فهرست مطالب

مدیریت دانش سازمانی - پیاپی 16 (بهار 1401)

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 16 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین هاشمی، سید علیقلی روشن*، حبیب الله سالارزهی، نورمحمد یعقوبی صفحات 1-42

    ازآنجا که استاندارد ایزو 30401 سیستم های مدیریت دانش- الزامات، هنوز با ابهاماتی روبرو است، اجرای آن توسط سازمان ها، ناسازگاری ها و تردیدهایی را به همراه دارد. هدف این پژوهش بررسی این موضوع است که آیا ایزو 30401 می تواند به عنوان معیار و چارچوب جدیدی برای ارزش آفرینی و پژوهش های مدیریت دانش و مبنایی برای صدور گواهینامه استفاده گردد؟ این مقاله تحلیلی توصیفی با رویکرد فراترکیب و تحلیل محتوا می باشد که به تشریح و تجسم ساختار و محتوای ایزو 30401 پرداخته و بندهای آن را به طور نظام مند در برابر مولفه ها و محرک های پژوهش های شناسایی شده از مطالعات مدیریت دانش اعتبارسنجی می کند و محک می زند. برای رسیدن به این هدف پایگاه های اطلاعاتی از مقالات حاوی این مولفه ها و منتشر شده بین سال های 2010 تا 2021 شناسایی و دسته بندی و در نهایت از بین 271 پژوهش، 57 پژوهش کیفی انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که ایزو 30401 با موفقیت مجموعه ای گوناگون از مطالعات را در یک استاندارد بین المللی کاربردی تلفیق می کند. این پژوهش تبیین می کند که چگونه استاندارد و گواهینامه ایزو 30401 ممکن است به ایجاد ارزش کمک کند و به ابتکارات مدیریتی ممکن برای تحقق افزایش ارزش اشاره می نماید؛ دستورالعمل هایی را برای عملیاتی شدن بیشتر آن توسط سازمان های صدور گواهینامه و پیاده سازی توسط مدیران ارایه می دهد و اینکه آن ها برای افزودن ارزش در هنگام اجرای ایزو 30401 چه کاری باید انجام دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سیستم مدیریت دانش، استاندارد ایزو 30401
  • حسین تقوی، علی خالق خواه، فاطمه باقری* صفحات 43-72
    هدف این پژوهش شناسایی تاثیر جو مسموم سازمانی و حمایت سازمانی ادراک شده بر تسهیم دانش است. از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه 1648 نفر از کارکنان موسسات آموزشی شهرستان سراب است. با توجه به جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 313 نفر تعیین و با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد که بعد از حذف داده های پرت، تعداد نمونه به 248 نفر رسید. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جو مسموم سازمانی روستایی، تسهیم دانش دیکسون و پرسشنامه استاندارد حمایت سازمانی ادراک شده گردآوری شد که بر مبنای مدل آلن و همکاران طراحی و اعتباریابی شده بود. تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گرفتن از آزمون همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج گویای برازش مدل مفهومی و تایید تمامی فرضیه ها است؛ به نحوی که همه اثرات مستقیم در مدل ارایه شده و همچنین اثر غیرمستقیم جو مسموم سازمانی بر تسهیم دانش از طریق میانجی گری حمایت سازمانی ادراک شده مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش بیان می دارد که حمایت سازمانی ادراک شده می تواند اثر منفی جو مسموم سازمانی را بر تسهیم دانش کارکنان موسسات آموزشی کاهش دهد؛ بنابراین لازم است جو موسسات آموزشی فاقد مسمویت باشد تا نیت سازمان در ارایه حمایت ها بر کارکنان آشکار شود و بدین ترتیب آن ها تسهیم دانش را مغایر با منافع خود تلقی نکنند.
    کلیدواژگان: جو مسموم سازمان، تسهیم دانش، حمایت سازمانی ادراک شده، موسسات آموزشی
  • حسین وحیدی*، زهرا دانش صفحات 73-106
    درک اینکه چه موانعی در مسیر استقرار مدیریت دانش وجود دارند ضروری است، علیرغم اهمیت این موضوع تا کنون مطالعه جامعی بدین منظور انجام نشده است. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و دسته بندی چالش های پیش روی سازمان های ایرانی جهت پیاده سازی مدیریت دانش بر اساس مطالعه پژوهش های پیشین بین سال های 1390 تا 1400 به روش فراترکیب است. در پژوهش حاضر از روش 7 مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو استفاده شده است. بدین منظور به جست وجو، بررسی و شناسایی پژوهش های مرتبط با موضوع از طریق سامانه جستجوی کتابخانه ای در وبگاه هایی چون جهاد دانشگاهی (SID)، مرکز پژوهش های علوم رایانه ای اسلامی (NOORSOFT)، مقالات علمی فراهمایی های کشور (CIVILICA)، پایگاه نشریات کشور (MAGIRAN) و علم نت (ELMNET) پرداخته شد و 188 مقاله مرتبط استخراج گردید، سپس بر اساس عنوان، چکیده و متن پژوهش های مرتبط به اولویت بندی و حذف موارد ناخواسته و یا کمتر مرتبط پرداخته شد و در آخر 31 مقاله نهایی انتخاب گردید. شیوه تحلیل داده ها بر اساس کدگذاری باز است و نتایج تحقیق شامل 59 کد (چالش) ذیل 4 مولفه اصلی: عوامل مدیریتی و ساختاری (28 کد)، عوامل اجرایی (17 کد)، عوامل فرهنگی (10 کد) و عوامل فناوری و زیرساختی (4 کد) دسته بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، چالش های پیاده سازی مدیریت دانش، فراترکیب، عوامل مدیریتی و عوامل اجرایی
  • یاسر قاسمی نژاد*، نیکا طایی صفحات 107-134
    رایانش ابری آخرین پاسخ فناوری برای رفع نیاز انسان به محاسبات سنگین است. این پژوهش به بررسی تاثیر تجزیه وتحلیل کسب وکار دانشی بر مدیریت امنیت داده های رایانش ابری با توجه به نقش میانجی فرهنگ داده محور و عقلانیت تصمیم گیری امنیت داده های رایانش ابری پرداخته است؛ لذا پژوهش حاضر از حیث هدف یک پژوهش کاربردی بوده و از حیث گردآوری داده ها از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، خبرگان حوزه رایانش ابری شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری تهران (دانشگاه تهران) به تعداد 135 نفر بوده است. در پژوهش حاضر به علت محدود بودن تعداد اعضای جامعه آماری (135 نفر) از روش سرشماری برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. ابزار گردآوری داده پرسشنامه های استاندارد از وانگ و همکاران (2020)، کایو (2015)، دیلن و دمیرکان (2013)، کایرن و همکاران (2012)، کایرن و شوکلی (2011)، چانگ و لین (2007) است که پایایی و روایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها نیز در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. جهت آزمون فرضیه ها و برازش مدل، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS2 استفاده شد. نتایج نشان داد که تجزیه وتحلیل کسب وکار دانشی بر فرهنگ داده محور و فرهنگ داده بر عقلانیت تصمیم گیری داده های رایانش ابری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین عقلانیت تصمیم گیری داده های رایانش ابری بر مدیریت امنیت داده های رایانش ابری تاثیر مثبت معنادار دارد.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، شرکت های دانش بنیان، عقلانیت تصمیم گیری، فرهنگ داده محور، کسب و کار دانشی، مدیریت امنیت داده ها
  • میثم بابایی فارسانی*، سهیلا فتح اللهی، مینا مرادی صفحات 135-163

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تحلیل ارتباط رهبری دانش محور، رفتار مدیریت دانش و عملکرد نوآوری در شرکت های کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری با تعدیل گری جهت گیری هدف کارکنان بوده است. تحقیق حاضر از لحاظ روش تحقیق همبستگی و از لحاظ هدف از نوع کاربردی بوده است. ابزار تحقیق بر اساس پرسش نامه های استاندارد دونات و پابلود (2015)، ژنگ و همکاران (2017)، شمیم و همکاران (a2017) و سوجان و همکاران (1994) می باشد که پس از سنجش روایی (همگرا، واگرای فورنل و لاکر و واگرای یگانه دوگانه) و پایایی (آلفای کرونباخ، ترکیبی و دایسترا)، از طریق مشارکت 140 نفر از مدیران شرکت های کوچک و متوسط در صنعت نرم افزاری استان چهارمحال و بختیاری که با روش نمونه گیری تصادفی و از طریق جدول مورگان انتخاب شدند، اجرا گردید. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات، در دو سطح توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزارهای «SPSS25» و «WarpPLS8» اجرا شد. نتایج تحقیق نشان داد رهبری دانش محور بر تمامی ابعاد رفتار مدیریت دانش (کسب، انتقال، مستندات و کاربرد) تاثیر معناداری داشته است. همچنین یافته ها نشان داد که رهبری دانش محور از طریق تمامی ابعاد رفتار مدیریت دانش بر عملکرد نوآوری تاثیر داشته است. نهایتا اینکه جهت گیری هدف کارکنان، توانسته است رابطه بین رهبری دانش محور با مستندات دانش و همچنین کاربرد دانش را تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: رهبری دانش محور، رفتار مدیریت دانش، عملکرد نوآوری، جهت گیری هدف کارکنان، شرکت های کوچک و متوسط
  • معصومه عربشاهی*، عالمه کبیری، امید بهبودی صفحات 165-191
    نوآوری به عنوان یک عامل حیاتی برای سازمان ها در راستای ارزش آفرینی و حفظ مزیت رقابتی در محیط بسیار پیچیده و پویای کنونی قلمداد می شود. ابداعات نوآوری وابستگی بسیاری به دانش، تخصص و تعهدات کارمندان و ارزش دانش مدیریت عالی به عنوان پیش نیازهای اساسی در فرایند خلق ارزش دارد. دانش به عنوان یک منبع کلیدی مزیت رقابتی و خلق ارزش برای بهبود عملکرد، به عنوان عنصری ضروری برای توسعه پایدار شناخته شده است؛ لذا هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر ارزش دانش مدیریت عالی و شیوه های اشتراک دانش بر نوآوری باز و عملکرد سازمانی بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر مدیران 153 شرکت فناوری و دانش بنیان واقع در مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد هستند که از این جامعه آماری 110 نمونه از طریق فرمول کوکران مشخص شده و به روش نمونه گیری در دسترس در نظر گرفته شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه برگرفته از پژوهش سینگ و همکاران (2019) بوده است. جهت سنجش روایی پرسشنامه از روایی صوری با استفاده از نظر خبرگان و نیز روایی همگرا، واگرا و بارهای عاملی استفاده شد. جهت سنجش پایایی از آلفای کرونباخ و پایایی مرکب استفاده شد. مقدار آلفای کرونباخ کل 916/0 برآورد گردید که در محدوده قابل پذیرش قرار دارد. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 انجام شده است. نتایج نشان داد ارزش دانش مدیریت عالی بر شیوه های اشتراک دانش با ضریب مسیر 623/0 و آماره تی 04/10 تاثیر مثبت و معناداری داشته است. شیوه های اشتراک دانش بر نوآوری باز ورودی و خروجی به ترتیب با ضرایب مسیر 461/0، 538/0 و آماره تی 806/4، 27/7 تاثیر مثبت و معناداری داشته است. نوآوری باز ورودی بر عملکرد سازمان با ضریب مسیر 381/0 و آماره تی 706/3 تاثیر مثبت و معناداری داشته اما نوآوری باز خروجی بر عملکرد سازمان با ضریب مسیر 186/0 و آماره تی 342/1 تاثیر معناداری نداشته است. ارزش دانش مدیریت عالی با نقش میانجی شیوه های اشتراک دانش با ضرایب مسیر 287/0، 335/0 و آماره تی 003/4، 029/5 تاثیر معناداری بر نوآوری باز ورودی و خروجی داشته است. شیوه های اشتراک دانش با نقش میانجی نوآوری باز ورودی بر عملکرد سازمان با ضریب مسیر 176/0 و آماره تی 707/2 تاثیر معناداری داشته است، اما شیوه های اشتراک دانش با نقش میانجی نوآوری باز خروجی بر عملکرد سازمان با ضریب مسیر 1/0 و آماره تی 227/1 تاثیری معناداری نداشته است؛ بنابراین نتیجه گیری می شود ارزش دانش مدیران عالی بر شیوه های اشتراک دانش و نوآوری باز و عملکرد سازمان در شرکت های دانش بنیان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: ارزش دانش مدیریت عالی، شیوه های اشتراک دانش، نوآوری باز، عملکرد سازمان
|
  • Hossein Hashemi, Seyed Aligholie Rowshan *, HabibAllah Salarzehi, Normohamad Yaghobi Pages 1-42

    Since the ISO 30401 Standard of Knowledge Management Systems is still confronted with ambiguities, its implementation by organizations, incompatibility, and doubts. The purpose of this study is to investigate whether ISO 30401 can be used as a new criterion for value -making and knowledge management research and the basis for certification? This article is an analytical -descriptive approach and content analysis that describes the structure and content of ISO 30401 and systematically uses the components and stimuli of the research identified from identified research of the knowledge management studies validating and testing them. To achieve this, databases were identified and categorized from articles containing these components and published between 2010 and 2021, and finally 57 qualitative researches out of 271 researches were chosen. The findings showed that ISO 30401 successfully combines a variety of studies in an international practical standard. This research explains how ISO 30401 standard and certification may help create value and refer to possible management initiatives to realize value increase; Provides guidelines for further operationalization by certification and implementation organizations by managers and what they should do to add value when implementing ISO 30401.

    Keywords: knowledge management, Knowledge management system, ISO 30401
  • Husein Taqavi, Ali Khaleghkhah, Fatemeh Bagheri * Pages 43-72
    The purpose of this study is to identify the impact of the poisoned atmosphere and the perceived organizational support on knowledge sharing. In terms of purpose, it is a practical research and from the perspective of data collection, it is a descriptive correlation. The statistical population of this study is 1648 staff of Sarab city educational institutions. According to the Korjesi and Morgan’s table, the sample size was set at 313 people and selected by the class sampling method, which reached 248 after removing the outbound data. The data were compiled using the standard rural organizational atmosphere questionnaires, Dixon knowledge sharing and standardized organizational support questionnaire, designed and validated based on the Alan and his colleagues’ Model. Data analysis was performed using Pearson’s correlation test and structural equation modeling. The results illustrate the conceptual model fit and confirm all the hypotheses; So that all the direct effects on the model presented as well as the indirect effect of the poisoned organizational atmosphere on knowledge sharing were confirmed through the mediation of perceived organizational support. The results of the study state that perceived organizational support can reduce the negative impact of the poisoned atmosphere on the knowledge of the staff of educational institutions; Therefore, it is necessary for the atmosphere of educational institutions to be nontoxic in order to reveal the intention of the organization in providing support to employees and thus not consider knowledge sharing as a contrary to their own interests.
    Keywords: Toxic climate of organization, Knowledge Sharing, Perceived Organizational Support, educational institutions
  • Hosein Vahidi *, Zahra Danesh Pages 73-106
    Understanding what obstacles are in the direction of knowledge management is essential, despite the importance of this issue, a comprehensive study has not been conducted so far. The purpose of this study is to identify and categorize the challenges facing Iranian organizations for implementing knowledge management based on the study of previous research between 2011 to 2021 by ultra combination Method. In the present study, the 7-step method of Sandluski and Baruosu has been used. For this purpose, searching, and identifying research -related research through the library search system on websites such as Academic Jihad, Islamic Computer Science Research Center, Scientific Articles of Country Provision, Iranian Magazines, and Net Science were studied, and 188 relevant articles were then extracted, then Based on the title, abstract and text of related research, prioritization and elimination of unwanted or less related cases were discussed and finally 31 final articles were selected. The data analysis method is based on open coding and the results of the study include 59 codes (challenge) below 4 main components: managerial and structural factors (28 codes), executive factors (17 code), cultural factors (10 codes) and technology and infrastructure factors (4 code) were categorized.
    Keywords: knowledge management, Challenges of implementing knowledge management, Meta-synthesis, Managerial Factors, executive factors
  • Yaser Ghasemi *, Nika Taee Pages 107-134
    Cloud computing is the latest technology response to meet the human need for heavy calculations. This study examines the impact of business analysis of knowledge -based management of cloud computing data due to the mediating role of data -oriented culture and rationality decision-making of cloud computing data; therefore, the present study was an applied study in terms of the purpose of the data and has been used by a descriptive survey method. The statistical population of the present study, the experts of the cloud computing field of knowledge -based companies in Tehran Science and Technology Park (University of Tehran) were 135. In the present study, the census method was used to collect data because of the limited number of members of the statistical population (135).The Standard Questionnaires as the data collection were from Wang et al. (2020), Kao (2015), Dylan and Demirkan (2013), Kayern et al., Kayern and Shokli (2011),and  Chang and Lynn (2007). The validity and reliability was reviewed and approved. Data analysis was also performed in both descriptive and inferential statistics. To test the hypotheses and fit of the model, the modeling technique of structural equation and minimum square minimum and Smart Pls2 software were used. The results showed that business analysis had a positive and significant effect on data -based culture and data culture on rationality of cloud computing data. Also, the rationality of cloud computing data has a significant positive effect on the management of cloud computing data.
    Keywords: cloud computing, knowledge-based companies, rationality of decision-making, data-driven culture, knowledge business, data security management
  • Meysam Babaee Farsani *, Soheila Fathollahi, Mina Moradi Pages 135-163

    The purpose of the present study was to investigate the analysis of knowledge-based leadership relationship, knowledge management behavior, and innovation performance in small and medium-sized companies in Chaharmahal and Bakhtiari province by modifying staff orientation. The present study was correlation in terms of correlation and purpose. The research tool is based on Donat and Pablod’s standard Questionnaires (2015), Jang et al. (2017), Shamim et al. (A2017) and Sojan et al. (19940) After measuring validity (Fornel and Lockers’s convergent and divergent) and Reliability (Cronbach's alpha, Combined and Dystra), through the participation of 140 small and medium - The data analysis method was implemented at two descriptive and inferential levels through SPSS25 and Warppls8 software. The results showed that knowledge-based leadership had a significant impact on all aspects of knowledge management behavior (business, transfer, documentation, and application). The findings also showed that knowledge-based leadership has influenced innovation performance through all aspects of knowledge management behavior. Ultimately, the target orientation of employees has been able to adjust the relationship between knowledge-based leadership and knowledge documentation as well as knowledge application.

    Keywords: Knowledge-based leadership, knowledge management behavior, innovation performance, employee goal orientation, Small, Medium Enterprises
  • Masoomeh Arabshahi *, Alameh Kabiri, Omid Behboodi Pages 165-191
    Innovation is considered as a vital factor for companies in order to create value and maintain a competitive advantage in today's highly complex and dynamic environment. Innovations is strongly dependent on  knowledge, expertise, and commitment of employees and the value of senior management knowledge as key inputs in the value creation process. Knowledge is recognized as an important source of competitive advantage and value creation to improve performance, as an essential element for sustainable development. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of the value of top management knowledge and knowledge sharing methods on innovation and organizational performance. This research is applicable purposively and descriptively in nature. The statistical population of the existing research is the managers of technology or knowledge-based companies located in the growth center of Ferdowsi University of Mashhad. From this statistical population, 110 samples have been considered by available sampling method. The data collection tool was Singh et al.'s (2019) questionnaire. It has been used to measure face validity from the point of view of experts and convergent and divergent validity and factor loadings. Cronbach's alpha and composite reliability were used to measure reliability. The total Cronbach's alpha value was estimated to be 0.916, which is in the acceptable range. Data analysis was performed using structural equation modeling method and Smart PLS 3 software. The results showed that the value of top management knowledge had a positive and significant effect on knowledge sharing methods with a path coefficient of 0.623, and a T-statistic of 10.04. Knowledge sharing methods had a positive and significant effect on open innovation of input and output with path coefficients of 0.461, 0.538 and T-statistics 4.806, 7.27, respectively. Input-open innovation had a positive and significant effect on the performance of the organization with a path coefficient of 0.381, and T-statistic of 3.706, but open-innovation innovation did not have a significant effect on the performance of the organization with a path-factor of 0.186, and T-statistic of 1.342. The value of top managers’ knowledge with the mediating role of knowledge sharing methods with path coefficients of 0.287, 0.335 and T-statistic of 4.003, 5.029 has a significant effect on open input and output innovation. Knowledge sharing methods with the role of mediator of open input innovation had a significant effect on the performance of the organization with a path coefficient of 0.176, and T-statistic of 2.707, but methods of knowledge sharing with the mediator role of open innovation output on the performance of the organization with a path coefficient of 0.1, and T-statistic of 2227/1 had no significant effect. Therefore, it is concluded that the value of knowledge of top managers affects the ways of knowledge sharing and open innovation and organizational performance in knowledge-based companies.
    Keywords: Top management knowledge value, knowledge sharing practices, open innovation, Organizational Performance