فهرست مطالب

مجله فیض
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 125، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا عبدی زاده، مقصود پیری*، حسن متین همایی صفحات 247-255
    سابقه و هدف

    استرس حاد و مزمن ناشی از بی حرکتی به ویژه بی تحرکی ناشی از استیوآرتریت می تواند آستانه درد و رفتارهای دردی را متاثر کند؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر تمرین هوازی، ازون و  MSCsبر تغییرات آستانه درد در رت های استیوآرتریتی انجام گرفت.  

    مواد و روش ها

     تعداد 45 سر رت نر بالغ 8-6 هفته ای ویستار، با میانگین وزنی 250-230 گرم به دو گروه استیوآرتریت (40=n) و کنترل سالم (5=n) تقسیم شدند. استیوآرتریت از طریق جراحی در رت ها القا شد و سپس در 8 گروه پنج تایی شامل کنترل بیمار، MSCs، تمرین هوازی، ازون، تمرین هوازی + ازون، تمرین هوازی + MSCs، ازون + MSCs و تمرین هوازی + ازون +  MSCsقرار گرفتند. تمرین هوازی به مدت هشت هفته و با سرعت 16متر بر دقیقه انجام شد. MSCs به میزان 106 سلول بر کیلوگرم به زانوی رت ها تزریق گردید؛ همچنین تزریق ازون در 3 تکرار و قبل از شروع تمرین با غلظت 20 میکروگرم بر میلی لیتر صورت گرفت. آستانه درد توسط آزمون صفحه داغ اندازه گیری و سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    آستانه درد در گروه بیمار استیوآرتریتی در مقایسه با گروه سالم کاهش معنی داری داشت (0/001=P). آستانه درد در گروه های سلول درمانی (0/003=P)، ازون درمانی و تمرین هوازی (0/0001=P) افزایش معنی دار یافت. درحالی که اوج این افزایش در تمرین هوازی + MSCs دیده شد (0/02 =P).

    نتیجه گیری

     القای استیوآرتریت به کاهش آستانه درد منجر می گردد. هرچند تمرین هوازی، ازون و MSCs با افزایش آستانه درد نقش مهمی در کنترل درد حاد ناشی از استیوآرتریت دارند، اما حداکثر اثر بی دردی در تعامل تمرین هوازی + MSCs می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین، MSCs، ازون، صفحه داغ، استئوآرتریت، آستانه درد
  • زهرا محزون، ساناز میرزایان شانجانی*، یاسر کاظم زاده صفحات 256-263
    سابقه و هدف

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی شدت متوسط به همراه مکمل یاری رزوراترول بر مولکول های چسبان عروقی (VCAM-1 و ICAM-1) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α) در بافت قلب موش های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع تجربی بود. نمونه های آماری شامل موش های نر صحرایی 2ماهه با وزن 270-230 گرم بود. موش ها پس از آشنایی با پروتکل های تمرین به 5 گروه 6تایی تقسیم شدند: کنترل سالم، کنترل دیابتی (استرپتوزوسین)، مکمل دیابت، تمرین دیابتی و تمرین + مکمل دیابتی. روزانه 9 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم رزوراترول به هر موش صحرایی داده شد. این تحقیق هشت هفته به طول انجامید.

    نتایج

    میزان TNF-α در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی (0/001=P) و در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه تمرین دیابتی کاهش معناداری داشت (0/001=P). میزان  ICAM-1و VCAM-1 در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش معناداری داشت (0/001=P). میزان ICAM-1 در گروه دیابتی تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه مکمل دیابتی و گروه تمرین دیابتی، و میزان VCAM-1 در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه مکمل دیابتی کاهش معناداری داشت (0/001=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که دیابت، باعث افزایش TNF-α، ICAM-1 و VCAM-1 می شود؛ اما ورزش و رزوراترول آن را کاهش می دهد. همچنین ترکیبی از ورزش و مصرف رزوراترول به اثرات بهتری منجر می شود.

    کلیدواژگان: رزوراترول، ورزش، TNF-α، ICAM-1 و VCAM-1
  • مژده نداف فهمیده، شهرام غلامرضائی*، رامین شعبانی صفحات 264-272
    سابقه و هدف

    آنفارکتوس میوکارد یک وضعیت نکروزی حاد عضله قلب است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین بر بیان ژن PGC-1α و ERR-α میتوکندریایی کاردیومیوسیت موش های نر مدل سکته قلبی بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر، 32 سر موش صحرایی نر مبتلا به آنفارکتوس میوکارد به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین تناوبی با شدت بالا، مکمل، کنترل و تمرین به همراه مکمل تقسیم شدند. تمرین در دو گروه شدت بالا و تمرین به همراه مکمل شامل اجرای هشت هفته فعالیت 4دقیقه ای با شدت 90-85 درصد VO2max بود. کورکومین نیز به میزان mg/kg 100 استفاده شد. بیان ژن PGC-1α و ERR-α میتوکندریایی با استفاده از روش  Real-time PCRبه دست آمد. داده ها از طریق آزمون شاپیرو - ویلک و تحلیل واریانس یک طرفه آنالیز شدند.

    نتایج

    آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، تفاوت معنی داری در بیان ژن PGC-1α و ERR-α میتوکندریایی کاردیومیوسیت موش های نر مدل سکته قلبی در گروه های پژوهش نشان داد (0/001=P). نتایج آزمون توکی بیانگر افزایش معنی دار بیان ژن PGC-1α و ERR-α در گروه تمرین و تمرین به همراه مکمل نسبت به دو گروه کنترل و مکمل بود (0/001=P). بین دو گروه کنترل و مکمل نیز تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی به تنهایی و در تعامل با کورکومین باعث افزایش بیان ERRα و PGC-1α در بافت قلب موش های نر مدل سکته قلبی می شود. به نظر می رسد تمرین تناوبی و مصرف کورکومین می تواند راه مناسبی برای افزایش بیوژنز میتوکندریایی و بهبود عملکرد قلب در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، کورکومین، PGC-1α، ERR-α
  • مهرزاد شعبانی، وحید ولیپور دهنو*، محمدرضا تابنده، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 273-281
    سابقه و هدف

    پروتیین شوک گرمایی 60 (HSP60) یک شاخص استرس میتوکندری است و در بهبود عملکرد میتوکندری نقش دارد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ورزش استقامتی هوازی بر تغییرات پروتیین شوک گرمایی 60 و مقاومت به انسولین در موش های دارای دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

     30 سر موش سوری نر بالغ آزمایشگاهی به طور تصادفی و یکسان به سه گروه کنترل (C)، دیابتی (D) و دیابتی - ورزش (DE) تقسیم شدند. دیابت به وسیله تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین القا شد. تمرین استقامتی هوازی پنج جلسه در هفته برای هشت هفته انجام شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، مقادیر گلوکز، انسولین و HSP60  و شاخص مقاومت به انسولین اندازه گیری شد.

    نتایج

    سطوح انسولین و گلوکز خون و مقاومت به انسولین در گروه DE نسبت به گروه D به شکل معناداری کاهش یافت (0/001=P). همچنین، سطوح پروتیین HSP60 گروه DE نسبت به گروه D به شکل معناداری افزایش یافت (0/05>P) و در گروه D نسبت به گروه C به شکل معناداری کاهش یافت (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد که بین HSP60 و مقاومت به انسولین در هر سه گروه همبستگی منفی وجود دارد (0/001=P،0/930-r=). 

    نتیجه گیری

    دیابت سطوح HSP60 را کاهش و ورزش استقامتی هوازی سطوح آن را افزایش می دهد. همچنین، ورزش استقامتی با افزایش بیان پروتیین HSP60 می تواند عملکرد میتوکندری مختل شده در دیابت را تقویت کند و باعث بهبود شاخص مقاومت به انسولین شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، HSP60، مقاومت به انسولین، دیابت، موش سوری
  • محبوبه حافظی، ندا میرباقر*، فاطمه سادات ایزدی اونجی صفحات 282-291
    سابقه و هدف

    کمردرد اثرات زیادی بر جنبه های مختلف زندگی به جا می گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تکنیک الکساندر بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی یک سوکور است که بر روی 80 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1399 انجام شد. بیماران با استفاده از روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. در گروه آزمون، آموزش تکنیک الکساندر به مدت 12 هفته، هفته ای سه جلسه انجام شد. در گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. دو گروه قبل، بلافاصله پس از پایان مداخله و یک ماه بعد از آن پرسشنامه کیفیت زندگی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و آزمون های تی تست، کای اسکویر و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره کل کیفیت زندگی و برخی از ابعاد آن (سلامت عمومی، سلامت جسمی، فعالیت اجتماعی، درد بدنی، محدودیت در فعالیت ها) بلافاصله بعد از پایان جلسات و یک ماه بعد از مداخله در گروه آزمون تفاوت آماری معنی داری داشت (0/05<P). ولی این تفاوت در ابعاد سلامت روانی، نقش سلامت روحی در فعالیت ها، سرزندگی و نشاط معنادار نبود (0/05>P). نتایج آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که میانگین نمره کل کیفیت زندگی بیماران گروه آزمون در طول زمان افزایش معنادار داشته است (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش تکنیک الکساندر موجب افزایش نمره کل کیفیت زندگی و برخی ابعاد آن در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن می شود.

    کلیدواژگان: تکنیک الکساندر، کمردرد مزمن، کیفیت زندگی
  • رقیه افرونده*، محمدابراهیم بهرام صفحات 292-301
    سابقه و هدف

    پرپتین و آدروپین از سیتوکاین های درگیر در فرآیندهای متابولیکی هستند که با اضافه وزن و افزایش سن ارتباط دارند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر 12 هفته تمرینات TRX بر سطوح سرمی پرپتین، آدروپین و فاکتورهای متابولیکی مرتبط با سندروم متابولیک در مردان سالمند دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از مردان سالمند دارای اضافه وزن با میانگین سنی (39/1±33/64) سال به صورت دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی، در دو گروه تمرینی TRX و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی در یک برنامه تمرینی TRX، به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 60 دقیقه به تمرین پرداختند. شدت تمرینات توسط مقیاس درک فشار بورگ (RPE) کنترل شد. قبل و بعد از آخرین جلسه تمرین، مقادیر سرمی پرپتین، آدروپین و مقاومت به انسولین اندازه گیری شد.

    نتایج

    تمرینات TRX، موجب کاهش معنی داری در سطح سرمی پرپتین (0/0001=P) و شاخص مقاومت به انسولین (0/01=P) و افزایش معنی دار آدروپین (0/01=P) در پس آزمون گروه تجربی شد. همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که میزان پرپتین (0/0001=P) و شاخص مقاومت به انسولین (0/01=P) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار و سطح آدروپین افزایش معنی داری را نشان داد (0/001=P). مقادیر درصد چربی (0/019=P) در گروه تجربی کاهش معنی داری داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات مقاومتی با وزن بدن با کاهش پرپتین و درصد چربی و افزایش آدروپین سرمی سالمندان دارای اضافه وزن در بهبود مارکرهای مرتبط با دیابت موثر باشد.

    کلیدواژگان: آدروپین، تمرینات مقاومتی، پرپتین، سندروم متابولیک، سالمندان
  • امیر ارشام کبرایی، محسن ادیب، کامران کارگر، صدیقه میرانزاده* صفحات 302-310
    سابقه و هدف

    نارسایی قلبی یک مشکل عمده است که کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار ‎‎می‎دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر بسته آموزشی بر سواد سلامت و پیروی از توصیه های درمانی در مبتلایان نارسایی قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه تجربی بر روی 60 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی بیمارستان شهید بهشتی کاشان از سال 1398 تا 1400 در دو گروه کنترل و مداخله انجام گردید. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سواد سلامت اختصاصی بیماران با نارسایی قلبی و پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو توسط هر دو گروه تکمیل شد.

    نتایج

    مقایسه میانگین نمره تبعیت از درمان و ابعاد آن پس از مداخله، تفاوت آماری معناداری داشت (0/05>P). همچنین تفاوت معناداری در میانگین نمره تبعیت از درمان و ابعاد آن در گروه مداخله، ابتدا و انتهای آموزش نشان داده شد (0/05>P). مقایسه میانگین نمره سواد سلامت و ابعاد آن پس از مداخله نیز، تفاوت آماری معناداری داشت (0/05>P). تفاوت آماری معناداری در میانگین نمره سواد سلامت و ابعاد آن در گروه مداخله، ابتدا و انتهای مداخله نشان داده شد (0/05>P)؛ در حالی که در گروه کنترل میانگین نمره کل سواد سلامت و ابعاد آن در ابتدا و انتهای مطالعه، کاهش معناداری داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

     بنابراین استفاده از بسته های آموزشی به عنوان یک روش آموزشی آسان و ایمن می تواند در جهت افزایش سواد سلامت و افزایش تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک کند.

    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، بسته آموزشی، سواد سلامت، تبعیت از درمان
  • امیر دلشاد*، مریم سادات دشتی، فاطمه تلاشان، ماهرخ بهرامی فر صفحات 311-319
    سابقه و هدف

    بیماری های قلبی - عروقی یکی از شایع ترین علل مرگ ومیر در سالمندان می باشد اما هنوز سازوکار مولکولی شروع فرآیند توسعه شبکه مویرگی و کاهش عوامل خطرزای بیماری قلبی - عروقی در پاسخ به تمرینات ورزشی به خوبی شناخته نشده است. هدف پژوهش، مقایسه تمرین هوازی و ترکیبی بر تغییرات عوامل آنژیوژنزی، آلکالین فسفاتاز و CRP در مردان سالمند است.

    مواد و روش ها

     30 مرد سالمند با میانگین سنی 75-65 سال در 3 گروه تمرین هوازی، ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. تمرینات طی 8 هفته با تواتر 3 جلسه در هفته انجام شد. تمرینات هوازی با شدت 60 تا 74 درصد حداکثر ضربان قلب و تمرینات مقاومتی با شدت 75-60 درصد 1RM انجام شد. نمونه های خونی 24 ساعت قبل از شروع تمرینات و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین جهت بررسی تغییرات سطوح فاکتورهایALP, CRP  و TGF-β جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل و مقایسه بین گروهی از طریق آزمون آنکوا و برای مقایسه درون گروهی داده ها از آزمون  Tزوجی در سطح معناداری 0/05< P صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج، کاهش معنی دار در غلظت سرمی  CRP (0/03=P) و TGF-β (0/005P= (را در گروه های هوازی و ترکیبی نسبت به گروه کنترل و نیز کاهش معنادار پیش آزمون نسبت به پس آزمون در غلظت سرمی ALP در گروه هوازی (0/027=P) را نشان داد.

    نتیجه گیری

     کاهش CPP،  ALPو افزایش  TGF-β1در اثر تمرینات متناسب با سن و شرایط این افراد، باعث سازگاری با استرس های جسمانی همچون ورزش و بهبود سلامت در سالمندان گردید.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین ترکیبی، بیماری های قلبی - عروقی، آلکالین فسفاتاز، آنژیوژنزی، پروتئین واکنشگر C، سالمندان
  • معصومه منعمی بیدگلی، محمد افشار*، محمدجواد آزاد چهر صفحات 320-328
    سابقه و هدف

    کووید-19 با ایجاد مشکلات جسمی و عاطفی، کیفیت خدمات به بیماران را کاهش می دهد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین مشکلات پرستاران مراقبت کننده از مبتلایان به کروناویروس بستری در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی کاشان سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه مقطعی، برروی 246 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان شهید بهشتی کاشان و سیدالشهدا آران وبیدگل که سابقه حداقل یک ماه مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا را داشتند، انجام گردید. پژوهشگر با انتخاب نمونه ها از آنان خواست پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مشکلات پرستاران در مراقبت از بیماران کرونا را تکمیل کنند. سپس نتایج با آزمون های کای دو، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارSPSS  ویرایش 16 تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    میانگین مشکلات مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا در پرستاران در حد متوسط (19/01±94/13) با فراوانی (51/1 درصد) بوده است. همچنین بیشترین میزان مشکلات، در حیطه شخصی (4/54±22/16) با فراوانی (61/5 درصد) و کمترین آن در حیطه های انگیزشی (20/98±6/2) با فراوانی (38/7 درصد) و دانش و تجربه (1/74±4/93) با فراوانی (41/1 درصد) بوده است. حیطه مشکلات جسمی و روحی با جنس ارتباط معناداری داشت (0/05<P).همچنین حیطه مشکلات شخصی با نوع بیمارستان و تعداد فرزند ارتباط معناداری داشت (0/05<P). حیطه مشکلات جسمی و روحی با سن ارتباط معناداری داشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان مشکلات پرستاران در مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان های شهید بهشتی و سیدالشهدا در حد متوسط است؛ بنابراین پیشنهاد می گردد مدیران بیمارستان ها جهت رفع مشکلات پرستاران برنامه ریزی های لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: مشکلات پرستاری، مراقبت، پرستاران، کووید-19
  • فاطمه علوی، زهرا سادات قریشی*، نسیبه زنجری، منیژه زارعی محمود آبادی صفحات 329-341
    سابقه و هدف

    مشکلات تغذیه ای از شایع ترین مشکلات دوران نوزادی و کودکی محسوب می شود. بررسی و شناسایی این مشکلات در اوایل دوران کودکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا شناسایی سریع این مشکلات، می تواند به درمان زودهنگام این مشکلات منجر شود. مطالعه حاضر قصد دارد مرور جامعی بر ابزارهای غربالگری و ارزیابی مشکلات تغذیه ای نوزدان و کودکان داشته باشد.

    مواد و روش ها

     اطلاعات، از طریق پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Medline، Web of Science،Google scholar و بانک های اطلاعاتی ایرانی در بازه زمانی 1993 تا 2020 تهیه شد. بر اساس کلیدواژه های پژوهش، 50 مقاله مرتبط به دست آمد که درنهایت، 18 مقاله بر اساس هدف پژوهش انتخاب شد.

    نتایج

    درمجموع، 18 ابزار به دست آمد که 3 ابزار مربوط به غربالگری و بقیه ابزارها مربوط به ارزیابی مشکلات تغذیه ای نوزادان و کودکان بود. 5 ابزار از بدو تولد و بقیه ابزارها از سنین بالاتر، حدود شش ماهگی به بعد قابل استفاده بودند. 3 ابزار، توسط ارزیاب یا درمانگر و بقیه توسط والدین یا مراقبین کودک، تکمیل شد. 5 ابزار در کنار بررسی مسایل تغذیه ای، احساسات و واکنش های والدین نسبت به مشکلات غذایی کودکانشان را نیز، ارزیابی می کنند. همچنین، روایی و پایایی 18 ابزار، مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    طیف متنوعی از ابزارهای استاندارد، جهت غربالگری و ارزیابی مشکلات تغذیه ای نوزادان و کودکان، در زبان انگلیسی وجود دارد. نتایج حاصل از این مطالعه مروری، می تواند ضمن معرفی این ابزارها به درمانگران، به دسترسی سریع آن ها به این ابزارها منجر گردد.

    کلیدواژگان: مشکلات تغذیه، نوزادان و کودکان، غربالگری، ارزیابی، روایی، پایایی
  • محسن رحمانی، بهاره نیکوزر، محبوبه گلچین، مرضیه تولائی*، مهدی حاجیان، محمدحسین نصر اصفهانی صفحات 342-352
    سابقه و هدف

    بیماری COVID-19 در اثر ویروس SARS-COV-2 ایجاد می گردد و به طور عمده بافت ریه را مورد تهاجم قرار می دهد. علاوه بر این، بافت های دیگر نیز مورد تهاجم ویروس قرار می گیرد. گزارش ها نشان داده اند که تظاهرات بالینی در بین بیماران کووید-19 از حالت بدون علامت تا علایم حاد تنفسی در ریه و بروز شوک سپتیک با تاثیر بر سیستم ایمنی در ارگان های دیگر متغیر است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی مکانیسم های مولکولی مرتبط با بیماری زایی SARS-COV-2 و ارتباط این مکانیسم ها با شدت تظاهرات بالینی گوناگون ایجادشده در بیماران بود.

    مواد و روش ها

    مقاله های منتشرشده توسط محققان در پایگاه های PubMed و Google scholar از سال 2019 تا 2021 براساس کلیدواژه های SARS-COV-2، COVID-19 و disease severity جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    پس از ورود SARS-COV-2  به درون بدن و فعال شدن سیستم ایمنی به دلایلی همچون افزایش تولید NET، استرس اکسیداتیو، فعال شدن مسیرهای مرگ سلولی شامل فروپتوز و درنهایت انفجار طوفان سایتوکاینی و پایروپتوزیز، شدت این بیماری تشدید می شود و مرگ ومیر افزایش می یابد. علاوه بر این، بیان مولکولی NLRP3 می تواند نقش عظیمی در ایجاد طوفان سایتوکاینی در بیماران مبتلا  داشته باشد که برخی از افراد بسته به سیستم ایمنی شان برای مقابله با ویروس  SARS-COV-2به دلیل تکثیر NLRP3 و افزایش سایر مکانیسم های مولکولی مخرب، مراحل مختلف از شدت بیماری را نشان می دهند.

    نتیجه گیری

     افراد جامعه بسته به واکنش متفاوت سیستم ایمنی شان، شدت متفاوتی از بیماری کووید-19 را نشان می دهند. به نظر می رسد مکانیسم های سلولی و مولکولی گوناگون در افراد مبتلا فعال می شوند که بیان NLRP3 سهم عظیمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سارس کووید-2، کووید-19، سیستم ایمنی، NLRP3، نتوزیس، طوفان سایتوکاینی
  • جواد یغموریان خوجینی، نیلوفر افتخاری، کامران قائدی، رضا غیاثوند* صفحات 353-369
    سابقه و هدف

    کاکایو و شکلات تلخ دارای پلی فنول و چندین جزء مثبت دیگر هستند و رژ یم غذایی حاوی مقدار متعادلی از این مواد، دارای اثرات مفیدی برای سلامتی انسان هستند. در این مقاله سعی بر این شد که در ارتباط با کاکایو و شکلات به عنوان یک ماده غذایی محبوب جهانی، خواص مثبت و سازنده آن ها در فرایند های فیزیولوژیک بدن و به خصوص بیماری دیابت توضیحات جامع و ثمربخشی ارایه گردد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از روش گردآوری کتابخانه ای، جست و جو در متون مختلف و مقالات علمی معتبر استفاده شده است.

    نتایج

    به طور کلی، شواهد حاصل از مطالعات مختلف علمی نشان می دهد که مصرف متعادل و با دوز مناسب کاکایو و شکلات و به ویژه شکلات تلخ، علاوه بر کاهش سرعت پیشرفت بیماری دیابت و اثرات پیش گیری کننده ی آن، حاوی بسیاری از اثرات مثبت دیگر هم چون افزایش پتانسیل جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و افزایش کارایی و توانمندی قلب و کلیه، افزایش آندروفین و رساندن آن به مغز و افزایش احساس خوشایندی و انرژی بدن، بهبود گوارش و هضم غذا و در نتیجه کمک به عملکرد بهتر دستگاه گوارش، افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد (LDL)، و خواص ضد التهابی و ضد سرطانی می باشد.

    نتیجه گیری

    مصرف شکلات به ویژه نوع تیره آن اگر در حد مناسب باشد به سبب داشتن اجزای مفید همانند فلاوانول می تواند دارای اثرات مثبتی بر بسیاری از فرایند های بدن و به ویژه کنترل قند خون باشد و از بروز بیماری دیابت جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: شکلات، کاکائو، تغذیه، فلاوانول ها، دیابت، سلامت بدن
|
  • Leila Abdizadeh, Maghsoud Peeri*, Hasan Matinhomaee Pages 247-255
    Background

    Acute and chronic stress due to inactivity, especially inactivity due to osteoarthritis can affect pain threshold and painful behaviors; therefore, this study aimed to determine the effect of aerobic exercise, ozone and MSCs on pain threshold changes in osteoarthritis rats.

    Materials and Methods

    Forty-five adult male Wistar rats (6-8-week-old), weighing an average of 250-230g, were divided into osteoarthritis (n=40) and healthy controls (n=5). Osteoarthritis were induced by surgery in rats and then divided into 8 groups of 5, including patient control, MSCs, aerobic exercise, ozone, aerobic exercise+ozone, aerobic exercise+MSCs, ozone+MSCs and aerobic exercise+ozone+MSCs. Aerobic exercise was performed for eight weeks at a speed of 16 M/min. MSCs were injected at 1×106 cells/kg into the knees of rats; ozone was also injected into 3 replicates before training with a concentration of 20 μg/ml. Pain threshold was measured by hot-plate test and its significance level was considered 0.05.

    Results

    Pain threshold in the osteoarthritis patient group was significantly reduced compared to the healthy group (P=0.001). There was a significant increase in pain threshold in cell therapy (P=0.003), ozone therapy and aerobic exercise groups (P=0.0001). While the peak of this increase was seen in MSCs+aerobic exercise (P=0.02).

    Conclusion

    Induction of osteoarthritis leads to a decrease in pain threshold. Although aerobic exercise, ozone and MSCs play an important role in controlling acute pain due to osteoarthritis by increasing the pain threshold, the maximum analgesic effect is in the interaction of aerobic exercise+MSCs.

    Keywords: Exercise, MSCs, Ozone, Hot-Plate, Osteoarthritis, Pain threshold
  • Zahra Mahzoon, Sanaz Mirzayan Shanjani*, Yaser Kazemzadeh Pages 256-263
    Background

    this study aimed to evaluate the effect of eight weeks of moderate intensity aerobic exercise with Resveratrol supplementation on vascular adhesion molecules (VCAM-1 and ICAM-1) and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) in the heart tissue of male rats with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The present study was experimental. Statistical samples included 2-month-old male rats weighing 270-230 g. Rats were divided into 5 groups of 6 after familiarity with training protocols; Healthy control, diabetic control (Streptozocin), diabetes supplement, diabetic exercise and exercise + diabetic supplement. 9 mg / kg Resveratrol was given daily to each rat. The study lasted eight weeks.

    Results

    The amount of TNF-α in the exercise + diabetic supplement group was significantly reduced compared to the diabetic control group (P=0.001), and in the exercise + diabetic supplement group was significantly reduced compared to the diabetic exercise group (P= 0.001). The levels of ICAM-1 and VCAM-1 in the exercise + diabetic supplement group were significantly reduced compared to the diabetic control group (P=0.001). The level of ICAM-1 in the diabetic exercise + diabetic supplement group was significantly reduced compared to the diabetic supplement group and the diabetic exercise group, and the level of VCAM-1 in the exercise + diabetic supplement group was significantly reduced compared to the diabetic supplement group (P=0.001).

    Conclusion

    The results showed that diabetes increases TNF-α, ICAM-1 and VCAM-1, but exercise and Resveratrol reduce it. Also, a combination of exercise and Resveratrol can lead to better effects.

    Keywords: Resveratrol, Exercise, TNF-α, ICAM-1, VCAM-1
  • Mojdeh Nadaf-Fahmideh, Shahram Gholamrezaei*, Ramin Shabani Pages 264-272
    Background

    Myocardial infarction is an acute condition of myocardial necrosis. So, this study aimed the effect of high intensity interval training with curcumin supplementation on mitochondrial cardiomyocyte PGC-1α and ERR-α gene expression rats.

    Materials and Methods

    32 male rats were randomly divided into 4 groups of HIIT, supplement, control and HIIT with supplement training in the two groups of high intensity and HIIT with supplement included performing 8 weeks of 4-minute activity with an intensity of 85-90% VO2max. Curcumin was also used at 100 mg / kg. Mitochondrial PGC-1α and ERR-α gene expression was obtained by real-time PCR. Data were analyzed by ANOVA and Shapiro-Wilk at P≤0.05.

    Results

    One-way analysis of variance test showed a significant difference in the expression of mitochondrial cardiomyocyte PGC-1α and ERR-α genes in male myocardial infarction mice in the study groups (P=0.001). The results of Tukey test showed a significant increase in PGC-1α and ERR-α gene expression in the HIIT and HIIT groups with supplementation compared to the control and supplement groups (P=0.001). There was no significant difference between the control and complement groups.

    Conclusion

    The results of this study showed that interval training alone and in interaction with curcumin increases the expression of ERRα and PGC-1α in the heart tissue of male stroke model mice. It seems that interval training and consumption of curcumin can be considered a good way to increase mitochondrial biogenesis and improve heart function.

    Keywords: High intensity interval training, Curcumin, PGC-1α, ERR-α
  • Mehrzad Shabani, Vahid Valipour-Dehnou*, MohammadReza Tabandeh, Mahdieh Molanouri-Shamsi Pages 273-281
    Background

    Heat shock protein 60 (HSP60) is considered as an indicator of mitochondrial stress and plays a role in modulating mitochondrial dysfunction. This study aimed to investigate the effect of aerobic endurance exercise on changes in heat shock protein 60 and insulin resistance in mice with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    Thirty adult mice were randomly and equally divided into three groups: control (C), diabetic (D) and diabetic-exercise (DE). Diabetes was induced by intraperitoneal injection of Streptozotocin. Aerobic endurance training was performed five sessions per week for eight weeks. 48 hours after the last training session, glucose, insulin and HSP60 levels and insulin resistance index were measured.

    Results

    Insulin and blood glucose levels and insulin resistance in group DE decreased significantly compared to group D (P<0.05). Also, HSP60 protein levels in group DE increased significantly compared to group D (P<0.05) and decreased significantly in group D compared to group C (P<0.05). Also, the results showed that there was a negative correlation between HSP60 and insulin resistance in all three groups (P= 0.001, r= 0.930).

    Conclusion

    Diabetes lowers HSP60 levels and aerobic endurance exercise increases its levels. Also, endurance exercise can enhance mitochondrial function in diabetes by increasing HSP60 protein expression. It improves the insulin resistance index, also.

    Keywords: Aerobic exercise, Diabetes, Insulin resistance, HSP60, Mice
  • Mahboubeh Hafezi, Neda Mirbagher-Ajorpaz*, Fatemeh Sadat Izadi-Avanji Pages 282-291
    Background

    Low back pain has negative effects on different aspects of the live. The present study was conducted to determine the effect of Alexander technique on quality of life in patients with chronic low back pain.

    Materials and Methods

    This study is a single-blinded clinical trial that was performed on 80 patients with chronic low back pain in Shahid Beheshti hospital in Kashan in 2020. Patients were simple randomly assigned to control and experimental groups. In the experimental group, Alexander technique training was performed for 12 weeks, three sessions per week. The control group did not receive any intervention. The two groups completed the quality of life questionnaire before, immediately and one month after the intervention. Data were analyzed using ANOVA, Chi-square and independent and paired t-test in SPSS v=22 software.

    Results

    The mean score of total quality of life and some of its dimensions (general health, physical health, social activity, physical pain, activity limitation) immediately after the sessions and one month after the intervention were significant in the experimental group (P<0.05). However, this difference in the dimensions of mental health, the role of mental health in activities and vitality was not significant (P>0.05). The results of repeated measures ANOVA showed that the mean total score of quality of life of patients in the experimental group increased significantly over time (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that teaching the Alexander technique increases the total score of quality of life and some of its dimensions in patients with chronic low back pain.

    Keywords: Alexander technique, Chronic low back pain, Quality of life
  • Roghayeh Afroundeh*, MohammadEbrahim Bahram Pages 292-301
    Background

    Perpetin and adropin are cytokines involved in metabolic processes that are related to overweight and aging. This study aimed to evaluate the effect of 12 weeks of TRX exercises on serum levels of perpetin, adropine and metabolic factors associated with metabolic syndrome in overweight elderly men.

    Material and Methods

    In this quasi-experimental study, 30 overweight elderly men with a mean age of) 64.33±1.39( years were selected as a sample and randomly assigned to TRX and control groups. The experimental group trained in a TRX training program for 12 weeks and 3 sessions per week for 60 minutes. The intensity of the exercises was controlled by the Borg Pressure Perception Scale (RPE). Before and after the last training session, the serum levels of peptin, adropin and insulin resistance were measured.

    Result

    TRX exercises caused a significant decrease in serum perpetin level (P=0.001) and insulin resistance index (P=0.01) and a significant increase in adropine (P=0.01) in the post-test group. Also, the results of analysis of covariance showed that the amount of perpetin (P=0.001) and insulin resistance index (P=0.01) in the experimental group compared to the control group showed a significant decrease and the level of adropine increased significantly (P=0.001). Fat percentage (P=0.019) in the experimental group had a significant decrease (P<0.05).

    Conclusion

    Resistance training with body weight seems to be effective in improving diabetes-related macaroons by reducing perpetin and fat percentage and increasing serum adropine in overweight elderly.

    Keywords: Adropine, Perpetin, Resistance exercise, Metabolic syndrome, Elderly
  • Amir Arsham Kobraei, Mohsen Adib, Kamran Kargar, Sedigheh Miranzadeh* Pages 302-310
    Background

    Heart failure is a major problem that affects a person's quality of life. This study aimed to determine the effect of educational package on health literacy and following treatment recommendations in patients with heart failure.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 60 patients with heart failure in Shahid Beheshti Hospital of Kashan from 1398 to 1400 in two groups of control and intervention. Before and after the intervention, demographic information questionnaires, specific health literacy of patients with heart failure and Madanlu treatment adherence questionnaire were completed by both groups.

    Results

    Comparing the mean score of adherence to treatment and its dimensions after the intervention had a statistically significant difference (P<0.05). Also showed a statistically significant difference in the mean score of adherence to treatment and its dimensions in the intervention group, beginning and end of training (P<0.05). Comparison of the mean score of health literacy and its dimensions after the intervention had a statistically significant difference (P<0.05). There was a statistically significant difference in the mean score of health literacy and its dimensions in the intervention group, beginning and end of the intervention (P<0.05). While in the control group showed that the mean score of total health literacy and its dimensions at the beginning and end of the study decreased statistically significantly (P<0.05).

    Conclusion

    Therefore, using training packages as an easy and safe educational method can help increase health literacy and increase treatment adherence in patients with heart failure and prevent disease progression.

    Keywords: Health education, Health literacy, Treatment adherence, Heart failure
  • Amir Delshad*, Maryam Sadat Dashti, Fateme Talashan, Mahrokh Mahramifar Pages 311-319
    Background

    Cardiovascular diseases are one of the most common deaths in the elderly, but the molecular mechanism of initiating the process of capillary network development and reducing the risk factors for cardiovascular disease in response to exercise is still not well understood. This study aimed to compare aerobic and combined training on changes in angiogenesis, alkaline phosphatase and CRP in elderly men.

    Materials and Methods

    30 elderly men with a mean age of 65-75 years were divided into three groups of aerobic, combined and control exercises. Exercises were performed for 8 weeks with a frequency of 3 sessions per week. Aerobic exercises with 60 to74% of maximum heart rate and resistance exercises with 60-75% of 1RM were performed. Blood samples were collected 24 hours before training and 48 hours after the last training session to assess changes in ALP, CRP and TGF-β factor levels. Analysis and comparison between groups were done by ANCOVA test and for in-group comparison of data by paired t-test at a significant level of P<0.05.

    Results

    Results of significant decrease in serum concentrations of CRP (P=0.03), TGF-β (P=0.005) in the aerobic group and the combined group compared to the control group and Showed a significant decrease in pre-test compared to post-test in serum ALP concentration in the aerobic group (P=0.027).

    Conclusion

    decrease in CPP, ALP and an increase in TGF-β1 due to exercise appropriate to the age and condition of these individuals, caused adaptation to physical stresses such as exercise and improved health in the elderly.

    Keywords: Aerobic exercise, Combined exercise, Cardiovascular diseases, Alkaline phosphatase, Angiogenesis, C-Reactive Protein, Elderly
  • Masoumeh Monemi-Bidgoli, Mohammad Afshar*, MohammadJavad Azadchehr Pages 320-328
    Background

    Covid-19 reduces the quality of service to patients with physical and emotional problems. This study aimed to determine the problems of nurses caring for patients with coronavirus hospitalized in Kashan medical sciences hospitals in 2021.

    Materials and Methods

    The cross-sectional study was performed on 260 nurses working in Shahid Beheshti Hospital and Seyed Al-Shohada who had at least one month of care for patients with Covid-19. The researcher selected the samples and asked them to complete the questionnaire of demographic informations and problems of nurses in caring for patients with Covid-19. Then the results were analyzed using chi-square, ANOVA and Pearson correlation coefficients in SPSS 16 software.

    Results

    The mean care of patients with Covid-19 in nurses was moderate (94.13±19.01) with frequency (51.1%). Also, the highest rate of problems was in the personal domain (22.16± 4.54) with a frequency (61.5%) and the lowest was in the motivational domain (6.20±2.98) with a frequency (38.7%). And knowledge and experience (4.93±1.74) with frequency (41.1%). The domain of physical and mental problems had a significant relationship with gender (P<0.05). The domain of personal problems was significantly related to the type of hospital and the number of children (P<0.05), also.

    Conclusion

    The results of the study showed that rate of nurses' problems in caring for patients with Covid-19 is moderate. Therefore, it is suggested that hospital managers should make the necessary plans to solve the problems of nurses.

    Keywords: Nursing problems, Care, Nurses, Covid-19
  • Fateme Alavi, Zahra Sadat Ghoreishi*, Nasibeh Zanjari, Manijeh Zarei Mahmood Abadi Pages 329-341
    Background

    Feeding problems are among the most common issues in infancy and childhood. It’s essential to investigate and identify these problems in early childhood because early detection can lead to early treatment of these problems. The present study intends to provide a comprehensive review of screening tools and assessment for feeding problems in infants and children.

    Materials and Methods

    The information was obtained through PubMed, Scopus, Medline, Web of Science, Google scholar, and Iranian databases from 1993 to 2020. Based on the keywords used, 50 related articles were obtained. Then, 18 articles were selected based on the purpose of this study.

    Results

    In total, 18 tools were obtained. The 3 tools were related to screening for feeding problems, and the rest were related to assessing feeding problems in infants and children. Also, among these tools, 5 tools could be used from birth, and the rest could be used from older ages, about 6 months onwards. Of these tools, 3 tools are completed by an assessor or therapist, and the rest by a parent or caregiver. 5 tools, in addition to examining children's nutritional issues, also assess parents' feelings and reactions to their child's feeding problems. Also, the validity and reliability of these 18 tools were examined.

    Conclusion

    There are a variety of standard tools for screening and assessing infant and child feeding problems in English. The results of this review study, while introducing these tools to therapists, can lead to their rapid access to these tools.

    Keywords: Feeding problems, Pediatric, Assessment, Screening, Tools, Validity, Reliability
  • Mohsen Rahmani, Bahare Nikoozar, Mahboobeh Golchin, Marziyeh Tavalaee*, Mehdi Hajian, MojammadHossein Nasr-Esfahani Pages 342-352
    Background

    COVID-19 is caused by the SARS-COV-2 virus and mainly affects the lung tissue. In addition, other tissues are attacked by the virus. Reports have shown that clinical manifestations in Covid-19 patients vary from asymptomatic to acute respiratory symptoms in the lung and septic shock affecting the immune system in other organs. This review article aimed to investigate the molecular mechanisms associated with SARS-COV-2 pathogenicity and the relationship between these mechanisms and the severity of various clinical manifestations in patients.

    Materials and Methods

    Published articles by researchers in PubMed and Google scholar databases from 2019 to 2021 were collected and reviewed based on the keywords SARS-COV-2, COVID-19 and disease severity.

    Results

    After entering the SARS-COV-2 virus into the body and the activation of the immune system for reasons such as increased NET production, oxidative stress, activation of cell death pathways including ferroptosis and finally the explosion of cytokine storm and pyroptosis, exacerbate the severity of the disease and increase mortality. In addition, the molecular expression of NLRP3 can play a major role in the development of cytokine storms in patients, some depend on their immune system to fight the virus due to the proliferation of NLRP3 and other destructive molecular mechanisms, thus showing the different severity of the disease.

    Conclusion

    Individuals in the community show varying degrees of Covid-19 disease depending on the different reactions of their immune systems. Various cellular and molecular mechanisms appear to be activated in sufferers that NLRP3 expression plays a large role.

    Keywords: SARS-COV-2, COVID-19, Immune system, NLRP3, NETosis, Cytokine storm
  • Javad Yaghmoorian-Khojini, Niloofar Eftekhari, Kamran Ghaedi, Reza Ghiasvand* Pages 353-369
    Background

    Cocoa and bitter chocolate contain polyphenols and several other positive components, and a diet containing a balanced amount of these substances has beneficial effects on human health. This article attempts to provide a comprehensive and fruitful description of cocoa and chocolate as a worldwide popular food, their positive and constitutive properties in the physiological processes of the body, especially diabetes.

    Materials and Methods

    In this study, the method of library collection, search of different texts and valid scientific articles was used.

    Results

    Overall, evidence from various scientific studies shows that a well-balanced and well-dosed consumption of cocoa and chocolate, especially bitter chocolate, in addition to slowing the progression of diabetes, has many other positive effects, including the potential to prevent Having cardiovascular disease and increases the efficiency of the heart and kidneys, increases endorphins to the brain and  thereby enhancing the body's sense of well-being and energy, improving digestion and thereby helping the digestive system function better, increasing good cholesterol (HDL) and low cholesterol (LDL), anti-inflammatory and anti-cancer properties.

    Conclusion

    Consumption of chocolate, especially its dark type, if it is appropriate, due to its beneficial components such as flavanols, can have positive effects on many body processes, especially blood sugar control, and prevent diabetes.

    Keywords: Chocolate, Cocoa, Nutrition, Flavanols, Diabetes, Theobroma