فهرست مطالب

مجله مرتع
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهسا زمانی*، حسن یگانه، حسین بارانی، اعظم رضایی صفحات 222-235
    سابقه و هدف

    استفاده از ظرفیت پرواربندی یکی از راه حل های کاهش فشار بر مراتع و کاهش تعداد دام مازاد بر مراتع می باشد. پرواربندی یکی از روش های مهم در بالا بردن تولیدات گوشت قرمز بدون افزایش تعداد دام می باشد. اگر عملیات پرواربندی به روش صحیح صورت گیرد، کشور از وارد کردن گوشت قرمز بی نیاز خواهد شد. هدف از این پژوهش تعیین عوامل موثر بر پذیرش پرواربندی توسط مرتعداران منطقه کیاسر می باشد.

    مواد و روش ها

    منطقه مورد مطالعه در 70 کیلومتری جنوب شهر ساری و در 1378 متری از سطح دریا واقع شده است. مراتع این منطقه ییلاقی بوده و توسط گله داران روستایی و عشایری به شیوه مشاعی مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر جز تحقیقات پیمایشی بوده که با استفاده از تکمیل پرسشنامه از بهره برداران در سال 1397 صورت گرفت. با بهره گیری از فرمول کوکران، از میان 750 بهره بردار در منطقه مورد مطالعه، 85 نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای اصلی استخراج و پرسشنامه نهایی به روش نمونه گیری تصادفی در منطقه مورد مطالعه تکمیل شد. در این پرسشنامه ها متغیر های مختلفی از جمله ویژگی های اجتماعی - اقتصادی بهره برداران، ویژگی های فنی مراتع و دیگر سوالات مرتبط مورد بررسی قرار گرفت که در قالب طیف لیکرت و سوالات باز از افراد پرسیده شدند. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط اساتید صاحب نظر و کارشناسان تعیین شد. همچنین به منظور احتساب قابلیت اعتماد (پایایی) پرسشنامه از پرسشنامه پیش آزمون و محاسبه ضریب اعتبار (کرونباخ آلفا) استفاده شد. در این تحقیق به منظور بررسی عوامل موثر بر پذیرش/عدم پذیرش پرواربندی توسط مرتعداران مراتع منطقه از الگو های اقتصاد سنجی مدل لاجیت استفاده شد. پارامتر های الگوی لاجیت به روش حداکثر راست نمایی با استفاده از نرم افزارهای Shazam براورد شد.

    نتایج

    براساس نتایج حدود 40 درصد مرتعداران از پرواربندی استقبال کرده اند و حاضر بودند واحد دامداری خود را به پرواربندی تبدیل نمایند. شاخص درصد پیش بینی صحیح مدل برآورد شده بالغ بر 83 درصد است که رقم مطلوبی را نشان می دهد؛ که بیانگر آن است که مدل برآورد شده توانسته است درصد بالایی از مقادیر متغیر وابسته را با توجه به متغیرهای توضیحی پیش بینی نماید. به بیان دیگر، تقریبا 83 درصد از پاسخگویان، تمایل به پذیرش پرواربندی پیش بینی شده بله یا خیر را با ارایه نسبتی کاملا مناسب با اطلاعات، به درستی اختصاص داده اند. نتایج مدل لاجیت نشان داد متغیرهای تحصیلات فرزند، نوع بهره برداری، مساحت مرتع، داشتن پروانه چرا، استفاده از پسچر مزارع، مدت تغذیه دستی، شغل جانبی، اطلاع از مزایای پرواربندی و داشتن سطح مرتع کافی برای دامداری از لحاظ آماری معنی دار و از عوامل تاثیر گذار در پذیرش نظام پروابندی توسط مرتعداران منطقه می باشند. همچنین با توجه به کشش وزنی متغیر پروانه چرا (67/0-)، با ثابت ماندن بقیه عوامل، افزایش یک درصد در میزان پروانه چرا، احتمال پذیرش پرواربندی را 67/0 درصد کاهش می دهد. از طرف دیگر افزایش یک درصد در سطح زمین زراعی، احتمال تمایل به پرواربندی را 34/0 درصد افزایش می دهد. در مورد متغیر اطلاع از مزایای پرواربندی، افزایش یک درصد در  این متغیر، احتمال تمایل به پرواربندی را 22/1 درصد افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، کشت گیاهان علوفه ای در زمین های زراعی و دیمزارها، افزایش آگاهی مرتعداران در مورد مزایای پرواربندی و خسارات دامداری سنتی بر مرتع از طریق برگزاری دوره های ترویجی-آموزشی، ترغیب مرتعداران غیر ذیحق، مهاجر و بدون پروانه چرا به پرواربندی مراتع در کنار حمایت ارگان های مرتبط با ارایه تسهیلات کم بهره، از راهکارهای عملیاتی و علمی برای ترغیب دامداران به پرواربندی در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: پرواربندی گوسفند، اقتصاد سنجی، مدل لاجیت، مرتعداران، سیستم سنتی مرتعداری و شهرستان کیاسر
  • علی فرمهینی فراهانی، علی طویلی*، حسین ارزانی، حسین آذرنیوند، علی اشرف جعفری صفحات 236-250
    سابقه و هدف

    مشکلات جوانه‏زنی و استقرار گیاهان در شرایط خشکی و کم آبی یکی از معضلات شایع در مناطق خشک و نیمه خشک کشور می باشد که بر روی میزان رشد و تولید جوامع گیاهی تاثیر می گذارد. بهبود جوانه زنی و استقرار گیاهان در مواجهه با تنش خشکی از جمله امور مهم و موثر در موفقیت پروژه های اصلاح و احیای مراتع در عرصه های طبیعی می باشد. گونه های مرتعی Sanguisorba minor Scop. و (Host) P. Beauv Agropyron intermedium گیاهانی هستند که عمدتا در اقالیم نیمه خشک تا نیمه مرطوب پراکنش دارند و در این تحقیق امکان جوانه زنی و استقرار نهال این دو گونه علوفه ای ارزشمند با استفاده از تیمارهای مختلف پرایمینگ در منطقه ای خشک تر مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه اثر تیمارهای پرایمینگ با آب مقطر، پلی اتیلن‏گلایکول (1/0 مگاپاسکال)، نیترات پتاسیم (2/0 درصد) و نانوذرات نقره در سه سطح (شامل غلظت های 30، 60 و 90 میلی‏گرم درلیتر) جهت بهبود خصوصیات جوانه زنی و استقرار گونه‎های گیاهی منتخب تحت شرایط آبیاری در حد ظرفیت زراعی و تنش خشکی در شرایط عرصه طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد و مجموعا تعداد 56 کرت برای هرگونه در نظر گرفته شد. ابعاد هر کرت احداثی برابر 5/1 مترمربع بود و در هر کرت سه ردیف کشت با فاصله 30 سانتیمتر و طول یک متر در نظر گرفته شد و در هر کرت آزمایشی تعداد 45 عدد بذر کشت گردید. صفات مورد اندازه گیری شامل ظهور نهال از خاک، سرعت ظهور، استقرار و زنده‎مانی، طول و وزن ریشه و ساقه، ویگوریته و میزان پرولین، کارتنویید، قند محلول، کلروفیل کل و آنزیم‏های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز بود. پس از اتمام داده برداری صفات مورد مطالعه در مزرعه و اخذ نتایج به دست آمده در آزمایشگاه، آنالیز واریانس و تجزیه وتحلیل داده‎ ها در نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین داده ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 5 درصد برای صفات مورد مطالعه در دو گونه انجام گرفت.

    نتایج

    بررسی آماری نتایج بدست آمده نشان داد که کاربرد پرایمینگ بیشتر بر روی صفات درصد ظهور از خاک، سرعت ظهور و استقرار و زنده‎مانی نهال موثر بوده است اما سایر صفات مورد مطالعه را نیز تحت تاثیر قرار داده است. کاربرد نانوذرات نقره اثرات مثبت و یا منفی بر خصوصیات رویشی بذر و نهال رشد یافته از بذور گیاهان مورد مطالعه داشت. کاربرد تیمارهای پرایمینگ بذر با پلی اتیلن‏گلایکول و نیترات پتاسیم در گونه A. intermedium و کاربرد تیمارهای پرایمینگ بذر با پلی اتیلن‎گلایکول و نانوذرات نقره با غلظت 30 میلی‎گرم در لیتر در گونه S. minor بیشترین تاثیرات مثبت معنی دار در افزایش مقاومت به خشکی را داشت. همچنین کاربرد تیمارهای نانوذرات با غلظت‎های 60 و 90 میلی‎گرم در لیتر اثرات منفی را بر مشخصه‏های رویشی و فیزیولوژی هر دو گونه مورد مطالعه نشان داد به طوری که افزایش 25 و 13 درصدی تولید بایومس تحت تیمار نانوذرات نقره با غلظت 30 میلی‎گرم در لیتر و کاهش 12 و 3 درصدی بایومس تحت تیمار نانوذرات نقره با غلظت 90 میلی‎گرم  در لیتر به ترتیب برای گونه های A. intermedium و S. minor مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     افزایش سرعت جذب آب و متابولیسم در بذرهای پرایم شده موجب جوانه زنی بیشتر، کاهش غیریکنواختی فیزیولوژیکی طبیعی و ذاتی جوانه ها و افزایش تحمل به خشکی و عملکرد گیاهان می شود. تاثیر مثبت نانوذرات نقره عمدتا به دلیل تسهیل نفوذ آب و مواد غذایی به بذر گیاه و بهبود خصوصیات جوانه زنی می باشد. یافته های این مطالعه می تواند به منظور انتخاب بهترین تیمار برای بهبود عملکرد هر دو گونه مورد مطالعه تحت شرایط تنش زای محیطی مورد توجه قرار گرفته و موجب افزایش میزان موفقیت در کشت و استقرار گونه های مرتعی S. minor و A. intermedium در سطح مراتع مناطق خشک و نیمه خشک و افزایش بازدهی پروژه های بیولوژیک اصلاح و احیاء مراتع گردد.

    کلیدواژگان: ظهور و استقرار گیاهچه، پیش تیمار، خصوصیات عملکردی، تولید مراتع
  • اردوان قربانی*، لیدا عندلیبی، فرید دادجو، کبری محمدزاده نی، فرزاد میرزائی آقجه قشلاق، کاظم هاشمی مجد، مهدی معمری، فرزانه عظیمی مطعم صفحات 256-270
    سابقه و هدف

    نقش مراتع در تولید فرآورده های دامی از لحاظ تولید خوراک دام دارای اهمیت است که دو سوم از کل هزینه تولید در واحدهای مختلف پرورش دام، به هزینه خوراک اختصاص دارد. مرتع داران عملکرد دام را برآیند نهایی کیفیت علوفه مرتع می دانند. کیفیت علوفه به عنوان توانایی تولید مرتعی در فراهم نمودن سطح مطلوب عملکرد دام (تولید گوشت، شیر و پشم) تعریف شده و ارزش غذایی علوفه بیانگر مقدار انرژی و مواد مغذی است که در دسترس دام قرار می گیرد. هدف این پژوهش تعیین عناصر معدنی و ارزش غذایی گونه های Tanacetum chiliophyllum Sch.Bip. و Potentilla reptans L. (گونه های غالب منطقه) طی سه مرحله فنولوژیکی (رویشی، گل دهی و بذردهی) و در دو جهت جغرافیایی شمالی و جنوبی مراتع شغال دره شهرستان نمین استان اردبیل بوده است.

    مواد و روش ها

     تعداد دو سایت در منطقه شغال دره از توابع شهرستان نمین واقع در استان اردبیل برای نمونه برداری انتخاب شد. این منطقه در مجاورت و تحت تاثیر آب و هوا و اقلیم دریای خزر و دیواره کوهستان البرز غربی و نفوذ هوای مرطوب به این منطقه قرار دارد. نمونه برداری از 50 پایه به روش تصادفی انجام شد. پس از خشک و آماده سازی نمونه ها برای انجام مراحل آزمایشگاهی، مواد معدنی ماکرو (نیترات، کلسیم، فسفر، ازت، سدیم و پتاسیم)، مواد معدنی میکرو (آهن، مس، روی و منگنز) و ویژگی های شیمیایی دیواره سلولی بدون همی سلولز[1] و الیاف نامحلول در شوینده خنثی[2]، ماده خشک، چربی خام، خاکستر خام و پروتیین خام) با استفاده از روش های آزمایشگاهی استاندارد در مراحل رویشی مختلف گونه ها اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج با استفاده از مقایسه میانگین بررسی شد و نشان داد که اختلاف بین دو گونه T. chiliophyllum و P. reptans در پتاسیم، کلسیم، نیترات، فسفر، روی، مس و منگنز (01/0>p) و در آهن و خاکستر خام (05/0>p) معنی دار بوده است. مرحله رویشی باعث ایجاد اختلاف معنی دار در آهن، روی، منگنز و درصد چربی شد (01/0>p). جهت جغرافیایی نیز با اختلاف معنی دار (05/0>p) در مقدار پروتیین خام، ماده خشک، NDF، آهن، کلسیم و نیترات شد. طبق نتایج به دست آمده میزان عناصر ماکرو، میکرو و میزان پروتیین خام گونه های مورد بررسی در مراحل مختلف رشد کم تر از حد بحرانی و میزان ماده خشک بیش تر از حد بحرانی بود. این نتایج نشان دهنده اهمیت نقش ویژگی های ذاتی، مرحله رشد و شرایط محیطی در تعیین ویژگی های کیفیت علوفه هستند.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق بیانگر اهمیت عملکرد گیاهان در اکوسیستم ها، تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر نوع گونه، جهت جغرافیایی و مرحله رشد است. هر یک از این عوامل می توانند تاثیر به سزایی بر کمیت و کیفیت گیاهان مرتعی داشته باشند؛ بنابراین شناخت عوامل محیطی و میزان اثر آن ها بر پوشش گیاهی برای احیاء اکوسیستم های مرتعی حایز اهمیت است. نتایج مقایسه کیفیت علوفه دو گونه نشان داد که گونه P.reptans  از ارزش علوفه ای بالاتری نسبت به T.chiliophyllum برخوردار است. پیشنهاد می شود با اجرای سیستم های چرایی و به عبارت دیگر برنامه ریزی خوراک دهی دام در مرتع، به گونه ای عمل شود تا ضمن حفظ وضعیت مرتع، عملکرد دام نیز در سطح مطلوبی نگه داشته شود و از کاهش وزن جثه دام ها جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: مراحل رویشی، مواد معدنی ماکرو، مواد معدنی میکرو، ویژگی های شیمیایی، شهرستان نمین
  • سمیرا حسین جعفری، هانیه خداداد سریزدی، محمدرضا علمی* صفحات 271-283
    سابقه و هدف

    احداث راه ها از جمله احداث راه آهن از فعالیت های مهم درتوسعه هر کشور محسوب می شود و به دلیل داشتن نقش زیر بنایی تاثیرات زیادی بر رشد اقتصادی کشور دارد و از طرفی مراتع نیز به دلیل داشتن خدمات اکوسیستمی متنوع و مهمی که دارند نقش بسزایی در توسعه پایدار اکوسیستم ها دارند که بدون در نظر گرفتن ملاحظات محیط زیستی در طول فرایند احداث پروژه راه آهن نمی توان از محیط زیست پیرامون محافظت نمود، پروژه های خطی مختلف از جمله احداث راه آهن بر اکوسیستم های مختلف می تواند اثرات منفی را بر محیط زیست اطراف راه آهن داشته باشد. بنابراین مطالعه اثر راه آهن بر اکوسیستم های مرتعی از اهمیت زیادی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه اثرات احداث راه آهن یزد-اقلید را بر تنوع و غنای پوشش گیاهی مراتع منطقه حفاظت شده کالمند-بهادران  بررسی نموده است. بدین منظور از روش نمونه برداری تصادفی-سیستماتیک در چهار تیپ پوشش گیاهی درمنه، علف شتر، قیچ و رمس در سه فاصله از را ه آهن (0-250 متر، 250-500 متر، 500-1000 متر) استفاده شد. پارامترهای پوشش گیاهی و تراکم در هر پلات اندازه گیری گردید، بدین صورت که در داخل هر منطقه 4 ترانسکت 100 متری به طور تصادفی و تعداد 2 پلات در ابتدا و انتهای هر ترانسکت به صورت سیستماتیک قرار داده شد تعداد و اندازه پلات ها با توجه به نوع و وضعیت پوشش  گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه تعیین گردید که در این مطالعه در تیپ رمس و قیچ از پلات های  25 متر مربعی و در تیپ درمنه و علف شتر از پلات های 4 متر مربع استفاده شد. در داخل هر پلات و در امتداد هر ترانسکت درصد پوشش و تعداد پایه (تراکم) تعیین شد. سپس با استفاده از داده های مذکور شاخص های تنوع و غنا شامل شاخص های تنوع (شانون و سیمپسون) (& Shannon Simpson)، غنا (مارگالف و منهینیک)(Margalef &Menheni)، یکنواختی و تعداد با استفاده از نرم افزار Past   محاسبه و با استفاده از نرم افزار Spss  (نسخه 16) و آنالیز واریانس و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که احداث را ه آهن تاثیراتی بر تنوع و غنای پوشش گیاهی مراتع داشته است. در تیپ درمنه احداث راه آهن باعث تاثیر معنی داری (01/0<p) بر تنوع، غنا و تعداد حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی داشته است به طوریکه شاخص های شانون، سیمپسون، مارگالف، منهینیک و تعداد در فاصله 0-250 متری از راه آهن کاهش یافت و اما احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع و غنای  حاصل از  داده های تراکم پوشش گیاهی و همچنین شاخص یکنواختی نداشت، در تیپ علف شتر احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع (شانون و سیمپسون) (01/0<p) و شاخص مارگالف حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی (05/0<p) داشته به طوریکه در فاصله 0-250 متری از راه آهن این شاخص ها افزایش و در فواصل 250-500 متری و500-100 متری از راه آهن این شاخص ها کاهش داشت و بر  هیچکدام از شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های تراکم پوشش گیاهی و شاخص های تعداد و یکنواختی تاثیر معنی داری نداشت، در تیپ قیچ نیز احداث راه آهن تنها باعث افزایش معنی دار شاخص های غنای حاصل از داده های تراکم پوشش گیاهی، منهینیک (01/0<p) و مارگالف (05/0<p) در فاصله 0-250 متری از راه آهن شد و احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی و تعداد و یکنواختی نداشت. در تیپ رمس احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر هیچکدام از شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های تراکم و درصد پوشش گیاهی نداشته است

    نتیجه گیری

    در این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که احداث راه آهن از یک سو به دلیل رشد گونه های مهاجم، غیر بومی و فرصت طلب باعث افزایش تنوع و غنا در بعضی از مناطق شده است و از سوی دیگر به دلیل عملیات ساخت و ساز احداث باعث از بین بردن پوشش گیاهی و کاهش تنوع و غنا در برخی از مناطق شده است که در هر دو صورت تنوع زیستی مراتع را مورد تهدید قرار می دهد و پیشنهاد می شود برنامه های احیا و بازسازی پوشش گیاهی مراتع بعد از عملیات احداث راه آهن مورد پایش و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، راه آهن، مراتع، تنوع، غنا
  • عبدالحمید حاجبی*، حمیدرضا میرداوودی، محمدامین سلطانی پور صفحات 284-298
    سابقه و هدف

    کلاجوک با نام علمی Platychaete aucheri (Boiss.) Boiss. گیاهی بوته ای از تیره کاسنی (Asteraceae) از گونه های انحصاری و مهم مرتعی جنوب ایران است که در استان های فارس، کرمان، بوشهر و هرمزگان پراکنش دارد. این گونه به دلیل سازگاری با محیط گرم و خشک جنوب، شکل رویشی بوته ای مقاوم به چرای دام، جذابیت در پرورش زنبور عسل، کاربردهای دارویی در طب سنتی و  نقش با ارزشی که در کنترل فرسایش آبی و بادی دارد، گونه ای چند منظوره است که می توان در طرح های مقابله با بیابان زایی و احیای مراتع قشلاقی نواحی جنوب کشور از آن استفاده کرد.

    مواد و روش ها

     نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک در داخل پلات های مستقر در امتداد ترانسکت های خطی انجام شد. در مجموع 90 پلات برای سه منطقه بستک، سیرمند و گنو (رویشگاه های اصلی گونه) بکار برده شد. عوامل توپوگرافی مثل ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب زمین، جهت جغرافیایی برای هر پلات مشخص گردید. در هر یک از واحدهای اکولوژیکی، پارامترهایی نظیر فراوانی، تعداد پایه ها و درصد پوشش تاجی هر یک از گونه های واقع در داخل پلات ها اندازه گیری شد. همچنین در داخل هر پلات پارامترهایی مثل درصد خاک لخت، درصد لاشبرگ و درصد سنگ و سنگریزه نیز برآورد گردید. تولید علوفه گونه کلاجوک به روش قطع و توزین در داخل پلات ها انجام شد. از هر یک از پلات ها، یک نمونه خاک با سه تکرار (نمونه مرکب) تا عمق 60 سانتی متری خاک برداشت و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن ها اندازه گیری شد. در این پژوهش به مطالعه نیازهای اکولوژیک این گونه با تاکید بر تعیین عوامل اکولوژیک موثر بر تغییرات پوشش گیاهی و بررسی پاسخ آن به تغییرات عوامل اکولوژیکی، با استفاده از روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA؛ Canonical Correspondence Analysis) و مدل جمعی تعمیم یافته (GAM؛ Generalized Additive Models) در استان هرمزگان انجام و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS17 و CANOC4.5 انجام شد. بدین منظور سه منطقه بستک، سیرمند و گنو که از رویشگاه های اصلی گونه بودند انتخاب و نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی انجام شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل پارامترهای خاک مناطق نشان داد که تمام پارامترها به جز فراوانی و اسیدیته خاک در سطح 5 درصد اختلاف معنی دار دارند. بافت خاک در منطقه بستک لومی و شنی لومی، در منطقه سیرمند شنی لومی و در منطقه گنو شنی رسی لومی بود. بیشترین درصد پوشش تاجی کل، تولید علوفه، تعداد پایه، درصد لاشبرگ، درصد پوشش تاجی، ارتفاع هر پایه، مقدار آهک و شن خاک در منطقه سیرمند بود. بیشترین درصد خاک بدون پوشش، هدایت الکتریکی، درصد اشباع و سیلت خاک نیز در منطقه بستک بود. الگوی پاسخ کلاجوک در امتداد شیب درصد شن و آهک، از مدل افزایشی پیروی کرد و با افزایش مقادیر مذکور، فراوانی و درصد پوشش گیاهی آن نیز بیشتر شد. برعکس، پاسخ این گونه در امتداد شیب درصد سیلت و شیب زمین، از مدل کاهشی پیروی کرد و با افزایش مقدار این عوامل، فراوانی و درصد پوشش گیاهی کاهش یافت. الگوی پاسخ گونه در امتداد شیب هدایت الکتریکی، از مدل زنگوله ای پیروی کرد و حد بهینه رشد آن برای این عامل، 25 دسی زیمنس بر متر بود. همچنین عکس العمل این گیاه به ارتفاع از سطح دریا و رطوبت اشباع خاک، از مدل دو نمایی پیروی کرد. این مدل، نشان دهنده وجود یک محدودیت رقابتی در طول شیب محیطی است.

    نتیجه گیری

     نتایج این بررسی نشان داد که درصد فراوانی و درصد پوشش گیاه کلاجوک، با افزایش شیب درصد شن و آهک و کاهش شیب درصد سیلت و شیب زمین بیشتر شد. حد بهینه رشد گیاه برای عامل شیب هدایت الکتریکی، 25 دسی زیمنس بر متر بود. همچنین عکس العمل این گیاه به ارتفاع از سطح دریا و رطوبت اشباع خاک، از مدل دو نمایی پیروی کرد. بررسی پاسخ گونه کلاجوک در امتداد شیب عوامل توپوگرافی و خاک، اطلاعات ارزشمندی برای تعیین نیازهای اکولوژیکی این گونه ارایه داد که می تواند در مدیریت پوشش گیاهی و عملیات اصلاح مراتع در مناطق مشابه، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فیزیوگرافی، خاک، گونه کلاجوک ((Platychaete aucheri، استان هرمزگان
  • مجید دشتی، جواد معتمدی*، مهدی فراوانی، محمد حسین پور عباس، محمد مظهری صفحات 299-311
    سابقه و هدف

    یکی از انواع استفاده از مراتع، بهره برداری از گیاهان دارویی است. محاسبه شاخص های اکولوژیکی و اقتصادی بهره برداری از آن، از ملزومات اساسی جهت تعیین مکان های شایسته و دارای اولویت، برای بهره برداری از گیاهان دارویی است. پژوهش حاضر با همین هدف، در مراتع خورکلات واقع در ارتفاعات هزار مسجد، انجام شد.

    مواد و روش ها

     برای این منظور، در فصل رویش سال های 1399-1397، با استقرار 120 پلات یک متر مربعی، در امتداد 12 ترانسکت 100 متری؛ از پوشش گیاهی در داخل چهار توده معرف، آماربرداری شد. در هر توده معرف، 30 پلات یک متر مربعی، با فاصله 10 متر از همدیگر، در امتداد سه ترانسکت 100 متری بکار برده شد. در هر یک از پلات ها؛ پس از اندازه گیری شاخصه های ساختاری پوشش گیاهی نظیر؛ درصد پوشش تاجی، تراکم و فراوانی گونه های گیاهی؛ مقدار تولید علوفه گونه های مورد چرای دام و تولید اندام مورد استفاده هر یک از گیاهان دارویی واقع در داخل پلات ها، شامل گونه های Achillea millefolium،Allium homolacarpum ، Alyssum homolocarpum، Althea officinalis، Bonium persicum، Erenjium bungei، Eremurus olgae، Gundelia tournefortii، Hyoscyamus niger، Hymenocrater incanus، Lallemantia royleana، Scrophularia striata، Stachys lavandufolia، Teucrium polium و Verbascum songaricum نیز به عنوان شاخصه های عملکردی، به روش قطع و توزین یا برداشت اندام زیرزمینی، اندازه گیری شد. میانگین مقادیر شاخص ها در هر یک از توده های معرف طی سال های مختلف، برای محاسبه شاخص های اقتصادی، در نظر گرفته شد. رانت اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی، ارزش مورد انتظار هر هکتار از مراتع منطقه از محل بهره برداری از گیاهان دارویی و حاشیه بازاریابی هر یک از گیاهان دارویی، به عنوان شاخص های اقتصادی، مد نظر قرار گرفت.

    نتایج

    بر مبنای نتایج، تمامی گونه های دارویی موجود در ترکیب گیاهی، به صورت عرفی، بهره برداری نمی شود و تنها بهره برداری از 15 گونه ذکر شده که به واسطه ترکیبات ثانویه، کمتر مورد چرا قرار می گیرند و از نظر خوشخوراکی، جزو گونه های کلاس III محسوب می شوند، معمول هست. میانگین پوشش تاجی گونه های دارویی مذکور، 14 درصد از کل پوشش تاجی مراتع منطقه است. به عبارتی، سهم گونه های دارویی ذکر شده در ترکیب گیاهی، حدود 36 درصد است. ترکیب مشترک گیاهان دارویی و گونه های مورد چرای دام نیز 48 درصد است. میانگین مقدار تولید گونه های دارویی، 180 کیلوگرم در هکتار، طی سه فصل رویش، برآورد شد که با لحاظ نمودن حد بهره برداری مجاز 40 درصد برای رویشگاه مورد پژوهش، مقدار تولید قابل برداشت گیاهان دارویی، 72 کیلوگرم در هکتار در سال محاسبه شد. با توجه به نتایج، سود (رانت) اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی، در یک دوره برداشت، 1/19 میلیون ریال در هکتار در سال به دست آمد. ارزش مورد انتظار هر هکتار از مراتع از محل بهره برداری از گیاهان دارویی نیز با در نظر گرفتن نرخ تنزیل 4/5 درصد در شهریور ماه سال 1399، 5/3 میلیون ریال در هکتار برآورد شد. ضریب حاشیه بازاریابی بهره برداری از گونه های دارویی مراتع منطقه نیزاز 10 تا 53 درصد برآورد گردید.

    نتیجه گیری

     بهره برداری مبتنی بر اصول اکولوژیک از گیاهان دارویی، می تواند نقش مهمی در تکمیل معیشت، افزایش رفاه و توانمند سازی مرتعداران، حفظ اکوسیستم های مرتعی و ارتقاء خدمات اکوسیستمی مرتبط با آنها، ایفا کند. این موضوع، باید در سیاست گذاری توجه به گیاهان دارویی و در طرح های مرتعداری چند منظوره، مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار مرتع، درآمد خالص، سود اقتصادی، گیاهان دارویی
  • مسلم رستم پور*، رضا سبزی صفحات 312-330
    سابقه و هدف

    به منظور حفاظت بیشتر از زیست بوم های مرتعی، قبل از اقدام به بهره برداری از گیاهان دارویی و صنعتی، می بایست شایستگی مرتع از این لحاظ بررسی شود. ترکیب و تولید گیاهی و شیب دامنه از جمله مولفه های تعیین کننده شایستگی مرتع برای بهره برداری از گیاهان دارویی هستند. بدین منظور در چهار رویشگاه گیاهان دارویی (Achillea santolinoides، Ziziphora tenuior، Sclerorhachis leptoclada و Hymenocrater calycinus) و سه طبقه شیب (کمتر از 30 درصد، 60-30 درصد و بیشتر از 60 درصد) ترکیب گیاهی، ارزش اهمیت نسبی (IVI) و تولید بررسی شد.

    مواد و روش ها

     ابتدا پس از بازدیدهای میدانی و مشاهده حضور گونه های دارویی به عنوان گونه غالب مراتع حوزه روم شهرستان قاین، اقدام به شناسایی رویشگاه های گیاهی شد. در رویشگاه های علفی از اندازه پلات 1 متر مربعی و در رویشگاه های بوته ای از اندازه پلات 2 متر مربعی استفاده شد. نمونه برداری به روش کاملا تصادفی انجام شد. پس از اندازه گیری شیب در کلیه نقاط نمونه برداری، عامل شیب در سه سطح کمتر از 30 درصد، 30 تا 60 درصد و بیشتر از 60 درصد مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در طول گرادیان شیب، خصوصیات ساختاری پوشش گیاهی شامل تراکم، فراوانی، وفور و غلبه گونه ای اندازه گیری و بر اساس آن، شاخص ارزش اهمیت نسبی گونه ای (IVI) تعیین شد. به منظور مقایسه تولید کل گیاهان دارویی در بین شیب های مختلف، از آزمون تجزیه واریانس (ANOVA) و مقایسه میانگین های دانکن استفاده شد. همچنین به منظور گروه بندی رویشگاه ها بر اساس ترکیب گونه ای، از آنالیز خوشه ای استفاده شد. توزیع وفور گونه ای با استفاده از مدل های سری هندسی، عصای شکسته، لوگ نرمال، Zipf و Mandelbrot بررسی شد و برازش داده ها با هر کدام از مدل های فوق انجام شد، از معیار اطلاعاتی آکاییک (AIC) جهت سنجش نیکویی برازش استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل های آماری توسط نرم افزار R انجام شد

    نتایج

    لیست فلورستیک منطقه مورد مطالعه نشان داد که در کل، 47 گونه گیاهی متعلق به 15 تیره گیاهی شناسایی شد. که از این بین، 31 گونه علفی، 8 گونه بوته ای، 7 گونه گراس و 1 گونه درختچه ای مشاهده شد. از بین گونه های مشاهده شده، به ترتیب گیاهان دارویی و صنعتی 66 درصد، گیاهان علوفه ای مرتعی 23 درصد وگیاهان مهاجم و خاردار 11 درصد را شامل می شوند. گیاهان دارویی اکثرا متعلق به چهار تیره Compositae، Apiaceae، Lamiaceae و Brassicaceae هستند. نتایج نشان داد که Ziziphora tenuior و Achillea santolinoides بیشترین تراکم و Artemisia aucheri  و Sclerorhachis leptoclada  بیشترین درصد پوشش را دارند. گیاهان دارویی و صنعتی کمترین سهم را در ترکیب گیاهی شیب های کم و بیشترین سهم را در رویشگاه های واقع در شیب های متوسط و زیاد دارند. منحنی رتبه-وفور نشان داد که توزیع وفور گونه ای (SAD) کل منطقه مورد مطالعه از مدل Mandelbrot و لوگ نرمال تبعیت می کند که نشان دهنده جامعه باثبات و پایدار است. نتایج نشان داد که با افزایش شیب، تولید گیاهان دارویی کاهش پیدا می کند. گونه های دارویی Achillea santolinoides و Ziziphora tenuior واقع در شیب های کمتر از 30 درصد، بیشترین تولید و اهمیت نسبی را دارد و از نظر این دو فاکتور، شایستگی لازم جهت بهره برداری را دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که اگر چه با افزایش شیب، سهم نسبی گیاهان دارویی در منطقه افزایش می یابد، اما به لحاظ دو فاکتور ترکیب گیاهی و تولید، شیب های بالای 60 درصد شایستگی لازم برای بهره برداری از گیاهان دارویی را ندارند. هر چند در تحقیق حاضر، به طور مستقیم، تمامی عوامل موثر بر شایستگی مرتع مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما اهمیت مفهومی چون IVI در مطالعات شایستگی مرتع و تاثیر شیب بر برخی از پارمترهای پوشش گیاهی بررسی شد و نتایج نشان داد که در شیب های متوسط و زیاد، تولید گیاهان دارویی کاهش یافت، از این رو، با افزایش شیب، شایستگی مرتع برای گیاهان دارویی و صنعتی نیز کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: ترکیب گیاهی، IVI، شیب، شایستگی مرتع، گیاهان دارویی
  • اعظم خاکزار، محمد فرزام*، منصور مصداقی، حسن محمد زاده چنار صفحات 331-344
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر خشکسالی، فرسایش خاک و برداشت مستمر از پسته جنگلی (Pistacia vera L.) باعث عدم تجدید حیات طبیعی این گونه با ارزش در جنگل خواجه کلات شده است. بنابراین به نظر می رسد کمک به مدیریت رواناب، نگهداشت آب پای نهال و کاهش رقابت گیاهان کف جنگل نظیر Poa bulbosa و Carex stenophylla  به استقرار این گیاه در طبیعت کمک نماید. لذا این تحقیق با هدف ارزیابی کارآیی اندازه ها و شکل های مختلف چاله های جمع آوری آب بر استقرار اولیه نهال پسته جنگلی درشرایط رویشگاه طبیعی آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    محدوده ای به ابعاد 5/26 ×80 متر مربع جهت احداث چاله ها به عنوان منطقه اجرای طرح، در پاییز 1398 در جنگل پسته خواجه کلات خراسان رضوی در نظر گرفته شد. دو روش کشت مستقیم بذر و نهال، 2 شکل چاله و 4 اندازه چاله شامل چاله های بدون دستک (شاهد)، چاله های با دستک های به طول 20 ،50 و 100 سانتی متر و هلالی با شعاع و قطر شاهد (کاشت نهال در سطح زمین)،10×20، 25×50 و 50 ×100 سانتی متر)، در 8 تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در رویشگاه طبیعی پسته جنگلی بررسی شد. ارزیابی از بذر های مستقر شده و نهال ها در طی ماه های رویش اردیبهشت و تیر 1399 انجام شد. صفات ارتفاع و زنده مانی نهال های کشت شده و نیز رطوبت و دمای خاک در محل ریشه سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارMnitab.V19  با روش آنالیز کوواریانس (گزینه Random/ Nest) و مقایسه میانگین داده های ارتفاع، رطوبت و دما با آزمون توکی در سطح 5 درصد (رابطه همبستگی بین خصوصیات اندازه گیری شده در دو زمان اردیبهشت و تیر ماه نیز سنجیده شد)، سنجش رابطه رطوبت و دما با زنده مانی، توسط رگرسیون لجستیک و زنده مانی به دلیل وجود داده های شمارشی (صفر و یک) و اسمی بودن متغیر، توسط آزمون کای اسکویر انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که از بین دو روش کاشت، تیمار نهال کاری نسبت به بذر کاری از موفقیت بیش تری برخوردار بود. تیمار بذر کاری با عدم موفقیت مواجه شد و هیچگونه رشد و استقرار گیاه مشاهده نشد. در روش کشت گلدانی، بیش ترین زنده مانی و ارتفاع نهال ها و نیز بیش ترین رطوبت و کم ترین دما در مجاورت ریشه گیاه در چاله های دستک دار و هلالی با ابعاد 50 و 100 سانتی متر وجود داشت. چاله هلالی (50) از نظر ارتفاع نهال، دارای بیش ترین میزان و به ترتیب بعد از آن چاله های هلالی (100)، چاله دستک دار (100) و چاله دستک دار (50)، دارای بیش ترین میزان از نظر ارتفاعی بودند. کم ترین ارتفاع نهال ها نیز مربوط به تیمار شاهد بود. چاله دستک دار (100)، دارای بیش ترین میزان رطوبت و به ترتیب بعد از آن چاله هلالی (100)، چاله هلالی (50) و دستک دار (50) دارای بیش ترین میزان از نظر رطوبت خاک بودند، کم ترین میزان رطوبت چاله ها نیز، مربوط به تیمار شاهد بود. نتایج رگرسیون لجستیک بین زنده مانی نهال ها در تیر ماه با دما و رطوبت چاله ها در اردیبهشت ماه نیز، معنی دار شد (P≤0.05) و مشخص شد که با افزایش میزان رطوبت زنده مانی افزایش، و با افزایش دما زنده مانی کاهش یافته است. به همین ترتیب چاله های دستک دار و هلالی با ابعاد 50 و 100 سانتی متر، بیش ترین تاثیر را بر کاهش گیاهان مهاجم داشتند و از این طریق نیز به زنده مانی نهال پسته جنگلی کمک کردند.

    نتیجه‌ گیری

     از جمله دلایلی که می توان به عدم جوانه زنی بذر ها در تیمار بذر کاری نسبت داد، وجود تنش خشکی و خواب بذر می باشد. با افزایش طول دستک و قطر هلالی، محدوده جمع آوری رواناب افزایش یافته و میزان حجم آب بیش تری در اختیار نهال قرار می گیرد. تخریب در چاله های با قطر 20 و چاله های با دستک به طول 20 سانتی متر باعث کاهش کارآیی آن ها شد. بطور کلی برای کمک به استقرار نهال پسته جنگلی روش های جمع آوری آب مفید هستند علاوه براین، با افزایش اندازه چاله و دستک، امکان استقرار نهال پسته افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اندازه چاله، شکل چاله، تکنیک های استحصال آب باران، رقابت، پسته وحشی
  • مرتضی مفیدی چلان* صفحات 345-358
    سابقه و هدف

    علیرغم اجرای طرح های مرتعداری در عرصه های مرتعی، گزارش های متعددی از وضعیت نامطلوب مدیریت مراتع منتشر می شود. این موضوع بیانگر آن است که فشار وارد بر مراتع، بیش از توان آنها می باشد و بهره برداری از آنها به هیچ وجه برابر ضوابط علمی و مطابق با مقیاس تولید آن نبوده است. از اینرو باید ضمن تجدید نظر در شرح خدمات طرح-های مرتعداری، به  هنگام ممیزی مراتع و صدور پروانه چرا، به اندازه مطلوب هر خانوار و حداقل مساحت مرتع مورد نیاز هر یک از خانوارهای مرتعدار جهت استفاده چرایی از مرتع و نگهداری دام، توجه ویژه ای کرد. در این ارتباط، اعتقاد بر این است که تعیین تعداد بهینه دام به عنوان مهمترین تصمیم مدیریتی موثر در تولید و اقتصاد، امری پیچیده بوده و به معیارهای مختلف، بستگی دارد. بنابراین شناخت هزینه ها و درآمدهای جاری بهره بردار و واحدهای بهره برداری جهت برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت مرتعداران و بخش های دولتی در استفاده اصولی و حفظ و احیای این منابع از اهمیت زیادی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با هدف ارزیابی و تحلیل مالی دامداری سنتی در سامان های عرفی مراتع سهند انجام شد. 45 سامان عرفی مرتعی از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده برای مطالعه انتخاب شدند و درنهایت پرسشنامه ارزیابی مالی به صورت تصادفی برای 205 دامدار تکمیل و هزینه ها و درآمدهای دامداری سنتی و شاخص های ارزش حال خالص و نسبت منفعت به هزینه با استفاده از اطلاعات پرسشنامه استخراج گردید. همچنین رانت اقتصادی و ارزش مورد انتظار از دیدگاه دامداری و تولید علوفه برای مراتع مذکور محاسبه شد. سود اقتصادی سالانه به دست آمده از فروش محصول در واحد سطح (فرآورده های لبنی، دام زنده، پشم و مو و کود دامی) رانت اقتصادی نام دارد که از کسر هزینه های آشکار (هزینه های دامداری) و پنهان (هزینه های کارگری دامداران و خانواده آنان در دامداری سنتی) از درآمد ناخالص و تقسیم جواب حاصله بر سطح به دست می آید. ارزش هر هکتار از مراتع موردبررسی ازنظر بهره برداری به صورت دامداری سنتی با تقسیم رانت اقتصادی بر نرخ تنزیل واقعی، محاسبه گردید. برای محاسبات مربوط به توجیه اقتصادی دامداری سنتی در سامان های عرفی مراتع سهند از دو شاخص ارزش حال منفعت خالص ([1]NPV) و نسبت منفعت به هزینه (BCR[2]) استفاده شده است.      

    نتایج

    نتایج نشان داد بهره برداران سامان های عرفی مراتع سهند به طور متوسط دارای 19/85 هکتار مرتع هستند و متوسط تعداد دام برای هر بهره بردار در این مراتع 277 واحد دامی است. به طور سالانه هر بهره بردار در دامداری سنتی 14/1994 میلیون ریال هزینه دامداری دارد که قسمت عمده آن مربوط به تامین خوراک و تغذیه دستی دام می باشد. مجموع درآمد هر بهره بردار در طول سال به صورت متوسط 38/2697 میلیون ریال به دست آمد که بخش عمده آن مربوط به فروش دام زنده است. سود اقتصادی به ازای هر بهره بردار در ییلاق 38/1704 میلیون ریال و در قشلاق به ازای هر بهره بردار  10/539  میلیون ریال زیان برآورد گردید. رانت اقتصادی حاصل از بهره برداری سامان های عرفی مراتع سهند برای دامداران 26/8 میلیون ریال برای هر هکتار و ارزش مورد انتظار این مراتع 53/1 میلیون ریال برای هر هکتار برآورد گردید. طبق نتایج توجیه اقتصادی؛ در سناریو با نرخ بهره 14 درصد 712/2 میلیون ریال و در سناریو با نرخ بهره 18 درصد 928/2 میلیون ریال زیان اقتصادی به ازای هر بهره بردار وجود دارد. نسبت منفعت به هزینه در سناریو با نرخ بهره 14 درصد 79/0 و در سناریو با نرخ بهره 18 درصد 76/0 برآورد گردید که نشان دهنده زیان ده بودن واحدهای دامداری در سامان های عرفی مراتع سهند می باشد.

    نتیجه گیری

     تحلیل مالی واحدهای دامداری سنتی وابسته به مراتع می تواند اطلاعات و راهنمایی های موردنیاز را در اختیار مدیران مراتع کشور قرار داده و نیز در جریان برنامه ریزی و سیاست-گذاری های اقتصادی کلان کشور و همچنین مدیریت دام وابسته به مراتع کشور، مورداستفاده قرار گیرد. برای رسیدن به سودآوری اقتصادی مطلوب و کاهش فشار دام بر مراتع، اولویت دفتر امور مراتع، باید تهیه طرح های مرتع داری اقتصادی باشد. برای تحقق این امر، باید با استفاده از فناوریهای نوین، هزینه های دامداری را کاهش و با استفاده چندمنظوره از مرتع، مرتعداری را اقتصادی کرد. ارزان کردن مرتع داری، توانمند کردن مرتعداران و بالا بردن رفاه آنان، سه پیش شرط اساسی برای مرتعداری اقتصادی و جلوگیری از تخریب مراتع می باشد.

    کلیدواژگان: رانت اقتصادی، ارزش مورد انتظار، ارزش حال خالص، نسبت منفعت به هزینه، سود خالص
  • معصومه آقابابایی*، عطاالله ابراهیمی، علی اصغر نقی پور، اسماعیل اسدی صفحات 359-378
    سابقه و هدف

    تصاویر گوگل ارث با توجه به قدرت مکانی بالایشان، منبع ارزشمندی برای شناخت و مطالعه اکولوژیکی عرصه های طبیعی هستند. این تصاویر سالیان متمادی است در اختیار همگان قرار گرفته اما در کشور ما بهره کافی از این دادهای ارزشمند به ویژه در راستای مطالعه پوشش گیاهی و مدیریت بهینه عرصه های طبیعی نشده است. لذا نیاز به استاندارد سازی استفاده از این تصاویر جهت مطالعات واحدهای اکولوژیکی گیاهی به عنوان مبنایی برای مدیریت منابع طبیعی ضروری به نظر می رسد. بنابراین در این مطالعه، دستورالعملی برای تفسیر چشمی تصاویر گوگل ارث جهت استخراج واحدهای اکولوژیک گیاهی با استفاده از شش شاخص کلیدی شکل، بافت، رنگ، تن، الگو و سایه توسعه یافته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از داده های تصاویر سامانه گوگل ارث مربوط به سال 1397 استفاده شد. بدین منظور ابتدا با استفاده از نرم افزار Offline Map Maker تصاویر مربوط به منطقه مورد مطالعه از گوگل ارث با حداکثر بزرگنمایی مورد نیاز (بزرگنمایی-20) مورد استفاده قرار گرفت. برای تهیه دستورالعمل تفکیک واحدهای اکولوژیک گیاهی از شش شاخص کلیدی تفسیر چشمی تصاویر استفاده شد. به منظور داشتن تکرار کافی در تعریف و به کارگیری این شاخص ها از نظر سه کارشناس بهره گرفته شد. این سه کارشناس با در اختیار داشتن تصاویر گوگل ارث منطقه مورد مطالعه و بر اساس این دستورالعمل اقدام به تفسیر چشمی و تفکیک واحدهای اکولوژیک گیاهی در نرم افزار GIS10.5 Arc کردند در نهایت سه نقشه رقومی تهیه شد. به منظور ارزیابی ثبات دستورالعمل توسعه یافته، نقشه کنترل زمینی نیز با بازدید میدانی و برداشت تعداد 200 نقطه مشاهده از واحدهای مذکور تهیه شد. بعد از تهیه نقشه واحدهای اکولوژیک گیاهی توسط هر یک از کارشناسان، جهت تجزیه وتحلیل دقت و اعتبارسنجی نقشه ها از آنالیز ماتریس خطا استفاده شد. به طوری که با استفاده از نقشه واقعیت زمینی حاصل از نقاط کنترل زمینی برای هرکدام از نقشه ها به صورت جداگانه میزان دقت تولید کننده، دقت کاربر، ضریب توافق کاپا و دقت کل محاسبه شد.

    نتایج

    با توجه به شاخص های کلیدی تفسیر چشمی تصاویر تعریف شده در این دستورالعمل نقشه های جداگانه ای از واحد های اکولوژیکی گیاهی توسط هر یک از کارشناسان تهیه شد. نتایج آنالیز ماتریس خطا نشان می دهد که دقت تولید کننده برای واحدهای مورد مطالعه بین 69 تا 96 درصد متفاوت بوده است اما در بیشتر موارد دارای دقت تولید کننده بیش از 80 درصد داشته اند. هم چنین اکثر واحدهای اکولوژیک گیاهی با یک گونه غالب دقت تولید کننده بالاتری را در مقایسه با واحدهایی با غالبیت دو گونه داشته است. در مورد دقت کاربر نیز میزان دقت بین63 تا 96 درصد متغیر است. واحدهای اکولوژیک دوم و سوم دارای دقت کاربر 96 درصدی بودند. شاخص توافق کاپا نیز گویای توافق از 68 درصدی تا 95 درصدی بین نقشه واقعیت زمینی واحدهای اکولوژیک با نقشه های حاصل از طبقه بندی (تفسیر چشمی) کارشناسان بوده است. در حالی که واحد اکولوژیک گیاهی هفتم توافق 68 درصدی را نشان داده است ولی واحدهای اول و چهارم توافقی 95 درصدی را با نقشه واقعیت زمینی نشان داده اند. برای واحدهای اکولوژیک گیاهی با دو گونه غالب علاوه بر میزان دقت تولید کننده، میزان دقت کاربر و ضریب توافق کاپا نیز کاهش یافته است. میزان دقت کلی نقشه های تولید شده توسط سه کارشناس به ترتیب شامل 93، 80 و 90 درصد است که از میزان صحت کلی خوبی برخوردار هستند که نشان دهنده میزان دقت و توان تفکیک مکانی بسیار بالای تصاویر گوگل ارث می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در تفسیر چشمی تصاویر گوگل ارث با استفاده از دستورالعمل توسعه یافته، بین کارشناسان توافق معنی داری وجود دارد. بنابراین، تفکیک واحدهای اکولوژیک گیاهی و تهیه نقشه با دقت نسبتا بالایی امکان پذیر می باشد. با توسعه چنین دستورالعملی، با استفاده از عناصر کلیدی معرفی شده، کارشناسان مبتدی و کم تجربه می توانند نقشه های با دقت قابل قبولی را برای مدیریت و ساماندهی بهتر اکوسیستم های مختلف تهیه کنند. اما با توجه به یافته های این تحقیق توصیه می شود این امر برای واحدهایی که از لحاظ ساختاری تفاوت های متمایزی دارند بیشتر استفاده شود تا نقشه های قابل قبول تری را ارایه دهند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین اختلاف نظر بین کارشناسان برای واحدهایی با دو گونه گیاهی بوده است. لذا توصیه می شود مناطقی که ترکیب پوشش گیاهی در آن بیشتر با غالبیت تک گونه های گیاهی ظهور می یابد استفاده از این دستورالعمل می تواند منجر به دقت قابل قبول تر تفسیر چشمی تصاویر گوگل ارث شود.

    کلیدواژگان: شاخص های کلیدی تفسیر چشمی تصاویر، مرتع، نقشه پوشش اراضی، دقت کلی
  • مهدیه ابراهیمی*، عاطفه فرایی صفحات 379-395
    سابقه و هدف

    یکی از دلایل عمده اختلال در رشد و نمو گیاهان وجود شرایط نامطلوب محیطی مانند خشکسالی است که منجربه بروز تنش در گیاهان شده و بقای آن ها را دچار مخاطره می سازد. این درحالی است که تحقیقات نوین بهره گیری از میکروارگانیسم های خاکزی به خصوص باکتری های محرک رشد گیاه را که در رشد گیاهان و همچنین چرخه عناصر غذایی درخاک دخالت دارند را به منظور کاهش آثار منفی تنش های محیطی توصیه می کند. تحقیق حاضر به منظور مطالعه تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه بر جوانه زنی، رشد و جذب برخی عناصر غذایی در Dactylis glomerata L. در شرایط تنش خشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول کاربرد کودهای زیستی در چهار سطح در نظر گرفته شد که عبارت بودند از: کنترل (C، هیچ کود زیستی در این تیمار استفاده نشد)، A=Azotobacter vinelandii، P= Pantoea agglomerans+Pseudomonas putida  و A+P (کاربرد ترکیبی ازتوباکتر و سودوموناس). فاکتور دوم تنش خشکی بود که در سه سطح در نظر گرفته شد و شامل FC (ظرفیت زراعی)، 4/0 ظرفیت زراعی (FC4/0) و 7/0 ظرفیت زراعی (FC7/0) بود. برای تلقیح کودهای زیستی (به صورت پودر) مقدار نیم گرم از هر کود خالص در نیم لیتر آب حل شد و بذرها با محلول آغشته گردید. برای اعمال تنش های خشکی ابتدا ظرفیت زراعی خاک با استفاده از روش وزنی تعیین شد. سپس براساس عدد پایه محاسبه شده برای ظرفیت زراعی مقدار آب لازم برای اعمال تنش های خشکی محاسبه شد. برای محاسبه درصد و سرعت جوانه زنی، شمارش نهال ها به صورت روزانه انجام شد. گونه های گیاهی بعد از90 روز برداشت شدند. طول ساقه و ریشه، وزن خشک زیست توده گیاهی و مقدار جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم، روی، آهن، منگنز توسط گیاه اندازه گیری گردید. مورد تجزیه واریانس چندطرفه با استفاده از نرم افزار SPSS  قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن (سطح 5 درصد) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین جوانه زنی به ترتیب، مربوط به تیمار  Aدر سطح FC7/0و تیمار کنترل در FC7/0بود. تیمار A+P در مقایسه با کاربرد جداگانه کودهای زیستی تاثیر کمتری در کاهش تنش خشکی بر جوانه زنی گیاه داشت. حداکثر طول ساقه و ریشه و وزن خشک گیاه مربوط به تیمار ازتوباکتر در تنش 4/0 بود. درحالی که تیمار P در تنش 4/0 کم ترین طول ریشه و ساقه و وزن خشک گیاه را داشت. حداکثر جذب پتاسیم توسط گیاه در تیمار A در شرایط FC و بیشترین مقدار آهن و روی در کاربرد سودوموناس در تنش 7/0 اندازه گیری شد. تیمار  A+Pدر تنش 4/0 کمترین جذب آهن، روی و منگنز را نشان دادند. نتایج نشان داد کاربرد ازتوباکتر در مقایسه با سودوموناس در کاهش تنش خشکی در گیاه موثرتر است. همچنین استفاده جداگانه از کودهای زیستی مورد مطالعه در مقایسه با تیمارهای ترکیبی تاثیر بیشتری در کاهش اثرات تنش خشکی بر گیاه داشت.

    نتیجه گیری

     به طور کلی بروز تنش خشکی، رشد  D. glomerata L.را بهطور قابل ملاحظهای کاهش داد. کاربرد باکتریهای محرک رشد با کاهش اثرات منفی تنش خشکی باعث بهبود رشد گیاه در شرایط تنش خشکی شدند. ازتوباکتر باعث افزایش جوانهزنی، وزن خشک گیاه، افزایش طول ریشه و ساقه گیاه شد. باکتری سودوموناس نیز باعث کاهش تاثیر تنش خشکی بر رشد گیاه شد، هرچند که در مقایسه با ازتوباکتر تاثیر سودوموناس در کاهش اثرات تنش خشکی بر رشد گیاه کمتر بود. لذا باتوجه به این نتایج به منظور بهبود رشد و عملکرد گیاه در شرایط خشکی تلقیح بذر این گیاه با ازتوباکتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، جوانه زنی بذر، رشد گیاه، جذب عناصر مغذی
  • ایرج رحیمی*، اسماعیل اسدی، پژمان طهماسبی، علیرضا منفرد، علی عباسی سورکی صفحات 396-412
    سابقه و هدف

    گرده افشانی تعاملی با یک تاریخ تکاملی طولانی است که نقش مهمی بر موفقیت باروری گیاهان دارد. بدون گرده افشان ها، بسیاری از گیاهان نمی توانند تولید مثل داشته باشند. گونه های گون بزرگ ترین جنس از گیاهان گل دار جهان و شامل 18 درصد کل فلور کشور هستند که اطلاعات کمی در مورد بیولوژی تولید مثلی این گون ها وجود دارد، این در حالی است که بسیاری از جنس های این گونه ها در مناطق جغرافیایی مختلف، نادر هستند و گرده افشان های خاص خود را دارند. هدف از این تحقیق بررسی گرده افشانی برخی از گونه های گون نادر و فراوان به منظور ارزیابی عوامل موثر بر روی نادر بودن گون ها است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گرده افشانی 6 گونه گون علفی شامل سه فرم رویشی علفی نادر (As. caraganae، As. heterophyllus و As. holopsilus) و سه فرم رویشی علفی فراوان (As. angustiflorus، As. curvirostris و As. effusus) و 6 گونه گون بوته ای شامل سه فرم رویشی بوته ای نادر (As. cephalanthus، As. camphylanthus و As. cemerinus) و سه فرم رویشی بوته ای فراوان (As. verus، As. susianus و As. rhodosemius) بر اساس مقایسه ویژگی های فنولوژیکی گیاه شامل حداکثر ارتفاع گیاه، زمان گلدهی، تعداد کل گل های تولیدی، طول عمر گل و مجموعه بذر تولیدی بین گونه های گون نادر و فراوان مورد بررسی قرار گرفت. برای هر گونه مورد مطالعه تعداد بیست پایه برای نمونه برداری انتخاب شد و به مدت 15 دقیقه برای هر کدام تعداد دفعات بازدید حشرات گرده افشان ثبت شد. جهت تعیین ارتباط بین عمل گرده افشان ها با نادر و فراوان بودن گونه های گون، مجموعه بذر تولیدی گونه ها مورد مقایسه قرار گرفتند و در پایان میانگین کل داده ها با روش تجزیه واریانس یک طرفه در قالب طرح کاملا تصادفی مورد آزمون مقایسه میانگین قرار گرفتند.

    نتایج

    نمونه برداری از گونه های گون نادر و فراوان در مجموع منجر به شناسایی 9 گونه زنبور گرده افشان (Apis melifera، Megachili sp، Osmia sp، Eucera sp، Andrena sp، Anthophora sp، Xylocopa sp، Bombus zonatus و Bombus armeniacus) از سه خانواده (Apidae، Megachilidae و Andrenidae) شد. در مورد گونه های گون علفی نتایج بدست آمده نشان داد بیشترین تعداد گل و بیشترین تعداد گرده افشان (گونه As. effusus)، حداکثر ارتفاع گیاه (گونه As. angustiflorus)، بیشترین توده بذر (گونه های As. angustiflorus و As. effusus) و کمترین ارتفاع گیاه و نیز کمترین تعداد گل (گونه As. curvirostris) مربوط به گونه های گون فراوان بود. گونه های گون علفی (نادر و فراوان) از نظر فصل گلدهی تفاوتی با هم نداشتند ولی طول عمر گل در گونه های گون نادر (گونه As. heterophyllus) بیشتر بود. نتایج نتایج بدست آمده از گونه های گون بوته ای نشان داد بیشترین تعداد گل و بیشترین تعداد گرده افشان (گونه As. rhodosemius)، حداکثر ارتفاع گیاه (گونه As. susianus) و بیشترین توده بذر (گونه As. Verus) مربوط به گونه های گون فراوان بود. و کمترین تعداد گل، گرده افشان و ارتفاع گیاه (گونه As. cemerinus) مربوط به گونه های گون نادر بود. از نظر فصل گلدهی گونه های نادر (فصل بهار) و فراوان (فصل تابستان) متفاوت بودند و طول عمر گل در گونه های گون نادر (گونه های As. Camphylanthus و As. Cephalanthus) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که در گونه های همجنس و با فرم رویشی مشابه، هر اندازه تعداد گل ها زیادتر باشند و این گونه ها ارتفاع بزرگ تری داشته باشند باعث جذب گرده افشان های بیشتری می شوند که در نهایت منجر به توده بذر تولیدی بیشتر در گونه مورد نظر می گردد. علاوه بر آن، این احتمال وجود دارد که گونه های همجنس برای کاهش رقابت در جذب گونه های گرده افشان، زمان گلدهی خود را تغییر داده اند و هر میزان فاصله این تفاوت زمانی نسبت به زمان گلدهی اکثریت گونه ها بیشتر باشد موفقیت گونه مورد نظر نیز بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: زنبورهای گرده افشان، حشرات بازدید کننده، اندازه جمعیت، تولید مثل، انقراض گونه ای
  • رضا ویسی، بختیار فتاحی*، سعید خسروبیگی صفحات 413-426
    سابقه و هدف

    آتش سوزی در مراتع آثار مخربی را در سیمای سرزمین، عملکرد و خدمات اکوسیستم های مرتعی بر جای می گذارد. علیرغم تلاش های متخصصان، تصمیم گیران، ذینفعان و ادارات دولتی در دهه های اخیر برای کاهش اثرات آتش سوزی، تعداد آن و خسارات اقتصادی و انسانی مرتبط با آن، در سراسر جهان در حال افزایش است. یکی از مهم ترین اقدامات برای کاهش آسیب های ناشی از آتش سوزی، پیش بینی و پیشگیری از وقوع آتش سوزی است که مبتنی بر تعیین محدوده خطر یا مناطق مستعد و بالقوه برای آتش سوزی می باشد. هدف از این تحقیق شناسایی و تعیین مناطق حساس به آتش سوزی در مراتع قشلاق محمدقلی شهرستان اراک استان مرکزی می باشد.

    مواد و روش ها

    مراتع مورد مطالعه به مساحت 3100 هکتار با اقلیم خشک تا نیمه خشک در 15 کیلومتری جنوب شرق شهر اراک در استان مرکزی واقع شده است. ارتفاع منطقه 1900 تا 2500 متر از سطح دریا و میانگین بارندگی 225 میلی متر، اکسترم های حرارتی منطقه 11- (بهمن) تا 35 درجه سانتی گراد (مرداد) است. بمنظور پهنه بندی خطر آتش سوزی در منطقه از 9 عامل درجه شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، زمین شناسی، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از شبکه آبراهه، خاک شناسی و درصد پوشش گیاهی استفاده شد. رویدادهای آتش سوزی به عنوان مبنایی برای پیش بینی وقوع آتش سوزی در آینده در نظر گرفته شدند. مناطق غیر آتش سوزی نیز مشخص و انتخاب شدند. برای پهنه بندی و پیش بینی آتش از دو مدل ماشین بردار پشتیبان (SVM) و مدل جنگل تصادفی (RF) استفاده شد. به منظور ارزیابی نتایج این مدلها از نمایه های آماری ضریب تبیین (R2: همبستگی بین داده های مشاهده ای و برآوردی)، ریشه دوم میانگین مربعات خطا (RMSE: انحراف مقادیر پیش بینی شده با مقادیر مشاهده شده) و ضریب کارایی (CE: بین منفی بی نهایت و 1 قرار دارد، هرچه به یک نزدیک تر باشد بیانگر کارایی بالاتر مدل در پیش بینی است) استفاده گردید. خروجی مدل های جنگل تصادفی و ماشین بردار پشتیبان بین 1 و صفر قرار دارد که به 5 (طبقه) منطقه با خطرات خیلی کم تا خیلی زیاد آتش سوزی تقسیم می شود. مدلها مهم ترین متغیرهای موثر در آتش سوزی گذشته را شناسایی کرده و سپس به پهنه بندی خطر آتش سوزی در منطقه خواهند پرداخت.

    نتایج

    به ترتیب متغیرهای پوشش گیاهی، جهت، شیب و ارتفاع بیشترین تاثیر را در آتش سوزی داشتند و متغیرهای زمین شناسی، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از شبکه آبراهه و خاک شناسی به دلیل داشتن ضرایب نامناسب و غیر معنی دار از فرآیند مدلسازی حذف شدند. حساس ترین طبقه شیب در وقوع آتش سوزی، طبقه 25-12 درصد و بالاتر از آن و طبقه 8-12 کمترین وقوع آتش سوزی را دارد. همچنین بیشترین آتش سوزی در ارتفاع 2100-1900 متر و کمترین آن در ارتفاع 2500-2400 رخ داده است. به لحاظ جهت نیز دامنه های جنوب غربی و جنوب بیشترین و دامنه های شمالی و جهت بدون شیب کمترین وقایع آتش سوزی را داشته اند. پوشش گیاهی نیز با فراهم کردن مواد سوختی لازم، بیشترین وقوع آتش سوزی را در پوشش 75-50 درصد و کمترین آن را در پوشش زیر 25 درصد نشان داده است. با توجه به نتایج حاصل از اجرای مدل ها، مدل ماشین بردار پشتیبان با ضریب کارایی 86/0 و خطای 05/3 در مرحله آزمون، مدل دقیق تری در این مطالعه می باشد. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد که ازلحاظ خطر آتش سوزی، 11 درصد مراتع موردمطالعه در طبقه خیلی کم، 16 درصد در طبقه کم، 35 درصد در طبقه خطر متوسط، 17 درصد در طبقه خطر زیاد و 21 درصد در طبقه خطر خیلی زیاد قرارگرفته است.

    نتیجه گیری

     شیبها و ارتفاعات بالا با پوشش گیاهی حداکثری (منبع سوختی مناسب) منطقه و شدت چرای کمتر، بیشترین وقایع آتش سوزی را دارند. در حالیکه در پوشش های اندک به دلیل ناکافی بودن ماده سوختی و در شیب های پایین به دلیل تغییر کاربری مراتع به زراعی احتمال رخداد آتش سوزی کمتری دارند. محدوه جهت جنوب نیز با دریافت حرارت خورشیدی بیشتر، پوشش غالب گون و گرامینه های یک ساله مواد سوختی مناسبی برای آتش سوزی فراهم می کند. از بین مدل های انتخابی نیز، مدل ماشین پشتیبان بردار نسبت به مدل جنگل تصادفی عملکرد بهتری در پهنه بندی و پیش بینی خطر آتش سوزی داشت که ناشی از توانایی آن در ادغام متغیرهای ورودی زیاد بدون تغییر آنها می باشد و با برقراری ارتباطات غیرخطی بین متغیرها، عوامل موثر را شناسایی می نماید و می تواند اطلاعات ارزشمندی جهت کنترل و پیشگیری از آتش سوزی برای مدیران عرصه های مرتعی فراهم کند.

    کلیدواژگان: آتش، پیشگیری، مراتع، اراک
  • نعمت الله همتی، اصغر فرج اللهی* صفحات 427-440
    سابقه و هدف

    مراتع به عنوان بخش مهمی از منابع طبیعی، نقش اساسی در بهبود یا افول شرایط اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی و بهره برداران روستایی دارد. پس از ملی شدن جنگل ها و مراتع در سال 1341، در قوانین مصوبه سال 1348 برای اولین بار بهره برداری از مراتع به صورت طرح مرتع داری مدنظر قرار گرفت. طرح های مرتعداری با هدف تقویت شاخص های بوم شناختی و بهبود شاخص های اقتصادی و اجتماعی بهره برداران تدوین و اجرا می گردند که ارزیابی اثرات آنان به منظور سیاست گذاری و اتخاذ برنامه های مدیریتی مراتع ضروری است. طرح های مرتع داری یکی از ابزارهای اصلی مدیریت و بهره برداری از مراتع ایران است که در جهت حذف یا کاهش تخریب ها و مدیریت بهینه و پایدار مراتع اجرا می شوند. در این تحقیق، اثرات اقتصادی و اجتماعی طرح های مرتعداری شهرستان بیجار در استان کردستان مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهداف کاربردی مطالعه، از روش پیمایشی و اسنادی به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات استفاده شد. منطقه مورد مطالعه شامل عرصه های مرتعی 9 طرح مرتعداری خاتمه یافته در شهرستان بیجار در شرق استان کردستان بود. جامعه آماری شامل دو گروه بهره برداران ذینفع طرح های مرتعداری و کارشناسان آشنا به موضوع مورد مطالعه و مرتبط با طرح های مرتعداری بودند. 175 خانوار بهره بردار بر اساس فرمول کوکران و تطبیق با جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه های مطالعاتی انتخاب و به روش تصادفی در تکمیل پرسشنامه ها مشارکت داشتند. همچنین 24 کارشناس نیز در انجام تحقیق مشارکت کردند. پس از تایید روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر متخصصان و کارشناسان خبره، به منظور بررسی پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که این مقدار برای کارشناسان و بهره برداران به ترتیب برابر 81/0 و 84/0 به دست آمد که نشان از قابلیت اعتماد مناسب پرسشنامه ها داشت. پرسشنامه های تحقیق علاوه بر ویژگی های جمعیت شناختی، مشتمل بر سوالاتی در خصوص تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم طرح های مرتعداری اجرا شده بر وضعیت اقتصادی-اجتماعی و معیشتی بهره برداران در مقیاس طیفی لیکرت بود. اولویت بندی اثرات اقتصادی و اجتماعی از طریق میانگین رتبه ای انجام شد. بررسی نرمال بودن داده ها با آزمون کولموگراف-اسمیرنوف انجام گرفت و پس از تایید نرمالیته داده ها، به منظور مقایسه دیدگاه کارشناسان و بهره برداران در ارتباط با اثرات اقتصادی و اجتماعی طرح های مرتعداری از آزمون پارامتری تی استیودنت مستقل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد ممانعت از تغییر کاربری اراضی مرتعی، بهبود وضعیت آب شرب دام و افزایش اعتماد بهره برداران به اهداف و برنامه های بخش اجرایی منابع طبیعی به ترتیب با کسب میانگین های 04/4، 96/3 و 92/3 مهم ترین اثرات اقتصادی و اجتماعی طرح های مرتعداری در شهرستان بیجار از دیدگاه کارشناسان بوده است. اما از دیدگاه بهره برداران، تقویت حس تعلق و مالکیت بهره برداران نسبت به مراتع، تقویت روحیه اجتماعی و مشارکت جامعه محلی در اجرای طرح و افزایش وحدت و انسجام اجتماعی بهره برداران سامانه عرفی به ترتیب با میانگین های 16/4، 92/3 و 88/3  مهم ترین اثرات اقتصادی و اجتماعی طرح های مرتعداری اجرا شده بودند. در اکثریت شاخص های اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح های مرتعداری، تفاوت آماری معناداری بین دیدگاه و نظرات کارشناسان و بهره برداران مشاهده نشد (05/0<P) اما از نظر کارشناسان، اثرات جلوگیری از تغییر کاربری اراضی مرتعی (0001/0=P) و افزایش اعتماد بهره برداران به اهداف و برنامه های بخش اجرایی منابع طبیعی (012/0=P) به طور معناداری بیشتر بوده است اما از نظر بهره برداران، افزایش وحدت و انسجام اجتماعی بهره برداران (003/0=P)، تقویت حس تعلق و مالکیت بهره برداران نسبت به مراتع (019/0=P)، تقویت روحیه اجتماعی و مشارکت جامعه محلی در اجرای طرح (012/0=P) به طور معناداری بیشتر ارزیابی شدند. اثرات اقتصادی از نظر بهره برداران به طور معناداری کمتر از کارشناسان بوده است (05/0<p). اما بین نظرات کارشناسان و بهره برداران در اثرات اجتماعی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج تحقیق، اجرای طرح های مرتعداری در منطقه مورد مطالعه فقط در تحقق برخی از شاخص های اقتصادی و اجتماعی بالاخص اهداف اجتماعی تا حدودی اثربخشی داشته است و در برخی زمینه های دیگر مانند درآمدزایی، اشتغال زایی، رفع بیکاری و کاهش مهاجرت اثر معناداری نداشته است. میزان رضایت کلی از اجرای طرح های مرتعداری از دیدگاه هر دو گروه مورد مطالعه به دلیل عدم موفقیت در رفع نیازهای اقتصادی بهره برداران در حد بالایی نبوده است. بنابراین نیاز است طرح های مرتعداری با دقت، حساسیت و جدیت بیشتری تدوین و اجرا گردند. در نهایت، شناخت و استفاده از ظرفیت ها و منابع، استفاده چندمنظوره مراتع، جذب تسهیلات و سرمایه های بخش خصوصی و دولتی و ارایه تسهیلات مناسب می تواند زمینه موفقیت بیشتر و بهبود اثرگذاری طرح های مرتعداری و مدیریت اصولی مراتع را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اشتغال زایی، بهره برداران، بیجار، درآمد، طرح مرتعداری، کردستان
|
  • Mahsa Zamani, Hassan Yeganeh*, Hossein Barani, Azam Rezaee Pages 222-235
    Background and objectives

    Use of intensive fattening capacity and lessen the dependency of stocks on natural lands is one of the solutions to reduce the pressure on rangelands (overgrazing). This fattening method is one of the important methods to increase red meat production without increasing the number of animals. If the fattening operation is done correctly, the country will not need to import red meat. The aim of this study was to determine the influential factors affecting the acceptance of fattening by pastoralists in the Kaiser area.

    Methodology

    The studied area is located 70 kilometers south of Sari city and at the altitude of 1378 meters above sea level. The rangelands of this area are summer grazing lands and are used communally both by villagers and nomads’ herds. This study was conducted by answering the questionnaire items asking from the users, in 2018. A total of 85 questionnaires were distributed among the statistical population. The main variables were determined and the final questionnaires were completed by random sampling in the study area. In these questionnaires, various variables were examined, including socio-economic characteristics of the pastoralists, technical characteristics of the rangelands and other related questions, which were asked in the form of a Likert scale and open questions. The content validity of the questionnaires was determined by professors and experts. Also, in order to calculate the reliability (reliability) of the questionnaire, the pre-test questionnaire was used and the reliability coefficient (Cronbach's alpha) was calculated. To investigate the factors affecting the acceptance / non-acceptance of fattening by rangeland users was used through Logit Model. The logit model parameters were estimated using maximum resolution and Shazam software.

    Results

    According to the results, about 40% of rangers have welcomed intensive fattening and were ready to change their livestock system. The corrected prediction percentage index of the estimated model is over 83%. This shows a favorable figure and indicates that the estimated model has been able to predict a high percentage of dependent variable values according to explanatory variables. In other words, approximately 83% of respondents correctly were assigned. The results showed that the child education variables, type of exploitation, rangeland level, having a fortune, use of reforestation of farms, duration of manual feeding, the variables of the occupation, knowledge of the benefits of fattening and having a sufficient level of rangeland for animal husbandry are effective factors on willingness of sheep fattening system by pastoralists in Kiasar area. According to the weight elasticity of grazing license variable (-0.67), assuming other factors constant, an increase of one percent in the exploitations with of grazing license reduces the probability of adoption of fattening by 0.67%. On the other hand, an increase of one percent in the area of agricultural land increases the probability of the willingness to fattening by 0.34 percent. In the case of the variable of knowledge about the benefits of fattening, a one percent increase in this variable increases the probability of wanting to fattening by 1.22%.

    Conclusion

    Therefore, according to the results of research, cultivation of forage plants in agricultural lands and drylands, increasing the awareness of rangers about the benefits of fattening and traditional livestock damage on pastures through holding promotional-educational courses, encouraging incompetent rangers, immigrants and without a grazing license to fattening in addition to supporting organizations related to providing low-interest facilities are operational and scientific solutions to encourage ranchers to fatten in the area.

    Keywords: Sheep fattening, Econometrics, Logit model, Rangers, Traditional rangemanagement system, Kiasar County
  • Ali Farmahini Farahani Pages 236-250
    Background and objectives

    Problems of germination and establishment of plants in drought and dehydration conditions is one of the common problems in arid and semi-arid regions of the country which affects the growth and production of plant communities. Improvement of seed germination and establishment of plants under drought stress is one of the most important issues in success of rehabilitation projects in natural areas. Range species of Sanguisorba minor and Agropyron intermedium are mainly distributed in semi-arid ad semi-humid climates. In this research, the possibility of germination and establishment of these species were investigated under different priming treatments in an arid region.

    Methodology

    In this study, the effects of different priming included distilled water, polyethylene glycol (0.1 Mega-Pascal), potassium nitrate (0.2%) and silver nanoparticles (at three levels of 30, 60 and 90 mg/l) were investigated for improvement of seed germination characteristic and plant establishment under irrigation regime of field capacity and drought stress under field natural condition. The experiment was performed as a factorial in a randomized complete block design with 4 replications and in total 56 plots was considered for each species. The dimensions of each construction plot were equal to 1.5 square meters and in each plot, three planting rows with a distance of 30 cm and a length of one meter were considered and 45 seeds were planted in each experimental plot. The measured traits were included the percentage and velocity of appearance of seedlings from the soil, establishment and survival, length and weight of root and stem, vigority, prolin, carotenoid, soluble sugar,  total chlorophyll, catalase and superoxide dismutase enzymes. After sampling the studied traits in the field and obtaining the results obtained in the laboratory, analysis of variance and analysis of data in SPSS software and comparison of mean data with Duncan's multiple range tests at 5% level for the studied traits were performed in both species.

    Results

    Statistical analysis of the results showed that the application of priming has been more effective on soil appearance percentage, appearance rate and establishment and survival of seedlings, but it has also affected other studied traits. Application of silver nanoparticles had positive or negative effects on the vegetative characteristics of seeds and seedlings grown from the seeds of the studied plants. Application of polyethylene glycol and potassium nitrate in A. intermedium and application of polyethylene glycol and silver nanoparticles with concentration of 30 mg/l in S. minor showed the highest positive effects on plant resistance under drought stress. Application of silver nanoparticle at concentrations of 60 and 90 mg/L showed negative effects on the vegetative and physiological characteristics of two studied species as well. Increase of 25% and 13% in biomass production under the treatment of silver nanoparticles with a concentration of 30 mg/l and decrease of 12% and 3% in the biomass under the treatment of silver nanoparticles at a concentration of 90 mg/l, respectively were observed for A. intermedium and S. minor species.

    Conclusion

    Increasing the rate of water absorption and metabolism in primed seeds leads to more germination, reduces the natural and inherent physiological non-uniformity of buds and increases drought tolerance and plant yield. The positive effect of silver nanoparticles is mainly due to facilitating the penetration of water and nutrients into plant seeds and improving germination properties.Using the results of this research can increase the success rate in the cultivation and establishment of S. minor and A. intermedium range species in arid and semi-arid rangelands and increase the efficiency of biological projects for rangelands improvement and rehabilitation.

    Keywords: Seedling emergence, establishment, Pre-treatment, Functional characteristics, Rangeland production
  • Ardavan Ghorbani*, Lida Andalibi, Farid Dadjou, Kobra Mohamadzade Ni, Farzad MirzaieAghche Gheshlagh, Kazem Hashemi Majd, Mehdi Moameri, Farzane Azimi Motam Pages 256-270
    Background and objectives

    The role of rangelands in the production of livestock products is important in terms of animal feed production. The value is two-thirds of the total cost of production in different livestock farming units. Rangeland managers consider livestock performance to be the ultimate result of the quality of the rangelands forage. Forage quality is defined as the ability to produce optimal level of livestock yields (meat, milk and wool production). The nutritional value of forage indicates the amount of energy and nutrients available to the animal. The purpose of this study was to determine the minerals and nutritional value of Tanacetum chiliophyllum Sch.Bip. and Potentilla reptans L. (dominant species of region) during three phenological stages (vegetative, flowering, seeding) and in two geographical directions of rangelands in Shoghal Darreh rangelands, Namin County of Ardabil province.

    Methodology

    Two sites in the Shoghal-dareh area of Namin county in Ardebil province were selected for sampling. The area is in the vicinity of Caspian Sea. Humadity of the area links to the Sea, the West Alborz Mountain. Samples were randomly collected from 50 species. Dried specimens were taken into laboratory for the following, detemination of macro minerals (nitrate, calcium, phosphorus, nitrogen, sodium and potassium), micro minerals (iron, copper, zinc and manganese) and chemical properties (ADF, NDF, dry matter, crude fat, crude ash, and crude protein) using standard laboratory methods at different vegetative stages.

    Results

    The results were compared using compare mean for statistical analysis and showed that the differences between T. chiliophyllum and P. reptans in potassium, calcium, nitrate, phosphorus, zinc, copper and manganese were significant (P<0.01) and in iron and ash they were significant (P<0.05). Phenological stages made a significant difference (P<0.01) in iron, zinc, manganese and fat. Aspect made a significant difference (P<0.05) in crude protein, dry matter, NDF, iron, calcium and nitrate. According to the results, the amount of macro elements, micro and crude protein levels in different stages of growth were lower than critical and the amount of dry matter was higher than the critical. These results indicate the importance of the role of intrinsic characteristics, growth stage and environmental conditions in determining forage quality characteristics.

    Conclusion

    The results of this study confirm that plant performance in ecosystems is affected by various factors such as species, aspect and growth stage. Each of these factors can have a significant impact on the quantity and quality of grassland plants. Therefore, studies on the impact of different environmental factors and growth stages needed to enable actuality-based management planning to exploit rangelands properly. The results of comparison of forage quality of two species showed that P. reptans had higher forage value than T. chiliophyllum. It is suggested that grazing systems should operate in such away that while maintaining the rangeland status, the livestock function could be kept at a favorable level.

    Keywords: Vegetative Stages, Macro Minerals, Micro Minerals, Chemical Properties, Namin County
  • Samira Hossein Jafari, Hanieh Khodad Saryazdi, MohammadReza Elmi* Pages 271-283

    Railway construction is one of the important activities in the development of any country and in developing countries, the need for roads is one of the main axes of development. Railway construction operations can effect on desert rangelands around railway. This study investigates the effects of Yazd-Eghlid railway construction on vegetation diversity and richness in  the rangelands of Kalmand-Bahadoran protected area. For this purpose, random-systematic sampling method was used in four types of vegetation at three distances from the railway (0-250, 250-500, 500-1000). Vegetation parameters and density were measured in each plot. Finally, diversity (Shannon and Simpson), Richness (Margalf and Mannick), number and Evenness indices were calculated by Past software. The data were analyzed in Spss software using analysis of variance and Duncan test. The results of the study showed that railway construction had a significant effect (P <0.01) on diversity and richness and number indices obtained from vegetation percentage data in Artemisia sieberi vegetation type; so that these indices decreased at a distance of 0-250 m from the railway. In Cornulaca monacantha vegetation type, railway construction had a significant effect on the diversity indices (Shannon and Simpson) (P <0.01) and Margalef index obtained from vegetation percentage data (P <0.05) so that they increased in the distance of 0-250 meters from the railway, while they decreased in other regions. In Zygophylum eurypterum vegetation type, Railway construction increased significantly Menhinick (P <0.01) and Margalef (P <0.05) richness indices obtained from vegetation density data at the distance of 0-250 m from the railway. There was no significant difference among regions in terms of diversity and richness indices in Hammada salicornica vegetation type, According to the results, railway construction reduced the diversity and richness in some areas. it should be considered in vegetation restoration programs using native species.

    Keywords: : Vegetation, Railway, Rangelands, Diversity, Richness
  • Abdol Hamid Hajebi*, Hamid Reza Mirdavoodi, Mohammad Aamin Soltanipoor Pages 284-298

    Platychaete aucheri is one of the exclusive and important rangeland species in the south of the country that has an important role in animal nutrition. In this study, using a generalized increase model, the pattern of response of this species to the slope of soil and topographic factors in its habitats in the province Hormozgan was identified and for this purpose, three regions of Bastak, Sirmand and Kuh-e-Geno, which were the main habitats of the species, were selected and vegetation information and habitat factors of the species were collected. The results showed that all soil measurement parameters except acidity were significantly different at 5% level. The highest electrical conductivity, the percentage of soil saturation and silt was in Bastak region, the highest amount of soil lime and sand was in Sirmand region and the highest percentage of organic carbon, nitrogen and soil clay was in Geno mountain region. Soil texture in Bastak was loam and sandyloam, in Sirmand was sandyloam and in Geno region was sandyclayloam. The application of a generalized collective model for each of the environmental variables showed that the response of Platychaete aucheri to soil sand percentage, soil silt percentage, soil salinity, soil lime percentage, slope and altitude was significant. With increasing sand percentage and soil lime percentage, the species response is increasing and the presence of species is increasing. With increasing soil silt percentage and with increasing slope percentage, species response is decreasing and species presence is less. By increasing the electrical conductivity of the soil, up to 25 species responses are increased, and after that, with the increase of electrical conductivity of the soil, the presence of the species decreases. With increasing the percentage of soil saturated moisture to 20%, the species response is increasing and since then with increasing the percentage of soil saturated moisture to 35%, the presence of the species has decreased and again with increasing the percentage of soil saturated moisture, the presence and growth of the species has increased. With increasing altitude up to 400 meters, the species response is increasing and since then with increasing altitude to 650 meters, the presence of the species has decreased and again with increasing altitude, the presence and growth of the species has increased.

    Keywords: Physiography, Soil, Platychaete aucheri, Hormozgan province
  • Majid Dashti, Javad Motamedi*, Mehdi Faravani, Mohammad Hassan Pour Abbas, MohammadMazhari Pages 299-311

    Knowledge of medicinal plants and by-products and economic evaluation of their exploitation is one of the basic requirements in order to prepare a vision document for the exploitation of rangeland by-products. In this regard, the present study was conducted with the aim of ecological assessment and estimating the economic indicators of the use of medicinal plants in the montion rangeland of Khor Kalat. For this purpose, in the years 2018 to 2020, in addition to sampling vegetation and measuring the production of medicinal plants production, economic data were also collected to calculate economic indicators. According to the results, the economic rent obtained from the use of medicinal plants includes Achillea millefolium, Allium Jesdianum, Alyssum homolocarpum, Althea officinalis, Bonium persicum, Erenjium bungei, Eremurus olgae, Gundelia tournefortii, Hyoscyamus niger, Hymenocrater incanus, Lallemantia royleana, Scrophularia striata, Stachys lavandufolia, Teucrium polium and Verbascum songaricum  in one harvest period, 1911750 Tomans per hectares per year. The expected value of each hectare of rangelands in the region in terms of production and exploitation of medicinal plants, considering the discount rate of 5.4% in 2020, was estimated at 354028 Tomans per hectare. In general, the results showed that the exploitation of medicinal plants based on ecological principles in the customary system under study, can play an important role in completing the livelihood of conventional users.

    Keywords: Expected rangeland value, Net income, Economic profit, Medicinal plants
  • Moslem Rostampour*, Reza Sabzi Pages 312-330
    Background and objectives

     In order to further protect rangeland ecosystems, range suitability in this regard should be investigated before the utilization of medicinal and industrial plants. Plant composition and production and slope of the slope are among the components that determine the suitability of rangeland for the use of medicinal plants. For this purpose, in four habitats of medicinal plants (Achillea santolinoides, Ziziphora tenuior, Sclerorhachis leptoclada and Hymenocrater calycinus) and three slope classes (less than 30%, 30-30% and more than 60%), Importance Value Index (IVI) and production were determined.

    Methodology

     First, after field survey and observing the presence of medicinal species as the dominant species in the rangelands of Room, Qaen, plant habitats were identified. In herbaceous and woody habitats, a plot size of 1 m2 and 2 m2 were used (respectively). Sampling was done randomly method. After measuring the slope on all sampling plots, the slope was statistically analyzed at three levels of less than 30%, 30 to 60% and more than 60%. During the slope gradient, the structural characteristics of vegetation including density, frequency, abundance and dominance of species were measured and based on that, Importance Value Index (IVI) was determined. In order to compare the total production of medicinal plants between different slopes, analysis of variance (ANOVA) and Duncan multiple range tests were used. Cluster analysis was also used to group the habitats based on species composition. Species abundance distribution was investigated using geometric series, broken stick, log-normal, Zipf and Mandelbrot models and the data were fitted with each of the above models. The goodness of fit of these models was measured by the Akaike information criterion (AIC). All statistical analysis was performed by R.

    Results

     The floristic list of the study area showed that in total, 47 plant species belonging to 15 plant families were identified, 31 herbaceous species, 8 bush species, 7 grasses and 1 shrub species were observed. Among the observed species, 66% of medicinal and industrial plants, 23% of forage plants and 11% of invasive and thorny plants, respectively. Medicinal plants mostly belong to Compositae, Apiaceae, Lamiaceae and Brassicaceae. The results showed that Ziziphora tenuior and Achillea santolinoides had the highest density and Artemisia aucheri and Sclerorhachis leptoclada had the highest density. Medicinal and industrial plants have the lowest share in the plant composition of low slopes and the highest share in habitats located on moderate and high slopes. The rank-abundance curve showed that the species abundance distribution (SAD) of the whole study area was fit by Mandelbrot model and log-normal, which indicates a stable community. The results showed that with increasing slope, the production of medicinal plants decreases. Achillea santolinoides and Ziziphora tenuior, located on slopes of less than 30%, have the highest production and relative importance, and in terms of these two factors, have the necessary competence for exploitation. 

    Conclusion

     Although the relative composition of medicinal plants in the region increases with increasing slope, but in terms of plant composition and production, habitats with a slope of more than 60% are not suitable for the use of medicinal plants. In general, in range suitability assessment studies, vegetation cover percentage alone is not enough, because there may be species that are pharmacologically and industrially valuable that have a low cover percentage. Although in this study, not all factors affecting rangeland suitability have been studied directly, but the important value index for rangeland suitability studied and the effect of slope on some vegetation characteristics have been investigated and the results showed that the moderate and high slope and production of medicinal plants decreased. Therefore, with increasing slope, rangeland's suitability for medicinal and industrial plants also decreases.

    Keywords: Plant Composition, IVI, Slope, Range Suitability, Medicinal Plants
  • Azam Khakzar, Mohammad Farzam*, Mansour Mesdaghi, Hasan Mohammadzadh Chenar Pages 331-344

    The aim of this study was to find the most efficient methods for restoring wild pistachio forests through direct seeding and by seedling planting in the woodlands of Khajeh Kalat in Khorasan Razavi. Two planting methods and two pit shapes and four pit sizes were tested. Basin pit sizes were (control, 20, 50, and 100 cm but curve shaped pits were at (control, planting seedlings at ground level), 10×20, 25×50, and 50×100 cm diameter. A total of 8 replicates were used. Experiment was conducted in a randomized complete block design under field conditions. The results showed higher seedling establishment for seedling planting than seed cultivation. The highest survival , height of seedlings,moisture and the lowest temperature, were in Basins and curves shaped pits with dimensions of 50 and 100. Therefore, it can be concluded that larger water harvesting methods are useful for seedling establishment, possibly because of their effects in rainwater accumulation reduce competition by the neighboring plants.

    Keywords: pit size, pit shape, rain water harvesting techniques, competition, wild pistachio
  • Morteza Mofidi-Chelan* Pages 345-358

    Traditional livestock  husbandry is based on the use of rangeland. According to the existing reports on the imbalance of incomes and expenses of rangeland-based livestock husbandry in the country; Financial evaluation of traditional rangeland-based livestock husbandry is essential. The aim of this study was to evaluate and economically analyze traditional rangeland-based livestock husbandry in pastoral units of Sahand rangelands. 45 pastoral units were selected through stratified random sampling method. Finally, the economic evaluation questionnaire was randomly completed for 205 utilizers. Expenses and incomes and Net present value and Cost-benefit ratios of traditional animal husbandry in pastoral units of Sahand rangelands were extracted using questionnaire information. The results showed that the utilizers of pastoral units of Sahand rangelands have an average of 85.19 hectares of rangelands and the average number of livestock for each utilizer in these rangelands is 277. Annually, each utilizer in traditional livestock spends 1994.14 million rials, most of which is related to the supply of feed and manual feeding of livestock. The total income of each operator during the year was an average of 2697.38 million rials, the major part of which is related to the sale of livestock. Economic benefit per utilizer in summer rangelands is 1704.38 million Rials. In the winter sector, the economic loss was estimated at 539.10 million Rials per utilizer. The economic rent of exploiting the pastoral units of Sahand rangelands for animal husbandry was estimated at 8.26 million Rials per hectare and the expected value of these rangelands was 1.53 million Rials per hectare. According to the results of economic justification; In the scenario with a discount rate of 14%, there is 2.712 million Rials and in the scenario with a discount rate of 18%, there is an economic loss of 2.928 million Rials per utilizer. The Cost-benefit ratio in the scenario with a discount rate of 14% was 0.79 and in the scenario with a discount rate of 18% was estimated 0.76, which indicates the economic loss of rangeland-based livestock husbandry units in the pastoral units of Sahand rangelands. In order to achieve the desired economic profitability and reduce livestock pressure on rangelands, the priority of the bureau of Rangeland Affairs should be the preparation of economic rangeland management plans. To achieve this, it is necessary to reduce the costs of livestock breeding by using new technologies and to make rangeland management as an economical activity by using multi-purpose use of rangelands. Cheaper rangeland management, empowerment of rangeland owners and increasing their welfare are the three basic preconditions for economic rangeland management and prevention of rangeland destruction.

    Keywords: Economic rent, Expected value, Net Present Value, Cost-benefit ratio, Economic benefit
  • Masoumeh Aghababaei*, Ataollah Ebrahimi, AliAsghar Naghipour, Esmaeil Asadi Pages 359-378
    Background and objectives

    Google Earth images are a valuable resource for understanding and studying the natural area's ecology due to their high spatial resolution. Considering that these images have been available for many years, in our country, these valuable data have not been used enough, especially in order to study vegetation and optimal natural areas management. So, the requirement to standardize the utilization of these images seems necessary to study plant ecological units as a basis for natural resource management. Therefore, in this study, a protocol for google earth images visual interpretation has been developed to extract plant ecological units using six key indicators of shape, texture, color, tone, pattern, and shadow.

    Methodology

    In this study, google earth system images related to 2018 were used. For this purpose, first, using the Offline Map Maker software, images related to the study area from google earth with the required maximum magnification (magnification -20) were used. Six key visual interpretation indicators of images were used to prepare a protocol for the plant ecological unit’s separation. In order to have sufficient repetition in defining and applying these indicators, three experts were used. These three experts, having the study area google earth images and based on this protocol, performed plant ecological units visual interpretation and separation in GIS10.5 Arc software. Finally, three digital maps were prepared. In order to evaluate the developed protocol, a ground control map was prepared by field visit and taking 200 observation points of the mentioned units. After preparing the plant ecological units maps by each expert, error matrix analysis was used to accuracy analysis and maps validation. So that using the ground reality map obtained from the ground control points for each map, the amount of producer accuracy, user accuracy, kappa index of agreement, and overall accuracy were calculated separately.

    Results

    According to the key indicators of visual interpretation defined in this protocol, each expert prepared plant ecological unit’s maps. The error matrix analysis results show that the producer accuracy varied between 69 to 96%, but in most units, they had a producer accuracy of more than 80%. In addition, most plant ecological units with one dominant species had higher producer accuracy compared to units with two species predominance. Regarding user accuracy, the accuracy varies between 63 and 96%. The second and third ecological units had 96% user accuracy. Kappa index of agreement also represents an agreement between 68 and 95% between the ground reality map and the maps obtained from the classification (visual interpretation) of experts. While the seventh plant ecological unit agrees with 68%, the first and fourth units 95% agree with the ground reality map. For plant ecological units with two dominant species, in addition to producer accuracy, user accuracy and kappa index of agreement have also decreased. The overall accuracy of the maps produced by these three experts includes 93%, 80%, and 90%, respectively, which have a good overall accuracy, which shows the very high accuracy and spatial resolution of google earth images.

    Conclusion

    The results showed that using the developed protocol, there is a significant agreement between experts in the visual interpretation of google earth images. Therefore, plant ecological units can be separated and map prepared with relatively high accuracy. By developing such protocol using key elements introduced, beginner and inexperienced experts can develop maps with acceptable accuracy for better management and different ecosystems organization. However, according to this study's findings, it is recommended that this be used more for units that are structurally different to provide more acceptable accuracy maps. Therefore, it is recommended in areas where the vegetation composition is mostly dominated by individual plant species, and the use of this protocol can lead to a more acceptable accurate visual interpretation of google earth images.

    Keywords: Key indicators of visual image interpretation, Rangeland, Land cover map, Overall accuracy
  • Mahdieh Ebrahimi*, Atefe Faraei Pages 379-395
    Background and objectives

    One of the main causes of plant growth and development disorders is the presence of adverse environmental conditions such as drought, which leads to stress in plants and endangers their survival. Recent research, however, recommends the use of soil microorganisms, especially plant growth-promoting bacteria, which are involved in plant growth as well as the nutrient cycle in the soil, in order to reduce the negative effects of environmental stresses. The present study was conducted to investigate the effect of plant growth promoting bacteria on germination, growth and uptake of some nutrients in Dactylis glomerata L. under drought stress.

    Methodology

    The research was conducted as a factorial experiment based on a completely randomized design. The first factor of biofertilizer application was considered at four levels, which were: control (C, no biofertilizer was used in this treatment), A = Azotobacter vinelandii, P = Pantoea agglomerans+Pseudomonas putida and A + P (combined use of Azotobacter and Pseudomonas). The second factor was drought stress, which was considered at three levels and included FC (field capacity), 0.4 field capacity (0.4FC) and 0.7 field capacity (0.7FC). For inoculation of biofertilizers (in powder form), half a gram of each pure fertilizer was dissolved 0.5 Li water and the seeds were impregnated with a solution. To apply drought stresses, soil field capacity was first determined using the weighting method. Then, based on the calculated base number for field capacity, the amount of water required to apply drought stress was determined. To measure germination percentage and rate, seedlings were counted daily. Plant species were harvested after 90 days. Stem and root length, plant dry weight and uptake of nitrogen, phosphorus, potassium, zinc, iron, manganese by the plant were measured. Multivariate analysis of variance was analyzed using SPSS software. Duncan test (5% level) was used to compare the means.

    Results

    The results showed that the highest and lowest germination were related to treatment A at the level of 0.7FC and control treatment at 0.7FC, respectively. A+P treatment compared to the alone application of fertilizers had less effect on reducing drought stress on the plant germination. The maximum stem and root length and plant dry weight were related to Aztobacter treatment at 0.4 stress. While P treatment at 0.4 stress had the lowest root and stem length and plant dry weight. Maximum potassium uptake by the plant was measured in treatment A under FC conditions and the highest amount of iron and zinc in Pseudomonas application was measured at 0.7FC. A+P treatment at 0.4 stress showed the lowest absorption of iron, zinc and manganese. In general, the results showed that the use of Azotobacter is more effective in reduction of drought stress in D. glomerata L. compared to Pseudomonas. Also, separate use of the bio-fertilizers has a greater effect on reducing the effects of drought stress on the plant compared to combination treatments

    Conclusion

    In general, drought stress significantly reduced the growth of D. glomerata L. The use of growth-promoting bacteria by reducing the negative effects of drought improved growth and plant establishment in drought stress conditions. Azotobacter increased germination, plant dry weight, root and stem length. Pseudomonas also reduced the effect of drought stress on plant growth. Compared to Azotobacter, application of Pseudomonas had less effect on reducing the effects of drought on plant growth. In order to improve the growth and yield of the plant in dry conditions, inoculation of seeds of this plant with Azotobacter is recommended.

    Keywords: Plant growth –promoting bacteria, Seed germination, Plant growth, Nutrient uptake
  • Iraj Rahimi*, Esmaeil Asadi, Pejman Tahmasebi, Alireza Monfared, Ali Abbasi Pages 396-412

    In this study, pollination of 6 herbaceous astragalus species including three rare herbaceous vegetative forms (As. Caraganae, As. Heterophyllus and As. Holopsilus) and three common herbaceous vegetative forms (As. Angustiflorus, As. Curvirostris and As. Effusus) and 6 shrub astragalus species includes three rare shrub vegetative forms (As. Cephalanthus, As. Camphylanthus and As. Cemerinus) and three common shrub vegetative forms (As. Verus, As. Susianus and As. Rhodosemius) based on comparison of phenological characteristics of the plant including maximum plant height, flowering time, total number of flowers produced, flower life and seed set produced between rare and common astragalus species were studied. For each plant studied, twenty stands were selected for sampling and the number of pollinating insect visits was recorded for 15 minutes for each. Sampling of rare and common astragalus species led to the identification of a total of 9 species of pollinating bees (Apis melifera, Megachili sp, Osmia sp, Eucera sp, Andrena sp, Anthophora sp, Xylocopa sp, Bombus zonatus and Bombus armeniacus) belonging to three family (Apidae, Megachilidae and Andrenidae). The results of herbaceous astragalus species showed the highest number of flowers and the highest number of pollinators (As. Effusus species), maximum plant height (As. Angustiflorus species), the highest seed mass (As. Angustiflorus and As. Effusus species) and the lowest plant height and the lowest number of flowers (As. Curvirostris) belonged to common astragalus species. Herbaceous astragalus species (rare and common) were not different in terms of flowering season, but flower life was longer in rare astragalus species (As. Heterophyllus).The results of shrub astragalus species showed that the highest number of flowers and the highest number of pollinators (As. Rhodosemius species), the maximum plant height (As. Susianus species) and the highest seed mass (As. Verus species) belonged to the common astragalus species. The lowest number of flowers, pollinators and plant height (As. Cemerinus) belonged to rare astragalus species. In terms of flowering season, rare (spring) and common (summer) species were different and flower life was longer in rare species (As. Camphylanthus and As. Cephalanthus).

    Keywords: Pollinoters bees, Visitor insects, Population size, Reproduction, Species extinction
  • Reza Veysi, Bakhtiar Fattahi*, Saied Khosrobeigi Pages 413-426
    Background and objectives

    Rangeland fires have devastating effects on the landscape, performance and services of rangeland ecosystems. Despite the efforts of experts, decision makers, stakeholders and government agencies in recent decades to reduce the effects of fire, its number and related economic and human losses are increasing worldwide. One of the most important measures to reduce the damage caused by fire is to predict and prevent the occurrence of fire, which is based on determining the danger zone or areas prone and potential for fire. The purpose of this study is to identify and determine areas sensitive to fire in the winter rangelands of Mohammad Gholi in Arak city of Markazi province.

    Methodology

    The studied rangelands with an area of 3100 hectares with arid to semi-arid climate are located 15 km southeast of Arak city in Markazi province. The altitude of the region is 1900 to 2500 meters (a.s.l) and the average annual rainfall is 225 mm. The thermal extremes of the region are -11 (February) to 35 degrees Celsius (August). In order to zoning the fire risk in the region, 9 factors of slope, direction of slope, altitude, geology, land use, distance from the road, distance from the waterway network, soil science and vegetation percentage were used. Fire events were considered as a basis for predicting future fires. Non-fire areas were also identified and selected. For backup zoning and fire prediction, two support machine models (SVM) and random forest model (RF) were used.  In order to evaluate the results of these models, the statistical indices of coefficient of explanation (R2: correlation between observational and estimated data), the square root of the mean squared error (RMSE: deviation of predicted values ​​from observed values) and efficiency coefficient (CE: coefficient of efficiency: between infinite negative and 1, the closer to one indicates the higher the performance of the model in forecasting) was used. The output of RF and SVM models is between 1 and zero, which is divided into 5 (floors) of the area with very low to very high fire hazards. The models will identify the most important variables affecting the past fire and then zoning the fire risk in the region.

    Results

    Vegetation, direction, slope and altitude variables had the greatest impact on fire, respectively, and the variables of geology, land use, distance from the road, distance from the waterway network and soil science were removed from the modeling process due to inappropriate and insignificant coefficients. Were. The most sensitive slope floor in case of fire is 12-25% and above and floor 8-12 has the lowest fire incidence. Also, the highest fire occurred at an altitude of 2100-1900 meters and the lowest at an altitude of 2500-2400. In terms of direction, the southwestern and southern slopes had the most and the northern slopes and the non-sloping direction had the least fire events. Vegetation, by providing the necessary fuel, has shown the highest incidence of fire in the coverage of 50-75% and the lowest in the coverage below 25%. According to the results of the implementation of the models, the support vector machine model with a coefficient of efficiency of 0.86 and an error of 3.55 in the test phase is a more accurate model in this study. The results also showed that in terms of fire risk, 11% of the rangelands were in the very low category, 16% in the low category, 35% in the medium risk category, 17% in the high risk category and 21% in the very high risk category are located.

    Conclusion

    High slopes and heights with maximum vegetation (suitable fuel source) in the area and lower grazing intensity have the highest incidence of fire. While in low cover due to insufficient fuel and in low slopes due to change of Rangelands to agriculture, fire is less likely to occur. The area to the south also provides suitable fuel for the fire by receiving more solar heat, dominant cover of Astragalus and dense cover of annual grasses. Among the selected models, the vector support machine model had better performance in zoning and fire risk prediction than the random forest model, which is due to its ability to integrate many input variables without changing them, and Establishing nonlinear relationships between variables identifies effective factors and can provide valuable information for fire control and prevention to rangeland managers.

    Keywords: Fire, Prevention, Rangeland, Arak
  • Nemat Hemati, Asghar Farajollahi* Pages 427-440
    Background and objectives

    Rangelands, as an important part of natural resources, play an essential role in improving or reducing the economic and social conditions of local communities and rural residents. After the Forest and Rangeland Nationalization Act of 1962, in the laws passed in 1969, the exploitation of rangelands was considered as a rangeland management plan for the first time. In the meantime, rangeland management plans are formulated and implemented with the aim of promoting ecological, economic and social indicators of stakeholders that it is necessary to evaluate the achievement of these aims in order to policy and decision making for rangeland management. Rangeland management plans are one of the main tools for managing and exploiting rangelands in Iran, which are implemented to eliminate or reduce degradation and optimal and sustainable rangeland management. In this study, economic and social effects of rangeland management projects in Bijar city of Kurdistan province were evaluated.

    Methodology

    In this research, according to the applied objectives of the study, a survey and documentary method was used to collect data and information. The study area included rangelands of 9 completed rangeland projects in Bijar city in the East of Kurdistan province. The statistical population in this study included two groups of stakeholders of rangeland and experts familiar with the subject and rangeland projects. 175 households were selected based on Cochran's formula and adapted to Krejcie and Morgan table as study samples and participated in completing the questionnaires randomly. Also, 24 experts participated in the research. After confirming the validity of the questionnaires using the opinion of experts, Cronbach's alpha coefficient was used in order to evaluate the reliability of the questionnaires. These values are obtained 0.81 and 0.84 for experts and stakeholders, respectively. It showed that the questionnaires were properly reliable. In addition to demographic characteristics, the research questionnaires included questions about the direct and indirect socio-economic effects of rangeland plans based on Likert scale. Prioritization of economic and social effects was done through the ranking average. The normality of the data was assessed by Kolmogorov -Smirnov test and after confirming the normality of the data, Student's t-test was used to compare the viewpoints of experts and stakeholders about economic and social effects of rangeland projects. Data analyses were performed using SPSS20 software.

    Results

    According to the results, preventing the land use changes, improving the drinking water needs of livestock and increasing the confidence of stakeholders in the aims and programs of the executive department of natural resources by obtaining averages of 4.04, 3.96 and 3.92, were the most important economic and social effects of rangeland projects in Bijar city from the viewpoint of the experts, respectively. But from the viewpoint of the stakeholders, the sense of belonging and sense of ownership to the rangelands for stakeholders, strengthening the social spirit and participation of the local community in implementing the plan and increasing the unity and social cohesion of the with averages of 4.16, 3.92 and 3.88 were the most important economic and social effects of rangeland projects, respectively. In the majority of economic and social indicators of rangeland management projects, there was no statistically significant difference between the viewpoint of experts and stakeholders (P >0.05), but according to viewpoint of experts, the mean value of the effects of preventing land use changes (P =0.0001) and increasing the trust of stakeholders to the aims and programs of the executive department of natural resources (P = 0.012) was more significantly. Such, from the viewpoint of stakeholders, increasing the unity and social cohesion of stakeholders (P = 0.003), the sense of belonging and sense of ownership to the rangelands for stakeholders, (P = 0.019), strengthening the social spirit and participation of the local community in the implementation of the project (P = 0.012) were significantly more evaluated. Economic effects from the viewpoint of the stakeholders were evaluated significantly lower than experts (P <0.05). But there was no significant difference between the viewpoint of experts and stakeholders in social effects (P >0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, the implementation of rangeland management projects in the study area has only been somewhat effective in achieving some economic and social indicators, especially social goals. These projects in some economic and social aspects such as income generation, employment and reducing migration has not been very effective. The overall satisfaction with the implementation of rangeland management plans was not high from the viewpoints of both groups due to the failure to meet the economic needs of stakeholders. Therefore it is necessary to develop and implement rangeland management projects with more accuracy, sensitivity and seriousness. Finally, recognizing and using the capacities and resources, multi-purpose use of rangelands, attracting facilities and capitals of the private and public sectors and providing appropriate facilities can provide the basis for further success and improve the effectiveness of rangeland management projects.

    Keywords: Employment, Stakeholders, Bijar, Income, Rangeland plan, Kurdistan