد که مدل غیرخطی گمپرتز با داشتن ضریب تعیین بالاتر و میانگین مربعات خطا، میانگین انحراف مطلق، میانگین درصد خطای مطلق و اریبی کمتر در مقایسه با شبکه عصبی مصنوعی، برآورد بهتری از وزن جوجه های گوشتی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که سطوح مختلف جیره ای دانه شاهدانه اثر معنی داری بر فراسنجه های رشد جوجه های گوشتی شامل ضریب رشد نسبی، وزن زنده در زمان بلوغ، نقطه عطف منحنی رشد و وزن بدن در زمان نقطه عطف منحنی رشد نداشت. نرخ رشد در هفته های اول تا پنجم دوره پرورش جوجه های گوشتی به طور معنی داری تحت تاثیر افزودن جیره ای دانه شاهدانه  قرار گرفت. از طرفی نتایج این تحقیق حاکی از این بود که مدل گمپرتز توانست وزن 42 روزگی جوجه های گوشتی را با دقت بیشتری در مقایسه با مدل شبکه عصبی مصنوعی برآورد کند.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، شاهدانه، شبکه عصبی مصنوعی، مدل گمپرتز
  • سمیه سالاری*، محمدرضا قربانی، محمدرضا نهیرات صفحات 28-39
    مقدمه و هدف

    کنجاله تخم پنبه محصول فرعی حاصل از جدا‏سازی روغن از تخم پنبه می ‏باشد که به علت داشتن گوسیپول، اسیدهای چرب سیکلوپروپنویید، فیبر زیاد و کیفیت پایین پروتیین، استفاده از آن در تغذیه طیور محدود شده است. به این منظور در مطالعه حاضر، تاثیر سطوح مختلف کنجاله تخم پنبه به همراه سیلی مارین، بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

      تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف کنجاله تخم پنبه (صفر، 12 و 24 درصد جیره) و سطوح مختلف سیلی مارین (0 و 600 میلی گرم در کیلوگرم جیره) بودند که در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 با 6 تیمار با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی اجرا شدند. جیره ‏های آزمایشی برای دوره آغازین (1 تا 21 روزگی) و دوره پایانی (22 تا 42 روزگی) بر اساس احتیاجات توصیه شده انجمن ملی تحقیقات نوشته شد. اضافه وزن بدن و مصرف خوراک به صورت هفتگی بررسی شد. در روز 42 پرورش نیز خونگیری به منظور بررسی فراسنجه های لیپیدی خون انجام گرفت. وزن سینه، ران ها، چربی حفره بطنی، کل دستگاه گوارش، کبد، طحال و بورس فابرسیوس نیز در رزو 42 اندازه گیری و داده‏ های آن به صورت درصدی از وزن زنده گزارش شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در دوره آغازین، افزودن سیلی مارین به جیره حاوی 12 درصد کنجاله تخم پنبه به طورمعنی داری باعث افزایش مصرف خوراک شد. در دوره رشد و نیز کل دوره افزودن سیلی مارین به جیره شاهد باعث کاهش معنی دار مصرف خوراک شد. در سطوح مختلف کنجاله تخم پنبه، افزودن سیلی مارین نتوانست تاثیر معنی داری بر اضافه وزن و ضریب تبدیل خوراک جوجه های گوشتی داشته باشد. بالاترین وزن نسبی ران در پرندگان تغذیه شده با جیره بدون تخم پنبه و سیلی مارین مشاهده شد (0/05p<). بیشترین وزن سینه مربوط به تیمار بدون کنجاله تخم پنبه و حاوی سیلی مارین بود اما بالاترین وزن دستگاه گوارش مربوط به پرندگان دریافت کننده جیره دارای 12 درصد کنجاله تخم پنبه و سیلی مارین بود (0/05p<). افزودن سیلی مارین در عدم حضور کنجاله تخم پنبه باعث کاهش معنی دار غلظت LDL سرم خون شد اما در حضور کنجاله تخم پنبه (سطح 12 درصد) افزایش معنی دار این فراسنجه را در پی داشت (0/05<p). افزودن سیلی مارین در عدم حضور کنجاله تخم پنبه باعث افزایش معنی دار و در حضور کنجاله تخم پنبه باعث کاهش غلظت تری گلیسرید خون شد هر چند این کاهش در سطح 24 درصد معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن سیلی مارین در سطح 600 میلی گرم در کیلوگرم به جیره دارای کنجاله تخم پنبه در جوجه های گوشتی نتوانست اثرات منفی ناشی از گوسیپول را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تری گلیسرید، چربی حفره بطنی، سیلی مارین، ضریب تبدیل خوراک، گوسیپولرید
  • مازیار محیطی اصلی*، مطهر رهنمای قلعه رودخانی صفحات 40-50
    مقدمه و هدف

    اسیدهای آلی یکی از جایگزین های آنتی بیوتیک های محرک رشد هستند که اثرات مفیدی بر عملکرد حیوان و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش دارند. به طور کلی، افزودن اسیدهای آلی به خوراک سبب کاهش pH خوراک و دستگاه گوارش، تحریک رشد، کمک به غلبه جمعیت باکتری های مفید بر باکتری های بیماری زا و کاهش متابولیت های سمی تولید شده توسط باکتری های مضر می شوند.

    مواد و روش ها

    تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در آزمایشی به 4 تیمار آزمایشی، 4 تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 200، 300 و 500 میلی لیتر اسیدیفایر در 1000 لیتر آب آشامیدنی بودند.

    یافته ها

    ضریب تبدیل خوراک در جوجه هایی که دو سطح 200 و 500 میلی لیتر اسیدیفایر در 1000 لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند، نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/01>p). شاخص کارایی اروپایی در تمام سطوح اسیدیفایر نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود و روند افزایشی خطی معنی داری داشت (0/05>p). جوجه هایی که 500 میلی لیتر اسیدیفایر در آب دریافت کردند، کمترین ضریب تبدیل خوراک (1/64 در برابر 1/80؛ 0/01>p) و بیشترین شاخص کارایی اروپایی (394 در برابر 332؛ 0/05>p) را نسبت به شاهد داشتند. وزن بورس فابرسیوس، طحال و پانکراس در جوجه های دریافت کننده سطوح مختلف اسیدیفایر بیشتر از گروه شاهد بود (0/05>p). pH پیش معده و ژنوم جوجه هایی که 500 میلی لیتر اسیدیفایر و  pH  دوازدهه جوجه هایی که 300 میلی لیتر اسیدیفایر دریافت نمودند، نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/05>p). افزودن اسیدیفایر به آب آشامیدنی جوجه های گوشتی تفاوتی در شمار باکتری های لاکتوباسیلوس، کلی فرم ها و اشریشیا کلی در ایلیوم ایجاد نکرد (0/05>p). ضخامت لایه لامینا پروپریا در جوجه هایی که سطح 300 میلی لیتر اسیدیفایر دریافت کردند، نسبت به سطح 200 میلی لیتر اسیدیفایر افزایش یافت (0/05>p). افزودن سطوح مختلف اسیدیفایر به آب آشامیدنی جوجه های گوشتی اثری بر عیار آنتی بادی علیه SRBC و نیوکاسل نداشت. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که سطح 500 میلی لیتر اسیدیفایر در 1000 لیتر آب آشامیدنی با افزایش وزن اندام های گوارشی نظیر پانکراس نسبت به تیمار شاهد و اسیدی کردن نواحی ابتدایی دستگاه گوارش، سبب بهبود عملکرد رشد می شود.

    کلیدواژگان: اسیدیفایر، پاسخ ایمنی، جوجه گوشتی، جمعیت میکروبی روده، ریخت شناسی روده، عملکرد رشد
  • هادی اردشیری، مرتضی چاجی*، امید خراسانی، فرشاد باغبان صفحات 51-61
    مقدمه و هدف

    رشد و تکامل طبیعی ساختار بافتی شکمبه و جذب از شکمبه نگاری به ساختار مورفولوژی آن بستگی دارد و تغییر در مورفولوژی زمینه ساز اختلال در اعمال بافت‏ های مذکور است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر استفاده از سرشاخه ‎‏ی کامل برهان (برگ با غلاف حاوی دانه) بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه، کبد و کلیه ‏ها انجام شد.

    مواد و روش ها

    در آزمایش حاضر از 24 راس بره نر عربی 3/1 ± 8 ماهه با وزن 34/5± 8/28 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 8 تکرار استفاده شد. تیمارهای شامل 1- جیره‏ی شاهد (حاوی یونجه و فاقد سرشاخه ‏ی کامل برهان) 2- جیره شاهد + 50 درصد جایگزینی سرشاخه ی کامل برهان با یونجه  3- جیره شاهد + 75 درصد جایگزینی سرشاخه ‏ی کامل برهان با یونجه بودند. در پایان آزمایش تعداد سه بره از هر تیمار که وزن آنها به میانگین نزدیک‏تر بود انتخاب و ذبح شدند و از بافت‏ های دستگاه گوارش، کبد و کلیه‏ ها نمونه ‏گیری انجام شد.

    یافته ها

    ضخامت کل دیواره ‏ی نگاری در تیمارهای حاوی 50 و 75 درصد سرشاخه‏ ی کامل برهان از تیمار شاهد بیشتر بود و در تیمار دریافت کننده‏ ی 50 درصد نسبت به تیمار شاهد معنی‏ دار بود (0/05>p). ضخامت لایه عضلانی نگاری در تیمار دریافت کننده‏ی 50 درصد بیشتر از تیمار شاهد و 75 درصد بود و نسبت به تیمار 75 درصد معنی‏دار بود (0/05>p). بین سایر شاخص ‏ها نگاری اختلاف معنی‏ داری مشاهده نشد. ضخامت کل دیواره‏ ی شکمبه و ضخامت لایه عضلانی آن در تیمارهای 50 درصد و 75 درصد از تیمار شاهد بیشتر بود (0/05>p). بین سایر شاخص‏ های شکمبه اختلاف معنی ‏داری مشاهده نشد. ارتفاع پرز شکمبه و نگاری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت؛ اما ارتفاع پرزهای شکمبه در تیمار شاهد به صورت عددی بیشتر از تیمارهای 50 درصد و 75 درصد بود. بجز نفوذ سلول‏ های التهابی تک هسته در داخل پرزهای شکمبه و نگاری، سایر ساختارهای مورفولوژیک سالم بودند. کبد و کلیه ‏ها در تیمار شاهد نسبت به سایر تیمارها شرایط بهتری داشتند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، طبق نتایج آزمایش حاضر، تاثیر منفی قابل توجهی بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه، کبد و کلیه‏ ها مشاهده نشد، حتی نتایج مثبتی نظیر کاهش نفوذ سلول‏ های التهابی در حین استفاده از گیاه برهان مشاهده شد، لذا می توان مصرف آن را در تغذیه دام پس از بررسی های عملکردی توصیه کرد.

    کلیدواژگان: بافت، پرز، تانن، سلول های التهابی، متابولیت های ثانویه، نگاری
  • محمد گیوه چی، عین الله عبدی، مقصود بشارتی*، ذبیح الله نعمتی صفحات 62-71
    مقدمه و هدف

    در شرایط فعلی کشور که کمبود مواد خوراکی مورداستفاده در تغذیه دام وجود دارد استفاده از ضایعات می تواند از سه جنبه کم کردن وابستگی دام به غلاتی که توسط انسان مصرف می شود، کاهش هزینه تامین مواد مغذی موردنیاز دام و حذف برنامه های پرهزینه ازبین بردن پس مانده های صنایع تبدیلی کشاورزی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست حاصل از انباشت این پس مانده ها موردتوجه و عمل قرار گیرد. تفاله خرما محصولی است که پس از استخراج شیره خرما به دست می آید و قسمت گوشتی و پوسته خرما را شامل می شود. تفاله خرما می تواند جانشین منابع گران قیمت کربوهیدرات شود. هدف از این طرح بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف تفاله خرما بر کیفیت، فراسنجه های تخمیری و گوارش پذیری یونجه سیلو شده و تعیین بهترین سطح استفاده از تفاله خرما در یونجه سیلو شده بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: یونجه (شاهد)، یونجه 97/5 درصد + تفاله خرما 2/5 درصد، یونجه 95 درصد + تفاله خرما 5 درصد، یونجه 92/5 درصد + تفاله خرما 7/5 درصد، یونجه 90 درصد + تفاله خرما 10 درصد، یونجه 87/5 درصد + تفاله خرما 12/5 درصد، یونجه 85 درصد + تفاله خرما 15 درصد، یونجه 72/5 درصد + تفاله خرما 17/5 درصد، یونجه 80 درصد + تفاله خرما 20 درصد. به منظور برآورد فراسنجه های تولید گاز، از آزمون تولید گاز استفاده شد. پایداری هوازی سیلاژ یونجه در ساعت های مختلف پس از بازکردن درب سیلوها ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنی داری از لحاظ ترکیب شیمیایی وجود دارد. در بین تیمارهای آزمایشی یونجه سیلاژ شده دارای 15 درصد تفاله خرما کمترین میزان نیتروژن آمونیاکی را در مقایسه با سایر تیمارها به طور معنی داری به خود اختصاص داد. افزودن سطوح مختلف تفاله خرما به سیلاژ یونجه به طور معنی داری میزان pH حاصل از سیلاژ را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد (0/05).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از تفاله خرما به منظور بهبود ارزش تغذیه ای، فراسنجه های تخمیری، گوارش پذیری و پایداری هوازی سیلاژ یونجه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سیلاژ، تفاله خرما، پایداری هوازی، فراسنجه تخمیری
  • فرزاد قنبری*، جواد بیات کوهسار صفحات 72-84
    مقدمه و هدف

    بقایای کشاورزی پتانسیل خوبی برای استفاده در جیره نشخوارکنندگان به عنوان منابع انرژی دارند. عدم تعادل مواد مغذی و مقدار بالای لیگنین استفاد از این محصولات در جیره نشخوارکنندگان را با محدودیت مواجه کرده است. ارزش تغذیه ای این ترکیبات لیگنوسلولزی را به کمک روش های مناسب عمل آوری می توان بهبود داد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر عمل آوری شیمیایی بر ارزش تغذیه ای بقایای خلر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه های بقایای خلر توسط هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اکسید کلسیم (160 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اسید هیدروبرومیک (60 میلی لیتر در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلی لیتر در کیلوگرم ماده خشک) عمل آوری شدند. ترکیب شیمیایی نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد AOAC تعیین شد. آزمایش تجزیه پذیری شکمبه ای با استفاده از تکنیک کیسه های نایلونی انجام شد. به منظور برآورد فراسنجه های تولید گاز، از آزمون تولید گاز استفاده شد. قابلیت هضم برون تنی نمونه ها با استفاده از روش کشت بسته تعیین شد.

    یافته ها

    عمل آوری بر تغییرات ترکیب شیمیایی بقایا موثر بود (0/05p<). تیمارهای اکسید کلسیم، پراکسید هیدروژن و هیدروکسید سدیم باعث افزایش خاکستر شدند. به جز اسیدهیدروبرومیک، در سایر تیمارها مقدار پروتیین خام کاهش یافت. ترکیبات شیمیایی مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی را کاهش دادند. مقادیر کل مواد مغذی قابل هضم، انرژی خالص برای شیردهی و انرژی خالص برای رشد در نمونه های عمل آوری شده افرایش یافتند. پتانسیل (0/0005p=) و نرخ تولید گاز، و فراسنجه های تخمینی مربوط به آن (0/0001p<) در نمونه های عمل آوری شده کمتر از شاهد بود. تیمارهای اسید هیدروبرومیک و اکسید کلسیم مقدار قابلیت هضم ماده خشک و تیمار اکسید کلسیم مقدار قابلیت هضم ماده آلی را در شرایط برون تنی کاهش دادند (0/0001p<). مقدار pH محیط کشت توسط ترکیبات شیمیایی افزایش یافت (0/0001p<). اما نیتروژن آمونیاکی بین تیمارهای مختلف یکسان بود. تیمارهای هیدروکسید سدیم، پراکسید هیدروژن و اسید هیدروبرومیک توده میکروبی تولید شده (0/0004p=) و بازده آن (0/0018p=) را افزایش دادند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، هرچند که عمل آوری باعث کاهش ترکیبات دیواره سلولی بقایای خلر شد، اما تاثیر مثبتی بر فراسنجه های تولید گاز و قابلیت هضم برون تنی نمونه ها نداشت.

    کلیدواژگان: آزمون تولید گاز، بقایای خلر، عمل آوری شیمیایی، قابلیت هضم برون تنی
  • تیمور تنها، مختار فتحی*، مهدی غلامی، ربیع رهبر صفحات 85-92
    مقدمه و هدف

    اسید چرب لینولییک کنژوگه (CLA) موجود در چربی شیر تاثیر مثبتی بر سلامت قلب و عروق دارد لذا تلاش ها بر افزایش این اسید چرب در شیر گاو متمرکز شده است. نشان داده شده است که یونوفرهایی از جمله موننسین در تغذیه گاوهای شیرده سبب افزایش عملکرد تولید شیر و توان ایمنی بدن می شوند. علاوه بر آن احتمالا موننسین با تاثیرات مفید بر تولید شیر و توان ایمنی بدن، بر ترکیب شیر و الگوی اسیدهای چرب شیر گاوهای شیری نیز موثراست. بنابراین هدف اصلی از اجرای این آزمایش، بررسی تاثیر موننسین بر تولید، ترکیب و الگوی اسیدهای چرب شیر در گاوهای هلشتاین است.

    مواد و روش ها

    4 راس گاو شیرده هلشتاین چند شکم زا (میانگین زایش 3/5)  با میانگین وزنی14 ± 507 و روزهای شیردهی 16± 91 روز در قالب یک طرح مربع لاتین چرخشی (گردان) 4× 4 به طور تصادفی به چهار جیره آزمایشی اختصاص داده شدند. جیره های آزمایشی شامل سطوح 0، 250، 350 و 450 میلی گرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک جیره بودند. هر گاو در طی 4 دوره، تمام جیره های آزمایشی را دریافت کرد. طول هر دوره آزمایشی 21 روز بود که 14 روز اول هر دوره برای سازش پذیری گاوها و 7 روز آخر برای جمع آوری داده ها در نظر گرفته شد. جیره های غذایی با استفاده از نرم افزار  NRC(2001) متعادل شدند. نسبت علوفه به کنسانتره در هر چهار جیره، 44 به 56 درصد بود. گاوها روزانه دو بار دوشیده شدند و رکورد هر دو وعده به عنوان رکورد روزانه ثبت می شد. نمونه های خوراک و پس آخور برای ماده خشک، ماده آلی، پروتیین خام، چربی خام، NDF آنالیز شدند. تولید شیر نیز در دوره 7 روزه جمع آوری داده ها به صورت روزانه ثبت گردید. در روزهای 17 و 18 هر دوره آزمایشی نمونه گیری از شیر انجام شد. الگوی اسیدهای چرب  نمونه شیر در آزمایشگاه تغذیه اداره دامپزشکی ایلام با دستگاه گاز کروماتوگرافی تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد افزودن موننسین تولید شیر خام و شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی را به طور معنی داری افزایش داد (0/05>p). همچنین موننسین، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در چربی شیر را کاهش داد اما بر غلظت اسیدهای چرب متوسط زنجیر و بلند زنجیر اثر معنی داری نداشت. افزودن موننسین غلظت اسیدهای چرب اشباع را کاهش و غیر اشباع های 18:1 (امگا-9) و 18:1 (ترانس-9) و اسید لینولییک کونژوگه (سیس9-، ترانس-11) شیر را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    در مجموع  این پژوهش نشان داد موننسین سبب افزایش تولید شیر، غلظت اسیدهای چرب غیراشباع، اسید لینولییک کونژوگه چربی شیر و کاهش غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و اسیدهای چرب اشباع در چربی شیر می شود.

    کلیدواژگان: اسید لینولئیک کونژوگه، الگوی اسیدهای چرب شیر، تولید شیر، موننسین
  • حاجی محمد خلیل زاد، تقی قورچی*، بهروز دستار، عبدالحکیم توغدری صفحات 93-99
    مقدمه و هدف

    کنجاله دانه کتان سرشار از موادمغذی مختلف به ویژه پروتیین خام و انرژی است و می تواند به عنوان خوراک پروتیبنی برای حیوان استفاده شود. حدود 3/13 انرژی قابل هضم (مگاژول بر کیلوگرم براساس ماده خشک) و 32 تا 37 درصد پروتیین خام دارد. دارای پروفایل اسیدآمینه متعادل و پروتیین تجزیه پذیر موثر شکمبه کمی دارد. علاوه بر این ، گزارش شده است که کنجاله دانه کتان دارای مقدار بیشتری فنول ها و فلانویید نسبت به دانه های خود دارد. هم چنین، فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی از خود نشان می دهد که برای رشد و سلامت حیوانات مفید است. این ویژگی ها در خوراک نشخوارکنندگان مطلوب است.  با این حال، مطالعات در مورد جایگزینی کنجاله پنبه دانه با کنجاله دانه کتان در میش محدود است. هدف از این آزمایش، بررسی اثرات جایگزینی کنجاله دانه کتان به جای کنجاله پنبه دانه بر فراسنجه های خون، فعالیت آنزیم های فیبرولتیک شکمبه ای و سیستم ایمنی در میش ها بود.

    مواد و روش ها

    کنجاله کتان به جای کنجاله پنبه دانه در این تحقیق در سطوح صفر، 33، 66 و 100 درصد استفاده شد. در این آزمایش از 4 راس میش غیر آبستن  در قالب یک طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه استفاده شد. روزانه دو وعده خوراک در ساعات 8 و 16 در اختیار حیوانات قرار گرفت. خون گیری برای اندازه گیری فراسنجه های خون (گلوکز، تری گلیسیرید، نیتروژن اوره ای خون، کلسترول، HDL- کلسترول، LDL-کلسترول و VLDL-کلسترول و سیستم ایمنی (گلبول های سفید خون، لنفوسیت، منوسیت، گرانولوسایت، گلبول های قرمز خون، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط هموگلوبین، وزن متوسط هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین در سلول، دامنه پراکندگی سلول قرمز، پلاکت ها، حجم متوسط پلاکت های، دامنه حجم پلاکت ها) در پایان دوره21 روزه انجام شد. برای اندازه گیری فراسنجه های شکمبه ای (pH، نیتروژن آمونیاکی و آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز) در انتهای هر دوره روز 20 از مایع شکمبه نمونه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش کنجاله دانه کتان به جای کنجاله پنبه دانه مقدار نیتروژن اوره ای خون، کلسترول و HDL-کلسترول افزایش پیدا کرد (0/05>p). مقدار هموگلوبین بین تیمارها تفاوت معنی داری داشتند و بیشترین مقدار آن مربوط به تیمار 100 درصد کنجاله کتان بود (0/05>p). فعالیت میکروکریستالین سلولاز با افزایش سطوح کنجاله دانه کتان در هر سه بخش فعالیت آنزیمی (داخل سلولی، خارج سلولی و وابسته به ذرات) به طور معنی دار کاهش پیدا کرد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    درمجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد کنجاله دانه کتان را به جای کنجاله پنبه دانه می توان تا 100 درصد در جیره غذایی میش ها بدون تاثیر در سلامتی دام جایگزین کرد.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، فراسنجه های خونی، فعالیت آنزیمی، کنجاله کتان، کنجاله پنبه دانه، میش
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا*، ابوذر نجفی صفحات 100-108
    مقدمه و هدف

    استرس اکسیداتیو یک عامل مهم در عملکرد ضعیف اسپرم است که باعث تغییرات مورفولوژیکی، و آسیب اکسیداتیو می شود، پژوهش های مختلف نشان داده اند آنتی اکسیدان ها میتوانند تا حدودی  از آسیب های اکسیداتیو طی انجماد بکاهند. درواقع آنتی اکسیدان ها باعث کاهش، حذف و غیر فعال سازی رادیکال های آزاد می شوند، بسیاری از ترکیبات نظیر برخی از عصاره های گیاهی، برخی مواد شیمیایی صنعتی و برخی از اسیدهای آمینه می توانند به عنوان آنتی اکسیدان فعالیت کرده و رادیکال های آزاد را در محیط خنثی کنند لوتیولین عضو مهمی از خانواده فلاونوییدها است و به صورت گلیکوزیله در گیاهان وجود دارد و بر اساس مطالعات مشخص شده که لوتیولین دارای خواص آنتی اکسیدانی است. هدف از مطالعه حاضر کاهش میزان پراکسیداسیون لیپید و به حداقل رساندن تنش اکسیداتیو با افزودن سطوح مختلف لوتیولین در محیط انجمادی است.

    مواد و روش ها

    نمونه های منی از 15 قطعه خروس در سن 28 هفتگی جمع آوری شدند. اسپرم گیری از خروس ها به روش مالش پشتی-شکمی انجام گرفت. برای از بین بردن اثرات فردی پس از ارزیابی های اولیه، نمونه ها با هم مخلوط شدند و جهت اعمال برنامه های انجمادی مورد استفاده قرار گرفتند.  پس از رقیق سازی نمونه ها و افزودن سطوح صفر (شاهد)، 0/25، 0/5، 0/75، 1 و 1/25 میکرومولار لوتیولین، به رقیق کننده ی پایه (لیک) اسپرم ها به نسبت 1:20 افزوده شدند. نمونه های مورد آزمایش در دمای °C4 سردسازی شده و سپس در داخل ازت مایع منجمد گردیدند. یخ گشایی نمونه ها در دمای 37 درجه سانتی گراد انجام گرفت و سپس فراسنجه های تحرک بوسیله سیستم کامپیوتری کاسا، زنده مانی با تست ایوزین نیگروزین، یکپارچگی غشای پلاسمایی با تست هاست، ریخت شناسی بوسیله تست هانکوک و میزان مالون دی آلدهید تولید شده اندازه گیری شد و سپس داده های حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن سطوح 0/75 ، 1 و 1/25 میکرومول سبب افزایش معنی داری در تحرک کل و سطوح 0/75 و 1 باعث افزایش تحرک پیش رونده و VAP شد. علاوه بر این سطح 1 میکرومول لوتیولین سبب افزایش معنی داری در فراسنجهVSL شد (0/05 >P). نتایج نشان داد که سطوح 0/75 و 1 میکرومول باعث افزایش معنی داری در زنده مانی و سلامت غشا شد و همچنین سطح 0/75 میکرومول لوتیولین باعث شد میزان مالون دی آلدهید و درصد اسپرم هایی با ریخت شناسی غیرطبیعی کاهش پیدا کند (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن لوتیولین در رقیق کننده طی انجماد و یخ گشایی می تواند تاثیر مثبتی در بهبود کیفیت اسپرم خروس داشته باشد و متعاقبا سبب افزایش تحرک کل و پیش رونده بعد از انجماد و یخ گشایی گردد و همینطور سطح 0/75 میکرومولار توانست بهترین عملکرد را در بین سطوح مختلف افزوده شده در رقیق کننده داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسپرم خروس، تنش اکسیداتیو، فلاونویید
  • محسن شاهپوری، عیسی دیرنده*، بهرام شهره، محمد کاظمی فرد صفحات 109-117
    مقدمه و هدف

    پرورش دهندگان جوجه گوشتی بر اساس قیمت اقلام خوراک در بازار و امکان دسترسی به آنها، تجربه و سلیقه خود، از جیره هایی با ویژگی های گوناگون برای تغذیه جوجه ها استفاده می نمایند. اولین ویژگی جیره که مورد توجه قرار می گیرد، سطح انرژی جیره است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف انرژی بر متابولیت های خونی، حمعیت میکروبی و عملکرد جوجه های گوشتی سویه آرین بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از 200 قطعه جوجه گوشتی نژاد آرین یک روزه استفاده شد. پژوهش طی شش هفته و در غالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای مورد پژوهش شامل: 1- تیمار شاهد با سطح انرژی توصیه راهنما، 2- 50 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی کمتر نسبت به شاهد، 3- 100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی کمتر نسبت به شاهد و 4- 150 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی کمتر نسبت به شاهد بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که، کاهش سطح انرژی جیره تا سطح 150 کیلوکالری بر کیلوگرم نسبت به جیره کنترل، تاثیری بر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و فلور میکروبی نداشت  (0/05<p). همچنین در مورد فراسنجه های خونی، با کاهش سطح انرژی، مقدار گلوکز و لیپو پروتیین های با دانسیته بالا (HDL) افزایش معنی داری را نشان دادند (0/05>p). هیچگونه اثری از تیمارها بر جمعیت باکتریایی روده مشاهده نشد

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان می دهد که کاهش انرژی بر عملکرد پرنده تاثیری ندارد و نشان دهنده آن است که می توان انرژی جیره در گله های آرین را تا سطوح حتی کمتر از 150 کیلوکالری بر کیلوگرم نسبت به جیره کنترل نیز کاهش داد که این موضوع نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی دیگری دارد. همچنین با کاهش سطح انرژی، درصد سینه کاهش پیدا کرد که نیاز دارد نسبت انرژی به پروتیین در راهنمای این نژاد باید مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آرین، انرژی، خون گیری، ضریب تبدیل
  • حمیدرضا خدادادی، مهدی خدایی مطلق*، مهدی کاظمی بنچناری، حمیدرضا مومنی صفحات 118-123
    مقدمه و هدف

    در پژوهش حاضر، تاثیر سطوح مختلف عصاره پوست بادمجان (SME) (Solanum melongena) بر ویژگی های اسپرم قوچ نژاد فراهانی در شرایط نگه داری کوتاه مدت مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    گروه های آزمایشی شامل غلظت های مختلف عصاره (شاهد)، 2، 4، 6 و 8 میلی گرم در میلی لیتر در بافر تریس بودند. نمونه های منی از پنج راس قوچ جمع آوری شد. فراسنجه های اسپرماتوزویید در شرایط مایع در زمان های صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از نگه داری در دمای یخچال بررسی شدند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که اثر متقابل عصاره پوست بادمجان و زمان ذخیره سازی بر تحرک اسپرم، یک پارچگی غشاء، زنده مانی و تحرک پیشرونده اسپرم معنی دار بود (0/05<p) درصد یکپارچگی غشای اسپرم، در غلظت 2 درصد عصاره بالاترین مقدار بود (0/05<p) و تحرک پیشرونده اسپرم در غلظت 2 درصد بیشتر از سایر گروه ها نشان داده شد. با این حال، افزودن 2 درصد اثر بهتری نسبت به سایر تیمارها داشت (0/05<p).

     نتیجه گیری

    در نتیجه، افزودن عصاره پوست بادمجان در شرایط آزمایشگاهی به مایع منی قوچ در شرایط سرد نگهداری می تواند پارامترهای اسپرم را در طی ارزیابی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ذخیره مایع، عصاره پوست بادمجان، قوچ
  • نفیسه شکیبامهر، ناصر هرزندی*، نادر مصوری، ناهید مژگانی صفحات 124-129
    مقدمه و هدف

    بورخولدریا مالیی، عامل اتیولوژیک بیماری مشمشه است. تشخیص بالینی و باکتری شناسی مشمشه در مراحل اولیه بیماری دشوار است. برخی از روش ها مانند آزمایش ثبوت مکمل به دلیل سختی آزمایش و نتایج مثبت کاذب برای متخصصان دامپزشکی دردسرساز شده و موجب ضرر و زیان مالی صاحبان حیوانات می گردد. یکی دیگر از روش های تشخیصی آزمایش مالییناسیون است که به پرسنل آموزش دیده نیاز دارد. بنابراین ، برای تشخیص سریع و دقیق بیماری ، به ویژه در مناطقی که نمی توان از حیوانات نگهداری کرد ، باید از روش های جدید برای شناسایی بیماری استفاده کرد. وسترن بلات یک آزمایش تشخیصی سرولوژی است و توسط سازمان جهانی بهداشت حیوانات  توصیه شده است. هدف از این مطالعه، طراحی روش وسترن بلات با استفاده از لیپوپلی ساکارید حاوی آنتی ژن بورخولدریا مالیی، بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تعداد 75 سرم از جمعیت مختلف اسب ها از چندین منطقه جغرافیایی ایران جمع آوری شد. ویژگی و حساسیت تست های آزمایش ثبوت مکمل، الایزا و وسترن بلات برای تشخیص مششمه با استفاده از سرم های تهیه شده، مقایسه گردید. آزمایش الایزا بر اساس آنتی ژن های بورخولدریا مالیی و وسترن بلات با استفاده از آنتی ژن خالص شده بورخولدریا مالیی حاوی لیپوپلی ساکارید انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آزمون وسترن بلات و آزمون الایزا ویژگی بالاتری نسبت به آزمایش ثبوت مکمل  داشتند. حساسیت روش الایزا بر اساس آنتی ژن های بورخولدریا مالیی در مقایسه با آزمایش ثبوت مکمل  و آزمون وسترن بلات بالاتر بود. در نهایت حساسیت و ویژگی به ترتیب برای آزمایش ثبوت مکمل  (92/31 % و 98/38%)، وسترن بلات (92/31 % ، %100)  و الایزا (%100 و 100%) بدست آمد.

    نتیجه گیری

    آزمایش ثبوت مکمل برای مشمشه هنوز روش تجویز شده سرولوژیکی برای اهداف تجاری به منظور تایید سلامت حیوانات از نظر بیماری است. اما به دلیل حفظ امنیت زیستی کلنی های ارزشمند و گران قیمت اسب که پرورش آنها توسط اسب داران حرفه ای در مناطق مختلف ایران رو به توسعه می باشد بر اهمیت اعمال دقیق تر و هوشمندانه برنامه کنترل و ریشه کنی بیماری و ارتقاء توانایی های آزمایشگاهی تشخیص بیماری می افزاید تا امکان شناخت بهتر عامل بیماری و استفاده و بهینه سازی روش های تشخیصی مشمشه در کشور فراهم گردد. بنابراین ، تلاش برای بهبود و بهینه سازی بیشتر الایزا و وسترن بلات می بایست ادامه یابد.

    کلیدواژگان: بورخولدریا مالئی، مشمشه، وسترن بلات
  • فاطمه ونایی، فرهاد غفوری کسبی*، پویا زمانی، احمد احمدی صفحات 130-138
    مقدمه و هدف

    بازیابی ژنوتیپ در طرح های انتخاب ژنومی به دلیل آنکه می تواند هزینه های انتخاب ژنومی را کاهش دهد بدون اینکه تاثیر منفی بر صحت انخاب ژنومی داشته باشد در طی سال های اخیر مورد توجه محققین قرر گرفته است. در فرآیند بازیابی ژنوتیپ، ژنوتیپ نشانگرهایی که به هر دلیل اطلاعات ژنوتیپی آن ها از دست رفته است با استفاده از روش های مختلف آماری بازیابی می شود.

    مواد و روش ها

    جهت ایجاد ماتریس ژنوتیپی، ژنومی متشکل از 1 کروموزوم به طول یک مورگان برای 250 و 1000 فرد شبیه سازی شد که بر روی آنها در سناریوهای مختلف، 250، 500، 750، 1000، 1500 و 2000 نشانگر چند شکلی تک نوکلیوتیدی (SNP) توزیع گردید. جهت ایجاد فایل اطلاعات حاوی ژنوتیپ های از دست رفته، اطلاعات ژنوتیپی به ترتیب 5، 10، 25، 50، 75 و 90 درصد SNPها از ماتریس ژنوتیپی حذف شده تا مجددا توسط روش KNN بازیابی شوند. درصد ژنوتیپ های به درستی بازیابی شده (نسبت تعداد ژنوتیپ های به درستی بازیابی شده به کل ژنوتیپ های از دست رفته) و  همبستگی بین ماتریس ژنوتیپی اولیه (فاقد اطلاعات ژنوتیپی از دست رفته) و ماتریس ژنوتیپی بازیابی شده به عنوان شاخص های صحت بازیابی ژنوتیپ مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    در جمعیت شامل 250 فرد صحت بازیابی ژنوتیپ در سناریوهای 5، 10، 25، 50، 75 و 90 درصد، صحت بازیابی ژنوتیپ به ترتیب برابر 0/82، 0/82، 0/80، 0/76، 0/62 و 0/40 بود اما با افزایش جمعیت به 1000 فرد، صحت بازیابی ژنوتیپ برابر 0/83، 0/83، 0/82، 0/82، 0/71 و 0/54 حاصل شد که بویژه تاثیر افزایش جمعیت در دو سناریو 75 و 90 درصد  ژنوتیپ از دست رفته قابل توجه بود. همبستگی بین ماتریس ژنوتیپی اولیه و ماتریس ژنوتیپی بازیابی شده نیز با افزایش درصد حذف کاهش یافت. با افزایش تعداد SNPها از 250 به 2000، صحت بازیابی ژنوتیپ از 0/67 به 0/84 افزایش یافت. همچنین یک رابطه معکوس بین فراوانی آلل نادر (MAF) با صحت بازیابی ژنوتیپ مشاهده شد به صورتیکه با افزایش MAF از 01/0 به 5/0، صحت بازیابی ژنوتیپ 15 درصد کاهش نشان داد. مدت زمان بازیابی ژنوتیپ نیز با افزایش ابعاد ماتریس ژنوتیپی به صورت تصاعدی افزایش یافت. با افزایش درصد ژنوتیپ های بازیابی شده، صحت پیش بینی ارزش های اصلاحی ژنومی کاهش یافت. در سناریوهای 5 و10 درصد ژنوتیپ بازیابی شده تغییری در صحت مشاهده نشد اما در دو سناریو 75 و 90 درصد ژنوتیپ بازیابی شده، صحت پیش بینی ارزش های اصلاحی ژنومی به ترتیب 16 و 32 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی صحت بازیابی ژنوتیپ های از دست رفته با استفاده از روش KNN قابل قبول بود به طوری که با افزایش درصد ژنوتیپ های از دست رفته تا 50 درصد، KNN با صحتی در حدود 80 درصد ژنوتیپ های از دست رفته را بازیابی نمود و بنابراین می توان این روش را برای طرح های انتخاب ژنومی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: بازیابی ژنوتیپ، فراوانی آلل نادر، نشانگر چند شکلی تک نوکلئوتیدی، K-نزدیکترین همسایگی
  • امیر طاهری یگانه، محمدرضا سنجابی*، جمال فیاضی، محمد زندی، جولیوس ون در ورف صفحات 139-148
    مقدمه و هدف

    برآورد دقیق اجزای واریانس ژنتیکی، از ملزومات پیش بینی صحیح ارزش های اصلاحی می باشد. کشف نشانگرهای SNP و پیشرفت های به دست آمده در ژنتیک مولکولی وکشف روش های نوین توالی یابی کل ژنوم موجودات زنده و پیشرفت روش های بیوانفورماتیک و دانش رایانه ای و... حجم بسیار زیادی از داده های مولکولی را فراهم آورده و در علم ژنتیک شاخه ای به نام ژنومیک ایجاد کرده است. هدف از انجام این پژوهش برآورد اجزای واریانس ژنومی گوسفند بوردر با استفاده از داده های SNP بود.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش از پنل SNP که با تراشه نشانگری 50k شرکت ایلومینا، تعیین ژنوتیپ شده بودند، استفاده شد. داده ها در مزرعه فالکینر استرالیا جمع آوری شدند. صفات مورد مطالعه اوزان تولد و شیرگیری، قطر و طول تار پشم بودند. برای مطالعه رابطه بین فراوانی آللی و مقدار واریانس ژنتیکی افزایشی توجیه شده، SNPها در پنج گروه مختلف از فراوانی آللی کمیاب (MAF)، با تعداد تقریبا برابر در هر گروه، طبقه بندی شدند (0/01-0/1، 0/1-0/2، 0/2-0/3، 0/3-0/4 و 0/4-0/5). تجزیه و تحلیل ها با رویکرد حداکثر درست نمایی محدود شده ژنومی و روش تجزیه و تحلیل صفات پیچیده ژنوم گسترده، با نرم افزار GCTA انجام گرفت.

    یافته ها

    وراثت پذیری ژنومی برآورد شده توسط SNPهای با فراوانی آللی کمیاب بیشتر از یک درصد، برای اوزان تولد، شیرگیری، قطر و طول تار پشم به ترتیب برابر 0/58 و 0/47، 0/59 و 0/2 بود. سهم گروه های مختلف SNPهای با فراوانی آللی کمیاب در توجیه واریانس ژنتیکی  برای صفات متفاوت بوده و به طور کلی بخش قابل توجهی از واریانس ژنتیکی، توسط SNPهای با MAF < 0/20 توجیه شد. همبستگی ژنومی بین صفات وزن بدن بالا و بین صفات پشم پایین برآورد شد. در مجموع واریانس های ژنتیکی 5 گروه مختلف MAF، که در آنالیز جداگانه نسبت به واریانس محاسبه شده توسط همه SNPها به صورت همزمان، بسیار بزرگتر بود. اما مجموع این واریانس ها در آنالیز توام، مشابه مقدار به دست آمده از کل SNPها، برای همه صفات مورد بررسی بود.

    نتیجه گیری

    اگر چه تعداد SNPها در گروه های مختلف، مشابه بود، اما مقدار واریانس ژنتیکی توجیه شده توسط گروه های مختلف MAF متفاوت بود. با توجه به نتایج به دست آمده حجم نمونه بسیار بزرگ، ایده آل و پوشش بهتر واریانت های با فراوانی پایین مورد نیاز است تا استنتاج قوی تر و قابل اعتمادتری به دست آید.

    کلیدواژگان: تراشه SNP، گوسفند، فراوانی آللی کمیاب، واریانس ژنومی
  • رسول فرزانه دیزج، مهدی امین افشار، سعید اسماعیل خانیان*، ناصر امام جمعه کاشان، محمد حسین بنابازی صفحات 149-157
    مقدمه و هدف

    آمیخته گری بین گاوهای بوس ایندیکوس با بوس تایوروس در منطقه سیستان ایران طی سال های اخیر و از طریق استفاده از اسپرم مایع، اسپرم منجمد و یا گاو نر خارجی انجام شده است. در خصوص اثرات برنامه های آمیخته گری در گاو سیستانی مطالعات اندکی در ایران وجود دارد. پژوهش حاضر، به منظور شناسایی چندشکلی های تک نوکلیوتیدی (SNP) مبتنی بر داده های RNA-Seq  در گاوهای نژاد خالص سیستانی و آمیخته های آن با سه نژاد گاوهای خارجی هلشتاین، سیمنتال و مونت بیلیارد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، از داده های RNA-Seq مربوط به گاو نژاد خالص سیستانی، آمیخته سیستانی و هلشتاین، آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد و آمیخته سیستانی و سیمنتال استفاده شد. به این منظور، در ابتدا از سیاهرگ دمی گاوهای  نژاد خالص و آمیخته آن با هلشتاین، سیمنتال و مونت بیلیارد (4 تیمار و برای هر تیمار دو تکرار بیولوژیکی) در شرایط یکسان محیطی، تغدیه ای و مدیریتی واقع در مرکز اصلاح نژاد گاو سیستانی شهر زابل خونگیری شد.

    یافته ها

    آنالیز شناسایی SNPبر روی ترانسکریپتوم با استفاده از بسته نرم افزاری SAMtools انجام شد که به ترتیب منجر به شناسایی 152496، 177042، 134285 و 163362 جایگاه SNP در گاوهای نژاد خالص سیستانی و آمیخته های آن با سه نژاد گاوهای خارجی هلشتاین، سیمنتال و مونت بیلیارد شد. در این مطالعه، ارتباط مستقیمی بین تعدادSNP های شناسایی شده و طول کروموزوم ها وجود نداشت. همچنین 12 نوع  SNPشناسایی شد که چهار نوع جایگزینی نوکلیوتیدی عملکردی و هشت نوع جایگزینی نوکلیوتیدی غیرعملکردی بودند. متداولترین SNPهای شناخته شده، از نوع جایگزینی نوکلیوتیدی عملکردی بودند که در نژادخالص سیستانی 71/84 درصد، در آمیخته سیستانی و هلشتاین 72/65 درصد، در آمیخته سیستانی و سیمنتال 72/60 درصد و در آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد 71/94 درصد وجود داشت. 

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج این مطالعه تایید نمود که فناوری  RNA-Seqروشی موثر، اقتصادی و کارآمد برای شناسایی جایگاه هایSNP است و دلیل اختلاف تعداد SNPهای شناسایی شده در این مطالعه و مطالعات مذکور احتمالا ناشی از تفاوت گونه ها، نژادها، نوع بافت مورد ارزیابی و سایر عوامل و فاکتورهای موثر در ارزیابی RNA-Seq  نظیر تعداد نمونه ها می باشد.

    کلیدواژگان: آمیخته گری، ترانسکریپتوم، جایگزینی نوکلئوتیدی، شناساییSNP، RNA-Seq
  • مژده موسی نژاد خبیصی، علی اسمعیلی زاده*، مسعود اسدی فوزی صفحات 158-167
    مقدمه و هدف

     از آنجاییکه، سطح بالای میزان همخونی در حیوانات اهلی، منجر به کاهش تنوع ژنتیکی و افزایش احتمال هموزیگوت بودن برای آلل‌های مضر می‌شود. بنابراین، طول عمر حیوانات همخون به دلیل کاهش شایستگی ژنتیکی، کاهش می‌یابد. فلذا، در طراحی برنامه‌های اصلاح نژادی پیش آگاهی از میزان همخونی برای کنترل افزایش همخونی و پیامدهای منفی همخونی ضروری است. در این راستا، برای برآورد ضرایب همخونی می‌توان از داده‌های ژنومی استفاده کرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان همخونی با استفاده از اطلاعات نشانگرهای SNP  موجود در سراسر ژنوم حاصل از آرایه Illumina OvineSNP600K در گوسفندان بومی ایران بود.

    مواد و روش‌ها

    در این تحقیق، همخونی ژنومی تعداد 154 نمونه شامل 11 نژاد گوسفندان بومی ایران (کرمانی، بلوچی، افشاری، قره گل، سنجابی، سیاه‌کبود، لری بختیاری، شال، قزل، کیوسی و کبوده شیراز) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، از پنج روش مختلف با استفاده از نرم‌افزار پلینک استفاده شد: شاخصهای مولکولی ضریب همخونی  مبتنی بر هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار (FIS)، ضریب همخونی مبتنی بر هموزیگوسیتی (FROH)، ضریب همخونی مبتنی بر ماتریس روابط ژنومی (FGRM)، ضریب همخونی بر اساس تعداد ژنوتیپ‌های هموزیگوت مشاهده شده و مورد انتظار (FHOM) و همبستگی گامت‌های ترکیب شونده(FUNI) .

    یافته‌ها

    میانگین فراوانی آلل نادر در گوسفندان بومی ایران 0/268 بود. همچنین، میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 0/341 و0/360 بدست آمد. کمترین میزان همخونی بر اساس FIS مربوط به نژاد بلوچی و بیشترین مربوط به نژاد شال بود. بیشترین میزان FROH (0/129) در گوسفند نژاد کرمانی و کمترین مقدار آن (0/019) در گوسفند نژاد بلوچی مشاهده شد. همچنین، بیشترین میزان شاخصهای FGRM، FHOM و FUNI مربوط به نژاد کرمانی و کمترین مربوط به نژاد بلوچی بود. بیشترین پوشش ROH در کروموزوم 26 (20/23%) مشاهده شد، در حالیکه کمترین آن در کروموزوم 2 (6/62%) بود.

    نتیجه‌گیری

    تنوع ژنتیکی گوسفندان بومی ایران متوسط و از 0/315 تا 0/354 بود. ROH در همه نژادها یافت شد بطوریکه، میانگین طول قطعات ROH بین 48 تا 318 مگاباز و متوسط تعداد قطعات ROH بین 8 تا 53 متغیر بود. میانگین ضرایب همخونی ژنومی برای کل جمعیت گوسفندان بومی مشابه (0/05) محاسبه گردید. نتایج این تحقیق بیانگر عدم سطح بالای هم خونی ژنومی در اکثر توده های گوسفند بومی ایران است.

    کلیدواژگان: چند شکلی تک نوکلئوتیدی 600K، گوسفندان بومی ایران، همخونی ژنومی، هتروزیگوسیتی
  • حسین محمدی*، ابوذر نجفی، آرش جوانمرد صفحات 168-175
    مقدمه و هدف

    برخلاف ارزیابی باروری دام های نر که براساس رکوردهای فنوتیپی دام های ماده مانند نرخ آبستنی انجام می شود، صفات اسپرم به طور مستقیم در دام های نر قابل اندازه گیری می باشند. هدف پژوهش حاضر مطالعه پویش کل ژنوم بر مبنای آنالیز غنی سازی مجموعه ژنی جهت شناسایی مناطق ژنومی موثر بر صفات اسپرم گاوهای نر هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

     بدین منظور، از اطلاعات ژنوتیپی 1508 راس گاو نر و داده های فنوتیپی صفات مرتبط با اسپرم شامل حجم انزال، میزان جنبندگی اسپرم، غلظت اسپرم، تعداد اسپرم و تعداد اسپرم متحرک در هر انزال استفاده گردید. ارزیابی پویش کل ژنومی با نرم افزار PLINK نسخه 1/90 انجام شد. سپس با استفاده از بسته نرم افزاری biomaRt2 برنامه R ژن های معنی داری که در داخل و یا 15 کیلوباز بالا و پایین دست نشانگرهای معنی دار قرار داشتند، شناسایی گردید. در مرحله بعد تفسیر مجموعه های ژنی با استفاده از بسته نرم افزاری goseq برنامه R و برای شناسایی عملکرد بیولوژیکی ژن های نزدیک در مناطق انتخابی کاندیدا از طریق پایگاه های برخط GO، DAVID و Panther استفاده گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش، تعداد 11 نشانگر تک نوکلیوتیدی واقع روی کروموزوم های 1، 2، 5، 7، 8، 15، 18، 20، 21، 25 و 27 شناسایی شدند که ژن های SPEF2، SEPT12، SLC24A، BSP3، ETNK1،ERBB4  (میزان جنبندگی و تعداد اسپرم متحرک در هر انزال)،DSCAML ، MYH3، RPM1 ، RPM2، CAPSL   (تعداد و غلظت اسپرم)،  DMRT1 و  PPARγ (حجم اسپرم) مرتبط بودند. برخی از این ژن ها در مناطق معنی دار با مطالعات مشابه پیشین هم خوانی داشت. در آنالیز غنی سازی مجموعه ژنی، تعداد 15 مسیر هستی شناسی ژنی با صفات اسپرم مرتبط بودند. از این بین مسیرهای فرآیند متابولیکی نوکلیوتیدهای پورینی، هوموستازی یون کلسیم داخل سلولی و تنظیم باروری نقش مهمی با میزان جنبندگی و تعداد اسپرم متحرک در هر انزال داشتند. همچنین در ارتباط با حجم و غلظت اسپرم مسیرهای فعال کننده های تنظیمی یون کلسیم، مسیر سیگنال دهی PPAR، مسیر سیگنال دهی هورمون های استروییدی و کانون چسبندگی ارتباط معنی داری داشتند.

    نتیجه گیری

    شناسایی ژن های کاندیدای موثر بر صفات اسپرم و انتخاب گاوهای نرها با استفاده از روش های نوین مبتنی بر انتخاب ژنومی، تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود باروری و سود آوری مراکز اصلاح نژادی و کاهش قیمت های نهایی تولید برای مصرف کنندگان خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اسپرم، باروری، پویش ژنومی، ژن کاندیدا، هستی شناسی ژن
  • جواد احمدپناه*، علی جوانروح علی آباد، عباس صفری صفحات 176-184
    مقدمه و هدف

    درک خسارت ناشی از بیماری های دام و طیور با شناخت سهم هزینه های غیرمستقیم مانند زیرساخت ها، خدمات، هزینه های مستقیم پرورش و تلفات سبب ارایه مدیریت بهتر و افزایش بازدهی اقتصادی آنها خواهد شد. بنابراین هدف از این تحقیق ارزیابی زیان مالی ناشی از بیماری کوکسیدیوز در واحدهای پرورش مرغان گوشتی و مرغان مادر گوشتی بود.

    مواد و روش ها

    اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق از 16 مزرعه ی پرورش مرغ گوشتی (12 مزرعه) و مرغ مادر گوشتی (4 مزرعه) در استان گیلان جمع آوری شد. جهت برآورد زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز در جوجه های گوشتی از مدل طراحی شده توسط ویلیامز با اندکی تغییرات بر اساس شزایط پرورشی در ایران استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میانگین زیان ناشی از کوکسیدیوز در یک مزرعه مرغ مادر گوشتی 30 هزار قطعه ای و یک واحد پرورش مرغ گوشتی 50 هزار قطعه ای به ترتیب برابر 225 و 333 میلیون ریال می باشد. در واحدهای پرورش مرغان گوشتی تجاری، تلفات، کاهش وزن بدن و افزایش ضریب تبدیل غذایی بیشترین اثر را در زیان ناشی از کوکسیدیوز به خود اختصاص دادند. این در حالی است که در مزارع مرغ مادر گوشتی بیشترین زیان ناشی از کوکسیدیوز مربوط به تلفات و معادل 54/41 درصد بود. پس از تلفات ناشی از کوکسیدیوز، عوامل مرتبط با واکسیناسیون، درمان، کاهش تولیدتخم مرغ و کاهش جوجه درآوری به ترتیب 22/63، 10/51، 7/86 و 4/57 درصد از زیان ناشی از کوکسیدیوز را به خود اختصاص دادند. در مرغداری های کوچک به علت کاهش هزینه سربار سهم زیان ناشی از تلفات نسبت به مرغداری های بزرگ کمتر است. از طرفی در مرغداری های کوچک نحوه مدیریت مرغ ها در زمان درگیری گله بهتر و با دقت بیشتری انجام می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز استفاده از محصولات طبیعی شامل عصاره های قارچ، گیاهی و پروبیوتیک ها برای کاهش مشکلات ناشی از کوکسیدیوز ضروری است. علاوه بر آن در مناطقی که کوکسیدیوز شیوع بیشتری دارد لازم است تا تا مرغداران گوشتی و مادر گوشتی جهت پیشگیری از این بیماری به ترتیب داروهای کوکسیدیواستات و واکسیناسیون را در برنامه خود داشته باشند. در تحقیقات آتی علاوه بر تفکیک نوع و منبع عفونت، تعداد گله های مورد بررسی جهت محاسبه زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز افزایش و حتی الامکان داده های جمع آوری شده مربوط به اقلیم های مختلف کشور باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، صنعت مرغ گوشتی، ضرر اقتصادی، کوکسیدیوز​​​​​​
|
  • Zanko Roohi, Shahriar Maghsoudlou*, Zahra Taraz, Farzad Ghanbari Pages 1-11
    Introduction and Objective

    Based on the recommendations of some poultry nutrition references as National Research Council (NRC 1994), growth period of growing Japanese quails have been considered to be six weeks and only one dietary protein concentration was recommended for the entire growth period. However, the amino acid requirements of growing quails are similar to those of broilers as the percentage of the diet decreases with age, and applying one level of protein throughout the rearing period may cause deficiency or loss of amino acids compared with daily requirements. Given the high cost of protein in quail diets and the fact that few researches has been done on the effect of dietary protein levels at different phases of growth period on quail performance, this experiment was conducted to investigate different dietary regimens of protein on production and economic performances and also carcass characteristics of Japanese quails.

    Material and Methods

    The experiment was carried out in a 3×3 factorial arrangement (3 protein levels: low (L)=20%, medium (M)=22% and  high (H)=24 percent in grower phase (8-21 days)× the same dietary protein levels, in finisher phase (22-42days)) with 9 treatments, 5 replicates and 8 pieces of quails per each replication. All chicks were received the same starter diet with 2900 kcal/kg Metabolizable energy and 24% crude protein (CP) from time of hatch up to 7 days of age and after that they were received dietary L×L, L×M, L×H, M×L, M×M, M×H, H×L, H×M and H×H protein programs. Production traits such as feed consumption, body weight gain, feed conversion ratio and production index at the whole growth period, as well as some economic traits such as feed cost per gain monetary returns per quail and also some traits related to carcass characteristics and meat quality such as edible carcass percentage, water holding capacity and oxidative spoilage index of meat were measured or calculated.

    Results

    During 8-42 days of age, different dietary protein levels in growing phase had no significant effect on feed intake, weight gain and feed conversion ratio (FCR). While, higher protein levels (22 and 24%) in finishing phase significantly resulted in a better weight gain, FCR and production index of quails. Protein levels in grower and finisher phases had no significant effect on monetary returns however, increase in dietary protein level in finishing phase resulted in a significant feed cost to the gain at 8-42 days. Different dietary protein programs had no significant effect on carcass part percentages, water holding capacity and oxidative rancidity of meat.

    Conclusion

    For proper performance and economic production of quails protein regimen with at least 20% protein in grower and 22% protein in finisher phases could be recommended.

    Keywords: Carcass, Finisher phase, Grower phase, Japanese quail, Monetary returns, Performance, Protein regimen
  • Ozra Hasanvand, Heshmatollah Khosravinia*, Bahman Parizadian Kavan Pages 12-18
    Introduction and Objectives

    a reduced circulatorys lipids influences carduvascular health and therefore it may improves productive performance in birds. This experiment was conducted to investigate the effects the dietary inclusion of the atorvastatin and gemfibrozil drugs into a pelleted diet on productive performance and immune response in broiler chickens.

    Material and Methods

    a total number of 54, 10-day old broiler chicks were used to examine the efftes of the three experimental treatents. The treatments consisted of a basal diet in the pelleted form (control), and addition of atorvastatin (20 mg/kg) and gemfibrozil (1800 mg/kg) in the same diet. Effects of the treatments were evaluated in a completely randomized design in 9 replicates of 2 birds each.

    Results

    Inclusion of gemfibrozil into the basal diet improved feed conversion ratio during day 14 to 42 of age (p<0.05). Nosignificant effect was found for lipid-lowering drugs on the proportional weight of the immune organs and differential leukocytes counts. Antibody titer against Newcastle virus showed a significant difference among the treatments at day 21 of age. There was a lower antibody titer against Newcastle virus in the birds maintained on the diet containing gemfibrozil (p<0.05). Cutaneous basophil hypersensitivity responses elicited by intradermal injection of phytohemagglutinin were not differing among birds receiving basal diet with lipid-lowering drugs atorvastatin and gemfibrozil.

    Conclusion

    No significant effect of lipid-lowering drugs atorvastatin and gemfibrozil were found on immune system function in broiler chickens.

    Keywords: Atorvastatin, Broiler, Cellular immunity, Gemfibrozil, Humoral immunity
  • Mayam Mirderikvandi, Mohammad Mahmoudi*, Parviz Farhoomand, Abbas Masoudi, Mohsen Omidi Pages 19-27
    Introduction and Objective

    This study was conducted to evaluate the effects of different dietary levels of Hemp seed (HS) (Cannabis sativa-L.) on growth parameters of broiler chickens was estimated using Gompertz and Artificial neural network models.

    Material and Methods

    In this study, 192 male broiler chicks (1 d old-Ross 308) were randomly assigned to a completely randomized design with 4 dietary treatments: control (without HS), 2.5, 5 and 7.5% HS in 4 replications (12 birds/pen). The chickens had freely accessed to drinking water and fed ad-libitum. To estimate growth parameters, cumulative body weight of birds was fitted to Gompertz model.

    Results

    The results showed that different dietary levels of Hemp seed had no significant effect on growth parameters of broiler chickens (p>0.05). But growth rate at first to fifth weeks affected by different dietary levels of Hemp Seed (p<0.05). Results of comparison of models showed that non-linear Gompertz model had higher R2, and lower MSE, MAD, MAPE and bias compared with artificial neural network, that had better estimate of weight of broiler chickens.

    Conclusion

    The results of this study showed that different levels of Hemp seed diets had a significant effect on growth parameters of broilers including relative growth rate, live weight at maturity, turning point of growth curve and body weight at turning point of growth curve. Growth rate in the first to fifth weeks of broiler breeding period was significantly affected by the addition of hemp seed diets. On the other hand, the results of this study showed that the Gampertz model was able to estimate the 42-day-old weight of broilers more accurately than the artificial neural network model.

    Keywords: Artificial neural network, Broiler chicken, Gompertz model, Hemp seed
  • Somayyeh Salari*, Mohammadreza Ghorbani, Mohammadreza Nahirat Pages 28-39
    Introduction and Objective

    Cottonseed meal (CSM) is a by-product of the separation of oil from cottonseed, which is limited in poultry feed due to its gossypol, cyclopropenoid fatty acids, high fiber and low protein quality. For this purpose, in the present study, the effect of different levels of cottonseed meal with silymarin on the performance and some blood parameters of broilers was investigated.

    Material and Methods

    Treatments consisted of different levels of CSM (0, 12 and 24 percentage of diet) and 2 levels of silymarin (0 and 600 ppm) that was performed in completely randomized design with 2×3 factorial arrangement with 240 broiler chicks. Experimental diets for starter period (1 to 21 days) and grower period (22 to 42 days) were performed based on the requirements of the National Research Council. Feed intake (FI), body weight gain (BWG) and feed conversion ratio (FCR) were recorded weekly. On day 42 of breeding, blood samples were taken to evaluate blood lipid parameters. Breast weight, thighs, abdominal fat, total gastrointestinal tract, liver, spleen and bursa of fabricius were also measured at day 42 and the data were reported as a percentage of live body weight.

    Results

    The results of this experiment showed that dietary supplementation of silymarin was more effective on increasing FI in birds that consumed 12% CSM at starter period. Supplementation of silymarin to the control diet significantly decreased FI at grower period and whole period of experiment (p<0.05). Improved BWG and FCR was related to the birds fed silymarin at 2 levels (0 and 600 ppm) without cottonseed meal (p<0.05). Highest relative weight of thigh was related to the birds that consumed diet without cottonseed meal and silymarin. Highest value of relative weight of breast was recorded for the birds that received diet with silymarin and without CSM that had significant difference to the diet contains cottonseed meal (with or without silymarin). Also, highest value of relative weight of gastro-intestinal tract was recorded for the birds that received diet with 12% CSM and silymarin. The plasma LDL level of birds fed diet with silymarin and without CSM were lowest that had significant difference to the other treatments (p<0.05). Also, dietary supplementation of silymarin at the lack of CSM increased but in CSM diets decreased significantly plasma triglyceride concentration (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this experiment showed that supplementation of silymarin at 600 ppm to the CSM diets could not reduce negative effects of gossypol in broiler chickens.

    Keywords: Abdominal fat, Feed conversion ratio, Gossypol, Silymarin, Triglyceride
  • Maziar Mohiti-Asli*, Motahar Rahnam-Ghaleroudkhani Pages 40-50
    Introduction and Objective

    Organic acids are one of the alternatives to antibiotics growth promotor which have beneficial effects on animal performance and gastrointestinal microbial population. In general, addition of organic acids into the feed lowers pH of the feed and gastrointestinal tract, stimulates growth, helps beneficial bacteria to overcome pathogenic bacteria, and reduces toxic metabolites produced by harmful bacteria.

    Material and Methods

    A total of 240 day-old Ross 308 male broiler chicks were divided into 4 treatments, 4 replicates, and 15 broiler chickens per replicate in a completely randomized design. Experimental treatments were included 0, 200, 300 and 500 mL of acidifier in 1000 L drinking water.

    Results

    Feed conversion ratio in broilers that received two levels of 200 and 500 mL of acidifier per 1000 liters in drinking water decreased compared to the control treatment (p<0.01). European efficiency index was higher in the whole acidifier levels than the control and a linear increasing trend was observed (p<0.05). Broilers received 500 mL of acidifier in water had the lowest FCR (1.64 vs. 1.80; p<0.01) and the highest EEF (394 vs. 332; p<0.01) compared with the control. The weight of bursa of Fabricius, spleen and pancreas in broilers received graded levels of acidifier was higher than the control (p<0.05). The pH of the proventriculus, duodenum and jejunum of broilers that received 500 mL of acidifier decreased compared to the control (p<0.05). Administration of graded levels of acidifier in drinking water had no effect on Lactobacillus, coliforms and Escherichia coli count in ileum (p>0.05). The thickness of the lamina propria layer increased in broilers received 300 mL of acidifier (p<0.05). Administration of acidifier in drinking water had no effect on antibody titer against SRBC and Newcastle.

    Conclusions

    The results indicate that adding 500 mL of acidifier in 1000 L drinking water improves growth performance by increasing the weight of digestive organs such as pancreas and acidifying the initial areas of the digestive tract.

    Keywords: Acidifier, Broiler, Growth performance, Immune response, Intestinal morphology, Intestinal microbiota
  • Hadi Ardeshiri, Morteza Chaji*, Omid Khorasani, Farshad Baghban Pages 51-61
    Introduction and Objective

    The natural growth and development of the rumen tissue structure and absorption from rumen-reticulum depends on its morphological structure and the change in morphology causes the dysfunction of these tissues. The aim of the present experiment was to investigate the effect of using complete branches of Albizia on histomorphometry and histopathology of the rumen, liver, and kidneys.

    Material and Methods

    Twenty-four Arabi male lambs with 8 ± 1.3 months old and initial body weight of 28.8±5.34 kg were used in a completely randomized design with three treatments and eight replicates. The lambs were randomly assigned to one of three treatments: 1-control (No Albizia) 2- control + 50 percent complete branches of Albizia replaced with alfalfa 3- control + 75 percent complete branches of Albizia replaced with alfalfa. At the end of the experiment, three lambs from each treatment that was closer to the average weight were selected and slaughtered. Sampling was performed from gastrointestinal, liver, and kidney tissues.

    Results

    Reticulum wall thickness in treatments containing 50 and 75 percent of All the branches of Albizia was greater than the control treatment And was significant in the 50 percent treatment compared to the control treatment (p<0.05). The thickness of the muscular layer of the reticulum in the recipient 50 percent treatment was higher than the control and 75 percent treatment and was significant compared to the 75 percent (p<0.05). No significant difference was observed between other indicators of the reticulum. The thickness of Rumen tunica muscularis and Rumen wall thickness in 50 and 75 percent treatments were higher than the control treatment (p<0.05). No significant difference was observed between other indicators of the rumen. The treatments didn't affect the villus height of rumen and reticulum, however, the height of ruminal villi in control treatment was numerically higher than 50 and 75 percent of treatments. Liver and kidneys were in better condition in control treatment than other treatments.

    Conclusion

    In general, according to the results of the present experiment, no significant negative effect was observed on the histomorphometry and histopathology of rumen, liver, and kidneys; even positive results such as reducing the penetration of inflammatory cells were observed during the use of the Albizia plant. Therefore, its use in animal nutrition can be recommended after some performance studies.

    Keywords: Inflammatory cells, Reticulum, Secondary metabolites, Tannin, Tissue, Villi
  • Mohammad Givechi, Einollah Abdi, Maghsoud Besharati* Pages 62-71
    Introduction and Objective

    In the current state of the country, the shortage of food in animal nutrition can reduce the cost of supplying the nutrients needed by humans and eliminating costly waste from industrial residues from the three aspects of reducing livestock dependency on cereals consumed by humans. The conversion of agriculture and the prevention of environmental pollution from the accumulation of these residues should be considered. Date palp is a product that is obtained after the extraction of the date palm and includes the meaty part of the fruit and the palm kernel. Date palp can be the successor to more expensive carbohydrate sources. The aim of this study was to investigate the effects of adding different levels of date pulp on the quality, fermentation and digestibility of alfalfa silage, and determining the best level of date pulp in alfalfa silage.

    Material and methods

    This research was conducted in a completely randomized design with 9 treatments and 3 replications. Treatments were: alfalfa (control), alfalfa, 97.5% + date palp 2.5%, alfalfa 95% + date palp 5%, alfalfa 92.5% + date palp 7.5%, alfalfa 90% date palp 10%, alfalfa 87.5% + date pulp 12.5%, alfalfa 85% + date pulp 15%, alfalfa 72.5% + date pulp 17.5%, alfalfa 80% + date pulp 20%. Sample composition was determined using standard methods. Gas production test was used to estimate gas production parameters. The alfalfa silage stabilizer was evaluated at different hours after opening the silage door.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in chemical composition between treatments. Among the treatments, alfalfa silage contained 15% of date palp, which had the lowest amount of ammonia nitrogen compared to other treatments. Adding different levels of date pulp to alfalfa silage significantly decreased pH of silage compared to control (P <0.05). The pH value in the treatment containing 12.5% ​​of the date pulp compared to the control treatment significantly decreased (4.14 vs. 5.31). The date pulp at 10% level in alfalfa silage increased aerobic stability by 188 hours versus 38 hours of silage control. Date pulp did not affect the dry matter of alfalfa silage. The highest amount of crude protein was found in the treatment containing 12.5% ​​of date pulp. The lowest and the highest amount of produced gas were 20 and 10 percent date pulp treatments, respectively. The date pulp at levels of 7.5% and 12.5%, respectively, increased the degradability of dry matter and the crude protein of alfalfa silage.

    Conclusions

    According to the results of this study, the use of date pulp is recommended to improve nutritional value, fermentation parameters, digestibility and aerobic stability of alfalfa silage.

    Keywords: Alfalfa silage, Aerobic stability, Date pulp, Fermentation parameters
  • Farzad Ghanabri*, Javad Bayat Kouhsar Pages 72-84
    Introduction and Objective

    Agriculture residues are of a good potential for use as the energy source in ruminant diets. Lack of nutrient balance and high lignin rate have restricted the usage of these products in ruminant diets. Nutritional value of lignocellulosic compounds can be improved with the help of proper methods of processing. This research was conducted in order to investigate the effect of chemical processing on the nutritional value of grass pea (Lathyrus sativus) residues.

    Material and Methods

    Grass pea residues were treated with sodium hydroxide (NaOH, 50 g/kg DM), calcium oxide (CaO, 160 g/kg DM), hydrobromic acid (Hbr, 60 ml/kg DM) and hydrogen peroxide (H2O2, 57 ml/kg DM). Chemical composition of the samples was determined using the standard methods of AOAC. Ruminal degradability trial was carried out using the nylon bag technique. Gas production test was used to estimate gas production parameters. In vitro digestibility of the samples was determined through the batch culture method.

    Results

    Chemical processsing was effective on changing the chemical composition of residues (p<0.05). The treatments of CaO, H2O2 and NaOH increased the Ash. Except for Hbr, the other treatments reduced the amount of crude protein (CP). Chemical compounds reduced the amounts of neutral detergent fiber (NDF and acid detergent fiber (ADF). Gas production potential (p=0.0005) and rate, and related estimated parameters were lower in treated samples than control (p<0.0001). Dry matter digestibility (DMD) in HBr and CaO treatments, and organic matter digestibility (OMD) in CaO treatment decreased compared to the control (p<0.0001). The pH of culture medium was increasd by the treatments (p<0.0001), however ammoniacal nitrogen (NH3-N) was the same among the different treatments. The treatments of NaOH, H2O2 and HBr incresed the microbial biomass (MB) and its efficiency (p=0.0001, p=0.0018 respectively).

    Conclusion

    Overall, although processing decreased the cell wall compounds of grass pea residues, it did not have a positive effect on gas production parameters and in viro digestibility of the samples.

    Keywords: Chemical processing, Gas production test Grass pea residues, In vitro digestibility
  • Taimour Tanha, Mokhtar Fathi*, Mehdi Gholami, Rabee Rahbar Pages 85-92
    Introduction and Objective

    Conjugated linoleic fatty acid (CLA) in milk fat has a positive effect on cardiovascular health, so efforts have been focused on increasing this fatty acid in cow's milk. Ionophores, including monensin, have been shown to increase milk production performance and immune capacity in the diet of lactating cows. In addition, monensin may have beneficial effects on milk production and the body's immune system, as well as milk composition and the pattern of milk fatty acids in dairy cows. Therefore, the main purpose of this experiment was to investigate the effect of monensin on the production, composition and pattern of milk fatty acids in Holstein cows

    Material and Methods

    4 lactating Holstein lactating cows (mean calving 3.5) with an average weight of 507±14 and lactation days 91±16 days in a rotating Latin square design (rotating) 4× 4 randomly Four experimental diets were allocated. Experimental diets included levels of 0, 250, 350 and 450 mg monensin per kg of dietary dry matter. Each cow received all experimental diets over 4 periods. The length of each experimental period was 21 days, of which the first 14 days of each period were considered for adaptation of cows and the last 7 days were considered for data collection. Diets were balanced using NRC (2001) software. The ratio of forage to concentrate in all four diets was 44 to 56%. The cows were milked twice a day and the record of both meals was recorded as a daily record. Feed and manure samples were analyzed for dry matter, organic matter, crude protein, crude fat, NDF. Milk production was also recorded daily in a 7-day data collection period. Milk sampling was performed on days 17 and 18 of each experimental period. The pattern of milk fatty acids in the nutrition laboratory of Ilam Veterinary Office was determined by gas chromatography.

    Results

    The results of this study showed that the addition of monensin significantly increased the production of raw milk and corrected milk for 4% fat (p<0.05). Monensin also reduced the concentration of short-chain fatty acids in milk fat, but had no significant effect on the concentration of medium-chain and long-chain fatty acids. The addition of monensin decreased the concentration of saturated fatty acids and increased the unsaturation of 18: 1 (omega-9) and 18: 1 (trans-9) and conjugated linoleic acid (cis-9, trans-11) in milk

    Conclusion

    In general, this study showed that monensin increases milk production, concentration of unsaturated fatty acids, conjugated linoleic acid in milk fat and decreases the concentration of short chain fatty acids and saturated fatty acids in milk fat.

    Keywords: CLA, Milk fatty acid composition, Milk production, Monensin
  • Haji Mohammad Khalilzad, Taghi Ghoorchi*, Behrouz Dastar, Abdolhakim Toghdory Pages 93-99
    Introduction and Objective

    Flax seed meal (FSM) is rich in various nutrients, especially CP and energy, and can be used as animal protein feed. Flax seed meal is a by-product of flax seed oil extraction. It has approximately 13.3 MJ DE/kg DM and 32% to 37% CP. It has a balanced amino acid profile and relatively low-rumen effective degradable protein. Additionally, it has been reported that FSM has greater content of phenolics and flavonoids than that in its seed. Moreover, it exhibits high antioxidant activity, which is beneficial for the growth and health of animals. These qualities are desirable in feedstuffs for ruminants. However, studies on the effects of replacing SBM with FSM in fattening ewes are limited. The aim of this experiment was to study the effects of replacing a portion of cottonseed meal with flax meal) Linum usitatissimum( on blood parameters, rumen fibrolytic enzyme activity metabolites, the immune system and growth performance in ewes.

    Material and Methods

    The experimental design was a replicated 4 × 4 Latin square with the following treatments: (1) 0% flax meal, (2) 33% flax meal, (3) 66% flax meal and (4) 100% flax meal. The ewes were fed in individual pens for periods of 21 days, with the first 14 days for adaptation to diets and daily meal two hours of 08:00 am and 04:00pm were administered orally. The measurement of blood parameters (Glucose, triglyceride, Blood urea nitrogen, Cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL- cholesterol) and immune system (Leucocytus, Lymphocytes,   Monocytes, Granulocyte, Red blood cells , Hemoglobin, Hematocrit, The average volume of hemoglobin, The average weight of hemoglobin, The average concentration of hemoglobin in the cell, Red cell scattering amplitude, Platelets, The average size of platelets, The volume of platelets) at the end at the end of the 21-day period. To measure ruminal parameters (pH, ammonia nitrogen and micro-crystalline cellulose and carboxy-methyl cellulose) at the end of each sampling period was 20 days.

    Results

    The results show that increasing the amount of blood urea nitrogen, cholesterol and HDL- cholesterol and LDL- cholesterol reduced. The immune system parts value hemoglobin and mean hemoglobin concentration have difference significant in treatment and the most amount was of 100% cotton meal treatment. Micro-crystalline cellulose enzyme activity to every three enzymatic activity (intracellular, extracellular and attached to particles) declined.

    Conclusion

    Overall, the results indicated that cottonseed meal can be effectively replaced by flax meal in the diets of ewes and the optimal proportion was 100% under the conditions of this experiment and without health impact.

    Keywords: Blood parameters, Ewes, Enzymatic activity, Flax meal, Immune system
  • Mahdi Nazari, Hossein Daghigh Kia*, Abouzar Najafi Pages 100-108
    Introduction and Objective

    Oxidative stress is an important factor in poor sperm function that causes morphological changes and oxidative damage. Various studies have shown that antioxidants can reduce oxidative damage during freezing. In fact, antioxidants reduce, eliminate, and inactivate free radicals. Many compounds, such as some plant extracts, some industrial chemicals, and some amino acids, can act as active antioxidants and neutralize free radicals. luteolin is an important member of flavonoids which is present in glycosylated form in plants and studies have shown that luteolin has antioxidant properties. The aim of this study was to reduce lipid peroxidation and minimize oxidative stress by adding different levels of luteolin in the freezing medium.

    Material and Methods

    Semen samples were collected from 15 roosters at 28 weeks of age. Sperm collection from roosters was performed by back-abdominal massage method. To eliminate individual effects after initial evaluations, the samples were mixed together and used for cryopreservation. After extending the samples and adding the levels of 0 (control), 0.25, 0.5, 0.75, 0.1 and 1.25 μM luteolin to the base extender (lake extender), sperm were added at 1:20 ratio. The test samples were cooled to 4 ° C and then frozen in liquid nitrogen. The samples were thawed at 37 ° C and then the motility parameters were measured by CASA computer system, survival by eosin nigrosine test, plasma membrane integrity by host test, morphology by Hancock test and the amount of produced malondialdehyde. Then the data were analyzed by completely randomized design.

    Results

    The results showed that the addition of 0.75, 1 and 1.25 μM levels significantly increased the total motility and the levels of 0.75 and 1 increased the progressive mobility and VAP. In addition, 1 μM of luteolin caused a significant increase in VSL parameter (p <0.05). The results showed that levels of 0.75 and 1 μM significantly increased membrane integrity, and also level of 0.75 μM of luteolin decreased malondialdehyde content and sperm percentage with abnormal morphology (p <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the addition of luteolin in the extender during freezing and thawing can have a positive effect on improving the quality of rooster sperm and subsequently increase the total and progressive motility after freezing and thawing and also the level of 0.75 μM could be the best performance among different levels added to the extender.

    Keywords: Flavonoids, Oxidative stress, Rooster sperm
  • Mohsen Shahpouri, Issa Dirandeh*, Bahram Shohreh, Mohammad Kazemifaed Pages 109-117
    Introduction and Objective

    The Broiler breeders use diets with different characteristics to feed the chickens based on the price of feed items in the market and the availability of them, their experience and taste. The aim of this experiment was to evaluate the effect of different energy level on blood metabolites, bacterial population of small intestine and performance of Arian broiler chickens.

    Material and Methods

    In this study, 200 commercial broiler chickens of Arian commercial breed were used in a completely randomized design with four treatments, five replications and 10 chickens per replication. Treatments included, 1: control treatment with the recommended energy level of the guideline;2: 50 kcal / kg less energy than the control; 3: 100 kcal / kg less energy than the control and, 4:150 kcal / kg less energy than the control.

    Results

    The results of the experiment showed that reduce the energy level of the diet on weight gain, feed conversation ratio and were ineffective (p>0.05) but at 24 and 35 days of age, it increased feed intake also increased the level of breast in treatment 3 and 4 and increased blood glucose and HDL (p<0.05). No effect of treatments was observed on intestinal microbial population.

    Conclusion

    The results of this experiment show that energy reduction has no effect on poultry performance and shows that dietary energy in Arian breeds can be reduced to levels even less than 150 kcal / kg compare to control diet, which requires further supplementary testing.  Also, the percentage of breasts increased with decreasing energy level, which requires the ratio of energy to protein in the guide of this breed should be reviewed.

    Keywords: Arian, Blood collecting, Energy, Feed conversion ration
  • Hamidreza Khodadadi, Mahdi Khodaei-Motlagh*, Mehdi Kazemi, Hamidreza Momeni Pages 118-123
    Introduction and Objective

    In the present study, the effect of solanum melungena extract on the semen characteristics of Farahani ram under short-term storage preservation was investigated.

    Material and Methods

    Semen samples were collected by five rams. We assessed different four long-term liquid storage times after: 0, 24, 48, 72 and 96 h pre-freezing with levels of: control or without additives extract (control), 2, 4, 6 and 8 mg/ml SME in Tries-based extender at 5℃ before freezing.

    Results

    In this experiment our finding indicated that the interaction of SME and storage time was significant on sperm motility, membrane integrity, viability and progressive sperm motility (p<0.05). In the sperm membrane integrity, the concentration of 2% SME had the highest percentage (p<0.05) and the spermatozoa progressive motility was shown at a concentration of 2% SME higher than other groups. However, the addition of 2% SME had a better effect than other treatments (p<0.05).

    Conclusion

    In conclusion, in vitro addition eggplant peel extract to ram semen at chilled-stored conditions could be improved sperm parameters in during assessments.

    Keywords: Liquid storage, Rams, Solanum melongena extract
  • Nafiseh Shakibamehr, Naser Harzandi*, Nader Mosavari, Naheed Mojgani Pages 124-129
    Introduction and Objective

    Burkholderia mallei, is the etiologic agent of the glanders disease. Clinical and bacteriological diagnosis of glanders is difficult in the early stages of the disease. Some methods such as Complement fixation test (CFT) due to false positive results and troublesome for veterinary authorities and cause financial losses to animal owners, The other one is Malleination test, which requires appropriate equipment and efficient laboratory personnel. Therefore, in order to quickly and accurately diagnose the disease, especially in areas that cannot be kept animals, new methods should be used to identify the disease. The Western blot is a serological diagnostic test and has been recommended by the World Organization for Animal Health (OIE). In this study, a Western blot assay making use of a purified lipopoly-saccharide (LPS) containing antigen of Burkholderia mallei was designated.

    Material and Methods

    in this study, a total of 75 sera were collected from different horse populations from several geographical areas of Iran. Specificity and sensitivity of the Complement fixation test, ELISA and a Western blot were compared for serodiagnosis of glanders. ELISA test was based on B. mallei antigens and Western blot made use of a purified LPS-containing B. mallei-antigen.

    Results

    The Western blot and ELISA, were more specific than the Complement fixation test. ELISA based on B. mallei antigens had more sensitivity compared to Complement fixation test and Western blot. Finally, sensitivity and specificity were obtained for Complement fixation test (92.31% and 98.38%), Western blot (92.31%, 100%) and (100% and 100%) respectively.

    Conclusion

    Complement fixation test for glanders is still the prescribed serological method for commercial purposes, which is used to confirm the health of animals. However, in order to maintain the biosafety of valuable and expensive horse colonies, it is important to implement a more accurate and intelligent disease control and eradication program. This enhances the laboratory diagnostic capabilities to better understand the cause of the disease and to use and optimize the diagnostic methods of glanders in the country. Therefore, efforts to further improve and optimize ELISA and Western blotting should be continue.

    Keywords: Burkholderia mallei, Glanders, Western blot
  • Fatemeh Vanaei, Farhad Ghafouri-Kesbi*, Pouya Zamani, Ahmad Ahmadi Pages 130-138
    Introduction and Objective

    Genotype imputation in genomic selection schemes has been considered by researchers in recent years because it can reduce the costs of genomic selection without having a negative impact on the accuracy of genomic selection. In the genotype imputation process, markers that their genotypic information has been missed for any reason are imputed using various statistical methods.

    Material and Methods

    To constructe genotypic matrix, a one morgan genome including one chromosome for 250 and 1000 individuals was simulated on which in different scenarios 250, 500, 750, 1000, 1500 and 2000 single necleotide polymorphismes (SNP) was distributed. In order to create genomic matrix including missing genotypes, genotypic information of respectively, 5%, 10%, 25%, 50%, 75% and 90% of SNPs was masked and then imputed with KNN. The percent of genotypes correctly imputed (the ratio of genotypes correctly imputed to total masked genotypes) as well as the correlation between primary genotypic matrix (no missing genotype) and imputed genotypic matrix were used as imputation accuracy.

    Results

    In the population including 250 individuals, the accuracy of imputation in the scenarios of 5%, 10%, 25%, 50%, 75% and 90% missing genotypes, were 0.82, 0.82, 0.80, 0.76, 0.62 and 0.40, respectively, but by increasing the size of the population to 1000 individuals, the imputation accuracies as 0.83, 0.83, 0.82, 0.82, 0.71 and 0.54 were obtained which in the scenarios of 75% and 90% of missing genotypes the increase in imputation accuracy was noticable. The correlation between the primary genotype matrix and the imputed genotypic matrix also decreased with increasing percentage of missing genotypes. In a fixed population size, by increasing the number of SNP from 250 to 2000, imputation accuracy increased from 0.67 to 0.84. In addition, an inverse relationship was observed between MAF and imputation accuracy in a way that by increasing MAF from 0.01 to 0.5, imputation accuracy decreased by 15%. Computation time increased following increase in dimension of genotypic matrix. Bu increasing the percent of missing genotypes, the accuracy of predicted genomic breeding values decreased. In the scenarios of 5 and 10% of missing genotypes, no change in accuracy was observed, but in the scenarios of 75 and 90% of the missing genotypes, the accuracy of prediction of breeding values decreased by 16 and 32%, respectively.

    Conclusion

    In general, imputation accuracy of KNN was acceptable in such a way that up to 50% of missing genotypes, KNN imputed missing genotypes with 80% accuracy and therefore one could recommend this algorithm for genomic selection schems.

    Keywords: Genotype imputation, K-nearest neighbor, Minor allel frequency, Single nucleotide polymorphism
  • Amir Taheri Yeganeh, Mohammad Reza Sanjabi*, Jamal Fayazi, Mohammad Zandi, Julius Van Der Werf Pages 139-148
    Introduction and Objective

    Accurate estimation of genetic variance components is essential for the correct prediction of breeding values. The discovery of SNP markers and advances in molecular genetics and the discovery of new methods for sequencing the entire genome of living organisms and the development of bioinformatics methods and computer science, etc. have provided a great deal of molecular data and created a branch of genetics called genomics. This study aimed to estimate the genomic variance components of Border sheep using SNP data.

    Material and Methods

    For this study, the SNP panel, which was genotyped with a 50k marker chip from Illumina, was used. Data were collected at Falkiner Farm in Australia. The studied traits were birth and weaning weights, diameter, and length of wool yarn. To study the relationship between allelic frequency and the amount of justified genetic variance justified, SNPs were classified into five different groups of rare allelic frequency (MAF), with approximately equal numbers in each group. The analyses were performed with the approach of limited genomic maximum likelihood and the method of analysis of complex genome traits with GCTA software.

    Results

    Genomic heritability estimated by SNPs with a rare allelic frequency of more than one percent for birth weights, weaning, diameter, and length of wool were 0.58, 0.47, 0.59, and 0.2, respectively. The contribution of different groups of SNPs with rare allelic frequencies in justifying genetic variance for different traits was different and in general a significant part of genetic variance was justified by SNPs with

    Conclusion

    Although the number of SNPs was different in different groups, the amount of genetic variance justified by different MAF groups was different. According to the results, a very large, ideal sample size and better coverage of low-frequency variants are needed to obtain a stronger and more reliable inference.

    Keywords: Allele Frequency, Genomic Variance, Sheep, SNP chip
  • Rasoul Farzaneh Dizaj, Mehdi Aminafshar, Saeid Esmaeilkhanian*, Nasser Emam Jomeh Kashan, Mohammad Hossein Banabazy Pages 149-157
    Introduction and Objective

    Breeding between Indus cows and Taurus cows in the Sistan region of Iran has been done in recent years through the use of liquid sperm, frozen sperm, or foreign bulls. There are few studies in Iran on the effects of interbreeding programs on Sistani cattle. The present study was performed to identify mononucleotide polymorphisms (SNPs) based on RNA-Seq data in purebred Sistani cows and its crosses with three foreign breeds of Holstein, Simmental, and MonteBilliarde cows.

    Material and Methods

    In this study, RNA-Seq data were used for pure Sistani, Sistani and Holstein, Sistani and Montebeliarde, Sistani and Simmental cattle. For this purpose, first of the tail vein of purebred cattle mixed with Holstein, Simmental, and MonteBilliarde. (4 treatments and for each treatment two biological replications) in the same environmental, nutritional, and managerial conditions located in the breeding center of Sistani cattle in Zabol. blood was drawn.

    Results

    SNP discovery analysis was performed on transcriptome using SAMtools software package, which led to the discovery of 152496, 177042, 134285, and 163362 SNPs in pure Sistani breeds and its crosses with three foreign breeds of Holstein, Simmental, and Montebeliarde bulls. In this study, there was no direct relationship between the number of SNPs identified and the length of chromosomes. Also, 12 types of SNPs were identified, of which four types were transition and eight types were transversion. The most common known SNPs were transition which was 71.84% in pure Sistani, 72.65% in Sistani and Holstein, 72.60% in Sistani and Simmental, and 71.94% in Sistani and MonteBilliarde.

    Conclusion

    Overall, the results of this study confirmed that RNA-Seq technology is an effective, economical, and efficient method for identifying SNP loci. Factors influencing RNA-Seq evaluation are such as the number of samples.

    Keywords: Cross-breeding, Nucleotide transition, RNA-Seq, Single Nucleotide Polymorphisms (SNP) discovery, Transcriptome
  • Mozhdeh Moosanezhad Khabisi, Ali Esmailizadeh*, Masood Asadi Fozi Pages 158-167
    Introduction and Objective

    Whereas high levels of inbreeding in domestic animals reduce genetic diversity and increase the probability of animals being homozygous for deleterious alleles. Therefore, the longevity of inbred animals is decreased due to reduced genetic merit. Therefore, in designing breeding programs, preknowledge about the level of inbreeding is essential to control the increase in inbreeding and thus control the inbreeding depression in animals. In this regard, genomic data can be used to estimate inbreeding coefficients. The aim of this study was to investigate the rate of inbreeding using SNP marker data available throughout the genome from the Illumina OvineSNP600K array in Iranian native sheep.

    Material and Methods

    In this study, the genomic inbreeding of 154 samples including 11 Iranian sheep breeds (Kermani, Baluchi, Afshari, Karakul, Sanjabi, SiahKabud, LoriBakhtiari, Shal, Ghezel, Chios, GrayShiraz) was studied. For this purpose, five different methods were used by using Plink software: molecular indices of inbreeding coefficient based on observed and expected heterozygosity (FIS), inbreeding coefficient based on “runs of homozygosity” (FROH), inbreeding coefficient based on genomic relationship matrix (FGRM), inbreeding coefficient Based on the number of observed and expected homozygous genotypes (FHOM) and the correlation between uniting gametes (FUNI).

    Results

    The average minor allele frequency in Iranian native sheep was 0.268. Also, the mean of observed heterozygosity and expected heterozygosity was 0.341 and 0.360, respectively. The lowest rate of inbreeding according to FIS was related to Baluchi breed and the highest was related to Shal breed.  The highest amount of FROH (0.129) was observed in Kermani breed and the lowest amount (0.019) was observed in Baluchi breed. Also, the highest amount of FGRM, FHOM and FUNI indices was observed in Kermani breed and lowest amount was related to Baluchi breed. The highest ROH coverage was observed on chromosome 26 (20.23%), while the lowest was on chromosome 2 (6.62%).

    Conclusion

    The genetic diversity of Iranian native sheep was moderate and ranged from 0.315 to 0.354. ROH was found in all breeds, so that the average length of ROH was between 48 to 318 Mb, while the average number of ROH was between 8 to 53. The mean of genomic inbreeding coefficients for the whole population of native sheep were similar (0.05). The results of this study indicate that there is no high level of genomic inbreeding in most of the native sheep populations of Iran.

    Keywords: Genomic inbreeding, Genetic diversity, Heterozygosity, Iranian native sheep, Single nucleotide polymorphism 600K
  • Hossein Mohammadi*, Abouzar Najafi, Arash Javanmard Pages 168-175
    Introduction and Objective

    Unlike evaluation of male fertility which is done based on the phenotype records of females e.g., conception rate, semen traits are directly measured in bulls. The objective of this study was to identify genomic regions associated with sperm traits in Holstein bulls using the genome wide association based on gene set enrichment analysis.

    Material and Methods

    For this purpose, phenotype records included 1508 genotyped Holstein bulls were used for ejaculate volume, sperm concentration, number of motile sperm, progressive sperm motility, and number of progressive motile sperm in each ejaculation. The evaluation of genome-wide association was carried out PLINK software (v. 1.90). In the next step, using the biomaRt2 R package R the SNP was assigned to genes if they were within the genomic sequence of the gene or within a flanking region of 15 kb up- and downstream of the gene. For the assignment of the genes to functional categories, the GO, KEGG, DAVID and PANTHER databases were used.

    Results

    In this research, 11 SNP markers on chromosomes 1, 2, 5, 7, 8, 15, 18, 20, 21, 25, and 27 associated with SPEF2, SEPT12, SLC24A, BSP3, ETNK1, ERBB4 (sperm motility and number of progressive motile sperm), DSCAML, MYH3, RPM1 , RPM2, CAPSL (number of sperm and sperm concentration), DMRT1, and PPARγ genes (ejaculate volume) were identified. Some of these genes in the significant regions were consistent with some previous studies. In pathway analysis, 15 pathways from gene ontology were associated with the sperm traits. Among those pathways, the purine nucleotide metabolic process, cellular calcium ion homeostasis and regulation of fertilization biological pathway had an important role in the progressive sperm motility and number of progressive motile sperm. Also, the calcium channel regulator activity, PPAR signaling pathway, steroid hormone mediated signaling pathway and focal adhesion had significant association with ejaculate volume and sperm concentration.

    Conclusion

    The Identification of these candidate genes and selection bulls using genomic selection can considerable to improve male fertility and benefits of animal breeding centers and decrease production prices for consumers.

    Keywords: Candidate gene, Fertility, Gene ontology, Genome scan, Sperm
  • Javad Ahmadpanah*, Ali Javanrouh Aliabad, Abbas Safari Pages 176-184
    Introduction and Objective

    Understanding the losses caused by animal and poultry diseases is important by recognizing the share of indirect costs such as infrastructure and services as well as the direct costs of breeding and losses to improve the economic efficiency and proper managment. Therefore, the aim of current study was to estimate the financial losses due to coccidiosis in broiler and broiler breeder farms.

    Material and Methods

    Collected data was from 16 broilers (12 farms) and broiler breeders’ (4 farms) farms in Gilan province. Williams model was used to calculate the economic losses of coccidiosis with a few changes based on Irans’ breeding systems.

    Results

    The results of this study showed that the average loss due to coccidiosis in a broiler farm with 50,000 pieces of broiler and a broiler breeder farm with 30,000 active capacities was estimated about 225 and 333 million Rials, respectively. In commercial broiler farms, losses from mortality, reduced weight gain and increased feed conversion ratio had the greatest impact on coccidiosis losses. However, in the broiler breeder farm, the highest loss due to coccidiosis was related to losses from mortality (54.41%). After mortality, the parameters of vaccination, treatment, reduced egg production and reduced hatchability accounted for 22.63, 10.51, 7.86 and 4.57% of total losses, respectively. In small farms, due to the reduction of overhead costs, losses due to mortality is less than large farms. On the other hand, the management is more accurate in small farms than large farms.

    Conclusion

    Due to the financial losses associated to coccidiosis, using natural products including fungal, plant extracts and probiotics is necessary to reduce the problems from coccidiosis. In addition, where coccidiosis is more prevalent it is necessary to have coccidiostats and vaccinations in the management programs. In future research, segregation of type and source of infection, the number of herds studied to calculate financial loss due to Coccidiosis muse be increased, also the collected data should be related to different climates of the country.

    Keywords: Broiler industry, Coccidiosis, Economic losses, Prevention