فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، تابستان 1401)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله بهرامی، سید موسی طباطبایی*، محمدآقا دلاورپور صفحات 6-20

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی تمرین ذهن آگاهی به همراه موسیقی بر حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان با اختلال یادگیری بود. این پژوهش کاربردی، از نوع آزمایشی و به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 30 نفر از دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال یادگیری مرکز روانشناسی خورشید شهر شاهرود در سال تحصیلی 1400-1399 به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش طی 8 جلسه به مدت 2 ساعت تحت جلسات مداخله ذهن آگاهی به همراه موسیقی آرام قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه حافظه کاری حافبک و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی بود. برای تحلیل داده های به دست آمده، از تحلیل کوریانس چندمتغیری و تک متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد تمرین ذهن آگاهی به همراه موسیقی بر حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان با اختلال یادگیری تاثیر دارد (001/0<p). بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که یکی از تمرین های موثر بر حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان با اختلال یادگیری، استفاده از ذهن آگاهی به همراه موسیقی است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی به همراه موسیقی، حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی، اختلال یادگیری
  • پرویز پرزور* صفحات 21-34

    تحقیقات نشان داده اند که والدین کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری از تاب آوری و امیدواری کمتری برخوردارند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر آموزش گروهی مهارت های مقابله ای براساس تعالیم اسلامی بر امیدواری و تاب آوری مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص در شهرستان اردبیل انجام گرفت. مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی است. حجم نمونه 40 نفر بود که از بین مادران کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری شهرستان اردبیل در نظر گرفته شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات به صورت پیش آزمون و پس آزمون، از پرسشنامه های تاب آوری کانر و مقیاس امیدواری اشنایدر و همکاران استفاده شد. آموزش راهبردهای مقابله ای براساس تعالیم اسلامی به صورت گروهی، برای گروه آزمایش اجرا شد. بعد از جمع آوری داده ها، نتایج توسط نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش راهبردهای مقابله ای براساس تعالیم اسلامی در امیدواری و تاب آوری مادران کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری موثر بوده است (001/0≥P). براساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای مقابله ای با تاکید بر تعالیم اسلامی می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود عملکرد خانوادگی، افزایش امیدواری و تاب آوری و بطور کلی ظرفیت های روان شناختی والدین دارای کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای اسلامی، امیدواری، تاب آوری، مادران، اختلال یادگیری خاص
  • رعنا پورزرگر*، مهرداد حسن زاده، حسن طاهری صفحات 35-45

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه هوش شخصی و هیجان پذیری منفی در بین دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری ویژه به انجام رسیده است. روش پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان ابتدایی دوره دوم دارای اختلال یادگیری ویژه و عادی شهرستان های اردبیل در سال تحصیلی 1398 بود که از این جامعه، 30 دانش آموز با اختلال یادگیری ویژه به روش نمونه گیری هدفمند و 30 دانش آموز عادی با نمونه گیری خوشه ای انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. دو گروه به صورت انفرادی و با حضور پژوهشگر به پرسش نامه های هوش شخصی مایر (فرم کوتاه) و هیجان پذیری منفی والر پاسخ دادند. داده ها نیز با استفاده آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد دانش آموزان دارای اختلال ناتوانی یادگیری در میانگین نمرات حساسیت عاطفی (345/9=F)، عصبی بودن - تنش (392/5=F)، نگرانی (371/2=F)، پرخاشگرانه (578/14=F) و متغیر شکل دادن (493/5=F) و راهنمای انتخاب (305/8=F) با گروه عادی تفاوت معناداری دارند (001/0>p)؛ با توجه به این نتایج از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه های آموزشی جهت ارتقای هوش شخصی و تنظیم و مدیریت هیجانات این دانش آموزان توسط مشاوران و روانشناسان مدارس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: هوش شخصی، هیجان پذیری منفی، اختلال یادگیری ویژه
  • مسلم عباسی، شمیلا غیرتی* صفحات 46-61

    اضطراب، افسردگی و استرس، از مهم ترینمشکلات مادران دارای فرزند با اختلالات یادگیری است که عوامل بسیاری در ایجاد آن نقش دارند.

    اهداف

    این پژوهش با هدف رابطه افسردگی مادران با نشانه های افسردگی و اضطراب کودکان دارای اختلال یادگیری خاص با واسطه استرس والدینی انجام شد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودک دارای اختلالات یادگیری بودند کهدر ماه های مهر تا آذر سال 1399 به مراکز اختلالات یادگیری شهر شیراز مراجعه کردند. نمونه پژوهش 270 نفر از مادران دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از فرم کوتاه مقیاس استرس والدینی ، مقیاس تجدیدنظر شده اضطراب و افسردگی کودکان و مقیاس افسردگی بک جمع آوری شد.

    یافته ها

    پس از جمع آوری داده ها، تحلیل آن ها با نرم افزار Spss-26 و Amos-24 و با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری انجام گرفت. مدل مفروض در جامعه پژوهش از برازندگی لازم برخوردار بود. نتایج تحلیل ها نشان داد که افسردگی مادران28 درصد از واریانس استرس والدینی را تبیین کردند در مرتبه دوم متغیرهای برون زاد با اضافه شدن متغیر میانجی استرس والدینی36 درصد از واریانس اضطراب و افسردگی کودکان را تبیین کردند.نتیجه گیری: با توجه به الگوی ساختاری تایید شده می توان به یک درک آسیب شناسی روانی از آسیب پذیری روانشناختی فرزندان با توجه به افسردگی و استرس والدین پی برد و با انجام مداخلات مبتنی بر شواهد چندبعدی می توان از بروز آسیب های روان شناختی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، مادران، اختلالات یادگیری
  • ساناز عینی، سمیرا نظر، متینه عبادی*، مهتاب زینال زاده صفحات 62-77
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف تدوین معادلات ساختاری سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه بر اساس ناگویی هیجانی و باورهای فراشناخت با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی، تعداد 210 نفر به عنوان نمونه هدفمند از بین کلیه دانش آموزان دختر و پسر 10 تا 14 سال با اختلال یادگیری ویژه شهر تبریز در سال 1398 انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو، پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار Lisrel8.8 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که ناگویی هیجانی و باورهای فراشناختی اثر منفی و حمایت اجتماعی ادراک شده اثر مثبت و معنی دار بر سازگاری اجتماعی دارند. همچنین ناگویی هیجانی و باورهای فراشناختی علاوه بر اثر مستقیم، به طور غیرمستقیم و از طریق میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده نیز بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ویژه اثرگذار است؛ که با توجه به مقدار آماره VAF مشاهده گردید که 31/5 درصد از تاثیر ناگویی هیجانی بر سازگاری اجتماعی، 20/9 درصد از تاثیر باورهای فراشناختی بر سازگاری اجتماعی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده می تواند تبیین گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیامدهایی که ناتوانی یادگیری به دنبال خود دارد و تاثیرات گسترده آن بر روند زندگی فردی و اجتماعی دانش آموزان، پیشنهاد می شود برنامه هایی در جهت ارتقای هیجاناتت و باورهای فراشناختی مناسب و گسترش حمایت اجتماعی در بین دانش‎ آموزان دچار ناتوان یادگیری اجرا شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، سازگاری اجتماعی، ناگویی هیجانی، باورهای فراشناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • مظفر غفاری*، محمد نریمانی، صمد عابدی، بهناز رحیمی صفحات 78-90
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی های حرکتی موزون بر میزان ادراک فضایی و حافظه ی فعال و نارسایی شناختی دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری انجام شد.

    روش ها

    روش تحقیق از نوع طرح های آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) بود و جامعه آماری پژوهش، کلیه ی دانش آموزان دختر مبتلا به ناتوانی یادگیری شهر مراغه در نیمسال دوم سال 1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی استاندارد نارسایی شناختی برادبنت، آزمون ادراک فضایی فراستیگ و آزمون حافظه ی فعال وکسلر که دارای روایی و پایایی مناسبی بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت میانگین نمرات آزمودنی ها در نمره کل متغیر حافظه ی فعال، نارسایی شناختی و ادراک فضایی بین گروه آزمایش و گروه گواه پس از حذف اثرات پس آزمون معنادار است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بدین معنا که بازی های حرکتی موزون سبب بهبود ادراک فضایی، حافظه ی فعال و نارسایی شناختی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری شهر مراغه شده است.

    کلیدواژگان: بازی حرکت موزون، ادراک فضایی، حافظه ی فعال، نارسایی شناختی، ناتوانی یادگیری
  • لیلا منصوری، علیرضا حاجی یخچالی*، منیجه شهنی ییلاق، غلامحسین مکتبی صفحات 91-103
    هدف

     پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی و آموزش ذهن آگاهی بر خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دختر مبتلا به ناتوانی های یادگیری انجام گرفت.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر آزمایشی همراه با پیش آزمون-پس آزمون و دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر ایذه در سال تحصیلی 400-1399 تشکیل دادند. از جامعه فوق 45 نفر مبتلا به ناتوانی های یادگیری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب و سپس نمونه منتخب به صورت تصادفی در قالب سه گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه خودپنداره تحصیلی (لیو و وانگ، 2005) بود. آزمودنی های گروه های آزمایشی به مدت دو ماه در 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی و آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه بیست و دوم انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی و آموزش ذهن آگاهی با گروه گواه از لحاظ خودپنداره تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>P) ولی بین دو روش آموزشی از لحاظ خودپنداره تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصب-زبان شناختی و ذهن آگاهی دو روش مفید و موثر در افزایش خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دختر مبتلا به ناتوانی های یادگیری هستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصب-زبان شناختی، ذهن آگاهی، خودپنداره تحصیلی، ناتوانی های یادگیری
|
  • Abdollah Bahrami, Seyed Mosa Tabatabaee *, Mohammadagha Delavarpour Pages 6-20

    The purpose of this study was to examine the efficacy of mindfulness practice along with music on working memory and cognitive flexibility of children with learning disorders. This applied research was an experimental study that was done in the form of pre-test and post-test with a control group. In this study, 30 primary school students with learning disorders in the Khorshid psychological center of Shahrood in the academic year of 1399-1400 were selected by simple random sampling and were randomly assigned to two experimental groups (15 subjects) and control group (15subjects). The subjects in the experimental group involved in mindfulness intervention sessions along with quiet music in 8 sessions for 2 hours and the control group did not receive any interventions. The study instruments consisted of the Working Memory Questionnaire of Hafbak and the Cognitive Flexibility Questionnaire. To analyze the obtained data, multivariate and univariate covariance analysis was used. The results demonstrated that mindfulness practice along with music have an effect on working memory and cognitive flexibility of children with learning disorders (P <0.001). Based on the findings, it can be concluded that one of the effective practices on working memory and cognitive flexibility of children with learning disorders is the use of mindfulness along with music.

    Keywords: Mindfulness with music, working memory, cognitive flexibility, learning disability
  • Parviz Porzoor * Pages 21-34

    Research has shown that parents of children with learning disabilities have less resilience and hope. The aim of this study was to investigate the effectiveness of an intervention based on group training of coping skills based on Islamic teachings on the hope and resilience of mothers of children with special learning disabilities in Ardabil. The present study is an experimental study. The sample size was 40 people who were considered among the mothers of children with learning disabilities in Ardabil city and were randomly divided into experimental and control groups. Connor Resilience Questionnaire and Schneider et al.'s Hope Scale were used to collect pre-test and post-test data. The training of coping strategies based on Islamic teachings was carried out in groups for the experimental group. After data collection, the results were analyzed by SPSS statistical software using descriptive and inferential statistics. The results of data analysis showed that teaching coping strategies based on Islamic teachings has been effective in the hope and resilience of mothers of children with learning disabilities (P

    Keywords: Islamic coping skills, hope, Resilience, mothers, special learning disorder
  • Rana Pourzargar *, Mehrdad Hasanzadeh, Hasan Taheri Pages 35-45

    The aim of this study was to compare personal intelligence and negative emotionality among students with and without special learning Disorder. The research method was causal-comparative description. statistical population included the second year elementary students with special and normal learning Disorder in Ardabil cities in the academic year 2019. Of this population, 30 students had special learning differences by purposive sampling and 30 normal students by sampling. Clusters were selected and participated in this study as a comparison group The two groups individually and with the presence of the researcher answered the questionnaires of Meyer's personal intelligence (short form) and Waller's negative excitement. Data were also analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that students with learning Disorder had average scores of emotional sensitivity (F = 9.345), nervousness - stress (F = 5.392), anxiety (F = 2.371), and aggression (F = 14.578). And shaping variables (F = 5.493) and selection guide (F = 8.305) are significantly different from the normal group.

    Keywords: Personal intelligence, negative emotionality, special learning disorder
  • Moslem Abbasi, Shamila Gheirati * Pages 46-61
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between mothers' depression and depressive symptoms and anxiety in children with special learning disorders due to parental stress.

    Methods & Materials

     This study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlation. The child had learning disabilities who referred to the Learning Disabilities Centers in shiraz from October to December 2016. The sample consisted of 270 mothers of students with special learning disabilities who were selected by convenience sampling. Research data were collected using the short form of the Parental Stress Scale, the Revised Child Anxiety and Depression and the Beck Depression Scale.

    Results

    After data collection, they were analyzed using Spss-26 and Amos-24 software and Pearson correlation coefficient and structural equations. The assumed model had the necessary fit in the research community. The results showed that maternal depression explained 28% of the variance of parental stress. In the second place, exogenous variables explained 36% of the variance of anxiety and depression in children by adding the mediating variable of parental stress.

    Conclusion

    According to the approved structural model, a psychological pathology can be understood from the psychological vulnerability of children due to parental depression and stress, and by performing interventions based on multiple dimensions, psychological injuries can be prevented.

    Keywords: depression, anxiety, stress, mothers, learning disabilities
  • Sanaz Einy, Samira Nazar, Matineh Ebadi *, Mahtab Zeynalzadeh Pages 62-77
    Objective

    The present study was conducted to develop structural equations of social adjustment of students with specific learning disorders based on alexithymia and metacognitive beliefs and mediated by perceived social support.

    Methods

    In this descriptive and correlational study, 210 subjects were selected as a purposeful sample from all male and female students aged 10 to 14 years with specific learning disorders in Tabriz in 2019- 2020. Bell Social Adjustment Inventory, Wells Metacognitions Beliefs Questionnaire, Toronto Alexithymia Scale, and Zimet et al, Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used to collect data. The collected data were analyzed using Pearson correlation analysis and structural equations by Lisrel 8.8 software.

    Results

    The results showed that alexithymia and metacognitive beliefs have a negative and significant effect and perceived social support has a positive and significant effect on social adjustment. Alexithymia and metacognitive beliefs, in addition to having a direct effect, also indirectly affect the social adjustment of students with specific learning disorders through the mediation of perceived social support, according to the value of VAF statistics, it was observed that 31.5% of the effect of alexithymia on social adjustment, 20.9% of the effect of metacognitive beliefs on social adjustment can be explained through perceived social support.

    Conclusion

    According to the consequences of learning disability and its widespread effects on the process of individual and social life, it is suggested that programs be implemented to promote appropriate emotions and metacognitive beliefs and to expand social support among students with learning disabilities.

    Keywords: specific learning disorder, Social Adaptation, Alexithymia, Metacognitive beliefs, perceived social support
  • Mozaffar Ghaffari *, Mohammad Narimani, Samad Abedi, Behnaz Rahimi Pages 78-90
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of rhythmic kinesthetic games on spatial perception, working memory, and cognitive failures of students with learning disabilities.

    Methods

    The present study adopted an experimental design (pre-test and post-test with a control group) and the statistical population of the study was all female students with learning disabilities in Maragheh in the second semester of 2020. Using the convenience sampling method, 30 individuals were selected and randomly placed in experimental (n=15) and control (n=15) groups. The research instruments included Broadbent’s standard cognitive failures guestionnaire, Frostig’s developmental test of visual perception and Wechsler’s working memory Test, all of which had satisfactory validity and reliability. Finally, analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the differences between the mean scores of the participants in the experimental and control groups regarding working memory, cognitive failures and spatial perception after removing the post-test effects were significant (P<0.05).

    Conclusion

    This means that rhythmic kinesthetic games have improved spatial perception, working memory and cognitive failures of students with learning disabilities in Maragheh.

    Keywords: rhythmic movement, spatial perception, working memory, Cognitive impairment, learning disability
  • Leila Mansouri, AliReza Haji Yakhchali *, Manijeh Shehni Yeilagh, GholamHoussein Maktabi Pages 91-103
    Objective

    This study aimed to compare the effectiveness of neuro linguistic programming strategies training and mindfulness instruction on academic self-concept among female students with learning disabilities. This study was the experimental pre-test, post-test with the control group design.

    Methods

    The statistical population of this study consisted of all female fifth-grade elementary school students in Izeh city in the academic year of 2020-2021. Then 45 people with learning disabilities were selected through random multi stage cluster sampling and were assigned randomly to three groups (15 people in each group). The instruments used in this study was academic self-concept (Liu & Wang, 2005). The experimental groups received neuro linguistic programing strategies training and mindfulness-based instruction for ten 60-minutes sessions, one sessions in a week lasting for two month. Analysis of the data was done using descriptive (average & standard deviation) and inferential (covariance analysis) tests in SPSS software version 22.

    Results

    The results showed a significant difference between neuro linguistic programming strategies training and mindfulness instruction with the control group in academic self-concept (p<0/001) but there was no significant difference in academic self-concept between the two groups of training.

    Conclusion

    Based on the result we can say that neuro linguistic programming strategies training and mindfulness- instruction are two effective ways in improving of academic self-concept of students with learning disability.

    Keywords: Neuro linguistic programming, mindfulness, Academic self-concept, learning disabilities