فهرست مطالب

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه علوی*، نسیبه جنتیان صفحات 1-25
    هدف

     مدیریت پروژه سبز (GPM) ، شامل مجموعه‌ای از اقدامات مدیریتی است که شناسایی و ارزیابی تاثیر فعالیت‌ها بر محیط‌زیست همراه با کنترل و بهبود عملکرد محیطی را امکان‌پذیر می‌سازد. بر این اساس، مفاهیم ناب و پایداری به عنوان نیروی محرکه جایگاه ویژه ای دارند، زیرا می توانند نقش بسزایی در بهبود و ارتقای کیفیت محیط داشته باشند. بنابراین هدف این مطالعه شناسایی و اولویت بندی فعالیت های مرتبط با GPM بر اساس مفاهیم ناب و پایداری است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

    پژوهش حاضر ابتدا ابعاد ناب و پایداری در GPM را شناسایی کرده و سپس فعالیت ها را از نظر اهمیت فعالیت و نه ترتیب عملکرد، برای دستیابی به GPM با اهداف ناب و پایدار در سازمان پارک ها و فضای سبز اصفهان اولویت بندی کرده است. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه بین خبرگان مکان مورد مطالعه در دو مرحله به دست آمدند. در مرحله اول با استفاده از روش دلفی، ابعاد ناب و پایداری و همچنین فعالیت های GPM در سازمان پارک ها و فضای سبز شناسایی شدند. سپس در مرحله بعد، فعالیت های GPM توسط فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی شدند.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش با توجه به  اهداف ناب (شامل ابعاد محیطی، اجتماعی، فرآیندها و رویه‌ها) و همچنین اهداف پایداری (شامل سه بعد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی) به دست امدند. اولویت بندی فعالیت های GPM از نظر اهداف ناب و پایدار به ترتیب شامل فعالیت های اجرایی، فعالیت های مرتبط با برنامه ریزی، فعالیت های اولیه، نظارت و کنترل و فعالیت های نهایی مشخص گردید.

    محدویت های تحقیق/ کاربردها:

    این مطالعه می تواند مشوقی برای مدیران پروژه و سازمان ها جهت توجه به مدیریت پروژه با در نظر گرفتن اهداف ناب و پایدار باشد. مدیران سازمان پارک ها و فضای سبز باید به ترتیب فعالیت های اجرایی، فعالیت های مربوط به برنامه ریزی، فعالیت های اولیه، نظارت و کنترل و فعالیت های نهایی را در اولویت کارهای خود قرار دهند.

    اصالت/ارزش: 

    در این مقاله سعی شده است با در نظر گرفتن ابعاد ناب و پایداری، فعالیت های مدیریت پروژه سبز شناسایی شود. سپس اولویت بندی فعالیت ها (از نظر اهمیت فعالیت برای دستیابی به GPM (با رویکرد ناب و پایدار در سازمان پارک ها و فضای سبز اصفهان انجام شده است. تازگی و اصالت پژوهش در این است که فعالیت ها بر سه مفهوم سبز، ناب و پایدار در پروژه های مدیریت پارک ها و سازمان های فضای سبز شناسایی و اولویت بندی شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه سبز، تولید ناب، پایداری، مدیریت سازمان پارک ها و فضای سبز، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و روش دلفی
  • میثم عظیمیان، مهدی کرباسیان*، کریم اتشگر صفحات 25-41
    هدف

    دراین پژوهش شناسایی و ارزیابی ریسک‏های بالقوه تاثیرگذار بر پروژه‏ها و انتخاب پروژه‏ها براساس سطح ریسک مشخص در سازمان‏های پروژه محور تحلیل شده است.

    طراحی، متدولوژی و و رویکرد: 

    بعد از تشکیل تیم تصمیم گیری و شناسایی ریسک‏هایی که امکان دارند پروژه‏ها را تحت تاثیرقراردهند، این ریسک ها یا روش ویکور وزن دهی شده‏اند. سپس، موجودیت ریسک‏ها بر روی پروژه‏ها توسط مدیران پروژه‏ها تعیین و ریسک نهایی هر پروژه تخمین زده شده است.

    یافته ‏ها: 

    نتایج اصلی نشان‏‏ می‏دهد، استفاده از این روش به عنوان یک روش مدیریتی سودمند در انتخاب پروژه ها با سطح ریسک قابل قبول در سازمان‏های پروژه محور قابل استفاده‏ می‏باشد.

    کاربردهای اجرایی/ اجتماعی:

     یکی از چالش‏های مهم مدیریتی در سازمان‏های پروژه محور، انتخاب پروژه‏های با سطح ریسک اجرای قابل قبول‏ می‏باشد. تجزیه و تحلیل ریسک در مدیریت پرتفولیو، یک استراتژی جهت کمک به مدیران در انتخاب، حمایت، و مدیریت محموعه پروژه ها‏‏ می‏باشد.

    نوآوری/ ارزش: 

    بر اساس دانش نویسندگان مقاله، مطالعات گذشته بیشتر بر شناسایی و رتبه‏بندی ریسک در یک پروژه مشخص تمرکز داشته‏ اند. در حالیکه، رویکرد توسعه یافته این پژوهش می‏تواند به عنوان یک روش سریع و مطمین جهت انتخاب پروژه ‏ها در سازمان‏های پروژه محور براساس مدیریت ریسک در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت پرتفولیو، ریسک، ویکور، سازمان پروژه محور
  • آرش شاهین*، نرگس رستمیان صفحات 43-64

    هدف:

     هدف این مقاله ارایه رویکردی برای انتخاب راهبردهای برون سپاری در زنجیره تامین خدمات دو سویه - دو سطحی است.

    طراحی/روش شناسی/رویکرد 

    فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای انتخاب دو عامل با بیشترین تاثیر بر تصمیمات برون سپاری خدمات مورد استفاده قرار گرفته است.  به منظور انتخاب راهبردهای برون سپاری، عوامل منتخب در یک تحلیل دو بعدی قرار گرفته اند.  دو پرسشنامه برای تعیین اهمیت و همبستگی اهداف برون سپاری و انتخاب عوامل اثرگذار بر تصمیمات برون سپاری خدمات توسعه یافته و در زنجیره تامین خدمات منتخب یک بیمارستان در اصفهان مورد استفاده قرار گرفته اند.  پرسشنامه ها به وسیله مدیران ارشد و سرپرستان بیمارستان تکمیل شده اند.

    یافته ها :

     یافته ها نشان دهنده آن است که تماس مشتری و قابلیت نسبی در فرایند بیشترین تاثیر را بر تصمیمات برون سپاری خدمات در زنجیره تامین خدمات منتخب داشته اند. زمانی که قابلیت نسبی در فرآیند بالاست بهتر است تصمیم گیرندگان با سایر سازمانها تعامل داشته باشند تا از این طریق امکان تشخیص نقاط ضعف سازمان بیشتر فراهم شود.

    محدودیت ها/توصیه ها:

     مطالعه موردی تنها محدود به یک نوع از زنجیره خدمات یعنی زنجیره تامین خدمات دوسویه - دوسطحی بود.پیشنهادات کاربردی - مدیران بخش های مختلف صنعتی و خدماتی با استفاده از الگوی پیشنهادی این پژوهش می توانند برروی متغیرهایی متمرکز شوند که تاثیر بیشتری برروی برون سپاری فرایندهای هدف دارد. به این ترتیب آنها می توانند راهبردهای تامین مناسب را برای فرآیندها در شرایط مختلف انتخاب نمایند.تاثیرگذاری بر جامعه - در این مقاله، تماس مشتری و قابلیت نسبی فرایند به عنوان دو عامل با بیشترین تاثیر بر برون سپاری فرایند پاتولوژی تعیین و برای تحلیل دو بعدی ومشخص نمودن راهبردهای برون سپاری انتخاب گردیدند.

    اصالت/ارزش:

    موضوع این مقاله از این جهت منحصر به فرد است که پژوهش مشابهی در زمینه بررسی ارتباط بین گونه های مختلف زنجیره تامین خدمات و برون سپاری در پیشینه یافت نشد.

    کلیدواژگان: برون سپاری، مدیریت زنجیره تامین خدمات (SSCM)، سلامت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل دوبعدی
  • اکبر رحیمی*، اکبر عالم تبریز صفحات 65-93
    هدف

    با توجه به ضرورت اجرای همزمان پارادایم های ناب و چابک در زنجیره تامین، مدیران نمی دانند کدام یک از این پارادایم ها در اولویت هستند. بدون اطلاع از این موضوع، نه تنها در به کارگیری صحیح این پارادایم ها شکست خواهند خورد، بلکه منابع مالی قابل توجهی را نیز هدر خواهند داد. هدف این مقاله بررسی رابطه بین عملکرد پارادایم های ناب و چابک و تاثیرات آنها بر عملکرد زنجیره تامین است.

    طراحی/ روش/ رویکرد:

    از آنجایی که محصولات دفاعی نقش کلیدی در ارتقای امنیت ملی دارند، این تحقیق در زنجیره تامین محصولات دفاعی انجام شده است. روش تحقیق از نوع اکتشافی، ترکیبی و توصیفی است.این تحقیق از نظر هدف، پژوهشی کاربردی بوده که مبتنی بر شناسایی اقدامات و با استفاده از معادلات ساختاری تفسیری به انجام رسیده است. ابتدا، مهم ترین و قابل اجراترین اقدامات پارادایم های ناب و چابک در قالب ماتریس های تحلیل امکان سنجی اهمیت (IFA)، شناسایی گردید. سپس، با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری فازی (FISM)، مدلی برای نشان دادن روابط منطقی و سلسله مراتبی بین اقدامات پارادایم ها و تاثیر آنها بر عملکرد زنجیره تامین ارایه شد. ابزار تحقیق در هر دو مرحله اصلی تحقیق، پرسشنامه تکمیل شده توسط کارشناسان صنعتی و دانشگاهی بود که انتخاب کارشناسان به صورت هدفمند انجام شد.

    یافته ها :

     نتایج نشان می دهد که از مجموع 100 اقدام معرفی شده برای زنجیره تامین ناب و چابک در تحقیقات پیشین، 21 اقدام در نابی و چابکی زنجیره تامین محصولات دفاعی مهم و قابل اجرا هستند. مدل نهایی این تحقیق روابط سلسله مراتبی بین 21 اقدام و تاثیر آن بر معیارهای کلیدی عملکرد زنجیره تامین را نشان می دهد. این مدل نشان می دهد که پارادایم های ناب و چابک در هم تنیده شده اند و اجرای همزمان آنها منجر به بهبود عملکرد زنجیره تامین می شود. در این مدل، اقدامات مرتبط با تامین کننده، نقش محرک و اساسی را ایفا می کنند و به اولویت اصلی برای اجرا تبدیل شده اند.

    اصالت/ارزش:

     این تحقیق، اولین تحقیقی است که با رویکرد حاضر در خصوص زنجیره تامین ناب چابک، انجام شده است و سعی می کند این دو پارادایم را به طور همزمان بکارگرفته و شکاف بین تیوری و عمل را پر کند. خوشه بندی اقدامات ناب و چابک، بر اساس دو معیار اهمیت و امکان سنجی، و تعریف چهار راهبرد برای اجرای این اقدامات، رویکرد جدیدی برای تمرکز بر بکارگیری اقداماتی است که در حال حاضر امکان پذیرتر هستند. شناسایی تعداد قابل توجهی از اقدامات ناب و چابک (100 اقدام) و نشان دادن چگونگی تعاملات بین اقدامات مهم و امکان پذیر از دیگر نوآوری های این تحقیق است.

    کلیدواژگان: پارادایم های ناب و چابک، زنجیره تامین، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • نسیبه جنتیان*، عباس کاراوند، مجتبی رجبی صفحات 95-114

    امروزه همگام با تغییرات شگرفی که در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیک رخ می دهد، تحولات عمیقی نیز در روش ها و سیستم های نوین مدیریت ایجاد شده است. مدل های تعالی سازمانی، بعنوان ابزارهای قوی برای سنجش میزان موفقیت استقرار سیستم ها در سازمان های مختلف به کار گرفته می شوند. از این رو در این تحقیق سعی شده است تاثیر ابعاد تفکر استراتژیک بر مدل تعالی سازمان EFQM بررسی شود. در مدل ارایه شده اثر عناصر تفکر استراتژیک شامل تفکر سیستمی، چشم انداز و خلاقیت بر توانمندسازها و نتایج مدل EFQM مورد بررسی قرار گرفته است. هم چنین جهت گیری بازار نیز به عنوان بعدی از تفکر استراتژیک مطرح و اثرات آن بر توانمندسازها و نتایج مدل EFQM مطالعه شده است. این مطالعه در یک شرکت فولادسازی که مدل تعالی EFQM در حال پیاده سازی و اجرا است انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دو متغیر چشم انداز و جهت گیری بازار در پیاده سازی مدل تعالی EFQM در این سازمان تاثیر زیادی دارد یعنی با تقویت این دو موضوع از طریق اموزش و طرح های عملی می توان پیاده سازی مدل تعالی EFQM را در دو قسمت توانمندسازها و نتایج تقویت نمود. اثر تفکر سیستمی و خلاقیت بر پیاده سازی مدل تعالی EFQM در هر دو بخش توانمندسازها و نتایج در این تحقیق تایید نشده است. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند به مدیران در طراحی و برنامه ریزی اقدامات عملی جهت موفقیت در پیاده سازی صحیح مدل تعالی EFQM کمک کند.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدل تعالی سازمانEFQM، چشم انداز سازمانی، خلاقیت، تفکر سیستمی، جهت گیری با ز ا ر
  • نرجس مهماندوست، سعید جهانیان*، مجید اسماعیلیان صفحات 115-147

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزایش قیمت شناخته شده بر مدل موجودی دارای توزیع یکنواخت و نمایی برای فاصله بازپرسازی انجام شده است. این مقاله بهینه سازی تصمیمات کنترل موجودی را برای محصولات فاسد شدنی با در نظر گرفتن افزایش قیمت شناخته شده، فاصله احتمالی بازپرسازی، محدودیت ظرفیت انبار و سفارش مجدد بررسی می کند. برای به دست آوردن مقدار سفارش موجودی ، مسیله به گونه ای مدل می شود که تابع صرفه جویی در هزینه کل از تفاوت بین خط مشی سفارش بهینه برای سفارش های خاص و معمولی به دست می آید. دو وضعیت مورد بحث در این مطالعه به شرح زیر است: (1) مدل سازی مسیله بدون محدودیت. و (2) در نظر گرفتن محدودیت برای ظرفیت انبار. برخی آزمایش های محاسباتی برای بررسی تاثیر پارامترهای مختلف بر عملکرد صرفه جویی در هزینه انجام می شوند. در این مطالعه برای مسیله محدودیت، از الگوریتم ژنتیک (GA) و بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) استفاده شده است. عملکرد GA و PSO از نظر مقادیر صرفه جویی در هزینه و زمان محاسبه مقایسه شده است.بر اساس نتایج این مطالعه، الگوریتم GA عملکرد بهتری نسبت به PSO دارد. بر این اساس، برای یک مساله نامحدود، با استفاده از مشتق تابع سود و انجام تحلیل حساسیت، تاثیر برخی از پارامترها مانند تقاضا، قیمت فروش، هزینه نگهداری پس از افزایش قیمت، λ در توزیع نمایی، طول دوره ها در توزیع یکنواخت، نرخ فاسد شدن بر روی متغیر تصمیم، مقدار سفارش و سود به دست آمده است.

    کلیدواژگان: کنترل موجودی، سفارش مجدد جزئی، فواصل احتمالی بازپرسازی، اقلام فاسد شدنی، الگوریتم ژنتیک (GA)، بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO)
|
  • Somayeh Aalavi *, Nassibeh Janatyan Pages 1-25
    Purpose

    Green Project Management) GPM) includes a set of management actions that enables the identification, evaluation, control, and improvement of the effect of activities on the environment. Accordingly, lean and sustainability can play a significant role in improving and enhancing the quality of the environment. Therefore, this study aims to identify and prioritize activities related to GPM based on lean and sustainability concepts.

    Design/methodology/approach:

     First the lean and sustainability criteria have been identified in GPM. Then, the activities in terms of significance - and not in the order of performance - have been prioritized to achieve GPM with lean and sustainable goals in the Parks and Green Space Organization of Isfahan (PGSOI). The data has been obtained through the distribution of questionnaires among experts in the study area in two steps. In the first step, using the Delphi method, lean and sustainability criteria as well as GPM activities in the PGSOI have been identified. Then, in the next step, GPM activities have been prioritized using Analytic Hierarchy Process (AHP).

    Findings

    Findings indicated three environmental, social, and processes and procedures criteria as the lean goals. Besides, sustainability goals included three social, economic, and environmental criteria. The priorities of GPM activities in terms of lean and sustainable goals, respectively, included executive activities, activities related to planning, initial activities, monitoring and control, and final activities.

    Research limitations/implications:

     This study was conducted in the PGSOI. The lean-sustainable criteria were assumed independent in applying the AHP technique. Managers of PGSOI must consider executive activities, activities related to planning, initial activities, monitoring and control, and final activities, to have a lean-sustainable based GPM.

    Originality/value: 

    The novelty and originality of the methodology lies in the fact that the activities are identified and prioritized based on the three concepts of greenness, leanness, and sustainability in the projects of PGSOI.

    Keywords: Green project management, lean manufacturing, Sustainability, Parks, Green Space Organization of Isfahan (PGSOI), AHP Technique, Delphi Method
  • Meysam Azimian, Mahdi Karbasian *, Karim Atashgar Pages 25-41
    Purpose

    This study aims to investigate the identification and evaluation of potential risks affecting projects and select projects based on the level of risk in the project-based organizations.

    Design/methodology/approach:

     After organizing a decision-making team and identification of potential risks influencing projects, the risks have been weighted by the VIKOR method. Then, potential risks in projects have been received by project managers and the final risks of each project have been estimated.

    Findings

    Findings indicate that the application of this method may invoke as a useful management tool for selecting projects with acceptable risk in a multi-project organization.

    Research limitations/implications:

     The findings are limited to the current projects of the focused company. Also, the results are limited to the potential risks identified and the evaluations related to comments and the VIKOR approach for the considered time interval.

    Practical implications:

     One of the most important management challenges in project-based organizations is the selection of projects with acceptable risk of implementation. Risk Analysis in portfolio management is a strategy that helps managers in selecting, supporting, and managing a set of projects.

    Originality/value: 

    The focus of Previous studies was mostly on risk identification and prioritization in specific projects. In contrast, the developed approach in this paper can be used as a fast and reliable method for selecting projects in a multi-project organization based on risk management.

    Keywords: Portfolio Management, Risk, VIKOR, Multi-Project Organization
  • Arash Shahin *, Narges Rostamian Pages 43-64
    Purpose

    This paper aims to propose an approach for selecting outsourcing strategies in the two-level bidirectional service supply chain.

    Design/methodology/approach:

     Analytic hierarchy process (AHP) has been used for selecting two factors that have maximum influence on service outsourcing decisions. The selected factors have been integrated with quadrant analysis for selecting outsourcing strategies. Two questionnaires have been developed to indicate the importance and correlation of objectives of outsourcing and choosing factors that have an influence on service outsourcing decisions in the selected service supply chain of a hospital in Isfahan, Iran. Questionnaires have been fulfilled by senior managers and supervisors in a hospital.

    Findings

    Findings indicate that customer contact and relative capability position in the process have maximum effect on service outsourcing decisions in the selected service supply chain and when relative capability position in the process is high, it is better for the decision-makers to contribute with other organizations since it provides better situation to discover weaknesses of the organization.Research limitations/implications: The case study was limited only to one type of service supply chain, i.e., a two-level bidirectional service supply chain.

    Practical implications: 

    Managers of various (industrial and service) sectors by using the proposed model of this research can concentrate on the variables that have more influence on outsourcing the desired processes and choose appropriate supply strategies for their processes in various conditions.Social implications: In this paper, customer contact and relative capability position in the process were found as having a maximum influence on pathology process outsourcing and they were selected for quadrant analysis and defining outsourcing strategies.

    Originality/value: 

    The uniqueness of the subject of this paper is apparent as no similar research was found in the literature investigating the relationship between different service supply chains types and outsourcing

    Keywords: Outsourcing, Service Supply Chain Management (SSCM), Health care, Analytic Hierarchy Process (AHP), Quadrant Analysis
  • Akbar Rahimi *, Akbar Alem-Tabriz Pages 65-93
    Purpose

    Given the need to simultaneously implement lean and agile paradigms in the supply chain, managers do not know which of these paradigms practices is in priority. Not knowing this, not only will they fail to apply these paradigms properly, but they will also waste significant financial resources. This paper aims to investigate the relationship between the practices of leagile paradigms and their effects on supply chain performance.

    Design/methodology/approach: 

    Since military products play a key role in national security enhancement, this research has been conducted in the military product supply chain. The research methodology is typically exploratory, mixed, and descriptive. In terms of its purpose, it is applied research based on identifying and searching for practices and the use of interpretive equations. First, the most important and implementable lean and agile practices were identified in the form of importance feasibility analysis (IFA) matrices. Then, using Fuzzy Interpretative Structural Modeling (FISM), a model was proposed to show the logical relationships and hierarchy between paradigms, practices, and their impact on supply chain performance. The data collection tool was a questionnaire completed by industrial and academic experts. The selection of experts was done purposefully.

    Findings

    Findings indicated that out of a total of 100 practices introduced in the previous research for lean and agile supply chains, 21 practices in the lean and agility of the supply chain of military industries were significant and implementable. The final model of this study illustrated the hierarchical relationships between 21 practices and their effect on the key measures of supply chain performance. This model indicated that lean and agile paradigms were intertwined and their simultaneous implementation led to improved supply chain performance. In this model, supplier-related practices played a driving and fundamental role and became a top priority for implementation.

    Research limitations/implications: 

    The variety of military products in the land, air, and sea areas and a large number of industries in each sector, forced the authors to merely select the land area. Although the results of this study can be used in the air and sea areas, one cannot say that implementation of this study by its presented model will fully lead to the leagility of supply chains of the military industries in air and sea sectors.

    Originality/value: 

    This is the first study on the supply chain legality in Iran’s military industry, wherein an attempt is being made to apply the two paradigms simultaneously in the supply chain and to bridge the gap between theory and practice. Clustering lean and agile practices based on two measures of significance and feasibility, and defining four strategies for implementing these measures, is a new approach to focus on deploying practices that are currently more feasible. Identifying a significant number of supply chain lean and agile practices (100 practices), and demonstrating the interactions between significant and feasible practices in the supply chain of military products are other innovation aspects of this study.

    Keywords: Lean, Agility Paradigms, Supply Chain, Interpretative Structural Modeling
  • Nassibeh Janatyan *, Abbas Karavand, Mojtaba Rajabi Pages 95-114
    Purpose

    Organizational excellence models are used as proper instruments for measuring the deployment success of systems in different organizations. The present study attempted to investigate the effect of market orientation besides strategic thinking dimensions on the EFQM model of excellence. In the proposed model, the effect of strategic thinking dimensions including systems thinking, organizational vision, and creativity on the enablers and the results of the EFQM model were investigated. Considerably, market orientation was proposed as a strategic thinking dimension and its effects on enablers and results of the EFQM model were examined.

    Design/methodology/approach:

     This study was conducted in a steel company where the EFQM excellence model has been implemented. For investigating the effects of strategic thinking dimensions on the EFQM model, eight hypotheses were designed. These hypotheses were tested based on 189 questionnaires and the concepts of the subject were determined. Structural Equations Modelling (SEM) and Smart PLS 3 software used for data analysis.

    Findings

    The results indicated that the two variables of organizational vision and market orientation had a great effect on the implementation of the EFQM excellence model in the company. Respectively, by strengthening these two issues through training and practical plans, the implementation of the EFQM excellence model can be strengthened.

    Practical implications: 

    The results of this research can help managers in designing and planning practical measures to successfully implement the EFQM model of excellence. By considering and empowering the organizational vision and market orientations, managers achieve better implementation of the excellence model in the organization.

    Originality/value:

     The market orientation is a dimension of strategic thinking which seems to be neglected by previous studies. In this study, the effects of market orientation along with the other dimensions of strategic thinking were investigated on the enablers and results of the excellence model.

    Keywords: Strategic Thinking, EFQM excellence model, Organizational Vision, creativity, Systems thinking, Market Orientation
  • Narges Mehmandost, Saeed Jahanyan *, Majid Esmaelian Pages 115-147
    Purpose

    This study aims to investigate the influence of known price increases on the inventory model regarding both uniform and an exponential distribution of replenishment intervals with the partial backorder. It examines the optimization of inventory control decisions for deteriorating products considering a known price increase, probabilistic replenishment interval, warehouse capacity constraint, and partial back-ordering.

    Design/methodology/approach:

     To obtain the specific inventory order quantity, the problem has been modeled in such a way that the total cost savings function is obtained from the differences in the optimal order policy for both special and regular orders. The two situations discussed in this study are: i) unconstrained problem modeling, and ii) constrained problem. Some computational experiments have been performed to examine the effects of various parameters on cost savings performance. For the constrained problem, Genetic Algorithm (GA) and Particle Swarm Optimization (PSO) have been used and their results have been compared in terms of the cost savings values and computation time.

    Findings

    Findings indicated that for the constrained problem, GA has a better performance than PSO. Accordingly, for an unconstrained problem, by using the derivative of the profit function and performing sensitivity analysis, the influence of parameters such as demand, price, holding cost after the price increase, λ in exponential distribution, length of periods in uniform distribution, and deterioration rate on the decision variables including order quantity and the profit were.

     obtained,Practical implications:

     The model’s generated policy is more effective and profitable for retailers when demand and deterioration rate are higher and replenishment periods are decreased.

    Originality/value: 

    This study completes the previous inventory control models that were under the policy of known price increase and is closer to the real environment by utilizing deteriorating items, capacity constraints, and meta-heuristic approaches.

    Keywords: Inventory control, Partial back-ordering, probabilistic replenishment intervals, Deteriorating Items, genetic algorithm (GA), Particle Swarm Optimization (PSO)