فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 44 (پاییز 1401)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 44 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان اکبرزاده، شیما نیکو* صفحات 1-21

    منابع آب زیرزمینی پس از یخچال های قطبی، دومین منبع آب شیرین موجود در جهان به شمار می روند. بررسی تغییرات سطح آب زیرزمینی در برنامه ریزی و مدیریت پایدار هر منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی حوضه آبخیز دامغان در ارتباط با تغییرات کاربری اراضی با استفاده از روش های زمین آمار، سنجش ازدور و روندیابی تغییرات با استفاده از نرم افزار R در دوره آماری 1372-1398 است. داده های سطح ایستابی به صورت میانگین برای هر دوره اطلاعات 1760 حلقه چاه عمیق، نیمه عمیق، مادرچاه قنوات جمع آوری گردید. پس از کنترل کیفیت، صحت و بررسی نرمال بودن داده ها با استفاده از روش کریجینگ و IDW میان یابی گردید و با استفاده از نرم افزار R روندیابی تغییرات صورت گرفت و در نهایت تغییرات کاربری اراضی برای سال های 1993، 2000،2010، 2015 و 2020 با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و سنجش ازدور مورد بررسی قرار گرفت و رابطه آن با تغییرات سطح منابع آب زیرزمینی با استفاده از روش زمین آمار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح ایستابی آب زیرزمینی در بیشتر قسمت های حوضه ازجمله قسمت شرق، شمال، جنوب غرب کاهش داشته در این مناطق که سالانه به طور میانگین 56 سانتی متری و در طی 26 سال 7/14 متر افت سطح آب زیرزمینی رخ داده است، بیشترین تغییرات کاربری اراضی نیز در این مناطق اتفاق افتاده است به گونه ای که مساحت اراضی باغی 37/10016 هکتار افزایش، مناطق شهری 02/637 هکتار افزایش، اراضی بدون پوشش (بایر) 4/76907 هکتار افزایش، منابع آب سطح ناشی از احداث سد 15/453 هکتار افزایش، مراتع 58/30337 هکتار کاهش، جنگل 86/48325 هکتار کاهش و اراضی کشاورزی 47/9350 کاهش از سال 1993 تا 2020 داشته است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، آب زیرزمینی، زمین آمار، سنجش ازدور، نرم افزار R
  • عادل سلیمانی*، محمدرضا رضوانی صفحات 23-40

    در سال‎های اخیر سطوح تحلیل‎های فضایی در جغرافیای انسانی دچار دگردیسی نرم و بدیع شده و مفهوم روابط فرامحلی و مطالعات فرامحلی به‎مثابه روابطی که یک سکونتگاه و یا یک اجتماع محلی با سطوح فضایی بالاتر (ناحیه‎ای، منطقه‎ای، ملی و بین‎المللی) برقرار می‎کند، ظهور و رواجی روزافزون یافته است؛ این در حالی است که تحلیل شبکه دانش و شبکه هم نویسندگی و هم رخدادی واژگان آن علی‎رغم ضرورت مضاعف و نقش آن در توسعه و مدیریت پژوهش‎های حوزه جغرافیایی مغفول واقع گشته است که برای نخستین‎ بار در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته می‎شود. تحلیل سامانمند شبکه دانش و ترسیم نقشه آن می‎تواند منبع‎ها و روندهای دانش و کمبودهای آن را مشخص کند. این موضوع با تمرکز بر فرامحلی‎گرایی به‎ عنوان حوزه‎ای نوین و مهم از دانش جغرافیا انجام شده است. برای انجام این تحقیق، در آغاز، داده‎ها از پایگاه اطلاع‎رسانی اسکوپوس احصاء شدند. آن‎گاه، مرحله‎های داده‎ آمایی انجام و بر پایه هدف‎های تحقیق، داده ‎های نهایی با استفاده از الگوریتم‎های مبتنی بر تحلیل شبکه اجتماعی در نرم‎افزارVOSviewer  ارزیابی و تحلیل گردید. یافته‎ ها نشان دادند که از میان بیش از 1135 مقاله و 1364 نویسنده، کشورهای آمریکا، انگلستان و آلمان بیشترین انتشارها و نویسندگانی چون سکداپولارک، استینبرینک، گرینر و لسترلی بالاترین ارجاع‎ها را داشته‎اند. خوشه فکری سکداپولارک، بیشترین تراکم شبکه را دارا بود. کشورهای آسیایی در پایان فهرست بودند. تحلیل هم رخدادی واژگان، با رویکرد اکتشافی پنج خوشه پژوهشی در مطالعات فرامحلی‎گرایی مرتبط با پیوندها و جریان‎های افراد، سرمایه‎ ها، کالاها، اطلاعات، فناوری‎ها و نوآوری‎ها را آشکار ساخت. کاربست رویکرد تحلیل شبکه دانش‎ و ترسیم نقشه آن برای دستیابی به یک دیدگاه کل‎نگر در مسیر پژوهش‎های جغرافیای انسانی در آینده توصیه می‎شود.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، نقشه دانش، فرامحلی‎گرایی، روابط فرامحلی، نقشه هم رخدادی
  • الهه مرادی، یعقوب پیوسته گر* صفحات 41-56

    امروزه رشد هوشمند یکی از راهبردهای موثر برنامه ریزی شهری در راستای توسعه پایدار شهری است چراکه به عنوان ابزاری کارآمد در سنجش میزان تمرکز یا پراکنده بودن رشد یک شهر نقش غیرقابل انکاری در توسعه، تغییر و شکل دهی مناطق شهری به ویژه کلان شهرها ایفا می کند .در این راستا پژوهش حاضر باهدف سنجش شاخص های رشد هوشمند شهری به منظور اولویت بندی مناطق شهر یاسوج، با تاکید بر توسعه پایدار انجام شده است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها به روش اسنادی بوده که با استفاده از آمار و طرح تفصیلی شهر یاسوج (1395) به بررسی رشد هوشمند در این شهر پرداخته شده است. به همین منظور جهت وزن دهی شاخص های مورداستفاده از فن چند شاخصه آنتروپی شانون استفاده شده سپس به منظور تحلیل و رتبه بندی شاخص ها از مدل الکتره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد مناطق موردمطالعه دارای سطوح متفاوتی از نظر شاخص های رشد هوشمند هستند، به طوری که بر اساس نتایج منطقه سه شهر یاسوج از لحاظ شاخص های شهر هوشمند با تعداد 3 برد و 1 باخت در مرتبه نخست قرار دارد، منطقه چهار با 2 برد و 2 باخت رتبه دوم، منطقه یک با 1 برد و 3 باخت رتبه سوم و منطقه دو بدون برد و با 4 باخت رتبه چهارم را دارد. متناسب با شرایط مناطق می توان از نظر ساکنین برای توسعه بیشتر استفاده نمود. چراکه استفاده از نظرات منطقی ساکنین مناطق نه تنها موجب ارتقای وضعیت کالبدی، زیست محیطی مناطق شهری می شود بلکه موجب استقبال و رغبت شهروندان در مشارکت در تصمیم گیری ها و برنامه های شهری می شود.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، توسعه پایدار، روش الکتره، شهر یاسوج
  • شهرام روستائی، محمدحسین رضائی مقدم، جمشید یاراحمدی، سمیرا نجف وند* صفحات 57-74

    فرونشست زمین یکی از مخاطرات طبیعی است که در اثر عوامل طبیعی و یا ترکیب این دو عامل، به شکل فروریزش یا نشست رو به پایین سطح زمین رخ می دهد. پایش تغییرات سطح زمین مستلزم استفاده از فن های دقیق است. در این راستا، فن تداخل‎سنجی راداری با پراکنش گرهای دایمی با پوشش وسیع مکانی و نیز قدرت تفکیک زمانی و مکانی بالا، یکی از دقیق ترین و کم هزینه ترین فن های سنجش ازدور جهت پایش و اندازه گیری میزان جابه جایی به وجود آمده در سطح زمین است. در سال های اخیر، در پی تغییرات اقلیمی و خشک سالی های پیاپی از یک سو و نیز مدیریت غیراصولی منابع آب، برداشت بی رویه آب های زیرزمینی و رشد فزاینده جمعیت، سبب رخداد جابه جایی زمین به خصوص فرونشست دشت شبستر - صوفیان شده است. ازاین رو، این تحقیق با استفاده از روش مذکور و طریق پردازش تصاویر Sentinel-1 بین سال های 2016 تا 2020، نرخ جابه جایی زمین در این منطقه را مورد ارزیابی و پایش قرار داده است. برای بررسی تغییرات سطح آب زیرزمینی منطقه و تهیه نقشه افت آب همچنین هیدروگراف واحد چاه های مشاهداتی منطقه از داده های سطح آب بین بازه زمانی 1380 تا 1398 استفاده شده است. نتایج روش پراکنش گرهای دایمی حاکی از نرخ جابه جایی سالانه زمین برای منطقه از سال 2016 تا 2020 به ترتیب 54/8 - ، 47/9- ، 9/8- ، 7/9- و 02/9 - سانتی متر بوده است. بدین سبب که منطقه فاقد ایستگاه های ژیو دینامیک و GPS بوده است، اعتبارسنجی نتایج روش تداخل‎سنجی راداری با استفاده از داده های چاه های پیزومتری و مقدر افت سطح آب زیرزمینی (7/4 متر) در منطقه و تحلیل هیدروگراف واحد آبخوان، همچنین مقایسه نتایج تحقیقات قبلی صحت نتایج تحقیق حاضر تایید گردید.

    کلیدواژگان: فرونشست زمین، Sentinel-1، تداخل‎سنجی راداری، دشت شبستر - صوفیان، افت آب زیرزمینی
  • مصطفی صاحبی، مریم فراهانی*، سعید مطهری صفحات 75-90

    ایجاد شهر زیست پذیر به عنوان یک هدف مهم برای دستیابی به توسعه پایدار شهری محسوب می شود. درک رضایت ساکنان از زیست‎پذیری شهری و عوامل آن برای برنامه ریزی شهری و ایجاد سیاست‎گذاری شهرهای قابل سکونت ضروری است. تحقیق حاضر باهدف بررسی عوامل موثر بر زیست‎پذیری شهری و روابط موجود بین آنها در کلان‎شهر کرمانشاه انجام پذیرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی - توسعه‎ای و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری، شهروندان شهر کرمانشاه با جمعیت 946651 نفر می‎باشد که در مناطق هشت‎گانه شهری سکنی گزیده‎اند. روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎بندی شده، تعداد نمونه 385 و ابزار پژوهش پرسش نامه بود. جهت تجزیه وتحلیل داده‎ها از نرم افزار Smart PLS و برای بررسی روابط بین ابعاد و شاخص‎های زیست‎پذیری از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. مدل‎سازی ساختاری دیدگاهی است که در آن الگوهای فرضی از ارتباطات مستقیم و غیرمستقیم در میان یک مجموعه از متغیرهای مشاهده شده و پنهان بررسی می‎شود. نتایج نشان داد، بعد اجتماعی فرهنگی با مقدار ضریب مسیر 666/0 بالاترین تاثیر بر بعد محیط زیستی با 249/0 کمترین تاثیر را بر زیست‎پذیری شهر کرمانشاه داشته‎اند. همچنین به جز شاخص مشارکت و همبستگی، روابط بین سایر شاخص‎ها با ابعاد زیست‎پذیری معنی‎دار می‎باشد. شاخص ملاحظات و مراقبت‎های پزشکی و بهداشتی با ضریب مسیر 314/0 قوی ترین رابطه با بعد اجتماعی - فرهنگی، شاخص مسکن با 378/0 بالاترین تاثیر بر بعد اقتصادی و شاخص فضای سبز و بایر با 635/0 بالاترین تاثیر بر بعد محیط زیستی را داشته ‎اند؛ لذا برنامه‎ ریزی مناسب جهت بهره‎ گیری از فضاهای باز و بایر در تقویت و توسعه فضای سبز شهری در راستای ارتقا کیفیت محیط زیست شهری می‎تواند در بهبود زیست‎پذیری کلان‎شهر کرمانشاه موثر باشد.

    کلیدواژگان: زیست‎پذیری، مدل ساختاری، شهر، کرمانشاه، مدیریت شهری
  • نجمه ماستری فراهانی، مریم آزموده*، سپیده افشاری راد صفحات 91-105

    امروزه استفاده از طبیعت و آثار شفابخش آن، به عنوان یکی از راهکارهای معماری پایدار موردتوجه ویژه طراحان و مدیران شهری قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش تعیین و اولویت‎بندی مشخصه‎های موثر بر طراحی شفابخش فضاهای درمانی پایدار، به‎عنوان یکی از زیرساخت‎های شهری، به ویژه در تعامل با طبیعت است. روش بررسی این پژوهش که به صورت آمیخته انجام شده، شامل چهار گام است. در گام اول، با روش مطالعه کتابخانه‎ای و بررسی پژوهش‎های گذشته به بررسی مشخصه‎ های موثر بر شفابخشی در فضای درمانی پرداخته شده است. در گام دوم با استفاده از روش دلفی، مصاحبه و پرسش از خبرگان با روش لیکرت، مشخصه‎های نهایی تعین و اولویت‎بندی و با استفاده از نرم افزار SPSS به روش استنباطی، تحلیل شد. در گام سوم، به شیوه موردپژوهی نحوه و میزان کاربرد این مشخصه‎ ها در نمونه‎های واقعی مورد تحلیل استنباطی قرار گرفت. در گام آخر با استفاده از نتایج حاصل از آنها یک مدل کاربردی جهت طراحی مرکز درمانی شفابخش ارایه شده است. از نتایج حاصل از روش دلفی به اولویت بندی 10 مشخصه شفابخش در طراحی فضاهای درمانی، توسط صاحب نظران به دست آمد. از یافته های بخش دلفی و تحلیل استنباطی SPSS، می توان به میانگین بالای حذف عوامل استرس‎زا (8/4) و تعامل با طبیعت (6/4) میانگین پایین فعالیت‎های باغبانی (2٫4) پی برد. یافته‎های بخش موردپژوهی و تحلیل استنباطی نیز گویای میانگین بالای حذف عوامل استرس‎زا (3) و تعامل با طبیعت (3) و میانگین پایین طراحی مکانی برای خلوت (1) است. در آخر با ترکیب و تطبیق نتایج حاصل از گام‎های مختلف پژوهش، مدل کاربردی با درنظرگرفتن اولویت‎بندی مشخصه‎ ها، جهت طراحی شفابخش فضاهای درمانی به ‎ویژه در تعامل با طبیعت ارایه شده است. این مدل قابل تعمیم به سایر زیرساخت‎های فضاهای شهری پایدار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مراکز درمانی، بیمارستان، شفابخشی، طبیعت، گیاهان، .SPSS
  • سعیده ناصحی، احمدرضا یاوری*، اسماعیل صالحی صفحات 107-130

    رشد سریع و بدون برنامه‎ریزی مناطق شهری و به تبع آن تغییر فرم و هندسه شهری یکی از عوامل موثر بر افزایش دمای سطح زمین در شهرها است که باعث ایجاد جزیره حرارتی می‎شود. این مقاله تاثیر الگوهای مختلف توسعه زمین را بر تغییرات حرارتی، درون محیط ناهمگن شهری ارزیابی می‎کند. از هجده تصویر ماهواره‎ای لندست برای سال‎های 1995، 2008 و 2021 (میانگین تصاویر بدون ابر برای هرسال) استفاده شده است. در ابتدا الگوهای مختلف توسعه زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست در نرم افزار ساگا جی آی اس بر اساس روش استوارت و اوک تولید شد. در مرحله دوم دمای سطح زمین با استفاده از الگوریتم تک کانال برای سال‎های 1995، 2008 و 2021 استخراج شد. در مرحله سوم ارتباط بین میانگین دمای سطح زمین و فرم ناهمگن شهر تهران موردبحث قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان دمای ثبت شده برای میانگین‎ دما برای سال 1995، 2008 و 2021 در رده ها مربوط به رده صنایع سنگین به ترتیب دمای 32/45، 18/48 و 87/51 درجه سانتی‎گراد است. در رتبه دوم بالاترین دمای ثبت شده، رده خاک برهنه یا ماسه و شن قرار دارد که به ترتیب دارای دمای 25/47، 25/49 و 36/52 درجه سانتی‎گراد را داشت. در مورد عامل پایین‎ترین حداقل‎های دمایی؛ پایین‎ترین دمای رده ها در میانگین‎ها مربوط به رده آب بود. میانگین دمایی آب به ترتیب برابر 5/20، 63/22 و 15/23 درجه سانتی‎گراد بود. همچنین نتایج بیانگر این بود که ساختمان‎های کوتاه مرتبه متراکم نسبت به ساختمان‎های بلندمرتبه و ساختمان‎های میان مرتبه متراکم دمای بالاتری دارند. به طورکلی اختلاف حداقل و حداکثر دما در منطقه موردمطالعه نشان‎دهنده تاثیر قابل توجه فرم شهری بر دما است. این یافته‎ها برای درک بهتر محیط زیست شهری و همچنین برنامه‎ریزی برای نحوه استفاده از زمین به منظور به حداقل رساندن اثرهای محیط زیست شهری مفید است.

    کلیدواژگان: مورفولوژی شهری، دمای سطح زمین، منطقه اقلیم محلی، جزیره حرارتی، تهران
|
  • Peyman Akbarzadeh, Shima Nikoo * Pages 1-21

    Groundwater resources are the second largest freshwater source in the world after the polar glaciers. The study of groundwater fluctuations has significant importance in the planning and sustainable management of each region. The purpose of this study is to investigate the spatial and temporal changes in groundwater levels in Damghan watershed concerning land-use changes. This study is conducted using geostatistical methods and remote sensing and routing of changes using R software in the statistical period of 1994-2020.  Groundwater table data were collected for 1760 wells including deep wells, semi-deep wells, and main wells of qanats. After controlling the accuracy and quality of data and checking the data normality, interpolation was performed. The Kriging method was used for interpolation and Inverse Distance Weighting, and changes were routed using R software. Land-use changes for 2000, 2010, 2015, and 2020 were studied using remote sensing and their relationship with groundwater level changes was analyzed. The results show that the groundwater level has decreased in most parts of the basin, including the east, north, and southwest. In these areas, the groundwater level has decreased by 14.7 m, over 26 years, which means an average of 56 cm per year. Also, the most land-use changes have occurred in these areas in that the area of gardens has increased by 10016.37 hectares, urban areas have increased by 637.02 hectares, barren lands have increased by 76907.4 hectares, and surface water resources  -due to the construction of the dam - have increased by 453.15 hectares, and rangelands have increased by 30337.58 hectares, forests have decreased by 48325.86 hectares and agricultural lands have decreased by 90350.47 hectares for the time interval between 2000 to 2020.

    Keywords: Land-use Change, Groundwater, Geostatical method, RS, R software
  • Adel Suliamany *, MohammadReza Rezvani Pages 23-40

    In recent years, the levels of spatial analysis in human geography have undergone new changes and the concept of translocal relations and studies has emerged and become increasingly popular as relationships that a settlement or a local community establishes with higher spatial levels (regional, regional, national and international). However, the analysis of the knowledge network (co-authorship and co-occurrence words) of translocality has been neglected, despite its necessity and its role in the development of rural geography research, which is examined for the first time in this study. Systematic analysis of the translocality knowledge network and its mapping can identify its sources, trends and shortcomings. In this regard, the data were collected and refined from the Scopus information database and was analyzed with algorithms based on social network analysis in VOSviewer software. The findings showed that of more than 1135 scientific documents and 1364 authors, the United States, United Kingdom and Germany had the most publications, and authors like Sakdapolrak, Steinbrink, Greiner and Sterly had the highest citations. Sakdapolrak cluster of ideas had the highest network density. Asian countries were at the bottom of the list. Co-occurrence analysis of words revealed five research clusters in translocality studies related to the connections and flows of people, capital, goods, information, technologies and innovations. Applying the knowledge network analysis approach and mapping it is recommended to achieve a holistic perspective in the field of human geography research and in the future.

    Keywords: Social Network Analysis, knowledge map, translocality, translocal relations, Co-Occurrence Map
  • Elahe Moradi, Yaghowb Peyvastehgar * Pages 41-56

    Today, smart growth is one of the effective urban planning strategies for sustainable urban development because, as an effective tool in measuring the concentration or dispersion of a city's growth, it plays an undeniable role in the development, change and shape of urban areas, especially in metropolises. The aim of this study is to measure the indicators of smart urban growth in order to prioritize the areas of Yasuj city, with emphasis on sustainable development. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature and method. Data collection was carried out through documentary method, and the study benefited from the statistics and detailed plan of Yasuj city (2017). For this purpose, Shannon's entropy multi-indicator technique was used to weigh the indices used, then the electrification model was used to analyze and rank the indices. The findings show that the areas under study are at different levels in terms of smart growth indicators, which accordingly and with regards to smart city indicators, three cities of Yasuj was ranked first with 3 wins and 1 loss; district 4 came second with 2 wins and 2 losses; district one was ranked third with 1 win and 3 losses; and district two came fourth without a win and with 4 losses. Depending on the conditions of the area, the residents' opinions can be employed for further development, as using the rational opinions of the residents of the areas not only improve the physical and environmental condition of the urban areas, but also make citizens like and welcome the idea of participating in urban programs and decision-making processes.

    Keywords: Smart Growth, Sustainable development, Electrification Method, Yasuj city
  • Shahram Roostaei, MohammadHossein Rezaei Moghaddam, Jamshid Yarahmadi, Samira Najafvand * Pages 57-74

    Land subsidence is one of the natural hazards that occurs as a result of natural factors or a combination of these two factors, in the form of flooding. Monitoring land surface changes requires the use of precise techniques. In this regard, the radar interferometry technique with permanent dispersers with wide spatial coverage as well as high temporal and spatial resolution is one of the most accurate and cost-effective remote sensing techniques for monitoring and measuring the amount of displacement on the ground. In recent years, following climate change and successive droughts on the one hand, and the improper management of water resources, improper abstraction of groundwater and increasing growth of population, on the other hand, has led to land displacement - and subsidence, in particular - on the Shabestar-Sufi plain. Therefore, this study has evaluated and monitored the rate of land movement in this region by using the mentioned method and by processing Sentinel-1 images between 2016 and 2020. To study the changes in groundwater level in the region and to prepare a water drop map as well as the hydrograph of the observation wells in the region, water level data between 2001 and 2017 have been used. The results of the permanent dispersion method indicate the annual land displacement rate for the region from 2016 to 2020 in five periods - 8.54, -9.47, 8-9, -9.7 and -9.02 cm, respectively. Due to the lack of geodynamic and GPS stations in the region, validation of the results of the radar interferometry method was assessed by using piezometric well data and the predominance of groundwater level drop (4.7 m) in the region and hydrograph analysis of the aquifer unit, and by comparing the results of the previous research, and the accuracy of the results of the present study was confirmed.

    Keywords: Land Subsidence, Sentinel-1, Radar Interferometry, Shabestar-Sufian plain, Groundwater Depletion
  • Mostafa Sahebi, Maryam Farahani *, Saeed Motahari Pages 75-90

    Creating a livable city is an important goal to achieving sustainable urban development. Understanding the situation of residents' satisfaction with urban livability and its indicators is important for urban planning and policy-making. The present study was conducted to investigate the factors affecting urban livability and the relationships between them in the Kermanshah metropolis. The present research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in content. The statistical population was the citizens of Kermanshah with a population of 946651 people who have settled in eight urban areas. The sampling method was randomly classified, the sample size was 385, and the research tool was a questionnaire. The Smart PLS software and the structural equation model with partial least squares approach were used to investigate the relationships between dimensions and livability indicators. Structural modeling is a point of view in which the hypothetical patterns of direct and indirect relationships between a set of observed and hidden variables are investigated. The results showed that the socio-cultural dimension - with a path coefficient of 0.666 - had the highest impact, and the environmental dimension with a value of 0.249 had the lowest impact on the livability of Kermanshah. Also, except for the participation and solidarity index, the relationships between other indicators with the dimensions of livability are significant. The index of medical and health considerations with a path coefficient of 0.314 had the strongest relationship with the socio-cultural dimension. The housing index with 0.378 had the highest impact on the economic dimension, and the green and barren space index with 0.635 had the highest impact on the environmental dimension. Therefore, proper planning to use open and barren spaces in strengthening and developing urban green spaces in order to improve the quality of the urban environment can be effective in improving the livability of the Kermanshah metropolis.

    Keywords: Livability, Structural model, city, Kermanshah, urban management
  • Najmeh Masteri Farahani, Maryam Azmoodeh *, Sepideh Afshari Rad Pages 91-105

    Nowadays, using nature and its healing effects, as one of the sustainable architectural solutions, has attracted the attention of urban designers and managers. The aim of this study is to identify and prioritize the characteristics affecting the healing design of sustainable medical spaces, as one of the urban infrastructures, especially in interaction with nature. The mixed methodology of this study  consists of four steps. First, characteristics effective in healing through medical spaces were investigated through library study method and by reviewing past research. ،Then, using Delphi method, and by interviewing and asking experts through Likert method, the final characteristics were identified, prioritized, and inferentially analyzed using the SPSS software. Third, as a case study, the method and application of these characteristics in real samples were analyzed inferentially. Finally, using the results obtained, a practical model for designing a healing center was presented. The results from Delphi method reveal experts' prioritization of 10 healing characteristics in the design of  medical spaces. The Fresults obtained from the Delphi section and the SPSS inferential analysis reveal a high mean for the elimination of stressors (4.8) and the interaction with nature (4.6), and a low mean for horticultural activities (2.4). The findings of the case study and inferential analysis also indicate ahigh mean  for the elimination of stressors(3) and interaction with nature(3) and a low average of spatial design for privacy(1). Finally, by combining and comparing the results of different steps of the research, and by considering the prioritization of characteristics, a  practical model is presented for the healing design of  medical spaces, especially in interaction with nature. This model can be extended to other infrastructures of sustainable urban spaces.

    Keywords: Medical centers, hospital, healing, nature, plants, SPSS
  • Saeedeh Nasehi, Ahmadreza Yavari *, Esmaeil Salehi Pages 107-130

    Alteration of urban forms and geometries due to rapid unplanned urban development can result in localized elevation of land surface temperature - a phenomenon known as urban heat island. This study examins the impact of land development patterns on land surface temperatures in a heterogeneous urban environment. As many as 18 Landsat satellite images for 1995, 2008 and 2021 (average cloudless images per year) were used in this sutdy. First, land development patterns were generated from the processing of Landsat satellite images in SAGA GIS using the method of Stewart and Oke. At the second stage, land surface temperatures for 1995, 2008, and 2021 were extracted using the single-channel algorithm. At the third stage, the relationship between mean value of land surface temperatures and the heterogeneous form of Tehran was analyzed. The results showed that among all LCZs, the highest mean value of land surface temperatures belonged to the Heavy Industry LCZ with the average temperatures of 5.32, 48.18, and 51.87°C for 1995, 2008, and 2021, followed by the Bare Soil/Sand LCZ with the average temperatures of 47.25, 49.25 and 52.36°C for the same years. The lowest mean value of land surface temperatures belonged to the Water LCZ with the average temperatures of 20.5, 22.63, and 23.15°C for 1995, 2008, and 2021, respectively. It was also found that the Compact Low-Rise LCZ had higher mean value of land surface temperatures than both Compact High-Rise and Compact Mid-Rise LCZs. The differences observed between the highest and lowest land surface temperatures in the study area are indicative of the significant impacts of urban form on land surface temperatures. The findings can contribute to our understanding of urban environments and help to devise better plans for minimizing the adverse effects of land use and development on these environments.

    Keywords: urban morphology, Land Surface Temperature, local climate zone, Urban Heat Island, Tehran