فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا احمدی پور*، مهدی حیدریان، ابراهیم رومینا، جواد اطاعت صفحات 159-173

    تقسیم پهنه سرزمینی و جمعیتی کشور به حوزه های انتخاباتی، نخستین گام به منظور تسهیل برگزاری انتخابات و فراهم آوردن زمینه و بستر تناسب عادلانه بین تعداد نمایندگان و جمعیت کشور است. ترسیم حوزه های انتخابیه، بایستی به گونه ای باشد که ضامن تحقق عدالت و برابری شهروندان بوده و باعث شکل گیری مجلسی دموکراتیک و مردم سالار شود که نماینده اقشار مختلف مردم باشد. پژوهش حاضر به ارزیابی روند تصویب لایحه "اصلاح جدول حوزه های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها در سال 1378" پرداخته است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش کلی، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. یافته های تحقیق گویای آن است که شاخص های جمعیت، انطباق با تقسیمات کشوری وسعت، رقابت مکانی، محرومیت، مرزی بودن و موقعیت اقتصادی و صنعتی مهم ترین شاخص های موثر در افزایش20 کرسی نمایندگی و اصلاح جدول حوزه های انتخابیه بود. عدم تعریف شاخص برای معیارهای حوزه بندی بر مبنای اصل 64 قانون اساسی (انسانی، سیاسی، جغرافیایی و نظایر آنها) و محاسبه نکردن وزن و سهم آنها در حوزه بندی که برخاسته از نبود دایره حوزه بندی در وزارت کشور است، باعث انحراف از عدالت فضایی در افزایش کرسی نمایندگی و تفکیک و الحاق برخی حوزه ها در لایحه دولت شد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، حوزه انتخابیه، شاخص های حوزه بندی، لایحه دولت
  • سعید عزیزی، رسول افضلی* صفحات 174-191

    سازماندهی سیاسی فضا، یک فضای سازمان یافته انسانی براساس ملاحظات سیاسی و یکی از مهمترین عوامل قلمروسازی در مقیاس فروملی تا فراملی جهت سازماندهی برای ایفای نقش های سیاسی، کنترل و اداره موثر سرزمین است به طوری که در همه کشورهای جهان یکی از ارکان توسعه است و اساس هر حکومتی را تشکیل می دهد. تقسیمات سیاسی کشور یکی از ابعاد سازماندهی سیاسی فضا است که حکومت ها از آن استفاده می کنند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات، ماتریس است. هدف از این پژوهش، آسیب شناسی سازماندهی سیاسی فضا در ایران از منظر رهیافت ساختار- کارگزار است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عامل ساختار با مولفه هایی چون: «قانون اساسی، نوع حکومت، امنیت ملی، قوانین تقسیمات کشوری، برنامه های توسعه، قوانین امنیتی، کنترل های اضطراری، اندیشه های استراتژیک، نظارت عالی، گفتمان سیاسی حاکم و الگوی توسعه مرکز- پیرامون» بیشترین اثرگذاری را در سازماندهی سیاسی فضا داشته اند و در بین مولفه های کارگزار، هرچند مولفه روسای جمهوری و نمایندگان مجلس وزن بالایی در سازماندهی سیاسی فضا در ایران دارند، اما سایر مولفه های کارگزار تاثیرگذار نیستند و در مجموع میزان تاثیرگذاری عامل ساختار در سازماندهی سیاسی فضا در ایران بیشتر از عامل کارگزار می باشد.

    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، ساختار، کارگزار، تقسیمات کشوری، ایران
  • محمدتقی قزلسفلی*، مرتضی قورچی، ابوالفضل قاسمی صفحات 192-207

    از سده گذشته تا به امروز ایده ی پیشرفت مادی و سیطره بر طبیعت علیرغم دستاوردهای غیرقابل انکار بر سطوح مختلف زندگی اما مخاطرات و آسیب های زیست محیطی زیادی را دامن گیر زندگی بشر کرده است. بنا به شواهد و پژوهش های انجام شده در خصوص مسایل بدخیم زیست محیطی در ایران کشور ما نیز از آنچه که می توان تله ی مخاطره پیشرفت به هر قیمتی نامید، در امان نیست. در پژوهش حاضر این پرسشواره به بحث گذاشته می شود که تغییر و تخریب در بافت طبیعی و کهن بوم این سرزمین چه آثاری بر سلامت سپهر زندگی به جای می گذارد؟ در پاسخ به این پرسش مطروحه این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که مداخلات و دست کاری در بافت طبیعی زیست بوم و اقلیم می تواند خصلت زیست جهان همواره متکثر و متعادل ایرانی را در معرض فرسایش و بسامدهای بد محتوم قرار دهد. مقاله ی حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد انتقادی به عنوان چارچوب نظری به نگارش درآمده است. بهره گیری از مبانی نظری «اقلیم» در جغرافیای سیاسی و «زیست جهان» در فلسفه ی پدیدارشناسی برای ابزار تحلیل مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، حاکمیت، حاکمیت سرزمینی، حقوق بین الملل
  • شهروز شریعتی*، رحیم سابقی نژاد صفحات 208-223

    بهره مندی شهروندان ساکن در مناطق مرزی از امکانات مناسب دارای پیامدهای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است که موجب ایجاد امنیت پایدار می شود و نبود این شرایط، مرزنشینان و حتی دیگر ساکنان مناطق داخلی کشور را با تهدیدات امنیتی مواجه می کند. یکی از نقاط مرزی مهم شرق ایران، مرز میرجاوه است که پژوهش حاضر با روش مطالعات میدانی (مصاحبه) و اسنادی و اطلاعات حاصل از تحلیل محتوای اظهارات تصمیم گیران و نمایندگان ادوار میرجاوه در مجلس شورای اسلامی، کوشیده است چگونگی سیاستگذاری های امنیت مرزی جمهوری اسلامی ایران را در این منقطه آسیب شناسی کند. مقاله با بهره گیری از آموزه های نظری مکتب امنیتی کپنهاگ می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که سیاست های واپایش (کنترل) مرزی جمهوری اسلامی ایران در نقطه مرزی میرجاوه با کشور پاکستان دچار چه آسیب هایی است و چگونه می تواند موجب امنیت پایدار در مناطق شرقی و به ویژه شهرستان میرجاوه شود. یافته های این مقاله نشان می دهد که سیاستگذاری های واپایش مرزی عمدتا جلوه های سخت افزاری داشته است و سیاستگذاری های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در این نقطه مرزی به گونه ای معنادار پایین تر از میانگین کشوری است و این شیوه سیاستگذاری عدم حل معضلات امنیتی و در مواردی تشدید مشکلات امنیتی منطقه مذکور را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: امنیت، سیاستگذاری مرزی، ایران، پاکستان، میرجاوه، مکتب کپنهاگ
  • ناصر گروسی* صفحات 224-234

    مسیله قلمروخواهی کشورها در فضای سایبر که با هدف تسری حاکمیت سرزمینی از فضای جغرافیای حقیقی به فضای سایبر صورت می گیرد از نظر حقوقی می تواند ابعاد مختلفی را به همراه داشته باشد. چرا که در فضای سایبر طیف متنوعی از بازیگران ملی، غیر ملی، خصوصی، نهادهای عمومی و شهروندان حاضر هستند که هر کدام از آنها منافع خاص خود را در این فضا پیگیری می نمایند و تلاش هر یک برای اعمال حاکمیت در این فضا می تواند موجب واکنش سایر بازیگران شده و از نظر حقوقی باعث پیچیده تر شدن مسیله اداره و حاکمیت فضای سایبر گردد. همین مسیله برای نویسنده این مقاله به یک مسیله پژوهشی شایسته توجه تبدیل گردید و زمینه آن را فراهم نمود تا به یاری ادبیات موجود در دانش حقوق بین الملل به بررسی ابعاد مختلف این موضوع بپردازد. برای دستیابی به این هدف در این پژوهش در گام نخست تلاش خواهد شد که با استفاده از مفهوم حقوق عرفی تجارت بین الملل به ارزیابی مسیله تعامل حقوقی در ماورای مرزهای ملی و حاکمیت سرزمینی کشورها پرداخته شود و در ادامه به این موضوع پرداخته خواهد شد که تلاش برای اعمال حاکمیت در فضای سایبر تحت تاثیر چه عوامل مهمی از سوی کشورهای مختلف در حال پیگیری است. در ادامه با بررسی این عوامل پیامدهای حقوقی قلمروخواهی کشورها در فضای سایبر مورد بررسی قرار خواهد گرفت و به این نکته پرداخته خواهد شد که این قلمروخواهی که باعث گسترش تعارض منافع در فضای سایبر می گردد، در نهایت از منظر حقوق بین الملل چه پیامدهایی را به همراه خواهد داشت؟

    کلیدواژگان: فضای سایبر، حاکمیت، حاکمیت سرزمینی، حقوق بین الملل
  • علی زینالی عظیم* صفحات 235-253

    شهر هوشمند و استفاده از حاکمیت شهری مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات، یک روند روبه رشد گسترده در سراسر جهان است که انتظار می رود برای اداره شهرها و مشکلات شهری پیچیده و متنوعی که حاصل شهرنشینی و شهرگرایی شتابان است کارآمد و موثر باشد. با این حال، به نظر می رسد در ساز و کار اجرا و تحقق معیارها و غایت اهداف آن، بسیاری از مشکلات اساسی من جمله: منابع انسانی، سیاست های توسعه فناوری و مشکلات اقتصادی و فرهنگی به طور قابل توجهی بر موفقیت اجرای آن در فضای جغرافیای سیاسی آن تاثیرگذار باشد. هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر در شکل گیری شهر هوشمند در فضای جغرافیایی شهر تبریز است که با روش های توصیفی و تحلیلی و از طریق پیمایش انجام یافته است. در این مطالعه پایه آماری، حجم نمونه برابر با 384 نفر از ساکنان شهر تبریز است که برای تحلیل اطلاعات و داده ها از معادلات ساختاری در نرم افزارهای Spss و Smart Pls استفاده شده است. یافته های تحقیق مبین این است که در نمونه مورد پژوهش، شاخص های مورد بررسی رابطه ی معنی داری با شهر هوشمند و با سطح اطمینان 95 درصد دارند که در بین مولفه های مورد بررسی در پژوهش حاضر، بیشترین تاثیرگذاری بر شهر هوشمند سه شاخص: شهروند هوشمند (SC)، دولت هوشمند (SG) زندگی هوشمند (SL) به ترتیب با ضرایب استخراج شده بر اساس مدل ساختاری تحقیق 899/0، 825/0 و 799/0 می باشد. شاخص نیکویی برازش بالاتر از 50/0 برابر 78/0 است که نشان دهنده برازش مطلوب تحقیق است. در نتیجه در شکل گیری شهر هوشمند، شاخص های اقتصاد هوشمند، افراد هوشمند، دولت هوشمند، تحرک هوشمند، زندگی هوشمند و محیط هوشمند موثر بوده است که تحقق این عوامل به موفقیت در شهر هوشمند تبریز منجر می شود.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، فضای جغرافیایی، شهر تبریز، معادلات ساختاری
  • محمدرئوف حیدری فر*، اقبال پاهکیده، کتایون ایوانی صفحات 254-271

    انتخابات موثرترین و عملی ترین وسیله برای اعمال افکار و عقاید مردم و تشخیص گزینه ها و ارجحیت های اجتماعی در جوامع مردم سالار است که طی فرآیند آن، رای دهی و مشارکت انتخاب شوندگان و انتخاب کنندگان نقش اساسی دارد. این پژوهش تحلیلی از جغرافیای انتخابات و تکنیک های نوینی است که کاندیداهای مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه اسلام آباد و دالاهو برای موفقیت در انتخابات به کار گرفته اند. روش مورد استفاده در این پژوهش با توجه به ماهیت و اهداف موضوع و همچنین متناسب با آزمون فرضیه ها و گردآوری داده ها، روش توصیفی تحلیلی می باشد . جامعه آماری آن خانوارهای ساکن در حوزه انتخابیه اسلام آباد و دالاهو با جمعیتی بالغ بر 176864 نفر و 51177 خانوار می باشد. یافته ها نشان داد رابطه معنادار بین احساس وضعیت اجتماعی- اقتصادی و به کار بردن تکنیک ها و شگردهای تبلیغاتی کاندیداها وجود دارد؛ به عبارتی هر چه وضعیت اجتماعی- اقتصادی کاندیداها مناسب تر باشد تکنیک ها از لحاظ کمی و کیفی در سطح بالاتری خواهد بود.

    کلیدواژگان: انتخابات، جغرافیای انتخابات، تکنیک های نوین انتخاباتی، مجلس شورای اسلامی
|
  • Zahra Ahmadipour*, Mehdi Heidarian, Ebrahim Roumina, Javad Etaat Pages 159-173

    Division of territorial and demographic area of country into electoral districts is the first step to facilitate elections and provide a suitable background for a fair proportion between the number of lawmakers and the population of the country. Drawing electoral districts must be in such a way that guarantees the justice and equality among citizens and leads to the formation of democratic parliament that represents different groups of the people. The present study has assessed trend of approval of the bill to reform the table of electoral districts of the Islamic Consultative Assembly and the number of lawmakers in 2000. This research is applied in terms of purpose and is descriptive in terms of nature and general method. The findings show that demographic indicators, adaption to administrative divisions, extent, place competition, deprivation, locating in border areas, and finally economical and industrial situation were the most important effective indicators in increasing lawmakers and reforming electoral districts in 20 cases. Lack of definition of indicators for criteria of Article 64 of the Constitution (human, political, geographical and alike) and failure to calculate their weight and share in redistricting due to the lack of a redistricting part in ministry of interior have led to spatial injustice in increasing the number of lawmakers, separating and annexation some electoral districts in government bill.

    Keywords: Spatial Justice, Electoral District, Redistricting Indicators, Government Bill
  • Saeed Azizi, Rasol Afzali* Pages 174-191

    Political organization of space is an organized human space based on political considerations and it is one of the most important factors of territoriality in different scales for political roles, to control and effective management of land and in all countries of the world it is one of the pillars of development. The civil divisions of the country are one of the dimensions of the political organization of the space used by governments. The research method is descriptive-analytic and the method of data collection is matrix. The purpose of this study is the pathology of the political organization of space in Iran from the perspective of the structure- agent approach. The results show that the structural factor with components such as constitution, type of government, national security, laws of division of the country, development programs, security laws, emergency controls, strategic ideas, high oversight, the prevailing political discourse and the central development model have the greatest impacts. Among the components of the Agent, the components of president and members of parliament have a high weight in the political organization of space in Iran but other agent components are not effective and in general, the influence of the structure factor in political organization of space is greater than the agent in Iran.

    Keywords: Political Organization of Space, Structure, Agent, Administrative Divisions, Iran
  • MohammadTaghi Ghezelsofla*, Morteza Ghorchi, Abolfazl Ghasemi Pages 192-207

    During the last century, the idea of material progress and domination of nature, despite its undeniable achievements on various levels of life, has posed several dangers and environmental damages to human life. According to the evidence and research conducted on the destructive environmental issues in Iran, our country is not safe from what can be called the risk of progress trap. In the present study, the research question addresses the effects of changing and destroying the natural and ancient texture of land on the health of life sphere. In response to this question, a hypothesis has been tested indicating that conscious and unconscious interventions and manipulations in the natural context of the ecosystem and climate can expose the ever- diverse and balanced nature of Iran to erosion and inevitable bad frequencies. The present article method is descriptive-analytic and critical approach is used as a theoretical framework. The theoretical foundations of “climate” in political geography and “life-world” in phenomenological philosophy are used as tools for analysis.

    Keywords: Climate, Life-World, Climate Change, Iran, Risks
  • Shahrooz Shariati*, Rahim Sabeghinejad Pages 208-223

    The benefiting of the residents of the border areas from the appropriate facilities will lead to sustainable security and the lack of suitable conditions for the border residents will face the residents of the interior areas of the country with security threats. One of the most important border points in eastern Iran is the Mirjaveh border. The present study tries to evaluate the border security policies of the Islamic Republic of Iran in this area through field and documentary studies. Using the theory of the Copenhagen School, this article tries to answer this question: "what are the problems of border control policies at the Mirjavah border point with Pakistan and how it can lead to lasting security in the eastern regions, especially in the city of Mirjavah?". The findings of this article show that border control policies in Iran have mainly had hardware effects. The findings also show that the economic, social and cultural situation at this border point is lower than the national average, and this policy- making approach does not solve problems and even in some cases exacerbates insecurity in the region.

    Keywords: Security, Border Policy, Iran, Pakistan, Mirjavah, Copenhagen School
  • Naser Garousi* Pages 224-234

    The issue of territorial claims of countries in cyberspace, which is done with the aim of extending territorial sovereignty from real geography to cyberspace, can have different dimensions from a legal point of view. Because a diverse range of national, non-national, private actors, public institutions and citizens are present in cyberspace, each of which pursues its own interests in this space, and the efforts of each to exercise sovereignty in this space can lead to the reaction of other actors and legally complicates the issue of governance and governance of cyberspace. For the author of this article, this issue became a research issue worthy of attention and provided the ground for him to study the various dimensions of this issue with the help of the literature in the knowledge of international law. To achieve this goal in this study, in the first step, an attempt will be made to use the concept of customary international trade law to assess the issue of legal interaction across national borders and territorial sovereignty of countries and then will try to investigate this issue that which factors do affect the exercise of sovereignty in cyberspace by different countries?. In the following, by examining these factors, the legal consequences of countries territorial claims in cyberspace will be examined, and this issue will also be discussed that what consequences will ultimately have the territorial claims which cause the conflict of interests in cyberspace from the perspective of international law?

    Keywords: Cyberspace, Sovereignty, Territorial Sovereignty, International Law
  • Ali Zeynali Azim* Pages 235-253

    Smart city is the use of ICT-based governance and is now a widespread trend around the world. Using smart cities is expected to be more effective in managing complex, diverse urban problems resulting from rapid urbanization. However, in its implementation, many fundamental problems significantly affect the success of the implementation of smart cities, including the lack of adequate human resources, technology policies, etc. have not been effective. The purpose of this study is to identify the factors affecting the formation of smart city in the city of Tabriz. The method of the present research is descriptive- analytic. The sample size is 384 residents of Tabriz. Structural equations with SPSS and Smart PLS software were used to analyze information and data. The findings showed that studied indices have a significant relationship with the smart city at the level of 95% confidence that among the studied components, the most influential one on the smart city is the smart citizen index (SC), smart government (SG), smart life (SL) with extracted coefficients, respectively with 0.899, 0.825 and 0.799, based on the structural model of the research. The goodness of fit index is higher than 0.50 equal to 0.78, which indicates the optimal fit of the research. As a result, 6 indicators including smart economy, smart people, smart government, smart mobility, smart life and smart environment have been effective in the formation of smart city, and the realization of these factors will lead to the success of Tabriz smart city.

    Keywords: Smart City, Geographical Space, Tabriz city, Structural Equations
  • Mohammad Raoof Heidari Far*, Eghbal Pahkideh, Katayoon Ayvani Pages 254-271

    Elections are the most effective and practical tool and means for exercising the thoughts and beliefs of the people and recognizing social options and priorities in democratic societies, during which the voting and participation of the elected candidates and the voters play an essential role. In the Islamic Republic of Iran, a favorable circumstance and profitable condition has been provided for public freedom and a widespread and great political participation of citizens, groups and parties in order to determine the political destiny and fate through elections. Elections are mentioned a fundamental mechanism for gathering and recognizing social choices and preferences, hence its rule and legitimacy is determined by the people. The method which used in this research is a descriptive- analytic according to the nature and aims of the subject and also in accordance with the testing of hypotheses and data collection. The statistical population is the households living in Islamabad and Dalahou districts with a population above 176864 people and 51177 households. The research findings show that there is a significant relationship between the sense of socio-economic status and the use of candidates' advertising techniques; In other words, the more suitable the socio- economic situation of the candidates, the higher the techniques will be in terms of quantity and quality

    Keywords: Elections, Geography of Elections, New Electoral Techniques, Islamic Consultative Assembly