فهرست مطالب

مطالعات بیداری اسلامی - پیاپی 23 (بهار 1401)

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 23 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا بهروزی لک، رضا کفیلی* صفحات 7-27
    انقلاب اسلامی ایران برمبنای مهدویت تحقق یافته و امامین انقلاب به سبب ارایه برنامه های راهبردی در صدد ایجاد جامعه ای منتظر برای ظهور حضرت بوده اند. یکی از مهم ترین رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در عصر حاضر، بیانیه گام دوم انقلاب است که هدف اصلی آن را نزدیک شدن انقلاب به آرمان بزرگش یعنی آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنافداه) عنوان می کنند. پژوهش حاضر به این مسیله پاسخ می دهد: آموزه عدالت مهدوی، چه جایگاهی در تحقق اهداف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران دارد؟ (مسیله) برای بررسی این مسیله از ترکیب روش تحلیل محتوا در پژوهش کیفی و روش آینده پژوهی پس نگر استفاده شده است. (روش) برای پاسخ به مسیله مذکور در مرحله اول نقش آموزه های مهدوی در تحقق چله نخست انقلاب اسلامی و در مرحله دوم چگونگی ایجاد آمادگی برای طلوع خورشید ولایت(عج) بر اساس بیانیه گام دوم تبیین شده است. در مرحله سوم با در نظر گرفتن وضعیت آموزه عدالت مهدوی در جامعه فعلی و تصور آن در جامعه موعود (بر طبق احادیث و روایات واردشده)، نحوه نزدیک شدن جامعه فعلی به آن جامعه از طریق تبیین نقش الگویی آموزه عدالت مهدوی در خودسازی، جامعه سازی و تمدن سازی بیان شده است.(یافته ها) بنابراین با تلاش در عصر غیبت بر مبنای بیانیه گام دوم و تاکید بر آموزه عدالت مهدوی، میتوان هدف اصلی آن بیانیه را محقق کرد. (نتیجه)
    کلیدواژگان: مهدویت، آموزه مهدوی، عدالت، انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم
  • حسن محمدمیرزائی* صفحات 29-54
    انقلاب اسلامی ایران را می توان در ردیف انقلاب های بزرگ تاریخ دانست که باعث ایجاد تحولات مهمی در دنیای معاصر شده است. انقلابی که از زمان پیدایش به مثابه گفتمان غیر (دیگری) تمدن غربی، همواره در نزاع با این گفتمان بوده است. لذا سوال اصلی که مطرح می گردد این است که با توجه به تقابل جدی این دو نگاه، انقلاب اسلامی چه تاثیری بر افول هژمونی آمریکا داشته است؟ (مسیله)؛ بر همین اساس در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش کیفی و مطالعه اسنادی، داده ها و مطالب مرتبط با این مسیله مطالعه و مورد بررسی قرار گیرد (روش)؛ نتایج بررسی ها حاکی از این است که انقلاب اسلامی از یک سو در سطح گفتمانی، اندیشه لیبرالیسم غربی را به صورت جدی به چالش کشیده است و از سوی دیگر با اقداماتی مانند کناره گیری از اتحاد راهبردی با آمریکا، تسخیر سفارت این کشور در ایران، ایجاد روحیه بیدارگری اسلامی در منطقه غرب آسیا، تضعیف جایگاه و قدرت رژیم صهیونیستی، حمایت از جنبش های ضد استکباری و به چالش کشیدن قدرت نظامی آمریکا، تاثیر بسزایی در گسترش حرکت های آزادی خواهانه - به طور خاص بیداری اسلامی- و در نتیجه افول هژمونی آمریکا داشته است (نتایج).
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تمدن غرب، هژمونی، افول آمریکا، بیداری اسلامی
  • محسن نصر اصفهانی* صفحات 55-75
    بیداری اسلامی یکی از مهم ترین رویدادهایی است که به ویژه در دهه اخیر در منطقه خاورمیانه عربی بسیاری از کشورهای منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است به نحوی که کشورهای مسلمان که عمدتا تحت حاکمیت نظام های استبدادی و پادشاهی اداره می شدند با خیزش های مردمی با هویت و نشانگان فرهنگ و ایدیولوژی اسلامی روبه رو شدند. در این میان کشور یمن به دلایل تاریخی و فرهنگی در بین کشورهای جهان اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و با حرکت بیداری اسلامی در منطقه این کشور نیز دستخوش ناآرامی گردید. انقلاب اسلامی ایران به عنوان بزرگ ترین رویداد قرن بیستم کشورهای اسلامی در منطقه را به شدت تحت تاثیر خود قرار داد. این تاثیرگذاری در عواملی مختلفی ریشه دارد که بخش قابل توجهی از آن به عوامل معنایی و هویتی باز می گردد. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش حاضر این می باشد که عوامل معنایی و هویتی انقلاب اسلامی چه نقشی در هویت خواهی شیعیان یمن داشته است؟ (مسیله). روش تحقیق در این پژوهش توصیفی -تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و اینترنتی می باشد (روش). در حالیکه بسیاری از تحلیل ها به عوامل سیاسی، امنیتی، ژیوپلیتیک در بحران یمن اشاره دارد به نظر می رسد که هویت خواهی شیعیان یمن ریشه در ساختار معنایی و نقش محتوایی انقلاب اسلامی که شامل عواملی چون احیاگری اسلامی، عدالت طلبی، مبارزه با استبداد و استعمار، بازتولید فرهنگ مقاومت و مقابله با نفوذ بیگانگان دارد (یافته ها).
    کلیدواژگان: عوامل معنایی، مقاومت، هویت، انقلاب اسلامی، یمن، جنبش الحوثی
  • محسن جمشیدی*، شهرام فتاحی، میر ابراهیم صدیق صفحات 77-99

    سیاست خارجی ایران در محور تحت نفوذ بعد از بحران در دو کشور عراق و سوریه، بیشتر دارای ماهیتی تدافعی- امنیتی و عمل گرایانه بوده است. اما واکنش های به وجود امده در دو کشور فوق ذکر از طرف دیگر قدرتهای ذی نفوذ این سیاست را به چالش طلبیده است.لذا اتخاذ استراتژی طرح شده برای حل این تناقض ،مسیله طرح شده در این پژوهش می باشد(مسیله). نگارنده برای اثبات فرضیه ی خود از روش کیفی- تفسیری با رویکرد توصیفی - تحلیلی بهره جسته است (روش). بنظر می رسد ایران برای پیشگیری از تغییرات ناخواسته در سیستم موازنه منطقه ای که ممکن است جایگاه فعلی ایران را به مخاطره اندازد و با تاکید بر حفظ منافع ملی، سعی نموده بسیار فعال تر از گذشته در منطقه ی بحران حاضر شده و با بهره گیری از سیاست خارجی تدافعی - امنیتی و در عین حال فعال ، تلاش نموده تا جایگاه منطقه ای خود را حفظ و تثبیت و در مقاطعی تقویت نماید (فرضیه) . رویکرد سیاست خارجی ایران نسبت به هر دو بحران فوق ذکر با تاکید بر بیداری اسلامی در این دو کشور ، کاملاواقع بینانه، عمل گرایانه ، امنیتی و مبتنی بر منافع ملی بوده است (یافته ها) .

    کلیدواژگان: جهان اسلام، محور تحت نفوذ، رئالیسم تدافعی، منافع ملی، سیاست خارجی ایران
  • محمدجواد نجفی*، بهزاد قاسمی صفحات 101-123

    شناخت و بررسی زمینه ‏های تاریخی بیداری مردم یمن و ارایه مصادیق مقاومت ملت یمن علاوه بر اینکه از نظر پژوهشی بدیع و نو است، در اینجا به صورت مسیله اصلی مقاله مورد توجه قرار گرفته است.(مسیله) هدف پژوهش شناسایی مصادیق تاریخی بیداری و مقاومت ملت یمن در طول تاریخ سیاسی- اجتماعی است. در این راستا سوال پژوهش به این صورت طرح شده؛ که مصادیق تاریخی بیداری و مقاومت یمن چه تاثیری بر تحولات کنونی یمن داشته است؟(سوال) روش تحقیق از جهت هدف بنیادی و از نوع کیفی و با روش توصیفی- تحلیل تاریخی انجام شده است. (روش) شیوه جمع آوری، فیش برداری از منابع کتابخانه‏ای است. (ابزار جمع آوری داده ها) یافته‏های مقاله حاکی از آن است که ملت یمن در حیات سیاسی خود تجربه مقاومت و بیداری را از صدر اسلام تاکنون داشته است. در این مقاله مصادیق تاریخی بیداری و مقاومت ملت یمن را بررسی کردیم. به صورت مختصر شامل: در صدر اسلام با پیشتازی در پذیرش اسلام، مشارکت در دفع فتنه علیه پیامبر، اعلام مخالفت با سقیفه بنی ساعده، حضور در گستره جغرافیایی جهان اسلام، قرابت شیعیان زیدیه با تشیع دوازده امامی، دفاع از امام حسن و امام حسین، عدم پذیرش خلافت عباسی، قیام یحیی بن حسین و تشکیل دولت زیدی، قیام علیه صلیحیان اسماعیلی، درعصر حاضر قیام علیه علی عبدالله صالح اهم آن‏ها است(یافته ‏ها).

    کلیدواژگان: تاریخ یمن، ملت، بیداری، تشیع، هویت اسلامی. مقاومت
  • سمیه حمیدی*، سید ابراهیم سرپرست سادات، احسان مزدخواه صفحات 125-147

    شروع حرکت های بیداری اسلامی با تاکید بر پارادایم واکنشی باعث بروز بحران های سیستمی در نظم سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در خاورمیانه گردید. اساسا یکی از کشور هایی که به واسطه ی تحولات اخیر در شمال آفریقا و خاورمیانه منبعث از بیداری اسلامی دچار تغییرات و ظهور بحران گردید سوریه می باشد. در این کشور به-دلیل وجود یکسری از چالش ها و مطالبات انباشته شده که در غالب محرومیت نسبی تجلی می کند وارد بریک معضله امنیتی فراگیر شد که سیستم تصمیم گیری این کشور را با بحران روبه رو ساخت. حال، این سوال مطرح است که در بازخوانی پدیده بیداری اسلامی در یک روایت واکنشی با محوریت مسیله محرومیت نسبی این مسیله چگونه به عنوان یک کاتالیزور در ظهور گروه های بنیاد گرا مانند جبهه النصره موثر بود؟(مسیله). با روش توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از تیوری محرومیت نسبی به عنوان زیر مجموعه پارادایم های واکنشی(روش)، این فرضیه به بحث گذارده شده که ناتوانی سیستم حکمران به عنوان متغییر تصمیم گیر در سوریه به دلیل ناتوانی در پاسخ گویی به مطالبات اجتماعی باعث بستر سازی گروه های بنیاد گرا با مشی خشونت طلبی شد(فرضیه). سرانجام، با ظهور جبهه النصره ساخت سیاسی - اجتماعی سوریه وارد یک بحران امنیتی فراگیر شد که اساسا منجر به امنیت زدایی گردید و نظم مسلط این کشور را با چالش روبه رو ساخت(یافته).

    کلیدواژگان: پارادایم واکنشی، بحران سوریه، جبهه النصره، محرومیت نسبی، بیداری اسلامی
  • محمود بابائی*، پریسا شاه محمدی صفحات 149-173
    عربستان سعودی به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه خاورمیانه در طول دهه های گذشته در چهارچوب یک کشور محافظه کار عمل کرده و عمدتا به عنوان کنشگری که طرفدار وضع موجود و مخالف تغییر هست، شناخته شده است. اما در طول دوره بیداری اسلامی و به خصوص از سال 2011 در وقایع بحران سوریه، رفتارهای عربستان در عرصه منطقه ای نشانگر عبور این کشور از رویکرد محافظه کاری و متمایل شدن به سمت و سوی رویکرد تهاجمی در سیاست خارجی است. بر این اساس، سوال اصلی این است که: رویکرد ساسیت خارجی عربستان در حمایت از گروه های تکفیری -جهادی چگونه است؟(مسیله) برای پاسخ به سوال مذکور، بااستفاده از روش توصیفی -تحلیلی و جمع آوری داده ها با بهره گیری از مقالات، اسناد و منابع کتابخانه ای موجود (روش) این نتیجه حاصل شده است که راهبردهای عربستان در قبال گروه های تکفیری -جهادی در منطقه و بالاخص در سوریه، طیف های متنوعی از حمایت مستقیم، اجماع سازی در سطح سازمان های منطقه ای همسو و ایتلاف سازی با برخی کشورهای منطقه را در بر می گیرد که در نهایت می توان اذعان کرد که این نوع رویکردهای تهاجمی و الگو برداری از گروه های تکفیری-جهادی در آینده ای نزدیک برای حاکمیت و گفتمان وهابیت عربستان نیز دردسرساز خواهد شد(یافته ها).
    کلیدواژگان: رویکرد تهاجمی، سیاست خارجی، عربستان سعودی، گروه های تکفیری &ndash، جهادی، سوریه، ایران
|
  • Gholam Reza Behrouzilak, Reza Kafili * Pages 7-27
    The Islamic Revolution of Iran has been realized on the basis of Mahdism and the Imams of the Revolution have sought to create a society waiting for the reappearance of the Imam due to the presentation of strategic plans. One of the most important guidelines of the Supreme Leader of the Revolution in the present age is the statement of the second step of the revolution, the main purpose of which is to bring the revolution closer to its great ideal, which is to prepare for the sunrise of the great province. The present study answers this question: What is the place of the doctrine of Mahdavi justice in achieving the goals of the second step of the Islamic Revolution of Iran? (Problem) To investigate this issue, a combination of content analysis method in qualitative research and retrospective research method has been used. (Method)To answer this question, in the first stage, the role of Mahdavi teachings in the realization of the first stage of the Islamic Revolution and in the second stage, how to prepare for the rising sun of the province (AS) is explained based on the statement of the second step.
    Keywords: Mahdism, Mahdavi doctrine, Justice, Islamic Revolution, Second Step Statement
  • Hassan Mohammadmirzaei * Pages 29-54
    The Islamic Revolution of Iran can be considered as one of the great revolutions in history that has caused important changes in the contemporary world. A revolution that has always been in conflict with this discourse since its inception as a non-(other) discourse of Western civilization. Therefore, the main question that arises is that given the serious confrontation between these two views, what effect has the Islamic Revolution had on the decline of American hegemony? (Question); Accordingly, in this article, using a qualitative method and documentary study, data and materials related to this issue have been studied and examined (method); The results of the study indicate that the Islamic Revolution, on the one hand, has seriously challenged the idea of ​​Western liberalism at the level of discourse, and on the other hand, by taking measures such as withdrawing from the strategic alliance with the United States, capturing its embassy in Iran, creating a spirit of Islamic awakening in the West Asian region, weakening the position and power of the Zionist regime, supporting anti-arrogance movements and challenging US military power, greatly influenced the spread of liberation movements - especially the Islamic Awakening - and in The result has been a decline in American hegemony (results).
    Keywords: Islamic Revolution, Western civilization, Hegemony, Decline of America, Islamic awakening
  • Mohsen Nasresfahani * Pages 55-75
    The Islamic Awakening in the Islamic World is one of the most important events that has affected many countries in the Arab Middle East, especially in the last decade. And faced the symptoms of Islamic culture and ideology. Meanwhile, Yemen has a special place among the countries of the Islamic world for historical and cultural reasons, and it has also experienced unrest with the movements of the Islamic Awakening in the region of this country. On the other hand, the Islamic Revolution of Iran, as the greatest event of the twentieth century in the region and the world, has strongly influenced the Islamic countries in the region in various ways since the beginning of the victory. Accordingly, the main question of the present study is that what role did the semantic and identity factors of the Islamic Revolution play in the identity of the Yemeni Shiites? (Question). The research method in this research is descriptive-analytical and the data collection method is library and internet (method). The identity of Yemeni Shiites seems to be rooted in the semantic structure and content role of the Islamic Revolution, which includes factors such as Islamic revival, justice, struggle against tyranny and colonialism, reproducing the culture of resistance and countering foreign influence, and other influential components of the Iranian Islamic Revolution(findings).
    Keywords: Semantic factors, Resistance, identity, Islamic Revolution, Yemen
  • Mohsen Jamshidi *, Shahram Fattahi, Mer Ebrahim Sedeegh Pages 77-99

    Iran's foreign policy on the axis of influence after the crisis in Iraq and Syria has been more defensive-security and pragmatic in nature. However, the reactions in the two countries mentioned above have been challenged by the influential powers on the other hand. Therefore, adopting a strategy designed to resolve this contradiction is the issue raised in this study (issue). The author has used a qualitative-interpretive method with a descriptive-analytical approach to prove his hypothesis (method). It seems that Iran has tried to be much more active in the crisis zone than before in order to prevent unwanted changes in the regional balance system, which may jeopardize Iran's current position, and by emphasizing the protection of national interests. Defensive-security and at the same time active foreign policy has tried to maintain and stabilize its regional position and strengthen it at times (hypothesis). Iran's foreign policy approach to both crises, emphasizing the Islamic awakening in these two countries, is completely realistic, pragmatic, security and based on national interests, in order to prevent the penetration of the crises of these two countries to Iran and To maintain and expand its national-political interests in the crisis zone (findings).

    Keywords: the Islamic world, the axis under influence, Defensive realism, National Interests, Iran', s foreign policy
  • Mohammadjavad Najafi *, Behzad Ghasemi Pages 101-123

    Recognizing and examining the historical contexts of the Yemeni people's awakening and presenting examples of the Yemeni nation's resistance, in addition to being innovative and new in terms of research, has been considered as the main issue of the article here. The resistance of the Yemeni nation has been socio-political throughout history. In this regard, the research question is designed as follows; What effect have the historical examples of the Yemeni Awakening and Resistance had on the current developments in Yemen? (Method) The method of collection is to take notes from library resources. (Data collection tool) The findings of the article indicate that the Yemeni nation has experienced resistance and awakening in its political life since the beginning of Islam. In this article, we examined the historical examples of the awakening and resistance of the Yemeni people. In short, in the beginning of Islam, by leading the way in accepting Islam, participating in repelling sedition against the Prophet, declaring opposition to Saqifa Bani Sa'deh, being present in the geographical area of ​​the Islamic world, the closeness of Zaydi Shiites to the Twelver Shiites, defending Imam Hassan and Imam Hussein Attending the Tawabin uprising, not accepting the Abbasid caliphate, the uprising of Yahya bin Hussein and the formation of the Zaidi government in 288 AH, the uprising of the Ismaili righteous(Findings).

    Keywords: History of Yemen, nation, Awakening, Shiism, Islamic identity. Resistance
  • Somaye Hamidi *, Seyed Ebrahim Sarparast Sadat, Ehsan Mozdkhah Pages 125-147

    The beginning of the Islamic Awakening movements with emphasis on the reaction paradigm caused systemic crises in the political, economic, cultural and social order in the Middle East. Basically, one of the countries that has changed and emerged from the crisis due to the recent developments in North Africa and the Middle East due to the Islamic Awakening. In this country, due to a series of accumulated challenges and demands, which is manifested in the form of relative deprivation, it entered into a pervasive security dilemma that left the country's decision-making system in crisis. Now, the question arises that in re-reading the phenomenon of Islamic awakening in a reactionary narrative centered on the issue of relative deprivation, how was this issue effective as a catalyst in the emergence of fundamentalist groups such as Jabhat al-Nusra? (Introduction). Descriptive-analytical method and using the theory of relative deprivation as a subset of reactive paradigms (Method), This hypothesis that the inability of the ruling system as a decision-making variable in Syria due to its inability to respond to social demands has paved the way for fundamentalist groups to pursue a policy of violence. (Hypothesis). Finally, with the rise of the Nusra Front, Syria's socio-political structure entered a pervasive security crisis that essentially led to de-security and challenged the country's dominant order. (Results).

    Keywords: reactionary paradigm, Syrian Crisis, Jabhat al-Nusra, Relative deprivation, Islamic awakening
  • Mahmood Babaie *, Parisa Shahmohamadi Pages 149-173
    Saudi Arabia, as one of the most important countries in the Middle East, has acted as a conservative country over the past decades and has been largely recognized as an activist who is in favor of the status quo and opposed to change. But during the so-called Islamic Awakening, and especially in the events of the Syrian crisis since 2011, Saudi Arabia's regional behavior reflects the country's transition from a conservative approach to an aggressive foreign policy approach. Accordingly, the main question is “What is the Saudi Arabia's foreign policy approach in support of takfiri–jihadist groups?” (Problem) To answer this question, using descriptive-analytical method and data collection using existing articles, documents and library resources (Method), it has been concluded that Saudi Arabia's strategies regarding takfiri-jihadi groups in the region, and especially in Syria, include a wide range of direct support, consensus building at the level of regional organizations, and alliances with some countries in the region. Finally, it can be acknowledged that this kind of aggressive approach and modeling of takfiri-jihadi groups will be troublesome for the sovereignty and Wahhabi discourse of Saudi Arabia in the near future (Findings).
    Keywords: Aggressive Approach, Foreign Policy, Saudi Arabia, Takfiri-jihadi Groups, Syria, Iran