فهرست مطالب

آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران - سال چهل و چهارم شماره 3 (پیاپی 115، پاییز 1400)

فصلنامه آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران
سال چهل و چهارم شماره 3 (پیاپی 115، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مستانه داهی *، مریم وثوقیان، شیده دبیر، محمدرضا مشاری، سوده طبشی، فیروزه مددی، بهار مشرقی محمدی صفحات 4-11
    مقدمه

    سلامتی مادران باردار از اولویت های سازمان بهداشت جهانی و تمام کشورهای دنیا است. در این راستا ترویج زایمان فیزیولوژیک همیشه از نظر کارگزاران و سیاست گزاران سلامت اهمیت داشته است. یکی از دلایل مهم عدم پذیرش زایمان طبیعی توسط مادران باردار ترس از درد زایمان است در حالی که این درد می تواند با روش های بیدردی مختلف کاهش یابد. این مطالعه گزارشی از تجربیات ما در انجام زایمان بی درد و مشکلات و عوارض آن است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر مقطعی موارد زایمان بی درد انجام شده در بازه زمانی هفت ساله در بیمارستان طالقانی تهران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بررسی شده است. اطلاعات ثبت شده در دفاتر بخش زایمان با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید.

    یافته ها

    از 3398 خانم باردار مراجعه کننده به بلوک زایمان، 421 نفر(11%) تحت انواع روش های بی دردی قرار گرفتند. از این تعداد در 283 نفر (67%) روش های نوراگزیال انجام شد که شامل 208 (73%) اسپاینال، 33 (11%) اپیدورال و 46 (16%) ترکیب اسپاینال و اپیدورال بودند. 13 بیمار (4%) علیرغم بی حسی نوراگزیال، زایمان همراه با درد داشتند.

    نتیجه گیری

    در اکثر موارد روش اسپاینال انجام شد. نتایج نشان داد که علیرغم وجود مرکز مجهز و امکانات مناسب، تعداد قابل توجهی از مادران باردار با انجام بیحسی نوراگزیال موافق نبودند.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، مدیریت درد، بی دردی اسپاینال، بی دردی اپیدورال، عوارض
  • سیروس مومن زاده، پیمان دادخواه، مهرداد طاهری، سید مسعود هاشمی، سید سجاد رضوی، علیرضا میرخشتی، جعفر بایرامی، بدیع الزمان رادپی، نیلوفر طاهرپور، مریم پناهی* صفحات 12-25

    مبحث درد از موضوعات مورد توجه رشته‌های متعدد علمی است.رشته‌های مختلفی همچون انسان‌شناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه، ادبیات، هنر و غیره در کنار رشته‌های پزشکی درد را با رویکردهای متفاوتی مورد بحث و توجه قرار داده‌اند. در میان دانشگاه‌ها و مراکز مطالعاتی فعال در حوزه درمان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از مراکز مهم و اولیه ایجاد فلوشیپ درد و پیشرفت اینترونشن‌های پیشرفته در زمینه درمان درد مزمن محسوب می‌گردد.در این بررسی نویسندگان کوشش دارند تا اطلاعات ضروری درباره نحوه شکل‌گیری و روند ایجاد این رشته را از طریق گفتگو با بنیان‌گذاران آن به دست آورده و در قالب مقاله‌ای مدون در اختیار مراکز و نهادهای مرتبط، مانند دانشگاه و انجمن درد و سایر رشته‌های نزدیک به این حوزه قرار دهند تا بر این مبنا دیدگاه و مسیر روشنی برای ایجاد تشکل‌ها و زیرمجموعه‌های خاص و پروسیجرهای پیشرفته‌تر باشد. مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی کمی کیفی است. از جمله نقایص موجود در تمام گروه‌های آموزشی بیهوشی و مراقبت‌های ویژه در کشور نقص آموزش درمان درد حاد و مزمن توسط دستیاران رشته‌ بیهوشی بود. بر این مبنا پروپوزال اولین دوره فلوشیپ چند تخصصی درد بر اساس کوریکولوم‌های اجرایی دانشگاه‌های معتبر آمریکا و اروپا، در سال 1385 تدوین شد.این پروپوزال پس از تصویب در دانشگاه شهید بهشتی و دبیرخانه شورای تخصصی و طی مراحل قانونی تایید و در سال 1386 اولین دوره فلوشیپ درد شامل 4 متخصص بیهوشی شروع شد. 

    کلیدواژگان: پزشکی درد، رشته تحصیلی درد، تاریخچه درد
  • حمیده بهاء الدینی، علیرضا آقایوسفی، سهراب عبدی زرین صفحات 26-32

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مقابله‌درمانگری بر عملکرد نبض زنان دارای استرس در روابط بین‌فردی انجام شد. روش پژوهش به‌صورت نیمه‌آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای استرس در روابط بین‌فردی که فرزند نوجوان آنها در منطقه 2 شهر قم به تحصیل اشتغال داشتند. در همین راستا توسط نمونه‌‌گیری در دسترس، 100 نفر از زنان که فرزند نوجوان آنها در سال تحصیلی 1401-1400 در مدرسه آسیه قم مشغول به تحصیل بودند، به سوالات پرسشنامه وقایع استرس‌زای زندگی مک‌کابین و تامپسون، (1996) پاسخ دادند. از این افراد 34 نفر که بیشترین نمره از این پرسشنامه را کسب کرده بودند، انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 17 نفری قرار گرفتند. در ادامه تعداد نبض هر دو گروه در سه مرحله اندازه‌گیری شد. ملاک‌های ورود به پژوهش عبارت بود از سن بین 25 تا 50 سال، تاهل و میزان تحصیلات بین پایه دهم تا دیپلم؛ ملاک‌های خروج از پژوهش عبارت بود از وجود بیماری‌های جسمی و روانی که مخل شرکت در جلسات درمانی و آموزشی باشد. گروه آزمایش در 14جلسه مقابله‌درمانگری و گروه آزمایش 14جلسه مداخله خنثی در زمینه آموزش‌های پزشکی و سلامت شرکت کردند. یافته‌های سه مرحله آزمون با روش آماری MANCOVA و توسط SPSS-26 بررسی شد. یافته‌ها نشان داد که مقابله‌درمانگری راهی مناسب برای بهبود نبض زنان دارای استرس در روابط بین‌فردی است. از همین‌رو این روش درمانی می‌تواند راهی برای بهبود عملکرد فیزیولوژیک قلب و بخصوص نبض زنان باشد.

    کلیدواژگان: استرس در روابط بین فردی، زنان، نبض، مقابله درمانگری
  • سید یاسر فروغی*، مهدیس سوری صفحات 33-41
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی فرهنگ سازمانی در بیمارستان شهید بهشتی قم در بحران کرونا است. بدین منظور، از مدل دنیسون که دارای چهار بعد مشارکتی، انطباق پذیری، سازگاری و ماموریتی استفاده شده است .

    مواد و روش‏ها

    این پژوهش از نوع مطالعه توصیفی تحلیلی می‏باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی پرسنل درمانی بیمارستان شهید بهشتی قم که در مجموع 1000 نفر می باشند که 278 نفر از آن ها با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه‏ای بود که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 97/0 تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ‏ها از نرم افزار spss و روش‏های توصیفی و استنباطی شامل همبستگی، مقایسه میانگین(T تست) و تحلیل واریانس (F تست) استفاد شد.

    یافته‏ ها

    یافته ‏های حاصل از پژوهش نشان داد، 85 درصد پاسخگویان وضعیت فرهنگ سازمانی بیمارستان را متوسط به بالا ارزیابی کردند و فرهنگ غالب بیمارستان ماموریتی بوده است، همچنین کم‏ترین امتیاز در بعد سازگاری حاصل شده است. در مجموع هر چهار بعد فرهنگ سازمانی دارای امتیاز متوسط به بالا بوده اند. که نشان از فرهنگ سازمانی مطلوب در این بیمارستان می‏باشد.

    نتیجه‏ گیری

    با توجه به اینکه ابعاد مشارکتی و سازگاری فرهنگ سازمانی امتیاز کمتری را کسب نموده ‏اند لذا پیشنهاد می‏گردد که مدیران این بیمارستان برای ارتقای فرهنگ سازمانی خود به سمت فرهنگ مشارکتی و سازگاری تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: سازگاری و ماموریتی، مشارکتی ا، نطباق پذیری، مدل دنیسون، فرهنگ سازمانی
  • سید یاسر فروغی*، آمنه سادات مومن زاده، احسان شریفی پور، مصطفی واحدیان صفحات 42-47
    مقدمه

    سکته مغزی دومین علت مرگ و میر و عامل اصلی ناتوانی‌های بلند مدت در جهان است. زمان، اهمیت حیاتی در درمان سکته مغزی دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی فاصله زمانی از لحظه ورود بیمار تا شروع درمان آنتی‌ترومبوتیک و مقایسه آن با استاندارد بین المللی در مبتلایان به سکته حاد مغزی مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید بهشتی قم در سال 1397-1396 انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی گذشته‌نگر برروی 136 بیمار بر اساس معیار ورود ابتلا به سکته حاد مغزی انجام شد. داده‎ها شامل اطلاعات دموگرافیک، زمان انجام تریاژ، زمان ویزیت متخصص طب اورژانس، زمان ویزیت متخصص نورولوژی، زمان آزمایشات، زمان انجام سی تی اسکن مغزی، زمان شروع تزریق دارو با استناد به پرونده پزشکی بیماران و با استفاده از چک لیست و با روش نمونه‌گیری در دسترس تا رسیدن به حجم نمونه‌ مورد نظر جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته‌ها

    از 136 بیمارمورد مطالعه،(53 درصد) 72نفر مرد و بیشتر بیماران (52 درصد) بالای 55 سال بودند. براساس یافته‌های پژوهش، مدت فاصله زمانی بین ورود بیمار به اورژانس تا دریافت آنتی‌ترومبوتیک 104 دقیقه محاسبه شد.ارتباط میانگین مدت زمان انجام تریاژ تا دریافت درمان ویژه معنی‌دار نبوده ولی بین میانگین مدت زمان انجام اولین ویزیت طب اورژانس، میانگین مدت زمان انجام اولین ویزیت نورولوژیست، میانگین مدت زمان انجام سی تی اسکن، میانگین مدت زمان انتقال به بخش استروک تا دریافت درمان ویژه ارتباط معناداری و همبستگی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    مدت زمان به‌دست آمده در این مطالعه در مقایسه با استاندارد نشان داد که میانگین  DTNدر این مرکز نزدیک به 60دقیقه بیشتر از زمان مطلوب می‌باشد. بنابراین با برطرف نمودن عوامل دخیل می‌توان گام موثری در برطرف نمودن این مشکل برداشت.

    کلیدواژگان: درمان آنتی ترومبوتیک، اورژانس، سکته حاد مغزی
  • فاطمه مفتخر، رضا آخوندزاده* صفحات 48-56
    زمینه و هدف

     ایجاد آرام بخشی مناسب جهت کنترل اضطراب بیمار با کمترین تغییرات همودینامیک و کمترین عوارض در بیماران تحت عملهای جراحی نسبتا طولانی ارتوپدی با بیحسی اپیدورال بسیار مهم و ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه اثر آرام بخشی دکسمدتومیدین و مورفین در عملهای جراحی شکستگی ساق پا تحت بیحسی اپیدورال می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه 80 بیمار 18 تا 60 سال با ASA: I,II پس از مانیتورینگ اولیه تحت بیحسی اپیدورال کمری قرار گرفتند. بیماران به دو گروه D -دریافت کننده دکسمدتومیدین- (N=40) و گروه M -دریافت کننده مورفین- (N=40) تقسیم شدند سپس سطح بلوک حسی و حرکتی جهت شروع عمل جراحی، طول مدت بلوک حسی و حرکتی، درجه آرامبخشی با مقیاس Modified Ramsay Sedation Scale و تغییرات همودینامیک در طول مدت عمل جراحی اندازه گیری و ثبت گردید.

    یافته ها

    گروه D نسبت به گروه M زمان رسیدن به سطح بلوک حسی و حرکتی کمتر بود (P<0/001) درجه آرام بخشی در گروه D نسبت به گروه M بالاتر بوده است (P<0.0001) ولی تغییرات همودینامیک و عوارض تنفسی بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    دکسمدتومیدین می تواند آرام بخشی مناسب و مطلوبی را با کمترین تغییرات همودینامیک در بیماران تحت تحت بیحسی اپیدورال فراهم آورد.

    کلیدواژگان: آرام بخشی، بیهوشی اپیدورال، دکسمدتومیدین، مورفین
|
  • Maryam Vosoughian, Mastaneh Dahi*, Shideh Dabir, Mohammadreza Moshari, Soudeh Tabashi, Firoozeh Madadi, Bahar Mashreghi Mohammadi Pages 4-11
    Background

    The maternal health is one of the priorities of the World Health Organization and countries around the world. In this regard, promoting physiological childbirth has always been important for health care policy makers. However, fear of pain is one of the main reasons for pregnant women to refuse a natural childbirth, while this pain can be reduced by various analgesic methods. This study is a report of our experiences in painless deliveryand the related problems and complications.

    Materials and Methods

    In this retrospective cross-sectional study,all cases of painless delivery performed over a period of seven years in Taleghani Hospital affiliated to the Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran were investigated. The data was collected from the maternity ward by a questionnaire.

    Results

    Out of 3398 pregnant women referred to the maternity ward, 421 (11%) underwent various analgesic methods for painless delivery. Out of 421 pregnant mothers, neuraxial analgesia performed in 283 cases including 208 (73%) spinal, 33 (11%) epidural and 46 (16%) combined spinal and epidural methods. Thirteen patients (4%) had labor pain despite neuraxial analgesia.

    Conclusion

    Most cases underwent spinal anesthesia. The results showed that despite a well-equipped center and appropriate facilities, a significant number of pregnant mothers did not agree with neuraxial analgesia.

    Keywords: Normal delivery, Pain Management, Spinal Analgesia, Epidural Analgesia, Complications
  • Sirus Momenzade, Payman Dadkhah, Mehrdad Taheri, Sayed Masoud Hashemi, Seyed Sajjad Razavi, Alireza Mirkhashti, Jafar Bayrami, Badie-al-zaman Radpay, Niloufar Taherpour, Maryam Panahi Pages 12-25
    Introduction

    The subject of pain is one of the topics of interest in various scientific disciplines. Various disciplines such as anthropology, sociology, philosophy, literature, art, etc. along with medical disciplines have discussed and considered pain with different approaches.Among universities and study centers active in the field of treatment, Shahid Beheshti University of Medical Sciences is one of the most important centers for the development of pain fellowships and the development of advanced interventions in the treatment of chronic pain. The aim of this study was to obtain the necessary information about how the field was formed and the process of its creation by talking to its founders and in the form of written articles to related centers and institutions, such as the University and the Pain Association and other related fields

    Materials and methods

    The present study was a mixed-method study. The data were collected in two qualitative and quantitative stages. In the quantitative stage, available litratures were reviewed using systematic search, after that expert were interviewed individually in qualitative stage. Finally, the results of the quantitative and qualitative sections are combined and reported .

    Findings

    Among the shortcomings in all anesthesia and intensive care units in the country was the lack of training in the treatment of acute and chronic pain by anesthesia assistants.

    Conclusion

    Based on this, the proposal of the first multidisciplinary pain fellowship course based on the executive curricula of prestigious American and European universities, in 2006.This proposal was approved by Shahid Beheshti University and the Secretariat of the Specialized Council and approved during the legal process. In 2007, the first pain fellowship course involving 4 anesthesiologists began.

    Keywords: history, field of study, pain medicine
  • Hamideh Bahaodini, Alireza Aghayousefi, Sohrab Abdi Zarrin Pages 26-32

    The aim of this study was to investigate the effect of coping therapy on the pulse rate of women with stress in interpersonal relationships. The method of the present study is quasi-experimental and the statistical population includes all women with stress in interpersonal relationships whose adolescent children were studying in District 2 of Qom. In this regard, by available sampling, 100 women whose adolescent children were studying in Asia School in Qom in the academic year 1401-1400, answered the questions of the Stressful Life Events Questionnaire of McCabin and Thompson (1991). Of these people, 34 people who had obtained the highest score on this questionnaire were selected and randomly assigned to two groups of 17 people. Then the pulse rate of both groups was measured in three steps. Inclusion criteria were age between 25 and 50 years, marriage, and education level between tenth grade to diploma; Exclusion criteria were the presence of physical and mental illnesses that interfere with participation in treatment and training sessions. The experimental group participated in 14 sessions of coping therapy and the experimental group participated in 14 sessions of neutral intervention in the field of medical and health education. The findings of three test stages were analyzed by ANCOVA statistical method by SPSS-26. Findings showed that coping therapy is a good way to improve the pulse rate of women with stress in interpersonal relationships. Therefore, this treatment can be used as a way to improve the physiological function of the heart, especially the pulse rate.

    Keywords: coping therapy, Pulse rate, women, stress in interpersonal relationships
  • Seyed Yaser Foroghi Ghomi *, Mahdis Souri Pages 33-41
    Background & Aim

    The main purpose of this study is to investigate the organizational culture in Shahid Beheshti Hospital in Qom. For this purpose, this study has applied the Denison model with four dimensions: involvement, adaptability, consistency, and mission. Material &

    Method

    This research is a descriptive-analytical study in which the statistical population includes all staff of Shahid Beheshti Hospital in Qom which includes a total of 1000 people, 278 of whom were selected using Morgan table and random sampling. The data collection tool was a questionnaire, the reliability of which was confirmed using Cronbach's alpha coefficient of 97/0. Data were analyzed using SPSS software, descriptive statistical methods, T, F Tests, and Correlation Tests.

    Results

    The results showed that 85% of the respondents rated the organizational culture of the hospital as moderate to high and the dominant culture of the hospital was the mission. The lowest score was obtained in terms of adaptability. In general, all four dimensions of organizational culture have a medium to the high score. This indicates a satisfactory organizational culture in this hospital.

    Conclusion

    Because of the fact that involvement and adaptability dimensions of organizational culture gained lower scores. So it is suggested that the managers of this hospital promote their organizational culture towards involvementand Adaptability culture.

    Keywords: Organizational Culture, Denison Model, Involvement, Adaptability, Consistency, Mission
  • Seyed yaser Foroghi Ghomi*, Amene Momenzadeh, Ehsan Sharifipour, Mostafa Vahedian Pages 42-47
    Introduction

    Stroke is the second leading cause of mortality and the main cause of long-term disabilities worldwide. Time is critical to the treatment of stroke. Therefore, the aim of this study was to determine the interval between the patient's arrival and the start of antithrombotic therapy (door-to-needle (DTN) compare it with the international standard DTN time in patients with acute stroke referring to Qom Shahid Beheshti Hospital in 2017-2018.

    Materials and Methods 

    This retrospective cross-sectional study was performed on 136 patients based on the inclusion criterion of incidence of acute stroke. Data including demographic data, time of triage, time of being visited by an emergency medicine specialist, a neurologist, tests schedule, time of brain CT scan, the start time of the drug injection by referring to medical records of patients, using checklist, using convenience sampling method were collected and analyzed to reach the desirable sample size.

    Findings 

    Of 136 patients studied, 72 (53%) were men and more patients (52%) were above 55 years of age. According to the findings, the time interval between the emergency room (ER) arrival and the injection of antithrombotic drugs was calculated as 104 minutes. There was no significant relationship between the average duration of the triage to the receipt of the special treatment, but a significant correlation was observed between the mean time of the first visit by the emergency medicine specialist, the average duration of the first visit by the neurologist, mean CT duration, mean duration of transfer to the stroke ward, and receipt of the special treatment.

    Conclusion

    The DTN duration of the present study was about 60 minutes longer than the optimal time. Therefore, an effective step can be taken in removing the problem by removing the contributing factors.

    Keywords: Emergency department, Antithrombotic therapy, ischemic stroke
  • Fatemeh Moftakhar, Reza Akhondzadeh* Pages 48-56
    Background

    Providing appropriate sedation to control patient anxiety with minimal hemodynamic changes and minimal complications in patients undergoing relatively long orthopedic surgery with epidural anesthesia is very important and necessary. This study aimed to compare the sedative effect of dexmedetomidine and morphine in fracture leg surgery under epidural anesthesia.

    Materials and methods

    In this study, 80 patients aged 18 to 60 years with ASA: I, II underwent lumbar epidural anesthesia after initial monitoring. Patients were divided into two groups: D - dexmedetomidine - (N = 40) and M - morphine - (N = 40). Then the sensory and motor block level to start the surgery, the duration of sensory and motor block, the degree of sedation with the Modified Ramsay Sedation Scale, and hemodynamic changes during the operation were measured and recorded.

    Results

    Group D had a shorter time to reach the sensory and motor block level than group M (P <0.001). The degree of sedation in group D was higher than in group M (P <0.0001), But there was no significant difference between hemodynamic changes and respiratory complications between the two groups.

    Conclusion

    Dexmedetomidine can provide good sedation with minimal hemodynamic changes in patients under epidural anesthesia.

    Keywords: Dexmedetomidine, Epidural Anesthesia, Morphine, Sedation