فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 50 (تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید کاظم چاوشی، فاطمه انیسی* صفحات 1-19

    امروزه حرکت به سوی شیوه های نوین بانکداری در قالب تحول دیجیتال همسو با پیشرفت های فناورانه، جهت ایجاد مزیت رقابتی، ضرورتی غیر قابل انکار است. به منظور هدایت صحیح و اثربخش چنین تحول بزرگ و اثرگذار بر کل جامعه، نیاز به الگوی کنترل راهبردی است تا اطمینان از اثربخش ماندن سند تحول دیجیتال در طول زمان، اطمینان از پیاده سازی نقشه راه تحول دیجیتال همراستا با اسناد بالادستی و اجرای صحیح گام های نقشه راه تحول دیجیتال توسط نظام بانکی حاصل گردد. پژوهش حاضر که با هدف این مهم انجام شده است، از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی با راهبرد تحقیق میدانی است. داده های مورد نیاز با اخذ نظر 202 نفر از بین 300 نفر خبره در قالب پرسشنامه محقق ساز پس از اطمینان از روایی و پایایی آن گردآوری گردید. مدل سازی معادلات ساختاری تاییدی به کمک نرم افزار Smart PLS انجام شد که بیانگر نیکویی برازش الگوی ارایه شده و تایید فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی پژوهش است.

    کلیدواژگان: بانکداری دیجیتال، کنترل راهبردی، تحول دیجیتال، نقشه راه بانکداری دیجیتال
  • زینب چاوشی*، وحید خاشعی صفحات 21-38

    تغییر ودگرگونی با شتاب از ویژگی های این هزاره است. لازمه ایجاد تغییر آگاهی و دانش است تا بتوان از طریق آن به خلق ارزشی جدید مبادرت نمود تا در میان رقبا سهمی کسب نماییم. هدف یادگیری سازمانی توانمند سازی مدیران و کارکنان سازمانها برای مقابله با محیط پرتلاطم تجاری و برتری رقابتی و پویایی سازمان است.تنها منبع قدرت و ماندگاری سازمان ها، یادگیری بهتر و سریع تر نسبت به رقباست.هدف اولیه یادگیری سازمانی افزایش کمیت و کیفیت عملکرد می باشد که قابلیت های استراتژیک را افزایش می دهند و شرکت را به تقویت یک موقعیت مزیت رقابتی و بهبود نتایج قادر می سازد.با توجه به نقش و اهمیت نوآوری استراتژیک در توسعه و بهبود سازمانی و به دلیل اهمیتی که نوآوری استراتژیک در کسب مزیت رقابتی پایدار دارد، این تحقیق بر آن است که به بررسی تاثیر یادگیری سازمانی بر ظرفیت نوآوری استراتژیک بپردازد. جامعه آماری تحقیق کارکنان شرکت های دانش بنیان حوزه نانو می باشد که بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران حجم نمونه آماری 164 نفر تخمین زده شد. تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای لیزرل به منظور ارزیابی مدل معادلات ساختاری و PLS برای تحلیل رگرسیون صورت گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری بین متغیرهای تحقیق وجود داشته و سازوکارهای یادگیری سازمانی در ظرفیت نوآوری استراتژیک تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، نوآوری، ظرفیت نوآوری استراتژیک، ظرفیت جذب
  • امیر نیازمند*، حسن زارعی متین، محمدحسین رحمتی صفحات 39-60

    پیشرفت و ارتقاء در زمینه داشتن نیروی کار متخصص و فناوری های پیشرفته در پیشبرد ماموریت و ارتقاء سطح توان رزمی و بهبود عملکرد آن ها نیازمند بهره گیری از مدیریت دانش و وجود سامانه ای است که در آن دانش سازمانی بتواند به راحتی خلق، کسب و ذخیره سازی شود و در جریان فعالیت های مختلف سازمان های نظامی مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس ارتش جمهوری اسلامی نیز برای پیشبرد اهداف خود در خصوص مدیریت دانش، نیازمند الگویی جامع، کامل، کاربردی و متناسب با اهداف راهبردی خود است که در این پژوهش در نظر است بر مبنای چشم انداز و ماموریت خود این مهم تحقق یابد. بنابراین مقاله حاضر به دنبال تبیین عوامل محیطی موثر بر تدوین راهبردهای مدیریت دانش سازمان های نظامی است. این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش انجام آن بر مبنای روش توصیفی- پیمایشی با رویکرد تحلیل آمیخته داده ها انطباق دارد. برای این منظور، با بررسی ادبیات و پیشینه مرتبط با این حوزه، به بررسی تدوین چشم انداز و ماموریت مدیریت دانش، تدوین عوامل محیط داخلی و خارجی موثر بر تدوین راهبرد مدیریت دانش و اولویت بندی آن ها در سازمان های نظامی از طریق تحلیل سوات ((SWOT، ماتریس تاپسیس (TOPSIS) و با استفاده از نرم افزار SPSS پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که وضعیت فعلی مدیریت دانش در سازمان های نظامی در حالت تهاجمی بوده که بر اساس آن راهبردهای مدیریت دانش در سازمان های نظامی تدوین و اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: عوامل محیط داخلی و خارجی، راهبردهای مدیریت دانش، سازمان های نظامی، ارتش ج.ا.ایران
  • آمنه خدیور، لیلی نیاکان* صفحات 61-84
    هدف

    توجه بیشتر به ذینفعان اصلی برنامه‎ها، به‏ویژه ذینفعانی که در حوزه کنترل برنامه‎های استراتژیک در صنعت‎بیمه قرار ندارند، و همچنین استفاده از مشارکت کلیه ذینفعان در بازنگری طرح‏های کلان صنعت‎بیمه کشور ضرورت دارد. بر این اساس، در این تحقیق بر شناسایی، دسته‎بندی و اولویت‏بندی ذینفعان صنعت تمرکز شده و نیازها و انتظارات آنان مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش‎ شناسی

    در مرحله اول، از یک پرسش‎نامه اینترنتی برای دسته بندی ذینفعان استفاده‎ شده ‎است، که توسط 468 نفر بازدید و در نهایت تعداد 125 پاسخ دریافت‎شده‎است. جامعه مورد مراجعه، خبرگان و فعالان صنعت‎بیمه هستند. جهت نگاشت ذینفعان صنعت بیمه از مدل‎های قدرت-علاقه و اثرگذاری-اثرپذیری استفاده ‎شده‎ است. در ادامه برای استخراج انتظارات ذی‎نفعان از مطالعات کتابخانه‎ای، جستجو در وب و ارسال نامه برای ذی‎نفعان خارج از صنعت و از مصاحبه و پرسش‎نامه‎ های ساخت‎یافته تشریحی برای ذی‎نفعان داخل صنعت و تحلیل‎های عمقی استفاده‎شده‎است. مجموع پاسخ‎ دهندگان به پرسش‎نامه‎ های این بخش 341 نفر از ذی‎نفعان‎ صنعت در نقش‎های متفاوت بوده‎ اند که به سوالات این تحقیق به ‎صورت تشریحی از طریق اینترنت پاسخ داده ‎اند.

    یافته‎ ها

    بیمه‎ مرکزی، وزارت امور اقتصادی‎ودارایی، بیمه‎ گذاران حقوقی، ارزیابان خسارت، استارت‎آپ‎ های بیمه‎ ای، سندیکای بیمه‎ گران و کارگزاران بازیگران کلیدی صنعت ‎بیمه را تشکیل‎ می‏دهند.

    بحث و نتایج

    ذینفعان ‎کلیدی، دارای منابع قدرت فراوانی برای اعمال نفوذ بر سازمان بوده، لذا در استراتژی‎های نهایی وضع شده در صنعت‎ بیمه باید کانون توجه قراربگیرند و راهبردهایی برای پاسخگویی به نیازهاوانتظارات آنها لحاظ‎ شود و در تمامی موارد توسعه و تصمیم گیری های مرتبط با آن واردشوند. از تحلیل کمی‎وکیفی مجموع نقاط قوت‎ وضعف و فرصت‎ها‎ و تهدیدات احصا شده از نگاه ذی نفعان‎ راهبردی و اولویت‎سنجی آنها، می‏توان برای استخراج استراتژی‏ها و برنامه‏ های تعامل با آنها استفاده ‎نمود.

    کلیدواژگان: ذی‏نفعان کلیدی، صنعت بیمه، انتظارات محوری، نقاط قوت و ضعف
  • بهمن الفی، مظفر باشکوه*، علیرضا لطفی دودران صفحات 85-103

    در تعاملات بازرگانی، اقتصادی و تجاری، در سطح بنگاه، خریدار، بنگاه- بنگاه و خریدار- بنگاه اسناد تجاری با ایفای نقش راهبردی و تسهیل گر میان طرفین معاملات موجب ارتقای سطح اعتماد اجتماعی می شود. لذا هدف این مقاله، تبیین تطبیقی ریشه یابی شروط محدودکننده و اسقاط مسیولیت در اسناد تجاری با نگاه به کنوانسیون های بین المللی و حقوق برخی کشورها است. این پژوهش کیفی از نظر هدف، توصیفی و اکتشافی است که با رویکرد اجتهادی به پاسخ یابی به چهار سوال تحقیق می پردازد. ازآنجا که داده های مورد نیاز بر مبنای چهار سوال با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری شده ، تحقیق جنبه اکتشافی دارد. فعالیت اجتهادی، با جنبه تفهمی و اکتشافی در مقام کشف و تفسیر واقع بر می آید. و از آنجا که فرآورده های اجتهادی تفهیمی است در زمره معرفت های اکتسابی قرار می گیرد. این تحقیق مسیله محور، نشانگر فرآیندی است که از مواجهه محقق با مشکل عملی را شاهد بوده است. مطابق یافته های تحقیق مشخص گردید متضامنین اسناد تجاری اعم از مسیولین اصلی و فرعی می باشند و علاوه بر مسیولیت تضامنی برای پرداخت وجه مسیولیت قبولی برات توسط براتگیر را تحت شرایطی به عهده دارند و شرط عدم مسیولیت مسیولین اصلی پرداخت وجه سند مثل صادر کننده سفته و براتگیری که برات را قبول نموده است چون برخلاف ذات عمل تجاری مذکور است معتبر نبوده اما اسقاط مسیولیت مسیولین فرعی سند مثل ظهرنویس ویا درج شروط محدود کننده مسیولیت و یا محدود کردن برخی امتیازات دارندگان اسناد تجاری به دلیل عدم مخالفت با ذات عمل تجاری صحیح می باشد.

    کلیدواژگان: اسناد تجاری، مسئولیت تضامنی، شرط تحدید و اسقاط مسئولیت
  • عاطفه فتحی، شهریار عزیزی*، منیژه قره چه صفحات 105-143

    هدف اصلی پژوهش حاضر، فراترکیب علامت دهی موثر به ذینفعان درونی و بیرونی می باشد. پژوهش از نظر هدف توسعه ای، از نظر ماهیت داده ها کیفی و از منظر گردآوری داده ها اسنادی- فراترکیب است. برای ارزیابی مقاله ها از برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی CASP استفاده شده است. برای 72 مقاله انتخاب شده از پایگاه داده های علمی معتبر، فرآیند استخراج اطلاعات از نتایج و تحلیل های آن ها انجام شد که بعد از ارزیابی، 48 مقاله مورد تایید نهایی قرار گرفت و غربال-گری شد. با بررسی پیشینه ها و مدل های مقالات تایید شده، مدل مفهومی با چهار مقوله علامت ها، ویژگی های علامت، ذینفعان بیرونی و درونی استخراج شد. این تحقیق به دنبال شناسایی علامت هایی بود که شرکت به ذینفعان خود ارسال می کند. با توجه به اهداف شرکت از علامت دهی، گیرندگان علامت های ارسالی می توانند گروهی از ذینفعان شرکت باشند. در نتیجه تحلیل های صورت گرفته دیده شد تمرکز بر برخی علامت ها و هم چنین ذینفعان به عنوان گیرنده، بیشتر است؛ برای مثال عموما شرکت ها ذینفعان بیرونی خود به ویژه مشتری و رقیب را هدف علامت دهی قرار می دهند. این در حالی است که علامت دهی به ذینفعان درونی در بین مطالعات کمتر تکرار شده است. تاکید این پژوهش بر علامت دهی موثر بر ذینفعان می باشد، چرا که به واسطه علامت دهی موثر است که شرکت تلاش می کند پیامی که قصد علامت دهی آن به ذینفع را دارد در مرحله اول، نمودی از کیفیت واقعی آن بوده و در مرحله بعدی با پیام ادراکی از سمت وی بیشترین تطابق را داشته باشد. ویژگی های علامت و به صورت کلی تر فرایند علامت دهی می تواند اثربخشی علامت ها و علامت-دهی را تعیین کند.

    کلیدواژگان: تئوری علامت دهی، علامت دهی موثر، آمیخته علامت دهی، ذینفعان، فراترکیب
  • عباسعلی رستگار، سجاد علیکرمی، اقبال جباری* صفحات 135-148

    راهبردهای شکوفایی درمحل کار برای حفظ سرمایه های انسانی، بکارگیری ظرفیت های نهفته آنان و ارتقای عملکرد فردی و سازمانی مهم هستند. پژوهشگران سعی بر شناسایی عواملی دارند تا بتوانند زمینه شکوفایی کارکنان در سازمان ها را فراهم آورند. هدف از پژوهش حاضر بررسی پیشایندهای موثر بر شکوفایی کارکنان در محل کار است. پژوهش حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شده و نمونه آماری پژوهش 180 نفر از کارکنان اداره کل امورمالیاتی استان سمنان می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه و برای تحلیل آنان از رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون در مدل نهایی نشان می دهد که متغیرهای استقلال شغلی، اعتماد سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، مدنیت درمحیط کار و شخصیت کنشگر پبش بینی کننده های معناداری برای رشد درمحل کار هستند. براساس نتایج پژوهش می توان بیان نمود که حمایت و اعتماد به کارکنان در کنار استقلال عمل دادن به آنان توام با روابط محترمانه و مودبانه کارکنان با یکدیگر و تقویت روحیه ایده پردازی و نوآوری در آنان می تواند موجب شکوفاشدن کارکنان شود.

    کلیدواژگان: شکوفایی در محل کار، حمایت سازمانی ادراک شده، استقلال شغلی، مدنیت در محیط کار و شخصیت کنشگر
  • مرتضی عزیزی، علی اصغری صارم*، مهدی اجلی صفحات 149-173

    سازمان ها برای ادامه حیات خود نیازمند گزینش استراتژی مناسب جهت حداکثرسازی بهره برداری از فرصت های محیطی با توجه به نقاط قوت و ضعف خود هستند. بدین ترتیب، سازمان ها با انتخاب بهترین استراتژی گام مهمی در جهت بهبود عملکرد مالی خود برمی دارند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر استراتژی مشتری مداری بر عملکرد مالی با نقش واسطه ای قابلیت مدیریت منابع انسانی و نوآوری در شرکت رادیاتور ایران در جهت عملکرد مالی این شرکت می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شرکت رادیاتور ایران به تعداد 350نفر است. در این پژوهش 183نفر از این کارکنان به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شده است. برای آزمون فرضیه ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مشتری مداری 8 درصد از عملکرد مالی، 75/5 درصد از قابلیت مدیریت منابع انسانی، 50/7 درصد از قابلیت نوآوری شرکت رادیاتور ایران را تبیین و پیش بینی می کند. همچنین قابلیت مدیریت منابع انسانی 40/7 درصد از عملکرد مالی و قابلیت نوآوری 13/5 درصد از عملکرد مالی شرکت رادیاتور ایران را تبیین و پیش بینی می کنند. برای سنجش متغیر میانجی در این پژوهش از روش بوتاسترپ در نرم افزار آموس استفاده شد. که نتایج حاصل از آن نشان داد که: قابلیت مدیریت منابع انسانی و قابلیت نوآوری هر دو در روابط بین مشتری مداری و عملکرد مالی شرکت رادیاتور ایران نقش تاثیرگزار دارند...

    کلیدواژگان: استراتژی مشتری مداری، عملکرد مالی، قابلیت مدیریت منابع انسانی، قابلیت نوآوری
  • الیاس لعل کاظمیان*، سعید جعفری تیتکانلو صفحات 175-199

    با گسترش شبکه بانکی کشور، رقابت شدیدی در این صنعت حاکم شده است و در این فضای رقابتی بانک ها در جستجوی شناسایی عواملی هستند تا در جهت بهبود عملکردشان موثر واقع گردد. در این راستا هدف از این پژوهش بررسی روابط میان تغییر استراتژیک، یادگیری سازمانی و پویایی محیطی و تاثیر آن ها بر عملکرد سازمانی بانک ملت مشهد و نیز تحلیل نقش میانجیگری یادگیری سازمانی و اثر تعدیلگری پویایی محیطی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، جزء پژوهش های میدانی محسوب می شود. در این مطالعه بر اساس جدول کرجسی - مورگان از میان جامعه آماری 180 نفری از معاونین و روسای شعب و مدیران ادارات سازمان مرکزی بانک، تعداد 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان و سنجش پایایی آن با محاسبه ی ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار تغییر استراتژیک بر دو متغیر یادگیری سازمانی و بر عملکرد سازمانی می باشد. همچنین پویایی محیطی نیز بر دو متغیر عملکرد سازمانی و تغییر استراتژیک تاثیر مثبت و معناداری دارد. از طرفی علاوه بر تایید اثر مثبت و معنادار یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی، نقش میانجیگری جزیی یادگیری سازمانی در رابطه میان تغییر استراتژیک و عملکرد سازمانی تایید شد. در انتها اثر تعدیلگری پویایی محیطی بر رابطه میان تغییر استراتژیک و عملکرد سازمانی مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: تغییر استراتژیک، یادگیری سازمانی، پویایی محیطی، عملکرد سازمانی
  • اویس ترابی *، علیرضا علی اکبری رنانی، محمد شیخ غلامی صفحات 201-217

    دانشگاه‌ها با ایفای نقش پیشران تحولات، نیازمند اعمال کنترل و نظارت بر اقدامات خود هستند تا صحت حرکت آنها در راستای اهداف راهبردی تضمین شود. در همین راستا، مفهوم کنترل راهبردی نقش موثری در هدایت دانشگاه‌ ها در مسیر اهداف راهبردی‌شان دارد. هدف از این تحقیق شناسایی مولفه‌های کنترل راهبردی در دانشگاه‌ها، مورد مطالعه یکی از دانشگاه‌های استان تهران است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی – پیمایشی است. خبرگان مورد نظر ده نفر از صاحب‌نظران و خبرگان مرتبط با موضوع است که با روش نمونه‌ گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شده‌ اند. دراین راستا بعد از مصاحبه با خبرگان و اجماع در مورد عوامل، از روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری جهت ساختاردهی و اولویت‌بندی عوامل استفاده ‌شده است. جهت تحلیل قدرت نفوذ و وابستگی هر یک از عوامل از نمودار MICMAC استفاده ‌شده است. مولفه سیاست‌گذاری و مدیریت دارای بالاترین قدرت نفوذ و کمترین میزان وابستگی است. در سطح بعد ارزش‌ها و فرهنگ‌سازمانی و شبکه‌سازی و تعاملات قرار دارند. عوامل سرمایه انسانی، تسهیلات و امکانات و بودجه و مالی در سطح دوم مدل هستند و در نهایت در سطح اول که وابسته ‌ترین عوامل را دارد نظام پژوهش و تولید علم، تبادل و نشر دانش و نظام تربیت و آموزش قرار دارند.

    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، ارزش ها، فرهنگ سازمانی، شبکه سازی، پیشران تحولات
  • لیلا ترکی*، سعید جهانیان، نجمه کامیاب، ساناز شفیعی صفحات 219-246

    چکیدهدر سالهای اخیر روند رو به رشد استفاده از ابزارهای نوین پرداخت الکترونیکی در سیستم بانکی کشور قابل توجه است.بهگونهای که کلیهی امور بانکی از قبیل پرداختها و برداشتها و... به صورت الکترونیکی و اینترنتی انجام میگیرد. از آنجاییکه بانکها نقش مهمی در مثلث توسعه مالی ایفا میکنند، در این پژوهش سعی شده است با طراحی مدل سیستمی نقشبانکداری الکترونیکی بر روی توسعه مالی بررسی گردد. نتایج این پژوهش به طور خاص برای توسعه نظام بانکی و بازار مالیکاربرد دارد. به این منظور با استفاده از نرم افزار ونسیم 1 به شبیهسازی مدل سیستمی توسعه مالی در ایران برای بانکها پرداختهشده است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای برای جمعآوری اطلاعات در زمینه ادبیات و پیشینه تحقیق استفاده شده است.همچنین از مطالعات پیشین برای تدوین مدلهای ذهنی و به دست آوردن معادلات و روابط بین متغیرها استفاده شده و داده هایمورد نیاز از آمارهای بانک مرکزی و داده های وزارت اقتصاد استخراج شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عادتبه سیستم جدید)بانکداری الکترونیکی(و استفاده از پرداخت الکترونیکی سبب افزایش داراییها در بانکداری و نهایتابهکارگیری آن سبب رشد شاخصهای توسعه مالی و نقدینگی میشود.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، توسعه مالی، پویاییشناسی سیستم
  • داریوش پورسراجیان*، محمدسعید تسلیمی، علی نقی مشایخی، علی حاجی غلام سریزدی، مژگان سلطانی صفحات 247-269

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار پویای نظام حمایت در ساختار منابع انسانی پارک های علم و فناوری با استفاده از پویایی شناسی سیستم ها و مدل سازی گروهی است. تحقیق حاضر بر مبنای رویکرد پویاییهای سیستمی و از روش مدل سازی گروهی انجام پذیرفته است. این پژوهش از نظر روش انجام، یک پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) و از نظر هدف نیز، یک پژوهش کاربردی است. به منظور انجام پژوهش حاضر، با استفاده از نظر خبرگان در مصاحبه های عمیق مدل سازی گروهی، بازتعریف مسیله و همچنین تدوین فرضیه پویا و مدل های مختلف پویایی های سیستمی (شامل نمودار رفتار در طول زمان، تصویر غنی، نمودارهای علت و معلولی و جریان) طراحی گردید. برای این منظور طبق نظر Winz and Gary (2007) از گروه 8 نفره که اعضای آن به صورت هدفمند در دسترس انتخاب شدند که شامل دو مدیر از ستاد پارک، دو مدیر از شرکت های فناور، دو کارمند از شرکت های فناور و دو فارغ التحصیل دانشگاه بودند. یافته های این پژوهش در قالب گام های مدل سازی پویایی شناسی سیستم ها با استفاده از نرم افزار ونسیم تجزیه وتحلیل شدند. نتایج حاصل از مدل سازی سبب شناسایی سه راهکار میراشدن حمایت های پارک در کنار توسعه خدمات پارک، ایجاد کانون ارزیابی و توسعه نیروی انسانی و توسعه نهادها و فرآیندهای آموزشی پارک های علم و فناوری گردید.

    کلیدواژگان: مدل سازی گروهی، رویکرد پویایی شناسی سیستم ها، نظام حمایت، منابع انسانی، پارک های علم و فناوری ایران
  • فاطمه اردو* صفحات 271-287

    این مطالعه با هدف تعیین الگوهای ذهنی کارایی مدیران گروه ها و ارایه راه حل هایی برای آن انجام شده است. روش پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت دارای رویکرد کیفی و کمی است. روش کیو از منظر روسای گروه های آموزشی، دانشکده های دانشگاه تهران نسبت به کارایی دانش آموختگان اجرا شد. برای این کار تعداد 11 نفر از روسای گروه های آموزشی، دانشکده ها و اعضای هییت علمی سه دانشکده منتخب روانشناسی و علوم تربیتی، مدیریت و اقتصاد دانشگاه تهران از بین افرادی انتخاب گردید که به دلیل داشتن فعالیت های فرهنگی و فوق برنامه اشراف کامل تری به کارایی دانش آموختگان داشته اند. این افراد به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با آنها مصاحبه متنی صورت گرفت. ابتدا کارت های مربوط به گزاره های کیو در بین مشارکت کنندگان توزیع شد. بر اساس کارت های توزیع شده در بین مشارکت کنندگان از میان 47 گزاره 42 گزاره نهایی شناسایی شدند و در نهایت بر اساس یافته ها و نتایج تحلیل عاملی کیو، پنج الگوی ذهنی مختلف نسبت به کارایی دانش آموختگان در بین اعضای هییت علمی دانشگاه تهران مشخص گردید. مواردی همچون کاربردی کردن آموزش، تناسب دانشجو با نیاز جامعه، جذب بازارکار، پژوهش در دانشگاه، مشارکت و رشد حرفه ای دانشجو به عنوان عوامل کلیدی شناسایی گردید. این عوامل با استفاده از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی محاسبه شد. بر اساس نتیجه گیری نهایی می توان چنین تفسیر کرد که درصد زیادی از گزاره ها و الگوهایی شناسایی شده گواه بر ناکارایی دانش آموختگان دانشگاهی است که در بین گزاره ها ذهنیت شرکت کنندگان از کاربردی کردن آموزش بیشترین تاثیر را در کارایی آنان داشته است.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، کارایی دانش آموختگان، دانشگاه تهران، روش کیو
  • حسین خزاعی، فرشاد فائزی رازی*، یونس وکیل الرعایا صفحات 289-306

    امروزه فناوری نوین مالی بانکی یا فین تک با توجه به گستردگی استفاده از اینترنت و فناوری اطلاعات اهمیت زیادی در دنیا دارد پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پذیرش فناوری های نوین مالی و بانکی انجام گردیده است. این مطالعه در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان توسط نمونه گیری قضاوتی و سطح اشباع به عنوان نمونه آماری و انجام مصاحبه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل مصاحبه ها توسط روش تحلیل محتوا انجام گردید و مقوله های مدل پذیرش فناوری های نوین مالی و بانکی شناسایی شدند. بدین ترتیب تعداد 77 مقوله فرعی، 16 مقوله اصلی و تعداد 10 سند نهایی از تحلیل بخش کیفی حاصل گردید. در بخش کمی، پرسشنامه ای از مقوله های شناسایی شده طراحی گردید و در اختیار 384 نفر از مشتریان بانک ها و موسسات مالی که توسط فرمول کوکران انتخاب شدند قرار گرفت. مقوله های شناسایی شده توسط روش آنتروپی شانون، وزن دهی و اولویت بندی شدند تا مهم ترین مقوله ها برای پذیرش فناوری های نوین مالی و بانکی مشخص گردند. نتایج نشان داد که زیرمقوله های راهبردهای سازمانی با وزن 0231/0، ایجاد سرعت در پذیرش نوآوری با وزن 0222/0 و سرمایه گذاری و چالش ها با وزن 0222/0 بالاترین اهمیت را در میان سایر زیرمقوله های شناسایی شده دارا می باشند.

    کلیدواژگان: فناوری های نوین، مالی، بانکی
  • نوید شریفی*، مقصود امیری، لعیا الفت، امیر یوسفلی صفحات 307-330

    محیط پیچیده امروز سازمانها را با چالش مداوم در رسیدن به اهداف خود مواجه می کند. لذا وجود نظام ارزیابی عملکرد برای پایش عملکرد سازمان در دستیابی به اهداف اجتناب ناپذیر است. سازمانهایی در محیط رقابت امروزی موفقند که ارزیابی عملکرد خود را بادقت و صحت بالا در دستور کار قرار داده باشند. بنابراین هدف اصلی این مقاله ارایه مدل تلفیقی برای ارزیابی عملکرد واحدهای تصمیم گیر با قدرت تفکیک پذیری مناسب است. پژوهش از حیث روش جنبه توصیفی- تبیینی دارد. از لحاظ جهت گیری تحقیق توسعه ای بوده و از استراتژیهای پیمایشی بهره گرفته است. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی شهر سمنان می باشند که 57 نفر آنها به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته است که روایی محتوا و سازه آنها به استناد نظر خبرگان و تحلیل عاملی و پایایی آنها به استناد مقدارآلفای کرونباخ بیشتر از 0.7مورد تایید قرار گرفته است.قوانین استنتاج فازی نیز بر اساس نظر پنج نفر از خبرگان منتخب دانشگاهی تدوین شد. همچنین برای ارزیابی عملکرد رویکرد برنامه ریزی ریاضی " تحلیل پوششی داده ها" مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد قدرت تفکیک پذیری واحدهای تصمیم گیر در مدل ارایه شده نسبت به رویکردهای مرسوم ادغام شاخص ها مناسبتر است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، استنتاج فازی، موسسات آموزش عالی
|
  • Seyyed Kazem Chavoshi, Fateme Anisi * Pages 1-19

    Banking industry today is moving toward newer banking methods to get in line with technological improvements in order to create competitive advantages which is an undeniable necessity. In order to correctly and effectively guide such huge transformation with deep effects over the society, it is necessary to have some strategic model. The model ensures the effectiveness and quality of the digital transformation strategy, its long-term effectiveness, the follow up of the banking system to run the road map of digital transformation according to higher ranking documents, step by step implementation of the road map and achievement of predetermined targets. This research is considered as a Descriptive correlation with fieldwork strategy which is to assess this very goal. the data inputs are gathered through 300 reliable and valid researcher-made questionnaires which was only answered by 202 experts. The data was then analyzed by Smart PLS application with SEM model which shows a strong GOF formula and it also supports the main hypothesis along with six other sub hypotheses of the research.

    Keywords: Digital Banking, Strategic Control, digital transformation, Digital Banking Road map
  • Zeinab Chavoshi *, Vahid Khashei Pages 21-38

    Changing and rapid alteration is the feature of this century. For revolution we need knowledge and wisdom that able us to create new values in which take share among competitors. The purpose of organizational learning is to enable manegers and staffs for countering turbulent environment and aiming competitive advantages.The only organization power source and stability is fast learning. The primary purpose of organizational learning is increasing quality and quantity of performance which growth the strategic capabilities and make the firm to gain competitive advantages.According to the importance of strategic innovation in organizational development and improvement and the importance of strategic innovation in sustainable competitive advantage, this paper tries to examine the relationship between organizational learning and strategic innovation capacity. The statistical society are employees of Nano technology firms which are 164 according to Cochran formula. We made the analysis by the Spss and PLS. Results showed a significant positive correlation among the research variables, so learning mechanisms have impact on strategic innovation capacity

    Keywords: organizational learning, Innovation, strategic innovation capacity, absorptive capacity
  • Amir Niazmand *, Hasan Zarei Matin, Mohammad Rahmati Pages 39-60

    Advancement in the field of having a specialized workforce and advanced technologies in advancing the mission and improving the level of combat capability and improving their performance requires the use of knowledge management and the existence of a system in which organizational knowledge can be easily created, acquired and stored. Use the flow of various activities of military organizations. Accordingly, the Army of the Islamic Republic of Iran, in order to advance its goals regarding knowledge management, needs a comprehensive, complete, practical and appropriate model in line with its strategic goals, which in this study intends to achieve this based on its vision and mission. Therefore, the present article seeks to explain the environmental factors affecting the development of knowledge management strategies of military organizations. This research is of applied type and in terms of nature and method of conducting it based on descriptive-survey method, it is consistent with the mixed data analysis approach. For this purpose, by reviewing the literature and background related to this field, to study the development of vision and knowledge management mission, development of internal and external environmental factors affecting the development of knowledge management strategy and their prioritization in military organizations through SWOT analysis. The TOPSIS matrix was developed using SPSS software.The results show that the current state of knowledge management in military organizations is aggressive, based on which knowledge management strategies in military organizations were developed and prioritized.

    Keywords: Internal, external environmental factors, Knowledge management strategies, military organizations, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Ameneh Khadivar, Leili Niakan * Pages 61-84
    Objective

    It is necessary to pay more attention to the main stakeholders of the programs in the insurance industry, especially who are not in the field of strategic plans control, and to use the participation of all stakeholders in reviewing the macroplans of the insurance industry. This study focuses on identifying, categorizing and prioritizing insurance industry stakeholders and examining their needs and expectations.

    Methodology

    In the first stage, an online questionnaire was used to categorize the stakeholders, visited by 468 people and finally received 125 answers. The target community is insurance experts and activists. Power-interest and effective-affected models have been used to map the stakeholders of the insurance industry. To extract stakeholder expectations, library studies, web search and sending letters to stakeholders outside the industry, and descriptive structured questionnaires to stakeholders within the industry and deep analysis has been used. The total number of respondents from industry stakeholders to the online questionnaires was 341 who answered the questions of this research descriptively.

    Findings

    Central Insurance, the Ministry of Economic, legal policyholders, claims assessors, InsurTechs, insurers' syndicates and brokers are key players in the insurance industry.

    Conclusion

    The key stakeholders have abundant sources of power to influence the organization and therefore, should be in the center of attention and strategies to meet their needs and expectations should be considered and included in all developments and decisions. Quantitative and qualitative analysis and prioritization of the total identified strengths, weaknesses, opportunities and threats can be used to extract strategies and programs to interact with them

    Keywords: Key Stakeholders, Insurance Industry, Core expectations, strengths, weaknesses
  • Bahman Alefy, Mozzaffar Bashoukoh *, Alireza Lotfy Dodaran Pages 85-103
    Aim and Introduction

    In commercial,economic and commercial interactions,at the firm, buyer, firm-firm and buyer-firm levels, commercial instruments promote a level of social trust by playing a strategic and facilitating role between the parties to the transaction. Therefore, the purpose of this paper is to provide a comparative explanation of the roots of restrictive conditions and disclaimers in commercial instruments by looking at international conventions and the laws of some countries. One of the most important advantages of commercial instruments is the joint and several liabilities of the commercial partners against the holder of the instrument, according to which the holder of the instrument can refer to any of them under certain conditions to receive the instrument jointly. The purpose of this study is to identify and analyze how the terms of revocation or limitation of the responsibility of each of the officials of commercial instruments and according to the nature of the relevant business practice in issuing and endorsing and accepting or guaranteeing commercial instruments. In addition to the role of building trust and promoting the level of social capital,these factors facilitate or complicate trade in market interactions between the parties to the business.

    Methodology

    According to the purpose of the research, its approach is qualitative in terms of purpose, descriptive, exploratory and ijtihad. For this reason it is descriptive; because the research community is described as it is. Because the required data is collected based on the following four questions using semi-structured interviews, it is exploratory. 1) What are the requirements for the condition of limitation or revocation of the issuer's liability for your promissory note and check?2) What is the condition for limiting or revoking the liability of the endorser of commercial instruments in comparative law?3) Is the condition of limitation or revocation of liability impossible against the nature of the action and impossible? 4) Is the condition of limiting or revoking the guarantor's liability correct and possible?This study included a detailed study of each of the important research variables and finally a research background on the issue of the present study. In order to achieve the purpose of the research, the method of theme analysis was used. In the descriptive section, by examining the theoretical foundations and research background, to explain the legal views of different nations of the world, comparative terms limiting the responsibility are extracted and analyzed, but according to the exploratory method to increase understanding of the problem, refined variables and relationships between them are identified. Speech analysis methods have been used in the analytical section.Findings. The effect of the terms of termination or limitation of liability on commercial instruments can be explained as follows: By nature, the condition of "absence or waiver of liability" is considered by some to be primarily liability, and the condition of "restrictive" is believed to apply only to the religion of reparation. In order to determine whether the inclusion of the condition of limitation or non-liability of the partners of commercial instruments is the correct condition or not? It has been said that joint and several liabilities are one of the advantages of commercial instruments that the legislator has established in Article 249 of the Commercial Code in order to protect the holder of the instrument and otherwise the parties cannot stipulate it. According to international conventions, the condition of revoking or limiting the liability of the said article only states the rule of joint and several liabilities in your instruments and joint and several liabilities are a kind of privilege that the legislator has considered for the holder of the instrument. It cannot be and the franchisee can waive that privilege. Belief in the invalidity of such conditions is contrary to the principle of the rule of will and freedom of contract and by inferring from Articles 275, 276, 287 and 233 of the Commercial Code, the liability of the officials of the instrument can be limited. The condition for limiting or revoking the liability of the issuer of your documents can vary depending on the type of instrument. The issuer is both responsible for the payment of the instrument and the recipient is responsible for obtaining the acceptance of the instrument before it is accepted by the recipient. Regarding the condition of revoking the liability of the issuer of the promissory note, it should be said that this condition is contrary to the requirements of the nature of the legal action and is void. Regarding the condition of non-liability of the check issuer in paying it, it should be said that the main responsibility for paying the check if the check has not been approved is the responsibility of the check issuer and the condition of canceling the liability is contrary to the nature of legal action. It will be void and void.

    Discussion and conclusion

    That Article 249 of the Commercial Code is a matter of law and it is clear that this article only states the rule of joint and several in your instruments and joint and several liability is a kind of privilege that the legislator has given to the holder of the instrument and the aspect of public order does not and is not considered a rule of thumb - the owner of the license can waive that privilege. The condition for limiting or revoking the liability of the signatories of commercial instruments is provided for in international conventions and in the Law of Barwat and British promissory notes. Although unconditional waiver is accepted in English law, there are some restrictions on promissory notes. It is also accepted in the mentioned conventions as long as the dismissal is not contrary to the requirements of the nature of the action.The Iranian Commercial Code, like the French Commercial Code, does not have a definite and specific regulation regarding the cancellation or non-liability of the parties to the commercial instruments, but it pays attention to what is stated in international conventions and the principles governing contracts and all kinds of valid and invalid conditions in civil law.

    Keywords: Negotiation instrument, Guarantors&rsquo, Liability, condition of limitation, Disclaiming of liability
  • Atefe Fathi, Shahriar Azizi *, Manijhe Gharache Pages 105-143

    The main purpose of this study is the meta-synthesis of effective signaling to internal and external stakeholders. This is developmental research that is qualitative in terms of data nature, and documentary- meta-synthesis in terms of data collection. The CASP- Critical Assessment Skills Program is used for evaluating articles. For 72 selected articles from valid scientific databases, the process of extracting information from the results and analysis of these articles was performed, Finally, 48 articles were approved and screened. By examining the backgrounds and models of the approved articles, a conceptual model is resulted based on the achieved codes and categories. The company gives different signals to its target audience with its different actions and chosen signaling mix. Receivers of signals can be a group of internal and external stakeholders of the company depending on the company's signaling goals and signals sent by the company’s signaling mix. According to research articles, the focus is more on some kind of signals and also some stakeholders as receivers; For example, companies generally target their external stakeholders, especially the customer and competitor. On the other hand, the repetition of signaling to internal stakeholders is less among the studies. The emphasis of this study is on effective signaling to stakeholders, because the company tries to signal the true quality of itself and also decreases the gap between intended signals and perceived signals by receivers. The characteristics of the signals and the signaling process, in general, can determine the effectiveness of the signals and signaling itself.

    Keywords: Signaling Theory, effective signaling, signaling mix, Stakeholders, Meta-Synthesis
  • Abbas Ali Rastgar, Sajad Alikarami, Eghbal Jabari * Pages 135-148

    The thriving at work strategies are important for preserving human capital, utilizing their latent capacities, and enhancing individual and organizational performance. Researchers are trying to identify the factors that can provide the basis for thriving at organizations. The purpose of the present study is to investigate the antecedents affecting employee thriving at work. The present study is a descriptive-correlational. The statistical sample of the study is 180 employees of the General Department of Taxation of Semnan Province who were selected by simple random sampling. Questionnaires and stepwise regression were used to collect data. The results of regression analysis in the final model showed that variables of Job autonomy, organizational trust, perceived organizational support, civility at workplace and proactive personality were significant predictors of thriving at work. Based on the results of the research, it can be stated that support and trust of the employees in addition to their autonomy, acting in a respectful and polite way with the employees and enhancing the spirit of ideation and innovation in them can lead the employees to thrive in the organization.

    Keywords: Thriving at work, perceived organizational support, job autonomy, Civility at workplace, and Proactive personality
  • Morteza Azizi, Ali Asghari Sarem *, Mehdi Ajalli Pages 149-173

    Organizations need to choose the right strategy to maximize the use of environmental opportunities according to their strengths and weaknesses. Thus, by choosing the best strategy, organizations take an important step to improve their financial performance. The main purpose of this study is to investigate the effect of customer-centric strategy on financial performance with the mediating role of human resource management and innovation in Iran Radiator Company in order to improve the financial performance of this company. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. The statistical population of this study includes 350 employees of Iran Radiator Company. In this research, 183 of these employees were selected by simple random sampling. A standard questionnaire was used to measure the variables. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics. Structural equation modeling was used to test the hypotheses. The results showed that customer-centric explains and predicts 8% of financial performance, 5.75% of human resource management capability, and 7.50% of Iran Radiator Company's innovation capability. They also explain and predict human resource management capability of 7.40% of financial performance and innovation capability of 13.5% of the financial performance of Iran Radiator Company. The bootstrap method was used to measure the mediating variable in Amos software. The results showed that human resource management capability and innovation capability both have an effective mediating role in the relationship between customer-centric and financial performance of Iran Radiator Company. Therefore, the managers of Iran Radiator Company are suggested...

    Keywords: Customer Strategy, financial performance, Human Resource Management Ability, Innovation Ability
  • Elias Laalkazemian *, Saeed Jafari Titkanloo Pages 175-199

    The competitive environment in the banking industry makes it necessary for all the banks to identify factors for better performance. Therefore the purpose of this study is to examine the relationship among strategic change, organizational learning and environmental dynamism and their effects on organizational performance of Mellat bank in Mashhad by considering the mediating role of organizational learning and moderating effect of environmental dynamism. The population of this study consists of both directors and vice directors of all the branches and management staff of the central office of Mellat bank in Mashhad. The minimum sample size is 118, which was determined according to Krejcie and Morgan’s table. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts in the faculty of management and the reliability of the instrument was confirmed based on both Cronbach's alpha and Composite reliability. The findings reveal that strategic change has a significant effect on both organizational learning and organizational performance, additionally, the results show the relationship between organizational learning and organizational performance is significant and organizational learning partially mediates the relationship between strategic change and firm performance. Finally, The effect of environmental dynamism on both strategic change and organizational performance is significant and the moderating effect of environmental dynamism is not supported.

    Keywords: Environmental dynamism, organizational learning, Strategic Change, organizational performance
  • Oveis Torabi *, Alireza Aliakbari, Mohammad Sheigholami Pages 201-217
    Aim and Introduction

     

    According to upstream documents, universities should always be the boiling point and peak of two vital currents in the country: the flow of science and research; Second, the flow of idealism and idealism and political and social goals; And since today's universities face many challenges such as turbulent environment, rapid growth of global competition, changing knowledge and industrial needs of society, etc., so by examining and analyzing the paths taken, we must recognize the strategic deviations of the path. And with the right look, he proceeded to reform and improve effectively for the development and promotion of universities and, of course, the country. The important point is that the main purpose of designing the strategic control system of universities is something beyond compiling several annual evaluation reports in a scattered manner. Strategic control is a system that organizations need to be aware of changes in the internal and external environment as well as respond to these changes, and by strategic control and careful review of the strategic direction of the organization, can make changes in a timely manner. In this regard, the concept of strategic control has an effective role in guiding universities in the direction of their strategic goals. The purpose of this study is to identify the components of strategic control in universities studied by one of the universities in Tehran province.

    Methodology

     The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey method. The method of data collection in the stage of identifying the components of strategic control affecting the university is in the form of library studies and interviews with professors and experts. In this research, the MICMAC table has been used to analyze the degree of penetration and dependence of each factor. Interpretive structural modeling (ISM) has been used in the implementation and analysis. Interpretive structural modeling is a method for designing a pattern of complex and multiple relationships between variables of a phenomenon. This method is a kind of structural analysis based on the interpretive paradigm. In this method, first the effective and basic factors are identified and then with the help of this method, the relationships between the factors are analyzed. This model provides a context in which various and interrelated factors are described in an organized model and a complex pattern of conceptual relationships between several variables. The statistical population of this study was university professors, experts and related university administrators who were selected by purposive sampling. Therefore, the statistical sample method of this research is purposeful sampling of a judgmental type that consists of 10 university professors, experts and managers related to the subject of strategic control. Regarding the expertise and background of the sample, all of them have a doctoral degree and at least 5 years of work experience related to the research topic, whose opinions have been recorded and compiled by the researcher.

    Finding

    Regarding research results and findings, the policy-making and management component has been identified as the most fundamental and fundamental component. It can be stated that the component of policy-making and management with the highest influence and the least degree of dependence on the components of human capital, budget and finance, values ​​and organizational culture, networking and interactions, facilities and facilities and finally the exchange of knowledge, research system and The education system is effective. The third level includes two components of values ​​and organizational culture and networking and interactions that affect the next level, namely the components of human capital, facilities and facilities, budget and finance, research and production system, knowledge exchange and dissemination and education system. In other words, the components of policy and management, values ​​and organizational culture, and networking and interactions in the MICMAC table are in area 4 and have high influence and low dependency; This shows the importance and impact of these factors on other factors. At the second level, the factors of human capital, facilities and facilities, budget and finance are all at the same level and affect the factors of the next level; Finally, in the first level, which has the most dependent factors, are the system of research and production of science, exchange and dissemination of knowledge, and the system of education and training.
     

    Discussion and Conclusion

    In other words, in order to have a proper research and production system and a proper education system, the lower level components must act in a systematic and coordinated manner so that the output of research and education is also appropriate.

    Keywords: Values, organizational culture, networking, drivers of changes
  • Leila Torki *, Saeed Jahanian, Njmeh Kamyab, Sanaz Shafiee Pages 219-246

    In recent years, the growing trend of using new electronic payment tools in the country's banking system is significant. In such a way that all banking affairs such as payments, withdrawals, etc. are done electronically and online. Since banks play an important role in the financial development triangle, in this study, we have tried to investigate the role of electronic banking on financial development by designing a system model of financial development. The results of this study are specifically used for the development of the banking system and the financial market. In fact, with the help of simulations performed in this research, among the identified factors, the most influential factors on financial development can be identified and improve the organization's decisions. For this purpose, using Vensim software, the system model of financial development in Iran for banks has been simulated. In this research, the library method has been used to collect information in the field of literature and research background, and by studying relevant articles, books and researches and searching the Internet, desired information has been collected. Previous studies have also been used to develop subjective models and obtain equations and relationships between variables, and the required data have been extracted from central bank statistics and data from the Ministry of Economy. The results indicate that the habit of the new system (electronic banking) and the use of electronic payment increases the income of commercial banks and ultimately its use leads to the growth of financial development and liquidity index.

    Keywords: Electronic Commerce, Electronic banking, Financial Development, System dynamics approach
  • Dariush Poursarrajian *, Mohammad Saeed Taslimi, Alinaghi Mashayekhi, Ali Haji Gholam Saryazdi, Mojgan Soltani Pages 247-269

    The purpose of this study is to investigate the dynamic structure of the support system in the human resource structure of science and technology parks using systems dynamics and group modeling. This research is a mixed method research (qualitative and quantitative) and in terms of purpose, it is an applied research. In order to conduct the present study, using expert opinion in in-depth group modeling interviews, problem redefining as well as dynamic hypothesis and various models of system dynamics (including behavior diagrams over time, rich picture, cause and effect diagrams and flow) were designed. For this purpose, according to Winz and Gary (2007) from a group of 8 people whose members were purposefully selected, which included two managers from the park headquarters, two managers from technology companies, two employees from technology companies and two university graduates. The findings of this study were analyzed in the form of system dynamics modeling steps using Vensim software. The results of modeling led to the identification of three strategies for reducing park support along with the development of park services, the establishment of a center for evaluation and development of human resources and the development of institutions and educational processes of science and technology parks.

    Keywords: Group Model Building, System dynamics approach, support system, human resources, Science, Technology Parks in Iran
  • Fatemeh Ordoo * Pages 271-287

    This study aims to determine the mental patterns of group managers' performance and provide solutions for it. The research method is applied in terms of purpose and in terms of exploratory nature (qualitative and quantitative approach). The Q method was implemented from the perspective of the heads of departments, faculties and professors of the University of Tehran in relation to the efficiency of graduates. For this purpose, 11 heads of departments, faculties and faculty members of the three selected faculties of Psychology and Educational Sciences, Management and Economics of the University of Tehran were selected from among those who had more complete knowledge of the efficiency of graduates due to their cultural and extracurricular activities. These individuals were selected by purposive sampling and text interviewed. Based on the cards distributed among the participants, 42 final propositions were identified among 47 propositions, and finally, based on the findings and results of Q factor analysis, five different mental patterns of graduate performance were identified among the faculty members of the University of Tehran. Items such as the application of education, the student's suitability to the needs of society, labor market attraction, university research, student participation and professional growth were identified as key factors. Based on the final conclusion, it can be interpreted that a large percentage of the propositions and patterns identified are evidence of the inefficiency of university graduates, among the propositions, the participants' mentality of applying education had the greatest impact on their efficiency.

    Keywords: mental patterns, Graduates' efficiency, University of Tehran, Q Method
  • Hossein Khazaei, Farshad Faezy Razi *, Younos Vakil Alroaia Pages 289-306

    Today, new banking financial technology is very important in the world due to the widespread use of the Internet and information technology. The present study was conducted with the aim of presenting a model for accepting new financial and banking technologies. This study was performed in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, 15 experts were selected by judgmental sampling and saturation level as a statistical sample and interview. The interviews were analyzed by content analysis method and the categories of the model of acceptance of new financial and banking technologies were identified. Thus, 77 sub-categories, 16 main categories and 10 final documents were obtained from qualitative section analysis. In the quantitative part, a questionnaire of the identified categories was designed and given to 384 customers of banks and financial institutions selected by the Cochran's formula. The categories identified by Shannon entropy method were weighted and prioritized to identify the most important categories for the adoption of new financial and banking technologies. The results showed that the indicators of organizational strategies with a weight of 0.0231, creating speed in accepting innovation with a weight of 0.0222 and investment and challenges with a weight of 0.0222 are the most important among the other identified indicators.

    Keywords: New Technologies, Financial, Banking
  • Navid Sharifi *, Maghsood Amiri, Laaya Olfat, Amir Yousefli Pages 307-330

    Today's complex environment confronts organizations with the constant challenge of achieving their goals. The existence of a performance appraisal system to monitor the performance of the organization in achieving goals is inevitable. Organizations in today's competitive environment are successful in putting their performance appraisal on the agenda with high accuracy. Therefore, the main purpose of this paper is to provide an integrated model to evaluate the performance of decision-making units with appropriate resolution. The research has a descriptive-explanatory aspect in terms of method. In terms of research orientation, it is developmental and has used survey strategies. The statistical population includes university experts in Semnan, 57 of whom were randomly selected. Data collection tool has made two researcher-made questionnaires whose content validity and structure based on experts' opinion and factor analysis and their reliability based on Cronbach's alpha value more than 0.7 have been confirmed. Fuzzy inference rules based on the opinion of five experts University selection was compiled. "Data Envelopment Analysis" was also used to evaluate the performance of the mathematical planning approach. Findings show that the resolution of decision-making units in the proposed model is more appropriate than conventional approaches to integrating indicators.

    Keywords: performance appraisal, Data Envelopment Analysis, Fuzzy inference, Higher education institutions