فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 87، تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 87، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدامین سلطانی پور*، سعیده ناطقی، عبدالحمید حاجبی، مهشید سوری صفحات 145-160

    برای مدیریت پایدار مرتع، محاسبه ظرفیت مراتع و تعیین حد بهره برداری مجاز گونه های مهم و کلیدی مراتع لازم و ضروریست. با داشتن ظرفیت واقعی مراتع و ارایه دقیق برنامه های مدیریتی می توان از نابودی پوشش گیاهی، خاک و کاهش منابع آب در اراضی مرتعی جلوگیری کرد. شدت چرای مناسب، استفاده مداوم و اقتصادی را در مرتع موجب می گردد، ازاین رو برای نیل به پایداری و تداوم تولید در مراتع و تعیین مناسب ترین حد بهره برداری، مطالعه اثر شدت های مختلف برداشت بر تولید علوفه سه گونه Halocnemum strobilaceum، Desmostachya bipinnata و Aeluropus lagopoides در منطقه زمین سنگ استان هرمزگان از سال 1387 به مدت سه سال انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد و شاهد (بدون برداشت) بودند. در هر تیمار 10 پایه از گونه به عنوان تکرار مورد توجه قرار گرفت و بر روی هریک از متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل در نرم افزار  SASتجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که شدت برداشت بر میزان علوفه سبز گونه ها تاثیر گذاشته و کلیه تیمارها با شاهد اختلاف معنی داری داشتند. بنابراین، برداشت مجاز تا 50 درصد را برای گونه هایAeluropus lagopoides  و Desmostachya bipinnata و تا 75 درصد را برای گونه Halocnemum strobilaceum می توان پیشنهاد کرد تا سلامتی و شادابی این گونه ها نیز در طول سال های برداشت حفظ شود. با توجه به یافته های بالا، حد بهره برداری تعیین شده می تواند در تعیین حد بهره برداری مجاز منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه با آن از نظر آب و هوایی به همراه اطلاعات مربوط به سایر گیاهان استفاده شود.

    کلیدواژگان: شدت های برداشت، تولید علوفه، ظرفیت مرتع، مرتع زمین سنگ، استان هرمزگان
  • جلیل فرزادمهر*، یاسر قاسمی آریان، رضا یاری صفحات 161-171

    این تحقیق با هدف بررسی اثر پروژه های اصلاحی بر شاخص های سطحی خاک و ویژگی های عملکردی در مراتع طاهرآباد فردوس انجام شد. برای تعیین خصوصیات سطحی خاک و قابلیت های عملکردی از روش تحلیل عملکرد چشم انداز استفاده شد. بدین منظور در منطقه معرف هر تیمار سه ترانسکت 100 متری با فواصل مشخص و در امتداد شیب اصلی مستقر و در طول هر یک ترانسکت، طول و عرض لکه های گیاهی و طول فاصله بین لکه ای اندازه گیری شد. برای محاسبه قابلیت های عملکردی از دستورالعمل Excel, LFA (Landscape Function Analysis)   و همچنین برای بررسی معنی داری بین قابلیت های عملکردی از نرم افزار SAS استفاده شد. نتایج نشان داد در پایداری بین تیمارها اختلاف معناداری وجود دارد، به طوری که بیشترین درصد پایداری در هلالی آبگیر + قرق و کمترین در تیمار منطقه شاهد برآورد شد. همچنین نفوذپذیری خاک تیمارهای اصلاحی مختلف، اختلاف معناداری با بیشترین و کمترین درصد نفوذپذیری خاک به ترتیب در پروژه هلالی آبگیر+ قرق و شاهد داشت. نتایج نشان داد که درصد چرخه موادغذایی و عناصر معدنی خاک در پروژه های اصلاحی مختلف مرتع اختلاف معناداری ندارد. شاخص نظام یافتگی پوشش گیاهی برای هلالی آبگیر+قرق، نهال کاری+قرق، قرق و شاهد به ترتیب 33/0، 22/0، 18/0 و 14/0 برآورد شد. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد: بیشتر شاخص های سطحی خاک در سطح 5 درصد بین خاک پروژه های مختلف اصلاحی مرتع دارای اختلاف معناداری هستند. شاخص های پوشش خاک، پوشش یقه و تاجی، لاشبرگ، شکنندگی سطح خاک، شدت و نوع فرسایش، مواد فرسایش یافته، طبیعت سطح خاک و آزمایش خیس شدن در سطح 5 درصد و بافت در سطح 1 درصد در تیمارهای مختلف اصلاحی دارای اختلاف معناداری است و تیمارهای مختلف باعث اختلاف در این شاخص ها شده است. همچنین بین شاخص های پوشش کریپتوگام و میکروتوپوگرافی اختلاف معناداری وجود ندارد. به طورکلی احداث هلالی بگیر +قرق در مناطق خشک و نیمه خشک، یک عملیات اصلاحی مفید و باعث افزایش پایداری و نفوذپذیری خاک می شود.

    کلیدواژگان: خصوصیات سطحی خاک، ویژگی های عملکردی مرتع، عملکرد چشم انداز، بوم سازگان مرتعی، روستای طاهرآباد فردوس
  • جواد معتمدی*، اسماعیل شیدای کرکج، عزیزه بابازاده، مرتضی مفیدی چلان صفحات 172-190

    یکی از اهداف مهم در مدیریت مراتع، تعیین دقیق و سریع تولید علوفه برای تعیین ظرفیت چراست. در این پژوهش، ارتباط بین تولید علوفه به عنوان متغیر وابسته و ویژگی های مورفولوژیکی، به عنوان متغیرهای مستقل بررسی شد. بدین منظور دو واحد مطالعاتی قرق و غیرقرق، در مراتع کوهستانی نازلوچای ارومیه انتخاب شد. در هر یک از آنها، ویژگی های مورفولوژیکی گونه Artemisai aucheri به عنوان تنها گونه بوته ای غالب که بیش از 50 درصد سهم ترکیب گیاهی مراتع منطقه را شامل می شود، در داخل 60 پلات یک مترمربعی مستقر در امتداد شش ترانسکت 100 متری، در تیرماه 1396 اندازه گیری شد. پس از قطع رشد سال جاری پایه ها، وزن خشک نمونه ها تعیین و رابطه رگرسیونی آن با ویژگی های مورفولوژیکی، با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی بررسی شد. نتایج نشان داد که برآورد تولید گونه A.aucheri در منطقه قرق که پایه های گیاهی چرا نشده بودند، با استفاده از مدل رگرسیونی خطی چندگانه، بر اساس قطر متوسط تاج پوشش (D1)، قطر یقه (D2) و ارتفاع (H) امکان پذیر بود و باRMSE  برابر 05/15 و ضریب تبیین 60/0، مدل اعتبارسنجی شد. در منطقه خارج قرق که پایه های گیاهی در پاییز سال قبل چرا شده بودند، فقط قطر متوسط تاج پوشش (D1) و ارتفاع (H) با مدل رگرسیونی خطی چندگانه، به عنوان بهترین مدل با  RMSEبرابر 53/3 و ضریب تبیین 52/0 اعتبارسنجی شد. با توجه به کارایی نسبتا خوب مدل و ارجحیت تلفیق چند ویژگی مورفولوژیکی در برآورد تولید، می توان بیان کرد که تفکیک مدل ها به داخل و خارج قرق و یا در شرایطی که پایه ها چراشده و چرا نشده اند، می تواند نقش موثری در پایش مراتع، برآورد تولید برای محاسبه ظرفیت چرا و ارزیابی شدت بهره برداری از مرتع ایفا نماید.

    کلیدواژگان: تولید علوفه، رابطه رگرسیونی، صفات ساختاری، ظرفیت چرا
  • امیرمسعود پویافر*، حسین ارزانی، سید اکبر جوادی، اصغر طهماسبی صفحات 191-207

    این تحقیق با هدف شناسایی شاخص های اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی موثر بر مدل زنبورداری در مراتع، در منطقه سرایان استان خراسان جنوبی انجام شد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از لحاظ جمع آوری داده ها نیز دارای ماهیت کمی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مرتع داران منطقه سرایان بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 180 مرتع دار به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نظر، پرسش نامه محقق ساخته بود که با هدف بررسی میزان تمایل مرتع داران به زنبورداری در مرتع و تعیین شاخص های اصلی عدم استقبال آنان از این نوع معیشت طراحی شده و با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته، تکمیل و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. پایایی پرسش نامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. نتایج نشان داد در 7/61 درصد از مرتع داران، میزان تمایل به زنبورداری، زیاد و خیلی زیاد گزارش شده است. به طوری که بین سن (در سطح 99 درصد)، سطح تحصیلات (در سطح 99 درصد) و درصد وابستگی به مرتع (در سطح 95 درصد) با تمایل به زنبورداری در مرتع همبستگی معنی داری وجود دارد. هر چند این همبستگی در مورد سن و درصد وابستگی به مرتع به صورت منفی بوده است. نتایج رتبه بندی شاخص های مهم عدم استقبال مرتع داران از زنبورداری نیز نشان داد که شاخص های دانش، آگاهی و مهارت ناکافی، امنیت کندوها در مرتع، روحیه کم خطرپذیری و مالکیت مرتع مهمترین شاخص های اجتماعی، هزینه تامین نهاده، انتقال و نگهداری کندوها در مرتع مهمترین شاخص اقتصادی و شاخص های کوتاهی دوره گل دهی گیاهان مرتعی، پوشش گیاهی ضعیف، فقدان منابع آب کافی و خطر ات محیطی (خشکسالی، طوفان، آفات و بیماری ها) مهمترین شاخص های اکولوژیکی از دیدگاه مرتع داران بودند.

    کلیدواژگان: شایستگی، معیار اقتصادی- اجتماعی، مرتع داران، زنبورداری، سرایان
  • مهین حنیفه پور، غلامرضا زهتابیان، حسن احمدی، علی اکبر نظری سامانی، حسن خسروی* صفحات 208-234

    فرسایش بادی و توفان های گرد و غبار یکی از بلایای طبیعی است که مناطق خشک و بیابانی ایران مرکزی به صورت روزافزون با آن مواجه است. همچنین مدیریت نادرست در عرصه منابع طبیعی نیز بر افزایش این پدیده تاثیر زیادی داشته است. یکی از اصول اولیه کنترل و مبارزه با فرسایش بادی، شناخت مناطق برداشت رسوبات است. هدف این پژوهش شناسایی مناطق برداشت رسوبات بادی، در رخساره های منطقه ملارد در غرب استان تهران است. براساس نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای، نقشه زمین شناسی و همچنین بازدیدهای میدانی نقشه رخساره ژیومورفولوژیکی منطقه تهیه گردید، سپس نمونه برداری انجام شد و نهایتا در محیط GIS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تفسیر داده های بادسنجی با استفاده از بررسی گلباد و گل توفان نشان داد که جهت باد غالب و فرساینده از سمت شمال غربی است. نتایج حاصل از گلماسه ایستگاه های منطقه مورد مطالعه نشان دهنده این است که تغییرپذیری جهت باد شامل کم تا زیاد است و ایستگاه قزوین (نزدیک ترین ایستگاه به کانون های بحرانی) دارای شدت تغییرپذیری زیاد و شامل بادهای چند جهته مرکب با زاویه تند بوده است. 83 نمونه از رخساره های مختلف منطقه مورد مطالعه به روش ASTM (الک خشک) دانه بندی شده است. نتایج دانه بندی بیانگر محلی بودن منشا برداشت است. نقشه اولویت بندی کانون های بحرانی منطقه نشان داد که 4/16 درصد از مساحت منطقه جزء شدت کم، 4/3 درصد شدت متوسط و 3 درصد شدت زیاد را به خود اختصاص داده است. در نهایت مشخص شد که دق رسی شور و فاقد پوشش گیاهی یا با پوشش گیاهی اندک شورپسندها در دشت سر پوشیده، بیشترین درصد ذرات حساس به فرسایش بادی را دربر گرفته است.

    کلیدواژگان: فرسایش بادی، مناطق برداشت، دانه بندی، منطقه ملارد، کانون های بحرانی
  • وحید چیت ساز*، یحیی پرویزی صفحات 235-249

    افزایش انتشار گازهای گلخانه ای در قرن گذشته منجر به بهم ریختن تعادل طبیعی چرخه کربن و افزایش نگرانی شده است. ازاین رو، این پژوهش با هدف ارزیابی نوع گونه های گیاهی مرتعی بومی و دست کاشت در پروژه های بیولوژیکی اصلاح مرتع بر ظرفیت تثبیت کربن در مراتع بوته زار شهرستان دهاقان انجام شد. بدین منظور دو پروژه بیولوژیک شامل بذرکاری ردیفی گیاه آگروپایرون (Agropyron trichophorum) با سابقه 17 سال در مراتع بوته زار گلیسار و کپه کاری جاشیر (Prangos ferulacea) با سابقه 10 سال در مراتع بوته زار آستانه سفلی بررسی شد. برای انجام تحقیق نمونه برداری از سایت های مطالعاتی و شاهد در بهار 1392 انجام شد. آزمایش های تعیین انباشت کربن برای نمونه های گیاهی و لاشبرگ به روش احتراق و برای نمونه های خاک به روش واکی-بلاک انجام شد و میزان ذخیره کربن در هریک از مناطق مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که طی مدت اجرای پروژه های اصلاح مرتع، انباشت کربنی در نتیجه عملیات بیولوژیکی بذرکاری ردیفی آگروپایرون در منطقه گلیسار 4/37 تن در هکتار (به طور متوسط 2/2 تن در هکتار در سال) و در نتیجه کپه کاری جاشیر انباشت کربنی در منطقه آستانه 1/10 تن در هکتار (به طور متوسط 01/1 تن در هکتار در سال) نسبت به مناطق شاهد افزایش داشته است. به طورکلی می توان بیان کرد که پروژه بذرکاری ردیفی آگروپایرون از لحاظ افزایش تثبیت کربن موفق تر از کپه کاری جاشیر بوده است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که گونه هایAstragalus verus و Bromus tomentellus نیز ظرفیت بالایی از نظر تثبیت کربن نسبت به بسیاری از گونه های مرتعی در پروژه های اصلاح مرتع دارند.

    کلیدواژگان: آگروپایرون، تثبیت کربن، جاشیر، عملیات بیولوژیکی، مرتع کاری
  • مسعود برهانی*، زهرا جابرالانصار، حمیدرضا میرداوودی صفحات 250-265

    شناخت ویژگی های اکولوژیکی گونه های گیاهی و چگونگی واکنش آنها به عوامل محیطی، اطلاعات لازم را برای مدیریت پوشش گیاهی و اصلاح مراتع فراهم می کند. در این پژوهش، به مطالعه نیازهای اکولوژیک گونه اسپرس (Onobrychis melanotricha Boiss.) با تاکید بر عوامل اکولوژیک موثر بر تغییرات پوشش گیاهی و بررسی پاسخ این گونه به تغییرات عوامل اکولوژیکی، با استفاده از روش آنالیز تطبیقی متعارفی پرداخته شد. برداشت اطلاعات در سال 1397 در 19 سایت مطالعاتی در غرب و جنوب استان اصفهان انجام شد. در هر سایت، نمونه برداری پوشش گیاهی به روش نمونه گیری تصادفی- سیستماتیک در 30 پلات یک مترمربعی که در طول 3 ترانسکت 200 متری مستقر شده بود، انجام و نمونه گیری خاک از عمق 30-0 سانتیمتر در هر سایت انجام گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS17 و CANOC4.5 انجام شد. استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته با توزیع خطای پوآسون برای هر یک از متغیرهای محیطی، نشان داد که عوامل محیطی شامل ارتفاع، درصد رس، بارندگی، درصد ماده آلی، فسفر و درصد شن و میانگین دمای سالانه در سطح احتمال خطای 1 درصد بر پوشش این گونه اثر معنی دار دارند. این گونه بیشتر بر روی خاک های نیمه عمیق تا عمیق با بافت متوسط تا نیمه سنگین پراکنش دارد. محدوده ارتفاعی بهینه برای رشد این گیاه 3200-1600 متر از سطح دریا و بارش بهینه برای این گیاه 370 میلیمتر بوده است. درمجموع، نتایج این پژوهش در تعیین نیازهای اکولوژیکی گونه مورد نظر کارایی قابل قبولی داشت که می تواند در مدیریت پوشش گیاهی و عملیات اصلاح مراتع در مناطق مشابه مورد توجه مدیران منابع طبیعی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسپرس، رسته بندی، عوامل اکولوژیک، منحنی پاسخ گونه
  • کیومرث محمدی سمانی*، حامد جنیدی جعفری، پریا مرادی صفحات 266-280

    مدیریت های مختلف مراتع ازجمله قرق و اصلاح، می تواند شرایط مناسبی را برای احیای مرتع ایجاد کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر سه مدیریت مختلف قرق، اصلاحی و تحت چرا در مراتع استان کردستان و تاثیر آنها برای برخی خصوصیات خاک است. برای انجام این تحقیق، 25 پلات یک در یک مترمربعی، به طور تصادفی- سیستماتیک در امتداد دو ترانسکت (240 متر، 120 متر در هر دو جهت عمود و در راستای شیب) در هر منطقه اجرا و در مرکز هر پلات یک نمونه خاک از عمق 15-0 سانتی متر به همراه درصد لاشبرگ و پوشش گیاهی، درصد خاک لخت و درصد سنگریزه برداشت شد. بنابراین در کل 75 نمونه خاک از سه منطقه برداشت گردید. بعد از خشک کردن نمونه های خاک، برخی پارامترهای شیمیایی خاک در آزمایشگاه تجزیه شد. برای تحلیل داده ها از تجزیه واریانس یکطرفه و برای بررسی ارتباط بین داده ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید. نتایج حاصل نشان داد که تمامی پارامترهای مورد بررسی تفاوت معنی داری را نسبت به هم داشتند، به طوری که میزان کربن، نیتروژن، نسبت C/N، فسفر و پتاسیم در منطقه اصلاحی به ترتیب با مقادیر %94/1، %205/0، 48/9، mg/kg288 و mg/kg 129 دارای بیشترین مقدار و در منطقه تحت چرا با مقادیر %25/1، %179/0، 7، mg/kg170 و mg/kg 75 دارای کمترین میزان بود. در حالی که میزان اسیدیته (27/8) و هدایت الکتریکی (174 میکروزیمنس بر سانتی متر) در منطقه تحت چرا افزایش یافت. همچنین درصد پوشش گیاهی ارتباط مثبت معنی داری با تمامی عناصر بررسی شده خاک (به جز اسیدیته و هدایت الکتریکی) داشت. درصد خاک لخت و سنگریزه نیز ارتباط منفی معنی داری با عناصر کربن، نیتروژن، فسفر و پتاسیم از خود نشان دادند. در نهایت می توان گفت مدیریت قرق و عملیات اصلاحی توانسته است اثرهای مثبت معنی داری بر عناصر ضروری گیاه در خاک بگذارد.

    کلیدواژگان: عناصر ضروری گیاه، مراتع تحث چرا، قرق، مراتع اصلاحی، درصد پوشش گیاهی
  • امیررضا مرادی، کمال الدین ناصری، مهدی کلاهی* صفحات 281-296

    آگاهی از دانش و نگرش گروداران مراتع نسبت به مشکلات و مدیریت این اکوسیستم، برای تصمیم سازی و برنامه ریزی ضروریست. هدف این پژوهش، ارزیابی دیدگاه مرتع داران و کارشناسان منابع طبیعی نسبت به تاثیر اجرای طرح های مرتع داری و همچنین مشارکت و همکاری آنان در موفقیت اجرای این طرح هاست. منطقه مورد مطالعه، شهرستان تربت جام بوده است. با بررسی طرح های مرتع داری شهرستان تربت جام از سال 1372 تا 1393، مشخص شد که پنج طرح بشیرآباد، چشمه گل، گوی، تیمنک سفلی و جهان آباد اجرا شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل 464 بهره بردار بوده که در واقع مرتع داران دارای پروانه چرا هستند. به کمک فرمول کوکران، 186 نمونه به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفتند. پس از تجزیه وتحلیل آماری داده ها و با بررسی کلیه متغیرها و مولفه های سنجیده شده، مشخص شد که میان دیدگاه گروداران منطقه و عوامل اقتصادی، آموزشی، مشارکت اجتماعی و همچنین همکاری نهادی یک رابطه معنی دار خطی وجود دارد. نتایج نشان داد که مهمترین مولفه های موثر بر دیدگاه گروداران برای مشارکت در طرح های مرتع داری، بررسی نیازهای اقتصادی و اجتماعی قبل از تصویب طرح و تصویب طرح ها مطابق با نیاز روستاییان ازجمله تامین درآمد و مسکن و انتخاب مجری از میان گروداران است. بنابراین پیشنهاد می شود برای بهبود نتایج طرح های آبخیزداری در منطقه مورد مطالعه، هماهنگی مستمر میان ادارات ترویج شهرستان ها برای برگزاری کلاس های توجیهی، آموزشی و همکاری محور در زمینه مرتع داری صحیح در دستورکار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حفاظت مشارکتی محلی، مشارکت روستایی، مشارکت گروداران، مدیریت مراتع
  • میثم آرامش، عباسعلی ولی*، ابوالفضل رنجبر صفحات 297-312

    بیابان زایی یک تهدید جدی اکولوژیکی، زیست محیطی و اجتماعی - اقتصادی برای جهان است و نیاز مبرمی به توسعه روشی منطقی و قابل تکرار برای ارزیابی آن در مقیاس های مختلف وجود دارد. ازاین رو، در این مقاله تغییرات پوشش و بیابان زایی منطقه کاشان، آران و بیدگل در شمال اصفهان با استفاده از داده های لندست TM5 و OLI8 بررسی شد. بر این اساس، در این پژوهش شاخص تفاوت نرمال شده گیاهی (NDVI)، شاخص اندازه دانه سطحی خاک TGSI)) و آلبدو سطح زمین به عنوان شاخص هایی برای نمایش شرایط سطح زمین از نظر پوشش گیاهی، الگوی چشم انداز و انعکاس انتخاب شدند. از رویکرد درخت تصمیم (DT) برای ارزیابی تغییر پوشش زمین و بیابان زایی منطقه مورد مطالعه در سال های 1995-2020 میلادی (1374- 1399 شمسی) استفاده شد. تغییرات زمانی نشان دهنده افزایش روند NDVI، TGSI و آلبدو طی این دوره بود. توزیع مکانی NDVI نشان داد که مقادیر بیشتر از 5/0 تنها در بخش کوچکی از غرب و جنوب غرب مشاهده شد، در حالی که مقادیر بالای TGSI و آلبدو سطح وسیعی از منطقه مورد مطالعه را به خود اختصاص دادند. همچنین بین سه شاخص ذکرشده همبستگی در سطح 95% وجود داشت (R=0.99). نتایج نشان داد که بیابان زایی در منطقه مورد مطالعه در حال افزایش است، به طوری که شدت بیابان زایی سال های 1995 تا 2020 در کلاس های بدون بیابان زایی کم، متوسط و شدید افزایشی بود. طبقه بیابان زایی زیاد 75/1420 کیلومتر مربع (54/13%) کاهش داشت، در حالی که بیابان زایی شدید تقریبا 8/1388 کیلومتر مربع (23/13%) افزایش یافت. بیشترین مقادیر NDVI در منطقه غیربیابانی و طبقه بیابان زایی کم تعیین شد، در حالی که بیشترین مقادیر TGSI و آلبدو در طبقات بیابان زایی زیاد و شدید بود.

    کلیدواژگان: پوشش زمین، پویایی بیابان زایی، شاخص اندازه دانه سطحی خاک، رویکرد درخت تصمیم
|
  • Mohammadamin Soltanipoor *, Saeedeh Nateghi, Abolhamid Hajebi, Mahshid Souri Pages 145-160

    Calculating rangeland capacity and determining the allowable use for important rangeland species is necessary for sustainable range management. By having the rangeland capacity and presenting accurate management plans, the destruction of vegetation and soil and the reduction of water resources can be prevented. Suitable grazing intensity causes continuous and economic use in the rangeland. Therefore, a study was conducted on the effects of different harvest intensities on forage production of three species Halocnemum strobilaceum, Desmostachya bipinnata, and Aeluropus lagopoides Hormozgan province three years from 2008 to determine the most appropriate level of exploitation. Experimental treatments included four harvesting intensities of 25, 50, and 75% and control (without harvest). In each treatment, ten rootstocks of the species were considered replicates and evaluated on each of the dependent variables. The results were analyzed in SAS software. The results showed that harvest intensity affected the forage production and all treatments were significantly different from the control. Therefore, up to 50% of the allowable use for Aeluropus lagopoides and Desmostachya bipinnata, and up to 75% for Halocnemum strobilaceum is suggested to maintain the health and vigor of these species during the harvest years. According to the above findings, this allowable use can be considered for similar areas in terms of climate together with information about other plants.

    Keywords: Harvesting intensity, forage production, Rangeland capacity, Zaminsang region, Hormozgan province
  • Jalil Farzadmehr *, Yaser Ghasemi Aryan, Reza Yari Pages 161-171

    This study aimed to investigate the effect of restoration projects on soil surface indicators and performance characteristics in Taherabad rangelands of Ferdows. The Landscape Function Analysis method was used to determine soil surface properties and yield potentials. In this regard, in the representative area of each treatment, three transects (each for 100-meter) were settled at specified distances along the main slope. Along each transect the length and width of plant spots and the length of the inter-spot distance were measured. Excel and LFA (Landscape Function Analysis) instructions were used to calculate the performance potentials. To examine the significance of the performance potentials, SAS software was used in this study. According to the results, there is a significant difference between the treatments. The highest percentage of stability was estimated in the arc basin + exclusion and the lowest was in the treatment of the control area; also, soil infiltration of different restorative treatments, significant differences, and the highest and lowest percentages of soil infiltration was estimated in the arc basin + exclusion and control projects, respectively. The results showed no significant difference in the Nutrient Cycling Index and soil mineral elements in different rangeland restoration projects. Landscape Organization Index for arc basin + exclusion, planting + exclusion, exclusion and control were estimated to be 0.33, 0.22, 0.18 and 0.14, respectively. The Kruskal–Wallis test showed a significant difference (at a 5% level) between the soil surface indicators at different rangeland restoration projects. It is concluded that there are significant differences among soil surface indicators, collar and canopy, litter, soil surface fragility, erosion type and intensity, eroded materials, nature of soil surface and wetting test at 5%, and texture at 1% in different restoration treatments. Different treatments have caused differences in these indicators. Also, there is no significant difference between cryptogam and microtopography indicators. In general, arc basin +exclusion construction in arid and semi-arid regions is a useful restoration activity and increases soil stability and infiltration.

    Keywords: soil surface indicators, rangeland functional attributes, landscape function, Rangeland ecosystem, Taherabad village
  • Javad Motamedi *, Esmaeil Sheidai Karkaj, Azizeh Babazadeh, Morteza Mofidi Chelan Pages 172-190

    One of the objectives in rangeland management is the accurate and rapid determination of forage production to determine grazing capacity. The relationship between forage production and morphological characteristics was investigated in this study. For this purpose, two grazed and non-grazed units were selected in the mountainous rangelands of Nazlouchay, Urmia. In each of them, the morphological characteristics of A. aucheri, as the only dominant plant species that accounts for more than 50% of the plant composition, were measured within 60 one-square-meter plots located along with 100-meter transects in July 2017. After cutting off bases growth, the dry weight of the samples was determined, and its regression relationship with morphological characteristics was examined using hierarchical regression. The results showed that it was possible to estimate A.aucheri  production in the unit where the plant bases were not grazed using multiple linear regression models based on diameter, average crown size (D1), collar diameter (D2), and height (H). In the grazed units, where plant bases were grazed in the fall of last year, only the average diameter of the crown (D1) and height (H) was validated with multiple linear regression models, as the best model with RMSE equal to 3.53 and coefficient of 0.52. Due to the relatively good performance of the model and the preference for combining several morphological features in production estimation, separating models into inside and outside the exclosure can play a role in rangeland monitoring and production estimation to calculate grazing capacity and assess the intensity of rangeland utilization.

    Keywords: forage production, Regression relationship, Structural traits, Grazing capacity
  • AmirMasoud Pouyafar *, Hosein Arzani, Seyed Akbar Javadi, Asghar Tahmasebi Pages 191-207

    This study aimed to identify the economic, social, and ecological indicators affecting the beekeeping model in rangelands in the Sarayan region of South Khorasan province. This research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical method, and quantitative in terms of data collection. The statistical population of the study included all ranchers in the Sarayan region. Using Krejcie and Morgan's table, 180 ranchers were selected by random sampling method. The data collection tool and information were a researcher-made questionnaire designed to assess the tendency of pastoralists to beekeeping in the rangeland and determine the main indicators of their unwelcome to this type of livelihood using a semi-structured interview method. The reliability of the questionnaire was 0.86 using Cronbach's alpha test. The results showed that in 61.7% of ranchers, the tendency to beekeeping was reported to be high and very high. So that there is a significant correlation between age (at 99% level), level of education (at 99% level), and percentage of rangeland dependence (at 95% level) with a tendency to beekeeping in rangeland. However, this correlation was negative for age and percentage of rangeland dependence. The results of ranking the important indicators of ranchers' reluctance to beekeeping also showed the indicators of knowledge, insufficient knowledge and skills, the safety of hives in the rangeland, low risk-taking spirit, and rangeland ownership as the most important social indicators, cost of providing, transferring and maintaining hives in the rangeland. The most important economic indicators and short indicators of the rangeland flowering period, poor vegetation, lack of sufficient water resources, and environmental risks (drought, storms, pests, and diseases) were considered the ecological indicators from the perspective of rangers.

    Keywords: competence, socio-economic criteria, range -holders, Beekeeping, Sarayan
  • Mahin Hanifapour, Gholamreza Zehtabian, Hasan Ahmadi, Aliakbar Nazari Samani, Hassan Khosravi * Pages 208-234

    Wind erosion and dust storms are one of the natural disasters that are increasingly facing the arid and desert areas of central Iran. Improper management in natural resources has also had a high impact on this phenomenon. One of the basic principles of controlling and combating wind erosion is to know the areas of sediment harvesting. The purpose of this study is to identify the areas of wind sediment harvesting in the facies of the Mallard region in the west of Tehran province. Based on topographic maps, satellite imagery, geological map, and field surveys, the geomorphologic facies map was prepared and then the sampling was done and analyzed in a GIS environment. The interpretation of the anemometer data using Windrose & Stormrose showed the wind direction of the dominant and eroding from the northwest. The results obtained from the study's Sandrose indicated that variation in wind direction is low to high, and Qazvin station (the station closest to the critical centers) had high variability and included multi-directional winds with sharp angles. The 83 samples of different facies of the study area are graded by the ASTM (Dry Sieve) method. The granulation results indicate the local origin of the harvest. The prioritization map of the critical centers of the region showed that 16.4% of the area is low intensity, 3.4% medium intensity, and 3% high intensity. Finally, it was found that saline clay with no vegetation cover or with little vegetation covered with saline in the plain had the highest percentage of particles sensitive to wind erosion.

    Keywords: Wind erosion, harvest areas, Grading, Malard, critical point
  • Vahid Chitsaz *, Yahya Parvizi Pages 235-249

    The increase in greenhouse gases emission over the last century has led to perturbation in the carbon cycle and has increased concerns. Therefore, the present study evaluated rangeland biological rehabilitation practices with native and cultivated plant species on carbon sequestration in Dehaghan region bushlands. For this purpose, two biological projects, including seeding Agropyron trichophorum in the Glisar region with a 17-year-old record and pit-seeding of Prangos ferulacea with a 10-year-old record in the Astane Sefla region were evaluated. Soil and plant sampling was carried out in the spring of 2013. Afterward, the carbon concentrations in soil and plant samples were evaluated based on Walkley black and Combustion Methods, respectively. Results also showed that the carbon sequestration capacity in the seeding of A. trichophorum in the Glisar region and pit-seeding of P. ferulacea in the Astane Sefla region has increased to 37.4 (on average 2.2 ton/ha/year) and 10.1 (in average 1.01 ton/ha/year) comparing to control region, respectively. In general, A. trichophorum seeding project has been more successful than P. ferulacea pit-seeding in terms of increasing carbon stabilization. The results also showed that Astragalus verus and Bromus tomentellus species have a high potential for carbon stabilization compared to many rangeland species in rangeland improvement projects.

    Keywords: Rangeland planting, biological practices, carbon concentration, Agropyron sp, Prangos sp
  • Masoud Borhani *, Zahra Jabrolansar, Hamidreza Mirdavoodi Pages 250-265

    Understanding the ecological characteristics of plant species and how they react to environmental factors provides the necessary information for vegetation management and rangeland improvement. In the present study, the ecological needs of sainfoin (Onobrychis melanotricha Boiss.) were studied with emphasis on environmental factors affecting vegetation changes, and the response of this species to changes in ecological factors was investigated using the Canonical Correspondence Analysis (CCA). Data collection was performed in 2018 in 19 study sites in the west and south of Isfahan province. In each site, the vegetation sampling was performed by random-systematic sampling method in 30 plots of one square meter, located along 3 200-meter transects, and soil sampling was done from a depth of 0-30 cm in each site. Data were analyzed using SPSS17 and CANOC4.5 software. Using a generalized additive model with Poisson error distribution for each of the environmental variables showed that environmental factors including height, clay percentage, rainfall, organic matter percentage, phosphorus, and sand percentage, and the average annual temperature significantly affect (p<0.01) vegetation. This species is distributed on semi-deep to deep soils with medium to semi-heavy textures. This species is distributed on semi-deep to deep soils with medium to semi-heavy textures. The optimal altitude range for the growth of this plant was 1600-3200 meters above sea level, and the optimal rainfall for this plant was 370 mm. Overall, the results of this study had an acceptable efficiency in determining the ecological needs of the species, which can be considered by natural resource managers in vegetation management and rangeland improvement operations in similar areas.

    Keywords: Onobrychis melanotricha, ordination, ecological factors, response curve
  • Kyumars Mohammadi-Samani *, Hamed Joneidi Jafari, Parya Moradi Pages 266-280

    Different rangeland management measures such as fencing and improvement can provide the potential for their restoration. This study aimed to investigate the effect of a range of rangeland management measures including fencing, remediation, and grazing on some soil properties in the rangelands of Kurdistan province. We established 25 plots of 1×1 m2 each along two transects with 240 m length (120 m perpendicular to the slope and 120 m parallel to the slope). At each plot center, soil samples (0-15 cm depth) were taken, together with other attributes comprising litter, vegetation, bare soil, and gravel percentages. This resulted in 75 soil samples from three study areas. Furthermore, some chemical soil properties were analyzed in the laboratory after drying and preparing the soil samples. We used one-way analysis of variance (ANOVA) to analyze the data, as well as Pearson correlation to study the relationship between the parameters. Results revealed statistically significant differences in some soil properties amongst the study areas. In addition, the amount of soil carbon (1.94%), nitrogen (0.205%), C/N ratio (9.48), phosphorus (288mg/kg) and potassium (129 mg/kg) showed the highest rates in the improvement area, whereas all those parameters including carbon (1.25%), nitrogen (0.179%), C/N ratio (7), phosphorus (170mg/kg) and potassium (75 mg/kg) showed the lowest rate across the grazing rangeland. Further, pH (8.27) and EC (174 µs/cm) showed the highest levels in the grazing area. The results of the Pearson correlation showed that the percentage of vegetation was significantly and positively related to all soil properties except pH and Ec. In addition, bare soil and gravel percentages indicated a significant negative relationship with soil carbon, nitrogen, phosphorus, and potassium. We conclude that fencing and rangeland remediation treatments can enable significant positive effects on soil nutrients that are essential for plants.

    Keywords: Essential nutrients for plants, Grazed pastures, fencing, Remediation, rangeland
  • Amirreza Moradi, Kamalodin Naseri, Mehdi Kolahi * Pages 281-296

    Awareness of knowledge and attitude of rangeland owners towards the problems and management of this ecosystem is essential for decision making and planning. The purpose of this study is to evaluate the views of rangers and natural resources experts on the impact of the implementation of rangeland projects as well as their participation and cooperation in the success of these projects. The study area was the city of Torbat-e Jam. Examining the rangeland management plans of Torbat-e-Jam city from 1993 to 2014, it was found that five plans in Bashirabad, Cheshmeh Gol, Goyi, Timanak Sofla, and Jahanabad areas have been implemented. The statistical population of the study includes 464 farmers who are pastoralists with grazing licenses. Using Cochran's formula, 186 samples were systematically randomly selected and questioned. Then, from the statistical analysis of the data and by examining all the measured variables and components, it was found that there is a significant linear relationship between the views of regional stakeholders and economic, educational, social participation, and institutional cooperation. The results showed that the most important components affecting the view of stakeholders to participate in rangeland projects are the study of economic and social needs before the approval of projects and approval of projects following the needs of villagers, including income and housing, and selection of executors from among stakeholders. It is suggested that to improve the results of watershed management projects in the study area, continuous coordination between the extension departments of the cities to hold orientation, training, and cooperation-oriented classes in the field of proper rangeland management should be on the agenda.

    Keywords: Local participatory conservation, Rural participation, Stakeholder participation, rangeland management
  • Meisam Aramesh, Abbas Ali Vali *, Abolfazl Ranjbar Pages 297-312

    Desertification is a serious ecological, environmental, and socio-economic threat to the world, and there is a pressing need to develop a reasonable and reproducible method to assess it at different scales. Therefore, in the present paper, changes in cover and desertification of Kashan, Aran and Bidgol regions in the north of Isfahan were developed using Landsat ETM and OLI data. According to this research, NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), TGSI (Topsoil Grain Size Index), and land surface albedo were selected as indicators for representing land surface conditions from vegetation biomass, landscape pattern, and reflection. A Decision Tree (DT) approach was used to assess the land cover change and desertification of the study area from 1995-2020. Temporal changes indicated an increase in NDVI, TGSI, and albedo trends during this period. The spatial distribution of NDVI showed that values greater than 0.5 were observed only in a small part of the west and southwest, while high values of TGSI and albedo occupied a large area of the study area. There was also a correlation between the above three indicators at 95% (R = 0.99). The results also showed that desertification is increasing in the study area, so that the intensity of desertification from 1995 to 2020 in classes without desertification was low, medium, and severe. The high desertification class decreased by 1420.75 square kilometers (13.54%), while severe desertification increased by approximately 1388.8 square kilometers (13.23%). The highest NDVI values were found in the non-desert area and the low desertification class, while the highest TGSI and albedo values were found in the high and severe desertification classes.

    Keywords: land cover, desertification dynamic, topsoil grain size index, Decision Tree (DT) approach