فهرست مطالب

حقوق اسلامی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1400)

فصلنامه حقوق اسلامی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابوالقاسم علیدوست، میثم محمودی سیدابادی* صفحات 7-28

    یکی از مسایل مطرح در فقه و حقوق جزا، گفت وگو از علم اجمالی به وجود عامل جنایت بین دو یا چند نفر معین است. زمانی این بحث مطرح می شود که اشخاص به طور مستقل اما همزمان، اعمالی انجام می دهند و اقدام یکی از آنها که به طور مشخص قابل تعیین نیست، جنایتی به شخص ثالث وارد می آورد. یا برخی جنایت واقع شده را مرتکب شده و برخی دیگر اقدامی نداشته اند لکن عامل جنایت اثباتا قابل تعیین نیست. فقهای امامیه در آنجا که علم اجمالی برخاسته از اقرار متهمان - یک طرف یا دو طرف نباشد قصاص را، حتی در جایی که جنایت عمدی باشد منتفی می دانند، اما پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که مسیولیت پرداخت دیه با کیست؟نوشتار حاضر با نقد و بررسی اقوال فقها درمورد مسیول پرداخت دیه در جنایت بر نفس ضمن مخالفت با قسیم انگاری قاعده قرعه و قاعده عدل و انصاف مسیله را با نگاهی خاص مورد کنکاش قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت در زمان علم اجمالی، تخییر قاضی، تنصیف، قرعه، قاعده عدل و انصاف، اصل برائت
  • اکبر نجم*، سید عباس موسویان، محمدعلی خادمی کوشا صفحات 29-54

    با افزایش بی رویه قیمت املاک و مسکن در شهرها، عامه مردم قدرت خرید این نیاز اساسی خود را از دست دادند و در این راستا پیش فروش و پیش خرید مسکن رواج یافت زیرا ازسویی عامه مردم با پیش خرید و پرداخت قسطی ثمن معامله می توانستند خانه دار شوند و ازسوی دیگر انبوه سازان توان تهیه نقدینگی و تکمیل پروژه های خود را دارا می شدند اما آن چه سبب چالش در این فرض می شود این است که اولا نزدیک ترین عنوان معاملی برای این نوع از معاملات بیع سلف بوده و ازسویی معلوم بودن مبیع در این بیع سلف شرط بوده، درحالی که معلوم بودن مورد معامله در این بیع (واحد ساخته نشده) دچار چالش هایی است و ازسوی دیگر ازسوی مشهور فقهای امامیه دادن تمامی ثمن در مجلس عقد در بیع سلف شرط می باشد و درصورت تخطی از آن معامله مذکور باطل خواهد بود. حال سوال اصلی این است که آیا می توان با در نظر گرفتن هنجارهای فقهی دو چالش فوق را حل نموده و ادعای صحت تطبیق این نوع از معاملات بر بیع سلف را مطرح نمود؟ مقاله حاضر که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش در آمده ازسویی نزدیک ترین عنوان معاملی با پیش فروش ساختمان را بیع سلف می داند و ازسویی دیگر مبیع در آن را از دید عرف و معیار های تعریف شده در فقه معین دانسته و اشتراط قبض تمامی ثمن در مجلس عقد را لازم نمی داند و درنتیجه معاملات پیش فروش به صورت تقسیط صحیح است.

    کلیدواژگان: بیع سلم، پیش فروش، قبض، اجماع، ثمن
  • محسن اسماعیلی، مهدی نریمان پور* صفحات 55-78
    عدول از فسخ قرارداد عبارت است از اینکه یکی از متعاقدین یا هر دو یا شخص ثالثی بعد از اینکه قرارداد را به نحو تام فسخ کرده اند، با نادیده گرفتن فسخ و رجوع به قرارداد، قرارداد را احیا می کنند و این در صورتی محقق می شود که فسخ به طرف قرارداد اعلام شده باشد. پژوهش حاضر با روش تحلیلی - توصیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای، بر آن است تا ضمن تحلیل مفهوم عدول از فسخ قرارداد، میزان اعتبار آن را ازنظر فقهی و حقوقی موردبررسی و مداقه قرار دهد. به نظر می رسد عدول از فسخ قرارداد با مبانی فقهی و حقوقی سازگاری ندارد. زوال حیات قرارداد، فقدان نصوص قانونی، اکل مال به باطل، قاعده الناس مسلطون علی الناس و اختلال نظام و قاعده لاحرج، ازجمله ادله ای هستند که عدول از فسخ قرارداد را در نظام فقهی و حقوقی ما ناممکن می سازد؛ مگر اینکه عدول از فسخ قرارداد در ضمن قرارداد شرط شده باشد.
    کلیدواژگان: عدول، فسخ، قرارداد، اعلام، شرط
  • محمد صالحی مازندرانی* صفحات 79-101
    بموجب ماده 691 ق.م "ضمان دینی که هنوز سبب آن ایجاد نشده است باطل است".حقوقدانان به تبعیت از فقیهان در تفسیر آن به تکاپو افتادند.با توجه به ضرورتهای زندگی و امور مرسوم در ضمانتها و وثیقه ها ،که غالبا قبل از استقرار دین صورت می گیرد، محتاطانه سعی کردند به تبعیت از برخی فقیهان واژه سبب را در غیر از معنای حقیقی اش،یعنی مقتضی،حمل کنند تا سنت متعارف هماهنگ با مقررات قانونی گردد.اگرچه عرف و عادت مسلم موجود تا حدی می تواند قاطع اختلاف باشد ولی از آنجایی که این اختلاف در فقه حل نشده ، مفاد قانون مدنی در هاله ای از ابهام است ،و نصوص شرعی هم ساکت است،بموجب اصل 167 قانون اساسی بایسته است حکم مسیله بر اساس موازین فقهی مشخص گردد. نتیجه پژوهش، با توجه به قواعد و اصول فقهی حقوقی و همچنین جمع میان مفهوم م 691 و منطوق م 697، بیانگر این است که ، ضمانت از دین آینده محقق الحصول بنظر عرف صحیح بوده و میان ضمانت دین آینده و موجود بالفعل موازنه برقرار است. و اصرار بر بطلان ضمانت از دین آینده ممکن الحصول، با توجه به تبدیل شدن آن به عنوان یک ضروت اجتماعی ، موجب می گردد تا موجب اختلال نظام گردد
    کلیدواژگان: ضمان، ضمانت، دین، دین آینده، دین موجود، دین محتمل
  • محمد جلالی*، پدرام امیریان صفحات 103-123
    خصوصی سازی معمولا به برنامه ای اقتصادی در جهت کاهش تصدی دولت بر بنگاه ها ، اطلاق می شود. با گذشت 4 دهه از آغاز این پروژه در جهان، منطق خصوصی سازی، تنها در کاهش تصدی های دولتی بر بنگاه ها متوقف نمانده و مرزهای صلاحیت های دولت در تصدی و توزیع کالا و خدمات عمومی را نیز درنوردیده است. در ایران، در اواخر دهه 60 خورشیدی، خصوصی سازی، وارد برنامه های توسعه اقتصادی کشور شد و با تفسیر اصل 44 قانون اساسی در نیمه دهه 80، این برنامه شتابی معنادار یافت. فارغ از تفاوت در امواج خصوصی سازی، آمارها نشان از انحرافی بزرگ در کارنامه خصوصی سازی در ایران دارد. سهم اندک بخش خصوصی از یک سو و سهم بالای نهادهای حاکمیتی در اختصاص واگذاری ها به خود، گویای این انحراف است. در برابر این پرسش که دلیل این انحراف چیست، دو ادعا وجود دارد. یک ادعا، انحراف را در مرحله اجرا می داند و ادعایی دیگر، این انحراف را ناشی از پشتیبانی حقوقی دولت در سطح قاعده گذاری از جمله تفسیر قانون اساسی و تصویب برخی قوانین عادی و مقررات دولتی. تحلیل حقوقی هر یک از این دو ادعا، روشن می سازد که سهم اندک بخش خصوصی در جریان تجربه خصوصی سازی در ایران، بیش از آن که انحراف درمرحله اجرا باشد، محصول حمایت حقوقی کلان به نفع سهم بری منتفعان اصلی خصوصی سازی بوده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، قانون اساسی، نهادهای حاکمیتی، دولت قاعده گذار، هنجارهای حقوقی
  • محمدامین بزرگمهر*، حسین صابری صفحات 125-146
    اصل تغلیظ دیه قتل در ماه های حرام مورد اتفاق فقهای اسلامی است، اما در خصوص دامنه شمول آن نسبت به تمامی انواع قتل و نیز نسبت به جنایات مادون قتل اختلاف نظراتی وجود دارد که قانون مجازات اسلامی در این خصوص، نظریه تعمیم تغلیظ دیه بر همه اقسام قتل را مورد پذیرش قرار داده است. پرسش اصلی در خصوص این اقدام قانونگذار، آن است که «آیا از منظر فقه امامیه، حکم تغلیظ دیه در ماه های حرام شامل تمامی انواع قتل می گردد یا اینکه به قتل های عمد محدود است؟». تحقیق حاضر با هدف بیان مستندات فقهی و حقوقی مساله جهت استفاده نهاد قانونگذاری در اصلاح قوانین موضوعه انجام شده است؛ با ابتنای بر این فرضیه که «تغلیظ دیه از منظر فقهی تنها به قتل های عمدی اختصاص دارد». بررسی نظرات موافقان و مخالفان تعمیم حکم تغلیظ دیه بر همه اقسام قتل نشان داد که دیدگاه اختصاص تغلیظ دیه به قتل های عمد مستند به دلایل فقهی و حقوقی شایان توجه بوده و از طرف دیگر، در جوامع امروزی که با ماه های حرام بیگانه تر هستند، کارآمدتر از نظریه تعمیم می باشد. بر این اساس، رویکرد قانون مجازات اسلامی ایران در پذیرش نظریه تعمیم، به لحاظ فراتقنینی مورد انتقاد به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: _ تغلیظ دیه، ماه حرام، تغلیظ دیه قتل عمد، تغلیظ دیه قتل غیرعمد، قتل شبه عمد، قتل خطای محض، _ فقه امامیه
  • محسن شریفی* صفحات 147-173
    ضوابط حاکم بر تعدد جرم به عنوان یکی از موجبات فردی کردن کیفر، از آغاز نهضت قانون گذاری ایران تا به امروز، همواره دست خوش تحولاتی در گستره ی مصداق ها و نحوه ی تعیین و اجرای مجازات شده است. آخرین دگرگونی صورت گرفته در این زمینه ، به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 23/2/1399 برمی گردد که کوشش نموده در پرتو پاره ای از نوآوری ها و نیز بازگشت به برخی از معیارهای مندرج در مقرره های پیشین ازجمله قانون مجازات عمومی مصوب 1352، نارسایی های مرتبط با جرم های تعزیری را فرونهد. حسب یافته های تحقیق که روش آن توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات اش کتاب خانه ای است، سویه ی اتخاذشده، از بعدهایی نظیر وانهادن سیاست سخت گیرانه ی تجمیع مجازات جرم های درجه هفت و هشت، اجراشده تلقی کردن مجازات اشد مندرج در دادنامه در صورت برخورداری از تعلیق، آزادی مشروط و عفو موجه و از دیگر بعدها مانند عدم نسخ مصداق های خاص قانونی که بدون داشتن حکمتی ویژه، طریق دیگری غیر از مقررات عام را برای تعیین مجازات جرم های متعدد برگزیده اند و سکوت درباره ی چگونگی تعیین مجازات به هنگام وقوع توامان تعدد و تکرار جرم، ناموجه می نماید
    کلیدواژگان: تعدد مادی جرم، جرم های مختلف، جرم های غیر مختلف، تعیین مجازات
  • عبدالله عابدینی* صفحات 175-204
    در راستای فرایند الحاق ایران به «کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرایم سازمان یافته بین المللی» موسوم به کنوانسیون پالرمو و «کنوانسیون بین المللی در مورد سرکوب تامین مالی تروریسم»، شورای نگهبان در میان سایر ایرادات وارده، دو ایراد اصلی در خصوص عدم الحاق به دو سند مزبور مطرح کرده است: 1- نگرانی از بسته شدن منافذ دور زدن تحریم های ایالات متحده؛ و 2- ایجاد مانع بر سر کمک به گروه های مقاومت. با توجه به مفاد مشترک هر دو کنوانسیون مبنی بر انجام تعهدات بر اساس موازین داخلی دولت عضو، به نظر می رسد دلیلی برای نگرانی در خصوص مورد دوم وجود نداشته باشد. اما در هر حال، مورد نخست می تواند با توجه به درخواست اطلاعات مالی، بانکی و غیرمالی و غیربانکی، محل تامل باشد. در این نوشتار ضمن بررسی حق شرط های دولت های دیگر به این دو سند، در پرتو موازین حقوق بین الملل، به تجزیه و تحلیل ایرادات شورای نگهبان بر حق شرط های پیشنهادی بر دو کنوانسیون می پردازیم. نتیجه گیری مباحث آن است که نگرانی های مطرح شده در خصوص الحاق به کنوانسیون ها بر مبنای ایرادات وارده، در پرتو اصول و قواعد حقوق بین الملل قابل رفع هستند.
    کلیدواژگان: _ پالرمو، CFT، اصل حق تعیین سرنوشت، تحریم یکجانبه، _ شورای نگهبان
  • سید موسی موسوی*، جواد حبیبی تبار صفحات 205-222
    بر اساس فقه امامیه و حقوق اسلامی هر جنایتی بر عضو کسی مستلزم ضمان است و هر ضمانی که میزان آن را شرع مشخص نکرده باشد ارش است. یکی از جنایت های دارای ضمان، ازاله بکارت توسط غیر شوهر است. ازاله بکارت جزء جنایاتی است که شرع میزان آن را مشخص نکرده است و از طریق مقاربت جنسی و غیر آن می تواند صورت بگیرد که به ضمان آن ارش البکاره اطلاق می شود. سوالی که مطرح می شود این است که در زنای به عنف و زنای مطاوعی ارش البکاره ثابت می شود یا خیر؟ درخصوص تحقق ارش البکاره در هریک از انواع سفاح یا اکتفا به مهرالمثل، دو دیدگاه مطرح است. این مقاله ضمن بررسی این دیدگاه ها و ادله آنها با روش تحلیلی به این نظریه رسیده است که هم در زنای به عنف و هم در زنای مطاوعی، ارش البکاره ثابت است. عمده دلیل برای تحقق ارش البکاره در زنای به عنف تمسک به قاعده «تعدد الاسباب یوجب تعدد المسببات» است و مستند قول در زنای مطاوعی برای تحقق ارش البکاره، قاعده ای در ضمان است که می گوید: رضایت بر جنایت مستلزم رفع مسیولیت از جانی نمی شود.همچنین با بررسی قوانین جمهوری اسلامی ایران درخصوص تعلق ارش البکاره و اکتفا به مهرالمثل در ازاله بکارت ناشی از زنا، به دست آمد در برخی موارد تنافی بین مواد قانونی وجود دارد که نیازمند بازنگری است.
    کلیدواژگان: ارش، بکارت، ازاله، زنا، فقه، حقوق، مهرالمثل
  • اعظم بدری منش*، سعید معیدفر، محمدجعفر حبیب زاده، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 223-251

    با توجه به ویژگی های جسمی و روحی خاص زنان و منشا و ماهیت متفاوت جرم در آنان، ملاحظات خاصی نیز در مجازات آنان بایستی لحاظ گردد. منشا این ملاحظات باید در کیفرگذاری مشخص گردد، اما عدم تمایز جنسیتی در کیفرگذاری جرایم تعزیری، نشانگر این است که ضرورت این موضوع برای قانونگذاران روشن نشده است. لذا مساله پیش رو آن است که چگونه می توان ضرورت کیفرگذاری جنسیتی را در جرایم تعزیری تبیین نمود. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که اطلاعات آن از متون فقهی و حقوقی جمع آوری شده است. در بررسی های فقهی، با وجود قاعده مصلحت در اسلام و رویکرد حمایتی- تسهیلی شارع نسبت به زنان در حدود، رویکرد جنسیتی در کیفرگذاری تعزیری مورد تاکید قرار می گیرد. همچنین در جرایم تعزیری با توجه به قاعده فقهی «التعزیر بما یراه الحاکم» به حاکم این اختیار داده می شود که اقدام به کیفرگذاری جنسیتی کند. بررسی های حقوقی نیز نشان می دهند که نه تنها اصول و اهداف مجازات با رویکرد جنسیتی مغایرتی ندارند، بلکه بیانگر الزام کیفرگذاری جنسیتی نیز هستند. بدین صورت که اصول فردی کردن و تناسب مجازات به روشنی ضرورت توجه به جنسیت بزهکار را نشان می دهند. همچنین اهداف مجازات نیز بر این ضرورت تاکید دارند زیرا زنان نسبت به مردان با میزان کمتری از مجازات یا حتی نوع متفاوتی از آن به همان اهداف کیفری خواهند رسید. بنابراین علاوه بر اینکه منابع فقهی و حقوقی برای ملاحظات جنسیتی در کیفرگذاری جرایم تعزیری دارای بستری مناسب هستند، ضرورت نیاز به کیفرگذاری جنسیتی نیز در آنها احساس می گردد.

    کلیدواژگان: کیفرگذاری، جرایم تعزیری، جنسیت
  • عبدالرضا علیزاده، محمود زمانی*، یدالله دادگر صفحات 253-282

    اصول اخلاقی، ارزش های بنیادینی هستند که بر پایه شناخت هنجارها و اعتقادات، مورد قبول اکثریت جامعه واقع شوند. منظور از اصول اخلاقی، اصولی چون: حسن نیت، صداقت، تعهد به همکاری، عدم تدلیس و فریب، انصاف، عدالت، وفای به عهد و عدم تبعیض است. کارایی اقتصادی قرارداد به طور موثری، تابع نمود رفتار اخلاقی است زیرا رفتارهای اخلاقی، تضمین های درونی هستند که با ایجاد اعتماد، جلوگیری از فرصت طلبی و التزام بهینه به تعهد، موجب مطلوبیت، کاهش هزینه مبادله، بیشینه کردن ثروت، کارایی و رفاه کل می شوند. توسل به اخذ تضامین قراردادی، اتخاذ استراتژی متقابل که بعضا مخالف انگیزه های اولیه انعقاد قرارداد است و تلاش برای کسب اطلاعات بیشتر برای مقابله با فرصت طلبی طرف دیگر و درج شروط صریح حقوقی در قرارداد بسیار هزینه بر است. بنظر می رسد درج شروط صریح غیر حقوقی مانند الزام به رعایت اصول اخلاقی برای جلوگیری از رفتار فرصت طلبانه، ابزاری برای درونی کردن هزینه ها تلقی و در نتیجه این نوع تمهیدات، کاهش هزینه معاملاتی و افزایش کارآیی قرارداد را به دنبال دارد.رعایت اصول اخلاقی در قراردادها و پایبندی به این اصول، می تواند ازطریق کاهش موارد استناد به فسخ قرارداد، نقض تعهد، مذاکره مجدد، تعدیل قرارداد، خطراخلاقی و انتخاب نامساعد، به کارایی قراردادها بیانجامد. استناد به اصول اخلاقی بدون ملاحظه مطلوبیت در مبادله، به عنوان نقطه همخوانی عدالت و کارایی، مخدوش نمودن عدالت معاوضی است زیرا قراردادی که فاقد کارایی اقتصادی باشد عادلانه هم نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، تحلیل اقتصادی، قرارداد، کارایی، مطلوبیت
|
  • Abolghasem Alidoust, Meisam Mahmoodi Seyedabadi * Pages 7-28

    One of the most complex topics in jurisprudence and criminal law is the discussion of the general knowledge of the existence of a crime agent between two or more individuals. It is argued when individuals act independently but simultaneously, similar acts are committed, and the action of one of them, which is not clearly identifiable, commits a crime to a third party. Or they have committed some crimes and others have not acted but the cause of the crime is not definitively established. The Imamiyya jurisprudents suppose that the issue of retribution is ruled out, even where it is a deliberate crime, but the question here is who is responsible for paying the blood money? The present article examines the jurisprudence of the person responsible for the payment of blood money in the crime of killing a person, with a particular view of the issue of equity and the rule of fairness and equity.

    Keywords: Overview, Judge Delay, multiplex, Lottery, Rule of Fairness, Principle of Delinquency
  • mohammad salehimazandarani Pages 29-54

    According to Article 691 of the civil law, "dayn guarantees that have not yet been established are invalid." The jurists, following the jurists, tried to interpret them. Due to the establishment of dayn. they carefully tried to follow the word "cause" in addition to some jurists, in addition to its true meaning, that is, appropriate, so that the conventional tradition would be in accordance with the legal regulations. Although the existing custom and custom can be somewhat decisive, since this dispute is not resolved in jurisprudence and law, and the fegh is silent, according to Article 167 of the Constitution, the ruling must be determined on the basis of fegh standards. The results of the research, according to the rules and principles of legal jurisprudence, as well as the combination between the concept of M691 and M697, indicate that the guarantee of the future dayn of the researcher is considered correct and there is a balance between the guarantee of the future dayn and the actual existence.And insisting on the invalidation of the guarantee of the possible future dayn of the product, given that it has become a social necessity, causes the system to be disrupted.

    Keywords: Guarantee, dayn, Future dayn, Existing dayn, Probable dayn
  • Mohsen Esmaeili, Mahdi Narimanpour * Pages 55-78
    Deviation from the termination of the contract means that one of the contractors or both, after having terminated the contract in its entirety, renew the contract by ignoring the termination and referring to the contract. And this is possible if the will to terminate has been announced to the contracting party.The present study, with an analytical-descriptive method and citing library sources, intends to analyze the concept of deviation from the termination of the contract and examine its validity from a jurisprudential and legal point of view.It seems that deviating from the termination of the contract is not compatible with jurisprudential and legal principles; And based on various reasons, the promise of not being allowed to deviate from the termination of the contract is justified.However, there is no legal or legal prohibition on the permission to deviate from termination: deviation from termination if there is no objection and the condition of deviation from termination during the contract.
    Keywords: Revocation, Termination, Contract, declaration, condition
  • Mohammad Salehimazandarani * Pages 79-101
    According to Article 691 of the civil law, "dayn guarantees that have not yet been established are invalid." The jurists, following the jurists, tried to interpret them. Due to the establishment of dayn.they carefully tried to follow the word "cause" in addition to some jurists, in addition to its true meaning, that is, appropriate, so that the conventional tradition would be in accordance with the legal regulations. Although the existing custom and custom can be somewhat decisive, since this dispute is not resolved in jurisprudence and law, and the fegh is silent, according to Article 167 of the Constitution, the ruling must be determined on the basis of fegh standards. The results of the research, according to the rules and principles of legal jurisprudence, as well as the combination between the concept of M691 and M697, indicate that the guarantee of the future dayn of the researcher is considered correct and there is a balance between the guarantee of the future dayn and the actual existence.And insisting on the invalidation of the guarantee of the possible future dayn of the product, given that it has become a social necessity, causes the system to be disrupted.
    Keywords: guarantee, dayn, Future dayn, Existing dayn, Probable dayn
  • Mohammad Jalali *, Pedram Amirian Pages 103-123
    Privatization usually refers to economic programs to reduce government ownership of enterprises. Four decades after the start of this project in the world, the logic of privatization has not stopped only in reducing government holdings of enterprises and has also crossed the boundaries of government competencies in holding and distributing public goods and services.In Iran, in the late 1960s, privatization entered the country's economic development programs, and with the interpretation of Article 44 of the Constitution in the mid-1980s, this program gained significant momentum. Regardless of the difference in the waves of privatization, the statistics show a large deviation in the record of privatization in Iran. The small share of the private sector on the one hand and the high share of government institutions in the allocation of divestitures on the other hand indicate this deviation. Against the question of what is the reason for this deviation, there are two claims. One claim considers the deviation in the implementation phase, and another claims that this deviation stems from the government's legal support at the legislative level, including the interpretation of the constitution and the enactment of some ordinary government laws and regulations. The legal analysis of each of these two claims makes it clear that the small share of the private sector in the experience of privatization in Iran has been the product of large-scale legal protection in favor of the main beneficiaries of privatization, rather than a deviation in implementation.
    Keywords: privatization, Constitution, Governing Institutions, Regulatory Government, Legal Norms
  • Mohammadamin Bozorgmehr *, Hossein Saberi Pages 125-146
    The condensed wergild for murder in the sacred months was unanimously in the opinion of Islamic Jurisprudents, but the scope of it to all kinds of murder and the crimes infrared murder is differences in opinions that in this regard, generalized theory of condensed wergild for all kind of killing is accepted in the IPC. The main question about this legislative measure, it is “from the perspective of jurisprudence, whether condensed wergild sentence contains all sorts of murder is forbidden months or is limited to intentional murder". This research is done to arriving objective juridical and legal documentation for legislative in reforming Acts and with the assumption that the "condensed wergild in jurisprudence is dedicated only to intentional murder". Evaluate the pros and cons reasons of generalized judgment of condensed wergild on all kinds of killing showed the view of devoting the concentration of wergild to premeditated murders documented for jurisprudential and legal reasons is noteworthy and, on the other hand, is more effective than the generalized theory in today's societies, which are more alien to the forbidden months. Accordingly, the approach of the Islamic Penal Code of Iran in accepting the theory of generalization seems to be criticized, from a supra-legal point of view.
    Keywords: _ Condensed wergild, forbidden month, condensed wergild in murder, condensed wergild in manslaughter, _ Pseudo-intentional murder, murder of pure error, _ Imamie jurisprudence
  • Mohsen Sharifi * Pages 147-173
    Criteria for multiple offenses as one of the causes of individualization of punishment, From the beginning of the Iranian legislative movement until today, it has undergone several changes in the scope of cases and the manner of determining and enforcing punishment. The latest change in this area, it refers to the law on reducing the punishment of taimprison which has tried in the light of some innovations and return to some of the criteria contained in previous regulations, including the General Penal Code adopted in 1352, eliminate the shortcomings associated with ta'zir crimes. According to the research findings, the method of which is descriptive-analytical and the data collection tool is library, approach adopted, from such dimensions as abandoning the strict policy of aggregation of punishments for seventh and eighth degree crimes Considered the most severe punishment stated in the lawsuit if suspended, parole and pardon, it is justified. And from other dimensions, such as not copying specific legal cases who, without any special wisdom, have chosen a method other than the general rules for determining the punishment of various crimes, and silence on how to determine punishment when both the crime and the recurrence of the crime occur is unjustified.
    Keywords: Material Multiplicity of Crime, Different crimes, Non-Differential Crimes, Determining the punishment
  • Abdollah Abedini * Pages 175-204
    In the process of Iran's accession to the United Nations Convention against Transnational Organized Crime, known as the Palermo Convention (hereinafter the Palermo Convention) and the International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism (hereinafter the CFT Convention), the Guardian Council has, among the others, two objections regarding the non-accession to the two instruments. First, concerns about potential impediments on the circumvention the United States sanctions and second, obstructing assistance to resistance groups. Given the common provisions of both Conventions on the fulfilment of obligations under the domestic standards of the Member State, there seems to be no reason to worry about them. In this article, while examining the reservation of other States to these instruments, it will be analysed in light of international law rules the Guardian Council's objections to the proposed reservation to the Conventions. The conclusion is that the concerns raised about accession to the conventions can be eliminated in the light of the principles and rules of international law based on the objections raised.
    Keywords: _ Palermo Convention, CFT, Principle of right to self-determination, Unilateral Sanctions, _ Guardian Council'
  • Azam Badrimanesh *, Saeed Moidfar, MohamadJafar Habibzadeh, Tooba Shakeri Golpaiegany Pages 223-251

    Specific physical and emotional characteristics and the different origins of crime in women require considerations for them in punishment, which must be specified in admiration, but the lack of gender segregation in the abusive use of crimes against taqsiry indicates that the necessity of this issue for lawmakers is not clear. So the question is how can we explain the necessity of gender rebellion in ta'zir crimes?The method used in this research is a library that was compiled by studying jurisprudential texts and legal texts. In jurisprudential sources, referring to the dignity of women in Islam, the need to pay attention to the preservation of the value of women in all aspects, including obedience, is expressed. On the other hand, in the Islamic Penal Code, several discounts have been made on the amount and type of punishment for offender women. In addition, criminal offenses also have the legal capacity of a gender approach, so that the legislator takes gender stricture according to the physical, psychological and social characteristics of women and the grounds for committing them.An overview of the principles of punishment also clarifies that, in all the principles, consideration of gender considerations is inappropriate, and it is also inconsistent to have a gender-based approach to punitive purposes. Because women will have the same criminal purpose than men with fewer penalties or even different types of punishment. Because women will have the same criminal purpose than men with fewer penalties or even different types of punishment.

    Keywords: Punishment, Tazir Crime, Gender
  • Abdorreza Alizadeh, Mahmoud Zamani *, Yadollah Dadgar Pages 253-282

    Morals are the fundamental values on which majority of a community are agreed based on norms and beliefs. Morals are principles such as: good faith, honesty, commitment to cooperation, lack of deception, fairness, justice, loyalty and non-discrimination. Ethics is inner which leads to utility, reduction of transaction cost, wealth maximization, efficiency and welfare by building trust, averting opportunism and, optimized commitment to obligation. It would be too expensive to apply for a contractual guarantee; to adopt a mutual strategy, which is sometimes against the initial incentives of conclusion, and an effort to gather more information in order to prevent the other party's opportunism. It seems that including explicit non-law clauses, such as duty of respecting morals in order to prevent opportunism, is not only regarded as a means of internalizing the costs and but also as a sequel of such measures, it comes with fall in transaction costs and rise in contract efficiency. Adhering to morals in contracts and adhering to them can lead to contract performance by reducing contract termination, breach of commitment, renegotiation, contract adjustment, moral hazard and adverse selection. Without consideration of the utility of exchange, as a cross between justice and efficiency, the commutative justice will be violated, because the inefficient contract, won't be fair either.

    Keywords: Morals, Economic Analysis, Contract, Efficiency, Utility