فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال دهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1400)

فصلنامه طب توانبخشی
سال دهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 19
|
  • علی اصغر نورسته، محمد حسین نظری*، مجید برزگری صفحات 1094-1109
    مقدمه و اهداف

    هایپرموبیلیتی مفصل به عنوان یکی از سازگاری های بافتی سیستم اسکلتی-عصبی- عضلانی بدن در مواجهه با تمرینات ورزشی به شمار می رود. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی ارتباط هایپرموبیلیتی مفاصل و آسیب در ورزش بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مروری، جست وجوی پیشینه تحقیق از طریق موتورهای جستجوگر الکترونیک در دو دهه گذشته (از سال2000 تا 2020) در پایگاه اطلاعاتی گوگل اسکالر و پاب مد انجام شد. برای جست وجو از واژه های کلیدی، هایپرموبیلیتی،  هایپرموبیلیتی مفصل، بی ثباطی مفصلی، ورزش، ورزش ها، آسیب، به همراه مترادف های مرتبط استفاده شد. همچنین برای جست وجوی مقالات فارسی از پایگاه مجلات کشور، اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، علوم و فناوری اطلاعات ایران، اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران و کتابخانه پزشکی ایران استفاده شد.

     یافته ها

    با در نظر گرفتن معیارهای ورودی و خروجی پژوهش حاضر، 19 مقاله (شامل 18 مقاله انگلیسی و 1 مقاله فارسی) انتخاب شدند. در این مطالعات، به میزان هایپرموبیلیتی مفصلی در بین ورزشکاران مختلف پرداخته شد و میزان آن بر اساس معیار بیتون -هوران در سه دسته بندی کم، متوسط و بالا قرار گرفته است. هایپرموبیلیتی کم در بین کل رشته های ورزشی به طور میانگین3/75 و این میزان برای هایپرموبیلیتی متوسط و بالا 7/24 گزارش شده است. موضوع آسیب زا نبودن هایپرموبیلیتی مفصلی در بین ورزشکاران در 5 مقاله گزارش شده بود و معتقد بودند هایپرموبیلیتی مفصلی در محدوده نمره (1/6 تا 8) در معیار مذکور، آسیب زا نبوده و در ورزشکاران زن جوان و در مفصل کمر ضروری است. همچنین 8 مقاله شامل یک مطالعه مروری و یک مطالعه آینده نگر و یک مطالعه مورد-شاهدی و یک مطالعه کوهرت- طولی و یک مطالعه تحلیلی- مقطعی و یک تحقیق آینده نگر به مضرات هایپرموبیلیتی مفصلی در ورزش پرداخته اند. در این مطالعات، هایپرموبیلیتی مفاصل زانو، شانه و مچ پا به ترتیب بالاترین رابطه معناداری با آسیب ها را نشان دادند.

     نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، هایپرموبیلیتی مفصلی، فی نفسه عامل خطری مستقل برای همه رشته های ورزشی نیست. برای تعیین آسیب زایی هایپرموبیلیتی مفصلی در ورزشکاران، باید میزان هایپرموبیلیتی، جنسیت، سن ورزشکاران، نوع مفصل، نوع ورزش و دوره های تمرینی مد نظر قرار گیرد. با درنظر گرفتن موارد فوق، هایپرموبیلیتی مفصلی به میزان بهینه و پایین تر از نمره 5 در مقیاس بیتون-هوران برای ورزشکاران رشته های مختلف ورزشی در سنین پایین، به شرط آنکه با ضعف و کمبود قدرت عضلانی، مفصلی همراه نباشد-نمی تواند آسیب زا باشد. هایپرموبیلیتی مفصلی بالاتر (نمره 5 تا9)، اگر همراه با ضعف عضلانی و  با دوره های مکرر و طولانی تمرینی باشد، می تواند عامل خطرآسیب باشد.

    کلیدواژگان: هایپرموبیلیتی مفصلی، شلی مفصلی، ورزش، آسیب
  • سحر فرخی*، محمدعلی سلیمان فلاح، محمد یوسفی صفحات 1110-1123
    مقدمه و اهداف

    امروزه از مهم‌ترین و پر تکرارترین آسیب‌های ورزشی اندام تحتانی در بسیاری از رشته‌های ورزشی آسیب رباط صلیبی قدامی است که دانش در این زمینه و برنامه‌های تمرینی مناسب برای جلوگیری از این آسیب می‌تواند برای تمام ورزشکاران و مربیان راهگشا باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوع این آسیب در رشته بسکتبال و بررسی نتایج حاصل از برنامه‌های تمرینی متفاوت در کاهش ریسک ابتلا به آسیب رباط صلیبی قدامی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مروری با استفاده از منابع اطلاعاتی بین المللی ساینس دایرکت، امرالد اینسایت، پروکوییست، تیلور اند فرانسیس، اسکوپوس، وب آو نالج، اسپرینگر  و همچنین منابع اطلاعاتی داخلی مگ ایران، سیویلیکا، پایگاه جهاد دانشگاهی، ایرانمدکس صورت گرفت. بازه زمانی این پژوهش بین سال‌ها 2000 تا 2019 تعیین شد. در جستجوی مقالات کلید واژه‌های آسیب رباط متقاطع قدامی، آسیب زانو، فرود تک پا، پرش، فرود، برنامه تمرینی در مقالات داخلی مورد توجه قرار گرفت. با توجه به معیارهای خروج مقاله‌ها از مجموع 220 مقاله مرتبط یافت شده 42 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ ها

     ابتلای زنان با این آسیب به‌طور معناداری در تمام سطوح مهارت بیشتر است، به‌طوری که در سطح مهارت حرفه‌ای، زنان، 5 برابر بیشتر از مردان به این آسیب مبتلا شدند و در سطح غیر حرفه‌ای نیز نرخ ابتلا حدود 3 تا 4 برابر بیشتر است. بیشترین میزان ابتلا مربوط به زنان بسکتبالیست حرفه‌ای با نرخ 5/5 در هر 1000 ورزشکار-تمرین و کمترین مربوط به ورزشکاران مرد غیر حرفه‌ای با نرخ 02/0 با همان معیار است. از مجموع مقالات بررسی شده در حیطه برنامه تمرینی مناسب پیشگیری از آسیب، 32 درصد مقالات به بررسی تاثیر تمرینات عصبی عضلانی، 18 درصد تمرینات ترکیبی، 26 درصد تمرینات قدرتی و 24 درصد تمرینات ثبات هسته مرکزی پرداختند. به نظر می‌رسد تمرینات ثبات هسته مرکزی با 80 درصد تاثیرگذاری، موثرترین برنامه تمرین پیشگیرانه آسیب است.

    نتیجه‌گیری

      با توجه به نرخ ابتلای به این آسیب و میزان تاثیر این آسیب در هزینه‌های درمان، طول مدت بازگشت به ورزش و ایجاد زمینه برای سایر آسیب‌ها، بررسی جامع در مورد تمرینات موثر بر پیشگیری از این آسیب دارای اهمیت باشد. این موضوع برای بسکتبالیست‌های زن حرفه‌ای دارای اهمیت بیشتری است. در بین برنامه‌های تمرینی، برنامه تمرینی ثبات هسته مرکزی بیشترین تاثیرگذاری موثر و برنامه تمرینی ترکیبی کمترین تاثیر را با توجه به معیارهای مختلف بررسی آسیب در پیشگیری از این آسیب داشته‌اند.

    کلیدواژگان: مفصل زانو، آسیب رباط متقاطع قدامی، برنامه تمرینی
  • معصومه حسن زاده طهرابند، فاطمه حیدری* صفحات 1124-1138
    مقدمه و اهداف

    دیابت ملیتوس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیک مزمن فراگیر و یکی از نگرانی‌های اصلی سلامت عمومی در جهان است. نقص وستیبولر پاتولوژی رایجی در دیابت ملیتوس است که توسط ایسکمی ساختارهای وستیبولر و همچنین تغییر سوخت‌وساز مایعات گوش داخلی ایجاد می‌شود. هدف از این مطالعه، مروری بر مطالعاتی است که آزمایش‌های بالینی دستگاه وستیبولر شامل پتانسیل برانگیخته عضلانی دهلیزی، درک ذهنی عمودی بینایی، آزمایش ویدیویی تکانش سر و آزمایش کالریک را در بیماران دیابت ملیتوس بررسی کرده‌اند.

    مواد و روش‌ها

    در این مقاله مروری، نتایج مقالات ارایه شده در پایگاه های ساینس دایرکت، پاب‌مد (مدلاین)، گوگل اسکالر و پایگاه‌های فارسی اس‌آی‌دی و مگایران از سال 2000 تا ژانویه 2021 مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به معیارهای ورود 18 مقاله انتخاب شدند. 

    یافته‌ها

     بیشتر مطالعات در زمینه اثر دیابت ملیتوس بر روی اندام اتولیت در انسان‌ها انجام شده است. بیشتر این بررسی‌ها با استفاده از آزمون پتانسیل برانگیخته عضلانی دهلیزی گردنی است. این مطالعات در افراد با و بدون نشانه وستیبولر و نوروپاتی دیابتی انجام شده است. در برخی از ارزیابی‌های پتانسیل برانگیخته عضلانی دهلیزی چشمی افزایش زمان نهفتگی امواج و کاهش دامنه در گروه بیماران دیابت ملیتوس در مقایسه با گروه کنترل گزارش شده است. نتیجه غالب آزمایش درک ذهنی عمودی بینایی به‌صورت افزایش دامنه انحراف پویا در دیابت ملیتوس است. آزمایش ویدیویی تکانش سر در افراد دیابت ملیتوس بدون نشانه وستیبولر انجام شده است که در اکثر آن‌ها کاهش میانگین بهره رفلکس دهلیزی-چشمی در مجاری مختلف نیم‌دایره‌ای بدون ذکر مشاهده ساکادهای جبرانی گزارش شده است. آزمایش کالریک غالبا در بیماران دیابت ملیتوس انجام شده که همه یا برخی از آن‌ها دارای نشانه وستیبولر بودند. نتیجه غالب به‌صورت ضعف یک‌طرفه در تعدادی از آن‌ها است. نکته قابل توجه، تناقض بین نتایج آزمایش‌های وستیبولر مورد بررسی در بیماران دیابت ملیتوس است. 

    نتیجه‌گیری

    عملکرد دستگاه وستیبولر می‌تواند با یا بدون نشانه (ساب کلینیکی) متاثر از عوارض دیابت ملیتوس شود. تاثیرپذیری نتایج آزمایش‌های بالینی دستگاه وستیبولر در این بیماری علاوه بر ویژگی و مولفه‌های مورد اندازه‌گیری آزمایش به عوامل فردی نیز وابستگی بالایی دارد. چگونگی عملکرد دستگاه وستیبولر در این بیماران یک نتیجه واحد دربر ندارد.

    کلیدواژگان: ملیتوس، عملکرد وستیبولر، سرگیجه، گیجی
  • سمیه احمدآبادی، فیروزه علویان، پریسا صداقتی* صفحات 1140-1155
    مقدمه

     امروزه در سراسر دنیا سکته مغزی یکی از دلایل اصلی ناتوانی نورولوژیکی محسوب می‌شود. بیشتر افراد مبتلا به سکته مغزی سبک زندگی کم تحرکی و ظرفیت هوازی کاهش یافته‌ای دارند. هدف از این مطالعه، مرور سیستماتیک بررسی اثربخشی مداخلات حرکتی در بهبود توانایی‌های حرکتی بیماران پس از سکته مغزی بود.

     مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع مرور سیستماتیک است و جستجو مطالعات با کلمات کلیدی هوازی، ورزش، تحرک، توان‌بخشی، سکته مغزی، پیاده‌روی و چرخ کارسنج در پایگاه داده امبیس، ساینس دایرکت، پابمد، مدلاین و گوگل اسکالر از سال‌های 2000 تا 2019 انجام شد. مطالعات در دو حیطه ورزش هوازی و توانایی حرکتی که شامل بزرگسالان با سابقه سکته مغزی بیش از شش ماه با توانایی جابه‌جایی به‌طور مستقل دارای مداخله ورزشی و ارزیابی توانایی‌های حرکتی می‌باشد. از بین 87 مقاله در جستجوی اولیه، تعداد 31 مقاله در این مطالعه وارد شد.

    یافته‌ ها

     در بین 31 مطالعه بررسی شده، 10 مطالعه اثر تمرینات مداوم غیرفعال، 12 مطالعه اثر تمرینات هوازی بر توانایی‌های حرکتی بیماران سکته مغزی پرداختند. در این میان، علی‌رغم این واقعیت که نتایج شش مطالعه تاثیر مثبت استفاده از چرخ کارسنج بر ظرفیت عملکرد را نشان داد، اما نتایج پنج مطالعه تحت‌تاثیر چرخ کارسنج بهبودی در تعادل این بیماران را نشان نداد.

    نتیجه‌ گیری

     مرور یافته‌های تحقیقات نشان داد نوع، شدت و مدت خاصی از انواع مداخلات حرکتی می‌تواند طی روند برنامه‌های توان‌بخشی بیماران سکته مغزی، بخش‌هایی از آمادگی جسمانی این بیماران را برای دستیابی به سلامتی بهبود ‌دهد. درنتیجه، خطر ابتلا به سکته مغزی مجدد و اختلالات قلبی عروقی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، ورزش، تحرک، راه رفتن، هوازی
  • فریده اصلی بیگی، هما زرین کوب* صفحات 1156-1166
     مقدمه و اهداف

     در سال 2019 تقریبا 463 میلیون نفر در سراسر جهان با بیماری دیابت تشخیص داده شدند که اغلب مبتلا به دبابت نوع2 بودند. شیوع دیابت نوع2 با افزایش سن بیشتر می‌شود و به‌طور متوسط 8/27‌‌ درصد از سالمندان بالای 65 سال مبتلا به این بیماری هستند. با توجه اینکه دیابت و عوارض ناشی از آن از جمله نوروپاتی محیطی دیابتی و رتینوپاتی دیابتی موجب کاهش توانایی حفظ تعادل می‌شوند و زمین خوردن مشکلی نسبتا شایع در سنین سالمندی است که اغلب موجب ترس از زمین خوردن و کاهش کیفیت زندگی سالمندان می‌شود. توجه به تاثیر دیابت نوع2 بر عملکرد دستگاه تعادل، زمین خوردن و ترس از زمین خوردن در سالمندان که خود در معرض زمین خوردن قرار دارند، اهمیت بسیاری می‌یابد که در این مطالعه‌ مروری به آن پرداخته می‌شود.

    مواد و روش‌ها

     در مطالعه‌ حاضر، مقالات مختلف در زمینه‌ ارتباط بین دیابت نوع2 با اختلالات تعادلی و ترس از زمین خوردن در سالمندان در پایگاه‌های اطلاعاتی «پاب‌مد»، «گوگل اسکالر»، «ریسرچ گیت»، «ساینس دایرکت» و« اسکوپوس در فاصله سال‌های 2020-1986 مورد بررسی قرار گرفتند. جست‌وجو در پایگاه‌های ذکرشده با استفاده از کلیدواژه‌های «دیابت نوع2»، «ترس از افتادن»، «سقوط»، «تعادل» و
    «سالخورده» انجام شد.

    یافته‌ها

      از میان 54 مقاله‌ یافته شده، 41 مقاله با درنظر گرفتن معیارهای ورود انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت که از میان آن مقالات، 25 مقاله اختصاصا در ارتباط با موضوع پژوهش بود که جزئیات آن‌ها استخراج شد. نتایج به دست آمده در اکثر مطالعات حاکی از آن است که شیوع اختلالات تعادلی و ترس از زمین خوردن در سالمندان دیابتی در مقایسه با سالمندان غیردیابتی به‌طور معناداری بیشتر است.

    نتیجه‌گیری

    بسیاری از عوامل وابسته به دیابت نوع2 در افزایش شیوع اختلالات تعادلی و ترس از زمین خوردن در سالمندان دیابتی نقش دارند که از جمله‌ آن‌ها می‌توان به نوروپاتی محیطی دیابتی، رتینوپاتی دیابتی، چاقی، عدم کنترل قند خون و عدم تحرک اشاره کرد. اگرچه بسیاری از شواهد و مطالعات، تاثیر دیابت نوع2 بر افزایش اختلالات تعادلی و نیز ترس از زمین خوردن را تایید کردند، اما مکانیسم و میزان این اثرگذاری هنوز به‌طور کامل شناخته شده نیست. بنابراین، انجام مطالعات بیشتری در این حوزه برای تعیین میزان و نحوه‌ اثرگذاری دیابت نوع2 بر اختلالات تعادلی و ترس از زمین خوردن در سالمندان و نیز دیگر گروه‌های سنی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع2، ترس از زمین خوردن، زمین خوردن، عملکرد تعادل، سالمندی
  • سعید نوری نسب، امیرعلی جعفرنژادگرو*، معرفت سیاهکوهیان، آیدین ولی زاده اورنج صفحات 1168-1180
    مقدمه و اهداف

    ناهنجاری زانوی پرانتزی طی دویدن با تغییرات فعالیت عضلات اندام تحتانی همراه است. هدف پژوهش، بررسی اثر استفاده از بریس در سه زاویه مختلف فلکشن زانو بر فرکانس فعالیت عضلات طی دویدن در افراد دارای زانوی پرانتزی است.

     مواد و روش‌ها

     نمونه آماری این مطالعه متشکل از 30 نفر از دانشجویان فوتبالیست بود. 15 نفر سالم و 15 نفر دارای عارضه زانوی پرانتزی برای شرکت در این تحقیق انتخاب شدند. در این پژوهش، مقادیر فعالیت الکتریکی عضلات دوقلوی داخلی، درشت ‌نی قدامی، پهن داخلی، راست رانی، پهن خارجی، دوسررانی و نیم وتری با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی طی چهار شرایط (بدون بریس، بریس در زوایای 15، 30 و 60 درجه فلکشن) طی دویدن ثبت شد. برای ارزیابی میزان والگوس افزایش یافته‌ زانو از کولیس استفاده شد. 

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد اثر عامل بریس بر طیف فرکانس فعالیت عضله دوسر رانی طی فاز پاسخ بارگیری از نظر آماری دارای افزایش معنادار است. بیشترین میزان طیف فرکانس در عضله دوسر رانی طی فاز پاسخ بارگیری طی شرایط دویدن با بریس 30 درجه فلکشن بود. اثر عامل بریس بر طیف فرکانس فعالیت عضله نیم‌وتری طی فاز هل دادن از نظر آماری معنادار بود. کمترین میزان فرکانس عضله نیم‌وتری طی شرایط دویدن با بریس 15 درجه فلکشن بود.

    نتیجه‌گیری

     بیشترین میزان اثرگذاری استفاده از بریس فلکسوری زانو بر روی فرکانس فعالیت عضلات دوسررانی و نیم‌وتری با بریس در زاویه 30 درجه فلکشن زانو بود. این نتایج ممکن است با نقش حمایت غیرفعال بریس فلکسوری از مفصل زانو مرتبط باشد که می‌تواند احتمالا در کاهش نرخ آسیب‌های عضلات دوسررانی و نیم‌وتری موثر باشد.

    کلیدواژگان: زانو پرانتزی، بریس، الکترومایوگرافی، دویدن
  • آیدین ولی زاده اورنج*، امیرعلی جعفرنژاد گرو، سعید علی حسینی صفحات 1182-1193
    مقدمه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات استفاده از کفش‌ کنترل حرکتی بر هم‌انقباضی مفصل زانو طی دویدن در افراد دارای اضافه وزن با کف پای صاف اس.

    مواد و روش‌ها

     تعداد 15 زن دارای اضافه وزن با افت استخوان ناوی بیش از 10 میلی‌متر به‌صورت در دسترس انتخاب شدند. ویژگی‌های جمعیت‌شناختی آزمودنی‌ها شامل سن 8/5±26/2 سال، قد 0/1±1/7 متر، وزن 3/2±82/5 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 1/1±28/2 کیلوگرم بر متر مربع بود. پژوهش حاضر در دو شرایط دویدن با کفش کنترل و کفش کنترل حرکتی انجام شد. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب توسط دستگاه الکترومیوگرافی ثبت و سپس مقادیر هم‌انقباضی محاسبه شد. برای تحلیل آماری از آزمون آماری تی همبسته استفاده شد. 

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد طی فاز بارگیری میزان هم‌انقباضی جهت‌دار بین دو عضله پهن داخلی و پهن خارجی هنگام استفاده از کفش کنترل حرکتی در مقایسه با کفش کنترل به‌طور معناداری بالاتر است (0/035=P).  مقادیر هم‌انقباضی جهت‌دار بین عضلات جانب داخلی و جانب خارجی مفصل زانو طی فاز هل دادن و طی شرایط دویدن با کفش کنترل حرکتی در مقایسه با شرایط دویدن با کفش کنترل به‌طور معناداری بالاتر است (0/020=P). 

    نتیجه‌گیری

    کفش کنترل حرکتی سبب بهبود هم‌انقباضی جهت‌دار در افراد دارای اضافه وزن با کف پای صاف به‌ویژه در صفحه فرونتال می‌شود که می‌تواند منجر به تعدیل بارهای وارده بر این مفصل گردد.

    کلیدواژگان: دویدن، هم انقباضی، کفش، مفصل زانو
  • ناصر زارعی شمس آبادی، منصوره شهریار احمدی*، لیلا قسیسین، احمد عابدی صفحات 1194-1212
    مقدمه و اهداف

     اختلالات صدای گفتاری یکی از انواع اختلالات ارتباطی است که باعث اختلال در فراگیری طبیعی صداهای گفتاری می‌شود. کودکان دچار اختلال صدای گفتاری، خطاهایی در بیان صداهای گفتاری‌شان دارند که موجب می‌شود فهم آنچه می‌گویند برای مخاطب دشوار شود. بررسی عوامل و متغیرهایی که با این اختلال در ارتباط است، هدف برخی از مطالعات است. این پژوهش ارتباط متغیرهایی مانند مهارت‌های نوروسایکولوژی (مهارت‌های حافظه و بینایی-فضایی) سبک‌های فرزندپروری (مستبدانه، مقتدرانه، آسان‌گیرانه) و افسردگی مادر با اختلال صدای گفتاری در یک مدل واحد مورد بررسی و مطالعه قرار داده است.

    مواد و روش‌ها

     در این پژوهش توصیفی-تحلیلی از روش همبستگی از انواع معادلات ساختاری استفاده‌شده است. بدین ترتیب 117 کودک 4 تا 6 سال دچار اختلالات صدای گفتاری به‌صورت هدفمند از مراجعین کلینیک‌های گفتاردرمانی و همچنین غربال‌گری مهدکودک‌ها با استفاده از آزمون احمدی و همکاران انتخاب شدند. در مورد هر آزمودنی، مقیاس نوروسایکولوژی کانرز، مقیاس سبک‌های فرزندپروری بامریند و مقیاس افسردگی بک اجرا شد. این مقیاس‌ها توسط مادر تکمیل شد. در پایان، داده‌های حاصل با استفاده از روش همبستگی، رگرسیون، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج تجزیه‌وتحلیل آماری با استفاده از روش همبستگی و بهره‌گیری از روش معادلات ساختاری با کمک نرم‌افزار AMOS نشان داد رابطه و اثر حافظه بر اختلالات صدای گفتاری به‌صورت مستقیم معنادار است (0/05>0/023=P) و رابطه‌ حافظه با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزندپروری (مستبدانه 0/715=P، مقتدرانه0/306=P، آسان‌گیرانه 0/689=P) و همچنین با میانجی‌گری افسردگی مادر (0/05<0/531=P) معنادار نیست. از طرف دیگر، رابطه و اثر مهارت بینایی-فضایی بر اختلالات صدای گفتاری به‌صورت مستقیم باوجود قوی و قابل‌توجه بودن (0/05<0/054=P) معنادار نیست و رابطه مهارت بینایی-فضایی با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزندپروری (مستبدانه 0/497=P، مقتدرانه 0/268=P، آسان‌گیرانه 0/949=P) و همچنین با میانجی‌گری افسردگی مادر (05/0<414/0=P) نیز معنادار نیست.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد حافظه و مهارت بینایی-فضایی اثر و رابطه‌ مستقیمی با اختلالات صدای گفتاری دارد. بدین‌صورت که هر چه مشکلات حافظه و بینایی-فضایی بیشتر باشد، تعداد صدا (واج) خطا در اختلالات صدای گفتاری بیشتر است. رابطه‌ حافظه و عملکرد بینایی-فضایی با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزندپروری و افسردگی مادر قابل‌توجه نیست

    کلیدواژگان: اختلالات صدای گفتاری، نوروسایکولوژی، سبک فرزندپروری، حافظه، عملکرد بینایی-فضایی
  • فاطمه میر*، مریم عبدالشاهی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 1214-1226
    مقدمه و اهداف

     یکی از متغیرهای مهم و موثر در موفقیت ورزشی، سرسختی ذهنی است و آن را توانایی بازگشت از شکست و فشار تحمیلی می‌نامند. به نظر می‌رسد انجام پژوهش‌های مداخله‌ای بر روی جوامع مختلف ورزشی و مشاهده اثر این ‌مداخله بر ابعاد مختلف شخصیتی افراد ورزشکار امری ضروری است. بنابراین، هدف تحقیق حاضر بررسی اثر مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا بر سرسختی ذهنی در ورزشکاران با سطوح متفاوت مهارت بود.

    مواد و روش‌ها

    در مطالعه حاضر، 72 دانشجوی ورزشکار عضو تیم‌های ورزشی (میانگین سنی 1/44±20/67 سال، میانگین سابقه ورزشی 3/26±5/88 سال) بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به سه گروه آزمایش (ماهر، نیمه ماهر و کم تجربه) و سه گروه کنترل (ماهر، نیمه ماهر و کم تجربه) تقسیم شدند. همچنین از نسخه فارسی پرسش‌نامه سرسختی ذهنی ورزشی، گلبی و شیرد و پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی استفاده شد. ابتدا همه آزمودنی‌ها در مرحله پیش‌آزمون، پرسش‌نامه‌ سرسختی ذهنی ورزشی را تکمیل کردند. سپس افراد گروه آزمایش در 12 جلسه تمرین ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا به مدت 90 دقیقه شرکت کردند. بعد از اتمام دوره از همه آزمودنی‌ها مجددا پس‌آزمون گرفته شد. همکاری ورزشکاران به‌صورت داوطلبانه بود و تمام آزمودنی‌ها فرم رضایت‌نامه شرکت در پژوهش را امضا کردند.

    یافته‌ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس دو عاملی (سطح مهارت×مداخله) نشان داد اثر اصلی مداخله در پس‌آزمون برای متغیر سرسختی و خرده مقیاس‌های ثبات و کنترل معنادار بود، اما اثر سطح مهارت و اثر تعاملی آن‌ها معنادار نبود. همچنین در مقایسه جفتی پیش‌آزمون و پس‌آزمون برای هر گروه، مشاهده شد سرسختی ذهنی گروه کم تجربه و نیمه ماهر در پس‌آزمون پیشرفت معناداری نسبت به پیش‌آزمون داشتند.

    نتیجه‌گیری

     تاثیر مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا بر سرسختی ذهنی و خرده مقیاس‌های ثبات و کنترل در ورزشکاران مثبت بود. با توجه به اهمیت سرسختی ذهنی ورزشکار در دست‌یابی به سطوح بالای رقابت، پیشنهاد می‌شود مربیان برای ارتقای این فاکتور روانشناختی از مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا در ورزشکاران با سطوح مختلف مهارت استفاده کنند

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر یوگا، سرسختی ذهنی، دانشجویان ورزشکار، سطوح متفاوت مهارت
  • مالک میرزایی، فرهاد قدیری*، سعید ارشم، حمید رجبی صفحات 1228-1242
    مقدمه و اهداف

     اکتساب مهارت دوچرخه‌سواری در افراد اتیسم و سالم با توجه به شرایط تمرینی و نوع مداخله آموزشی نتایج متنوعی در پی دارد. اغلب افراد مبتلا به اتیسم این مهارت را یاد نمی ‌گیرند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر هفت جلسه برنامه آموزشی ویژه با توالی تمرین انبوه و فاصله‌دار بر فراگیری مهارت دوچرخه‌سواری در پسران اتیسم و سالم ساکن شهر تهران بود.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه، 24 پسر اتیسم (میانگین سن 2/55±11/92سال) و 12 پسر سالم (میانگین سن 2/38±9/33 سال) ساکن شهر تهران به‌صورت در دسترس و بر اساس ملاک ‌های ورود انتخاب و پس از انجام پیش‌آزمون تبحر مهارت دوچرخه‌سواری به‌صورت تصادفی به دو زیرگروه همگن با تواتر تمرینی متفاوت شامل تمرین انبوه (7 جلسه متوالی یک‌ساعته) و تمرین فاصله‌دار(تمرین به‌صورت یک روز در میان) تقسیم شدند. تمرینات به‌صورت انفرادی و بر روی دوچرخه عادی و بدون وسایل حمایتی انجام شد. پس از 7 جلسه آموزش مجددا آزمون تبحر مهارت به‌صورت حداقل 30 متر راندن مستقل، توانایی ترمز کردن، استارت شروع و دور زدن، به دست آمد. داده‌ها با استفاده از محاسبه درصد، آزمون تی وابسته و تحلیل کوواریانس در سطح معنا داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته‌ها

     نتایج آزمون تی وابسته نشان داد اکتساب مهارت دوچرخه‌سواری با تواتر تمرینی انبوه در گروه‌های اتیسم (0/01) و سالم (0/01) و تمرین فاصله‌دار در گروه‌های اتیسم (0/02) و سالم (0/00) پس از مداخله برنامه آموزشی نسبت به پیش‌آزمون افزایش معناداری داشت. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین اثر گروه (0/106)، تواتر تمرین (0/063) و اثر متقابل گروه و تواتر تمرین (0/269) بر اکتساب مهارت تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه‌گیری

     یافته‌ها به این موضوع اشاره دارد که صرف‌نظر از عدم تاثیر تواتر تمرین و تفاوت ‌های فردی در گروه‌ های اتیسم و سالم، برنامه تمرینی ارایه شده در این پژوهش منجر به اکتساب مهارت دوچرخه‌سواری شد. بنابراین می ‌توان به مربیان و خانواد‌ه‌ها پیشنهاد کرد از برنامه حاضر به‌عنوان روشی با کمترین هزینه و بالاترین بهره‌وری برای اکتساب مهارت دوچرخه‌سواری در افراد اتیسم و سالم استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مهارت دوچرخه سواری، تمرین انبوه، تمرین فاصله دار، اتیسم
  • مهسا حیدری، سید کاظم موسوی ساداتی*، عبدالرسول دانشجو صفحات 1244-1256
    مقدمه و اهداف

    یکی از روش‌های درمان کف پای صاف انعطاف‌پذیر کودکان، استفاده از کفی طبی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثرات کوتاه مدت استفاده از کفی‌های حمایت‌کننده قوس کف پا بر تعادل و علایم کف پای صاف انعطاف‌پذیر در کودکان شهر تهران بود.

    مواد و روش‌ها

     پس از اعمال معیارهای ورود و خروج، تعداد 20 کودک 11-6 ساله دارای عارضه کف پای صاف منعطف به‌صورت هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (10=n) و کنترل (10=n) قرار گرفتند. گروه آزمایش در کفش‌های خود از کفی‌های حمایت‌کننده قوس طولی پا به مدت 12 هفته استفاده کردند، اما گروه کنترل استفاده نکردند. برای سنجش تعادل و علایم کف پای صاف از آزمون سازماندهی حسی دستگاه پوسچروگرافی پویا، آزمون افت ناوی و شاخص استاهلی در پیش‌آزمون و پس‌آزمون استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس) با استفاده از نسخه 25 نرم‌افزار SPSS در سطح معناداری 0/05>α انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد استفاده کوتاه مدت از کفی طبی منجر به بهبود تعادل در حالت‌های بینایی طبیعی و سطح اتکا ثابت (0/047=P)، حذف بینایی و سطح اتکا ثابت (0/010=P)، مرجع بینایی متحرک و سطح اتکا ثابت (0/004=P)، بینایی طبیعی و سطح اتکا متحرک (0/004=P)، حذف بینایی و سطح اتکا متحرک (0/001=P) و مرجع بینایی متحرک و سطح اتکا متحرک (0/001=P) می‌شود. همچنین استفاده از کفی طبی منجر به افزایش قوس طولی داخلی پا (0/001=P) و بهبود نقش کف پا (0/001=P) شد.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به نتایج حاصله از پژوهش حاضر، به مربیان و والدین کودکان مبتلا به کف پای صاف انعطاف‌پذیر توصیه می‌شود برای بهبود عملکرد حرکتی و تعادلی و علایم کف پای صاف کودکان از کفی‌های طبی حمایت‌کننده استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کنترل پاسچر، کف پای صاف منعطف، کفی طبی
  • اسد مردانی، حسین عابد نطنزی*، ماندانا غلامی، فرشاد غزالیان، کمال عزیزبیگی صفحات 1258-1269
    مقدمه و اهداف

     امرزوه در طراحی تمرینات مقاومتی متغیرهای زیادی مورد توجه قرار می‌گیرند، به‌طوری که سازگار‌ی‌های فیزیولوژیکی را ممکن است تحت‌تاثیر قرار دهند. با وجود تاثیر مثبت تمرینات مقاومتی بر رفتار آنتی اکسیدانی و فشار اکسیداتیو، تاثیرپذیری این عوامل نسبت به متغیرهایی مانند توالی شدت تمرینات مقاومتی مشخص نیست. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر توالی شدت تمرینات مقاومتی بر آنتی اکسیدان‌ها و مالون‌دی‌آلدیید پلاسما درمردان دارای اضافه وزن بود. 

    مواد و روش‌ها

     در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 30 مرد جوان دارای اضافه وزن به‌طور داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند و به طور غیرتصادفی در گروه تمرینات مقاومتی هرمی (10=n)، هرمی معکوس (10=n) و کنترل(10=n) قرار‌گرفتند. برنامه تمرینات مقاومتی هشت هفته‌ای به‌صورت سه روز متناوب در هفته انجام شد. چنانکه گروه تمرینات مقاومتی هرمی با استفاده از افزایش تدریجی بار وکاهش تعداد تکرار‌ها تا رسیدن به قدرت بیشینه در ست آخر، برنامه تمرین مقاومتی را انجام دادند، در حالی که گروه تمرینات مقاومتی هرمی معکوس دقیقا همین برنامه را به‌طور معکوس انجام دادند. نمونه‌گیری خون قبل و بعد از 48 ساعت از آخرین جلسه تمرین انجام شد و سطوح فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز با استفاده از روش مک کورد و فریدوویچ، گلوتاتیون پراکسیداز با استفاده از روش پاژلیا و والنتین ، ظرفیت آنتی اکسیدان تام پلاسما با استفاده از روش سنجش توان کاهش آنتی اکسیدان فریک و غلظت مالون دی‌آلدیید با استفاده از روش آوست و بوگ در پلاسما اندازه‌گیری شدند. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس با اندازگیری‌های مکرراستفاده شد.

    یافته‌ها

     مشاهده شد فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز در گروه هرمی (0/024=P) و هرمی معکوس (0/029=P) به‌طور معناداری افزایش یافت. آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در گروه هرمی (0/008=P) و هرمی معکوس (007=P) نسبت به کنترل نیز به‌طور معناداری افزایش یافت. همچنین ظرفیت آنتی اکسیدان تام پلاسما تنها در گروه هرمی (0/047=P) به‌طور معناداری افزایش داشت. غلظت مالون‌دی‌آلدیید در گروه هرمی (0/019=P) و هرمی معکوس (0/041=P) به‌طور معناداری کاهش یافت. در هیچ کدام  از متغیرهای مذکور بین دو گروه هرمی و هرمی معکوس اختلاف معناداری مشاهده نشد (0/05˃P). 

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، به نظر می‌رسد تمرینات مقاومتی هرمی و هرمی معکوس می‌توانند موجب بهبود وضعیت آنتی‌اکسیدانی در مردان دارای اضافه وزن شوند، اما نسبت به هم مزیتی ندارند.

    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، استرس اکسیداتیو، توالی شدت تمرین، سوپر اکسید دیسموتاز، ظرفیت آنتی اکسیدان
  • علیرضا آغاز، یلدا کاظمی*، احسان همتی، طلیعه ظریفیان صفحات 1270-1282
    مقدمه و اهداف

     مقیاس وضوح گفتار نخستین ابزار غربالگری سریع وضوح گفتار است. مقیاس وضوح گفتار، نظر والدین در مورد وضوح گفتار کودکشان در موقعیت‌های واقعی با شرکای ارتباطی مختلف را ارزیابی می‌کند و به بیش از 60 زبان ترجمه شده است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی ویژگی‌های روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس وضوح گفتار در کودکان 6-4 ساله فارسی زبان بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی که از نوع اعتباریابی و ابزارسازی می‌باشد، والدین 118 کودک 4 تا 6 ساله با و بدون اختلال در تولید آواهای گفتاری از 10 مهدکودک شهر اصفهان به‌صورت تصادفی و خوشه‌ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. همه این کودکان توسط گفتاردرمانگر ارزیابی شدند. والدین این کودکان، چک لیست نسخه فارسی مقیاس وضوح گفتار و پرسش‌نامه سنین و مراحل را در مورد کودکان خود تکمیل کردند. برای بررسی پایایی آزمون-بازآزمون، 54 والد پس از 3 هفته دوباره فرم را تکمیل کردند. روش‌های آماری شامل ضریب‌های آلفای کرونباخ، همبستگی پیرسون و همبستگی درون‌گروهی و تی زوجی بود.

    یافته‌ها

    پایایی آزمون-بازآزمون قابل قبول (0/82) و ثبات درونی این مقیاس، مناسب (0/89) بود. میانگین نمرات کودکان با و بدون اختلال در تولید آواهای گفتاری از نظر آماری باهم تفاوت معنادار داشتند (0/000=P). همچنین نمرات کودکانی که بر اساس پرسش‌نامه سنین و مراحل مثل همسالان خود حرف می‌زدند به‌طور معناداری بالاتر از کودکانی بود که مثل هم سن‌وسالان خود حرف نمی‌زدند که نشان‌دهنده روایی همگرای خوبی است.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به اینکه نسخه فارسی مقیاس وضوح گفتار برای کودکان پیش دبستانی ویژگی‌های روانسنجی مناسبی نشان داد، گفتاردرمانگران می‌توانند از آن برای اهداف بالینی و پژوهشی در کودکان فارسی‌زبان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات گفتاری، وضوح گفتار، مقیاس وضوح گفتار، پایایی، کودکان
  • مریم السادات افتخاری، فرشته کتبی*، زینب نقی لو صفحات 1284-1294
    مقدمه و اهداف

     ویروس کرونا شامل گروه بزرگی از ویروس‌هاست که به‌عنوان یک بحران برای سلامت عمومی شناخته و منجر به چالشی اساسی برای تمام مردم دنیا شده است. همه‌گیری این بیماری عفونی-تنفسی، قرنطینه، محدودیت‌ها، استرس و دیگر اثرات ناشی از آن،  سلامت، بهزیستی روانی و سازگاری همه گروه‌های سنی را تحت‌الشعاع قرار داده است. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر ورزش بر سازگاری بهداشتی و عاطفی دانشجویان دانشگاه‌های استان قزوین در دوران پاندمی کرونا ویروس بود.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان استان قزوین بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد 382 نفر به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش‌نامه استاندارد سازگاری بل بود. این پرسش‌نامه 160سوال دارد و شامل پنج بعد سازگاری اجتماعی، عاطفی، بهداشتی، خانوادگی و شغلی است که در این پژوهش از دو بعد سازگاری عاطفی و بهداشتی استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج آزمون تی مستقل و آزمون لون نشان داد فعالیت ورزشی بر سازگاری بهداشتی دانشجویان تاثیر معناداری داشته است (0/05≥P). در مورد متغیر سازگاری عاطفی نیز مشخص شد فعالیت ورزشی بر سازگاری عاطفی جامعه آماری مورد مطالعه تاثیر معناداری دارد (0/05≥P). میانگین مربوط به هر دو متغیر سازگاری بهداشتی و عاطفی به ازای دو گروه مورد مطالعه (دارای سابقه ورزشی و بدون سابقه ورزشی) تفاوت چشم‌گیری دارد و از نظر آماری نیز این تفاوت معنادار شد (0/05≥P).

    نتیجه‌گیری

     یافته‌ها نشان داد ورزش باعث بهبود سازگاری عاطفی و بهداشتی دانشجویان بررسی شده در این مطالعه گردیده است. به عبارت دیگر، افرادی که سابقه ورزشی داشتند می‌توانستند با استفاده از روش‌های سازگارانه‌تری با مشکلات ناشی از پاندمی کرونا روبه‌رو شوند. چرا که ورزش نه تنها به بهداشت جسم بلکه به بهداشت روانی هم کمک می‌کند. بنابراین، دانشگاه‌ها می‌توانند برای بهبود سازگاری دانشجویان خود در برهه‌های مختلف و نیز بحران‌ها یا موقعیت‌های بسیار جدید، ناشناخته و حتی طاقت‌فرسا از فواید ترویج ورزش و فعالیت بدنی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، سازگاری عاطفی، سازگاری بهداشتی، ورزش
  • فریده رضایی، محمدحسین بیاضی*، علیرضا رجایی صفحات 1296-1313
    زمینه و هدف

     سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی-روان‌شناختی و معنوی از ابعاد سلامت هستند و کیفیت زندگی از مهم‌ترین شاخص‌های توسعه انسانی است. متغیرهای فراوانی می‌توانند در ادراک و احساس کیفیت زندگی سالمندی نقش داشته باشند. از این رو، آگاهی از کیفیت زندگی سالمندان برای انجام مداخلات صحیح مراقبتی و حمایتی ضروری است. این مطالعه با هدف طراحی الگوی سلامت اجتماعی، جسمانی‌روانی و ارزش‌گذاری به تصویر بدنی با نقش میانجی سلامت معنوی در کیفیت زندگی سالمندان شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه توصیفی‌تحلیلی، گذشته‌نگر با رویکرد مدل‌یابی ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل یک میلیون سالمند ساکن شهر تهران بود. نمونه‌گیری در دو مرحله به‌صورت خوشه‌ای و در دسترس برای انتخاب پارک‌های مناطق 22گانه و 270 سالمند (با فرمول تاباکینگ فیدل) انجام شد. داده‌ها با شاخص‌های آمار توصیفی و مدل‌یابی ساختاری با تکنیک تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی در نسخه 22 نرم‌افزار SPSS22 و Amos تجزیه‌و‌تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    افرادی که وارد مطالعه شدند، 132 مرد و 138 زن سالمند بین 60 تا 70سال بودند. خروجی داده‌ها نشان داد متغیر کیفیت زندگی به ترتیب با سلامت جسمانی‌روانی(B=0/084, P<0/01) ، سلامت معنوی (B=0/0847, P<0/01)، سلامت اجتماعی (P<0/01, B=0/103) و ارزش‌گذاری به تصویر بدنی (B=0/074, P<0/01)، رابطه قوی مثبت در سطح معنا‌داری 0/01 دارد. بین متغیرهای پیش‌بین (سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی‌روانی و ارزش‌گذاری به تصویر بدنی) و همبستگی (0/764 تا 0/694) رابطه قوی مثبت در سطح معنا‌داری 01/0>‌P گزارش شده است.

    نتیجه‌گیری

     سطح کیفیت زندگی سالمندان پارک‌های سطح شهر تهران با توجه به سلامت اجتماعی، جسمانی‌روانی و سطح ارزش‌گذاری به بدن به واسطه نمرات بالای سلامت معنوی‌شان، در حد متوسط و خوب گزارش شده است. بنابراین سلامت معنوی متغیر مهمی در کیفیت زندگی دوره سالمندی این گروه بوده است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی-روانی، ارزش گذاری به تصویر بدنی، سلامت معنوی، کیفیت زندگی
  • فاطمه حسن زاده، حمید طباطبایی* صفحات 1314-1324
    زمینه و هدف

     امروزه عدم تعادل از رایج‌ترین مشکلات سالمندان است که موجب آسیب، ناتوانی و کاهش استقلال سالمندان می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دو روش تمرینی مقاومتی بر تعادل پویا، خطر سقوط و دامنه حرکتی مچ پا در زنان سالمند فعال انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه که از نوع نیمه‌تجربی بود با شرکت سی زن سالمند فعال (79/64±33/3) در شهر تهران انجام شد. نمونه‌ها به صورت تصادفی در دو گروه تمرین با تراباند و وزنه تقسیم شدند. تعادل پویا توسط آزمون Y، خطر سقوط توسط آزمون زمان برخاستن و رفتن و دامنه حرکتی مچ پا توسط گونیامتر مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه‌و‌تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از آزمون تی مستقل و همبسته (در سطح معناداری P=0/05) انجام شد.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد تمرینات تراباند و وزنه بر خطر سقوط و دامنه حرکتی مچ پا تاثیر معناداری داشت. گروه تمرین با تراباند نسبت به گروه تمرین با وزنه در تعادل پویا (P=0/001)، خطر سقوط (P=0/001) و دامنه حرکتی مچ پای چپ (P=0/004) و راست (P=0/001) برتری معناداری داشت. همچنین تمرینات تراباند بر تعادل پویا (P=0/012) تاثیر معنادارتری داشت.

    نتیجه‌گیری

     به نظر می‌رسد تمرینات تراباند و وزنه می‌تواند بر تعادل، خطر سقوط و دامنه حرکتی مچ پا در زنان سالمند فعال تاثیر مثبت بگذارند. همچنین تمرینات با تراباند بر تعادل پویا تاثیر مثبت بیشتری دارد. احتمالا تمرینات در هر سه متغیر تحقیق نسبت به وزنه تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، تعادل پویا، خطر سقوط، دامنه حرکتی
  • امین شفیعی، عبدالحمید دانشجو*، منصور صاحب الزمانی صفحات 1326-1336
    زمینه و هدف

     خطر سقوط در افراد همراه با بالا رفتن سن افزایش پیدا می‌کند. تمرینات آبی علاوه بر ایجاد یک محیط امن برای این افراد باعث کاهش احتمال زمین خوردن در سالمندان می‌شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات آبی بر کنترل پاسچر و استراتژی‌های بازیابی تعادل است.

    مواد و روش‌ها

    تعداد 30 نفر از سالمندان شهر کرمان برای شرکت در تحقیق انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه کنترل (میانگین±انحراف استاندارد: سن 2/58±‌63/67سال، قد 4/74±‌169/27سانتی‌متر و جرم بدن 6/95±‌71/00کیلوگرم) و آزمایش (میانگین±انحراف استاندارد: سن 3/07±65/00 سال، قد 50/34±169/27 سانتی‌متر و جرم بدن 4/31 ±71/20 کیلوگرم) قرار گرفتند. شاخص‌های نوسان پاسچر آزمودنی و استراتژی‌های بازیابی تعادل در هنگام اغتشاش ناگهانی (رو به عقب و رو به جلو) به وسیله تردمیل به ترتیب با استفاده از دستگاه بایودکس و دستگاه موشن آنالایز اندازه‌گیری شد. بعد از انجام مراحل تست‌گیری گروه آزمایش به مدت هشت هفته (سه جلسه 45دقیقه‌ا‌ی در هر هفته) در تمرینات آبی در قسمت کم‌‌عمق استخر شرکت کردند. در حالی که گروه کنترل بدون هیچ‌گونه مداخله‌ای به زندگی روزمره خود می‌پرداختند. از آزمون تحلیل کوواریانس برای تحلیل داده‌ها استفاده شد (0/05>‌P). 

    یافته‌ها

     اجرای هشت هفته تمرینات آبی تاثیر معنی‌داری بر نمرات کنترل پاسچر و استراتژی‌های بازیابی تعادل داشته است (05/0>P). نتایج نشان داد که همراه با افزایش تعادل در سالمندان استراتژی تعادل این افراد نیز از ران به سمت مچ پا منتقل شده است.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به اینکه تمرینات آبی بر توانایی کنترل پاسچر و استراتژی‌های بازیابی تعادل سالمندان تاثیر معنی‌داری داشته ‌است و با ایجاد تغییر در الگوی فعال شدن عضلات سبب افزایش ثبات پاسچرال و بهبود تعادل شده ‌است ، پیشنهاد می‌شود از این تمرینات در برنامه‌های تمرینی سالمندان جهت کاهش خطر سقوط و بهبود تعادل، استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات آبی، کنترل پاسچر، استراتژی تعادل، مردان سالمند
  • محمد بهدانی، علیرضا بهرامی، جلیل مرادی* صفحات 1338-1350
    زمینه و هدف

    بررسی کاربرد اصول یادگیری حرکتی در کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی، اهمیت بالایی دارد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر تمرین ثابت و متغیر بر یادگیری مهارت پاس فوتبال در کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی بود.

    مواد و روش‌ها

     دو گروه از کودکان شامل 34 کودک دارای اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی و 34 کودک با رشد طبیعی با میانگین سنی (0/51±8/36) به‌ صورت هدفمند انتخاب شدند و هر گروه به ‌صورت تصادفی به دو زیرگروه آزمایشی (تمرین متغیر) و کنترل (تمرین ثابت) تقسیم شدند. ابتدا پیش‌آزمون پاس فوتبال بر اساس آزمون (مور کریستین) به عمل آمد سپس برنامه تمرینی به مدت هشت هفته شامل هر هفته دو جلسه (هر جلسه بیست کوشش) و به مدت 45 دقیقه اجرا شد. پس از آخرین جلسه، پس‌آزمون و بعد از یک هفته آزمون یادداری و انتقال در دو روز متوالی به عمل آمد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون‌های تحلیل واریانس مرکب و تحلیل واریانس یک‌طرفه استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد در همه گروه‌های تمرینی، تفاوت درون‌گروهی معناداری از پیش‌آزمون تا پس‌آزمون مشاهده شد (P=0/001). مقایسه پس‌آزمون و آزمون‌های یادداری و انتقال در گروه‌های تمرین نشان داد تفاوت معناداری بین گروه‌های تمرینی وجود ندارد، اما مقایسه میانگین‌ها نشان می‌دهد در هر دو گروه کودکان دارای رشد طبیعی و بیش‌فعال، تمرین متغیر نسبت به تمرین ثابت به یادداری و انتقال بهتری منجر شد.

    نتیجه‌گیری

     نتایج پژوهش حاضر نشان می‌دهد احتمالا در کودکان بیش‌فعال نیز مانند کودکان دارای رشد طبیعی تمرین متغیر در مقایسه با تمرین ثابت در یادگیری مهارت پاس فوتبال موثرتر است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، تمرین ثابت، تمرین متغیر، مهارت ورزشی، یادگیری حرکتی
  • رضا رحیم پور مرادی*، محمدرضا امیرسیف الدینی، محمدتقی امیری خراسانی صفحات 1352-1364
    مقدمه و اهداف

     امروزه بعد از مدت‌ها تعطیلی مدارس و رویدادهای ورزشی، با دوران پسا کرونا و بازگشایی مدارس روبه‌رو خواهیم شد. از آنجایی که عدم تعادل در راه رفتن و ضعف عمومی از علایم بیماری کرونا است، برای افرادی که بهبود یافته‌اند، ورزش کردن دوباره و مهارت‌های پایه‌ای مانند راه رفتن، تعادل، دقت به‌ویژه بعد از خستگی در مقایسه با افراد سالم می‌تواند یک چالش باشد. بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر خستگی بر ویژگی‌های کینماتیکی حین گام‌برداری، تعادل و دقت شوت فوتبال در دانش‌آموزان متوسطه پسر عشایر کهنوج با سابقه ابتلا به ویروس کرونا بود.

    مواد و روش‌ها

    تحقیق حاضر از نظر روش اجرا در دسته تحقیقات نیمه تجربی، از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر زمانی در دسته تحقیقات آینده‌نگر قرار می‌گیرد. نمونه آماری از میان دانش‌آموزان مدارس عشایری شهرستان کهنوج انتخاب شدند که 15 نفر در گروه سالم و 15 نفر در گروه مبتلا به بیماری کرونا بودند. ابتدا به وسیله دوربین موبایل آیفون پارامترهای منتخب کینماتیک راه رفتن، تعادل و دقت شوت اندازه‌گیری شد. سپس با اعمال خستگی توسط پروتکل خستگی غیرعملکردی پله بلافاصله پارامترهای منتخب دوباره سنجیده شد. برای اندازه‌گیری تعادل و پارامترهای گام‌برداری از آزمون برخاستن و رفتن و برای آزمون دقت شوت از آزمون مور کریستین استفاده شد و داده‌ها توسط برنامه کینووا اندازه‌گیری شدند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های پژوهش از آزمون آماری تی مستقل، تی زوجی، یومن ویتنی و تی ویلکاکسون در سطح معناداری (0/05=α) در نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد خستگی بر میزان طول گام، تعادل پویا و دقت شوت دانش‌آموزان سالم تاثیر معناداری ندارد (05/P>0) و سبب کاهش حداکثرفلکشن زانوی هر دو گروه شده است (0/005=P). در صورتی که خستگی توانسته است طول گام (0/001=P)، تعادل پویا (0/001=P) و دقت شوت فوتبال (0/001=P) دانش‌آموزان مبتلا به کرونا را در مقایسه با دانش‌آموزان سالم به‌صورت معناداری کاهش دهد (05/P<0).

    نتیجه‌گیری

     طبق نتایج تحقیق کنونی، خستگی بعد از طی کردن بیماری کرونا  و بهبود آن می‌تواند سبب تغییرات کاهشی واضح‌تری در طول گام، تعادل پویا و به‌ویژه دقت شوت فوتبال نسبت به دانش‌آموزان سالم شود و افراد بهبودیافته از کرونا برای بازگشت به تمرین و مسابقات باید این تغییرات را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: خستگی، دقت، تعادل، گام برداری، کرونا ویروس
|
  • AliAsghar Norasteh, MohammadHosien Nazari *, Majid Bazegari Pages 1094-1109
    Background and Aims

     Hypermobility is considered a tissue adaptation of the neuromusculoskeletal system encountering injuries. The current study investigated the relationship between joint hypermobility and sports injuries.

    Methods

    In the current review study, advanced search using PubMed and Google Scholar databases was carried out via electronic search engines over the past two decades (2000-2020). The following keywords were used: “Hypermobility Joints,” “Hypermobility,” “Joint’s instability,” “Injury,” “Sport,” and “Sports,” along with related synonyms. The Iranian journal data banks were utilized to search Persian articles. 

    Results

     Considering the inclusion and exclusion criteria of the present study, 19 articles (18 English and 1 Persia) were selected. These studies have studied the rate of joint hypermobility among different athletes. Its rate has been divided into three categories: low, medium, and high, based on Beaton-Horan criteria. Low hypermobility is reported to be 75.3% on average among all sports, and this rate is reported to be 24.7% for moderate and high hypermobility. A score of (1.6 to 8) in this criterion is not harmful and is necessary for young female athletes and the lumbar joint. And a cross-sectional analytical study and a prospective study have examined the harms of joint hypermobility in exercise. In these studies, hypermobility of the knee, shoulder, and ankle joints showed the highest significant relationship with injuries, respectively.

    Conclusion

     Joint hypermobility is not an independent risk factor for all sports. To determine the severity of joint hypermobility in athletes, the degree of hypermobility, sex, age, joint, type of exercise, and training periods should be considered. Joint hypermobility at an optimal level below 5 on the Beaton-Horan scale can not be harmed for athletes of different sports at a young age, provided that the joint is not associated with weakness and lack of muscle strength. Be fertile. Higher joint hypermobility (scores 5 to 9) can be a risk factor for injury if it is associated with muscle weakness and frequent, long periods of exercise.

    Keywords: Joint hypermobility, Joint laxity, Sport, Injury
  • Sahar Farokhi *, Mohammad Ali Soleymanfallah, Mohammad Yousefi Pages 1110-1123
    Background and Aims

     The most essential and common sports injury in the lower limb in many sports fields is the injury of the anterior cruciate ligament (ACL). Knowledge in this field and appropriate exercise programs can help prevent this injury for all athletes and coaches. The present research aims to investigate the prevalence of this injury in different sports fields and the results of various training programs in reducing the risk of injury to ACL.

    Methods

     The current review was conducted using international information resources, Scopus, Taylor and Francis, ProQuest, Emerald Insight, ScienceDirect, Springer, Web of knowledge, and internal information resources including Magiran, Civilica, SID, and Iran Medex were applied. The research date range was defined between 2000 to 2020. In international articles, keywords such as Single-leg Landing, Landing, Injury, Knee injury, Drop-landing, Training, Exercise, ACL, and in domestic papers, keywords such as ACL, Knee Injury, Single-leg Landing, Jump, Land, and Training program were considered. According to the exclusion criteria, only 42 articles were selected and examined out of 220.

    Results

    Women with this injury are more affected at all skill levels, so at the professional skill level, women were affected up to 5 times more than men, and at the amateur level, the infection rate is about 3 to 4 times higher. The highest incidence is related to women professional basketball players with a speed of 5.5 per 1000 athletes training, and the lowest is among amateur male athletes with a rate of 0.02 with the same criteria. Of the articles reviewed in the appropriate injury prevention training program, 32% examined the effect of neuromuscular training, 18% combined training, 26% strength training, and 24% central core stability training. With 80% effectiveness, core stability training seems to be the most effective injury prevention program.

    Conclusion

     Considering the rate of this injury and the impact of this injury on treatment costs, the duration of returning to exercise, and creating the ground for other injuries, a comprehensive review of exercises effective in preventing this injury for athletes and coaches it’s important. This is especially important for professional female basketball players due to the incidence rate. The central core stability training program had the most practical effect among the training programs. The combined training program had the least impact according to different criteria for assessing and preventing injury.

    Keywords: ACL injury, Exercise program, Knee joint
  • Masoumeh Hasanzadeh Tahraband, Fatemeh Heidari * Pages 1124-1138
    Background and Aims

    Diabetes Mellitus (DM) is one of the most common chronic metabolic diseases and one of the significant public health concerns in the world. The vestibular defect is a common pathology in DM. It causes ischemia of the vestibular structures and changes in the metabolism of the inner ear fluids. The purpose of this study was to review the studies that have evaluated the vestibular system by clinical tests, including Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP), Subjective Visual Vertical (SVV), video Head Impulse Test (vHIT), and caloric tests in DM patients.

    Methods

     This review investigates the results of related papers in Google Scholar, PubMed (Medline), Science Direct, and Persian databases, including SID and Magiran, from 2000 to January 2021. According to inclusion criteria, eighteen studies were selected.

    Results

     

    More studies have been performed on the effect of DM on the otolith organs in humans. Most of them have used cervical Vestibular Evoked Myogenic Potential (cVEMP). They have been performed in people with and without vestibular symptoms and diabetic neuropathy. In some of the Cervical and ocular vestibular evoked myogenic potential (c/oVEMP) evaluations, increased wave latency and decreased amplitude were reported in the DM group compared to the control group. The predominant finding of the SVV test is an increase in the amplitude of the dynamic deviation in DM patients. The vHIT test was performed in asymptomatic vestibular DM. Some have reported the decrease of the VOR gain average in different semicircular canals without mentioning the observation of catch-up saccades. A caloric test is often performed in DM patients who all or some of them have vestibular symptoms. Unilateral weakness in some of them was the predominant result. Noteworthy is the discrepancy among the results of these vestibular tests in DM. 

    Conclusion

     The vestibular system’s function can be affected by DM complications with or without symptoms (subclinical). The influence of the results of clinical tests on this disease, characteristics, and measurement parameters are also highly dependent on individual factors. A single outcome cannot be found for how the vestibular system works in these patients.

    Keywords: Diabetes mellitus, Vestibular function, Vertigo, Dizziness
  • Somayeh Ahmadabadi, Firozeh Alavian, Parisa Sedaghati * Pages 1140-1155
    Background and Aims

     Stroke is a major cause of neurologic disability worldwide. Most cases of stroke have a sedentary lifestyle and diminished aerobic capacity. The present study aimed to systematically investigate the effect of aerobic exercise training on motor function improvement of patients following stroke.

    Methods

    This research is a systematic review. Keyword studies of aerobics, exercise, mobility, rehabilitation, stroke, walking, and treadmill were conducted in the Embase, Science Direct, PubMed, Medline, and Google Scholar databases from 2000 to 2019. Studies in two categories of aerobic exercise and motor ability, including adults with a history of stroke more than six months with the ability to move independently, have exercise intervention and assessment of motor abilities. Of 87 articles in the initial search, 31 were included in this study.

    Results

    Among 31 studies reviewed, 10 studies focused on the effect of continuous passive exercise and 12 studies on the effect of aerobic exercise on the motor abilities of stroke patients. Meanwhile, although six studies showed a positive impact of using the treadmill on functional capacity, five studies did not show an improvement in the balance of these patients under the treadmill.

    Conclusion

    A review of the research findings showed that the specific type, intensity, and duration of various types of motor interventions could improve parts of the physical fitness of stroke patients during the rehabilitation programs;  therefore, the risk of re-stroke and cardiovascular disorders is reduced.

    Keywords: Stroke, Exercise, Mobility, Walking, Aerobic
  • Farideh Aslibeigi, Homa Zarrinkoob * Pages 1156-1166
    Background and Aims

     Approximately 463 million people worldwide were diagnosed with diabetes in 2019, most of whom had type 2 diabetes. The prevalence of type 2 diabetes increases with age; on average, 27.8% of the elderly (≥65 years of age) have this disease. Since diabetes and its complications such as peripheral diabetic neuropathy and diabetic retinopathy can cause balance impairments and also falling is a relatively common problem in the elderly that often causes fear of falling and reduces the elderly’s quality of life; considering the effect of type 2 diabetes on the balance system performance, falling and fear of falling in the elderly who themselves are prone to fall, is very important that we will discuss in this review study.

    Methods

    Literature was searched for the studies investigating the impact of type 2 diabetes on balance disorders and fear of falling in the elderly in PubMed, Research Gate, Scopus, Science Direct, and Google Scholar databases from among the papers published between 1986-2020 using the keywords including “Type 2 diabetes Mellitus”, “Fear of Falling”, “Fall”, “Balance,” and “aging”.

    Results

    of 54 papers, 41 articles were selected based on inclusion criteria. Among those articles, 25 were explicitly related to the research subject and thus were further examined. The results reported in most studies indicated that the prevalence of fear of falling and balance disorders in the elderly with type 2 diabetes is significantly higher than in the elderly without diabetes.

    Conclusion

    Many factors associated with type 2 diabetes play a role in increasing the prevalence of balance disorders and fear of falling in the diabetic elderly, including peripheral diabetic neuropathy, diabetic retinopathy, obesity, hyperglycemia, and inactivity. Although many pieces of evidence and studies confirm the effect of type 2 diabetes mellitus on increasing balance disorders and fear of falling, the mechanism and extent of this effect are not yet fully understood. Therefore, further studies in this area are needed to determine how type 2 diabetes mellitus affects balance system performance and fear of falling not only in the elderly but also in younger adults.

    Keywords: Type 2 diabetes mellitus, Fear of Falling, Fall, balance performance, aging
  • Saeed Norinasab, Amirali Jafarnezhadgero *, Marefat Siahkouhian, Aidin Valizadehorang Pages 1168-1180
    Background and Aims

    Genu valgus malalignment is associated with altered lower limb muscular activities during running. The study aimed to evaluate the effect of using a brace in three different knee flexion angles on the frequency of muscular activity during running in people with genu varus.

    Methods

    The statistical sample of this study consisted of 30 soccer students. Fifteen persons with genu varus and 15 healthy persons were selected to participate in this study. The electrical activity of the muscles, including medial gastrocnemius, tibialis anterior, vastus medialis, rectus femoris, vastus lateralis, biceps femoris, and semitendinosus, were recorded by electromyography system during running with four brace conditions (without a brace, knee brace at 15˚, 30˚, and 60˚ knee flexion).

    Results

    The results showed that the main effect of “brace” on the frequency spectrum of the biceps femoris during the loading phase was increased statistically. During the loading phase, the most significant median frequency of the biceps femoris was running with a brace with 30˚ knee flexion. The main effect of “brace” on the frequency spectrum of semitendinosus during the push-off phase was statistically significant. The lowest value of semitendinosus muscle was during running with a brace with 15˚ knee flexion.

    Conclusion

    The most significant effect of a knee flexor brace is on the frequency content of biceps femoris and semitendinosus muscles with a mount at 30˚ knee flexion. This may be due to the passive support role of the brace and possibly could prevent biceps femoris and semitendinosus injuries.

    Keywords: Genu varus, Brace, Electromyography, Running
  • Aydin Valizadehorang *, Amirali Jafarnezhadgero, Saeid Alihosseini Pages 1182-1193
    Background and Aims

     The study aimed to evaluate the effects of motion control shoes on knee joint co-contraction in overweight individuals with flat feet.

    Methods

    15 overweight females with a navicular drop greater than 10 mm were selected with available sampling. Demographic characteristics of participants include Mean±SD age: 26.8±2.5 years, height: 1.7±0.1 m, weight: 82.5±3.2 kg, and Body Mass Index: 28.2±1.1 kg/m2. This study was done during running with both control (Supernova control, Adidas) and motion control (Supernovacushion, Adidas) shoes. An electromyography system recorded selected muscles’ electrical activity and then computed co-contraction values. Paired sample t-test was used for statistical analysis.

    Results

     Finding demonstrated that during the loading phase, the directed co-contraction of vastus medialis/lateral while using motion control shoes was greater than control shoes (P=0.035). Also, mediolateral-directed knee joint co-contraction while running with a motion control shoe was greater than the control shoe during the push-off phase (P=0.020). 

    Conclusion

    Motion control shoes improved directed co-contraction in overweight individuals with flat feet, especially in the frontal plane that could modify imposed knee joint loads.

    Keywords: Running, co-contraction, Shoe, Knee joint
  • Nasser Zareie Shamsabadi, Mansure Shahriar Ahmadi *, Leyla Ghasisin, Ahmad Abedi Pages 1194-1212
    Background and Aims

     Speech sound disorders (SSD) are a type of communication disorder where normal speech acquisition is disrupted. Children with SSD make speech sound errors that may impact speech intelligibility for others. Factors and variables associated with this disorder have been the matter of investigation in some studies: However, for the present study, the relationship among neuropsychological skills (Memory skill and visuospatial skill), parenting styles (authoritarian, authoritative, and permissive), and mother’s depression with SSD has been investigated in a single model.

    Methods

     This study is analytical and descriptive, and the correlation method of structural equation modeling (SEM) is used to examine the data. A total of 117 preschool children (aged 4-6 years) with SSD were recruited using purposive sampling from speech and language therapy clinics and through the kindergarten screening method using Ahmadi et al.’s test. Conners neuropsychological rating scale, Baumrind’s parenting styles, and Beck depression inventory are applied to each subject and then completed by mothers. The AMOS software analyzed the data using correlation, regression, path analysis, and structural equation methods.

    Results

     The statistical analysis showed that the correlation and effect of memory skills on SSD are significant (P=0.023 <0.05). However, it is not significant with the mediating role of parenting styles (authoritarian style: P=0.715, authoritative style: P=0.306, and permissive style: P=0.689) and mother depression (P=0.531 >0.05). On the other hand, despite being a strong and remarkable variable, the correlation and effect of visual-spatial skill on SSD are not significant (P=0.054 >0.05). There is also no significant correlation and effect of visual-spatial skill on SSD with the mediating role of parenting styles (authoritarian style: P=0.497, authoritative style: P=0.268, and permissive style: P=0.949) and mother depression (P=0.414 >0.05).

    Conclusion

     The results revealed that memory and visual-spatial skills have a significant direct correlation and effect on SSD. The more memory and visual-spatial problems, the more errors in sounds (phonemes) there will be. The correlation and effect of memory and visual-spatial skills on SSD with the mediating role of parenting styles and maternal depression are not considerable.

    Keywords: Speech sound disorders, neuropsychology, parenting style, memory, visuospatial skill
  • Fatemeh Mir *, Maryam Abdolshahi, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Pages 1214-1226
    Background and Aims

    One of the critical variables affecting sports success is mental toughness, which is the ability to return from failure and imposed pressure. It seems that it is necessary to conduct interventional research on different sports communities and observe the effect of this intervention on different personality dimensions of athletes. Therefore, this study aimed to investigate the effect of a mindfulness-based yoga intervention on mental toughness in athletes with varying skill levels. 

    Methods

     In the present study, 72 student-athletes who were members of sports teams (Mean±SD age: 20.67±1.44 years, Mean±SD sports: history 5.88±3.26 years) were selected based on inclusion criteria, and They were divided into three intervention groups (skilled, semi-skilled and less experienced) and three control groups (skilled, semi-skilled and less experienced). Also, the Persian version of the sports mental toughness questionnaire (SMTQ), Golby and Shird), and the demographic questionnaire was used. First, all pretest participants completed a sports mental toughness questionnaire; then, the intervention group participated in 12 90-minute mindfulness-based yoga training sessions. At the end of the course, all subjects were retested. Athletes’ participation was voluntary, and all subjects signed a consent form to participate in the study.

    Results

     The two-factor analysis of variance (ANOVA) (skill level×intervention) showed that the main effect of the intervention in the post-test was significant for the stubbornness variable and subscales of stability and control, but the effect of skill level and their interactive effect was not significant. Also, comparing the pretest and post-test pairs for each group, it was observed that the mental toughness of the inexperienced and semi-skilled in the post-test groups significantly improved over the pretest.

    Conclusion

     The effect of a mindfulness-based yoga intervention on athletes’ mental toughness and subscales of stability and control was positive. Considering the importance of the athlete’s mental toughness in achieving high levels of competition, it is suggested that coaches use mindfulness-based yoga intervention in athletes with different skill levels to promote this psychological factor. 

    Keywords: Mindfulness-based Yoga, Mental toughness, Athlete students, Different skill levels
  • Maalek Mirzaei, Farhad Ghadiri *, Saeed Arsham, Hamid Rajabi Pages 1228-1242
    Background and Aims

     Acquisition of cycling skills in autistic and healthy people has different results depending on the training conditions and type of educational intervention. Most people with autism do not learn this skill. The present study aimed to compare the effect of seven sessions of a special training program with the frequency of massed and distributed practice on the acquisition of cycling skills in autistic and healthy boys living in Tehran City. 

    Methods

     24 autistic boys (Mean±SD age:11.92±2.55 years) and 12 healthy boys (Mean±SD age: 9.33±2.38 years) living in Tehran City were available and, based on inclusion criteria, selected and after performing a pretest of cycling skills proficiency randomly into two homogeneous subgroups with different training frequencies including massed practice (7 consecutive one-hour sessions) and distributed practice (course every other day) was divided. The exercise was performed individually on a regular bicycle without support equipment. After 7 training sessions, repeat the proficiency test as at least 30 meters of independent driving, the ability to brake, start, and turn was done. Data were analyzed using percentage calculation, dependent t-test, and analysis of covariance at the significance level of 0.05.

    Results

     The results of the dependent t-test showed that the acquisition of cycling skills with massed practice in autism (0.01) and healthy (0.01) groups and distributed practice in autism (0.02) and healthy (0.00) groups, after the intervention, the educational program had a significant increase compared to the pretest. Also, the results of the analysis of covariance showed that between the effects of the group (0.106) frequency (0.063) and interaction group & frequency (0.269), there is no significant difference in skill acquisition.

    Conclusion

     Findings indicate that regardless of the lack of effect of exercise frequency and individual differences in autistic and healthy groups, the training program presented in this study led to the acquisition of cycling skills. Therefore, educators and families can be suggested to use the current program as a method with the lowest cost and highest efficiency to acquire cycling skills in autistic and healthy people.

    Keywords: cycling skills, massed practice, distributed practice, Autism
  • Mahsa Heydari, Seyed Kazem Mousavi Sadati *, Abdolrasoul Daneshjoo Pages 1244-1256
    Background and Aims

     One of the treatment methods for Pediatric Flexible Flat Foot (PFFF) is to use medical insoles. The current study aimed to investigate the Short-term effects of arch supporting insoles on balance and symptoms of flexible flat foot in children.

    Methods

     Twenty children aged 6-11 years with a flexible flatfoot complication were purposefully selected after applying Inclusion and exclusion criteria. Participants were randomly assigned to two intervention (n=10) and control groups (n=10). The intervention group used insoles supporting the longitudinal arch of the foot in their shoes for 12 weeks, but the control group did not use them. To measure the balance and symptoms of flexible flat foot in children, a sensory organization test of dynamic posturography apparatus, medial longitudinal arch height, and footprint were used in the pre-posttest. The intervention group used insoles supporting the longitudinal arch of the foot in their shoes for 12 weeks, but the control group did not. Data analysis was performed in two descriptive (mean and standard deviation) and inferential (covariance analysis) sections using SPSS software v. 25 at a significance level of α<0.05.

    Results

     The results showed that short-term use of medical insoles led to improved balance in conditions of normal vision and fixed support (P=0.047), absent vision and fixed support (P=0.1010), sway referenced vision and fixed support (P=0.004), normal vision and fixed support (P=0.004), absent vision and sway referenced support (P=0.001) and sway referenced vision and sway referenced support (P=0.001). The results also showed that medical insoles improved the medial longitudinal arch of the foot (P=0.001) and footprint (P=0.001).

    Conclusion

     According to the results of the present study, educators and parents of children with flexible flat foot are advised to use supportive medical insoles to improve children’s motor function, balance, and symptoms of flexible flat foot.

    Keywords: Postural control, Flexible Flat Foot, medical insole
  • Asad Mardani, Hossein Abednatanzi *, Mandana Gholami, Farshad Ghazalian, Kamal Azizbeigi Pages 1258-1269
    Background and Aims

    Todays, many factors and variables are considered in the design of resistance training that may affect physiological adaptations. Despite the positive effect of resistance training on antioxidant behavior and oxidative stress, the influents of these factors to intensity sequence of resistance training is unclear. The purpose of this study was to determine the effects of resistance training intensity sequence of resistance training on antioxidants and Malondialdehyde (MDA) in over weight men.

    Methods

    In present semi experimental study, 30 over weight young males voluntarily participated in the study and randomly assigned to pyramid resistance training (PRT; n=10), reverse pyramid resistance training (RPRT; n=10), and control (n=10). Resistance training was done in 3 nonconsecutive days for eight weeks, where the PRT was done resistance training by gradually increasing the intensity and decreasing the number of repetitions to reach maximum strength, while the RPRT they did the exact opposite. Blood samples were collected before and 48 after exercise training, and superoxide dismutase (SOD), Malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GPX), and total Antioxidant capacity (TAC) were measured by McCord & Fridovich, Buege& Aust, Paglia & valentine and FARP methods, respectively. In order to analyze the data, analysis of variance was used with repeated measurements.

    Results

    It was observed that SOD in the PRT (p=0.024) and the RPRT (p=0.029) increased significantly. The GPX in the PRT (p=0.008) and RPRT (p=007) than to control were also significantly increased. Also, the TAC increased significantly only in the PRT (p=0.047). The MDA in the PRT (p=0.019) and the RPRT (p=0.041) were significantly decrease, no significant difference was observed between PRT and RPRT in any of the mentioned variables (p˃0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the study, it seems that pyramid and reverse pyramid resistance training can improve the antioxidant status in overweight men, however, they have not any advantages than to each other.

    Keywords: Resistance Training, Oxidative stress, Training intensity sequence, SOD, total antioxidant capacity
  • Alireza Aghaz, Yalda Kazemi *, Ehsan Hemmati, Talieh Zarifian Pages 1270-1282
    Background and Aims

    The intelligibility context scale (ICS) is the first screening tool for the intelligibility of speech. The ICS assesses parents’ perceptions of their child’s speech clarity in real situations when talking with different people and has been adapted into more than 60 languages. The purpose of the current study was to evaluate the psychometric properties of the ICS-Persian in preschool Persian-speaking children.

    Methods

     This is a validation and instrumentation research study. The parents of 118 children aged 4 to 6 years with and without speech sound disorders (SSD) from 10 kindergartens in Isfahan were recruited to the study through a clustered randomized sampling method. A speech therapist evaluated all children to confirm their overall health. Their parents completed the ICS-Persian, and the Ages and Stages Questionnaire (ASQ) was completed for each child to determine the convergent validity of the ICS. In the test-retest study, 54 parents re-filled the ICS-Persian after 3 weeks. Statistical methods included Cronbach’s alpha coefficients, Pearson correlation, intraclass correlation coefficient (ICC), and paired t-test.

    Results

    Internal consistency and test-retest values were good and calculated as 0.89 and 0.82, respectively. The mean scores of children with and without SSD were statistically significant (P

    Keywords: Speech sound disorders, Screening, Intelligibility Context Scale, Reliability, children
  • Maryam Eftekhari, Fereshte Kotobi *, Zeinab Naghiloo Pages 1284-1294
    Background and Aims

     The COVID-19 virus is a large group of viruses identified as a public health crisis and has challenged people worldwide. The epidemic of respiratory infectious disease and quarantine, limitations, stress, and other effects of this disease have affected the health, mental well-being, and emotional adjustment of all age groups. This study aimed to investigate the effect of sport on the health and emotional adjustment of students of universities in Qazvin province during the COVID-19 virus pandemic.

    Methods

    This research method was applied, presented, and described in this area. The statistical population included students of Qazvin province who, according to Cochran’s formula, 382 students participated in this study by cluster sampling. The research tools included demographic questions and the Bell Adjustment Inventory questionnaire, which used two dimensions of Emotional and Health Adjustment with acceptable reliability. Data were analyzed in descriptive and inferential statistics sections, and the Kolmogorov-Smirnov test, t-test, two independent samples, and Leuven test were used.

    Results

     The t-test of two independent samples and Leuven showed that sport significantly affected students’ health adjustment (P≤0.05). Regarding the variable of emotional adjustment, it was found that sports activities significantly affect the emotional adjustment of the statistical population (P≤0.05). The means of both health and emotional adjustment variables for the two groups (with and without sports history) were significantly different, and this difference was statistically significant (P≤0.05).

    Conclusion

     The results showed that sport improved the emotional and health adjustment of the students studied in this research. In other words, people with a history of sport could use more adaptive methods to deal with the problems caused by the CPVID-19 pandemic because sport contributes to physical and mental health. Thus, universities can use the benefits of promoting sport and physical activities to improve the adjustment of their students at different times as well as very new, unknown, and even exhausting crises or situations.

    Keywords: COVID-19 virus, emotional adjustment, health adjustment, Sports
  • Farideh Rezaei, MohammadHosein Bayazi *, Alireza Rajaei Pages 1296-1313
    Background and Aims

    The current paper aimed at “Designing a model of social health psycho-physical health and body image evaluation with the mediating role of spiritual health the quality of life (QoL) of the elderly by a structural modeling approach.”

    Methods

     This is an applied retrospective, fundamental, descriptive paper emphasizing structural equations. The statistical population consists of one million elderly people aged 60 to 70 years living in Tehran out of eight million two hundred and thirty-one elderly people living in Iran. The statistical sample included 270 elderly people in Tehran selected in two stages, clustering for selecting parks in 22 districts of Tehran and purposive convenient sampling method (Fidel Tabaking formula). The research tools included the Ware & Sherbourne physical-mental health questionnaire, Ghodosi body image evaluation questionnaire, Keyes social well-being scale, paloutzian and ellison spiritual well being scale (SWBS), and WHO QoL in the elderly questionnaire. Statistical methods Amos and SPSS v. 22 software were used for descriptive statistics and structural modeling with path analysis technique and confirmatory factor analysis

    Results

     The findings showed that The study showed that there was a strong significant positive relationship between the variables QoL and physical-mental health  (β=0.084, P<0.01), spiritual well-being (β=0.0847, P<0.01), There was significant positive relationship between the variables spiritual well-being with social well-being (β=0.103, P<0.01), body image valuation (β=0.074, P<0.01), and physical-mental health. Moreover, there was a solid significant P<0.01 positive relationship between the predictor variables (physical-mental well-being, body image valuation, and social well-being) (0.694 to 0.764). 

    Conclusion

     Physical-mental well-being, physical image evaluation, social well-being, and spiritual well-being variables increase, and improve the QoL of the elderly.

    Keywords: Social Well-being, Physical-Mental well-being, Body Image Evaluation, Spiritual Well-being
  • Fatemeh Hasanzadeh, Hamid Tabatabaei * Pages 1314-1324
    Background and Aims

     Nowadays, imbalance is one of the most prevalent problems of the elderly that causes injury, disability, and reduction of independence among the elderly. The present study was conducted to investigate the impact of resistance training methods on dynamic balance, fall risk, and range of motion of ankle in active elderly women.

    Methods

     In the current quasi-experimental study, participants were 30 active elderly women (64.79±3.33) in Tehran who were randomly divided into two groups Theraband and weight training. The Y balance test evaluated dynamic balance, fall risk was assessed by the Timed up and Go test (TUG), and a goniometer evaluated ankle range of motion. Statistical analysis of data was conducted using independent and dependent t-tests (in significant level P=0.05) 

    Results

     Results showed that Theraband training and weight training had a significant effect on fall risk and ankle range of motion Theraband training group was significantly superior to the weight training group in dynamic balance (P=0.001), fall risk (P=0.001), ankle range of motion (left: P=0.004 and right: P=0.001). Also, Theraband training significantly impacted dynamic balance (P=0.012).

    Conclusion

    According to the results, Theraband and weight training significantly improve the risk of falls and ankle range of motion in active elderly women. In addition, Theraband training influences dynamic balance positively. In conclusion, Theraband training affects all three research variables more than weight training.

    Keywords: Resistance Training, dynamic Balance, fall risk, Range of motion
  • Amin Shafiee, Abdolhamid Daneshjoo *, Mansor Sahebozamani Pages 1326-1336
    Background and Aims

     The risk of falling in people increases with aging. Aquatic exercises create a secure environment for people, and they can reduce the risk of falling among elderly people. This study aimed to investigate the effect of 8 weeks of aquatic exercises on postural control and balance recovery strategies.

    Methods

     Thirty elderly people from Kerman province were selected to participate in the research, and they were randomly divided into control (Mean±SD age 63.67±2.58 years, height 169.27±4.74 cm, and weight 71.00±6.95 kg) and intervention groups (Mean±SD age 65.00±3.07 years, height 169.50±27.34 cm, and weight 71.200±4.31 kg). The postural control and balance recovery strategies during sudden movement by treadmill were evaluated using the Biodex and motion analysis system. The intervention group participated in aquatic exercises for 8 weeks (3 times with 45 minutes per week) to challenge the physical and proprioceptive acuity, while the control group lived without any interventions. Data were analyzed using the ANCOVA and Pearson correlation tests (P<0.05).

    Results

     The results showed a significant improvement in the scores of postural control and balance recovery strategies (P<0.05). Balance strategies in elderly people moved from the hip toward the ankle (P<0.05). The onset time of muscle activity and the electrical activation of muscles in elders showed significant improvement after participating in this study (P<0.05).

    Conclusion

     The results approved that water training has significantly affected the ability to control posture and balance recovery strategies in the elderly and that changing the pattern of muscle activation has increased postural stability and improved balance. It recommends using these exercises in training programs for the elderly to decrease the risk of falls and improve balance.

    Keywords: Aquatic exercises, Postural control, balance recovery strategy, Elderly men
  • Mohammad Behdani, Alireza Bahrami, Jalil Moradi * Pages 1338-1350
    Background and Aims

     The application of principles of motor learning in children with deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is essential. This study investigated the effect of constant and variable practice on learning soccer pass skills in children with attention deficit hyperactivity disorder and normal children.

    Methods

     For this purpose, two groups of 34 ADHD and 34 typically developing children with a mean age of (8.36±0.51) were selected by purposive sampling. Each group was randomly divided into experimental (variable practice) and control (constant practice) subgroups. At first, the Pretest of the soccer pass was performed based on the Mor-Christian General Soccer Ability Skill Test Battery. Then the training program was conducted for 8 weeks consisting of two sessions per week (20 trials per session) for 45 minutes. After the last session, Post-test, and after one week, the retention and transfer tests were performed on two consecutive days. Data were analyzed using mixed-design ANOVA and one-way ANOVA. 

    Results

    The results showed a significant within-group difference in all training groups from Pretest to Post-test (P=0.001). Comparison of Post-test, retention, and transfer tests in the training groups showed no significant difference between the training groups, but comparing the means indicates that in both groups of typically developing children and children with ADHD, variable training resulted in better retention and transfer than constant training.

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that in children with ADHD, as in typically developing children, variable practice is probably more effective in the learning of soccer pass skills than constant practice.

    Keywords: Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD), Constant practice, Variable Practice, Sport Skill, Motor Learning
  • Reza Rahimpour Moradi *, Mohammadreza Amirseyfadini, Mohammadtaghi Amiri-Khorasani Pages 1352-1364
    Background and Aims

    Today, after a long period of school closures and sporting events, we will face the post-corona era and the reopening of schools. Because gait imbalance and general weakness are symptoms of corona disease, for people who have recovered, re-exercise, and basic skills such as walking, balance, and accuracy, especially after fatigue, compared to healthy individuals, can be a challenge. This study aimed to investigate the effect of fatigue on kinematic characteristics during gait, balance, and accuracy of football shots in high school boys of Kahnooj nomads with a history of corona virus.

    Methods

     The present study, in terms of implementation, is in the category of quasi-experimental research, in terms of purpose is in the category of practical, and in terms of time is in the category of future research. A statistical sample was selected from the students of nomadic schools in Kahnooj City, of which 15 were in the healthy group, and 15 were in the group with coronary heart disease. First, the selected kinematic gait parameters, balance, and shot accuracy were measured by an iPhone cellphone camera. Then, the chosen parameters were immediately re-measured by applying fatigue by the non-functional fatigue protocol of the step. To calculate the balance and gait parameters, the rise and fall test, and the shot’s accuracy, the Moore-Christine test was used, and the Kinova program measured the data. Independent t-test, paired t-test, and Wilcoxon-Mann-Whitney t-test were used to analyze the research data at a significant level (α=0.05) in SPSS v. 22 software.

    Results

     The results of the present study showed that fatigue had no significant effect on stride length, dynamic balance, and shooting accuracy of healthy students (P>0.05) and caused a decrease in maximal knee flexion in both groups (P=0.005), but fatigue has been able to significantly reduce, step length (P=0.001), dynamic balance (P=0.001) and football shot accuracy (P=0.001)  in students with coronavirus compared to healthy students (P<0.05).

    Conclusion

     According to the results of the present study, fatigue after corona disease and its recovery can cause pronounced reduction changes in the length of step, dynamic balance, and especially the accuracy of football shots compared to healthy students and people who were recovering from corona disease when they return to training and competitions must take these changes into account.

    Keywords: Fatigue, accuracy, Balance, gait, Coronavirus