فهرست مطالب

پرستاری کودکان - سال هشتم شماره 4 (تابستان 1401)

نشریه پرستاری کودکان
سال هشتم شماره 4 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود رضا مستقیمی، منصوره شهریاری احمدی*، مجتبی امیری مجد صفحات 1-9
    مقدمه

    مشکلات سلوک زمینه ساز بزهکاری در نوجوانان است که می تواند تحت تاثیر والدگری و سطح رشد قضاوت اخلاقی آن ها باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش والدگری مستبدانه بر مشکلات سلوک با میانجی گری رشد قضاوت اخلاقی در نوجوانان پسر مقیم کانون اصلاح و تربیت انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر تحلیلی-مقطعی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تما می نوجوانان پسر کانون های اصلاح و تربیت استان های کرمان، یزد و هرمزگان و یکی از والدین آن ها با دامنه سنی 16 تا 12 سال بودند، که تقریبا 220 نوجوان را شامل می شود که همه به روش تمام شماری در مطالعه مشارکت داشتند؛ اما 180 پرسشنامه تکمیل و وارد تحلیل شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (Strengths and Difficulties Questionnaire; SDQ)، پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (Baumrind Parenting Styles Questionnaire; BPSQ) و پرسشنامه رشد اخلاقی (Moral Development Questionnaire; MDQ) انجام شد.

    نتایج

    اثرات مستقیم والدگری مستبدانه بر رشد قضاوت اخلاقی (001/=p، 0/426-=β)، والدگری مستبدانه بر مشکلات سلوک (001/=p، 0/322=β)، رشد قضاوت اخلاقی بر مشکلات سلوک (001/=p، 0/432-=β) معنادار است. همچنین اثر غیرمستقیم والدگری مستبدانه با میانجی گری رشد قضاوت اخلاقی بر مشکلات سلوک (001/=p، 0/270=β) نیز معنادار است و نقش میانجی جزیی دارد.

    نتیجه گیری

    والدگری مستبدانه یک عامل منفی بر رشد اخلاقی نوجوانان است که می تواند بر میزان مشکلات سلوک تاثیر بگذارد. پیشنهاد می شود که جهت بهبود مشکلات سلوک نوجوانان بزهکار، آموزش های فرزندپروری به والدین نوجوانان آن ها ارایه شود و برنامه های درمانی جهت بهبود رشد قضاوت اخلاقی برای نوجوانان بزهکار در مراکز بازتوانی ارایه شود.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، والدگری، رشد اخلاقی، نوجوانان
  • نصراله علی محمدی، نسترن نیرومند، زینب همتی* صفحات 10-20
    مقدمه

    صرع از جمله بیماری های مزمنی است، که با ایجاد اعتماد به نفس پایین و احساس برچسب خوردن، می تواند عزت نفس و رضایت از زندگی نوجوان را تحت تاثیر قرار داده  و منجر به انزوای اجتماعی، کاهش خودکارآمدی و نهایتا تاثیر بر سازگاری ایشان با بیماری شود. لذا هدف این مطالعه تعیین ارتباط مشخصات دموگرافیک (فردی و بالینی) و میزان سازگاری در ابعاد مختلف (مبتنی بر مدل پرستاری روی) با تبعیت از درمان در نوجوانان مبتلا به صرع بوده است .

    روش

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی،111 نفر از نوجوانان 20-10 سال مبتلا به صرع مراجعه کننده به انجمن صرع اصفهان(در سال1399) به صورت مبتنی بر هدف و براساس معیارهای ورود  مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه سازگاری "روی" و پرسشنامه تبعیت از درمان (مدانلو و همکاران 1392) جمع آوری شد.

    نتایج

    نمره کلی تبعیت از درمان به جز سن (p=0.038) با هیچکدام از مشخصات جمعیت شناختی و بالینی شرکت کنندگان ارتباط معنی داری نداشت(p>0.05).  از طرفی بین نمره کلی تبعیت از درمان و نمره کلی سازگاری همبستگی مستقیم معنی دار وجود دارد (R=0.197، P=0.019)، به این معنی که با افزایش نمره کلی سازگاری، نمره کلی تبعیت از درمان نیز افزایش می یابد. همچنین نمره کلی تبعیت از درمان با نمره ابعاد سازگاری همبستگی مستقیم معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، بکار گیری اقداماتی که موجب افزایش سازگاری نوجوانان مصروع با بیماری خود گردند موجب افزایش تبعیت ایشان از اقدامات درمانی و مراقبتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: سازگاری، مدل پرستاری روی، تبعیت از درمان، نوجوانان، صرع
  • فرشته کوسلی، جمال صادقی*، آزاده کیاپور صفحات 20-29
    مقدمه

    کنش های اجرایی به عنوان موثرترین فرایندهای عملکرد شناختی نقش مهمی در موفقیت تحصیلی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای پردازش هیجانی در رابطه بین کنش های اجرایی با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دو زبانه بود.

    روش

    روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان دو زبانه ی دختر مقطع متوسطه ی اول در پایه ی نهم شهرستان بندر ترکمن در زمستان 1398 بودند که تعداد 280 دانش آموز بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. آزمودنی های دانش آموز به پرسشنامه های عملکرد تحصیلی فام و تیلور، کنش های اجرایی نجاتی، پردازش هیجانی باکر و همکاران پاسخ دادند.

    نتایج

     کنش های اجرایی با نقش واسطه ای پردازش هیجانی در تبیین عملکرد تحصیلی اثر دارد (0/51). کنش های اجرایی بر عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دو زبانه اثر مستقیم دارد و روابط این متغیرها با یکدیگر همسو می باشد (0/01P<).

    نتیجه گیری

    پردازش هیجانی در ارتباط بین کنش های اجرایی و عملکرد تحصیلی، نقش واسطه ای دارد. بنابراین با کنترل پردازش هیجانی و تقویت کنش های اجرایی می توان موفقیت تحصیلی دانش آموزان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، عملکرد تحصیلی، کنش اجرایی، کودکان دوزبانه
  • فاطمه ترکی زاده، امان الله سلطانی*، مهشید تجربه کار، مهشید زارع زاده صفحات 30-39
    مقدمه

    یکی از مشکلات کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی، وجود اختلالاتی در کارکردهای اجرایی است که با آموزش توانایی های حرکتی می توان آن را افزایش داد. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش توانایی های حرکتی بر بازداری پاسخ ، توجه و تمرکز کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.

    روش

    روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه ی ششم ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفرکه به روش نمونه-گیری در دسترس انتخاب شده بودند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله   (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. نمونه ها به آزمون های اختلال کمبود توجه سوانسون و نولان و پلهام، رنگ-واژه استروپ، آزمون عملکرد پیوسته قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. گروه مداخله طی 18 جلسه 45 دقیقه ای جلسات آموزش توانایی های حرکتی را به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند.

    نتایج

    بازداری پاسخ و توجه و تمرکز گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت. اثربخشی آموزش توانایی های حرکتی بر بازداری پاسخ و توجه و تمرکز در مرحله پس آزمون تایید گردید (0/01 >p). میزان این تاثیر در کارکرد اجرایی بازداری پاسخ 0/44 و توجه و تمرکز 0/77 بود.

    نتیجه گیری

    آموزش توانایی های حرکتی بر بهبود بازداری پاسخ، توجه و تمرکز دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی موثر است. بنابراین از این نوع آموزش می توان برای کاهش مشکلات دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، بازداری پاسخ، توانایی های حرکتی، توجه و تمرکز
  • پگاه تقوی، عذرا محمدپناه اردکان*، آزاده چوبفروش زاده صفحات 40-49
    مقدمه

    هوش اخلاقی یکی از عوامل تاثیرگذار در تربیت کودک است که می تواند رشد فردی و اجتماعی او را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش هوش اخلاقی بر رفتار نوع دوستی و پرخاشگری کودکان زیر 7 سال انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون _پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کودکان 4 تا 7 سال استان یزد در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند، که تعداد 30 کودک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گواه گمارش شدند. برنامه مداخله ای شامل هفت جلسه 30 دقیقه ای آموزش هوش اخلاقی بود که به کودکان گروه مداخله ارایه شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسش نامه پرخاشگری در کودکان پیش دبستانی واحدی و همکاران(1387) و توانایی ها و مشکلات گودمن و همکاران(1997) بود. برای شرکت کنندگان هر دو گروه، قبل و بعد از اجرای مداخله و هم چنین بعد از سه هفته از انجام مطالعه(مرحله پیگیری)، این پرسش نامه ها تکمیل شد. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    پس از انجام مداخله، بین نمرات در گروه مداخله و کنترل پس از مداخله و هم چنین پس از گذشت سه هفته از مداخله (مرحله پیگیری(، تفاوت معناداری وجود داشت. پرخاشگری در کودکان کاهش پیدا کرده بود (0/001>P) و رفتار نوع دوستی در کودکان افزایش پیدا کرده بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    آموزش مولفه های هوش اخلاقی بر بهبود پرخاشگری و نوع دوستی کودکان زیر 7 سال موثر است و می توان برای بهبود پرخاشگری و نوع دوستی کودکان زیر 7 سال از آموزش هوش اخلاقی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، نوع دوستی، پرخاشگری، کودکان
  • کمال پرهون*، حمید علیزاده، هادی پرهون، حمید رضا حسن آبادی، کوروش امرایی صفحات 50-61
    مقدمه

    دانش آموزان جهت کسب موفقیت در مدرسه نیازمند هماهنگی توانایی های حرکتی، شناختی و اجتماعی - هیجانی هستند. دراین بین نقش مهارت های حرکتی به عنوان سنگ بنای پیشرفت عملکرد شناختی و اجتماعی- هیجانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو، پژوهش حاضر باهدف مقایسه نیمرخ حرکتی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه و مشکل یادگیری انجام شد.

    روش

    در این پژوهش علی- مقایسه ای شرکت کنندگان شامل 100 نفر از دانش آموزان 8 تا 12 سال دارای اختلال یادگیری و 100 نفر از دانش آموزان کم پیشرفت مدارس ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که در متغیرهای سن، جنسیت، پایه تحصیلی و هوشبهر همگن شدند. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد ضعیف دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه در مهارت های حرکتی جابجایی(0/001>P،25/86=F)، کنترل شی (0/001>P ،.35/95=F)، تعادل(0/001>P ،25/04=F)، هماهنگی حرکتی دوطرفه (0/001>P ،92/47=F) و مهارت های حرکتی ظریف (0/05>P ،22/68=F) نسبت به دانش آموزان دارای مشکل یادگیری بود. از این رو، با توجه به یافته های به دست آمده می توان چنین عنوان کرد که نیمرخ حرکتی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه به طور معنی داری ضعیف تر از دانش آموزان با مشکل یادگیری است. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر توجه به مهارت های حرکتی در ارزیابی و تشخیص و به تبع آن طراحی و امکان سنجی برنامه های توان بخشی برای دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه و مشکل یادگیری می تواند نتایج امیدبخشی در پی داشته باشد. همچنین نتایج به دست آمده کاربردهای مهم تشخیصی و درمانی برای این دو گروه از دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، مشکلات یادگیری، نیمرخ حرکتی
  • شیوا ابراهیمیان دهاقانی*، ناهید جلیله وند صفحات 62-70
    مقدمه

     امروزه بررسی شاخصهای حرکتی دهان در شیرخواران، به تیم درمان کمک می کند تا شیرخوارانی که در این شاخصها دچار تاخیر هستند را زودتر شناسایی کنند و  از ترتیب ظهور این شاخصها در شیرخواران طبیعی، به عنوان معیاری برای درمان شیرخواران با تاخیر حرکتی استفاده کنند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین زمان ظهور شاخصهای حرکتی باز کردن دهان در هنگام چسبیدن قاشق به لب ها، حرکت آرام زبان به جلو و عقب در هنگام ورود غذا به دهان و حرکت به طرفین  بردن زبان و  فک در نوزادان طبیعی ایرانی 4 تا 9 ماهه شهر شیراز است.

    روش

    در این مطالعه مقطعی، در سال 1397 ، با استفاده از نمونه گیری خوشه ای،250 شیرخوار 9-4 ماهه طبیعی، از 7 مرکز بهداشت انتخاب شدند. پس از تایید رشد طبیعی این شیرخواران با استفاده از(ASQ)  The Ages & Stages Questionnaires یک کارشناس گفتاردرمانی در محیط مرکز بهداشت در ساعت تغذیه کودک، الگوهای حرکتی فک، زبان و لبها را در خوردن نیمه جامدها و جامدها در 6 گروه سنی 4، 5، 6، 7، 8، و 9 ماهه ، با استفاده از چک لیست محقق ساز الگوهای حرکتی حرکات فک و زبان، ارزیابی و تحلیل کرد.

    یافته ها

    نسبت روایی محتوایی چک لیست ارزیابی حرکات دهانی 0/99 بود. تمام شیرخواران 9-4 ماه، دو شاخص حرکتی باز کردن دهان در هنگام چسبیدن قاشق به لب ها، حرکت آرام زبان به جلو وعقب در هنگام ورود غذا به دهان را نشان دادند. در بررسی حرکت طرفی زبان، 13/6% کودکان 4 ماهه فقط حرکت زبان به طرف راست را نشان دادند و 40/9% چرخش زبان به طرف راست و چپ را نشان دادند. و به ترتیب شاخص چرخش زبان به طرف راست و چپ در 5، 6، 7 ، 8 ، 9 ماهه ها، 73/5%، 59% ، 80/8%، 91/4% ، 93/3% بود. حرکت به طرفین  بردن زبان در سن 5 ماهگی و حرکات جانبی فک، در 8 ماهگی در شیرخواران ایرانی دیده شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که سن ظهور برخی از شاخص های مذکور در شیرخواران ایرانی مشابه سایر نژادها و در برخی  شاخصهای دیگر، مانند حرکات آرام جلو به عقب زبان هنگام ورود ماده غذایی به دهان، زودتر از نژادهای دیگر ظهور پیدا کرده است. ضروری است که مطالعات تعیین شاخص های حرکتی، در جمعیتهای مختلف بطور جداگانه صورت گیرد، تا اطلاعات دقیق تری جهت تعیین تاخیرهای حرکتی ناحیه دهان، در اختیار درمانگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتار تغذیه ای شیرخوار، رشد حرکتی، دهان
  • سیما پورتیمور، منیر نوبهار، حسن بابامحمدی* صفحات 71-85
    مقدمه

    دوره آموزشی پرستاری نوزادان دوره ای جهت تربیت مهم ترین و تاثیرگذارترین متخصصان حوزه سلامت است. به منظور تعیین نقاط قوت، ضعف، راهبردهای کاربردی و تجربیات موفق برای برنامه درسی موجود، این مطالعه با هدف مقایسه برنامه آموزش کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه نوزادان در ایران و دانشکده پرستاری ایالت واینه آمریکا انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی- مقایسه ای در سال 2020 با استفاده از الگوی بردی در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه با استفاده از کلید واژه  های کوریکولوم(Curriculum)، برنامه(Program)، لاگ بوک(Logbook) و  پرستاری نوزادان(Neonatal nursing) در موتور جستجوی گوگل اسکولار انجام شد. عناصر مقایسه ای شامل فلسفه، رسالت، چشم انداز، ارزش ها، اهداف، شرایط ورود، مدت زمان و دوره  ها، استراتژی های اجرایی، روش های تدریس و ارزیابی و غیره می باشد.

    یافته ها:

    هر دو کشور مطابق با اصول اساسی برنامه ریزی استراتژیک، تقریبا در برخی از موارد رسالت، و چشم اندازمشابه بودند. اما تعریف رشته، شرایط و نحوه پذیرش در دوره، وضعیت شغلی فارغ التحصیلان، فلسفه، ماموریت، هدف کلی، نقش فارغ التحصیلان، قوانین و مقررات، پرداخت هزینه، ویژگی های ساختاری و پرسنلی و مباحث تحصیلات تکمیلی در آموزش پرستاری در دو دانشگاه متفاوت بود.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان داد که برنامه پرستاری نوزادان ایران، در مقایسه با برنامه آمریکایی در دانشگاه ایالتی واینه، عمدتا بر تحقیقات متمرکز بوده و در زمینه  هایی مانند سازماندهی الزامات پذیرش دانشجو (از جمله مصاحبه، تاییدیه اخلاقی، پیشرفت تحصیلی)، قوانین بالینی، بهبود شایستگی دانشجویان در مهارت ها و دانش تخصصی پرستاری نوزادان، و فراهم آوردن و ایجاد جایگاه بهتری برای دانش آموختگان در مقاطع بالینی دارای نقص اجرایی بوده است. بنابراین با شناسایی نقایص موجود بایستی در جهت ارتقاء برنامه آموزشی گام برداشته تا به نتایج بهتر و مراقبت با کیفیت در زمینه عمل پرستاری برسیم.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارشناسی ارشد، پرستاری نوزادان، ایران، دانشگاه ایالت واینه، آمریکا
  • محمدرضا روحبخش ایلی مقدم، محمود جاجرمی*، مجید قشونی صفحات 86-95
    مقدمه

    درمان نوروفیدبک جزء درمان های جایگزین برای کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی در نظر گرفته شده است که هدف از آن بهینه سازی توانمندی های مغزی است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله درمانی نوروفیدبک بر افزایش مهارت های شناختی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری شامل دانش‏آموزان 7-11 ساله دارای نشانه‏های اختلال نقص توجه/بیش فعالی شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بود. نمونه پژوهش تعداد 24 نفر از افراد واجد شرایط که داوطلب شرکت در مطالعه شده بودند در دو گروه آموزش نوروفیدبک و کنترل اختصاص یافتند. آموزش نوروفیدبک در 36 جلسه برروی گروه آزمایش اجرا شد. مقیاس های درجه بندی کانرز و هوش آزمای تهران- استنفورد- بینه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل آزمون اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد (05/0=α).

    نتایج

    نتایج نشان داد درمان نوروفیدبک به طور معنی داری موجب افزایش مهارت های شناختی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی می شود(0/05≥p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش پیشنهاد می گردد از رویکرد درمانی آموزش نوروفیدبک جهت افزایش مهارت های شناختی کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، نوروفیدبک، مهارتهای شناختی
  • فهیمه عبدلی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 96-106
    مقدمه

    مراقبت و آموزش زودهنگام در دوران کودکی، مهمترین نقش را در آینده کودکان ایفاء می کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بسته مراقبت و آموزش زودهنگام کودکی بر بهزیستی کودکان 2 تا 24 ماهه اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی تک گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل مادران و کودکان 2 تا 24 ماهه شهر اصفهان در زمستان 1399 بود. 25 مادر و کودک برای هر یک از دو گروه سنی 2 تا 12 ماه و 13 تا 24 ماه (در مجموع برای هر دو گروه 50 مادر و کودک) از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 8 نفر از گروه 13 تا 24 ماهه در طول مطالعه کناره گیری کردند، لذا تعداد نمونه این گروه به 17 نفر تقلیل یافت. از پرسشنامه ASQ-III برای سنجش بهزیستی کودکان استفاده شد. هر گروه از مادران و کودکان طی 12 هفته تحت آموزش و مراقبت زودهنگام برای کودکان خود قرار گرفتند.

    نتایج

    آموزش و مراقبت زودهنگام کودکی موجب ارتقاء معنادار مولفه های بهزیستی شامل حیطه ارتباطی، حیطه حرکات درشت، حیطه حرکات ظریف، حیطه حل مسیله و حیطه شخصی-اجتماعی در هر دو گروه 2 تا 12 ماه و 13 تا 24 ماه شده است (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر دوره آموزش و مراقبت زودهنگام بر افزایش بهزیستی کودکان در دو سال اول تولد، استفاده از این نوع آموزش برای کودکان خردسال 2 تا 24 ماه در خانواده و مهد کودک ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی، رفاه، کودکان، مداخله زودهنگام تربیتی
|
  • Mahmoud Reza Mostaghimi, Mansoureh Shahriari Ahmadi*, Mojtaba Amiri Majd Pages 1-9
    Introduction

    Conduct problems are the cause of delinquency in adolescents that can be influenced by parenting and the level of development of their moral judgment. The aim of this study was to investigate the role of authoritarian parenting on conduct problems mediated by the development of moral judgment in male adolescents living in correction and rehabilitation center.  

    Methods

    The present study is a cross-sectional analysis of path analysis. The statistical population of the present study included all adolescent boys in correction and rehabilitation centers in Kerman, Yazd and Hormozgan provinces and one of their parents ranging in age from 16 to 12 years, which consistently includes 220 adolescents; But 180 questionnaires were completed and entered into the analysis. All of them participated in the study by census method. Data were collected using Demographic Information Questionnaire, Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), Baumrind Parenting Styles Questionnaire (BPSQ) and Moral Development Questionnaire (MDQ) was performed.

    Results

    The direct effects of authoritarian parenting on the growth of moral judgment (β=-0.426; p=0.001), authoritarian parenting on conduct problems (β=0.322; p = 0.001), the growth of moral judgment is significant on conduct problems (β=-0.432; p=0.001). the indirect effect of authoritarian parenting mediated by the growth of moral judgment on conduct problems (β=0.270; p= 0.001) is significant and has a minor mediating role.

    Conclusion

    Authoritarian parenting is a negative factor on adolescents' moral development that can affect the rate of behavior problems. It is suggested that in order to improve the conduct problems of delinquent adolescents, parenting education should be provided to the parents of their adolescents and treatment programs should be provided to improve the development of moral judgment for delinquent adolescents in rehabilitation centers.

    Keywords: Conduct disorder, Parenting, Moral Development, Adolescents
  • Nasrollah Alimohammadi, Nastaran Niroumand, Zeinab Hemati* Pages 10-20
    Introduction

    As one of the chronic diseases, epilepsy can affect children's self-steam and life satisfaction by lowering self-steam, that leads to social isolation, reduced self-efficacy and finally affects their adaptation to the disease. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between demographic characteristics (individual and clinical) and adaptation (based on ROY adaptation model) with adherence to treatment in adolescents with epilepsy.

    Method

    In this descriptive-analytical study, 111 adolescents aged 10-20 years with epilepsy referred to the Isfahan Epilepsy Association were studied based on inclusion criteria. Demographic characteristics, Roy adaptation and adherence to treatment questionnaire were use to collected data.

    Results

    The results showed that except the age of participants (p=0.038), the overall score of treatment adherence was not significantly associated with none of the demographic and clinical characteristics items of the participants (p>0.05). Also, there was a significant direct correlation between the overall score of treatment adherence and the overall score of adaptation which means that increasing overall score of treatment adherence leads to increasing in the overall score of adaptation(R=0.197، P=0.019). Also the overall score of treatment adherence had a direct and meaningful correlation with the score of adaptation aspects.

    Conclusion

    regarding the mentioned results, interventions which increase adolescents’ adaptation with their disease can promote their adherence.

    Keywords: Adaptation, Roy Nursing Model, Adherence to Treatment, adolescents, Epilepsy
  • Fereshteh Kosali, Jamal Sadeghi*, Azadeh Kiapour Pages 20-29
    Introduction

    Executive actions as the most effective cognitive performance processes play an important role in academic success. The aim of the present study was to investigate the mediating role of emotional processing in the relationship between executive actions and academic performance in bilingual students.

    Methods

    The method of this research was descriptive correlational. The statistical population included all bilingual high school girls in the first grade in the ninth grade of Bandar-e-Turkmen city, and 280 students were selected based on multi-stage cluster sampling method. Student respondents answered the FAM and Taylor Academic Performance Questionnaires (1999), Rescue Executive Actions (2013), "Measurement" and colleagues (2010).

    Results

    The results showed that executive actions with the mediating role of emotional processing are effective in explaining academic performance (0/51). Executive actions have a direct effect on academic performance in bilingual students and the relationships of these variables are consistent with each other (P <0.01).

    Conclusion

    Emotional processing mediates the relationship between executive actions and academic performance. Therefore, by controlling emotional processing and strengthening executive actions, students' academic success can be increased.

    Keywords: Emotional Processing, Academic Performance, Executive Action, Bilingual Children
  • Fateme Torkizadeh, Amanollah Soltani*, Mahshid Tajrobecar, Mahshid Zarezadeh Pages 30-39
    Introduction

    One of the problems of childeren with attention deficit / hyperactivity disorder is a problem in executive functions that can be increased by teaching motor skills. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of motor skills training on inhibition of response and attention and concentration in children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental and pre-test-post-test with control group. The statistical population of this study included all male students in the sixth grade of elementary school in Kerman in the academic year of 2020. The research sample consisted of 30 people who were selected by available sampling method and were randomly divided into two intervention groups (15 people) and control (15 people). They responded to the Swanson and Nolan and Pelham Attention Deficit Hyperactivity Disorder tests, the color-word Stroop test, and the continuous performance test before and after the intervention. The intervention group received motor skills training sessions as a group during 18 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any training.

    Results

    The response of the intervention group was significantly increased compared to the control group in response and attention. The effectiveness of motor skills training on response recovery and attention and concentration in the post-test was confirmed (p <0.01). The magnitude of this effect on the executive function of response inhibition was 0.44 and attention and concentration was 0.77.

    Conclusion

    Motor skills training is effective in improving the response inhibition, attention and concentration of students with attention deficit/hyperactivity disorder. Therefore, this type of education can be used to reduce the problems of students with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, response inhibition, motor abilities, attention, concentration
  • Pegah Taghavi, Azra Mohammadpanah Ardakan*, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 40-49
    Introduction

     Moral intelligence is one of the influential factors in raising a child that can affect his personal and social development. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of moral intelligence training on altruistic behavior and aggression in children under 7 years old.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study in which the pre-test-post-test design with a control group was used. The statistical population of this study consisted of all children aged 4 to 7 years in Yazd in the academic year 2019-2020. Thirty children were selected by the available sampling method and randomly assigned to two groups of experimental and control. The intervention program consisted of seven 30-minutes sessions of moral intelligence training that were presented to the children in the experimental group. Data collection tools included two questionnaires of aggression in preschool children Vahedi et al. (2008) and the abilities and problems of Goodman et al. (1997). Questionnaires were completed for participants in both groups, before and after the intervention and also after one month of the study (follow-up stage). Finally, the data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    After the intervention, there was a significant difference between the scores in the experimental and control groups after the intervention and also after three weeks of the intervention (follow-up stage). Aggression was reduced in children (P <0.001), and altruistic behavior in children had increased (P <0.05).

    Conclusion

    Teaching moral intelligence components is effective in improving aggression and altruism in children under 7 years old, and moral intelligence training can be used to improve aggression and altruism in children under 7 years old.

    Keywords: Moral Intelligence, Altruism, aggression, Children
  • Kamal Parhoon*, Hamid Alizadeh, Hadi Parhoon, Hamidreza Hassanabadi, Koroush Amraie Pages 50-61
    Introduction

    Students require the coordination of many different skills to be successful in school. In the meantime, the role of motor skills as a cornerstone of the development of cognitive and social-emotional function is of particular importance. Therefore, the aim of this study was to compare the motor profile of students with specific learning disorder and students with learning problems.

    Methods

    Data were collected on 200 students aged 8 to 12 years old (Mage = 119.6 Months, SD = 13.75 Months) with a diagnosis of either specific learning disorder and learning problem. The data were analyzed using the multivariate analysis of variances (MANOVA).                                                                                 

    Result

    The results showed that students with specific learning disabilities had lower performance in locomotor (F= 25.86, P<.001), object control skills (F= 35.95, P<.001), balance (F= 25.04, P<.001), bilateral coordination (F= 47.92, P<.001), and fine motor skills (F= 22.68, P<.05) compared to students with learning problems. Significant differences were found between the two groups.

    Conclusion

    Based on the results of this study, consideration of motor skills in the identification, rehabilitation, and education of students with specific learning disabilities and learning problems can lead to effective results. these findings have important diagnostic and clinical implications for students with SLD and LP.

    Keywords: specific learning disorder, learning problem, motor profile
  • Shiva Ebrahimian Dehaghani*, Nahid Jalilevand Pages 62-70
    Introduction

    Examination of oral motor indices in infants helps treatment team members identify infants who are delayed in these indices earlier and use the order of occurrence of these indices in normal infants as a criterion for treating infants with motor delay. Literature shows that oral movement indices are different in different races, cultures, and languages. The aim of this study was to determine the time of onset of movement indicators of opening the mouth when the spoon sticks to the lips, gently moving the tongue back and forth when food enters the mouth, and lateral movement of the tongue and jaw in Iranian normal infants in Shiraz.

    Method

    In the current study, in 2018, by using cluster sampling, 250 infants 4-9 months were selected from 7 public health centers in Shiraz.  After conferring the participants ‘normal development, by using The Ages & Stages Questionnaires(ASQ), a speech therapist assessed and analyzed the lips, tongue, and jaws movements during feeding of semi-solid and solid food by using researcher developing Questionnaire in public health centers in 6 age groups include 4,5,6,7,8, and 9 months.  

    Results

    The oral movements checklist content validity ratio (CVR) were 0/99. The oral movements, opening the mouth when the spoon sticks to the lips, moving the tongue gently forward and backward when food enters the mouth were observed in all participants 4-9 months. In evaluating lateral movement of the tongue, 13.6% of infants with 4 months showed only the tongue movement to the right, and 40.9% showed the tongue movement to the right and left. the tongue movement to the right and left in infants with 5, 6, 7, 8, and 9 months were observed in 73.5%, 59%, 80.8%, 91.4% and 93.3% respectively.  Moving to the side of the tongue and lateral jaw movements are seen in Iranian infants at the age of 5 and 8 months, respectively.

    Conclusion

    According to the results, the age of onset of some of oral movements in Iranian infants is similar to other races and the age of onset of some of oral movements such as moving the tongue gently forward and backward when food enters the mouth is sooner than other races.  It is necessary to conduct more extensive studies in different populations to provide exact indexes about oral movements to diagnose oral motor delays

    Keywords: infant feeding behavior, motor development, oral
  • Sima Pourteimour, Monir Nobahar, Hassan Babamohamadi* Pages 71-85
    Introduction

    Neonatal nursing course is a period to train the most important and influential health professionals. To identify strengths, weaknesses, utilizing successful strategies, and experiences of the existing curriculum, this study were conducted to compare master curriculum of neonatal nursing program in Iran and Wayne state school of nursing in America.

    Methods

    This comparative study was conducted in 2020 using the Bereday model in four steps of description, interpretation, juxtaposition, and comparison using the keywords Curriculum, Program, Logbook and Neonatal Nursing on Google Scholar. The comparative elements included the philosophy, mission, vision, values, goals and objectives, entry requirements, duration and courses, executive strategies, teaching and evaluation methods, etc.

    Results

    Two countries shared almost the same vision in some cases, according to the basic principles of strategic planning. However, the definition of the field, conditions for admission and entry to the course, graduates' employment status, philosophy, mission, general purpose, role of graduates, rules and regulations, payment, structural and personnel characteristics, and postgraduate topics in nursing education were different in two universities.

    Conclusions

    The results showed that the Iranian neonatal nursing program, compared to the American one in the Wayne state University, has mainly focused on research and has executive failures in organizing vigorous entry requirements for student admission (including interview, ethical certification, academic achievement), clinical rules, enriching the students’ competencies in specialized neonatal nursing skills and knowledge, and providing and securing a better position for the graduates in the clinical settings. Therefore, with identifying these deficiencies  ,we should take steps to improve the training program to achieve better results and quality care in the field of nursing practice.

    Keywords: Curriculum, Master Program, Neonatal Nursing, Iran, Wayne State University, America
  • Mohammad Rohbakhsh, Mohammad Jajarmi*, Majid Ghashoni Pages 86-95
    Introduction

    Neurofeedback therapy is considered as an alternative therapy for children with attention deficit / hyperactivity disorder which aims to optimize brain capabilities. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of neurofeedback therapy intervention on increasing cognitive skills in children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Method

    The present study was a quasi-experimental design with pre-test, post-test and follow-up design with experimental group and control group. The statistical population of 7-11-year-old students had symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder in Mashhad. The sample consisted of 24 eligible individuals who volunteered to participate in the study in two groups of neurofeedback and control training. Neurofeedback training was performed in 36 sessions on the experimental group. The Connors Scale and Intelligence Test scales of Tehran-Stanford-Binet were used to collect information. Data analysis was performed by repeated measures test analysis using SPSS software version 23 (α = 0.05).

    Results

    According to the results, the effect size of the sources of change in creating differences within the group (0.692), intergroup (0.213) and interaction (0.460) was p <0.05). In comparing the means of the experimental group with the control group, the mean of cognitive abilities in the intervention group was higher than the control group (P = 0.023).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it is suggested to use the therapeutic approach of neurofeedback education to increase the cognitive abilities of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Neurofeedback, Cognitive Capabilities
  • Fahimeh Abdoli, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 96-106
    Introduction

    Early childhood care and education play the most important role in future of children. The purpose of this study was to determine the effectiveness of early childhood care and education package on the well-being of children aged 2 to 24 months.

    Methods

    The research method was a one-group semi-experimental with pretest and posttest. The statistical population included mothers and children aged 2 to 24 months in Isfahan in the winter of 2021. From the statistical population, 25 mothers and children for each of the two age groups of 2 to 12 months and 13 to 24 months (a total of 50 mothers and children for both groups) were selected through purposive sampling. 8 people withdrew from 13 to 24 months group during the study, so the number of samples in this group was reduced to 17 people. The ASQ-III questionnaire was used to assess children's well-being. Each group of mothers and children underwent early education and care for their children for 12 weeks.

    Results

    The results revealed that early childhood care and education significantly improved the components of well-being, including communication, large movements, fine movements, problem solving and personal-social domains in both groups of 2 to 12 months and 13 to 24 months. (P< 0.01).

    Conclusion

    Due to the effect of early care and education on increasing the well-being of children in the first two years of birth, the use of this type of education for young children 2 to 24 months in the family and kindergarten is recommended.

    Keywords: Educational early intervention, Infants, Welfare, Well-being