فهرست مطالب

مدیریت آب و آبیاری - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله مدیریت آب و آبیاری
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پدرام کریمیان، مجتبی شوریان*، حمید کاردان مقدم صفحات 213-229

    یکی از رویکردهای ارزیابی تعادل بخشی استفاده از شاخص های کمی و کیفی است که می تواند ابزار مناسبی باشد. در این مطالعه به منظور ارزیابی سناریوهای تعادل بخشی در آبخوان هشتگرد از دو شاخص آسیب پذیری ذاتی آبخوان و شاخص پایداری کمی آبخوان استفاده شد. پنج سناریو براساس طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در منطقه تعریف و با استفاده از مدل عددی MODFLOW شبیه سازی شد. با تلفیق سه شاخص اعتمادپذیری، آسیب پذیری و مطلوبیت شاخص پایداری سیستم آب زیرزمینی در سناریوهای مختلف تعادل بخشی محاسبه شد. نتایج شبیه سازی و اعمال سناریوهای مختلف نشان داد که با کاهش برداشت آب به میزان 15درصد بیش ترین میزان پایداری در سیستم آبخوان ایجادشده و میزان پایداری سیستم از مقدار 55 درصد تا 87 درصد افزایش دارد. میزان تغییرات شاخص پایداری آبخوان به صورت توزیعی در چاه های مشاهده ای نیز حاکی از این موضوع است که بخش میانی آبخوان بیش ترین وضعیت بهبود شاخص پایداری را دارد. این منطقه با تراکم بالای چاه های بهره برداری بیش ترین تاثیر را از کاهش برداشت از آبخوان می پذیرد. نتایج به دست آمده از شاخص پایداری آبخوان با توجه به پراکنش مکانی، امکان پذیری پیاده سازی سناریوهای مختلف را نشان می دهد. از طرفی نیز با توجه به اهمیت توسعه و استفاده از شاخص های آسیب پذیری، شاخص دراستیک در سطح منطقه تحلیل شد. نتایج نشان داد بخش بالادست آبخوان با توجه به ویژگی های هیدروژیولوژی دارای بیش ترین میزان آسیب پذیری بوده و در جهت جریان آب زیرزمینی میزان آسیب پذیری کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: آبخوان، آسیب پذیری، تعادل بخشی، شاخص پایداری آبخوان، مدل سازی توزیعی
  • سعید شکری کوچک، علی محمد آخوندعلی*، محمدرضا شریفی، وحید شکری کوچک صفحات 231-244

    تحقیق حاضر به ارزیابی عملکرد پایگاه داده مدل جهانی همسان سازی داده های زمینی (GLDAS) در برآورد دو متغیر هواشناسی بارش و دمای هوا در دو مقیاس زمانی روزانه و ماهانه در حوضه آبریز حله واقع در جنوب ایران می پردازد. برای رسیدن به اهداف تحقیق از اطلاعات یازده ایستگاه اندازه گیری بارش و دما، در طی 14 سال استفاده گردید. در این تحقیق به منظور امکان مقایسه داده های شبکه ای پایگاه و نقطه ای ایستگاه، از روش مقیاس کاهی نرخ افتاهنگ دما و بارش و شاخص های آماری استفاده شد. نتایج نشان می دهد عملکرد پایگاه داده GLDAS در برآورد دمای هوا نسبت به بارش بسیار مناسب تر می باشد به طوری که در مقیاس زمانی روزانه مقدار میانگین ضریب تعیین در یازده ایستگاه برای برآورد بارش به ترتیب 329/0 می باشد در حالی که عملکرد در برآورد دمای هوا با میانگین ضریب تعیین 934/0 بسیار مناسب می باشد. در مقیاس زمانی ماهانه نتایج این تحقیق نشان می دهد که عملکرد پایگاه داده GLDAS در برآورد هر دو متغیر دما و بارش بسیار مناسب می باشد به طوری که در مقیاس ماهانه مقدار ضریب تعیین در پارامترهای دما هوا و بارش به ترتیب 984/0 و 857/0 می باشد. بنابراین می-توان بیان داشت، مناسب بودن عملکرد در یک متغیر هواشناسی دلیلی بر مناسب بودن در همه پارامترها نمی باشد. با توجه به شاخص میانگین خطاها پایگاه داده GLDAS داده های دمای هوا را بیشتر از واقعیت برآورد می نماید اما در برآورد داده های بارش کم برآورد می باشد. در پهنه بندی خطا مشاهده می گردد خصوصیات سطح حوضه از جمله ارتفاع نیز می تواند در ارزیابی عملکرد پایگاه تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بارش، پایگاه داده GLDAS، دما، حوضه آبریز حله
  • یاسمن ساده، علی مریدی*، سید سعید موسوی ندوشنی صفحات 245-262

    حراست از کمیت و کیفیت منابع آب، همواره و در تمام جوامع بشری دارای اهمیت فراوانی بوده است و به منظور حفظ کیفیت این منابع، پایش ها و اقدامات اصلاحی متعددی در اکثر کشورهای جهان صورت گرفته است. در این راستا پایش کیفیت آب به عنوان یکی از ابزارهای ضروری و به عنوان یک فعالیت یکپارچه برای ارزیابی عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب که با سلامت انسان و موجودات زنده رابطه دارند، مطرح می باشد. در پژوهش حاضر برای بازنگری و ارایه شبکه پایش کیفی منابع آب زیرزمینی مدلی از ترکیب روش های زمین آماری کریجینگ، خوشه بندی و تیوری آنتروپی ارایه شده است. این مدل تحت دو رویکرد اول و دوم در محدوده مطالعاتی تهران-کرج ارایه شده است. رویکرد اول بدون استفاده از روش خوشه بندی فقط با استفاده از تیوری آنتروپی و روش زمین آماری کریجینگ به عنوان تخمین گر، به بازنگری شبکه پایش موجود پرداخته است. رویکرد دوم با استفاده از روش خوشه بندی k-means، تیوری آنتروپی و روش زمین آماری کریجینگ به عنوان تخمین گر، تاثیر ترکیب این سه روش را بر بازنگری شبکه پایش موجود بررسی کرده است و سپس نتایج رویکرد اول و دوم مقایسه شده اند. شبکه پایش نهایی پیشنهاد شده با تعداد 44 حلقه چاه، متوسط درصد خطای تخمین 19 وبا کاهش هزینه 34 درصدی نسبت به هزینه شبکه پایش فعلی ارایه شده است. هم چنین با استفاده از خوشه بندی متوسط درصد خطای تخمین نسبت به حالت بدون خوشه بندی 20 درصد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: ب زیرزمینی، پایش کیفی، تئوری آنتروپی، کریجینگ، K-means
  • فرانک مبارک، سید محسن سجادی*، جواد احدیان، مهدی زینی وند صفحات 263-275

    دریچه ها سازه هایی جهت کنترل جریان هستند که در کانال های آبیاری مورداستفاده قرار می گیرند. در این بین، دریچه های سالونی دارای قابلیت های بسیار کارآمدی ازجمله کنترل و تنظیم ارتفاع آب در بالادست جریان، خودکارسازی، مصرف انرژی کم تر نسبت به انواع  دیگر دریچه ها (مانند دریچه های کشویی، قطاعی و...) و امکان عبور اجسام شناور هستند. دریچه های سالونی بیضوی از انواع نوین دریچه های سالونی هستند که با هدف افزایش ضریب دبی نسبت به انواع دیگر دریچه های سالونی در نظر گرفته شده اند. پژوهش پیش رو با هدف مدل سازی دریچه های سالونی بیضوی در پنج نسبت بیضوی متفاوت همراه با تبدیل ناگهانی در کانال، با استفاده از نرم افزار Flow3d انجام گرفت. کلیه مدل ها در سه دبی 25، 35 و 45  لیتربرثانیه و در سه بازشدگی 20،30 و 40 سانتی متر در نظر گرفته شده و با مدل آشفتگی RNG شبیه سازی مورد انجام قرار گرفته است. نتایج نهایی نشان داد که با افزایش نسبت بیضوی از 7/0 تا 28/1، مقادیر استهلاک انرژی نسبت به انرژی اولیه، از هشت تا 20 درصد کاهش خواهد داشت. در بررسی تنش برشی کف نیز نتایج نشان داد که با افزایش نسبت بیضوی به طور متوسط تنش برشی 52 درصد کاهش پیدا می کند. در بخش بررسی کیفی گردابه های جریان نیز نتایج نشان داد در نسبت های بیضوی بزرگ تر از یک، جریان های گردابه ای و انحراف جریان از مسیر کم تر می شود و سرعت جریان از 22 تا 54 درصد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: استهلاک انرژی، بازشدگی، تبدیل ناگهانی، تنش برشی، نسبت بیضوی، Flow3D
  • محدثه سادات فخار، عباس کاویانی* صفحات 277-293

    روش های مختلفی به منظور پایش تبخیر-تعرق وجود دارد که به طورعمده به صورت نقطه ای اندازه گیری می کنند که تعمیم آن برای کل منطقه دشوار خواهد بود. سال های اخیر روش های مبتنی بر سنجش ازدور به منظور برآورد تبخیر- تعرق واقعی در محدوده وسیع موردتوجه قرارگرفته است. در این پژوهش مقدار تبخیر-تعرق واقعی به صورت روزانه در دشت قزوین توسط دو الگوریتم SEBS و PYSEBAL برای 15 تصویر TM، 22 تصویر  ETM+ و 24 تصویر MODIS بدون ابر و برف در طی سال های 2000 تا 2003 میلادی استفاده شد. نتایج حاصل با داده های یک لایسیمتر زهکش دار کشت شده با چمن در محدوده دشت قزوین مورد مقایسه قرار گرفتند. از مقایسه خروجی های به دست آمده از دو الگوریتم این نتیجه به دست آمد که الگوریتم PYSEBAL با بهره گیری از جدید ترین روش های برآورد تبخیر- تعرق هم چون عدم انتخاب دو پیکسل گرم و سرد توسط کاربر و استفاده حداقلی از داده های زمینی توانسته است بسیاری از ضعف های سایر الگوریتم ها را پوشش دهد. به طوری که الگوریتم PYSEBAL در هر سه سنجنده MODIS، LANDSAT-ETM+ و LANDSAT-TM به ترتیب با مقدار RMSE ، برابر با 45/0، 46/0 و 02/2 میلی متر بر روز، و مقدار R2  96/0، 95/0 و 82/0 عملکرد بهتری را نسبت به الگوریتم SEBS در محدوده موردمطالعه داشته است. در ادامه با توجه به این که تعیین مقدار آبی که صرف تبخیر- تعرق می شود از اساسی ترین عوامل در برنامه ریزی به منظور رسیدن به محصول بیش تر است، ضریب Kc می تواند راهنمای مناسب و سریعی در مدیریت آبیاری محسوب شود. بررسی های انجام شده بر روی گیاه چمن نشان از دقت بالای مدل PYSEBAL با مقدار ضریب همبستگی 68/0 در برآورد این ضریب داشته و در نهایت استفاده از روش های مبتنی بر سنجش ازدور می تواند به عنوان جایگزینی مناسب به منظور جلوگیری از صرف هزینه زیاد و بهبود مدیریت آب در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: الگوریتم تک منبعی، سنجش ازدور، ضریب گیاهی، مدیریت آبیاری
  • سید رضا حدادی، مسعود سلطانی*، معصومه هاشمی صفحات 295-308

    در پژوهش حاضر، از عکس برداری دیجیتال برای برآورد مقدار پوشش سایه انداز چغندرقند استفاده شد. برای این منظور، مجموعه تصاویر مریی گیاه چغندرقند، در طول دوره رشد، در سال 1396، تحت تیمارهای تنش خشکی و نیتروژن در گلخانه ای در پژوهشگاه علوم گیاهی ETH واقع در لیندایو اسچیکان، سوییس، تهیه شد. تیمارهای این پژوهش شامل دو سطح تنش آبیاری (کم آبیاری و آبیاری کامل) و سه سطح تنش کود (20، 40 و 80 کیلوگرم بر هکتار نیتروژن) بود. جداسازی تصاویر، با استفاده از کتابخانه های پردازش تصویر در زبان برنامه نویسی پایتون و با بهره گیری از الگوریتم های تمایز و آستانه گذاری تصویرها انجام گرفت. به این منظور از روش های ترکیبی جداسازی با استفاده از شاخص های گیاهی تمایز (گیاه از خاک و پس زمینه) سبزینگی مازاد، تفاضل باند سبز مازاد با باند قرمز مازاد و بدون استفاده از شاخص تمایز و الگوریتم های آستانه گذاری انتخابی و آستانه گذاری خودکار Otsu و مثلثی استفاده شد. بنابراین، نه روش ترکیبی متشکل از الگوریتم های تمایز و آستانه گذاری برای برآورد پوشش سایه انداز ایجاد شد که روش های ترکیبی شاخص گیاهی تفاضل سبزینگی مازاد با مقدار باند قرمز مازاد و آستانه گذاری انتخابی (ExGR & M_Threshold) و شاخص سبزینگی مازاد و آستانه گذاری Otsu (ExG & Ostu) به ترتیب، بیش ترین صحت، 69/94 درصد و 52/87 درصد را داشتند. روش بدون شاخص تمایز و آستانه گذاری مثلثی (No_Discrimination & Triangle) کم ترین صحت را با مقدار 18/53 درصد داشت.

    کلیدواژگان: آستانه گذاری، تمایز، تنش خشکی، تنش نیتروژن، جداسازی
  • سعیده ایزدی، شایان شامحمدی* صفحات 309-325
    مدل های هیدرولوژیکی این امکان را می دهند تا با شبیه سازی فرایند بارش- رواناب، مقدار رواناب حاصل از بارندگی در حوزه های فاقد آمار یا دارای آمار ناقص با کم ترین هزینه و حداقل زمان، ارزیابی و برنامه ریزی برای مهار و مدیریت سیلاب ها صورت پذیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی مدل بارش-رواناب-نگهداشت 3RM در حوزه های آبخیز کسیلیان و درجزین می باشد. مدل موردمطالعه یک مدل ریاضی است که بر مبنای مدل مفهومی SCS-CN نگارش شده و در آن به جای رطوبت پیشین از مقادیر نگهداشت موثر پیشین (IER) استفاده می گردد. پارامتر نگهداشت موثر پیشین نیز به روش بیلان آبی قابل محاسبه است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حوزه آبخیز درجزین با 38/29 درصد پوشش سنگی و 27/3 درصد گروه هیدرولوژیکی A دارای پتانسیل نگهداشت 66/20 میلی متر و حوزه آبخیز کسیلیان با پوشش جنگلی 77 درصد و پوشش توده سنگی صفر از پتانسیل نگهداشت بسیار بیش تری (11/51 میلی متر) برخوردار است. مقدار  (نسبت نگهداشت مقدماتی به نگهداشت پتانسیل) نیز در حوزه کسیلیان 05/0 و در حوزه درجزین برابر با 13/0 حاصل شد. هم چنین، نتایج برازش مدل بر داده های بارش-رواناب نشان داد که شاخص های ارزیابی شامل ضریب تعیین، ریشه مربعات خطای میانگین، ریشه میانگین مربعات خطای نرمال و ضریب نش برای پیش بینی رواناب حوزه درجزین و کسیلیان به ترتیب (998/0، 439/0، 029/0، 998/0) و (859/0، 009/1، 264/0 و 867/0) حاصل شد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان اذعان داشت مدل 3RM برای پیش بینی رواناب و نگهداشت واقعی در هر دو حوزه از توانایی قابل قبولی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بیلان آب، حوزه آبخیز، مدل بارش-رواناب-نگهداشت، نگهداشت موثر پیشین
  • فرهاد بهزادی، سامان جوادی*، حسین یوسفی، علی مریدی صفحات 327-348

    آب زیرزمینی همواره یکی از باارزش ترین منابع آبی در هر منطقه به شمار می رود و در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک جهان نظیر کشور ایران، اصلی ترین منبع جهت تامین نیازهای شرب و کشاورزی محسوب می شود. در سالیان اخیر، با افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش برداشت از آبخوان ها و تغییرات اقلیمی، تراز آب زیرزمینی در بسیاری از آبخوان های ایران همواره نزولی بوده و بسیاری از آبخوان های کشور در شرایط وخیم قرار دارند و این شرایط در بسیاری از آبخوان های کشور ادامه دار بوده یا شرایط در حال بدترشدن است. در همین راستا همواره پایش منظم وضعیت آبخوان ها از اهمیت بالایی برخوردار است و با اتخاذ تصمیم های مدیریتی مناسب می توان از آسیب دیدن هرچه بیش تر آبخوان ها جلوگیری کرد و همواره خسارت را کاهش داد. هدف این پژوهش تعیین خشک سالی های دوره آتی و تعیین تاثیر آن بر آبخوان دشت شهرکرد می باشد. در این پژوهش با استفاده از برونداد مدل های CMIP6 در ابتدا متغیرهای اقلیمی نظیر بارندگی و دما برای دوره آتی شبیه سازی شده و وضعیت بارندگی در منطقه تا سال 2100 تعیین شده است. در ادامه با استفاده از مدل ANFIS، عمق آب زیرزمینی در پنج پیزومتر منتخب در سطح دشت تا سال 2050 پیش بینی شده است. با توجه به نتایج این پژوهش، وضعیت آبخوان دشت شهرکرد تا سال 2050 تعیین شده و مشخص شده است در برخی از نقاط دشت شهرکرد، عمق آب زیرزمینی تا 26 متر افزایش پیدا خواهد کرد. از این رو، با توجه به تغییرات محتمل در آینده ای نه چندان دور و به منظور جلوگیری از وخیم ترشدن شرایط و افزایش خسارت ها، باید تصمیم های مدیریتی مناسبی در این منطقه اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: بارندگی، دما، ANFIS، GRI، SPI
  • کاظم شاهوردی* صفحات 349-358

    بهره برداری سازه ها در کانال های انتقال و توزیع آب سنتی به صورت دستی و با استفاده از تجربه میراب انجام می شود. استخراج الگوهای بهره برداری در این کانال ها موضوع مهمی است که در پژوهش های اخیر نیز با استفاده از هوش مصنوعی، استخراج شده است. یکی از خطاهایی که در هنگام تنظیم سازه ها اتفاق می افتد، خطای ناشی از تنظیم سازه ها توسط میراب می باشد. بدین معنی که همواره، مقدار استخراج شده را میراب اعمال نکرده و مقداری خطا در تنظیم سازه ها اعمال می کند. این موضوع و تاثیرات آن در پژوهش های قبلی موردمطالعه قرار نگرفته است. در این پژوهش، توانایی الگوریتم یادگیری تقویتی در استخراج الگوهای بهره برداری با لحاظ کردن خطای میراب که حداکثر 10 درصد است، به صورت تصادفی بررسی شده است. جهت شبیه سازی کانال موردمطالعه، که بخشی از کانال دز از شبکه آبیاری دز در شمال استان خوزستان است، از یک مدل غیرخطی استفاده شده است. نتایج نشان داد که دقت الگوهای استخراج شده زیاد است، به طوری که ارزش عمل های انتخاب شده به طور عمده برابر با 9/0 می باشد. هم چنین، تعداد تکرارها برای رسیدن به پاسخ برابر با 650 تکرار بود.

    کلیدواژگان: خطای میراب، کانال، مدیریت آب، یادگیری تقویتی
  • محمدرضا محمودی، سعید اسلامیان*، سید علیرضا گوهری، معین طحانیان صفحات 359-373
    طراحی بسیاری از زیرساخت ‏ها و پروژه ‏های عمرانی نیازمند مطالعات گسترده‏ ای در زمینه شرایط جغرافیایی منطقه و ویژگی‏ های اقلیمی آن ناحیه می ‏باشد. کارایی این پژوهش ها خود وابسته به اطلاعات و داده‏ های موردنیاز است. در بسیاری از مواقع منطقه طرح در موقعیتی قرار دارد که هیچ گونه اطلاعات اقلیمی مانند بارش موجود نیست. از این رو، تحلیل فراوانی منطقه ‏ای بسیار موردتوجه قرار گرفته است. در این شیوه با شرایط و ابزار خاصی اطلاعات موجود در نواحی دیگر قابل بسط و انتقال به سایر نواحی می‏ شود. در این مسیر خوشه‏ بندی یکی از تاثیرگذارترین مراحل می‏ باشد که منطقه و ایستگاه ‏های موجود را به مناطق همگن هیدرولوژیک تقسیم می ‏نماید. از این رو، در این پژوهش علاوه بر روش‏های رایج در خوشه‏ بندی از دو مدل جدید شبکه عصبی گازی و شبکه عصبی گازی رشدیابنده به منظور تعیین مناطق همگن در سطح استان خوزستان استفاده شد. یکی از ویژگی های منحصربه فرد این الگوریتم‏ ها یادگیری توپولوژی یا شکل توزیع حاکم بر فضای داده ها می باشد. با استفاده از متغیرهای طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی، ارتفاع، متوسط بارش سالانه و حداکثر بارش 24 ساعته سالانه ایستگاه، منطقه طرح به دو ناحیه همگن تقسیم و فرایند خوشه‏ بندی انجام پذیرفت. نتایج نشان‏ دهنده کارایی و دقت بالای شبکه ‏های عصبی گازی در مبحث خوشه‏ بندی می ‏باشد. متوسط میزان خطا و هم چنین ضریب تغییرات خطا در این مدل به ترتیب 56/15 و 39/24 درصد برآورد شد که نسبت به روش‏ های معمول برتری قابل توجهی از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: تحلیل فراوانی منطقه ‏ای، خوزستان، همگنی هیدرولوژیک، یادگیری توپولوژی
  • سروه حیدری، بهمن فکوری، مهدی مظاهری*، جمال محمدولی سامانی صفحات 375-387
    مدل های هیدرولیکی ابزار بسیار مفیدی برای درک بهتر رفتار هیدرودینامیک جریان هستند. اما اثرات مقیاس در فرایند مدل سازی هیدرولیکی منجر به انحراف نتایج از پروتوتایپ می شود. در این مقاله به بررسی اثر مقیاس بر نتایج شبیه سازی مدل هیدرولیکی جریان پرداخته می شود. هدف از پژوهش بررسی تاثیر اعوجاج هندسی بر مشخصات جریان و میزان انحراف نتایج مدل های کج از پروتوتایپ است که با استفاده از مدل عددی دوبعدی MIKE21 انجام می شود. ابتدا شرایط هیدرودینامیک جریان در چهار حالت کانال مستقیم، کانال همگرا، واگرا و انحنادار با چهار درجه اعوجاج یک (غیرکج)، دو، پنج و 10 شبیه سازی شد. سپس با فرض تشابه عدد فرود نتایج حاصل از مدل ها با پروتوتایپ مقایسه و میزان خطا در کانال ها بررسی شد. نتایج نشان داد که اختلاف عمق و توزیع سرعت جریان در مدل های کج با پروتوتایپ ناچیز است، اما اختلاف پروفیل سرعت عرضی مدل کج با پروتوتایپ با افزایش درجه اعوجاج افزایش می یابد. به طوری که خطای نسبی در نتایج پروفیل سرعت عرضی در کانال مستقیم، همگرا، واگرا و انحنادار با درجه اعوجاج 10 (G10) به ترتیب برابر دو، 29، 33 و 39 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: پروتوتایپ، درجه اعوجاج، مدل کج، مدل Mike21
  • سروش برخورداری، ملیکا ابراهیم نجاری، سید مهدی هاشمی* صفحات 389-404
    این مطالعه با توسعه مدل شبیه ساز هیدرولیک جریان در کانال آبیاری، اقدام به ارزیابی مکانی کفایت توزیع آب در محدوده شبکه آبیاری آبشار اصفهان نمود. برای این منظور شبیه سازی توزیع آب بین آبگیرهای کانال اصلی و فرعی، در طول یک فصل آبیاری، براساس تحلیل مکانی شاخص ارزیابی عملکرد کفایت توزیع آب، انجام شد. برنامه ریزی توزیع و تحویل روزانه، مطابق با آن چه در واقعیت انجام می شود، براساس اطلاعات حقابه، فروش آب و سهم مشخص شده برای هر دریچه آبگیر درجه دو و درجه سه، تهیه و با مدل ساده شده ریاضی انتگرالی-تاخیری در محیط MATLAB لینک شد. پنج سناریوی بهره برداری، نماینده شرایط نرمال، پرآبی و کم آبی، مطابق با الگوهای غالب تخصیص آب سطحی در نظر گرفته شد. نتایج شبیه سازی در کانال های اصلی و فرعی، حاکی از روند غالبا کاهشی کفایت تحویل آب از آبگیرهای بالادست تا پایین دست، بوده به طوری که تحت سناریوهای کم آبی پنج، 15 و 30 درصد شاخص کفایت به ترتیب در محدوده های 69-41 درصد، 95-29 درصد و 65-19 درصد متغیر بوده است. توجیه این پدیده علاوه بر ماهیت کنترل بالادستی بودن بهره برداری، به ناکارآمدی روش سنتی بهره برداری دستی و هم چنین عدم انعطاف پذیری کافی سازه های تنظیم سطح آب و آبگیرها، در توزیع قابل اعتماد آب آبیاری تحت سناریوهای کم آبی می باشد. با کاهش جریان ورودی، به سبب کم آبی، آسیب پذیری فرایند توزیع آب در آبگیرهای پایین دست افزایش یافته و شرایط مطلوب تحویل آب تنها در تعداد محدودی از آبگیرها واقع شده در ابتدای کانال های اصلی و فرعی دیده می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل مکانی توزیع آب، شبکه آبیاری آبشار، شبیه سازی هیدرولیک جریان، کفایت توزیع آب آبیاری، کم آبی
  • سونیا صادقی، جمال محمدولی سامانی*، حسین محمدولی سامانی صفحات 405-424

    طراحی سیستم مرتبط با سیلاب، با ریسک همراه است و لذا طرحی بهینه است که هر دو جنبه هزینه اجرا و خسارت احتمالی در آینده را مدنظر قرار دهد. انتخاب دوره بازگشت بارش-رواناب در این پژوهش براساس تحلیل ریسک صورت گرفته است. در این روش دوره بازگشتی انتخاب می شود که در آن مجموع هزینه های طرح و ریسک خسارت حداقل است. نرم افزار SWMM برای شبیه سازی هیدرولوژیکی- هیدرولیکی شبکه استفاده شد. بهینه سازی شبکه با استفاده از الگوریتم ژنتیک انجام شد. در مدل SWMM برای تبدیل بارش به رواناب از مدل مخزن غیرخطی و برای روندیابی آن از مدل موج دینامیک به عنوان دقیق ترین روش شبیه سازی استفاده شد. مدل تهیه شده در محله ای از تهران به کار برده شد و طرح بهینه با دوره بازگشت 10 سال به دست آمد. هم چنین برای حل همین مساله روش استدلالی همین نرم افزار به عنوان ساده ترین روش محاسبه بارش-رواناب به کاربرده شد و محاسبات هیدرولیکی بدون درنظرگرفتن زمان انتقال در مجاری و استفاده از معادله مانینگ انجام شد. نتایج روش اخیر نشان داد که دوره بازگشت طراحی با روش اول یکسان بوده و جمع هزینه های طراحی 16درصد بیش تر است. سپس از روش کلاسیک استدلالی برای طراحی استفاده شد. با به کاربردن روش کلاسیک استدلالی که در آن زمان انتقال در مجاری در نظر گرفته می شود، دبی های پیک برای هر لوله کاهش یافت و در نهایت هزینه های طراحی با مقایسه با دقیق ترین روش 5 درصد بالاتر بوده است؛ بنابراین از این روش بسیار ساده می توان برای طراحی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، روش استدلالی، روش پیچیده، روش SWMM
  • میلاد جعفری، سیده سیمین میرهاشمی دهکردی، صدیقه نصری فخرداود، حجت میان آبادی*، امینه قربانی صفحات 425-453

    وجود ذی مدخلان متعدد با منافع، هنجارها، اهداف و ارزش های متفاوت، مناقشه را به جزیی جدایی ناپذیر از سیستم های درهم تنیده آبی تبدیل کرده است. اثرگذاری مخرب و پیامدهای نامطلوب مناقشه بر سیستم های انسانی-طبیعی منابع آب، ضرورت انتخاب راه کار و روش مناسب به منظور مواجهه با مناقشات آبی را مبرهن کرده است. تاکنون روش ها و مدل های مختلفی مانند مدل های بهینه سازی- شبیه سازی، نظریه بازی ها، بازار آب، اشتراک منافع و وابستگی متقابل در مطالعات مناقشات آبی ارایه شده است. روش های مذکور در مطالعات متعددی برای مواجهه با مناقشه در حوضه های آبریز فروملی و فرامرزی مورداستفاده قرار گرفته اند اما راه کارها، راهبردها و سیاست های مطرح با استفاده از این روش ها در بسیاری از موارد منجر به مواجهه کارآمد با مناقشات آبی نشده است. تحلیل و شناسایی علل ناکارآمدی روش های مرسوم در حوزه مناقشات آبی منجر به شکل گیری پژوهش حاضر شده است. در این راستا، به تطبیق رویکردهای مطرح در حوزه مطالعات صلح و مناقشه با رویکردهای مبنا در مدل های مطالعات مناقشات آبی پرداخته می شود و میزان هم سویی روش های مرسوم در مواجهه با مناقشات آبی با تحولات صورت گرفته در مطالعات صلح و مناقشه واکاوی می شود. فرضیه مطرح در پژوهش حاضر این است که عدم هم سویی مبانی مطالعات مناقشات آبی با تحولات اخیر صورت گرفته در حوزه مطالعات صلح و مناقشه منجر به ایجاد ضعف های بنیادین در روش های مرسوم مواجهه با مناقشات آبی و عدم موفقیت در ایجاد همکاری در حوضه های آبریز مشترک شده است. به منظور آزمون فرضیه پژوهش از منابع کتابخانه ای و روش تحلیل تطبیقی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: تغییر ماهیت مناقشه، حل مناقشه، مناقشات آبی، مواجهه با مناقشه، همکاری آبی
|
  • Pedram Karimian, Mojtaba Shourian *, Hamid Kardan Moghaddam Pages 213-229

    One of the approaches to equilibrium assessment is the use of quantitative and qualitative indicators that can be a good tool. In this study, in order to evaluate the equilibrium scenarios in Hashtgerd aquifer, two indicators of intrinsic vulnerability of the aquifer and quantitative stability index of the aquifer were used. Five scenarios were defined based on the groundwater resources balancing scheme in the region and simulated using the MODFLOW numerical model. Equilibrium was calculated by combining three indicators of reliability, vulnerability and desirability of groundwater system stability index in different scenarios. The simulation results and application of different scenarios showed that by reducing the water withdrawal by 15 percent, the highest level of stability is created in the aquifer system and the system stability rate increases from 55 percent to 87 percent. The extent of changes in the aquifer stability index as a distribution in the observation wells also indicates that the middle part of the aquifer has the highest status of improving the stability index. This region, with its high density of exploitation wells, is most affected by the reduction of aquifer withdrawals. The results obtained from the aquifer stability index, considering the spatial distribution, show the feasibility of implementing different scenarios. On the other hand, due to the importance of development and the use of vulnerability indicators, the drastic index was analyzed at the regional level. The results showed that the upstream part of the aquifer has the highest level of vulnerability due to hydrogeological characteristics and the level of vulnerability has decreased in the direction of groundwater flow.

    Keywords: Groundwater, Hashtgerd aquifer, MODFLOW, Vulnerability
  • Saeed Shokri Kuchak, Alimohammd Akhoondali *, Mohammad Reza Sharifi, Vahid Shokri Kuchak Pages 231-244

    The present study, while introducing the Global Land Data Assimilation System (GLDAS) database, evaluates the performance of this database in estimating two meteorological variables of precipitation and air temperature in two daily and monthly time scales in the Helleh catchment area located in southern Iran. To achieve the objectives of the study, the data of eleven rainfall and temperature gauges in the catchment area was used for fourteen years. In this study, in order to compare the gridbased data and station points, laps rate downscale method of temperature and precipitation and statistical indicators were used. The results show that the performance of GLDAS database in estimating air temperature is much better than precipitation, so that on a daily time scale, the average value of the coefficient of determination in eleven stations for estimating precipitation is 0.329, respectively, while the performance in estimating air temperature with the coefficient of determination of 0.934 is Very suitable. On a monthly scale, the results of this study show that the performance of the GLDAS database is very good in estimating both temperature and precipitation variables, so that on a monthly basis, the coefficient of determination in air temperature and precipitation parameters are 0.984 and 0.857, respectively. Therefore, it can be said that the suitability of performance in a meteorological variable is not a reason for suitability in all parameters. According to the mean error index, the GLDAS database overestimates the temperature data, but underestimates the precipitation data. In Error zoning it can be seen that basin surface characteristics such as altitude can also be effective in evaluating the performance of the base.

    Keywords: GLDAS database, Helleh catchment, Precipitation, temperature
  • Yasaman Sadeh, Ali Moridi *, Seyed Saied Mousavi Nadoushani Pages 245-262

    Protecting the quantity and quality of water resources has always been of great importance in all human societies, and in order to maintain the quality of these resources, numerous monitoring and remedial measures have been taken in most countries of the world. In this regard, water quality monitoring is considered as one of the essential tools and as an integrated activity to evaluate the physical, chemical and biological factors of water that are related to human health and living organisms. In the present study, a model of combining geostatistical methods (Kriging), clustering and entropy theory has been proposed to review and present the groundwater quality monitoring network. This model is presented under the first and second approaches in Tehran-Karaj study area. The first approach, without using the clustering method, reviews the existing monitoring network without using only entropy theory and Kriging geostatistical method as an estimator. The second approach uses the k-means clustering method, entropy theory and Kriging geostatistical method as an estimator to investigate the effect of combining these three methods on the review of the existing monitoring network and then the results of the first and second approaches are compared. The proposed final monitoring network with 44 wells has an average forecast error rate of 19 and a cost reduction of 34 percent compared to the cost of the current monitoring network. Also, using clustering, the average percentage of estimation error has been reduced by 20 percent compared to the case without clustering.

    Keywords: Entropy Theory, Groundwater, K-means, Krigging, Quality Monitoring
  • Faranak Mobarak, Seyed Mohsen Sajjadi *, Javad Ahadiyan, Mehdi Zeynivand Pages 263-275

    Gates are Flow control structures used in irrigation canals. In the meantime, Lopac Gates have very efficient capabilities such as controlling and regulation the level of water upstream, automation, lower energy consumption than other types of gates (like sliding gate, radil gate) and the possibility of passing floating objects. Elliptical Lopac gate (ELG) are one of the new types of lopac gates that are intended to increase the discharge coefficient compared to other types of lopac gates. The present study was conducted with the aim of modeling ELG in five different elliptical ratios with sudden transition in the channel using Flow3d software. All models are considered in three discharges of 25, 35 and 45 liters per second and in three openings of 20, 30 and 40 cm and simulation has been done with RNG turbulence model. The final results showed that by increasing the elliptical ratio from 0.7 to 1.28, the energy consumption gates ​​will decrease from eight to 20 percent compared to the initial energy. In the study of floor shear stress, the results show that by increasing the elliptical ratio, the average shear stress decreases by 52 percent. In the section on flow vortices, the results show that in elliptic ratios greater than one, vortex currents and current deviation from the path are reduced and the flow rate decreases from 22 to 54 percent.

    Keywords: Elliptical ratio, Energy consumption, Flow3D, Opening, shear stress, Sudden transition
  • Mohadese Sadat Fakhar, Abbas Kaviani * Pages 277-293

    There are several methods for monitoring evapotranspiration, which are mainly measured on a point that will be difficult to generalize to the whole area. In recent years, remote sensing-based methods for estimating actual evapotranspiration have been widely considered. In this study, the amount of actual evapotranspiration per day in Qazvin plain was used by SEBS and PYSEBAL algorithms for 15 TM images, 22 ETM + images and 24 MODIS images without clouds and snow during the years 2000 to 2003. The results were compared with a drained lysimeter planted with grass in the Qazvin plain. Comparing the outputs obtained from the two algorithms, it was concluded that the PYSEBAL algorithm, using the latest methods of estimating evapotranspiration, such as the user not selecting two hot and cold pixels and minimal use of ground data, has been able to cover many of the weaknesses of other algorithms, so that the PYSEBAL algorithm in all three MODIS sensors, LANDSAT-ETM+ and LANDSAT-TM respectively with RMSE values (0.45, 0.46 and 2.02 mm/day, and R2 values of 0.96, 0.95 and 0.82) had better performance than SEBS algorithm in the study area. Furthermore, considering that determining the amount of water used for evapotranspiration is one of the most basic factors in planning in order to achieve more product, Kc coefficient can be considered as a suitable and fast guide in irrigation management. Studies on grass plant show the high accuracy of PYSEBAL model in estimating this coefficient. And finally, the use of remote sensing methods can be a good alternative to avoid high costs and improve water management in the region.

    Keywords: crop coefficient, remote sensing, Single source algorithm, Water management
  • Seyed Reza Haddadi, Masoud Soltani *, MASOUMEH HASHEMI Pages 295-308

    In this study, digital photography was used to estimate the amount of sugar beet’s canopy cover. For this purpose, a dataset of visible images of sugar beet crops, during the growing season, in 2018, under drought and nitrogen stress were taken in a greenhouse at the ETH research station for plant sciences in Lindau Eschikon, Switzerland. The treatments of this research included two levels of irrigation stress (low water and sufficient water) and three levels of fertilizer stress (20, 40, and 80 kg/ha nitrogen). Image discrimination and threshold algorithms are applied to perform segmentation on the images in Python. Compound segmentation methods using Excess Green, Excess Green minus Excess Red discrimination vegetation indices (plant from soil and background), and without discrimination index and manual input thresholding and Otsu and Triangle automated algorithms were used. Therefore, nine different compound methods including discrimination and thresholding algorithms used to estimate the canopy cover under different stresses. Results showed that compound methods of Excess Green minus Excess Red vegetation index and manual input thresholding and Excess Green Index and Otsu have the highest accuracy, 94.69 and 87.52 percent, respectively. The method without discrimination index and triangle thresholding which has 53.18 percent accuracy was the least accurate method.

    Keywords: Discrimination, Drought stress, Nitrogen stress, Segmentation, thresholding
  • Saeedeh Izadi, Shayan Shamohammadi * Pages 309-325
    Hydrological models make it possible to simulate the rainfall-runoff process, the amount of runoff from rainfall in areas without statistics or with incomplete statistics. One of the most practical and globally accepted rainfall- runoff model provided by American Soil Conversation Service, (SCS) known as SCS-CN where CN refer to Curve Numbers based on soil hydrological conditions. In this research, Rainfall-Runoff-Retention Model (3RM) was used introduced the new concept for rainfall Interceptions as Antecedent Effective Retention (IER) instead of the Antecedent Moisture Content (AMC) and calculating it by water balance method. SCS-CN model with this new revision were applied in Darjazin (semi-arid climate) and Kassilian (very humid climate) catchments in Iran. The results of the study showed that Darjazin watershed with 29.38 persent rock cover (D) and 3.27 persent hydrologic soil group (A) with a holding potential of 20.66 mm and Kassilian watershed with forest cover 77 persent and rock mass cover 0.0 persent has a lot of retention potential (51.11 mm). The value of α (ratio of initial retention to potential retention) was obtained between 0.05 and 0.13 in different basins. Also, the results of model fitting on rainfall-runoff data showed that the evaluation indices including coefficient of determination R2, RMSE, NRMSE and NSE for predicting runoff in Darjazin catchment (0.998, 0.439, 0.029, and 0.998) respectively, while the same indicators for the Kassilian watershed are (0.867, 0.264, 1.009 and 0.859) respectively. The results show that the model has an acceptable ability to predict runoff and actual retention in all two watersheds.
    Keywords: Previous effective retention, Water balance, Watershed, 3RM
  • Farhad Behzadi, Saman Javadi *, Hossein Yousefi, Ali Moridi Pages 327-348

    Groundwater is the most valuable water resources in any region and in many arid and semi-arid regions of the world, such as Iran, is the main source for drinking and agricultural needs. In recent years, with the increase in population and as a result of increasing withdrawals from aquifers and climate change, many of aquifers are in poor condition, and these conditions continue or are deteriorating. In this regard, regular monitoring of aquifers is always very important and by making appropriate management decisions, it is possible to prevent more damage to aquifers and reduce the damage. The purpose of this study is to determine the droughts of the future and to determine its impact on the aquifer of Shahrekord plain. In this study, using the output of CMIP6 models, climatic variables such as rainfall and temperature for the next period are simulated and the rainfall situation in the region until 2100 has been determined. Then, using the ANFIS model, groundwater depth in five selected piezometers in the plain is predicted by 2050. According to the results of this study, the aquifer condiotion of Shahrekord plain has been determined by 2050 and it has been determined that in some parts of Shahrekord plain, the groundwater depth will increase to 26 meters. Due to possible changes in the future in order to prevent the situation from deteriorating and increasing the damage, appropriate management decisions must be made in this regard.

    Keywords: ANFIS, GRI, Precipitation, SPI, temperature
  • Kazem Shahverdi * Pages 349-358

    Structures operation in traditional water conveyance and distribution canals is manually done using operators’ experience. Determining operational patterns in these canals is an important issue done in recent studies using artificial intelligence. One of the errors occurring during the settings of the structure is the operators’ error applying some errors as they operate the determined setting. This issue and its effect hasn’t been investigated in the previous research so far. In this research, the reinforcement learning model was used to determine the operational patterns considering the operator errors of five percent and 10 percent applied randomly. A non-linear model of the studied canal that is the E1R1 canal as a part of Dez network located in the north of Khuzestan was employed to simulate. The results showed that reinforcement learning can accurately determine the operational patterns with a maximum iteration of 650 so that the action values are more than 0.9 in most cases.

    Keywords: Canal, Operator Error, Water management, Reinforcement Learning
  • Mohammadreza Mahmoudi, Saeid Eslamian *, Seyed Alireza Gohari, Moein Tahanian Pages 359-373
    The design of many infrastructures and construction projects requires the extensive studies in the area's geographical conditions and climatic characteristics. The effectiveness of this research itself depends on the information and data required. In many cases, the project area is in a situation where no climatic information such as rainfall is available. Hence, regional frequency analysis has been received much attention. In this way, having specific conditions and mechanisms, the available information in other sites can be expanded and transferred to the other areas. In this research, clustering is one of the most effective steps that divide the existing  stations into the hydrologically  homogeneous areas. Therefore, in this study, in addition to the common methods in clustering, two new models, neural gas network and growing neural gas network, were used to determine the homogeneous regions in Khuzestan province, Iran. One of the unique features of these algorithms is learning the topology or shape of the distributions that governs the data space. Using the variables of longitude, latitude, altitude, mean annual rainfall, and maximum 24-hour rainfall of the station, the design area was divided into two hydrologically homogeneous areas, and the clustering process was performed. The results show that the neural gas networks has a high efficiency and accuracy in view of clustering. The Mean Percentage Difference and Coefficient of Variation of Root Mean Square Error in neural gas were estimated to be 15.56 and 24.39 percent, respectively, which showed a considerable advantages over the conventional methods.
    Keywords: Clustering, Hydrological homogeneity, Khuzestan, Regional Frequency Analysis, Topology learning
  • Srwa Heidari, Bahman Fakouri, Mehdi Mazaheri *, Jamal Mohammad Vali Samani Pages 375-387
    Hydraulic models are often used as a tool for the prediction of the hydrodynamic behavior of flow. But scale effects in the hydraulic modeling process due to deviations of the results from the prototype. This paper discusses to scale effect in the hydraulic flow model. The goal of the research is to investigate the effect of geometric distortion on the flow characteristics and the degree of deviation of the results of distorted models from the prototype, which is done using the two-dimensional numerical model MIKE21. First, the hydrodynamic conditions of the flow were simulated in four models of straight channel, convergent channel, divergent channel and curved channel with four degrees of distortion one (undistorted), two, five and 10. Then, assuming the similarity of the Froude number, the results of the models were compared with the prototype and the relative error in the result of channels was investigated. The results showed that the difference in depth and average velocity in distorted models with prototype is small, but the difference in transverse velocity profile of sloping model with prototype increases with increasing degree of distortion. So that the relative error in transverse velocity modeling in straight, convergent, divergent and curved channels with a degree of G10 was two, 29, 33 and 39 percent, respectively.
    Keywords: Distorted Model, Distortion Ratio, Mike21 model, prototype
  • Soroush Barkhordari, Melika Ebrahim Najari, S. Mehdy Hashemy Shahdany * Pages 389-404
    By developing a hydraulic simulator model of flow in irrigation canals, this study proceeded to spatially evaluate the adequacy of irrigation water distribution in the main and secondary canals of the waterfall irrigation network located in Isfahan province. For this purpose, a water distribution simulation between main and secondary canal catchments was performed during an irrigation season, based on spatial analysis of the water distribution performance adequacy index. According to what is done, daily distribution and delivery planning based on the information of water supply, water sales, and specified share for each second and third-degree intake valve, and with a simplified integral-delay mathematical model in MATLAB environment was linked. Five exploitation scenarios, representing normal conditions, waterlogging, and water scarcity, were considered following the prevailing patterns of surface water allocation - based on information collected in the last ten years from the irrigation network operation office. The simulation results in the main and secondary canals indicate a frequently decreasing trend of water delivery adequacy from upstream to downstream catchments, so that the adequacy index under water deficit scenarios of five, 15 and 30 percent in the range of 41-69 percent, respectively, 95-29 percent and 65-19 percent. The required water has reservoirs located downstream of the main canals. In addition to the nature of upstream control of the operation, the justification for this phenomenon is the inefficiency of the traditional manual operation method and the insufficient flexibility of water level adjustment structures and reservoirs in the reliable distribution of irrigation water under water scarcity scenarios. With the decrease in inlet flow due to water shortage, the vulnerability of the water distribution process in the downstream catchments has increased, and the favorable water delivery conditions can be seen only in a limited number of catchments located at the beginning of the main and secondary canals.
    Keywords: Abshar Irrigation District, Adequacy of water distribution, Flow hydraulic simulation, Water deficit, Water distribution spatial analysis
  • Sonia Sadeghi, Jamal Samani *, Hossein Samani Pages 405-424

    In this study, optimal designs with minimum costs are obtained for various storm return periods. Then the risk analysis is used to determine the return period in which the design cost plus the damage risk cost is minimum. SWMM software was used to handle the simulation and the Network optimization was performed by using the genetic algorithm. The non-linear reservoir model to convert the rainfall into runoff and the dynamic wave model to perform the network hydraulic simulation in this software are utilized as a complicated simulation model. The results showed that the 10-year return-period storm in which the summation of the design and the damage risk costs are minimum is the one that should be selected. Also, the rational method of the software was applied as the simplest method of rainfall-runoff and the hydraulic calculations were performed using a Manning equation without considering the flow travel time. The results show that the return period of the risk analysis is the same as the first one whereas the total design costs are greater by 16 percent. Afterward, the classical rational method in which the flow travel time is considered was used to design the same network. The peak flows of the pipes were remarkably reduced, causing the design costs to be only 5 percent greater than the complicated precise method. It can be concluded that the simple classic rational method considering the flow travel time may be used in the design of storm sewer networks due to its acceptable accuracy and costs.

    Keywords: Complicated Method, Genetic Algorithm, Rational Method, SWMM model
  • Milad Jafari, Seyede Simin Mirhashemi Dehkordi, Sedigheh Nasri Fakhredavood, Hojjat Mianabadi *, Amineh Ghorbani Pages 425-453

    The existence of multiple stakeholders with different interests, norms, goals, and values has made conflict an inseparable part of complex water systems. The destructive effects of conflict and undesired consequences on human-natural water resources systems have highlighted the need to recognize the appropriate approach to deal with water conflicts. Various methods and models have been applied in water conflict studies so far - such as optimization-simulation, game theory, water market, benefit-sharing, and interdependence. Although these models have been applied in several studies addressing subnational and transboundary river basin conflicts, the proposed solutions, strategies, and policies using these models have not led to effective dealing with water conflicts in many cases. Analysis and identification of the causes of inefficiency of conventional models in the water conflict studies led to the formation of the present study. The basic approaches of water conflict studies models are compared with the approaches in peace and conflict studies, and, in this regard, the degree of alignment of conventional methods in dealing with water conflicts with the developments in peace and conflict studies are investigated. The research hypothesis is that the lack of alignment of the principles of water conflict studies with recent developments in peace and conflict studies has led to fundamental weaknesses in conventional methods of dealing with water conflicts and failure to cooperate in river basins. Library resources and comparative analysis methods are used to test the research hypothesis.

    Keywords: Conflict resolution, conflict transformation, Deal with Conflict, Water Conflict, Water Cooperation