فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 20 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 20 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عمار ابوطالبی صفحات 7-40

    حضرت حمزه (ع) از چهره های برجسته تاریخ اسلام است که نقش پررنگی در تثبیت و گسترش اسلام دارد. زیارت سالانه پیامبر اعظمa از ایشان و استمرار این سیره توسط صدیقه طاهرهE و برخی دیگر از سرشناسان صدر اسلام، سبب شد فقهای فریقین به استحباب زیارت حمزه (ع) فتوا دهند. اعتقادات و آداب مسلمانان در زیارت ایشان قابل توجه است. منزلت او نزد اهل مدینه به گونه ای بود که روزهای خاصی در هفته و سال را به زیارت ایشان اختصاص دادند خصوصا زیارت رجبیه او که مشهور و معروف بوده است. وی جایگاه رفیعی در باورهای اعتقادی مسلمانان داشته که تجلی آن در تبرک و توسل است. بنای مسجد بر روی مزار او حداقل به مدت ده قرن، بیتوته در احد، برگزاری مفصل جشن های رجبیه، مولودی خوانی و انتقال جنازه به احد برای دفن در مجاورت ایشان از دیگر آثار اجتماعی مقبره حضرت حمزه (ع) است؛ و در یک کلام اهل مدینه نسبت به حضرت حمزه (ع) آداب و عادتی باریشه های شیعی داشتند که در بقیع گزارش نشده و این ها همه از منزلت رفیع ایشان نزد مسلمانان حکایت دارد.

    کلیدواژگان: حمزه، احد، تبرک، آثار اجتماعی، رجبیه
  • علی اکبر جعفری*، شبنم السادات هاشمی فشارکی، سمیه سادات هاشمی فشارکی صفحات 41-65

    رسمیت مذهب تشیع در دوره صفویه موجب رواج تدریجی آداب و رسوم مذهبی تشیع به ویژه مراسم مربوط به شهادت و ولادت ایمه (ع) و اعیاد شیعی شد. عزاداری های مذهبی خاصه عزاداری شهادت امام حسین (ع) و یارانش بیشترین نمود را در این مناسک و مراسم داشت. اگر چه گزارش هایی از این موضوع در منابع تاریخی دوره صفویه وجود دارد اما سفرنامه های سیاحان اروپایی به دلیل توجه بیشتر و البته توام با نواقص و اشتباهاتی که دارند، نمونه های مناسبی برای پژوهش محسوب می شوند. تنوع و تفاوت ها همراه با اشتباهات آشکار آن ها از این موضوع توام با بازنمایی نظرات صرفا عوامانه و حتی ترکیب آن ها با نظرات شخصی خود موجب شده تا به رغم بازتاب این مراسم در گزارش های آن ها، بررسی و نقد این گزارش ها به عنوان هدف این پژوهش مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش این است که، مراسم عزاداری امام حسین (ع) و عاشورا چگونه در سفرنامه های سیاحان اروپایی در ایران عصر صفوی بازتاب یافته است؟ یافته های پژوهش که به شیوه مطالعه کتابخانه ای و مبتنی بر سفرنامه های ترجمه شده این سیاحان و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده، نشان می دهد آن ها ترسیمی ناقص و بدون درک درست و فهم صحیح از ماهیت قیام امام حسین (ع) و فلسفه برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) و عاشورا داشته اند.

    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، عاشورا، عزاداری مذهبی، سیاحان اروپایی، صفویه
  • ناصر رفیعی محمدی صفحات 66-83

    تاریخ و حدیث دو دانش بنیادین ، درهم تنیده و تاثیرگذار در فهم معارف دینی می باشد ، قرآن و روایات به عنوان دو منبع اصلی فهم دین مشتمل برگزارشهای فراوان تاریخی است به گونه ای که بدون مراجعه به آن فهم خیلی از نقل های تاریخی صحیح ممکن نیست ، داستانهای انبیاء ، اقوام گذشته و بسیاری از حوادث در پرتو وحی و کلام معصومان به ما رسیده است ، کتب تاریخی به تدریج به صورت دانشی مستقل شکل گرفت و فراتر از دایره قرآن و حدیث شد . این دانش ارزشمند به مدد فهم حدیث و تشخیص روایات سره از ناسره آمد و خود منبعی برای نقد و بررسی احادیث شد . سال وفات و تولد راویان ، زمان حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل ، حوادث و وقایعی مانند جنگ و صلح و دیگر گزارش های تاریخی بستری برای تشخیص روایات معتبر و حذف روایات فاقد اعتبار و رفع تناقض بین احادیث شد سنجش احادیث با تاریخ در کنار معیارهای کلیدی مانند عرضه بر قرآن و سنت ، اجماع ، عقل ، یافته های قطعی علمی و...به تنهایی معیاری مستقل محسوب می شود که بایستی با رعایت ضوابط و تحفظ بر صیانت حداکثری از حدیث مورد بررسی قرار گیرد .

    کلیدواژگان: نقد، نقد متن، تاریخ، حدیث، حدیث موضوع
  • محمدحسن مهدوی*، عبدالوهاب فراتی صفحات 84-115

    سید قطب به عنوان یکی از متنفذ ترین چهره های فکری جهان اسلام معاصر، تاثیر زیادی بر روند اسلام گرایی معاصر به سمت خشونت گرایی داشته است. نوشتار حاضر درپی پاسخ به این پرسش است که اندیشه سید قطب چه دلالت های را پردازش می کند که با استناد به آن فرایند خشونت گرایی در جهان اسلام افزایش یافته است؟. در اندیشه پسینی سید قطب مفاهیم و گزاره های وجود دارد که از ظرفیت بالای خشونت پروری برخوردار بوده و در مواردی آشکارا به استفاده از وسایل قهریه برای پیشبرد اهداف دعوت می کند. اثر مشهور وی «معالم فی الطریق»، نمونه از آثار وی است که به تعبیر خود سید قطب بسان مرامنامه برای اقلیت ایمانی ممتاز، به آنان خواهد آموخت که در شرایط فعلی چگونه عمل نمایند!. در بررسی و تحلیل اندیشه قطب آثار زیادی پدید آمده است که بیشتر جنبه نگرش مثبت به اندیشه های وی را القاء می کند و جنبه انتقادی به اندیشه وی اندک است. بنابراین نوشتار حاضر در چارچوب و روش دلالتی سعی در بازیابی اندیشه سید قطب با رویکرد انتقادی دارد که مساله خشونت فزاینده در جهان اسلام بازتاب آن است. رهیافت دلالتی در بررسی اندیشه سید قطب، وجه التمایز این نوشتار با نمونه های مشابه است که بارویکرد انتقادی به اندیشه سید قطب نگارش یافته است. نتیجه حاصل از این رویکرد فهم ملموس از اندیشه سید قطب نشان می دهد که به عنوان نمونه در اشخاص و جریان های اسلامی خشونت گرا نمود واقعی یافته است.

    کلیدواژگان: سید قطب، خشونت گرایی مقدس، دلالت تبیینی، دلالت بنیادین، دلالت هنجاری، دلالت راهبردی، جهان اسلام معاصر
  • سمیه امیدواری* صفحات 116-138
    نماهای دوپوسته، الگوهای کالبدی و فضایی در معماری جهان اسلام می باشد. این عناصر معماری که در طول سالیان در نتیجه عقل تاریخی شکل گرفته، در هر منطقه بسته به اقلیم، جغرافیا و فناوری های بومی جلوه هایی متفاوت داشته و نامی خاص و محلی پذیرفته است. از آنجا که اصطلاح مشربیه یکی از اصطلاحات فراگیر برای نماهای دوپوسته در معماری گذشته بسیاری از کشورهای اسلامی می باشد، این مقاله به بررسی نماهای دوپوسته از منظر الگوهای معماری مشربیه می پردازد. مشربیه در گذشته عموما به صورت صفحاتی مشبک در مقابل پنجرهای اصلی نما و دارای قابلیت های بسیار بوده است که علاوه بر کنترل میزان ورود نور و روشنایی، امکان کوران باد به داخل فضاها به دور از هرگونه اشرافیتی را فراهم می آورده است. با گذر زمان و بروز شدن تکنولوژی و فناوری های جدید، این الگوهای بومی نیز در بسیاری از مناطق جهان اسلام تغییر یافته و متناسب با نیاز جدید استفاده کنندگان و کاربری های بنا، جلوه ای متفاوت به خود گرفته است. در این پژوهش با بررسی ابعاد متفاوت عناصر کالبدی و فضایی مشربیه ها در جهان اسلام، به استخراج شاخص های طراحی این گونه از نماهای دوپوسته می پردازد. سپس با تمرکز بر نمونه های نماهای دوپوسته در مصادیق معاصر؛ 10 نمونه از این مصادیق مورد انتخاب قرار گرفته و مولفه های تاثیر گذار در طراحی آنها از جمله؛ موقعیت، کارکرد، جنس، جذابیت های بصری و فناوری اجرا که نقش موثری در خلق نماهای دوپوسته معاصر داشته اند، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در نهایت با بررسی تطبیقی نمونه های گذشته و معاصر به استخراج احکام طراحی برای نماهای دوپوسته می پردازد. روش پژوهش در این تحقیق کیفی و از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات این جستار، به صورت اسناد کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نمای دوپوسته، مشربیه، جهان اسلام، الگوی کالبدی و فضایی
  • سید مهدی هاشمی صفحات 139-172

    در شعر کهن فارسی در ادوار مختلف از شاهنامه فردوسی گرفته تا شعر معاصر، نام حضرت حمزه (ع) مکررا  آمده است و نشان از  جایگاه ایشان در فرهنگ اسلامی مردمان فارسی زبان و رواج داستان های حضرت حمزه (ع) در بیان مردم این بخش از تمدن اسلامی در اعصار گوناگون دارد. در میراث کهن شعر فارسی نام حضرت حمزه (ع) همطراز اسطوره های کهن فارسی چون رستم و دیگر پهلوانان شاهنامه ای مثال و مظهر قدرت و رشادت در میدان رزم و جنگ بوده است و ذوق شاعران عرفانی سرا در خلق داستان های زیبای عرفانی از شخصیت ایشان و ارتباط دادن سلحشوری ایشان با شناخت، بصیرت و پیشرفت ایشان در طی مراحل سلوک، شخصیتی بی بدیل از ایشان در ادبیات فارسی ساخته است.حضرت حمزه (ع)، حماسه ها و رشادت های او و داستان شهادت جانسوز ایشان در ژانر های مختلفی در ادب فارسی بیان گردیده است که در شعر فارسی در قالب های مدح، اشعار اسطوره ای و حماسی، اشعار عرفانی و تاریخی آمده است. قدیمی ترین اشعار فارسی درباره حضرت حمزه بیانگر رشادت ها و پهلوانی های ایشان است و متاخرترین اشعار جنبه مرثیه و عزاداری دارد. بخش بزرگی از اشعار فارسی درباره حضرت حمزه علیه السلام تفسیر عرفانی از حوادث شهادت آن حضرت ارایه می کند، سنایی غزنوی همانطور که آغازگر شعر عرفانی است اولین ابیات عرفانی را درباره ایشان دارد و مفصلترین آثار منظوم فارسی درباره حضرت حمزه علیه السلام در قالب عرفانی از مولوی بلخی می باشد. در قالب حماسی نیز اولین اشعار موجود درباره ایشان، در شاهنامه فردوسی آمده است اما اسطوره حماسی ایشان در نظم و نثر فارسی و همچنین در فرهنگ فارسی بسیار رایج بوده است.

    کلیدواژگان: حمزه، شعر فارسی، اسطوره، حماسه، الگوی عرفانی
  • سید قاسم رزاقی موسوی* صفحات 173-196

    مطالعه درباره وضعیت شیعیان درحوزه های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی همواره مورد توجه پژوهشگران بوده و بررسی زندگی اجتماعی شیعیان و تعاملات آنان در دوره حضور ایمه علیهم السلام بدلیل ارتباط مستقیم با امام و نقش الگویی آن از اهمیت بیشتر برخوردار بوده است. این نوشتار با هدف آشنایی با چگونگی تاثیرگذاری شیعیان و نقش آفرینی آنان درتحولات اجتماعی جامعه عصر امام باقر علیه السلام (هدف) با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی در صدد یافتن پاسخی به این سوال است که مهمترین جریانات اجتماعی شیعیان درعصر امام باقر علیه السلام چه بود؟ (سوال) با توجه به نقش عوامل مختلف در رفتارهای شیعیان و از طرفی تفاوتها در اندیشه و عملکرد آنان، وجود جریان های اجتماعی مختلف وعملکرد متفاوت در میان شیعیان دور از انتظار نبود. (فرضیه) جریان اجتماعی کیسانیه، جریان باطنی گری جابربن یزید جعفی، جریان انقلابی در حال شکل گیری زیدیه، در کنار جریان مداراتی پیرو امام باقر علیه السلام را می توان از جریان های اصلی اجتماعی شیعیان این دوره دانست. البته -نباید ازجریان انحرافی غلات غافل بودکه تاثیر زیادی در ارایه تصویری منفی از شیعه داشتند. (دستاورد)

    کلیدواژگان: شیعه، جریان های اجتماعی، جریان کیسانی، جابربن یزید جعفی، جریان مداراتی، جریان غالیانه
  • رضا دشتی* صفحات 197-220

    طواشی به غلامان خواجه ای می گفتند که از خدمات آنها در حرمسرا ها یا امور لشکری و کشوری استفاده می شده است. در عصر ممالیک مصر در کنار واردات بسیار مملوکان، تعداد کثیری از بردگان خواجه به مصر وارد شد. جماعت طواشی در کنار خدمات مرسوم قبلی مسیول تعلیم و تربیت مملوکان نیز بودند. تعلیم و تربیت در همه مراحل طباق ها بر عهده طواشی بود. مملوکان در دو مرحله رسم الکتابه تعلیم خواندن و نوشتن و برخی علوم دینی، و مرحله فنون جنگی تعلیم تیراندازی، کار با نیزه، شمشیر و سوارکاری را از معلمان و استادان طواشی می آموختند و نهایتا به عنوان یک جنگجوی سواره نظام مسلمان در اختیار دولت ممالیک قرار می گرفتند.این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای سعی دارد تا به این پرسش که نقش و جایگاه جماعت طواشی در نظام تعلیم و تربیت ممالیک چه بوده است؟ پاسخ دهد. در نتیجه مشخص گردید که جماعت طواشی به عنوان معلمین و اساتید طباق ها، نقش اصلی و مهمی در تعلیم و تربیت مملوکان مصر داشته اند، در عصر ممالیک طواشی از احترام و نفوذ کلام زیادی برخوردار بودند و روسای آنان از برجستگان و اعیان به شمار می رفتند.

    کلیدواژگان: طواشی، تعلیم و تربیت، طباق، مملوکان، ممالیک مصر
  • موسی خاموشی صفحات 221-244

    فیلم محمد رسول الله به کارگردانی مصطفی عقاد اولین فیلم در مورد پیامبر اسلام (ص) است که پس از گذشت 45 سال از نخستین اکران آن در انگلستان، هنوز در زمره بهترین و البته معدود آثار سینمایی در مورد دوران نبوت پیامبر اسلام (ص) است. با توجه به برخی محدویت ها، عقاد تصمیم گرفت که بدون نمایش چهره پیامبر و برخی از صحابه به ساخت فیلم مد نظر خود مباردت نماید. او کاراکتر حمزه را به عنوان شخصیت اول فیلم برگزید و به عقیده نویسنده در سکانس های مختلف فیلم از وی برای به تصویر کشیدن پیامبر بهره برد! در این مقاله نویسنده در پی آن است تا پس از ارایه برخی توجیهات تاریخی در نقاط اشتراک میان پیامبر و حمزه که وی را بدل به بهترین گزینه برای تصدی نقش اصلی فیلم از سوی عقاد نموده است، به تحلیل ویژگی های کاراکتر حمزه در فیلم محمد رسول الله بپردازد.

    کلیدواژگان: محمد رسول الله، مصطفی عقاد، حمزه، آنتونی کویین
  • حمیدرضا صارمی، سمیه حق روستا* صفحات 245-271
    شهرسازی و معماری هر ملتی، نمود کالبدی درون مایه های فکری و فرهنگی مردمان آن سرزمین ا ست. در دوره های مختلف تاریخی در غرب و شرق، به اقتضای تفکرات غالب در هر دوره، سبک های معماری و شهرسازی متنوعی خلق شده است. یکی از درخشان ترین دوره های هنری ایران پس از اسلام، دوره صفویه است. صفویه زمانی پا به عرصه وجود گذاشت که اروپا در حال خروج از دوران قرون وسطا بود و نوزایی علمی، ادبی و هنری خود را آغاز کرده بود. با توجه به هم عصر بودن دو دوره تاریخی صفویه و رنسانس و تفاوت های آشکار آثار معماری و شهرسازی آن ها، این مقاله تلاش می کند تا مکتب اصفهان، که نمود تحقق آرمان شهر دولت صفوی است، را با شهرسازی دوره هم عصر آن در اروپا (دوران رنسانس) مورد مقایسه قرار دهد. روش تحقیق مقاله، بررسی اسنادی و تحلیل های توصیفی- تفسیری متون مختلف است، که با بهره گیری از تحلیل های کیفی بررسی شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نوع تفکر و جهان بینی این دو مکتب تاثیر عمیقی بر آثار معماری و شهرسازی آن ها داشته است. حکومت صفوی با اتکا به مفاهیم عرفانی و جهان بینی متاثر از مذهب شیعه، مکتب اصفهان را خلق کرده و در پی بیان هماهنگ فضای شهری و برقراری تعادل در نظام شهری بوده است؛ این مکتب مکتب از عناصر مادی برای کالبد بخشیدن به یک نظم آسمانی و عرفانی بهره می گیرد. درحالی که شهرسازی رنسانس نماد تسلط تفکر مادی به شهر است و آرمانشهر رنسانس با تکیه بر فرهنگ اومانیستی، محصول تحمیل نظم ذهنی بر طبیعت است.
    کلیدواژگان: شهرسازی، دوره صفویه، دوران رنسانس، مکتب اصفهان
|
  • Ammar Aboutalebi Pages 7-40

    Hazrat Hamza is one of the prominent figures in the history of Islam who has played a significant role in the establishment and spread of Islam. The annual pilgrimage of the Holy Prophet from him and the continuation of this tradition by Hazrat Zahra and some other prominent figures of the beginning of Islam, caused the Foghaha of the sects to recommend a pilgrimage to Hamzah. The beliefs and customs of Muslims are remarkable in his pilgrimage. His status with the people of Medina was such that they dedicated special days of the week and year to his pilgrimage, especially the his Ziarat Rajabiyya, who was famous and popular. He had a high position in the beliefs of Muslims, which is manifested in blessings and recourse. The construction of a mosque on his tomb for at least ten centuries, Bituteh in Uhud, the detailed holding of Rajabiyah celebrations, Nativity and recitation of the body to Uhud for burial in his vicinity are other social effects of the tomb of Hazrat Hamzah. In a word, the people of Medina had customs and habits towards Hazrat Hamza, along with Shiite roots, which have not been reported in Baqiya, and all this indicates his high status among Muslims.

    Keywords: Hamzeh, Uhud, consecration, Social Effects, Rajabiyya
  • Ali Akbar Jafari *, Shabnam Sadat Hashemi Fesharaki, Somayeh Sadat Hashemi Fesharaki Pages 41-65

    The recognition of the Shiite religion in the Safavid period led to the gradual spread of Shiite religious customs, especially the ceremonies related to the martyrdom and birth of the Imams (AS) and Shiite holidays. Religious mourning, especially the mourning of the martyrdom of Imam Hussein (AS) and his companions, was most evident in these rituals and ceremonies. Although there are reports of this issue in the historical sources of the Safavid period, the travelogues of European tourists are considered as suitable examples for research due to their more attention and, of course, their shortcomings and mistakes. The diversity and differences, along with their obvious mistakes on this subject, along with the representation of purely vulgar opinions and even their combination with their personal opinions, have led to the review and critique of this ceremony, despite the reflection of this ceremony in their reports. These reports should be considered as the purpose of this study. Accordingly, the main question of the research is how the mourning ceremonies of Imam Hussein (AS) and Ashura are reflected in the travelogues of European tourists in Safavid Iran? The findings of the research, which have been done by library study method and based on the translated travelogues of these tourists and by descriptive-analytical method, show that they are an incomplete drawing without a correct understanding of the nature of Imam's uprising. Hussein (AS) and the philosophy of holding mourning ceremonies for Imam Hussein (AS) and Ashura.

    Keywords: Imam Hussein (AS), Ashura, religious mourning, European tourists, Safavids
  • Naser Rafiei Mohammadi Pages 66-83

    History and hadith are two basic sciences, intertwined and influential in understanding religious teachings. The Qur'an and hadiths, as the two main sources of understanding religion, contain many historical reports, so that, it is not possible to understand many correct historical narrations (Revayat) without referring to them. The stories of the prophets, the past tribes and many events have reached us in the light of the revelation (Vahy) and the words of the infallibles. Historical books developed as independent knowledge gradually and went beyond the realm of the Qur'an and Hadith. This valuable knowledge came to the aid of understanding the hadith and distinguishing the true narrations from the false ones and became a source for the critique of hadiths. The year of the narrators' death and birth, the time of natural disasters such as earthquakes and floods, events such as war and peace, and other historical reports became the basis for identifying authentic narrations and removing invalid narrations and resolving contradictions between hadiths. Comparing hadiths with history along with key criteria such as presentation on the Qur'an and Sunnah, consensus (Ejma), reason (Aql), definite scientific findings, etc. is considered as an independent criterion alone which should be examined by observing the rules and preserving the maximum protection of the hadith.

    Keywords: Criticism, text critique, history, hadith, hadith subject
  • MohammadHasan Mahdavi *, Abdolvahab Forati Pages 84-115

    Sayyid Qutb, as one of the most influential intellectual figures in the contemporary Islamic world, has had a great impact on the trend of contemporary Islamism towards violence. The present article seeks to answer the question, what implications does the thought of Sayyid Qutb process, which is based on the fact that the process of violence has increased in the Islamic world? In Sayyid Qutb's later thought, there are concepts and propositions that have a high capacity for violence and in some cases explicitly call for the use of coercive means to advance goals. His famous work "Ma'alem fi al-Tariq" is an example of his works which, according to Sayyid Qutb, will teach them how to act in the current situation, as a motto for the privileged minority! In the study and analysis of Qutb's thought, many works have emerged that mostly induce a positive aspect to his thoughts and a critical aspect to his thought is few. Therefore, the present article tries to retrieve the thought of Seyyed Qutb with a critical approach in the framework and method of signification, which is reflected in the issue of increasing violence in the Islamic world. The semantic approach in the study of Seyyed Qutb's thought is the distinguishing feature of this article with similar examples that have been written in a critical way to Seyyed Qutb's thought. The result of this approach shows a tangible understanding of the thought of Sayyid Qutb, which, for example, has found a real manifestation in violent Islamic individuals and currents.

    Keywords: Great Seljuks, Political Relations, Abbasid Caliphate, Syrian Seljuks, The Crusades, Roman Seljuks
  • Somayeh Omidvari, * Pages 116-138
    Double-shell facades are physical and spatial patterns in the world of Islamic architecture. This architectural element, has been formed over years as a result of historical wisdom, taken different forms in each region, depending on climate, geography and local technologies, and the accepted special local name. Since, Mashrebiyeh is a comprehensive term for double-shell facades in the past architecture of many Islamic countries, this research examines the double-shell facades from the perspective of the physical and spatial pattern of the Mashrebiyeh. Generally, in the past, these elements were in the form of lattice panels against the main facade windows which were functional. Additionally, it not only controls the amount of light and brightness, but also, allows the wind to enter within the space. Over time, with the emergence of new technologies, these indigenous patterns have also changed in many parts of the Islamic world, and taken different shape in accordance with the new needs of users and building utility. This study, by examining the different dimensions of the physical and spatial elements of Mashrebiyeh in the Islamic world, extracts the design criteria of this double-shell facades and how their contemporary analyzes are comparatively assessed with the past and contemporary examples. In this research, focusing on the double-shell facades examples in contemporary architecture; ten examples were selected and then the components influencing in the design of double-shell walls, such as; the location, function, type, visual attraction and technology execution which have played an effective role in creating contemporary double-shell facades were analyzed. The research is based on qualitative and descriptive-analytical method and the information collected is based on library document.
    Keywords: Double-Shell Façade, Mashrebiyeh, Islamic world, Physical, Spatial Pattern
  • Sayyed Mehdi Hashemi Pages 139-172

    In ancient Persian poetry in different periods from Ferdowsi Shahnameh to contemporary poetry, the name of Hazrat Hamza (AS) has been mentioned repeatedly and shows his place in the Islamic culture of Persian speaking people and the prevalence of the stories of Hazrat Hamza (AS) in the expression of people in this part of Islamic civilizations in different eras. In the ancient heritage of Persian poetry, the name of Hazrat Hamza (AS), like ancient Persian myths such as Rostam and other heroes of the Shahnameh, has been a symbol of strength and courage on the battlefield and the taste of mystical poets in creating beautiful mystical stories about his personality and relating his prowess to his knowledge, discernment and progress during the stages of demeanor, has made him a unique personality in Persian literature. Hazrat Hamza (AS) and his epics and bravery and the story of his martyrdom have been told in various genres in Persian literature, which is mentioned in Persian poetry in the form of praise, mythical and epic poems, mystical and historical poems. The oldest Persian poems about Hazrat Hamza express his bravery and heroism, and the latest poems have the aspect of mourning. A large part of Persian poems about Hazrat Hamza PBUH offers a mystical interpretation of the events of his martyrdom. Sanai Ghaznavi, as the beginning of mystical poetry, has the first mystical verses about him and the most detailed works of Persian poetry about Hazrat Hamza PBUH are in the mystical form of Rumi Balkhi. In the form of epics, the first poems about him are mentioned in Ferdowsi's Shahnameh, but his epic myth has been very prevalent in Persian poetry and prose, as well as in Persian culture.

    Keywords: Hamzeh, Persian poetry, myth, epic, mystical model
  • Sayyed Qasem Razzaqi Mousavi * Pages 173-196

    The study of the situation of Shiites in various scientific, cultural, social, political and economic fields has always been of interest to researchers and the study of Shiite social life and their interactions during the presence of the Imams (as) has been more important due to direct contact with the Imam and its role model. This article aims to get acquainted with how Shiites are influential and their role in the social changes of the society of the time of Imam Baqir (as) (purpose) Using descriptive-analytical method, it seeks to find an answer to the question: what were the most important social currents of Shiites in the era of Imam Baqir (as)? (Question) Considering the role of different factors in the behavior of Shiites and on the other hand differences in their thought and practice, the existence of different social currents and different performance among Shiites was not far from expectation. (Hypothesis) The social current of Keysaniyeh, the esoteric current of Jabir bin Yazid Ja'fi, the revolutionary current being formed by Zaydiyya, along with the current of followers of Imam Baqir (as) can be considered as the main social currents of the Shiites of this period. Of course, one should not be unaware of the deviant flow of grains, which had a great impact on presenting a negative image of the Shiites. (Achievement)

    Keywords: Shia, social currents, Keysani current, Jaber Bin Yazid Joffe, The flow of disgust, Stream of Imam. Current of the Ghalians
  • Reza Dashti * Pages 197-220

    Tawashi was called Khajeh slaves whose services were used in harems or military and national affairs. In the era of the Mamalik Egypt, along with the importation of many Mamluks, a large number of Khajeh slaves entered Egypt. In addition to the usual services, the Tawashi community was also responsible for the education of the Mamluks, and the education of the Mamluks was in charge of Tawashi at all stages of the Tabaqs or military schools.The Mamluks in the Rasm al-Ketabeh, which were mainly reading and writing, and some religious sciences, learned the techniques of shooting, spearheading, swordsmanship, and equestrian training from teachers and Tawashi professors, and eventually as a Muslim cavalry warrior they were under the control of the Mamluk government.This descriptive-analytical and library-based article tries to answer the question of what has been the role and position of the Tawashi community in the education system of the countries? Answer As a result, it was found that the Tawashi community, as teachers and professors, played a key role in the education of the Mamluks of Egypt, the Tawashi had great respect and influence, and their leaders were prominent and noble.

    Keywords: Tawashi, Education, Training, Tabaq, Mamluks, Mamalik Egypt
  • Moses Khamoushi Pages 221-244

    Muhammad Rasoolellah, directed by Mustafa Akkad, is the first movie about the Prophet of Islam (PBUH) which, 45 years after its first release in England, is still one of the best and is of course one of the few films about the era of the Prophet of Islam (PBUH). Due to some limitations, Akkad decided to make the film without showing the face of the Prophet and some of his companions. He chose the character of Hamza as the first character in the film and according to the author, he used him in different scenes of the film to portray the Prophet. In this article, after presenting some historical justifications at the points of common ground between the Prophet and Hamza, which have made him the best option for Akkad to take the lead role in the film the author seeks to analyze the characteristics of Hamza's character in film “Muhammad the Messenger of God”.

    Keywords: Muhammad Rasoolellah, Mustafa Akkad, Hamza, Anthony Quinn
  • Hamid Reza Saremi, Somayeh Hagh Rousta * Pages 245-271
    Urban planning and architecture express a nation’s culture and beliefs. In different historical periods in the West and the East, a great number of Urban and architectural Works have been created. One of the most brilliant periods of Iran is the Safavid era. Establishment of Safavid had been coincided with the Renaissance, when Europe had emerged from the Middle Ages and had begun its scientific, literary and artistic progress. However, two historical periods were simultaneous, had a lot of obvious differences in urban architectural works. Thus, this article tries to compare the Isfahan school in urban planning, which is the Safavid Utopia, with its contemporary era in Europe (Renaissance). The research uses qualitative method and descriptive-interpretive analyzes of different texts. The results show that the ideology of these two schools has had profound effects on their urban architectural works. Safavid government created Isfahan school relying on mystical concepts and Shiite ideology. They tried to establish harmony and balance in urban spaces. While Renaissance urbanism is the symbol of the domination of materialism. The Renaissance utopia is the product of imposing mental order on nature.
    Keywords: urbanism. Safavid era, Renaissance, Isfahan school