فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 76 (زمستان 1400)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 76 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد مصطفوی فرد*، حمید ایماندار صفحات 7-34
    زمانی که علامه حلی نظریه «حجیت اخبار آحاد» را برگزید، مبنای ارزیابی حدیث را معیارهای سندی و اوصاف راوی قرار داد و بدین سان مشروعیت روایت بر شرایط راوی متمرکز شد؛ اما اینگونه نبود که وی قراین پذیرش روایت (به ویژه شهرت عملی) را کنار بگذارد. وی از قراین پذیرش روایت غفلت نکرد؛ اما پذیرش قراین در بین عالمان بعد از وی روز به روز کمرنگ تر شد، به ویژه در فقاهت محقق اردبیلی و شاگردانش. حلقه فکری محقق اردبیلی نسبت به نظریه «انجبار» رویکردی انتقادی داشت و از سوی دیگر، با اشتراط ایمان در پذیرش روایت راوی، حجیت را در «صحیح» و بلکه «صحیح اعلایی» منحصر کردند. این سختگیری در پذیرش روایات، زمینه تقویت جنبه های عقلی فقاهت حلقه فکری محقق اردبیلی و گسترش تمسک بر عمومات و اطلاقات آیات الاحکام و سنت قطعی و استخراج فتوا بر اساس آنها را فراهم کرد. در چنین فضایی کاملا طبیعی است که با کنارگذاشتن بخش اعظم روایات، برخی نتایج این رویکرد را برنتابند و در برابر این رویکرد قیام کنند و این گونه مکتب «حله» خود زمینه زوال خود و ظهور مکتب «اخباری گری» را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: محقق اردبیلی، صاحب معالم، صاحب مدارک، مکتب حله، اخباری گری، تنویع رباعی، خبر واحد
  • حمیده عراقیان*، اردشیر اسدبیگی، شهربانو دلبری صفحات 35-54
    امام کاظم، هفتمین امام شیعیان، در یکی از سخت ترین ادوار تاریخی می زیستند. سوال این تحقیق آن است که «اقدامات سیاسی امام کاظم در منابع تاریخی تا قرن پنجم چیست؟» این تحقیق با روش «توصیفی، تحلیلی، استنباطی» در تلاش است تا اولا، اقدامات سیاسی این امام را دسته بندی نماید و ثانیا، این اقدامات را به صورت مطالعه تطبیقی در شش کتاب تاریخی شیعه و شش کتاب تاریخی اهل سنت بررسی کند تا به هدف بررسی سیاست های امام کاظم در منابع تاریخی تا پایان قرن پنجم نایل گردد. نتیجه این تحقیق آن است که در منابع تاریخی، اقدامات سیاسی امام کاظم7 در قالب شش دسته قرار می گیرد: اقدامات سیاسی - علمی، اقدامات سیاسی در جهت آشکار کردن چگونگی غصب خلافت، اقدامات سیاسی در تقابل با قتل شیعیان و ظلم و جور، اقدامات سیاسی در مقابله با فرقه های گمراه، اقدامات سیاسی در تقابل با منصور عباسی و هارون الرشید، و اقدامات سیاسی در زمان زندانی شدن امام کاظم7». این اقدامات در برخی منابع تاریخی شیعه و اهل سنت، مشهود است.
    کلیدواژگان: امام کاظم (ع)، اقدامات سیاسی، منابع تاریخی، قرن پنجم، خلفای عباسی، فرقه های گمراه
  • سیاوش امرایی، جهانبخش ثواقب*، سهم الدین خزائی صفحات 55-86
    مطالعات سکه شناسی نشان می دهد که سکه یکی از ابزارهای حاکمیتی برای بازتاب نگرش دولت ها و فرمانروایان در زمینه های سیاسی، مذهبی و اقتصادی در جامعه و در سطح پیرامونی و روابط بین المللی بوده است. شعایر مذهبی نقر شده بر روی مسکوکات، نوع جهان بینی و نگرش هستی شناسانه و اندیشه مذهبی فرمانروایان را بازتاب می داده است. در مسکوکات دوره زندیه (1164-1209ق) به کارگیری مفاهیم و مضامین شیعی بسیار متداول بوده است. بنابراین پرسش قابل طرح این است که نگرش سیاسی- مذهبی فرمانروایان زندیه چه تاثیری بر رویکرد آنان به نقر شعایر شیعی بر روی مسکوکات این دوره داشته است؟ در این پژوهش، هدف بررسی چرایی و چگونگی نقر شعایر شیعی بر مسکوکات دوره زندیه، به روش «توصیفی- تحلیلی» است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در دوره زندیه، به جای محوریت القاب دنیوی فرمانروا بر سکه، نقر شعایر مذهبی در توسل به صفات خداوند و تکریم امامان شیعه‰ و توسل جویی به آنان به ویژه امام زمان(عج) رونق گرفت. همچنین سنت های صفویه، ازجمله مهدویت و نجات بخشی احیاء گردید. این گرایش شیعیانه از سوی زندیان برای مشروعیت بخشی به حاکمیت، از طریق پیوند حکومت خویش به صاحب الزمان و منجی عالم، صورت پذیرفته و سیاست صفویه گرایی آنان نیز با همین دیدگاه قابل تعریف است.
    کلیدواژگان: سکه های زندیه، شعائر شیعی، ائمه، مهدویت، صاحب الزمان(عج)
  • حسن زندیه*، نسرین عباسی صفحات 87-118
    وقف نامه ها از اسناد باارزش و جزو اسناد شرعی به شمار می روند. اسناد موقوفات زنان در دوره قاجار از مهم ترین منابع برای ترسیم اوضاع اجتماعی، فرهنگی و مذهبی هستند. در این دوره، بیشتر اقشار جامعه با گرایش های گوناگون فکری به وقف توجه داشتند. با توجه به رواج وقف، زنان در این امر مشارکت داشتند و این یکی از بسترهای حضور و مشارکت اجتماعی زنان عصر قاجار بود. در این دوران، وقف نامه های زنان و مردان چندان فرقی با یکدیگر نداشت، اما وقف نامه های زنان از لحاظ مصرف و رقبات، گاهی متفاوت از مردان بود و این تفاوت جزیی به شمار می رود. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد تاریخی و استفاده از اسناد ذی ربط به نگارش درآمده و به رغم ضرورتی که این موضوع در تاریخ معاصر ایران دارد، تاکنون تحقیق مستقلی درباره وقف نامه زنان شیعی در دوره قاجار صورت نگرفته است. این مقاله سعی دارد تا به بررسی شکلی و محتوایی وقف نامه های زنان دوره قاجار بپردازد. داده ها از 36 وقف نامه، از «آرشیو ملی ایران»، «مرکز اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوی»، تارنمای دنیای زنان قاجار و منابع کتابخانه ای گردآوری، استنساخ و بازخوانی شده و با رویکرد «توصیفی- تحلیلی» سامان یافته است.
    کلیدواژگان: وقف نامه، زنان، قاجار، وقف نامه زنان، سندشناسی
  • اصغر منتظر القائم*، هدی سلیمی، مصطفی پیرمرادیان صفحات 119-146
    معنویت به عنوان نیاز فطری و مسیله مورد توجه بشر، یکی از کارکردهای شریعت است که به زندگی انسان معنا می بخشد، اما اگر این معنویت از منبع و مستند اصلی اش دور بیفتد، یافتن پیوندی استوار بین آن و دین دشوار خواهد بود. واقعه عاشورا تبلور یک الگوی راهبردی برای احیای ارزش های معنوی اسلام است اما با ظهور شبه ‏معنویت ها، اشاعه فرهنگ تحریف و تقابل با عقلانیت در بسیاری مقاتل پس از قرن هشتم هجری، بالاخص در دوره قاجار؛ مقتل نگاری به یکی از عوامل بحران ساز در حوزه معنویت شیعی دوران معاصر مبدل شده است. تبدیل گفتمان عقلانی عاشورا به گفتمان اسطوره ای و احساسی، و رهیافت گزارش های غیر معتبر به مقتل نگاری ها که با فلسفه قیام کربلا متعارض می باشند، عزاداری سیدالشهداء7 را از اهداف اساسی خود دور نموده است، و از رهگذر سازه هایی نظیر اتهام غیر عقلانی بودن به تشیع، معنویت شیعی را در نشیب بحران قرار داده است. بر این اساس، در پژوهش حاضر سعی شده با روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر پژوهش کتابخانه ای به این پرسش پاسخ داده شود که مقاتل معاصر، بالاخص مقتل تذکرهالشهداء نگاشته ملا حبیب الله کاشانی، چه تاثیری بر مقوله بحران معنویت شیعی در جهان معاصر داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد قرایت تاریخی از عاشورا، دستخوش احساسات، داستان سرایی ها و اسطوره پردازی ها شده، و فرهنگ عاشورا به صورت غیرمردمی و غیرمعتدل؛ نمود یافته است. برآیند این امر، ناکارآمدی مولفه الگوسازی و الگودهی نهضت عاشورا و در نتیجه، اختلال در جریان پیشرفت گفتمان شیعی با محوریت ولایت، که از رهگذر قیام عاشورا صورت می پذیرد، شده است.
    کلیدواژگان: معنویت شیعی، تحریف ها، مقتل نگاری، عاشورا، «تذکره الشهداء»
  • علی اکبر کجباف*، سید جواد عابدی شهری صفحات 147-176

    پس از رحلت حضرت رسول  بین اهل سنت و شیعیان در خصوص کیفیت تشریع و فصول اذان اختلاف نظر به وجود آمد. شاه اسماعیل صفوی با جلوس بر تخت سلطنت دو فصل «شهادت ثالثه» و «حی علی خیر العمل» را بر اذان افزود. این مقاله کوشیده است عملکرد صفویان را در این زمینه بررسی نماید. سوالی که این مقاله در پی پاسخ به آن است درباره چرایی تاکید سلاطین صفوی بر ذکر «شهادت ثالثه» در اذان است. برای یافتن جواب این سوال، متون تاریخی دست اول و مطالعات جدید در این زمینه با روش «تحلیلی - توصیفی» مطالعه گردید. هدف آن است که در یک مطالعه تاریخی مستند روشن گردد که افزوده شدن مجدد شهادت ثالثه به اذان در دوره ی صفویه به سبب پایبندی به آموزه های نبوی در عصر تشریع یا آموزه های شیعی در عصر حضور اهل بیت‰ نبوده، بلکه متاثر از شرایط اجتماعی و فضای سیاسی جدید بر اذان افزوده شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که صفویان به منظور هویت بخشی مذهبی به ایرانیان در مواجهه با امپراتوری عثمانی، کسب مشروعیت بیشتر، رقابت مذهبی با امپراتوری عثمانی و تسهیل در فرایند رسمی کردن مذهب تشیع، جدیت فراوانی برای ذکر شهادت ثالثه در اذان از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: اذان، شهادت ثالثه، صفویه، هویت بخشی، مشروعیت، رقابت مذهبی، ترویج تشیع
|
  • Hamed Mostafavifard *, Hamid Imandar Pages 7-34
    When Allamah Helli selected the theory of 'authority of individual hadiths', he set the criteria of authority chain and the characteristics of the transmitter as the bases for evaluation of hadith. In this way, the legitimacy of a hadith was focused on the conditions of the transmitter. However, he did not reject the evidences for accepting a hadith (especially the practical fame). Indeed, he did not ignore the evidences for accepting a hadith, but this approach lost its effect and popularity among the scholars after him, especially in the jurisprudence of Muhaqqeq Ardabili and his disciples. Muhaqqeq Ardabili's intellectual circle had a critical approach to the theory of injibār and, on the other hand, by mentioning 'faith' as a condition in accepting the transmitter's tradition, they had restricted authority to ṣaḥīḥ (right) and ṣaḥīḥ aʿlāʾī (sublime right) hadiths. This rigidity in accepting traditions prepared the ground for reinforcing the rational aspects of the jurisprudence of Muhaqqeq Ardabili's intellectual circle and diffusing resort to the generalities and specificities of the verses on precepts and the definite tradition as well as extracting fatwas accordingly. In such an atmosphere, it is quite normal that, by putting aside a large body of traditions, some would not accept such as approach and rise against it. In this way, the Ḥilla school prepared the ground for its own decline and emergence of traditionalism.
    Keywords: Muhaqqeq Ardabili, author of Maʿālim, author of Madārik, Ḥilla School, traditionalism, tanwīʿ rubāʿī (fourfold division), individual narration
  • Hamide Araqian *, Ardeshir Asadbeygi, Shahrbano Delbari Pages 35-54
    Imam Kazem, the Shiite seventh imam, lived in one of the most difficult historical periods. The question of this study is as follows: "What are Imam Kazem's political actions in the historical sources up to the fifth century?" This study uses a descriptive-analytical-inferential method to, firstly, classify Imam Kazem's political actions, secondly to investigate those actions comparatively in six historical Shiite books and six historical Sunnite books to achieve the goal of investigating Imam Kazem's policies in the historical sources in the end of fifth century. The findings of the study show that in the historical sources, Imam Kazem's political actions are classified into six groups. These are the scientific-political actions, the political actions in order to reveal the way the caliphate was usurped, the political actions in confronting the murder of the Shiites and oppression to them, the political actions in confronting the deviated sects, the political actions in confronting Mansour Abbasi and Haroun al-Rashid, and the political actions in the time of imam's imprisonment. These actions are found in some of the Shiite and Sunnite historical sources.
    Keywords: Imam Kazem, political actions, historical sources, fifth century, Abbasid Caliphs, deviated sects
  • Siavash Amraee, Jahanbakhsh Savagheb *, Sahmdin Khazaei Pages 55-86
    The numismatic studies show that the coin is one of the governmental tools for reflecting the attitude of the states and rulers regarding the political, religious and economic issues in the society and in the levels of environmental and international relations. Religious rites inscribed on coinages reflect some sort of ontological worldview and attitude as well as the religious thought of the rulers. In the coins of the Zandiya period (11-64-1209 AH), using the Shiite notions and themes were common. Thus, the question arises as follows: "What was the effect of the political-religious attitude of Zandiya rulers on their approach to inscribing the Shiite rites on the coins of that period?" This study aims at investigating reason and method of inscribing the Shiite rites on coins of Zandiya period in a descriptive-analytical manner. The findings of the study show that under Zandiya, instead of inscribing the worldly titles of the ruler on the coins, the Shiite rites on resorting to God's attributes and respecting the Shiite imams and resorting to them – especially Imam Mahdi – flourished. Besides, the Safawid traditions – including Mahdawiyyat and saviorship were revived. This Shiite tendency from Zandiya was done to legitimize the government by linking their government to Imam Mahdi as the universal savior, and their Safawid-centered policy can be defined with the same view.
    Keywords: Zandiya coins, the Shiite rites, Imams, Mahdawiyyat, Imam Mahdi
  • Nasrin Abbasi Pages 87-118
    The endowment letters are among the valuable documents and religiously legal vouchers. The endowment documents of the women in Qajar period are among the most important sources for delineating the social, cultural and religious conditions of the time. In that period, most sections of society with various intellectual leanings would pay attention to endowment. Considering the commonality of endowment, women would also participate in it, and this was one of the contexts for the social participation of the women in Qajar period (Werner, 1378). In that period, endowment letters of men and women were not so much different, but the women's endowment letters were sometimes different for those of men in their use and raqaba, which are minute difference. The present study makes use of a historical approach and the related documents to be composed. Despite the necessity of this issue in Iran's contemporary history, there has been no independent study on the Shiite women's endowment letters in Qajar period. This article seeks to investigate the form and content of the women's endowment letters in Qajar period. The data were gathered from 36 endowment letters extracted from the National Archive of Iran, Astan Quds's Center of Documents and Library, the website of World of Qajar Women, and other library sources and organized with a descriptive-analytical approach.
    Keywords: endowment letters, Women, Qajar, women's endowment letters, studying documents
  • Asghar Montazer Alghaem *, Hoda Salimi, Mostafa Pirmoradian Pages 119-146
    Spirituality as a natural human need has always been one of the issues of human interest and in fact as an esoteric and spiritual aspect of religion, is part of the function of the law that gives meaning to human life. But if this spirituality strays from its original source and document, it will be difficult to find a strong connection between it and religion. The event of Ashura is a crystallization of a strategic model for reviving the spiritual values ​​of Islam, but with the spread of the culture of distortion and confrontation with rationality in many opponents after the eighth century AH, especially in the Qajar period; Murder has become one of the critical factors in the field of contemporary Shiite spirituality.The purpose of this study is to conceptualize the distortions of Ashura as one of the most important causes of the crisis of Shiite spirituality in the contemporary era. In the present study, a descriptive-analytical method based on library research has been answered to answer the question of what effect the contemporary opponent, especially the murder of Tazkereh al-Shuhada written by Mullah Habibullah Kashani as one of the contemporary murderers, has on the crisis of Shiite spirituality. In the contemporary world? The research findings show that quasi-spiritual ideas, such as distortions, incorrect analyzes and the prevalence of untrue and undocumented material in the events related to Ashura, have led to the weakness and decline of Shiite spirituality in the contemporary world.
    Keywords: Shiite spirituality, distortions, Murder, Ashura, Tazkereh al-Shuhada
  • Ali Akbar Kajbaf *, Seyed Javad Abedi Shahri Pages 147-176

    After the departure of the Prophet, a disagreement emerged between the Shiites and the Sunnites regarding the way they should state the Adhan formula. After ascending the throne, the Safawid Shah Isma'il added the two formula of the third testimony ("Ashhadu Anna Aliyyan Walliullāh") and Ḥayya ʿAlā Khayr al-ʿAmal. This article has sought to investigate the Safawids' performance in this regard. The question this article is going to answer is about the reason for Safawid Sultans' emphasis on the third testimony formula. To find the answer to this question, the first hand historical texts and new studies in this regard were studied through an analytical-descriptive method. The goal is to clarify, with the evidences presented in a historical study, that re-addition of the third testimony to Adhan in the Safawid period was not due to commitment to the Prophet's teachings in the age of legislation or the Shiite doctrines in the presence of Ahl al-Bayt. Rather, it was done under the influence of the social conditions and political milieu. The findings of the study suggest that Safawids showed much seriousness for adding the third testimony to Adhan in order to grant religious identity to Iranians in facing the Ottoman Empire, obtain more legitimacy, do religious rivalry with the Ottoman Empire, and facilitate the process of establishment of the Shiite denomination.

    Keywords: Adhan, the third testimony, Safawiyya, granting identity, Legitimacy, religious rivalry, promotion of Shi'ism