فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 129، فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 129، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهرام قاسمپور، سعید گرگین*، رسول قربانی صفحات 1-8

    تورهای گوشگیر گاهی در اثر طوفان های دریایی، پاره شدن به وسیله مانع سخت یا عدم کشف منطقه تورریزی از سوی صیادان، در دریا رها یا گم می شوند. در این مطالعه، اطلاعات مربوط به فراوانی تورهای صیادی سرگردان از طریق گشت های میدانی و نیز اطلاعات پرسش نامه ای از فصل بهار لغایت زمستان 1399 جمع آوری گردید. تعداد 88465 رشته تور سرگردان در سواحل استان گلستان کشف و ضبط گردید. نتایج نشان داد که 2/78 درصد از تورهای کشف شده مربوط به تورهای صید ماهی سفید، کپور و کلمه، 4/10 درصد مربوط به تورهای ماهیان خاویاری و 4/11 درصد به تورهای پره و سایر تورهای صیادی بودند. از بین صیادان مصاحبه شونده، 2/49 درصد آنها معتقد بودند که 10 تا 20 درصد از تورهای فرسوده، در دریا گم می شود و حدود 6 درصد افراد معتقدند، بیش از 40 درصد تورها، گم می شود. در بررسی علل گم شدن تورهای صیادی در آب دریا، 52 درصد افراد معتقد بودند که تورهای صیادی، به سرقت می رود. به عبارتی، عوامل انسانی یکی از دلایل عمده ناپدید شدن تور می باشد. 2/25 درصد از افراد، امواج شدید آب و 3/15 درصد از صیادان، پارگی در اثر پره های قایق، 3/6 درصد عدم امکان یافتن محل تور و 2/1 درصد سایر عوامل نظیر پوسیدگی تورها، عامل گم شدن تورهای گوشگیر می دانند.

    کلیدواژگان: تورهای گوشگیر سرگردان، دریای خزر، استان گلستان
  • حسین هوشمند، مینا آهنگرزاده*، آیه سادات صدر، سمیرا ناظم رعایا، مسعود قربانپور، تکاور محمدیان، شاپور کاکولکی، اشکان اژدری صفحات 9-21

    بیماری های باکتریایی چالش بزرگ پیش روی توسعه صنعت آبزی پروری هستند و به عنوان یک هشدار برای پرورش دهندگان محسوب می شوند. بیماری ویبریوز ناشی از باکتری های جنس ویبریو به ویژه Vibrio alginolyticus در مناطق گرم و معتدله است که هر ساله خسارت سنگینی به اقتصاد تولید ماهیان دریایی وارد می کنند. هدف از تحقیق حاضر، جداسازی و شناسایی این باکتری از ماهیان دریایی پرورشی دارای علایم سپتی سمی باکتریایی در مزارع استان های جنوبی کشور بود. در مجموع، تعداد 130 قطعه ماهی نمونه برداری و جداسازی نمونه های باکتریایی به روش معمول انجام شد. جدایه ها از نظر ویژگی های بیوشیمیایی و مولکولی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن های 16 S rRNA و Collagenase به ترتیب جهت شناسایی جنس Vibrio و گونه alginolyticus V. به روش واکنش زنجیره پلیمراز مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی مولکولی نشان داد، تعداد 109 جدایه از 119 جدایه مظنون به جنس ویبریو، به عنوان جنس ویبریو تایید شدند. همچنین از این تعداد، 48 جدایه متعلق به گونه V. alginolyticus  بود. نتیجه گیری می شود که علت بیش 44 درصد از موارد ویبریوز، ناشی از آلودگی با V. alginolyticus است. همچنین از تعداد 250 قطعه بچه ماهی باس دریایی جهت آزمایشات تعیین LD50 استفاده گردید و کمترین LD50 محاسبه شده برای جدایه ها ویبریو آلجینولیتیکوس، معادلfish/CFU  108 × 83/1  محاسبه گردید. نتایج نشان دهنده نقش قابل ملاحظه ویبریوز و درصد بالای حضور گونه V. alginolyticus در سپتی سمی باکتریایی در ماهیان مورد بررسی بود.

    کلیدواژگان: ماهیان دریایی پرورشی، ویبریوز، Vibrio alginolyticus، واکنش زنجیره ای پلیمراز، LD50
  • رضوان موسوی ندوشن*، منیر غیاث آبادی صفحات 23-34

    کرم های پیکانی، کرم هایی نیرومند و مزوزیوپلانکتون های شکارچی هستند که اغلب از سایر گروه های غالب و فراوان زیوپلانکتونی، به ویژه کوپه پودها و اپندیکولارین ها تغذیه می کنند. بنابراین، در زنجیره غدایی پلاژیک به ویژه در زیستگاه های نریتیک دریاها و اقیانوس های جهان، به عنوان مهم ترین گروه جمعیت مزوزیوپلانکتونی محسوب می شوند. نظر به اهمیت اکولوژیک، تجاری، افتصادی و شیلاتی آبهای ساحلی- مصبی شمال بوشهر، هدف از اجرای این تحقیق شناسایی، معرفی و تعیین الگوی حاکم بر پراکنش گونه های کرم های پیکانی آبهای خلیج فارس با تاکید بر آبهای منطقه مورد نظر قرار داده شد. نمونه برداری در روزهای میانی و پایانی هر فصل، در خور فراکه، سه نقطه از محدوده مصب شیف ، ایستگاه دریایی و مصب لشکر صورت گرفت و در کلیه زمان های نمونه برداری، عمق محل نمونه برداری، عمق شفافیت و پارامترهای فیزیکی درجه حرارت، pH، و شوری اندازه گیری شدند. در نهایت در منطقه، چهار گونه کرم پیکانی، Flaccisagitta enflata، Aidanosagitta neglecta، Aidanosagitta regularis و Zonosagitta pulchra، به ترتیب با فراوانی نسبی 56/56%، 42/29%،  25/11%  و 78/2% شناسایی گردیدند. برای دو گونهF. enflata  وA. regularis ، الگوی پراکنش مکانی و زمانی مشابه بود و حداکثر تراکم در فصل سرد و در ایستگاه دریا مشخص گردید. حداکثر تراکم برای گونه های A. neglecta و  pulchra Z.  در تابستان و ایستگاه های ساحلی و کم عمق مصب شیف مشاهده و ثبت گردید. بر اساس آزمون dbRDA[1]، مشخص گردید که از میان عوامل محیطی مورد مطالعه، عمق محل نمونه برداری بر پراکنش گونه هایF. enflata  وA. regularis تاثیر مثبت و شوری تاثیر معکوس دارد. همچنین نتایج حاصل از آنالیز dbRDA نشان داد که عمق محل زیستگاه تاثیر منفی بر الگوی پراکنش neglecta A. و درجه حرارت تاثیر مثبت بر الگوی پراکنش  pulchra Z. دارد.

    کلیدواژگان: مزوزئوپلانکتون، کرم های پیکانی، الگوی پراکنش، توالی زمانی، خلیج فارس فارس
  • محمد طرفی، ابراهیم رجب زاده قطرمی*، حمید محمدی آزرم صفحات 35-46

    در تحقیق حاضر شاخص های رشد، ترکیب بدن و آنزیم های گوارشی ماهی جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio) در سیستم بیوفلاک با تراکم های مختلف پرورشی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، 825 بچه ماهی کپور معمولی (2/1±17 گرم) به طور تصادفی در 5 تیمار (3 تکرار) و تعداد 15 تانک فایبرگلاس200 لیتری در آزمایشگاه دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل شدند. تعداد 25 عدد ماهی در تانک (12/2 کیلوگرم در متر مکعب) همراه با تعویض آب (شاهد) و نیز 25 عدد (12/2،D25)، 50 عدد (24/4،D50)، 75 عدد (37/6،D75) و 100 عدد ماهی (5/8،D100) کیلوگرم در متر مکعب در تانک به عنوان تیمارهای بیوفلاک ذخیره شدند. دوره نوری شامل تناوب12 ساعت روشنایی و تاریکی و طول دوره آزمایش 40 روز بود. تیمار شاهد و سایر تیمارهای آزمایشی به ترتیب، با جیره غذایی تجاری حاوی 35 درصد پروتیین و 25 درصد پروتیین به صورت دستی، سه بار در روز و به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. مقدار پارامترهای اکسیژن محلول، دما، pH و شوری در سیستم بیوفلاک با تیمار شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (05/0>p). شاخص های BFV یا حجم بیوفلاک و TSS یا کل ذرات معلق در تیمارهای بیوفلاک در مقایسه با شاهد مقدار بالاتری داشتند (05/0>P). در سیستم بیوفلاک میزان نیتریت و  نیتروژن کل آمونیاکی در تیمارهای بیوفلاک در مقایسه با تیمار شاهد مقدار پایین تری داشتند (05/0>P) داشتند. میزان نیترات در تیمار D100 در مقایسه با سایر تیمارهای بیوفلاک افزایش یافت (05/0>P). وزن نهایی، درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب کارایی غذا در تیمارهای بیوفلاک  D25و D50 تغذیه شده با پروتیین پایین تر اختلاف معنی داری با شاهد نداشت (05/0<P). ضریب کارایی پروتیین در تیمار D25 و D50 در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P). کمترین میزان پروتیین در تیمار D100 به طور معنی داری در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده شد (05/0>P). فعالیت آنزیم های لیپاز، آمیلاز و آلکالین فسفاتاز در سیستم بیوفلاک در مقایسه با شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (05/0<P). نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم بیوفلاک ضمن کاهش بار آلودگی نیتریت و آمونیاک آب محیط پرورشی، میزان مصرف پروتیین جیره را کاهش داد.

    کلیدواژگان: بیوفلاک، شاخص های رشد، ترکیب بدن، آنزیم های گوارشی، تراکم، کپور معمولی
  • مهدیه نارویی، حجت الله علمداری* صفحات 47-56

    میوه پوست کنده بلوط به مدت 48-24 ساعت در آب معمولی خیسانده شد. بلوط 24 ساعت خیسانده شده، با مخمر نانوایی به مدت 24 ساعت تخمیر شد. اثر 4 نوع جیره غذایی شامل تیمارهای 1: جیره فاقد بلوط، 2: جیره حاوی بلوط خیسانده و تخمیر نشده، 3: جیره حاوی بلوط 48 ساعت خیسانده شده و 4: جیره حاوی بلوط 24 ساعت خیسانده شده و 24 ساعت تخمیر شده بر کپور معمولی با وزن آغازین 8 گرم در مدت 61 روز، تعیین گردید. میزان ترکیبات فنولی میوه بلوط در اثر خیساندن و تخمیر به طور معنی دار کاهش یافت (05/0<p). جیره اثر معنی داری بر طول کل، بلع غذا، رطوبت لاشه و نرخ زنده مانی نداشت (05/0<P). تیمار 3 در مقایسه با تیمارهای 2 و 4 به طور معنی دار سبب افزایش وزن و نرخ رشد ویژه گردید. ضریب چاقی در تیمار 3 به طور معنی داری بیشتر از تیمار 4 بود. بهترین ضریب تبدیل غذایی، نرخ بازدهی پروتیین و نرخ بازدهی چربی در تیمار 3 مشاهده شد که تفاوت معنی دار با تیمار 2 داشت. ذخیره پروتیین در تیمارهای بلوط فاقد تفاوت معنی دار بود، اما تیمار 4 به طور معنی دار ذخیره پروتیینی کمتری در مقایسه با تیمار 1 داشت. بیشترین ذخیره چربی در تیمار 1 مشاهده شد که این تفاوت با تیمارهای 3 و 4 معنی دار بود. بلوط منجر به کاهش معنی دار پروتیین خام، چربی خام و خاکستر لاشه گردید. تیمارهای بلوط از لحاظ خاکستر لاشه تفاوت معنی داری با هم نداشتند. اثر منفی تیمار 3 بر درصد چربی خام و تیمار 4 بر درصد پروتیین خام لاشه بیشتر بود. بلوط 48 ساعت خیسانده شده، اثر منفی بر رشد و مصرف غذا نداشت و می توان تا 5 درصد جیره از آن استفاده نمود اما مطالعه سایر روش های خیساندن و تخمیر جهت بهبود کیفیت لاشه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: شاخص های رشد، ترکیب لاشه، میوه بلوط ایرانی، کپور معمولی
  • حسین نوروزی، نسرین چوبکار*، محیا رضایی منش صفحات 57-68

    در مطالعه حاضر، به بررسی تاثیر عصاره گیاه شوید در جیره غذای ماهی گرین ترور بر شاخص های رشد و بقاء و نیز برخی از فاکتورهای خونی و ایمنی پرداخته شد و میزان آلبومین، پروتیین تام، کلسترول، تری گلیسیرید و گلوکز پلاسما اندازه گیری شد. بدین منظور تعداد 180 عدد ماهی تهیه گردید و بصورت تصادفی در چهار تیمار آزمایشی حاوی سطوح صفر، 5/0، 5/1 و 5/2 درصد قرار گرفتند. هر 14 روز یکبار بیومتری انجام شد. بیشترین مقادیر مربوط به نرخ رشد ویژه، افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن، غذای مصرفی روزانه، نسبت کارایی پروتیین و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در گروه حاوی عصاره شوید 5/1 درصد مشاهده شد که از لحاظ آماری تفاوت قابل ملاحظه ای با سایر تیمارها به ویژه گروه کنترل داشته است (05/0>p). از لحاظ شاخص ضریب چاقی بیشترین میزان در گروه محتوی 5/2 درصد مکمل شوید و کمترین میزان در گروه شاهد مشاهده شد که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0>p). نتایج حاصل از بررسی فراسنجه های بیوشیمیایی خون در یک دوره هشت هفته ای نشان داد که بین تیمار 5/1 درصد شوید با گروه شاهد از لحاظ مقادیر پروتیین تام، گلبولین و آلبومین اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>p). همچنین در تحقیق حاضر بیشترین میزان تری گلیسیرید در گروه شاهد مشاهده شد که با تیمارهای 5/2 و 5/0 درصد شوید تفاوت قابل ملاحظه ای داشت (05/0>p). بیشترین و کمترین میزان گلوکز نیز به ترتیب در تیمارهای 5/1 درصد شوید و کنترل گزارش شد. در این مطالعه به نظر می رسد، استفاده از مکمل غذایی شوید در ماهی گرین ترور می تواند در بهبود شاخص های رشد و فراسنجه های بیوشیمیایی خون تاثیر قابل توجهی داشته باشد. نتایج این پژوهش می تواند کاربرد گسترده ای در بهبود تولید این گونه با ارزش و ایجاد دیدگاه های نوین در شرایط پرورشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شوید، سیچلاید، مکمل رشد، جیره غذایی، شاخص های رشد، پارامترهای خونی
  • معصومه حافظیه، محدث قاسمی*، شاپور کاکولکی، رضا کاظم پور صفحات 69-80

    آبزی پروری به یکی از بخش های پایدار، دارای آینده ای روشن و امیدبخش برای تامین و تضمین امنیت غذای انسان تبدیل شده که بi دلیل نیاز به افزایش تولید این غذای سلامتی، پرورش متراکمآبزیان  مورد استقبال قرار گرفته است که این موضوع می تواند آبزیان را مستعد بیماری به خصوص انواع ویروسی کند. در سال های گذشته بیماری ویروسی VHS  خسارات جبران ناپذیری به تولید کنندگان ماهی قزل آلای کشور وارد نمود . تشخیص سریع بیماری وحذف سریع ماهیان آلوده در مراحل اولیه بیماری، برای کنترل موثر شیوع بیماری و کاهش هدر رفت هزینه ها امری ضروری است که کیت های تشخیص سریع در این خصوص کاربرد خواهند داشت. این کیت ها بر پایه آنتی بادی ساخته می شوند که در این پروژه تولید آنتی بادی پلی کلونال IgG علیه ویروسVHS در مدل حیوانی خرگوش نیوزلندی (Oryctolagus cuniculus) مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. بدین منظور، از استوک ویروس VHSV-Ia سویه  DK-5151 با کد بانک ژنی (GenBank Accession No: AF345859) تهیه شده از آزمایشگاه رفرنس اروپا پس از آماده سازی به عنوان آنتی ژن جهت تحریک سیستم ایمنی با آدجوانت کامل فروند در 4 تیمار شامل کنترل منفی آب مقطر، تیمار یک، با غلظت 1 سی سی ویروس کامل، تیمار دو، با غلظت  5/0 سی سی ویروس و 5/0 سی سی آدجوانت فروند، تیمار سه، با غلظت 75 صدم  ویروس و 25 صدم آدجوانت، تیمار چهار با غلظت  25 صدم  ویروس و 75 صدم آدجوانت، به مدت چهار ماه، هر ماه یکبار به صورت IM به 5 گروه سه تایی خرگوش های نیوزلندی تزریق، بعد از 15 روز، نسبت خون گیری از ورید کناری گوش  اقدام و جذب نوری آنتی بادی (OD) اندازه گیری گردید که در طول 4 بار خونگیری میزان جذب نوری آنتی بادی IgG در بین گروه ها تفاوت معنی داری (P<.0/05) نشان داد. سپس تخلیص آنتی بادی از طریق ستون کروماتوگرافی جذبی پروتیین G سفارز فعال شده Sepharose® 4B انجام و OD آنتی بادی های تخلیص شده با دستگاه Nano 200- Ver1.0  در طول موج 280 نانومتر به ترتیب در تیمار دوم 60/2 و تیمار سوم 38/2 و غلظت آنتی بادی به ترتیب 15/0 ± 82/1 و 12/0± 67/1 میلی گرم در میلی لیتر محاسبه گردید. قرار است از این آنتی بادی در کیت تشخیص سریع  این بیماری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، ویروس سپتی سمی خونریزی دهنده، آنتی بادی پلی کلونال، کیت تشخیص سریع
  • فرحناز کیان ارثی*، هوشنگ انصاری، فاطمه حکمت پور، فریدون عوفی، حسین هوشمند، جمیل بنی طرفی زادگان صفحات 81-96

    متاسفانه در حال حاضر، حضور ناخواسته گونه های غیربومی و گونه های مهاجم و با قابلیت تهاجم در تالاب شادگان به عنوان یکی از چالش های اصلی برای صیادان بومی و جوامع محلی تبدیل شده است. در این مطالعه عملیات میدانی از آبان 1397 لغایت مهر 1398 در تالاب شادگان انجام شد. عملیات آزمایشگاهی شامل، بیومتری ماهیان و آنالیز پارامترهای زیستی، رسیدگی جنسی و تغذیه نمونه ها بر اساس روش های استاندارد انجام شد. نتایج حاصل از بررسی تعداد 898 نمونه جمع آوری شده از انواع گونه های تیلاپیا در تالاب شادگان مشخص گردید که ترکیب صید شامل284 نمونه تیلاپیای زیلی (Tilapia zillii) با 6/31 درصد، 578 نمونه تیلاپیای اوریوس (Oreochromis aureus) با3/64 درصد و 36 نمونه تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) با 4 درصد بوده است. بیشترین فراوانی ماهی تیلاپیای زیلی در دامنه طولی 13-11 سانتیمتر، ماهی تیلاپیای اوریوس 23-7 سانتیمتر  و تیلاپیای نیل 16-13 سانتیمتر  بوده است. در شرایط کنونی حضور گسترده سه گونه ماهی تیلاپیا در تالاب شادگان با میزان صید بیش از 50 درصد در بیشتر ماه ها به همراه شرایط نامساعد محیطی به ویژه کاهش کیفیت و کمیت آب ورودی در نتیجه ورود پساب های کشاورزی و صنعتی، سد سازی ها و کاهش حجم آبهای تغذیه کننده، تالاب را در وضعیت چالش برانگیزی قرار داده است.

    کلیدواژگان: گونه غیر بومی، اثرات زیست محیطی، تالاب شادگان
  • امین هاشمی پناه مهرآبادی، غلامرضا رفیعی*، سپیده بزرگی صفحات 97-108

    در آزمایش حاضر، استفاده از کنجاله روغن کشی شده دانه کنجد در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان در سطوح مختلف به جای کنجاله سویا مورد ارزیابی قرار گرفت. به همین منظور تعداد 4 تیمار آزمایشی هرکدام با 3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در نظر گرفته شد. تیمارها عبارت بودند از تیمار شاهد (T0) بدون کنجاله کنجد و سه تیمار آزمایشی T5، T10 و T15 به ترتیب حاوی 5، 10 و 15 درصد از کنجاله کنجد که بچه ماهیان 20 گرمی قزل آلای رنگین کمان به مدت 8 هفته با این جیره ها تغذیه شدند. در پایان آزمایش شاخص های رشد و تغذیه شامل وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ بهره وری چربی و نیز مصرف غذا اختلاف معنی داری را میان تیمارهای مختلف نشان نداد (05/0>p). البته در شاخص نرخ بهره وری پروتیینی اختلاف معنی دار میان تیمارهای T10 (01/0±23/0) و تیمار T15 (0/0±21/0) به وجود آمد. در ارتباط با شاخص کبدی، شاخص احشایی و ضریب چاقی نیز اختلاف معنی دار میان تیمارهای آزمایشی مشهود بود به طوری که بیشترین آنها به ترتیب مربوط به تیمار T10 (02/0±07/1 درصد)، T10 (25/0±29/6 درصد) و T15 (01/0±05/1) بود و کمترین آن ها نیز به ترتیب در تیمارهای T15 (02/0±99/0 درصد)، T15 (18/0±78/5 درصد) و T0 (01/0±03/1) مشاهده شد. اندازه گیری ترکیبات بیوشیمیایی عضله نیز اختلاف معنی دار (05/0>p) را در میزان پروتیین، چربی و رطوبت ماهیان مربوط به تیمارهای مختلف نشان دادند، اما در میزان خاکستر اختلاف معنی دار نبود. مقایسه میانگین سطوح فعالیت آنزیم های کبدی نیز اختلاف معنی داری را میان تیمارهای مختلف نشان داد (05/0>p) به طوری که میزان فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز همراه با افزایش کنجاله کنجد کاهش معنی دار نشان دادند و بالعکس سطح فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز همراه با افزایش سطح جایگزینی، افزایش معنی دار پیدا کرد (05/0>p). با توجه به نتایج کسب شده، می توان بیان کرد که استفاده از کنجاله کنجد به جای کنجاله سویا در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان تا سطح 75 درصد، تاثیر معنی دار بر شاخص های رشد و تغذیه ای ماهی قزل آلای رنگین کمان نداشت و موجب ارتقاء سلامت و کیفیت لاشه این ماهی نیز گردید.

    کلیدواژگان: کنجاله کنجد، قزل آلای رنگین کمان، شاخص های رشد، آنزیم های کبدی، ترکیبات بیوشیمیایی
  • رضا صفری*، مریم میربخش، هادی غفاری، سهیل ریحانی پول، رحیمه رحمتی، مجید ابراهیم زاده صفحات 109-120

    یکی از فاکتورهای مهم در استفاده از رنگدانه های طبیعی در مواد غذایی مختلف، پایداری و حفظ خاصیت آنتی اکسیدانی آن ها تحت شرایط تولید و نگهداری است. آستاگزانتین یکی از این رنگدانه های طبیعی است که ریزجلبک ها یکی از منابع آن محسوب می شوند. در تحقیق حاضر، پس از استخراج آستاگزانتین از جلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) به روش ترکیبی (HCL-استون)، اثر پارامترهای دما، pH و زمان بر پایداری و فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت کاهندگی یون فریک) آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر فاکتور های دما، pH و زمان هر یک به تنهایی و اثرات متقابل بین زمان و دما معنی دار است (05/0>p). اما با این وجود، تاثیرات متقابل pH با زمان، pH با دما و تاثیر متقابل سه فاکتور با یکدیگر بر غلظت و پایداری آستاگزانین معنی دار نبود (05/0<p). مطابق یافته ها، فعالیت آنتی اکسیدانی و پایداری رنگدانه در دمای 4 درجه سانتی گراد بیشتر از 20 درجه سانتی گراد بود و با طولانی شدن زمان نگهداری، خواص مذکور کاهش یافته اند. تغییرات pH، تاثیر چندانی بر ویژگی رنگدانه نداشته است، هر چند که نتایج در 5/5=pH به طور نسبی بهتر از 5/4=pH بود. در بین تیمارهای مورد بررسی، فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و نیز قدرت کاهندگی رنگدانه مستخرج به ترتیب 11/93-5/45 درصد و جذب 81/0-31/0 در طول موج 700 نانومتر متغیر بودند. همین خاصیت، امکان استفاده از این رنگدانه را در فرآورده های غذایی به عنوان آنتی اکسیدان مهیا می کند. اما با توجه به پایداری پایین رنگدانه در دمای بالاتر، استفاده از راهکارهای مختلف نظیر پوشش دار کردن رنگدانه، جهت استفاده در مواد غذایی واجد تیمار حرارتی، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: میکروجلبک هماتوکوکوس، آستاگزانتین، دما، pH، فعالیت آنتی اکسیدانی
|
  • Shahram Ghasempour, Saeid Gorgin*, Rasoul Ghorbani Pages 1-8

    Gillnets are sometimes abandoned or lost at sea due to sea storms, tearing by a hard object, or the failure of fishermen to find the fishing area. In this study, the data related to the frequency of illegal abandoned fishing nets in Golestan province were collected through field patrols and questionnaire information from spring to winter 2016. 88,465 abandoned fishing nets were collected in the coastal waters of Golestan Province. The results showed that 78.2% of the discovered nets belonged to Caspian kutum, carp, and common roach, 10.4% of them belonged to sturgeon nets, and 11.4% belonged to beach seines and other fishing nets. Among the interviewed fishermen, 49.2% believed that 10-20% of the nets were lost at the sea, and about 6% believed that more than 40% of the nets were lost. In investigating the causes of losing fishing nets in seawater, 52% of the people believed that the nets were stolen. In other words, human factors are one of the main reasons for the loss of the nets. 25.2% of the people consider strong waves and 15.3% of the fishermen, tearing by boat fins, 6.3% of not being able to find the location of the net, and 1.2% of other factors such as rot of nets are considered to be the cause of the gill nets loss.

    Keywords: Abandoned gillnets, Caspian Sea, Golestan Province
  • Hossein Houshmand, Mina Ahangarzadeh*, Ayeh Sadat Sadr, Samira Nazemroaya, Masoud Ghorbanpoor, Takavar Mohammadian, Shapour Kakoulaki, Ashkan Ajdari Pages 9-21

    Bacterial diseases are a major challenge and warning to the development of aquaculture industry. Vibriosis is caused by bacteria of the genus Vibrio, especially Vibrio alginolyticus, in warm and temperate regions, which cause severe damages to the marine fish production economy every year. The aim of the present study was to isolate and identify this bacterium from farmed marine fish with bacterial septicemia symptoms in the farms of the southern provinces of the Iran. A total of 130 fish were sampled and isolated bacterial samples by conventional methods. Isolates were examined for biochemical and molecular properties using specific primers of 16 S rRNA and Collagenase genes to identify Vibrio sp. and alginolyticus species by polymerase chain reaction, respectively. Molecular analysis showed that 109 isolates out of 119 suspected isolates of Vibrio genus were confirmed as Vibrio genus; also, 48 isolates belonged to V. alginolyticus. It is concluded that the cause of more than 44% of cases of vibriosis is caused by infection with V.alginolyticus. For the LD50 determination, 250 Asian sea bass were used and the lowest LD50 calculated for Vibrio alginolyticus isolates was 1.83× 10 8 fish/CFU. The results showed a significant role of vibriosis as well as a high percentage of V. alginolyticus in bacterial septicemia in the studied fish.

    Keywords: Cultured marine fish, vibriosis, Vibrio alginolyticus, Polymerase chain reaction, LD50
  • Rezvan Mousavi Nadushan* Pages 23-34

    Chaetognaths (arrow worms) are strong predaceous mesozooplankton; which feed on other more abundant zooplankton’s groups; their most important preys are Copepods and Appendicularians. So they are considered as one of the most important groups among mesozooplankton communities, especially in the pelagic food web, also widely distributed in the neritic zone of all the oceans. Considering the fisheries activities and ecological aspects of economically and traditionally important ecosystems of the northern coastline of Bushehr, this study aimed to identify, introduce and assess the temporal and spatial distribution patterns of the Chaetognaths in the Persian Gulf, restricted to coastal waters of this area. Chaetognaths were collected during seven sampling programs, from Frake river-estuary, three sites of large creek-estuary of the Shif, one site in the sea, and one site in the Lashkari creek-estuary, at the middle and last day of each season. During all surveys, the depth of the sampling location, Secchi depth, water temperature, pH, and salinity were measured. Finally, 4 species were identified, Flaccisagitta enflata, Aidanosagitta neglecta, Aidanosagitta regularis, and Zonosagitta pulchra, with relative abundances of 56.56%, 29.42%, 11.25% and 2.87% respectively. The highest total density was observed in the sea station at the cold season, for two species of F. enflata and A. regularis. A. neglecta and Z. pulchra reached to the highest density in coastal stations and shif creek at summer. Based on dbRDA (distance based Redundancy Analysis), the depth of sampling location explained effectively the distribution pattern of F. enflata and A. regularis, with a positive correlation,   but salinity demonstrated a negative effect. Also based on the results of dbRDA, depth of the habitat is the most important factor which explains negatively the distribution pattern of A.neglecta and temperature was the correlated factor with the distribution pattern of Z. pulchra in our study area.

    Keywords: mesozooplankton, Chaetognath, Diversity, Distribution pattern, Temporal succession, Persian Gulf Gulf
  • Mohammad Torfi, Ebrahim Rajabzadeh Ghatrami*, Hamid Mohammadi Azarm Pages 35-46

    In the present study, growth indices, body composition and digestive enzymes of juvenile common carp (Cyprinus carpio) were investigated in biofloc system with different stocking rates. So, 825 juvenile fish (17±1.2g) were randomly transferred to 15 fiberglass 200 liter tanks in lab of Khorramshahr University of Marine Science and Technology. Twenty five fish were stocked in a tank (2.12 kg/m3) with water exchange (control), and also 25 (2.12 kg/m3, D25), 50 (4.24 kg/m3, D50), 75 (6.37 kg/m3, D75) and 100 fish (8.5 kg/m3, D100) were stocked in tanks as a biofloc treatments. The photoperiod included 12 h light and 12 h darkness and the duration of the experiment was 40 days. Control and other treatments treatment were fed with a commercial diet containing 35% and 25% protein, respectively for 40 days. The fish were fed manually, three times a day (8:30, 12:00 and 15:30) based on 3% of the body weight. In the control treatment, the water was exchanged 25% every two days. Dissolve oxygen, temperature, pH and salinity parameters were not significantly different in biofloc system compared to the control (P>0.05). Biofloc volume (BF) and total suspended solids (TSS) values were higher in biofloc treatments than the control (P<0.05).  Total ammonia and nitrite levels were lower in biofloc treatments than the control (P<0.05). The nitrate levels were higher in D100 treatment than other biofloc treatments (P<0.05). Final weight, percentage of weight gain, specific growth rate and feed conversion ratio were not significantly different in D25 and D50 treatments compared to the control (P<0.05). The protein efficiency was significantly increased in B25 and D50 treatments compared to the control (P<0.05). The lowest protein content was observed in D100 treatment compared to the other treatments (P<0.05). The lipase, amylase and alkaline phosphatase activities did not show significant difference in biofloc treatments compared to the control (P<0.05). The results of this study showed that biofloc system decreased the consumption of dietary protein while reducing the pollution load of nitrite and total ammonia.

    Keywords: Biofloc, Growth indices, Body composition, Digestive enzymes, Density, Common carp
  • Mahdie Narui, Hojjatollah Alamdari* Pages 47-56

    Peeled oak acorn was soaked in tap water for 24 or 48 h. The 24 h soaked acorn was fermented by baking yeast for 24 h. The effect of four diets including treatments 1: diet without acorn, 2: diet containing not soaked and fermented acorn, 3: diet containing 48 h soaked acorn, and 4: diet containing 24 h soaked and 24 h fermented acorn was determined on common carp with an initial weight of 8 g for 61 days. The phenolic compounds in the acorn were significantly reduced by soaking and fermentation (P<0.05). Diet had no significant effect on total length, feed intake, carcass moisture and survival rate (P>0.05). Treatment 3 significantly increased weight and specific growth rate in comparison with treatments 2 and 4. The condition factor in treatment 3 was significantly higher than treatment 4. The best feed conversion ratio and protein and lipid efficiency rates were observed in treatment 3, which were significantly different from treatment 2. There was no significant difference in protein retention between the treatments fed with acorn, but treatment 4 compared to treatment 1 had significantly less protein retention. The highest lipid retention was observed in treatment 1, which had a significant difference with treatments 3 and 4. Acorn led to a significant reduction in carcass crude protein, crude fat and ash. There was no significant difference in terms of carcass ash between treatments fed with acorn. The negative effects of treatments 3 and 4 were higher on the percentage of carcass lipid and carcass protein, respectively. Soaked acorn for 48 h did not have a negative effect on growth and feed consumption and can be used up to 5% of diet, but the study of other soaking and fermentation methods is recommended to improve the carcass quality.

    Keywords: Growth indices, Carcass composition, Iranian oak acorn, Common carp
  • Hossein Nurouzi, Nasrin Choobkar*, Mahya Rezaeemanesh Pages 57-68

    In the present study, the effect of dill extract in the diet of Green terror fish on growth indices as well as survival, blood and Immunological factors is investigated and albumin, total protein, cholesterol, triglycerides, and glucose were measured. For this purpose, 180 fish were prepared and randomly subjected to four experimental treatments containing levels of 0, 0.5, 1.5 and 2.5%. Biometrics were performed every 14 days. The highest values related to specific growth rate, body weight gain, weight gain percentage, daily food intake, protein efficiency ratio, and lowest feed conversion ratio were observed in the group containing 1.5% of dill extract, which was statistically significantly different from other The treatments were especially in the control group (p<0.05). In terms of obesity coefficient index, the highest rate was observed in the group containing 2.5% and the lowest rate was observed in the control group, which was statistically significant (p<0.05). The results of biochemical blood parameters in an eight-week period showed that there was a significant difference between the treatment of 1.5% dill and the control group in terms of total protein, globulin and albumin (p<0.05). Also in the present study, the highest triglyceride level was observed in the control group, which was significantly different from the 2.5 and 0.5% dill treatments (p<0.05). The highest and lowest glucose levels were reported in dill and control treatments, respectively. In this study, it seems that the use of dill supplements in Green Terror fish can have a significant effect on improving growth indices and biochemical parameters of the blood. The results of this study can be widely used in improving the production of this valuable species and creating new perspectives on breeding conditions.

    Keywords: Anethum graveolens, Growth supplement, Diet, Cichlid, Growth indices, Blood parameters
  • Masoumeh Hafezieh, Mohades Ghasemi*, Shapour Kakoolaki, Reza Kazempour Pages 69-80

    Aquaculture has become one of the sustainable sectors with a bright and promising future to ensure the safety of human food. Due to the need to increase the production of this healthy food, intensive aquaculture has been welcomed, which causes many diseases, especially viral. In recent years, VHS virus has caused irreparable damage to the country's trout fish producers. Rapid diagnosis and elimination of infected fish in the early stages of the disease is essential to control the spread of the disease effectively and reduce cost wastage, and rapid diagnostic kits will be very useful. These kits are made out of  antibodies. In this research, the production of polyclonal IgG antibodies against VHS virus was investigated in a New Zealand rabbit animal model(Oractulagus cuniculus). In order to this , the stock of  VHS GenBank Accession No: AF345859) Prepared by European Reference Laboratory as  an antigen to stimulate the immune system with Freund's complete adjuvant in four treatments including negative control of distilled water, treatment one with a concentration of 1 cc virus Complete, treatment two with a concentration of 0.5cc virus and 0.5cc adjuvant Freund, treatment three with a concentration of 75% virus and 25% adjuvant, treatment four with a concentration of 25% virus and 75% adjuvant, for four months, once a month IM In 5 groups of New Zealand rabbits injected, after 15 days, the ratio of blood sampling from the peripheral vein and antibody absorption (OD) were measured. During 4 blood samples, the amount of IgG antibody absorption was significantly different between the groups P <0.05) showed. Antibody purification was then activated by Sepharose Protein G adsorption chromatography column 4B (Sepharose® 4B) ) and OD of antibodies purified by Nano-200-Ver1.0 at 280 nm in the second treatment were 2.60 and the third treatment was 2.38 and the antibody concentrations were 1.82 and 1.67 mg, respectively. This antibody is going to be used in the rapid diagnosis kit of this disease.

    Keywords: Trout fish, Viral hemorrhagic septicemia, polyclonal antibody
  • Farahnaz Kianersi* Pages 81-96

    Unfortunately, the high diversity and high geographical spread of invasive species, e.g. tilapia species in Shadegan lagoon, has become one of the main challenges for the native fishermen and local communities in it. This study conducted field operations from October 2018 to September 2019. Laboratory experiments including the fish biometry, analysis of the biological parameters, the sexual maturity and nutrition were performed based on standard methods. The results of 898 sampling from different species of tilapia showed that fishing combination included 284 redbelly tilapia (Tilapia zillii) with 31.6 %, 578 Blue tilapia, (Oreochromis aureus), with 64.3% and Nile Tilapia, (Oreochromis niloticus), with 4%. The highest abundance of redbelly tilapia (Tilapia zillii) was observed in the length range of 11-13 cm, Blue tilapia, (Oreochromis aureus), with a wide length range of 7-23 cm and Nile Tilapia, (Oreochromis niloticus), in the length range of 13-16 cm. At present, the distribution of three invasive species of tilapia in Shadegan lagoon with more than 50% fishing during the most of months on the year along with unfavorable environmental conditions specially, reduction of quality and quantity of inlet water due to the agriculture and industrial Effluents and dam construction and reduction of water volume, lagoon become in a challenging situation.

    Keywords: Invasive species, Environmental effects, Shadegan Lagoon, Khuzestan
  • Amin Hashemi Panah Mehr Abadi, Gholamreza Rafiee*, Sepideh Bozorgi Pages 97-108

    In the present study, the effects of the different levels soybean meal replacement with sesame oil-cake in rainbow trout diet on growth performance, body biochemical composition and liver enzymes were evaluated. An 8-week feeding period were performed by Four experimental diets with different levels of sesame oil-cake 0% (S0), 5% (S5), 10% (S10) and 15% (S15), respectively, in a completely randomized design in triplicate. Growth and nutrition indices including final weight (FW), specific growth rate (SGR), weight gain (WG), feed conversion ratio (FCR), lipid efficiency rate (LER) and feed intake (FI) did not show significant differences between different treatments (p<0.05). However, there was a significant difference between S10 (0.23) and S15 (0.21) treatments in protein efficiency rate (PER). In contrast, hepato somatic index (HSI), visceral somatic index (VSI) and condition factor (CF), showed significant difference (p<0.05) between experimental treatments, so that most of them were related to the treatments (S10= 1.07), (S10= 6.29) and (S15= 1.05, respectively, and the lowest of them were observed in the treatments (S15= 0.98), (S15= 5.78) and (S0= 1.02), respectively. There was a significant difference in fillet protein, lipid and moisture (p<0.05) but the amount of ash did not show any significant difference. In addition, the activity of alanine amino transferase and aspartate amino transferase showed a significant decrease with increasing sesame meal and conversely, the activity level of alkaline phosphatase increased significantly with increasing replacement level (p<0.05). According to the results, it can be stated that not only the use of sesame meal instead of soybean meal up to 15% did not have a significant effect on rainbow trout growth and nutritional indices and also improved the health status and quality of the fillet biochemical composition.

    Keywords: Sesame oil-cake, Rainbow trout, Growth indices, Liver enzymes, Biochemical composition
  • Reza Safari*, Maryam Mirbakhsh, Hadi Ghaffari, Soheyl Reyhani Poul, Rahimeh Rahmati, Majid Ebrahimzadeh Pages 109-120

    One of the important factors in the use of natural pigments in various foods is their stability and preservation of their antioxidant properties under the production and storage conditions. Astaxanthin is one of these natural pigments that microalgae are one of its resources. In the present study, after the extraction of astaxanthin from hematococcus microalgae (Haematococcus pluvialis) by a combined method (HCL-Acetone), the effect of temperature, pH, and time parameters on its stability and antioxidant activity (DPPH free radical scavenging activity and reducing power of ferric) were evaluated. The results showed that the effect of temperature, pH and time factors alone and the interactions between the time and temperature were significant (p<0.05). However, the interactions of pH with time, pH with temperature, and the interaction of three factors together on the concentration and stability of astaxanthin were not significant (p>0.05). According to the findings, the antioxidant activity and pigment stability at 4 °C was more than 20 °C and with increasing the storage time, these properties were decreased. The pH changes did not have much effect on the pigment properties, although the results at pH=5.5 were relatively better than pH=4.5. Among the studied treatments, DPPH free radical scavenging activity as well as the reducing power of the extracted pigment ranged from 45.5-93.11% and absorption of 0.31-0.81 at 700 nm, respectively. This property makes it possible to use this pigment in food products as an antioxidant. However, use of various methods such as coating the pigment for using in heat-treated foods is recommended due to the low stability of the pigment at the higher temperatures.

    Keywords: Haematococcus microalgae, Astaxanthin, Temperature, pH, Antioxidant activity