فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین بنی فاطمه، محمد عباس زاده، نرمین نیکدل* صفحات 1-30

    حفاظت از منابع آب، به دلیل اینکه از جنس کنترل و اصلاح فرایندها در چرخه هیدرولوژیکی است، ذاتا فرایندی اجتماعی و سیاسی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی روایت نخبگان علمی و سیاسی درگیر در مسیله بحران دریاچه ارومیه در تلاش است، با عبور از زوایای آشکار مسیله، به ابعاد کلانی که به حکمرانی و اقتصاد سیاسی آب پیوند خورده، بپردازد. بدین منظور با تعداد 23 نفر از نخبگان علمی و سیاسی مطلع از حوضه دریاچه ارومیه مصاحبه عمیق صورت گرفته سپس با استفاده از تحلیل تماتیک، به استخراج، طبقه بندی و مقوله سازی داده ها پرداختیم. از مجموع 26 کد اولیه استخراج شده، 7 مقوله "مهندسی سازی امر اجتماعی"، "رویکرد سیاستگذاری جزیره ای"، "کوچک سازی دایره مسیولیتها"، "قوانین ناقص و ناقض"، "آب، ابزار مشروعیت"، "راندمان طلبی تخریبی" و "اقتصاد رانتی و توسعه نمایی" به عنوان عوامل ایجاد و تداوم بحران آب در حوضه دریاچه ارومیه شناسایی شدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد سه عامل "فروکاست گرایی نظری-عملی"، "لابیرنت بوروکراتیک" و "توسعه سرطانی" را می توان به عنوان ویژگی های اصلی نظام تصمیم سازی-عملیاتی که بحران دریاچه ارومیه را ایجاد، تداوم و تشدید ساخته شناسایی کرد. برآیند پژوهش حاضر نشان می دهد احیاء دریاچه ارومیه نیازمند بازنگری اساسی در نظام حقوقی- مدیریتی آب می باشد.

    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، بحران آب، تحلیل تماتیک، حکمرانی آب، اقتصاد سیاسی آب
  • حسین افراسیابی*، مریم بهارلوئی صفحات 31-57

    تورم و گرانی به عنوانی پدیده ای فراگیر در چند دهه اخیر، تغییرات قابل توجهی در جنبه های مختلف زندگی ایرانیان ایجاد کرده است. این پژوهش با هدف دستیابی به تفسیر و نحوه سازگاری مردم با پدیده تورم در جامعه ایران اجرا شد. سوال اصلی این است که تورم چه پیامدهایی برای زندگی اجتماعی مردم داشته و چگونه با تورم کنار می آیند. به منظور اجرای پژوهش و دستیابی به تفسیر مشارکت کنندگان و ساماندهی نظری آن، از نظریه داده بنیاد (گرانددتیوری) به عنوان یکی از روش های کیفی-تفسیری استفاده شد. مشارکت کنندگان شامل 60 نفر از شهروندان اصفهان در سنین، جنسیت ها و طبقات اجتماعی مختلف است که با روش هدفمند و با در نظر گرفتن تنوع انتخاب و با آنها مصاحبه شد. داده ها به منظور ساخت مفاهیم و دستیابی به یک مدل نظری، کدگذاری و ارایه شده است. مدل نظری برگرفته از داده ها، در قالب 6 مقوله اصلی شامل مناسبات جهانی، فشار و تغییر، ناکارآمدی نهادی، انفعال جمعی، تنگنای ذهنی/زیستی و تحولات هنجاری/تعاملی و یک مفهوم نظری نهایی یعنی زیست اقتضایی ارایه شد. زیست اقتضایی به عنوان مقوله نهایی برآمده از مصاحبه ها، سازوکار اجتماعی و فرهنگی سازگاری ایرانیان با تورم و فشار و تغییر ناشی از آن را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تورم، گرانی، زیست اقتضایی، جامعه ایرانی، تغییر
  • علیرضا زارع، سید علیرضا افشانی*، حسین اسلامی، جلیل توتونچی، علی روحانی صفحات 59-87

    امروزه دولت ایران بواسطه تحریم های اقتصادی و کاهش فروش منابع زیرزمینی، به درآمدهای مالیاتی نیاز بیشتری یافته است. اما مالیات گریزی و اجتناب از پرداخت آن، یکی از موانعی است که اکثر کشورها، از جمله ایران را در وصول مالیات واقعی با چالش هایی مواجه ساخته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت مالیات ستانی و مالیات دهی و عواملی که در بروز آن نقش دارند، با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شده است. در این مسیر، با 13 نفر از مدیران مالی شرکت های تولیدی بزرگ و 7 نفر از کارشناسان اداره کل مالیاتی استان یزد مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای انجام و همزمان با گردآوری داده ها، تحلیل آن ها نیز طی سه فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی پیگیری شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد کادر مالیات ستانی و مودیان در سطح نظری و عملی از مالیات ستانی ایده آل و مالیات دهی داوطلبانه بیگانه شده اند. درنتیجه اقدامات آن ها و سایر شرایط، اعتبار سازمان و ارزش و معنای مالیات دهی زیر سوال رفته و وارونگی مالیات ستانی- مالیات دهی ایده آل بازنمایی می شود. اما بواسطه استراتژی هایی نظیر فرهنگ سازی در سطوح عینی و ذهنی می توان شاهد واسازی اعتبار سازمان و اعتماد و انگیزه مودیان برای مالیات دهی داوطلبانه و متعهدانه بود.

    کلیدواژگان: کادر مالیات ستانی، مودیان، بیگانگی نظری-عملی، مالیات ستانی-مالیات دهی ایده آل، وارونگی، واسازی
  • مریم ضمیری بلسبنه، نادر افقی*، فردین علیخواه صفحات 89-115
    موضوع مقاله حاضر، ناسزاگویی، بدزبانی و افزایش خشونت در گفتار است. در فرایند توسعه اجتماعی-فرهنگی، همزمان با تغییر و دگرگونی، ناسازگاری اخلاقی در سطح عمومی جامعه، یکی از شیوه هایی است که افراد از طریق آن می توانند مخالفت خود را با ساختار اجتماعی نشان دهند. بررسی بهنجار شدن ناسزاگویی و بدزبانی در خرده فرهنگ جوانان به مثابه عادت واره، هدف اصلی این مقاله خواهد بود. سوال اصلی مقاله این است که چه عواملی موجب شکل گیری و رواج پدیده ناسزاگویی در جوانان می گردند ؟ اهمیت فراوان خشونت و پرخاشگری، با تاکید بر لایه های زیرین خشونت، بویژه ناسزاگویی و افزایش خشونت در گفتار؛ مورد توجه و مطالعه اندیشمندان و علمای حوزه های مختلف از جمله جامعه شناسی، روان شناسی، مطالعات فرهنگی و... قرار گرفته است. نویسندگان در این مقاله ضمن مروری بر فضای مفهومی موضوع و نظریه های مرتبط با آن، دیدگاه های بوردیو (با تاکید بر سرمایه فرهنگی ، میدان و عادت واره) و فیسک را مورد توجه قرار داده اند. داده های این مطالعه به روش کیفی و با روش نمونه گیری گلوله برفی و تکیه بر (11 مورد) مصاحبه عمیق، جمع آوری گردید. نتایج حاکی از آن است که، در خرده فرهنگ جوانان، ناسزاگویی، بیشتر برای سرگرمی و قلدری ناشی از بیکاری، آزاد کردن انرژی های سرکوب شده و عدم امکانات مناسب برای به کار گیری آنها، و عواملی که خود برگرفته از وضعیت نامناسب خانواده ها با توجه به میزان تاثیر پذیری از سرمایه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوانان است شکل گرفته اند، در فرد درونی شده و به جامعه باز گردانده می شوند و نهایتا به عنوان نیروی بازدارنده در برابر توسعه اجتماعی-فرهنگی عمل می نمایند.
    کلیدواژگان: ناسزاگویی جوانان، توسعه اجتماعی-فرهنگی، عادت واره
  • حسن فخری زاده*، حسین میرزایی صفحات 117-147

    پژوهش حاضر بر آن است با رویکرد برساختی-تفسیری به کشف و بررسی پیامدهای اقتصادی صنعت نفت و گاز از منظر تجربه زیسته ذینفعان محلی بپردازد. داده های این مطالعه کیفی از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شده و از روش نظریه زمینه ای برای تحلیل داده ها استفاده شده است. با روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 19 نفر از دهیاران روستاهای بخش مرکزی شهرستان سرخس مصاحبه گردید و نهایتا داده های گردآوری شده در قالب 27 مقوله محوری و یک مقوله هسته مورد کدگذاری و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بر اساس تفسیرها و تجربیات شکل گرفته در میان ذهنیت کنشگران محلی (دهیاران)، صنعت نفت و گاز در این منطقه پیامدهای اقتصادی مختلفی را در بر داشته است. از یک سو مولفه هایی همچون عدم تحرک اجتماعی، فقدان قدرت چانه زنی، منفعت طلبی شرکت ها، نفوذ و اقتدار شرکتی شرایط علی لازم را برای شکل گیری نوعی ساختار اقتصادی دوگانه (مبتنی بر مرکز/پیرامون) در صنعت نفت و گاز فراهم نموده است. از سوی دیگر تبعیض منطقه ای، اتخاذ رویکرد غیربومی گزینی، نابرابری اجتماعی، و فقدان نظارت این شرایط دوگانه را تسهیل و تقویت نموده است (عوامل مداخله گر). در شرایط خصوصی سازی شرکت ها (شرایط زمینه ای) ، ذینفعان محلی به میانجی دو راهبرد «مقاومت (اعتراض)» و «انفعال (پذیرش)» نسبت به این ساختار اقتصادی دوگانه واکنش نشان می دهند. یافته های مطالعه حاضر حاکی است که پیامدهای اقتصادی متعددی همچون ظهور قشرهای جدید، استثمار نیروی کار، تعارض منافع، تعارض هویتی، موقتی سازی نیروی کار و... در بسترهای صنعت نفت و گاز برساخته شده اند. در چنین زمینه ای کنشگران و اجتماع محلی، یا با ساختار دوگانه موجود«سازگار و همگرا» شده یا اینکه به سمت «ناسازگاری و واگرایی» سوق داده شده اند (مقوله هسته).

    کلیدواژگان: ساختار اقتصادی دوگانه، مقاومت، انفعال، تعارض منافع، ظهور قشرهای جدید، ذینفعان محلی
  • رضا همتی*، ملیکا راجی صفحات 149-171
    هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین ارزشهای فرهنگی و نگرش های کارآفرینی است. بستر و ارزشهای فرهنگی نقش مهمی در شکل دهی به نگرش ها و باورهای افراد دارد و ادبیات پژوهشی حاکی از وجود تفاوت های اساسی در میان کشورها به لحاظ کارآفرینی است که بخشی از این تفاوت را می توان با ارزش های فرهنگی توضیح داد. این پژوهش به صورت پیمایشی بر روی 354 نفر از دانشجویان بومی مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های نرم و محض کاربردی منتخب از دانشگاه اصفهان و یاسوج انجام شد. نتایج نشان داد که علی رغم وجود تفاوت معنی دار به لحاظ نگرش های کارآفرینی در میان این دو گروه از دانشجویان، با اینحال به لحاظ ارزشهای فرهنگی تفاوت معنی داری در بین این دو گروه مذکور مشاهده نگردید. همچنین تحلیل های مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که اجتناب از عدم قطعیت، جمع گرایی و زن سالاری تاثیر منفی و فاصله قدرت تاثیر مثبت بر ارزش های کارآفرینی دارند.
    کلیدواژگان: ارزشهای فرهنگی، سنخ شناسی فرهنگی هافستد، کارآفرینی، نگرش های کارآفرینی، دانشجویان
  • مسعود حاجی زاده میمندی*، احمد کلاته ساداتی، زهرا فلک الدین صفحات 173-195
    اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلات جامعه جهانی می باشد که همه افراد را در هر سنی درگیر خودکرده است؛ که عوامل مهمی باعث بروز این پدیده می گردند اما وضعیت اقتصادی جوامع نیز می تواند الگوهای تغذیه ای افراد را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز پدیده چاقی شود. هدف پژوهش حاضر واکاوی وضعیت اقتصادی، الگوهای غیرسالم غذایی و چاقی شهروندان شهر یزد بود. داده ها با 20 نفر از آنان از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و با روش نظریه زمینه ای مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که عواملی مانند، ضعف سواد تغذیه ای و ظاهر محوری در تغذیه باعث می شود که شهروندان به سمت الگوهای نامناسب تغذیه، غذاهای پرکالری و چاقی کشیده شوند. همچنین مشکلات اقتصادی، فرهنگ غلط غذایی و راحت طلبی بستر و زمینه ورود مردم به سمت انتخاب الگوهای تغذیه ای نامناسب را فراهم می کند که متعاقب آن بروز پدیده چاقی می باشد. عواملی مانند گذار اجتماعی-فرهنگی، سوگیری رسانه ای و جایگزین سازی تغذیه ای نیز به صورت غیرمستقیم بر چاقی مداخله می کنند. استراتژی های این افراد نیز برای مقابله با چاقی تقویت آگاهی تغذیه ای خویش و مقابله با وضعیت اقتصادی با چندشغله کردن خود می باشد. پیامدهای این شرایط برای آنان ایجاد چاقی مفرط، سوءتغذیه پنهان، بیماری های جسمانی و مشکلات روحی-روانی است. مقوله نهایی تحت عنوان"اضطراب اقتصادی- اجتماعی" استخراج شد بدین معنی که شرایط اقتصادی علاوه بر ایجاد اضطراب اقتصادی، باعث می شوند که فرد نوعی اضطراب اجتماعی را نیز در زمینه های مختلف تجربه کند. پیشنهاد می شود، رفع مشکلات اقتصادی، گفتمان تندرستی و تغذیه مناسب توسط خانواده ها و نهادهای اجتماعی و فرهنگی جامعه ازجمله آموزش وپرورش و رسانه ها و... در جامعه شکل بگیرد.
    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، الگوهای تغذیه، چاقی، شهروندان، یزد
  • حامد مرادی*، حمزه نوذری صفحات 197-222
    مقدمه

     بازار سرمایه و مطالعه چگونگی ورود افراد به این بازار، از آن رو دارای اهمیت است که افزایش سرمایه گذاری در این بازار نقش عمده ای در توسعه اقتصادی دارد. ورود سهامداران خرد به بورس اوراق بهادار یکی از عناصر کلیدی افزایش سرمایه گذاری در بورس به شمار می رود. هدف این پژوهش شناخت چگونگی ورود افراد به بورس اوراق بهادار است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر، با رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک انجام شده است. برای جمع-آوری داده های این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی فعالان بورس اوراق بهادار که در سال های1397 و 1398 در شهر سبزوار فعالیت در این بازار را آغاز کرده اند می باشد.

    یافته ها

    یافته نشان داد که رفتار اقتصادی افراد را می توان به واسطه شبکه روابط قوی (دوستان، خانواده و همکاران) توضیح داد. از نظر مصاحبه شوندگان، اعتمادی که در این گونه روابط وجود دارد در ورود افراد به بورس نقش اصلی را ایفا می کند. در این میان، دورهمی ها و روابط دوستانه و کاری اهمیت کمتری دارند و اطلاعاتی که در این شبکه منتقل می شود در صورتی می توانند عامل رفتار اقتصادی باشند که به وسیله شبکه روابط قوی قابل اعتماد تآیید شوند. علاوه بر این، مشخص گردید اخبار و اطلاع رسانی از تلویزیون و روابط حرفه ای و تخصصی کمتر می توانند توضیح دهنده رفتار اقتصادی افراد باشند. همچنین زمانی که افراد وارد بورس اوراق بهادار می شوند بیشتر شبکه روابط قوی خود را به این بازار دعوت می کنند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش با رویکرد تحلیل شبکه مسیله چگونگی افراد به بورس اوراق بهادار را تحلیل کرده است اما یافته ها نشان داد که در جامعه ایران شبکه روابط قوی نقش مهم تری در رفتار اقتصادی افراد دارد. درست است که شبکه روابط ضعیف اطلاعات تازه تری برای افراد ایجاد می کند اما برای افراد اطلاعات قابل اعتماد مهم تر است. می توان گفت رفتار اقتصادی افراد حک شده در شبکه روابط قوی به جهت اطلاعات قابل اعتماد بودنش است.

    کلیدواژگان: شبکه روابط اجتماعی، بورس، روابط قابل اعتماد، روابط صمیمی، روابط حرفه ای
  • بهرام نیک بخش* صفحات 223-242
    امروزه، سرمایه اجتماعی نقش مهمی در برند سازی یک کالا و چگونگی انگیزه خرید مشتریان دارد. با افزایش سرمایه اجتماعی، کسب و کار شرکت ها از رونق برخوردار است. در غیر این صورت چالشهای زیادی بر سر راه موفقیت شرکت ها برای برند سازی و حفظ مشتریان قرار می گیرد، از مهمترین این چالش ها، نبود اعتماد به یک برند یا کالای تجاری است. بنابراین شرکت هایی که بتوانند باعث خلق سرمایه اجتماعی در بین مشتریان شوند، می توانند به حفظ مشتریان وفاداری برای خرید مجدد امید داشته باشند. هدف اصلی پژوهش حاضر تاثیر سرمایه اجتماعی بر قصد خرید مشتری با نقش میانجی ارزش درک شده برند و نام تجاری بوده است. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت از جمله تحقیق های توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مشتریان مرکز خرید«سیتی سنتر» شهر اهواز می باشد. حجم جامعه آماری در پژوهش حاضر نامعلوم می باشد. در این پژوهش محقق برای افزایش اعتبار و روایی پژوهش خود از 302 نفر با روش نمونه گیری تصادفی استفاده نموده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده بود که روایی آن توسط اساتید بازاریابی مورد تایید واقع شده است و همچنین پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ مورد تایید واقع قرار گرفت. جهت آنالیز داده های جمع آوری شده دراین تحقیق از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که، بین متغیر قصد خرید مشتریان و ارزش یا برند تجاری رابطه منفی و معکوس وجود داشت. مدل ساختاری تحقیق نیز نشان داد که متغیر برون زای سرمایه اجتماعی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با در نظر گرفتن نقش میانجی متغیر ارزش درک شده برند و نام تجاری با متغیر درون زا قصد خرید مشتری ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قصد خرید مشتری، ارزش برند تجاری، اخلاق در بازار
  • تبیین عوامل اجتماعی موثر بر مسئولیت پذیری اجتماعی و مدیریت افکار عمومی مشتریان بانک ملی ایران
    نادر اکبری وند، نازنین ملکیان، محمد سلطانی فر صفحات 243-274

    رقابتی تر شدن فضای کسب و کار و برقراری رابطه طولانی مدت با مشتری مستلزم سرمایه‌گذاری اثربخش و سودمند در حوزه وفاداری مشتریان و ایجاد مدیریت افکار عمومی بهینه در بانک ها است. دستیابی به اهداف مدیریت افکار عمومی مشتریان نیازمند الگویی بومی و معتبر می‌باشد. از این رو پژوهش پیش رو از روش آمیخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی پژوهش برای انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته مرتبط با نظریه برخواسته از داده شامل 13 نفر از خبرگان صنعت بانکداری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی از دیدگاه 384 نفر از مشتریان به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای شرکت کرده‌اند. تحلیل داده‌ها در بخش کیفی به روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم‌افزار MaxQDA صورت گرفته است. برای مدلسازی از روش مدلسازی ساختاری تفسیری ISM استفاده شده است. سپس در بخش کمی نیز از رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم‌افزار SmartPLS استفاده شده است. روایی پرسشنامه با محاسبه شاخص AVE تایید گردید و پایایی آن با آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد که مقدار آنها برای تمامی ابعاد بالای 7/0 بدست آمد. نتایج نشان داد رهبران فکری و بکارگیری رسانه‌های جمعی بر اطلاع رسانی شفاف و مقابله با شایعات و توسعه تبلیغات در جهت افزایش امنیت‌خاطر مشتریان تاثیر دارند. این عوامل نیز بر تقویت مسیولیت‌‌پذیری اجتماعی اثر می‌گذارند. تقویت مسیولیت‌‌پذیری اجتماعی منجر به مدیریت روابط عمومی با مشتریان و سنجش افکار عمومی مشتریان می‌شود و در نهایت نیز به مدیریت افکار عمومی مشتریان منجر می‌شوند. عناصر سطح پنج یعنی رهبران فکری و بکارگیری رسانه‌های جمعی بیشترین تاثیر را در کارآفرینی استراتژیک نهادهای عمومی دارند. به همین ترتیب از میزان تاثیرگذاری در سطوح بعد کاسته می شود و متغیرهای هم سطح نیز تعامل متقابل با هم دارند.

    کلیدواژگان: رهبران فکری، مسئولیت پذیری اجتماعی، مدیریت افکار عمومی مشتریان، سنجش افکار عمومی مشتریان و امنیت روانی مشتریان
  • مسئله اعتماد اجتماعی در میان دانشجویان (مورد مطالعه: دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران)
    محمدجواد زاهدی مازندرانی، سید هادی مرجائی، پروین علی پور صفحات 275-293

    اعتماد اجتماعی از عناصر مهم سرمایه اجتماعی و از پیش نیازهای اساسی توسعه و حرکت به سوی مدرنیته است. نهاد دانشگاه بمثابه نهاد توسعه گرا و دموکراتیک میتواند جهت دهنده سیر پیشرفت و تحول جامعه باشد و نگرش ها و ارزش های هر یک از ارکان آن به ویژه دانشجویان که هم از لحاظ پویایی و هم از لحاظ تعداد نسبت به دو رکن دیگر نهاد دانشگاه یعنی اساتید و یاوران علمی اغلب جوانتر و پویاتر و به تعداد بیشترند؛ اهمیت قابل توجهی پیدا میکند. به دلیل همین اهمیت؛ در تحقیق حاضر به سنجش اعتماد اجتماعی و آزمون رابطه آن با سرمایه جمعی و دسترسی و پاسخگویی نهادی بر اساس نظریه زتومکا در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور با روش پیمایش در جامعه آماری 12000 نفری (دانشگاه پیام تور مرکز غرب) و با حجم نمونه 372 نفر پرداخته ایم. یافته های تحقیق رابطه بین متغیرهای عاملیتی (سرمایه جمعی) و ساختاری (ارزیابی دسترسی و پاسخگویی نهادی) با اعتماد اجتماعی که منطبق با نظریه رتومکا است؛ را اثبات می کنند. یافته قابل تامل تحقیق سطح پایین اعتماد اجتماعی دانشجویان است به طوریکه 1/97 درصد دانشجویان اعتماد اجتماعی متوسط رو به پایین و تنها 9/2 درصد دانشجویان از اعتماد اجتماعی بالایی برخوردارند که به نظر میرسد از جو اجتماعی پرتنش و بحران زده کشور تاثیر میپذیرد. با توجه به مسایل ناشی از روند رو به گسترش کاهش اعتماد اجتماعی، جای نگرانی است که دستگاه های سیاستگذار در دهه های اخیر توجه برنامه ریزی شده و عملیاتی چندانی به این مهم نشان‌ نداده اند. بیم آن می رود که بحران های اجتماعی گریبانگر جامعه از سویی و فساد اداری دهشتناک جاری در نظام اجتماعی و مدیریتی کشور به نهادینه‌سازی بی‌اعتمادی و فاصله‌گیری هر چه بیشتر از الزامات زندگی مدرن و به سخن دیگر توسعه‌گریزی دانشجویان که در واقع حاملان اصلی توسعه باید باشند، منجر شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، سرمایه جمعی، دسترسی نهادی، پاسخگویی نهادی، اعتماد اجتماعی
  • تدوین الگوی بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی پسر در شهر ایلام با رویکرد نظریه داده بنیاد
    زهرا رضایی نسب صفحات 295-309

    امروزه نقش و اهمیت نیروی انسانی در فرایند تولید جوامع بشری به عنوان مهم ترین عامل تولید جلوه گر شده است. یکی از مسایل مهم در امر توسعه میزان استفاده درست و منطقی از استعدادها و توانایی هایی نیروی انسانی هر جامعه است. در واقع افزایش اشتغال و کاهش بیکاری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع تلقی می شود. هدف از این تحقیق، تدوین الگوی بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی پسر در شهر ایلام با استفاده از روش کیفی و بطور خاص رویکرد روشی داده بنیاد می باشد. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل کلیه فارغ التحصیلان پسر دانشگاهی بیکار از بازه زمانی 1390 تاکنون در همه رشته‌های دانشگاهی شهر ایلام می باشد. حجم نمونه، 15 مورد براساس اشباع نظری تعیین شد. و اعتبار یافته ها از طریق تایید و تطبیق با نظر داوران متخصص و مطلعین کلیدییا همان تکنیک کسب اطلاعات موازی تامین گردیده است. در این پژوهش اطلاعات از طریق مصاحبه ژرفانگر و به صورت نیمه ساختاریافته گردآوری شد. تحلیل مصاحبه های فارغ التحصیلان، به شکل گیری چهارچوب مفهومی در قالب شرایط علی با مقوله های « نابرابری اجتماعی»، « ضعف نهادی»، « رانت گرایی»، شرایط زمینه ای در قالب « نهادینه نشدن فرهنگ کار»، « فرهنگ ایلی به مثابه عامل بازدارنده»، شرایط میانجی در قالب « ضعف مدیریتی»، « ضعف سرمایه های انسانی»، و «راهبردهای سلبی»، و بالاخره مقوله پیامد فردی ، پیامد اجتماعی، پیامد جمعیتی و پیامد سیاسی انجامید.در نهایت و با توجه به ارتباط بین مقوله ها، مقوله هسته «توسعه نامتوازن-تمرکزگرایی» به عنوان مقوله هسته استخراج شد.

    کلیدواژگان: بیکاری، فارغ التحصیلان، نظریه زمینه ای، توسعه نامتوازن- تمرکز گرایی، شهر ایلام
|
  • Mohammad Abbaszadeh Pages 1-30

    Protecting water resources is inherently a social and political process because it is part of the control and modification processes in the hydrological cycle. This paper aims to study the narrative of Iranian scientific and political elites involved in the Urmia Lake crisis to go beyond the obvious aspects of this crisis and seek for bigger issues linked to the water governance and its political economy. For this purpose, 23 available persons were selected for deep interview. Then, by using thematic analysis, we extracted, classified and categorized the data. Out of 26 primary categories we have found 7 categories which is creating and Continues water crisis in Urmia Lake basin including: " Engineering the social matter", "Island Policy-making Approach", "Minimizing the Scope of Responsibilities", "Incomplete and contradictory Laws", "Water as a Tool of Legitimacy", "Destructive Efficiency" and "Renti economy". The results show that three factors of "theoric-practical reductionism", "bureaucratic labyrinth" and "cancerous development" can be identified as the main features of the decision-making system that created, continued and intensified the Urmia Lake crisis. The present study indicates that the revival of Urmia Lake requires a major overhaul in the management and legal system of water resources.

    Keywords: Urmia lake, Water Crisis, thematic analysis, Water governance, Water political economy
  • Hossein Afrasiabi *, Maryam Baharluoei Pages 31-57

    Inflation and expensiveness of goods and services was a pervasive phenomenon in recent decades of Iran economy and Society. Considerable changes were happened in people life by the inflation high rates. Our research goal was to understanding and explaining of how people coordinate with inflation high rates and what consequences had for their social life. In order to capture the participant’s interpretation and theoretical explanation, the grounded theory as a qualitative-interpretative research method was carried. 60 men and women by variant education and socio-economic status in Isfahan City participated in our interviews. The interviews data transcript analyzed by grounded theory analysis method. Accordingly, a theoretical model including 6 main categories constructed. Main categories included global relationships, pressure and change, institutional deficiency, collective passivity, bio-mental strain and norm-relations changes. And finally, contingency life constructed as core category, that presented the participants orientation in everyday life for accommodation by high rate inflation.

    Keywords: Inflation, Expensiveness, Contingency life, Iranian society, Change
  • Alireza Zare, Seyedalireza Afshani *, Hossein Eslami, Jalil Totonchi, Ali Ruhani Pages 59-87

    Today, the Iranian government is in greater need of tax revenues due to economic sanctions and declining sales of underground resources. But tax evasion and tax evasion is one of the obstacles that has challenged most countries, including Iran, in collecting real taxes. Therefore, the present study has been conducted with the aim of identifying the state of taxation and taxation and the factors that play a role in its occurrence, with a qualitative approach and the method of grounded theory. In this way, semi-structured interviews were conducted with 13 financial managers of large manufacturing companies and 7 experts of the General Department of Taxation of Yazd Province. Simultaneously with data collection, their analysis was followed through three processes of open, axial and selective coding. The results of this study show that the tax staff and taxpayers have become alienated from the ideal tax and voluntary taxation at the theoretical and practical level. As a result of their actions and other conditions, the credibility of the organization and the value and meaning of taxation are questioned and the inverse tax-inverse taxation inversion is represented. But through strategies such as culture-building at the objective and mental levels, we can see the deconstruction of the organization's credibility and the taxpayers' trust and motivation for voluntary and committed taxation.

    Keywords: Taxation cadre, taxpayers, theoretical-practical alienation, taxation-ideal taxation, inversion, deconstruction
  • Maryam Zamiry-Balasbaneh, Nader Ofoghi *, Fardin Alikhah Pages 89-115
    The subject of the paper is profanity, bad language and increased violence in speech. In the process of socio-cultural development, along with change and transformation, moral incompatibility in the general level of society is one of the ways through which individuals can express their opposition or resistance to the social structure. Bad language in the youth subculture as a habit will be the main purpose of this paper. Therefore, the key question is what factors cause the formation and spread of the profanity in young people? The great importance of violence and aggression, with emphasis on the underlying layers of violence, especially profanity and increased violence in speech has been studied by researchers in various fields such as sociology, psychology, cultural studies, etc. Therefore, while reviewing the conceptual frameworks of the subject and related theories, Bourdieu's views (with emphasis on cultural capital, field and habit) and Fisk have been considered. This study was a qualitative method and research data were collected by snowball sampling method and relying on (11 cases) in-depth interviews. The results suggest that, in the youth subculture, profanity is more for entertainment and bullying due to unemployment, the release of repressed energies and the lack of adequate facilities for their use, and the factors themselves, derived from the poor condition of families. According to the degree of influence of cultural, social and economic capital of youth, they are formed, internalized in the individual and returned to society, and finally act as a deterrent against socio-cultural development.
    Keywords: profanity youth, socio-cultural development, habit
  • Hassan Fakhrizadeh *, Hossein Mirzaei Pages 117-147

    The present study based on constructivism approach intends to discover and review the economic consequences of the oil and gas industry regarding the local beneficiaries’ attitudes. In this qualitative study,the data collection procedure has been done through in-depth interviews and the grounded theory method has been put in practice to analyze the collected data.19 rural governors of the central District of Sarakhs city have been interviewed .respecting a theoretical and purposeful sampling method and consequently the collected data were eventually coded and analyzed in the form of 27 fundamental categories and one core category.The research results indicate that according to the interpretations and experiences originated in the local actors’ (rural governors) minds, the oil and gas industry of this region has had various economic consequences.On the one hand, components such as lack of social mobility, lack of bargaining power, profiteering of companies, corporate influence and authority have provided the necessary causal conditions for the formation of a dual economic structure (core / periphery-based) in the oil and gas industry.On the other hand, regional discrimination has facilitated and strengthened the adoption of a non-indigenous approach, social inequality, and lack of oversight of these dual conditions(interfering factors). In the context of corporate privatization (contextual conditions), local governors react to this dual economic structure through two strategies; resistance (protest) and passivity (acceptance).The present study findings indicate that several economic consequences such as the emergence of new classes of people, labor exploitation, conflict of interest, identity conflict, temporary workforce, etc., have arisen in the areas of oil and gas industry.In such a circumstance, actors and the local community have either adapted and converged with the existing dual structure or have been led to incompatibility and divergence.

    Keywords: Key terms: Dual economic structure, resistance, passivity, interest conflict, the emergence of new classes, local beneficiaries
  • Reza Hemmati *, Melika Raji Pages 149-171
    This study is reflects on the relationship between cultural values and entrepreneurial attitudes. Cultural context and values play a substantial role in shaping the attitudes and beliefs of individuals, and the research literature indicates that there are major differences between countries in terms of entrepreneurship, part of which can be explained by cultural values. This study was conducted as a survey on 354 undergraduate and graduate students of soft and pure applied fields who were sampled from the University of Isfahan and Yasuj. The results showed that there is a significant difference in terms of entrepreneurial attitudes between these two groups of students. However, with regards to the cultural values, no significant difference was seen between these two groups. Also, structural equation modelling (SEM) showed that uncertainty avoidance, collectivism and femininity have a negative and power distance has a positive effect on entrepreneurial attitudes. Finally, implications for policy, practice, and further research are discussed.
    Keywords: Cultural values, Hofstede cultural typology, Entrepreneurship, entrepreneurial attitudes, students
  • Masoud Hajizadehmeymandi *, Ahmad Kalateh Sadati, Zahra Falakodin Pages 173-195
    Overweight and obesity is one of the important problems of the international community that affects everyone of all ages. Important factors cause this phenomenon, but the economic situation of societies can also affect the nutritional patterns of individuals and cause the phenomenon of obesity. The aim of this study was to investigate the economic situation, unhealthy food patterns and obesity of Yazd citizens. Data were collected through semi-structured interviews with 20 girls and analyzed by grounded theory technique. The results showed that factors such as lack of market control, people's income status, inefficient economic management of society cause citizens to be drawn to inappropriate eating patterns, high-calorie foods and obesity. The results showed that factors such as poor nutritional literacy and appearance centered on nutrition cause citizens to be drawn to inappropriate eating patterns, high-calorie foods and obesity. Also, economic problems, wrong food culture and convenience provide the ground for people to choose inappropriate nutritional patterns, which leads to the phenomenon of obesity. Factors such as socio-cultural transition, media bias, and nutritional substitution also indirectly contribute to obesity.The strategies of these people to deal with obesity are to strengthen their nutritional awareness and to deal with the economic situation by multiplying themselves. The consequences for them are obesity, latent malnutrition, physical illness and mental health problems. The final category was extracted as "socio-economic anxiety", which means that economic conditions, in addition to creating economic anxiety, cause a person to experience a kind of social anxiety in various fields. It is suggested that the solution of economic problems, health discourse and proper nutrition be formed in the society by families and social and cultural institutions of the society, including education and media, etc.
    Keywords: Economic status, nutrition patterns, obesity, citizens, Yazd
  • Hamed Moradi *, Hamzeh Nozari Pages 197-222
    Introduction

    The capital market and the study of how people enter this market is important because increasing investment in this market has a major role in economic development. The entry of small shareholders into the stock market is one of the key elements of increasing investment in the stock market. The purpose of this study is to understand how people enter the stock market.

    Methods

    The present study was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method. Semi-structured interviews were used to collect data from this study. The statistical population includes all activists of the stock exchange who started their activities in this market in 1397 and 1398 in Sabzevar city.

    Findings

    The findings showed that the economic behavior of individuals can be explained by a strong network of relationships (friends, family and colleagues). According to the interviewees, the trust that exists in such relationships plays a major role in people entering the stock market. In the meantime, friendships and friendships and work relationships are less important, and the information that is transmitted in this network can be the cause of economic behavior if it is confirmed by a strong network of reliable relationships. In addition, it was found that news and information from television and professional relationships could less explain the economic behavior of individuals. Also, when people enter the stock market, most of their strong relationships network is invited to this market.

    Conclusion

    This study has analyzed the issue of how people go to the stock exchange with a network analysis approach, but the findings showed that in Iranian society, a network of strong relationships has a more important role in the economic behavior of individuals. It is true a weak network of relationships creates new information for people, but for people, reliable information is more important.

    Keywords: social relations network, Stock exchange, trusting relationships, intimate relationships, professional relationships
  • Bahram NIKBAKHSH * Pages 223-242
    Today, social capital plays an important role in branding a product and how customers are motivated to buy. With the increase in social capital, corporate business is booming. Otherwise, there are many challenges to the success of companies in branding and customer retention, one of the most important of these challenges is the lack of trust in a brand or commercial product. So companies that can create social capital among customers can hope to retain loyal customers for repurchase. The main purpose of this study was the effect of social capital on customer intention to buy with the mediating role of perceived brand and brand value. The research method of this research is applied in terms of purpose and descriptive and survey research in terms of nature. The statistical population of the present study includes the customers of "City Center" shopping center in Ahvaz. The size of the statistical population in the present study is unknown. In this study, to increase the validity and validity of his research, the researcher used 302 people by random sampling method. A standard questionnaire was used to collect data, the validity of which was confirmed by marketing professors, and its reliability was also confirmed based on Cronbach's alpha. SPSS and AMOS software were used to analyze the data collected in this research. The results showed that there was a negative and inverse relationship between the variable of customers' intention to buy and value or brand. The structural model of the research also showed that the exogenous variable of social capital is both directly and indirectly related to the endogenous variable of customer intention to buy by considering the mediating role of the variable of perceived value of brand and brand.
    Keywords: Social Capital, customer buying intention, brand value, market ethics
  • Explaining the social factors affecting social responsibility and managing the public opinion of Bank Melli Iran customers
    nader akbarivand, Nazanin Malekian, Mohammad Soltanifar Pages 243-274

    Becoming more competitive in the business environment and establishing a long-term relationship with the customer requires effective and profitable investment in the field of customer loyalty and the creation of optimal public opinion management in banks. Achieving the goals of managing customer public opinion requires a local and valid model. Therefore, the mixed research has used the mixed method. The statistical population of the research in the qualitative part of the research was selected for conducting semi-structured interviews related to data-driven theory, including 13 banking industry experts by purposive sampling method and in a quantitative part from the perspective of 384 customers participated by cluster sampling method. Data analysis in the qualitative part has been done by thematic analysis method using MaxQDA software. ISM interpretive structural modeling method has been used for modeling. Then, in a small part, the partial least squares approach and SmartPLS software have been used. The validity of the questionnaire was confirmed by calculating the AVE index and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha and combined reliability whose values were obtained for all dimensions above 0.7. The results showed that thought leaders and the use of mass media have an impact on transparent information and counter-rumors and the development of advertising to increase security for the sake of customers. These factors also affect the strengthening of social responsibility. Strengthening social responsibility leads to managing public relations with customers and measuring customer public opinion, and ultimately leads to managing customer public opinion. Level five elements, namely thought leaders and the use of mass media, have the greatest impact on the strategic entrepreneurship of public institutions. In the same way, the degree of influence in the next levels is reduced and the variables at the same level also interact with each other.

    Keywords: Intellectual leaders, social responsibility, managing customers', public opinion, measuring customers, customers, psychological security
  • The issue of social trust among students (Case study: students of Payame Noor University -Tehran)
    MohammadJavad Zahedi Mazandarani, Seyed Hadi Marjaei, Parvin Alipoor Pages 275-293

    Social trust is one of the important elements of social capital and one of the basic prerequisites for development and moving towards modernity. Social trust reduces many social costs and increases social cohesion, and underpins the public sphere and civil society. Trust is necessary for the formation of ties and the creation of cooperation and social participation and cooperation, and it is only by relying on trust that we are able to solve problems and fulfill social obligations despite differences. The university institution as a developmental and democratic institution can guide the progress and development of society and the attitudes and values of each of its pillars, especially students, both in terms of dynamics and number of other elements of the university institution. That is, faculty and staff are often younger, more dynamic, and more numerous; It is of considerable importance.The variable of access to institutions has the greatest impact on the variable of social trust and the variables of religiosity, having a healthy family, students' assessment of the response rate of institutions and the rate of access to institutions have about 46% of the change in social trust. The research findings are low level of students' social trust, so that 97.1% of students have moderate to low social trust and only 2.9% of students have high social trust, which seems to be affected by the tense and crisis atmosphere. It is social. Confirm country. Therefore, it can be said that the useful and developmental results of university education depend on the social and political context of each society. Given the growing trend of declining social trust, it is a matter of concern that policymakers have not paid much attention to this issue in recent decades. It is believed that the social crises plaguing the society on the one.

    Keywords: students, collective capital, institutional access, institutional accountability, social trust
  • Developing the Unemployment Model of Male University Graduates in Ilam City with a Grounded Theory Approach
    Zahra Rezaeinasab Pages 295-309

    Today, the role and importance of human resources in the production process of human societies has become the most important factor of production.One of the important issues in development is the level of correct and rational use of the talents and abilities of the human resources of each society. In fact, increasing employment and reducing unemployment is considered as one of the indicators of the development of societies. The purpose of this study is to develop an unemployment model for male university graduates in Ilam city using a qualitative method and in particular the methodological approach of grounded theory. The study population includes all unemployed university male graduates from the period of 1390 until now in all university fields in Ilam. The sample size was determined based on theoretical saturation, and the validity of the findings was provided through confirmation and adaptation with the opinion of expert judges and key informants. In this study, information was collected through in-depth interviews in a semi-structured manner. Analysis of graduate interviews led to the formation of a conceptual framework in the form of causal conditions with the categories of "social inequality", "institutional weakness", "rent-seeking", contextual conditions in the form of "non-institutionalization of work culture", "tribal culture to As a deterrent ", mediating conditions in the form of" managerial weakness "," human capital weakness ", and" negative strategies ", and finally the category of individual consequence, social consequence, demographic consequence and political consequence.Finally, due to the relationship between the categories, the core category of "unbalanced development-centralism" was extracted as the core category.

    Keywords: Unemployment, Graduates, grounded theory, Unbalanced development-centralism. Ilam City