فهرست مطالب

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 6 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث پورقدیمی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلویی، اکبر زواری رضایی صفحات 1-30
    هدف

    با پیچیده شدن فرایند کسب وکار خطر انحراف صورت های مالی هر روز بیشتر می شود. در این راستا پژوهشگران به دنبال مدل هایی برای کشف تقلب در صورت های مالی بوده اند. هدف پژوهش ارایه مدل بسط یافته بنیش بر اساس ویژگی های کیفیت حسابرس است.

    روش شناسی پژوهش:

    بنیش (1997) با استفاده از نسبت های مالی و اقلام تعهدی شیوه های دست کاری سود را پیش بینی نمود. از آنجایی که حسابرسان به عنوان نظارت خارجی در ساختار راهبری شرکت ها بر عملکرد شرکت مطرح می شود، در این پژوهش مدل بنیش بر اساس ویژگی های کیفی حسابرس بسط داده می شود که عبارت اند از اندازه حسابرس، دوره تصدی حسابرس، تاخیر در گزارش حسابرس، طبقه حسابرس و تغییر حسابرس. از برازش مدل ماشین بردار و جنگل تصادفی و شبکه عصبی جهت برازش مدل بسط یافته بهره گرفته شده است.

    یافته ها:

    نتایج نشان دهنده دقت ضرایب به دست آمده از مدل جنگل تصادفی 4/98 درصد و بیشتر از دو مدل شبکه عصبی و ماشین بردار 93 درصد است. همچنین مدل بسط یافته نسبت به مدل پایه دقت بیشتری دارد. ویژگی های حسابرسی در پیش بینی تقلب در صورت های مالی تاثیرگذار است و بهتر است توسط مشارکت کنندگان بازار سرمایه در نظر گرفته شود.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

    یافته های پژوهش می تواند در بهبود پیش بینی تقلب در صورت های مالی موثر باشد و همچنین توجه استفاده کنندگان را به ترکیب اطلاعات صورت های مالی و ویژگی های گزارش حسابرس در پیش بینی تقلب جلب می کند.

    کلیدواژگان: مدل بنیش، ویژگی های کیفیت حسابرسی، شبکه عصبی، ماشین بردار و جنگل تصادفی
  • احمد خدامی پور*، قاسم قاسمی، کاظم شمس الدینی صفحات 31-52
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش عدم اطمینان سیاست های اقتصادی در ارتباط بین افشای داوطلبانه اطلاعات و عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

    این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی و پس رویدادی است. به این منظور، فرضیه های پژوهش بر مبنای یک نمونه آماری متشکل از 138 شرکت (1380 مشاهده) طی سال های 1397-1388 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان داد که رابطه بین افشای داوطلبانه اطلاعات و عدم تقارن اطلاعاتی از نظر آماری منفی و معنادار است. یافته ها همچنین نشان داد که عدم اطمینان سیاست های موجب تضعیف رابطه بین افشای داوطلبانه اطلاعات و عدم تقارن اطلاعاتی می شود. این موضوع به معنی آن است که در یک شرایط عدم اطمینان سیاست های اقتصادی با افزایش سیاست های مالی و پولی ناکارآمد و همچنین کاهش بی اعتمادی مردم نسبت به تصمیم های اقتصادی، افشای داوطلبانه اطلاعات کاهش و در نتیجه عدم تقارن اطلاعاتی افزایش می یابد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

    نتایج این پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات مربوط به عدم اطمینان سیاست های اقتصادی و عدم تقارن اطلاعاتی، به فعالان بازار سرمایه، تحلیل گران و سرمایه گذاران کمک می کند تا در تحلیل طرح های سرمایه گذاری در دارایی های مالی و اوراق بهادار به این موضوع مهم توجه ویژه ای داشته باشند. همچنین نتایج باعث شد سیاست گذاران مالی و اقتصادی به دنبال ایجاد ثبات و خلق فضای مطمین سرمایه گذاری که یکی از شرایط اساسی پیشرفت اقتصادی کشور است، باشند و با تدوین برنامه های بلندمدت اقتصادی زمینه لازم برای کاهش عدم تقارن اطلاعاتی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان سیاست های اقتصادی، افشای داوطلبانه ی اطلاعات، عدم تقارن اطلاعاتی
  • عاطفه باقری، سید محمدرضا داودی* صفحات 53-78
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی بازده سهام و درنهایت ارایه یک استراتژی معاملاتی بر پایه تجزیه حالت پویا می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

    رفتار یک سبد سهام را می توان به منزله یک سیستم پویای پیچیده و آشوبناک تلقی کرد که در آن بازده سبد سهام، نشان دهنده وضعیت سیستم است. تجزیه حالت پویا یکی از روش هایی است که در آن به کمک داده های در اختیار، تقریبی خطی از عملگر غیرخطی حاکم بر سیستم به دست می آید و با محاسبه مدهای اصلی می توان به صورت صریح خروجی سیستم را برحسب زمان محاسبه کرد. در پژوهش حاضر بردار بازده سبد سهام، حالت سیستم می باشد و به کمک الگوریتم تجزیه حالت پویا و با درنظرگرفتن یک وقفه زمانی بهینه به صورت یک سیستم خطی مدل می شود.

    یافته ها:

    نتایج تحقیق بر روی یک سبد سهام متشکل از 14 صنعت از بورس اوراق بهادار تهران در بازه 1390 تا 1399 و با درنظرگرفتن 5 مد اصلی هدایت کننده سیستم، نشان می دهد که وقفه بهینه برابر شش می باشد و نسبت شارپ حاصل شده از سیستم معاملاتی دوبرابر سیستم خرید و نگهداری می باشد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

    استفاده از این سیستم معاملاتی برای معاملات کوتاه مدت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سیستم پویا، تجزیه مقدار ویژه، تجزیه حالت پویا، بردار و مقدار ویژه
  • سید امیرمحمد پیش بین، محمدعلی ساری* صفحات 79-100

    از آنجا که تغییرات ناگهانی قیمت سهام، به صورت غیرعادی و معمولا در غیاب وقایع مهم اقتصادی ایجاد می شود لذا همواره مورد توجه است. سقوط قسمت سهام تحت تاثیر عوامل درونی مرتبط با عملیات و تصمیمات تحت کنترل مدیریت شرکت و نیز عوامل بیرونی خارج از کنترل و اختیار مدیریت است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ریسک سقوط قیمت سهام بر قدرت آتی مدیرعامل است. برای این منظور تعداد 103 شرکت از 523 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی سال های 1394 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی داده های گرد آوری شده نشان داد که ریسک سقوط قیمت سهام بر قدرت آتی مدیرعامل تاثیر معناداری ندارد. با توجه به ادبیات نظری پژوهش، از آنجا که عوامل متعددی می تواند منجر سقوط قیمت سهام شود، تنها نحوه عملکرد مدیریت برای ایجاد شرایط نزول قیمت سهام شرط کافی نیست. از سوی دیگر، مطابق نظریه حباب قیمت سهام، تغییرات قیمت سهام به دلیل یک شوک و بدون هیچ توجیه درست و اقتصادی به وجود می آید؛ و در واقع اشتباهات شناختی می تواند بر قضاوت سرمایه گذاران در ارزشگذاری سهام موثر باشد. بر این اساس به نظر می رسد سقوط قیمت سهام در بازه مورد مطالعه به دلایلی خارج از کنترل مدیریت شکل گرفته و عوامل مدیریتی کمتر موثر بوده است. از اینرو، کاهش قدرت مدیرعامل در این شرایط دور از انتظار است. این یافته، شواهد جدیدی در حمایت از نظریه مالی رفتاری در بیان متاثر نبودن قدرت آتی مدیرعامل از سقوط قیمت سهام ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، قدرت مدیر عامل، بورس اوراق بهادار تهران
  • کامران تقی زاده، صابر ملا علیزاده زواردهی*، الله کرم صالحی، علی محمودی راد صفحات 101-128
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سبد پرتفوی بهینه با کاربرد معیارهای بازار با استفاده از معیارهای تصمیم گیری چند معیاره تحت شرایط عدم قطعیت در بازار سرمایه ایران شکل گرفتاین مطالعه از نوع آمیخته ترکیبی شامل تحقیق کیفی و کمی بود و جامعه آن در بخش کیفی شامل 30 نفر از مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و اساتید دانشگاهی و در بخش کمی نمونه آماری، 30 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های بورسی بودند که به روش هدفمند در دسترس انتخاب و در تحقیق مشارکت یافتند. نتایج بخش کیفی بر اساس روش داده بنیاد نشان داد که معیارهای موثر بر ارزیابی سبد سرمایه بهینه شامل 5 معیار بازار می باشد معیارهای بازار شامل ریسک کشوری؛ ریسک سیستماتیک؛ کاهش ارزش بازار؛ کاهش ارزش بازاری حقوق صاحبان سهام؛ کاهش سود بازار می باشند. نتایج بخش کمی با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره رتبه بندی گردید. بر این اساس ابتدا معیارهای مولفه های کلی بازار بر اساس AHP رتبه بندی گردید که معیارهای ریسک کشوری، کاهش سود شرکت، کاهش فرصت های رشد، کاهش بازاری حقوق صاحبان سهام و ریسک سیستماتیک در بخش بازار رتبه های اول تا پنجم را دارند. همچنین برای رتبه بندی زیر معیارها (گزاره ها) از روش الکتره و تاپسیس استفاده گردید. بر مبنای روش الکتره در بخش بازار خروج ارز از کشور، تحریم ها و ریسک افزایش نسبت مواد و محصولات و تحریم ها به ترتیب رتبه های اول تا سوم را داشتند. که بیانگر همخوانی نتایج رتبه بندی در هر دو روش بوده اند.
    کلیدواژگان: سبد پرتفوی، ریسک کشوری، سهام، معیارهای بازار
  • محمد سالاری ابرقوئی، نسیم شاهمرادی* صفحات 129-152
    هدف

    پیش بینی سود حسابداری و تغییرات آن به عنوان یک رویداد اقتصادی از دیرباز موردعلاقه تحلیلگران مالی و پژوهشگران بوده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر محیط اطلاعاتی بر رابطه بین یکنواختی در محاسبه مالیات ابرازی و قطعی و کیفیت پیش بینی تحلیلگران از سودآوری شرکت ها می باشد.

    روش

    در این پژوهش به پیروی از پژوهش چوی و همکاران (2020) محیط اطلاعاتی و کیفیت پیش بینی تحلیلگران در دو بعد مفید بودن و دقت پیش بینی و یکنواختی در محاسبه مالیات ابرازی و قطعی در دو جنبه موقت و دایمی محاسبه گردیده و مدل های رگرسیونی با استفاده از الگوی گشتاور تعمیم یافته (GMM) آزمون شدند، نمونه انتخاب شده از 69 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بین سال های 1390 تا 1398 تشکیل شده است.

    یافته ها

    در کل یافته های پژوهش حاکی از آن است که یکنواختی در محاسبه مالیات ابرازی و قطعی بر دقت پیش بینی تحلیلگران اثرگذار بوده به نحوی که یکنواختی موقت منجر به افزایش و یکنواختی دایمی منجر به کاهش دقت پیش بینی تحلیلگران گردیده است. علاوه بر آن یکنواختی در محاسبه مالیات ابرازی و قطعی بر مفید بودن پیش بینی تحلیلگران نیز اثرگذار بوده که جهت آن برای یکنواختی موقت افزاینده و یکنواختی دایم کاهنده بوده است. محیط اطلاعاتی نیزهم بر دقت پیش بینی و هم مفید بودن پیش بینی تحلیلگران موثر بوده است.

    کلیدواژگان: مفید بودن پیش بینی، دقت پیش بینی، محیط اطلاعاتی، یکنواختی
  • سمانه شفیعی، محمدحامد خان محمدی، احمد کرمی، مجید غرقی صفحات 153-178
    هدف

     به منظور مدیریت ریسک های عملیاتی به عنوان یکی از مهم ترین ریسک های نظام بانکی، ایجاد پایگاه داده ای جامع از رویدادهای ریسک عملیاتی ملحوظ نظر می باشد؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی الزامات و چارچوب ایجاد چنین پایگاه داده ای به منظور پیشگیری از وقوع وقایع زیان بار آتی و در نتیجه مدیریت ریسک های عملیاتی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     ابتدا چارچوب ریسک عملیاتی و تعریف کلی از هر یک از بلوک های چارچوب شامل داده های زیان درون و برون سازمانی، خودارزیابی ریسک و کنترل، تحلیل سناریو و شاخص های ریسک های کلیدی ارایه گردید. سپس داده های زیان درون سازمانی به عنوان یکی از ارکان مهم مورد بررسی قرار گرفت و الزامات قانونی در خصوص ضرورت ایجاد پایگاه داده ای جامع از رویدادهای ریسک جهت محاسبه سرمایه موردنیاز به منظور پوشش ریسک های عملیاتی مطرح شد.

    یافته ها

     پایگاه داده رویدادهای ریسک عملیاتی به منظور تامین اهداف مدیریت ریسک، بایستی دارای ویژگی های خاصی از جمله جامعیت، آستانه زیان، نوع رویداد در دو سطح، میزان زیان ناخالص، هزینه های غیرمستقیم، مبلغ ذخیره، سود، هزینه فرصت، مبالغ رویدادهای نزدیک به زیان، تعدیلات حسابداری، تاریخ، علت وقوع و توصیف رویداد، خطوط کسب وکار، نوع ارز و ریسک مرزی باشد. همچنین در هر سازمانی، بخش کسب وکار مسیول ریسک های مترتب بر فعالیت های خود است. ریسک های مذکور پس از تجمیع به منظور تصمیم سازی به هییت مدیره بانک گزارش می گردد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     ایجاد پایگاه داده ای جامع از رویدادهای ریسک عملیاتی در بانک ها ضمن شناخت این رویدادها و اتخاذ راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از رخداد این وقایع در آینده منجر به محاسبه دقیق مبلغ موردنیاز جهت پوشش ریسک های عملیاتی و دستیابی به اهداف کفایت سرمایه موردنظر بانک مرکزی می گردد.

    کلیدواژگان: آستانه زیان، پایگاه داده رویدادهای ریسک عملیاتی، کفایت سرمایه، مدیریت ریسک عملیاتی
|
  • Kiumars Pourgadimi, Jamal Bahri Sales *, Saeed Jabbarzadeh Kangarliue, Akbar Zavarrezaee Pages 1-30
    Purpose

    As the business process becomes more complex, the risk of financial statements being distorted increases with each passing day. In this regard, researchers have been looking for models to detect fraud in financial statements. The purpose of this research is to present an expanded model based on the quality characteristics of the auditor.

    Methodology

    Benish (1997) used a combination of financial ratios and accruals to predict profit manipulation methods. Since auditors are presented as external oversight in the corporate governance structure of the company's performance, in this study the model is developed based on the qualitative char-acteristics of the auditor, which include the auditor's size, auditor tenure, reporting delay, Auditor Class and Auditor Change. The fitting of the vector machine, random forest and neural network has been used to fit the ex-tended model.

    Findings

    The results show that the coefficients obtained from the random forest model are 98.4% and more than the two neural network and vector model 93%. Also, the extended model is more accurate than the base model. Audit characteristics are influential in predicting fraud in financial statements and should be considered by capital market participants.

    Originality / Value:

    Research findings can be effective in improving the prediction of fraud in financial statements and also draw users' attention to the combination of financial statement information and the characteristics of the auditor's report in fraud prediction.

    Keywords: Banish model, audit quality characteristics, Neural network, vector machine, random forest
  • Ahmad Khodamipour *, Ghasem Ghasemi, Kazem Shamsadini Pages 31-52
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the role of economic policy uncertainty in the relationship between voluntary disclosure of information and information asymmetry in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Methodology

    This research is descriptive, correlational and post-event. In order to investigate this issue, research hypotheses based on a statistical sample consisting of 138 firms during the years 2009 to 2018 and were tested using multivariate regression models.

    Findings

    The results show that the relationship between voluntary disclosure of information and information asymmetry is statistically negative and significant. The results also showed that economic policy uncertainty as a moderating variable weakens the relationship between voluntary disclosure of information and information asymmetry. This means that in a situation of economic policy uncertainty, with the reduction of inefficient fiscal and monetary policies and also the reduction of public distrust in economic decisions, voluntary disclosure of information decreases and as a result, information asymmetry increases. Economic uncertainty with disruption of the price system leads liquidity to unproductive activities and reduces the inflow of liquidity to production and thus reduces corporate investment.

    Originality / Value:

    The results of this study, in addition to developing the literature on economic policy uncertainty and information asymmetry, help capital market participants, decision makers, analysts and potential and actual investors of the Tehran Stock Exchange to analyze investment plans in financial assets and Securities should pay special attention to this important issue. The results also made financial and economic policy makers seek to create stability and create a safe investment environment, which is one of the basic conditions for the country's economic development, and by formulating long-term economic plans and taking into account the country's political and economic conditions, the necessary ground. Provide information to reduce asymmetry.

    Keywords: Economic policy uncertainty, voluntary disclosure of information, Information Asymmetry
  • Atefeh Bagheri, Sayyed MohammadReza Davoodi * Pages 53-78
    Purpose

    The purpose of this study is to predict stock returns and ultimately present a trading strategy based on dynamic analysis.

    Methodology

    The behavior of a stock portfolio can be considered as a complex and chaotic dynamic system in which the return of the portfolio is a state variable that reflects the state of the system. Dynamic mode decomposition is one of the methods in which with the help of available data, a linear approximation of the nonlinear operator governing the system is obtained and by calculating the main modes, the system output can be explicitly calculated in terms of time.

    Findings

    The results of research on a portfolio consisting of 14 industries from the Tehran Stock Exchange in the period 1390 to 1399 and considering the 5 main modes of system guidance show that the optimal lag is six and the Sharp ratio obtained from the trading system of two Equivalent to the buy and hold system.

    Originality / Value:

    Therefore, the use of this trading system is recommended for short-term trading.

    Keywords: Dynamic system, singular value decomposition, dynamic mode decomposition, eigenvector, eigenvalue
  • Seyed AmirMohammad Pishbin, MohammadAli Sari * Pages 79-100

    Since the Sudden changes in stock prices are unusual and usually negative which occurs in the absence of important economic events Therefore, it has always been considered. The purpose of this study is to investigate the effect of stock price crash risk on the future strength of the CEO. Accordingly, 103 companies during the period 2015 to 2019 have been surveyed. The results of reviewing the data collected during the period showed that the risk of crash in stock prices does not have a significant effect on the future strength of the CEO. As mentioned in the theoretical literature of stock prices’ crash, several factors can lead to this phenomenon, and management performance alone is not a sufficient condition to create conditions for crashing stock prices. For instance, according to the stock price bubble theory, stock price changes occur due to a shock without any proper and economic justification, and in fact cognitive errors that affect human psychology can affect investors' judgments in stock valuation and pricing. According to this, it seems that the crash in stock prices in the period under study was formed for reasons beyond the control of management and less managerial factors have been effective in crashing stock prices. Hence, the reduction of the CEO's power in this situation is unexpected. This finding provides new evidence in support of behavioral finance theory in stating that the CEO's future power is not affected by crashing stock prices.

    Keywords: stock price Crash risk, CEO’s power, Tehran Stock Exchange
  • Kamran Taghizadeh, Saber Alizadeh *, Aleh Karam Salehi, Ali Mahmoodirad Pages 101-128
    Purpose
    The present study was formed with the aim of evaluating the optimal portfolio portfolio using market criteria using multi-criteria decision criteria under conditions of uncertainty in the Iranian capital market.
    Methodology
    This study was a combination of qualitative and quantitative research and its population in the qualitative section included 20 managers of Tehran Stock Exchange companies and university professors and in the quantitative statistical sample section, 30 managers and experts of listed companies. Which were purposefully selected and participated in the research.
    Findings
    The results of the qualitative section based on the data method of the foundation showed that the effective criteria for evaluating the optimal capital portfolio include 5 market criteria. Market criteria include country risk; Systematic risk; Devaluation of the market; Devaluation of the equity market; Decreasing market profits. The results of the quantitative section were ranked using multi-criteria decision making methods. Based on this, first the general market components criteria were ranked based on AHP, which have the first to fifth rank criteria of country risk, reduction of company profit, reduction of growth opportunities, reduction of equity market and systematic risk in the market segment. Also, to electrify the sub-criteria (propositions), the method of electrification and topsis were used. Based on the Electra method in the foreign exchange market segment, sanctions and the risk of increasing the ratio of materials and products and sanctions were ranked first to third, respectively. Which showed the consistency of the ranking results in both methods.Originality / Value: Research findings can be effective in optimizing the portfolio portfolio and can also be effective in the current favorable market conditions in the Iranian capital market.
    Keywords: Portfolio portfolio, country risk, stocks, market metrics
  • Mohammad Salari Abarghoei, Nasim Shahmoradi * Pages 129-152
    Purpose

    Predicting accounting earnings and its changes as an economic event has long been of interest to financial analysts and researchers.The purpose of this study is to investigate the effect of information environment on the relationship between consistency in book-tax differences and the accuracy of analysts’ of corporate earnings forecasts.

    Methodology

    In this study, following the research of Choi, Hu and Khondkar (2020), the information environment and the quality of analysts' forecasts in two dimensions of predictive and prediction accuracy, consistency in book-tax differences in both temporary and Permanently dimensions were calculated and regression models were tested using the Generalized Torque Model (GMM). The selected sample consisted of 69 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2011 and 2020.

    Findings

    Generally findings indicate that consistency in book-tax differences has affected the prediction accuracy of analysts' forecasts. In a way, temporary consistency has led to an increase and permanent consistency has led to a decrease in analysts' forecast prediction accuracy. In addition, consistency in book-tax differences has also affected the analysts' forecasts predictive accuracy, which has been increasing for temporary consistency and decreasing for permanent predictive consistency.The information environment has also affected both the predictive and prediction accuracy of the analysts' forecasts.Originality / Value: The obtained results have led to the expansion of the theoretical foundations in relation to the factors affecting the quality of analysts' forecasts, in two aspects: accuracy and usefulness of forecasts. And besides that, it is useful for company managers in adopting the necessary policies to create a suitable information environment. The mentioned relationships are measured bilaterally and include temporary and permanent differences in the taxes paid by companies. which provides useful information in this field for standard setters and legislators.

    Keywords: predictive accuracy, prediction accuracy, information environment, consistency
  • Samane Shafiee, MohammadHamed Khan Mohammadi, Ahmad Karami, Majid Ghoroghi Pages 153-178
    Purpose

     In order to manage operational risks as one of the most important risks of the banking system, it is important to create a comprehensive database of operational risk events. Therefore, the aim of the current research is to investigate the requirements and framework of creating such a database in order to prevent the occurrence of future harmful events and, as a result, manage operational risks.

    Methodology

     First, the operational risk framework and the general definition of each of the blocks of the framework including internal and external loss data, risk self-assessment and control, scenario analysis and key risk indicators were presented. Then, the internal loss data was further investigated, and the legal requirements regarding the necessity of creating a comprehensive database of risk events to calculate the capital required to cover the operational risk were raised.

    Findings

     Database of operational risk events in order to meet the bank's risk management goals, it should have certain characteristics such as comprehensiveness, threshold, type of event at two levels, the amount of gross loss of the event, indirect costs, amount savings, profit, opportunity cost, Be close to losses, accounting adjustments, date, cause and description, business lines, currency type and border risk. Also in any organization, business sector He is responsible for the risks associated with his activities. After aggregation, the mentioned risks are reported to the bank's board of directors for decision making.

    Originality / Value:

     Creating a comprehensive database of operational risk events in banks, while recognizing these events and adopting appropriate strategies to prevent these events from occurring in the future, leads to the accurate calculation of the amount required to cover operational risks and achieve capital adequacy goals. It is desired by the central bank.

    Keywords: Capital adequacy, Database of operational risk events, Loss threshold, Operational risk management