فهرست مطالب

بیهوشی و درد - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه بیهوشی و درد
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مبینا خبیری*، امیر لطافت کار، فرشته افتخاری صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    گردن درد مزمن یکی از شایع ترین اختلالات اسکلتی عضلانی محسوب می شود. مطالعات بسیاری اثر تمرین را بر درد گزارش کرده اند اما با توجه به اینکه افزایش لوردوز گردن و هایپر کایفوزیس که از تغییرات پوسچرال مرتبط با درد می باشد به نظر می رسد بررسی تغییرات درد به همراه پوسچر اهمیت فراوانی داشته باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر مرور مطالعات بررسی کننده اثر تمرین درمانی بر درد و پوسچر در افراد دارای گردن درد مزمن بود.

    مواد و روش ها

    جستجو با کلید واژگان مرتبط در تمامی سال ها و در بانک های اطلاعاتی PEDRO ، PubMed، Google Scholar، noormags، magiran، Trip Database به عمل آمد. مطالعات بررسی کننده تاثیر انواع مداخله تمرینی بر درد و پوسچر در افراد دارای گردن درد مزمن وارد مطالعه شدند. جهت بررسی کیفیت مقالات وارد شده از مقیاس PEDro استفاده گردید.

    یافته ها

    97 مطالعه مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد، پنج مطالعه که دارای معیار ورود (نمره بالاتر از 5 در مقیاس پدرو) بودند، برای بررسی انتخاب شدند. تفاوت های زیادی در متدولوژی، شاخص اصلی مورد ارزیابی، تعداد نمونه، روش اجرا، شیوه ارزیابی متغیر ها و غیره در مطالعات وجود داشت. در افراد دارای گردن درد مزمن، تمرین باعث کاهش درد و بهبود پوسچر شده است. مطالعاتی که در آنها بهبود پوسچر بعد از تمرین درمانی مشاهده شده بود، کاهش بیشتری در درد گردن داشتند.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد تمرین می تواند عامل کاهش درد مرتبط با پوسچر در افراد دارای گردن درد مزمن شود.

    کلیدواژگان: گردن درد مزمن، پوسچر، سر به جلو، هایپرکایفوزیس، تمرین درمانی، درد
  • لیلا جهاندیده*، امیر لطافت کار، رضا خانزاده، فرزاد امیدی کاشانی صفحات 11-29
    هدف

    شاخص گلوتیال به تنسور، نسبت فعالیت الکتریکی عضلات سرینی به کشنده پهن نیام را نشان می دهد که در آن، از فعالیت نرمال شده الکترومیوگرافی برای عضلات استفاده می شود. نقش عضلات ران در بهبود عملکرد و جلوگیری از آسیب، همچنین در دوره توان بخشی بعد از آسیب در بیماران دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی موردتوجه می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر تمرینات اصلاحی با شاخص گلوتیال به تنسور بالا و پایین 50 بر درد، دامنه حرکتی و کینماتیک دوبعدی راه رفتن در زنان دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق شامل 45 زن دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی با دامنه سنی بین 30 تا 45 سال بود که به صورت تصادفی در یکی از سه گروه کنترل و دو گروه تجربی (تمرینات اصلاحی با شاخص گلوتیال به تنسور بالا و پایین 50)، هر گروه 15 نفر قرار گرفتند. مداخلات تمرینی به مدت هشت هفته تحت نظارت محقق انجام شد. در این مطالعه که به صورت پیش آزمون و پس آزمون بود، از مقیاس بصری درد، پرسش نامه رولاند موریس، گونیامترو دوربین فیلم برداری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که هر دو مداخله تمرینی (تمرینات اصلاحی با شاخص گلوتیال به تنسور بالا و پایین 50) باعث کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و کینماتیک راه رفتن شدند، اما تاثیرگذاری تمرینات شاخص گلوتیال به تنسور بالای 50 در بهبودی متغیرهای ذکرشده بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشانگر کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و کینماتیک راه رفتن زنان دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی در گروه تمرینات شاخص گلوتیال به تنسور بالا نسبت به گروه تمرینات شاخص گلوتیال به تنسور پایین بود؛ بنابراین به عنوان یک درمان مکمل استفاده از این تمرینات در کنار مداخله های تمرینی اثرگذار دیگر، برای بیماران دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن غیراختصاصی، فعالسازی عضلانی، کینماتیک دوبعدی
  • حمیدرضا ناصرپور*، مهدی خالقی تازجی، امیر لطافتکار، ابی توماس صفحات 30-45
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه پارامترهای ایزوکینتیکی عضات مفاصل ران و زانو در فوتبالیستهای حرفهای مبتلا به درد قدامی کشاله ران و سالم بود.

    مواد و روش ها

    32 فوتبالیست (گروه کنترل 16 نفر و درد کشاله ران 16) حال حاضر لیگ یک و دو کشوری در این تحقیق شرکت کردند. از دینامومتر ایزوکینتیک با سرعت 90 درجه بر ثانیه برای اندازه گیری پارامترهای منتخب ایزوکینتیکی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که توان متوسط و نرخ توسعه گشتاور عضلانی به جز در گروه خم کننده های زانو در انقباض کانسنتریک به طور معناداری در گروه کنترل بیشتر از گروه مبتلا به درد بود. اوج نسبی گشتاور در گروه عضلانی نزدیک کننده های ران در انقباض کانسنتریک و گروه های خم و بازکننده ران و بازکننده های زانو در انقباضهای کانستریک و اکسنتریک نیز به طور معناداری در گروه کنترل بیشتر از گروه مبتلا به درد بود. در گروه کنترل، گشتاور عضلانی گروه عضلانی بازکننده ران در انقباض کانسنتریک به طور معناداری در زوایای بالاتر فلکشن اتفاق می افتاد. زمان شتاب گیری گروه های عضلانی بازکننده های زانو در انقباض کانسنتریک و اکسنتریک و نزدیک کننده های ران در انقباض کانسنتریک گروه کنترل به طور معناداری کمتر از گروه مبتلا به درد بود.
    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که درد قدامی کشاله ران میتواند بر نیمرخ ایزوکینتیکی مفاصل ران و زانو تاثیرگذار باشد که این تغییرات در انقباض کانسنتریک مشهودتر بود. پیشنهاد میگردد که مربیان در مراحل انتهایی بازگشت ورزشکار به ورزش توجه ویژهای به انقباضات کانسنتریکی داشته باشند.

    کلیدواژگان: درد کشاله ران، ایزوکینتیک، قدرت عضلانی، زانو، فوتبال
  • افشین اروجی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، امیر لطافت کار صفحات 46-58
    پیش زمینه و هدف

    کمردرد به عنوان یکی از اختلالات اسکلتی عضلانی شایع در ورزشکاران به شمار می رود هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرینات الگوی حرکتی روی دامنه حرکتی مفصل زانو در صفحه فرونتال در ورزشکاران با کمردرد مزمن غیر اختصاصی  حین فرود تک پا بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1397 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. ابتدا 30 مرد دارای عارضه کمردرد مزمن غیراختصاصی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (15 نفر) و تجربی (15 نفر) تقسیم شدند. آزمون ها به صورت پیش آزمون و پس آزمون صورت گرفت. تمرینات الگوی حرکتی طی مدت زمان 6 هفته بر روی گروه تجربی اجرا شد. به منظور رعایت اخلاق در پژوهش، بعد از 6 هفته، تمرینات پی گیری بر روی گروه کنترل نیز انجام شد. از آنالیزکوواریانس جهت تحلیل آماری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرینات الگوی حرکتی منجر به کاهش دامنه حرکتی مفصل زانو در سطح فرونتال در بیماران دچار کمردرد مزمن غیر اختصاصی می گردد (000/0=P، 94/3=d اندازه اثر بالا).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد تمرینات الگوی حرکتی تغییرات قابل توجهی در دامنه حرکتی مفصل زانو در سطح فرونتال به وجود آورده است که می تواند مورد توجه مطالعات آینده جهت کمک به مراقبت و پیش گیری در بیماران مبتلا به کمردرد قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: کمردرد، دامنه حرکتی، تمرینات الگوی حرکتی
  • مونا عباسی، هائیده صابری*، افسانه طاهری صفحات 59-74
    هدف

    ارایه الگوی ساختاری ادراک درد بر اساس تروما کودکی ، طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری تنظیم هیجان در افراد مبتلا به درد مزمن بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود.جامعه آماری شامل کلیه مراجعین به کلینیک های درد شهر تهران در سال 1399 بود که از این میان300 نفر(175 نفر زن و 125 نفر مرد)به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این افرادبه پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجانی گرانفسکی و کرایج (2006)،طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ(1991)،تروما کودکی برنستاین و مقیاس بصری سنجش دردپاسخ دادند.داده های پژوهش به روش معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها نشان دادکه هر کدام از راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان و راهبردهای سازش نیافته تنظیم هیجان  در رابطه بین ادراک درد وتروما کودکی، طرحواره های ناسازگار اولیه مبتلایان به درد مزمن نقش میانجی ایفا میکنند.

    نتیجه

    گرایش افراد به بهره گیری از راهبرهای مثبت یا منفی(سازش یافته و سازش نیافته) تنظیم شناختی هیجانی میتواند به عنوان یک عامل تعیین کننده در تا ثیرتروما کودکی ، طرحواره های ناسازگار بر میزان ادراک درددر مبتلایان به درد مزمن باشند.

    کلیدواژگان: ادراک درد، طرحواره های ناسازگار اولیه، تنظیم هیجان، درد مزمن، تروما کودکی
  • ملیکا مطهر، سروش محیط مافی*، محمد ابرکار صفحات 75-84
    زمینه و هدف

    آمانتادین هیدروکلراید یک داروی ضد ویروس است که  در ابتدا جهت درمان و پیشگیری ازآنفولانزای تیپ A کاربرد داشت(1،2،3) ولی بعدا  با شناخت  مکانیسم  اثر بخشی این دارو بر گیرنده های NMDA  (4) انتظار میرود  مصرف آن موجب ایجاد بی دردی احشایی شده و می تواند مکمل مناسبی جهت استفاده در پروتکل پیش بیهوشی باشد.هدف ازانجام این مطالعه ارزیابی بالینی اثر پیشگیرانه آمانتادین خوراکی بر درد حین عمل جراحی برداشت رحم و تخمدان خرگوش سفید نیوزیلندی می باشد.

    روش کار

    بدین منظور 20 خرگوش سفید نیوزیلندی ماده بطور تصادفی به4 گروه 5تایی تقسیم شدند. گروه اول با پروتکل کتامین-زایلازین-دیازپام  بیهوش شدند و هیچ داروی ضد دردی دریافت ننمودند و سپس تحت عمل جراحی برداشت رحم و تخمدان قرار گرفتند.

    نتایج

    گروه دوم علاوه بر بیهوشی با پروتکل کتامین-زایلازین-دیازپام، 5/0 میلی گرم/ کیلوگرم ملوکسیکام زیر جلدی دریافت نمودند و گروه سوم علاوه بر  بیهوشی با پروتکل کتامین-زایلازین-دیازپام از 5 روز قبل از عمل، آمانتادین خوراکی هر 24 ساعت به میزان 5 میلی گرم/ کیلوگرم بصورت خوراکی دریافت نمودند و گروه چهارم علاوه بر بیهوشی با پروتکل کتامین-زایلازین-دیازپام از 5 روز قبل از عمل، آمانتادین خوراکی هر 24 ساعت به میزان 5 میلی گرم/ کیلوگرم بصورت خوراکی دریافت کردند و همچنین یک ساعت قبل از عمل نیز به میزان 5/0میلی گرم/ کیلوگرم ملوکسیکام زیر جلدی دریافت کرده و سپس تحت عمل جراحی برداشت رحم و تخمدان قرار گرفتند و پارامتر های تغییرات تعداد ضربان قلب، تعدادتنفس، میزان اشباع هموگلوبین با اکسیژن و واکنش به درد در لحظات برش پوست، برش خط سفید، لیگاتور پایه تخمدان و لیگاتور دهانه رحم اندازه گیری شدند و به منظور مقایسه نتایج بدست آمده بین گروه های مورد بررسی (کنترل منفی، ملوکسیکام، آمانتادین هیدروکلراید، ملوکسیکام همراه آمانتادین هیدروکلراید) از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر با حد احتمال 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تجزیه واریانس نشان می دهد که  بین تیمارها از نظر میزان درد از طریق سنجش تعداد ضربان قلب در مرحله برش خط سفید و لیگاتور پایه تخمدان در تیمار ملوکسیکام و تیمار آمانتادین هیدروکلراید و همچنین در تیمار ملوکسیکام همراه آمانتادین هیدروکلراید نسبت به گروه کنترل منفی اختلاف آماری معناداری به صورت کاهش وجود دارد . از لحاظ آماری در تغییرات تعداد تنفس در مرحله ی برش خط سفید بین تیمار ملوکسیکام و تیمار آمانتادین و آمانتادین همراه ملوکسیکام با گروه کنترل منفی تفاوت معنی دار به صورت کاهش وجود دارد، همچنین در مرحله لیگاتور پایه تخمدان  و دهانه رحم بین تیمارهای آمانتادین و آمانتادین ملوکسیکام با گروه کنترل منفی نیز تفاوت معنی دار به صورت کاهشی مشاهده گردید. بین تیمارها از نظر سلامت خرگوش ها و سطح بیهوشی از طریق سنجش میزان هموگلوبین اشباع با اکسیژن (SPO2) در کلیه زمان ها اختلاف معنی داری وجود نداشت و کلیه خرگوش ها در سلامت و سطح بیهوشی مناسب جراحی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حیوانی نشان دهنده تاثیر پیشگیرانه بر درد احشایی از طریق تاثیر آمانتادین به عنوان ادجوانت با ملوکسیکام می باشدکه عملکرد بهتری درمقایسه با ملوکسیکام به تنهایی نشان میدهد.بنابراین استفاده ی آمانتادین خوراکی روزانه و چندروز قبل از عمل برداشت رحم و تخمدان باعث تقویت ضددردی ملوکسیکام در حین عمل میشود.

    کلیدواژگان: آمانتادین، ملوکسیکام، بی دردی، درد احشایی، برداشت رحم و تخمدان
  • هانیه ناصری نیا، هادی اسمخانی اکبری نژاد صفحات 85-97
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر نشانگان افت روحیه و فاجعه‌پنداری درد مردان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 30 نفر با داشتن ملاک‌های ورود به‌مطالعه با روش نموه‌گیری هدفمند و از میان کلیه مردان مبتلا به ام اس شهر تبریز در سال 1399 که عضو انجمن ام اس این شهر بودند انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش درمان متمرکز بر شفقت را در 8 جلسه 5/1 ساعته (2 ماه، هفته‌ای یک جلسه) دریافت کردند، ولی گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. هر دو گروه، پیش، پس و 4 ماه پس از مداخله به‌پرسشنامه‌های 24 سوالی نشانگان افت روحیه و 13 سوالی فاجعه‌پنداری درد پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل یافته‌ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه‌گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته‌ها: 

    در پیش‌آزمون، میانگین و انحراف معیار گروه آزمایش برای نشانگان افت روحیه 29/6±67/46 و برای فاجعه‌پنداری درد 74/4±73/39، و در گروه کنترل برای نشانگان افت روحیه 27/5±13/47 و برای فاجعه‌پنداری درد 02/5±67/38 بود (05/0<p). درمان متمرکز بر شفقت (نشانگان افت روحیه 58/5±00/38 و فاجعه‌پنداری درد 92/4±60/31) در مقایسه با گروه کنترل (نشانگان افت روحیه 26/5±60/47 و فاجعه‌پنداری درد 85/4±53/38) نشانگان افت روحیه و فاجعه‌پنداری درد مردان مبتلا به ام اس را در پس آزمون کاهش داده است (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر درمان متمرکز بر شفقت بر نشانگان افت روحیه 53/5±20/38 و فاجعه‌پنداری درد 96/4±87/31 ماندگار بود (001/0>p).

    نتیجه‌گیری: 

    براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که درمان متمرکز بر شفقت موجب کاهش نشانگان افت روحیه و فاجعه‌پنداری درد مردان مبتلا به ام اس شده است.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، نشانگان افت روحیه، فاجعه پنداری درد، مولتیپل اسکلروزیس
  • مینا بانان، هلن خلیلی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 98-114
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت تجربه درد و بهزیستی روان شناختی بیماران آسیب طناب نخاعی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را بیماران آسیب طناب نخاعی مراجعه کننده به مراکز مشاوره بهزیستی شهر تبریز در سال 1400 تشکیل دادند. 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند. گروه کنترل درمانی را دریافت نکرد. ابزارهای اندازه گیری، پرسشنامه های دیداری سنجش درد و بهزیستی روان شناختی ریف بودند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام گرفت.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای شدت تجربه درد (08/1±50/8) و برای بهزیستی روان شناختی (83/6±10/46)، در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای شدت تجربه درد (16/1±70/8) و برای بهزیستی روان شناختی (31/6±50/45)، و در گروه کنترل برای شدت تجربه درد (96/0±40/8) و برای بهزیستی روان شناختی (68/6±50/44) بود. هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، شدت تجربه درد و بهزیستی روان شناختی بیماران را در پس آزمون به ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر شدت تجربه درد و بهزیستی روان شناختی ماندگار بود (001/0>p). تاثیر این دو درمان بر شدت تجربه درد و بهزیستی روان شناختی در مراحل پس آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب افزایش پذیرش بیماری در بیماران آسیب طناب نخاعی شدند، از این‏رو می‏توانند راهبرد درمانی مفیدی برای ارتقای وضعیت روانی این بیماران تلقی شوند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت تجربه درد، بهزیستی روان شناختی، آسیب طناب نخاعی
  • نسرین کاشفی مهر، نرگس شمع سوزان، هادی اسمخانی اکبری نژاد صفحات 115-131
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر فاجعه‌پنداری درد و تاب‌آوری بیماران آسیب طناب نخاعی بود.

    مواد و روش‌ها:

     روش پژوهش، نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را بیماران آسیب طناب نخاعی مراجعه‌کننده به‌مراکز مشاوره بهزیستی شهر تبریز در سال 1400 تشکیل دادند. 45 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب، و به‌صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند. گروه کنترل درمانی را دریافت نکرد. ابزارهای اندازه‌گیری، پرسشنامه‌های فاجعه‌پنداری درد سالیوان و همکاران و تاب‌آوری کانر و دیویدسون بودند. تجزیه و تحلیل یافته‌ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام گرفت.

    یافته‌ها: 

    در پیش‌آزمون، میانگین و انحراف معیار شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی برای فاجعه‌پنداری درد (63/4±33/38) و برای تاب‌آوری (69/4±80/42)، در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای فاجعه‌پنداری درد (71/4±53/37) و برای تاب‌آوری (57/4±20/42)، و در گروه کنترل برای فاجعه‌پنداری درد (83/4±93/37) و برای تاب‌آوری (60/4±73/43) بود. هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، فاجعه‌پنداری درد و تاب‌آوری بیماران را در پس آزمون به‌ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر فاجعه‌پنداری درد و تاب‌آوری ماندگار بود (001/0>p). تاثیر این دو درمان بر فاجعه‌پنداری درد و تاب‌آوری در مراحل پس‌آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p). 

    نتیجه‌گیری:

     شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب افزایش پذیرش بیماری در بیماران آسیب طناب نخاعی شدند، از این‏رو می‏توانند راهبرد درمانی مفیدی برای ارتقای وضعیت روانی این بیماران تلقی شوند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فاجعه پنداری درد، تاب آوری، آسیب طناب نخاعی
  • مهدی ایزدی زمان آبادی، کامران توکل، احمد سبحانی، آتنا خیام باشی * صفحات 132-151
    مقدمه

    با توجه به نقش انسولین در کنترل قند خون و کاربرد وسیع آن،تنظیم دقیق میزان انسولینی که بایستی به بیمار برسد تا مریض در معرض عوارض ناشی از عدم تنظیم قند خون قرار نگیرد، بسیار ضروری می باشد.تحقیقات نشان داده که انتخاب نوع محلول وظروف سرمی به کاررفته درمیزان دستیابی بیماربه انسولین موثراست. هدف ما مقایسه میزان چسبندگی انسولین به جدارظروف شیشه ای و پلاستیکی میباشد.

    روش ها

    ابتدا 3 ظرف شیشه ای و پلاستیکی یک لیتری حاوی دکستروز5% تهیه ومیزان300mu انسولین رگولار به آنها اضافه شد.به ظروف شماره 2و3شیشه‌ای و پلاستیکی2cc آلبومین و پلاسما اضافه شد.در زمان 0 از انتهای ست وظرف نمونه برداری و سپس جریان 10cc/minبرقرارودر زمان های 30-60 مجددا نمونه برداری تکرارشد.غلظت انسولین در نمونه ها باکیت های انسولین بررسی و داده ها توسط آزمونهای مختلف تحلیل شد.

    یافته ها

    در زمان 0در ظروف شیشه ای به میزان50% ودرظروف پلاستیکی75% چسبندگی ایجادشده است (P<0/05). در زمان0تا 30میزان انسولین ظروف شیشه ای و پلاستیکی اختلاف معناداری ندارد (P>0/05). میانگین انسولین در طی 60 دقیقه، در ظروف شیشه ای به طور معناداری کاهش (P<0/05) ولی در ظروف پلاستیکی افزایش می یابد (P>0/05). به طور کلی در طی یک ساعت روند تغییرات میانگین انسولین در دو ظرف معناداربود (P<0/05).

    بحث :

     بیشترین میزان چسبندگی جداری در زمان0اتفاق می افتد که این چسبندگی در ظروف پلاستیکی نسبت به شیشه ای به صورت معناداری بیشتراست.پس از گذشت یکساعت روندکاهشی درمیزان انسولین ظروف شیشه ای به صورت معنادار رخ می دهد در حالیکه در ظروف پلاستیکی میزان انسولین کمی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: انسولین، ظرف سرم، آلبومین، پلاسما
|
  • Mobina Khabiri*, Amir Letafatkar, Fereshteh Eftekhary Pages 1-10
    Background and purpose

    Chronic neck pain is one of the most common musculoskeletal disorders. Many studies have reported the effect of exercise on pain, but given the increase in neck arch, hyperkyphosis, and scapular function that are associated with pain-related postural changes, it seems that the study of pain changes with forward head posture, hyper-kyphosis, and The purpose of the present study was to review the study of the effect of exercise therapy on pain and head angle and hyperkyphosis and scapular function in people with chronic neck pain.

    Materials and Methods

    Search with related keywords was done in all years and in PEDRO, PubMed, Google Scholar, Noormags, Magiran, Trip Database databases. Studies investigating the effect of various types of exercise interventions on pain and Forward head angle, hyperkyphosis and scapular function in people with chronic neck pain were included in the study. The PEDro scale was used to evaluate the quality of selected articles.

    Results

    97 studies were reviewed, of which five studies with inclusion criteria (score higher than 5 on the Pedro scale) were selected for review. There were many differences in the methodology, the main index being evaluated, the number of samples, the method of implementation, the method of evaluating the variables, etc. in the studies. In people with chronic neck pain, exercise reduced pain, forward angle and correction of neck deformity. And studies that showed a reduction in the forward angle and correction of anomalies after exercise had a greater reduction in neck pain.

    Conclusion

    It seems that exercise can reduce the pain associated with abnormalities in people with chronic neck pain.

    Keywords: Chronic neck pain, forward head, hyper kyphosis, Scapular function, Exercise therapy, Pain
  • Leila Jahandideh*, Amir Letafatkar, Reza Khanzadeh, Farzad Omidi Kashani Pages 11-29
    Introduction

    Gluteal to tensor index indicates the electrical activition ratio of gluteal to tensor fasciae latae muscles, that the normalized electrical activity is used. The role of hip muscles in improving function and preventing injury is also considerable in the rehabilitation process of injury in patients with nonspecific chronic low back pain. This study aimed to compare the effect of corrective exercises with gluteal to tensor activation index above and below that 50 on pain, range of motion and two-dimensional kinematics of walking in women with chronic nonspecific low back pain.

    Methods

    Forty-five women with nonspecific chronic low back pain age ranged from 30 to 45 years selected and were randomly divided into one of three groups of (control, n=15 and two experimental groups (corrective exercises with gluteal index to upper n= 15 and lower tensor n=15)). Exercise interventions were performed for eight weeks under the supervision of the researcher. In this study, which was a pre-test and post-test, visual analog scale, Roland Morris questionnaire, Goniometro video camera was used.

    Result

    The results showed that both training interventions (correction exercises with gluteal index to tensor above and below 50) reduced pain, improved range of motion and kinematics of walking, but the group of gluteal index exercises to tensor above 50 effectiveness has greater improvement of the mentioned variables.

    Discussion

    Findings indicate the superior effectiveness of gluteal to tensor index above 50 intervention group in reduction of pain, improvement of range of motion and kinematics of gait in relation to the other experimental group, therefore using this intervention as a complementary therapy along with other effective training interventions for patients with chronic nonspecific low back pain was recommended.

    Keywords: low back pain, muscle activation, two-dimensional kinematics
  • Hamidreza Naserpour*, Mehdi Khaleghi Tazji, Amir Letafatkar, Abbey Thomas Pages 30-45
    Aims and background

    This study aimed to investigate the comparison of isokinetic parameters of hip and knee joint muscles in professional soccer players with athletic groin pain (AGP) and healthy ones.

    Material and Methods

    32 soccer players (control group (n=16) and AGP group (n=16)) who take part in the first and second division league participated in this study. The isokinetic dynamometer with a speed of 90 degrees per second was used to evaluate the selected isokinetic parameters.

    Results

    The independent sample T-test showed that the mean power and rate of torque development in concentric contraction except in knee flexors muscles was significantly higher in the control group. The relative peak of torque in the adductor muscles group in concentric contraction and the hip and knee flexor-extensor groups in concentric and eccentric contraction was also significantly higher in the control group than the AGP ones. In the control group, the hip extensor muscle torque in concentric contraction occurred significantly at a higher flexion range of motion. The acceleration time of the knee extensor muscle group in concentric and eccentric contraction and the adductor group in concentric contraction was significantly shorter than the APG group.

    Conclusion

    The present study's findings showed that athletic groin pain could affect the isokinetic profile of the hip and knee joint muscles, which were more pronounced in concentric contraction. It is suggested that coaches pay special attention to concentric contractions in the final stages of an athlete's back to the sport.

    Keywords: Athletic Groin Pain, Isokinetic, Muscle Strength, Knee, Soccer
  • Afshin Oroji, Amirali Jafarnezhadgero*, Amir Letafatkar Pages 46-58
    Aims and Background

    Low back pain is one of the most common musculoskeletal disorders in athletics. The aim of this study was to determine the effect of Movement-Pattern Training on the range of motion of the knee joint in the frontal level in athletes with nonspecific chronic low back pain during sing-leg landing.

    Materials and Methods

    This clinical trial was carried out in University of Mohaghegh Ardabili at 2018. Firstly, 30 males with non-specific chronic low back pain were selected with available sampling and then they randomly divided into control (15 subjects) and experimental (15 subjects) groups. Tests were done in the form of pre and post-tests. Movement pattern exercises were performed on experimental group over a 6-week period. Ethically, the training protocol was done on waiting control group after post-test. Post hok Co-variance was used for statistical analysis of data.

    Results

    The results showed that movement pattern training reduces the range of motion of the knee joint in the frontal level of patients with non-specific chronic low back pain (P=0.000, d=3.94 high effect size).

    Conclusion

    The results of the study showed that the exercises of the movement pattern have caused significant changes in the range of motion of the knee joint at the frontal level. that could be beneficial for future researches in order to prevent and treat the low back pain individuals.

    Keywords: Low Back Pain, Range Of Motion, Movement Pattern Training
  • Mona Abbasi, Hayede Saberi*, Afsaneh Taheri Pages 59-74
    Objective

    To present a structural model of pain perception based on childhood trauma, early maladaptive schemas mediated by emotion regulation in people with chronic pain.

    Method

    The research method was descriptive of correlation and structural equations. It was in 1399 that 300 of them (175 females and 125 males) were selected by available sampling method. They responded to the Granfsky and Craig (2006) Emotional Cognitive Regulation Questionnaires, Young's Early maladaptive Schemas (1991), and the Visual Animal Scale. The data were analyzed using structural equation analysis and hierarchical regression analysis. Showed that both positive emotion regulation strategies and negative emotion regulation strategies play a mediating role in the relationship between pain perception and early maladaptive schemas in patients with chronic pain. 

    Conclusion

    The tendency of individuals to use positive or negative leaders of emotional cognitive regulation can be a determining factor in the effect ofchildhood trauma, maladaptive schemas on the perception of chronic pain.

    Keywords: Pain Perception, maladaptive schemas, Emotion Regulation, Chronic Pain, childhood trauma
  • Melika Motahar, Soroush Mohitmafi*, Mohammad Abarkar Pages 75-84
    Background

    When painful stimulations are constantly perceived by the pain sensation system, pain management becomes more difficult and pain will turn from acute to chronic. Therefore, prevention and management of acute pain will ultimately reduce both acute and chronic pain in patients and the development of appropriate analgesia during surgery and subsequent pain control can be important in  healing process. (5,6)  appropriate analgesia during painful stimulations surgery and reducing postoprative pain is one of the constant challenges of anesthesia(7) and every year many researches are conducted on anesthetic compounds with the aim of achieving the best compounds for the most effective effects in different animals.Amantadine is an antiviral medicine, it is used to prevent or treatment of type A influenza infection (1,2,3) and a non-competitive antagonist of NMDA receptor(4), which increases dopamine releae and prevents dopamine reuptake, which also acts as an antiparkinson agent. Because of its NMDA receptor antagonist characteristics, amantadine may  improve analgesia when administered with meloxicam preemptively.This study aimed to evaluate the pre-emptive analgesic effect of amantadine in female rabbits, underwent ovariohysterectomy.

    Methods

    Twenty female rabbits were randomly divided to four groups of five.The first group (KXD) received Ketamine-Xylazine-Diazepam at the time of surgery, without any additional analgesic drug. Second group (M-KXD) received  0.5 mg/kg subcutaneous Meloxicam, one hour before surgery and then Ketamine-Xylazine-Diazepam at the time of surgery. Third group (A-KXD) received 5 mg/kg oral amantadine once in a day, during five days before surgery and Ketamine-Xylazine-Diazepam at the time of surgery. Fourth group (AM-KXD) received 0.5 mg/kg subcutaneous meloxicam, one hour before surgery and 5 mg/kg oral amantadine once in a day, five days before surgery and then Ketamine-Xylazine-Diazepam at the time of surgery.Heart rate, respiration rate and, SpO2 were recorded and intraoperative pain was evaluated in chronographic assign such as skin incision, white line incision, ovarian pedicle ligature and cervix ligature.ResultsThere was significant difference in the heart rate in moments of white line incision and ovarian pedicle ligature between the groups, as first group (KSD) had significantly higher heart rate than the other groups. Third (A-KXD) and forth groups (AM-KXD) had slower heart rate in moment of cervix ligature than first (KXD) and second (M-KXD) groups.Respiration rate was significantly higher in first group (KSD) than other groups in moments of white line incision and ovarian pedicle ligature.There were no significant differences in Spo2 measurement between groups.

    conclusion

    Results of this animal study showed the preemptive visceral analgesic effects of amantadine as an adjuvant to meloxicam administration, compared to meloxicam alone and suggesting the use of multiple daily oral Amantadine before a single dose of Meloxicam prior to ovariohysterectomy operation.

    Keywords: Amantadine, Meloxicam, analgesia, visceral pain, ovariohysterectomy, adjuvant analgesics
  • Haniye Naseriniya, Hadi Smkhani akbarinejhad Pages 85-97
    Aims and background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of compassion-focused therapy on demoralization syndrome & pain catastrophizing in men with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest & follow up control group design. Thirty people with inclusion criteria were selected by purposive sampling method from all men with MS in Tabriz in 1399 who were members of the MS Association of this city, and were randomly divided into two experimental (n=15) and control groups (n=15). The experimental group received compassion-focused therapy in 8 sessions of 1.5 hours (2 months, one session per week), but the control group did not receive any treatment. Members in both groups responded to the 24-items Demoralization Syndrome and 13-items Pain Catastrophizing before, after and 4 months after the intervention. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of the experimental group were 46.67±6.29 for demoralization syndrome and 39.73±4.74 for pain catastrophizing; And the control group were 47.13±5.27 for demoralization syndrome and 38.67±5.02 for pain catastrophizing (P>0.05). Compassion-focused therapy (demoralization syndrome 38.00±5.58 & pain catastrophizing 31.60±4.92) compared to the control group (demoralization syndrome 47.60±5.26 & pain catastrophizing 38.53±4.85) reduced demoralization syndrome and pain catastrophizing of men with multiple sclerosis after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of compassion-focused therapy on demoralization syndrome 38.20±5.53 and pain catastrophizing 31.87±4.96 was lasting (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that compassion-focused therapy has reduced demoralization syndrome and pain catastrophizing in men with multiple sclerosis.

    Keywords: Compassion-focused Therapy, Demoralization Syndrome, Pain Catastrophizing, Multiple Sclerosis
  • Mina Banan, Helen Khalili, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 98-114
    Aims and background

    The aim of the present study was to compare the efficacy of MBCT with ACT on intensity of pain experience & psychological well-being of patients with spinal cord injury.

    Material and Methods

    The method of this study was semi-experimental with pre-test, post-test and follow up with the control group. The population of the study consisted of patients with spinal cord injury who referred to welfare counseling centers in Tabriz in year 2021. In total, 30 people, They were selected by using simple random sampling and randomly divided into three groups. The experimental groups received their group-specific treatment in 8 sessions 1.5 hours. Measuring instruments were visual measurement of pain and Reef's psychological well-being questionnaire. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance & Bonferroni post hoc test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of MBCT for intensity of pain experience was (8/50±1/08) & for psychological well-being was (46/10±6/83); in ACT for for intensity of pain experience was (8/70±1/16) & for psychological well-being was (45/50±6/31); and in the control group for intensity of pain experience was (8/40±0/96) & for psychological well-being was (44/50±6/68). Both treatments compared to the control group, reduced intensity of pain experience and increased psychological well-being of patients after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on intensity of pain experience and psychological well-being was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on intensity of pain experience and psychological well-being at posttest and follow-up was not different (p>0.05).

    Conclusion

    MBCT and ACT increased the acceptance of the disease in patients with spinal cord injury; thus, they can be considered useful treatment strategies to improve the mental status of this patients.

    Keywords: Mindfulness, Acceptance, Commitment Therapy, Intensity of Pain Experience, Psychological Well-being, Spinal Cord Injury
  • Nasrin Kashefimehr, Narges Shamesozan, Hadi Smkhani akbarinejhad Pages 115-131

    Aims and

    background

    The aim of the present study was to compare the efficacy of MBCT with ACT on intensity of pain catastrophizing & resilience of patients with spinal cord injury.

    Material and Methods

    The method of this study was semi-experimental with pre-test, post-test and follow up with the control group. The population of the study consisted of patients with spinal cord injury who referred to welfare counseling centers in Tabriz in year 2021. In total, 45 people, They were selected by using simple random sampling and randomly divided into three groups. The experimental groups received their group-specific treatment in 8 sessions 1.5 hours. Measuring instruments were pain catastrophizing of sullivan et al and conner and davidson resilience questionnaires. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance & Bonferroni post hoc test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of MBCT for pain catastrophizing was (38/33±4/63) & for resilience was (42/80±4/69); in ACT for for pain catastrophizing was (37/53±4/71) & for resilience was (42/20±4/57); and in the control group for pain catastrophizing was (37/93±4/83) & for resilience was (43/73±4/60). Both treatments compared to the control group, reduced pain catastrophizing and increased resilience of patients after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on pain catastrophizing and resilience was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on pain catastrophizing and resilience at posttest and follow-up was not different (p>0.05).

    Conclusion

    MBCT and ACT increased the acceptance of the disease in patients with spinal cord injury; thus, they can be considered useful treatment strategies to improve the mental status of this patients.

    Keywords: Mindfulness, Acceptance &, Commitment Therapy, Pain Catastrophizing, Resilience, Spinal Cord Injury
  • Mehdi Izadi zaman abadi, Kamran Tavakkol, Ahmad Sobhani, Atena Khayam bashi * Pages 132-151
    Introduction

    Due to the role of insulin in the control of blood sugar and its widespread use,it is very important to fine-tune the amount of insulin that should reach the patient so that the patient is not exposed to the complications of non-regulation of blood sugar. Research has shown that the choice of solution and serum containers is effective in the patient's access to insulin.Our goal is to compare the degree of insulin adhesion to the walls of glass and plastic containers.

    Methods

    First,3 one-lit glass and plastic containers containing5%dextrose were prepared and300 mu of regular insulin was added to them.2cc albumin and plasma were added to glass and plastic containers No2-3.At time0,sampling was done from the end of the set,then the10cc/min flow was maintained and the sampling was repeated at 30-60min.Insulin concentration in the samples was assessed by insulin test kits and the data were analyzed by various tests.

    Results

    At time 0,50% adhesion was observed in glass containers and75% in plastic containers (P<0.05).At 0-30,there was no significant difference in insulin levels between glass and plastic containers(P>0.05).Mean insulin decreased significantly(P<0.05)in glass containers during 60 min but increased(P>0.05)in plastic containers.In general, during one hour,the trend of changes in mean insulin in containers was significant(P<0.05).

    Discussion

    The highest amount of wall adhesion occurs at time0,which is significantly higher in plastic containers than glass.after one hour,a decrease in insulin content occurs significantly in glass containers,while in plastic containers,the amount of insulin increases slightly.

    Keywords: Insulin, Serum Container, Albumin, Plasma